mat 103. Çal şma Sorular 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "mat 103. Çal şma Sorular 1"

Transkript

1 mat 0. Çal şma Sorular. FONKS IYONLA. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() 4 jj (b) f() jj (c) f() 4 jj (ç) f() j j (d) f() j j (e) f() j j (f) f() j j. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() jj + 4 (b) f() jj 4 (c) f() 4 jj. Bilgisayar bellek çileri üreti satan bir fabrikan n azarlama bölümü, yat-tale ve gelir fonksiyonlar n n () 75 () (75 ) eşitlikleriyle verildi¼gini belirlemiştir. Burada ; milyon olarak tale say s n göstermektedir. () de milyon dolar olarak gelirdir. Bu fonksiyonlar n tan m aral ¼g 0 eşitsizli¼giyle verilmiştir. (a) Gelir fonksiyonunun gra ¼gini çiziniz. (b) Maksimum gelir elde edebilmek için gereken üretim say s n bulunuz. Maksimum gelir nedir? (c) Maksimum gelir elde edildi¼ginde her bir çiin yat ne olur? Çözüm: (a) (b) 75 6 milyon adet üretildi¼ginde gelir en büyük adet: 0 ( 75 6 ) :75 milyon dolar ( dolar)

2 . Fonksiyonlar (c) ( 75 6 ) ; 5 dolar. 4. Bilgisayar bellek çileri üreti satan bir fabrikan n azarlama bölümü, gelir ve maliyet fonksiyonlar n n () (75 ) C() eşitli¼giyle verildi¼gini belirlemiştir. Burada ; milyon olarak tale say s n göstermektedir. () de milyon dolar olarak gelirdir. Bu fonksiyonun tan m aral ¼g 0 eşitsizli¼giyle verilmiştir. (a) Gelir ve maliyet fonksiyonlar n n gra ¼gini ayn koordinat sisteminde çiziniz. (b) Gelir ve maliyetin eşit oldu¼gu başabaş noktas n bulunuz. (c) in hangi de¼gerleri için kâr, hangi de¼gerleri için zarar olur? Çözüm: (a) (b) (75 bulunur. ) eşitli¼ginden a ; 45 milyon çi ve b 7; 5 milyon çi (c) ; 45 < < 7; 5 aral ¼g nda rma kâr eder. < ; 45 ve 7; 5 < 0 aral klar nda rma zarar eder. 5. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() (b) f() (c) f() (ç) f() Çözüm: 6. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz.

3 mat 0. Çal şma Sorular (a) f() + (b) f() (c) f() + Çözüm: 7. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() + (b) f() (c) f() + (ç) f() T L ara 4 ayda bir yenilenmek üzere y ll k %8 faiz oran yla bankaya yat r l yor. Bu ara 6 y l sonra ne kadar olur? Çözüm: A P + r mt m ;08 6 ' 560; 8 dir. 9. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() log (b) f() log (c) f() + log (ç) f() + log (d) f() log 0. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() log ( ) (b) f() log ( + ) (c) f() + log ( ) (ç) f() + log ( ). Aşa¼g da verilen say lar bulunuz. (a) log 8 (b) log 4 (c) log 4 (ç) log 9 9 (d) log 5 8 (e) log. Aşa¼g da verilen say lar bulunuz. (a) log 64 log 7 (b) log 8 Çözüm: (a) log 64 log 7 log 6 log (6 log ) ( log ) 8 (log ) (log ) 8 (log ) 8 (b) log 8 log 8 log log log log log 0 log 0 log 6. log 5 log 5 9 log 6 say s n hesalay n z. Çözüm: log 5 log 5 9 log 6 log 5 log 5 log 4

4 4. Fonksiyonlar log 5 log 5 ( 4) log 4 (log 5)(log 5 )(log ) 4 log 4 4. log a 7 Çözüm: log a 7 ise a nedir? loga ( ) log a oldu¼gundan log a 6 log a eşitli¼gi, eşitli¼gine denktir. Buradan log a elde edilir. Buradan da a bulunur. a eşitli¼ginin her iki yan n n karesi al narak a elde edilir. Buna göre a 9 dur. 5: P lira ara y ll k %0 faizle bankaya yat r ld ¼g nda kaç y l sonra beş kat na ç kar? Çözüm: Bileşik faiz formülüne göre 5P P Bu eşitli¼gi sa¼glayan t say s n ar yoruz demektir. Buradan 5 (; ) t ln 5 t ln (; ) t ln 5 ln(;) t 7 y l 6. Trigonometri çemberinden yararlanarak cos( + ) cos ve sin ( + ) sin oldu¼gunu gösteriniz. 7. Trigonometri çemberinden yararlanarak cos( + ) sin ve sin( + ) cos oldu¼gunu gösteriniz. 8. adyan olarak ölçüleri + 6 ; 6 ; 6 olan aç lar n kosinüs ve sinüslerini, cos 6 ve sin 6 oldu¼gundan yararlanarak ve trigonometri çemberini kullanarak geometrik olarak bulunuz. 9. Aşa¼g da verilen say lar bulunuz. (a) cos ( 90 o ) (b) sin ( 70 o ) (c) sin (540 o ) (d) cos (5 o ) 0. Aşa¼g da verilen say lar bulunuz. (a) cos (b) sin 5 (c) sin 4 (d) cos

5 mat 0. Çal şma Sorular 5. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n gra klerini çiziniz. (a) f() cos (b) f() sin (c) f() cos (ç) f() sin

6 mat 0. Çal şma Sorular. L IM IT VE SÜEKL IL IK. Aşa¼g daki itleri hesalay n z. (a) (e)!( ) (b)!5 (c)! 8 (d)!4 jj!5 + f) (g) (jj ) (h)! +!0 +!4 + jj. Aşa¼g daki itleri hesalay n z. (a) (e)!( ) j + j (b)! j j (c)!6 j 6j (d)!( ) j + 7j (f) j j (g) j + j (h) j 5j!( 7) +! +!( ) +!5 + j + j. Aşa¼g daki itleri hesalay n z. (a) (e) j + j (b) j j (c) j 6j (d) j + j!( )!!6!( ) j + 7j (f) j j (g) j + j (h) j 5j!( 7)!!( )!5 4:! 5 + iti varsa bulunuz. 5:! 4 + iti varsa bulunuz. 6:!0 sin 4 5 iti varsa bulunuz. sin 4 Çözüm:!0 5!0 7:!0 sin 7 iti varsa bulunuz. Çözüm:!0 sin 7!0 8:!0 tan 8 4 sin !0 7 iti varsa bulunuz. tan Çözüm:!0 8 8!0 7 sin 7 7!0 tan 8!0 sin : 7 sin 7 7 : tan 8 :

7 . Limit ve Süreklilik 9:!( ) Çözüm: 9 +!( ) iti varsa bulunuz. 9 +!( ) ( ) ( + ) +!( ) ( ) 6: 0:! + Çözüm: iti varsa bulunuz. + ( ) ( + ) ( + ) :!!! :! 4 + :! + iti varsa bulunuz. iti varsa bulunuz. :! j j Çözüm:! iti varsa bulunuz. j j! ( )!! + j j! + ( ) ()! + ( ) ; dir. noktas ndaki sa¼gdan ve soldan itler farkl oldu¼gundan bu örnekte verilen fonksiyonun bu noktada iti yoktur. 4:! j j Çözüm:! iti varsa bulunuz. j j! ( ( ))! 4; j j ( ) 4! +! +! + dir. noktas ndaki sa¼gdan ve soldan itler farkl oldu¼gundan bu örnekte verilen fonksiyonun bu noktada iti yoktur.

8 mat 0. Çal şma Sorular 5:!( ) j + j + iti varsa bulunuz. 6.! Çözüm:! 4 4!! + iti varsa bulunuz. 4 4!! + 4 ( ) ( + )! + ( ) ( + )! ( + ) 4; ( + ) 4;! + dir. noktas ndaki sa¼gdan ve soldan itler farkl oldu¼gundan bu örnekte verilen fonksi-yonun bu noktada iti yoktur. 4 7.! j j iti varsa bulunuz. 8. h!0 Çözüm: h!0 5 + h 5 iti varsa bulunuz. h 5 + h h h + 5 h h!0 h 5 + h + 5 h!0 (5 + h 5) h 5 + h + 5 h!0 5 + h : 9: için f() biçiminde tan mlanan f fonksiyonu veriliyor. ; < ise ; < ise (a) f fonksiyonunun 0 0 noktas nda iti varsa bulunuz. (b) f fonksiyonunun 0 (c) f fonksiyonunun 0 Çözüm: noktas nda iti varsa bulunuz. noktas nda iti varsa bulunuz. (a) 0 0 için 0 noktas n n komşulu¼gunda f() oldu¼gu göz önünde bulundurularak

9 4. Limit ve Süreklilik!0 f()!0 ( ) 0 ve f() ( ) 0!0 +!0 + elde edilir. Sa¼gdan ve soldan itler eşit oldu¼gundan bu fonksiyonun 0 noktas nda iti 0 d r. (b)!( ) f()!( ) ( ) ( ) ; f() ( ) ( ) ; + +!( )!( ) dir. Sa¼gdan ve soldan itler eşit oldu¼gundan bu fonksiyonun say s na eşittir. noktas nda iti vard r ve (c) 0 için 0 noktas n n komşulu¼gunda f() oldu¼gu göz önünde bulundurularak!( ) f()!( ) ( ) ( ) 0 f() ( ) ( ) 0!( ) +!( ) + elde edilir. Sa¼gdan ve soldan itler eşit oldu¼gundan bu fonksiyonun noktas nda iti vard r ve 0 say s d r. 0. için + ; < ise f() ; < ise biçiminde tan mlanan f fonksiyonu veriliyor. (a) f fonksiyonunun 0 0 noktas nda iti varsa bulunuz. (b) f fonksiyonunun 0 noktas nda iti varsa bulunuz. (c) f fonksiyonunun 0 noktas nda iti varsa bulunuz.. Aşa¼g daki itleri hesalay n z. (a)! (b)! (c)! (d)! (e)! (f)!

10 Çözüm: (a) (b) (c) (d) (e) (f)!!+!!+!!+ mat 0. Çal şma Sorular !+!+! !! ! ! !+! !!! ! ! ! 5 +! !. Aşa¼g daki itleri hesalay n z !+! (+) 5 +.! ( ) 5... (a)!+ 9 + (b)! 9 + (c)! (d)!

11 6. Limit ve Süreklilik Çözüm: (a)!+ 9 +!+ q 9 +!+ q 9 +!+ jj q9 +!+ q9 +!+ q : (b) (c)!!+ 9 +!! !+ q 9 +! q9 +! q ( ) ( ) q9 0 +!+ ( ) :!+ 7 q !+ 7 7 q jj q ! !+ 7 q q q jj 9 + (d)! !! 7 q ! 7 7 q jj q ! ( ) q ( )! 7 q ( ) !( ) iti varsa bulunuz.

12 mat 0. Çal şma Sorular 7 Çözüm:!( ) + 6 4!( ) ( ) ( + ) ( ) ( + )!( ) + + ; + 6 ( ) ( + )!( ) + 4!( ) + ( ) ( + ) +!( ) dir. noktas ndaki sa¼gdan ve soldan itler farkl oldu¼gundan bu örnekte verilen fonksiyonun bu noktada iti yoktur. 4.! Çözüm: jj + 5! ve!+ jj + 5 jj + 5! itleri varsa bulunuz. ( ) + 5 ; dir.!+ jj + 5! için f() ( j j ; 6 ise 0; ise biçiminde tan mlanan f fonksiyonu veriliyor. (a) f fonksiyonu 0 noktas nda sürekli midir? (b) f fonksiyonu 0 noktas nda sa¼gdan sürekli midir? (c) f fonksiyonu 0 noktas nda soldan sürekli midir? 6. için f() ( ; 6 ise 0; ise biçiminde tan mlanan f fonksiyonu veriliyor. (a) f fonksiyonu 0 noktas nda sürekli midir? (b) f fonksiyonu 0 0 noktas nda sürekli midir? 7. için

13 8. Limit ve Süreklilik ; < ise f() + ; > ise biçiminde tan mlanan f fonksiyonu 0 noktas nda sürekli midir? 8. için f() ( ; 6 ise ; ise biçiminde tan mlanan f fonksiyonu 0 noktas nda sürekli midir? 9. Aşa¼g da kurallar verilen fonksiyonlar n sürekli oldu¼gu kümeleri belirtiniz. (a) f() 5 + (b) f() (c) f() ( ) ( + ) + (d) f() 5 (e) f() 9 (f) f() fg için f() + 6 kural yla tan mlanan f fonksiyonunun 0 noktas ndaki süreklili¼gini inceleyiniz. Çözüm: Verilen fonksiyon 0 için tan ml olmad ¼g ndan bu noktada sürekli de¼gildir. Öte yandan + 6 ( ) ( + ) ( + ) 5 h! h! h! d r. f fonksiyonunun tan m kümesi genişletilerek f () 5 olarak tan mlan rsa bu fonksiyon 0 için sürekli Bundan dolay f fonksiyonunun noktas ndaki süreksizli¼gi kald r labilir süreksizliktir.

