ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2 KASIM İSTANBUL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2 KASIM 2010 - İSTANBUL"

Transkript

1 ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2 KASIM İSTANBUL

2 PETDER ÜYELERĠ FAALĠYET ALANLARI AltınbaĢ Petrol ve Ticaret A.ġ. Belgin Madeni Yağlar BP Petrolleri A.ġ. BP Gaz A.ġ. PETLĠNE Petrol Ürünleri A.ġ. PETROL OFĠSĠ A.ġ. Shell & Turcas Petrol A.ġ. The SHELL Company of TURKEY Ltd. MOTOR YAKITLARI ISINMA AMAÇLI YAKITLAR HAVACILIK YAKITLARI DENĠZCĠLĠK YAKITLARI LPG MADENĠ YAĞLAR DELTA Akaryakıt Tic. A.ġ. Shell Gaz Ticaret ve Sanayi A.ġ. ERK Petrol Yatırımları A.ġ. TOTAL Oil Türkiye A.ġ. MOBIL Oil Türk A.ġ. TURCAS Petrol A.ġ. Turkuaz Petrol Ürünleri A.ġ.

3 PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ GELİŞİMİ 21 Ocak 2004 Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Yayınlandı 5 Nisan 2004 PETDER Ġktisadi ĠĢletmesi oluģturdu. 19 Nisan 2004 Atık Motor Yağı toplama çalıģmaları fiilen baģlatıldı. 30 Temmuz 2004 T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ile PETDER arasında iģbirliği protokolü imzalandı. 5 Temmuz 2008 Atık Yönetimi Genel Esaslarına ĠliĢkin Yönetmelik yayınlandı. 30 Temmuz 2008 Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği yenilendi. 4 Eylül 2008 T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı PETDER i YetkilendirilmiĢ KuruluĢ olarak atadı.

4 ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA MİKTARLARI TON TON TON TON TON TON 2010 (01-09) TON (Ocak- Eylül)

5 2009 YILINDA PETDER TARAFINDAN TON ATIK MOTOR YAĞI TOPLANDI 2009 yılında, toplanan ton karşılığı tanker dolusu atık motor yağı lisanslı tesislerde enerji ve hammadde olarak geri kazanıldı. PETDER in 2009 yılında toplayarak bertaraf ettirdiği atık motor yağları 17 milyar m 3 suyu kirletebilecek bir atığın ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN lisanslı işletmelerde enerji ve hammadde olarak geri kazanılmasını sağlamıştır. PETDER tarafından son 5 Yılda 66 bin 744 ton atık motor yağı toplanarak ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN bertaraf ettirilmiştir.

6 2009 YILINDA TON ATIK MOTOR YAĞI, LİSANSLI İŞLETMELERDE ENERJİ VE HAMMADDE OLARAK GERİ KAZANILDI 2009 yılında toplanan atık motor yağlarının enerji değeri 193 milyon kwh. elektrik enerjisine eşdeğerdir. PETDER tarafından sadece 2009 yılında toplanan atık motor yağları ile kişinin bir yıllık elektrik enerjisi ihtiyacına eşdeğeridir. Yakıt Kalorifik Değer (kcal/kg) Doğalgaz Motorin Atık Yağ Fuel Oil Linyit lt atık yağ LT SUYU KİRLETİR.

7 Sefer Sayısı 2009 YILINDA ATIK ÜRETİCİLERİNE SEFER GERÇEKLEŞTİRİLDİ Son beş yılda ATIK ÜRETİCİLERİNDEN toplam adet ATIK MOTOR YAĞI TESLİM ALMASI gerçekleştirilmiştir.

8 Atık Üretici Sayısı 2009 YILINDA ATIK ÜRETİCİSİNDEN ATIK MOTOR YAĞI TESLİM ALINDI Son beş yılda FARKLI ATIK MOTOR YAĞI ÜRETİCİSİ PETDER izleme sistemi içine alınmıştır.

9 Kaynak Miktarı (TL) 2009 YILINDA PROJE İÇİN 3 MİLYON 110 BİN TL. KAYNAK KULLANILDI SON BEŞ YILDA PROJE İÇİN TOPLAM TL. KAYNAK KULLANILMIŞTIR.

10 TOPLANAN ATIK MOTOR YAĞININ KAYNAĞINA GÖRE DAĞILIMI (2009) Yağ üretim Tesisleri 3% Askeri Kurumlar 7% Belediyeler, Kamu Kuruluşları 15% Araç Servisleri 59% Akaryakıt Ġstasyonları, Yıkama Yağlamacılar 1% Endüstri Araç Parkı, Ġnşaat, Madencilik, Nakliye Firmaları 15%

11 TOPLANAN ATIK MOTOR YAĞININ BÖLGESEL DAĞILIMI (2009) MARMARA 43% AKDENĠZ 10% DOĞU ANADOLU 3% EGE 15% GÜNEYDOĞU ANADOLU 3% KARADENĠZ 11% ĠÇ ANADOLU 15%

12 PETDER ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERĠ KAZANIM ÇALIġMALARI yılında en fazla toplama yapılan iller sırasıyla Ġstanbul (4071 ton), Ankara (1771ton), Kocaeli (1591 ton), Ġzmir (1295 ton), Bursa (783 ton) olmuģtur. En az toplama yapılan iller sırasıyla, Kırıkkale (5 ton), Ardahan (3,2 ton), Kilis (2,4 ton), Bayburt (1,9 ton), Ağrı (1,7 ton) olmuģtur. 2009yılında MuĢve ġırnak illerinden hiç atık motor yağı toplanamamıģtır.

13 PETDER ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERĠ KAZANIM ÇALIġMALARI 2009 NÜFUS VE TRAFĠĞE KAYITLI ARAÇ BAġINA TOPLAMA MĠKTARI Sıra No Ġl Adı Araç 2009 Nüfus Miktar (kg) 2009 Kg/Araç 2009 Kg/kiĢi 2010 (9 Ay) Miktar (kg) 2010 (9 Ay) (Kg/Araç) 2010 (9 Ay) (Kg/KiĢi) 1 ĠSTANBUL ,5 0, ,2 0,242 2 ANKARA ,5 0, ,0 0,262 3 ĠZMĠR ,4 0, ,2 0,294 4 BURSA ,6 0, ,4 0,274 5 KOCAELĠ ,6 1, ,8 0,389 6 ZONGULDAK ,2 0, ,4 0,731 7 ADANA ,1 0, ,1 0,208 8 ANTALYA ,7 0, ,5 0,177 9 ĠÇEL ,0 0, ,8 0, MUĞLA ,2 0, ,9 0, ESKĠġEHĠR ,3 0, ,4 0, SAMSUN ,5 0, ,0 0, KONYA ,6 0, ,5 0, TRABZON ,7 0, ,1 0, TEKĠRDAĞ ,7 0, ,4 0, MANĠSA ,6 0, ,5 0,137

14 Atık Motor Yağı Toplama Sonuçları (Ġstanbul) Ocak- Eylül No Ġlçe Atık Üretici Atık Üretici Miktar Sefer Sayısı Miktar Sefer Sayısı Sayısı Sayısı 1 ġiģli Avcılar Maltepe Ümraniye AtaĢehir Bakırköy Büyükçekmece Beykoz Kartal Zeytinburnu Kadıköy Sancaktepe Küçükçekmece Üsküdar Bağcılar BayrampaĢa Bahçelievler Kağıthane BaĢakĢehir Tuzla

15 Atık Motor Yağı Toplama Sonuçları (Ġstanbul) No Ġlçe Miktar Ocak- Eylül Sefer Sayısı Atık Üretici Sayısı Miktar Sefer Sayısı Atık Üretici Sayısı 21 Fatih Pendik Sarıyer BeĢiktaĢ Esenyurt Esenler Eyüp GaziosmanpaĢa Çatalca Sultanbeyli Güngören Silivri ġile Eminönü Beyoğlu Sultangazi Karaköy Çekmeköy Halkalı

16 PETDER ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERĠ KAZANIM ÇALIġMALARI Atık Motor Yağı Toplama Sonuçları (Ġstanbul) /9AY Toplanan Atık Miktarı (kg) Sefer Sayısı (adet) Atık Alınan Üretici Sayısı (adet)

17 OPERASYONUN HER AŞAMASINDA EN ÜST DÜZEY SAĞLIK, EMNİYET, ÇEVRE STANDARTLARI UYGULANMAKTADIR. PETDER ATIK YAĞ TOPLAMA İŞLEMİNDE EN ÜST DÜZEY SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE STANDARTLARINI UYGULAR ATIK YAĞLAR AVRUPA BİRLİĞİ TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI YÖNETMELİĞİ NE UYGUN LİSANSLI ÖZEL EKİPMANLI (ADR Lİ) ARAÇLAR İLE TOPLANMAKTA VE ARAÇ HAREKETLERİ UYDU ÜZERİNDEN TAKİP EDİLMEKTEDIR.

18 ATIK MOTOR YAĞI TESLİMATINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ HUSUSLAR ATIK YAĞ TESLİM EDİLECEK ARACIN VE YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ LİSANS BELGESİ KONTROL EDİLMELİ, TESLİMAT ESNASINDA ULUSAL ATIK TAŞIMA FORMU DÜZENLENMELİ, TESLİM EDİLEN ATIK YAĞ MİKTARI SAYAÇ VEYA KANTARLA TESPİT EDİLMELİ, ATIK MOTOR YAĞI TESLİM EDİLİRKEN TESLİM TUTANAĞI DÜZENLENMELİ, ULUSAL ATIK TAŞIMA FORMU atık bertaraf sürecinin EN ÖNEMLİ RESMİ KAYDI VE BELGESİDİR!!

