KARAMAN İLİNİN TURİZM POTANSİYELİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARAMAN İLİNİN TURİZM POTANSİYELİ"

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 28, Sayfa , 2009 KARAMAN İLİNİN TURİZM POTANSİYELİ Ayhan Akış S. Ü. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi A. B. D., ÖZET Karaman ili Türkiye nin İç Anadolu Bölgesi nin Konya Bölümü nde yer almaktadır. İl batı, kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğudan Konya; doğu, güneydoğu ve güneyden Mersin; güneybatı ve batıdan Antalya illeriyle çevrilmiştir. Karaman 36 o 28 ı ile 37 o 32 ı kuzey paralelleriyle 32 o 32 ı ile 34 o 07 ı doğu boylamlarında konumlanmış olup, yüzölçümü km 2 dir. Bu çalışmanın amacı; Karaman daki turizm varlıklarını saptayarak mevcut potansiyelin gerek il gerekse ülke ekonomisine optimum yarar sağlayacak şekilde nasıl kullanılacağını ortaya koymak ve bunun yollarının ne olduğunu tespit ederek gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının planlanmasına yardımcı olmaktır. Karaman da turizmde kullanılabilecek tarihi, coğrafi ve kültürel anlamda çok sayıda turistik değer bulunmaktadır. Karaman Kalesi, Maraspoli Mağarası, Manazan Mağaraları, Derbe Kilisesi, Mader-i Mevlana Cami ve Taşkale Tahıl Ambarları gibi çok sayıda turistik eser bulunmasına rağmen Karaman da turizm gelişmemiştir. Turizm faaliyetlerinin gelişmemesinin iki temel nedeni vardır. Birincisi, bu eserlerin yeterince tanıtılamamasıdır. İkincisi ise, turizm faaliyetleri oldukça gelişmiş olan hemen yakındaki Alanya ve Antalya bölgesiyle entegrasyonun sağlanamamasıdır. Anahtar Kelimeler: Karaman, Turizm, Karaman ın Turizmi, Taşkale, Derbe, Manazan.

2 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 28, Sayfa , 2009 THE TOURISM POTENTIAL OF KARAMAN PROVINCE Ayhan Akış S. U. Ahmet Keleşoğlu Geography Education Department of Education Faculty, ABSTRACT Karaman province is located in the Konya sub-region of Central Anatolia Region. The province is surrounded by Konya on the west, northwest, north and northeast; Mersin on southeast and south and Antalya on southwest and west. Karaman is situated between 36 o 28 ı and 37 o 32 ı Northern latitudes and 32 o 32 ı and 34 o 07 ı Eastern longitudes with an area of km 2. The purpose of this study is to determine the tourism properties and find out how they will provide optimum benefits to both economies of the city and the country and help to planning of public and private sector investments through finding ways for it. In Karaman, there are many historical values with historical, geographical and cultural context that can be used in tourism. Although there are many historical monuments such as Karaman Castle, Maraspoli Cave, Manazan Caves, Derbe Church, Mader-i Mevlana Mosque, and Taşkale Grain Depots tourism hasn t been developed in Karaman. There are two basic reasons for this underdevelopment. First of them is the failure in introducing them properly. The second one is lack of integration with neighboring Alanya and Antalya regions that are highly developed on tourism. Keywords: Karaman, Tourism, Tourism of Karaman, Taşkale, Derbe, Manazan.

3 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 137 GİRİŞ Karaman ilinde turizm açısından coğrafi anlamda değerlendirilebilecek turizm potansiyeli oldukça fazladır. İldeki akarsular, ormanlık sahalar, mağaralar ve vadiler bu turizm potansiyellerini oluştururlar. İlde turizm faaliyet kolları olarak; yaylacılık, dağcılık turizmi, dağ yürüyüşü (tracking), kültür turizmi ve inanç turizmi dikkat çekmektedir. Karaman da, kurumuş olanlar dâhil edilmezse, doğal göl bulunmamaktadır. İl akarsular bakımından güney bölümündeki drenaj sahasında açık havza özelliği gösterir ve zengindir. İlin güney kesimi aynı zamanda Türkiye nin en önemli su kaynaklarından olan Ermenek Göksuyu nun çıktığı yerdir. Ermenek Çayı nı; Mençek Suyu, Maraspoli Suyu, Bahçe Gözü Suyu, Balkusan Çayı, Nadire Değirmenleri Suyu ve Zeyve Çayı oluşturmaktadır. Bu akarsular rafting sporuna potansiyel oluşturabilecek durumdadırlar. Ornitologlar bir kısmı Karaman sınırları içerisinde olan Akgöl de 200 den fazla kuş türü tespit etmişlerdir (Karaman Yıllığı, 1997, s. 87). Yüz ölçümü 29,8 km 2 olan bu göl 1995 yılında Bakanlar Kurulunca Milli Park ilan edilmiştir. Karaman, tarihte çok fazla medeniyetin egemenliğinde kalmıştır. Bu medeniyetler Karaman da birçok eser bırakmıştır. Ancak bu eserlerin hepsi günümüze kadar ayakta kalamamıştır. Karaman da günümüze ulaşabilmiş tarihi eserlerden önemli bir kısmı Bizans, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerdir. Bunlardan özellikle Karamanoğlu eserleri dikkat çekicidir. Bilindiği gibi Karamanoğulları Dönemi nde ilim, sanat ve kültüre büyük önem verilmiştir. Bunun sonucu olarak da şehirde birçok eser yapılmış ve bunların da önemli kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Karaman il merkezinde; Karaman Kalesi, Aktekke Camii (Mader-i Mevlana Cami), Süleyman Bey Hamamı ve Yunus Emre Türbesi gibi çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. İl merkezindeki bu önemli yapıtların yanı sıra ilçelerde de birçok turistik eser ve doğal güzellik yer almaktadır. Taşkale taşa oyulmuş tahıl ambarlarıyla ve Manazan Mağaraları yla başlı başına bir cazibe oluşturmaktadır. Ermenek te bulunan Selçuklu Tol Medrese sahadaki önemli Türk-İslam eserlerindendir. Ermenek te bulunan Marasbulla (Maraspoli) Mağarası bir mağara olma yanında yeraltı akarsuyunu da bünyesinde barındırması bakımından önemlidir. Ayrıca Ermenek, Balkusan Vadisi nin eşsiz doğal güzellikleriyle ünlüdür. Balkusan Vadisi üzerindeki kanyonlar görülmeye değer coğrafi güzelliklerdendir. Bunlardan en çok bilineni Kırkgeçit Kanyonu dur. Bunlara ilaveten ilde çok sayıda yayla bulunmaktadır. Zeyve Yaylası (Ermenek) ve Tekeçatı Yaylası (Ermenek) bu yaylaların en çok bilinenleridir.

