6. ÇERÇEVE PROGRAMI 24 EKIM 2003 SELCUK ÜNİVERSİTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6. ÇERÇEVE PROGRAMI 24 EKIM 2003 SELCUK ÜNİVERSİTESİ"

Transkript

1 6. ÇERÇEVE PROGRAMI 24 EKIM 2003 SELCUK ÜNİVERSİTESİ

2 AR-GE ETKİNLİKLERİNİN ZAYIF NOKTALARI GSYİH den AR-GE ye ayrılan pay Japonya = % 3 ABD = % 2,6 Avrupa = % 1,9 Bilimsel sonuçların katma değeri (ticari ürün, sosyal sorunlara çözüm) Araştırmaların bütünlük içinde yürütülememesi (kurumlararası eşgüdüm)

3 AVRUPA ARAŞTIRMA ALANI (EUROPEAN RESEARCH AREA-ERA) ERA) MART LİZBON ZİRVESİ 2010 Yılı Hedefleri Avrupa nın, dünyanın en dinamik ve rekabet gücü en yüksek bilgi toplumu haline gelmesi GSYİH DAN AR-GE YE AYRILAN PAY % 3

4 EKONOMİK VE TOPLUMSAL KATMA DEĞER ( European added value) GETİRECEK PROJELERE ÖNCELİK VERİLMESİ Öncelikli Araştırma Alanları Etkin AR-GE yönetimi ve Kaynakların Rasyonel Kullanımı Kritik Kütle ve Altyapı Olanaklarının Bütünleştirilmesi Etkin ve Ekonomik Yarara Dönük Buluş (İnovasyon) Geliştirme Sistemi Araştırmacı Dolaşımı KOBİ lere Destek

5 TÜRKİYE NİN 6.ÇP YE KATILIMI Mutabakat Zaptı Ekim 2002 Katılım Payı = ~ 250 milyon Ödeme Süresi = 4 yıl (8 taksit) İlk Ödeme = 48 milyon (2003)

6 KARŞI GÖRÜŞLER AR- GE Kapasitemiz, 6.ÇP ye Katılmak İçin Yetersizdir, Projelerden Sağlanacak Parasal Destek, Katılım Payına Göre Daha Az Olacaktır, Katılım Payının Doğrudan Türkiye deki AR-GE Kurum Ve Kuruluşlarına Dağıtılması Daha Uygundur.

7 6.ÇP YE KATILMANIN YARARLARI Küreselleşme Sürecinde Etkin Rol Oynayan AB Ekonomik Gücünün Bir Parçası Olmak Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Kamu ve Sanayi Kuruluşları ile KOBİ ler Arasındaki İşbirliğini Arttırarak Kritik Araştırmacı Kütlesi Oluşturmak ve Güçlendirmek Türkiye nin AR-GE Etkinliklerine Parasal Destek Olacak Uluslararası Düzeyde Yeni Kaynaklar Bulmak Stratejik Ortaklıklar Oluşturarak Avrupa İle Olan İş Hacmimizi Büyütmek

8 ŞİRKETLER AÇISINDAN YARARLARI Teknoloji Geliştirilmesi Teknolojiye Ulaşma Belli Başlı Şirketlerle İşbirliği Anahtar Müşterilerle İşbirliği Yeni Pazarlara Ulaşma Yeni Coğrafi Bölgelere Ulaşma Uluslararası Standart Geliştirme Belli Başlı Şirketlerin Yaptıklarından Haberdar Olma

9 ÖNEMLİ NOKTALAR Yerel Düzey - Avrupa Düzeyi Ekonomik ve Toplumsal Katma Değer (European Added Value) KOBİ ler ( = Milyon ) Kadın Araştırmacı Sayısı (hedef % 40)

10 6. ÇP YE KATILAN ÜLKELER ÜYE ÜLKELER (Member States) Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan

11 6. ÇP YE KATILAN ÜLKELER ADAY ÜLKELER (Associated- Candidate Countries) Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Romanya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Türkiye ASOSYE ÜLKELER ( Associated Countries) İsrail, İsviçre, İzlanda, Lichtenstein, Norveç

12 6. ÇERÇEVE PROGRAMI 6. Çerçeve Programı İçindeki Tüm Etkinliklerden Yararlanma Açısından Üye Ülke İle Aday Ülke Arasında Hiçbir Fark Yoktur.

13 ÇALIŞMA PROGRAMI (Work Programme) KOMİSYON DANIŞMA KURULU Program Komitesi

14 6.ÇP YE UYGUN PROJELER Çalışma programında yer almış olması, Uzun süreli (2 yıldan az olmayan) proje olması, Teknolojinin en üst düzeyde (state of art) ileri götürülmesi, Teknolojik riskin iyi tanımlanmış olması, Halen devam eden çalışmaların, tekrar edilmemesi, AB ile iş ilişkileri oluşturulması, Daha büyük projelere katkı sağlanması, Çalışmaya başlamak için 6-12 ay beklenilmesi.

15 6.ÇP YE UYGUN OLMAYAN PROJELER Çalışma programında yer almayan projeler Yalnızca parasal destek aranan projeler Hemen başlaması gereken projeler Teknolojiyi en üst düzeyde (state of the art) ileri götürmeyen projeler Çok gizli projeler İşbirliği gerektirmeyen çalışmalar

16 PROJE ÖNERİ ÇAĞRILARI (CALLS FOR PROPOSAL) CORDIS Official Journal Of The European Communities

17 PROJE ÖNERİ ÇAĞRILARI Proje önerisinde uyulması gereken kurallar için Guides for proposers Önerilmesi düşünülen projenin çalışma programına uygunluğu Ulusal Temas Noktası Komisyon ( DG Research)

18 ORTAK ARAMA

19 ORTAK ARAMA Partner search database for the accession states(pia) IDEALIST ETUEnet - EU partner database

20 ORTAK ARAMA AeroSME Database(Havacılık) European Federation of Biotechnology Üye /aday ülkelerin FP6 web sayfaları Ulusal Temas Noktaları (yurtdışı ve yurtiçi)

21 ORTAK ARAMA Avrupa da bilinen ve ortak çalışma yürütenlerden yararlanılması Yurtdışında yapılan bilgi günleri, çalıştay ve benzeri etkinliklere katılınması Avrupa Üniversiteleri Avrupa Araştırma Merkezleri

22 6. ÇERÇEVE NİN ASIL AMACI 6. ÇERÇEVE PROGRAMI NDAN BİZLERİN NASIL YARARLANACAĞI VE NE YAPACAĞIMIZ KONUSU ASIL AMAÇ OLARAK DÜŞÜNÜLMELİDİR.

23 6.ÇERÇEVE PROGRAMI (FP6) UYGULAMA ARAÇLARI (Bütünleştirilmiş Projeler (IP)) Bütünleştirilmiş projelerin amacı,yeni bilgi üretmeye yönelik,hedef odaklı araştırmaların desteklenmesi Aynı zamanda AR-GE ve kritik kütleyi harekete geçirerek Avrupa araştırma olanaklarının yeniden yapılandırılması ve bütünleştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

24 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJELER Uzun vadeli ya da riskli araştırmalar için kullanılabilir, Temel araştırmadan uygulamalı araştırmalara kadar, araştırma yelpazesindeki her türlü etkinliği kapsayabilir, Her projenin araştırma, teknoloji geliştirme ve eğitim ile ilgili bileşenleri olmalıdır.

25 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJELER En az üç değişik ülkeden üç katılımcı ile bir konsorsiyum kurulmalıdır. Katılımcıların ikisi üye ya da aday ülkelerden olmalıdır. Uygulamada ise, katılımcıların, 5. ÇP nin Araştırma ve Teknoloji Geliştirme (RTD) projelerindeki ortalama sayı olan dokuzdan fazla olması beklenmektedir.

26 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJELER Beklenen proje süresi 3-5 yıl arasında değişmekle birlikte gerekli görülen durumlarda daha uzun süreler önerilebilmektedir. Bütçe birkaç on milyon olup, milyon ya kadar çıkabilecektir.