19 ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA OPERASYONU SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE RAPORU Birim Toplanan Miktar Ton Toplama Yapılan Nokta Sayısı Adet Teslimat Sayısı Adet Atık Yağ Tankerleri Toplam Kilometresi Km Toplam Atık Yağ Operasyonu Çalışma Saati Adamxsaat Ucuz Atlatılan Olay Bildirimi Adet Tehlikeli Durum Bildirimi Adet Ölümlü Trafik Kazası Adet Gün Kayıplı Trafik Kazası Adet Ölümlü İş Kazası Adet Gün Kayıplı İş Kazası Adet Atık Yağ Döküntüsü < 50 lt Lt Atık Yağ Döküntüsü > 50 lt Lt Sorunlu Atık Teslim Alma (10% dan fazla su, düşük kalori vb..) 0,76 0,27 0,09 % ton 2009 yılında gün kayıplı iş kazası /trafik kazası olmamıştır. Atık Motor Yağı operasyonunda görev alan personele 448 adamxsaat eğitim verilmiştir.

20 EĞİTİM VE TANITIM ÇALIŞMALARI Fuar ve Etkinlikler Uluslararası Etkinlikler ICCI, IWES Bildiri Sunum, PETROLEUM Ġstanbul, REW Fuar tanıtım. TAIEX Toplantılarında Sunum (Ġzmir, Manisa) Ulusal Etkinlikler Dünya Çevre Günü etkinliklerine katılım. Ġl Müdürlükleri ve Belediyeler Ortak Eğitim ÇalıĢmaları (EskiĢehir, Tekirdağ, Muğla, Antalya, Sakarya,Bursa, Ġst. AtaĢehir Ġstanbul Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü Erguvan Çevre Ödüllerine Destek Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanmasına ĠliĢkin AKAT Platformu ÇalıĢmaları Yazılı ve Görsel Basın Yazılı ve görsel basında eğitici ve tanıtıcı yayınlar Eğitim amaçlı kısa film ĠĢbirliği Protokolleri Adapazarı BüyükĢehir Belediyesi, AtaĢehir Belediyesi (Ġstanbul), Bursa BüyükĢehir Belediyesi, Çankırı Belediyesi, Düzce Belediyesi, Edirne Belediyesi, Kırıkkale Belediyesi, Tekirdağ Merkez ve Çerkezköy, Malkara Belediyeleri ve Yerköy Belediyesi (Yozgat), NevĢehir Belediyesi, Muğla Merkez ve Ortaca Belediyesi, Samsun BüyükĢehir Belediyesi, Kastamonu Belediyesi Ödüller PETDER Atık Yağların Yönetimi Projesi Türkiye Halkla ĠliĢkiler Derneği tarafından verilen ALTIN PUSULA ödülü ile ödüllendirilmiģtir.

21 PROJE 1 VARĠL 1 AĞAÇ Petrol Sanayi Derneği; T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ile imzalanan BĠR VARĠL BĠR AĞAÇ projesi ile toplanan her bir varil atık motor yağı için bir fidan dikecek. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ağaçlandırma seferberliği kapsamında, finansmanı PETDER tarafından karģılanacak bu proje ile iki yıl içinde 30 bin adet fidan dikilmesi, projenin tüm kamu kurumlarınca uygulanması halinde ise toplam 25 bin m 2 lik bir alanın ağaçlandırılması hedeflenmektedir. PETDER, çevre ve insan sağlığını tehdit eden atık motor yağlarının zararları ile ilgili olarak toplumun bilinçlendirilmesi ve kayıt dıģının önlenmesi açısından da önemli bir proje olarak gördüğü BĠR VARĠL BĠR AĞAÇ PROJESĠ ile atık motor yağı üretenlerin duyarlılığının artırılarak Yönetmelik dıģı uygulamaların da önüne geçilmesini hedefliyor. PETDER in toplanan her varil atık motor yağı için Bir Varil Bir Ağaç Projesi, çocuklarımıza ve ülkemize daha iyi ve güzel bir çevre bırakmayı hedefliyor.

22 2009 YILINA PROTOKOL İMZALANARAK ATIK MOTOR YAĞI TESLİMATI YAPILAN LİSANSLI İŞLETMELER RAFİNASYON REJENERASYON TESİSLERİ Abak Tic.ve San. Adi Komandit Şti Ender Galip İşler ve Ortağı, Acıöz Petrol Hurdacılık Nak. Demir Ür. San. ve Tic. Ltd. Şti., Ares Madeni Yağlar ve Kurşun Mamulleri San. Tic. Aydan Asur Dağdeviren, Asaş Pet. Ür. Geri Dön. Nak. San. ve Tic. Ltd Şti, Bilgin Kimya Endüstri San. Tic. A. Ş., Can Kimyevi Maddeler Geri Kazanım Arıtma Bertaraf Nak. San. ve Tic. Ltd Şti, Çinkanlar Kimyevi Maddeler Tic. San. ve Ltd. Şti., Çev-Pet Petrol Ürünleri Geri Dön. Gıda Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti., Denge Petrol San. Tic. İth. İhr. Ltd. Şti., Evrensel Geri Dön. Kimya Pet. Ür. İth. İhr. Nak. San. Tic. Ltd. Şti, F-B Oil Pet. Ür. Mad. Yağ Atık Geri Kaz. Tesisi ve Biodizel Ür. Dağ. Paz. San.ve Tic. Ltd. Şti, GDS Geri Dön. Atık Mad. İnş. Pet. Ür. Tur. Tem. Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti., Gülbahar Kim. Pet. Ür. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti., Gündüz Gıda Yağ San.ve Tic. A. Ş., Gür-Pet Pet. Ür. Otom. İnş. Boya Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti., Karaşin İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti., Koza Sınaı Yağları San. ve Tic. Ltd. Şti., Örüsan Kimya ve Akaryakıt Ür. San.ve Tic. Ltd. Şti., Özmobil Mad. Yağ. Ür. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti., Petko Atık Yağ Sintine ve Solvent Geri Kaz. Mad. End. Yağ ve Biodizel Ür. Paz. San.ve Tic. A. Ş., Şahinbey Denizcilik Pet. Ür. San.ve Tic. Ltd. Şti. ÇİMENTO FABRİKALARI Akçansa Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Büyükçekmece İstanbul), Akçansa Çimento San.ve Tic. A. Ş. (Çanakkale), Bataş Başkent Çimento San.veTic. A. Ş., Bursa Çimento Fabrikası A. Ş., Çimentaş İzmir Çimento Fabrikaları T. A. Ş. (İzmir), Çimentaş İzmir Çimento Fabrikaları T. A. Ş. (Lalapaşa -Trakya), Çimsa Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Kayseri), Çimsa Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Mersin), Çimsa Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Niğde),, Denizli Çimento San. Tic. A. Ş., Kars Çimento San. ve Tic. A. Ş., Konya Çimento San. A. Ş., Lafarge Aslan Çimento A. Ş. (Gebze Kocaeli), Lafarge Van Çimento A. Ş., Set Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Ankara), Set Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Balıkesir), Set Çimento San. ve Tic. A. Ş. (Trakya), DEMİR ÇELİK FABRİKALARI Çolakoğlu Metalurji A. Ş., Dörtyıldız Demir Çelik Endüstri Tic. Ltd. Şti., Pay Metal San. ve Tic. A. Ş., KİREÇ FABRİKALARI Kimtaş Kireç San.ve Tic. A. Ş. (Pınarhisar Kırklareli), Muğla Kireç San. A. Ş. BERTARAF TESİSİ İZAYDAŞ İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A. Ş.

