K 89. MADDEN N UYGULANMA B Ç M ÜZER NE DÜfiÜNCELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "K 89. MADDEN N UYGULANMA B Ç M ÜZER NE DÜfiÜNCELER"

Transkript

1 FLASIN ERTELENMES DAVALARINDA K 89. MADDEN N UYGULANMA B Ç M ÜZER NE DÜfiÜNCELER Doç. Dr. Seyithan DEL DUMAN (*) I- GENEL OLARAK Baz durumlarda borçlunun elindeki haczedilebilen, di er bir ifade ile, haczin konusunu oluflturan mallar 1 alacakl n n alaca n karfl lamaya yetmez ya da do rudan borçlunun mallar na el konulmas alacakl n n menfaatine uygun düflmez. Bu gibi durumlarda alacakl, borçlunun elindeki mallar haczedilebilmesinin yan nda, üçüncü kiflilerdeki mallar ve alacaklar da, alacakl n n bunu iddia etmesi (ve haciz istemesi) üzerine haczedilir 2. flte, borçlunun üçüncü kiflilerdeki mal ve alacaklar n n haczinde alacakl, borçlu ve üçüncü kifli aras ndaki menfaat dengesini sa lamak amac yla, m. 89 hükmü konulmufltur 3. Borçlunun üçüncü kiflilerdeki alacaklar ndan maksat, borçlunun bir k ymetli evraka ba l olmayan, yani hamiline ait olmayan veya cirosu kabil bir senede ba l bulunmayan alacaklard r (m. 89, I) 4. Zira, borçlunun üçüncü bir kiflideki alaca 5, hamiline ait bir senede veya poliçe ve sair cirosu kabil bir k ymetli evraka dayanmakta (ba l ) ise, bu k ymetli evrak ve bu k ymetli evrakta tecessüm eden alacak, m. 89 hükümlerine göre de- il, tafl n r mallar gibi haczedilir (m. 88, I) 6. (*) Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve cra flas Hukuku Ö retim Üyesi (1) Haczin konusunu borçlunun haczi kabil tafl n r ve tafl nmaz mallar ile üçüncü kiflilerdeki alacaklar ve di er parasal malvarl de erleri oluflturur (Pekcan tez H/Atalay O/Sungurtekin-Özkan M/Özekes M., cra ve flas Hukuku, Ankara 2007, s. 207). (2) Yavafl, M., Borçlunun Üçüncü fiah slardaki Mal, Hak ve Alacaklar n n Haczi ( K m. 89), stanbul 2005, s. 1. (3) Kuru, B., cra ve flas Hukuku El Kitab, Ankara 2004, s (4) K m. 89 da bu husus Hamiline ait olmayan veya cirosu kabil bir senede müstenit bulunmayan bir alacak fleklinde ifade edilmifltir. (5) Borçlunun üçüncü kiflilerdeki alacaklar n genel olarak maafl ve ücretler ile maafl ve ücretler d fl ndaki alacaklar olarak ikiye ayr ld ifade edilmektedir (Arslan R., Borçlunun Üçüncü Kiflilerde Bulunan Mal ve Alacaklar n n Haczi, Recai Seçkin e Arma an, Ankara 1974, s. 93). Borçlunun maafl ve ücretlerinin haczi K m. 355 te basit usule göre ayr ca düzenlenmifltir. (6) Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s. 213; 19 HD , 6124/6722 (YKD 2001/8, s. 1235).

2 2602 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 O halde K m. 89 da, borçlunun üçüncü flah sta bulunan ve k ymetli evraka ba l olmayan alacaklar ile menkul mallar n n veya sair talep haklar n n nas l haczedilebilece ini düzenlemektedir 7. flas n ertelenmesi davalar nda K m. 89 un uygulanmas na iliflkin bu çal flmay yapmam z n as l sebebi Yarg tay 19. Hukuk Dairesi nin tarihli karar d r. Söz konusu karar flu flekildedir; flas n ertelenmesi halinde uygulanacak tedbirler genel olarak cra flas Kanunu nun 179/a maddesinde gösterilmifltir. Ancak bu tedbirlerin alacakl lar n ve üçüncü kiflilerin maddi hukuktan do an talep de def i haklar n k s tlamayacak ölçüde olmas gerekti i, somut olayda takas, mahsup, temlik ve 3. kifliye devir yap lmamas, 1. haciz ihbarnamesi gönderilmemesi konusunda tedbir karar verilmesinin aç klanan ilkeye ayk r bulundu u, hükmün bu noktadan bozulmas gerekmifltir 8. Belirtmemiz gerekir ki, Yarg tay n bu karar yla ilgili incelememiz sadece, karar n 1. haciz ihbarnamesi gönderilmesiyle ilgili k sm yla ilgilidir. II- FLASIN ERTELENMES DAVALARINDA m. 89 UN UYGULANMA B Ç M flas n ertelenmesi davalar nda K m. 89 un uygulanma biçimi, m. 89 gere ince tebli edilen haciz ihbarnamesinin hukuksal niteli i ve iflas n ertelenmesi kurumunun hukuksal niteli i ile yak ndan ba lant l oldu- undan, öncelikle üçüncü kifliye haciz ihbarnamesi tebli inin hukuksal niteli inin ve iflas n ertelenmesi kurumunun amac n n ve nihayet, iflas n ertelenmesi talebi üzerine, mahkemenin, erteleme yarg lamas devam ederken ihtiyati tedbir karar verip veremeyece inin ortaya konulmas gerekir. 1- K m. 89 a Göre Haciz hbarnamesi Tebli inin Hukuksal Niteli i: K m. 89 gere ince üçüncü kifliye haciz ihbarnamesinin tebli inin hukuksal niteli inin tespiti icra takip ifllemi say l p say lmamas ile yak ndan ba lant l d r. cra takip iflleminin neyi ifade etti i ne cra ve flas Kanunu nda ne de baflka bir kanunda tarif edilmifltir. Ancak kanun bu tabire kavram olarak yer vermektedir 9. Doktrinde 10, icra takip ifllemi flu flekilde tan mlanmaktad r; (7) Arslan, s. 94; Yavafl, s. 9; Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s (8) 19. HD, , 331/3708 (yay nlanmam flt r). (9) Üstünda, S., cra Hukukunun Esaslar, stanbul 2004, s. 31; Kuru, s (10) Kuru, s. 130; Yavafl, s. 57. Öztek taraf ndan yap lan tan m ise; cra organlar taraf ndan borçluya karfl yap lan ve cebri icra takibinin ilerlemesini hedef tutan, di er bir deyiflle alacakl y borçlunun malvarl ndan tatmin gayesine yaklaflt rmaya elveriflli olan ifllemler fleklindedir (Öztek, s.102). Benzer bir tan m için bkz. Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s. 50.

