CNC TORNA TEKNOLOJİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CNC TORNA TEKNOLOJİSİ"

Transkript

1 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ

2 1- CNC YE GİRİŞ GENEL BİLGİ NC (Numerical Control) Sayısal kontrol CNC (Computer Numerical Control) CNC lerde tezgahın her bir eksenine hareket vermek için motorlar kullanılır. Program tezgaha çeşitli yöntemlerle yüklenir. Parça işlenir.

3 1- CNC YE GİRİŞ SÜTUNLU MATKAP TEZGAHI

4 1- CNC YE GİRİŞ GENEL BİLGİ CNC sisteminin yazılımı en az 3 ana programdan oluşur. 1) Parça Programı : İşlenecek parçanın geometrisini, talaş kaldırma şartlarını belirler. 2) Servis Programı : Parça programındaki düzeltme, ilave ve kontrol için kullanılır. 3) Kontrol Programı : Parça programını veri girişi olarak kabul eder. Tezgah eksenlerinin hareketi için sinyaller üretir.

5 1- CNC YE GİRİŞ GENEL BİLGİ CNC TORNA TEZGAHI

6 1- CNC YE GİRİŞ GENEL BİLGİ DİKEY İŞLEME MERKEZİ

7 1- CNC YE GİRİŞ CNC Teknolojisinin NC Teknolojisine Göre Avantajları Programlar tezgah üzerinde girilebilinir, tezgah hafızasında depolanabilinir. Programların yazılması daha kolaydır. Bilgisayarda depolanan 3 boyutlu model parça programlama için kullanılabilinir. Bilgisayarlar diğer bilgisayarlara ya direk modemle ya da ağ bağlantısı ile bağlanabilir. Böylece parça programlarının uzaktan aktarımı sağlanır.

8 1- CNC YE GİRİŞ CNC Teknolojisinin Dezavantajları CNC tezgahları daha pahalıdır. Operatörlüğü için daha fazla eğitim gerekmektedir.

9 1- CNC YE GİRİŞ Mikrobilgisayar Teknolojisi Bilgisayarda çalışılan programlar Software olarak adalandırılır. Bilgisayarın 3 ana parçası: 1) Merkezi İşlem Ünitesi (Central Processing Unit) (CPU) 2) Hafıza (Memory) 3) Giriş/çıkış bölümü

10 1- CNC YE GİRİŞ Mikrobilgisayar Teknolojisi CPU Hard Disk

11 1- CNC YE GİRİŞ Mikrobilgisayar Teknolojisi 1) Merkezi İşlem Ünitesi : Bilgisayar parçalarının faaliyetlerini kontrol eder, sıraya koyar ve değişik aritmetiksel ve mantıksal işlemler oluşturur. 2) CPU tarafından bilgilerin depolanmasında, düzenlenmesinde, geri alınmasında kullanılır. 3) Giriş/çıkış bölümü : CPU ünitesinin operasyonlarını yönlendirdiği giren ve çıkan sinyalleri yorumlar. Bilgisayara diğer dıştan bağlantılar ise ; monitörler, tarayıcılar, yazıcılar ve çizicilerdir.

12 1- CNC YE GİRİŞ CNC Kontrol Üniteleri CNC kontrol ünitelerinin genel olarak 3 ünitesi vardır : 1) Çeşitli tiplerde olmakla beraber tezgahın kendisi. 2) Motorlar, geri besleme mekanizmaları. 3) Tezgah Kontrol Ünitesi (Machine Control Unit) MCU Standartlar Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) Elektronik Endüstricileri Birliği (EIA)

13 1- CNC YE GİRİŞ CNC Kontrol Üniteleri

14 1- CNC YE GİRİŞ CNC Kontrol Üniteleri

15 1- CNC YE GİRİŞ CNC Kontrol Üniteleri

16 1- CNC YE GİRİŞ CNC Kontrol Üniteleri

17 1- CNC YE GİRİŞ CNC Kontrol Üniteleri Bazı esas kontrolcü üretici firmalar : Fanuc, General Electric, Mitsubishi, Yansak ve Bendix. Bazı firmalar kendi tezgahları için kendi özel kontrolcülerini kullanabilmektedir. Örneğin ; Cincinati Milacron, Giddings, Lewis, Bridgepart gibi Genel olarak bu firmalarda standartları takip ederler.

18 1- CNC YE GİRİŞ CNC Proseslerinde İşlem Sırası 1) Parçanın teknik resmi çizilir. 2) Parçanın hangi tezgahlarda işlem göreceğine karar verilir. 3) İşlem sırası ve takım yolu belirlenir. 4) Gerekli kesici takımların seçimi yapılır. 5) Parça programı için gerekli koordinat ve diğer hesaplamalar yapılır. 6) Kesici takımları ve malzemeyi göz önünde bulundurarak devir sayısı ve ilerleme hesaplanır.

19 1- CNC YE GİRİŞ CNC Proseslerinde İşlem Sırası 7) CNC programı yazılır. 8) Takım listesini hazırlanır. 9) Programı ya tezgah üzerindeki bilgisayara veya hariçteki sanal tezgah simülatörüne yazın. Üretilecek parça için prototip oluşturarak parçayı doğrulayın. 10) Prototip üretiminden programda gerekli düzeltmeler varsa yapın. 11) Tezgahı çalıştırıp parçayı işleyin.

20 1- CNC YE GİRİŞ Bilgisayar Destekli CNC Prosesinde İşlem Sırası 1) CAD kullanarak parçanın boyutlu geometrik modeli oluşturulur. 2) Operasyon sırasını, kesici takımın izleyeceği yolu belirlenir 3) Kullanılacak kesici takımları belirlenir. 4) CAM yapılır. 5) Sanal tezgah simülatörü kullanarak programı yazın ve doğrulayın. 6) Üretim için belirlenen tezgahlara ağdan programları yüklenir.

21 1- CNC YE GİRİŞ Bilgisayar Destekli CNC Prosesinde İşlem Sırası 7) CAD kullanarak parçanın boyutlu geometrik modeli oluşturulur. 8) Tezgah çalıştırılıp parça işlenir.

22 1- CNC YE GİRİŞ Bölüm Sonu Soruları 1) CNC sisteminin yazılımı kaç ana programdan oluşur? Açıklayınız. 2) CNC Teknolojisinin NC Teknolojisine Göre Avantajları nelerdir? 3) CNC Teknolojisinin Dezavantajları nelerdir? 4) CNC kontrol ünitelerinin genel olarak kaç ünitesi vardır? Açıklayınız. 5) CNC proseslerinde işlem sırası nedir?

23 1- CNC YE GİRİŞ Bölüm Sonu Soruları 6) Bilgisayar destekli CNC üretiminde işlem sırası nedir? Açıklayınız?

24 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI 1) Gövde 2) Fener mili kutusu 3) İlerleme hız kutusu (Norton kutusu) 4) Talaş mili 5) Ana mil 6) Araba 7) Tabla 8) Siper (suport) 9) Kalemlik 10) Gezer punta

25 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI 1) Gövde ; Gövde tornanın dökümden yapılan temel organıdır. Sağlamdır ve esnemez.

26 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI 1) Gövde ; Gövde tornanın dökümden yapılan temel organıdır. Sağlamdır ve esnemez.

27 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI 1) Fener Mili Kutusu (Devir Hız Kutusu) ; Torna gövdesinin sol tarafına monte edilen fener mili kutusu, içinde fener milini ve buna hareket veren dişlileri bulundurur. Torna işlemleri için gerekli devirler, kutudaki dişlilerle düzenlenir.

