Yeniden Ergitilmiş A356 Alüminyum Alaşımı Hurdasının Çekme Dayancı Üzerine Olan Etkileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeniden Ergitilmiş A356 Alüminyum Alaşımı Hurdasının Çekme Dayancı Üzerine Olan Etkileri"

Transkript

1 Yeniden Ergitilmiş A356 Alüminyum Alaşımı Hurdasının Çekme Dayancı Üzerine Olan Etkileri ÖZET Çağlar Yüksel 1, Eray Erzi 2, Özge Tamer 1, Derya Dışpınar 2, Mustafa Çiğdem¹ ¹Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ²İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü A356 alüminyum alaşımı döküm alaşımlarında hem kokil hem de kum kalıpta en geniş ölçüde kullanılan alaşımlardan bir tanesidir. Bu yaygın kullanımla birlikte hurda miktarı da oldukça fazla meydana gelmektedir. Bu hurdanın tekrar ergitilmesi ile enerji, maliyet gibi detaylardan oldukça göz önüne alındığında epeyce önem arz etmektedir. Ergitmede %100 birincil külçe, %50hurda+%50 birincil külçe ve %100 talaş kullanılarak yeniden ergitilerek önce vakum altında katılaştırma cihazı ile (RPT) Bifilm İndeksi tayin edilerek metal kalitesi belirlenerek kum kalıptan hazırlanmış çekme numunesi kalıbına dökülmüştür. Elde edilen numunelerden Bifilm İndeksi ile çekme dayancı arasındaki ilişki incelenmiştir. Anahtar kelimeler: Bifilm İndeksi, Ergiyik Kalitesi, Bifilm, Çift Katlı Oksit Filmler Effects of Remelted of A356 Aluminium Alloy Scraps on Tensile Strength ABSTRACT A356 is one of the widely used aluminum casting alloy that has been used in both sand and die molds. Large amounts of scrap metal occur due to its extensive usage. Using scrap aluminum is quite important because of the advantages like energy efficiency and cost reduction in the final product. Three types of charges were prepared for casting. %100 primer ingot, %100 scrap aluminum and fifty fifty scrap aluminum and primer ingot mixture were used. Melt quality was determined by calculating bifilm index by using reduced pressure test. By using different mixtures, tensile test specimens were produced by casting both from sand and die molds. Relationship between bifilm index and tensile strength were examined from the obtained tensile test specimens. Keywords: Bifilm Index, Melt Quality, Bifilm, Double oxide films 1. GİRİŞ Son zamanlarda döküm sanayii alüminyum ve alaşımlarının özelliklerine etki eden unsurlara odaklanmıştır. Çalışmaların çoğu gözeneklilik üzerinedir [1]. Alüminyum dökümlerindeki bu gözeneklerin teşvik edici etkeni bifilmler olarak kabul edilir ise bifilmlerin denetimi ile gözenek yapısının oluşumu kontrol edilebilir [2-4].

2 Alaşımın ergitme safhasında mevcut olan veya döküm işlemi süresince oluşan bifilmler nihai içyapıda bulunabilirler ve döküm parçasının ömrünü azaltabilirler. Bu yüzden döküm parçasının kalitesinin denetiminin ergiyik kalitesiyle başladığı aşikârdır. Eğer döküm sırasında yüzey türbülansı ile hapsolmuş ise bifilmler dahili türbülans hareketleri ile sıkı yığınlar haline dönüşürler. 0,1 1,0 mm çaplarındaki bilfilmler oldukça zararlıdırlar. Fakat katılaşma sırasındaki durgun koşullar kıvrımlı halinin yenden şekillenerek düz bir çatlak formuna sahip bifilmlerin açılmasına imkan verir. Bu hareketi ile bifilmler zararlı etkilerini 10 kat daha fazla arttırlar. Bu kusurlar bifilmlerin oldukça ince bir yapıda (sıklıkla nanometre mertebesinde) olmasından dolayı şüphelenilmeyen ve genellikle fark edilemeyen bir hale dönüşmesini sağlar [1]. Sıkı bir yapıdan açık bir çatlağa dönüştüren birkaç mekanizma vardır; (i) (ii) (iii) (iv) filmler arasında hava tabakasına hidrojenin çökelmesi, çekinti (filmler üzerinde basınç azaltıcı etkisi), demir (beta fazı şeklinde) ve diğer metaller arası (intermetalik) çökeltiler, iri tane boyutu Hidrojen gözenekliliği, çekinti gözenekliliği, demir seviyeleri ve kaba tane boyutunun sünekliliği düşürdüğü iyi bilinmektedir. Bu durumların hepsi bifilmlerin sıkı yapısını açarak uzun düzlemsel çatlaklara neden olmaktadır [5]. Bu yüzden döküm metalinin mekanik özelliklerini denetim altına alabilmek için belki de bifilm en önemli unsurdur [1]. Bu sebeple bifilmlerin ölçümünü kolaylaştıran vakum altında katılaştırma testi (RPT) devreye girmektedir. Bu çalışmada da RPT kullanılarak mekanik özellikler ile Bifilm İndeksini arasındaki olası ilişki irdelenmiştir. Bifilm İndeksi miktar olarak veri sağlamak üzere sunulmuştur [3]. Bifilm İndeksi = (Gözenek Uzunluğu) = L b Bu indeks milimetre cinsinden ölçülen bir değerdir ve sanayide uygulaması ve tekrarlanabilirliği oldukça basit bir yöntem olarak dökümhanelerin işlerini fazlasıyla kolaylaştırmaktadır. 2. DENEYSEL ÇALIŞMALAR Bu çalışmada otomotiv endüstrisinde de oldukça yaygın olarak kullanılan A356 alüminyum alaşımının birincil külçeleri ve talaşları kullanılmıştır. A356 alüminyum malzemesinin kimyasal bileşimi Çizelge 1. de verilmiştir. Çizelge 1. A356 alüminyum alaşımının kimyasal bileşimi Si Mg Cu Fe Mn Ti Al Bu çalışmada %100 birincil külçe, %50 birincil külçe + %50 talaş ve %100 talaş olmak üzere 3 farklı kombinasyonda A356 alüminyum alaşımı kullanılarak kum kalıba döküm yapılmıştır. Kullanılan külçeler ve talaşlar Şekil 1. de gösterilmektedir. Bu farklılığın sebebi ergitme esnasında doğal olarak oluşabilecek oksit miktarlarının Bifilm İndeksi üzerine etkisini kıyaslanmaktır.