4 138 A. Akış Araştırma Sahasının Coğrafi Konumu ve Sınırları Karaman, Türkiye nin İç Anadolu Bölgesi nin Konya Bölümü nde yer almaktadır. İl batı, kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğudan Konya; doğu, güneydoğu ve güneyden Mersin; güneybatı ve batıdan Antalya illeriyle çevrilmiştir (Şekil 1). Karaman ın kuzeybatısında Çumra (Konya); kuzeyinde Karapınar ve Ereğli (Konya); kuzeydoğusunda Halkapınar (Konya); doğusunda Mersin merkez ilçe; güneyinde Erdemli, Silifke, Mut, Gülnar, Bozyazı ve Anamur (Mersin); güneybatısında Gazipaşa ve Alanya (Antalya); batısında Hadim, Taşkent ve Bozkır (Konya) ilçeleri yer almaktadır. Karaman 36 o 28 ı ile 37 o 32 ı kuzey paralelleriyle 32 o 32 ı ile 34 o 07 ı doğu boylamlarında konumlanmıştır. Karaman il merkezinin denizden yüksekliği 1033 m olup, ilin yüzölçümü km 2 dir. Şekil 1. Karaman İlinin Lokasyon Haritası Bu inceleme Karaman ilinin; Karaman merkez ilçe, Ermenek, Sarıveliler, Kâzım Karabekir, Ayrancı ve Başyayla ilçelerinin tamamını içine almaktadır. Kısaca bu çalışma Karaman il sınırlarının tamamını kapsamaktadır. YÖNTEM Bu çalışmanın amacı; Karaman ilindeki turizm varlıklarını saptayarak mevcut potansiyelin gerek il, gerekse ülke ekonomisine optimum yarar sağlayacak şekilde nasıl kullanılacağını ortaya koymak ve bunun yollarının ne olduğunu tespit ederek gerek kamu, gerekse özel sektör yatırımlarının planlanmasına

5 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 139 yardımcı olmaktır. Bölgenin bu potansiyelinin sahaya en yakın turizm yöresi olan Alanya nın bazı turizm etkinlikleriyle entegre edilerek nasıl kullanılabileceğinin ortaya konulması çalışmanın diğer amacıdır. Çalışmada materyal olarak Karaman Belediyesi nin hazırlamış olduğu şehir planı ve Karaman İl Kültür Müdürlüğü nün hazırlamış olduğu turizm değerleri haritası kullanılmıştır. Bu incelemede öncelikle literatür çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda, sahayla ilgili daha önceki yayınlar incelenmiştir. Sahayla alakalı daha çok resmi kuruluşların yayınları dikkat çekmekle beraber bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır. Ayrıca sahanın coğrafi özellikleri ve turizm potansiyelinin ortaya konulabilmesi için arazi çalışmaları yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında sahada yaşayan insanların işsizlik, topraksızlık, üretilen tarım ürünlerinin pazar ve fiyat sorunu gibi bazı sosyo-ekonomik problemler konusunda görüşmecilerle mülakatlar yapılmıştır. BULGULAR VE YORUMLAR Araştırma sahası doğa ve kültür özellikleri bakımından Türkiye deki iller içerisinde dikkat çekicilerden birisidir. Çünkü ilde çok sayıda doğal güzellik ve kültürel eser yer almaktadır. Bu turistik değerlerin bazısı, daha sonra da değinileceği gibi, mağaralar, vadiler; kaleler, camiler ve türbelerdir. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Karaman ın özellikle il merkezi tarihte bölgenin sanat, kültür ve ilim merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Türkçenin 13 Mayıs 1277 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından resmi dil ilan edilmesi Karaman ın bu özeliğine ilişkin olarak ortaya çıkan bir sonuçtur. Karaman ın Tarihi ve Yerleşme Tarihi Karaman ın tarihi, il sınırları içerisindeki höyüklerde yapılan değişik kazılarda M.Ö yılına kadar götürülmektedir. Oldukça hareketli bir tarihi süreç geçiren Karaman, M. Ö yıllarında Hitit egemenliğinde kalmıştır. İl, M. Ö. 7. yüzyılda Friglerin, M. Ö. 6. yüzyılda Lidyalıların, M. Ö. 6. yüzyıl sonlarında Perslerin egemenliğinde bulunmuştur. Karaman ın Klasik Devir deki Lykaonia Bölgesi içersindeki ismi Laranda dır. Laranda, M. Ö. 322 yıllarında Perdikkas ve Filippos un işgallerine uğramıştır. Yerleşme Perdikkas ve Filippos tan sonra Antigon un ve Selevkos un, Anadolu Helenistik krallıklarının hâkimiyetinde kalmıştır. Laranda daha sonra Roma Devri nde mahalli krallardan Derbe hâkimi Antipatros un eline geçmiştir. Galatların idaresinde kalan Laranda Bizans Devri nde Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden birisi olmuştur. Laranda M. S. 8. ve 9. yüzyıllarda birkaç kez kısa süreli Arapların işgalinde kalmıştır. Laranda Selçuklulara kadar asıl olarak Bizanslıların idaresinde bulunmuştur. Selçuklulardan sonra Danişmend Oğulları nın eline geçen Laranda 1165 yılında II. Kılıç Aslan tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır yılında Laranda üzerinde otoritesi zayıflayan Anadolu Selçuklu Devleti nin yerine Moğol egemenliği hüküm sürmüştür (Karaman İl Kültür Müdürlüğü, 2005, s. 4-6).

6 140 A. Akış Anadolu daki karışıklıklar üzerine Karamanoğulları, Nure Sofi adındaki Türkmen Dervişi nin oğlu Kerümiddin Karaman önderliğinde bağımsızlıklarını ilan ederek 1256 yılında Karamanoğulları Beyliği ni kurmuşlardır. Karaman 1467 yılına kadar Karamanoğlu Beyliği nde kalmıştır. Bu tarihten sonra Osmanlı toprağı olan Karaman, Osmanlı idaresinde önceleri Larende Eyaleti olarak devletin dört eyaletinden birisi olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi nde ise ilçe merkezi vasfında anılmıştır. Cumhuriyet in ilanından sonra Konya iline bağlı olan şehrin Larende olan adı Karaman olarak değiştirilmiştir. Karaman 15 Haziran 1989 yılında Türkiye nin 70. ili olmuştur. İnceleme alanında yerleşme tarihi M. Ö yılına kadar uzanmaktadır. Süleymanhacı Köyü nde Epi Paleolitik Devir de (M. Ö ) yerleşmeye sahne olan Pınarbaşı Höyük ü ve Alaçatı Köyü nde yer alan Neolitik Devir yerleşmelerinden Can Hasan I ve III höyükleri (M. Ö ) Türkiye nin yerleşme tarihi açısından oldukça önemlidir. Memiş e (2001, s. 26) göre, Can Hasan höyükleri M. Ö yıllarında yerleşmeye sahne olmuştur. Kılbasan Sısan Höyük ise Bronz Çağı (M. Ö ) yerleşmelerindendir. Karaman ın yakın çevresini de içine alan bölge Diamond a (2004, s. 129) göre, Mümbit Hilal Bölgesi nde olup, bu bölgede M. Ö yıllarında bitkiler ıslah edilmiş ve hayvanlar evcilleştirilmiştir. Karaman ın Coğrafi Turistik Değerleri Karaman da coğrafi manada turistik değer taşıyan turistik güzelliğe sahip çok sayıda yer vardır. Bunların başında, mağaralar, akarsular, dağ ve platolar gelmektedir. Karaman ın güney kesimi sahada doğal güzelliklerin en yaygın olduğu bölgedir. Çünkü bu bölgede mağara oluşumuna izin veren kalker arazi ve ormanlık saha yaygındır. Mağaralar Karaman ın özellikle güney kesiminde kalker araziler yaygın olduğu için bu bölgede mağara oluşumu fazladır. Bunun sonucunda sahada birçok mağaraya rastlamak mümkündür. Bu mağaralardan en önemlisi Ermenek-Marasbulla (Maraspolis) Mağarası dır. Marasbulla (Maraspolis) Mağarası ve Yer Altı Nehri: Bünyesinde birçok sarkıt ve dikit bulunan mağara yine birçok bölme ve katlardan oluşmaktadır. Tarihi dönemlerde insanlar tarafından yerleşildiği de kabul edilmektedir. Mağarada sarkıt ve dikitler yanında, düdenler, göller ve çok katlı galeriler vardır. Ayrıca, mağarada insan eliyle yapılmış galeriler bulunmaktadır. Marasbulla Mağarası ve yeraltı suyu; geldiği yönde yaklaşık 30 km, gittiği istikamette yaklaşık 20 km, toplamda ise 50 km kadar bir uzunluğa sahiptir. Mağaradaki yeraltı nehri, Aşağı Çağlar (İzvit), Kayaönü (Ezvendi), Havuzlu, Nuri İnan ile yapılan mülakat sonucu elde edilmiştir. Yrd. Doç. Dr. Nuri İnan, S. Ü. A. K. Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.