23 PETDER ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA SİSTEMİNE KATILAN KURULUŞLAR AK Gres ve Madeni Yağ Nak. San. ve Tic. Ltd. ġti., AKEL ĠnĢ.Tic., Akstrol Petrokimya San ve Tic. Ltd. ġti., Anadolu Araçlar Ticaret A.ġ., Anadolu Isuzu Otomotiv San. ve Tic. A.ġ., Arı Petrol Kimya Endüstri ve Ticaret A.ġ., Atak Madeni Yağ Pazarlama San. Ve Tic. A.ġ., Aytemur Petrokimya Ürünleri San. ve Tic. Ltd. ġti., Balpet Petrol Ürünleri TaĢımacılık San. ve Tic. A.ġ., Balta Motorlu Araçlar Turizm DıĢ Ticaret Ltd. ġti., Baylas Otomotiv A.ġ., Baytur Motorlu Vasıtalar Tic. A.ġ., Belgin Madeni Yağlar Tic. ve San. A.ġ., BMC San. ve Tic. A.ġ., Borusan Makina ve Güç Sistemleri San. ve Tic. A.ġ., Borusan Otomotiv Ġthalat ve Dağıtım A.ġ., Bölünmez Petrolcülük A.ġ., BP Petrolleri A.ġ., Cam Petrol Sanayi ve Ticaret Ltd. ġti., Chevrolet Otomotiv Tic. Ltd. ġti., Çelik Motor Ticaret A.ġ., Çukurova Ziraat Endüstri ve Ticaret A.ġ., Daihatsu Türkiye Motorlu Araçlar A.ġ., Delta Akaryakıt Tic. A.ġ., Denizatı Petrokimya Ürünleri Yapı ĠnĢaat San. ve Tic. A.ġ, Doğan Boya Makina ve Kimya Sanayi Ltd. ġti., DoğuĢ Otomotiv Servis ve Tic. A.ġ., Ekol Otomotiv San ve Tic. A.ġ., Emek Petrol Ürünleri Tic. San. Ltd. ġti., Enerji Petrol Ürünleri Pazarlama A.ġ., ENKA Pazarlama Ġthalat Ġhracat A.ġ., Gema Madeni Yağları San. ve Tic. A.ġ., General Motors Türkiye Ltd. ġti., Global Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. ġti., Hattat Tarım Makinaları San. ve Tic. A.ġ., HMF Makina ve Servis Sanayi ve Ticaret A.ġ., Honda Türkiye A.ġ., Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.ġ., Ġliya Yofoğlu Madeni Yağ San Tic., Ġsotlar Grup A.ġ., John - Deere Makinaları Ltd.ġti., Kadooğlu Petrolcülük TaĢımacılık Tic. San. Ġth. Ve Ġhr. A.ġ., Klora Gres ve Yağ Sanayi A.ġ., Koçak Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. ġti., Küçükler Uluslararası Nak. Akaryakıt Otom. San. ve Tic. A.ġ., Laverda Tarım Mak. San.Tic. A.ġ., Levent Ġthalat Ġhracat Ltd. ġti., Link Kimya Petrol Ürünleri San. Tic. Ltd. ġti., LLK Eurasia Madeni Yağlar San. ve Tic. Ltd. ġti., Manpet Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. ġti., Mazda Motor Logistics Europe N.V. Merkezi Belçika, Türkiye Ġstanbul ġubesi, Mercedes Benz Türk A.ġ., Miroil Akaryakıt Dağıtım ve Pazarlama Ltd. ġti. Tarsus ġubesi, MYS Otom. TaĢ ve Pet. Ür. Tur. Teks. San ve Tic Ltd. ġti, Mobil Oil Türk A.ġ., Motec Madeni Yağlar San. Tic. Ltd. ġti., Nil-Can Kimya Petrol Ürün. Ambalaj Hurda San. ve Tic. Ltd. ġti., Nissan Otomotiv A.ġ., Odaman Ticaret, Opet Petrolcülük A.ġ., Orhan Makine San. Tic. Ltd. ġti., Ortaklar Otomotiv Ltd. ġti., Özçınarlar Petrol Ürünleri Ltd.ġti, Petline Petrol Ürünleri Tic. A.ġ., Petrofer Endüstriyel Yağlar San. ve Tic. A.ġ., Petrol Ofisi A.ġ., Petronas Madeni Yağlar Tic. Ltd. ġti., Peugeot Otomotiv Pazarlama A.ġ., PETFER Madeni Yağ Sanayi ve Ticaret Ltd. ġti., Pınar-Al Kimya Otomotiv ve ĠnĢaat San. ve Tic. Ltd. ġti., Prista Oil Yağ San. ve Tic. Ltd. ġti, Renault Trucks Türkiye Tic. A.ġ., Shell & Turcas Petrol A.ġ., Sif ĠĢ Makinaları Paz. Ltd. ġti., Sönmezler Petro Kimya San. ve Tic. A.ġ., Suzuki Otomobil Pazarlama ve Tic. A.ġ., ġampiyon Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. ġti., Tarımsan Tarım San. ve Tic. A.ġ., Temsa Global San. ve Tic. A.ġ., Toros Madeni Yağlar Nak. San. ve Tic. A.ġ., Total Oil Türkiye A.ġ., Toyota Pazarlama ve SatıĢ A.ġ., Uzel Makina Sanayi A.ġ., Viscol Petro Kimya Sanayi ve Ticaret A.ġ., Volvo Otomobil Tic. Ltd. ġti., Würth Otomotiv ve Mont. San. Ür. Paz. Ltd.ġti, Yüce Auto Motorlu Araçlar Tic. A.ġ. PETDER atık motor yağı toplama sistemine katılan 87 motor yağı üreticisi/ithalatçısı veya araç ithalatçısı kuruluş bulunmaktadır.

24 ÖZET ( Eylül) Toplama Yapılan Ġl Sayısı : 81 Atık Teslim Alınan Atık Üretici Sayısı :7.332 Sefer Sayısı : Toplam Teslim Alınan Atık Miktarı : ton Toplam Kullanılan Kaynak Miktarı: 14 milyon 833 bin TL. Organizasyona Katkı Sağlayan KuruluĢ Sayısı: 87

25 ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ & TÜRKĠYE VE GELĠġMĠġ ÜLKE UYGULAMALARI

26 ATIK YAĞLARIN ÇEVRE ETKĠLERĠ ATIK YAĞLARDAKĠ KĠRLETĠCĠLER AĞIR METALLER (Arsenik, kadmiyum, kurģun,krom) HALOJENLER (Klorlu bileģikler) POLĠ AROMATĠK HĠDROKARBONLAR ATIK YAĞLARDA BULUNAN KĠRLETĠCĠLERĠN ÇEVRE ĠNSAN SAĞLIĞINA ETKĠLERĠ KANSEROJEN ETKĠLERĠ VARDIR. BĠTKĠ VE DĠĞER CANLILARIN YAġAMINDA ZARAR VERĠR YER ALTI SULARININ KALICI KĠRLENMESĠNE YOLAÇAR DOĞRU YÖNETĠLMEDĠĞĠNDE KAYNAK ĠSRAFI OLUġTURUR.

27 ATIK MOTOR YAĞLARI DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ Arsenik! Kadmiyum! Krom! Klorür! KurĢun! analiz Hukuk DıĢı Kullanım Isınma Yakıta KarıĢtırma Spesifikasyon dıģı Ürün 1 Kategori Kategori 2 Kategori 3 Halojen< 200 ppm PCB < 50 ppm Halojen< ppm PCB < 50 ppm Halojen>2000 ppm PCB > 50 ppm Rafinasyon & Rejenerasyon Enerji Geri Kazanım Çimento Fabrikaları Kireç Fabrikaları Demirçelik Fabrikaları Enerji Geri Kazanım /Bertaraf Ġnsineratörler

28 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 1- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - DÜNYA GENELĠ 6% 1 milyon ton 26% 5.9 milyon ton 74% 16.5 milyon ton 16% 2.6 milyon ton 78% 12.9 milyon ton Toplanan Miktar (ton) KayıtdıĢı Miktar (ton) Enerji Geri Kazanım Hammadde Geri Kazanım Diğer Şekil 1: Dünya Atık Madeni Yağ Toplama Oranları, Kline, 2009 ġekil 2: Dünya Atık Madeni Yağ Değerlendirme Yöntemleri 2009 (ton/yıl) 2009 yılında dünya madeni yağ talebi : 32,3 milyon ton Kullanım sonrasında oluģan atık madeni yağ miktarı 22,4 milyon ton Kaynak: KLINE 2009 Raporu

29 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - ABD Kaynak: US DOE / Office of Fossil Energy July 2006

30 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 3- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - AVRUPA Kaynak: GEIR 2008 Raporu

31 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - AVRUPA GERĠ KAZANIM KAPASĠTESĠ Ülke Rejenerasyon Tesisi Sayısı Kapasite (ton/yıl) Danimarka Finlandiya Fransa Almanya Yunanistan Ġtalya Polonya Ġspanya BirleĢik Krallık TOPLAM Kaynak: GEIR 2008 Raporu

32 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - GeliĢmiĢ Ülke Uygulamaları Fransa Kayıt altına alma oranı yüksektir. Atık yağların yönetimi ADEME Fransa Enerji ve Çevre Ajansı tarafından yönetilmektedir. Atık yağlar ADEME tarafından yetkilendirilen toplayıcı ve taģıyıcılar tarafından yapılmaktadır. Madeni yağ üreticileri piyasaya sürdükleri madeni yağlar üzerinden ADEME e ödeme yapmaktadırlar. Atıklar çimento fabrikalarında veya müsaade edilen iģletmelerde enerji geri kazanım amaçlı veya re-rafinasyon tesisinde hammadde geri kazanım amaçlı olarak kullanılmaktadır. Rafinasyon&Rejenerasyon oranı %42 dir. Almanya Kayıt altına alma oranı yüksektir. Atıklar 4 kategoriye ayrılmıģtır. (1)Klorür içermeyenler, (2) Halojen içermeyenler, (3) PCB ve halojen içerenler, (4) Biyolojik olarak bozunabilenler, izolasyon,ısı transfer, yağ/su seperatör yağları. Rejenerasyon % 41, Enerji Geri Kazanım % 35, Bertaraf %24 Atık Üreticileri kullanılmıģ yağlarını hammadde veya enerji geri kazanımına yönlendirmekte özgür olmakla birlikte 2002 yılında yapılan düzenleme ile öncelik hammadde geri kazanıma verilmiģtir.

33 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - GeliĢmiĢ Ülke Uygulamaları Ġtalya Atık yağlar, madeni yağ üreticileri, atık yağ toplayıcıları ve Rafinasyon Tesislerinden oluģan bir (COOU)konsorsiyum tarafından yönetilmekte ve toplanmaktadır. Bu konsorsiyum Sanayi, Maliye, Sağlık ve Çevre Bakanlıklarının otoritesi altında çalıģmaktadır. COUU atıkların toplanması, kalite kontrolünün yapılması ve değerlendirilmesinde sorumludur. 80 civarında toplayıcı bulunmaktadır. Rejenearasyona devlet desteği bulunmakta ve toplanan atıkların % 80 i Rafinerilere gönderilmektedir. BirleĢik Krallık Çok sayıda toplayıcı bulunmaktadır. Atık yağların büyük bir bölümü enerji geri kazanım amaçlı olarak demir çelik fırınlarında ve çimento fabrikalarında değerlendirilmektedir. Atık yağların bir bölümü de AB ülkelerine ihraç edilmektedir.