28 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI 1) Fener Mili Kutusu (Devir Hız Kutusu) ; Fener mili kutusu (devir hız kutusu) dışında bulunan devir ayar kolları, devir sayılarını gösteren şemadaki konumlarına getirilerek kullanılırlar. Devir kollarının kullanımı sonucu, fener mili kutusu içerisindeki dişliler, uygun şekilde yer değiştirerek, belirli devir (dönme) hızları üretir.

29 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI İlerleme hız kutusu (Norton kutusu) ; Tornanın talaş miline ve ana miline çeşitli dönme hızları vermeye yarar içinde hızın ayarını sağlayan kademeli dişlileri taşır.

30 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Talaş Mili; Talaş mili Otomatik ilerlemeler için kullanılan kama kanallı bir mildir. Ana Mil; Üzerinde kare veya trapez vida olan ve vida açmada kullanılan bir mildir.

31 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI İlerleme miktarının düzenlenmesi ; İlerleme hız kutusuna (Norton kutusuna) gelen hareket, bu kutu içerisindeki kademeli dişli çarklardan biri ile ana miline veya talaş miline aktarılır. İlerleme miktarının düzenlenmesi ; İlerleme hızı kutusu dışındaki hız ayar kolu ile uygun dişli çark devreye sokularak, talaş mili aracılığı ile arabaya otomatik ilerleme hızları verilebilir. Ana mil, vida ve helis oluk açmak için kullanılır.

32 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Torna tezgahında motordan alınan hareketin dişli kutusuna kayış kasnak vasıtasıyla iletimi

33 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Araba (Boyuna hareket sistemi); Araba, torna gövdesi ve kayıtları üzerinde boydan boya hareket eden bölümdür. Hareket, el tekeri kullanılarak elle veya talaş mili ve araba dişli kutusu ile otomatik olarak sağlanır. Vida çekerken ise, otomatik hareket, ana mili ve vida makası ile sağlanır. Arabanın üzerinde tabla (enine hareket sistemi) bulunur.

34 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Araba (Boyuna hareket sistemi);

35 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Araba (Boyuna hareket sistemi);

36 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Tabla (Enine hareket sistemi); Araba üzerine kırlangıç kuyruğu kayıt ve kızakla yerleştirilmiştir. Kendine ait el tekeri ve mili ile kalemin, fener mili eksenine dik hareketini sağlar. Otomatik hareket için arabanın dişli kutusundan yararlanılır.

37 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Tabla (Enine hareket sistemi);

38 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Kalemlik; Kalemin doğrudan doğruya veya katerle bağlanmasına yarayan kısım olup, çeşitli şekillerde yapılır.

39 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Kalemlik; Kalemin doğrudan doğruya veya katerle bağlanmasına yarayan kısım olup, çeşitli şekillerde yapılır.

40 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Gezer punta; Torna kayıtları üzerinde gezdirilebilen ve ucunda 60 lik konik uçlu puntası olan aygıttır. Görevi işlenen parçaları alın kısmına açılan punta havşası yardımı ile sağ uçtan desteklemektir. Gezer punta ucu ile fener mili ucu aynı eksendedir.

41 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Gezer punta;

42 2- KONVENSİYONEL TORNA KONVENSİYONEL TORNA TEZGAHININ KISIMLARI Konvensiyonel bir tornanın support (siper) hareketi bilyalı vidalı mil ile sağlanır. Siper enine hareket sisteminin üzerine kızaklandırılmış olup açı bölüntülü tablasından yatay düzlemde istenen açıya döndürülebilir. Kısa ilerlemeler için kullanılır. Siper kalemliği taşır.

43 2- KONVENSİYONEL TORNA GİRİŞ SİPER (SUPPORT)

44 2- KONVENSİYONEL TORNA TORNA TEZGAHI GENEL TANITIM

45 2- KONVENSİYONEL TORNA Bölüm Sonu Soruları 1) Konvensiyonel torna tezgahının kısımlarını yazıp 3 tanesini detaylı açıklayınız? 2) Konvensiyonel tornada gövde hangi malzemeden yapılır? 3) Torna gövdesinin sol tarafına monte edilen, devir ayarlamaya yarayan kısmın adı nedir? 4) Torna kayıtları üzerinde gezdirilebilen ve ucunda 60 lik konik uçlu puntası olan aygıtın ismi nedir?

46 3- CNC TEZGAHLARI NC Tezgahlarda Eksen Uyumları 1) Z ekseni tezgahın ana miline paraleldir. Bu eksen torna ve yatay işleme merkezinde yatay, dikey işleme merkezinde dikey durumdadır. 2) X ekseni daima yataydır ve Z ekseni ile 90 lik açı yapar.

47 3- CNC TEZGAHLARI NC Tezgahlarda Eksen Uyumları 3) Y ekseni X ve Z eksenlerinin her ikisine de dik durumdadır. 4) A,B ve C eksenleri sırasıyla X,Y ve Z eksenlerinin dönel hareketleridir. 5) W ekseni ikinci mil için veya Z eksenine paralel kızaklar için kullanılır.

48 3- CNC TEZGAHLARI NC Tezgahlarda Eksen Uyumları 6) R ekseni üçüncü eksen veya Z eksenine paralel kızaklar için kullanılır. 7) U ekseni W eksenine dik hareketler için kullanılır.

49 3- CNC TEZGAHLARI CNC Torna Tezgahının Kısımları

50 3- CNC TEZGAHLARI Gövde CNC torna tezgahının gövdesi 45 veya 30 eğik yapılır. Bunun nedeni takım söküp bağlamada kolaylık, rijitlik, daha fazla talaş kaldırma ve çevirme kapasitesi Tareti hareket ettiren kızaklar takviyeli ve kendinden yağlamalı lineer kızaklardır. Sac levhalarla da muhafaza edilmiştir.

51 3- CNC TEZGAHLARI Gövde Konvensiyonel

52 3- CNC TEZGAHLARI Gövde CNC

53 3- CNC TEZGAHLARI Motorlar Aynaya hareket veren tezgah mili, kızak, soğutma suyu ve konveyör için tezgahta ayrı ayrı motorlar bulunur. Dış Kabin Tezgahu korur, genelde sacdan yapılır. Sadece kapı kısmı açılır, kapanır.

54 3- CNC TEZGAHLARI Taret Takımları bağlama aparatıdır. Otomatik çağırılabilinir. Gang tipi CNC tornalarda takımları bağlamak için özel aparatlar bulunur. Taret X, Z ekseninde hareket eder. Ayrıca kendi ekseninde 360 ardışık kesik hareketlerle dönebilir.

55 3- CNC TEZGAHLARI Taret Tarete bağlanacak kesicilerin numaralandırma sistemi üretici firma tarafından belirlenir. Örneğin 10 istasyonlu tarete 1,3, 5,7 ve 9 a dış çap kesici takımları 2,4,6,8,10 a iç çap kesici takımları bağlanabilir.

