DENEY 2 Diyot Doğrultma Devreleri ve Gerilim Katlayıcı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DENEY 2 Diyot Doğrultma Devreleri ve Gerilim Katlayıcı"

Transkript

1 DENEY 2 Diyot Doğrultma Devreleri ve Gerilim Katlayıcı A. Amaç Bu deneyin amacı, klasik bir DC güç kaynağında yer alan, AC işareti DC işarete dönüştürme işlemi için gerekli diyot doğrultma devrelerinin çalışmasını anlamak ve karakteristiğini çıkarmak, diyotun gerilim katlayıcı devresindeki çalışmasını incelemektir. B. Temel Bilgiler Doğrultma Devreleri Diyot devrelerinin en yaygın uygulamalarından biri doğrultma devreleridir. Diyot doğrultma devresi klasik bir DC güç kaynağının ilk aşamasını oluşturur. DC gerilim yarıiletken teknolojisi tabanlı neredeyse tüm elektronik cihazların güç beslemesi için gereklidir. DC gerilim beslemesiyle yarıiletken tabanlı elektronik elemanlar uygun çalışma noktasına getirilirler. Böylece anten veya benzeri bir harici giriş ile alınan veri işaretleri istenen çalışma noktasına getirilmiş yarıiletken elemanlar yardımıyla işlenir. Şekil 1 bir DC güç kaynağının blok gösterimini içermektedir. Burada çıkış gerilimi v 0 devreye bağlı olarak değişir. Bu deneyde filtresiz ve filtreli diyotlu doğrultma devre uygulamaları yapılacaktır. Şekil 1 Güç kaynağı blok diyagramı Doğrultma, polarite olarak değişen AC gerilimini tek polariteli hale getirme işlemine denir. Diyot elemanı, akımın sadece tek bir yönde geçişine izin veren karakteristiğinden dolayı doğrultma işlemini gerçekleştirmek için çok elverişlidir. Diyotlu doğrultma devresinin diyot doğrultucu kısmı transformatör ile indüklenme sonucu arzu edilen bir gerilim düzeyine indirilmiş AC gerilimin istenilen alternansının istenilen şekilde filtre devresine iletilmesini, filtre devresi de içerdiği kapasitör sayesinde elde edilen bu pozitif alternanslardan oluşan doğrultulmuş işaretin dalgalılığını azaltmak suretiyle DC gerilim değerinin artmasını sağlar. Diyot doğrultucular yarım dalga ve tam dalga olmak üzere iki temel kategoriye ayrılır.

2 Yarım Dalga Doğrultucu Tek yollu doğrultucu olarak da adlandırılan yarım dalga doğrultma devresi, transformatörü müteakip yüke seri bağlı bir diyot elemanından oluşur. Yarım dalga denmesinin nedeni alternansın birinde iletime geçiyor olmasıdır. Diğer alternans tamamen kesilerek çıkışa iletilmez. Şekil 2 bir yarım dalga doğrultma devresini göstermektedir. Burada transformatörün sekonderine bir diyot ve bu diyota seri bağlı yük direnci mevcut olup çıkış yük direncinin üzerinden alınmaktadır. Doğrultucu devrelerinin analizinde gerilim düşümlü model kullanılır. Diğer bir ifade ile parçalı lineer model (PWL) yaklaşımında diyot iletim durumundayken r f ileri yönlü diyot direnci r f = 0 kabul edilir. Şekil 2 Yarım dalga doğrultucu ve gerilim transfer karakteristiği Şekil 2 deki devrede transformatör, v 1 girişini (örneğin 220V-50Hz), dönüştürme oranına bağlı olarak (v 1 v s = N 1 N 2 ) v s gerilimine dönüştürür. Artık v s gerilimi, v 0 çıkış gerilimini oluşturacak olan diyot doğrultma devresinin giriş gerilimidir. Şekil 2 deki grafik, devrenin v 0 v s gerilim transfer karakteristiğini gösterir. v s <0 için, diyot ters kutuplanmıştır ve bu akımın akmayacağı ve buna bağlı olarak da çıkış gerilimi v 0 ın sıfır olacağı anlamına gelir. v s gerilimi, diyot açılma geriliminden küçük olduğu sürece (v s <v γ ) diyot iletimde olmayacak ve çıkış gerilimi görülmeyecektir. Bunun yanında v s >v γ için, diyot ileri yönlü kutuplanacak ve devreden akım akmasına izin verecektir. Bu durumda; eşitlikleri yazılabilir. i D = v s V γ R v 0 = i D R = v S V γ Eğer v s Şekil 3(a) da görülen gibi bir sinüsoidal işaret ise, çıkış gerilimi, Şekil 2 deki gerilim transfer eğrisi kullanılarak bulunabilir. Giriş işaretinin v s <v γ olduğu bölgede çıkış gerilimi sıfır; v s > v γ olduğu bölgede çıkış gerilimi; v 0 = v s V γ şeklinde olacaktır. Çıkış gerilimi grafiği Şekil3(b) de görülmektedir. v s giriş gerilimi her iki polaritede de (+,-) eşit büyüklükte gerilim değeri gösterdiğinden dolayı zamana göre ortalama değeri sıfırdır. Bunun yanında çıkış gerilimi v 0 için DC gerilimin değeri ve RMS değeri: v 0DC = v m π v 0RMS = v m 2 olarak yazılır.