34 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - GeliĢmiĢ Ülke Uygulamaları Finlandiya Finlandiya hükümeti atık yağların yönetimine iliģkin olarak EKOKEM isimli firmayı yetkilendirmiģtir yılına kadar tüm toplanan atıklar enerji geri kazanımı amaçlı olarak değerlendirilmiģtir. EKOKEM 2007 yılından Finlandiya da kurulu tek rafineri ile 5 yıllık bir protokol imzalamıģ ve toplanan atık yağları bu rafineriye teslim etmektedir. Madeni yağ üreticileri Çevre ve Orman Bakanlığı na piyasaya sürdükleri madeni yağlar üzerinde ücret ödemektedir. Bakanlık toplanan bu parayı atık yağların yönetimi ve toplanması iģlerini finanse etmek üzere tekrar sisteme aktarmaktadır. Ġspanya Atık yağların yönetimi madeni yağ üreticileri ve ithalatçıları tarafından oluģturulan ve kar amacı gütmeyen iki organizasyon tarafından yürütülmektedir. Bu kuruluģ 2006 yılında 13 Ģirketin katılımı ile kurulmuģ ve yetkilendirilmiģtir.(sigaus) 2008 yılı itibari ile ise 105 katılımcı üyesi bulunmaktadır. Pazardaki temsil kabiliyeti 94% dır. Diğer yetkilendirilmiģ kuruluģ un Pazar payı ise 6%dır. (SIGPI). Organizasyon masrafları katılımcı üyeler tarafından karģılanmaktadır. Atık yağlar Ġspanya da üç Ģekilde değerlendirilmektedir. Rafinasyon&Rejenerasyon, Ön iģleme ve enerji geri kazanım. Ön iģleme atık yağların içeriğinde bulunan su ve metallerin temizlenerek müsaade edilen sektörlerde fırınlarda enerji geri kazanım amaçlı olarak kullanılması Ģeklinde tanımlanmaktadır.

35 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - GeliĢmiĢ Ülke Uygulamaları Portekiz Atık yağların toplanması 2005 yılında kurulan Portekiz ĠĢ adamları ve Geri Kazanım Dernekleri, Petrol Derneği iģbirliği içerisinde SOGILUB adlı kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafında yürütülmektedir. Atık yağların toplanması ile ilgili tek yetkilendirilmiģ kuruluģ SOGILUB dur. Organizasyonun masrafları madeni yağ üreticileri ve ithalatçıları tarafından karģılanmaktadır. Atık yağların değerlendirme önceliği rejenerasyon, ön iģleme ve geri kazanım Ģeklindedir. Toplanan atık yağların büyük bir bölümü onay almıģ iģletmelerde enerji geri kazanımı amaçlı olarak kullanılmaktadır. Önemli bir miktar da rafinasyona tabi tutulmak üzere Ġspanya ya ihraç edilmektedir. Yunanistan Atık yağlarla ilgili yasal çerçevenin oluģmasını müteakiben 2004 yılında kurulan ELTEPE SA (Atık yağların toplanması ile ilgili olarak ulusal sistem kurulması) atık yağların toplanması ile ilgili olarak atanmıģtır. Bu sayede 2004 yılında ton olan toplama miktarı tona çıkmıģtır. Sistem, atık yağların lisanslı toplayıcılar vasıtası ile toplanarak çeģitli rafinerilere satılması Ģeklindedir. Atık yağların enerji geri kazanım amaçlı olarak veya rafinasyona tabi tutulmaksızın ön iģlemden geçirilerek kullanılmasını yasaklanmıģtır.

36 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 2- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - GeliĢmiĢ Ülke Uygulamaları Çin Atık yağlarla ilgili yürütme Çevre Koruma Bakanlığındadır. Herhangi bir atık üreticisi muhakkak surette lisanslı bir atık toplayıcısının sistemine dahil olmalıdır. Bununla birlikte düzenleme ve bilgilendirme eksikliğinden dolayı atık yağlar lisanslı veya lisanssız kuruluģlarca para karģılığı toplanmaktadır. Toplanan atık yağlar akaryakıta karıģtırılmakta ve ya kontrolsüz ortamlarda yakılmaktadır. Japonya Kayıt altına alma oranı yüksektir. Enerji değerinden yaralanılmak üzere geri kazanımın ağırlıktadır..

37 TÜRKĠYE MADENĠ YAĞ PĠYASASININ DURUMU Baz Yağ (TON/YIL) (Haziran) GerçekleĢen Baz Yağ Ġthalatı * GerçekleĢen Madeni Yağ Ġthalatı * GerçekleĢen Katkı ve Müstahzar Ġthalatı * Rafineri Baz Yağ SatıĢı ** Piyasaya ARZ (A) GerçekleĢen Baz Yağ Ġhracatı* GerçekleĢen Madeni Yağ Ġhracatı* GerçekleĢen Katkı ve Müstahzar Ġhracatı* Madeni Yağ Yurt Ġçi SatıĢı *** Toplam TALEP (B) FARK (A-B) Ekim 2010 tarih itibari ile EPDK dan Madeni Yağ Lisansı AlmıĢ Bulunan Firma Sayısı: 239 Kaynak: *TÜİK- *EPDK- **TÜPRAŞ- *** PETDER, 2010

38 DÜNYADA VE TÜRKĠYE DE ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDĠRME YÖNTEMLERĠ 4- ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠ - TÜRKĠYE Kaynak: Çevre ve Orman Bakanlığı, 2009

39 TÜRKĠYE DE TÜKETĠLEN VE ORTAYA ÇIKAN ATIK MADENĠ YAĞ MĠKTARI 2009 YILINDA 1- Madeni yağ tüketimi 363 bin ton 2- Tahmini atık yağ miktarı 250 bin ton 3- Toplanan madeni yağ miktarı 42 bin 500 ton Rejenerasyon Enerji Geri Kazanım Bertaraf 26 bin 142 ton. 13 bin 677 ton. 2 bin 668 ton. Kayıt altına alınan toplam atık yağ miktarı oluģması beklenen miktarın 17% sidir. AB üyesi ülkeler ortalaması olarak bu rakam % 74 seviyesindedir. Yağ Cinsi Atık Miktarı (%) Benzinli Motor Yağları 65% Dizel Motor Yağları 65% Araç Diferansiyel Yağları 90% ġanzıman Yağları ( Araç DiĢli Kutusu) 90% Diğer Araç Yağları 0% Hidrolik Yağlar 70% Kompresör / Türbin Yağları 70% Proses Yağları 0% Elektrik Ġzolasyon (Trafo) Yağları 95% Endüstriyel DiĢli Yağları 75% Diğer Endüstriyel Yağları 50% Havacılık Yağları 90% Kullanılan Yağ Cinsine Göre Oluşan Atık Yağ Miktarı Kaynak: CONCAWE WQ/STF 26 Raporu

40 ATIK YAĞLARIN YÖNETĠMĠNE ĠLĠġKĠN AB MEVZUATI (2008/98/EC Atık Direktifi) A- ATIK HĠYERARġĠSĠ ÖNEMLĠDĠR! 1-Kaynağında azaltma (prevention) 2- Tekrar kullanma (preparing for re-use) 3- Hammadde olarak geri kazanım (recycling) 4- Enerji olarak geri kazanım (energy recovery) 5- Bertaraf (disposal) BAZI DURUMLARDA YAġAM DÖNGÜSÜ ANALĠZLERĠ BU HĠYERARġĠ DIġINDA SONUÇ VEREBĠLĠR! BU DURUMDA YAġAM DÖNGÜSÜ ANALĠZLERĠNE ÖNCELĠK VERĠLĠR.

41 YENĠDEN RAFĠNASYON / ENERJĠ GERĠ KAZANIM ATIK YAĞ RAFĠNERĠSĠ ENERJĠ GERĠ KAZANIMI

42 B- YAġAM DÖNGÜSÜ ANALĠZĠ SONUÇLARINA GÖRE ATIK YÖNETĠMĠ YAPILIR Atığın tekrar geri kazanımı veya bertarafına kadar olan tüm süreçlerin analizidir. NAKLĠYE Mesafe! Enerji! Emisyon! PROSESTE KULLANILAN Hammadde! Enerji! ATIK YAĞLAR Ağır Metaller (Arsenik, kadmiyum, kurģun,krom) Halojenler (Klorlu bileģikler) PAH lar içerir ORTAYA ÇIKAN Emisyon! Atık! Ürün! Baz yağ / enerji

43 YAġAM DÖNGÜSÜ ANALĠZĠ SONUÇLARI ETKĠ DEĞERLENDĠRME* Rejenerasyon (Vakum Distilasyonu+kil metodu) Enerji Geri Kazanım Atıklar. Emisyonlar. Enerji Tüketimi.. Fosil Yakıt Tüketimi. Ġklim DeğiĢikliği Etkisi. Su tüketimi. Sonuç olarak, tüm çevresel etkiler karģılaģtırıldığında rafinasyon veya enerji geri kazanımının bir diğerinden açıkça ve tüm etmenlerde daha üstün olduğu konusunda net bir sonuç ortaya çıkmamıģtır. Tüm alternatifler en az bir somut çevre yararı sağlayabilmektedir. * European Comission Critical Review of Existing Studies and LCA on the Regeneration and Incineration of Waste Oils

44 Teşekkür ederiz.

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 20-21 EKİM 2010 - ESKİŞEHİR. TAIEX Toplantısı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 20-21 EKİM 2010 - ESKİŞEHİR. TAIEX Toplantısı ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 20-21 EKİM 2010 - ESKİŞEHİR TAIEX Toplantısı PETDER ÜYELERĠ FAALĠYET ALANLARI AltınbaĢ Petrol ve Ticaret A.ġ. Belgin Madeni Yağlar BP Petrolleri A.ġ. BP Gaz A.ġ. PETLĠNE

Detaylı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 16 HAZİRAN 2010 -MANİSA. TAIEX Toplantısı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 16 HAZİRAN 2010 -MANİSA. TAIEX Toplantısı ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 16 HAZİRAN 2010 -MANİSA TAIEX Toplantısı PETDER ÜYELERİ FAALİYET ALANLARI Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş. PETLİNE Petrol Ürünleri A.Ş. MOTOR YAKITLARI ISINMA AMAÇLI Belgin

Detaylı

2007 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU

2007 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU 27 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU 27 YILINDA TOPLAM 15.8 TON (16 TANKER DOLUSU) ATIK MOTOR YAĞI TOPLANDI. 27 yılında 87. km. yol katederek 16 tanker dolusu atık motor yağı topladık.