3 flas n Ertelenmesi Davalar ve K m. 89 Doç. Dr. S. Deliduman 2603 cra takip ifllemi, icra dairesi taraf ndan yap lan, alacakl y alaca na yaklaflt ran ve borcunun malvarl n veya genifl anlamda hukuki durumunu olumsuz yönde etkileyen ifllemlerdir. Bir ifllemin icra takip ifllemi say labilmesi için belli bafll üç unsurun bulunmas gerekti i genellikle kabul edilmektedir cra takip ifllemi icra organlar nca yap lmal d r, icra organlar d - fl nda örne in alacakl n n (takip talebi gibi), borçlunun (ödeme emrine itiraz gibi) veya üçüncü flahs n (istihkak iddias gibi) ifllemleri icra takip ifllemi olarak nitelendirilmez cra takip iflleminin ikinci flart, borçluya karfl yap lm fl olmas d r; genellikle icra takip ifllemi olarak nitelendirilen ifllemler borçluyu hukuki aç dan olumsuz yönde etkileyen ifllemlerdir. - fllemin icra takip ifllemi olarak nitelendirilmesi için bulunmas gerekli bir di er flart ise, o ifllemin cebri icran n ilerlemesini sa lay c nitelikte olmas d r. Baflka bir ifade ile, icra takip ifllemi alacakl y alaca na yaklaflt rm fl olmal d r 13. Belirtilen bu unsurlar bak m ndan, m. 89 gere ince gönderilen haciz ihbarnamesinin icra takip ifllemi oldu undan tereddüt edilmemelidir. Zira, icra dairesi taraf ndan gönderilip cebri icran n ilerlemesini sa lay c nitelikte olan haciz ihbarnamesi tebli i, görünüflte borçluya karfl de il üçüncü kifliye karfl yap l yor görünse de esas itibariyle borçluyu hukuki aç dan olumsuz yönde etkiledi inden, bir baflka ifade ile, haciz ihbarnamesinin üçüncü flahsa tebli inde borçlunun flahs rol oynad ndan 14 borçluya karfl yap lm fl olma koflulu da gerçekleflmektedir. O halde, m. 89 gere ince üçüncü kifliye haciz ihbarnamesi tebli i ifllemi bir takip ifllemi olup 15 takip ifllemlerinin tabi oldu u hukuki hükümlere tabi olmas gerekir. 2- flas n Ertelenmesinin Amac flas n ertelenmesi, sadece borca bat kl k sebebiyle iflas davas veya iflas talebinin, mahkemece incelenmesi s ras nda gündeme gelebilecek 16, _ ( 1 1 ) Kuru, s. 129; Üstünda, s. 32; Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s. 50; Yavafl, s ( 1 2 ) Yarg tay a göre, mahkemeden al nan ve icra dairesince uygulanan ihtiyati haciz karar da icra takip muamelesi de ildir (Üstünda, s. 32). ( 1 3 ) Karfl. Postac o lu,.e., cra Hukuku Esaslar, stanbul 1982, s ( 1 4 ) Üstünda, s. 32. ( 1 5 ) Yavafl, 58. ( 1 6 ) Atalay, O., Borca Bat kl k ve flas n Ertelenmesi, zmir 2007, s. 68.

4 2604 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 TTK m. 324 te 17 düzenlemesi bulunan ancak 4949 ve 5092 say l kanunlarla cra ve flas Kanununda m vd. da aç kça düzenlenmifl bulunan iflas n ertelenmesi kurumunun amac n n k saca ortaya konulmas yararl olacakt r. flas n ertelenmesi, ticaret mahkemesine, borca bat k durumda olan bir sermaye flirketi hakk nda iflas karar vermekten, belli koflullarla geçici olarak sarf nazar etme imkan n veren ve iflas n önlenmesine hizmet eden, flirketler hukukuna özgü geçici hukuki koruma niteli inde bir kurumdur 19. flas n ertelenmesi, bir yandan mali durumunun düzelmesi imkan bulunan bir sermaye flirketinin iflastan kurtularak varl n sürdürebilmesi; di er yandan, sermaye flirketinin iç ifllerine ve dolay s yla mali durumuna yabanc olan alacakl lar n, flirket taraf ndan yap lan borca bat kl k bildirimi üzerine, beklenmedik bir anda ortaya ç kan iflas sebebiyle u rayabilecekleri zararlara karfl korunmas amaçlar na hizmet eder 20. flas n ertelenmesinin as l amac n n borçlu flirketi veya alacakl lar korumak oldu u ileri sürülebilirse de bu yararlardan hangisinin esas al nmas veya öncelikli olarak kabul edilmesi gerekti i tart flmal d r. Kanunun lafz na bakt m zda daha çok erteleme talebinde bulunan flirketin menfaatlerinin korunmas n n esas al nd n söylemek mümkündür. Nitekim bu husus baz Yarg tay kararlar ndan da aç kça ifade edilmifltir 21. ( 1 7 ) TTK m. 324 hükmü flu flekildedir; fiirketin aciz halinde bulundu u flüphesini uyand ran emareler mevcutsa idare meclisi aktiflerin sat fl fiyatlar esas olmak üzere bir ara bilançosu tanzim eder. Esas sermayenin üçte ikisi karfl l ks z kald takdirde, umumi heyet bu sermayenin tamamlanmas na veya kalan üçte bir sermaye ile iktifaya karar vermedi i takdirde flirket feshedilmifl say l r. fiirketin aktifleri flirket alacakl lar n n alacaklar n karfl lamaya yetmedi i takdirde idare meclisi bu durumu derhal mahkemeye bildirmeye mecburdur. Mahkeme bu takdirde flirketin iflas na hükmeder. fiu kadar ki; flirket durumunun slah mümkün görülüyorsa idare meclisi veya bir alacakl n n talebi üzerine mahkeme iflas karar n tehir edebilir. Bu halde mahkeme, envanter tanzimi veya bir yediemin tayini gibi flirket mallar n n muhafazas için lüzumlu tedbirleri al r. (18) K m. 179 hükmü flu flekildedir; Sermaye flirketleri ile kooperatiflerin borçlar n n aktifinden fazla oldu u idare ve temsil ile vazifelendirilmifl kimseler veya flirket ya da kooperatif tasfiye halinde ise tasfiye memurlar veya bir alacakl taraf ndan beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe hacet kalmaks z n bunlar n iflas na karar verilir. fiu kadar ki, idare ve temsil ile vazifelendirilmifl kimseler ya da alacakl lardan biri, flirket veya kooperatifin mali durumunun iyilefltirilmesinin mümkün oldu una dair bir iyilefltirme projesini mahkemeye sunarak iflas n ertelenmesini isteyebilir. Mahkeme projeyi ciddi ve inand r c bulursa, iflas n ertelenmesine karar verir. yilefltirme projesinin ciddi ve inand r c oldu unu gösteren bilgi ve belgelerin de mahkemeye sunulmas zorunludur. Mahkeme, gerekli görürse idare ve temsille vazifelendirilmifl kimseleri ve alacakl lar dinleyebilir. flas n ertelenmesi talepleri öncelikle ve ivedilikle sonuçland r l r. (19) Özekes, M., flas n Ertelenmesi, Legal Hukuk Dergisi, 2005/9, s. 3256,3258; Atalay, s. 73; Pekcan - tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s (20) Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s (21) iflas n ertelenmesi kurumu erteleme talebinde bulunan flirketin menfaati göz önüne al narak düzenlenmifl ise de alacakl lar n menfaatleri de flüphesiz korunmal d r (19 HD , 4633/13435 : Balc fi., flas n Ertelenmesi, zmir 2007, s. 467; 19.HD , 2004/13373 K, 2005/2443 K: Öztek, s. 23, dn. 17bis; 19. HD , 7679/11354: Balc, s. 471; 19. HD , 7270/13440 : Günel M., flas Davalar ve flas n Ertelenmesi, Ankara 2006, s. 246)

