Kuvvet Antrenmanlarında Yeni Yaklaşımlar: Hıza Dayalı Kuvvet Antrenmanları (Velocity Based Training - VBT)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kuvvet Antrenmanlarında Yeni Yaklaşımlar: Hıza Dayalı Kuvvet Antrenmanları (Velocity Based Training - VBT)"

Transkript

1 Kuvvet Antrenmanlarında Yeni Yaklaşımlar: Hıza Dayalı Kuvvet Antrenmanları (Velocity Based Training - VBT) Engin Güneş Atabaş Danışman: Doç. Dr. Bilal Utku ALEMDAROĞLU

2 Kuvvet Antrenmanları Maksimal Kuvvet Bir dirence karşı uygulanabilmesi mümkün olan en büyük kuvvettir. Kuvvette Devamlılık Organizmanın uzun süren kuvvet antrenmanlarında yorgunluğa karşı direnme özelliğidir. ÇABUK KUVVET (GÜÇ / POWER) Sinir-kas sisteminin dirençleri mümkün olan en büyük kasılma hızı ile yenme özelliğidir.

3 Kuvvet Antrenmanlarının Amacı Lokal (tek eklem) ve fonksiyonel (çok eklem) olarak kuvvetin geliştirilmesi Yaralanmaların önlenmesi

4 Kuvvet Antrenmanı Yöntemleri Lokal - Ağırlık Çalışması Triceps push down, shoulder press, butterfly Fonksiyonel - Ağırlık Çalışması - Kor * Statik * Dinamik Pliometrik -Düşük Şiddetli -Orta Şiddetli -Yüksek Şiddetli Sıçrama çalışmaları Kettbell çalışmaları, TRX çalışmaları Aşçı, 2014

5 Kuvvet Antrenmanlarında Antrenmanın Şiddeti ve Tekrar Sayıları % Maksimum (%1 TM) Tekrar Sayısı Maksimal Kuvvet (%80-100) Çabuk Kuvvet (%50-75) Kuvvette Devamlılık (%30-50) Bompa, 1994

6 Klasik Kuvvet Antrenmanlarında Karşılaşılan Problemler Günlük maksimal antrenman yüklerinin ve yüzdelerinin değişkenlik göstermesi Teknolojinin gelişmesi ve klasik yöntemlerin buna ayak uydurmakta zorluk yaşaması

7 VBT Nedir? J. Brayn ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, VBT antrenörler ve uygulayıcılar tarafından kuvvet antrenmanlarında hıza uygun olan antrenman yükünün belirlenmesinde kullanılan bir metot olarak tanımlanmıştır.

8 VBT Nedir? M. Kuzdub ise VBT yi, kuvvet antrenmanlarını günlük bazda ölçmek için biyometrik bir geri bildirim aracı olarak hızı kullanır olarak tanımlamıştır.

9 VBT Nedir? Daha açık bir ifadeyle, kasın hız üretim kapasitesine bağlı olarak, ne kadar yük uygulanması gerektiği noktasında antrenöre yardımcı olabilir. VBT de önemli nokta, 1RM de sporcunun bir günlük belirli antrenman yükünün kullanımına uygunluğu değil antrenmanın ortalama hızıdır. Bu noktada 1RM ile VBT arasında doğrusal bir ilişki vardır.

10 Neden VBT? ANTRENMAN PLANLANMASI Antrenman planlanırken maksimal şiddetin yanı sıra tekrarların hızı, amaçlanan kuvvet gelişimi açısından önemlidir. Bu, performansta değişimler meydana geldiği zaman uygun olan antrenman yükünün belirlenmesine yardımcı olur. Örneğin; kuvvette devamlılık antrenmanlarında hareket hızı orta seviyede devam ederken, patlayıcı kuvvet antrenmanlarında hareketin gerçekleştirilmesinin daha hızlı olması gerekir.

11 Neden VBT? DEĞİŞKENLER: 1. Günlük Psikolojik Değişimler- Motivasyon Sporculara, 1RM üzerinden antrenman planlaması yapıldığında sporcunun o günkü psikolojisine bağlı olarak performansında düşüşler meydana gelebilir.

12 Neden VBT? DEĞİŞKENLER: 1. Günlük Psikolojik DeğişimlerMotivasyon VBT ile sporcunun antrenmanlarındaki anlık değişimleri gözlenerek uygulanacak ağırlık belirlenir. Bu da antrenman boyunca maksimum performans elde edilmesini sağlar.

13 Neden VBT? DEĞİŞKENLER: 1. Günlük Psikolojik Değişimler-Motivasyon Artırılmış Geribildirim (Augmented Feedback) Owen Walker scienceforsport.com

14 Neden VBT? DEĞİŞKENLER: 2. Sakatlık Riski Sporcu VBT antrenmanlarında, gerçekleştirebileceği şiddetten daha yüksek bir şiddete maruz kalmayacağı için sporcunun sakatlık riski daha az olacaktır.