Detaylı

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 20 NİSAN 2011 ANTALYA ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 20 NİSAN 2011 ANTALYA ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 20 NİSAN 2011 ANTALYA ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU PETDER ÜYELERİ Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş. PETLİNE Petrol Ürünleri A.Ş. FAALİYET ALANLARI Belgin Madeni

Detaylı

AĞAÇTA ALKIŞLANACAK PROJE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LOJİSTİK ZİRVESİ 10 MAYIS 2011 İSTANBUL

AĞAÇTA ALKIŞLANACAK PROJE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LOJİSTİK ZİRVESİ 10 MAYIS 2011 İSTANBUL AĞAÇTA ALKIŞLANACAK PROJE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LOJİSTİK ZİRVESİ 10 MAYIS 2011 İSTANBUL PETDER ÜYELERİ Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş. Belgin Madeni Yağlar BP Petrolleri A.Ş. BP Gaz A.Ş. DELTA Akaryakıt

Detaylı

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 2010 YILI FAALİYET RAPORU

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 2010 YILI FAALİYET RAPORU ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 2010 YILI FAALİYET RAPORU 2011 YILINDA PETDER TARAFINDAN 20.576 TON ATIK MOTOR YAĞI TOPLANDI 2011 yılında, toplanan 20.576 ton karşılığı 2.097 tanker

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. 2011 Yılı Katılımcı Kuruluşlar Faaliyet Değerlendirme Toplantısı 27 Şubat 2012 İstanbul/Point otel

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. 2011 Yılı Katılımcı Kuruluşlar Faaliyet Değerlendirme Toplantısı 27 Şubat 2012 İstanbul/Point otel PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2011 Yılı Katılımcı Kuruluşlar Faaliyet Değerlendirme Toplantısı 27 Şubat 2012 İstanbul/Point otel Tarihçe PETDER, Petrol Sanayi Derneği 23 Eylül 1996 tarihinde, petrol

Detaylı

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA VE GERİ KAZANIM ÇALIŞMALARI 2008 YILI FAALİYET RAPORU PETROL SANAYİ DERNEĞİ 2008 YILINDA PETDER TARAFINDAN 16.094 TON ATIK MOTOR YAĞI TOPLANDI 2008 yılında, 1949 tanker dolusu atık

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012. Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012. Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012 Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr SUNUŞ PLANI; 1- GİRİŞ 2- TÜRKİYE MADENİ YAĞ SEKTÖRÜNÜN DURUMU 3- ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİNE İLİŞKİN MEVZUAT

Detaylı

E-Posta aydin.ozbey@petder.org.tr 2 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşlemesi- İSTANBUL, Metalürji ve Malzeme Mühendisi

E-Posta aydin.ozbey@petder.org.tr 2 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşlemesi- İSTANBUL, Metalürji ve Malzeme Mühendisi PETDER Atık Yağların Yönetimi Projesi Sonuçları PETDER Waste Oil Management Project Results Aydın ÖZBEY 1, Dr. Erol METİN 2, 1 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşletmesi- İSTANBUL, Petrol ve Doğalgaz Mühendisi

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ TÜRKİYE ATIK YÖNETİMİ PANELİ

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ TÜRKİYE ATIK YÖNETİMİ PANELİ PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ TÜRKİYE ATIK YÖNETİMİ PANELİ Niyazi İLTER Genel Sekreter Ankara, 22.09.2015 1. PETDER Organizasyonu Hakkında Bilgilendirme 2. Türkiye Madeni Yağ ve Atık Yağ Piyasası

Detaylı

Ocak 2015 BU SAYIDA PETDER İN YENİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MARTIN THOMSEN 2015 TE BENZİN VE MOTORİN TÜRLERİNDE MANGAN İÇERİĞİ ARANMAYACAK

Ocak 2015 BU SAYIDA PETDER İN YENİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MARTIN THOMSEN 2015 TE BENZİN VE MOTORİN TÜRLERİNDE MANGAN İÇERİĞİ ARANMAYACAK Ocak 2015 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

2006 Yılı Ocak Haziran Dönemi Sektör Raporu 2006 Ocak- Haziran Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49

2006 Yılı Ocak Haziran Dönemi Sektör Raporu 2006 Ocak- Haziran Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49 2006 - Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49 Bayar Cad. Gülbahar Sok. Perdemsaç Plaza No:17/14 34742 Kozyatağı İstanbul Tel: 216 4452923/24 Faks: 216 4452925 info@petder.org.tr, www.petder.org.tr

Detaylı

Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve ADR Uyum Süreci. 4 Haziran 2010, Ġstanbul

Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve ADR Uyum Süreci. 4 Haziran 2010, Ġstanbul Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve ADR Uyum Süreci 4 Haziran 2010, Ġstanbul PETDER ÜYELERİ AltınbaĢ Petrol ve Ticaret A.ġ. PETROL OFĠSĠ A.ġ. FAALĠYET ALANLARI Belgin Madeni Yağlar BP Petrolleri

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ VE UYGULAMALARI

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ VE UYGULAMALARI T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ VE UYGULAMALARI OCAK 2011 ATIK YAĞ NEDİR? Kullanılmış benzinli motor, dizel motor, şanzıman ve diferansiyel, transmisyon,

Detaylı

Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve ADR Uyum Süreci. 20 Mart 2008 I.Tehlikeli Madde ve Taşımacılığı Zirvesi İstanbul

Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve ADR Uyum Süreci. 20 Mart 2008 I.Tehlikeli Madde ve Taşımacılığı Zirvesi İstanbul Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve ADR Uyum Süreci 20 Mart 2008 I.Tehlikeli Madde ve Taşımacılığı Zirvesi İstanbul PETDER ÜYELERİ Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş. Belgin Madeni Yağlar BP

Detaylı

İŞLEYECEĞİ ATIK TÜRÜ. ADRES: Hacı Sabancı Org. San. Böl. Atatürk Bulv. No:45 Yakapınar ADANA Tlf: 0 322 3943678 Faks: 0 322 3943679

İŞLEYECEĞİ ATIK TÜRÜ. ADRES: Hacı Sabancı Org. San. Böl. Atatürk Bulv. No:45 Yakapınar ADANA Tlf: 0 322 3943678 Faks: 0 322 3943679 T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI LI ATIK MADENİ YAĞ GERİ KAZANIM FİRMALARI (Güncelleme Tarihi: 04.01.2011) İLİ FİRMA ADI ADRES ADANA CAN KİMYEVİ

Detaylı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU 0 ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU 1 ÜYE ŞİRKETLER KAPTANPAŞA MAHALLESİ PİYALEPAŞA BULVARI ORTADOĞU PLAZA NO:73 K:5 D:10 (34384) OKMEYDANI- ŞİŞLİ İSTANBUL TEL: 0212 221 04 40 FAKS:

Detaylı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ 2013 Faaliyet Raporu

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ 2013 Faaliyet Raporu ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ 2013 Faaliyet Raporu Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş. Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş. BP Petrolleri A.Ş. DELTA Akaryakıt Tic. A.Ş. Belgin Madeni Yağlar San. ve Tic. A.Ş. Mobil Oil

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MAYIS 2014

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MAYIS 2014 PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MAYIS 2014 Ankara 2014 1 İÇİNDEKİLER ÖZET 3 Tablolar Listesi Tablo 1 : Mayıs 2014 Dönemi Petrol İthalat Miktarları (ton) 5 Tablo 2 : Ocak-Mayıs 2013 ve Ocak-Mayıs 2014 Dönemlerinde

Detaylı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ yyy 2011 YILI FAALİYET RAPORU ÜYE ŞİRKETLER yyy PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2011 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Giriş 2. Madeni Yağ Sektörünün Durumu

Detaylı

2007 Yılında Akaryakıt Sektöründeki Gelişmeler ŞUBAT 2008 BASIN TOPLANTISI / İSTANBUL

2007 Yılında Akaryakıt Sektöründeki Gelişmeler ŞUBAT 2008 BASIN TOPLANTISI / İSTANBUL 2007 Yılında Akaryakıt Sektöründeki Gelişmeler ŞUBAT 2008 BASIN TOPLANTISI / İSTANBUL SUNUŞ PETDER Faaliyet Konuları ve Üyeleri 2007 YILI PETROL SEKTÖRÜNÜN ÖNEMLĠ GELĠġMELERĠ Akaryakıt, Otogaz LPG ve Madeni

Detaylı

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ Ağustos 018 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MAYIS 2014 Ankara 1 ÖZET Üretim Rafinerici lisansı sahiplerinin Mayıs ayında toplam benzin ve motorin üretimi 639.492 ton olurken, toplam petrol ürünleri üretimi 1.483.490

Detaylı

Postcodes Istanbul Town Province Postcode

Postcodes Istanbul Town Province Postcode Postcodes Istanbul Town Province Postcode ADALAR ISTANBUL 34970 ADALAR ISTANBUL 34973 ADALAR ISTANBUL 34975 ADALAR ISTANBUL 34977 ADAPAZARI SAKARYA 54100 ADAPAZARI SAKARYA 54290 AKYAZI SAKARYA 54400 AKYAZI

Detaylı

VARSA YIKAMA DERNEK GÜNCEL ÜYE LİSTESİ

VARSA YIKAMA DERNEK GÜNCEL ÜYE LİSTESİ VARSA YIKAMA DERNEK GÜNCEL ÜYE LİSTESİ TESİSİNİN KONUMU 1 Alışan Den Hartogh Kim. Tem. Ve Tic. A.Ş. Gebze / Kocaeli 2 Alışan Sigorta Aracılık Hizm. A.Ş. - 3 Alışan Lojistik A.Ş. - 4 Basf Türk Kimya Ltd.Şti.