7 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 141 Sipas, Tekke gibi birçok derenin kaynağını oluşturmaktadır. Yeraltı suyu Ermenek şehrine su sağladığı gibi hidroelektrik santralini de çalıştırmaktadır (Bardakçı, 1976, s ). Manazan Mağaraları: Yeşildere Vadisi nin doğusunda kil oranı yüksek kayalara beş katlı biçimde insan eliyle oyulmuş korunaklı toplu yerleşme örneğidir. Mağaralarda konutlar yanında şapeller ve mezarlar yer almaktadır. Bu mağaralar Bizanslılar Devri nde 6. ve 7. yüzyıllarda kullanılmıştır. Mağaralar beş katlı olup, bu katlardan bazısı; Kum Kale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak adlandırılmıştır (Şekil 2), (Şekil 3). Başharman (Zengen) Mağaraları ve İncesu Mağarası (uzunluğu 1350 m) ilde bulunan diğer önemli mağaralardır. Yaylalar ve Yaylaların Turizm Potansiyeli İlin doğal güzellikleri turizme başlı başına kaynak oluşturmaktadır. Karaman da dağlık sahalar oldukça geniş yer tutmakta olup, ilin 2/3 sini kaplamaktadır. Karaman daki dağların en yüksekleri, sırasıyla, Bolkardede Tepe (2718 m), Hacıbaba Dağı (2481 m) ve sönmüş bir yanardağ olan Karadağ dır (2288 m). Birçok yayla bulunan ildeki dağlar yayla turizmi açısından olduğu gibi dağcılık turizmi bakımından da büyük önem ortaya koymaktadırlar. Şekil 2. Manazan Mağaraları (Güney-Kuzey)

8 142 A. Akış Şekil 3. Karaman İlinin Turizm Değerleri Haritası (Karaman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü, s. 62 den yararlanılarak hazırlanmıştır.) Karaman da birçok sahada yaylacılık kırsal kesimde yaşayan insanların geçimlerini sağlamada önemlidir. Sahada yüzyıllardan bu yana yapılmakta olan yaylacılık günümüzde yarı-göçebe toplulukların ekonomik bir uğraşısıdır. Gerçek manada yaylacılığın ilin, özellikle güney kesimlerinde, bazı insanlar için geçim kaynağı olduğu düşünülürse bu faaliyetin sahadaki önemi ortaya çıkmaktadır. İlde yaylacılık Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla ilçelerinde oldukça yaygın bir faaliyet koludur. Ancak, tüm Türkiye de olduğu gibi sahada da yaylacılık değişime uğramıştır. Bu nedenle yaylacılığın sahada ekonomik faaliyet içindeki önemi azalmıştır. Biçimsel ve işlevsel olarak değişime uğrayan yaylacılık artık bir geçim kolu değil daha çok mesire maksatlıdır. Buna rağmen günümüzde sahadaki yaylalardan ekonomik manada işlevselliği olanlar da vardır. Günümüzde bu tarz yaylaları kullanan insanlar daha çok pazar koşulu olan tarım ürünleri yetiştirerek geçimlerini temin etmektedirler. İşlevsel değişime uğramış bu yaylalarda meyve ve sebze yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Bu yaylaların bazısında daha çok mono kültür olarak kiraz yetiştirilmektedir. İlin en tanınmış yaylaları Zeyve, Tekeçatı ve Barcın dır. Bu yaylalara il dışından da yaylacılar gelmektedir. Zaten bölgedeki yaylaların bir kısmı Efe nin de (1998, s. 188) ifade ettiği gibi; Alanya, Gazipaşa (Antalya) ve Anamur a (Mersin) aittir. Yani bu bölgedeki yaylalara Alanya, Gazipaşa ve Anamur dan da yaylacılar gelerek yaz boyunca burada yaylarlar.

9 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 143 Yurt genelinde olduğu gibi Karaman da da özellikle 1990 lı yıllarda yaylalar önemini kaybetmiştir. Bunun asıl nedeni Türkiye deki ekonomik değişimlerdir. Sahadaki yerleşmeler bu ekonomik değişimlere uyum sağladığı için bu yerleşmelerin geçimlerinde yaylacılık önemsizleşmiştir. Ancak, yaz turizmi açısından önemli olan Alanya gibi bazı komşu ilçelerde yaylalar 2000 li yıllarda tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Bunun nedenlerinden birisi turizm bölgelerinin ciddi bir pazar olmasındadır. Bu pazarlarda özellikle yaylalarda üretilen kiraz ve diğer bazı meyveler rağbet bulmaktadır. Bir başka neden ise yaylaların doğrudan turizmde değerlendirilmesidir. Yani yaylacılık turizmi, sahada turizmin bir başka şekli olmaya başlamıştır. Karaman ın Turizm Değeri Taşıyan Tarihi Varlıkları Dünyanın en eski sürekli yerleşmelerinden kabul edilen Karaman daki Süleyman Hacı Köyü sınırları içersindeki Pınarbaşı Höyük (M. Ö ) ve Can Hasan I ve Can Hasan III (M. Ö ) höyükleri kazı çalışmaları yapılarak turizme açılırsa fazlaca ziyaretçi çekebilecek bir tarihi öneme sahiptir. Ancak, bu höyükler değil dünyaya tanıtılmak Türkiye ye bile tanıtılamamıştır. Bunun yapılabilmesi için de höyüklerin gün yüzüne tamamen çıkarılması gerekmektedir. Kaleler: Karaman ve ilçeleri tarihi anlamda eski bir yerleşmeye sahip olduğu için ilde çok sayıda kale yer almaktadır. Ancak bu kalelerin sadece bir kısmı korunarak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Karaman daki kaleler; Karaman Kalesi (Şekil 4), Başdağ Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Şahinler Kalesi, Gefriyat Kalesi (tamamen yıkılmıştır) ve Divle Kalesi dir. Taşkale Manazan Mağaraları aynı zamanda bir kale yerleşmesidir. Bu kalelerin tamamının olmasa bile bir kısmının turizme açılması Karaman ın turizminin gelişmesini sağlayacak en önemli hususlardan olacaktır. Karaman Müzesi: Karaman Müzesi için 1961 yılında eser toplanmaya başlanmıştır. Müzede eser olarak Epi Paleolitik Devir den günümüze kadar her devri yansıtan birçok eser bulunmaktadır. Müzenin sergi salonlarında; Neolitik Devir, Kalkolitik Devir, Bronz Çağı, Klasik Çağ, Roma Devri, Bizans Devri, Selçuklu Devri, Anadolu Beylikleri, Karaman Oğulları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler gösterilmektedir. Müzede ayrıca Helenistik, Venedik, Roma, Bizans, Anadolu Beylikleri, Karaman Oğulları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkelerde sergilenmektedir. Müze bahçesinde ise arkeolojik ve etnoğrafik taş eserler gösterilmektedir.