15 Aynı Maksimal Farklı Hız? Bench Press 1RM 110kg olan 2 rugby oyuncusunun yük ortalama hız tablosu

16 Çalışmaya Özgü Hız

17 1RM'deki Günlük Dalgalanma Örneği İlk Maksimal 150 kg Owen Walker scienceforsport.com

18 Yorgunluk arttığında hız yavaşlar When fatigue develops, velocity slows. Dayanıklılık antrenmanı sırasındaki yorgunluğun etkisini azaltmak için VBT kullanımı nispeten kolaydır. Yorgunluk arttığında hızın yavaşladığı prensibine dayanır. Bu nedenle, antrenörler metabolik stres ve nöromüsküler yorgunluğu tahmin edebilir. Owen Walker scienceforsport.com

19 Yorgunluk arttığında hız yavaşlar When fatigue develops, velocity slows. Şekil A ve B, yorgunluk arttıkça hızın nasıl yavaşladığını göstermektedir. Metabolik yorgunluk (Şekil A; laktat birikimi) lineer bir şekilde artarken, nöromüsküler yorgunluk (Şekil B; amonyak) eğrisel bir şekilde gelişir. Owen Walker scienceforsport.com

20 VBT Neden Önemli? İki sporcu için benzer egzersizler (örneğin skuat ya da bench press) tekrar sayısı, setler ve 1RM bakımından planlanabilmesine rağmen, sporcuların kaldırabilme hızları birbirinden çok farklı olabilir. Eğer A sporcusu ağırlık kaldırmayı belirli bir şiddette yavaş ve kolay yapabiliyorsa, uyum göstermede kas hipertrofisindeki artış ve kas kuvvetindeki artış benzerdir. Eğer B sporcusu, benzer yoğunluktaki ağırlığı hızlı bir şekilde kaldırabiliyorsa, kas kuvveti ve gücündeki gelişimler daha büyüktür.

21 VBT Neden Önemli? VBT, fonksiyonel olmayan durumları (sakatlık, yaralanmalar vs.) engelleyebilme noktasında, sporcuya uygun antrenman yükünü seçmede kuvvet ve kondisyon antrenörleri için seçenektir. İzqueirdo ve arkadaşları (2006), 1RM ve ortalama halter kaldırma hızı arasında yüksek derecede pozitif ilişkinin var olduğunu ve ortalama hızın çok kararında bir değerlendirme olduğunu göstermiştir.

22 VBT Ne İşimize Yarar? Diğer standart antrenman metotları üzerinde farklı avantajlara sahiptir ve oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Kas performansında değişimler meydana geldiği zaman uygun olan antrenman yükünün belirlenmesinde destek sağlayabilir. Antrenöre, özgün antrenman geliştirebilmede özel yüklenme ve maksimum sürati tanımlamaya yardım eder. Performans gelişiminde ve motivasyonda rol oynayan ani bir geri bildirim sağlar.

23 VBT nin Faydaları Antrenman için en yüksek hızda ve uygun olan yükün belirlenmesinde yardım eder. Antrenman için uygun enerji sistemlerinden faydalanmada etkilidir. Muhtemel antrenman gereksinimlerindeki artışlara karşı uyumu kolaylaştır.

24 VBT de Kısıtlayıcı Unsurlar Birinci: Hızı belirlemede kullanılan teknolojik aletlerin pahalılığı bazı takım / antrenör ya da sporcular için bu durumu elverişsiz hale getirebilir. İkinci: VBT nin gereksinim duyduğu şeylerden birisi sporcu ve antrenör arasında güven unsurudur. Üçüncü: Verilerin değerlendirilmesinde zaman kullanımında veya uygulamada karmaşıklık oluşturabilir.

25 Günümüzde VBT kullanımı 2004 yılından beri araştırmacılar VBT yi yapılan çalışmalardan elde ettikleri verilere göre en etkili ve en verimli uygulama yöntemi olarak değerlendirmektedir. Günümüzde de mevcut olarak sezon içi dinamik kuvvet antrenmanları için uygun olan yükün belirlenmesinde kullanılmaktadır.

26 Günümüzde VBT kullanımı VBT, güç ve teknik gelişiminde başlangıç antrenmanlarından hemen sonra, bireysel sporcular tarafından kullanılır. Bu başlangıç seviyesinden sonraki durum ve uygun olan yüksek hız, antrenör ve sporcu tarafından oluşturularak, VBT tanımlanır.