3 Çıkış geriliminin DC değeri artık sıfırdan farklıdır, böylelikle giriş işareti doğrultulmuş olur. Çıkış geriliminde giriş geriliminin sadece pozitif alternansı göründüğü için buna yarım dalga doğrultma denir. Diyotun kesimde olduğu ve akım iletmediği durumda R direnci üzerinde gerilim düşümü meydana gelmez, böylece giriş işareti diyot üzerinde görülür (Şekil 3(c)). Şekil 3 Yarım dalga doğrultma devresindeki gerilimler (a) sinüsoidal giriş gerilimi, (b) doğrultulmuş çıkış gerilimi, (c) diyot gerilimi Yarım dalga doğrultucunun dezavantajı giriş işaretinin negatif alternansının çıkışa aktarılamamasıdır. Negatif alternans boyunca akım değeri sıfır olduğu için herhangi bir güç harcaması olmaz fakat aynı zamanda kullanılabilecek olan negatif gerilim kullanılamamış olur Filtreli Yarım Dalga Doğrultma Devresi Şekil 4'te görülen yarım dalga doğrultucuya eklenen kapasitör, yüke sağlanan çıkış geriliminin DC değerini yarım dalga doğrultucu devresine göre Şekil 5'te görülen şekilde artırır. Şekil 4 Kapasitörlü yarım dalga doğrultucu

4 Şekil 5 Yarım dalga doğrultucu devresinin çıkış gerilimi Bu durumun geçerli olması için gereken şart kapasitörün boşalma zamanının dalganın periyoduna göre yeterli derecede büyük olmasıdır. Bu duruma T = R L. C boşalma zamanı ile girişteki dalganın periyodu karşılaştırılarak karar verilir. Kapasitör ilavesinin ardından kapasitörün çıkıştaki yüke sağladığı tepe gerilimi ile kapasitörün bir sonraki şarj edici dalga alternansına kadar boşaldığı gerilim farkına "dalgalılık (ripple) gerilimi" denir ve V r ile gösterilir. Dalgalılık gerilimi ne kadar küçük olursa çıkıştaki gerilimin DC büyüklüğü fazla ve sistemin doğrultma kalitesi yüksek olur. Kapasitör ilavesinden sonra çıkış geriliminin DC değeri yaklaşık; olur. v 0DC = (V m v γ ) v r 2 Burada V m v γ kapasitörün dolduğu tepe gerilimi olup çıkışın DC değeri kapasitör doğrusal olarak boşalıyor kabul edilerek dalgalılık geriliminin yarısı kadarki kapasitörün üzerindeki gerilim alınır. Dalgalılık geriliminin alabileceği maksimum değer V m v γ 'ya eşittir. Bu değerden daha fazla bir dalgalılık gerilimi kapasitörün boşalma zamanının dalganın periyoduna göre küçük kaldığı, kapasitör yükünün tamamen boşaldığı anlamına gelir. Bu durumda dalgalılık gerilimi maksimum V m v γ alınarak işlem yapılır. Çıkıştaki DC gerilim kapasitör boşalma zamanı ve periyot ilişkisine göre V m ile V m v γ 2 arasında bir değer alır. Dalgalılık gerilimini hesaplamak için aşağıda gösterilen şekil referans alınırsa; π Şekil 6 Çıkış geriliminde ripple (dalgalılık) etkisi Kapasitörün şarj süresi ΔT olsun, deşarj süresi T-ΔT olur.

5 V r = V cmax V c (t ) olduğu için; e t R L C Taylor serisi açılıp ilk terimi alınırsa; olur. t = T ΔT olduğundan; ΔT T olduğundan ihmal edilebilir; alınabilir. O halde V r; bulunur. O halde çıkış geriliminin DC değeri; olur. V cmax = V m v γ V c (t ) = V cmax e t R L C R LC = 1 t R L C e t V c (t ) V cmax (1 t R L C ) V c (t T ΔT ) = V cmax (1 R L C ) V c (t ) = V cmax (1 T R L C ) V r = (V m v γ ) (V m v γ )(1 T R L C ) V r = (V m v γ )T R L C v 0DC = (V m v γ ) v r 2 v 0DC = (V m v γ ) (V m v γ )T 2R L C Şekil 7 den de anlaşılacağı gibi diyot akımı yalnızca iletim anlarında akar. Kapasitörün tepe değerine kadar şarj olmasından itibaren, bütün deşarj olma süresi boyunca diyot kapalıdır, akım iletmez.

6 Buradaki akımın DC değeri; Şekil 7 Çıkış gerilimi ile diyot akımının zamana bağlı olarak eşzamanlı gösterimi ile bulunur. I DC = v 0 DC R Diyotlu doğrultma devresinin ilk anda çektiği akıma dalgalanma akımı (surge current) denir ve bu akım çekilecek en yüksek tepe değerine sahiptir. Bu akımın çekilme sebebi ilk anda kapasitörün şarj olmak üzere kısa devre gibi davranmasıdır. Ters Tepe Gerilimi (Peak Inverse Voltage): Diyotun kapalı olarak (ters yönde) dayanması gereken maksimum gerilim değeridir. Kapasitörsüz ve kapasitörlü doğrultucu devrelerinde diyotun üzerine düşen gerilim Şekil 8 deki gibidir. Şekil 8 Doğrultucu devresinde diyot üzerine düşen gerilim Bu nedenlerle, yarım dalga doğrultma devresinin dayanması gereken ters tepe gerilimi; PIV = (2V m V γ )

7 değerindedir. Tam Dalga Doğrultucu Tam dalga doğrultucu, yarım dalga doğrultucu çıkışında görülmeyen negatif alternansı tersine çevirerek çıkışa aktarır ve böylece sinüsoidal giriş işaretinin her iki yarı alternansı da çıkışta görülmüş olur. İki temel tam dalga doğrultma devresi yaygındır. Bunlardan ilki çift yollu doğrultucu, diğeri de köprü doğrultucu devresidir. Çift yollu doğrultucu devresi Şekil 9 da görülmektedir. Doğrultucu girişinde bulunan orta uçlu ve bu uca göre simetrik çıkış veren transformatör, giriş işaretini (örneğin 220V-50Hz), transformatörün sekonderindeki iki çıkış noktasına da şekilde görülen polaritede N 1/ 2N 2 sargı oranlarına göre dönüştürecektir (v s ). Giriş işareti pozitif iken transformatörün her iki çıkışı da (v s ) pozitif, giriş işareti negatif iken transformatörün her iki çıkışı da (v s ) negatif olacaktır. Burada transformatör ayrıca ana besleme hattı ile doğrultma devresi arasında elektriksel izolasyonu da sağlayacaktır. Giriş işaretinin pozitif alternansı boyunca, her iki v s çıkışı da pozitiftir. Böylece D 1 diyotu ileri yönlü kutuplanır ve iletime geçer, D 2 diyotu ise ters yönlü kutuplanır ve kesimdedir. D 1 diyotu ve çıkış direnci üzerinden akan akım pozitif bir çıkış gerilimi oluşturmuş olur. Benzer şekilde, giriş işaretinin negatif alternansı boyunca, D 1 diyotu kesimde ve D 2 diyotu ileri yönlü kutuplandığı için iletimdedir. Böylece çıkış gerilimi üzerinden geçen akım yine pozitif bir gerilime sebep olur. Her iki diyotun ileri yönlü direnci r f ihmal edileceğnden, v 0 v s gerilim transfer karakteristiği Şekil 9(b) deki gibi elde edilir. Şekil 9 Tam dalga doğrultucu: (a) orta uçla transformatör devresi, (b) gerilim transfer karakteristiği, (c) giriş ve çıkış dalga formları Sinüsoidal bir giriş işareti için, zamana bağlı çıkış gerilimi, Şekil 9(b) deki gerilim transfer eğrisi kullanılarak bulunabilir. v s > v γ iken, D 1 diyotu açık ve çıkış gerilimi; v 0 = v s V γ olarak hesaplanır. v s geriliminin negatif olduğu durumda, v s < v γ ya da v s > v γ iken, D 2 diyotu açık ve çıkış gerilimi v 0 = v s V γ olacaktır. Bu durumlara tekabül eden çıkış gerilim grafiği Şekil 9(c) de

