İSKİ Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Ve Değerlendirme Teknikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSKİ 504 - Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Ve Değerlendirme Teknikleri"

Transkript

1 TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ İşletme Fakültesi SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SAĞLIK KURUMLARI BİLİM DALI İSKİ Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Ve Değerlendirme Teknikleri Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ferhatosmanoğlu Endüstri ve Sistem Mühendisliği

2 Gündem İzlence Bölüm1. Bilimsel Araştırmanın Temelleri Grupların Belirlenmesi Gelecek Haftanın Sunumları Bölüm2. Problemi Tanımlama

3 Bilimsel Araştırma Yöntemleri İSKİ 504 İzlence Öğretim Üyeleri: Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ferhatosmanoğlu (1. ve 2. Grup) e-posta: Web sayfası: Yrd. Doç. Dr. G. Sena Daş (3.Grup) e-posta: Adres: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Türkkuşu Kampüsü, Etimesgut Ankara

4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Dersin İçeriği: Bilim ve temel kavramlar (olgu, bilgi vb.), bilimsel araştırmanın yapısı, bilimsel yöntemler (nicel ve nitel araştırma), araştırma süreci ve aşamaları, problemin belirlenmesi, literatür araştırması yapılması, araştırma modelinin oluşturulması, evren ve örneklem, verilerin toplanması, veri toplama yöntemleri (anket, görüşme, gözlem), verilerin kaydedilmesi, analizi, yorumlanması ve araştırmanın raporlaştırılması.

5 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Kaynaklar: Ders Notları/Kitapları : Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi Yayınevi, Ankara. Makaleler : İlgili Makaleler

6 İSKİ 504 Ders Kitabı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Bilimsel Araştırma Yöntemleri

7 Değerlendirme Sistemi: Yarıyıl içi Etkinlikleri Katkı Payı (%) Yoklama + Derse Katılım %5+%5 Sunum %40 Final Sınavı %50

8 Öğretim Planı: 1.hafta 1.Bölüm Bilimsel Araştırmanın Temelleri 2. Bölüm Problemin Tanımı 2.hafta 7.Bölüm Grup 1 -Bilimsel bir yazının düzenlenmesi -Bilimsel bir yazının bölümleri 7.Bölüm Grup 2 -Genel yazım kuralları 3.Bölüm Grup 3 -Temel Kavramlar -Örnekleme Yöntemleri ve sınıflandırılması -Seçkisiz Örnekleme Yöntemleri

9 3.hafta 3.Bölüm Grup 4 -Seçkisiz Olmayan Örnekleme Yöntemleri -Örneklem Büyüklüğü Öğretim Planı: 4.Bölüm Grup 5 -Ölçme -Güvenirlik 4.hafta 4.Bölüm Grup 6 -Geçerlik -Madde Analizi 4.Bölüm Grup 7* -Anket 4.Bölüm Grup 8 -Gözlem -Gözlemin sınıflandırılması 5.hafta 4.Bölüm Grup 9 * -Görüşme -Gözlem ve Görüşmede geçerlilik ve güvenirlik 5.Bölüm Grup 10 -Giriş -Tarama araştırmaları 5.Bölüm Grup 11 -Korelasyonel araştırmalar

10 Öğretim Planı: 6.hafta 5.Bölüm Grup 12 -Nedensel Karşılaştırma araştırmaları 5.Bölüm Grup 13 -Deneysel araştırmalar 5.Bölüm Grup 14 -Tek denekli araştırmalar -Meta Analiz 7.hafta 6.Bölüm Grup 15 -Nitel araştırmaların temelleri -İçerik Analizi 6.Bölüm Grup 16 -Durum çalışması -Eylem araştırması 6.Bölüm Grup 17 -Anlatı araştırması

11 Bilimsel Araştırmanın Temelleri Bölüm 1

12 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Kazanımlar Bu dersin sonunda; Bilmenin yollarını tanımlayabilecek, Bilimsel yöntemi açıklayabilecek, Araştırma türlerini genel anlamda tanıyabilecek, Araştırma sürecinin aşamalarını sıralayabilecek, Araştırma sürecinde uyulması gereken etik kuralları tanıyabileceksiniz.

13 Bilmenin Yolları İhtiyaç duyduğumuz bilgiye nasıl ulaşırız?

14 Bilmenin Yolları Bilgi elde etmenin birçok yolu vardır. 1. Uzmanlara danışabiliriz. 2. Kitap yada makaleleri inceleyebiliriz. 3. Ansiklopedi, Wikipedi, Arama Motorları (Google, vs.) 4. Meslektaşlarımıza sorabiliriz. 5. Meslektaşlarımızı gözlemleyebiliriz. 6. Meslektaşlarımızın geçmiş deneyimlerine bakabiliriz.

15 Bilgiye Ulaşmanın Yolları 1. Duyularımız aracılığı ile elde ettiğimiz deneyim. Görürüz Duyarız Koklarız Tadarız Dokunuruz

16 Duyularımız aracılığı ile dünyadan edindiğimiz bilgi bir şeyi bilmenin en hızlı yoludur. Ancak her zaman güvenilir değildir. Örneğin; dışarıdaki bir termometrede sıcaklığı görmek havanın nasıl olduğu konusunda sahip olduğunuz bilgiyi düzeltir.

17 2. Kendimiz dışında başka kişilerle görüş birliği ve fikir alışverişi yaparak. Gördüğümüz yada duyduğumuz bir şeyi başkaları ile kontrol etmenin büyük avantajı vardır. Doğru olmayanı atmamıza ve hayatımızı doğru olana yoğunlaştırarak daha akıllıca sürdürmemize yardımcı olur.

18 3. Güvenilir bilgiye sahip olmak için uzman görüşüne başvurulabilir. 4. Bilgiyi elde etmenin başka bir yoluda mantıkdır. 5. Bilmenin başka bir yoluda bilimsel yöntemdir.

19 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilmenin Yolları Deneyim Görüş birliği Uzman görüşü Mantık Bilimsel yöntem

20 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilmenin Yolları Deneyim Duyusal algı Hava sıcak Görüş birliği Diğer kişiler ile görüş alışverişi Uzman görüşü Uzmanın bildiğine dayanan görüşü

21 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilmenin Yolları Mantık Duyusal veriyi zeka ile işleme Örn: Tüm insanlar ölümlüdür (büyük önerme) Ayşe bir insandır (küçük önerme) O halde, Ayşe ölümlüdür (yargı) Büyük ve küçük önerme doğru ise yargı doğrudur.

22 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilmenin Yolları Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu Bilimsel Yöntemdir.

23 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilmenin Yolları Bilimsel yöntem Röntgen ve kan testlerinin sonuçlarına dayanarak Sayın Hakan Bey in bronşit hastalığı olduğu sonucuna vardım. Neye dayanarak?

24 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilimsel Yöntem* Bilim; evreni, toplumu ve insanı araştırma konusu yapan gözleme, deneye ve akla dayanarak yöntemli bir şekilde elde ettiği doğrulanabilir bilgilerdir. Bilim, bilimsel yöntemlerle elde edilmiş gerçekler (olgular) hakkında doğrulanabilir bilgilerdir. Bilimsel yöntem; olgulara ulaşmak için kullanılan standart ve yöntemler bütünüdür.

25 Bilimsel Yöntem Bilim gerçeği aramanın bir yolu ve gerçeklerin, bilgilerin oluşturduğu bilgi kümesi olarak tanımlanabilir. Her bilim kolunun amacı kendi alanına giren konuları saptama ve açıklamadır. Bilimler ancak gözlem ve deney yolundan giderek olguları saptar; saptanan olguların açıklanması ise mantıksal bir işlemdir.

26 Bilimsel Yöntem Bilimsel yöntem, bilgilerinin ortaklaşa kullandıkları bu betimleme ve açıklama yollarını kapsayan bir yanı ile eylemsel diğer yanı ile düşünsel bir süreçtir. (Yıldırım, 2004)

27 Bilimsel Yöntem Aşamaları: Olgusal Süreç Olgusal Süreç (Betimleme): Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştıma konusu olan olguları ve bunlar arasındaki ilişkileri saptama, sınıflama ve kaydetme Gözlem Olguların doğal akışı gözlemlenir. Algılanan veri ve yorumlama Güvenilirlik ve Geçerlik

28 Bilimsel Yöntem Aşamaları: Olgusal Süreç Olgusal Süreç (Betimleme): Bilimsel Araştırma Yöntemleri Deney Deneyci, olguların doğal akışına müdahele eder. Bağımlı ve bağımsız değişken Ölçme Belli kurallara göre nesnelere (veya olgulara) ya da bunlara ilişkin gözlemlere rakam vermek. Ölçme bir belirleme işi, ölçek ise bu amaçla kullanılan bir araçtır.

29 Olgusal Süreç Bütün bilim kollarında ilk aşamayı oluşturur. Amacı araştırma konusu olguları ve bu olgular arasındaki ilişkileri saptama sınıflama ve kaydetmedir. Bilim betimleme aracı olarak gözlem deney ve ölçme gibi işlemleri kullanır.

30 Gözlem Olgu bulma işlemi olarak tanımlanır. Gözlem olgunun içinde geçtiği olayları araştırılan probleme göre belli gruplar altında toplamaktadır. Gözlemlenmiş bir olgu ne denli basit olursa olsun aslında yorumlanmış bir algı kümesidir.

31 Gözlem Her gözlemde algılanan veriler ve yorumlama olmak üzere iki öğe vardır. Bir nesneye bakıldığında gözümüze çarpanla gördüğümüz şeyler aynı değildir. Önce gördüğümüz şeyler göze çarpanların sadece o sıradaki ilgimize ilişkin olan bölümüdür. Sonra bu bölümdeki veriler olduğu gibi değil yorumlanarak alınır.

32 Gözlem Bir gözlemin güvenirliği ancak geçerliliği sağlandıktan sonra önem taşır.

33 Deney Deney bir gözlem biçimidir. Olgu bulma işlemi olarak deney, sıradan bir gözleme göre daha kesin, daha düzenli ve sınırları daha belirgin bir işlemdir.

34 Deney Deney dilinde sonucu belirleyen etkenlere bağımsız değişken sonuca ise bağımlı değişken denir. Deneycinin gözlemlemek istediği bağımlı değişkendir.

35 Ölçme Ölçme gözlem ve deneyin herkes tarafından geçerli olmasını sağlar. Ölçme bilim için çok önemlidir. Çünkü bilim ulaştığı sonuçları elden geldiğince kesin açık ve doğru biçimde dile getirmeyi amaçlar. Örneğin; su ısıtıldığında kaynar ifadesinin su sıcaklığı 100 derecede kaynar ifadesi ile karşılaştırıldığında hem kesinlik hem de açıklık yönünden hem de sağladığı bilgi miktarı açısından ne kadar zayıf ve yetersiz olduğu görülmektedir.

36 Ölçme Ölçme terimini biri dar biri de geniş olmak üzere iki türlü tanımlayabiliriz. Dar anlamda ölçme bir veya daha fazla nesnede var olan veya var olduğu sanılan bir niteliğin miktarını sayı ya da sembollerle belirleme işlemidir.

37 Ölçme Geniş anlamda ölçme, bazı kurallara göre nesnelere, olgulara ya da bunların gözlemlerine rakam verme işlemidir. Ölçme bir belirleme işlemi, ölçek ise bu amaçla kullanılan bir araçtır.

38 Bilimsel Yöntem Aşamaları: Kuramsal Süreç Kuramsal Süreç: Olgusal süreçte belirlenenleri, anlaşılır hale getirmeyi amaçlar. Hipotez Olası sonuca ilişkin tahmin Kuram Doğrulanmış hipotez Yasa Olgular sınıfını açıklar Öngörü Bir olguyu tahmin etme Bilimsel Araştırma Yöntemleri

39 Kuramsal Süreç 1. Hipotez: Olgular veya olgular arası ilişkileri açıklamak için kurulan açıklama taslağıdır. Henüz doğrulanmamış kavramsal genellemelerdir. Bir araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir.

40 Kuramsal Süreç Kuram: Doğrulanmış hipotezlerdir. Kuram bilgi edinme sürecinde ortaya atılan, geçerlik ve güvenirliği bilimsel yöntemlerle saptanmış olan, iç tutarlılığı bulunan bilgiler, açıklamalar bütünüdür.

41 Kuramsal Süreç Yasa: Bilimsel buluşları ortaya koyma işlemine doğrulama denir. Her bilimsel buluş tek tek olguları değil, olgular sınıfını açıkladığı için onlar birer yasa haline gelirler. O halde olguların nedenlerini açıklayan her doğru kuram bir bilimsel yasadır.

42 Kuramsal Süreç Öngörü: Yasalardan yararlanarak, henüz olmamış bir olguyu önceden tahmin etme işidir.

43 Kuramsal Süreç Öngörü: Yasalardan yararlanarak, henüz olmamış bir olguyu önceden tahmin etme işidir.

44 Araştırma* Araştırma terimi her türlü gerçek ve ilkeleri ortaya çıkarmak yada koymak için bazı bilgi alanlarında yapılan dikkatli sistematik ve dayanıklı çalışma ve incelemedir.

45 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırmaların Sınıflandırılması

46 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırmaların Sınıflandırılması

47 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırmaların Sınıflandırılması

48 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırmaların Sınıflandırılması

49 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Nicel Araştırmalar Tarama Korelasyonel Nedensel-karşılaştırma Deneysel Tek denekli

50 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Tarama (Survey) Araştırması Bir grubun belirli özelliklerini belirlemek için veri toplanmasını amaçlayan çalışmadır. Örn: anket çalışmaları

51 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Tarama (Survey) Araştırması Öğrencilerim anlatım yöntemim hakkında neler düşünüyor? Anket teknikleri ile öğrencilerden veri toplama Verileri analiz ederek bulgulara ulaşma

52 Nedensel Karşılaştırma (Causalcomparative) Araştırması İki yada daha fazla değişken arasındaki ilişkileri belirlemek ve neden sonuç ile ilgili ipuçları elde etmek amacı ile yapılan korelasyonel araştırmalardır. Korelasyonel araştırma bazı ilişki türü ya da türlerinin ne dereceye kadar var olduğunu bulmaya çalışır.

53 Nedensel Karşılaştırma (Causalcomparative) Araştırması Örneğin; hangi tür hizmetlerin hasta memnuniyetini belirlemede etkin faktörler olduğunu bulma amaçlı bir çalışma Öncelikle hastaların memnuniyeti ile ilişkili olduğunu düşündüğümüz bazı hizmetler hakkında çeşitli bilgileri toplamamız gerekir. Daha sonrada bu bilgilerin hasta memnuniyeti ile herhangi bir ilişkisi olup olmadığını inceleriz.

54 Nedensel Karşılaştırma (Causalcomparative) Araştırması Randevu hizmetleri Muayene hizmeti İlişki Var mı? Hasta memnuniyeti Temizlik hizmetleri

55 Deneysel (Experimental) Araştırma İnsan grupları arasındaki farklılıkların nedenlerini ve sonuçlarını koşullar ve katılımcılar üzerinde herhangi bir müdahale olmaksızın belirlemeyi amaçlayan çalışmalara denir.

56 Deneysel (Experimental) Araştırma Bilimsel yöntemler içinde en kesin sonuçların elde edildiği araştırmadır. Çünkü araştırmacı karşılaştırılabilir işlemler uygular ve daha sonra onların etkilerini inceler. Bu tür bir araştırma araştırmacıyı en kesin yorumlara götürmesi beklenir.

57 Deneysel (Experimental) Araştırma Bilimsel Araştırma Yöntemleri Coğrafya HASTALAR dersini alan öğrenciler A Grubu (Öğretim (Tedavi Yöntemi yöntemi 1) 1) B Grubu (Öğretim (Tedavi yöntemi Yöntemi 2) 2) Test Test Ortalamaları karşılaştırma

58 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Deneysel (Experimental) Araştırma Tek denekli araştırma, tek bir bireyin (bazen az sayıda bireyden oluşan bir grubun) bir sure yoğun bir şekilde incelenmesini ve üzerinde çalışılmasını içerir.

59 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Meta-analiz (Meta-analysis) Belirli bir konuda yapılan araştırmaları bir araya toplayıp sonuçlarının istatistiksel yöntemler kullanılarak yorumlanması. Birçok araştırma yöntemi karşılaştırılır.

60 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Nitel Araştırmalar Etnografik Tarihi Eylem Olgubilim Kuram oluşturma Durum Anlatı Meta- Analiz

61 Etnografik (Ethnographic) Araştırma Etnografik araştırmalar bir toplumu yada onun bir yönünü çalışmak isteyen antropologlar tarafından geliştirilmiştir. Bir grubun davranışını doğrudan gözlemlemek ve bu gözleme dayanarak bu gruba ilişkin bir betimleme yapmak olarak tanımlanmaktadır.

62 Etnografik (Ethnographic) Araştırma Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bir sınıftaki Belli bir öğrenciler yerleşkedeki ve sağlık hizmetlileri öğretmen Araştırmacının veri toplaması (gözlem, görüşme vb.) Verileri analiz ederek bulgulara ulaşma

63 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Tarihi (Historical) Araştırma Geçmişte ne oldu? Döküman inceleme Görüşme yapma

64 Tarihi (Historical) Araştırma Dönemin dökümanları dikkatlice okunarak yada o zamanlarda yaşamış kişilerle görüşmeler yapılarak odaklanılan problemle ilgili olarak geçmişte ne oldu sorusuna cevap arar.

65 Tarihi (Historical) Araştırma Örneğin; Geçmişte bir dönemde yaşanılan salgın bir hastalık konusunda kayıtlar incelenip o dönemde yaşamış kişilerle görüşme yapılarak bir analiz çalışması yapılabilir.

66 Eylem (Action) Araştırması Genellemelere ulaşma amaçlı insan, durum, ortam araştırması değil, kişisel olarak dahil olunan bir eylemin, durumun değiştirilmesini, iyileştirilmesini amaçlar. Bundan önce gelen tüm yöntemlerden iki temel açıdan farklılık gösterir. Birincisi; Diğer insanlar, ortamlar yada durumlar ile ilgili genellemelere en az önem veren araştırma olmasıdır.

67 Eylem (Action) Araştırması İkincisi; Çalışmanın sonuçlarından etkilenebileceklerin yanı sıra deneklerinde çalışmaya aktif katılımlarına önem verilmektedir. Örnek; verilen bir sağlık hizmetinin iyileştirilmesi amaçlı tutulan hasta kayıtlarının elektronik ortama aktarılması için araştırma yapılması O alanda görev yapan tüm sağlık personeli araştırma ekibinin bir parçası olurlar.

68 NİCEL VE NİTEL ARAŞTIRMANIN KARŞILAŞTIRILMASI Araştırmalarda bir başka ayırım ise nicel ve nitel araştırma arasındaki farkları içerir. Nicel veri öncelikle sayılarla ilgilidir. Nitel veri ise sözcüklerle ilgilidir.

69 Nicel ve Nitel Araştırmaların Avantajları ve Dezavantajları Nicel Araştırmanın Avantajları Nitel Araştırmanın Avantajları *Genelleştirilebilir sonuçlar *Farklı gruplar arasında karşılaştırma yapılabilir. *Kuramların doğruluk derecesi test edilir. *Belirli bir yapı içindeki ilişkilerin incelenmesine yarar. *Özel durumların tüm gerçekliğini yansıtır. *Sonuçları ile kuramların üretilmesini kolaylaştırır. *Ortamdaki çok farklı faktörlerin anlaşılmasını sağlar. *Araştırmanın sonuçlarının uygulanabilirliği daha yüksektir. Dezavantajları *Mükemmel örneklem almak güçtür. *Yeteri sayıda veri toplamak güçtür. *Mükemmel ölçüm şartları her zaman sağlanmaz. *Ölçme aracı önyargıyı da yansıtır. *Model dışındaki veriler ile ilgilenmez Dezavantajları *Deneklerin yaşadıkları deneyimleri olduğu şekliyle ifade etmeleri zordur. *Verilerin analizinde bireylerin sahip oldukları önyargı da yer alır.

70 Olgubilim (Phenomelogy) Çalışmaları Bilimsel Araştırma Yöntemleri Farkında olunan ancak ayrıntılı bir biçimde bilinmeyen olguları inceler. Olguyu yaşayan, yansıtabilecek bireyler Görüşme - karşılıklı güven ve empati Kesin ve genellenebilir sonuçlara ulaşılmaz. Örn: Psikilojik terapi çalışmaları hasta davranışlarının altında yatan asıl nedenlerin kendi de farkında olmayabilir.

71 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Kuram Oluşturma (Grounded theory) Çalışmaları Sistematik olarak toplanan ve analiz edilen verilere dayalı olarak kuram geliştirme Veri toplama ve analiz Kavram, olgu ve süreçler Esnek ve sürekli, tekrarlanabilir

72 Durum Çalışmaları (Case Studies) Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bir olayın mekana ve zamana bağlı tanımlanması ve özelleştirilmesi ÖRN. Belli bir dönemde bir sağlık kurumunda yeni işe başlamış bir hekimin hasta muayene süreçlerinin incelenmesi, analizi. Sonuçlar o kuruluşta çalışan tüm hekimlere genellenemez.

73 Durum Çalışmaları (Case Studies) Örnek olay çalışması da denir. Durum çalışmaları kullanım amaçları; Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bir olayı meydana getiren ayrıntıları tanımlamak Bir olaya ilişkin ayrıntılı açıklamaları geliştirme Bir olayı değerlendirme

74 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Anlatı (Narrative) Araştırması Anlatı araştırmaları (narrative studies), insanların bir konuya veya duruma ilişkin deneyimlerini yaşamış oldukları hikayeler ile inceler. Örn. Otobiyografi, biyografi, katılımcıların çalışmalarının hikaye edilmesi.

75 Düzeylerine Göre Araştırma Türleri Bilimsel Araştırma Yöntemleri Betimsel İlişkisel Müdahaleli Tarama Etnografik Tarihi Korelasyonel Nedensel karşılaştırma Deneysel Tek denekli Eylem Bir durumu derinlemesine betimleme tanımlama. Bir durumdaki ilişkileri belirleme. Bir yöntemin ya da uygulamanın bir veya daha fazla sonuca etkisini belirleme Bazı araştırmalar bu üç yaklaşımı bütünleştirebilir.

76 BETİMSEL ARAŞTIRMALAR Verilen bir durumu olabildiğince tam ve dikkatli bir şekilde tanımlar. Birçok alanda yapılan araştırmada en yaygın betimsel yöntem ankettir. Çünkü araştırmacılar bireylerin, grupların yada fiziksel ortamların özelliklerini özetler.

77 İLİŞKİSEL ARAŞTIRMA Araştırmada betimsel yöntemin yetersiz kaldığı ileri bir adımdır. İlişkileri ve bağlantıları inceleyen araştırma çoğunlukla ilişkisel araştırma olarak adlandırılır.

78 MÜDAHALE ARAŞTIRMALARI Belirli bir yöntem yada uygulamanın bir ya da daha fazla sonucu etkilemesi beklenir. Müdahale araştırmasında kullanılan başlıca araç deney dir. Nicel araştırmalardan Deneysel ve Tek Deneyli, Nitel araştırmalardan Eylem araştırmaları örnektir.

79 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırma Sürecinin Aşamaları*

80 ARAŞTIRMA SÜRECİNİN AŞAMALARI 1- Araştırma Problemini Tanımlama: Problem cümlesi problemin öncesine ilişkin bir tanımlama ve bu konuda çalışma yapmaya ilişkin bir mantıksal temel yada gerekçe ile birlikte sunulmalıdır. Örn: Belli bir X tümörüne neden olan genetik faktörlerin belirlenmesi

81 2- Keşfedici bir soruyu yada hipotezi biçimlendirmek: Hipotez bir tahmindir. Çalışmaların hepsi hipotezleri test eden türden değildir fakat birçoğu öyledir. Örn: A geni X tümörünün oluşumunda etkindir.

82 3- İlgili Literatürün Gözden Geçirilmesi: Araştırmadaki sorularla ilgili diğer çalışmalar belirlenmeli ve sonuçları kısaca özetlenmelidir. Konuyla ilgili tez, makale, kitap, sempozyum gibi bilimsel etkinliklerincelenir. 4- Örneklem: Çalışmanın örneklemi ve daha büyük grup yada tamamı açık bir şekilde belirtilmelidir.

83 5- Araçların Düzenlenmesi: Deneklerden, katılımcılardan veri toplanmasında kullanılacak ölçme araçlarının her biri detaylı bir şekilde tanımlanmalı ve neden kullanıldığına ilişkin gerekçe belirtilmelidir.

84 6- Uygulama: Çalışmanın temel işlemleri araştırmacının başlangıçtan sonuna kadar ne yapacağı ayrıntılı bir şekilde araştırma önerisinde ve araştırma sonrasında hazırlana raporda açıklanmalıdır. Çalışmada kullanılacak tüm materyaller veya donanımlar belirtilmelidir.

85 7- Veri Analizi: Veri analizinde kullanılacak hem betimleyici hem de çıkarımsal her türlü istatiksel teknik tanımlanmalıdır. 8- Raporlaştırma: Veri analizi ile elde edilen bulguların ve bu bulgulara dayanılarak gerçekleştirilen yorumların raporlaştırılmasıdır. Araştırmanın tüm aşamalarının literatüre katkısı açıklanmalı.

86 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi Kocaeli ilindeki lise öğrencilerinde sağlık açısından riskli davranışların değerlendirilmesi Bu çalışma Kocaeli ilindeki lise öğrencilerinde sağlık açısından riskli davranışları değerlendirmek üzere, bazı risk faktörleri açısından durum saptaması yapmak, elde edilen sonuçlara göre hangi konularda öncelikli olarak önlemler alınabileceğini belirlemek ve ilgili konularda okul sağlığı çalışmaları yürütmek amacıyla yapıldı. Çalışma Mayıs 2001 tarihinde, kesitseltanımlayıcı yöntemle yapıldı. Veriler Kocaeli ilindeki 391 (185 kız, 206 erkek) lise öğrencisine uygulanan 77 soruluk bir anketten elde edildi..

87 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Etik Etik; uyulması gereken kuralları gösterir. Araştırma etiği; bilimsel bir araştırmanın planlama ve yürütülmesi sürecinde uyulması gereken ahlaki ve bilimsel ilkelerdir. Araştırma yaparken hangi etik kurallara uymalıyız?

88 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilimde Etik Davranış Dürüstlük (nesnel, tarafsız, bilgi saptırmama,doğru) Dikkat (hataları en aza indirgeme) Açıklık (veri, yöntem, fikir,araç değerlenmeye açık) Özgürlük (herhangi bir sorun/hipotez üzerinde araştır) Eğitim Sorumluluğu (bilim insanı yetiştirme) Toplumsal Sorumluluk (toplum yararına) Yasallık (kurallara uyma) Karşılıklı Saygı (meslektaşlara saygı) Verimlilik (kaynakları verimli kullanma) Deneklere Saygı (deneklere zarar vermeme)

89 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilim, Araştırma ve Yayın Etiği Bilim etiği bilim insanlarının bilim yaparken uyacağı ahlaki talepleri yansıtmaktadır Araştırma etiği, bilimsel bir araştırmanın planlanma ve yürütülmesi sürecinde uyulması gereken ahlaki ve bilimsel ilkeler olarak tanımlanabilir. Bilimsel araştırma sonuçlarının yayına dönüştürülmesi noktasında yayın etiği devreye girer.

90 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilimde Etik Dışı Davranış Disiplinsiz Araştırma Yinelenen Yayın (Duplication) Sahtecilik, Saptırma veya Aldatmaca (Falsification) Uydurmacılık (Fabrication) Aşırmacılık (Plagiarism)

91 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Disiplinsiz Araştırma Aceleci, özensiz, kasıtlı olmayan hatalar Düzeltilmesi mümkün Bilime zarar vermez

92 Yinelenen Yayın (Duplication) Bilimsel Araştırma Yöntemleri Aynı çalışmanın aynısı veya az değiştirilerek farklı dergilere gönderilmesi Araştırmacıya zarar verir

93 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Sahtecilik, Saptırma veya Aldatmaca (Falsification) Bilimsel verilerin istemli şekilde değiştirilerek uygun kısımlarının alınması

94 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Uydurmacılık (Fabrication) Yarım yamalak araştırma yapılmadan toplanmış veriye çok uygun bir yöntem ya da bir yönteme çok uygun veri uydurma

95 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Aşırmacılık (Plagiarism) Haksız kullanma, intihal, korsanlık Başkalarına ait bir araştırmanın herhangi bir kısmının kaynak, referans belirtilmeden istemli olarak kopya ya da tercüme edilerek kendi ürünü gibi gösterilmesi

96 TÜBA Etik Dışı Davranış Nedenleri Bilimsel Araştırma Yöntemleri Akademisyenliğin başlangıcında bireylere etik eğitimin verilmemiş olması Mesleğinde yükselmede aşırı hırs gösterme Fazla sayıda yayın yapma amacı gütme Sahip olunan para desteğini kaybetme korkusu GENÇ AKADEMİSYENLERE BASKI YAPILMAMALI

97 Bilimsel Araştırmanın Temelleri Bölüm 1

98 Grupların Belirlenmesi Gelecek Hafta Sunumları (14 Ekim)

99 Grupların Belirlenmesi Gelecek Hafta Sunumları (14 Ekim)

100 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Problemi Tanımlama Bölüm 2

101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Kazanımlar Bu dersin sonunda; Bilimsel bir araştırmaya nasıl başlayacağınızı öğrenecek, Bir araştırma problemini tanımlayabilecek, Araştırmanız için gerekli literatür taramasını yapabilecek, Araştırmanızın değişkenlerini, hipotez ve sayıltılarını belirleyebilecek, Araştırmanızın amaçlarını, önemini, tanımlarını belirleyebilecek ve Araştırma önerinizin veya araştırmalarınızın problem bölümünü yazabileceksiniz.

102 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırma problemi Çözüm bulunması için üzerinde çalışılan, planlama yapılan soruna araştırma problemi denir. Araştırma soruları ise araştırma probleminin alt problemleri olarak düşünülebilir. Problemi çözmek için cevaplandırılması gereken sorulardır.

103 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırma fikri Problemi belirlemek için öncelikle araştırma fikri bulunmalıdır. Fikirler; Günlük yaşam, Uygulama, Geçmiş araştırmalar ve Kuramlar gibi kaynaklar yoluyla belirlenebilir.

104 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırma konusu Araştırma konusu araştırma yapılması düşünülen alandaki bir konudur. Araştırma problemine göre oldukça kapsamlıdır.

105 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Araştırılabilir problem Araştırılabilir iyi bir problem: Akla yatkın olmalıdır. Anlamlı olmalıdır. Açık ve anlaşılır olmalıdır. Sınanabilir, test edilebilir, ölçülebilir olmalıdır. Çok geniş veya çok dar kapsamlı olmamalıdır. Özgün olmalıdır. İfadeleri olasılık veya emir kipi şeklinde kurulmamalıdır. Etik olmalıdır.

106 Akciğer Kanseri Tanı ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri Tedavisinde Gecikmeler Akciğer kanseri tanı ve tedavisindeki gecikmeler yaygın görülen bir problemdir. Gecikmeler hasta gecikmesi ve doktor gecikmesi olarak sınıflandırılır. Doktor gecikmesi, sevk, tanı ve tedavi gecikmelerini içerir. Çeşitli çalışmalar, bu gecikmelerin tümör evresini ve prognozu olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Bu yazıda tanı ve tedavi gecikmelerinin nedenleri, sonuçları ve çözümleri tartışılmıştır.

107 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür taraması Araştırma konu ve problemine ilişkin kuramsal temeller, benzer çalışmaların sonuçlarını incelemek için tüm araştırma sürecinde devamlı bir biçimde yapılır.

108 Literatür taraması: Kum Saati Modeli Bilimsel Araştırma Yöntemleri

109 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür taraması: Kaynak türleri Anahtar kelimelerin yazımı, indeks ve dizinlerin taranması ile başlanabilir. Literatür taramasında 2 kaynak türü kullanılır: Birincil kaynaklar: Kitaplar veya makalelerin yayınlandığı dergiler örnek olarak verilebilir. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir. Ansiklopediler, doktora tezinin kitap halindeki şekli, derleme makaleleri vb...

110 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür taraması: Kaynak türleri Birincil kaynaklar: Kitaplar veya makalelerin yayınlandığı dergiler örnek olarak verilebilir. El kitapları, alanla ilgili kuramsal bilgileri ve araştırma sonuçlarını veren temel başvuru kaynaklarıdır. Dergiler, periyodik olarak yayınlanan ve kuramsal ve araştırma makaleleri içeren yayınlardır. Dergilere kütüphanelerinden veya TÜBİTAK ın bilgi ağı ULAKBİM den ulaşılabilinir. Yüksek lisans ve doktora tezlerine YÖK ün tez tarama aracı kullanılarak ulaşılabilinir.

111 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür taraması: 4 N 1 K Modeli Literatür taraması yaparken 4 N 1 K modeli kullanılarak not kartlarına araştırmaların içeriğine ilişkin notlar alınabilir. 1 K Kim? Araştırmayı kim yapmış? 1 N Ne Zaman? 2 N Niçin? 3 N Nasıl? Araştırma ne zaman yapılmış? Araştırma niçin yapılmış? Araştırma, hangi problemi çözmek için yapılmış Araştırma nasıl yapılmış? Hangi yöntem kullanılmış? Çalışma grubu, veri toplama araçları nelerdir? 4 N Ne? Araştırma sonucunda ne bulunmuş?

112 Araştırma No ve Adı Bilimsel Araştırma Yöntemleri 4N 1K Modeline Göre Özet Tablo Kim? Ne zaman? Niçin Nasıl? Ne? Desen Örnekle m Araç Analiz Yazar (lar) Tarih Araştırma problemin e ilişkin bilgiler (Amaç, hipotez, sayıltılar,vb. bilgileri de bu bölüme yazabilirsini z) Araştırm a deseni Evren ve örnekle m (Çalışm a grubu) Veri topla ma araçla rı Verileri analiz etmede kullanıla n teknikler Araştır ma sonuçl arı (ve öneriler )

113 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi Kocaeli ilindeki lise öğrencilerinde sağlık açısından riskli davranışların değerlendirilmesi Bu çalışma Kocaeli ilindeki lise öğrencilerinde sağlık açısından riskli davranışları değerlendirmek üzere, bazı risk faktörleri açısından durum saptaması yapmak, elde edilen sonuçlara göre hangi konularda öncelikli olarak önlemler alınabileceğini belirlemek ve ilgili konularda okul sağlığı çalışmaları yürütmek amacıyla yapıldı. Çalışma Mayıs 2001 tarihinde, kesitseltanımlayıcı yöntemle yapıldı. Veriler Kocaeli ilindeki 391 (185 kız, 206 erkek) lise öğrencisine uygulanan 77 soruluk bir anketten elde edildi..

114 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi Ankette yer alan sorular kişisel emniyet, şiddete bağlı davranışlar, ümitsizlik ve intihar düşünceleri, sigara kullanımı, alkol kullanımı, vücut ağırlığının algılanması, beslenme tarzı, fizik aktiviteler, bilgisayar kullanımı, yaş ve cins değişkenleri açılarından değerlendirildi. Ankete katılan öğrencilerden bisiklet kullananlarda kask kullanmama %93.8 (erkek %57.4, kız %42.6), son bir ay içinde tabanca, bıçak, sopa gibi bir silah taşıma %10.7 (%88.8 erkek, %11.2 kız), son bir yıl içinde intihar düşüncesi %17.7 (%59.4 kız, %40.6 erkek), son 30 gün içinde düzenli sigara içimi %15.4 (%67.5 erkek, %32.5 kız)..

115 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür taraması: İnternet Literatür taraması için öncelikle anahtar kelimeler belirlenir. İnternet üzerinden tarama yaparken anahtar kelimeler üzerinde çeşitli süzgeçler kullanılarak tarama daraltılmalıdır.

116 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür taraması: İnternet

117 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Literatür raporu Araştırma raporunun ilk bölümünde literatür taramasından elde edilen sonuçlar Giriş, Gelişme, Özet ve Problem durumu sırası ve bağlamında verilmelidir.

118 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Değişkenler Değişken, bir durumdan diğerine farklılık gösteren özelliktir. Değişkenler Yapı / Özellik Değer Neden- Sonuç Nicel Nitel Sürekli Süreksiz Bağımlı Bağımsız Değiştirilebilen Seçilmiş Düzenleyici Dışsal

119 Değer Özellik / Yapı Değişken Sınıfı Nicel Nitel Sürekli Süreksiz Tanımı Özelliğe ilişkin sayı veya miktar verir. Özelliğe ilişkin sınıflandırma yapar. Kategorileri vardır. İki ölçüm arasında sonsuz sayıda değer alır. Sadece sınırlı sayıda değer alır. Değişkenlerin sınıflandırılması Örnek Test veya ölçek puanı Ücret Üretilen ekmek sayısı Çocuk sayısı Medeni durum Cinsiyet Devam edilen okul Öğretim yöntemi Boy (metre) Ağırlık (kg) Test puanı Cinsiyet Öğretim yöntemi Medeni durum

DBB411 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri. Çarşamba, Arş. Gör. Dr. İpek Pınar Uzun

DBB411 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri. Çarşamba, Arş. Gör. Dr. İpek Pınar Uzun DBB411 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Çarşamba, 09.00-11.00 Arş. Gör. Dr. İpek Pınar Uzun Okuma Listesi Aysel Aziz, Araştırma Yöntemleri - Teknikleri ve İletişim, 2003, Ankara: Turhan Kitabevi.

Detaylı

GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama

GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama GRUP ÜYELERİ Mehmet Emin ERTAŞ Burhan DEMİR Mesut PERTAV Problemi Tanımlama İçindekiler.Değişkenler.Hipotez.Amaç.Önem.Sayıltı.Sınırlılıklar.Tanımlar

Detaylı

I. Etnografik Araştırmalar II. Tarihi Araştırmalar III. Eylem Araştırması IV. Olgubilim Çalışmaları V. Kuram Oluşturma Çalışmaları VI.

I. Etnografik Araştırmalar II. Tarihi Araştırmalar III. Eylem Araştırması IV. Olgubilim Çalışmaları V. Kuram Oluşturma Çalışmaları VI. I. Etnografik Araştırmalar II. Tarihi Araştırmalar III. Eylem Araştırması IV. Olgubilim Çalışmaları V. Kuram Oluşturma Çalışmaları VI. Durum Çalışması VII.Anlatı Araştırması Bir grubun davranışlarını doğrudan

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ EYLEM ARAŞTIRMASI

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ EYLEM ARAŞTIRMASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ EYLEM ARAŞTIRMASI 1 KAZANIMLAR Eylem araştırmalarının ortaya çıkış nedenini ve felsefi temelini açıklayabileceğiz Eylem araştırmalarının araştırma sorularını belirleyebileceğiz

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Bilginin Kaynağı İnsanlar sürekli olarak kendilerini ve çevrelerini aydınlatma, tanıma, olay ve oluşumları açıklama

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MART, 2017 MUĞLA T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.... ANABİLİM DALI.... BİLİM

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ 1 1. BÖLÜM BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ Bilmenin Yolları Bilimsel Yöntem *Olgusal Süreç *Kuramsal Süreç Araştırma *Araştırmaların Sınıflandırılması Nicel Araştırmalar *Tarama Araştırması *Korelasyon

Detaylı

Bilim ve Bilimsel Araştırma

Bilim ve Bilimsel Araştırma Bilim ve Bilimsel Araştırma Bilim nedir? Scire / Scientia Olaylar ve nesneleri kavramak, tanımak ve sınıflandırmak üzere çözümleyen, olgular arasındaki nesnellik ilişkilerini kuran, bu ilişkileri deney

Detaylı

Bilimsel Araştırmanın Temelleri

Bilimsel Araştırmanın Temelleri Temel kavramlar Bilimsel Araştırmanın Temelleri İstatistik nedir? Sayısal değerleri ifade etmek için kullanılan bir dil Evren (population) Belirli bir özellik yönünden, birbirine benzeyen elemanların oluşturduğu

Detaylı

PROBLEMİ TANIMLAMA. Problem Araştırma Problemi Literatür Taraması Değişkenler Hipotez Amaç Sayıltı Sınırlılıklar Tanımlar Uygulama Özet

PROBLEMİ TANIMLAMA. Problem Araştırma Problemi Literatür Taraması Değişkenler Hipotez Amaç Sayıltı Sınırlılıklar Tanımlar Uygulama Özet PROBLEMİ TANIMLAMA Problem Araştırma Problemi Literatür Taraması Değişkenler Hipotez Amaç Sayıltı Sınırlılıklar Tanımlar Uygulama Özet Dr. Cevdet CENGİZ PROBLEM Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden

Detaylı

PROBLEM. Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden daha önemlidir. Albert Einstein

PROBLEM. Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden daha önemlidir. Albert Einstein PROBLEMİ TANIMA KAZANIMLAR Bilimsel bir araştırmaya nasıl başlayacağını öğrenecek, Bir araştırma problemini tanımlayabilecek, Araştırmanız için gerekli literatür taramasını yapabilecek, Araştırmanızın

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM I Doç. Dr. Hüseyin Yolcu BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR Giriş -------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Bilim ve Bilimsel

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

FEN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

FEN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ FBE-YL/2015-2015 Ders Notları 4 FEN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Araştırma Modeli ve Türleri Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Araştırma Modeli } Araştırma modeli, araştırmanın amacına uygun ve ekonomik olarak

Detaylı

DEĞİŞKEN NEDİR? Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere değişken adı verilir.

DEĞİŞKEN NEDİR? Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere değişken adı verilir. DEĞİŞKEN NEDİR? Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere değişken adı verilir. Değişkenin belli özelliklerine karşı getirilen sayı ve sembollere ise değişkenin değeri adı

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça

Detaylı

İSTATİSTİK 1. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı. Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN

İSTATİSTİK 1. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı. Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN İSTATİSTİK 1 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN 4. ÇEŞİT YALAN VARDIR, BEYAZ YALAN YALAN KUYRUKLU YALAN İSTATİSTİK Rakamlar

Detaylı

1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR

1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR ARAŞTIRMA MODELLERİ 1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR A. BETİMLEME (KAMUOYU) ARAŞTIRMALARI Bir survey yöntemi olan betimleme yöntemi, grupla ilgili, genişliğine bir çalışmadır. Bu tür araştırmalar, çok sayıda

Detaylı

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY. Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY. Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması Hazırlayan Ramazan ANĞAY Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması 1.YAKLAŞIM TARZINA GÖRE ARAŞTIRMALAR 1.1. N2tel Araştırmalar Ölçümlerin ve gözlemlerin kolaylık ve kesinlik taşımadığı, konusu insan davranışları

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EK-1 Tez önerisi öğrencinin yapacağı tez çalışmasını ana hatlarıyla tanımlandığı bir dokümandır. Ayrıca

Detaylı

BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Dersin İçeriği Amaçları Beklentileri 3. Bilgi ve Bilim Kavramları 4. Bilimsel Yöntem 5. Bilimsel Düşünce Yöntemi 6. Bilimlerin

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PROF. DR. EMRAH CENGİZ Bilim Tanımı, Nitelikleri ve Temel Kavramlar Bilim Tanımı Bilimsel

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

SOSYOLOJİK SORU SORMA VE YANITLAMA

SOSYOLOJİK SORU SORMA VE YANITLAMA SOSYOLOJİK SORU SORMA VE YANITLAMA Bilimin amacı: olguları tanımlamak, olgular arasında nedensellik ilişkileri kurmak, bu ilişkileri genelleyip yasalar biçimine dönüştürmek. Bu amaçları gerçekleştirmek

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

2 PARADİGMALAR IŞIĞINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA ANLAYIŞLARI

2 PARADİGMALAR IŞIĞINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA ANLAYIŞLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 BİLİM VE ARAŞTIRMA 11 1.1.İnsan, Bilim ve Bilgi 12 1.1.1.Bilimsel Bilgi Türleri 16 1.2. Bilgi Edinme Yolları 17 1.2.1.Otoriter Figürü Yaklaşım 17 1.2.2.Mistiksel Yaklaşım

Detaylı

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK 24.3.215 TÜRKİYE DE BİYOLOJİ EĞİTİMİ ALANINDA YAPILAN ARAŞTIRMALARA YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMASI İÇERİK Biyoloji Eğitimi ŞEYDA GÜL Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fak. Biyoloji Eği t i m i MUSTAFA

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilimsel Araştırma Yöntemleri Nitel Araştırma Modelleri 1 Neler Öğreneceğiz? Nitel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması Olgubilim Etnografya 2 1 Nitel Araştırmalar Nicel yaklaşım ve sosyal bilimler? Sınav

Detaylı

Bilimsel araştırmanın amaçları

Bilimsel araştırmanın amaçları Prof.Dr.Besti Üstün Bilimsel araştırmanın amaçları Olayların tanımlanması Olaylar arasındaki ilişkileri bulmak Olayları anlamak ve açıklamak Olayların önceden tahmin edilmesi Olayların kontrolü İlişkilerin

Detaylı

Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemleri BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı Belli bir yöntem kullanımı Kullanılan bu yönteme uygun veri toplama teknikleri

Detaylı

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri

Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri Bir çalışmanın yazılı bir planıdır. Araştırmacının yapmayı plandıklarını ayrıntılı olarak ifade etmesini sağlar. Araştırmacıya yapılması gerekenleri açıklamak ve istenmeyen sorunları önlemek için yardımcı

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Sürecinde Kullanılan Terimler Araştırma Sürecinde Kullanılan Terimler Değişken (Variable) Hipotez veya Denence (Hypothesis) Sayıltı veya Faraziye (Assumption) Sınırlılık

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Raporunun Hazırlanması - 2 2.1.4. Önem Metin / Ana Bölüm Konu üzerinde araştırmaya yapmaya neden ihtiyaç duyulduğu, bu araştırmanın araştırmacılara ve bilime sağlayacağı

Detaylı

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA Araştırma Problemi Araştırma problem çözmeye yönelik bir süreçtir. Bu kapsamda Araştırmaya başlamak için ortaya bir problem konulması gerekir. Öncelikle,

Detaylı

Bilim ve Araştırma. ar Tonta. H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Bilim ve Araştırma. ar Tonta. H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Bilim ve Araştırma Yaşar ar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html Bilim Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen,

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v İÇİNDEKİLER Önsöz... iii İçindekiler... v BÖLÜM I BİLİMLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR... 2 Gerçek- Gerçeklik (Reality- Şe niye)... 2 Bilgi (Knowledge, Episteme, Malumat)... 3 Bilgi Türleri... 3 Bilginin

Detaylı

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar 225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar Bilgi Nedir? Bilme edimi, bilinen şey, bilme edimi sonunda ulaşılan şey (Akarsu, 1988). Yeterince doğrulanmış olgusal bir önermenin dile getirdiği

Detaylı

ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ

ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ Epistemolojik Açıdan Bilgi Nedir? ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ 1. Grup: İnsanların hepsinin üzerinde birleşeceği bir bilgi olabilir. Örneğin deney yolu ile elde edilen bilimsel bilgi. Olgularla

Detaylı

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERI ve TEKNIKLERI

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERI ve TEKNIKLERI ARAŞTIRMA YÖNTEMLERI ve TEKNIKLERI Ders Değerlendirme %40Vize %20 Ders içi sunumlar %40 Proje Teslim Edilecekler : Proje raporunun.pptx sunum dosyasi.doc veya.docx uzanblı proje raporu Varsa ek kaynaklar

Detaylı

BÖLÜM I ARAŞTIRMANIN DOĞASI

BÖLÜM I ARAŞTIRMANIN DOĞASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...... V BÖLÜM I ARAŞTIRMANIN DOĞASI... 1 1.1. GERÇEĞİ ARAMA YOLLARI..... 1 1.1.1.Deneyim..... 2 1.1.2. Mantık... 2 1.1.3. Bilimsel Araştırma... 3 1.1.4. Yansıtma... 4 1.2. BİLGİ EDİNME

Detaylı

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması ve isimlendirilmesi

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Nitel. Örnekleme. Yöntemleri. Araştırmalar. Bilimsel. Araştırma. Yöntemleri. Verilerin. Nicel. Toplanması. Araştırmalar GELİŞTİRİLMİŞ 14.

Nitel. Örnekleme. Yöntemleri. Araştırmalar. Bilimsel. Araştırma. Yöntemleri. Verilerin. Nicel. Toplanması. Araştırmalar GELİŞTİRİLMİŞ 14. Temelleri Problemi Tanıma Örnekleme Yöntemleri Verilerin Toplanması Nicel Araştırmalar Nitel Araştırmalar Raporlaştırma Problemi Tanıma Bilimsel Araştırmanın Nicel Araştırmalar Araştırmalar Örnekleme Yöntemleri

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA GİRİŞ BÖLÜMÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA GİRİŞ BÖLÜMÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA GİRİŞ BÖLÜMÜ Literatür Taraması İlgilendiğiniz konuya ilişkin bilgileri bulmak, Araştırmanıza kuramsal bir temel kazandırmak, Sizinkine benzer çalışmaların sonuçlarını görmek. Literatür

Detaylı

DENEYSEL DESENLER GERÇEK DENEYSEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER FAKTÖRYEL DESENLER ZAYIF DENEYSEL DESENLER

DENEYSEL DESENLER GERÇEK DENEYSEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER FAKTÖRYEL DESENLER ZAYIF DENEYSEL DESENLER DENEYSEL DESENLER ZAYIF DENEYSEL DESENLER GERÇEK DENEYSEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER FAKTÖRYEL DESENLER YARI DENEYSEL DESENLER Hazır gruplar üzerinde ancak grup eşleştirmenin olduğu seçkisiz atamanın

Detaylı

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde 3.HAFTA Değeri 10.000$ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde kullanılabiliyor. Sistematik bir yöntem kullanmak suretiyle,

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Bilimsel Araştırma Nedir? Araştırma Türleri Araştırma Nedir? Günlük dilde araştırma İnternette ya da kütüphane de araştırma. Bilimsel araştırma Karşılaşılan bir güçlüğün

Detaylı

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün Araştırma Adımları Literatür tarama Problemin tanımlanması Teorik çerçeve Amaç/hipotez/soru Araştırma değişkenlerini

Detaylı

İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ ARAŞTIRMA DESENİ RESEARCH DESIGN

İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ ARAŞTIRMA DESENİ RESEARCH DESIGN İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ ARAŞTIRMA DESENİ RESEARCH DESIGN 4 Prof. Dr. Mustafa Ergün Araştırma Desenleri (modelleri) Araştırmanın alt problemlerine yanıt aramak veya denenceleri test etmek için yapılan

Detaylı

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Araştırma Yöntem ve Teknikleri Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 1 Araştırma Yöntem ve Teknikleri İçindekiler 1.1. DERSİN AMACI...

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU Yüksek lisans ve doktora tezlerinin yazımına, bu tezlerin yazım sürecine (izlenecek aşamalara) ilişkin ön bilgiler veren ya da

Detaylı

Modeli - Tarama Modelleri

Modeli - Tarama Modelleri Modeli - Tarama Modelleri Geçmişte varolmuş veya hala varolan bir durumu olduğu şekliyle betimlemeye çalışan yaklaşımdır. Araştırmacı olay, nesne, bireyleri değiştirmeden, onlara deneysel bir müdahalede

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU SİVAS 2014 1 İÇİNDEKİLER 1. Tezin Başlığı...1 2. Giriş...1 2.1. Problem Durumu...1 2.1.1. Problem Cümlesi ve

Detaylı

Nitel Araştırma. Süreci

Nitel Araştırma. Süreci EBE AE 602 Nitel Araştırma Süreci Nitel Araştırma Süreci Örneklem Seçimi Nitel Araştırma Süreci ve Örneklem Seçimi Nitel araştırma esnek bir araştırma deseni yaklaşımını gerektirir. Başta ortaya çıkan

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Veri Kaynakları Verilerin Toplanmasında Kullanılan Teknikler Veri Kaynakları İnsanlar, araştırmalarda çoğu kez bilginin toplandığı kaynaktır. Bu çalışmalarda insanların çeşitli

Detaylı

EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Gönderme Süreci Gönderme süreci, gönderme öncesi süreçte özel gereksinimli olarak belirlenen bireylere yönelik uygulanan

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

Araştırmada literatür taraması süreci kum saati modeliyle açıklanabilir. Ele alınan konu alt konularla ilgili araştırma sonuçlarının belirlenerek

Araştırmada literatür taraması süreci kum saati modeliyle açıklanabilir. Ele alınan konu alt konularla ilgili araştırma sonuçlarının belirlenerek LİTERATÜR TARAMASI Literatür taraması Bir dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşmasıdır. Seçtiğimiz konuya

Detaylı

Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (MMR 501) Ders Detayları

Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (MMR 501) Ders Detayları Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (MMR 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri MMR 501 Her

Detaylı

Nitel Araştırmalarda Veri Toplama

Nitel Araştırmalarda Veri Toplama Nitel Araştırmalarda Veri Toplama Veri Toplama Döngüsü Veriyi saklama Yeri ve kişiyi saptama Ulaşma ve uyum Alan sorunlarını çözümlemek Bilgiyi kaydetme Amaçlı örnekleme Veri toplama Yeri ve kişiyi saptama

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Bilimsel Araştırma Yöntemi Dersin Kodu BİL30 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS Kredisi 4 Haftalık

Detaylı

ALAN ARAŞTIRMASI İÇEREN ÇALIŞMALAR TAM METİN YAZIM FORMATI

ALAN ARAŞTIRMASI İÇEREN ÇALIŞMALAR TAM METİN YAZIM FORMATI ALAN ARAŞTIRMASI İÇEREN ÇALIŞMALAR TAM METİN YAZIM FORMATI Aşağıda verilen tam metin yazım formatı, çalışmayı genel hatları ile anlatan, okuyucuya ayrıntılı olmasa da ana hatları ile araştırma tasarımı

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Araştırma Amaç Alt Amaçlarını Belirleme 2 Alan Bilgisi Meslek Bilgisi ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ Kültür Bilgisi İletişim Bilgisi 3 Araştırma Amaç

Detaylı

Araştırma Sorununu Tanımlama ve Hipotez Kurma

Araştırma Sorununu Tanımlama ve Hipotez Kurma Araştırma Sorununu Tanımlama ve Hipotez Kurma Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html Araştırma Araştırma tasarımında üzerinde

Detaylı

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1 İstatistik Temel Kavramlar 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Evren (Kitle/Yığın/Popülasyon) Herhangi bir gözlem ya da inceleme kapsamına giren obje ya da bireylerin oluşturduğu bütüne ya da gruba Evren veya

Detaylı

Soyolojik Soru Sorma ve Cevaplama

Soyolojik Soru Sorma ve Cevaplama Soyolojik Soru Sorma ve Cevaplama Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 3. Ders Bilgi Türleri Thomson ve Hickey e göre beş tür bilgi mevcuttur: 1. Sınama yanılma yoluyla elde edilen deneyim (experience). bilgiyi

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri I

Araştırma Yöntem ve Teknikleri I Bu testte 20 soru bulunmaktadır. Araştırma Yöntem ve Teknikleri I DİKKAT! Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Araştırma Yöntem ve Teknikleri I testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Aşağıdakilerden

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

ARA TIRMA YAKLA IM - DESEN ve YÖNTEMLER

ARA TIRMA YAKLA IM - DESEN ve YÖNTEMLER ARA TIRMA YAKLA IM - DESEN ve YÖNTEMLER Epistemolojik Açıdan Bilgi Nedir?!!! Ontolojik Açıdan Gerçek Nedir?! Gerceğe nasıl ulaşırız?! Gerçeğe nasıl ulaşırız?! ARA TIRMA YAKLA IMI - DESEN - YÖNTEM? " "

Detaylı

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ 1 BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ Veri seti; satırlarında gözlem birimleri, sütunlarında ise değişkenler bulunan iki boyutlu bir matristir. Satır ve sütunların kesişim bölgelerine 'hücre

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Problem Problemler, üç aşamalı bir yaklaşımla tanımlanabilir. Bunlar: 1- Bütünleştirme, 2- Sınırlandırma ve 3-

Detaylı

Nitel. Örnekleme. Yöntemleri. Araştırmalar. Bilimsel. Araştırma. Yöntemleri. Verilerin. Nicel. Toplanması. Araştırmalar 22. BASKI

Nitel. Örnekleme. Yöntemleri. Araştırmalar. Bilimsel. Araştırma. Yöntemleri. Verilerin. Nicel. Toplanması. Araştırmalar 22. BASKI Temelleri Problemi Tanıma Örnekleme Yöntemleri Verilerin Toplanması Nicel Araştırmalar Nitel Araştırmalar Raporlaştırma Problemi Tanıma Bilimsel Araştırmanın Nicel Araştırmalar Araştırmalar Örnekleme Yöntemleri

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırmada Yöntem ve Teknik Bilimsel Araştırmada Kullanılan Teknikler Veri Türleri Verilerin araştırmacının aradığı nitelikte olabilmesi, önemli ölçüde elde edildiği yöntem

Detaylı

Bilim nedir? Tarihçe Bilimsel Yöntem Olgusal Süreç / Kuramsal Süreç Araştırma Amaçları Genel Araştırma Türleri

Bilim nedir? Tarihçe Bilimsel Yöntem Olgusal Süreç / Kuramsal Süreç Araştırma Amaçları Genel Araştırma Türleri Bilmenin Yolları Bilim nedir? Tarihçe Bilimsel Yöntem Olgusal Süreç / Kuramsal Süreç Araştırma Amaçları Genel Araştırma Türleri 12.03.2012 Dr. Cevdet CENGİZ 1 NEYİ / NEDEN ARAŞTIRIYORUZ? 12.03.2012 2 Düşünceyi

Detaylı

ARAŞTIRMA. YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ. Gerçeğe nasıl ulaşırız? Epistemolojik Açıdan Bilgi Nedir? Ontolojik Açıdan Gerçek Nedir?

ARAŞTIRMA. YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ. Gerçeğe nasıl ulaşırız? Epistemolojik Açıdan Bilgi Nedir? Ontolojik Açıdan Gerçek Nedir? Epistemolojik Açıdan Bilgi Nedir? ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ 1. Grup: İnsanların hepsinin üzerinde birleşeceği bir bilgi olabilir. Örneğin deney yolu ile elde edilen bilimsel bilgi. Olgularla

Detaylı

Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1

Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1 Mart 2017 Cilt:25 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi xii-xxi Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1 Lütfi İNCİKABI, Samet KORKMAZ, Perihan AYANOĞLU,

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU 2014 ÖNSÖZ Eğitim Bilimleri Enstitüsü 13/11/2010 tarih ve 27758 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2010/1053 Sayılı

Detaylı

İçindekiler. 1 Giriş 2. 3 Psikoloji Araştırmalarında Etik Meseleler Bilimsel Yöntem 27. KISIM I Genel Meseleler 1

İçindekiler. 1 Giriş 2. 3 Psikoloji Araştırmalarında Etik Meseleler Bilimsel Yöntem 27. KISIM I Genel Meseleler 1 Ön Söz xiii KISIM I Genel Meseleler 1 1 Giriş 2 PSİKOLOJİ BİLİMİ 3 BİLİMİN BAĞLAMI 6 Tarihsel Bağlam 6 Sosyal ve Kültürel Bağlam 9 Ahlakî Bağlam 13 BİR ARAŞTIRMACI GİBİ DÜŞÜNMEK 14 Medyada Yayımlanan Araştırma

Detaylı

Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler

Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler Araştırma Problemleri Problem Belirleme Kaynakları Genel problem Yapısı Problem Oluşturmanın Önemi Nicel Problem Oluşturma 1-

Detaylı

Araştırma Teknikleri

Araştırma Teknikleri Araştırma Teknikleri Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu Yrd.Doç.Dr. Bayram KILIÇ Kasım, 22,2010 Yalova Bilimsel Araştırma Süreci Bilimsel Araştırmanın Temel İlkeleri Nelerdir? Bilimsel yöntemlerle incelenebilecek

Detaylı

Örneklem. Yöntemleri FBED511 Eğitim Bilimlerinde Temel Araştırma Yöntemleri 1. Evren & Örneklem. Evren. Örneklem ve örnekleme

Örneklem. Yöntemleri FBED511 Eğitim Bilimlerinde Temel Araştırma Yöntemleri 1. Evren & Örneklem. Evren. Örneklem ve örnekleme Yöntemleri & EBE Z Eğitimde Araştırma Yöntemleri (Fraenkel & Wallen, 1990), araştırma sonuçlarının genelleneceği (geçerli olacağı) büyük grup. Hedef evren, araştırmacının ulaşmak istediği, ancak ulaşması

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Yöntemleri Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Süreci İLGİ? Y Y? FİKİR?? X Y, A B KURAM A B E F C D X Y KAVRAMSALLAŞTIRMA Kavramların ve araştırılacak değişkenlerin anlamlarını

Detaylı

1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr

1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr 1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler ye Giriş... 3 de

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ BİTİRME ÇALIŞMASI HAZIRLAMA KILAVUZU (LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN) ARAŞTIRMA PROJESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YÖNERGESİ

Detaylı

Sosyal Psikolojiye Giriş ve Araştırma Yöntemleri

Sosyal Psikolojiye Giriş ve Araştırma Yöntemleri Sosyal Psikolojiye Giriş ve Araştırma Yöntemleri Ne biliyoruz? TV de izlenen şiddet, izleyicilerde şiddeti artırır mı? Pornografik yayınlar (örneğin cinsel içerikli filmler), erkeklerde cinsel şiddeti

Detaylı