27 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJELER Bütünleştirilmiş projelerde yer alabilecek yasal oluşumlar; Üniversiteler Şirketler Araştırma ve Teknoloji Enstitüleri Bilginin yönetimi,yayılması ve aktarımı konusunda uzmanlığa sahip kuruluşlar

28 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJE ÖNERİLERİ Amaçlanan ve Beklenen Etkiler Projenin bilimsel ve teknolojik amaçları ve bunlara ulaşılabilmesi için önerilen bilimsel yaklaşım, Projenin olası sosyo-ekonomik etkilerinin değerlendirilmesi, Projenin, konu ile ilgili Çalışma Programı ndaki bilimsel, teknik ve sosyo-ekonomik amaçlara ve politikalara nasıl hizmet edeceği

29 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJE ÖNERİLERİ Uygulama Planı İle İlgili Bütçe Tüm proje süresini kapsayan, projenin çeşitli bileşenlerinin bütünleştirilmesini ve bunların beklenen amaçlarını vurgulayan bir uygulama planı, Etkinlikler ve katılımcılar bazında hazırlanmış çerçeve bütçe, Projenin ilk 18 ayını kapsayan, bütün katılımcıların yapacağı işleri açıklayan ayrıntılı bir uygulama programı ile etkinlikler ve katılımcılar bazında hazırlanmış ilgili ayrıntılı bütçe, Projenin gerçekleştirilebilmesi için gereken kaynaklar ve bütçe için yönetim düzeyinde gerekçe

30 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJE ÖNERİLERİ Konsorsiyum ve Projenin Olanakları Henüz belirlenmemiş katılımcılar dahil olmak üzere, katılımcıların rolleri, özel yetenekleri, birbirlerini tamamlayıcı özellikleri, Projenin gerçekleştirilmesi için harekete geçirilecek olan insan ve malzeme kaynakları Proje için kapsamlı bir parasal planın hazırlanması Kaynakların nasıl bütünleştirileceği ve kritik kütleye nasıl ulaşacağı KOBİ lerin projeye nasıl katılacağı

31 BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ PROJE TEKLİFLERİ Projenin Yönetimi Projenin organizasyon, yönetim ve karar alma yapı ve mekanizmaları, Yöneticilerin deneyimleri, Projede cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bir eylem planı.

32 MÜKEMMELİYET AĞLARI (Networks of Excellence) Belli bir araştırma alanında ve bir Ortak Etkinlik Programı (Joint Program of Activities, JPA) etrafında Avrupa daki uzman ve olanakları bir araya getirerek mükemmeliyeti güçlendirmek, yaymak ve kalıcı bütünleşme (lasting integration) sağlamak üzere planlanmıştır.

33 MÜKEMMELİYET AĞLARI En az üç değişik ülkeden üç katılımcı bulunmalıdır. Katılımcıların ikisi üye ya da aday ülkelerden olmalıdır. Uygulamada ise, katılımcıların, 5.ÇP nin Araştırma ve Teknoloji geliştirme (RTD) projelerindeki ortalama sayısı olan onbeşten fazla olması beklenmektedir.

34 MÜKEMMELİYET AĞLARI Mükemmeliyet ağlarının, kalıcı bütünleşmenin sağlanabilmesi amacıyla 5 yıl boyunca desteklenmesi düşünülmektedir. Özel durumlar için bu süre 7 yıla kadar uzayabilecektir. Destek miktarı birkaç on milyon olup, 5 yıl için 33 milyon ya kadar çıkabilecektir.

35 MÜKEMMELİYET AĞLARINA VERİLECEK DESTEK 50 araştırmacı 1 milyon EURO 100 araştırmacı 2 milyon EURO 150 araştırmacı 3 milyon EURO 250 araştırmacı 4 milyon EURO 500 araştırmacı 5 milyon EURO 1000 araştırmacı 6 milyon EURO Ayrıca doktora öğrencileri için öğrenci başına yıllık 4000 destek verilecek, ancak bu desteğin toplamı araştırmacılar için verilecek desteğin % 10 unu geçmeyecektir. Örnek olarak, 200 araştırmacı ve 50 doktora öğrencisinden oluşan bir mükemmeliyet ağı, 5 yıllık bir süre için toplam 18.5 Milyon tutarında destek alabilir.

36 MÜKEMMELİYET AĞLARI Bütünleştirilmiş Projelerde Yer Alabilecek Yasal Oluşumlar, araştırma alanında çalışmakta olan; Üniversiteler, Şirketler, Araştırma ve Teknoloji Enstitüleri, Bilginin yönetimi, yayılması ve aktarımı konusunda uzmanlığa sahip kuruluşlardır.

37 MÜKEMMELİYET AĞI ÖNERİLERİ Amaçlar ve Stratejik Etkiler İlgili konuda Avrupa daki araştırma etkinliklerinin durumu, ağın sorunlarının çözümü, özellikle bütünleşmeyi sağlamaya nasıl hizmet edeceği; Ağın, yapılan çağrı ile ilgili Çalışma Programındaki bilimsel, teknik ve sosyoekonomik amaçlara ve politikalara nasıl katkı vereceği.

38 MÜKEMMELİYET AĞI ÖNERİLERİ Katılımcıların Yeterliliği ve Ağın Olanakları Bütünleştirilmesi düşünülen olanak ve yeteneklerin açıklanması (araştırmacı, altyapı, araştırma olanakları vb.), Ağın araştırma yeteneğine katkıda bulunacak araştırmacıların isimleri ve nitelikleri (verilecek desteğin hesaplanmasında hesaba katılacak olan araştırmacılar), Katılımcılar tarafından halen sürdürülmekte olan, konu ile ilgili araştırmaların açıklanması.

39 MÜKEMMELİYET AĞI ÖNERİLERİ Bütünleşme (Integration) derecesi ve Ortak Etkinlik Programı (Joint Program of Activities, JPA) Ortak Etkinlik Programı: (Tüm proje süresini kapsayan bir iş planı, projenin ilk 18 ayını kapsayan, bütün katılımcıların yapacağı işleri açıklayan ayrıntılı bir program) Bütünleştirme çalışmaları Mükemmeliyeti yaymak için ortak bir şekilde yürütülecek olan araştırma çalışmalarının programı (özellikle ortak eğitim programı) Bütünleşmenin ilerlemesini ölçecek nitel ve nicel, olası performans göstergeleri

40 MÜKEMMELİYET AĞI ÖNERİLERİ Organizasyon ve Yönetim Gereken yapısal kararların alınabilmesi için güvenli bir yapının sağlanmasında katılımcıların nasıl yer alacaklarının açıklanması, Ağın, organizasyon, yönetim ve karar almak için kullanılacak olan organların açıklanması, Bilginin, fikri mülkiyetlerin ve diğer inovasyonla ilgili etkinliklerin; özellikle KOBİ lerin katılımının yönetimi için bir plan, Ağ içerisinde cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlanacağının bir plan ile anlatılması.

41 ÖZEL HEDEFLİ ARAŞTIRMA PROJESİ (ÖHAP-STREP) AMAÇ Avrupa nın rekabet gücünü arttıracak bilginin üretilmesi, Toplumsal politikaların gereklerinin karşılanması, Ürün, süreç ve hizmet sunumunun iyileştirilmesi ya da yenilerinin geliştirilmesi, Olası ekonomik getirileri olabilecek yeni teknolojilerin geçerliklerinin kanıtlanması.

42 ÖZEL HEDEFLİ ARAŞTIRMA PROJESİ (ÖHAP-STREP) Proje İdaresi KAPSAM ÖHAP lar aşağıda belirtilen hususlardan iki ya da daha fazlasını içerecekler Hedefi belli, iyi tanımlı ve kesin odakları olan araştırmalar ve teknolojik açılımlar Prototip demo unsurları

43 OLASI BÜYÜKLÜK Kaynaklar Açısından: Her ÖHAP amaçlarını gerçekleştirebilecek her kaynağı bünyesinde toplamalıdır. Yapılacak işler birkaç milyon ve birkaç 10 adam/ay gerektirebilir. Ortaklar açısından: 3 değişik ülkeden (2 si üye) en az 3 ortak Süre açısından: Genellikle 2, 3 yıl (nedeni geçerli olan özel hallerde fazla olabilir.)

44 KOORDİNASYON ETKİNLİKLERİ (Coordination Actions,, CA) Koordinasyon etkinlikleri, araştırma ve inovasyon çalışmalarının bir network kapsamında yürütülmesinin ve eşgüdümünün teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Konferans, toplantı organizasyonu, çalışmaların yürütülmesi, personel değişimi, başarılı uygulamaların karşılıklı anlatılması ve yayılması, ortak bilgi sistemlerinin ve uzman grupların oluşturulması gibi, birlikte ya da ortak olarak yapılacak olan girişimlerin ve etkinliklerin tanımlanması, organizasyonu ve yönetimi için kullanılabilir.