14 4-. Türev Kavram TÜEV Türev Kavram. için ; ise f() + ; > ise biçiminde tan mlanan f fonksiyonu 0 noktas nda türevli midir? : f() jj oldu¼guna göre bu fonksiyonun 0 noktas nda türevinin bulunmad ¼g n gösteriniz. Türev Alma Kurallar. Aşa¼g daki kurallar verilen f fonksiyonlar için f 0 fonksiyonunun kural n bulunuz. (a) f() 4 + (b) f() ( 5) (c) f() Aşa¼g daki kurallar y f() biçiminde verilen f fonksiyonlar için y 0 yü bulunuz. 4 (a) f() (b) f() + 5. y + (y ) 0 eşitli¼giyle belirlenen f :! y fonksiyonunun türev fonksiyonunu belirtiniz. 6: f() jj oldu¼guna göre 6 0 için f 0 () jj oldu¼gunu gösteriniz. 7: f() 4 oldu¼guna göre f 0 () ne olur? Çözüm: u jj ise u 0 jj oldu¼gundan f 0 () 4 () 4 8. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n türevlerini hesalay n z. (a) f() 7 (b) f() 5 (c) f() 4 (ç) f() (d) f() 9 (e) f() ( ) 5 (f) f() + (g) f() + 6 (h) f() ( + )

15 98 4. Türev 9. f() +4 fonksiyonunun gra ¼ginin, için elde edilen noktas ndaki te¼getinin denklemini bulunuz. Çözüm: için f() oldu¼gundan (; ) noktas ndaki te¼getin denklemini bulaca¼g z. f 0 () + 4 oldu¼gundan f 0 () 7 dir. Buna göre söz konusu noktadaki te¼getin e¼gimi 7 tir. (; ) noktas ndan geçen ve e¼gimi 7 olan do¼grunun denklemi dir. Bu denklem düzenlenerek y y 7 ( ) denklemi elde edilir. Diferensiyel Kavram 0. 4; say s n yaklaş k olarak hesalay n z. Çözüm: f() alal m. f 0 () tir. 0 4; 4; diye. f () f (4; ) f (4) + (0; ) f 0 (4) + (0; ) 4 ; 05. Tak m elbise üreten bir rman n adet sat ştan elde etti¼gi gelir eşitli¼giyle verilmiştir. () 60 0; 05 ; (a) Üretim say s 900 adetten 000 adete ç kar l rsa gelirdeki ortalama art ş nedir? (b) Marjinal (anl k) gelir fonksiyonunu bulunuz. (c) Üretim say s 900 adet iken gelirdeki ani de¼gişim h z nedir? Üretim say s 960 adet iken gelirdeki ani de¼gişim h z nedir? dür. Çözüm: (a) Üretim say s 900 adetten 000 adete ç kar l rsa gelirdeki art ş (950) (900) Gelirdeki ortalama art ş (000) (000) (900) ; 05 (000) ; 05 (900) 50 (lira) (900) d r. (000) (900) ; 5 (lira)

16 4-. Türev Kavram 99 bulunur. Bu demektir ki, üretim 900 ile 000 aras nda iken üretim say s artt r ld ¼g nda gelir ; 5 lira artar. (b) 0 () 60 0; 05 tir. 0 (); üretim say s iken üretim artt r lmaya başlad ¼g nda gelirdeki ani de¼gişim h z n gösterir. ve d r. (c) 0 (900) 60 0; (lira) 0 (960) 60 0; (lira) Bu sorunun (a) k sm nda bulunan sonuç ile (c) k sm nda bulunan sonuçlar karş laşt r n z.. Haftada adet oyuncak bebek üreten bir rman n maliyet ve gelir fonksiyonlar C() ; () 800 ; eşitlikleriyle verilmiştir. Haftal k üretim 000 adet iken 00 adete ç kar l rsa gelir ve kârdaki yaklaş k art ş diferensiyel kavram ndan yararlanarak bulunuz. Çözüm: d dur. d() 0 ()d d(000) (lira) 400 d oldu¼gundan 400 Demek ki haftal k üretim 000 adet oldu¼gu anda üretim 00 adete ç kar l rd ¼g nda gelirdeki yaklaş k art ş, 70 lira d r. P () () C() ( oldu¼gundan dp () P 0 ()d dp (000) ) ( ) d Buna göre 0 50 (lira) Demek ki haftal k üretim 000 adet oldu¼gu anda üretim 00 adete ç kar l rd ¼g nda kârdaki yaklaş k art ş, 50 lira d r Baz Özel Fonksiyonlar n Türevleri : f() ln j + sin j oldu¼guna göre f 0 () ne olur?

17 00 4. Türev Çözüm: u jj ise u 0 jj oldu¼gundan f 0 () j + sin j ( + cos ) j + sin j + sin + cos + sin 4. Aşa¼g daki türevleri hesalay n z. (a) (ç) (f) d 7 d d d d d + 5 (b) (d) (g) d 5 d (c) d d (e) d du u 5 u (h) d d 8 d d d dt + t + t 5. Aşa¼g daki türevleri hesalay n z. (a) (ç) d d ln ( e ) (b) d d ( e ) (d) d d ln + e ) ( d d e sin (c) (e) d d cos (e ) d d (arcsin e ) 6. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n türevlerini hesalay n z. (a) f() ln 4 + (b) f() ln (ln ) (c) f() ln ln ln (ç) f() (ln ) 5 (d) f() arcsin (ln ) (e) f() ln (arcsin ) (f) f() ln (cos ) (g) f() cos (ln ) (h) f() sin ln ln 7. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n türevlerini hesalay n z. (a) f() cos + (b) f() sin cos (c) f() sin cos +cos (ç) f() sin (d) f() sin (cos ) (e) f() sin + s sin (f) f() cos (g) f() + + sin 8. y ln oldu¼guna göre y00 ne olur?

18 4-. Türev Kavram 0 9. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n ikinci türevlerini hesalay n z. (a) f() e cos (b) f() e 0. f() ( ) oldu¼guna göre f 0 () ne olur? Çözüm: y ( ) diye. ln y ln ln ( ) y y0 ln ( ) + (ln ) y y0 ln( ) + ln y 0 ( ) h ln( ) i + ln. f() + sin ln oldu¼guna göre f 0 () ne olur? Çözüm: y + sin ln diye. ln y ln ln + sin y y0 ln + sin + (ln ) ( +sin ) ( + cos ) y y0 ln( +sin ) (ln )(+cos ) + ( +sin ) y 0 + sin ln ln( +sin ) + (ln )(+cos ) ( +sin ). f() tan oldu¼guna göre f 0 () ne olur? Çözüm: y tan diye. ln y tan ln y y0 + tan ln + tan y 0 tan + tan ln + tan. Aşa¼g daki kurallarla verilen fonksiyonlar n türevlerini hesalay n z.

19 0 4. Türev (a) y ( ) (b) y + 4 (ç) y (sin ) cos (d) y sin (c) (e) y + ln y (cos ) ln Sürekli Bileşik Faiz T L; y ll k %7 sürekli bileşik faiz ile bankaya yat r l yor. Bu ara, 4 y l sonra kaç liraya ulaş r? Çözüm: A P e rt 00 e (0;07)4 00 e 0;8 64; 6 T L T L ara, y ll k %5 sürekli bileşik faiz ile bankaya yat r l yor. Bu ara, kaç y l sonra 6000 lira olur? Çözüm: e (0;05)t eşitli¼gini sa¼glayan t say s n ar yoruz. Bu eşitlikten önce e (0;05)t bulunur. Bu eşitli¼gin her iki yan n n do¼gal logaritmas al narak (0; 05) t ln ve buradan t ln 0;05 y{l bulunur. 6. P lira ara, y ll k %8 sürekli bileşik faiz ile bankaya yat r l yor. Bu ara, kaç y l sonra ikiye katlan r? Çözüm: P P e (0;08)t eşitli¼gini sa¼glayan t say s n ar yoruz. Bu eşitlikten önce e (0;08)t bulunur. Bu eşitli¼gin her iki yan n n do¼gal logaritmas al narak (0; 08) t ln ve buradan t ln 0;08 8; 7 y{l bulunur.

20 68 5. Integral 6 6. BEL IL I INTEGAL. Çözüm: (a). 0 Çözüm:. 9 Çözüm: 4. 0 Çözüm: d belirli integralini hesalay n z. d 9 ( 8 ) 5 d belirli integralini hesalay n z. 0 d (7 9 ) d belirli integralini hesalay n z. 9 d h i sin d belirli integralini hesalay n z. 0 sin d 0 cos d sin Çözüm: d + 0 belirli integralini hesalay n z. d + [ln j + j] 0 (ln ln ) ln Çözüm: d 7. 0 Çözüm: d belirli integralini hesalay n z. 4 9 d [ln jj ] 9 (ln 9 6) (ln ) ln 4 d belirli integralini hesalay n z. 4 d integralinde, 4 t diye. d tdt Buna

21 5-6. Belirli Integral 69 göre 4 d t dt t 4 + c elde edilir. 0 tür. 4 d h 4 i y + 6 e¼grisi ile O ekseninin çevreledi¼gi bölgenin alan n bulunuz. Çözüm: y + 6 e¼grisi ile O ekseninin çevreledi¼gi bölge, 6 6:: şekilde gölgeli olarak gösterilmiş bölgedir. Bu bölgenin alan A olsun. O y 9 A (6 6.. şekil) 6 dir d Düzlemin birinci bölgesinde, y e¼grisi ile y do¼grusunun s n rlad ¼g bölgenin alan n bulunuz. Çözüm: Verilen bölge, 6 alan A olsun. y O 6:: şekilde gölgeli olarak gösterilmiş bölgedir. Bu bölgenin A 0 h 4 d i dir. (6 6.. şekil)

22 70 5. Integral 0. Bir şirketin ayda adet televizyon üretimine karş l k ayl k marjinal kâr P 0 () 50 (0; ) ; eşitli¼giyle verilmiştir. Bu şirket şu anda ayda 000 adet üretim yamaktad r. Üretimini ayda 00 adet olacak biçimde artt r rsa ayl k kâr ndaki de¼gişim ne olur? Çözüm: P (00) P (000) (50 0; ) d 50 (0; 05) (0; 05) (00) (0; 05) (000) f() 5 + olsun. f nin [ ; ] aral ¼g ndaki ortalama de¼gerini bulunuz. Çözüm: f nin [ y 0 b a ; ] aral ¼g ndaki ortalama de¼geri y 0 olsun. b a f()d d 5 +. Bir mal n yat-tale denklemi, D() 00e 0;05 eşitli¼giyle verilmiştir. [60; 80] aral ¼g ndaki ortalama yat bulunuz. Çözüm: [60; 80] aral ¼g ndaki ortalama yat 0 olsun. b 0 D()d 80 h 00e 0;05 d 5 b a a e 4 e 00 e e 4 ; 47 i 80 0;05 e 0;05 60

23 46 6. Integral 6. DE ¼G IŞKEN DE ¼G IŞT IME YÖNTEM I. d integralini hesalay n z. 5 4 Çözüm: 4 u diye. 4d du oldu¼gundan d du 4 integral. 5 4 d Buna göre verilen du u 4 4 u du ln juj + c ln j5 4j + c 4 (5 7 d integralini hesalay n z. ) Çözüm: 5 u diye. 0d du oldu¼gundan d du (5 ) 7 d du u u 7 du 5 u 7 du. 5 ( 6) u 6 + c d integralini hesalay n z. Buna göre c 5 (5 ) 6 + c Çözüm: (a) u diye. d du oldu¼gu hemen görülür. Buradan d du bulunur. Buna göre d u du q u du 9 u 9 ( ) +c 9 ( ) +c d integralini hesalay n z. 5 + Çözüm: 5 + u diye. 5 4 d du oldu¼gundan d du 5 4 Buna göre d du u 5 4 u du u + c c

24 Çözüm: dir De¼gişken De¼giştirme 47 d integralini hesalay n z. 0 d integralini hesalay n z. 5 e d integralini hesalay n z. e u diye. d du oldu¼gundan d udu Buna göre e e u d u udu e u du e u + c e + c d integralini hesalay n z. Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d du du Buna göre e d e u du du e u du eu + c e + c dir. 9. e d integralini hesalay n z. Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d du du Buna göre e d e u du du e u du eu + c e + c dir. 0.. e d integralini hesalay n z. e 5 d integralini hesalay n z.. e d integralini hesalay n z. Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d du du Buna göre

25 48 6. Integral e d e u du e u du eu + c e + c dir.. eln d integralini hesalay n z. Çözüm: ln u diye. d du oldu¼gundan d du Buna göre eln d eu du e u du e u + c e ln + c dir d integralini hesalay n z. Çözüm: 7 u diye. 7d du oldu¼gundan d du 7 du Buna göre 7 d u du 7 7 u du 7 ln u + c 7 ln 7 + c dir d integralini hesalay n z. Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d udu Buna göre 5 5 u d u udu 5 u du ln 5 5u + c ln c dir. 6. dir. ln 5 5ln d integralini hesalay n z. Çözüm: ln u diye. ln 5 5ln d ln 5 d du oldu¼gundan d du Buna göre 5u du (ln 5) 5 u du 5 u + c 5 ln + c cos d integralini hesalay n z. sin Çözüm:

26 4 + cos sin d 6-. De¼gişken De¼giştirme 49 cos sin d + sin d dir. ln jcsc cot j + ln jsin j + c 8. cos(4 7)d integralini hesalay n z. Çözüm: 4 7 u diye. 4d du oldu¼gundan d du Buna göre 4 cos(4 7)d cos u du 4 4 cos udu 4 sin u + c 4 sin(4 7) + c 9. sin( + 8)d integralini hesalay n z. 0. cos( + )d integralini hesalay n z. Çözüm: + u diye. d du oldu¼gundan d du Buna göre cos( + )d cos u du cos udu sin u + c sin( + ) + c. sin( )d integralini hesalay n z.. Çözüm: sin 4 d integralini hesalay n z. göre sin 4 d dir. u diye. d du oldu¼gundan d du udu Buna sin u 4u udu sin udu cos u + c cos + c. cos d integralini hesalay n z. 4. sin cos 6 d integralini hesalay n z.

27 50 6. Integral Çözüm: cos u diye. sin d du oldu¼gundan d du sin Buna göre sin cos 6 d (sin ) u 6 du sin u 6 du 7 u7 + c 7 cos7 + c cos sin 6 d integralini hesalay n z. cos sin 4 d integralini hesalay n z. sin cos 5 d integralini hesalay n z. Çözüm: cos u diye. sin d du oldu¼gundan d du sin sin dir sin cos 5 d u 5 du sin cos sin 5 d integralini hesalay n z. tan d integralini hesalay n z. u 5 du 4 u 4 + c Buna göre 4 cos 4 + c Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d udu Buna göre tan tan u d u udu tan udu ln jcos uj + c ln jcos j + c dir. 0. cot d integralini hesalay n z. Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d udu Buna göre cot cot u d u udu cot udu ln jsin uj + c ln jsin j + c dir.

28 6-. De¼gişken De¼giştirme 5. tan + d integralini hesalay n z. + dir. Çözüm: + u diye. tan + d + + d du oldu¼gundan d u du Buna göre tan u u u du tan udu ln jcos uj + c ln cos + + c. cot d integralini hesalay n z. dir. Çözüm: u diye. cot d d du oldu¼gundan d u du Buna göre cot u u u du cot udu ln jsin uj + c ln sin + c. arctan d integralini hesalay n z. + Çözüm: arctan u diye. göre arctan + d dir. 4. u + + du arccot d integralini hesalay n z. + Çözüm: arccot u diye. göre arccot + d dir. + d du oldu¼gundan d + du Buna udu u + c (arctan ) + c + d du oldu¼gundan d + du Buna u + + du udu u + c (arccot ) + c

29 5 6. Integral 5. arcsin d integralini hesalay n z. Çözüm: arcsin u diye. d du oldu¼gundan d du Buna göre dir. 6. arcsin d u du sec tan d integralini hesalay n z. udu u + c (arcsin ) + c Çözüm: tan u diye. sec d du oldu¼gundan d sec tan d du sec Buna göre sec u du sec udu u + c tan + c 7. csc cot d integralini hesalay n z. Çözüm: cot u diye. csc d du oldu¼gundan d du csc csc cot d csc u Buna göre du csc udu u + c cot + c 8. sec tan d integralini hesalay n z. Çözüm: tan u diye. sec d du oldu¼gundan d sec tan d du sec Buna göre sec u du sec u du u + c tan + c 9. csc cot d integralini hesalay n z. Çözüm: cot u diye. csc d du oldu¼gundan d du csc cot d csc Buna göre csc u du csc u du u + c cot + c 40. e sin cos d integralini hesalay n z.

30 6-. De¼gişken De¼giştirme 5 Çözüm: sin u diye. cos d du oldu¼gundan d e sin cos d du cos Buna göre e u cos du cos e u du e u + c e sin + c 4. e cos sin d integralini hesalay n z. Çözüm: cos u diye. sin d du oldu¼gundan d du e cos sin d e u sin sin du sin e u du e u + c e cos + c Buna göre 4. e 4 cos sin d integralini hesalay n z. Çözüm: 4 cos u diye. 4 sin d du oldu¼gundan d du Buna göre 4 sin e 4 cos sin d e u sin du 4 sin 4 e u du 4 eu + c 4 e 4 cos + c 4. e 4+ln sin cot d integralini hesalay n z. Çözüm: 4 + ln sin u diye. cot d du oldu¼gundan d e 4+ln sin cot d du cot Buna göre e u cot du cot e u du e u + c e 4+ln sin + c 44. e +ln cos tan d integralini hesalay n z. 45. d integralini hesalay n z. Çözüm: u diye. d du oldu¼gundan d du Buna göre u d du u du ln u + c ln + c dir. 46. e cos(e )d integralini hesalay n z. Çözüm: e u diye. e d du oldu¼gundan d du u Buna göre

31 54 6. Integral e cos(e )d u cos u du u cos udu sin u + c sin(e ) + c 47. e sin(e )d integralini hesalay n z. 48. d + 8 integralini hesalay n z. Çözüm: 4 u diye. 4 d du oldu¼gundan d du 4 d + 8 du + u 4 4 dir. d d 4 arctan(4 ) 8 + (sin ) e 4 cos Buna göre + u du 4 arctan u + c 4 arctan(4 ) + c

32 6-4. K smi Integrasyon Yöntemi KISM I INTEGASYON YÖNTEM I. ( 4) ( + ) 5 d integralini hesalay n z. Çözüm: 4 u; ( + ) 5 d dv diye. d du ve 6 ( + )6 v Buna göre ( 4) ( + ) 5 d ( 4) 6 ( + )6 6 ( + )6 d. ( 6 ( 4) ( + )6 4 ( + )7 + c ) ( + 4) d integralini hesalay n z. Çözüm: ( ) u; ( + 4) d dv diye. ( )d du ve 4 ( + 4)4 v Buna göre ( ) ( + 4) d ( ) 4 ( + 4)4 4 ( + 4)4 ( )d 4 ( ) ( + 4) 4 ( ) ( + 4) 4 d Şimdi sa¼g yandaki ( ) ( + 4) 4 d integralini hesalamak için bu integralde k smi integrasyon yöntemini uygulayaca¼g z. elde edilir. ( d dt ve 5 ( + 4)5 h 5) ( + ) d tdh th t; ( + 4) 4 d dh diye. hdt ( 5 ( ) ( + 4)5 0 ( + 4)6 ) 5 ( + 4)5 5 ( + 4)5 d bulunur. Yukar daki ( ) ( + 4) 4 d integrali yerine burada bulunan eşiti konularak ( ) ( + 4) d 4 ( ) ( + 4) 4 0 ( ) ( + 4) ( + 4)6 + c elde edilir.. sin d integralini hesalay n z. Çözüm: u; sin d dv diye. d du oldu¼gu hemen görülür. sin d dv eşitli¼ginden de cos v elde edilir. sin d udv uv vdu ( cos ) ( cos ) d cos + cos d cos d integralini hesalamak için bu integralde yeniden k smi integrasyon yöntemi uygulayal m. t; cos d dh diye. d dt ve sin h elde edilir. cos d tdh th hdt sin sin d sin ( cos ) sin + cos

33 60 6. Integral Böylece sin d cos + ( sin + cos ) cos + sin + cos + c bulunur. 4. ln d integralini hesalay n z. Çözüm: ln u; d dv diye. ln d (ln ) d ln 5. (ln ) d integralini hesalay n z. d du ve v elde edilir. d ln + c Çözüm: ln u; ln d dv diye. d du ve ln (ln ) d (ln ) ( ln ) ( ln ) d (ln ) ln ln d + d 6. ln d integralini hesalay n z. (ln ) ln ( ln ) + + c (ln ) ln + + c v elde edilir. Çözüm: ln u; d dv diye. d du ve v elde edilir. ln d (ln ) d ln d ln 4 + c 7. ln d integralini hesalay n z. Çözüm: ln u; d dv diye. d du ve v elde edilir. ln d (ln ) d ln d ln 9 + c 8. e d integralini hesalay n z. Çözüm: u; e d dv diye. d du ve e v elde edilir. e d e e d e e d e 9 e + c

34 6-4. K smi Integrasyon Yöntemi e d integralini hesalay n z. Çözüm: u; 6e d dv diye. d du ve e v elde edilir. 6 e d e e (d) e 4 e d Şimdi sa¼g yandaki e d integralini hesalamak için bu integralde k smi integrasyon yöntemini uygulayaca¼g z. t; e d dh diye. d dt ve e h elde edilir. e d tdh th hdt e e d e 9 e bulunur. Yukar daki e d integrali yerine burada bulunan eşiti konularak 6 e d e 4 e 9 e + c e 4 e e + c elde edilir. 0. 4e 4 d integralini hesalay n z. Çözüm: u; 4e 4 d dv diye. d du ve e 4 v elde edilir. 4e 4 d e 4 e 4 d e 4 + e 4 d e 4 4 e 4 + c. sin(ln )d integralini hesalay n z. Çözüm: sin(ln ) u; d dv diye. (cos(ln )) d du ve v elde edilir. sin(ln )d (sin(ln )) (cos(ln )) d sin(ln ) cos(ln )d Şimdi sa¼g yandaki cos(ln )d integralini hesalamak için bu integralde k smi integrasyon yöntemini uygulayaca¼g z. cos(ln ) t; d dh diye. ( sin(ln )) d dt ve h elde edilir. cos(ln )d tdh th hdt (cos(ln )) ( sin(ln )) d cos(ln ) + sin(ln )d bulunur. Yukar daki cos(ln )d integrali yerine burada bulunan eşiti konularak sin(ln )d sin(ln ) cos(ln ) + sin(ln )d sin(ln ) cos(ln ) sin(ln )d elde edilir. Son eşitli¼gin sa¼g yan nda bulunan sin(ln )d integrali sol tarafa geçirilerek sin(ln )d sin(ln ) cos(ln ) bulunur.

35 6 6. Integral. cos(ln )d integralini hesalay n z.. 4 e d integralini hesalay n z. Çözüm: u; 4e d dv diye. d du ve e v elde edilir. 4 e d e e d e 6 e d () Şimdi sa¼g yandaki e d integralini hesalamak için bu integralde k smi integrasyon yöntemini uygulayaca¼g z. t; e d dh diye. d dt ve e h elde edilir. e d tdh th hdt e e (d) e e d () eşitli¼gindeki e d integrali yerine burada bulunan eşiti konularak 4 e d e 6 e e d e e +6 e d () elde edilir. Şimdi () eşitli¼ginin sa¼g yan ndaki e d integralini hesalamak için bu integralde k smi integrasyon yöntemini uygulayaca¼g z. r; e d ds diye. d dr ve e s elde edilir. e d rds rs sdr e e d e 4 e () eşitli¼gindeki e d integrali yerine burada bulunan eşiti konularak 4 e d e e + 6 e 4 e + c e + + c bulunur. 4. sec d integralini hesalay n z. Çözüm: sec u; sec d dv diye. sec tan d du ve tan v elde edilir. sec d sec tan tan (sec tan d) sec tan sec tan d sec tan d sec sec oldu¼gu göz önüne al narak sec d sec tan sec tan sec tan d sec d sec d sec d sec d sec d + sec d sec d + ln jsec + tan j bulunur. Böylece elde edilen eşitli¼gin sa¼g yan nda da hesalanmak istenilen integralin bulundu¼gunu gördünüz mü? Bu integral sol yana al n gerekli işlemler ya larak sec d sec tan + ln jsec + tan j + c

36 6-4. K smi Integrasyon Yöntemi 6 elde edilir. 5. a + oldu¼guna göre + a d integralini hesalay n z. Çözüm: a tan t diye. d a sec tdt q + a (a tan t) + a a tan t + a a sec t oldu¼gundan + a d a sec tdt a sec t tan t + ln jsec t + tan tj a (sec t tan t + ln jsec t + tan tj) + c elde edilir. Yukar daki eşitli¼gin en sa¼g nda bulunan sec t ve tan t yerine de¼gişkenine ba¼gl eşitini koymal y z. Bunun için tan t a ve sec t + tan t a a + oldu¼gundan + a d a (sec t tan t + ln jsec t + tan tj) + c a a a + a + ln a a + + a + c elde edilir. a + + a ln a c 6. a + oldu¼guna göre a d integralini hesalay n z. Çözüm: a sec t diye. d a sec t tan tdt q a (a sec t) a a sec t a a tan t oldu¼gundan a d a sec t tan tdt a sec t sec t dt a sec tdt sec tdt a sec t tan t + a ln jsec t + tan tj a ln jsec t + tan tj + c a sec t tan t a ln jsec t + tan tj + c elde edilir. Yukar daki eşitli¼gin en sa¼g nda bulunan sec t ve tan t yerine de¼gişkenine ba¼gl eşitini koymal y z. Bunun için sec t a ve tan t sec t a a oldu¼gundan a d a sec t tan t a ln jsec t + tan tj + c a a a a a ln a + a a + c elde edilir. a a ln + a + c

37 64 6. Integral 7. arcsin d integralini hesalay n z. Çözüm: arcsin u; d dv diye. d du ve v Buna göre arcsin d (arcsin ) d (arcsin ) d Yukar daki d integralini hesalamak için t de¼gişken de¼giştirmesi yaal m. d dt Buna göre arcsin d (arcsin ) bulunur. 8. dt (arcsin ) + arcsin + t + c arcsin + + c arcsin d integralini hesalay n z. t dt Çözüm: u; arcsin d dv diye. d du ve arcsin + v Buna göre arcsin d arcsin + arcsin + d arcsin + arcsin d d Böylece elde edilen eşitli¼gin sa¼g yan nda da hesalanmak istenilen integralin bulundu¼gunu gördünüz mü? Bu integral sol yana al n gerekli işlemler ya larak arcsin d arcsin + d bulunur. sin t de¼gişken de¼giştirmesi ya larak d arcsin + oldu¼gu görülebilir. Sonuç olarak arcsin d arcsin 4 arcsin c elde edilir.

38 6-. asyonel Fonksiyonlar n Integrasyonu ASYONEL FONKS IYONLAIN INTEGASYONU. + d integralini hesalay n z. Çözüm: + olinomu, olinomuna bölündü¼günde bölüm ve kalan dir. Başka bir anlat mla dir. Buna göre + Bu eşitlikten yararlanarak + d elde edilir.. Çözüm: + ( ) + ( ) + d d integralini hesalay n z. + d + ln j j + c ( ) ( + ) A ( ) + B ( + ) eşitli¼ginden, ve buradan da + 7 A ( + ) + B ( ) ( ) ( + ) + 7 (A + B) + (A B) ( ) ( + ) eşitli¼gi elde edilir. Iki olinomun eşit olmas için olinomun katsay lar n n karş l kl olarak eşit olmas gerekli ve yeterlidir. Buna göre A + B A B 7 lineer denklem sistemi elde edilir. Bu denklem sistemininden A ; B bulunur.

39 56 6. Integral. + 7 d + + d d + d ln j j ln j + j + c ln ( + ) + c 5 d integralini hesalay n z. ( + ) ( ) 5 Çözüm: ( + ) ( ) A ( + ) + B ( ) + C ( ) eşitli¼ginden, ve buradan da 5 A ( ) + B ( + ) ( ) + C ( + ) ( + ) ( ) ( ) ( + ) 5 ( + ) ( ) (A + B) + ( A + C) + (A B + C) ( ) ( + ) eşitli¼gi elde edilir. Iki olinomun eşit olmas için olinomun katsay lar n n karş l kl olarak eşit olmas gerekli ve yeterlidir. Buna göre A + B A + C 5 A B + C 0 lineer denklem sistemi elde edilir. Bu denklem sisteminden A ; B ; C! 5 ( + ) ( ) d + + ( ) d + d + d ( ) d ln j + j + ln j j + + c ln ( + ) ( ) + + c bulunur.

40 6-. asyonel Fonksiyonlar n Integrasyonu d integralini hesalay n z. + 9 Çözüm: ( + 9) A + B + C + 9 eşitli¼ginden, ( + 9) A + 9A + B + C ( + ) (A + B) + C + 9A ( + ) eşitli¼gi elde edilir. Iki olinomun eşit olmas için olinomun katsay lar n n karş l kl olarak eşit olmas gerekli ve yeterlidir. Buna göre A + B C 9A 6 lineer denklem sistemi elde edilir. Bu denklem sisteminden A 4; B + + d d d + 4 ln jj 4 d d d ; C bulunur. 4 ln jj ln arctan + c ln arctan + c 5. ( d integralini hesalay n z ) Çözüm: olinomu, birinci dereceden çaranlara ayr lamayan bir olinomdur ( + ) + 4 yaz labilir. + t diye. oldu¼gundan d dt ve t

41 58 6. Integral ( ) d t 5 (t + 4) dt t (t + 4) dt 5 (t + 4) ( ) (t + 4) dt arctan t + t t arctan + c

42 6-5. Özel De¼gişken De¼giştirmeler ÖEL DE ¼G IŞKEN DE ¼G IŞT IMELE. cos 5 sin 7 d integralini hesalay n z. Çözüm: cos t diye. sin d dt Buna göre cos 5 sin 7 d t 5 sin 6 sin d t 5 cos sin d t 5 t dt t 5 t + t 4 t 6 dt t 5 t 7 + t 9 t dt bulunur. 6 cos6 + 8 cos8 0 cos0 + cos + c. cos sin 6 d integralini hesalay n z. Çözüm: sin t diye. cos d dt Buna göre cos sin 6 d cos sin 6 cos d sin t 6 dt t t 6 dt t 6 t 8 dt bulunur. 7 sin7 9 sin9 + c. cos sin 4 d integralini hesalay n z. Çözüm: cos sin 4 d +cos cos d 8 cos cos + cos d bulunur. u diye. d du Buna göre cos sin 4 d 6 cos u cos u + cos u du 6 u 6 sin u 6 cos u du + 6 cos u du bulunur. cos u du +cos u du u + 4 sin u ve cos u du cos u (cos u) du sin u (cos u) du v dv v v sin u sin u

43 66 6. Integral oldu¼gundan cos sin 4 d 6 u 6 sin u 6 u + 4 sin u + 6 sin u sin u u 64 sin u 48 sin u 6 64 sin 4 48 sin + c 4. cos 5 sin 7d integralini hesalay n z. Çözüm: cos sin [sin ( + ) sin ( )] oldu¼gundan yararlanarak cos 5 sin 7d [sin sin( )] d (sin + sin ) d bulunur. 4 ( cos ) + 4 ( cos ) + c 4 cos 4 cos + c 5. cos cos 7d integralini hesalay n z. Çözüm: cos cos [cos ( + ) + cos ( )] oldu¼gundan yararlanarak cos cos 7d bulunur. [cos 0 + cos( 4)] d 0 sin sin 4 + c 6. sin 8 sin d integralini hesalay n z. (cos 0 + cos 4) d Çözüm: sin sin [cos ( ) cos ( + )] oldu¼gundan yararlanarak sin 8 sin d [cos 6 cos 0] d sin 6 0 sin 0 + c bulunur d integralini hesalay n z. + Çözüm: + u diye. d udu Buna göre + + d u u du 9 6 u 9 u 7 6 ( + ) 9 (u + ) du + 9 u du ln j uj + c + 7 ln + + c

44 8. d integralini hesalay n z Özel De¼gişken De¼giştirmeler 67 Çözüm: u diye. u ve d udu Buna göre d u u 6 du Son integralde u t diye. u du dt Böylece d bulunur. t dt (t+) (t ) dt ln jt + j ln jt j + c ln t+ t + c ln + + c 9. 4 d integralini hesalay n z. + 5 Çözüm: 4 u diye. u 4 ve d 4u du Buna göre 4 d + 5 u 4u du 4 + u0 u 4 du + u0 Son integralde u 5 t diye. 5u 4 du dt Böylece bulunur. 4 + d t dt 4 5 arctan t + c 4 5 arctan t + c 4 5 arctan 54 + c

45 58 8. Çok De¼gişkenli Fonksiyonlar 8 5: EN KÜÇÜK KAELE YÖNTEM I. Bir üreticinin üretti¼gi mal miktar na (say s na) karş l k gelen maliyet sonuçlar aşa¼g daki çizelgedeki gibidir. uretimi (00 birim) C () maliyeti (: çizelge) Bu de¼gerlerden yararlanarak üreticinin maliyet fonksiyonunu yaklaş k olarak bulunuz. Çözüm: Verilen çizelgedeki de¼gerler düzlemdeki koordinat sisteminde gösterildi¼ginde yaklaş k olarak bir do¼gru üsünde gibi görünürler. Bundan dolay maliyet fonksiyonunun kural n n y a + b biçiminde oldu¼gunu varsayabiliriz. Bir de¼gerine karş l k, y a + b kural ndan bulunan y de¼geri ile gerçek maliyeti gösteren y de¼geri birbirinden farkl d r. Bu farklar aşa¼g daki çizelgede gösterilmiştir. y a + b farklar 4 a + b 4 a b 5 6 5a + b 6 5a b 6 7 6a + b 7 6a b 9 8 9a + b 8 9a b (: çizelge) En iyi yaklaş k do¼gru yu elde edebilmek için. çizelgede bulunan farklar n karelerinin tolam n n en küçük olmas n istiyoruz. Bu farklar n karelerinin tolam na F (a; b) diye. F (a; b) (4 a b) + (6 5a b) + (7 6a b) + (8 9a b) Arad ¼g m z do¼gruyu belirten a ve b say lar, F fonksiyonunu minimum yaan say lard r. F a (a; b) (4 a b) ( ) + (6 5a b) ( 5) + (7 6a b) ( 6) + (8 9a b) ( 9) F b (a; b) (4 a b) ( ) + (6 5a b) ( ) + (7 6a b) ( ) + (8 9a b) ( ) oldu¼gundan F a (a; b) 9a + 44b 04 ve F b (a; b) 44a + 8b 50 bulunur.

46 8-5. En Küçük Kareler Yöntemi 59 9a + 44b a + 8b 50 0 denklem sisteminden a 0 0; 58; b 0 ; 06 bulunur. oldu¼gundan F aa (a 0 ; b 0 ) 9; F ab (a 0 ; b 0 ) 44; F bb (a 0 ; b 0 ) 8 F ab (a 0; b 0 ) F aa (a 0 ; b 0 ) F bb (a 0 ; b 0 ) < 0 ve F aa (a 0 ; b 0 ) > 0 oldu¼gundan F fonksiyonu, (a 0 ; b 0 ) noktas nda bir minimuma sahitir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y 0; 58 + ; 06 dir. Bu do¼gruya, en küçük kareler do¼grusu veya çekilme (regression) do¼grusu ad verilmişti. Üretici, en küçük kareler do¼grusunu kullanarak üretece¼gi mal miktar na karş l k gelen maliyeti kolayca hesalayabilir. Marjinal (birim, anl k) maliyet fonksiyonu Ortalama maliyet fonksiyonu eşitli¼giyle belirlidir. y dy 0; 58 d 0; 58 + ; 06. Aşa¼g daki çizelgede verilen ve y de¼gerleri için en küçük kareler do¼grusunu bulunuz. y 4 4 (: çizelge) Çözüm: y a + b biçiminde bir do¼gru ar yoruz. Bir say s na karş l k, y a + b kural ndan bulunan y de¼geri ile bu say s na çizelgede karş l k getirilen y de¼geri birbirinden farkl d r. Bu farklar aşa¼g daki çizelgede gösterilmiştir.

47 60 8. Çok De¼gişkenli Fonksiyonlar y a + b farklar a + b a b a + b a b 4 a + b 4 a b 4 4a + b 4a b (: çizelge) En iyi yaklaş k do¼gru yu elde edebilmek için. çizelgede bulunan farklar n karelerinin tolam n n en küçük olmas n istiyoruz. Bu farklar n karelerinin tolam na F (a; b) diye. F (a; b) ( a b) + ( a b) + (4 a b) + ( 4a b) Arad ¼g m z do¼gruyu belirten a ve b say lar, F fonksiyonunu minimum yaan say lard r. F a (a; b) ( a b) ( ) + ( a b) ( ) + (4 a b) ( ) + ( 4a b) ( 4) F b (a; b) ( a b) ( ) + ( a b) ( ) + (4 a b) ( ) + ( 4a b) ( ) oldu¼gundan F a (a; b) 60a + 0b 6 ve F b (a; b) 0a + 8b bulunur. 60a + 0b 6 0 0a + 8b 0 denklem sisteminden a 0 0; 7; b 0 bulunur. oldu¼gundan F aa (a 0 ; b 0 ) 60 ve F ab (a 0 ; b 0 ) 0; F bb (a 0 ; b 0 ) 8 F ab (a 0; b 0 ) F aa (a 0 ; b 0 ) F bb (a 0 ; b 0 ) < 0 ve F aa (a 0 ; b 0 ) > 0 oldu¼gundan F fonksiyonu, (a 0 ; b 0 ) noktas nda bir minimuma sahitir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y 0; 7 + dir. Bu do¼gruya, en küçük kareler do¼grusu veya çekilme (regression) do¼grusu ad verilmişti.. Aşa¼g daki çizelgede verilen ve y de¼gerleri için en küçük kareler do¼grusunu bulunuz. ; 5 için y nin de¼gerinin kaç olmas beklenir? y 4 0 (: çizelge)

48 8-5. En Küçük Kareler Yöntemi 6 Çözüm: y a + b biçiminde bir do¼gru ar yoruz. Bir say s na karş l k, y a + b kural ndan bulunan y de¼geri ile bu say s na çizelgede karş l k getirilen y de¼geri birbirinden farkl d r. Bu farklar aşa¼g daki çizelgede gösterilmiştir. y a + b farklar a + b a b a + b a b a + b a b 0 a + b 0 a b (: çizelge) En iyi yaklaş k do¼gru yu elde edebilmek için. çizelgede bulunan farklar n karelerinin tolam n n en küçük olmas n istiyoruz. Bu farklar n karelerinin tolam na F (a; b) diye. F (a; b) ( a b) + ( a b) + ( a b) + ( a b) Arad ¼g m z do¼gruyu belirten a ve b say lar, F fonksiyonunu minimum yaan say lard r. F a (a; b) ( a b) ( ) + ( a b) ( ) + ( a b) ( ) + ( a b) ( ) F b (a; b) ( a b) ( ) + ( a b) ( ) + ( a b) ( ) + ( a b) ( ) oldu¼gundan F a (a; b) 6a + 6b 8 ve F b (a; b) 6a + 8b bulunur. 6a + 6b 8 0 6a + 8b 0 denklem sisteminden a 0 ; 5; b 0 4; 5 bulunur. oldu¼gundan F aa (a 0 ; b 0 ) 4; F ab (a 0 ; b 0 ) 6; F bb (a 0 ; b 0 ) 8 F ab (a 0; b 0 ) F aa (a 0 ; b 0 ) F bb (a 0 ; b 0 ) < 0 ve F aa (a 0 ; b 0 ) > 0 oldu¼gundan F fonksiyonu, (a 0 ; b 0 ) noktas nda bir minimuma sahitir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y ; 5+4; 5 dir. ; 5 için y ; 5+4; 5 eşitli¼ginden y 0; 75 bulunur. 4. Aşa¼g daki çizelgede verilen ve y de¼gerleri için en küçük kareler do¼grusunu bulunuz. 5 için y nin de¼gerinin kaç olmas beklenir?

49 6 8. Çok De¼gişkenli Fonksiyonlar y (: çizelge) Çözüm: y a + b biçiminde bir do¼gru ar yoruz. Bir say s na karş l k, y a + b kural ndan bulunan y de¼geri ile bu say s na çizelgede karş l k getirilen y de¼geri birbirinden farkl d r. Bu farklar aşa¼g daki çizelgede gösterilmiştir. y a + b farklar b 0 0 b 5 5a + b 5a b 0 6a + b 0a b a + b 46 5a b 0 5 0a + b 5 0a b (: çizelge) En iyi yaklaş k do¼gru yu elde edebilmek için. çizelgede bulunan farklar n karelerinin tolam n n en küçük olmas n istiyoruz. Bu farklar n karelerinin tolam na F (a; b) diye. F (a; b) (0 b) + ( 5a b) + ( 0a b) + (46 5a b) + (5 0a b) Arad ¼g m z do¼gruyu belirten a ve b say lar, F fonksiyonunu minimum yaan say lard r. F a (a; b) ( 5a b) ( 5) + ( 0a b) ( 0) + (46 5a b) ( 5) + (5 0a b) ( 0) F b (a; b) (0 b) ( ) + ( 5a b) ( ) + ( 0a b) ( ) + (46 5a b) ( ) + (5 0a b) ( ) oldu¼gundan F a (a; b) 500a + 00b 460 ve F b (a; b) 00a + 0b 0 bulunur. 500a + 00b a + 0b 0 0 denklem sisteminden a 0 ; ; b 0 0; 8 bulunur. oldu¼gundan F aa (a 0 ; b 0 ) 500; F ab (a 0 ; b 0 ) 00; F bb (a 0 ; b 0 ) 0 F ab (a 0; b 0 ) F aa (a 0 ; b 0 ) F bb (a 0 ; b 0 ) < 0 ve F aa (a 0 ; b 0 ) > 0

50 8-5. En Küçük Kareler Yöntemi 6 oldu¼gundan F fonksiyonu, (a 0 ; b 0 ) noktas nda bir minimuma sahitir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y ; +0; 8 dir. 5 için y ; +0; 8 eşitli¼ginden y 6; 8 bulunur. 5. Bir s n ftaki 0 ö¼grencinin ara s nav notlar ortalamas ve genel s nav notlar aşa¼g daki çizelgedeki gibidir. ara s{nav ( k ) genel s{nav (y k ) (: çizelge) Bu de¼gerlerden yararlanarak ö¼grencilerin ara s nav notlar ortalamas ile genel s nav notlar aras nda y a + b biçimindeki ba¼glant y bulunuz. Bu 0 ö¼grencinin bulundu¼gu s n ftaki bir ö¼grencinin ara s nav notlar n n ortalamas 95 olsun. Bu ö¼grencinin genel s nav notunun kaç olmas beklenir? Çözüm: Genel olarak n tane ( ; y ) ; ( ; y ) ; : : :, ( n ; y n ) noktas ndan geçen en küçük kareler do¼grusu arand ¼g nda a ve b say lar n veren denklem sisteminin a + k k P k b n k y k k k () P k a + nb n y k k k sistemi oldu¼gunu göstermiştik. Bu denklem sisteminin çözümü n k y k k y k k k k a n k k k k b y k k n a k k () d r. Burada verilen noktalar için n 0 dur. Ayr ca 0P k 0P k k k

51 64 8. Çok De¼gişkenli Fonksiyonlar 0P k 0P k k y k y k dür. Yukar daki () eşitliklerinden a n k y k k y k k k k n k k k k b y k k n a k k ; ; ; 675 () elde edilir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y 0; ; 675 dir. Bu do¼gruya, en küçük kareler do¼grusu veya çekilme (regression) do¼grusu ad verilmişti. Bu 0 ö¼grencinin bulundu¼gu s n ftaki bir ö¼grencinin ara s nav notlar n n ortalamas 95 olsun. Bu ö¼grencinin genel s nav notunun da y 0; ; 675 kural na uyaca¼g n varsayabiliriz. Bu durumda y 0; ; 675 eşitli¼ginden y 9; 8 bulunur. Öyleyse bu ö¼grencinin genel s nav notunun yaklaş k olarak 9 olmas beklenmelidir. 6. Amerika birleşik devletlerinde (A.B.D) 950 y l ndan başlayarak her on y lda bir ev s tmas nda kullan lan s v yak t (fuel oil) yüzdeleri aşa¼g daki çizelgedeki gibidir. y{llar yuzde 950 ; 960 ; ; 990 ; (: çizelge) Bu de¼gerlerden yararlanarak ev s tmas nda kullan lan s v yak t (fuel oil) yüzdesini y llara ba¼gl olarak gösteren en küçük kareler do¼grusunu bulunuz. 00 y l nda tüketilen s v yak t (fuel oil) yüzdesinin kaç olmas beklenir? Çözüm: 950 y l ölçümün başlad ¼g y l oldu¼gundan bu y l için 0 alal m. 0 için y ; demektir. Benzer biçimde 0 için y ; 4 demektir. Böyle devam edilerek

52 8-5. En Küçük Kareler Yöntemi 65 aşa¼g daki çizelge elde edilir. y 0 ; 0 ; ; 40 ; 50 9 Genel olarak n tane ( ; y ) ; ( ; y ) ; : : :, ( n ; y n ) noktas ndan geçen en küçük kareler do¼grusu arand ¼g nda a ve b say lar n n n a n k y k k y k k k k n k k k k () y k a k k k b n eşitlikleriyle belirli oldu¼gunu göstermiştik. Burada verilen noktalar için n 6 d r. Ayr ca 6P k k 6P k k 6P k y k 0 ; + 0 ; ; + 40 ; k 6P y k ; + ; ; + ; + 9 0; 8 k dür. Yukar daki () eşitliklerinden

53 66 8. Çok De¼gişkenli Fonksiyonlar a b n k y k k y k k k k n y k k k k n a k k k k ; ; 7 0; 8 + 0; ; 4 () elde edilir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y 0; 7 + 9; 4 dür. 00 y l nda 60 demektir. Buna göre 00 y l nda tüketilen s v yak t (fuel oil) yüzdesi, y 0; 7+9; 4 eşitli¼ginde yerine 60 konularak bulunan say d r. y 0; 760+9; 4 7; dir. 7. Düzlemde, (; ) ; (; ) ; (; ) ; (4; ) noktalar n n en yak n ndan geçen arabol e¼grisinin denklemini bulunuz. Çözüm: c say lar, Arad ¼g m z arabolün denklemi, y a + b + c biçimindedir. Buradaki a; b ve F (a; b; c) n P k y k a k b k c eşitli¼giyle tan ml F fonksiyonunun minimum olmas n sa¼glayan a; b ve c say lar d r. Bu soruda n 4 tür: F (a; b; c) ( a b c) + ( 4a b c) + ( 9a b c) + ( 6a 4b c) K smi türevler hesaland ¼g nda F a (a; b; c) ( a b c) ( ) + ( 4a b c) ( 4) + ( 9a b c) ( 9) + ( 6a 4b c) ( 6) F b (a; b; c) ( a b c) ( ) + ( 4a b c) ( ) + ( 9a b c) ( ) + ( 6a 4b c) ( 4) F c (a; b; c) ( a b c) ( ) + ( 4a b c) ( ) elde edilir. Bu eşitliklerin sa¼g yanlar hesalanarak + ( 9a b c) ( ) + ( 6a 4b c) ( )

54 8-5. En Küçük Kareler Yöntemi 67 F a (a; b; c) 708a + 00b + 60c 6 0 F b (a; b; c) 00a + 60b + 0c 8 0 F c (a; b; c) 60a + 0b + 8c 4 0 () denklem sistemin bulunur. Bu denklem sistemi çözülerek a 0; 75; b ; 45 ve c 4; 75 elde edilir. Buna göre aran lan arabolün denklemi y 0; 75 ; ; 75 dir y l ndan başlayarak 004 y l na kadar Çindeki motorlu araç üretimi say lar çizelgedeki gibidir. y{llar uretim say{s{ (: çizelge) Bu çizelgedeki üretim say lar nda, 000 araç bir birim olarak al nm şt r. 997 y l nda 0 alarak y llar ve motorlu araç üretimi aras nda y a + b biçimindeki ba¼glant y bulunuz. 00 y l nda Çinin motorlu araç üretim say s n n kaç olmas beklenir? Çözüm: 997 y l için 0 d r. 0 için y 578 demektir. Benzer biçimde için y 68 demektir. Böyle devam edilerek aşa¼g daki çizelge elde edilir. y{llar ( k ) uretim say{s{ (y k ) (: çizelge) Genel olarak n tane ( ; y ) ; ( ; y ) ; : : :, ( n ; y n ) noktas ndan geçen en küçük kareler do¼grusu arand ¼g nda a ve b say lar n n n a n k y k k y k k k k n k k k k () y k a k k k b n eşitlikleriyle belirli oldu¼gunu göstermiştik. Burada verilen noktalar için n 8 d r. Ayr ca 8P k k 8P k k

55 68 8. Çok De¼gişkenli Fonksiyonlar 8P k y k k 8P y k k dür. Yukar daki () eşitliklerinden a n k y k k y k k k k n k k k k b y k k n a k k ; ; ; () elde edilir. Sonuç olarak aran lan do¼grunun denklemi, y (54; ) + 965; dir. 00 y l nda demektir. Buna göre 00 y l nda üretilen araç say s, y (54; ) + 965; eşitli¼ginde yerine konularak bulunan say d r. y (54; )+965; 7649; 7 dir. Demek ki 00 y l nda üretilen araç say s adettir.

SORULAR. 1. Aşa¼g daki limitleri bulunuz. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. lim. 1 n sin. lim. q 1 x 1+x

SORULAR. 1. Aşa¼g daki limitleri bulunuz. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. lim. 1 n sin. lim. q 1 x 1+x SOULA. Aşa¼g daki limitleri bulunuz. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. lim! lim sin(t )dt sin 4 np n! i= n sin i n. q + arcsin belirli integralini hesalay n z. Cevab n z n aşamalar n belirtiniz. 3. 4

Detaylı

MATEMAT IK-I (SORULAR)

MATEMAT IK-I (SORULAR) Part I MATEMAT IK-I (SORULAR) SAYILAR. irrasyonel midir?. 7 say s n n irrasyonel oldu¼gunu gösteriniz. (Gauss Teoremini kullan n z.) 3. + 3 say s n n irrasyonel oldu¼gunu gösteriniz. (Gauss Teoremini kullan

Detaylı

Belirsiz Integraller. 1.1 Ilkel Fonksiyon ve Belirsiz Integral. 1.1.1 Temel Tan mlar ve Sonuc. lar

Belirsiz Integraller. 1.1 Ilkel Fonksiyon ve Belirsiz Integral. 1.1.1 Temel Tan mlar ve Sonuc. lar Ic. indekiler Belirsiz Integraller 3. Ilkel Fonksiyon ve Belirsiz Integral................ 3.. Temel Tan mlar ve Sonuc.lar............... 3. Temel Integral Alma Yöntemleri................ 0.. De giṣken

Detaylı

SDÜ Matematik Bölümü Analiz-IV Final S nav

SDÜ Matematik Bölümü Analiz-IV Final S nav Dersin Kodu: MAT0 Dönemi: 00-0 Bahar Tarihi: 0.0.0 Saat:. 00 Yer: Am III-IV Süre: 90 Dakika Dersin Sorumlusu Gözetmenler SDÜ Matematik Bölümü Analiz-IV Final S nav : Prof. Dr. Seril PEHL IVAN : Araş. Gör.

Detaylı

2010 oldu¼gundan x 2 = 2010 ve

2010 oldu¼gundan x 2 = 2010 ve ) 444400 say s ndaki rakamlar n yerleri de¼giştirilerek 7 basamakl kaç farkl say yaz labilir? Çözüm : Bu rakamlar n bütün farkl 7 li dizilişlerinin say s 7! olacakt r. Bu dizilişlerin 4!! soldan ilk rakam

Detaylı

fonksiyonu, her x 6= 1 reel say s için tan ml d r. (x 1)(x+1) = = x + 1 yaz labilir. Bu da; f (x) = L

fonksiyonu, her x 6= 1 reel say s için tan ml d r. (x 1)(x+1) = = x + 1 yaz labilir. Bu da; f (x) = L Limit Bu bölümde, matematik analizde temel bir görevi olan it kavram incelenecektir. Analizdeki bir çok problemin çözümünde it kavram na gereksinim duyulmaktad r. Bunlardan baz lar ; bir noktada bir e¼griye

Detaylı

1) 6 kişilik bir aile yuvarlak bir masa etraf nda, anne ile baban n yan yana oturmamas koşulu ile kaç farkl biçimde oturabilir?

1) 6 kişilik bir aile yuvarlak bir masa etraf nda, anne ile baban n yan yana oturmamas koşulu ile kaç farkl biçimde oturabilir? ) 6 kişilik bir aile yuvarlak bir masa etraf nda, anne ile baban n yan yana oturmamas koşulu ile kaç farkl biçimde oturabilir? Çözüm: Önce, anne ile baban n yan yana oturma durumunu düşünelim. Anne ile

Detaylı

Analiz III Ara S nav Sorular 24 Kas m 2010

Analiz III Ara S nav Sorular 24 Kas m 2010 Analiz III Ara S nav Sorular 24 Kas m 2010 1 Aşa¼g daki ifadelerin do¼gru olup olmad klar n nedenlerini aç klayarak yaz n z. (a) R n uzay n n aç k olmayan her alt kümesi kapal d r. (b) A = fx 2 [0; 1]

Detaylı

7 TAYLOR SER I GÖSTER IMLER I

7 TAYLOR SER I GÖSTER IMLER I 7 TAYLOR SER I GÖSTER IMLER I Bir f fonksiyonu analitiklik bölgesi içinde f () X a n ( 0 ) n şeklinde bir kuvvet serisi gösterimine sahiptir. E¼ger a n f (n) ( 0 ) seçilirse bu kuvvet serisi Taylor serisi

Detaylı

(z z 0 ) n. n=1. Z f (z) dz = 2ib 1

(z z 0 ) n. n=1. Z f (z) dz = 2ib 1 0 RE IDÜ TEOR IS I Tan m. f fonksiyonu z 0 noktas nda ayr k singülerli¼ge sahip olsun. Bu durumda f fonksiyonu 0 < jz z 0 j < " bölgesinde X X f(z) = a n (z z 0 ) n b n + (z z 0 ) n Laurent seri aç l m

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar 2008 Güz

MIT Açık Ders Malzemeleri Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar 2008 Güz MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.112 Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar 2008 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak ya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 4 7! FONKS IYONLARA YAKLAŞIM 1 / 21 1 Polinom Interpolasyonu Newton Formu

Detaylı

PROBLEM SET I ARALIK 2009

PROBLEM SET I ARALIK 2009 PROBLEM SET I - 5 09 ARALIK 009 Soru 1 (Besanko ve Braeutigam (00), sayfa 405): Aşa¼g da tam rekabet piyasas nda faaliyet gösteren bir rman n k sa dönem toplam maliyet fonksiyonu verilmiştir: Piyasa denge

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 1 7! MATEMAT IKSEL ÖNB ILG ILER 1 / 15 Kaynaklar Nümerik Analiz-Bilimsel

Detaylı

8 LAURENT SER I GÖSTER IMLER I

8 LAURENT SER I GÖSTER IMLER I 8 LAURENT SER I GÖSTER IMLER I Tan m. C n ; n 0; ; ; : : : kompleks sabitler olmak üere serisine Laurent serisi denir. Burada n X C n ( X X X C n ( 0 ) n a n ( 0 ) n b n + ( 0 ) n 0 ) n dir. Teore8.. (Laurent

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP. Sabit Nokta ve Fonksiyonel Yineleme. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP. Sabit Nokta ve Fonksiyonel Yineleme. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP Sabit Nokta ve Fonksiyonel Yineleme Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 3 7! Sabit Nokta ve Fonksiyonel Yineleme 1 / 23 Sabit Nokta

Detaylı

MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK (10+10 p.) 2. (15 p.) 3. (7+8 p.) 4. (15+10 p.) 5. (15+10 p.) TOPLAM

MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK (10+10 p.) 2. (15 p.) 3. (7+8 p.) 4. (15+10 p.) 5. (15+10 p.) TOPLAM TOBB-ETÜ, MATEMATİK BÖLÜMÜ, GÜZ DÖNEMİ 2014-2015 MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK 2014 Adı Soyadı: No: İMZA: 1. 10+10 p.) 2. 15 p.) 3. 7+8 p.) 4. 15+10 p.) 5. 15+10 p.) TOPLAM 1. a) NOT: Tam

Detaylı

1999 ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI B IR INC I AŞAMA SORULARI

1999 ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI B IR INC I AŞAMA SORULARI 1999 ULUSL NTLY MTMT IK L IMP IYTI IR IN I ŞM SRULRI Lise 1- S nav Sorular 1. f1; ; 3; :::; 1999g kümesinin, eleman say s tek say olan kaç tane alt kümesi vard r? ) 1999 ) 1998 ) 1998-1 ) 999 ) hiçbiri.

Detaylı

Ad ve Soyad : Numaras : Analiz III Aras nav Sorular

Ad ve Soyad : Numaras : Analiz III Aras nav Sorular Analiz III Aras nav Sorular 30. 11. 2006 1. (a) A = fx 2 R : x 2 4x 5 < 0g ise sup A =? (b) A R boş olmayan ve üstten s n rl bir küme olsun. > 0 ise sup(a) = sup A oldu¼gunu gösteriniz. 2. A = f(x; y)

Detaylı

M IKRO IKT ISAT 2. V IZE SINAVI 19 ARALIK 2009

M IKRO IKT ISAT 2. V IZE SINAVI 19 ARALIK 2009 M IKRO IKT ISAT 2. V IZE SINAVI 19 ARALIK 2009 Soru 1: Aşa¼g daki gibi bir üretim fonksiyonu verilsin: = L 1=3 K 2=3 Eme¼gin yat w = ve sermayenin yat r = 1 olsun. a- Firma kadar ç kt üretmek istemektedir.

Detaylı

ÜN TE II L M T. Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler

ÜN TE II L M T. Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler ÜN TE II L M T Limit Sa dan ve Soldan Limit Özel Fonksiyonlarda Limit Limit Teoremleri Belirsizlik Durumlar Örnekler MATEMAT K 5 BU BÖLÜM NELER AMAÇLIYOR? Bu bölümü çal flt n zda (bitirdi inizde), *Bir

Detaylı

1998 ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI B IR INC I AŞAMA SORULARI

1998 ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI B IR INC I AŞAMA SORULARI 1998 ULUSL NTLY MTEMT IK OL IMP IYTI IR INC I ŞM SORULRI Lise 1- S nav Sorular 1. T = 1! +! + 3! + ::: + 1997! + 1998! toplam n n son iki basama¼g ndaki rakamlar n toplam kaçt r? ) 13 ) 9 C) 6 D) E) Hiçbiri.

Detaylı

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

Diferensiyel Denklemler I Uygulama Notları

Diferensiyel Denklemler I Uygulama Notları 2004 Diferensiyel Denklemler I Uygulama Notları Mustafa Özdemir İçindekiler Temel Bilgiler...................................................................... 2 Tam Diferensiyel Denklemler........................................................4

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4.

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4. 04 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsayısı kaçtır? 4 lü terimin. ifadesinin değeri kaçtır? 4. yy y 4y y olduğuna göre, + y toplamının değeri kaçtır?

Detaylı

Final sınavı konularına aşağıdaki sorular dahil değildir: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 19, 20, 21, 25, 27, 28, 29, 30, 33-b.

Final sınavı konularına aşağıdaki sorular dahil değildir: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 19, 20, 21, 25, 27, 28, 29, 30, 33-b. Final sınavı konularına aşağıdaki sorular dahil değildir:,,,, 5, 6, 7, 9,,, 5, 7, 8, 9,, -b. MAT -MATEMATİK (- GÜZ DÖNEMİ) FİNAL ÇALIŞMA SORULARI. Tabanı a büyük eksenli, b küçük eksenli elips ile sınırlanan

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ 1 / Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ 1 / Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ 1 / 27 Çok farkl durumlara uygulanabilen genel bir yöntemdir. Reel de¼gişkenli,

Detaylı

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ NM 1 MTMTÝK OMTRÝ NMLRÝ 1. o o = 75 ve y = 5 olduğuna göre,. 3 + 8 = 0 sin( y)cos( + y) + sin( + y)cos( y) sin( y)sin( + y) cos( + y)cos( y) denkleminin kaç tane farklı reel kökü vardır? ifadesinin eşiti

Detaylı

Bir H Hilbert uzay üzerinde herhangi bir kompakt simetrik T operatörü için,

Bir H Hilbert uzay üzerinde herhangi bir kompakt simetrik T operatörü için, Ritz Yöntemi Kullan larak Integral Operatörlerin Özde¼gerlerinin Yaklaş k Hesab Yüksel SOYKAN, Erkan TAŞDEM IR, Melih GÖCEN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü, 6700

Detaylı

Çalışma Soruları 1. a) x > 5 b) y < -3 c) xy > 0 d) x 3 < y e) (x-2) 2 + y 2 > 1. ( ) 2x

Çalışma Soruları 1. a) x > 5 b) y < -3 c) xy > 0 d) x 3 < y e) (x-2) 2 + y 2 > 1. ( ) 2x Çalışma Soruları. Aşağıdaki denklemleri çözünüz: a) 7x = 4x + b) x 7x = x 4 c) x 4 x + = 0. Aşağıdaki eşitsizliklerin çözüm kümelerini belirleyiniz ve aralıklar cinsinden ifade ediniz: a) 4x > 9 b) x 4

Detaylı

2. Topolojik Uzaylarda Ba¼glant l l k Ba¼glant l Topolojik Uzaylar. Tan m (X; ) topolojik uzay n n her biri boş kümeden farkl olan ayr k

2. Topolojik Uzaylarda Ba¼glant l l k Ba¼glant l Topolojik Uzaylar. Tan m (X; ) topolojik uzay n n her biri boş kümeden farkl olan ayr k 2. Topolojik Uzaylarda Ba¼glant l l k 2.1. Ba¼glant l Topolojik Uzaylar Tan m 2.1.1. (X; ) topolojik uzay n n her biri boş kümeden farkl olan ayr k iki aç ktan oluşan bir örtüsü yok ise, (X; ) topolojik

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI 1-TÜREVİN TANIMI VE GÖSTERİLİŞİ a,b R olmak üzere, f:[a,b] R fonksiyonu verilmiş olsun. x 0 (a,b) için lim x X0 f(x)-f( x 0 ) limiti bir gerçel sayı ise bu limit değerine f fonksiyonunun

Detaylı

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI Ortak Akıl LYS MATEMATİK DENEME SINAVI 0505- Ortak Akıl Adem ÇİL Ali Can GÜLLÜ Ayhan YANAĞLIBAŞ Barbaros GÜR Barış DEMİR Celal İŞBİLİR Deniz KARADAĞ Engin POLAT Erhan ERDOĞAN Ersin KESEN Fatih TÜRKMEN

Detaylı

ANAL IZ III Aras nav Sorular

ANAL IZ III Aras nav Sorular Ad ve Soyad : Numaras : ANAL IZ III Aras nav Sorular 26.11.27 1. x 1 = p 3 ve x n+1 = p 3 + x n ; n = 1; 2; ::: biçiminde tan mlanan (x n ) dizisinin yak nsak oldu¼gunu gösteriniz ve limitini bulunuz.(2)

Detaylı

Baki Karl ¼ga. Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Ankara/Türkiye

Baki Karl ¼ga. Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Ankara/Türkiye H IPERBOL IK VE KÜRESEL ÜÇGENLERIN KENAR UZUNLUKLARINA BA ¼GLI ALAN FORMÜLLER I Baki Karl ¼ga karliaga@gazi.edu.tr Murat Savaş msavas@gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü

Detaylı

Y = f(x) denklemi ile verilen fonksiyonun diferansiyeli dy = f '(x). dx tir.

Y = f(x) denklemi ile verilen fonksiyonun diferansiyeli dy = f '(x). dx tir. 1 İNTEGRAL BİR FONKSİYONUN DİFERANSİYELİ Tanım: f: [a,b] R, x f(x) fonksiyonu (a,b) aralığında türevli olmak üzere, x değişkeninin değişme miktarı x ise f '(x). x ifadesine f(x) fonksiyonunun diferansiyeli

Detaylı

2012 LYS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ Niyazi Kurtoğlu

2012 LYS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ Niyazi Kurtoğlu .SORU 8 sayı tabanında verilen (5) 8 sayısının sayı tabanında yazılışı nedir?.soru 6 3 3 3 3 4 6 8? 3.SORU 3 ise 5? 5 4.SORU 4 5 olduğuna göre, ( )? 5.SORU (y z) z(y ) y z yz bulunuz. ifadesinin en sade

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ 1 / Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ 1 / Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ L INEER OLMAYAN DENKLEMLER IN ÇÖZÜMÜ 1 / 1 Denklemlerin Köklerini Bulma Giriş Denklemlerin Köklerini Bulma

Detaylı

MONOPOL VE MONOPSON. 1.1 Tekelde Toplam Has lat, Ortalama Has lat ve Marjinal Has lat

MONOPOL VE MONOPSON. 1.1 Tekelde Toplam Has lat, Ortalama Has lat ve Marjinal Has lat CHATER MONOOL VE MONOSON MONOOL Tek sat c ve sonsuz say da al c n n oldu¼gu piyasalard r.. Tekelde Toplam Has lat, Ortalama Has lat ve Marjinal Has lat Önce talep fonksiyonunu elde edelim. Daha sonra toplam

Detaylı

1995 ÖYS. a+ =3a a= Cevap:D. Çözüm: Çözüm: Çözüm:

1995 ÖYS. a+ =3a a= Cevap:D. Çözüm: Çözüm: Çözüm: 99 ÖYS. a b c d ve a, b, c, d tek sayılar olmak üzere, abcd dört basamaklı en büyük sayıdır? Bu sayı aşağıdakilerden hangisine kalansız bölünebilir? A) B) 6 C) 9 D) E) a, b, c, d rakamları birbirinden

Detaylı

1.3. Normal Uzaylar. Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak. baz temel özellikleri incelenecektir.

1.3. Normal Uzaylar. Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak. baz temel özellikleri incelenecektir. 1.3. Normal Uzaylar Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak baz temel özellikleri incelenecektir. Tan m 1.3.1. (X; ) bir Hausdor uzay olsun. E¼ger, 8F; K 2 F; F \ K = ;

Detaylı

Istatistik ( IKT 253) 5. Çal şma Sorular - Cevaplar 10. CHAPTER ( HYPOTHESIS TESTS OF A SINGLE POPULATION) 1 Ozan Eksi, TOBB-ETU

Istatistik ( IKT 253) 5. Çal şma Sorular - Cevaplar 10. CHAPTER ( HYPOTHESIS TESTS OF A SINGLE POPULATION) 1 Ozan Eksi, TOBB-ETU TOBB-ETÜ, Iktisat Bölümü Istatistik ( IKT 253) 5. Çal şma Sorular - Cevaplar 10. CHAPTER ( HYPOTHESIS TESTS OF A SINGLE POPULATION) 1 Soru 1 (Tests of the Mean of a Normal Distribution: Population Variance

Detaylı

1. Hafta Uygulama Soruları

1. Hafta Uygulama Soruları . Hafta Uygulama Soruları ) x ekseni, x = doğrusu, y = x ve y = x + eğrileri arasında kalan alan nedir? ) y = x 3 ve y = 4 x 3 parabolleri arasında kalan alan nedir? 3) y = x, x y = 4 eğrileri arasında

Detaylı

Çalışma Soruları 1. a) x > 5 b) y < -3 c) xy > 0 d) x 3 < y e) (x-2) 2 + y 2 > 1. ( ) 2x

Çalışma Soruları 1. a) x > 5 b) y < -3 c) xy > 0 d) x 3 < y e) (x-2) 2 + y 2 > 1. ( ) 2x Çalışma Soruları. Aşağıdaki denklemleri çözünüz: 7x = 4x + b) x 7x = x 4 c) x 4 x + = 0. Aşağıdaki eşitsizliklerin çözüm kümelerini belirleyiniz ve aralıklar cinsinden ifade ediniz: 4x > 9 b) x 4 < - c)

Detaylı

MATEMAT K TEST. 3. a ve b reel say lar olmak üzere, 3 a = 4 ve 3 2a b 3 = 8 oldu una göre,

MATEMAT K TEST. 3. a ve b reel say lar olmak üzere, 3 a = 4 ve 3 2a b 3 = 8 oldu una göre, MTMT K TST KKT! + u testte 80 soru vard r. + u test için ar lan cevaplama süresi 5 dakikad r. + evaplar n z, cevap ka d n n Matematik Testi için ar lan k sma iflaretleiniz.. a, b, c pozitif reel sa lard

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Aylin AYKUT MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA Her hakkı saklıdır

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Aylin AYKUT MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA Her hakkı saklıdır ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ SİNGÜLER POTANSİYELLİ STRUM-LIOUVILLE OPERATÖRLERİ Aylin AYKUT MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA Her hakkı saklıdır ÖZET Yüksek Lisans Tezi S

Detaylı

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır?

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır? . SINIF M Fonksionlar. f ( + a ) + vef( ) 7 olduğuna göre a kaçtır? E) TEST. f ( ) k + 6 fonksionu sabit fonksion olduğuna f ( ) göre aşağıdakilerden k E). f( ) 6 k ve f ( ) olduğuna göre k kaçtır? E)

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI A R, a A ve f de A da tanımlı bir fonksiyon olsun. Eğer f(x) f(a) lim x a x a limiti veya x=a+h koymakla elde edilen f(a+h) f(a) lim h 0 h Bu türev f (a), df dx limiti varsa f fonksiyonu

Detaylı

BÖLÜM 1. stanbul Kültür Üniversitesi. Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram. ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir.

BÖLÜM 1. stanbul Kültür Üniversitesi. Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram. ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir. BÖLÜM 1 0, Q 1. f() = 1, R/Q, Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir. Buna göre a³a da verilen tanm bölgeleri altnda görüntü cümlelerini

Detaylı

20. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI SORULARI A A A A A A A

20. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI SORULARI A A A A A A A KDEN IZ ÜN IVERS ITES I 20. ULUSL NTLY MTEMT IK OL IMP IYTI SORULRI DI SOYDI :...CEP TEL :... OKUL...ŞEH IR :... SINIF :...Ö ¼GRETMEN :... eposta :... IMZ :... SINV TR IH I VE ST I : 3 May s 2015 - Pazar

Detaylı

f : R + R, f(x) = log a 0 < a < 1 için f(x) = log a a. f : ;, 4m R, f(x) = log2 x b. f : R + R, f(x) = log 1, f(2) = 2 2

f : R + R, f(x) = log a 0 < a < 1 için f(x) = log a a. f : ;, 4m R, f(x) = log2 x b. f : R + R, f(x) = log 1, f(2) = 2 2 Fonksionlar f : R R, f() = a Fonksionunun Grafi i f : R R, f() = log a Fonksionunun Grafi i a > için f() = a üstel fonksionunun grafi i andaki gibidir. = a a > için f() = log a fonksionunun grafi i andaki

Detaylı

DÜZCE ÜN IVERS ITES I FEN-EDEB IYAT FAKÜLTES I

DÜZCE ÜN IVERS ITES I FEN-EDEB IYAT FAKÜLTES I DÜZCE ÜN IVERS ITES I FEN-EDEB IYAT FAKÜLTES I MATEMAT IK BÖLÜMÜ 203-204 BAHAR YARIYILI D IFERANS IYEL DENKLEMLER II ARA SINAV 2 Nisan 204 Süre: 90 dakika CEVAP ANAHTARI. (5p) Belirsiz katsay lar yöntemini

Detaylı

MAT MATEMATİK I DERSİ

MAT MATEMATİK I DERSİ MATEMATİK BÖLÜMÜ MAT 0 - MATEMATİK I DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Bölüm : Fonksiyonlar. Tanım Kümesi ) f() = ln fonksiyonu verilsin. Tanım kümesini bulunuz. ((0, )\{}) Bölüm : Limit ve Süreklilik.. Limit L Hospital

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

LYS Y ĞRU MTMTİK TSTİ. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.., y reel sayılar

Detaylı

A; e A; A kümelerini tan mlay n z. (x) = fb 2 B : x 2 Bg

A; e A; A kümelerini tan mlay n z. (x) = fb 2 B : x 2 Bg Genel Topolojiye Giriş I Ara S nav Sorular 30 Kas m 2010 1 (X; T ) bir topolojik uzay ve A X olsun. 2 (a) Ikinci say labilir topolojik uzay ne demektir? Tan mlay n z. A; e A; A ve @A kümelerini tan mlay

Detaylı

2. (1 + y ) ln(x + y) = yy dif. denk. çözünüz. 3. xy dy y 2 dx = (x + y) 2 e ( y/x) dx dif. denk. çözünüz.

2. (1 + y ) ln(x + y) = yy dif. denk. çözünüz. 3. xy dy y 2 dx = (x + y) 2 e ( y/x) dx dif. denk. çözünüz. D DİFERANSİYEL DENKLEMLER ÇALIŞMA SORULARI Fakülte No:................................................... Adı ve Soyadı:................................................. Bölüm:...................................................................

Detaylı

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2 1. 1 =? Lys 1 7. x + y = (6k) (x k) + y = (k 5) olduğuna göre x y =?. 6 a.b = ise a + 1 b. b 1 a =? 1k 8. x ve y birbirinden farklı pozitif gerçel sayılar olmak üzere, x y y x. x.y = (x y) ise x y =?.

Detaylı

DERS: MATEMATİK I MAT101(04)

DERS: MATEMATİK I MAT101(04) DERS: MATEMATİK I MAT0(0) ÜNİTE: FONKSİYONLAR KONU:. TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR Öncelikle açı ölçü birimlerine göz atalım: Bilindiği gibi bir tam açının ölçüsü 0 derecedir. Diğer bir açı ölçü birimi de

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİNCİ BASAMAKTAN DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİN ARALIK SALINIM KRİTERİ.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİNCİ BASAMAKTAN DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİN ARALIK SALINIM KRİTERİ. ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİNCİ BASAMAKTAN DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİN ARALIK SALINIM KRİTERİ Neslihan ÇAVUNT MATEMATİK ANABİLİM DALI ANKARA 202 Her hakkı saklıdır

Detaylı

MAT MATEMATİK I DERSİ

MAT MATEMATİK I DERSİ MATEMATİK BÖLÜMÜ MAT 0 - MATEMATİK I DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Bölüm : Fonksiyonlar. Tanım Kümesi ) f() = ln fonksiyonu verilsin. Tanım kümesini bulunuz. ((0, )\{}) Bölüm : Limit ve Süreklilik.. Limit L Hospital

Detaylı

ÖRNEK KİTAP. x ax 12. x.sinx dx. 1 cos x. x x mx 1. 4 (a b ) ise a çifttir. 4. x+y=14 ise x 2.y 5 çarpımının değeri en fazla kaça eşittir?

ÖRNEK KİTAP. x ax 12. x.sinx dx. 1 cos x. x x mx 1. 4 (a b ) ise a çifttir. 4. x+y=14 ise x 2.y 5 çarpımının değeri en fazla kaça eşittir? 1. lim a 1 üzere a+b toplam kaçtr? A)-8 B)-5 C)- C)1 E)4 b, a,b R olmak 4. +y=14 ise.y 5 çarpmnn değeri en fazla kaça eşittir? A)4 6.10 B)10.4 5 C)10 5. D) 5.10 7 E)16.10 5. bir cisim için hareket denklemi

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP. SAYISAL TÜREV ve INTEGRAL. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP. SAYISAL TÜREV ve INTEGRAL. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP SAYISAL TÜREV ve INTEGRAL Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 5 7! SAYISAL TÜREV ve INTEGRAL 1 / 23 1 Say sal Türev ve Richardson

Detaylı

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır. MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a, b, c birer reel sayı

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28)

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28) TEMEL KAVRAMLAR 6. a ve b birer do al say r. a b = 19 oldu una göre, a + b toplam (YANIT: 8) 1. ( 4) ( 1) 6 1 i leminin sonucu (YANIT: ). ( 6) ( 3) ( 4) ( 17) ( 5) :( 11) leminin sonucu (YANIT: 38) 7.

Detaylı

3. V, R 3 ün açık bir altkümesi olmak üzere, c R. p noktasında yüzeye dik olduğunu gösteriniz.(10

3. V, R 3 ün açık bir altkümesi olmak üzere, c R. p noktasında yüzeye dik olduğunu gösteriniz.(10 Diferenisyel Geometri 2 Yazokulu 2010 AdıSoyadı: No : 1. ϕ (u, v) = ( u + 2v, v + 2u, u 2 v ) parametrizasyonu ile verilen M kümesinin bir regüler yüzey olduğunu gösteriniz. (15 puan) 3. V, R 3 ün açık

Detaylı

1. GİRİŞ Örnek: Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre), zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak

1. GİRİŞ Örnek: Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre), zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak DERS: MATEMATİK I MAT0(09) ÜNİTE: TÜREV ve UYGULAMALARI KONU: A. TÜREV. GİRİŞ Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre) zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak

Detaylı

Do ufl Üniversitesi Matematik Kulübü Matematik Bireysel Yar flmas 2004 Soru ve Yan tlar

Do ufl Üniversitesi Matematik Kulübü Matematik Bireysel Yar flmas 2004 Soru ve Yan tlar o ufl Üniversitesi Matematik Kulübü Matematik ireysel Yar flmas 2004 Soru ve Yan tlar Soru. S f rdan farkl bir a say s için sonsuz ondal klarla oluflan ifadesinin de eri nedir? ise, Soru 2. 0 < < 0 olmak

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. x lü terimin 1, 3. 3 ab olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? 2b a ifade- sinin değeri kaçtır? olduğuna göre, x.

2014 LYS MATEMATİK. x lü terimin 1, 3. 3 ab olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? 2b a ifade- sinin değeri kaçtır? olduğuna göre, x. 4 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. ifadesinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsaısı kaçtır? 4 lü terimin 4 log log çarpımının değeri kaçtır? 6. 4 olduğuna göre,.

Detaylı

TOBB-ETÜ, Iktisat Bölümü - Istatistik ( IKT 253) 2. Çal şma Sorular - Cevaplar 4. CHAPTER (PROBABILITY METH- ODS - OLASILIK METODLARI)

TOBB-ETÜ, Iktisat Bölümü - Istatistik ( IKT 253) 2. Çal şma Sorular - Cevaplar 4. CHAPTER (PROBABILITY METH- ODS - OLASILIK METODLARI) TOBB-ETÜ, Iktisat Bölümü - Istatistik ( IKT 253) 2. Çal şma Sorular - Cevaplar 4. CHAPTER (PROBABILITY METH- ODS - OLASILIK METODLARI) 1 Soru 1: Bir torba içinde 4 mavi, 4 tane de k rm z bilye olsun. 4

Detaylı

FONKS IYONEL ANAL IZE G IR IŞ I Aras nav Sorular

FONKS IYONEL ANAL IZE G IR IŞ I Aras nav Sorular Ad ve Soyad : Numaras : FONKS IYONEL ANAL IZE G IR IŞ I Aras nav Sorular 30.11.2007 1. Aşa¼g daki ifadelerin do¼gru olup olmad klar n nedenlerini aç klayarak yaz n z. (a) (X; kk) bir normlu uzay ve M bunun

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

n ; = w! =(w 1 ; :::; w n ) (1.2.2) ; :::; + :::

n ; = w! =(w 1 ; :::; w n ) (1.2.2) ; :::; + ::: 1. G IR IŞ 1.1. Ön Bilgiler Laplace denklemi, zik ve mühendisli¼gin pekçok alan nda ortaya ç kt ¼g ndan matematikçilerin, mühendislerin ve bilim adamlar n n büyük bir ilgi alan olmuştur. Potansiyel Teorinin

Detaylı

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33 -B TEST Polinomlar -. Py _, i= y- y + 5y- olduğuna göre P( -, y + ) polinomunun katsayılar toplamı. - 6 = A - 5 + - + B - olduğuna göre A B 78 B) 7 6 D 58 E) B) D) - E) -. -a- b = _ + -5i_ -ci eşitliğine

Detaylı

Öncelikle tek girdili bir üretim fonksiyonu kullanarak karş laşt rmal dura¼ganl k analizini nas l

Öncelikle tek girdili bir üretim fonksiyonu kullanarak karş laşt rmal dura¼ganl k analizini nas l Hasan Şahin Matematiksel Iktisat Ders Notlar Firma Teorisi. Kar maksimizasyonu.. Tek Girdi Tek Ç kt Öncelikle tek girdili bir üretim fonksiyonu kullanarak karş laşt rmal dura¼ganl k analizini nas l gerçekleştirebilece¼gimizi

Detaylı

; k = 1; 2; ::: a (k)

; k = 1; 2; ::: a (k) Analiz III Ara S nav 2 Kas m 2 x k = ; 2 ; :::; ; k = ; 2; ::: olmak üzere (x k ) R dizisi veriliyor. ; dizi ise (x k ) dizisi de yak nsak olur. Ispatlay n z. 2 ; :::; 2 A; B R olsun. A B ise A B olur

Detaylı

Güz Dönemi Mikro Iktisat 2. Ö¼gretim 1. Vize S nav

Güz Dönemi Mikro Iktisat 2. Ö¼gretim 1. Vize S nav 2009-2010 Güz Dönemi Mikro Iktisat 2. Ö¼gretim 1. Vize S nav 17.11.2009 Ad ve Soyad : Numaras : Soru 1: Pozitif ve Negatif A¼g D şsall klar n şekil yard m yla aç klay n z (30 Puan). Tüketicilerin bireysel

Detaylı

Ç NDEK LER. Bölüm 4: Üslü Say lar...44 Üslü fadeler...44 Al t rmalar...47 Test Sorular...49

Ç NDEK LER. Bölüm 4: Üslü Say lar...44 Üslü fadeler...44 Al t rmalar...47 Test Sorular...49 Ç NDEK LER Bölüm1: Say Sistemleri...1 Say Sistemi...2 Desimal (Onluk) Say Sistemi...2 Say Basamaklar ve Taban...4 Binary ( kilik) Say Sistemi...4 Oktal (Sekizlik) Say Sistemi...7 Heksadesimal (Onalt l

Detaylı

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz.

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz. ANALİZ 1.) a) sgn. sgn( 1) = 1 denkleminin çözüm kümesini b) f ( ) 3 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var

Detaylı

PARABOL. Merkezil parabol. 2px. 2py F 0, 2 F,0. Şekil I. Şekil II. p Odağı F 2. Odağı F 0, Doğrultmanı x. Doğrultmanı y

PARABOL. Merkezil parabol. 2px. 2py F 0, 2 F,0. Şekil I. Şekil II. p Odağı F 2. Odağı F 0, Doğrultmanı x. Doğrultmanı y ARABL Tanım: Düzlemde verilen sabit bir noktası ile bir d doğrusuna uzaklıkları eşit olan noktaların geometrik erine arabol denir. Sabit noktaa arabolün odağı; doğrua ise doğrultmanı denir. Merkezil arabol

Detaylı

1998 ÖYS. orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı kaçtır? 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7

1998 ÖYS. orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı kaçtır? 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7 998 ÖYS. Üç basamaklı bir doğal sayısının 7 katı, iki basamaklı bir y doğal sayısına eşittir. Buna göre, y doğal sayısı en az kaç olabilir? orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı

Detaylı

MATEMATİK-II dersi. Bankacılık ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret. Bölümleri için FİNAL Çalışma Soruları

MATEMATİK-II dersi. Bankacılık ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret. Bölümleri için FİNAL Çalışma Soruları MATEMATİK-II dersi Bankacılık ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret Bölümleri için FİNAL Çalışma Soruları ] e d =? = u d= du du d= udu u u e d= e d= e = edu= e + c= e + c ] e d =? = + = e + c e d e

Detaylı

Iki Boyutlu Sabit Katsay l Lineer Homogen Diferensiyel Denklem Sistemleri (Euler Metodu)

Iki Boyutlu Sabit Katsay l Lineer Homogen Diferensiyel Denklem Sistemleri (Euler Metodu) Iki Boyulu Sabi Kasay l Lineer Homogen Diferensiyel Denklem Sisemleri (Euler Meodu) Bu bölümde sabi kasay l, lineer, homogen 8 >< d = a 1x + b 1 y >: dy d = a 2x + b 2 y sisemi ele al nmakad r. Burada

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 10 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 8 Aralık 1999 Saat: 09.54 Problem 10.1 (a) Bir F kuvveti ile çekiyoruz (her iki ip ile). O

Detaylı

AKDEN IZ ÜN IVERS ITES I 21. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI SORULARI

AKDEN IZ ÜN IVERS ITES I 21. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATI SORULARI KDEN IZ ÜN IVERS ITES I 21. ULUSL NTLY MTEMT IK OL IMP IYTI SORULRI DI SOYDI :...CEP TEL :... OKUL...ŞEH IR :... SINIF :...Ö ¼GRETMEN :... eposta :... IMZ :... SINV TR IH I VE ST I : 14 May s 2016 - Cumartesi

Detaylı

TOBB-ETU, Iktisat Bölümü Macroeconomics II (IKT 234) HW II (Ozan Eksi)

TOBB-ETU, Iktisat Bölümü Macroeconomics II (IKT 234) HW II (Ozan Eksi) TOBB-ETU, Iktisat Bölümü Macroeconomics II (IKT 234) HW II (Ozan Eksi) Mankiw 12-3: Iş yöneticileri/iş adamlar ve politika yap c lar ço¼gu zaman Amerikan Endüstrisinin rekabet edilebilirli¼gi (Amerikan

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP. Lineer Programlama. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP. Lineer Programlama. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP Lineer Programlama Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 7 7! Lineer Programlama 1 / 32 Simpleks Algoritmas Standart teknikler anlam

Detaylı

17. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATLARI B IR INC I AŞAMA SORULARI A A A A A A A

17. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATLARI B IR INC I AŞAMA SORULARI A A A A A A A AKDEN IZ ÜN IVERS ITES I 17. ULUSAL ANTALYA MATEMAT IK OL IMP IYATLARI B IR INC I AŞAMA SORULARI A A A A A A A SINAV TAR IH I VE SAAT I : 24 MART 2012 - Cumartesi 10.00-12.30 Bu s nav 25 sorudan oluşmaktad

Detaylı

L SANS YERLE T RME SINAVI 1

L SANS YERLE T RME SINAVI 1 LSANS YERLETRME SINAVI MATEMATK TEST SORU KTAPÇII 9 HAZRAN 00. ( )( + ) + ( )( ) = 0 eitliini salayan gerçel saylarnn toplam kaçtr?. ( )( ) < 0 eitsizliinin gerçel saylardaki çözüm kümesi aadaki açk aralklarn

Detaylı

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır.

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır. -A Adı Soadı kulu Sınıfı LYS- MATEMATİK TESTİ Bu Testte; Toplam Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 7 dakikadır. Süre bitiminde Matematik Testi sınav kitapçığınızı gözetmeninize verip Geometri Testi

Detaylı

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler BÖLÜM 4. OPERATÖRLER 4.1 Giriş Turbo Pascal programlama dilinde de diğer programlama dillerinde olduğu gibi operatörler, yapılan işlem türüne göre aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma operatörleri olmak

Detaylı

Mat Matematik II / Calculus II

Mat Matematik II / Calculus II Mat - Matematik II / Calculus II Çalışma Soruları Çok Değişkenli Fonksiyonlar: Seviye eğri ve yüzeyler, Limit ve süreklilik wolframalpha.com uygulamasında bir fonksiyonun tanım kümesini bulmak için: x

Detaylı

Artan-Azalan Fonksiyonlar Ekstremumlar. Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol

Artan-Azalan Fonksiyonlar Ekstremumlar. Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol Artan-Azalan Fonksiyonlar Ekstremumlar Yard. Doç. Dr. Mustaa Akkol Artan ve Azalan Fonksiyonlar Tanım: a,b aralığında tanımlı bir onksiyonu verilsin., a,b ve için, ise onksiyonu a,b aralığında artan, ise

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

Istatistik ( IKT 253) Normal Da¼g l m Çal şma Metni

Istatistik ( IKT 253) Normal Da¼g l m Çal şma Metni TO-ETÜ, Iktisat ölümü Istatistik ( IKT 253) Normal Da¼g l m Çal şma Metni Ortalamas 0, standart sapmas 1 olan normal da¼g l ma standart normal da¼g l m denir ve bu da¼g l m n de¼gerleri z ile gösterilir.

Detaylı

Y l Sonu S nav Önerilen Çözümleri. C t = :85Y t 1 I t = 6(Y t 1 Y t 2 ) G t = 100

Y l Sonu S nav Önerilen Çözümleri. C t = :85Y t 1 I t = 6(Y t 1 Y t 2 ) G t = 100 Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Iktisat Bölümü 013-014 Bahar Dönemi Matematiksel Iktisat Prof.Dr. Hasan Şahin Y l Sonu S nav Önerilen Çözümleri 1. ve. sorular 30 puan 4. soru 40 puan de¼gerindedir.

Detaylı

Matematik 1 - Alıştırma 1. i) 2(3x + 5) + 2 = 3(x + 6) 3 j) 8 + 4(2x + 1) = 5(x + 3) + 3

Matematik 1 - Alıştırma 1. i) 2(3x + 5) + 2 = 3(x + 6) 3 j) 8 + 4(2x + 1) = 5(x + 3) + 3 Matematik 1 - Alıştırma 1 A) Denklemler 1. Dereceden Denklemler 1) Verilen denklemlerdeki bilinmeyeni bulunuz (x =?). a) 4x 6 = x + 4 b) 8x + 5 = 15 x c) 7 4x = 1 6x d) 7x + = e) 5x 1 = 10x + 6 f) 0x =

Detaylı

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4 989 ÖYS. a a a b 8 olduğuna göre a-b kaçtır? C). a ile b nin aritmetik ortalaması 5 tir. a ile geometrik ortalaması 0, b ile geometrik ortalaması 0 olan sayı nedir? 0 C) 8 ise a+b+d toplamı ne-. a+b+c=d

Detaylı

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ A. PERİYODİK FONKSİYONLAR A, düna ve güneşin hareketleri, a ve güneş tutulmaları her 7 ılda bir Halle kuruklu ıldızının dünamızı ziareti periodik olarak medana gelen

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 T.C YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1737 Karar No. 2013/7836 Tarihi: 15.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA YAŞLILIK

Detaylı