27 Günümüzde VBT kullanımı VBT, ilk dönemlerde tanımlanan geleneksel kaldırma şekline karşı olarak, olimpik stil kaldırmada uygun olan ağırlığa göre en yüksek hızı belirlemede kullanılmaktadır. Olimpik stilde kaldırma hareketindeki gerçek hız, önceden sıralı olarak belirlenmelidir. Eğer sporcunun yüksek hızı çok düşükse, ağırlığın azaltılması, eğer çok hızlıysa ağırlığın artırılması gereklidir.

28 Load / velocity Profile Protocol % 1RM % 1RM % 1RM % 1RM % 1RM 3 tekrarlı en düşük yükte (hız>1.0m/s), 2 tekrarlı ortalama yükte ( m/s), 1 tekrarlı en yüksek yükte (<0.65m/s) olmasını tavsiye etmektedir. Herhangi bir yükte en yüksek hız kaydedilir ve yük/hız analizi yapılır. Bu prosedür sporculara uygulatılırken sporcuların kaldırdıkları yüke bakmaksızın sporcular her tekrarda maksimum efor göstermeleri konusunda uyarılmalı ve sporculara anlatılmalıdır.

29 Kadın ve erkek katılımcıların bench-press yük/hız profillerini değerlendirilmiş. Yük/Hız ilişkisinin kadınlarda relatif kuvveti (%1RM) belirleme, erkek-kadın yük/hız profilini karşılaştırma, ayrıca her iki cinsiyet için yük/hız profili üzerindeki kuvvet seviyesinin etkisini araştırmak. - Yük/Hız ilişkisi her zaman güçlü ve doğrusal - Erkeklerde kadınlara göre daha dik bir yük/hız profili - Erkeklerde hafif yükler için daha yüksek hızlar, kadınlarda ağır yükler için yüksek hızlar - Kadınlar için bench presste bireysel yük/hız çalışmasını desteklemekte

30

31

32 10 sağlıklı erkek, 5 farklı yük ile 3 tekrar back squat uyguladı (%25 - %85) Hem Push Band değerleri hem de LT (Linear Transducer) değerleri kaydedildi. Sonuçlar Push Band ile LT arasında yüksek bir korelasyon gösterdi (r = 0.91, SEE = 0.1 m $ s21). Her bir yük ile 3 tekrar yapılırken her iki cihaz da eşit güvenirlilik gösterdi (Test-tekrar test güvenilirliği: LT [r = 0.98], PUSH [r = 0.956]; ICC: LT [ICC = 0.989], PUSH [ICC = 0.981] değişkenlik katsayısı [CV]: LT [CV =% 4.2], PUSH [CV =% 5.0]) Son olarak, hem LT (R2 = 0.96) hem de Push Band (R2 = 0.94) ile ölçülen bireysel yük-hız ilişkileri benzerlik göstermiştir. Sonuç olarak, bu sonuçlar, back squat antrenmanı sırasında hızı izlemek için uygun fiyatlı bir wearable devices (giyilebilir cihazın) kullanımını desteklemektedir. Bu çalışmada olduğu gibi giyilebilir cihazlar, antrenörler için değerli pratik uygulamalara sahip olabilir.

33

34 VBT Kullanarak Geliştirilen Özellikler Şu Şekilde Kategorize Edilebilir (Örnek 1) Antrenman Kalitesi Antrenman Metodu Örnek Hareketler Yük-Hız Değeri Absolute Strength Ağır Kuvvet Antrenmanı Isometrik Kaldırışlar Skuat Isometrik Deadlift < 0.5 m/s Accelerative Strength Hipertrofi Ağır Olimpik Kaldırış Hızlı skuat, leadlift vs m/s Strength Speed Ağır Balistik Antrenman Olimpik Kaldırışlar Koparma/Silkme Jump Skuat m/s Speed Strength Hafif Balistik Antrenman Power Koparma/Silkme m/s Starting Strength Pliometrik Antrenman Sıçrama Sağlık Topuyla Çalışma 1.3 m/s

35 VBT Kullanarak Geliştirilen Özellikler Şu Şekilde Kategorize Edilebilir (Örnek 1)

36 VBT Kullanarak Geliştirilen Özellikler Şu Şekilde Kategorize Edilebilir (Örnek 2) Antrenman Hız Değeri Çalışma Max Strength 0.5 m/s % RM Power m/s % RM Hypertrophy m/s % RM Velocity 1.3 m/s % RM M. Kuzdub, 2017

37 VBT Nasıl ve Neyle Uygulanır? Gymaware, Beastsensor, Linear Position Transducer, PUSHband, Tendo, BarSensei, Kieser gibi cihaz ve uygulamalarla ölçülmektedir.