45 KOORDİNASYON ETKİNLİKLERİ EUROKA, COST, ve benzeri araştırma etkinlikleri, ulusal ve bölgesel RTD projeleri ve Komisyon tarafından desteklenen RTD projeleri ile bağlantıların ve koordinasyonun kuvvetlendirilmesi için de kullanılması mümkündür.

46 ÖZEL DESTEK ETKİNLİKLERİ (Specific Support Action) Özel destek etkinlikleri, Çerçeve Programının uygulanmasını desteklemek amacıyla geliştirilmiştir. Aynı zamanda, gelecekteki Topluluk araştırma politikalarının oluşturulması çalışmalarına yardımcı olmak için de kullanılması mümkündür. Öncelikli tematik alanlar çerçevesinde, konferans, seminer, çalışma grupları ve uzman gruplar, destek ve yayma, bilgilendirme ve haberleşme için de kullanılabilir.

47 ÖZEL DESTEK ETKİNLİKLERİ KOBİ lerin, küçük araştırmacı gruplarının, yeni araştırma merkezlerinin, aday ülkelerdeki öncelikli tematik alanlarda çalışan organizasyonların (özellikle mükemmeliyet ağları ve bütünleştirilmiş projeler için) katılımını teşvik etmek, kolaylaştırmak ve cesaretlendirmek için de kullanılması mümkündür.

48 ARAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI Araç Bütünleştirilmiş Proje Öncelikli Ürün Bilgi İkincil Ürün Bütünleşme Mükemmeliyet Ağları Bütünleşme Bilgi ÖHAP (STREPs) CA Bilgi Koordinasyon Büyüklük Orta- Yüksek Orta- Yüksek Küçükorta Küçük

49 İNSAN KAYNAKLARI VE ARAŞTIRMACILARIN DOLAŞIMI * Avrupa Araştırma Alanı nın yapılandırılması içinde yer almaktadır * Toplam Bütçe : 1, 58 Milyar * Amacı, Avrupa Araştırma Alanı nın oluşturulmasına katkıda bulunmaktır.

50 BEYİN GÖÇÜ yerine BEYİN DOLAŞIMI

51 HANGİ ALANLARDA DESTEK VERİLECEKTİR? Alanların, 7 tematik öncelikle sınırlı olmaması, Tabandan tavana (bottom up) yaklaşım, Sosyal ve beşeri bilimler dahil tüm alanların kapsanması, Disiplinlerarası ve sektörlerarası işbirliğine öncelik verilmesi (Bütçenin % 15 i).

52 PROGRAMIN ÖZELLİKLERİ Tüm etkinlikler için Marie Curie adlı etkinlikler (3. ülkelere açık % 30 kota) Yaş sınırlaması yok AB dışında araştırma yapma olanağı Özellikle ABD deki Avrupalı araştırmacıları Avrupa ya geri çekme Mükemmeliyet

53 MARIE CURIE ETKİNLİKLERİ Kurum güdümlü etkinlikler Bireysel etkinlikler Mükemmeliyetin tanınması ve desteklenmesi dönüş ve yeniden bütünleşme süreçleri

54 KURUM GÜDÜMLÜ ETKİNLİKLER MC Araştırma Eğitim ağları (Research Training Network-RTN) MC İlk Aşama Araştırma Eğitim Bursları (Early Stage Research Training-EST) MC Bilgi Aktarım Bursları ( Transfer of Knowledge-Tok) MC Konferansları ve Eğitim Kursları

55 MC ARAŞTIRMA - EĞİTİM AĞLARI AMAÇ Uluslararası düzeyde tanınan araştırma gruplarının, iyi tanımlanmış ortak bir proje bağlamında bir araya gelerek araştırmacıların belirli bir alanda eğitimi için tasarlanmış yetiştirme programı uygulanması

56 MC ARAŞTIRMA - EĞİTİM AĞLARI NASIL ÇALIŞACAK? Kurumlar ağ oluşturarak birlikte Komisyon a başvurur, Komisyon öneriyi kabul ederek kurumlarla kontrat imzalar, Kurumlar araştırmacıları kendileri belirler, Araştırmacılar 3 ile 36 ay arasında eğitim görebilir.

57 KATILIMCI SAYISI, SÜRE VE BÜTÇE İki tanesi üye/aday ülkeden olmak üzere en az üç katılımcı (tercihen üçten fazla) Sözleşmede belirtilen başlama tarihinden itibaren en fazla 4 yıl ile birkaç milyon (bir ülke için en fazla % 40)

58 MC ARAŞTIRMA - EĞİTİM AĞLARINA HANGİ KURUMLAR KATILABİLİR Üniversiteler Kamu/özel araştırma kurum ve merkezleri Şirketler(KOBİ ler dahil) Uluslararası kuruluşlar

59 MC ARAŞTIRMA - EĞİTİM AĞLARINA KİMLER YARARLANABİLİR? Kariyerlerinin ilk aşamasındaki araştırmacılar (araştırma deneyimi 4 yıldan az; doktora derecesine sahip olanlar başvuramaz.) Araştırma deneyimi 4 ile 10 yıl arasında olanlar (bilgi aktarımı)

60 MALİ DESTEK (ARAŞTIRMACI) (Toplam Bütçenin En Az % 65 i) Sabit maaş Seyahat giderleri Mobilite ödeneği Kariyer geliştirme ödeneği Ağ-yapı oluşumu (networking), eğitim ve bilgi aktarımı etkinliklerine katılım

61 MALİ DESTEK (KURUM) Ağ-yapı oluşumu, eğitim ve bilgi aktarımı etkinliklerine katılım Projenin yürütülmesi ve genel organizasyon Yönetim ve denetim masrafları (en fazla % 7) Genel Giderler (Overheads) (en fazla % 10) Diğer giderler

62 SON BAŞVURU TARİHİ 3 Nisan 2003 (115 Milyon ) Sonuçlandırma : Ekim 03 - Ocak Kasım 2003 (115 Milyon ) Sonuçlandırma : Haziran 04 - Ekim 04

63 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ Ortak araştırma projesinin bilimsel ve teknolojik içeriği Eğitim/Bilgi aktarımı programının kalitesi ve içeriği Ortaklığı oluşturan kurumların ve ağ yönetiminin kalitesi Etkinlik amaçlarına uygunluk AB ye sağladığı katma değer

64 MC İLK AŞAMA EĞİTİM BURSLARI AMAÇ Mesleki kariyerinin ilk aşamasındaki araştırmacılara bilimsel/teknolojik eğitim vermek ve ek beceriler kazandırmak

65 MC İLK AŞAMA EĞİTİM BURSLARI NASIL ÇALIŞACAK? Kurumlar komisyona başvurur, Komisyon öneriyi kabul ederek kurumlarla kontrat imzalar, Kurumlar araştırmacıları kendileri belirler, Araştırmacılar 3 ile 36 ay arasında eğitim görebilirler.

66 MC İLK AŞAMA EĞİTİM BURSLARINA KATILIMCI SAYISI Tek bir kurum ya da aynı ülkede belirli bir tema üzerinde çalışan gruplar Aynı ülkeden birden fazla üniversite katılabilir İki tanesi üye/aday ülkeden olmak üzere en az 3 katılımcı (uluslararası doktora)

67 SÜRE VE BÜTÇE Sözleşmede belirtilen başlama tarihinden itibaren en fazla 4 yıl sürmelidir ile 2 Milyon EURO (bütçenin % 15 i) sanayiden katılımcılar için harcanmalıdır.

68 MC İLK AŞAMA EĞİTİM BURSLARINA HANGİ KURUMLAR KATILABİLİR? Üniversiteler Kamu/özel araştırma kurum veya merkezleri Şirketler ( KOBİ ler dahil) Uluslararası kuruluşlar

69 MC İLK AŞAMA EĞİTİM BURSLARINA KİMLER YARARLANABİLİR? Kariyerlerinin ilk aşamasındaki araştırmacılar (araştırma deneyimi 4 yıldan az; doktora derecesine sahip olanlar başvuramaz), Katılımcılar, kurumların bulundukları ülkelerin dışından gelmelidir, 3. Ülke katılımcılarına açık (% 30)

70 MALİ DESTEK (ARAŞTIRMACI) (Toplam Bütçenin En Az % 65 i) Sabit maaş Seyahat gideri Dolaşım (Mobility) ödeneği Mesleksel geliştirme ödeneği Networking, eğitim ve bilgi aktarımı etkinliklerine katılım

71 MALİ DESTEK (KURUM) Ağ oluşturma, eğitim ve bilgi aktarımı etkinliklerine katılım Projenin yürütülmesi ve genel organizasyon Yönetim ve denetim masrafları (en fazla % 7) Genel Giderler (Overhead) (en fazla % 10) Diğer giderler

72 SON BAŞVURU TARİHİ 3 Nisan 2003 ( 60 Milyon ) Sonuçlandırma : Eylül 03 - Kasım Şubat 2004 ( 70 Milyon ) Sonuçlandırma : Haziran 04 - Eylül 04

73 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ Projenin bilimsel kalitesi % 10 (3/5) Eğitim Etkinliklerinin Kalitesi % 15 (4/5) Kurumun kalitesi % 25 Projenin yönetimi ve yapılabilirliği % 15 (3/5) Etkinlik amaçlarına uygunluk % 20 AB ye sağladığı katma değer % 15

74 MC BİLGİ AKTARIM BURSLARI AMAÇ (1) Bu burslar, yeni alanlarda gelişme gereksinimi duyan Avrupa daki kuruluşlarla, üye/aday ülkelerin az gelişmiş bölgelerinde bulunan ve araştırma kapasitelerini artırmayı isteyen kuruluşlar içindir.