Detaylı

Haziran 2016 BU SAYIDA PETDER YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ BELGESİ YENİLENDİ

Haziran 2016 BU SAYIDA PETDER YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ BELGESİ YENİLENDİ Haziran 016 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Volkan YANMAZ Kimyager TÜRKİYE DE ATIK YAĞ YÖNETİMİNDE GENEL ÇERÇEVE ATIK YAĞ YÖNETİMİNDEKİ GENEL

Detaylı

PETROL PİYASASI 2010 YILI 1. ÇEYREK RAPORU

PETROL PİYASASI 2010 YILI 1. ÇEYREK RAPORU PETROL PİYASASI 2010 YILI 1. ÇEYREK RAPORU ANKARA 2010 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1 2010 Birinci Çeyrek Petrol İthalatı (Ton)... 3 Tablo 2 Petrol İthalatının Ülkelere Göre Dağılımı... 4 Tablo 3 2010 Birinci

Detaylı

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş. Aytemiz BP Petrolleri A.Ş. DELTA Akaryakıt Tic. A.Ş. Belgin Madeni Yağlar San. ve Tic. A.Ş. Mobil Oil Türk A.Ş.

Detaylı

E-Posta 2 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşlemesi- İSTANBUL, Metalürji ve Malzeme Mühendisi

E-Posta 2 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşlemesi- İSTANBUL, Metalürji ve Malzeme Mühendisi Atık Yağların Yönetimi ve Enerji Geri Kazanımı Waste Oil Management and Energy Recovery Aydın ÖZBEY 1, Dr. Erol METİN 2, 1 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşletmesi- İSTANBUL, Petrol ve Doğalgaz Mühendisi

Detaylı

2008 Yılındaki Akaryakıt ve LPG Sektöründeki GeliĢmeler

2008 Yılındaki Akaryakıt ve LPG Sektöründeki GeliĢmeler 1.2.29 28 Yılındaki Akaryakıt ve LPG Sektöründeki GeliĢmeler ġubat 29 BASIN TOPLANTISI / ĠSTANBUL 1 / 4 SUNUġ PETDER Faaliyet Konuları ve Üyeleri 28 YILINDA PETROL SEKTÖRÜ : Akaryakıt, LPG ve Madeni Yağ

Detaylı

VARSA YIKAMA DERNEK GÜNCEL ÜYE LİSTESİ

VARSA YIKAMA DERNEK GÜNCEL ÜYE LİSTESİ VARSA YIKAMA DERNEK GÜNCEL ÜYE LİSTESİ TESİSİNİN KONUMU 1 Alışan Den Hartogh Kim. Tem. Ve Tic. A.Ş. Gebze / Kocaeli 2 Alışan Sigorta Aracılık Hizm. A.Ş. - 3 Alışan Lojistik A.Ş. Selçuklu / Konya 4 Basf

Detaylı

Otomotiv Sanayii Genel ve İstatistik Bülteni General and Statistical Information Bulletin Of Automotive Manufacturers II

Otomotiv Sanayii Genel ve İstatistik Bülteni General and Statistical Information Bulletin Of Automotive Manufacturers II OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ AUTOMOTIVE MANUFACTURERS ASSOCIATION Otomotiv Sanayii Genel ve İstatistik Bülteni General and Statistical Information Bulletin Of Automotive Manufacturers 2007 - II OSD OICA Üyesidir

Detaylı

HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI)

HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) Okul Türü İSTANBUL ÖRGÜN EĞİTİM İSTATİSTİKLERİ Derslik Sayısı Şube Sayısı

Detaylı

EK-1 MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ GRUBU POSTA-KARGO İŞLEME GRUBU TOPLAM ÜNİTE

EK-1 MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ GRUBU POSTA-KARGO İŞLEME GRUBU TOPLAM ÜNİTE 1 ADANA 8 0 8 Adliyesarayı PTT Merkezi Müdürlüğü 1 Cemalpaşa PTT Merkezi Müdürlüğü 1 Çarşı PTT Merkezi Müdürlüğü 2 Çukurova PTT Merkezi Müdürlüğü 1 Sarıçam PTT Merkezi Müdürlüğü 1 Ceyhan PTT Merkezi Müdürlüğü

Detaylı

BASIN BÜLTENİ İSTANBUL DA BİLGİ ODAKLI KÜRESEL REKABET PROJESİ 10 MAYIS 2012 PERŞEMBE 09.30 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ PROFESÖRLER EVİ BEYAZIT İSTANBUL

BASIN BÜLTENİ İSTANBUL DA BİLGİ ODAKLI KÜRESEL REKABET PROJESİ 10 MAYIS 2012 PERŞEMBE 09.30 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ PROFESÖRLER EVİ BEYAZIT İSTANBUL BASIN BÜLTENİ İSTANBUL DA BİLGİ ODAKLI KÜRESEL REKABET PROJESİ 10 MAYIS 2012 PERŞEMBE 09.30 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ PROFESÖRLER EVİ BEYAZIT İSTANBUL İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 yılı Bilgi Odaklı Ekonomik

Detaylı

2005 Yılı Sektör Raporu. Sektör Raporu. Petder, 10/02/2006 Sayfa: 1/45

2005 Yılı Sektör Raporu. Sektör Raporu. Petder, 10/02/2006 Sayfa: 1/45 2005 Sektör Raporu Petder, 10/02/2006 Sayfa: 1/45 Bayar Cad. Gülbahar Sok. Perdemsaç Plaza No:17/14 34742 Kozyatağı İstanbul Tel: 216 4452923/24 Faks: 216 4452925 info@petder.org.tr, www.petder.org.tr

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ

AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ Şule YETKİN Çevre ve Şehircilik Uzmanı 13.03.2015 İSTANBUL Sunum İçeriği Mevzuat Mevcut Durum Getirme Merkezleri Mevzuat AB Ambalaj Atıkları Direktifi (94/62/EC) Yönetmelik

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI 5 Ekim 2006 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26310 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2006/10911 Ekli listede tahsis edildikleri mahalli idareler ile sınıfları, dereceleri ve adetleri gösterilen iç denetçi

Detaylı

2006 Yılı Ocak Eylül Dönemi Sektör Raporu. Ocak- Eylül Dönemi. Sektör Raporu. Petder, 13/12/2006 Sayfa: 1/27

2006 Yılı Ocak Eylül Dönemi Sektör Raporu. Ocak- Eylül Dönemi. Sektör Raporu. Petder, 13/12/2006 Sayfa: 1/27 2006 Ocak- Eylül Dönemi Sektör Raporu Petder, 13/12/2006 Sayfa: 1/27 Bayar Cad. Gülbahar Sok. Perdemsaç Plaza No:17/14 34742 Kozyatağı İstanbul Tel: 216 4452923/24 Faks: 216 4452925 info@petder.org.tr,

Detaylı

Haziran 2014 BU SAYIDA PETDER GENEL KURUL TOPLANTISI NDA YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

Haziran 2014 BU SAYIDA PETDER GENEL KURUL TOPLANTISI NDA YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ Haziran 2014 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

DİL KURSLARI İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ

DİL KURSLARI İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ DİL KURSLARI İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ Hizmet Birim Sayısı 163 İl Sayısı 55 İlçe Sayısı 134 İLLER İLÇELER HİZMET BİRİMLERİ ADANA ÇUKUROVA AMERİKAN KÜLTÜR ADANA SEYHAN AMERİKAN KÜLTÜR ADANA ÇUKUROVA

Detaylı

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ANTALYA DA BİR ARAYA GELDİ

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ANTALYA DA BİR ARAYA GELDİ Nisan 016 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

ATIK MOTOR YAĞLARININ YÖNETİMİ PROJESİ YENİ İRTİBAT NUMARASI

ATIK MOTOR YAĞLARININ YÖNETİMİ PROJESİ YENİ İRTİBAT NUMARASI Mayıs 015 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

Fıçı, Varil, IBC ve Tanklardan Atık Yağ Numunelerinin Alınması, Atık Yağ Analizleri ve Yaşanan Sorunlar. Erkan BAYSAL İZAYDAŞ Laboratuvar Şefi

Fıçı, Varil, IBC ve Tanklardan Atık Yağ Numunelerinin Alınması, Atık Yağ Analizleri ve Yaşanan Sorunlar. Erkan BAYSAL İZAYDAŞ Laboratuvar Şefi Fıçı, Varil, IBC ve Tanklardan Atık Yağ Numunelerinin Alınması, Atık Yağ Analizleri ve Yaşanan Sorunlar Erkan BAYSAL İZAYDAŞ Laboratuvar Şefi Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Resmi Gazete No: 26952 R.G.