38 VBT Nasıl ve Neyle Uygulanır? Hareket anında bu cihazları kullanmanın en büyük artısı, hareket anında gözlenen değişimlerin ikinci bir aygıt yöntemiyle izlenebiliyor olmasıdır. Bu gibi aygıtlarda hatalı ölçümlerin oldukça düşük olduğu saptanırken, aygıtların oldukça da güvenilir olduğu görülmüştür. (Cronin ve ark., 2014).

39 Çalışmanın amacı, yeni bir iphone uygulamasının (PowerLift) bench press egzersizindeki ortalama hızın ölçümü için geçerliliğini ve güvenilirliğini analiz etmektir. - PowerLift ve linear transducer (LT) kullanılarak yapıldı. - Sonuçlar, ortalama hızın ölçümü için LT ve Powerlift (r = 0.94, G = m s 1) arasında çok yüksek bir korelasyon gösterdi.

40 VBT de Kullanılan Teknolojiler: Linear Position Transducer (LPT)

41 VBT de Kullanılan Teknolojiler: Beastsensor

42 VBT de Kullanılan Teknolojiler: Push Band

43 VBT de Kullanılan Teknolojiler: Keiser

44 Nedir Bu VBT Cihazları? SİSTEM Tendo GymAware Form Bar Sensei Beast PUSH Band OpenBarbell Fiyat - $2200 $249 $495 $249 $289 $260 Ölçüm Metodu Kabloyla çekilerek Kabloyla çekilerek Accelerometre ve barometre, (bileğe bağlanarak) Accelerometre, (ağırlık yapılan makineye bağlanarak) Accelerometre, (ağırlık yapılan makineye bağlanarak) Accelerometre ve Jiroskop (Bileğe bağlanarak) Kabloyla çekilerek Bulut Teknolojisi Yok Var Var Bilinmiyor Bilinmiyor Var Yok Veri Kaydetme Yazılım Destekli Yazılım Destekli Bilinmiyor Bilinmiyor Yazılım Desteği Yok Yazılım Destekli Yazılım Desteği Yok Geri Bildirim Zamanı Çok hızlı Çok hızlı Bilinmiyor Bilinmiyor Çok hızlı Gerçek zamanlı Çok hızlı Amaç Kuvvet antrenmanlarında Kuvvetle ilgili her spor Rekreasyonel Kuvvet sporcuları Rekreasyonel Kuvvet sporcuları ve rekreasyonel Kuvvetle ilgili her spor

45 TEŞEKKÜRLER

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Futbol da Kuvvet Semineri 22-23 Mayıs 2004 Ankara Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kuvvet Türleri 1- Maksimum

Detaylı

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi,

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direnç Antrenmanları - Akut antrenman (Workout) Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direncin ve tekrarların belirlenmesi, Her hareket için set

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ Kuvvet antrenman yöntemleri temelde iki grup altında toparlanabilir: (serbest

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

Core (Kor) Antrenmanı

Core (Kor) Antrenmanı Core (Kor) Antrenmanı SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik Dr. Olga SEVİM Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik özelliklere eskisinden daha fazla ihtiyaç

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

Elite athletes

Elite athletes Yeni Başlayanlara Genel Kuvvet Antrenman Kılavuzu Egzersiz yapılacak alanın düzenli ve güvenli olduğundan emin olun. Kuvvet antrenmanından önce 5-10 dakika genel ısınma yapın. Doğru egzersiz tekniğini

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SCAT-SCS 1. Liseli bayan bir futbol orta saha oyuncusuna antrenman durumunu tespit etmek için bir test bataryası uygulanıyor. Sonuçlar

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN BİLGİSİ Bir plan ve program çerçevesinde, Ölçüsü iyi saptanmış, Antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişiklikler, Organizmada Morfolojik Fonksiyonel Biyokimyasal uyumlar sağlayan

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE FUTBOLDA DAYANIKLILIK Atilla YÜCE DAYANIKLILIK DAYANIKLILIK, GENELDE, SPORCUNUN FİZİKİ VE FİZYOLOJİK YORGUNLUĞA DAYANMA GÜCÜ OLARAK TANIMLANABİLİR. BİR BAŞKA TANIMDA İSE, TÜM ORGANİZMANIN, UZUN SÜRE DEVAM

Detaylı

BOSU EĞİTMENLİK PROGRAMI. Sporkariyerim.com. BOSU Master Trainer - HASAN ÇAKMAK 10.06.2012 BOSU TRAİNER CERTIFICATION 1

BOSU EĞİTMENLİK PROGRAMI. Sporkariyerim.com. BOSU Master Trainer - HASAN ÇAKMAK 10.06.2012 BOSU TRAİNER CERTIFICATION 1 BOSU EĞİTMENLİK PROGRAMI Sporkariyerim.com BOSU Master Trainer - HASAN ÇAKMAK 10.06.2012 BOSU TRAİNER CERTIFICATION 1 Eğitim İçeriği BOSU Nedir? BOSU Balans Antrenmanları BOSU Bireysel Antrenman Entegrasyonu