8 gösterilmektedir. Doğrultulmuş çıkış gerilimi, giriş geriliminin pozitif ve negatif her iki alternansını da içinde barındırdığından bu devre tam dalga doğrultucu devresi adını alır. Tam dalga doğrultucu devresinin diğer bir çeşidi olan köprü tipi doğrultucu devresi Şekil 10(a) da gösterilmiştir. Burada, önceki tam dalga doğrultucu devresindeki iki çıkışlı-orta uçlu transformatör kullanılmamış, önceki devredeki iki diyot yerine 4 farklı diyot elemanı konulmuştur. Giriş geriliminin pozitif alternansında, v s pozitif, D 1 ve D 2 diyotları ileri yönlü kutuplanmış, D 3 ve D 4 diyotları ise ters kutuplanmış olur. Bu durumda devrede akımın akacağı yol Şekil 10(a) da gösterilmiştir. Gerilimin negatif alternansında ise, v s negatif, D 3 ve D 4 diyotları ileri yönlü kutuplanmış, D 1 ve D 2 diyotları ise ters yönlü kutuplanmıştır. Bu durumda akımın devrede izleyeceği yol Şekil 10(b) de gösterilmiştir. Şekil 10(c) sinüsoidal gerilim v s ile doğrultulmuş çıkış gerilimi v 0 grafiğini göstermektedir. Bu devrede akım iletim yönünde iki farklı ileri yönlü kutuplanmış diyot üzerinden geçtiğinden çıkış gerilimi; olarak hesaplanır. v 0 = v s 2V γ Şekil 10 Tam dalga köprü doğrultucu: (a) giriş işaretinin pozitif alternansında akımın yönü, (b) giriş işaretinin negatif alternansında akımın yönü, giriş ve çıkış gerilimi dalga formları Şekil 9 ve Şekil 10 daki iki farklı tam dalga doğrultma devreleri de pozitif çıkış gerilimi üretir.

9 Filtreli Tam Dalga Doğrultma Devreleri Şekil 11 Kapasitörlü çift yollu doğrultucu devresi Şekil 11 deki çift yollu doğrultucu devresine kapasitör ilavesiyle tam dalga doğrultulmuş işaretin dalgalılık gerilimi, çıkıştaki gerilimin ve akımın DC değerleri aşağıdaki şekilde olur. Dalgalılık gerilimi yarıya inmiş, hem pozitif hem de negatif alternanstan yararlanılması ile DC çıkış gerilimi büyümüş olur. V r = (V m v γ )T 2R L C v 0DC = (V m v γ ) (V m v γ )T 4R L C Diyotun dayanması gereken ters tepe gerilimi: olur. I DC = v 0 DC R PIV = (2V m V γ ) Köprü doğrultuculu devreye kapasitör ilavesi ile aşağıdaki devre topolojisi gözlenir. Şekil 12 Kapasitörlü köprü tipi doğrultucu devresi Dalgalılık gerilimi ve çıkış gerilimi iki diyotun ileri yönde gerilim düşümünden etkilenir haldedir. Ancak kademeli çıkış olmaksızın AC giriş doğrultulmuş olur. Köprü doğrultucu için sırasıyla dalgalılık, çıkışın DC gerilimi ve akımı aşağıdaki formüllerle ifade edilir. V r = (V m 2v γ )T 2R L C

10 v 0DC = (V m 2v γ ) (V m 2v γ )T 4R L C I DC = v 0 DC R Köprü doğrultucudaki bir diyotun dayanması gereken ters tepe gerilimi: olur. PIV = (V m V γ ) Şekil 13 RC filtreli bir tam dalga doğrultucunun ripple etkisini gösteren çıkış gerilimi Gerilim Katlayıcı (Voltage Doubler) Geilim katlayıcı devresinin köprü tipi tam dalga doğrultucu devresi ile tek farkı, gerilim katlayıcıda Şekil 14 de görüldüğü gibi iki diyotun iki kondansatörle yer değiştirmesidir. Böylece çıkış tepe değerinin yaklaşık iki katı kadar gerilim elde edilmiş olur. Şekil 14 Gerilim katlayıcı devresi Şekil 15(a) da, transformatörün üzerindeki gerilimin negatif olduğu andaki gerilim katlayıcının eşdeğer devresi, Şekil 15(b) de ise transformatörün üzerindeki gerilimin pozitif olduğu andaki gerilim katlayıcının eşdeğer devresi görülmektedir. Şekil 15(a) da D 2 diyotunun ileri yönlü iletim direnci küçüktür ve böylece C 1 kondansatörü v s giriş geriliminin hemen hemen tepe değerine kadar dolar. C 1 kondansatörü üzerindeki 2 numaralı terminal 1 numaralı terminale göre pozitiftir. v s işaretinin genliği düşerken C 1 kondansatörü R L ve C 2 üzerinden boşalır. Burada R L C 2 zaman sabitinin, giriş işaretinin periyoduna göre çok uzun olduğunu kabul edilir.