Detaylı

PAGEV TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜNÜN ÇATI ÖRGÜTÜ

PAGEV TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜNÜN ÇATI ÖRGÜTÜ PAGEV TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜNÜN ÇATI ÖRGÜTÜ Kuruluş: 1989 1750 ilişkili firma ve 600 mütevelli üye Temsil; 250.000 çalışanı bulunan Tüm Türk Plastik Sektörü nün değer zincirindeki yaklaşık 11.000 firma Mamul

Detaylı

Belge No Laboratuvar Adı Dosya Sorumlusu Telefon e-mail Y 06/001/2010 TÇMB KALİTE VE ÇEVRE KURULU İKTİSADİ İŞLETMESİ

Belge No Laboratuvar Adı Dosya Sorumlusu Telefon e-mail Y 06/001/2010 TÇMB KALİTE VE ÇEVRE KURULU İKTİSADİ İŞLETMESİ Belge No Laboratuvar Adı Dosya Sorumlusu Telefon e-mail Y 06/001/2010 TÇMB KALİTE VE ÇEVRE KURULU İKTİSADİ İŞLETMESİ Y 06/002/2010 EKOTEST ÇEVRE DANIŞMANLIK ÖLÇÜM HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. Sevda Ata ALAKURT

Detaylı

2006 Yılı Sektör Raporu

2006 Yılı Sektör Raporu 2006 Sektör Raporu Petder, 18/02/2007 Sayfa: 1/27 Bayar Cad. Gülbahar Sok. Perdemsaç Plaza No:17/14 34742 Kozyatağı İstanbul Tel: 216 4452923/24 Faks: 216 4452925 info@petder.org.tr, www.petder.org.tr

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2009-1-77 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 09-41/1000-257 Karar Tarihi : 9.9.2009 10 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

TARIM MAKİNALARI FİRMALARI. http://www.tarmakbir.org

TARIM MAKİNALARI FİRMALARI. http://www.tarmakbir.org TARIM MAKİNALARI FİRMALARI http://www.tarmakbir.org Firma:ÖZALSAN PÜLVERİZATÖR SANAYİ- ÖZCAN ÖZAL Şehir :ADANA Faaliyet Alanı:İMALATÇI Telefon - 1 :(0090) 322. 611 20 34 (2 H) e-mail :ozalsantarmak@hotmail.com

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 2011

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 2011 PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 2011 ANKARA 2011 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1-2011 Nisan Ayı Dağıtıcı ve İhrakiye Teslimi Lisansı Sahiplerinin Petrol İthalatı... 3 Tablo 2-2011 Nisan Ayı Rafineri Lisansı

Detaylı

KSO ŞAHABETTİN BİLGİSU ÇEVRE ÖDÜLLERİ BUGÜNE KADAR ÖDÜL ALAN FİRMALARIN LİSTESİ

KSO ŞAHABETTİN BİLGİSU ÇEVRE ÖDÜLLERİ BUGÜNE KADAR ÖDÜL ALAN FİRMALARIN LİSTESİ KSO ŞAHABETTİN BİLGİSU ÇEVRE ÖDÜLLERİ BUGÜNE KADAR ÖDÜL ALAN FİRMALARIN LİSTESİ 1995 Yılı ATIKSU ARITMA TESİSİ ÖDÜLÜ DUSA ENDÜSTRİYEL İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş. BELDESAN A.Ş. GAZAL A.Ş. CAM İŞLEME SANAYİ

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 2014

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 2014 PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 24 Ankara 24 İÇİNDEKİLER ÖZET 4 Tablolar Listesi Tablo : Nisan 24 Dönemi Petrol İthalat Miktarları (ton) 6 Tablo 2 : Mart 24 ve Nisan 24 Dönemlerinde Petrol İthalatının

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8 Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2018* 2017 2016 2015 YILLIK 2,6 IV -3,0 III 1,8 II 5,3 I 7,4 YILLIK 7,4 IV 7,3 III 11,5 II 5,3 I 5,3 YILLIK 3,2 IV 4,2 III -0,8 II

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU NİSAN 2014 Ankara ÖZET Üretim Rafinerici lisansı sahiplerinin Nisan ayında toplam benzin ve motorin üretimi 777.414 ton olurken, toplam petrol ürünleri üretimi 1.623.620 ton

Detaylı

Süheyl BAYBALI - TAYSAD. Süheyl BAYBALI Denetleme Kurulu Başkanı

Süheyl BAYBALI - TAYSAD. Süheyl BAYBALI Denetleme Kurulu Başkanı - TAYSAD Dünya da Otomotiv Sanayisi - Sıralama 1) ÇIN 2) JAPONYA 3) A.B.D. 4) ALMANYA 5) GÜNEY KORE 6) BREZILYA 7) HINDISTAN 8) ISPANYA 9) MEKSIKA 10) FRANSA 11) KANADA 12) TAYLAND 13) IRAN 14) BĠRLEġĠK

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 18.01.2019 Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2016 2017 2018* 14 II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 12 10 8 6 11,5 4

Detaylı

NAKLİYAT ve DEPOLAMA

NAKLİYAT ve DEPOLAMA NAKLİYAT ve DEPOLAMA TEL : 0212 4 18-4 64 12 FAKS : 0212 438 E-MAİL : info@mnntasimacilik.com.tr WEB : www.mnntasimacilik.com.tr GSM : 07 8 97 67-07 4 94 Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara

Detaylı

Temmuz 2017 BU SAYIDA LPG DE ÖTV TUTARLARI EŞİTLENDİ EPDK LPG DAİRESİ TOPLANTI DÜZENLEDİ

Temmuz 2017 BU SAYIDA LPG DE ÖTV TUTARLARI EŞİTLENDİ EPDK LPG DAİRESİ TOPLANTI DÜZENLEDİ Temmuz 017 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

KÜRESEL REKABET ZİRVESİ

KÜRESEL REKABET ZİRVESİ KÜRESEL REKABET ZİRVESİ Doç.Dr. Murat ŞEKER Proje Koordinatörü 10 Mayıs 2012 Proje Tanıtımı Küresel Rekabet Anketi Sonuçları Küresel Rekabet Endeksi Türkiye İstanbul Rekabet Endeksi Küresel Rekabet Veri

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

PETROL PİYASASI 2010 YILI İLK DOKUZ AYLIK RAPORU

PETROL PİYASASI 2010 YILI İLK DOKUZ AYLIK RAPORU PETROL PİYASASI 2010 YILI İLK DOKUZ AYLIK RAPORU ANKARA 2010 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1-2010 İlk Dokuz Aylık Dağıtıcı Lisans Sahiplerinin Petrol İthalatı... 3 Tablo 2-2010 İlk Dokuz Aylık Rafineri Lisansı

Detaylı

2013-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Önlisans)

2013-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Önlisans) KURUM ADI UNVANI 210010001 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ MEMUR (BOLU / MENGEN - MERKEZ) 1 0 76,83459 76,83459 210010009 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ MEMUR (BOLU / MERKEZ - MERKEZ) 1 0 74,52062 74,52062

Detaylı

TÜRKİYE DE ANTREPOLAR

TÜRKİYE DE ANTREPOLAR DIŞ TİCARET DÜNYASI/2 TÜRKİYE DE ANTREPOLAR DIŞ TİCARET ŞUBESİ R.A.B / 01 Nisan 2010 TÜRKİYE DE ANTREPOLAR Türkiye de toplam antrepo sayısı 1326 dır. Bu antrepoların adresi belirtilmeyen az sayıda olanlar

Detaylı

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39 Federal CNG Dönüşüm Sistemleri olarak, başta Konya olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinde ve her ilimizde CNG Dönüşüm Sistemleri konusunda hizmet vermekteyiz. FEDERAL CNG DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ Adana CNG Dönüşüm

Detaylı

2 ADANA SEYHAN Adana Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi. 3 ADIYAMAN MERKEZ Adıyaman Teknik ve Endüstri Meslek Lises

2 ADANA SEYHAN Adana Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi. 3 ADIYAMAN MERKEZ Adıyaman Teknik ve Endüstri Meslek Lises Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi kapsamında 81 ilde bulunan 122 okulun makine/teçhizat donanım ihtiyaçları karşılanmıştır. Bununla birlikte proje çerçevesinde verilecek

Detaylı

PETDER 2016 DA TON ATIK YAĞ TOPLADI

PETDER 2016 DA TON ATIK YAĞ TOPLADI Ocak 2017 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

BATI AKDENĠZ GÜMRÜK VE TĠCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (ANTALYA) ORTA AKDENĠZ GÜMRÜK VE TĠCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (MERSĠN)

BATI AKDENĠZ GÜMRÜK VE TĠCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (ANTALYA) ORTA AKDENĠZ GÜMRÜK VE TĠCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (MERSĠN) S.N O BATI AKDNĠZ GÜMRÜK V TĠCART MÜDÜRLÜĞÜ (ANTALYA) Antalya Gümrük Müdürlüğü Antalya Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Antalya Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü Bodrum Gümrük Müdürlüğü Marmaris Gümrük Müdürlüğü

Detaylı

Eylül 2016 BU SAYIDA İŞLEVSEL BAĞLANTILAR ODAK GRUP TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ EKONOMİK YAPI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ 8. PETROL FORUMU BELGRAD DA DÜZENLENDİ

Eylül 2016 BU SAYIDA İŞLEVSEL BAĞLANTILAR ODAK GRUP TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ EKONOMİK YAPI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ 8. PETROL FORUMU BELGRAD DA DÜZENLENDİ Eylül 206 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyon Danışmanlık Ltd. Şti.