Detaylı

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ Performans Testleri Antrenör Nihan DÖNMEZ Yetenek seçimi Vücut yapısı Reaksiyon zamanı Güç ve kuvvet testi Anaerobik kapasite Dayanıklılık Sağlık testleri gibi konu başlıkları altında farklı birçok testi

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK Kuvvet Fizyolojik yaklaşım: Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 Kuvvet Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini

Detaylı

HENTBOLDA KUVVET KUVVET PARADİGMASI NÖROJENİK ADAPTASYON. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

HENTBOLDA KUVVET KUVVET PARADİGMASI NÖROJENİK ADAPTASYON. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu HENTBOLDA KUVVET Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET PARADİGMASI Nörojenik Adaptasyon Miyojenik Adaptasyon NÖROJENİK ADAPTASYON 1 NÖROJENİK ADAPTASYONLAR

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

BİEN SPORTS PERFORMANCE

BİEN SPORTS PERFORMANCE BİEN SPORTS PERFORMANCE www.biensporstperformance.com F U T B O L D A F İ Z İ K S E L G E L İ Ş İ M V E Ö L Ç M E D E Ğ E R L E N D İ R M E M E R K E Z İ WWW.BIENPERFORMANCE.COM FUTBOLDA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri DAYANIKLILIK Sporda dayanıklılık "Uzun süre devam eden yüklenmelerde

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü 1 Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü Çocukların çoğu hareketi uzun süreli orta düzeyde aktivitelerden çok; kısa süreli patlayıcı aktiviteleri içermektedir

Detaylı

1.FİZYOTERAPİ ZİRVESİ SEMİNER GÜNLERİ

1.FİZYOTERAPİ ZİRVESİ SEMİNER GÜNLERİ 1.FİZYOTERAPİ ZİRVESİ SEMİNER GÜNLERİ DİRENÇLİ EGZERSİZ İLE VİBRASYON EGZERSİZİNİN ALT EKSTREMİTE KAS KUVVETİ ÜZERİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI DANIŞMAN: PROF.ALİ CIMBIZ FZT.ESRA BAYRAMOĞLU 1.GİRİŞ VE

Detaylı

Dayanıklılık ve antrenman

Dayanıklılık ve antrenman Dayanıklılık ve antrenman Çocukların büyüme ile fonksiyonel ve anatomik özelliklerinki gelişme; kalp akciğer, kan ve iskelet kası kapasite ve büyüklükleri de artar. Bu da mak. oksijen kapasitesi artmasında

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Sportif Hareketlerin Anatomisi Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 13. hafta Su Sporları Tüm su sporları, yüksek düzeyde güç, kuvvet ve dayanıklılık

Detaylı

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEK OKULU Müdür: Doç. Dr. ġahin Ahmedov - sahmedov@neu.edu.tr Yüksek Lisans Programları Program Yürütücüsü Telefon e-mail Beden Eğitimi ve Spor Anabilim D. Doç. Dr. Cevdet Tınazcı

Detaylı

SIRIKLA ATLAMA OCAK AYI ANTRENMAN PROGRAMI(01-31 OCAK 2016)

SIRIKLA ATLAMA OCAK AYI ANTRENMAN PROGRAMI(01-31 OCAK 2016) SIRIKLA ATLAMA OCAK AYI ANTRENMAN PROGRAMI(01-31 OCAK 2016) (01.01.2016) (02.01.2016) (03.02.2016) -1200 m jog Açma- Hareket X 2 -Koşu Drilleri(30 m 5 Hareket X 2 -Durarak Uzun(10 Tane) -3 Adımdan Durarak

Detaylı

BÖLÜM - 5. ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI

BÖLÜM - 5. ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI BÖLÜM - 5 ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI 142 ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI Antrenman kavramı farklı otoritelerce, farklı görüş açıları getirerek tanımlanmıştır

Detaylı

Özellikle tıp ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucu yetenek seçimi ve yönlendirme çalışmalarında araştırmacılar genetik ve laboratuvar

Özellikle tıp ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucu yetenek seçimi ve yönlendirme çalışmalarında araştırmacılar genetik ve laboratuvar Özellikle tıp ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucu yetenek seçimi ve yönlendirme çalışmalarında araştırmacılar genetik ve laboratuvar çalışmalarına yönelmiştir. Gagné (2000) bu dönemde yeteneğin geliştirilmesi

Detaylı

Çocuk ve adolesanlarla çalışma

Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuklarda çalışma(antrenman) çocuğun kuvvetini, anaerobik ve aerobik kapasitesini iyileştirebilir. Ancak çocuklar yetişkinlerin küçük birer kopyası (minyatürü) değildir.