56 3- CNC TEZGAHLARI Takım Magazini İşleme merkezlerinde üzerine daha fazla kesici takım bağlanabilen takım magazinleri kullanılmaktadır. İç çap kesici takım Bağlama aparatı

57 3- CNC TEZGAHLARI Katere uç takma İlk karbür uçlar katere sert lehimleme yoluyla birleştirilirdi. Daha sonra bu uçlar mekanik farklı yollarla bağlanmaya başlandı. Bu sistemleri kısaca sıralayacak olursak; Pimli bağlama Üstten tırnaklı bağlama Konik başlı vidalı pim ile bağlama

58 3- CNC TEZGAHLARI Katere uç takma İlk karbür uçlar katere sert lehimleme yoluyla birleştirilirdi. Daha sonra bu uçlar mekanik farklı yollarla bağlanmaya başlandı. Bu sistemleri kısaca sıralayacak olursak; Pimli bağlama Üstten tırnaklı bağlama Konik başlı vidalı pim ile bağlama

59 3- CNC TEZGAHLARI C Ekseni Bazı CNC tornalarda tarete monte edilen tahrikli bir takımla aynaya bağlanmış parçaya frezeleme işlemi yapılabilinir. Bu ilave eksene C eksen denir. C Ekseni torna video

60 3- CNC TEZGAHLARI Ayna ve Ayaklar CNC lerde ayna hidrolik olarak çalışır. Ayaklar parçayı dışarıdan içeri veya içeriden dışarı olacak şekilde sıkar. Ayakların konumu üzerindeki tırnaklar vasıtasıyla sağlanır. Ayna ayakları çalışması video

61 3- CNC TEZGAHLARI Ayna ve Ayaklar Maksimum ayak sıkma kuvveti yaklaşık kn civarındadır. Ayna ayakla kumanda edilebilinir.

62 3- CNC TEZGAHLARI Punta Puntanın hareketi hidrolik olarak sağlanır. Ayna basıncı malzeme cinsi ve çapına göre 4-15 bar olarak ayarlanabilinir. Eğer punta basıncı fazla ayarlanırsa parça aynanın içine doğru gitmeye zorlanabilir. Programlanabilir puntalar da vardır. Punta video

63 3- CNC TEZGAHLARI Soğutma suyu Soğutma suyu iş parçasına ve kesici takıma 2 yerden verilebilinir. 1) Ayna üzerinde bulunan esnek hortumla 2) Taret üzerinde bulunan uçla

64 3- CNC TEZGAHLARI Kontrol Paneli Tezgahın kumanda merkezidir. Kontrol panelinde bulunan başlıca kısımlar. Grafik ekran Program tuşları Acil durdurma butonu Konveyör hareket butonu Punta hareket butonu Tezgah enerji verme, kapatma butonları

65 3- CNC TEZGAHLARI Kontrol Paneli Grafik ekran Tarete hareket verme butonu Mod seçme düğmesi Hız ve devir ayarlama butonları

66 3- CNC TEZGAHLARI Takım Sıfırlama Kolu Takım sıfırlama, takım sıfırlama kolu üzerinde bulunan elektronik ölçme başığı ile yapılır. CNC torna tezgahlarında takım sıfırlanması X ve Z eksenlerinde yapılır. Takım sıfırlaması takım sıfırlama kolu olmadan da yapılabilinir. Takım sıfırlama kolu olmadan sıfırlama yapma video

67 3- CNC TEZGAHLARI Çubuk Sürücüler-Bigisayar Bağlantısı-Diğer Aksesuarlar Seri haberleşme portu Çubuk Sürücü

68 3- CNC TEZGAHLARI Çubuk Sürücüler-Bigisayar Bağlantısı-Diğer Aksesuarlar Talaş Konveyörü

69 3- CNC TEZGAHLARI Vidalı Mil-Somun Vidalı mil-somun sistemleri dönel hareketi doğrusal harekete dönüştürmek için kullanılır. Vidalı Mil ve Somunları

70 3- CNC TEZGAHLARI Vidalı Mil-Somun Vidalı mil-somun sistemleri dönel hareketi doğrusal harekete dönüştürmek için kullanılır. Vidalı Mil ve Somunları Doğrusal Hareket Video Vidalı Mil ve Somunları Montaj Video

71 3- CNC TEZGAHLARI Vidalı Mil-Somun Tezgahlardaki hareketin sarsıntısız olması için bilyelerin ve yuvarlık vidalı millerin kullanılması gerekir. Vidalı Mil Genel Bilgi Video

72 3- CNC TEZGAHLARI Sürücüler A.C. Ve D.C. Servo sürücüler en yaygın kullanılan sürücülerdir. D.C. Sürücülerde hız voltaj değiştirilerek ayarlanır. A.C. Sürücülerde hız frekans değiştirilerek ayarlanır. Tezgahların çoğunda iş miline hız ve tork temin etmek için 2 kademeli dişli sistemi kullanılır.

73 3- CNC TEZGAHLARI Sürücüler Cnc tezgahlarda konvensiyonel tezgahlarda olduğu gibi mekanik dişli kutusu ve kavrama sistemleri kullanılmaz. Sürücü sisteminin avantajları: 1) Daha hızlı artan ve azalan ivmeli hareket 2) Dişli çarklarına bağımlı kalmadan sonsuz sayıda değişken hız elde edilir. 3) Hızlı yön değiştirme yapılabilinir. 4) Dişli sistemine göre daha az gürültü çıkarır. 5) Dişli sistemine göre daha az bakım gerektirir.

74 3- CNC TEZGAHLARI Step Motorlar Açısal konumu adımlar hâlinde değiştiren, çok hassas sinyallerle sürülen motorlara adım motorları denir. Adından da anlaşılacağı gibi adım motorları, belirli adımlarla hareket eder. Bu adımlar, motorun sargılarına uygun sinyaller gönderilerek kontrol edilir.

75 3- CNC TEZGAHLARI Step Motorlar Adım açısı, motorun yapısına bağlı olarak 90, 45, 18, 7.5, 1.8 veya daha değişik açılarda olabilir. Bu motorların dezavantajı servo sürücülere göre güç akışının düşük olmasıdır. Bu nedenden dolayı küçük kapasieli tezgahlarda kullanılır. Step motor çalışma prensibi video

76 3- CNC TEZGAHLARI Hidrolik ve Pnömatik Sürücüler Hidrolik sürücüler CNC taşlama gibi tezgahların tablalarının hareket ettirilmesinde kullanılır.

77 3- CNC TEZGAHLARI Hidrolik ve Pnömatik Sürücüler Pnömatik sürücüler tezgahlarda bazı ikincil uygulamalarda kullanılabilmekte birlikte son zamanlarda bazı hidrolik sürücülerin yerlerini aldığı görülmektedir. Pnömatik sürücü video

78 3- CNC TEZGAHLARI CNC Tezgahlarında Hata Kaynakları 1) Tezgah eksenlerini dikliği ve doğrusallığı 2) Tezgah gövdesinin termal deformasyonu 3) Çark ve klavuzlardaki boşluklar 4) Klavuz vida adımlarındaki düzgünsüzlükler 5) Hareketli parçalardaki sürtünme 6) Kesme kuvvetlerinden dolayı takımlardaki sapma 7) Büyük titreşimler

79 3- CNC TEZGAHLARI CNC Tezgahlarında Hata Kaynakları 8) Kesici takım aşınması 9) İş parçasının termal deformasyonu 10) Kesme kuvvetleri nedeniyle iş parçasının deformasyonu

80 3- CNC TEZGAHLARI Bölüm Sonu Soruları 1) CNC torna tezgahının ana parçalarından 5 tanesini yazınız? 2) CNC torna tezgahının gövdesinin eğik yapılı olmasının nedeni nedir?

81 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA Eksen ve Hareket Terimleri-Sağ El Kuralı Bütün CNC tezgahları, hareket terimleri için aynı standartları ve aynı koordinat sistemlerini kullanırlar. Bu standartlar da EIA 267-C standartlarıdır. Tezgahın ana mil ekseni daima Z eksenidir. Baş parmak X ekseni, işaret parmağı Y ekseni, orta parmak Z eksenini ifade eder.