11 v s giriş işaretinin polaritesi değiştiğinde (Şekil 15(b)), C 1 kondansatörü üzerindeki gerilim 2 numaralı terminal pozitif olacak şekilde V M düzeylerindedir. v s giriş işareti yeniden tepe değerine ulaştığında bu kez C 2 kondansatörü V M e kadar dolacaktır. Şekil 15 Gerilim katlayıcının eşdeğer devresi: (a) Negatif giriş alternansı, (b) pozitif giriş alternansı için Kirchoff un gerilim kanununa göre R L yük direnci üzerindeki gerilim 2V M olarak görülecektir. Doğrultma devrelerinin çıkışındakine benzer bir ripple etkisi burada da olacaktır. Fakat C 1 ve C 2 değerlerinin yeterince büyük olması ripple etkisini azaltacaktır (Şekil 10). Şekil 16 Gerilim katlayıcı çıkış grafiği ve ripple etkisi Malzeme Listesi: D1N4001 Diyot (4 adet) 2.2kΩ direnç 10uF (2 adet), 470uF kondansatör KAYNAKLAR: 1. Microelectronics Circuit Analysis and Design, Neamen D., Microelectronic Circuit Design, Jeager R., Blalock T., 2011

12 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza C. Hazırlık Çalışması Vin = 10 sin(2π100t), V γ = 0.6V ve R = 2.2kΩ ise; 1. Yarım dalga doğrultma devresi için v 0DC, I DC ve V rms değerlerini bulunuz 2. Köprü tipi tam dalga doğrultma devresi için v 0DC, I DC ve V rms değerlerini bulunuz. 3. Sinyal jeneratöründen V s = 10sin (2π100t) kaynak gerilimi verildiği düşünülerek, kondansatörler 10uF ise, C1 e paralel bağlı R1=2.2K Ω direnci üzerindeki voltaj nedir hesaplayınız. (Diyot gerilimlerini 0.6V olarak alınız).

13

14 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza D. Deney Çalışması a. Kapasitörsüz ve Kapasitörlü Yarım Dalga Doğrultma Deneyi 1. Aşağıdaki devreyi kurunuz. 2. Sinyal jeneratörüden V s = 10sin (2π100t) kaynak gerilimi alınız. 3. Osiloskobun birinci kanalını diyotun anoduna, ikinci kanalını ise dirence bağlayarak eşzamanlı olarak giriş ve çıkış işaretlerini gözleyiniz ve grafikleri deney sonuç sayfasındaki ilgili kısıma çiziniz. 4. Aşağıdaki devreyi kurunuz ve bir önceki deneyin 3. adımını tekrarlayınız. Elde ettiğiniz çıkış eğrisini deney sonuç sayfasındaki ilgili kısıma çiziniz. Şekil Şekil 17 deki devrede kondansatörü 22uF ile değiştirerek 3. adımı tekrar ediniz. Elde ettiğiniz çıkış eğrisini deney sonuç sayfasındaki ilgili kısıma çiziniz. b. Gerilim Katlayıcı Deneyi 1. Şekil 18 deki devreyi kurunuz.

15 Şekil Sinyal jeneratöründen V s = 4sin (2π1000t) kaynak gerilimi, kondansatörleri 10uF, C1 e paralel bağlı yerleştirilecek direnci R1=2.2K Ω alınız. 3. Osiloskobun birinci kanalını kaynak gerilimini görüntülemek için girişe, ikinci kanalını da çıkış gerilimini görüntülemek için dirence bağlayınız ve elde ettiğiniz grafikleri çiziniz. 4. Multimetre ile AC Vs giriş voltajını ve DC Vo çıkış voltajını ölçerek yazınız. 5. Şekil 18 deki devrede kondansatörü 22uF ile değiştirerek 3. ve 4. adımı tekrar ediniz.

16 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza E. Deney 2 Sonuç Sayfası Kondansatörlü ve Kondansatörsüz Yarım Dalga Doğrultma Deneyi Sonuçları Yarım Dalga Doğrultma Devresi Çıkış Grafiği 4.7uF Kondansatör Eklenmiş Yarım Dalga Doğrultma Devresi Çıkış Grafiği 22uF Kondansatör Eklenmiş Yarım Dalga Doğrultma Devresi Çıkış Grafiği

17 Gerilim Katlayıcı Deney Sonuçları 10uF için; Giriş voltajı: Çıkış voltajı: 22uF için; Giriş voltajı: Çıkış voltajı:

18 Deney No Deney Adı Öğrenci No Ad-Soyad İmza F. Sonuç ve Tartışma 1. Ön çalışma sorularında elde ettiğiniz sonuçlar ile deney sırasında elde ettiğiniz sonuçları karşılaştırınız, farklar varsa bu farkların olası sebeplerin yazınız. 2. Bu deney çalışmasında neler öğrendiniz kendi cümlelerinizle açıklayınız. 3. Doğrultma devrelerinin çıkışında bulunan kondansatör elemanının görevi nedir? Doğrultma işlemi için yüksek kapasite değerleri mi, düşük kapasite değerleri mi daha iyidir? Nedenlerini yazınız.

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#2 Diyot Doğrultma Devreleri ve Gerilim Katlayıcı Doç Dr. Mutlu AVCI Ar.Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2016

Detaylı

DENEY 3 Kırpıcı ve Kenetleyici Devreler

DENEY 3 Kırpıcı ve Kenetleyici Devreler ENEY 3 Kırpıcı ve Kenetleyici evreler 1. Amaç Bu deneyin amacı, diyot elemanının elektronik devrelerde diğer bir uygulaması olan ve dalgaların şekillendirilmesinde kullanılan kırpıcı ve kenetleyici devrelerinin

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik1 Laboratuvarı eney Föyü eney#3 iyot Kırpıcı ve Kenetleyici evreler oç. r. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU AANA, 2017 ENEY 3 Kırpıcı

Detaylı

Yarım Dalga Doğrultma

Yarım Dalga Doğrultma Elektronik Devreler 1. Diyot Uygulamaları 1.1 Doğrultma Devreleri 1.1.1 Yarım dalga Doğrultma 1.1.2 Tam Dalga Doğrultma İki Diyotlu Tam Dalga Doğrultma Dört Diyotlu Tam Dalga Doğrultma Konunun Özeti *

Detaylı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER 3.1. Deneyin Amacı Yarım ve tam dalga doğrultucunun çalışma prensibinin öğrenilmesi ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin

Detaylı

DENEY 3 DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ

DENEY 3 DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ DENEY 3 DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ 31 DENEYİN AMACI Bu deneyde elektronik dc güç kaynaklarının ilk aşaması olan diyot doğrultucu devreleri test edilecektir Deneyin amacı; doğrultucu devrelerin (yarım ve

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

DENEY 2: DĠYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERĠ

DENEY 2: DĠYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERĠ DENEY 2: DĠYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERĠ 1- Kırpıcı Devreler: Girişine uygulanan sinyalin bir bölümünü kırpan devrelere denir. En basit kırpıcı devre, şekil 1 'de görüldüğü gibi yarım

Detaylı

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI

2. Bölüm: Diyot Uygulamaları. Doç. Dr. Ersan KABALCI 2. Bölüm: Diyot Uygulamaları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 Yük Eğrisi Yük eğrisi, herhangi bir devrede diyot uygulanan bütün gerilimler (V D ) için muhtemel akım (I D ) durumlarını gösterir. E/R maksimum I

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 6: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

ELEKTRONİK-2 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Doğrultucu Deneyleri

ELEKTRONİK-2 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Doğrultucu Deneyleri ELEKTRONİK-2 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Doğrultucu Deneyleri DENEYİN AMACI (1) Yarım-dalga, tam-dalga ve köprü doğrultucu devrelerinin çalışma prensiplerini anlamak. GENEL BİLGİLER Yeni Terimler (Önemli

Detaylı

DENEY FÖYÜ 5: Diyotlu Doğrultma Devreleri

DENEY FÖYÜ 5: Diyotlu Doğrultma Devreleri Deneyin Amacı: DENEY FÖYÜ 5: Diyotlu Doğrultma Devreleri Alternatif akımı doğru akıma dönüştürebilmek, yarım dalga ve tam dalga doğrultma kavramlarını anlayabilmek ve diyot ve köprü diyotla doğrultma devrelerini

Detaylı

DOĞRULTUCULAR VE REGÜLATÖRLER

DOĞRULTUCULAR VE REGÜLATÖRLER Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı DOĞRULTUCULAR VE REGÜLATÖRLER 1. Deneyin Amacı Yarım

Detaylı

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ 2.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde çıkış gerilim dalga formunda değişiklik oluşturan kırpıcı (clipping) ve kenetleme (clamping) devrelerinin nasıl çalıştığı öğrenilecek ve kavranacaktır.

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#6 İşlemsel Kuvvetlendiriciler (OP-AMP) - 2 Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY

Detaylı

Şekil 1. Bir güç kaynağının blok diyagramı

Şekil 1. Bir güç kaynağının blok diyagramı DİYOUN DOĞRULUCU OLARAK KULLANIMI Bu çalışmada, diyotların doğrultucu olarak kullanımı incelenecektir. Doğrultucular, alternatif gerilim (Alternating Current - AC) kaynağından, doğru gerilim (Direct Current

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME0 ELEKRONİK LABORAUARI DENEY 3: DİYOUN DOĞRULUCU OLARAK KULLANILMASI 04-05 BAHAR Grup Kodu: Deney arihi: Raporu Hazırlayan

Detaylı

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP Amaç: Bu deneyin amacı, öğrencilerin alternatif akım ve gerilim hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır. Deney sonunda öğrencilerin, periyot, frekans, genlik,

Detaylı

BLM 224 ELEKTRONİK DEVRELER

BLM 224 ELEKTRONİK DEVRELER BLM 224 ELEKTRONİK DEVRELER Hafta 3 DİYOT UYGULAMALARI Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Elektronik Notları 1 Tam Dalga Doğrultucu, Orta Uçlu Bu doğrultma tipinde iki adet diyot orta

Detaylı

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular Kaynak: Fundamentals of Microelectronics, Behzad Razavi, Wiley; 2nd edition (April 8, 2013), Manuel Solutions. Bölüm 3 Seçme Sorular ve Çözümleri

Detaylı

Düzenlilik = ((Vçıkış(yük yokken) - Vçıkış(yük varken)) / Vçıkış(yük varken)

Düzenlilik = ((Vçıkış(yük yokken) - Vçıkış(yük varken)) / Vçıkış(yük varken) KTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Sayısal Elektronik Laboratuarı DOĞRULTUCULAR Günümüzde bilgisayarlar başta olmak üzere bir çok elektronik cihazı doğru akımla çalıştığı bilinen

Detaylı

Adapazarı Meslek Yüksekokulu Analog Elektronik

Adapazarı Meslek Yüksekokulu Analog Elektronik 22 Adapazarı Meslek Yüksekokulu Analog Elektronik Doğrultma Devreleri AC gerilimi DC gerilime çeviren devrelere doğrultma devreleri denir. Elde edilen DC gerilim dalgalı bir gerilimdir. Kullanılan doğrultma

Detaylı

DENEY 2: DİYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERİ

DENEY 2: DİYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERİ DENEY 2: DİYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERİ 1. Kırpıcı Devreler: Girişine uygulanan sinyalin bir bölümünü kırpan devrelere denir. En basit kırpıcı devre, Şekil 1 de görüldüğü gibi yarım

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Diyotlu Doğrultucu Uygulamaları

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Diyotlu Doğrultucu Uygulamaları YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİKELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 6 Deney Adı: Diyotlu Doğrultucu Uygulamaları Öğretim Üyesi: Yard. Doç. Dr. Erhan

Detaylı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı DENEY NO : 7 DENEY ADI : DOĞRULTUCULAR Amaç 1. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu oluşturmak 2. Dalgacıkları azaltmak için kondansatör filtrelerinin kullanımını incelemek. 3. Dalgacıkları azaltmak için

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#7 Ortak Kollektörlü ve Ortak Bazlı BJT Kuvvetlendirici Deneyi Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#8 Alan Etkili Transistör (FET) Karakteristikleri Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU Doç. Dr. Mutlu AVCI ADANA,

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#8 Alan Etkili Transistör (FET) Karakteristikleri Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA,

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

KIRPICI DEVRELER VE KENETLEME DEVRELERİ

KIRPICI DEVRELER VE KENETLEME DEVRELERİ A) Kırpıcı Devreler KIRPICI DEVRELER VE KENETLEME DEVRELERİ Bir işaretteki belli bir gerilim ya da frekans seviyesinin üstündeki veya altındaki parçasını geçirmeyen devrelere kırpıcı devreler denir. Kırpıcı