Detaylı

Aşırı Antrenman Sendromu (Sürantrenman)

Aşırı Antrenman Sendromu (Sürantrenman) Performans sporu ile uğraşan sporcu ve antrenörlerin, hazırlık süreci içersinde karşılaştıkları en önemli sorunlarından bir tanesi de form durumu artmış olan sporcuda ulaşılan fizik kondisyon seviyesinin

Detaylı

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 6 HAFTALIK BLOK KONDİSYON ANTRENMANI PLANLAMASININ 16 YAŞ ERKEK BASKETBOLCULARDA AEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Dr. Murat BİLGE 2011 Basketbol Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası na katılacak

Detaylı

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ HİTİT ÜNİVERİSTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU ANTRENÖRLÜK BÖLÜMÜ GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN DURUMLARI ANTRENMAN DURUMLARI I-FORM(PEAKING) Sporcunun bir sezon içerisinde yakaladığı en iyi

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları:

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Çocukta tüm yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak Temel hareketleri geliştirmek Küçük ve büyük kasların motor

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

Genel Bir Bakış. Beceriyi Küçük Parçalara Ayırmak: İlerlemek ve Sıralamak. Bölüm Sekiz. Psikolojik Stratejiler. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler)

Genel Bir Bakış. Beceriyi Küçük Parçalara Ayırmak: İlerlemek ve Sıralamak. Bölüm Sekiz. Psikolojik Stratejiler. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Genel Bir Bakış Bölüm Sekiz Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Beceriyi Küçük Parçalara Ayırmak: İlerlemek ve Sıralamak Bütün-Parça Alıştırması Hız-Doğruluk Takası Psikolojik Stratejiler Motivasyon ve

Detaylı

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ SPORCU BESLENMESİ SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ Yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediği, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin bazı sağlık problemlerine ve performans

Detaylı

KAS KUVVETİ VE DAYANIKLILIĞI KAVRAMLARI VE ÖLÇÜMÜ PROF.DR. MİTAT KOZ

KAS KUVVETİ VE DAYANIKLILIĞI KAVRAMLARI VE ÖLÇÜMÜ PROF.DR. MİTAT KOZ KAS KUVVETİ VE DAYANIKLILIĞI KAVRAMLARI VE ÖLÇÜMÜ PROF.DR. MİTAT KOZ Kassal Uygunluk Kas Kuvveti ve Dayanıklılığı Fiziksel uygunluk-performans Kuvvet, Sürat, çeviklik, beceri Sağlık için önemli Düzgün

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi

İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi Yıllardır çocuk ve gençlerde kuvvet antrenman ilkeleri tartışılmaktadır. 50 kg. bir çocuk kendi vücut ağırlığıyla on kez barfiks yapabilirken 10 kg. bir barı veya ağırlığı

Detaylı

Core Antrenman, Etkisi ve Çalışma Örnekleri

Core Antrenman, Etkisi ve Çalışma Örnekleri Core Antrenman, Etkisi ve Örnekleri Sadık Şatıroğlu, Emrah Arslan, Mevlüt Atak 2013 sadiksatiroglu@gmail.com 1 Sağlık Core Antrenman ve Etkisi Performans daha dayanıklı sadiksatiroglu@gmail.com 2 Core

Detaylı

Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Blimleri

Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Blimleri Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Blimleri Çalışmanın Amacı: Barbell, dumbell, ve thera bant ekipmanlarıyla uygulanacak bench press hareketi esnasında sağ

Detaylı

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ 1 Aerobik Egzersiz Programlarının Düzenlenmesi Aerobik uygunluk düzeyi belirlendikten sonra aerobik uygunluğu geliştirmek ve korumak için egzersiz programları

Detaylı

AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ayak Bileği - Spora Dönüş Kriterleri Sağlam ayak bileği ile karşılaştırıldığında eklem hareket açıklığı

Detaylı

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ

BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ BÖLÜM - 12 ANTRENMAN PRENSİPLERİ 284 ANTRENMAN PRENSİPLERİ Antrenmanın temellerini pedagoji, fizyoloji ve psikoloji oluşturup, antrenmanı bütünü ile yönlendiren kendine has prensipler vardır. Bu prensiplere

Detaylı

KAS KASILMASI

KAS KASILMASI KAS KASILMASI Kaslar, konsantrik, eksantrik ve izometrik eylemler de dahil olmak üzere bir dizi farklı eylem gerçekleştirebilir Bir ağırlık kaldırıldığında (yani kas dirence göre daha fazla kuvvet üretir),