5 flas n Ertelenmesi Davalar ve Km. 89 Doç. Dr. S. Deliduman Fakat günümüzde, hem borçlu flirketin hem de alacakl lar n fiilen iyilefltirmeden yararland klar na ve genel olarak bunlar n menfaatlerinin birbirinden ayr lmad na iflaret edilerek, iflas n ertelenmesinde borçlu flirketin ve alacakl lar n eflit olarak dikkate al nmalar gerekti i savunulmaktad r 22. Yarg tay verdi i bir karar nda iflas n ertelenmesinin amac n flu flekilde ifade etmifltir; flas n ertelenmesi, borca bat k durumda olan bir sermaye flirketi ve kooperatifin mali durumunun iyilefltirilmesinin mümkün olmas halinde iflas önleyen bir kurumdur. flas n ertelenmesinde amaç, sermaye flirketi ve kooperatifin ekonomi içinde kalarak faaliyetine devam n sa lamak ve alacakl lar n iflasa ba l olumsuz sonuçlar ndan etkilenmemesidir 23 : flas n ertelenmesinin birden fazla amac bulunmakla birlikte, en baflta gelen amac n n flirketin malvarl n n korunmas oldu unu söylemek mümkündür. Doktrinde say n Öztek bu hususu flu flekilde ifade etmektedir; flas n ertelenmesinin en baflta gelen amac flirket aktifinin muhafaza edilmesidir. Bu nedenledir ki, hakim, flirketin veya kooperatifin malvarl n n korunmas için gerekli her türlü tedbiri ( K m. 179 a, f.1, c.1) alma yetkisi ile donat lm flt r 24. Belirtmek gerekir ki, flirket malvarl n n korunmas n mutlak anlamda yorumlamamak gerekir. Zira, flirketin malvarl n n korunmas ndaki temel sebep alacakl lar n yarar n n korunmas oldu undan, flirket ve alacakl lar n zarar na olmay p aksine yarar na olacak flekilde malvarl n n azalt lmas hallerinin kabulü gerekti ini düflünmekteyiz. Bunu flu flekilde örneklendirmek mümkündür; örne in, bir flirketi birkaç yüzbin YTL de erinde lüks arabalar n n veya kullanmad tafl nmazlar n n bulundu- unu kabul edelim. Böyle bir durumda flirkete ait lüks say labilecek olan ve flirketin faaliyeti aç s ndan 1. derecede önem arz etmeyen bu araçlar n sat l p yerine daha az masrafl ve flirketin faaliyeti ile ilgili ticari araçlar n al nmas ya da en az ndan lüks araçlar için a r masraflar yap lmamas veya bunlar n azalt lmas halinde flirketin malvarl n n gerçek anlamda azalt lm fl oldu unu söylemek mümkün olmad ndan bu nitelikteki malvarl azalt lmalar n n mümkün görülmesi gerekir. Ayn durum at l durumda bulunan ve sat ld nda iflletme sermayesinde kullan labilecek tafl nmazlar bak m ndan da söz konusudur. fiirketin, belirtilen çerçevede, malvarl n n korunmas, alacakl lar n ve flirketin menfaatlerine birlikte hizmet edece inden iflas n ertelenmesi kurumunun amac ile de uyum gösterir. (22) Öztek, s. 22; Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s (23) 19. HD , 448/3753 (Pekcan tez/atalay/sungurtekin-özkan/özekes, s. 424, dn. 33). (24) Öztek, s. 24.

6 2606 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l flas n Ertelenmesi Yarg lamas Devam Ederken htiyati Tedbir Karar Verilip Verilemeyece i: flas n ertelenmesi talebi üzerine, mahkemece, henüz erteleme karar vermeden, bir di er ifade ile, iflas n ertelenmesi yarg lamas devam ederken, ihtiyati tedbir karar verip veremeyece inin de aç kl a kavuflturulmas gerekir. K m. 179/b de erteleme karar n n etkileri bafll alt nda, erteleme karar üzerine borçlu aleyhine 6183 say l Kanuna göre yap lan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yap lamaz ve evvelce bafllam fl olan takipler durur (c.1). O halde iflas ertelemesinde, takiplerin durmas veya baflka bir tedbir karar, esas itibariyle erteleme karar ile birlikte verilebilmektedir. Acaba bu flekilde bir düzenleme, erteleme yarg lamas s ras nda ihtiyati tedbir yoluyla takiplerin durdurulmas veya baflka bir tedbir karar verilmesine engel midir? Hemen belirtmek gerekir ki, bu konuda, iflas n ertelenmesi talepleri hakk nda karar veren ticaret mahkemeleri ve Yarg tay uygulamas na bak ld nda, mahkemelerce bu konuda karar verilebildi inin kabul edilmekte oldu unu söyleyebiliriz. Yarg tay verdi i bir karar nda bu hususu dolayl olarak flu flekilde ifade etmifltir; Davac vekili vadelerinde ödenmeyen senetlere dayanarak iflas yoluyla takibe geçildi ini, daval n n takibe itiraz etti ini ileri sürerek daval lar n iflas na karar verilmesini istemifltir. Daval vekili iflas n ertelenmesi için aç lan davan n derdest oldu unu belirterek davan n reddini istemifltir.- Mahkemece daval n n takibe itiraz n n haks z oldu u, depo emrinde gösterilen mebla n ödenmedi i gerekçesiyle iflas na karar verilmifltir, hüküm daval vekilince temyiz edilmifltir.-dosyadaki yaz lara, karar n dayand delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle iflas n ertelenmesi talebi üzerine ticaret mahkemesince tedbir karar verilmedi inden erteleme talebinin sonucu beklenmeyerek davaya devam edilmesinde bir isabetsizlik bulunmamas na göre daval n n temyiz itirazlar n n reddi gerekmifltir 25. Doktrinde, konu hakk nda do rudan çal flmas bulunan yazarlar, bu konuda olumlu yönde, yani, iflas n ertelenmesi yarg lamas devam ederken de ihtiyati tedbir olarak, K m. 17/b de öngörülen tedbirlere karar verilebilece i yönünde, görüfl beyan etmektedirler. Konuya iliflkin olarak Öztek; K m. 181 in atf yla K m. 159/son f kra burada uygulanmamal d r. Çünkü K m. 159/son f kra iflas davalar nda tedbir yoluyla icra takiplerinin durdurulmas na engel olmaktad r. flas n ertelenmesi talebi ise iflas talebi ile ayn fley de il- (25) 19. HD , 338/3430 (Öztek, s. 91). Yarg tay bir di er karar nda da bu hususu K. nun 179/a maddesinde iflas n ertelenmesini talep eden flirketin malvarl n n korunmas için mahkemeye hertürlü tedbiri alma yetkisi tan nm flt r fleklinde ifade etmifltir. Dikkat edilece i üzere, Yarg tay bu yöndeki kararlar nda, henüz iflas n ertelenmesi karar verilmeden önceki tedbirlerden söz etmektedir.