Detaylı

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Notlar kapalıdır, hesap makinesi kullanılabilir, öncelikle kağıtlardaki boş alanları kullanınız ve ek kağıt gerekmedikçe istemeyiniz. 6 veya 7.ci sorudan en

Detaylı

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde diyotların akım-gerilim karakteristiği incelenecektir. Bir ölçü aleti ile (volt-ohm metre) diyodun ölçülmesi ve kontrol edilmesi (anot ve katot

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik1 Laboratuvarı eney Föyü eney#3 iyot Kırpıcı ve Kenetleyici evreler oç. r. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU AANA, 2016 BMM212 Elektronik

Detaylı

DENEY NO : 6 KIRPICI DİYOT DEVRELERİ

DENEY NO : 6 KIRPICI DİYOT DEVRELERİ DENEY NO : 6 KIRPICI DİYOT DEVRELERİ DENEYİN AMACI : Diyotların doğrultucu olarak kullanımını öğrenmek. KULLANILACAK MALZEMELER 2 adet 1N4007 diyot, 2 adet 1kΩ, Güç kaynağı, Fonksiyon jeneratörü, Osiloskop.

Detaylı

DENEY 9- DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ

DENEY 9- DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ 9.1. DENEYİN AMAÇLARI DENEY 9- DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ RC devresinde kondansatörün şarj ve deşarj eğrilerini elde etmek Zaman sabiti kavramını öğrenmek Seri RC devresinin geçici cevaplarını incelemek

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

DĐYOTLARIN DOĞRULTUCU DEVRELERDE KULLANILMASI

DĐYOTLARIN DOĞRULTUCU DEVRELERDE KULLANILMASI DENEY NO : 4 DĐYOLARIN DOĞRULUCU DERELERDE KULLANILMASI Bu deneyde, diyotun teel kullanı alanlarından biri olan doğrultucu devreleri tanıtak ve çalışalarını pratik olarak anlatak, birbirlerine olan üstünlüklerinin

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM333 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#1 BJT'li Fark Kuvvetlendiricisi Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2017 DENEY 1 BJT'li

Detaylı

5. Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülebilen Değerleri

5. Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülebilen Değerleri Elektrik devrelerinde ölçülebilen büyüklükler olan; 5. Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülebilen Değerleri Akım Gerilim Devrede bulunan kaynakların tiplerine göre değişik şekillerde olabilir. Zamana bağlı

Detaylı

DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular

DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular DENEY 4-1 Yarım-Dalga Doğrultucu DENEYİN AMACI 1. Yarım-dalga doğrultucu devrenin çalışma prensibini anlamak. 2. Yarım-dalga doğrultucu devrenin çıkış gerilimini

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM212 Elektronik-1 Laboratuvarı Deney Föyü Deney#9 Alan Etkili Transistörlü Kuvvetlendiriciler Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

DENEY 2. Şekil 2.1. 1. KL-13001 modülünü, KL-21001 ana ünitesi üzerine koyun ve a bloğunun konumunu belirleyin.

DENEY 2. Şekil 2.1. 1. KL-13001 modülünü, KL-21001 ana ünitesi üzerine koyun ve a bloğunun konumunu belirleyin. DENEY 2 2.1. AC GERİLİM ÖLÇÜMÜ 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. AC voltmetre, AC gerilimleri ölçmek için kullanılan kullanışlı bir cihazdır.

Detaylı

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. GENEL BİLGİLER AC voltmetre, ac gerilimleri ölçmek için kullanılan

Detaylı

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ Regüleli Güç Kaynakları Elektronik cihazlar harcadıkları güçlere göre farklı akımlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin; bir radyo veya amplifikatörün hoparlöründen duyulan ses şiddetine

Detaylı

DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ

DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ DENEYİN AMAÇLARI DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ RC devresinde kondansatörün şarj ve deşarj eğrilerini elde etmek Zaman sabiti kavramını öğrenmek Seri RC devresinin geçici cevaplarını incelemek Deney Malzemeleri:

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#3 Güç Kuvvetlendiricileri Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY 3 Güç Kuvvetlendiricileri

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK MĠMARLIK FAKÜLTESĠ ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ELEKTRONĠK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2: DĠYOT UYGULAMALARI

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK MĠMARLIK FAKÜLTESĠ ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ELEKTRONĠK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2: DĠYOT UYGULAMALARI T.. ULUDAĞ ÜNĠERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK MĠMARLIK FAKÜLTESĠ ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ELEKTRONĠK DERELER LABORATUARI I Kırpıcı devreler Kenetleme devreleri Doğrultma devreleri DENEY 2: DĠYOT UYGULAMALARI

Detaylı

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI DENEY NO:4 KIRPICI DEVRELER Laboratuvar Grup No : Hazırlayanlar :......................................................................................................

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri Deneyin Amacı: Seri ve paralel rezonans devrelerini incelemek, devrelerin karakteristik parametrelerini hesaplamak ve ölçmek, rezonans eğrilerini çizmek.

Detaylı

Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır.

Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır. Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır. Uygulama -1: Dirençlerin Seri Bağlanması Uygulama -2: Dirençlerin Paralel Bağlanması Uygulama -3: Dirençlerin Karma Bağlanması Uygulama

Detaylı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ 8.1. Deneyin Amacı Ortak emiter bağlı yükseltecin yüklü, yüksüz kazancını tespit etmek ve ortak emiter yükseltecin küçük sinyal modelini çıkartmak. 8.2. Kullanılacak Malzemeler

Detaylı

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular)

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC-DC dönüştürücüler (doğrultucular), AC gerilimi DC gerilime dönüştüren güç elektroniği devreleridir. Güç elektroniğinin temel güç devrelerinden doğrultucuları 2 temel

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri DENEY NO : 3 DENEYİN ADI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin Karakteristikleri DENEYİN AMACI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin karakteristiklerini çıkarmak, ilgili parametrelerini

Detaylı

Diyot Uygulamaları. AC\DC Güç Kaynakları Dalga Şekillendirici Devreler Gerilim Katlayıcı Devreler