Detaylı

Rekor: 10.49, 1988 Rekor: 9.58, 2009

Rekor: 10.49, 1988 Rekor: 9.58, 2009 PERFORMANS 2 Rekor: 10.49, 1988 Rekor: 9.58, 2009 5 Athlete Time (seconds) Date Usain Bolt (Jamaica) 9.58 Aug 16, 2009 Usain Bolt (Jamaica) 9.69 Aug 16, 2008 Usain Bolt (Jamaica) 9.72 May 31, 2008 Asafa

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

Bölüm Sekiz. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler)

Bölüm Sekiz. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Bölüm Sekiz Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Yanlışlar, Doğrular & Daha Doğrular Alıştırma mükemmel yapar. Practice makes perfect! İyi planlanan alıştırma mükemmel yapar. Good practice makes perfect!

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

FARKLI SPOR DALLARıNDA BENCH PRESS HAREKETiYLE ÇABUK KUWET BiLEŞENLERiNiN ANALizi

FARKLI SPOR DALLARıNDA BENCH PRESS HAREKETiYLE ÇABUK KUWET BiLEŞENLERiNiN ANALizi Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofspor! Sciences 2004, 15 (1), 1-24 FARKLI SPOR DALLARıNDA BENCH PRESS HAREKETiYLE ÇABUK KUWET BiLEŞENLERiNiN ANALizi Alper AŞÇI, CanerAÇiKADA Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET KUVVET ANTRENMANININ GENELDEN ÖZELE MODELİ

FUTBOLDA KUVVET KUVVET ANTRENMANININ GENELDEN ÖZELE MODELİ FUTBOLDA KUVVET Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Günümüz futbolunda özellikle de Avrupa futbolunda takımların kondisyon programları içerisinde kuvvet antrenmanlarının

Detaylı

Yrd Doç Dr MURAT BİLGE 02/12/2010

Yrd Doç Dr MURAT BİLGE 02/12/2010 MOTOR BECERĐLER DAYANIKLILIK HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON 1 2 Genel olarak, yorgunluğa karşı direnme niteliği ya da yorgunluğa dayanabilme gücü olarak değerlendirilir. SÜRAT KUVVET Jonath a göre

Detaylı

Kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve esneklik bileşenlerinden oluşur Kassal kuvvet ve esneklik artan yaşla birlikte ve hareketsizlikle düşüş

Kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve esneklik bileşenlerinden oluşur Kassal kuvvet ve esneklik artan yaşla birlikte ve hareketsizlikle düşüş Kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve esneklik bileşenlerinden oluşur Kassal kuvvet ve esneklik artan yaşla birlikte ve hareketsizlikle düşüş göstermektedir Postürü geliştirir Bel problemlerini engeller

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Bilim Konusu Olarak Antrenman. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Bilim Konusu Olarak Antrenman. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Bilim Konusu Olarak Antrenman SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenman Kavramı Bütünleşik bilim olarak antrenman bilimi Antrenman türleri Sporsal antrenman Yüklenme

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dayanıklılığın Önemi Dayanıklılık; yoğun ve geniş kapsamlı antrenmanları yürütebilmesi için

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

SIRIKLA ATLAMA MAYIS AYI ANTRENMAN PROGRAMI(1 MAYIS-31 MAYIS 2016)

SIRIKLA ATLAMA MAYIS AYI ANTRENMAN PROGRAMI(1 MAYIS-31 MAYIS 2016) SIRIKLA ATLAMA MAYIS AYI ANTRENMAN PROGRAMI(1 MAYIS-31 MAYIS 2016) PAZAR 01.05.2016 02.05.2016 03.05.2016 04.05.2016 05.05.2016 06.05.2016 07.05.2016 2 set) -Sırıkla Koşu 3 40 mt Barfiks 4 Hareket 1 Set

Detaylı

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular 1 Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular Daha hızlı ve çabuk olmaya çalışmaktadır Daha yükseğe sıçramaya çalışmaktadır Daha süratli olmaya çalışmaktadır 2 Plimetrik ve sürat antrenmanlarına

Detaylı

Passense Nedir? Passense futbol takımları ve akademilerine yenilikçi antrenman yaklaşımı sunmaktadır.