10 144 A. Akış Şekil 4. Karaman Kalesi (Güney-Kuzey) İnanç Değeri Taşıyan Hıristiyanlıkla İlgili Eserler Hıristiyanlıkla ilgili eserlerden özellikle kiliseler dikkat çekicidir. Derbe, Binbir Kilise ve Mahalaç Kilise ilde yer alan en önemli tarihi kiliselerdir. İncil de adı geçen ve Hıristiyanlık için kutsal kabul edilen ve bir Piskoposluk Merkezi olan Derbe nin sahada yer alması bile il için büyük bir avantajdır. Derbe yanında Karadağ daki Binbir Kilise ve Mahalaç Kilise inanç turizmi açısından büyük önem taşımaktadır. Sahada yer alan tarihi kiliseler daha çok Karadağ da ve Ermenek ilçesinin kırsal alanlarında yoğunluk kazanmıştır. Bunlar içerisinde Aziz Pavlos un ziyaret ettiği Derbe Kilisesi yanında, Binbir Kilise bölgesinde yer alan ören ve kiliseler önemli turistik değerlerdir. Madenşehir Öreni, Değle Öreni ve Mahalaç Kilise sahada oldukça önemlidirler. Fisandon, İbrala ve Çeşmeli kiliseleri Karaman da yer alan diğer önemli tarihi kiliselerdir. Ermenek Çevresinde Tarihi Şehirler ve Eserler: İlçede çok sayıda tarihi kent yerleşmesi görmek mümkündür. İzavria Decopolisi; tarihi şehirlerin oluşturduğu bir bölge olup burada yer alan tarihi şehirler on kadardır. Bu bölgede; Dalisandes (Çamlıca Köyü nde), Eirenopolis (Çatalbadem Köyü nde), Titiopolis (Çatalbadem Köyü nün Güneyinde), Claudiopolis (bugünkü Mut Şehri), Domitiopolis (Yukarı Çağlar Köyü nde) ve Lauzados (Kirazlıyayla da) tarihi şehirleri bulunmaktadır. Bu tarihi şehirler dışında başkaca ören yerleri ilçenin değişik köylerinde yer almaktadır. Bunlar; Fariske ve Çukurbağ (Gaysitrüs) örenleri (Göktepe ve Çukurbağ köyleri arasında), Dezkaya ve çevresindeki kaya mezarları, İnöğlesi Kaya Manastırı ve Ermenek çevresindeki diğer kaya manastırları Ermenek in turistik öneme sahip eserlerindendir (Bardakçı, 1976).

11 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 145 Turistik Değeri Olan İslamiyet le İlgili Eserler Karaman da Karamanoğulları, Selçuklular ve Osmanlılar dönemine ait çok sayıda esere rastlamak mümkündür. Bu eserler arasında her zaman olduğu gibi cami ve tekkelerin yeri ayrı olmuştur. Bu nedenle de kentte çok sayıda tarihi cami bulunmaktadır. Camiler: Karaman da çok sayıda tarihi camiye rastlanılmaktadır. Bu camilerin bir kısmı zaman içerisinde restorasyona uğramıştır. Bilindiği gibi, Türkiye de kentlerin tarih dokusu bazı batı ülkelerinde olduğu gibi korunamamıştır. Türkiye de özellikle tarihi camiler, kentlerin tarih dokusunun korunmasında önemli bir yere sahiptir. Kentlerimizde tarihi hissettirecek çok az sayıda eser korunabilmiştir. Karaman kent merkezinde bulunan camilerin çoğunluğu Karamanoğulları Devri ne aittir. Bu camilerden en tanınmışı Mader-i Mevlana Cami dir (Şekil 5). Bunun dışında; Yunus Emre Cami, İmaret Cami, Dikbasan Cami, Araboğlu Cami, Hacıbeyler Cami, Karabaş Veli Külliyesi, Nuh Paşa Cami, Yeni Minare Cami, Saadettin Ali Bey Mescidi, Akçaşehir Cami (Akçaşehir Kasabası nda) ve Yollarbaşı Ulu Cami (Yollarbaşı Kasabası nda) bulunmaktadır. Şekil 5. Mader-i Mevlana Cami (Aktekke Cami): Hz. Mevlana nın annesi ve bazı yakınlarının türbeleri bu camide bulunmaktadır. Ermenek ilçesindeki camiler ise; Ulu Cami, Fadime Ana (Fatma Hatun) Cami, Sipas (Çınarlı Su) Cami, Değirmenlik Cami, Mimar Emir Rüstem Paşa Cami, Akcami, Susaklı Cami, Kemerosu Kebir (Havasıl) Cami, Lâmos (Esentepe) Cami (Esentepe Köyü nde), Yukarı Çağlar (Yukarı İzvit) Cami ve Akçamescit Cami dir. Kâzım Karabekir de ise bir tane tarihi cami (Büyük Cami) vardır.