Diyot Uygulamaları. AC\DC Güç Kaynakları Dalga Şekillendirici Devreler Gerilim Katlayıcı Devreler Diyot Uygulamaları AC\DC Güç Kaynakları Dalga Şekillendirici Devreler Gerilim Katlayıcı Devreler 1 2.2 AC\DC Güç Kaynakları V DC Transformatör Doğrultma Devresi Filtre Regülatör Devresi AC Giriş DC Çıkış

Detaylı

Osiloskop ve AC Akım Gerilim Ölçümü Deney 3

Osiloskop ve AC Akım Gerilim Ölçümü Deney 3 Osiloskop ve AC Akım Gerilim Ölçümü Deney 3 DENEY 1-6 AC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. GENEL BİLGİLER AC

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Numara : Adı Soyadı : Grup Numarası : DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Amaç: Teorik Bilgi: Ġstenenler: Aşağıda şemaları verilmiş olan 3 farklı devreyi kurarak,

Detaylı

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELM 33 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY ÖYÜ DENEY 2 Ortak Emitörlü Transistörlü Kuvvetlendiricinin rekans Cevabı. AMAÇ Bu deneyin amacı, ortak emitörlü (Common Emitter: CE) kuvvetlendiricinin tasarımını,

Detaylı

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular)

AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC/DC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (Doğrultucular) AC-DC dönüştürücüler (doğrultucular), AC gerilimi DC gerilime dönüştüren güç elektroniği devreleridir. Güç elektroniğinin temel güç devrelerinden doğrultucuları 2 temel

Detaylı

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak.

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. Bölüm 3 AC Devreler DENEY 3-1 AC RC Devresi DENEYİN AMACI 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. GENEL BİLGİLER Saf

Detaylı

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği ZENER DİYOT VE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Küçük sinyal diyotları, delinme gerilimine yakın değerlerde hasar görebileceğinden, bu değerlerde kullanılamazlar. Buna karşılık, Zener diyotlar delinme gerilimi

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü HAZIRLIK ÇALIŞMALARI İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER VE UYGULAMALARI 1. 741 İşlemsel yükselteçlerin özellikleri ve yapısı hakkında bilgi veriniz. 2. İşlemsel yükselteçlerle gerçekleştirilen eviren yükselteç, türev

Detaylı

DİYOTLU DEVRELER. 1. Kırpma devresi: Giriş işaretinin bazı kısımlarını kırpar ve kırpılmış sinyali çıkış işareti olarak kulanır.

DİYOTLU DEVRELER. 1. Kırpma devresi: Giriş işaretinin bazı kısımlarını kırpar ve kırpılmış sinyali çıkış işareti olarak kulanır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı DİYOTLU DEVRELER 1. Deneyin Amacı Kırpma ve kenetleme

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek DENEY 4: ZENER DİYOT (Güncellenecek) 4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek 4.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler

Detaylı

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI Teorinin Açıklaması: Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır. Yükselteçlerde DC yi geçirip AC geçirmeyerek filtre

Detaylı

Bölüm 2 DC Devreler. DENEY 2-1 Seri-Paralel Ağ ve Kirchhoff Yasası

Bölüm 2 DC Devreler. DENEY 2-1 Seri-Paralel Ağ ve Kirchhoff Yasası Bölüm 2 DC Devreler DENEY 2-1 Seri-Paralel Ağ ve Kirchhoff Yasası DENEYİN AMACI 1. Seri, paralel ve seri-paralel ağları tanımak. 2. Kirchhoff yasalarının uygulamaları ile ilgili bilgi edinmek. GENEL BİLGİLER

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT UYGULAMALARI

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT UYGULAMALARI T.. ULUAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK EVRELERİ LABORATUVARI I Kırpıcı devreler Kenetleme devreleri oğrultma devreleri ENEY 2: İYOT UYGULAMALARI ENEY

Detaylı

Ders 04. Elektronik Devre Tasarımı. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir.

Ders 04. Elektronik Devre Tasarımı. Güç Elektroniği 1. Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Elektronik Devre Tasarımı Ders 04 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 AC-DC Dönüştürücüler AC-DC dönüştürücüler

Detaylı

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DENEY 6: KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI 1. Açıklama Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı

Detaylı

1. RC Devresi Bir RC devresinde zaman sabiti, eşdeğer kapasitörün uçlarındaki Thevenin direnci ve eşdeğer kapasitörün çarpımıdır.

1. RC Devresi Bir RC devresinde zaman sabiti, eşdeğer kapasitörün uçlarındaki Thevenin direnci ve eşdeğer kapasitörün çarpımıdır. DENEY 1: RC DEVRESİ GEÇİCİ HAL DURUMU Deneyin Amaçları RC devresini geçici hal durumunu incelemek Kondansatörün geçici hal eğrilerini (şarj ve deşarj) elde etmek, Zaman sabitini kavramını gerçek devrede

Detaylı

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Deneyin Amacı: DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Osiloskop kullanarak alternatif gerilimlerin incelenmesi Deney Malzemeleri: 5 Adet 1kΩ, 5 adet 10kΩ, 5 Adet 2k2Ω, 1 Adet potansiyometre(1kω), 4

Detaylı

ELM 232 Elektronik I - Deney 2 Zener Diyotlu Regülatör Tasarımı. Doğrultucu Regülatör Yük. R L yükü üzerinde oluşan sinyalin DC bileşeni

ELM 232 Elektronik I - Deney 2 Zener Diyotlu Regülatör Tasarımı. Doğrultucu Regülatör Yük. R L yükü üzerinde oluşan sinyalin DC bileşeni Amaç Bu deneyin amaçları; tam doğrultucu köprünün çalışmasını izlemek, kondansatör kullanılarak elde edilen doğrultucuyu incelemek ve zenerli regülatör tasarımı yapmaktır. Deneyin Yapılışı Sırasında İhtiyaç

Detaylı

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki direnci ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin

Detaylı

Nedim Tutkun, PhD, MIEEE Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Konuralp Düzce

Nedim Tutkun, PhD, MIEEE Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Konuralp Düzce GÜÇ ELEKTRONİĞİ ÖRNEK ARASINAV SORULARI Nedim Tutkun, PhD, MIEEE nedimtutkun@duzce.edu.tr Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 81620 Konuralp Düzce Soru-1) Şekildeki diyotlu R-L devresinde,

Detaylı

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Kirchhoff Akım/Gerilim Yasaları ve Düğüm Gerilimleri Yöntemi DENEYİN AMACI : Kirchhoff akım/gerilim yasalarının ve düğüm gerilimleri yöntemi ile hesaplanan devre akım ve gerilimlerinin

Detaylı

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT DENEY 2 OHM-KIRCHOFF KANUNLARI VE BOBİN-DİRENÇ-KONDANSATÖR Malzeme Listesi: 1 adet 47Ω, 1 adet 100Ω, 1 adet 1,5KΩ ve 1 adet 6.8KΩ Dirençler 1 adet 100mH Bobin 1 adet 220nF Kondansatör Deneyde Kullanılacak

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1. DİYOT ve UYGULAMALARI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1. DİYOT ve UYGULAMALARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 DİYOT ve UYGULAMALARI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Memduh SUVEREN EKİM 2011 KAYSERİ DİYOT

Detaylı

Kırpıcı devrelerin çalışma prensiplerinin deney yoluyla incelenmesi.

Kırpıcı devrelerin çalışma prensiplerinin deney yoluyla incelenmesi. DENEY 2: KIRPICI DEVRELER 2.1. Deneyin Amacı Kırpıcı devrelerin çalışma prensiplerinin deney yoluyla incelenmesi. 2.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler 1) 1N400X diyot 2) 1KΩ direnç ve bağlantı kabloları

Detaylı

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 01: DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney

Detaylı

BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR

BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR A. DENEYİN AMACI: Tek faz ve 3 faz diyotlu doğrultucuların çalışmasını ve davranışlarını incelemek. Bu deneyde tek faz ve 3 faz olmak üzere tüm yarım ve tam dalga doğrultucuları,

Detaylı

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme BÖLÜM X OSİLATÖRLER 0. OSİLATÖRE GİRİŞ Kendi kendine sinyal üreten devrelere osilatör denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen ve testere

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisliği Bölümü. ELK232 Elektronik Devre Elemanları

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisliği Bölümü. ELK232 Elektronik Devre Elemanları T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ELK232 Elektronik Devre Elemanları DENEY 2 Diyot Karekteristikleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan TOPALOĞLU Elektronik Devre Elemanları Mühendislik Fakültesi Baskı-1 ELK232

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEYİ Amaç: Bu deney, diyotların gerilim-akım eğrisinin elde edilmesi, diyotların temel kullanım

Detaylı

DENEY 5: ALTERNATİF AKIMDA FAZ FARKI (R, L VE C İÇİN)

DENEY 5: ALTERNATİF AKIMDA FAZ FARKI (R, L VE C İÇİN) DENEY 5: ALTERNATİF AKIMDA FAZ FARKI (R, L VE C İÇİN) A. DENEYİN AMACI : Bu deneyin amacı, pasif elemanların (direnç, bobin ve sığaç) AC tepkilerini incelemek ve pasif elemanlar üzerindeki faz farkını

Detaylı

Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I LAB SINAVI DARBE GENLİK MODÜLASYONU (PWM)

Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I LAB SINAVI DARBE GENLİK MODÜLASYONU (PWM) Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I LAB SINAVI DARBE GENLİK MODÜLASYONU (PWM) 9.1 Amaçlar 1. µa741 ile PWM modülatör kurulması. 2. LM555 in çalışma prensiplerinin

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 02: ZENER DİYOT ve AKIM GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

DENEY 5: RC DEVRESİNİN OSİLOSKOPLA GEÇİCİ REJİM ANALİZİ

DENEY 5: RC DEVRESİNİN OSİLOSKOPLA GEÇİCİ REJİM ANALİZİ A. DENEYİN AMACI : Seri RC devresinin geçici rejim davranışını osiloskop ile analiz etmek. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. Sinyal Üreteci, 2. Osiloskop, 3. Değişik değerlerde direnç ve kondansatörler.

Detaylı

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 9.1. Deneyin Amacı Bir JFET transistörün karakteristik eğrilerinin çıkarılıp, çalışmasının pratik ve teorik olarak öğrenilmesi 9.2. Kullanılacak Malzemeler ve Aletler

Detaylı

6. DENEY Alternatif Akım Kaynağı ve Osiloskop Cihazlarının Kullanımı

6. DENEY Alternatif Akım Kaynağı ve Osiloskop Cihazlarının Kullanımı 6. DENEY Alternatif Akım Kaynağı ve Osiloskop Cihazlarının Kullanımı Deneyin Amacı: Osiloskop kullanarak alternatif gerilimlerin incelenmesi Deney Malzemeleri: Osiloskop Alternatif Akım Kaynağı Uyarı:

Detaylı

TEK FAZLI DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI DOĞRULTUCULAR ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK ÜHENDĠSLĠĞĠ GÜÇ ELEKTRONĠĞĠ LABORATUAR TEK FAZL DOĞRULTUCULAR Teorik Bilgi Pek çok güç elektroniği uygulamasında, giriş gücü şebekeden alınan 50-60 Hz lik AC güç şeklindedir ve uygulamada

Detaylı

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Diyotlar; bir yarısı N-tipi, diğer yarısı P-tipi yarıiletkenden oluşan kristal elemanlardır ve tek yönlü akım geçiren yarıiletken devre elemanlarıdır. N

Detaylı

BÖLÜM IV YARIİLETKEN GÜÇ KAYNAKLARI

BÖLÜM IV YARIİLETKEN GÜÇ KAYNAKLARI BÖÜM IV YAIİETKEN GÜÇ KAYNAKAI 4.1 GİİŞ Bütün elektronik devrelerin çalışabilmesi için bir güç kaynağına ihtiyacı vardır. Elektronik devrelerde besleme gerilimi olarak DC gerilim kullanılmaktadır. Ancak,

Detaylı

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki direnci ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin

Detaylı

ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI

ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Güç Elektroniği Uygulamaları ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEYİ 1. Amaç: Bu deney, diyotların gerilim-akım eğrisinin elde edilmesi, diyotların temel kullanım

Detaylı

Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım kaynakları incelenecektir.

Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım kaynakları incelenecektir. DENEY 7 AKIM KAYNAKLARI VE AKTİF YÜKLER DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 7.1 DENEYİN AMACI Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım

Detaylı