Passense Nedir? Passense futbol takımları ve akademilerine yenilikçi antrenman yaklaşımı sunmaktadır. Passense Nedir? Passense futbocuların, paslaşma, şut atma, reaksiyon süreleri ve top kontrol becerilerini geliştirmeye yönelik tasarlanmış antrenman sistemidir. Passense futbol takımları ve akademilerine

Detaylı

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle Doç. Dr. Onur POLAT Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle gelişirken, spor yaralanmalarında hem dış

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI İÇİNDEKİLER Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ FİZİKSEL AKTİVİTE VE HASTALIKLAR... 5 SAĞLIK BEDEN EĞİTİMİ VE FİZİKSEL UYGUNLUK... 6 Egzersiz Fizyolojisi Araştırma ve Sağlık... 8 Fiziksel Aktivite, Fiziksel

Detaylı

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 Spor insanoğlunun var oluşundan beri onunla beraber olan, belirli kurallar içeren, rekabet ortamı olan, haz veren

Detaylı

HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME

HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME Psi. Özge Kutay Sos.Yelda ġimģir Ġzmir,2014 HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI

Detaylı

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD Kuvvet-Çabukluk (sprint) egzersizleri Atmalar: gülle, çekiç, vb Halter egzersizleri Atlamalar: yüksek, sırıkla, tek adım,

Detaylı

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ Doç. Dr. Hakan Sunay Dr. Dicle Aras Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ANTRENMAN KAVRAMI (1) Spor bilimleri kapsamında antrenman; sporcunun fiziksel, tekniksel,

Detaylı

Sportif performansın önemli unsurları.

Sportif performansın önemli unsurları. Sportif performansın önemli unsurları. Kondisyonel yetenekler Teknik Motor beceriler Psikolojik yetenekler Çearesel koşullar (yetenek,sağlık, malzeme,tesis...) Sportif performans Taktik, bilişsel yetenekler

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

Test; Ölçme işlemini gerçekleştirmede kullandığımız cihaz yada ekipmandır. Yazılı, sözlü, fizyolojik, psikolojik yada mekanik bir cihaz olabilir.

Test; Ölçme işlemini gerçekleştirmede kullandığımız cihaz yada ekipmandır. Yazılı, sözlü, fizyolojik, psikolojik yada mekanik bir cihaz olabilir. Test; Ölçme işlemini gerçekleştirmede kullandığımız cihaz yada ekipmandır. Yazılı, sözlü, fizyolojik, psikolojik yada mekanik bir cihaz olabilir. Kardiyovasküler Dayanıklılık Aerobik Testler Kuvvet & Kuvvette

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

Android Telefonlarla Yol Bozukluklarının Takibi: Kitle Kaynaklı Alternatif Çözüm

Android Telefonlarla Yol Bozukluklarının Takibi: Kitle Kaynaklı Alternatif Çözüm Galatasaray Üniversitesi Android Telefonlarla Yol Bozukluklarının Takibi: Kitle Kaynaklı Alternatif Çözüm Mustafa Tekeli, Özlem Durmaz İncel İçerik Giriş Literatür Özeti Sistem Mimarisi / Metodoloji Öncül

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

Olimpiyat a Hazırlıkta Farklı Boyutlarıyla Psikolojik Destek. Spor Psikoloğu Ece İbanoğlu

Olimpiyat a Hazırlıkta Farklı Boyutlarıyla Psikolojik Destek. Spor Psikoloğu Ece İbanoğlu 7 Ekim 2016, ANKARA Olimpiyat a Hazırlıkta Farklı Boyutlarıyla Psikolojik Destek Spor Psikoloğu Ece İbanoğlu Spor Psikolojisi nedir? - En üst seviyedeki performansa ulaşmayı kolaylaştıracak - Bireyin ideal

Detaylı

AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE DİZ ÖĞRENCİ GRUBUNUN FİZİKSEL KUVVETİNİN İZOKİNETİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI

AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE DİZ ÖĞRENCİ GRUBUNUN FİZİKSEL KUVVETİNİN İZOKİNETİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI AKTİVİTE DÜZEYLERİ FARKLI İKİ ÖĞRENCİ GRUBUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE DİZ KUVVETİNİN İZOKİNETİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI ARAŞTIRMACI: AHMET MİÇOOĞULLARI TEZ DANIŞMANI: PROF. DR. AYŞE DİCLE TURHANOĞLU

Detaylı

7. 30 sn mekik testi:

7. 30 sn mekik testi: 7. 30 sn mekik testi: Çocuk ve gençlerin abdominal kas dayanıklılığını ölçmek amacıyla uygulanır. Ölçüm materyali olarak; standart ölçülerinde iki adet jimnastik minderi ve kronometre kullanılır. 8. Bükülü

Detaylı

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ .0 AMAÇ : BAŞAKŞEHİR 'nin kanundan doğan, yapmakla mükellef olduğu "İş Sağlığı ve Güvenliği" risklerinin nasıl değerlendirileceğini belirlemek,.0 KAPSAM : BAŞAKŞEHİR N'de uygulanan "İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİ? Egzersiz reçetesi bireylere sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerileri yapılmasıdır. EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı:

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Katılımcılara; klinik mikrobiyoloji laboratuarlarında doğru, geçerli ve

Detaylı