82 4- CNC EKSEN-HAREKET- Sağ El Kuralı REFERANS NOKTA

83 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA Kartezyen Koordinat Sistemi

84 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA CNC Torna Parça İşleme-Referans Nokta Tornalanan parçalar Z eksenine simetrik olduğu için parça profilinin yarısının koordinat eksenlerine yerleştirilmesi yeterlidir. Referans noktaların bir kısmı tezgah üzerinde bir kısmı da parça üzerindedir.

85 4- CNC EKSEN-HAREKET- Referans Nokta REFERANS NOKTA

86 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA Tezgah Sıfır Noktası Bu nokta tezgah koordinat sisteminin temelini ifade eder. (X0,Y0,Z0) Bu noktanın yeri genellikle imalatçı firma tarafından belirlenir. Değiştirilmesi mümkün değildir. Bu nokta CNC tornalarda

87 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA Tezgah Sıfır Noktası

88 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA İş Parçası Sıfır Noktası/Program Sıfır Noktası Bu nokta program yazımına başlamadan önce programcı tarafından belirtilir. İşlenmemiş yüzeyler ölçü hassasiyeti bakımından referans nokta kabul edilemez. Fakat referans alın yüzeyi işlenmeden tezgaha bağlandığında, program sıfır noktası yeterli talaş miktarı bırakıldıktan sonra çizilen X ekseni üzerinde gösterilebilir. Bu tür işlemelerde parçanın alın yüzeyi işleneceği göz önünde bulundurularak talaş bırakılır.

89 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA İş Parçası Sıfır Noktası/Program Sıfır Noktası Ayrıca parçanın Z ekseni üzerindeki sol ucu ve aynanın yüzeyi de program sıfır noktası olarak kullanılabilinir.

90 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA Bazı terimlerin açıklaması ; ; = Program satır sonunu belirtir.. = Ondalık ayıracı ( X ) / = Atlatılması istenen satırları belirtir. ( /G01 X100) () = Açıklama girişi ( T01 ( 10 mm HSS matkap) - = Negatif değer ( X ) T = Takım numarası (T1212) N = Program satır numarası (N10) S = Devir Sayısı (dev/dk) ( M03 S1250) F = İlerleme hızı (mm/dk) ( G01 X125 F0.2;) I = X eksenine ait yardımcı eksen ( G2 X_ Z_I_K_)

91 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA Bazı terimlerin açıklaması ; K = Z eksenine ait yardımcı eksen ( G3 X_Z_I_K_) D = Takım çapı ofset numarası ( G42 X10 D11;) G42 UÇ RADYÜSÜ KOMPANZASYONU DIŞTAN P = Alt program numarası ( M98 P1111 ) M98 alt program çağırma O = Program numarası ( O1111;)

92 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA G Kodları G00 : Talaşsız hızlı hareket G01 : Talaşlı doğrusal ilerleme G02 : Saat dönüş yönünde dairesel ilerleme G03 : Saatin dönüş yönünün tersine dairesel kesme G21 : Metrik Ölçü Sistemi G28 : Tezgah referans noktasına hareket G31 : Satır atlatma G32 : Sabit adımlı diş açma G50 : Maksimum ayna hızı

93 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA G Kodları G96 : Sabit Kesme Hızı m/dk G97 : Sabit Ayna Devri Tanımlama G99 : İlerleme Hızı mm/devir

94 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA M Kodları M03 : İş milini saat yönünde döndürme. CW M05 : İş milini durdurma M30 : Programı sonlandırıp program başına dönme

95 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA Kodlarında Uygulamadaki Formatları G00 X_ Z_ G00 U_W_ G01 X_ Z_ F_ G01 U_ W_ F_ G02 X_ Z_ I_ K_ F_ ( X,Z yay bitiş noktaları koordinatları- I, K yay başlangıç noktasından yay merkezine olan vektörel uzaklık- F ilerleme) G02 X_ Z_ R_ F_ ( R yay yarıçapı ) G03 X_ Z_ I_ K_ F_

96 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA Kodlarında Uygulamadaki Formatları G04 X_ ; veya G04 U_; veya G04 P_; ( Delik delme ve iç çap tornalama işlem sonunda kesici takımın ilerleme hareketi devam ederken aniden ters yönde ilerlemesi delik sonunun düzgün çıkmamasına neden olur.) Bekleme süresi ve takım ayarı aynı satırda belirtilmez. G99 G04 P_; ( Bekleme süresini belirli aralıklarla gerçekleştirmek yerine, milin dönme zamanına göre gerçekleştirir.) G99 G04 U2.5; mil 2.5 devir yaptığında bekleme gerçekleşir.

97 5- CNC TORNA PROGRAMLAMA Kodlarında Uygulamadaki Formatları G28 U0 W0; CNC torna takım referansa gönderme) G32 X_ Z_ F_; (Genel olarak diş açma sırasında servo vb. sistemlerdeki gecikmelerden dolayı tezgah ilk harekete başladığında programda belirtilen ilerleme değerine ulaşmayabilir. Aynı şekilde de vida bitiminde aynı durum olabilir. Bunu telefi etmek için vida başlangıcı ve bitiminde δ1 ve δ2 mesafeleri verilir.

98 4- CNC EKSEN-HAREKET- REFERANS NOKTA Programlama G00 komutunun bulunduğu satırda ilerleme değeri F yazılmaz. Programa girilen F ilerleme değeri yeni bir F ilerleme değeri girilinceye kadar geçerlidir. Her satırda belirtilmesine gerek yoktur. Girilmezse 0 olarak algılanır.

Torna tezgahının kısımları

Torna tezgahının kısımları Torna tezgahının kısımları Bu yazımızda torna tezgahının kısımları konusunu işleyeceğiz.torna tezgahı kısımları resimli anlatım şeklindedir. Tornanın kısımları her tesviyeci-tornacı tarafından bilinmelidir.tornanın

Detaylı

Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l i---- hareket düzeni.

Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l i---- hareket düzeni. Elektrik motoru \ Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l.------------ i---- \ \ Enine (Tabla) hareket düzeni Gezer punto Ana mil Talaş mili Şalter

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

Tablo 1 - Tornalamada Kullanılan G Kodları Listesi

Tablo 1 - Tornalamada Kullanılan G Kodları Listesi 1 Tablo 1 - Tornalamada Kullanılan G Kodları Listesi Kod Açıklama Uygulama Alanı tandart / Opsiyonu G00 Talaşsız hızlı hareket ozisyonlama G01 Talaşlı doğrusal ilerleme F adresi altında G02 aatin dönüş

Detaylı

Klasik torna tezgahının temel elemanları

Klasik torna tezgahının temel elemanları Klasik torna tezgahının temel elemanları Devir ayar kolları Dişli Kutusu Ayna Soğutma sıvısı Siper Ana Mil Karşılık puntası Çalıştırma kolu ilerleme mili (talaş mili) Araba Acil Stop Kayıt Öğr. Gör.Ahmet

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ CNC TORNA UYGULAMASI Deneyin Amacı: Deney Sorumlusu: Arş. Gör.