75 MC BİLGİ AKTARIM BURSLARI AMAÇ (2) Bilgi aktarım bursları, deneyimli araştırmacıların bu kuruluşlarda belirli bir süre kalarak bilgi, teknoloji ve araştırma yetkinliklerinin aktarımına yardımcı olacaktır.

76 UYGULAMA MC Gelişim Projesi Araştırma kapasitesini güçlendirmek MC Sanayi - Üniversite İşbirliği Üniversite ve sanayi (özellikle KOBİ ler) arasında stratejik ve kalıcı birlikteliğin oluşturulması.

77 MC GELİŞİM PROJESİ Kurumlar komisyona başvurur, Komisyon öneriyi kabul ederek kurumlarla sözleşme imzalar, Kurumlar ya deneyimli araştırmacıları uluslararası ilan yoluyla kendileri belirler (2 ay ile 2 yıl) veya deneyimli elemanlarını yetiştirilmek üzere başka ülkeye gönderir. (2 ay ile 1 yıl)

78 MC GELİŞİM PROJESİ NDEN KİMLER YARARLANABİLİR? Deneyimli araştırmacılar (araştırma deneyimi en az 4 yıl ya da doktora derecesine sahip) Başka kurumda eğitim görecek araştırmacıların, kendi kurumlarında en az 3 yıl çalışmaları gerekir. Değişim % 50

79 MC ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ Kurumlar Komisyona başvurur, Komisyon öneriyi kabul ederek kurumlarla kontrat imzalar, Kurumlar deneyimli araştırmacı değişimi (2 ay ile 2 yıl) yoluyla birbirlerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanır.

80 KATILIMCI SAYISI, SÜRE VE BÜTÇE İki tanesi üye/aday ülkeden olmak üzere en az 3 katılımcı (tercihen 3 ten fazla) Sözleşmede belirtilen başlama tarihinden itibaren en fazla 4 yıl ile 1 Milyon (bir ülke için en fazla % 40)

81 SÜRE VE BÜTÇE Sözleşmede belirtilen başlama tarihinden itibaren en fazla 4 yıl ile 1 Milyon % 66 Gelişim ( bu miktarı en az % 70 i AB nin ülkelere) az gelişmiş bölgeleri ile aday % 34 Sanayi - Endüstri İşbirliği ( en az % 30 u KOBİ ler için)

82 SON BAŞVURU TARİHLERİ 22 Mayıs 2003 ( 40 Milyon ) Sonuçlandırma : Ekim 03 - Aralık Mayıs 2004 ( 45 Milyon ) Sonuçlandırma : Ekim 04 - Aralık 04

83 MC KONFERANSLARI VE EĞİTİM KURSLARI AMAÇ Genç araştırmacıların, deneyimli araştırmacıların deneyimlerinden yararlanmalarını sağlamaktır.

84 UYGULAMA Konferans ve Eğitim Kursu Dizisi Bir veya birden fazla tema üzerinde, bir veya birden fazla düzenleyici tarafından önerilen konferans, yaz okulu, eğitim kursları Büyük Konferanslar Kariyerlerinin ilk aşamasındaki araştırmacıların eğitim amacıyla büyük konferanslara katılımı

85 MC KONFERANSLARI VE EĞİTİM KURSLARI NASIL ÇALIŞACAK? ( Her iki etkinlik için geçerli) Düzenleyiciler Komisyona başvurur, Komisyon öneriyi kabul ederek düzenleyicilerle sözleşme imzalar, Düzenleyiciler katılımcıları kendileri belirler.

86 MC KONFERANS/EĞİTİM KURSU DİZİSİ Projede en az 4 etkinlik olmalıdır ( üst sınır yok), Son başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılacak etkinlikler geçersiz sayılacaktır, Dizideki etkinlikler farklı yerlerde yapılabilir, Etkinlikler 4 yıl içinde düzenlenmelidir.

87 ETKİNLİK TİPLERİ MC Konferansları Farklı deneyim düzeyindeki araştırmacıları, belirli bir tema üzerinde bir araya getiren yüksek düzeydeki birkaç günlük bilimsel/teknolojik toplantılar

88 MC EĞİTİM KURSLARI Araştırmacılara ileri düzeyde eğitim vermek amacıyla düzenlenen bir ya da birkaç haftalık uygulamalı eğitim kurslarıdır. Kurslar, özgün, bilimsel ya da teknolojik tema üzerine olmalı ve/veya araştırmacıların kariyer gelişimine katkıda bulunacak araştırma yöntemi, etik, iletişim ve benzeri konuları içermektedir.

89 MC EĞİTİM KURSLARI Her bir etkinlik en fazla 4 hafta sürmeli Etkinlikler üye ve aday ülkelerde düzenlenmeli Her bir etkinlikteki katılımcı sayısı 150 yi aşmamalı

90 MC EĞİTİM KURSLARINDAN KİMLER YARARLANABİLİR? Kariyerlerinin ilk aşamasındaki araştırmacılar ( hedef kitle) 4 ile 10 yıl arasında deneyime sahip araştırmacılar 3. Ülkelerden katılımcılara açık (%30) Aynı üye/aday ülkeden katılımcı sayısı en fazla % 30

91 BİREYSEL ETKİNLİKLER MC Avrupa İçi Bursları (Intra-European Fellowships) Uluslararası Burslar (Outgoing International Fellowships) MC Avrupa İçi Uluslararası Bursları (Incoming International Fellowships)

92 MC AVRUPA İÇİ BURSLARI AMAÇ Araştırmacılara, gereksinimlerine göre hazırlanmış ileri düzeyde eğitim sunarak ilgilendikleri alanlarda bağımsız birer araştırmacı olmalarını sağlamak KİMLER YARARLANABİLİR? Gelecek vadeden deneyimli araştırmacılar Üye/aday ülke vatandaşları

93 EĞİTİM GÖRÜLECEK KURULUŞLAR Üye/aday ülkelerde bulunan; üniversiteler, Araştırma merkezleri, Şirketler

94 MC AVRUPA İÇİ BURSLARI NASIL ÇALIŞACAK? Aday, kurum ile birlikte Komisyon a başvurur, Komisyon adayı seçer ve kurum ile sözleşme imzalar, Seçilen aday kurum ile anlaşma imzalar, Seçilen aday 1 ile 2 yıl arasında eğitim görebilir

95 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ Projenin bilimsel kalitesi Araştırma eğitiminin kalitesi Kurumun kalitesi Araştırmacıların kalitesi Projenin yönetimi ve yapılabilirliği Etkinlik amaçlarına uygunluk AB ye sağladığı katma değer

96 SON BAŞVURU TARİHLERİ 12 Mayıs 2003 (55 Milyon ) Sonuçlandırma : Eylül 03 - Aralık Şubat 2004 (55 Milyon ) 04 Sonuçlandırma : Haziran 04 - Ekim

97 MC AVRUPA İÇİ ULUSLARARASI BURSLARI AMAÇ 3. ülkelerden üst düzey araştırmacıları Avrupa ya çekerek onlara araştırma eğitimi verilmesi ve 3. ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi

98 MC AVRUPA İÇİ ULUSLARARASI BURSLARINDAN KİMLER YARARLANABİLİR? Deneyimli araştırmacılar 3. Ülke vatandaşları EĞİTİM GÖRÜLECEK KURUMLAR Üye/aday ülkedeki üniversite, araştırma merkezi, şirketler

99 MC AVRUPA İÇİ ULUSLARARASI BURSLARI NASIL ÇALIŞACAK? Aday kurumla birlikte Komisyon a başvurulur, Komisyon adayı seçer ve kurum ile sözleşme imzalanır, Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmekte olan (emerging) ve geçiş dönemindeki ekonomilerden gelen araştırmacılara, ülkelerine dönmeleri halinde parasal destek olanağı sağlanır.