7 flas n Ertelenmesi Davalar ve K m. 89 Doç. Dr. S. Deliduman 2607 dir diyerek, mahkemenin, iflas n ertelenmesi yarg lamas s ras nda tedbir karar verebilece ini kabul etmektedir 26. Doktrinde Atalay ise bu konuda flunlar ifade etmektedir; flas n ertelenmesi karar n n bir di er etkisi de, mahkemenin flirket malvarl - n korumaya yönelik tedbirler alabilece idir (TK m. 324, II). Bu muhafaza tedbirlerinin tümü birden mutlaka iflas n ertelenmesi karar ile birlikte al nmak zorunda olmay p, erteleme süresi içinde amaca hizmet etti i ölçüde, baflkaca muhafaza tedbirlerine de karar verilebilir 27. flas n ertelenmesi yarg lamas s ras nda tedbir karar verilebilece ini kabul eden baflka yazarlar 28 da bulunmaktad r. Kan m zca da iflas n ertelenmesi kurumunun amac da dikkate al narak HUMK m. 101 vd. hükümlerine uygun olarak, iflas n ertelenmesi talebine iliflkin yarg lama devam ederken, mahkemece, K m. 179/b anlam nda ve amaca hizmet etti i oranda bunun d fl nda da ihtiyati tedbir karar verilebilmelidir. Zira, iflas n ertelenmesi talebinin ilan, bu talebe itiraz süresi vb. gerçekler ile yarg lama süreci dikkate al nd nda iflas n ertelenmesi talebi hakk nda karar verilmesi yaklafl k olarak en az 3-6 ayl k bir süreyi bulacakt r. Bu süre boyunca flirketin takiplere maruz kalmas, mallar n n muhafaza alt na al nmas ve sonuçta iflas n ertelenmesi karar verilecek olsa bile bu karar n uygulanamaz hale gelmesi tehlikesi vard r. Bu ise iflas n ertelenmesiyle güdülen amaca tezat teflkil etmektedir. Ayr ca, bu durum iflas n ertelenmesi talebinin reddi sonucu iflas karar verilmesi durumunda alacakl lar aras ndaki eflitli i de bozacakt r. Bu yüzden, iflas n ertelenmesi talebi üzerine, talebin yerindeli i ve kabul edilebilirli i konusunda yaklafl k bir ispatla yetinilerek en k sa zamanda tedbir karar n n verilmesi iflas n ertelenmesinin baflar ya ulaflmas aç s ndan adeta zorunludur. Kuflkusuz bu husustaki takdir yetkisi yarg lamay yapan mahkemenindir. Yarg tay, iflas n ertelenmesi halinde uygulanacak tedbirlerle ilgili olarak, bu tedbirlerin üçüncü kiflilerin maddi hukuktan do an talep ve def i haklar n k s tlamamay gerekli görmektedir. Hukuk Genel Kurulunun yeni tarihli bir karar flu flekildedir; flas n ertelenmesi halinde al nacak tedbirler kural olarak maddi hukuka iliflkin talep ve defi haklar n k s tlayamayaca gibi üçüncü kiflilerin durumunu etkiler nitelikte de olamaz 29. (26) Öztek, s. 91. (27) Atalay, s (28) Pekcan tez, H., flas n Ertelenmesi, BD 2005/2, s. 336, 337. Altay, S., Türk flas Hukuku, 1. Cilt, stanbul 2004, s (29) HGK , 261/3707 (Legal Medeni Usul ve cra flas Hukuku Dergisi, 2007/3, s. 883)