Detaylı

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak- 204 Üretim Yöntemleri - II Talaşlı Đmalatta Takım Tezgahları Vargel ve Planya Tezgahı Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Takım Tezgahlarında Yapısal

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI Deney n Amacı Talaşlı imalat tezgahlarının tanıtımı, talaşlı

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II. CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II. CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ

Detaylı

CNC Freze Tezgâhı Programlama

CNC Freze Tezgâhı Programlama CNC Freze Tezgâhı Programlama 1. Amaç CNC tezgâhının gelişimi ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmak. Başarılı bir CNC programlama için gerekli kısmî programlamanın temellerini anlamak. Hazırlayıcı

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CNC TORNA DENEY FÖYÜ Deney Yürütücüsü: Dr.Öğr.Üyesi Emre ESENER Deney Yardımcısı: Arş.Gör. Emre SÖNMEZ Hazırlayan: Arş.Gör.

Detaylı

SONDAJ BORULARINI İŞLEMEK İÇİN BÜYÜK DELİKLİ İŞ MİLLERİ. CNC Ağır Hizmet Tipi Tornalar

SONDAJ BORULARINI İŞLEMEK İÇİN BÜYÜK DELİKLİ İŞ MİLLERİ. CNC Ağır Hizmet Tipi Tornalar SONDAJ BORULARINI İŞLEMEK İÇİN BÜYÜK DELİKLİ İŞ MİLLERİ CNC Ağır Hizmet Tipi Tornalar ŞİRKET PROFİLİ 1980 lerde Chen Kardeşler tarafınca kurulduğundan bu yana firmamız tüm Dünya ya en mükemmel, verimli,

Detaylı

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Frezelemenin Tanımı Çevresinde çok sayıda kesici ağzı bulunan takımın dönme hareketine karşılık, iş parçasının öteleme hareketi yapmasıyla gerçekleştirilen talaş

Detaylı

FANUC TORNA SİMÜLATÖR EĞİTİMİ NOTLARI

FANUC TORNA SİMÜLATÖR EĞİTİMİ NOTLARI FANUC TORNA SİMÜLATÖR EĞİTİMİ NOTLARI SAYISAL DENETİM (NC- NUMERİCAL CONTROL) Sayısal denetim (SD); program satırlarındaki harf ve rakamların ikili sayı sistemindeki karşılığını bir banta deldikten sonra

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ. Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN. Tel: +90 312 267 30 20

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ. Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN. Tel: +90 312 267 30 20 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Tel: +90 312 267 30 20 E-mail_2: rkokcan@gmail.com KONTROL ÜNİTESİ ELEMANLARI EDIT MODU: Program yazmak, düzenlemek

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARI. Gümüşhane Üniversitesi, Makina Mühendisliği

CNC TORNA TEZGAHLARI. Gümüşhane Üniversitesi, Makina Mühendisliği CNC TORNA TEZGAHLARI 1 TORNALAMA En genel ifadeyle tornalama; iş parçasının döndüğü ve kesicinin ilerleyerek parçadan talaş kaldırdığı kesme işlemidir. Tornalama işlemi iç ve dış tornalama olmak üzere

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN Tel: +90 312 267 30 20 http://yunus.hacettepe.edu.tr/~rkokcan/ E-mail_1: rkokcan@hacettepe.edu.tr

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ 1 Deneyin Amacı: Üretilmesi istenen bir parçanın, bilgisayar destekli

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları G şifreleri (kodları) CNC programlarının yazımında kullanılan talaş kaldırma işlemlerini doğrudan ilgilendiren kodlardır. G kod numaraları G00 - G99 arasındadır.

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

olan X eksenidir. Bu iki eksenin kesiştiği nokta ise orijin noktasıdır. Referans olarak bu nokta kullanılır. Bu nokta, genellikle iş parçası sıfır nok

olan X eksenidir. Bu iki eksenin kesiştiği nokta ise orijin noktasıdır. Referans olarak bu nokta kullanılır. Bu nokta, genellikle iş parçası sıfır nok Koordinat Sistemi CNC tezgah ve sistemlerde takım yolları bir koordinat sistemi referans alınarak matematiksel bağıntılarla ifade edilir. bu nedenle gerek programlamada gerekse tezgahların çalışmasında

Detaylı

DENEY NO : 3. DENEY ADI : CNC Torna ve Freze Tezgâhı

DENEY NO : 3. DENEY ADI : CNC Torna ve Freze Tezgâhı DENEY NO : 3 DENEY ADI : CNC Torna ve Freze Tezgâhı AMAÇ : NC tezgahların temel sistematiği, NC tezgahların çalışma ilkeleri ve özellikleri, programlama işlemi hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, BOXFORD

Detaylı

İMALAT ve KONTRÜKSİYON LABORATUVARI

İMALAT ve KONTRÜKSİYON LABORATUVARI İMALAT ve KONTRÜKSİYON LABORATUVARI CNC FREZE TEZGAHI (DİK İŞLEM MERKEZİ) ÇALIŞMA FÖYÜ Laboratuvar Çalışmasının Amacı: Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Makine Programı Atölyesinde bulunan Klasik ve CNC tezgahları

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.BİROL

Detaylı

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1 Freze tezgahları ve Frezecilik Page 7-1 Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Torna Tezgahı ve Tornalama Đşlemleri (10.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Klasik torna tezgahının temel elemanları

Detaylı

CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL)

CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) Bilgisayarlı Sayısal Kontrol(CNC- Computer Numerical Control), takım tezgahlarının sayısal komutlarla bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesidir. CNC Tezgahlarda, NC tezgahlardan

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri Mak-204 Üretim Yöntemleri II Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Üretim Yöntemleri 1

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Yardımcı fonksiyonu (soğ. sıvısı, mili on/off) İlerleme miktarı Kesme hızı Blok(Satır) numarası Dairesel interpolasyonda yay başlangıcının yay merkezine X,Y veya

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU.

ÜRÜN KATALOĞU. ÜRÜN KATALOĞU CNC PANTOGRAF TEZGAHLARI GT 4535 6 Takım magazin Takım ölçme probu 30000/40000 dev/dk ve built-in iş mili GT 6060 12 Takım magazin Takım ölçme probu 30000 dev/dk ve built-in iş mili Teknik

Detaylı

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞLI İMALAT MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Talaşlı İmalat Yöntemleri 2 Talaşlı İmalat; iş parçası üzerinden, sertliği daha yüksek bir kesici takım yardımıyla,

Detaylı

CNC'ye Giriş. CNC:Computer Numerical Control (Bilgisayar destekli kumanda) Makine Sıfır Noktası (G28)

CNC'ye Giriş. CNC:Computer Numerical Control (Bilgisayar destekli kumanda) Makine Sıfır Noktası (G28) ERSEM VE AB TÜRKİYE DELEGASYONU TARAFINDAN DÜZENLENEN YEREL KALKINMA GİRİŞİMLERİ HİBE PROGRAMI (CFCU/TR0405.02/LDI) PROJELERİ CNC PROGRAMLAMA DERS NOTLARI CNC'ye Giriş CNC:Computer Numerical Control (Bilgisayar

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri. Delme ve Raybalama. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak-204. Üretim Yöntemleri. Delme ve Raybalama. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak-204 Üretim Yöntemleri Delme ve Raybalama Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Üretim Yöntemleri 1 Delme ve Raybalama Delik delme işlemi talaşlı imalat

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1. Torna Tezgahları

Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1. Torna Tezgahları Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1 Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgahlara da torna tezgahları denir. Tornada genellikle eksenel hareketle dış iç

Detaylı

CNC EĞİTİMİ DERS NOTLARI

CNC EĞİTİMİ DERS NOTLARI 1 CNC EĞİTİMİ DERS NOTLARI 1. GİRİŞ 1.1. CNC nedir? CNC (Computer Numerical Control) Bilgisayar Yardımı İle Sayısal Kontrol anlamındaki kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir ifadedir. Bir CNC tezgah

Detaylı

Cnc Divizör. Türkiye Mümessili.