100 MC AVRUPA İÇİ ULUSLARARASI BURSLARININ SÜRESİ Eğitim süresi en az 1, en çok 2 yıldır, Araştırmacıların ülkelerine geri dönmeleri halinde en fazla 1 yıldır (genellikle üye/aday ülkede geçirilen sürenin yarısı), dönüş desteği, üye/aday ülkedeki eğitim süresi tamamlandıktan sonra başlar (zorunlu hallerde en fazla 6 ay gecikme).

101 SON BAŞVURU TARİHLERİ 21 Mayıs 2003 ( 9 Milyon ) Sonuçlandırma : Eylül 03 - Aralık Şubat 2004 ( 11 Milyon ) Sonuçlandırma : Haziran 04 - Ekim 04

102 MÜKEMMELİYETİN TANINMASI VE DESTEKLENMESİ MC Mükemmel Gruplara Maddi Destek MC Kürsüleri MC Mükemmeliyet ödülleri

103 MÜKEMMELİYETİN TANINMASI VE DESTEKLENMESİ MC Mükemmel Gruplara Parasal Destek, AMAÇ Çok üst düzeyde araştırma yapma potansiyeline sahip bir araştırma etrafında henüz kurulmuş veya kurulması düşünülen grup, Teknolojinin en üst düzeyi veya disiplinlerarası araştırma Araştırmacının en kısa sürede mesleki bağımsızlığını sağlamak

104 MÜKEMMELİYETİN TANINMASI VE DESTEKLENMESİ Tüm ülke vatandaşlarına açık Üye/aday ülkelerdeki araştırmanın yapılacağı kurum, gruba gerekli idari ve altyapı desteği sağlamalıdır

105 MÜKEMMELİYETİN TANINMASI VE DESTEKLENMESİ NASIL ÇALIŞACAK? Grup lideri, kurumla birlikte Komisyon a başvurur, İyi tanımlanmış araştırma programı çerçevesinde 4 yıla kadar destek isteği, Komisyon projeyi seçerek kurumla sözleşme imzalar, Grup lideri, grup elemanlarını belirler (sayı ve deneyim kısıtlaması yok) Grup lideri ve elemanlar kurumla anlaşma imzalarlar

106 SON BAŞVURU TARİHLERİ 20 Mayıs 2003 ( 25 Milyon ) 03 Sonuçlandırma : Kasım 03 - Aralık 18 Mayıs 2004 ( 30 Milyon ) 04 Sonuçlandırma : Kasım 03 - Aralık

107 MC KÜRSÜLERİ AMAÇ Dünya çapındaki araştırmacıların bilgi ve deneyimlerini Avrupa lı araştırmacılarla paylaşımı Avrupa nın eğitim ve araştırma kapasitesini geliştirmek Avrupa yı terk etmiş dünya çapındaki araştırmacıları cezbetmek

108 MC KÜRSÜ SAHİBİ Dünya çapında deneyimli araştırmacı Tüm ülke vatandaşlarına açık Doktora ve doktora sonrası düzeyde ders verme, araştırma yapma, tez yönetme Tam zamanlı veya tam zamanın en az % 70 i 1 yıl ile 3 yıl arasında parasal destek sağlanması

109 MC KÜRSÜLERİ NASIL ÇALIŞACAK? Aday, kurumla birlikte Komisyon a başvurur, Komisyon, kürsü sahibini seçerek kurumla sözleşme imzalar, Kürsü sahibi, kurumla anlaşma imzalar

110 SON BAŞVURU TARİHLERİ 20 Mayıs 2003 ( 5 Milyon ) Sonuçlandırma : Eylül 03 - Kasım Ocak 2004 ( 5 Milyon ) 04 Sonuçlandırma : Haziran 04 - Eylül

111 GERİ DÖNÜŞ VE YENİDEN BÜTÜNLEŞME SÜREÇLERİ MC Avrupa İçi Kazanım Desteği (European Reintegration Grants) MC Uluslararası Kazanım Desteği ( İnternational Reintegration Grants)

112 MC AVRUPA İÇİ GERİ KAZANIM DESTEĞİ AMAÇ Marie Curie etkinliğinden faydalanmış araştırmacıların mesleki entegrasyonuna yardımcı olmak, Öncelik,kendi ülkelerine dönecek araştırmacılara verilecek

113 MC ULUSLARARASI KAZANIM DESTEĞİ AMAÇ En az 5 yıldır 3. Ülkelerde yaşayan deneyimli araştırmacıların üye/aday ülkelere geri dönmesini sağlamak

114 MC ULUSLARARASI KAZANIM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR? Son 5 yılın en az 4 yılını üye/aday sınırları dışında yaşayan deneyimli araştırmacılar Geçerli MC Etkinlikleri İlk aşama eğitim bursları Bilgi aktarım bursları Avrupa içi burslar

115 MC ULUSLARARASI KAZANIM DESTEĞİ NASIL ÇALIŞACAK? Adaylar, kurumla birlikte Komisyon a başvurur, Komisyon, öneriyi kabul ederek kurumla kontrat imzalar, Seçilen adaya 2 yıl parasal destek verilir Kurum, uzun süreli entegrasyonu sağlamak için araştırmacıyı en az 3 yıl çalıştırmak zorundadır. 1 yıl desteğe üniversitesi veriyor

116 BAŞVURU TARİHLERİ 15 Nisan Ekim 2004 Yılda 4 değerlendirme (ilk değerlendirme tarihi Mart 2003) 2003 yılı için 7 Milyon 2004 yılı için 10 Milyon Toplam Bütçe : 17 Milyon

117 YILLIK MAAŞ Araştırmacı /yıl /yıl İlk aşama (< 4 yıl) Deneyimi (4-10 yıl) Deneyimli (>10 yıl)

118 PAN-EUROPEAN RESEARCHER S MOBILITY PORTAL MAYIS 2003 sieglinde.gruber@cece.eu.int stefania.bettini@cec.eu.int

119 WEB ADRESLERİ actions

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME)

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) AB 7. Çerçeve eve Programı KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI (PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) MELİS S YURTTAGÜL KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI ULUSAL İRTİBAT NOKTASI AB 6. Çerçeve eve Programı (2002-2006) 2006)

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler. Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler. Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Yenilik nedir? Bir ürün ya da hizmetin ilk fikrinin oluşmasını buluş (icat keşif),

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programı. Araştırma Programları ve Bursları. Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012

AB 7. Çerçeve Programı. Araştırma Programları ve Bursları. Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012 AB 7. Çerçeve Programı Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012 Ulusal ve Avrupa Destekli Fon Fırsatları ULUSAL AVRUPA TÜBİTAK

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programı

AB 7. Çerçeve Programı AB 7. Çerçeve Programı Burcu GÖĞÜŞ DOĞAN AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı AB 7.Çerçeve Programı (2007-2013) AB 7.Çerçeve Programı Yapısı-Özel Programlar UKO Faaliyetleri Türkiye

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Bilgi ekonomilerinin giderek etkin olduğ olduğu günümüzde AB 7 Yenilikç ç ilik Yenilik Indeksi Indeksi ne göre ülkemiz.8 ile en sonda... Yenilik Gö Göstergeleri - Bilgi Ü retilmesi - 8 Inovasyon ve Giriş

Detaylı

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! Erasmus+ Okul Okul Eğitimi Programı AMAÇLARI Eğitimde kaliteyi artırmak, Program ülkeleri okullar ve eğitim personeli arasında işbirliğini güçlendirmek Erasmus+ Okul Hedef

Detaylı

AB Çerçeve Programları

AB Çerçeve Programları AB Çerçeve Programları O. Gürcan Ozan 7.ÇP Takım Lideri, TÜBİTAK gurcan.ozan@tubitak.gov.tr 06.05.2010, Ankara AB Çerçeve Programları İlki 1984 yılında başlamıştır. AB nin küresel lider olma projesi Çerçeve

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi. Erasmus+ KA1 Personel Hareketliliği Bilgilendirme Toplantısı 13 Mart 2014

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi. Erasmus+ KA1 Personel Hareketliliği Bilgilendirme Toplantısı 13 Mart 2014 Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus+ KA1 Personel Hareketliliği Bilgilendirme Toplantısı 13 Mart 2014 Erasmus+ Personel (Ders Verme ve Eğitim Alma) Hareketliliği Nedir? Bireylerin