3 (a) (b) Şekil 1. (a) birincil külçe (b) talaş Dökümler 20 kg silis kumu, 1 kg bentonit ve 0,66 kg su kum karıştırıcı makinesi yardımıyla karıştırılarak hazırlanan kalıp kumuna yapılmıştır. Ahşap modellerle hazırlanan kalıbın resmi Şekil 2. de verilmiştir. (a) (b) Şekil 2. Çekme çubuğunun (a) ahşap modeli ve (b) hazırlanmış kum kalıbı.

4 Ergitme işlemi 50 kw lık indüksiyon ocağı yardımıyla yapılmıştır. Her bir döküm işleminde 4 kg lık bir şarj hazırlanmıştır. İlk şarjda 4 kg lık birincil külçe, ikinci şarjda 2 kg birincil külçe ile 2 kg talaş ve üçüncü şarjda ise 4 kg lık talaş ergitilmiştir. Üç farklı malzemenin de döküm sıcaklıkları 740 C olarak belirlenmiştir. Dökülecek malzemelerin ergime karakteristikleri birbirinden farklı olduğu için sürekli olarak ısıl-çift yardımıyla ergiyik sıcaklığı ölçülmüştür. Her dökümde şarj sıvı faza geçtiğinde Bifilm İndeksinin ölçülebilmesi için RPT numuneleri alınmıştır. Dökümlerden sonraki çekme testi için Mohr-Federhaff 10 tonluk çekme cihazı kullanılarak döküm malzemelerin çekme dayanımları tespit edilmiştir. Bifilm İndeksi için numuneler ikiye kesilip zımparalama işlemlerinden sonra tarayıcı vasıtasıyla bilgisayara aktarılmıştır. Aktarılan numuneler görüntü analiz yazılımları kullanılarak kesit alanındaki gözenek sayısı hesaplanmıştır. 3. SONUÇLAR Doğal olarak çekme numuneleri döküm malzemelerinin metal kalitelerini belirlemektedir. Elde edilen değerler ile Bifilm İndeksi karşılaştırılarak ergiyik kalitesi yorumlanmıştır. Şekil 3. de Bifilm İndeksi hesaplamak için kullanılan RPT numunelerinin görüntüleri verilmiştir. Görüntüden de anlaşılacağı üzere %100 talaşın ergitildiği durumdaki numune üzerinde neredeyse kesit alanının yarısına yakın oranda gözenek mevcuttur. Aynı şekilde %50 talaş ve %50 birincil külçe ergitilen numunede de gözenekler bulunmaktadır. Ancak %100 birincil külçe ergitilme işleminde bu gözeneklere rastlanılmamıştır. Kalıp ve yolluklandırma şartlarının sabit olduğu bu üç koşul için artan talaş miktarı ile oksitlenmenin artması arasında nispeten doğrusal bir ilişki olduğu aşikardır. (a) (b) (c) Şekil 3. Farklı ergitme koşulları için RPT numuneleri. (a) %100 talaşın (b) %50 birincil külçe + %50 talaş (c) %100 birincil külçe Şekil 4. de Bifilm İndeksi ile farklı döküm şartlarına sahip ergiyikler için karşılaştırmalı grafik verilmiştir. Bu grafikten de anlaşılacağı gibi 5,8 mm lik bir Bifilm İndeksi ne sahip olan %100 birincil külçe en temiz ergiyiktir ve 221,5 mm lik bir Bifilm İndeksi ne sahip %100 talaş ise en düşük kalitedeki ergiyiktir.

5 Bifilm İndeksi (mm) Şekil 4. Farklı şarjlardaki Bifilm İndeksleri Şekil 5. de ise Bifilm İndeksi ile çekme dayançları arasındaki ilişkiyi gösteren grafik mevcuttur. Burada ise artan Bifilm İndeksi ile çekme dayançları düşmektedir. %100 birincil külçenin dökümünden elde edilen yaklaşık 190 MPa değerleri ,8 95,1 221,5 Çekme Dayanımı (MPa) 4. TARTIŞMA Şekil 5. Bifilm İndeksi ile çekme dayançları arasındaki ilişki. 1. RPT numuneleri Bifilm İndeksi sonuçlarını ve olası ilişkileri rakamsal olarak ortaya koymuştur. 2. Bifilm uzunluğu ile nispeten mekanik özellikler arasında bir doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Artan Bifilm İndeksi ile çekme dayançları düşmektedir. Bunun olası nedeninin malzemenin üniformluğunun bozulmasıdır.

6 3. Toplam bifilm uzunluğu için şöyle bir aralık belirtilebilir; iyi bir döküm için indeks aralığı 0 70 mm kabul edilebilir ancak mm kötü bir ergiyik olduğuna işaret etmektedir [1]. Teşekkür Bu yayın 114M100 no lu TÜBİTAK projesi tarafından desteklenmiştir. Talaşlar ve külçelerin temini için CMS Jant Sanayi ne ve çalışma grubumuz Ceyhun Kuru, Mert Gülver, Emre Petek, İlknur Akyar ve Kübra Kayın a verdikleri destek ve emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. KAYNAKLAR 1. D.Dispinar and J.Campbell, Int. J. Cast Met. Res., 19 (5), 5-17, J. Campbell: Castings, 2E; 2003, Oxford, UK, Butterworth-Heinemann. 3. D.Dispinar and J.Campbell: Int. J. Cast Met. Res., 17 (5), , D.Dispinar and J.Campbell: Int. J. Cast Met. Res., 17 (5), , J.Campbell: Proc. ASM Conference JT Staley, M. Divandari and J. Campbell, Aluminum Transaction, 2 (2), , 2002.

Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Soğuma Hızının Poroziteye Etkisi

Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Soğuma Hızının Poroziteye Etkisi Al-7Si-,3Mg Alaşımında Soğuma Hızının Poroziteye Etkisi 1 Muhammet ULUDAĞ, 1 Remzi ÇETİN, * 2 Lokman GEMİ, 1 Osman AYDOĞUŞ, 1 Kerim ÇAM, ** 3 Derya DIŞPINAR 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri

Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar SıvıMetal Temizliği ÖlçmeYöntemleri LIAS: Liquid AluminumInclusion Sampler SıvıAlüminyumİnklüzyonÖlçer PoDFA(Porous Disk Filtration Apparatus)

Detaylı

AlCu4Ti Alaşımın Farklı Döküm Sıcaklıklarında Döküm Kalitesi ile Yaşlandırma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

AlCu4Ti Alaşımın Farklı Döküm Sıcaklıklarında Döküm Kalitesi ile Yaşlandırma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi AlCu4Ti Alaşımın Farklı Döküm Sıcaklıklarında Döküm Kalitesi ile Yaşlandırma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi 1 Muhammed Raşit ERYILMAZ, 1 Muhammet ULUDAĞ, * 2 Memduh KARA ve ** 3 Derya DIŞPINAR, 1 Selçuk

Detaylı

Al-Cu Alaşımlarında Porozite ve Mikroyapının Yaşlandırma Üzerine Etkisi

Al-Cu Alaşımlarında Porozite ve Mikroyapının Yaşlandırma Üzerine Etkisi Al-Cu Alaşımlarında Porozite ve Mikroyapının Yaşlandırma Üzerine Etkisi 1 Muhammet ULUDAĞ, 1 Muhammed Raşit ERYILMAZ, 1 Serdar ÇELEBİ ve * 2 Derya DIŞPINAR 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

Kaybolan Köpük Yöntemi Kullanılarak Al-Si Alaşımlarının Akışkanlığının İncelenmesi

Kaybolan Köpük Yöntemi Kullanılarak Al-Si Alaşımlarının Akışkanlığının İncelenmesi 2015 İstanbul ALUS'07 7. Alüminyum Sempozyumu - 7th Aluminium Symposiuırn Kaybolan Köpük Yöntemi Kullanılarak Al-Si Alaşımlarının Akışkanlığının İncelenmesi Fluidity of Lost Foam Cast Al-Si Alloys Nazlıcan

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI MOTOR BLOĞU OLARAK KULLANILABİLECEK ALÜMİNYUM ALAŞIMIN TERCİHİ. Çağlar Yüksel 2. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI MOTOR BLOĞU OLARAK KULLANILABİLECEK ALÜMİNYUM ALAŞIMIN TERCİHİ. Çağlar Yüksel 2. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI MOTOR BLOĞU OLARAK KULLANILABİLECEK ALÜMİNYUM ALAŞIMIN TERCİHİ Ali Özgür 1 Erdöküm Makine

Detaylı

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING AA5049 ALÜMİNYUM ALAŞIMI LEVHALARIN İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE ÜRETİMİ Koray TURBALIOĞLU Teknik Alüminyum San. A.Ş., İstanbul koray.turbalioglu@teknikaluminyum.com.tr ÖZET AA5049 alaşımı

Detaylı

Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri

Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar Soğuk Def Tavlama Toparlanma Yeniden Kristalleşme Tane Büyümesi iç gerilimler 3 Toparlanma Statik Toparlanma: Soğuk deforme edilmiş metalin

Detaylı

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi Döküm Prensipleri Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar BeslemeKriterleri Darcy Kanunu DökümdeDarcy Kanunu KRİTİK KATI ORANI Alaşım Kritik KatıOranı Çelikler % 35 50 Alaşımlı çelikler % 45 Alüminyum alaşımları

Detaylı

ALÜMİNYUM GERİ DÖNÜŞÜMÜNDE VERİMLİLİK VE AKIŞKANLIĞIN İNCELENMESİ

ALÜMİNYUM GERİ DÖNÜŞÜMÜNDE VERİMLİLİK VE AKIŞKANLIĞIN İNCELENMESİ 6. Zeinz, Michael (2010): Optimierung eines schlierenoptischen Versuchsstandes und Beurteilung der Aussagekraft der Messungen. Diplomarbeit. Fachhochschule Regensburg, Regensburg. ALÜMİNYUM GERİ DÖNÜŞÜMÜNDE

Detaylı

2xx SERİSİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA Ag İLAVESİNİN MUKAVEMETE ETKİSİ

2xx SERİSİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA Ag İLAVESİNİN MUKAVEMETE ETKİSİ 2xx SERİSİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA Ag İLAVESİNİN MUKAVEMETE ETKİSİ Çağlar Yüksel 1, Özen Gürsoy 2, Eray Erzi 2, Derya Dışpınar 2 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Uğur Aybarç, Hakan Yavuz, Derya Dışpınar, Mehmet Özgür Seydibeyoğlu (CMS Jant, İstanbul Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi)

Uğur Aybarç, Hakan Yavuz, Derya Dışpınar, Mehmet Özgür Seydibeyoğlu (CMS Jant, İstanbul Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi) «Alüminyum Metal Matris Kompozit Üretiminde Farklı Karıştırma Yöntemlerinin Etkisinin İncelenmesi ve Simülasyon Çalışmaları İle Karşılaştırılması» «Investigation Of Effect Of Different Stirring Methods

Detaylı

«Yüksek Basınçlı Dökümde Sıvı Metal Kalitesi İle İşlenebilirlik Arasındaki İlişki»

«Yüksek Basınçlı Dökümde Sıvı Metal Kalitesi İle İşlenebilirlik Arasındaki İlişki» «Yüksek Basınçlı Dökümde Sıvı Metal Kalitesi İle İşlenebilirlik Arasındaki İlişki» 1 İ. Halil Kalkan, 2 Ömer Vardar, 3 Eray Erzi, 3 Özen Gürsoy, 3 Derya Dışpınar ( 1 Mercedes-Benz Türk, 2 Arslan Makina,

Detaylı

YÜKSEK BASINÇLI KALIP DÖKÜM PROSESİNDE ENERJİ VE GERİ DÖNÜŞÜM GİDERLERİNİN KALIP OPTİMİZASYONU İLE AZALTILMASI

YÜKSEK BASINÇLI KALIP DÖKÜM PROSESİNDE ENERJİ VE GERİ DÖNÜŞÜM GİDERLERİNİN KALIP OPTİMİZASYONU İLE AZALTILMASI YÜKSEK BASINÇLI KALIP DÖKÜM PROSESİNDE ENERJİ VE GERİ DÖNÜŞÜM GİDERLERİNİN KALIP OPTİMİZASYONU İLE AZALTILMASI bir çalışmayı zorunlu kılmaktadır. Kalıp imalat sürecinde kalıp termal dengesinin ve kullanılan

Detaylı

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU . Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU Su atomizasyonu, yaklaşık 1600 C nin altında ergiyen metallerden elementel ve alaşım tozlarının üretimi için en yaygın kullanılan tekniktir. Su atomizasyonu geometrisi

Detaylı

ALÜMİNYUM SÜREKLİ LEVHA DÖKÜMÜNDE SIVI METAL KALİTESİNİN ÖLÇÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNTEMLER VE BİR UYGULAMA

ALÜMİNYUM SÜREKLİ LEVHA DÖKÜMÜNDE SIVI METAL KALİTESİNİN ÖLÇÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNTEMLER VE BİR UYGULAMA ALÜMİNYUM SÜREKLİ LEVHA DÖKÜMÜNDE SIVI METAL KALİTESİNİN ÖLÇÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNTEMLER VE BİR UYGULAMA Mithat MARMARA* *Teknik Alüminyum San. A.Ş. - İstanbul mithat.marmara@teknikaluminyum.com.tr ÖZET

Detaylı

ALÜMİNYUM DÖKÜMDE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ETKİLEYEN PARAMETRELER İÇİN DENEY TASARIMI

ALÜMİNYUM DÖKÜMDE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ETKİLEYEN PARAMETRELER İÇİN DENEY TASARIMI ALÜMİNYUM DÖKÜMDE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ETKİLEYEN PARAMETRELER İÇİN DENEY TASARIMI Can DEMİR*, Elvan B. MENTEŞE*, M.Alper TOGAY* *COMPONENTA DÖKTAŞ., Manisa ÖZET Alüminyum dökümde; artan oranda emniyet parçaların

Detaylı

İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE AA5754 MALZEME ÜRETİMİ. Koray TURBALIOĞLU

İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE AA5754 MALZEME ÜRETİMİ. Koray TURBALIOĞLU İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE AA5754 MALZEME ÜRETİMİ Koray TURBALIOĞLU Teknik Alüminyum San. A.Ş., İstanbul koray.turbalioglu@teknikaluminyum.com.tr ÖZET Yüksek mekanik özellikleri ve korozyon

Detaylı

Döküm Süreçleri ve Uygulamaları (MATE 401) Ders Detayları

Döküm Süreçleri ve Uygulamaları (MATE 401) Ders Detayları Döküm Süreçleri ve Uygulamaları (MATE 401) Ders Detayları Ders Adı Döküm Süreçleri ve Uygulamaları Ders Kodu MATE 401 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Güz 3 2 0 4 5 Ön Koşul

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

ÜRETİM ŞARTLARININ YERÇEKİMİNE TERS DÖKÜM YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN PARÇALARIN YAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ

ÜRETİM ŞARTLARININ YERÇEKİMİNE TERS DÖKÜM YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN PARÇALARIN YAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 21, No 2, 257-264, 2006 Vol 21, No 2, 257-264, 2006 ÜRETİM ŞARTLARININ YERÇEKİMİNE TERS DÖKÜM YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN PARÇALARIN YAPI VE MEKANİK

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Kalıcı Kalıp p Kullanılan lan Döküm D Yöntemleri (4.Hafta) Kubilay Aslantaş Kalıcı Kalıp p Kullanan Döküm D m YöntemleriY Harcanan kalıba döküm tekniğinin en büyük dezavantajı;

Detaylı

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017 Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Mart 2017 Alüminyumun Sıvı Metal Hareketleri ve Ürün Kalitesine Etkisi (genel bakış) Prof. Dr. Fevzi Yılmaz FSMVÜ Mart 2017 GÜNDEM 1. Alüminyum hurdaların karakteristik

Detaylı

ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI

ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI 1 ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI 2 Elektrik ışığı ilk kez halka tanıtıldığında insanlar gaz lambasına o kadar alışkındı ki, Edison Company talimat ve güvenceleri

Detaylı

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1 İMAL USULLERİ KAYNAKLAR: İmal usulleri, Çağlayan Yayınları, Mustafa Çiğdem İmal Usulleri, Birsen Yay. Selahaddin Anık, Adnan Dikicioğlu, Murat Vural Takım Tezgahları, Mustafa Akkurt, Çağlayan Kitapevi,

Detaylı

YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI

YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI Erkan DALAY* ve Onur ER** * Laboratuvar Uzmanı, EKU Fren ve Döküm Sanayi AŞ, Kocaeli, TÜRKİYE ** Ar-Ge Mühendisi, EKU Fren ve Döküm Sanayi AŞ,

Detaylı

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi.

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. TEORİK BİLGİ: Metalik malzemelerin dökümü, istenen bir şekli elde etmek için, seçilen metal veya

Detaylı

Yerçekimine Ters Dökümle (YTD) Üretilen Parçaların Dökülebilirlik Özelliklerine Döküm Şartlarının Etkileri

Yerçekimine Ters Dökümle (YTD) Üretilen Parçaların Dökülebilirlik Özelliklerine Döküm Şartlarının Etkileri 6. Uluslar arası İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 11), 16-18 Mayıs 2011, Elazığ, Türkiye. Yerçekimine Ters Dökümle (YTD) Üretilen Parçaların Dökülebilirlik Özelliklerine Döküm Şartlarının Etkileri H.

Detaylı

BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ

BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ Basınçlı dökümler, sıvı metalin basınç altında metal kalıba doldurulması yoluyla elde edilen dökümlerdir. Basınçlı döküm, metal kalıba döküm yöntemine çok benzemektedir. Aradaki

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) MALZEME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bir tasarım yaparken öncelikle uygun bir malzemenin seçilmesi ve bu malzemenin tasarım yüklerini karşılayacak sağlamlıkta

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

DÖKÜM KALĐTESĐNĐN SIKIŞTIRMA DÖKÜM YÖNTEMĐ ĐLE YÜKSELTĐLMESĐ

DÖKÜM KALĐTESĐNĐN SIKIŞTIRMA DÖKÜM YÖNTEMĐ ĐLE YÜKSELTĐLMESĐ DÖKÜM KALĐTESĐNĐN SIKIŞTIRMA DÖKÜM YÖNTEMĐ ĐLE YÜKSELTĐLMESĐ Hakan ERTURAN * Mahmut A. SAVAŞ * Sabri ALTINTAŞ* Boğaziçi Üniversitesi, Mak. Müh. Böl. ÖZET Bu makalede monotektik alaşımların mekanik özelliklerine

Detaylı

AN INVESTIGATION ON THE PRODUCIBILITY OF TRAIN WHEELS BY CASTING METHOD

AN INVESTIGATION ON THE PRODUCIBILITY OF TRAIN WHEELS BY CASTING METHOD 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 09), 13-15 Mayıs 2009, Karabük, Türkiye DÖKÜM YÖNTEMİ İLE TREN TEKERLEĞİ ÜRETİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI AN INVESTIGATION ON THE PRODUCIBILITY OF TRAIN

Detaylı

A356 Alaşımında Katılaşma Hızı ve Sıvı Durumda Bekletme süresinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi

A356 Alaşımında Katılaşma Hızı ve Sıvı Durumda Bekletme süresinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi 2016 Published in 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 3-5 November 2016 (ISITES2016 Alanya/Antalya - Turkey) A356 Alaşımında Katılaşma Hızı ve Sıvı Durumda

Detaylı

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ALÜMİNYUM VE ALAŞIMLARININ SIVI METAL KALİTESİNİN ARTTIRILMASI ÇAĞLAR YÜKSEL

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ALÜMİNYUM VE ALAŞIMLARININ SIVI METAL KALİTESİNİN ARTTIRILMASI ÇAĞLAR YÜKSEL T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ALÜMİNYUM VE ALAŞIMLARININ SIVI METAL KALİTESİNİN ARTTIRILMASI ÇAĞLAR YÜKSEL DOKTORA TEZİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI MALZEME

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM PARAMETRELERİNİN MEKANİK DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK DÖKÜMCÜLÜK İSTENEN BİR ŞEKLİ ELDE ETMEK İÇİN SIVI METALİN SÖZ KONUSU

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

2.Oturum / 2nd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Bülent Şirin (Döktaş Dökümcülük) Yaşar Uğur Akı, Emre Erol, Cüneyt İnal (Demisaş Döküm)

2.Oturum / 2nd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Bülent Şirin (Döktaş Dökümcülük) Yaşar Uğur Akı, Emre Erol, Cüneyt İnal (Demisaş Döküm) «Dökme Demirlerde Termal Analiz ile Metalurjik Proses Kontrolü ve Uygulamaları» «Metallurgical Process Control Using Thermal Analysis System In Cast Irons and Case Studies» Yaşar Uğur Akı, Emre Erol, Cüneyt

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 20132014 Güz Yarıyılı Genel yapı çelikleri esasta düşük ve/veya orta karbonlu çelik olup

Detaylı

Metallerde Döküm ve Katılaşma

Metallerde Döküm ve Katılaşma 2015-2016 Güz Yarıyılı Metalurji Laboratuarı I Metallerde Döküm ve Katılaşma Döküm:Metallerin ısı etkisiyle sıvı hale getirilip uygun şekilli kalıplar içerisinde katılaştırılması işlemidir Döküm Yöntemi

Detaylı

Aluminyum Alaşımlarında Ergimiş Metal Kalitesi Kasım 2010 ANKİROS TÜYAP/İSTANBUL. Murat KEZKİÇ

Aluminyum Alaşımlarında Ergimiş Metal Kalitesi Kasım 2010 ANKİROS TÜYAP/İSTANBUL. Murat KEZKİÇ Aluminyum Alaşımlarında Ergimiş Metal Kalitesi 11-14 Kasım 2010 ANKİROS TÜYAP/İSTANBUL Murat KEZKİÇ 1 Sunum İçeriği 1. Giriş 1.1 Ergimiş Metal Kalitesi 1.2 Aluminyumdaki Hidrojen 1.3 Gazalma Prosesi 1.4

Detaylı

«Jant Kolu Arkası Boşluğunun Parametrik Tasarımı ve Optimizasyonu» «Parametric Modelling and Optimization Of The Spoke Back Side Cavity»

«Jant Kolu Arkası Boşluğunun Parametrik Tasarımı ve Optimizasyonu» «Parametric Modelling and Optimization Of The Spoke Back Side Cavity» «Parametric Modelling and Optimization Of The Spoke Back Side Cavity» Onur Özaydın, Elvan Armakan, Kağan Özdemir (Cevher Jant) 4.Oturum / 4th Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Doç. Dr. Derya Dışpınar

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Erimiş metalin, elde edilecek parçanın şekline sahip bir kalıp boşluğuna, yerçekimi veya basınç uygulanarak doldurulup katılaşacağı yönteme

Detaylı

ABLATION CASTING. Ege DEMİRTAŞ, Altan TÜRKELİ Marmara Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye

ABLATION CASTING. Ege DEMİRTAŞ, Altan TÜRKELİ Marmara Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye ABLATION CASTING Ege DEMİRTAŞ, Altan TÜRKELİ Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye ÖZET Geçtiğimiz on yılın sonlarında geliştirilen Ablation

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Bakır

Dünyada ve Türkiye de Bakır Dünyada ve Türkiye de Bakır Selçuk Harput ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29.06.2016 4.5 4 Ag Cu ELEMENTLERİN ISIL İLETKENLİKLERİ (W/cm⁰K) Isıl İletkenlik Sıralamasında

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ DENİZALTI MUHAFAZA KUTULARI VE İNTERSEPT SONAR SİSTEM PARÇALARININ YERLİLEŞTİRİLMESİ

SAVUNMA SANAYİİ DENİZALTI MUHAFAZA KUTULARI VE İNTERSEPT SONAR SİSTEM PARÇALARININ YERLİLEŞTİRİLMESİ SAVUNMA SANAYİİ DENİZALTI MUHAFAZA KUTULARI VE İNTERSEPT SONAR SİSTEM PARÇALARININ YERLİLEŞTİRİLMESİ Murat ÇELİKER (a), İlhami ŞAHİN (b), Onur ERSOY (c), Volkan KOÇAK (d), Tuba ÖZEREN (e), Feriha BİROL

Detaylı

Arda Çetin, Peyman Çelenkoğlu, Burcu Tunç, Ayhan Comart (Ekstra Metal)

Arda Çetin, Peyman Çelenkoğlu, Burcu Tunç, Ayhan Comart (Ekstra Metal) «SSF ve CGI ın Birleşimi: Çözelti Sertleştirmeli Ferritik Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin Üretimi ve Özellikleri» «Combination Of SSF and CGI: Production and Characterization Of Solid Solution Strenghtened

Detaylı

Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Sr Modifikasyonunun Si morfolojisine ve porozite Üzerine Etkisi

Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Sr Modifikasyonunun Si morfolojisine ve porozite Üzerine Etkisi Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Sr Modifikasyonunun Si morfolojisine ve porozite Üzerine Etkisi 1 Muhammet ULUDAĞ, 1 Remzi ÇETİN, 1 Merve BİNGÖL, 1 Özgür ORTAÇ, * 2 Derya DIŞPINAR 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

DĐRENÇ NOKTA KAYNAK ELEKTRODU ÖMRÜNÜN DENEYSEL ANALĐZĐ

DĐRENÇ NOKTA KAYNAK ELEKTRODU ÖMRÜNÜN DENEYSEL ANALĐZĐ makale DĐRENÇ NOKTA KAYNAK ELEKTRODU ÖMRÜNÜN DENEYSEL ANALĐZĐ Selahaddin ANIK *, Ahmet OĞUR, ** Murat VURAL ***, Haldun TURAN ****, * Prof. Dr., ĐTÜ Makina Fakültesi, ** Prof. Dr., SAÜ Mühendislik Fakültesi

Detaylı

BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ

BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Can Arda KİREMİTÇİ YAPI MALZEMELERİ Anabilim

Detaylı

DENEY Kum ve Metal Kalıba Döküm ve Döküm Simülasyonu 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN

DENEY Kum ve Metal Kalıba Döküm ve Döküm Simülasyonu 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN DENEY NO Kum ve Metal Kalıba Döküm ve Döküm Simülasyonu 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 30 2) Kalıplama

Detaylı

Alüminyum-Silisyum Alaşımlarının Mikroyapısal ve Mekanik Özelliklerinin T6 Isıl İşlemi ile İyileştirilmesi

Alüminyum-Silisyum Alaşımlarının Mikroyapısal ve Mekanik Özelliklerinin T6 Isıl İşlemi ile İyileştirilmesi Dokuz Eylül Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt 20, Sayı 60, Eylül, 2018 Dokuz Eylul University-Faculty of Engineering Journal of Science and Engineering Volume 20, Issue

Detaylı

ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA İNKLÜZYON ÇEŞİTLERİ VE ÖNLEYİCİ FAALİYETLER

ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA İNKLÜZYON ÇEŞİTLERİ VE ÖNLEYİCİ FAALİYETLER Teknik yazı ÖZET ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA İNKLÜZYON ÇEŞİTLERİ VE ÖNLEYİCİ FAALİYETLER Mehmet GÜLER Alüminyum alaşımları, son mamul aşamasına kadar birçok prosesten geçmektedir. Malzemenin kalitesini ve

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

TCDD 2. BÖLGE YOL MEKANİK ATÖLYE MÜDÜRLÜĞÜ WM-170 TİPİ POZ OTOLARINA AİT DİFERANSİYEL KUTUSU TEKNİK ŞARTNAMESİ

TCDD 2. BÖLGE YOL MEKANİK ATÖLYE MÜDÜRLÜĞÜ WM-170 TİPİ POZ OTOLARINA AİT DİFERANSİYEL KUTUSU TEKNİK ŞARTNAMESİ TCDD 2. BÖLGE YOL MEKANİK ATÖLYE MÜDÜRLÜĞÜ WM-170 TİPİ POZ OTOLARINA AİT DİFERANSİYEL KUTUSU TEKNİK ŞARTNAMESİ Hazırlayan: Ersin ÖNCÜ Mühendis Tarih: 28.05.2015 Kontrol: Selman ÇELİKER Mühendis Onay: Sezgin

Detaylı

Alüminyum Jant Üretiminde Baştan Sona Çözümler

Alüminyum Jant Üretiminde Baştan Sona Çözümler Alüminyum Jant Üretiminde Baştan Sona Çözümler 1 Ajanda Al Jant Üretimi Genel bakış FOSECO ve jant üretimi 3 yenilikçi teknoloji SMARTT Tane inceletmede otomasyon Alçak basınç ocakları için kuru uygulanan

Detaylı

1. GİRİŞ. A356 Alüminyum Döküm Alaşımına AI-5Tİ-1B Tane İnceltici İlavesinin Süreye Bağlı Etkisi

1. GİRİŞ. A356 Alüminyum Döküm Alaşımına AI-5Tİ-1B Tane İnceltici İlavesinin Süreye Bağlı Etkisi ALU'7 B 7. Alüminyum Sempzyumu - 7th Aluminium Sympsium 1 İstanbul A36 Alüminyum Döküm Alaşımına AI-Tİ-1B Tane İnceltici İlavesinin Süreye Bağlı Etkisi The Time Dependent Effect f Adding AL-Tİ-1B Grain

Detaylı

JOMINY DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

JOMINY DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. DENEYİN AMACI: Bu deney ile incelenen çelik alaşımın su verme davranışı belirlenmektedir. Bunlardan ilki su verme sonrası elde edilebilecek maksimum sertlik değeri olup, ikincisi ise sertleşme derinliğidir

Detaylı

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz ix Çevirenin Ön Sözü xi 1 Sinterleme Bilimine Giriş 1 Genel bakış / 1 Sinterleme tarihçesi / 3 Sinterleme işlemleri / 4 Tanımlar ve isimlendirme / 8 Sinterleme

Detaylı

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1 09.11.2012 09:34 1 Çinko oda sıcaklıklarında bile deformasyon sertleşmesine uğrayan birkaç metalden biridir. Oda sıcaklıklarında düşük gerilimler çinkonun yapısında kalıcı bozunum yaratabilir. Bu nedenle

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER Malzemelerin mekanik özelliği başlıca kimyasal bileşime ve içyapıya bağlıdır. Malzemelerin içyapısı da uygulanan mekanik ve ısıl işlemlere bağlı olduğundan malzemelerin

Detaylı

«Tane İnceltme İşleminin İyileştirilmesi ve Alçak Basınçlı Döküm Sistemiyle AlSi5Mg0.3 Alaşımlı Jant Üretimi»

«Tane İnceltme İşleminin İyileştirilmesi ve Alçak Basınçlı Döküm Sistemiyle AlSi5Mg0.3 Alaşımlı Jant Üretimi» «Tane İnceltme İşleminin İyileştirilmesi ve Alçak Basınçlı Döküm Sistemiyle AlSi5Mg0.3 Alaşımlı Jant Üretimi» Ayşegül Dönmez, Aydın Çukur, A. Faruk Kurban, Mertcan Kaba, H.Emre Çubuklusu, Uğur Aybarç,

Detaylı

Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları

Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları 1. Giriş Bir cisim bağ kuvvetleri etkisi altında en düşük enerjili denge konumunda bulunan atomlar grubundan oluşur. Koşullar değişirse enerji içeriği değişir,

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Güz Yarıyılı Sıcaklık, K Sıcaklık, C 4000 W Ergiyik Ta 3000 T m Mo Nb Hf 2000

Detaylı

SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ

SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ Kaan Özel 1, Cem S. Çetinarslan 2 1, 2 Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

KAYNAK UYGULAMASI DİFÜZYON KAYNAĞI

KAYNAK UYGULAMASI DİFÜZYON KAYNAĞI KAYNAK UYGULAMASI DİFÜZYON KAYNAĞI Sertlehimlemenin yakını sayılabilecek bu süreç(*), aynı ölçüde Zr parçalarının birleştirilmelerine uygundur. Bunda herhangi bir sertlehim ilâve metali akmaz; birleştirilecek

Detaylı

ÇEKME DENEYİ. Şekil. a) Çekme Deneyi makinesi, b) Deney esnasında deney numunesinin aldığı şekiler

ÇEKME DENEYİ. Şekil. a) Çekme Deneyi makinesi, b) Deney esnasında deney numunesinin aldığı şekiler ÇEKME DENEYİ Çekme Deneyi Malzemenin mekanik özelliklerini ortaya çıkarmak için en yaygın kullanılan deney Çekme Deneyidir. Bu deneyden elde edilen sonuçlar mühendislik hesaplarında doğrudan kullanılabilir.

Detaylı

Çelik Hasır Kaynak Elektrotları

Çelik Hasır Kaynak Elektrotları CUPRAL 5M CUPRAL 12M Çelik Hasır Kaynak Elektrotları Malzeme Adı, EN Malzeme Numarası, EN Malzeme Numarası, DIN Malzeme Numarası,ASTM Cr Zr Co Ni Be Al Sİ Fe Mn Diğerleri Cu Sertlik (HB) Çekme Dayanımı

Detaylı

KALICI KALIBA DÖKÜM. Kalıcı Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri

KALICI KALIBA DÖKÜM. Kalıcı Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri KALICI KALIBA DÖKÜM Kalıcı Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri 1. Metal (Kokil) kalıba döküm 2. Basınçlı döküm 3. Savurma (Santrifuj) döküm 4. Sürekli döküm 1. METAL KALIBA DÖKÜM Metal kalıba döküm erimiş

Detaylı

ULUSLARARASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONGRESİ IOHSC Magnezyum Atıklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Değerlendirilmesi

ULUSLARARASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONGRESİ IOHSC Magnezyum Atıklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Değerlendirilmesi 1 ULUSLARARASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONGRESİ IOHSC 2017 Magnezyum Atıklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Değerlendirilmesi Öğr. Gör. Dr. F. Tuğçe ŞENBERBER Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

Al-Si-Mg DÖKÜM ALAŞIMLARINDA FİLTRASYONUN MEKANİK ÖZELLİKLERE VE MİKROYAPIYA ETKİSİ

Al-Si-Mg DÖKÜM ALAŞIMLARINDA FİLTRASYONUN MEKANİK ÖZELLİKLERE VE MİKROYAPIYA ETKİSİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of thefaculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 29, No 2, 271-279, 2014 Vol 29, No 2, 271-279, 2014 Al-Si-Mg DÖKÜM ALAŞIMLARINDA FİLTRASYONUN

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

LM28 Alaşımında Tane İnceltme ve Sr Modifikasyonun Si Morfolojisine Etkisi

LM28 Alaşımında Tane İnceltme ve Sr Modifikasyonun Si Morfolojisine Etkisi LM28 Alaşımında Tane İnceltme ve Sr Modifikasyonun Si Morfolojisine Etkisi 1 Muhammet ULUDAĞ, 1 Zafer YAVAŞ, 1 Ümmühan ÖZTÜRK, 1 Nesibe Sevde ÜLVAN ve * 2 Derya DIŞPINAR 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

SARBAK METAL TİC. ve SAN. A.Ş.

SARBAK METAL TİC. ve SAN. A.Ş. SARBAK METAL TİC. ve SAN. A.Ş. 197 yılında kurulup, yılından itibaren Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi nde yeni tesislerinde. ton/ay üretim kapasitesi ile müşteri istekleri doğrultusunda standart olarak

Detaylı

MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Mukavemet ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi - Sürünme, eğme ve burma deneyleri

MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Mukavemet ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi - Sürünme, eğme ve burma deneyleri MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Mukavemet ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi - Sürünme, eğme ve burma deneyleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Bahar Yarıyılı 2. Mukavemet ve deformasyon

Detaylı

Emre Yalçın (Odöksan ELBA) 7.Oturum: Süreçler ve Kontrol 7th Session: Process and Control

Emre Yalçın (Odöksan ELBA) 7.Oturum: Süreçler ve Kontrol 7th Session: Process and Control «İnce ve Kalın Kesitli SiMo Küresel Dökme Demirlerin Isıl İşlem Öncesinde ve Sonrasında Mikroyapı ve Mekanik Özellikleri» «The Effect of Heat Treatment To Microstructure and Mechanic Properties of Thin

Detaylı

DÖKÜM. - Kalıbın bozularak/dağıtılarak/kırılarak/parçalanarak veya açılarak ürünün çıkarılması şeklinde özetlenebilir.

DÖKÜM. - Kalıbın bozularak/dağıtılarak/kırılarak/parçalanarak veya açılarak ürünün çıkarılması şeklinde özetlenebilir. DÖKÜM Bir katılaştırma tekniği olan döküm, sıvı veya plastik şekil verilebilir (viskoz) başlangıç malzemesinin açık veya kapalı bir kalıp boşluğuna dökülerek burada katılaştırılması esasına dayanır. Bu

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Faz Diyagramları Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara

Detaylı

ARAŞTIRMA RAPORU. (Kod No: 2012.XXX) Uzman Cengiz Tan Tel: 0.312.210 59 09 e-posta: tancm@metu.edu.tr

ARAŞTIRMA RAPORU. (Kod No: 2012.XXX) Uzman Cengiz Tan Tel: 0.312.210 59 09 e-posta: tancm@metu.edu.tr ARAŞTIRMA RAPORU (Kod No: 2012.XXX) Raporu İsteyen : Raporu Hazırlayanlar: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Tel: 0.312.210 41 24 e-posta: bogel@metu.edu.tr Uzman Cengiz Tan Tel: 0.312.210 59 09 e-posta: tancm@metu.edu.tr

Detaylı

Sıcak izostatik preslemenin A356 alaşımının metalürjik ve mekanik özelliklerine etkisi

Sıcak izostatik preslemenin A356 alaşımının metalürjik ve mekanik özelliklerine etkisi Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University 32:4 (2017) 1327-1335 Sıcak izostatik preslemenin A356 alaşımının metalürjik ve mekanik özelliklerine etkisi Uğur Aybarç*, Ali

Detaylı

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017 Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Mart 2017 Alüminyumun Sıvı Metal Hareketleri ve Ürün Kalitesine Etkisi (gaz problemi ve sıvı kompozisyon) Prof. Dr. Fevzi Yılmaz FSMVÜ Mart 2017 GÜNDEM 1. Alüminyum

Detaylı

TOZ METALURJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

TOZ METALURJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU TOZ METALURJİSİ Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Toz Metalurjisi Tasarım Toz Metalurjisi Avantajlar Karmaşık şekil Çok küçük parçalar Mikroyapı kontrolü Ekonomik Özellikle yüksek ergime dereceli malzemeler

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO ÜRÜN TANIMLAMASI

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO ÜRÜN TANIMLAMASI ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 20 DEMİR - ÇELİK DIŞINDAKİ ANA METAL SANAYİİ 20.1 DEĞERLİ METALLERİN ÜRETİMİ 20.1.01 Gümüş (işlenmemiş, yarı işlenmiş veya toz

Detaylı

MalzemelerinMekanik Özellikleri II

MalzemelerinMekanik Özellikleri II MalzemelerinMekanik Özellikleri II Doç.Dr. Derya Dışpınar deryad@istanbul.edu.tr 2014 Sünek davranış Griffith, camlarileyaptığıbuçalışmada, tamamengevrekmalzemelerielealmıştır Sünekdavranışgösterenmalzemelerde,

Detaylı

Difüzyon (Atomsal Yayınım)

Difüzyon (Atomsal Yayınım) Difüzyon (Atomsal Yayınım) Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi, faz dönüşümleri, içyapıların dengelenmesi ve ısıl işlemlerin gerçekleşmesi

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net BÖLÜM IV METALLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ GERİLME VE BİRİM ŞEKİL DEĞİŞİMİ ANELASTİKLİK MALZEMELERİN ELASTİK ÖZELLİKLERİ ÇEKME ÖZELLİKLERİ

Detaylı

7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN GENEL ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ

7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN GENEL ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ 7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN GENEL ÜRETĠM YÖNTEMLERĠ 1 7075 SERĠSĠ ALAġIMLARIN KULLANIM ALANI 7075 AlaĢımı Hava taģıtları baģta olmak üzere 2 yüksek Dayanım/Yoğunluk oranı gerektiren birçok alanda kullanılmaktadır.

Detaylı

MalzemelerinMekanik Özellikleri II

MalzemelerinMekanik Özellikleri II MalzemelerinMekanik Özellikleri II Doç.Dr. Derya Dışpınar deryad@istanbul.edu.tr 2014 malzemeler mekanikvefizikseltestler fiziksel testler: mekanik testler: yoğunluk manyetik özellik termal iletkenlik

Detaylı

GRUP: Aktif güç (Kw): (Trafo gücü (KVA) + (trafo gücü (KVA) x % sürşarj) ) x 0,80

GRUP: Aktif güç (Kw): (Trafo gücü (KVA) + (trafo gücü (KVA) x % sürşarj) ) x 0,80 GRUP: 3710 DEMİR ÇELİK SANAYİ 2- ELEKTRİK ARK OCAKLARI İLE ÇELİK ÜRETİMİ Elektrik ocakları ile düşük, normal, yüksek karbonlu ve alaşımlı çelik üretimi kapasite hesabı aşağıdaki esaslara göre yaplır. Yapılan

Detaylı

ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA ERGİMİŞ METAL KALİTESİ, ERGİMİŞ METAL TRETMANI VE ERGİMİŞ METAL KONTROLÜ

ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA ERGİMİŞ METAL KALİTESİ, ERGİMİŞ METAL TRETMANI VE ERGİMİŞ METAL KONTROLÜ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA ERGİMİŞ METAL KALİTESİ, ERGİMİŞ METAL TRETMANI VE ERGİMİŞ METAL KONTROLÜ Özet Yüksek kaliteli alüminyum döküm parçaların üretimi, uygun döküm teknolojisinin yanında mükemmel üniform

Detaylı

Tahribatsız Muayene Yöntemleri

Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız muayene; malzemelerin fiziki yapısını ve kullanılabilirliğini bozmadan içyapısında ve yüzeyinde bulunan süreksizliklerin tespit edilmesidir. Tahribatsız muayene

Detaylı