8 2608 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 III- HT YAT TEDB R KARARININ VER LM fi OLMASI HAL NDE m. 89 UN UYGULANMA B Ç M Yukar da belirtildi i üzere, iflas n ertelenmesi yarg lamas devam ederken ihtiyati tedbir karar kapsam nda bafllam fl ve bafllayacak olan tüm takiplerin durdurulmas na karar verilmifl olmas durumunda, talepte bulunan flirkete karfl hiçbir takip ifllemi yap lamayacakt r. Bu ba lamda, bir takip ifllemi oldu u yukar da aç kça ortaya konulan m. 89 a göre, üçüncü kifliye haciz ihbarnamesi tebli i ifllemi de yasak kapsam ndad r. O halde, tedbir karar kald r lmad sürece, iflas n ertelenmesi talebinde bulunan flirketin üçüncü flah slardaki alacaklar n n haczi amac yla, haciz ihbarnamesi tebli edilemeyecektir. cra dairelerinin bu yöndeki talepleri kabul etmemesi gerekir. Mahkemece verilmifl olan tedbir karar na ra men, davac /borçlu flirketin üçüncü kiflilerdeki alaca n n haczini sa lamak için m. 89 prosedürü uygulama talebini reddetmeyip kabul eden icra müdürlü ü ifllemine karfl m. 16 gere ince, icra mahkemesine flikayet yoluna baflvurulabilir. IV- HT YAT TEDB R KARARININ VER LMEM fi OLMASI HAL NDE m. 89 UN UYGULANMA B Ç M flas n ertelenmesi davas devam ederken flayet ihtiyati tedbir olarak takiplerin durdurulmas yönünde bir karar verilmemifl ise, bir takip ifllemi olan haciz ihbarnamesinin üçüncü kifliye gönderilmesine de bir engel söz konusu olmayacakt r. Bir di er ifade ile, bu durumda, hakk nda iflas n ertelenmesi davas devam etmekte olan borçlunun borcundan dolay, borçlunun üçüncü kiflilerdeki alacaklar n n haczi için üçüncü kiflilere m. 89 uyar nca haciz ihbarnamesinin tebli i mümkündür. Davan n davac lehine sonuçlanmas, yani iflas n ertelenmesi talebinin kabulü halinde K m. 179/b gere ince takiplerin durmas kendili- inden geçerli olaca ndan m. 89 gere ince 3. kiflilere haciz ihbarnamesinin gönderilmesi de mümkün olmayacakt r. Ancak, iflas n ertelenmesi davas n n reddi halinde borçlunun 3. kiflilerdeki alacaklar n n haczi için m. 89 gere ince haciz ihbarnamesi gönderilmesine engel kalmayacakt r. V- SONUÇ Tek bafl na borçlu flirket veya alacakl lar n yarar n korumak yerine taraflar n yarar n birlikte korumay sa layan bir kurum olan iflas n ertelenmesi prosedüründe, dava devam ederken, flirketin malvarl n n korunmas amac yla ihtiyati tedbir karar verilmesi uygulamada kabul edilmekte olup, bu uygulama kan m zca da yerindedir. htiyati tedbirler cümlesinden olarak takiplerin durdurulmas kapsam nda, borçlu flirkete karfl, tedbir karar devam etti i sürece bafllam fl olan takipler duraca gibi yeni takipler de yap lamayacakt r. Bu ba lamda, bir takip hukuku ifllemi olan m. 89 gere ince üçüncü kifliye haciz ihbarnamesi tebli i de olanaks zd r. Bu konu ayr ca, iflas n ertelenmesi ku-

9 flas n Ertelenmesi Davalar ve K m. 89 Doç. Dr. S. Deliduman 2609 rumunun amac ve niteli i ile de ba dafl r bir durum de ildir. Buna göre, Yarg tay 19. Hukuk Dairesi nin tarihli karar n n bu aç dan yerinde bir karar olmad n söyleyebiliriz. cra müdürlü ünün, bu yöndeki, yani 3. kifliye haciz ihbarnamesi gönderilmesi yönündeki istemleri reddetmesi gerekir. cra müdürlü ünün buna ayk r hareket etmesi durumunda m. 16 uyar nca, icra mahkemesi nezdinde flikayet yoluna baflvurmak olas d r.

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES

YARGITAY 6. HUKUK DA RES YARGITAY 6. HUKUK DA RES 354 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2007/7994 K: 2007/9777 T: 24.09.2007 CRA TAK B NE VEK L TARAFINDAN YAPILAN T RAZ SONUCU C- RA MAHKEMES

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES

YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/6631 K: 2007/710 T: 08.02.2007 MARA AYKIRI NfiAAT ECR M S L UYGULAMASI Ö z e t : mara ayk r olarak yap lan ve y k lmas gereken tafl nmaz n ekonomik

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES

YARGITAY 7. HUKUK DA RES YARGITAY 7. HUKUK DA RES 2260 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2006/1028 K: 2006/1293 T: 24.04.2006 T CARET HUKUKU T CAR DAVA KAVRAMI HAKSIZ EYLEMDEN DO AN DAVA

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES 408 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2007/9988 K: 2007/10710 T: 25.09.2007 TAPU TAHS S BELGES N N N TEL MÜLK YET HUKUKU Özet: Bir mülkiyet

Detaylı

YARGITAY 18. HUKUK DA RES

YARGITAY 18. HUKUK DA RES YARGITAY 18. HUKUK DA RES 2792 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 18. HUKUK DA RES E: 2007/6261 K: 2007/6898 T: 12.07.2007 KAT MÜLK YET HUKUKU ORTAK YERLER KAT MAL KLER N N VE YÖNET

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 2380 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2005/10187 K: 2005/12550 T: 15.12.2005 CRA HUKUKU FLASIN ERTELENMES FLASIN ERTELENMES NDE TEMY

Detaylı

YARGITAY 2. HUKUK DA RES

YARGITAY 2. HUKUK DA RES YARGITAY 2. HUKUK DA RES 2674 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 2. HUKUK DA RES E: 2005/20742 K: 2006/5715 T: 18.04.2006 M RASÇILIK SIFATI M RASIN NT KAL ZAMAN YÖNÜNDEN UYGULANACAK

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI E: 2005/9889 K: 2005/12847 T: 14.06.2005 KAMB YO TAK B NDE UYGULANACAK FA Z ORANLARI Özet: Takipten önce, alacakl n n yapt faiz hesab na borçlu itiraz etmemiflse; o faiz oran geçerlidir. Takipten sonras

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/1273 K: 2005/6735 T: 20.12.2004 TASARRUFUN PTAL BA IfiLAMA N TEL NDE filem ( K m. 278/2, 283/2) Özet: K nun 278/2. maddesi uyar nca, akdin yap ld s rada, kendi verdi i

Detaylı

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES BOZMADAN ÖNCEK KARAR GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES E: 2004/798 K: 2004/819 T: 05.10.2004 fiikayet eden vekili: Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi nin 2003/560 esas say l 20.02.2004 günlü ara karar gere

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES

YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES E: 2008/2115 K: 2008/4731 T: 11.03.2008 FA Z HUKUKU YASAL FA Z REESKONT FA Z KAVRAMININ KALDIRILMIfi OLDU U (3095 SK m. 1) Özet: 3095 Say l Yasan n 1.

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2004/5475 K: 2004/9296 T: 30.12.2004 SATIfi VAAD SÖZLEfiMES N N GERÇEKLEfiME OLANA I MAR PLANLARI (3194 SK. m. 18/son) YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI Özet: Bir tafl nmazda

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES

YARGITAY 13. HUKUK DA RES YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2006/4967 K: 2006/7878 T: 15.05.2006 HAKSIZ AZ L AZ L TAR H NDE GEÇERL OLAN ÜCRET TAR FES ÜZER NDEN HESAPLAMA YAPILACA I (Avukatl k K. m. 164/4) Özet: Haks z olarak azledildi

Detaylı

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES E: 2007/4584 K: 2007/4112 T: 24.05.2007 SEÇENEKL ADL PARA CEZASI CEZALARIN NFAZ REJ M CEZANIN N TEL K DE fit RMES (TCK m 50/1-a, 52 CGT K m 106/3)

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2003/2233 K: 2003/2670 T: 29.9.2003 ORTAKLI IN G DER LMES DAVASI TAfiINMAZ ÜZER NDE B NA BULUNMASI A D YET N TESP T DAVASI (3561 SK. m. 13/j) YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2006/7776 K: 2006/10511 T: 05.10.2006 fiarta BA LI SÖZLEfiME HÂSILAT K RASI SÖZLEfiMEN N FASINDA MKÂNSIZLIK OBJEKT F VE SÜBJEKT F MKANSIZLIK TARAF KUSURU HAKSIZ FES H K RACININ

Detaylı

AD KONKORDATONUN BORÇLUNUN KEF LLER NE ETK S

AD KONKORDATONUN BORÇLUNUN KEF LLER NE ETK S FLASIN ERTELENMES VE AD KONKORDATONUN BORÇLUNUN KEF LLER NE ETK S Av. Sanl BAfi A. Genel Olarak flas n Ertelenmesi Ve Konkordato Özellikle, son y llarda ülkemizde görülen finansal dalgalanmalar n ticari

Detaylı

YARGITAY 20. HUKUK DA RES

YARGITAY 20. HUKUK DA RES YARGITAY 20. HUKUK DA RES 2386 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 20. HUKUK DA RES E: 2006/7421 K: 2006/10706 T: 17.07.2006 TÜKET C HUKUKU TÜKET C HAKLARINA L fik N DAVALAR HER K

Detaylı

YARGITAY 17. HUKUK DA RES

YARGITAY 17. HUKUK DA RES YARGITAY 17. HUKUK DA RES E: 2006/4384 K: 2006/7879 T: 16.10.2006 HAKSIZ F LDEN DO AN SORUMLULU UN KAPSAMI HASARIN TESP T N N ÖZEL KURUM VE B L RK fi YE YAPTIRILMASI DURUMUNDA YARGILAMA G DERLER Özet:

Detaylı

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U 173 174 Hususi Ödeme fiekilleri: Madde 41- Maliye vekaletinin tayin edece i yerlerde, nev'ileri mezkur

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI

SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI Mehmet BULUT* A. G R fi Sosyal güvenlik sistemine iliflkin reform niteli i tafl yan 5510 say l Kanunun 88. maddesinin

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 6. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2006/2112 K: 2006/3863 T: 19.04.2005 PAYLI TAfiINMAZ F L TAKS M ÖNALIM HAKKI DÜRÜSTLÜK KURALI EYLEML PAYLAfiMA (TMK. m. 2) Özet: Önal m davas na konu olan pay n iliflkin bulundu

Detaylı

HUKUK YARGISINDA TEMY Z SÜRES

HUKUK YARGISINDA TEMY Z SÜRES HUKUK YARGISINDA TEMY Z SÜRES Doç. Dr. SEY THAN DEL DUMAN (*) I- Genel Bilgiler Bu çal flmada, temyiz süresi, hukuk yarg lamas bak m ndan ve bununla s n rl olarak ele al n p incelenecektir. Temyiz süresini

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren YARGITAY KARARI: T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren YARGITAY KARARI: T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2005/1049 KARAR NO: 2005/31960 KARAR TAR H : 03.10.2005 KARAR ÖZET : BAK YE ÜCRET ALACA INDAN MAHSUP YAPILMASI Davac, dava konusu dönemde

Detaylı

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES brahim ERCAN* 1- G R fi Bilindi i üzere, yabanc paralar n de erlemesi, 213 Say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK)

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

½üpheli alacaklar, nitelik ve

½üpheli alacaklar, nitelik ve YURTDI½INDAN OLAN ALACAKLARDA ½ÜPHEL ALACAK KAR½ILI¼I UYGULAMASI Beytullah YURTTUTAN Gelirler Kontrolörü 1- G R ½: ½üpheli alacaklar, nitelik ve miktar itibariyle ¾üpheli duruma giren, fakat de ersiz hale

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

YARGITAY 1. HUKUK DA RES

YARGITAY 1. HUKUK DA RES YARGITAY 1. HUKUK DA RES YARGITAY 1. HUKUK DA RES E: 2007/9740 K: 2007/11187 T: 21.11.2007 DAVADAN FERAGAT KES N HÜKÜM DAVANIN HER AfiAMASINDA FERAGAT ED LEB LECE KURALI* Özet: Feragat kesin hükmün sonucunu

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2003/15449 KARAR NO: 2004/5354 KARAR TAR H : 18.03.2004 KARAR ÖZET : BEL RL SÜREL fi SÖZLEfiMES YLE ÇALIfiAN fiç N N FARK KIDEM TAZM

Detaylı

1890 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 4 Y l 2007

1890 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 4 Y l 2007 UYGULAMADAN DOSYA 1890 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 4 Y l 2007 B R MAHKEME KARARI STANBUL 4. TÜKET C MAHKEMES E: 2007/210 K: 2007/374 T: 28.06.2007 KRED KARTLARINDAN KART A DATI ALINAMAYACA I HAKSIZ

Detaylı

YARGITAY 3. HUKUK DA RES

YARGITAY 3. HUKUK DA RES YARGITAY 3. HUKUK DA RES E: 2005/2650 K: 2005/5986 T: 31.05.2005 NEDENS Z ZENG NLEfiME BORÇLUNUN TEMERRÜDÜ FA Z N BAfiLANGIÇ TAR H Özet: Nedensiz zenginleflmede, zenginleflen ister iyiniyetli ister kötüniyetli

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : 1-6183 sayılı Kanun'un 79 uncu maddesi gereğince, amme borçlusunun

Detaylı

YARGITAY 11. HUKUK DA RES

YARGITAY 11. HUKUK DA RES YARGITAY 11. HUKUK DA RES 2752 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 11. HUKUK DA RES E: 2005/11496 K: 2006/11948 T: 20.11.2006 T CARET HUKUKU KASKO S GORTA S GORTA fi RKET N N RÜCU

Detaylı

YARGITAY 8. HUKUK DA RES

YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES 2708 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 8. HUKUK DA RES E: 2007/3466 K: 2007/3916 T: 21.06.2007 MAR HUKUKU TAfiINMAZ PAYININ SATILMASI MAR UYGULAMASI KOfiULU

Detaylı

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul,

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul, Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas BFS - 2010/03 stanbul, 26.04.2010 Anayasa Mahkemesi, 15.10.2009 tarih ve 2006/95 Esas, 2009/144

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 19. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2004/2804 K: 2004/12066 T: 06.12.2004 MENF TESP T DAVASI ALACAKLI YARARINA TAZM NATIN KOfiULU ( K m. 72/4) Özet: Menfi tespit davas nda alacakl yarar na tazminata hükmolunmas

Detaylı

YARGITAY 8. HUKUK DA RES

YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES E: 2004/8393 K: 2005/1976 T: 15.3.2005 KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜ ÜNE VE VAKFA A T TAfiINMAZ KAZANDIRICI ZAMANAfiIMI VAKIFTA TAV Z BEDEL MUTASARRIFINA

Detaylı

İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE. Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE. Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.05.2017 belce@eryigithukuk.com İtirazın iptali davası; takip konusu yapılmış olan alacağa karşılık borçlu

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2002/12143 K: 2003/1022 T: 03.02.2003 TELLALLIK SÖZLEfiMES NDEN CAYAN ALICININ YÜKÜMLÜLÜ Ü (BK m. 161/son) Özet: Tellall k sözleflmesinden cay lmas halinde vazgeçen al c n

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2002/13932 K: 2003/2014 T: 27.2.2003 KATMA DE ER VERG S NE TAB K RA filemler VERG YÜKÜMLÜSÜ (3065 SK m l, 3/f, 8, 9) Özet: Katma De er Vergisine tabi kiralama ifllemlerinde

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 * KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN ALACAĞA AYLIK %10 GECİKME FAİZİ UYGULANABİLECEĞİ (3095 S.K.'nun Akdi Faiz Oranı Yönünden Bir

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sistemi nden ç k flta uygulanan vergi kesintisi ile ilgili

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/10510 Karar No. 2011/1206 Tarihi: 24.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 FESİH BİLDİRİMİNİN NİTELİĞİ FESİH BİLDİRİMİNDEN TEK TARAFLI

Detaylı

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M?

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? Resul KURT* I. GENEL B LG LER flçi ve iflveren aras nda önemli sorunlara yol açt görülen k dem tazminat, iflçinin iflyerine ve iflverene sadakatle hizmeti

Detaylı

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu Tüketici Hukuku Enstitüsü I. Kentsel Dönüşüm Raporu 1 16.05.2012 tarihinde kabul edilerek 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren ve halk arasında kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen Afet Riski Altındaki

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6153 Karar No. 2017/5875 Tarihi: 19.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN PRİM BORÇ- LARINDAN SORUMLULUĞU İÇİN HAKLI NEDEN OLMADAN

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES

YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES 2326 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 E: 2003/22521 K: 2003/26613 T: 29.12.2003 TAfiINMAZ HUKUKU ECR M S L ÖDENMES N ÇEREN LAMIN NFAZI KES NLEfiME KOfiULU Özet:

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI Ali GÜL* 1.G R fi 3065 Say l Katma De er Vergisi Kanunu nun 11/1-b maddesine

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

YARGITAY 9. HUKUK DA RES

YARGITAY 9. HUKUK DA RES YARGITAY 9. HUKUK DA RES 2272 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 E: 2003/5607 K: 2003/18351 T: 30.10.2003 fi HUKUKU HUSUMET BAK YE SÖZLEfiME SÜRES DAVACININ BAfiKA B R fite ÇALIfiMASI (BK

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ NİN

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ NİN YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ NİN (ve HUKUK GENEL KURULU NUN) Şirket ortaklarının, şirkete karşı üçüncü kişi sayılacakları ve kendilerine şirketin borçlarından dolayı HACİZ İHBARNAMESİ (İİK. m.89) gönderilebileceği

Detaylı

5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve say l. m a l i Ç Ö Z Ü M 181 S M M M O Yay n Organ. Serkan GÜNGÖR * I-Girifl:

5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve say l. m a l i Ç Ö Z Ü M 181 S M M M O Yay n Organ. Serkan GÜNGÖR * I-Girifl: m a l i Ç Ö Z Ü M 181! Serkan GÜNGÖR * I-Girifl: 5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve 26205 say l Resmi Gazete'de yay mlanan 13/6/2006 tarihli ve 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunu ile

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

YARGITAY 11. HUKUK DA RES

YARGITAY 11. HUKUK DA RES YARGITAY 11. HUKUK DA RES YARGITAY 11. HUKUK DA RES E: 2005/2623 K: 2006/2586 T: 13.03.2006 YABANCI D LDE YAZILMIfi KANIT USULÜNE UYGUN OLARAK TERCÜME ED LME ZORUNLULU U Özet: Yabanc dilde yaz lm fl olan

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren T.C. YARGITAY 9. HUKUK DA RES

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren T.C. YARGITAY 9. HUKUK DA RES yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2004/12959 KARAR NO: 2004/22023 KARAR TAR H : 05.10.2004 KARAR ÖZET : Gününde Ödenmeyen Ücretlere Faiz Uygulamas 4857 say l fl Kanununun

Detaylı

YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARLARI

YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARLARI YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARI E: 2003/19318 K: 2004/5509 T: 5.5.2004 SAHTE BELGELERLE TRAF E TESC L SAHTE RUHSAT VE PLAKA ALINMASI EYLEM NDE TRAF K MÜfiAV RL N N SORUMLULU U Z NC RLEME SAHTEC L K SUÇLARI

Detaylı

KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER

KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER Merdan ÇALIfiKAN* I. G R fi 1163 say l Kooperatifler Kanunu na göre kooperatiflerin zaruri 3 organ bulunmaktad r. Bunlardan en yetkili

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S Neslihan ÇTEN NCE* I-G R fi Vergiyi do uran olay kavram, 213 say l Vergi Usul Kanunu nun Vergiyi Do uran Olay bafll kl 19. maddesinde tan mlanm flt r. Buna

Detaylı

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280 DAVACI: ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZ. SAN.. VE TİC. A.Ş. VEKİLİ : Av. MEHMET NURİ AYTEKİN, İstiklal Cad. No:73-75 Sekban İş Merk. K:3 D:6 Beyoğlu/İSTANBUL DAVALI: RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU- VEKİLİ: Av.