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Destek Sağlayan Kuruluş: AB Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Program Kapsamı: Marie Skłodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Detaylı

Ortak Arama YöntemleriY. Aslı Vural TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Enerji ve Çevre Ulusal Đrtibat Noktası

Ortak Arama YöntemleriY. Aslı Vural TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Enerji ve Çevre Ulusal Đrtibat Noktası Ortak Arama YöntemleriY Aslı Vural TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Enerji ve Çevre Ulusal Đrtibat Noktası Đçerik Katılım Kuralları Ortak Arama Yöntemleri Ağlar CORDIS UĐN Ağları

Detaylı

ERASMUS + PROGRAMI PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ Bilgilendirme Sunumu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi

ERASMUS + PROGRAMI PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ Bilgilendirme Sunumu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi ERASMUS + PROGRAMI PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ 2017 2018 Bilgilendirme Sunumu İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi PROGRAMI YÜRÜTEN KURULUŞ AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI GENÇLİK

Detaylı

Bahar Dönemi

Bahar Dönemi 2012-2013 Bahar Dönemi İLAN TARİH : 17 Eylül 2012 SON BAŞVURU TARİH : Kastamonu Üniversitesi 2012-2013 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ LLP/ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARI Başvuru yapmadan önce tüm

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 13 MART 2015

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 13 MART 2015 ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 13 MART 2015 2014-2015 ÖĞRETİM YILI ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KILAVUZU SON BAŞVURU TARİHİ 30 MART 2015 1 Erasmus Stajı Nedir? Staj, bir yararlanıcının programa katılan

Detaylı

En az 8 saat ders vermek şartı ile en az 2 iş günü ve en fazla 2 ay (seyahat süresi hariç).

En az 8 saat ders vermek şartı ile en az 2 iş günü ve en fazla 2 ay (seyahat süresi hariç). 2016 / 2017 DÖNEMİ ERASMUS+ DERS VERME HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA Erasmus+ Ders Verme Hareketliliği Faaliyetine başvurmak isteyen AKADEMİK personelin; 05 Haziran 2017 25 Haziran 2017

Detaylı

2016 / 2017 YILI ERASMUS+ EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

2016 / 2017 YILI ERASMUS+ EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA 2016 / 2017 YILI ERASMUS+ EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA Erasmus+ Eğitim Alma Hareketliliği Faaliyetine başvurmak isteyen İDARİ personelin; 05 Haziran 2017 25 Haziran 2017 tarihleri

Detaylı

ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ ODASI SUNUMU 30 MART 2012

ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ ODASI SUNUMU 30 MART 2012 ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ ODASI SUNUMU 30 MART 2012 İçerik Entelektüel Varlık Yönetimi Avrupa İnovasyon Değerlemesi İstanbul Sanayi Odası - Genel Bilgiler Avrupa İşletmeler Ağı

Detaylı

ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI

ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI GÜNDEM İkili İş Birlikleri COST Horizon 2020 Erasmus+ Başvuru Yolları İKİLİ İŞ BİRLİKLERİ İkili Proje Destekleri Çeşitli ülkelerle hükümetlerarası /kurumlararası

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi Büyükdere Cad. No. 106 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2013 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP)

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) 1. Bölgesel Eğitim Merkezi (RTP) Bilindiği üzere; Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Kurumsal Yapılanma Birimi tarafından uygulanan Bölgesel Eğitim

Detaylı

Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı

Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı Ufuk 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı 04.03.2016 Marie Sklodowska

Detaylı

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür Sağlık Sektörü Ulusal Ekonomimiz Açısından Kritik Sağlık Harcaması/GSYİH 2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür 10 % 9 8 7 6 5,4 5,3 5,4 5,4 5,8 6,0 6,1 6,1 5,6 5,3 5,4 5 4

Detaylı

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları 7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları Seda GÖKSU AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı 7.ÇP SSH Araştırma Alanı 7.ÇP SSH alanı projelerine nasıl ortak olabilirim?

Detaylı

2012-2013 Akademik Yılı Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ve 2011-2012 Akademik Yılı Staj Hareketliliği Başvuru Duyurusu

2012-2013 Akademik Yılı Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ve 2011-2012 Akademik Yılı Staj Hareketliliği Başvuru Duyurusu 2012-2013 Akademik Yılı Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ve 2011-2012 Akademik Yılı Staj Hareketliliği Başvuru Duyurusu Öğrenci Seçim Takvimi 20 Şubat 8 Mart 2012: Adayların online başvuru sürecini

Detaylı

AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler

AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler AB Çerçeve Programları nda KOBĐ ler Betül MACĐT TÜBĐTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi 12 Ocak 2009 ĐMMĐB / Đstanbul AB Çerçeve Programları(2007-2013) AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013)

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

Ahmet Furkan ÇİFTÇİ. HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu

Ahmet Furkan ÇİFTÇİ. HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu Ahmet Furkan ÇİFTÇİ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası Marie

Detaylı

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN ÖZŞAHİN Ulusal İrtibat Noktası Hacetepe Üniversitesi, Ankara 17 Haziran 2014, Salı Sunum İçeriği Marie Skłodowska

Detaylı

Erasmus+ Programı Avrupa Birliğinin yılları arasında eğitim, gençlik ve spor alanlarında uyguladığı hibe destek programıdır.

Erasmus+ Programı Avrupa Birliğinin yılları arasında eğitim, gençlik ve spor alanlarında uyguladığı hibe destek programıdır. Erasmus+ Programı Avrupa Birliğinin 2014-2020 yılları arasında eğitim, gençlik ve spor alanlarında uyguladığı hibe destek programıdır. İZÜ ve Erasmus+ Yükseköğretim Hareketlilik KA-103 Projesi Personel

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Oğuz YAPAR TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi KOBİ Yararına Araştırma Ulusal İrtibat Noktası İleri Teknoloji Ürünlerinde İhracatın

Detaylı

Hibe ve Destek Programları

Hibe ve Destek Programları Hibe ve Destek Programları Süreçler ve Fırsatlar Ocak, 2011 HİBE VE DESTEK PROGRAMLARI Hibe ve destek programları büyük, orta, küçük; tüm ölçekteki işletmelerin işlerini geliştirmesi için fırsattır. HİBE

Detaylı

EUREKA ve EUROSTARS Programları

EUREKA ve EUROSTARS Programları EUREKA ve EUROSTARS Programları Betül MACĐT EUREKA Proje Sorumlusu AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi KAYSERĐ, 29 Nisan 2011 Ulusal ve uluslararası Ar-Ge destek programları AB 7. Çerçeve

Detaylı

2014-2015 ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ BAŞVURUSU

2014-2015 ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ BAŞVURUSU 2014-2015 ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ BAŞVURUSU Değerli Öğretim Elemanlarımız ve İdari Personelimiz, Cumhuriyet Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi ERASMUS+ Kurum Koordinatörlüğü 2014-2015 akademik yılında

Detaylı

AVRUPA DA HİBE DESTEKLİ STAJ DUYURUSU

AVRUPA DA HİBE DESTEKLİ STAJ DUYURUSU AVRUPA DA HİBE DESTEKLİ STAJ DUYURUSU Erasmus+ Programı dâhilinde, Ankara Ticaret Odası Koordinatörlüğünde 12 Üniversitenin katılımıyla oluşan Yeni İş Tecrübeleri için Ankara Konsorsiyumu (YİTAK) Projesi,

Detaylı

PROJE DÖNEMİ ERASMUS+ PERSONEL DERS VERME / EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DUYURUSU (KA103)

PROJE DÖNEMİ ERASMUS+ PERSONEL DERS VERME / EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DUYURUSU (KA103) 2017-2019 PROJE DÖNEMİ ERASMUS+ PERSONEL DERS VERME / EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DUYURUSU (KA103) Kontenjan: Eğitim Alma Hareketliliği Kapsamında: 11 kişi Ders Verme Hareketliliği Kapsamında: 20

Detaylı

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR Betül MACİT Bilimsel Programlar Uzmanı 15 Ekim 2012 Başkent OSB ANKARA AB 7.ÇP Yapısı Özel Programlar İşbirliği Özel Programı (32,3 milyar 10 Tematik Alan

Detaylı

Öğrenim Hareketliliği Nedir?

Öğrenim Hareketliliği Nedir? Öğrenim Hareketliliği Nedir? Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.

Detaylı

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ. Bölüm Staj Hareketliliği Koordinatörü Dr. Yeliz Demir

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ. Bölüm Staj Hareketliliği Koordinatörü Dr. Yeliz Demir ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ Bölüm Staj Hareketliliği Koordinatörü Dr. Yeliz Demir Staj Staj, öğrencinin, öğrenim gördüğü alanda uygulamalı iş deneyimi elde etmesi sürecidir. Kimler Başvurabilir? Staj hareketliliğine

Detaylı

2011-2012 ÖĞRETİM YILI ERASMUS ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ 3. EK HİBE DUYURUSU İLAN TARİHİ: 11 MAYIS 2012 SON BAŞVURU TARİHİ: 17 MAYIS 2012

2011-2012 ÖĞRETİM YILI ERASMUS ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ 3. EK HİBE DUYURUSU İLAN TARİHİ: 11 MAYIS 2012 SON BAŞVURU TARİHİ: 17 MAYIS 2012 2011-2012 ÖĞRETİM YILI ERASMUS ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ 3. EK HİBE DUYURUSU İLAN TARİHİ: 11 MAYIS 2012 SON BAŞVURU TARİHİ: 17 MAYIS 2012 Üniversitemizin 2011-2012 öğretim yılında Erasmus Hareketlilik

Detaylı

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ. Bölüm Staj Hareketliliği Koordinatörü Araş. Gör. Dr. Yeliz Demir

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ. Bölüm Staj Hareketliliği Koordinatörü Araş. Gör. Dr. Yeliz Demir ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ Bölüm Staj Hareketliliği Koordinatörü Araş. Gör. Dr. Yeliz Demir Staj Staj, öğrencinin, öğrenim gördüğü alanda uygulamalı iş deneyimi elde etmesi sürecidir. Kimler Başvurabilir?

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler M. Burak TOPARLI TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi EUREKA Proje Sorumlusu Sanayinin Ar-Ge Harcamalarındaki Payı Bilim ve Teknoloji

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ. Erasmus Personel Hareketliliği Tanıtım Kitapçığı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ. Erasmus Personel Hareketliliği Tanıtım Kitapçığı ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ Erasmus Personel Hareketliliği Tanıtım Kitapçığı Erasmus Staff Mobility Erasmus Personel Hareketliliği - Teaching Mobility / Ders Verme Hareketliliği - Staff Training Mobility/

Detaylı

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018 AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ Ekim 2018 Pazar 2018 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında toplam otomotiv pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,4 artarak 1 milyon 342 bin adet

Detaylı

İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ AKADEMİK YILI ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARI

İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ AKADEMİK YILI ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARI İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 2016-2017 AKADEMİK YILI ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARI Erasmus+ Personel Hareketliliği faaliyetine başvurmak isteyen akademik

Detaylı

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI.

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. 28 Şubat 2014 BASIN BÜLTENİ AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2014 yılı Ocak ayında 2013 yılı aynı ayına göre %5 büyüdü ve toplam

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri Büyükdere Cad. No. 141 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

ERASMUS PROGRAMI PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ 2016 2017 Bilgilendirme Sunumu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi

ERASMUS PROGRAMI PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ 2016 2017 Bilgilendirme Sunumu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi ERASMUS PROGRAMI PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ 2016 2017 Bilgilendirme Sunumu İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ofisi PROGRAMI YÜRÜTEN KURULUŞ AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB GENÇLİK

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

ERASMUS PLUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI (STUDENT MOBILITY) 2014-2015 AKADEMİK DÖNEMİ 1 Haziran 2014-30 Eylül 2015

ERASMUS PLUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI (STUDENT MOBILITY) 2014-2015 AKADEMİK DÖNEMİ 1 Haziran 2014-30 Eylül 2015 ERASMUS PLUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI (STUDENT MOBILITY) 2014-2015 AKADEMİK DÖNEMİ 1 Haziran 2014-30 Eylül 2015 Erasmus plus programı nedir? Nereden bilgi alabilirim? Başvuru tarihleri nedir? Kimler

Detaylı

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü AB Ar-Ge Politikaları 2003-2011 2011 Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü İçerik Avrupa Araştırma Alanı AB Ar-Ge Politikaları Araçları Avrupa Çapında Bölgesel Düzeyde Ulusal Düzeyde AB Ar-Ge

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler / Erasmus Ofisi

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler / Erasmus Ofisi 1 2 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan «Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik» programı yerine, 2014-2020 yıllarında uygulanacak olan yeni programdır. 3 4 Ana

Detaylı

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası Kapsam AB Bölgesel Politikası ve Araştırma Politikası Etkileşimi Araştırma Politikası

Detaylı

İLAN TARİHİ 3 Mart 2014. SON BAŞVURU TARİHİ: 25 Mart 2014

İLAN TARİHİ 3 Mart 2014. SON BAŞVURU TARİHİ: 25 Mart 2014 2013-2014 ÖĞRETİM YILI ERASMUS ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DUYURUSU İLAN TARİHİ 3 Mart 2014 SON BAŞVURU TARİHİ: 25 Mart 2014 Erasmus Stajı Nedir? Staj (yerleştirme), bir yararlanıcının programa

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN ÖZŞAHİN Ulusal İrtibat Noktası -UME 17 Nisan 2014, Perşembe Sunum İçeriği Marie Skłodowska Curie Terminolojisi

Detaylı

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ STAJ YERİ BULMA Öğrenciler, Easmus+ Erasmus Programı Staj Hareketliliği kapsamında Öğrenim hareketliliğinde olduğu gibi Staj hareketliliğinde

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir?

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. İlki 1984 yılında

Detaylı

Değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

Değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır: Kimler Başvurabilir? Faaliyete katılacak öğrencilerin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe)[1] bir yükseköğretim programına kayıtlı,

Detaylı

Erzincan Üniversitesi. Erasmus+ Akademik ve İdari Personel Hareketliliği Başvuru Duyurusu

Erzincan Üniversitesi. Erasmus+ Akademik ve İdari Personel Hareketliliği Başvuru Duyurusu 2016-2017 Erzincan Üniversitesi Erasmus+ Akademik ve İdari Personel Hareketliliği Başvuru Duyurusu Başvuru Tarihi ve Yeri; 20 Şubat 2017 10 Mart 2017 Uluslararası İlişkiler Ofisi (üst yazı ile) 1) Ders

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Avrupa Komisyonu SCHUMANN Roma Antlaşması Brüksel Almanya - Avrupa Parlamentosu Đktisadi Kalkınma Vakfı Adalet ve Özgürlükler AB - AVRO Politikaları AB Konseyi Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Üye Devlet

Detaylı

2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SUNUM PLANI Erasmus artı( +) Programı Nedir? Erasmus artı (+) Programının Amacı? Programa Kapsamındaki Ülkeler Program Kapsamında

Detaylı

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği nden Yararlanma Süresi: En az 3 ay En fazla 12 ay

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği nden Yararlanma Süresi: En az 3 ay En fazla 12 ay 2014-2015 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ 1 Erasmus+ Programı Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını tevsik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

ncpmobility@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020 Sunum İçeriği AB Çerçeve Programları Genel Bilgisi Marie S. Curie Alanı Genel Bilgisi Marie S. Curie Alanı 2019

Detaylı

ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI. Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı 18 Kasım 2016

ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI. Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı 18 Kasım 2016 ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı 18 Kasım 2016 1 Değişim hayatınızdaki bir yıl değil, bir yıl içerisindeki hayattır. -Anonim 2 Hareketlilikler ÖĞRENCİ PERSONEL 1.

Detaylı

Anket`e katılan KOBİ lerin ait olduğu branş 10,02% 9,07% 5,25% 3,10% Enerji sanayi. Oto sanayi. Gıda sanayi. Ağaç sanayi. İnformasyon teknolojisi

Anket`e katılan KOBİ lerin ait olduğu branş 10,02% 9,07% 5,25% 3,10% Enerji sanayi. Oto sanayi. Gıda sanayi. Ağaç sanayi. İnformasyon teknolojisi Metodoloji Anket`e katılan KOBİ lerin ait olduğu branş 25,0% 2 17,42% Birden fazla cevap 22,20% 15,0% 1 5,0% 12,89% 10,02% 9,07% 7,88% 8,11% 6,21% 5,97% 5,25% 5,49% 5,25% 3,10% 12,17% 10,26% 2,86% 3,58%

Detaylı

ERASMUS PROJE DÖNEMİ PERSONEL DERS VERME HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU REHBERİ

ERASMUS PROJE DÖNEMİ PERSONEL DERS VERME HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU REHBERİ ERASMUS+ 2018 PROJE DÖNEMİ PERSONEL DERS VERME HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU REHBERİ BAŞVURU: Erasmus+ Ders Verme Hareketliliği faaliyetinden yararlanmak isteyen akademik personelimizin 30.11.2018 28.12.2018 tarihleri

Detaylı

MAYIS AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Avrupa Parlamentosu Seçimleri nde Aşırı Sağın Yükselişi

MAYIS AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Avrupa Parlamentosu Seçimleri nde Aşırı Sağın Yükselişi MAYIS AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER SİYASİ GELİŞMELER Avrupa Parlamentosu Seçimleri sonuçlandı. Avrupa Parlamentosu Seçimleri nde Aşırı Sağın Yükselişi 2014 Avrupa Parlamentosu Seçimleri, 22-25 Mayıs tarihlerinde

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ İLAN TARİHİ 20 OCAK 2017

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ İLAN TARİHİ 20 OCAK 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 2016-2017 ÖĞRETİM YILI ERASMUS+ DERS VERME HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KILAVUZU İLAN TARİHİ 20 OCAK 2017 SON BAŞVURU TARİHİ 25 ŞUBAT 2017 Üniversitemiz, ERASMUS+ Hareketlilik Faaliyetleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü AVRUPA BİRLİĞİNEDİR? Hukuki olarak: Uluslar arası örgüt Fiili olarak: Bir uluslararası örgütten daha fazlası Devlet gibi hareket

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI Hazırlayan: Ömer Faruk Altıntaş Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ANKARA 5 Nisan 2007 Birincil Kurucu Antlaşmalar Yazılı kaynaklar

Detaylı

6/6/2007. AB Çerçeve Programları. AB Çerçeve Programları. Hangi ülkeler katılabilir? Kazanımlar. AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013) 53,2 milyar

6/6/2007. AB Çerçeve Programları. AB Çerçeve Programları. Hangi ülkeler katılabilir? Kazanımlar. AB 7. Çerçeve Programı (2007-2013) 53,2 milyar İlki 1984 yılında başlamıştır. AB nin küresel lider olma projesi Didem ÇELİKKANAT Gıda, Tarım, Balıkçılık ve Biyoteknoloji Ulusal İrtibat Noktası Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

25 ŞUBAT2015 MESAİ SAATİ BİTİMİNE KADAR

25 ŞUBAT2015 MESAİ SAATİ BİTİMİNE KADAR ERASMUS + 2015-2016 ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ İLANI (Öğrenim/Staj) SON BAŞVURU TARİHİ: 25 ŞUBAT2015 MESAİ SAATİ BİTİMİNE KADAR Erasmus + Programı kapsamında 2015-2016 akademik yılı Öğrenci Öğrenim Hareketliliği

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 3 Ocak 2017 Pazar 2016 yılı Kasım ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 211 bin adet seviyesinde

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris)

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) Dr. A. Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı OECD Hakkında

Detaylı

Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA)

Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA) Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA) Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi Marie S. Curie Alanı

Detaylı

2014/2015 AKADEMİK YILI ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ REHBERİ 1. DEĞERLENDIRME VE SEÇIM SÜRECINE ILIŞKIN TEMEL ILKELER:... 2

2014/2015 AKADEMİK YILI ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ REHBERİ 1. DEĞERLENDIRME VE SEÇIM SÜRECINE ILIŞKIN TEMEL ILKELER:... 2 2014/2015 AKADEMİK YILI ERASMUS+ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ REHBERİ İÇİNDEKİLER 1. DEĞERLENDIRME VE SEÇIM SÜRECINE ILIŞKIN TEMEL ILKELER:... 2 1.1. Uygunluk Değerlendirmesi:... 2 1.2. Değerlendirme Kriterleri:...

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... TABLOLAR LİSTESİ... BİRİNCİ BÖLÜM AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... TABLOLAR LİSTESİ... BİRİNCİ BÖLÜM AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... TABLOLAR LİSTESİ... iii x BİRİNCİ BÖLÜM AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELİŞİM SÜRECİ VE TÜRKİYE DÜNYADAKİ BAŞLICA BÜTÜNLEŞME SÜREÇLERİ... 1 AVRUPA BİRLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ VE AMAÇLARI... 2

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE VE ADAY ÜLKELERDE TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER. (Kasım 2011) Ankara

AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE VE ADAY ÜLKELERDE TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER. (Kasım 2011) Ankara AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE VE ADAY ÜLKELERDE TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER (Kasım 2011) Ankara İÇİNDEKİLER NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASASI TASARRUFLAR 1. Nüfus 28. Gayri Safi Ulusal Tasarruflar 2. İstihdam 29. Gayri

Detaylı

BÜYÜK ÖLÇEKLİ AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ ETKİNLİKLERİ

BÜYÜK ÖLÇEKLİ AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ ETKİNLİKLERİ Bölüm B Büyük Ölçekli Avrupa Gönüllü Hizmeti etkinlikleri BÜYÜK ÖLÇEKLİ AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ ETKİNLİKLERİ BÜYÜK ÖLÇEKLİ AGH ETKİNLİKLERİNİN AMAÇLARI NELERDİR? Bu eylem, gençlik, kültür ve spor alanında

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 30 Mart 2016 Pazar 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı, 2015 yılındaki pozitif performansını sürdürdü ve yüzde 15 artış

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan Orta Gelir Tuzağı Yenilik Ekonomileri * Bilgi yoğun teknolojiye odaklanma

Detaylı

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ DUYURUSU

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ DUYURUSU ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ DUYURUSU Erasmus+ Programı kapsamında, Ankara Ticaret Odası Koordinatörlüğünde 12 Üniversitenin katılımıyla oluşan Yeni İş Tecrübeleri için Ankara Konsorsiyumu (YİTAK) Projesi,

Detaylı

ERASMUS PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ. Avrupa Birliği Birimi 31 Ocak 1 Şubat 2013

ERASMUS PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ. Avrupa Birliği Birimi 31 Ocak 1 Şubat 2013 ERASMUS PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ Avrupa Birliği Birimi 31 Ocak 1 Şubat 2013 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları İki programdan oluşmaktadır: Hayatboyu Öğrenme Programı Gençlik Programı

Detaylı

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği nden Yararlanma Süresi: En az 3 ay En fazla 12 ay

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği nden Yararlanma Süresi: En az 3 ay En fazla 12 ay 2014-2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ERASMUS+ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ 1 Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını tevsik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.

Detaylı

Prof. Dr. Semih ÖZ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Prof. Dr. Semih ÖZ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu hizmetleri Konu 4: Kamu Hizmetleri Prof. Dr. Semih ÖZ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 2 Ocak 2018; NKARA 1 Anayasa BKK / KHK Anayasa Mahkemesi 2Kamu hizmetleri Güçler ayrılığı kuramı

Detaylı

OKUL EĞİTİMİ PERSONELİNE YÖNELİK HAREKETLİLİK PROJESİ

OKUL EĞİTİMİ PERSONELİNE YÖNELİK HAREKETLİLİK PROJESİ OKUL EĞİTİMİ PERSONELİNE YÖNELİK HAREKETLİLİK PROJESİ Bu hareketlilik projesi aşağıdaki faaliyetlerden birini ya da daha fazlasını kapsayabilir: Personel hareketliliği: Öğretme görevlendirmeleri: bu Faaliyet

Detaylı

AB Çerçeve Programları. TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi

AB Çerçeve Programları. TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi AB Çerçeve Programları TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi AB Çerçeve Programları AB nin Hedefi: Ekonomik güç Bilimsel ve Teknolojik güç AB Siyasi güç 1984 yılında başlayan Çerçeve

Detaylı

PERSONEL HAREKETLİLİĞİ - STAFF MOBILITY (ST) & YABANCI DİLDE YAYGIN SEÇMELİ DERS HAVUZU. Öğr. Gör. Dr. Seda ÇANKAYA Erasmus Koordinatör Yardımcısı

PERSONEL HAREKETLİLİĞİ - STAFF MOBILITY (ST) & YABANCI DİLDE YAYGIN SEÇMELİ DERS HAVUZU. Öğr. Gör. Dr. Seda ÇANKAYA Erasmus Koordinatör Yardımcısı PERSONEL HAREKETLİLİĞİ - STAFF MOBILITY (ST) & YABANCI DİLDE YAYGIN SEÇMELİ DERS HAVUZU Öğr. Gör. Dr. Seda ÇANKAYA Erasmus Koordinatör Yardımcısı Personel Hareketliliği faaliyeti 2 şekilde gerçekleştirilebilmektedir:

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı