SUKULENT BİTKİLER. Öğr.Gör.Hande ASLAN Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SUKULENT BİTKİLER. Öğr.Gör.Hande ASLAN Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı"

Transkript

1 SUKULENT BİTKİLER

2 AEONIUMLAR

3 Crassulaceae familyası üyesidirler. Aeonium cinsi bitkilerin 30 civarlarında türü bulunmaktadır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Bu bitkilerin kimisi gövdesizken kimisi kısa ya da orta boylu, çalımsı bitkiler halinde gelişim gösterirler. YAPRAK ÖZELLİKLERİ: Tür ve çeşitlere göre değişmekle beraber yeşilin farklı tonlarından, mor ve kırmızı tonlarına kadar değişen etli yaprakları vardır. Bu yapraklar rozet oluştururlar. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: Bu rozetlerin ortasında ilkbahar aylarından yaz mevsimine kadar yıldız şekilli, beyaz, sarı, pembe, kırmızı renkte küçük çiçekler açar. Bitki çiçeğini açıp tohumlar olgunlaşınca, kimi Aeonium türünde rozet sararıp kurur, kiminde ise tüm bitki ölür.

4 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgelerinin bol güneşli veya yarı gölgelik ortamlarını seven bitkilerdir. Dona karşı dayanıksızdırlar. Fakat kışın toprakları tutulursa soğuk havalara dayanabilirler. Süzek toprakları severler. Dinlenme döneminde (kışın) sulanmaları gerekmez. ÜRETİMLERİ: Aeoniumlar ilkbaharda tohumdan üretilebilecekleri gibi, yaz mevsimi başında çelikle de üretilebilirler.

5 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

6 Aeonium arboreum 2 metreye kadar boylanabilir. Çalımsı görünüştedir. Rozetler yeşil renklidir. İlkbaharda salkımlar halinde açan sarı renkli çiçekleri vardır. Rozetleri kırmızı-bordo renkli kültür formu da bulunur. (A. Arboreum var. atropurpurea)

7

8

9 Aeonium haworthii 60 cm ye kadar boylanabilir. Rozeti oluşturan yaprakları mavimsi yeşil renklidir. İlkbaharda soluk sarı veya beyaz renkte çiçek açar.

10

11

12 BEAUCARNEA (NOLİNA)

13 Agavaceae familyası üyesidirler. Kökenleri ABD nin Guatemala2ya kadar uzanan kıraç alanlarıdır. 24 türü vardır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Doğal ortamlarında 4-8 m kadar boy yaparak küçük ağaç haline gelebilirler. Saksılar içerisinde 1-1,5 m kadar boylanırlar. Gençken yuvarlak bir yumru halinde uzayan gövdesi vardır. YAPRAK ÖZELLİKLERİ: İnce uzun şerit biçiminde yeşil renkli yaprakları vardır. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: Yaz aylarında bitkinin tepesinde uzun saplı ve salkımlar halinde krem renginde çiçek açar.

14 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak iklim bitkisidirler. Bol güneşli ve aydınlık yerlerden hoşlanırlar. Dona karşı hassastırlar. Geçirgen toprakları severler. ÜRETİMLERİ: Tohumla üretilebilirler. Ya da ilkbahar aylarında köklenmiş piçlerin bitkiden ayrılması ile deüretimleri yapılabilir.

15 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

16 Beaucarnea recurvata (Nolina) Herdemyeşildir. Ana vatanında 4-8 metreye kadar boylanan ağaç formunda gelişim gösterir. Gövdesi gençken yuvarlak bir şişe gibidir. Bitki ağaç haline gelirken dallanır. Şerit biçimindeki yaprakları koyu yeşil renklidir. Rozet oluştururlar. Yaz aylarında uzun saklımlar halinde krem rengi çiçek açarlar.