12 146 A. Akış Turistik Değeri Olan Diğer Tarihi Esreler Medreseler: Gerek Karamanoğulları gerekse Osmanlılar Dönemi nde bir ilim, sanat ve kültür merkezi olan Karaman da bu özelliklerin bir göstergesi olarak, önemli tarihi medreseler de yer almaktadır. Bunlardan günümüze kadar ayakta kalabilenler; Hatuniye Medresesi (Karaman Merkez de) (Şekil 6) ve Tol Medrese dir (Ermenek te). Şekil 6. Hatuniye Medresesi Türbeler: Karaman da özellikle il merkezinde daha önce Karaman da yaşamış birçok hükümdar ve âlime ait çok sayıda türbe vardır. Bunlar; Yunus Emre Türbesi, Cambaz Kadı Türbesi, Demirgömlek Türbesi, Kaya Halil Türbesi, İbrahim Bey Türbesi, Kızlar Türbesi, Alaeddin Bey Türbesi, Karabaş Veli Türbesi ve Karaman Bey Türbesi dir. Ayrıca Karaman ın ilçelerinde de birçok türbe yer almaktadır. Ayrancı Baba Türbesi (Ayrancı ilçesinde), Emir Musa Bey Türbesi (Ermenek ilçesinde) ve Karaman Bey Türbesi (Balkusan Köyü nde) bunlardan bazılarıdır. Han ve Hamamlar: Hanlar, tarihten günümüze Türklerin yolcuya verdiği önemin göstergesi olmuştur. Bu nedenle Anadolu da önemli yollar üzerinde muhakkak han bulunurdu. Karaman da, Karaman-Ayrancı yolu üzerindeki, Atlas Han bunun örneklerindendir. Türklerdeki temizlik kültürünün bir göstergesi olan hamamlar, çoğunlukla camilere vakıf olarak yapılmıştır. İbrahim Bey Hamamı, Süleyman Bey Hamamı (Karaman Merkez de) ve Karamanoğlu Hamamı (Ermenek ilçesinde) sahadaki önemli tarihi hamamlardandır. Turistik Evler: Karaman il merkezinde turistik değer taşıyan birçok tarihi ev vardır. Bu evlerin önemli bir kısmı günümüzde koruma altına alınmış ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Tarihi güzelliğe sahip evlerden;

13 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 147 Tartan Evi ve Hürrem Dayı Evi görülmeye değer tarihi eserlerdir. Ermenek ilçesinde de tarihi önem taşıyan ve restore edilmesiyle turist çekebilecek çok sayıda ahşap ev bulunmaktadır. Karaman Taşkale de Taşkale Tahıl Ambarları diye bilinen kil oranı yüksek kalkerlere oyulmuş tahıl ambarları vardır. Bu ambarlar hâlâ burada yaşayan insanlar tarafından kullanılmaktadır (Şekil 7). Şekil 7. Taşkale Tahıl Ambarları Karaman a Gelen Turist Sayısı ve Otel Durumu Karaman iline 2007 yılında gelen yerli ve yabancı turist sayısı toplam olup, bu turistlerin geceleme sayıları dur (Tablo 1). Karaman a 2006 yılında gelen yabancı turist sayısı (632), Türkiye ye 2007 yılında gelen yabancı turistle ( ) karşılaştırıldığı zaman yok denecek kadar azdır. Karaman ın yabancı ve yerli turist sayısı kendisine komşu olan Alanya (Antalya) ile kıyaslandığı zamanda yine yok denecek kadar azdır. Alanya ya 2005 yılında yabancı turist gelmiş ve bu turistler kişi başı 942 $, toplamda ise ilçeye $ gelir bırakmıştır (Akış, 2007, s. 23; Akış, Kaya ve Seferov, 2008, s. 380). Görüldüğü gibi, Karaman a gelen turist sayısı gerek Türkiye ye gelen gerekse Alanya ya gelen turist sayısı ile kıyaslandığında oldukça düşüktür. Karaman da turistlerin konaklayabileceği sadece 8 tane otel vardır. Bu otellerin toplam yatak kapasitesi 660 dır. Bu otellerden üç tanesi turizm belgeli diğerleri belediye belgelidir. Turizm belgeli olan otellerin yatak kapasitesi 406 dır. Görüldüğü gibi il, turizm tesisleri bakımından da oldukça zayıf bir potansiyele sahiptir. Karaman merkeze gelecek üst düzey turistlerin konaklayabileceği yeterli düzeyde otel bulunmamaktadır. Bu da sahada otel kapasitesinin yeterli olmadığının göstergesidir. Bölgede sadece Ermenek ilçesinde kaliteli bir otel

14 148 A. Akış bulunmaktadır. Bunun dışında bölgede turistlerin konaklamasını sağlayacak kaliteli otel bulunmamaktadır. Karaman da eksikliği hissedilen ve turist sayısının artmasıyla daha fazla eksikliği hissedilecek olan kaliteli otellerin yapılmasına önem verilmelidir. Bu otellerde turizm becerisi yüksek iyi eğitim almış turizmciler çalıştırılmalıdır. Tablo 1. Karaman ın Yıllık Yerli ve Yabancı Turist Sayısı ve Geceleme Sayıları ( ) Yıllar Yerli Yabancı Toplam Turist Turist Turist Geceleme * * Kasım ve Aralık aylarına ait turist ve geceleme sayılarına ulaşılamamıştır. ( ) Karaman a Gelen Turist Sayısını Arttırmak İçin Alınması Gereken Önlemler Yaz aylarında Alanya ya deniz, güneş ve eğlenceye gelen turistlerin bu tatilleri süresi içerisinde oksijeni bol ortamlarda dinlenmeye de ihtiyaçları olmaktadır. Yazın yaklaşık on-on beş gün kadar eğlence turizmine katılan turistler bölgenin, sıcak ve nemli havasından bunaldığı zaman bu turistlerin bir ya da birkaç günlüğüne Karaman ın gerek Sarıveliler gerekse Ermenek ilçelerinde yayla turizmine katılmaları sağlanabilir. Yaylacılık turizmi için öncelikle sahada turizm amaçlı kullanılacak yaylalar tespit edilip daha sonra buralarda turistlerin kalacak yer, yeme-içme ve diğer ihtiyaçlarını giderecek mekanların hazırlanması gerekmektedir. Bu bölgelerde ayrıca yerel yatırımcılara kredi olanağı sağlanarak yöre halkının en yüksek yararı göz önünde bulundurulmalıdır. Antalya bölgesine gelen yabancı turistlere Karaman ilinin doğal ve tarihi güzellikleri iyi bir şekilde tanıtılarak ile gelen yabancı turist sayısı arttırılabilir. Alanya nın Sarıveliler e 80 km, Ermenek e ise 120 km olduğu düşünüldüğünde bu olanaklıdır. Özellikle Alanya ya gelen turistlere Alanya-Ermenek-Karaman ve Konya aksında 3-4 günlük bir faaliyet fırsatı sağlanmalıdır. Eğer bu sağlanır ve bunun alt yapısı oluşturulursa; Alanya ve Antalya bölgesine gelen turistler hem Türkiye de hem de Antalya bölgesinde birkaç gün daha fazla tutularak daha çok gelir sağlanacaktır.

15 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 149 Konya Mevlana ya gelen, özellikle yerli turistlere, Mader-i Mevlana Camii nde Mevlana nın annesi ve diğer bazı aile mensuplarının türbelerinin olduğu anlatılarak buraya turist çekilebilir. Adana ve Mersin den gelen turistler Karaman karayolu vasıtasıyla Konya ya ulaşmaktadırlar. Ancak, bu turistlerin önemli bir kısmı Mevlana nın aile mensuplarının türbelerinin Mader-i Mevlana Camii nde olduğunu bilmemektedirler. Eğer bu bilgi eksikliği giderilebilirse Karaman a gelen turist sayısı arttırılabilir. Bunun içinde Konya ve Karaman kültür müdürlükleri beraber sıkı bir tanıtım kampanyası yapmalıdırlar. Karaman da kongre turizmine önem verilmelidir. Bu amaçla ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlenerek kente turist çekilebilir. Ayrıca, Dil Bayramı etkinliklerine katılan gerek bilim insanlarına, gerek bürokratlara, gerekse diğer ziyaretçilere Karaman en iyi şekilde tanıtılarak ilin doğrudan reklamı yapılmalıdır. SONUÇ VE ÖNERİLER Karaman yeterli potansiyele sahip olmasına rağmen bu potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. İlin turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi için öncelikle ildeki Derbe ve Mahalaç Kilise gibi tarihi eserler onarılarak turizme açılmalıdır. Böyle bir başlangıç ilin turizminin tanıtımı açısından büyük önem taşımaktadır. Karaman ilinin Karamanoğulları, Selçuklular, Osmanlılar ve daha önceki dönemlere ait çok sayıda tarihi eserleri ve coğrafi güzellikleri düzenli bir program kapsamında değerlendirilerek tanıtımı iyi bir şekilde sağlanmalıdır. İlin tarihi, coğrafi ve kültürel güzelliklerinin tanıtımı ve pazarlanması için Alanya ve Konya turizm müdürlükleri ve özel turizm şirketleriyle beraber projeler geliştirilerek buraya turist çekilebilir. Aynı şekilde Ermenek ve Sarıveliler in yayla turizmi ve dağcılık turizmi potansiyelleri Alanya daki kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla birlikte çalışılarak gerek yabancı gerekse yerli turistlere pazarlanabilir. Bunun için potansiyel arz eden bölgeler bir an önce turizme açılmalıdır. Bu yapılırken öncelikle yöre halkının bu aktiviteden maksimum şekilde yararlanmalarını sağlayacak bir program geliştirilmelidir. Buna paralel olarak dağcılık turizmi içerisinde Ermenek teki Balkusan Vadisi ve benzeri sahalar yerli ve yabancı turizme açılmalıdır. Ermenek ve Sarıveliler in turizm potansiyellerinin kapsamlı bir şekilde Alanya nın turizm faaliyetleriyle bütünleşmesinin sağlanabilmesi için Ermenek- Sarıveliler-Alanya Yolu nun nitelikli bir karayoluna dönüştürülmesi vazgeçilmez koşuldur. Eğer bu karayolu nitelikli hale getirilebilirse aynı zamanda Alanya nın yayla turizmi ve dağcılık turizm potansiyelleri de değerlendirilmiş olacaktır.

16 150 A. Akış Karaman da gerek Karaman gerekse farklı konularda ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlenerek ilde kongre turizmi geliştirilmelidir. Bu konuda Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi nin önderliğine başvurulabilir. Karaman daki turist kapasitesinin artışına paralel bir şekilde ilde eksikliği hissedilecek olan kaliteli otellerin yapılmasına önem verilmeli ve bu otellerde iyi eğitim almış turizmciler çalıştırılmalıdır. İlde turizmin gelişmesinin önünde üç temel engel vardır. Bunlardan birincisi turistin sahaya ulaşabilirliğini sağlayacak ulaşım eksikliğidir. İkincisi tanıtım eksikliğidir. Üçüncüsü ise turizmin gelişmesinde önderlik yapacak kuruluşların turizmin gelişmesi için yeterince çaba sarf etmemeleridir. İlde turizmin gelişmesi için bu engellerinde ortadan kaldırılması gerekecektir. YAZAR NOTLARI Bu çalışma kısmen, Yrd. Doç. Dr. Ayhan AKIŞ ın 13 Mart 2007 tarihinde Tarih, Kültür ve Turizm Yönüyle Karaman isimli panelde konuşmacı olarak sunduğu; Karaman ın Coğrafi Zenginlikleri ve Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi isimli panel sunumundan yararlanılarak hazırlanmıştır.

17 Karaman İlinin Turizm Potansiyeli 151 KAYNAKLAR Akış, A. (2007). Alanya da Turizm ve Turizmin Alanya Ekonomisine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 17, Sayfa: Akış, A., Kaya, B. ve Seferov, R. (2008). The Influence of Tourism on Alanya and its Close Environment. Natural Environment and Culture in the Mediterranean Region, p (Editors: Recep Efe, Georges Cravins, Munir Ozturk and Ibrahim Atalay). Cambridge: Cambridge Scholars Publishing. Atalay, İ. (2000). Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği. İzmir: Dokuz Eylül Üniv. Basımevi. Bardakçı, H. (1976). Bütün Yönleriyle Ermenek. Konya. Denktaş, M. (2000). Karaman Çeşmeleri. Yayın No: 7, Araştırma Serisi: 1, Birinci Baskı, Kayseri. Diamond, J. (2004). Tüfek, Mikrop ve Çelik (Çev. İnce, Ü.). 15. Baskı, Tübitak Popüler Bilim Kitapları, Ankara: Ziraat Matbaacılık. Doğanay, H. (1997). Türkiye Beşeri Coğrafyası. Millî Eğitim Yayınları, No: 2982, Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi, No: 877, Eğitim Dizisi, No: 10, İstanbul: Milli Eğitim Yayınevi. Efe, R. (1998). Ermenek Çayı Havzası (Doğal Ortam Özellikleri). Fatih Üniversitesi Yayınları 1, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları 1, İstanbul: Fatih Üniversitesi Basımevi. Erinç, S. (1966). Klimatoloji ve Metodları. 4. Baskı, İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım. Erkol, A. (1991). Karaman-Ayrancı Ovalarının Jeomorfolojisi ve Yer Altı Su Durumu. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: S. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Anabilim Dalı, Coğrafya Bilim Dalı. İnan, N., Şen, E. ve Başaran, N. (2005). Konya Ovasının İklimi. Ankara: DMİ Yayınları, Yayın No: 2006/04. Karaman Kültür Envanteri. (2005). (Haz. Topal, C.) Karaman Valiliği Yayınları, Karaman: Anka Ajans Basımı. Karaman Valiliği. (1997). Karaman Yıllığı. Karaman.

18 152 A. Akış Karaman Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü. Karaman. Karaman: Karaman Ofset Baskı ve Gazetecilik A. Ş. Memiş, E. (2001). Eskiçağ Türkiye Tarihi. 3. Baskı, Konya: Çizgi Kitabevi. Özgen, H. ve Eren, A. (2006). Zamanın Kapıları Karaman. Karaman Valiliği Yayınları, Karaman: Mart Matbaacılık Baskı Sanatları. Tümertekin, E. (1994). Beşeri Coğrafyaya Giriş. İstanbul: İst. Üniv. Yayınları. Uysal, A., Aladalı, N. ve Demirci, M. (1992). Dünü ve Bugünüyle Karaman (Kültür-Turizm-Coğrafya). Karaman Yunus Emre Kültür Derneği Yayınları, No:2, Konya: Arı Ofset Matbaacılık. Ünlü, B. (2007). Ayrancı nın (Karaman) Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: S. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Waugh, D. (1990). Geography an Integrated Approach. 1 st Published, London. D.İ.E. (2000) Nüfus Sayımı Verileri. Ankara: Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri TURİZM Manisa ili tesis sayısı ve yatak kapasitesi bakımından çevresinde bulunan illerin gerisinde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı nın 2011 yılı konaklama istatistikleri incelendiğinde Manisa ilinin

Detaylı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX AĞUSTOS 2014 DÜZCE TURİZM YATIRIM ALANLARI T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

Detaylı

1. Karaman ın Turizmi

1. Karaman ın Turizmi 1. Karaman ın Turizmi Karaman ın kültürel ve tarihi varlıkları arasında, M.Ö.6000 yıllarından başlayıp, çeşitli tarihlere ait yüzlerce höyük ile Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, ve Osmanlılara ait, günümüze

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

T.C. KARAMAN VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KARAMAN VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KARAMAN VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ TR52-12-DFD-02 KARAMAN İLİ TURİZM YATIRIM REHBERİ VE HARİTASI PROJESİ EUROPA Danışmanlık www.europa.com.tr Bu rapor Mevlana Kalkınma Ajansının desteklediği

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ

T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ ŞUBAT 2015 1. PROJENİN TANIMI 1 2. PROJENİN İSMİ. 1 3. PROJE ALANI 1 4. PROJENİN AMACI.. 1 5. PROJENİN DAYANAĞI 1 6.

Detaylı

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin 80 81 de taçlandırmaktadır. Nitekim Mersin Serbest Bölgesi; 9 bine yakın istihdamı ve Türkiye de faaliyet gösteren 19 Serbest Bölge içerisinde

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi "Şehr-i Süleha"

AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi Şehr-i Süleha AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi Kültür ve Medeniyetler beşiği Anadolu daki en eski yerleşim yerlerinden birisi de Aksaray dır. İlimiz coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle tarih boyunca misyon yüklenen

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

SANAT TARİHİ SANAT TARİHİ NEDİR? Sanat Tarihi, geçmişte varlık göstermiş uygarlıkların ortaya koyduğu her tür taşınır ve taşınmaz maddi kültür varlıklarını inceleyen bir bilim dalıdır. Güzel Sanatlar ve

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ Dr. ADNAN ASLAN 27 MART 2013 ANKARA KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇERİK 1.Dünyada ve Türkiye de Turizm 2. Türkiye

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Sonuç. Beylikler dönemi, Anadolu'da Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesi

Sonuç. Beylikler dönemi, Anadolu'da Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesi 78 ağaçları bulunan yer, Ermenek'e bağlı Görme! Köyü'nde 32 Paşaçukuru olarak bilinen yer, Ermenek'te Emir Ahmed mülkü civarındaki yer, Ermenek'e bağlı Gargara Köyü'nde 33 yer, Mut Medresesi yakınındaki

Detaylı

AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ

AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ AYA THEKLA YERALTI KİLİSESİ Thekla, genç ve güzel bir kadın... Hem de bakire... Aynı Meryem gibi.. Halk bu yüzden, Thekla nın yaşadığı yeraltı kilisesine, Meryemlik demiş. Thekla nın yaşadığı, sonunda

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB OSMANCIK OSB 2 OSMANCIK Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini batıya bağlayan ana yol üzerinde bulunan Osmancık, Çorum il merkezine 56 km, Samsun limanına 168 km, Ankara ya 268 km uzaklıkta olduğundan

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü : 14.719 km² dir. (Türkiye nin 1/55 dir.) Nüfus : 698.626 (31.12.2011) İl Trafik No : 03

GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü : 14.719 km² dir. (Türkiye nin 1/55 dir.) Nüfus : 698.626 (31.12.2011) İl Trafik No : 03 GENEL BİLGİLER Yüzölçümü : 14.719 km² dir. (Türkiye nin 1/55 dir.) Nüfus : 698.626 (31.12.2011) İl Trafik No : 03 Afyonkarahisar, Anadolu'da kuzeyi güneye, batıyı da doğuya bağlayan doğal bir düğüm noktası

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012

Detaylı

KARAMAN İLİ TURİZM YATIRIM ANALİZLERİ VE TURİZM YATIRIM HARİTASI TOURISM INVESTMENT ANALYSIS IN KARAMAN PROVINCE AND TOURISM INVESTMENT MAP

KARAMAN İLİ TURİZM YATIRIM ANALİZLERİ VE TURİZM YATIRIM HARİTASI TOURISM INVESTMENT ANALYSIS IN KARAMAN PROVINCE AND TOURISM INVESTMENT MAP Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.014, C.19, S.3, s.39-54. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.014,

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

Edremit Tarihçesi: Edremit Coğrafyası: Edremit Nüfus Yapısı:

Edremit Tarihçesi: Edremit Coğrafyası: Edremit Nüfus Yapısı: Edremit Tarihçesi: Edremit kuruluşundan bugüne Edremit, Gümüşdere, Sarmansuyu gibi adlarla anılmıştır. Edremit ismi en eski olanıdır. Sarmansuyu adı; Şamran kanalından esinlenerek konulmuştur. Edremit

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ DANIŞMAN:Özer YILMAZ HAZIRLAYAN: Erşad TAN,Tacettin TOPTAŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ I-İNANÇ TURİZMİ A- İnanç Kavramı

Detaylı

KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ

KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ MEHMET BİLDİRİCİ Balkusan köyü Ermenek- Karaman yolu üzerinde Ermenek ten yaklaşık 25 km uzaklıkta ormanlar içinde bir köy. 25 Ağustos 2011 günü benim ricam üzerine Ali Aktürk

Detaylı

Tablo 39 - İllerdeki Turizm Tesislerinin Konaklama Bilgileri

Tablo 39 - İllerdeki Turizm Tesislerinin Konaklama Bilgileri TURİZM Uşak, çevresindeki illerle karşılaştırıldığında daha az turist çektiği görülmektedir. Tablo 39 da sunulan bilgilere göre 2011 yılında Uşak a konaklama amacıyla gelen turist sayısı çevresindeki illerle

Detaylı

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular 6.15 TURİZM 6.15 TURİZM 334 6.15 TURİZM Başkent Lefkoşa çeşitli dönemlere ait tarihi, mimari, ve kültürel değerler açısından oldukça zengindir. Ayrıca Başkent olması nedeniyle ülkenin yönetsel, iş ve alışveriş

Detaylı

ILISU KASABASI. Ramazan ÖZDEMİR TC AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

ILISU KASABASI. Ramazan ÖZDEMİR TC AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ILISU KASABASI Ramazan ÖZDEMİR TC AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ILISU KASABASI GÜZELYURT, AKSARAY 1. GENEL TANITIM Ilısu kasabasının kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK - 2008, S:172-184 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2008 http://www.marmaracografya.com YÜKSELDİKÇE BÖLGELERİMİZE GÖRE HER 100 M.DEKİ YAĞIŞ ARTIŞI ÜZERİNE BİR DENEME

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi TARİH Tarihi kaynaklar bize, Adapazarı yerleşim bölgesinde önceleri Bitinya'lıların, ardından Bizanslıların yaşadıklarını bildirmektedir. Öte yandan, ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre; Sakarya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

İzmir den İstanbul a akşamüstü uçağı.

İzmir den İstanbul a akşamüstü uçağı. TUR 10 - TRUVA ve GELĠBOLU (Anzaklar) Sabah erken saatlerde Isparta Kraliçesi güzel Helen ve Truva Prensi Paris zamanından kalan efsanevi Truva Atı ile ünlü Truva Antik Kenti ni ziyaret için yola çıkış.

Detaylı

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7 -İÇİNDEKİLER- 1.KENTİN GENEL TANIMI... 2 1.1.ANTALYA... 2 Tarihi... 2 Coğrafi Yapı... 2 İklim ve Bitki Örtüsü... 3 Nüfus... 3 Ulaşım... 3 2.JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU... 4 3.ÇED BELGESİ... 5 4.PLANLAMA

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele MUĞLA İLİ, FETHİYE İLÇESİ, GÖCEK MAHALLESİ, 265 ADA 1 PARSEL, 266 ADA 1 PARSEL 433 ADA 1 PARSEL ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele 1 İÇİNDEKiLER BÖLUM -1: TAŞINMAZLARA YÖNELiK MEVCUT DURUM ANALiZi...

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları. Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER

Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları. Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER HATIRLATMA 1-Bölge Nedir? 2- Bölge Ayrımında Kullanılan Kriterler DOĞAL ÖZELLİKLER BEŞERİ VE EKONOMİK ÖZELLİKLER

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l a i T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü ClHMUtf /V.& i _ a \, ^./ EXP02016 ANTALYA Sayı : 90852262-301.03- 'V? 1 ^ - 5 lc5 H Konu:

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler Kıyı turizmi Kıyı turizmi denizden çok çeşitli rekreasyonel faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. Kıyı turizminin gelişiminde etkili

Detaylı

1.Turizm Coğrafyası ve Planlama. 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri. 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri

1.Turizm Coğrafyası ve Planlama. 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri. 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri 1.Turizm Coğrafyası ve Planlama 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri 4.Uluslararası Turizm Ulaştırması ve Turist Akışı 5.Dünya Turizm Bölgeleri 6.Türkiye nin

Detaylı

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ İ Bu yılki fuarda iyi bir tanıtım gerçekleştiren Kosovalılar, ülkelerine daha fazla turist gelmesiyle ekonomilerinin daha da gelişeceğine vurgu yaptılar. Sona eren Travel Turkey İzmir fuarının bu yılki

Detaylı

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI Harbiye de kaldığımız Otelde akşam Antakya mezeleri ile özel tavuk yedik, Antakya mezelerini tattık, sabah kahvaltıdan sonra, özel minibüslerle

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir)

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) Gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermekte olan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. nin Haziran-2011 de yayınladığı raporun

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm 1.1. ANADOLU ÇAĞLARI... 1 1.1.1. Tarih Öncesi Çağ... 1 1.1.1.1. Yontma Taş Devri (Paleolitik)... 1 1.1.1.2. Orta Taş Devri (Mezolitik)... 2 1.1.1.3. Cilalı Taş Devri (Neolitik)...

Detaylı

Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi Kruvaziyer Liman Çalıştayı 30 Nisan 2014 Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi

Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi Kruvaziyer Liman Çalıştayı 30 Nisan 2014 Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi Sayın Vali Yardımcısı, Sayın Belediye Başkanları, Deniz Ticaret Odalarının Sayın Temsilcileri; Değerli Konuklar, Kıymetli Basın mensupları, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Fethiye Kruvaziyer

Detaylı

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ TRAVEL TURKEY İZMİR FUARI NIN PARTNER ÜLKESİ KOSOVA DAN TÜRK TURİSTE DAVET VAR Bu yılki fuarda iyi bir tanıtım gerçekleştiren Kosovalılar, ülkelerine daha fazla turist gelmesiyle ekonomilerinin daha da

Detaylı

etüdproje PLANLAMA LTD. ŞTİ.

etüdproje PLANLAMA LTD. ŞTİ. ALAŞEHİR (MANİSA) YENİMAHALLE, 703 ADA, 1 PARSEL'E AİT NAZIM VE UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2 NO:146/217

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT GÖLMARMARA (MANİSA) GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. ZARA ŞEHİTLİĞİ İL SİVAS İLÇE ZARA MAH.-KÖY VE MEVKİİ GENEL TANIM: Sivas ili, Zara ilçe merkezinde bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı, Zara Askerlik

Detaylı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi 2010 Yılı Side Kazısı Çalışmaları (12 Temmuz-8 Eylül 2010) Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi RAPOR

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI...

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... İ Ç İ NDEKİ LER Önsöz... v Tablolar Dizini... xv Grafikler Dizini... xix Giriş... 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... 7 A.1. Kağızman İlçesinin Tarihçesi... 7 A.1.1. Tarih Öncesi Dönem...

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

IV. BÖLÜM ANTALYA İLİ

IV. BÖLÜM ANTALYA İLİ IV. BÖLÜM ANTALYA İLİ Antalya Adı Helenistik Dönemde Bergama kralı II. Attalos (İ.Ö. 159-138), bölgenin stratejik dönemini dikkate alarak buraya bir liman şehri kurdurmuştur. Kent, kurucusunun adından

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KONYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Yeri: KONYA Toplantı Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KONYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Yeri: KONYA Toplantı Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: KONYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR Toplantı Yeri: KONYA Toplantı Tarihi ve No : 08.09.2014-106 Karar Tarihi ve No : 08.09.2014-2221 Konya İli, Karatay İlçesi,

Detaylı

TOKAT DOĞAL SİT ALANLARI

TOKAT DOĞAL SİT ALANLARI TOKAT DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 NİKSAR EFKERİT VADİSİ DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI 2 ZİLE EVRENKÖY MAĞARASI 2. DERECE DOĞAL SİT ALANI 3 PAZAR BALLICA MAĞARASI 2. DERECE DOĞAL SİT

Detaylı

SİVEREK İLÇEMİZ. Siverek

SİVEREK İLÇEMİZ. Siverek SİVEREK İLÇEMİZ Siverek Şanlıurfa merkez ilçesine 96 km uzaklıkta olan ilçenin 2012 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 227.017 kişidir. İlçe batısında Adıyaman ın Kâhta ilçesi, batıdan kuzeye doğru ise

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

Bayraklı İlçe Raporu

Bayraklı İlçe Raporu 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Mayıs, 2013 Nüfus Yapısı Genel Bilgiler Yüzölçümü, 2002: 37 km 2 Nüfus, ADNKS, 2012: 309.137 kişi Nüfus Yoğunluğu, 2012: 8.350 kişi Şehirleşme Oranı, 2012:

Detaylı

Antalya Hakkında Antalya, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Antalya şehrinin aynı ismi taşıyan merkez ilçesidir. Antalya, Türkiye nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Doğası, palmiyelerle sıralanmış bulvarları,

Detaylı