Cnc Divizör. Türkiye Mümessili. Cnc Divizör Türkiye Mümessili 2 KOMATECH Tapping Center Tezgahları MADE IN KOREA KT 420 KT 420 Eksen Hareketleri (X,Y,Z) (mm) 560x420x300mm İş Mili Koniği Spindle Devri (dev/dk) BT 30 10.000rpm/Direct

Detaylı

CNC DİK TORNALAR, TORNALAMA MERKEZLERİ KTC/KTM SERİSİ

CNC DİK TORNALAR, TORNALAMA MERKEZLERİ KTC/KTM SERİSİ DİK TORNALAR, TORNALAMA MERKEZLERİ KTC/KTM SERİSİ GÜNEY KORE MALIDIR KTC SERİSİ CNC DİK TORNALAR KTM SERİSİ CNC DİK TORNALAMA MERKEZLERİ 1600, 2000, 3000 mm maks. çevirme çaplarında KTC Serisi CNC Dik

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri-II

MAK-204. Üretim Yöntemleri-II MAK-204 Üretim Yöntemleri-II Tornalama Đşlemleri (6.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Kesici Takım Geometrisi γ: Talaş açısı: Kesilen talaşın

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-1 1. ÜÇGEN VİDA AÇMA

ÖĞRENME FAALİYETİ-1 1. ÜÇGEN VİDA AÇMA AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 Torna tezgâhında üçgen vida açabileceksiniz ARAŞTIRMA Torna tezgâhlarının olduğu işletmeleri ziyaret ederek, çalışanlardan üçgen vidalar hakkında bilgi alınız

Detaylı

MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI

MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI Salih DAĞLI Önder GÜNGÖR Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA Karabük Üniversitesi Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

T.C. M.E.B. ÖZEL ATILIM BİLKEY BİLİŞİM KURSU

T.C. M.E.B. ÖZEL ATILIM BİLKEY BİLİŞİM KURSU Kod (G) Açıklaması (CNC reze-orna) G Listesi rz rn G00 Pozisyona hızlı ilerleme (talaş almaksızın kesicinin boşta hızlı hareketi) G01 Doğrusal interpolasyon (talaş alma ilerlemesi ile doğrusal hareket)

Detaylı

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ DÜZ DİŞLİ ÇARK AÇMA Düz Dişli Çarklar ve Kullanıldığı Yerler Eksenleri paralel olan miller arasında kuvvet ve hareket iletiminde kullanılan dişli çarklardır. Üzerine aynı profil ve adımda, mil eksenine

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARI

CNC TORNA TEZGAHLARI kula CNC TORNA TEZGAHLARI TECRÜBE TORNA UZMANI ECOCA... Torna tezgahları üretmek için kurulan ECOCA, ilk 30 sene boyunca sadece torna tezgahı imal etti. 1988 yılından bu yana CNC torna tezgahları üretiyor.

Detaylı

TORNALAMA. Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir.

TORNALAMA. Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir. TORNALAMA Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir. Takımın ilerleme hareketi, parçanın dönme eksenine paralel

Detaylı

Parça tutturma tertibatları

Parça tutturma tertibatları Parça tutturma tertibatları Parçalar, l/d (l:parça uzunluğu, d:çap) oranına göre çeşitli şekillerde tezgaha bağlanır. Uzunluğu l < d olan parçalar sadece aynaya bağlanır (serbest tutturma) Uzunluğu l 2d

Detaylı

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI Frezeleme; mevcut olan en esnek işleme yöntemidir ve neredeyse her şekli işleyebilir. Bu esnekliğin dezavantajı, optimize etmeyi daha zor hale getirecek şekilde uygulama

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı CNC Torna ve Frezede gerçek simülasyon yapılabilir. 50 den fazla farklı Kontrol Sistemi, 150 nin üzerinde ünite. Alt Programlama ve Delik çevrimleri dahil Manuel programlama Değişken parametrelerle Macro

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI MUTLAK KOORDİNAT SİSTEMİNE GÖRE O00012; ( Program numarası) T01 M06; (Birinci Takım, Taretteki takım değişti) G90 G54 G94 G97 G40; Mutlak koordinat sistemi, İş parçası

Detaylı

T.C M.E.B ÖZEL ATILIM BİLKEY BİLİŞİM KURSU Bilgisayar Sayısal Kontrollü ( CNC Dik işleme tezgahı kullanma ve programlama ) Sınav Soruları

T.C M.E.B ÖZEL ATILIM BİLKEY BİLİŞİM KURSU Bilgisayar Sayısal Kontrollü ( CNC Dik işleme tezgahı kullanma ve programlama ) Sınav Soruları 1.) CNC freze yazdığımız programı neden simülasyon ile test edilmelidir? A) Seri imalata başlamadan önce tezgâh test programına ayarlı olduğu için. B) Program yazımından veya bilgi transferinde oluşabilecek

Detaylı

Freze Tezgahları ve Frezecilik. Derleyen Doç. Dr. Adnan AKKURT

Freze Tezgahları ve Frezecilik. Derleyen Doç. Dr. Adnan AKKURT Freze Tezgahları ve Frezecilik Derleyen Doç. Dr. Adnan AKKURT Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

Bilkey Mesleki Eğitim Kurumları [ CNC TORNA-FREZE PROGRAMLAMA KURSU ]

Bilkey Mesleki Eğitim Kurumları [ CNC TORNA-FREZE PROGRAMLAMA KURSU ] 1.) CNC freze yazdığımız programı neden simülasyon ile test edilmelidir? A) Seri imalata başlamadan önce tezgâh test programına ayarlı olduğu için. B) Program yazımından veya bilgi transferinde oluşabilecek

Detaylı

CNC TORNA UYGULAMASI DENEY FÖYÜ

CNC TORNA UYGULAMASI DENEY FÖYÜ T.C. BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE VE ĠMALAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDĠSLĠKTE DENEYSEL METODLAR DERSĠ CNC TORNA UYGULAMASI DENEY FÖYÜ ÖĞRETĠM ÜYESĠ YRD.DOÇ.DR.BĠROL

Detaylı

Karışık ve birbirine göre oldukça farklı görünen takım tezgahları, basite indirgendiğinde parça(p)-takım(t)-işlem(i) üçlüsünden meydana gelir.

Karışık ve birbirine göre oldukça farklı görünen takım tezgahları, basite indirgendiğinde parça(p)-takım(t)-işlem(i) üçlüsünden meydana gelir. TAKIM TEZGAHLARI Takım Tezgahlarının Blok Şeması ve Sınıflandırılması Karışık ve birbirine göre oldukça farklı görünen takım tezgahları, basite indirgendiğinde parça(p)-takım(t)-işlem(i) üçlüsünden meydana

Detaylı

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 22.1 Giriş Tornalama, dışı silindirik ve konik yüzeylere sahip parça işleme sürecidir. Delik açma, işleme sonucunda

Detaylı

HBM-5T 130 LUK CNC BORVERK

HBM-5T 130 LUK CNC BORVERK Opsiyonel 15 ton kapasiteli iş masası olan tezgahlarda X-ekseninde 3 sıra yatak vardır. HBM-5T 130 LUK CNC BORVERK 60 takımlık magazin, HBM-5T nin opsiyonel olarak alınabilir aksesuarlarındandır. Kollu

Detaylı

Koordinat Sistemi CNC tezgah ve sistemlerde takım yolları bir koordinat sistemi referans alınarak matematiksel bağıntılarla ifade edilir.