Laboratuvar Akreditasyon Danışmanlık Ltd. Şti. Laboratuvar Akreditasyon Danışmanlık Ltd. Şti. ISO 17025 Laboratuar Akreditasyon için Referansları Türkiye de 17025 Akreditasyon faaliyetleri ilk gündeme geldiği 2000 yılından beri Laboratuvarlara Akreditasyon

Detaylı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sunumun İçeriği Atık Yönetimi Amaç ve Kapsam Sınıflandırma ve Kriterler Döngüsel Ekonomi Sıfır Atık Atık Yönetimi *Evsel,

Detaylı

Petrol Ofisi Sektör ve Faaliyetler. Analist Sunumu 10 Mart 2004

Petrol Ofisi Sektör ve Faaliyetler. Analist Sunumu 10 Mart 2004 Petrol Ofisi Sektör ve Faaliyetler Analist Sunumu 10 Mart 2004 Akaryakıt Dağıtım Sektörü Pazar Büyüklükleri 12 %1 11,0 11,2 11,4 10 8 Milyon m3/ton 6 4 4,3 4,1 %6 3,8 %2 5,1 4,9 %7 4,6 2 1,6 1,7 1,7 0

Detaylı

2009 Ocak Mart Dönemi Sektör Raporu

2009 Ocak Mart Dönemi Sektör Raporu 29 Ocak Mart Dönemi Sektör Raporu 29 Yılı Ocak Mart Dönemi Sektör Raporu, www.petder.org.tr I. 29 YILI OCAK MART DÖNEMİ SEKTÖR RAPORU ÖZETİ 2 a) Akaryakıt Pazarındaki Gelişmeler 2 b) Akaryakıt ve Otomotiv

Detaylı

dergisinin ücretsiz ekidir Kasım 2013 TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu

dergisinin ücretsiz ekidir Kasım 2013 TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu dergisinin ücretsiz ekidir Kasım Rapor No: TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu ÖNSÖZ İstanbul'un var olan eşsiz turizm zenginliği her geçen gün

Detaylı

KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ

KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ Hizmet Birim Sayısı 318 İl Sayısı 55 İlçe Sayısı 146 İLLER İLÇELER HİZMET BİRİMLERİ ADANA ÇUKUROVA DOĞA OKULLARI ADANA KAMPÜSÜ ADANA ÇUKUROVA UĞUR OKULLARI

Detaylı

ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İNŞ.YÜK.MÜH.YASİN ENGİN yasin.engin@gmail.com Şubat, 2015 İçerik Dünyada ve Türkiye de Çimento Üretimi CO 2 Emisyonu Sürdürülebilir Üretim Alternatif Hammaddeler

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü. Sayı : E Konu : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. FATİH KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü)

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü. Sayı : E Konu : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. FATİH KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü) T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü Sayı : 10471392-814-E.61303 23.05.2018 Konu : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. FATİH KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü) İlgi : Diyanet İşleri Başkanlığının 21/05/2018 tarihli

Detaylı

KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ

KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ İLLER İLÇELER HİZMET BİRİMLERİ ADANA ÇUKUROVA DOĞA OKULLARI ADANA KAMPÜSÜ 5% ADANA ÇUKUROVA MEKTEBİM OKULLARI %10 ADANA ÇUKUROVA MEKTEBİM OKULLARI %10 ADANA

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU OCAK 2014

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU OCAK 2014 PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU OCAK 2014 Ankara 2014 ÖZET Üretim Rafinerici lisansı sahiplerinin toplam benzin ve motorin üretimi 674.291 ton olurken, toplam petrol ürünleri üretimi 1.334.329 ton olarak

Detaylı

KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ

KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ KOLEJLERDE İNDİRİM HİZMETİ HİZMET BİRİMLERİMİZ Hizmet Birim Sayısı 294 İl Sayısı 52 İlçe Sayısı 167 İLLER İLÇELER HİZMET BİRİMLERİ ADANA SEYHAN FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI ADANA ÇUKUROVA UĞUR OKULLARI

Detaylı

SONAR. İSTANBUL UN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI ARAŞTIRMASI Ekim 2016

SONAR. İSTANBUL UN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI ARAŞTIRMASI Ekim 2016 SONAR İSTANBUL UN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI ARAŞTIRMASI Ekim 2016 ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ Ekim 2016 CİNSİYET DAĞILIMI % 50,8 % 49.2 ARAŞTIRMANIN AMACI SONAR A.Ş., "rapor aboneleri" için, siyasi gündemi

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU ŞUBAT

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU ŞUBAT 1 ŞUBAT 2 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1 2013 Şubat Ayı Toplam Petrol İthalatı (Ton) 6 Tablo 2 Ocak 2013 Şubat 2013 Aylarına Ait Ülkelere Göre Toplam Petrol İthalatı 7 Tablo 3 Ocak 2013 Şubat 2013 Aylarına Ait

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 2002

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 2002 SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 2002 1 SUNUM KAPSAMI Petrol Ürünleri Dağıtım Sektörü Pazar Büyüklükleri Dağıtım Payları Akaryakıt Fiyatları Oluşumu Otomotiv Satışları Sektördeki Pazar

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. Niyazi İLTER Genel Sekreter Antalya 17-18 Mayıs 2016

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. Niyazi İLTER Genel Sekreter Antalya 17-18 Mayıs 2016 PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ Niyazi İLTER Genel Sekreter Antalya 17-18 Mayıs 2016 1. PETDER 2. Türkiye Madeni Yağ ve Atık Yağ Piyasası 3. Atık Motor Yağ Toplama Organizasyonu 4. Atık Motor Yağı

Detaylı

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. Uygulamaları TABLO-: BRANŞLARA GÖRE ECZACI DAĞILIMI (008) BRANŞLAR ECZACI SAYISI Bakanlık ve SGK'da Çalışan Eczacılar (Kamu Eczacısı) İlaç Sektöründe

Detaylı

DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009)

DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009) DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009) Döküm ve dövme ürünleri, otomotivden beyaz eşya sanayine, demir-çelik sanayinden çimento sanayine, savunma sanayinden gemi inşa sanayine, tarımdan

Detaylı

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 19 Eylül 2003

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 19 Eylül 2003 SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 19 Eylül 2003 1 Bölgedeki Rafineri ve Boru Hatları 2 Akaryakıt Pazar Payları 90 80 70 74 77 68 71 71 Pazar Payı (%) 60 50 40 30 28 29 35 36 36 20 10 19

Detaylı

İSTANBUL TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI

İSTANBUL TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI İSTANBUL TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI Çatalca İstasyonu Dudullu İstasyonu Esenyurt İstasyonu Hadımköy İstasyonu Haraççı İstasyonu Kavaklı İstasyonu Mimarsinan İstasyonu Orhanlı İstasyonu Pendik İstasyonu

Detaylı

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt 2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI 190107_tt (-I-) TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI 2019 TÜRKİYE İHRACAT HEDEFİ: 182 MİLYAR DOLAR İhracatta 2019: 'İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı' Geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

BAŞARILI BELEDİYE ALGI ANKETİ

BAŞARILI BELEDİYE ALGI ANKETİ BAŞARILI BELEDİYE ALGI ANKETİ KASIM 2013 SİLİVRİ SİLİVRİ DE YAŞAYAN 1366 DENEKLE WEB SAYFASINDA YAPILMIŞTIR. MAHALLE ADI SAYI Ali Bey Mahallesi 29 Fatih Mahallesi 37 Mimar Sinan Mahallesi 46 Piri Mehmet

Detaylı

http://acilkepenktamircisi.com/ Sunday 2nd of November 2014 07:50:31 AM Document generated by https://siteoid.com/

http://acilkepenktamircisi.com/ Sunday 2nd of November 2014 07:50:31 AM Document generated by https://siteoid.com/ Anasayfa Hizmetlerimiz İletişim İstanbul Acil Kepenk olarak kepenk arızası durumunda en kısa sürede adresinize ulaşmaktayız. Telefon: 0532 742 08 07 Telefon: 0530 877 61 28 HİZMETLERİMİZ Acil Kepenk Tüm

Detaylı

2010/17 GENELGESİ VE UYGULAMALARI. Kimya Müh. MERYEM YILMAZ

2010/17 GENELGESİ VE UYGULAMALARI. Kimya Müh. MERYEM YILMAZ 2010/17 GENELGESİ VE UYGULAMALARI Kimya Müh. MERYEM YILMAZ İÇERİK 2010/17 TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFINA DAİR GENELGE GENELGE EK:1 GENELGE EK:2 2010 TIBBİ ATIK İL DURUM RAPORU 2010/17 GENELGESİ UYGULAMALARI

Detaylı

Ağustos 2017 BU SAYIDA PETDER 2016 SEKTÖR RAPORU YAYIMLANDI

Ağustos 2017 BU SAYIDA PETDER 2016 SEKTÖR RAPORU YAYIMLANDI Ağustos 2017 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

Petrol Ürünlerinde Vergiler

Petrol Ürünlerinde Vergiler Petrol Ürünlerinde Vergiler Petrol ve Enerji Ürünlerinin Kalorifik Değerleri ve Vergilerin Etkisi Ocak 2010 1 ÖZET Enerji ürünlerinde kalorifik değer ve kullanım (yanma) verimliliği, enerji verimliliği

Detaylı

4-5 Mart 2013 Aspendos Bulvarı Şubesi/ Antalya 4-5 Mart 2013 Gaziosmanpaşa Şubesi/ İstanbul 4-5 Mart 2013 Antares Şubesi/ Ankara 4-5 Mart 2013

4-5 Mart 2013 Aspendos Bulvarı Şubesi/ Antalya 4-5 Mart 2013 Gaziosmanpaşa Şubesi/ İstanbul 4-5 Mart 2013 Antares Şubesi/ Ankara 4-5 Mart 2013 4-5 Mart 2013 Aspendos Bulvarı si/ Antalya 4-5 Mart 2013 Gaziosmanpaşa si/ İstanbul 4-5 Mart 2013 Antares si/ Ankara 4-5 Mart 2013 Bakanlıklar si/ Ankara 4-5 Mart 2013 Kastamonu si/ Kastamonu 4-5 Mart

Detaylı

2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası

2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası 2012/3305 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR ve 2012/1 SAYILI TEBLİĞ 2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası 2016 Yılı Ocak-Mayıs Dönemi Yatırım Teşvik Belgeleri (Türkiye)

Detaylı

İSTANBUL İÇİN EVSEL KATI ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, BERTARAFI VE GENEL KENT TEMİZLİĞİNE İLİŞKİN MALİYETLER

İSTANBUL İÇİN EVSEL KATI ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, BERTARAFI VE GENEL KENT TEMİZLİĞİNE İLİŞKİN MALİYETLER İSTANBUL İÇİN EVSEL KATI ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, BERTARAFI VE GENEL KENT TEMİZLİĞİNE İLİŞKİN MALİYETLER Dr. Cevat YAMAN ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Sunum

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MART 2014

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MART 2014 PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU MART 2014 Ankara 2014 ÖZET Üretim Rafinerici lisansı sahiplerinin toplam benzin ve motorin üretimi 819.905 ton olurken, toplam petrol ürünleri üretimi 1.677.061 ton olarak

Detaylı