17

18

19 CEROPEGIA

20 Apocynaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika, Madagaskar, Güney Asya ve Avustralya dır. 150 kadar türü vardır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Sarılıcı, tırmanıcı ve sarkıcı gelişen, kışın yapraklarını döken ya da dökmeyen bitkilerdir. YAPRAK ÖZELLİKLERİ: Yaprakları türlere göre değişmekle beraber, kimisi mızrak şeklinde kimisi kalp şeklindedir. Kimi türlerde yapraklar küçük olup balık pullarını andırır. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: Yaz aylarında tek tek yada salkımlar halinde açan çeşitli renklerde çiçekleri vardır.

21 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Ilık ve serin ortamları tercih ederler. Yarı gölge yerleri severler. Dona karşı hassastırlar. Süzek, kumlu-killi ve gevşek yapılı toprakları severler. ÜRETİMLERİ: İlkbaharda tohum ekimi ile ya da yaz aylarında alınan cm uzunluğundaki gövde çelikleri ile üretilirler.

22 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

23 Ceropegia woodii (Kalp kalbe karşı) 90 cm e kadar uzayıp sarkan bir bitkidir. Yaprak ayası çeşitli renklerde olup, yaprakları kalp şeklindedir. Yaz aylarında gösterişsiz çiçekler açar.

24

25

26 CONOPHYTUM

27 Aizoaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika dır. 300 kadar türü bulunmaktadır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Bilinen anlamda gövdeleri yoktur. Kümeler oluşturarak gelişip, toprağı kaplayan bitkilerdir. Yeşilin çeşitli tonlarında iki bileşik yaprak etli ve suluözle birleşip şişkinleşerek, ortalarında bir yarık bırakarak gövdemsi kelleler oluştururlar. Bu yarıktan papatyaya benzer çiçek açarlar. Bu çiçekler beyaz, krem, sarı, turuncu, pembe ya da mor renklerdedir. Tohum verip solan çiçekleri bitkinin yeni oluşacak yaprakları için kağıdımsı yastıklara dönüşür. Bitki dinlenme döneminden sonra bu yastıklarda yeni gövdemsi kellelerini oluşturur.

28 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve kurak iklim bitkisidirler. Dona karşı hassastırlar. Doğrudan güneş görmeyen aydınlık yerlerden hoşlanırlar. İlkbaharda az sulanmalıdır. İlkbahar sonu ve yaz sonu arasında ise sulanmamalıdır. Doğal ortamlarında yarı çöllük alanlarda ve kayaların yarıklarında yetişen bu bütkiler kaplaı mekanlarda saksı bitkisi olarak kullanılmalıdır. ÜRETİMLERİ: İlkbaharKış sonlarına doğru tohumla üretimi yapılır.

29 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

30 Conophytum lithopsoides (Yaşayan taş) Yaklaşık6-7 cm kadar boylanır. Gövdemsi kelleleri yumurşaktır. Sonbaharın başında bol sayıda çiçek açar.

31

32

33 CRASSULA LAR

34 Crassulaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika, Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda2ya kadar uzanan geniş bölgelerdir. 35 kadar türü vardır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: 2,5 cm lik küçük bitkilerden formları vardır. Tek tek veya kümeler halinde gelişirler. metrelik ağaçlara kadar değişen YAPRAK ÖZELLİKLERİ: Doku ve renk bakımından türlere göre değişkenlik gösteren etli yaprakları vardır. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: Farklı mevsimlerde çiçek açan türleri vardır. Çiçek renkleri beyaz, pembe ya da kırmızıdır.

35 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Türlerine göre bol güneşli ya da kısmen gölgelik ortamları severler. Dona karşı hassastırlar. Süzek ve humuslu toprakları severler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretimi yapılabildiği gibi, ilkbahar ve yaz aylarında alınan gövde ve yaprak çelikleri ile de üretilebilir.

36 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

37 Crassula ovata (Krasula) 2 metreye kadar boylanabilir. Yapraklı elips biçimli ve etlidir. Sonbahar aylarında beyazdan soluk pembeye kadar değişen renkte yıldız biçimli küçük çiçekler açar.

38

39 DUDLEYA LAR

40 Crassulaceae familyası üyesidirler. Kökenleri ABD nn Arizona ve Kaliforniya eyaletleri ve Meksika dır. 40 kadar türü bulunmaktadır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: geniş alanlar kaplarlar. Kimi türleri rozet oluşturarak yan yana kümeler oluştup daha YAPRAK ÖZELLİKLERİ: Yaprak yüzeyleri dumanlı gibidir. Bu toz gibi maddeye farina denir. Farina silinirse bitki bunu yeniden oluşturamaz. Farina, çok sıcak havalarda bitkinin içerdiği suyu kaybetmesini önler. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: F. Rozetin kenarından uzattıkları sapın üzerinde türlere göre değişen, yıldız, borumsu ya da çan biçimli, sarı, beyaz ya da kırmızı renkli çiçekler açarlar. Çiçekler salkımlar halindedir.

41 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Türlerine göre bol güneşli ya da çok aydınlık yerleri severler. Süzek ve besin maddesince zengin topraklardan hoşlanırlar. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretimi yapılabildiği gibi, ilkbahar ve yaz aylarında alınan gövde çelikleri ile deüretilebilir.

42 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

43 Dudleya hassei: 25 cm2ye kadar boylanır. Kümeler oluşturarak 90 cm kadar yayılabilir. Yaprakları deniz mercanlarını andırır. Yaz aylarında rozetin kenarından uzattıkları sapın üzerinde beyaz renkli çiçekler açarlar.

44

45

46 Dudleya brittonii: 20 cm kadar boylanıp, 75 cm kadar yayılabilir. Gümüşi beyaz ve yeşil renkli yaprakları ile rozet oluşturur. Çiçekler soluk sarı renklidir.

47

48 ECHEVERIA LAR

49 Crassulaceae familyası üyesidirler. Kökenleri ABD nin Güneyinden Venazuela ve And dağlarına kadar uzana geniş bölgedir. 150 kadar türü bulunur. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Genellikle gövdesiz ya da çok kısa gövdeli olup, toprak üzerinde 30 cm e kadar değişen rozet oluştururlar. YAPRAK ÖZELLİKLERİ: Etli yaprakları yeşil, mavi, kırmızı veya pembe renklerde olabilir. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: Çiçeklenme zamanı türlere göre değişebilmekle beraber yılın her mevsimi olabilmektedir. Çiçekleri rozetlerden uzanan sapların üzerinde açarlar. Çiçek rengi, sarı, turuncu ya da kırmızı olabilir.

50 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Bol güneşli ortamları severler. Dona karşı hassastırlar. Süzek toprakları severler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretimi yapılabildiği gibi, ilkbahar sonunda alınan gövde ve yaprak çelikleri ile de üretilebilir. Yanlarında köklenmiş piçlerin ayrılması ile de üretimi yapılabilmektedir.

51 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

52 Echeveria derenbergii (eçeverya) 10 cm kadar boylanır. Rozet şeklinde gelişim gösterir. 30 cm kadar yerde yayılır. Gövdesi kısadır. Sukulent yaprakları dumanlı, mavimsi yeşil renklidir. Rozetlerden çıkan uzun sapların üzerinde çiçek açarlar. Çiçek rengi sarı ve turuncu tonlarındadır.

53

54

55 EUPHORBIA LAR

56 Euphorbiaceae familyası üyesidirler kadar türü bulunur. Kökenleri Afrika ve Madagaskar adasıdır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Kısa boylu otsu bitkilerden, kaktüslere benzeyen, ağaççık ile ağaçlara kadar değişen formlarda bitki türlerini içerir. YAPRAK ÖZELLİKLERİ: Genelde etli olan yaprakları değişik biçimlerdedir. Bazı türlerde yaprak kenarları dikenlidir. ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ: Erkek ve dişi çiçek ayrı bitkilerde bulunur. Çoğu türün çiçeğinde taç ve çanak yaprak bulunmaz. Bunların yerine uzun ömürlü ve parlak renkli yaprak bürgüleri yer alır.

57 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Bol güneşli ortamları severler. Dona karşı hassastırlar. Türlere göre toprak istekleri farklıdır. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretimi yapılabildiği gibi, ilkbahar sonunda alınan gövde çelikleri ile de üretilebilir.

58 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

59 Euphorbia pulcherrima (Atatürk Çiçeği) İç mekanlarda saksılar içinde cm e kadar boylanır. Uygun iklimlerde 2-4 metreye kadar boylanan ağaççık haline gelebilirler. Kış aylarında tepedeki kırmızı renkli yaprak bürgüleri ile pek gösterişlidirler.

60

61

62 Euphorbia milii (Dikenli taç, noel yıldızı) Herdemyeşil çalımsı bir türdür. 1 m ye kadar boylanır. 50 cm kadar çevresinde yayılır. Gövde ve dallarında çok sayıda diken vardır. İlkbahar ve yaz aylarında açan kırmızı renkli çiçek görünüşündeki yaprak bürgüleri ile estetik durur.

63

64 FAUCARIA LAR

65 Aizoaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika nın çeşitli bölgeleridir. 30 kadar türü bulunmaktadır. HABİTÜS ÖZELLİKLERİ: Çok kısa gövdeleri, yarı silindirik veya üçgen biçimli, yeşil renkli fakat bazı türlerinde kenarlarında kırmızımsı lekeler bulunan yaprakları vardır. Yaprak kenarlarında kısa ve yumuşak dişler vardır. Kısa boyları ile yan yana rozet şeklinde gelişerek kümeler oluştururlar. İkinci yılın sonunda, yaz sonu veya sonbaharda yapraklarının arasından çiçeklerini açarlar. Çoğu türde yaprak rengi sarıdır.

66 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Bol güneşli ortamları severler. Dona karşı hassastırlar. Süzek toprakları severler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretimi yapılabildiği gibi, yazın alınan gövde çelikleri ile de üretimi yapılabilir.

67 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

68 Faucaria tuberculosa (Siğilli kaplan çenesi) Kısa ve üçgen biçimli yapraklarının üzzerinde beyaz renkli siğile benzeyen çıkıntılar vardır. 10 cm kadar boylanıp, 60 cm kadar yerde yayılabilirler. Yaz sonu ve sonbahar aylarında sarı renkli çiçekler açar.

69 GASTERIA LAR

70 Liliaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika dır. 75 kadar türü bulunmaktadır. Çiçeklerinin biçimi mideye benzediği için Gasteria bilimsel adı, yaprakları da dili andırdığı için Sığırdili adı verilmiştir. ÖZELLİKLERİ: Bu bitkilerin 45 cm ye kadar uzayabilen, iki parçalı, genellikle koyu yeşil renkli, kalın etli yaprakları vardır. Bitki yaşlandıkça toprak üzerinde bu yapraklar rozet oluşturur. Türlerine göre yapraklarının üzerinde çok sayıda beyaz renkli siğil gibi çıkıntılar vardır. Yapraklarının arasından uzayan sapların üzerinde 2 cm kadar uzunlukta mideye benzer borumsu şekilli çok sayıda çiçek açarlar. Bu çiçeklerin rengi türlere göre değişmekle beraber, pembe, kırmızı, turuncu ya da beyaz renklidir.

71 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Bol güneşli ya da kısmen gölge ortamları severler. Gevşek, kumlu-killi topraklardan hoşlanırlar. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. Yanlarından çıkan piçlerin bitkiden ayrılıp, başka yere dikilmesi ile de üretilebilirler. Kırılan yaprakların köklendirme ortamında köklendirilmesi ile de çoğaltılabilirler.

72 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

73 Gasteria fuscopunctata (sığır dili) Yaprakları 30 cm ye kadar uzayabilir. Yapraklarının arasından uzayan sap üzerinde kırmızıya yakın turuncu renkte, çok sayıda çiçek açarlar.

74

75 HAWORTHIA LAR

76 Liliaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika dır. ÖZELLİKLERİ: Rozet oluşturarak gelişen, kısa boylu, sukulent bitkilerdir. Yanlarından oluşan piçlerin çoğalması ile bulundukları yerde kümeler oluştururlar. Kalın yaprakları 15 cm ye kadar uzunlukta olabilir. Koyu yeşil, mavimsi yeşil veya kırmızımsı renklerde olabilir. Genel olarak Havortyaların yapraklarının üzerinde beyaz renkli siğiller vardır. Busiğiller sayesinde çizgilerle bezeli gibi durur. Çiçekleri beyaz renklidir. Türlere göre değişmekle beraber, ilkbahardan sonbahara kadar olan sürede çiçeklenme meydana gelir.

77 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Aydınlık, bazen dekısmen gölge ortamlardan hoşlanırlar. Dona karşı hassastırlar. Hafif alkali toprakları severler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. Yanlarından çıkan piçlerin bitkiden ayrılıp, başka yere dikilmesi ile de üretilebilirler. Yazın veya ilkbaharda alınan yaprak çelikleri ile de çoğaltılması mümkündür.

78 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

79 Haworthia fasciata (havortya) 15 cm e kadar boylanır. Üçgen biçimli koyu yeşil renkli yaprakları beyaz renkli halkalarla bezelidir. Yaz aylarında beyaz renkli, gevşek salkımlar halinde çiçek açarlar.

80 HOYA LAR

81 Apocynaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Hindistan dan, Çin ve Avustralya ya kadar uzanan bölgelerdir. Çiçeklerinin benzerliğinden ötürü bazı dillerde balmumu çiçeği olarak adlandırılır. Türkçe ye mum çiçeği olarak geçmiştir. ÖZELLİKLERİ: Sukulent, tırmanıcı bitkilerdir. Yaprakları dal ve sürgünler üzerinde karşılıklı dizilidir. Etli yaprakları kalın ve derimsi yapıdadır. Salkımlar halinde açan çiçekleri hoş kokulu olup, beyaz, pembe, kırmızı ya da mor renklidir. Daha sonra bu çiçekler uzun silindirik meyvelere dönüşür.

82 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Aydınlık yerlerden hoşlanırlar. Öğle saatlerinde güneşten korunan yerlerde bakılmalıdır. Dona karşı hassastırlar. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. çelikleri ile de üretilebilirler. Yaz sonlarında alınan gövde

83 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

84 Hoya carnosa (mum çiçeği) 6 m ye kadar boy atabilir. Yumurtamsı biçimli, koyu yeşil renkli, etli yaprakları vardır. İlkbahardan sonbahara kadar, yoğun salkımlar halinde, ortası kırmızı renkli beyaz çiçekler çarlar. Çiçekleri çok hoş kokuludur.

85

86

87 LAMPRANTHUS LAR

88 Aizoaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Güney Afrika dır. 60 kadar türü bulunur. Türkçe ye buz çiçeği olarak geçmiştir. Güney bölgelerde toprağı örtmek ve erozyonu önlemek amaçlarıyla sıklıkla kullanılmaktadırlar. ÖZELLİKLERİ: Kimi türleri çalımsı, kimi türleri ise yer örtücü şekilde gelişir. Silindirik, etli yaprakları vardır. Uzun süre güneş yaprak kırmızılaşır. İlkbahar ve sonbahar ayları arasında farklı zamanlarda, papatyaya benzer çiçek açarlar.

89 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Bol güneşli ve aydınlık yerlerden hoşlanırlar. Hafif ve kısa süreleri donlara dayanabilirler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. ayırma yöntemi ile de çoğaltılabilirler. Yaz aylarında köklerinden

90 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

91 Lampranthus spectabilis (Buz çiçeği) 30 cm kadar boylanır. Yer örtücü gibi yayılarak metrelerce yeri örter. Silindirik etli yaprakları yeşil renklidir. Papatyaya benzer kırmızı, mor, pembe, sarı tonlarında çiçek açarlar. Çiçekleri yaz aylarından sonbahar aylarına kadar etkilidir.

92

93 PACHYPHYTUM LAR

94 Crassulaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Meksika nın kıraç bölgeleridir. 12 kadar türü vardır. ÖZELLİKLERİ: KimKısa ya da orta boylu bitkilerdir. Kimi türlerinde gövde bulunurken, kimisi gövdesizdir. Türlere göre yeşilin çeşitli tonlarında, mavimsi yeşil renkte, kırmızı ya da mor tonlarında yaprakları bulunur. Yapraklar bir arada rozet oluşturur. Yapraklarının arasından uzanan sap üzerinde, çan biçimde çiçekler açarlar. Çiçeklenme ilkbaharda olur.

95 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılık iklim bölgesi bitkisidirler. Bol güneşli ve aydınlık yerlerden hoşlanırlar. Öğle saatlerinde gölge olan yerleri tercih ederler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. İlkbahar ve Yaz aylarında alınan yaprak ya da gövde çelikleri ile üretilebilirler.

96 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

97 Pachyphytum oviferum (pakifitum) Kısa boyludur. 15 cm kadar boylanır. 30 cm kadar yerde yayılır. Mavimsi yeşil renkli kalın etli yaprakları vardır. Yaprakları şişkince olup bademe benzer. Salkımlar halinde olan çiçekleri gri-yeşil renkli olup, ilkbahar-yaz gibi açarlar.

98

99 PORTULACA LAR

100 Portulacaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Asya, Avrupa ve Afrika dır. ÖZELLİKLERİ: Çoğunlukla bir yıllık, ama kimisi çok yılllık otsu bitkilerdir. Etli yaprakları türlere göre biçim ve ren bakımından farklılık gösterir. Çiçek renkleri çok değişik renklerde olabilir. Genellikle gösterişli çiçekleri için tercih edilirler. Çiçeklenme yaz aylarında olur.

101 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve ılıman iklim bitkisidirler. Bol güneşli ve aydınlık yerlerden hoşlanırlar. Don karşı hassastırlar. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler.

102 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

103 Portulaca grandiflora (İpek çiçeği) cm kadar boylanan kısa boylu bir bitkidir. İyi bir yer örtücüdür. Çeşitli renklerdeki çiçekleri yaz aylarında açarlar. Tek yıllıktır. Tohumla üretilir.

104

105 SEDUM LAR

106 Çoğu etli sukulent bitkilerdir. 400 kadar türü vardır. Dilimizde damkoruğu adı ile adlandırılırlar. ÖZELLİKLERİ: Yeri örten yer örtücü formundan, ağaççık ve hatta ağaca kadar değişen formlarda türleri vardır. Birçok türü rozet oluşturur. Çiçekleri genellikle yaz ve sonbahar aylarında açarlar. Çiçek rengi, beyaz, kırmızı sarı gibi değişik renklerdedir.

107 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Bol güneşli ve aydınlık yerlerden hoşlanırlar. Yarı gölge yerlerden hoşlanan türleri devardır. Süzek toprak severler. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. Kısa boylu olan türleri ilkbaharda kökünden ayrılarak da çoğaltılabilir. Yine ilkbahar ve yaz aylarında alınan gövde ve yaprak çelikleri ile de üretimi yapılabilir.

108 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

109 Sedum rubrotinctum

110 Sedum spurium

111 Sedum acre

112 SEMPERVIVUM LAR

113 Crassulaceae familyası üyesidirler. Kökenleri Kuzey Afrika, Avrupa ve Akdeniz Havzası nın dağlık bölgeleridir. 40 dan fazla türü vardır. ÖZELLİKLERİ: Fazla boylanmayan, düzgün yapraklarıyla rozet oluşturan, etli bitkilerdir. İlkbahar aylarında yanlarından uzattıkları kollar ile (stolon) yeni rozetler oluşturarak yeri halı gibi örterler. Fazla güneş ışığı altında yaprak renkleri kırmızı veya mora döner. Birkaç yıllık rozet ortasından uzun bir sap, ve sapın ucunda beyaz, sarı, kırmızı veya mor tonlarında çiçke açarlar.

114 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Ilıman iklim bitkisidir. Bol güneşli ve aydınlık ortamlardan hoşlanır. Soğuklara karşı dayanıklı bitkilerdir. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. Yine ilkbahar ve yaz aylarında alınan gövde ve yaprak çelikleri ile de üretimi yapılabilir.

115 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

116 Sempervivum arachnoideum Yaklaşık 8-10 cm yüksekliğinde 30 cm genişliğinde rozetler oluştururlar. Yanlarından uzattıkları stolonları ile yeni rozetler meydana getirerek toprak üzerinde halı gibi yayılırlar. Rozetlerinin üzerinde örümcek ağını andıran beyaz tüyleri vardır. Kış aylarında bu tüyler kaybolur. Yazın kırmızı pembemsi renkte çiçek açarlar.

117 Sempervivum calcareum

118 Farklı sempervivum türleri

119 SENECIO LAR

120 Compositae familyası üyesidirler. Kökenleri tüm dünyaya yayılmıştır. Çalı, ağaççık hatta ağaca kadar değişen formda türleri vardır. 100 kadar etli sukulent bitki barındırır. ÖZELLİKLERİ: Türlere göre renkleri yeşilden griye hatta beyaza kadar değişen, güzel biçimli yaprakları vardır. Yine türlere göre değişmekle beraber farklı renklerde ve yılın farklı zamanlarında çiçek açarlar.

121 EKOLOJİK İSTEKLERİ: Sıcak ve Ilıman iklim bitkisidir. Bol güneşli ve çok aydınlık ortamlardan hoşlanır. Dona karşı hassastırlar. ÜRETİMLERİ: İlkbahar aylarında tohumla üretilebilirler. Yine ilkbahar ve yaz aylarında alınan gövde çelikleri ile de üretimi yapılabilir.

122 BAZI ÖNEMLİ TÜRLERİ

123 Senecio rowleyanus (İnci tanesi) 60 cm kadar boylanıp, çevresine bundan daha fazla yayılır. Sarkarak ya da toprağı üzerinde yer örtücü gibi büyür. Etli yaprakları yaklaşık 1 cm büyüklüğünde bezelye biçimindedir. Yaz veya sonbahar aylarında küçücük, huni biçiminde çiçek açarlar. Kış soğuklarına dayanıklıdır.

124

125 Yararlanılan Kaynaklar: Ebcioğlu, N Kaktüsler ve Diğer Etli (Sukulent) Bitkiler, Remzi Kitabevi, 143, İstanbul.

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER Ajuga (Mayasıl Otu) Latince Adı:Ajuga Türkçe Adı: Mayasıl Otu Familya: Lamiaceae Orjini: Avrupa kökenli olup ülkemizde de 11 türü doğal Büyüme Şekli: 15-20x60-120 cm.

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SUKULENT VE KAKTÜS KATALOĞU AĞUSTOS 2018

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SUKULENT VE KAKTÜS KATALOĞU AĞUSTOS 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SUKULENT VE KAKTÜS KATALOĞU AĞUSTOS 2018 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI Fatih Koçak - Nadir Bitkiler Fidanlığı Şubat-Mart 2018 sezonunda açılmıştır. Fidanlık, Amerika, İngiltere,

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

BROMELIACEAE FAMĐLYASI BĐTKĐLERĐ

BROMELIACEAE FAMĐLYASI BĐTKĐLERĐ BROMELIACEAE FAMĐLYASI BĐTKĐLERĐ Yaprakları rozet şeklinde gelişir ve orta kısmı huni şeklindedir. Çiçekleri bu rozetin ortasındaki huniden çıkar. Çiçekleri gösterişli olabilir. Ama kısa ömürlüdür. Brakteler

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz.

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz. AHUDUDUÇEŞİTLERİ Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz www.uzumsu.com 1) SARI AHUDUDU ÇEŞİTLERİ ANNE Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir.

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr ZAMBAK (LİLİUM) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.03.2015

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 31.03.2014

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK SAXİFRAGACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL ÖZET Tekirdağ İlinde bulunan iğde bitkisinin farklı kullanım alanlarını bulmak ve bu sayede ekonomiye katkı sağlamak amaçlanmıştır.sanayide İğde bitkisinin meyvesi,çiçeği,çekirdeğinin

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen MUTFAK BİTKİLERİ Ocimum Fesleğen Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen Familya: Lamiaceae Orjini: Yunanistan Büyüme Şekli: 12 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: karışıklı, dar,

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L.

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L. SALATA- MARUL Asteraceae (=Compositae) Familyası Lactuca sativa (Salata- marul) Chichorium endivia (Yaprak çikori) Chichorium intybus (Başlı Çikori) Cynara scolymus (Enginar) Helianthus tuberosus (Yer

Detaylı

Latince Adı: Carex Türkçe Adı: Ayak Otu

Latince Adı: Carex Türkçe Adı: Ayak Otu SÜS GRAMİNELERİ Carex Ayak Otu Familya: Cyperaceae Orjini: Tropikal Amerika Büyüme Şekli: 10-60 x 15-45 cm. Büyümesi: Orta hızda büyüme yapar. Yapraklar: Dipteki asıl yapraklar otumsu ve demetler halinde

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak YAPRAK Yapraklar bitkinin fotosentez ve terleme (transpirasyon) organıdır. Gövdeden köken alırlar. Gövde üzerinde düğüm (nod) adı verilen bölgelerden çıkarlar. Kök ve gövdeye göre, ömürleri daha kısadır.

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. Hızlı gelişirler, büyük yuvarlak taç oluştururlar. Serbest

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı Koruma Tarihi : 18.12.2008 Başvuru No : C2008/049 Coğrafi İşaretin Türü Başvuru Sahibi : Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı

Detaylı

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür:

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Papilianaceae Cins: Phaseolus Tür: Phaseolus vulgaris Phaseolus vulgaris var. nanus (Bodur fasulye) İri Phaseolus vulgaris var. comminus (Sırık fasulye) tohumlu

Detaylı

zeytinist

zeytinist zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 30.03.2017 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0

Detaylı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı

Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı nazangörmüşer/akbal/biyoloji Dichotomous Key Sınıflandırma anahtarı 1-Vücudu komplex, yassılaşmış salataya benzer oluşuyor ve dallarının kenarları dalgalı ya da komplex, dallarının solucana benzer saplarının

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Ayvanın İklim İstekleri Ayva bir ılıman iklim meyve türüdür. Kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye girer. Ilıman deniz ikliminden hoşlanır.

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK LABİATAE FAMİLYASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK LABİATAE FAMİLYASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK LABİATAE FAMİLYASI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

BROMELIACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ

BROMELIACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ BROMELIACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ Yaprakları rozet şeklinde gelişir ve orta kısmı huni şeklindedir. Çiçekleri bu rozetin ortasındaki huniden çıkar. Çiçekleri gösterişli olabilir. Ama kısa ömürlüdür. Brakteler

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS CARYOPHYLLUS(KARANFİL) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK CRUCİFERAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

Adianthum Arapsaçı Egreltisi

Adianthum Arapsaçı Egreltisi EĞRELTİLER Adianthum Arapsaçı Egreltisi Latince Adı: Adianthum Türkçe Adı: Arapsaçı Eğreltisi Familya: Adianthaceae Orjini: Amerika Büyüme Şekli: 24 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar:

Detaylı