Koordinat Sistemi CNC tezgah ve sistemlerde takım yolları bir koordinat sistemi referans alınarak matematiksel bağıntılarla ifade edilir. Koordinat Sistemi CNC tezgah ve sistemlerde takım yolları bir koordinat sistemi referans alınarak matematiksel bağıntılarla ifade edilir. bu nedenle gerek programlamada gerekse tezgahların çalışmasında

Detaylı

PANÇ PRES. ermaksan.com.tr

PANÇ PRES. ermaksan.com.tr PANÇ PRES ermaksan.com.tr PANÇ PRES PANÇ PRESLER CNC SERVO & ELEKTRİK TARET PANÇ PRES ETP-S Daha Hızlı, Daha Hassas, Daha Çevreci... 4 Servo-Elektrik vuruş sistemi ton ve 0 ton güç seçenekleri 6 saca kadar

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

CNC DİVİZÖR KATALOĞU.

CNC DİVİZÖR KATALOĞU. CNC DİVİZÖR KATALOĞU www.yildiriakina.net 2017 serisi Yeni Tasarım CNC Divizör GXA - S Süper Pnomatik (Pnomatik Frenli) tabla çapı yeni tasarım dikey ve yatay bağlantı sonsuz dişli aktarma süper pnomatik

Detaylı

CNC TORNA ve İŞLEME MERKEZİ KONTROL SİSTEM TASARIMI CNC TURNING & MILLING MACHINE CONTROL SYSTEM DESIGN

CNC TORNA ve İŞLEME MERKEZİ KONTROL SİSTEM TASARIMI CNC TURNING & MILLING MACHINE CONTROL SYSTEM DESIGN CNC TORNA ve İŞLEME MERKEZİ KONTROL SİSTEM TASARIMI CNC TURNING & MILLING MACHINE CONTROL SYSTEM DESIGN Özgür Acar 1, Dilek Bilgin Tükel 1 1 Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Doğuş Üniversitesi,

Detaylı

TAKIM TEZGÂHLARI LABORATUARI

TAKIM TEZGÂHLARI LABORATUARI TAKIM TEZGÂHLARI LABORATUARI Sorumlu Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Ali ĠNAN Yrd.Doç.Dr. HaĢim PIHTILI Yrd.Doç.Dr.Latif ÖZLER Yrd.Doç.Dr. Cihan ÖZEL Yrd.Doç.Dr. Nihat TOSUN DENEY NO:1 KONU: Delik Delme ve Delik

Detaylı

CNC TEZGÂH PROGRAMLAMA & UYGULAMALAR

CNC TEZGÂH PROGRAMLAMA & UYGULAMALAR CNC TORNA TEZGÂHININ AÇILMASI 1) Tezgâhın arkasında bulunan ana şalter (I) ON konumuna getirilir. 2) EMERGENCY STOP (ACİL STOP) butonu sağ tarafa çevrilerek açılır. 3) Ekran Açma (I) tuşuna basılır (yeşil

Detaylı

KONİK DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT. CBÜ Akhisar MYO

KONİK DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT. CBÜ Akhisar MYO KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO TANIMI Eksenleri kesişen millerde kuvvet ve hareket iletmek için kullanılan ve yanal yüzeylerinin çevresine ve kesik koni tepe noktasında birleşecek

Detaylı

Hazırladığım bu dosyayla sizlere yararlı olabildiysem ne mutlu bana. Lütfen inceledikten sonra bana düşüncenizi ve eksiklerimi,isteklerinizi belirtin.

Hazırladığım bu dosyayla sizlere yararlı olabildiysem ne mutlu bana. Lütfen inceledikten sonra bana düşüncenizi ve eksiklerimi,isteklerinizi belirtin. HAZIRLAYAN : Bora YURTTAŞ Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş. CNC İşleme Merkezi Operatörü MAİL : mailto:bora.yurttas@gmail.com WEB : bora.yurttas.googlepages.com Dünya nın en kaliteli tezgah markalarından biri

Detaylı

MEKANİK TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI

MEKANİK TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI MEKANİK TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYRABOLU MESLEK YÜKSEK OKULU TARIM MAKİNELERİ BÖLÜMÜ Öğr. Gör. Ahmet DURAK Teknoloji toplum ve bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için bilimin

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

YCM Tezgahları Endüstri 4.0 a %100 Uyumludur!!!

YCM Tezgahları Endüstri 4.0 a %100 Uyumludur!!! YCM Tezgahları Endüstri 4.0 a %100 Uyumludur!!! Nesnelerin İnterneti Makinaların İnterneti Servis Güvencesi ile P. 1 of 30 NMV Serisi YCM NMV 76A YCM NMV 106A P. 2 of 30 Makine Özellikleri NMV76A NMV106A

Detaylı

Vargel. Vargel düzlem ve eğik profile sahip yüzeylerin işlenmesinde kullanılır.

Vargel. Vargel düzlem ve eğik profile sahip yüzeylerin işlenmesinde kullanılır. Planya, Vargel Vargel Vargel düzlem ve eğik profile sahip yüzeylerin işlenmesinde kullanılır. Yatay ve Düşey Vargel Tezgahı Yatay vargel tezgahı Düşey vargel tezgahı Planya Tipi Vargel Tezgahı Hidrolik

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI. 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri. Talaş Kaldırma

ME220T Tasarım ve İmalat TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI. 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri. Talaş Kaldırma TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 22 ME220T Tasarım ve İmalat 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri Mehmet DEMİRKOL 1. Tornalama ve ilgili işlemler 2.

Detaylı

RENKLİ LCD EKRAN, MANUAL GUIDE 0i DİYALOG PROGRAMLAMA İLE. İSTENİRSE FANUC 18i-M KONTROL ÜNİTESİ VE AI Nano CC, AI Nano HPCC, DATA SERVER

RENKLİ LCD EKRAN, MANUAL GUIDE 0i DİYALOG PROGRAMLAMA İLE. İSTENİRSE FANUC 18i-M KONTROL ÜNİTESİ VE AI Nano CC, AI Nano HPCC, DATA SERVER DİK İŞLEME MERKEZİ VM-1 FANUC i-mc KONTROL ÜNİTESİ RENKLİ LCD EKRAN, MANUAL GUIDE i DİYALOG PROGRAMLAMA İLE İSTENİRSE FANUC 18i-M KONTROL ÜNİTESİ VE AI Nano CC, AI Nano HPCC, DATA SERVER KUTU KIZAK SİSTEMİ

Detaylı

RENKLİ LCD EKRAN, MANUAL GUIDE 0i DİYALOG PROGRAMLAMA İLE

RENKLİ LCD EKRAN, MANUAL GUIDE 0i DİYALOG PROGRAMLAMA İLE DİK İŞLEME MERKEZİ MCV-2418 2418 FANUC 0i-MC KONTROL ÜNİTESİ RENKLİ LCD EKRAN, MANUAL GUIDE 0i DİYALOG PROGRAMLAMA İLE KUTU KIZAK SİSTEMİ (DÖKÜM-DÖKÜME+TURCITE KAPLAMA) 760 x 360 İŞ MASASI X:610, Y:455,

Detaylı

BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ

BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ 25.1 TAŞLAMA BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ Taşlama, taş adı verilen disk şeklindeki bir aşındırıcıyla gerçekleştirilen bir talaş kaldırma işlemidir. Taşın içinde milyonlarca küçük aşındırıcı

Detaylı

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ İMALAT DALI MAKİNE LABORATUVARI II DERSİ TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ DENEY RAPORU HAZIRLAYAN Osman OLUK 1030112411 1.Ö. 1.Grup DENEYİN AMACI Torna tezgahı ile işlemede, iş parçasına istenilen

Detaylı

BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) DİK İŞLEME TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) DİK İŞLEME TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI BİLGİSAYAR SAYISAL KONTROLLÜ (CNC) DİK İŞLEME TEZGÂHI KULLANMA ve PROGRAMLAMA EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Bilgisayar Sayısal Kontrollü

Detaylı

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları Rulmanlı Yataklarla Yataklama Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ Esasları Sabit bilyalı rulmanlar Normal uygulamalar dışında, tek rulmanın yük taşıma açısından yetersiz olduğu yerlerde veya her iki doğrultuda ön görülen

Detaylı

tmmob makina mühendisleri edası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Mak. Müh. Emin Bahadır KANTAROGLU YAYIN NO: 121

tmmob makina mühendisleri edası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Mak. Müh. Emin Bahadır KANTAROGLU YAYIN NO: 121 tmmob makina mühendisleri edası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Mak. Müh. Emin Bahadır KANTAROGLU YAYIN NO: 121 »I-k t TMMOB MAKINA MÜHENDiSLERi ODASI OCAK1M7 YAYIN NO. 121 BASKI: Yon» BMM Y«y«ıSM«yM

Detaylı

TAŞLAMA TEZGAHLARI. Taşlama prosesinin başlıca amaçları şunlardır:

TAŞLAMA TEZGAHLARI. Taşlama prosesinin başlıca amaçları şunlardır: TAŞLAMA Temel bir şekillendirme yöntemi olan taşlama işlemi, kemiklerin keskinleştirilip silah yapılması, kılıçların bilenmesi, kesici ve delici birçok aletin yapımında ilk çağlardan beri kullanılmaktadır.

Detaylı

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH12 2D 12 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

Swansoft Fanuc OiM Kullanımı

Swansoft Fanuc OiM Kullanımı SWANSOFT Sol ve üst taraftaki araç çubukları aktif değildir. Acil stop butonuna basıldığında aktif olur. Görünüm çek menüsünden tezgaha bakış yönü değiştirilebilir. Göster menüsü, tezgahta görünmesi istenilen

Detaylı

Kısa Program yazma-mdi

Kısa Program yazma-mdi TEZGAHIN AÇILMASI Kısa Program yazma-mdi TAKIM TUTUCUYU MAGAZİNE TAKMAK VE SÖKMEK CNC MAKİNE REFERANS VE SIFIR NOKTALARI CNC FREZEDE KOORDİNAT SİSTEMLERİ Bir CNC- Tezgahında bir iş parçasını üretebilmek

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATALAR Cıvatalar: Özel baş biçimine sahip silindirik gövde üzerine belli boylarda diş açılmış bağlantı elemanlarına cıvata denir. Cıvataların diş açılmış kısımları üçgen vida

Detaylı

Diş açma. Giriş. Tek Nokta Tornalama. Diş Frezeleme. Diş Taşlama. Diş Ovalama # /62

Diş açma. Giriş. Tek Nokta Tornalama. Diş Frezeleme. Diş Taşlama. Diş Ovalama # /62 Giriş Sıkma Bağlantı Hareket Kapatma Giriş Tek Nokta Tornalama Diş Frezeleme Diş Taşlama Diş Ovalama Giriş Dış diş Minör çap Majör çap İç diş Minör çap Majör çap Giriş Sağ yön Sol yön Giriş Tek ağızlı

Detaylı

G-32HA-D G-32HA-DE G-32HA-T CNC OTOMAT TORNALAR GE FONG MACHINERY CO.,LTD. TAIWAN. MITSUBISHI veya FANUC KONTROLLAR İLE

G-32HA-D G-32HA-DE G-32HA-T CNC OTOMAT TORNALAR GE FONG MACHINERY CO.,LTD. TAIWAN. MITSUBISHI veya FANUC KONTROLLAR İLE G-32HA-D G-32HA-DE G-32HA-T CNC OTOMAT TORNALAR MITSUBISHI veya FANUC KONTROLLAR İLE GE FONG MACHINERY CO.,LTD. TAIWAN MITSUBISHI VEYA FANUC KONTROLLAR İLE GE FONG G-32HA SERİSİ CNC OTOMAT TORNALAR MAKSİMUM

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ CNC TORNA İŞLEMLERİ 2 ANKARA-2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI. Ürün Kataloğu

REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI. Ürün Kataloğu REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI Ürün Kataloğu Hakkımızda 2007 yılında kurulan PARS MAKSAN, 2009 yılına kadar talaşlı imalat, alüminyum döküm, model yapımı alanlarında faaliyet göstermiştir. 2009 yılında üretim

Detaylı

CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Arka Dayama Dili. Acil Stop Butonlu Taşınabilir Ayak Pedalı. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH8 2D

CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Arka Dayama Dili. Acil Stop Butonlu Taşınabilir Ayak Pedalı. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH8 2D CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH8 2D 8 Dokunmatik Renkli Ekran. Manuel büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

Lineer rulman kızaklı dik işleme merkezleri MM-430, MM-800, MM-1000, MM-1500

Lineer rulman kızaklı dik işleme merkezleri MM-430, MM-800, MM-1000, MM-1500 Lineer rulman kızaklı dik işleme merkezleri MM-430, MM-800, MM-1000, MM-1500 MM-430 İş masası: 900X410 mm X-eksen hareketi: 760 mm Y-eksen hareketi: 440 mm Z-eksen hareketi: 460 mm MM-800 İş masası: 900X520

Detaylı

CNC-Kayar Otomat / Otomat

CNC-Kayar Otomat / Otomat CNC-Kayar Otomat / Otomat AVANTAJLAR SR-20J nin yüksek performansı sizi de memnun bırakacak. Daha fazla işlem kabiliyeti ve optimal kinematiği ile çok daha ekonomik çözümlere ulaşabilirsiniz. SR-20JN Bütün

Detaylı

3 EKSEN CNC DİK İŞLEM

3 EKSEN CNC DİK İŞLEM 3 EKSEN CNC DİK İŞLEM MODEL BİRİM ECOTP444 PRO TP444 EXPERT 444 ULTIMA 444 TABLA Çalışma tablası mm 400X400 800x800 400X400 800x800 500x400 800x800 500x400 800x800 Maks. iş parçası ağırlığı kg 300 500

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ 1. BÖLÜM CAD-COMPUTER AIDED DESIGN NE TASARLIYORUZ? - KATI MODELLER (SOLIDS) - -SACLAR(SHEET METAL) - -YÜZEYLER (SURFACES)

Detaylı

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI. Talaş Kaldırma - İşleme

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI. Talaş Kaldırma - İşleme TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI 1. Tornalama Torna Tezgahı 2. Frezeleme Freze Tezgahı 3. Delik Delme Matkap Tezgahı 4. Planyalama Planya Tezgahı

Detaylı

Freze Tezgahları ve Frezecilik

Freze Tezgahları ve Frezecilik Freze Tezgahları ve Frezecilik Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım tezgahlarına

Detaylı

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket.

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket. Frezeleme İşlemleri Üst başlık Askı yatak Fener mili yuvası İş tablası Üst başlık hareket kolu Devir sayısı seçimi Boyuna hareket volanı Düşey hareket kolu Konsol desteği Eksenler ve CNC Freze İşlemler

Detaylı