Detaylı

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na,

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, mali ÇÖZÜM 145 fi-kur A VER LMES GEREKL BELGELER VE UYGULANACAK DAR PARA CEZALARI Resul KURT* I- G R fi 4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, gelifltirilmesine,

Detaylı

HUKUK USULÜ MUHAKEMELER KANUNUNDAK PARASAL SINIRLARIN GÖRE BEL RLENMES

HUKUK USULÜ MUHAKEMELER KANUNUNDAK PARASAL SINIRLARIN GÖRE BEL RLENMES HUKUK USULÜ MUHAKEMELER KANUNUNDAK PARASAL SINIRLARIN YEN DEN DE ERLEME ORANINA GÖRE BEL RLENMES M. ERTAN YARDIM* G R fi Ülkemiz ekonomisinin ciddi sorunlar ndan biri olan enflasyon sebebiyle, medeni usul

Detaylı

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi JOKEYLERE VE JOKEY YAMAKLARI LE ANTRENÖRLERE ÖDENEN ÜCRETLER ÜZER NDEN YAPILAN GEL R VERG S TEVK FATININ BEYAN VE ÖDEME SÜRES NE L fik N SORUN Dr. Ahmet Kavak Yeminli Mali Müflavir I - KONU G elir Vergisi

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ:

KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ: KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ: Soru: Bir yapı kooperatifi kaç kişi ile kurulur? Cevap: Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve/veya 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce

Detaylı

Ü lkemizde hizmet akdiyle çal flanlar n, çal flma iliflkilerini düzenleyen üç

Ü lkemizde hizmet akdiyle çal flanlar n, çal flma iliflkilerini düzenleyen üç mali ÇÖZÜM 233 DEN Z ÇALIfiANLARINA ÖDENECEK KIDEM TAZM NATI VE HESAPLANMASI Ali TEZEL* I-Girifl Ü lkemizde hizmet akdiyle çal flanlar n, çal flma iliflkilerini düzenleyen üç ana Kanun bulunmaktad r. Bunlardan

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU Bülent SEZG N* 1-G R fi: Bilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununun Verginin konusunu teflkil eden ifllemler bafll

Detaylı

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan PERAKENDE SATIfi YÖNTEM NE GÖRE fiüphel T CAR ALACAKLAR VE B R ÖNER Yrd.Doç.Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi,..B.F., flletme Bölümü, Ö retim Üyesi 1.G R fi F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu

Detaylı

ÜCRET GARANTĠ FONU YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÜCRET GARANTĠ FONU YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Haziran 2009 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 27272 Türkiye ĠĢ Kurumundan: ÜCRET GARANTĠ FONU YÖNETMELĠĞĠ Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, iģverenin ödeme

Detaylı

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Menkul K ymet Yat r m Ortakl klar, Sermaye Piyasas Mevzuat gere ince sadece portföy iflletmecili i faaliyetlerinde bulunmakta ve buradan

Detaylı

II 6183 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK

II 6183 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK I GENEL AÇIKLAMALAR Bilindiği gibi, 5479 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Detaylı

5510 SAYILI KANUNDA fiverenler N fiyer B LD RGES VERME YÜKÜMLÜLÜ Ü LE LG L DÜZENLEMELER

5510 SAYILI KANUNDA fiverenler N fiyer B LD RGES VERME YÜKÜMLÜLÜ Ü LE LG L DÜZENLEMELER 5510 SAYILI KANUNDA fiverenler N fiyer B LD RGES VERME YÜKÜMLÜLÜ Ü LE LG L DÜZENLEMELER Yunus YELMEN* I-Girifl 01.10.2008 tarihinde yürürlü e giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sa l k Sigortas Kanununun

Detaylı

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev ürünlerin vergilendirilmelerine iliflkin aç klamalar n yap ld Maliye Bakanl Genel

Detaylı

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI. DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI. DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI TEMEL AMAÇ: Yargılama öncesinde veya yargılamanın devamı sırasında alınan

Detaylı

Hukuk Genel Kurulu 2014/454 E., 2016/481 K. "İçtihat Metni"

Hukuk Genel Kurulu 2014/454 E., 2016/481 K. İçtihat Metni Hukuk Genel Kurulu 2014/454 E., 2016/481 K. "İçtihat Metni" Taraflar arasındaki tespit davasından dolayı yapılan yargılama sonunda;... Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 01.03.2013 gün ve 2012/1155

Detaylı

2 13 Say l Vergi Usul Kanunun 139.maddesine göre vergi incelemeleri,

2 13 Say l Vergi Usul Kanunun 139.maddesine göre vergi incelemeleri, VERG NCELEMELER NDE YER" SORUNU nceleme elemanlar n n, yukar da belirtilen istisnai durumlar söz konusu olmali ÇÖZÜM 163 Hakk YILDIRIM* I-GENEL B LG : 2 13 Say l Vergi Usul Kanunun 139.maddesine göre vergi

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2006/24828 KARAR NO: 2006/6666 KARAR TAR H : 15.03.2006 KARAR ÖZET : T S'DE YER ALAN TOPLU fiç ÇIKARMA PROSEDÜRÜNÜN UYGULANMASI Toplu

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R?

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? HAKEMS Z YAZILAR MAL PART T ME ÇALIfiMALARDA DENEME SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? I. Girifl: Erol GÜNER * Sürekli bir ifl sözleflmesi ile ifle giren iflçi, ifli, iflvereni ve iflyerindeki iflçileri tan

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

YARGITAY 3. HUKUK DA RES

YARGITAY 3. HUKUK DA RES YARGITAY 3. HUKUK DA RES 2226 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 3. HUKUK DA RES E: 2005/1913 K: 2005/2338 T: 08.03.2005 KAT MÜLK YET HUKUKU B RDEN ÇOK PARSEL ÜZER NDE KURULU S TELER

Detaylı

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 221 19 Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle de iflen madde

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI İİK. nun 277. vd maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar İİK. nun 277/1 maddesinde İptal davasından maksat 278, 279 ve 280. maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmetmektir.

Detaylı

ÜCRET N GÜVENCES (TEM NATI)

ÜCRET N GÜVENCES (TEM NATI) ÜCRET N GÜVENCES (TEM NATI) Selahattin BAYRAM* I- G R fi: flçinin ücreti ifl sözleflmesinin asli unsurlar ndan olup, ifl iliflkisinde iflverenin öncelik tafl yan bafll ca borçlar n n bafl nda gelmektedir.

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 T.C YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1737 Karar No. 2013/7836 Tarihi: 15.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA YAŞLILIK

Detaylı

14 May s 2014 Çar amba Günü Saat 09.30 da Yap lan Mahkeme Toplant nda Görü ülen Dosyalar ve Sonuçlar (*)

14 May s 2014 Çar amba Günü Saat 09.30 da Yap lan Mahkeme Toplant nda Görü ülen Dosyalar ve Sonuçlar (*) ra Esas Say No 1 2014/77 Kayseri 2. Sulh 2 2014/78 Karadeniz Ere li 2. Asliye Hukuk 3 2014/79 Bursa 3. cra 4 2014/80 3. 5 2014/81 kkale 1. Asliye 6 2014/82 Dan tay 5. Daire 7 2014/83 Ankara 9. 8 2014/84

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı