YENMAK PİSTON VE SEGMAN SAN. VE TİC. A.Ş. ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YENMAK PİSTON VE SEGMAN SAN. VE TİC. A.Ş. ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI"

Transkript

1 2017 YENMAK PİSTON VE SEGMAN SAN. VE TİC. A.Ş. ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI

2 1. AMAÇ VE KAPSAM ETİK KURALLARI VE ÇALIŞMA İLKELERİ DÜRÜSTLÜK ÇIKAR ÇATIŞMALARI KENDİ VE YAKINLARI LEHİNE İŞLEM YAPMAMA HEDİYE ALMAK VE VERMEK İÇERİDEN BİLGİ TİCARETİ İŞTEN AYRILANLARIN YENMAK İLE İŞ YAPMASI SİYASİ FAALİYETLER SORUMLULUKLARIMIZ YASAL SORUMLULUKLARIMIZ MÜŞTERİLERİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ ÇALIŞANLARIMIZA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ TEDARİKÇİ VE BAYİLERİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ TOPLUMA, ÇEVREYE VE İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ YENMAK ADINA VE MARKASINA KARŞI SORUMLUKLARIMIZ UYGULAMA İHLALLERİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ ETİK DAVRANIŞ KURULU DİSİPLİN UYGULAMASI... 5

3 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Etik kuralları, şirketimiz çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin ilkeleri içermektedir. Bu ilkelerin amacı; uyulması gereken temel kuralların çerçevesini çizmek ve çalışanlar, iş ortakları, müşteriler ve kurumumuz arasında doğabilecek her türlü anlaşmazlık ve çıkar çatışmasını engellemektir. 2. ETİK KURALLARI VE ÇALIŞMA İLKELERİ 2.1 DÜRÜSTLÜK Yenmak, paydaşları ve çalışanları ile olan tüm iş süreçleri ve iş ilişkilerinde dürüstlük ilkesini öncelikli değer olarak benimsemiştir. 2.2 ÇIKAR ÇATIŞMALARI Kişinin veya idarenin çıkarına olmayan veya menfaatine görünmeyen herhangi bir ilişkidir. Menfaat / Çıkar çatışması, kişinin veya idarenin sorumluluklarını ve görevlerini tarafsız bir şekilde yerine getirmesini olumsuz yönde etkileyen davranışlar bütünüdür KENDİ VE YAKINLARI LEHİNE İŞLEM YAPMAMA Yenmak bünyesinde çalışmaya başlamak isteyen kişi ve / veya şirketler yapılacak olan ön görüşme sürecinde zaman içinde olabilecek potansiyel veya mevcut durumlardan kaynaklı çıkar çatışması olarak algılanabilecek konuları görüşmeyi yaptıkları süreç yetkilisine aktarmak zorundadır. Çıkar çatışmasının oluşabileceği durumun seviyesine göre bir üst seviye amire yetkiliye bilgi verilmesi zorunludur. Ünvan ve yetkiden faydalanarak, kendisi, yakınları veya üçüncü kişiler lehine haksız menfaat sağlamamak, Yapılacak kişisel yatırımlarda, mevcut çalışılan kurumla çıkar çatışması durumuna düşmemeye özen göstermek, Yapılacak kişisel yatırımların veya herhangi bir iş faaliyeti dışındaki uğraşların hali hazırda devam eden görevini yapmasına zaman ve dikkat verme açısından engel olmamasına özen göstermek ve Yenmak iş akışındaki ana görevlere odaklanmayı engelleyen bu gibi durumların gerçekleşmesinden kaçınmak, Çalışan ile müşteri veya tedarikçi konumundaki şirkette aynı iş ile ilgili birinci derecede karar verme mevkiinde bulunan kişilerin birinci derece akraba olması durumunda Yenmak Etik kuruluna bilgi vermek, Ticari ilişki içinde bulunulan bir başka şirkette yakınlarının hisse veya maddi menfaat sahibi olmasının öğrenilmesi durumunda Yenmak Etik kuruluna bilgi vermek.

4 HEDİYE ALMAK VE VERMEK Yenmak çalışanlarının ticari gelenek, örf ve adetlere uygun şekilde verilen ya da hatıra/promosyon niteliğindeki malzemeler dışında, kendi menfaatleri için, tarafsızlıklarını, kararlarını ve davranışlarını etkileyecek hediye, kazanç, yardım, ağırlama, özel indirim, komisyon veya iskonto istememeleri veya kendilerine gelen bu tarz teklifleri kabul etmemeleri gerekir. Çalışanlarımızın, nakit para veya nakit değerindeki hediyeleri, tutarları ne olursa olsun, kabul etmemeleri veya tedarikçilerden, danışmanlardan, rakiplerden ya da müşterilerden borç almamaları gerekir. Çalışanlarımızın, İş ilişkisi içerisinde bulunan veya bulunma potansiyeli taşıyan kişi ve kurumların gerçekleştirdiği genel katılıma açık konferans, resepsiyon, tanıtım etkinlikleri, seminerler v.b. dışındaki karar almada etkileyici olan veya öyle algılanabilecek sportif faaliyetler, yurt içi yurt dışı geziler v.b. davetlere, etkinliklere katılımı İşletme müdürü onayına sunulması gerekir İÇERİDEN BİLGİ TİCARETİ Yenmak a ait özel ticari sırlar, mali bilgiler, çalışılan süre içinde edinilen tüm bilgiler, materyaller, programlar ve dokümanlar, bilgisayar ve telekomünikasyon sistemleri, veri tabanı, reklam, ürün ambalajı ve etiketleri, personel özlük bilgileri, müşteri listeleri, fiyatlar, ürünler, hardware-software ve tüm diğer düzenleme ve uygulamalar ile çalışanların kurumdaki çalışma süreleri içerisinde yapmış oldukları tüm işler, anlaşmalar ve geliştirdikleri ürünler gizlidir ve kurumun mülkiyeti altındadır. Yürütülen çalışmalarda edinilen 3. kişilere dair bilgiler de bu kapsamdadır. Bu tür doküman, kişisel ve özel çıkarlar için veya üçüncü kişiler, kurum ve kuruluşlar yararına, kurumda çalışılan süre içinde veya işten ayrıldıktan sonra kullanılması kanunen bir suçtur İŞTEN AYRILANLARIN YENMAK İLE İŞ YAPMASI Yenmak tan ayrılan çalışanların Yenmak şirketlerine satıcılık, yüklenicilik, danışmanlık, komisyonculuk, temsilcilik, bayilik veya benzeri şekillerle iş yapabilmesi için; Daha önce çalışmış olduğu şirkette hakkında disiplin kaydı olmaması, Daha önce çalışmış olduğu görevlerden ötürü bir çıkar çatışması bulunmaması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması koşuluyla işten ayrılanların Yenmak ile iş yapabilmesi için ilgili birimin yöneticisi tarafından hazırlanacak bir raporun etik kurul tarafından onaylanması gerekmektedir SİYASİ FAALİYETLER Yenmak, Türkiye Cumhuriyeti 2820 nolu Siyasi Partiler Kanunu Madde 6 da belirtilen; Türk vatandaşı olan çalışanlarının siyasal etkinliklere bireysel olarak katılma hakkına saygı gösterir. Türk vatandaşı olmayan çalışanları ise uluslararası platformda siyasi parti olarak tanınan kuruşlara aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde üye olabilir.

5 3 Siyasal etkinliklerde yer alan tüm çalışanlarımızdan aşağıdakiler beklenmektedir: Hiçbir şekilde Şirketi temsil etmiyor olduğu gerçeğini açıkça ortaya koyulması gerekir. Çalışanların görev aldıkları siyasi faaliyetler sebebiyle mevcut görev ve sorumluluklarında çıkar çatışması yaratacak durumlardan uzak durmaları gerekir. Bireysel olarak yürütülen siyasi faaliyetlerde şirket adı, şirket içindeki unvan ve şirkete ait kaynaklar kullanılamaz. Çalışma saatleri ve işyeri ortamı içerisinde siyasi propaganda yapılamaz, hiçbir şekilde çalışanların bir siyasi partiye üye olması istenemez, bu faaliyetlerle ilgili olarak diğer çalışanların vakti alınamaz. 2.3 SORUMLULUKLARIMIZ YASAL SORUMLULUKLARIMIZ Şirketimizin faaliyet gösterdiği yurtiçi ve yurtdışı tüm alanlarda Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak çalışmak. Yasal düzenlemeyi yapmakla görevli kurum ve kuruluşlara doğru, tam ve anlaşılabilir bilgileri zamanında sunmak. Tüm iş faaliyetlerimizi yürütürken, her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partilere herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alır ve bu sorumluluk bilinci ile yükümlülüklerimizi yerine getiririz MÜŞTERİLERİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Gelişen ekonomik, teknolojik ve ekolojik şartlara uyum sağlamak için, bünyemizde bulunan tüm süreçlerimizin, kalite ve çevre yönetim sistemimizin bütün çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin katılımıyla havaya, suya, toprağa verebileceğimiz çevre etkilerini, Firmamızın kabul ettiği bütün yasal şartları ve diğer çevre koruma gereklerini göz önüne alarak müşterilerimizin memnuniyetini en üst seviyede karşılayacak şekilde, kontrol altına alıp sürekli iyileştirmeyi ve geliştirmeyi ilke edinmek. Müşteri memnuniyeti odaklı, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine en kısa zamanda, en doğru şekilde cevap veren proaktif bir anlayışla çalışırız. Hizmetlerimizi, zamanında ve söz verdiğimiz koşullarda sunar; müşterilerimize saygı, onur, adalet, eşitlik ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşmak. Müşterilerimizin gizli bilgilerini özenle korumak ÇALIŞANLARIMIZA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Çalışanlarımıza temiz, sağlıklı ve gerekli iş güvenliği tedbirlerinin de alındığı her açıdan güvenli çalışma koşulları sağlamak. Çalışanlarımıza değer verir onların sağlığı ve güvenliğini sağlamayı görev bilmek, onları korumak. Düzenli olarak sağlık ve güvenlikleri için eğitimlere tabi tutarak onları bilinçlendirmek.

6 4 Çalışanlarımızın sahip olduğu hak ve özgürlüklere saygı gösterir hiçbir ayrım gözetmeden adil bir çalışma ortamı sunarız. Çalışanlarımızın kişisel haklarını ve sosyal yaşamlarını göz önünde bulundurarak çalışma saatlerini ve izin günlerini adil bir şekilde planlamaktayız. Onları mecbur bırakacak hiçbir durum altında çalıştırmamaktayız. Yenmak çalışanları arasında hiçbir koşulda din, dil, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, yaş ve fiziksel engel vb. nedenlerde ayrımcılık yapılamaz ve yapanlar göz ardı edilemez. İş yerinde tacize ve/veya mobbing e hiçbir şekilde müsaade edilmez. Çalışanların görüş ve önerilerini değerlendirmek, yanıtlamak ve motivasyon arttırıcı tedbirler almak, Çalışanlar ile ilgili özel bilgileri, hukuki zorunluluk haricinde, çalışanın izni ve bilgisi olmadan üçüncü şahıslarla paylaşmamak, İnsan haklarına saygılı olmak TEDARİKÇİ VE BAYİLERİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Tedarikçiler, bayiler ile iş ilişkilerinde karşılıklı değer yaratmak, iletişimi açık, doğrudan ve doğru bir şekilde yürütmek, Tedarikçi, bayi, seçiminde objektif kriterler ile karar vermek, Tedarikçi, bayi, denetimlerinde ve ziyaretlerinde tedarikçi tarafından talep edilen makul gizlilik ve iş güvenliği kurallarına uymak TOPLUMA, ÇEVREYE VE İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmaya katkıda bulunacak çalışmaları desteklemek, Toplumu ilgilendiren konulara duyarlılık göstermek ve toplumun olumlu yönde gelişimi için destek vermek, Yenmak ın kurucularından Kazım KAHVECİOĞLU nun ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunmada yol gösterici nitelikteki 300 kişiyi istihdam etmek, 300 ton altın sahibi olmaktan daha keyifli. Sözüne her durumda uygun çalışmak YENMAK ADINA VE MARKASINA KARŞI SORUMLUKLARIMIZ İş ortaklarımız, müşterilerimiz ve diğer paydaşlarımız; profesyonel yeterliliğimiz ve dürüstlüğümüz sayesinde yerli sermaye ile kurulan Yenmak a güvenmektedirler. Bu itibarımızı en üst düzeyde tutmaya çalışırız. Hizmetlerimizi şirket politikaları, ulusal ve uluslararası standartlar, verdiğimiz taahhütler, etik kurallar ve milli değerler çerçevesinde sunar, yükümlülüklerimizi profesyonel bir şekilde yerine getirmek için gerekli özveriyi gösteririz.

7 5 3. UYGULAMA 3.1 İHLALLERİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Çalışanlar, Etik Davranış Kurallarının ya da şirketin tabi olduğu yasa ve mevzuatın ihlal edildiğini öğrenir veya şüphelenirlerse bunu ilk yöneticisine ya da duruma göre Üst Düzey Yöneticisine iletmekle yükümlüdürler. Kişinin, işyerindeki huzuru ya da iş ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek şekilde yaptığı bildirimin 3.şahıslara ifşa edilmesi kesinlikle önlenecektir. Bildirim mekanizmasının şirket menfaati doğrultusunda olması gözetilmelidir. Bildirimde bulunanın, ihbar edilen hakkında dedikodu yapması veya kariyerini olumsuz etkilemeye çalışması gibi niyetlerden arınmış olması çok önemli bir husustur. Bu bakımdan ihbar ve soruşturma sürecinde gizlilik, objektiflik ve etik kurallara uyum son derece kritik bir konudur. Hem bildirimde bulunan hem de konuyla ilgili süreci yöneten kişilerin bu konuya azami önem ve dikkat göstermesi zorunludur. Yalan ve/veya iftira niteliğinde kasıtlı bildirimler tespit edildiğinde etik kural ihlali olarak yorumlanır. 3.2 ETİK DAVRANIŞ KURULU Etik kurallar ile ilgili uygunsuz durumların daha iyi değerlendirilmesi, disiplin uygulamalarının devreye alınması ve uygulamalarda paralellik sağlanması için Etik Davranış Kurulu görev yapacaktır. Etik Davranış Kurulu aşağıdaki kişilerden oluşur: İşletme Müdürü (Yenmak Etik Davranış Kurulu Başkanı) Fabrika Müdürü (Yenmak Etik Davranış Kurulu Başkanı Yardımcısı) Kurulun diğer üyeleri meydana gelen etik kural ihlali boyutuna göre İşletme Müdürü ve Fabrika Müdürü tarafından belirlenir. 3.3 DİSİPLİN UYGULAMASI Etik Davranış Kural ihlalleri sonrasında aşağıdaki disiplin cezaları uygulanır: Eğer bilerek yapıldığı tespit edilen bir suistimal söz konusu ise; iş kanununun ilgili maddeleri uyarınca işten çıkarma ve gerekli görülürse kanuni işlem başlatma. (Bilerek haksız menfaat sağlayan kişinin, geçmişte yaptığı faydalı işler alınan karar üzerinde kısmen veya tamamen bir af sebebi oluşturamaz.) Suistimal yoksa ya da dikkatsizlik veya bilgisizlikten doğan ihmal söz konusu ise; olayın etkisine uygun sözlü veya yazılı uyarı yapma. Başvuru:

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Çalışan İlişkileri 3. Şirket Dışı İlişkiler 3.1. Paydaşlarla İletişim 3.2. Hissedar İlişkileri 3.3. Devlet İlişkileri 3.4. Sosyal Sorumluluk 3.5. Müşteri İlişkileri

Detaylı

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI DÖKSAN BASINÇLI DÖKÜM VE MAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ ÇALIŞAN ETİK KURALLARI NOT: Bu el kitabı Döksan Basınçlı Döküm çalışanlarının bilmesi gereken önemli politikaları, standartları ve kuralları içermektedir.

Detaylı

ARÇELİK A.Ş. ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ

ARÇELİK A.Ş. ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ ARÇELİK A.Ş. ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi

Detaylı

TALİMAT REF. STANDART STANDARTMADDE DOKÜMAN KODU IATF T-27 ISO Sayfa (1 /5 )

TALİMAT REF. STANDART STANDARTMADDE DOKÜMAN KODU IATF T-27 ISO Sayfa (1 /5 ) ISO 9001-2015 5.1 Sayfa (1 /5 ) ETİK DEĞERLER VE DAVRANIŞ KODLARI AMAÇ INSU nun ve onun bir parçası olan faaliyetlerimize yön veren kurumsal değerleri ve genel ilkeleri yansıtmaktır. KAPSAM Tüm İNSU çalışanlarını,

Detaylı

ÖNSÖZ Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri

ÖNSÖZ Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri ÖNSÖZ Etik değerlerimizin tüm çalışanlarımıza aynı etkinlikle yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılmasının teminat altına alınması amacıyla Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri yazılı

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ Birinci Bölüm GENEL HÜKÜMLER İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ 1 2. KAPSAM 1 3. REFERANSLAR 1 4. TEMEL PRENSİPLER 1 4.1. Üniversite Çalışan İlişkileri 2 4.2. Üniversite

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA PRENSİPLERİ 1 İÇİNDEKİLER Sayfa 1 Giriş... 3 2 Koç Topluluğu Çalışan İlişkileri... 4 3 Koç Topluluğu Harici İlişkileri... 4 3.1. Paydaşlarla İletişim... 4 3.2. Hissedar

Detaylı

TAT GIDA SANAYİ A.Ş Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri

TAT GIDA SANAYİ A.Ş Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri TAT GIDA SANAYİ A.Ş Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri Tüm ilişkilerimizde adilane, karşılıklı yarar sağlamak amacıyla, iyi niyet ve anlayışla davranmak, yasalara ve ahlak kurallarına daima

Detaylı

TOFAŞ. Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri

TOFAŞ. Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri TOFAŞ Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Revizyon Yayın Tarihi 0.0 01.01.2011 Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen

Detaylı

MEPET A.Ş. ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

MEPET A.Ş. ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ MEPET A.Ş. ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ MEPET A.Ş., sürekli büyümeyi ve gelişmeyi sağlayacak katma değeri yaratan en başarılı ve yetkin profesyonellerden oluşan, tercih edilen ve herkesin parçası olmaktan gurur

Detaylı

İÇİNDEKİLER II. ÇALIŞAN ETİK KURALLARI İHLALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI

İÇİNDEKİLER II. ÇALIŞAN ETİK KURALLARI İHLALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI İÇİNDEKİLER I. PETKİM ÇALIŞAN ETİK KURALLARI A. Doğruluk, Dürüstlük B. Gizlilik C. Kişisel Fayda Sağlamama D. Sorumluluklarım 1. Yasal Sorumluluklarım 2. Müşterilerimize Karşı Sorumluluklarım 3. Çalışma

Detaylı

İşe almada tek ölçü olarak işe uygunluk özelliğini arar ve ayrımcılık yapmadan fırsat eşitliği sağlar.

İşe almada tek ölçü olarak işe uygunluk özelliğini arar ve ayrımcılık yapmadan fırsat eşitliği sağlar. Bu doküman Cevher çalışanlarının uymakla yükümlü oldukları yasal düzenlemeler, etik ve mesleki ilkeler ve evrensel kurallar hakkında yükümlülüklerini bildirmek için hazırlanmıştır. Cevher etik kurallarının

Detaylı

Etik İlkeler KAZANCI HOLDİNG A.Ş. 2017

Etik İlkeler KAZANCI HOLDİNG A.Ş. 2017 Etik İlkeler KAZANCI HOLDİNG A.Ş. 2017 Rüzgarlıbahçe Mahallesi Özalp Çıkmazı No:10 Kavacık/Beykoz İstanbul / Türkiye Tel.: + 90 216 681 00 00 Faks: + 90 216 681 57 76 http: www.aksa.com.tr e-mail: aksa@aksa.com.tr

Detaylı

ETİK KURALLAR EL KİTABI

ETİK KURALLAR EL KİTABI ETİK KURALLAR EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 - İş Etiği El Kitabı, Çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin

Detaylı

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ETİK KURALLARI

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ETİK KURALLARI ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ETİK KURALLARI Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ( Zorlu Enerji veya Şirket ) faaliyetlerini Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmış ve internet sitesi vasıtasıyla kamuya

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1 RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. nin

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri ÜNİTE VII KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri Etik Davranış İlkeleri

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI TKG Otomotiv Etik Davranış Kuralları, TKG Otomotiv değerlerini kapsayacak şekilde, şirketimiz çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken verecekleri karar ve gösterecekleri davranışlarında rehber olması

Detaylı

ÇİMTAȘ ETİK DAVRANIȘ KURALLARI

ÇİMTAȘ ETİK DAVRANIȘ KURALLARI Çimtaș Etik Davranıș Kuralları; Çimtaș ın Vizyon, Misyon, Değer ve Stratejileri ile uyumlu kurumsal uygulama prensipleri ile bireysel davranıș kurallarını tanımlamak ve Çimtaș ın müșterileri, tedarikçileri

Detaylı

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak:

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak: İş Etiği Kodu Doğruluk ve dürüstlük, Coca-Cola İçecek A.Ş.'nin ( CCI veya Şirket ) sürdürülebilir ticari başarısının ve güçlü itibarının temelini oluşturmaktadır. Her ikisi de temel önem taşıyan doğruluk

Detaylı

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir dilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve şirket dışı yayınlarda

Detaylı

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır.

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır. Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Ray Sigorta A.Ş. temel değerlerini; Biz Aileyiz, Dürüstüz, Etik değerlere saygılıyız, Adiliz, Şeffaf ve Paylaşımcıyız, Birlikte güçlüyüz, Yaratıcı ve Üretkeniz, İnsana değer

Detaylı

VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET AŞ ETİK KURALLARI

VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET AŞ ETİK KURALLARI VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET AŞ ETİK KURALLARI Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ ( Vestel Elektronik veya Şirket ) faaliyetlerini Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmış ve internet sitesi vasıtasıyla

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1- ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ Oylum Sınai Yatırımlar A.Ş. ( Oylum ), işlerini dürüstlük ve doğruluk çerçevesinde yürütür. Mal ve hizmet aldığı firmaları iş ortağı olarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Giriş 3. 5. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği 10. 2. Arçelik-LG Çalışan İlişkileri 4. 6. Siyasi Faaliyet Yasağı 11

İÇİNDEKİLER. 1. Giriş 3. 5. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği 10. 2. Arçelik-LG Çalışan İlişkileri 4. 6. Siyasi Faaliyet Yasağı 11 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 3 2. Arçelik-LG Çalışan İlişkileri 4 3. Arçelik-LG Harici İlişkileri 5 3.2. Hissedar İlişkileri...................... 5 3.3. Yasalara Uyum ve Hukuki İşlemler....... 5 3.4. Sosyal Sorumluluk....................

Detaylı

GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI

GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI GÖLTAŞ Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Şirket) İş Etiği Kuralları, şirketin temel davranış ilkelerini kapsamaktadır. İş etiği kuralları, bir şirket

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI EGE KİMYA SAN.VE TİC.A.Ş ETİK DAVRANIŞ KURALLARI Tüm çalışanlarımızdan, şirketimizin kültür bütünlüğünü sağlayacak tavır ve davranışlar sergilemeleri, EGE KİMYA nın saygınlığını ve kurumsal yapısının güvenilirliğini

Detaylı

Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri AYGAZ A.Ş.

Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri AYGAZ A.Ş. 0.1.1.1 Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri AYGAZ A.Ş. Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi

Detaylı

Bu dosya size şirketlerimiz ve size şirketlerimizde teklif edilen pozisyondaki çalışma koşulları hakkında bilgi vermek için hazırlanmıştır.

Bu dosya size şirketlerimiz ve size şirketlerimizde teklif edilen pozisyondaki çalışma koşulları hakkında bilgi vermek için hazırlanmıştır. Müstakbel Çalışma Arkadaşımız, Bu dosya size şirketlerimiz ve size şirketlerimizde teklif edilen pozisyondaki çalışma koşulları hakkında bilgi vermek için hazırlanmıştır. Lütfen dikkatlice okuyunuz, Anlaşılmayan

Detaylı

KOÇ TOPLULUĞU Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri

KOÇ TOPLULUĞU Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri KOÇ TOPLULUĞU Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi

Detaylı

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOK.NO YAYIN TARİHİ : EEK.02 :02.11.2015 EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ANKARA ASF.ÜZERİ 26. KM. CUMHURİYET MAH.NO.31 HONAZ-DENİZLİ TELEFON: 0.258.814 50

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA POLİTİKASI

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA POLİTİKASI ETİK DAVRANIŞ KURALLARI VE UYGULAMA POLİTİKASI 1. Amaç, Kapsam ve Uygulama Esasları Bu dokümanın amacı, İstanbul Aydın Üniversitesi çalışanlarının çalışma kültürünü oluşturarak, Üniversite nin günlük çalışma

Detaylı

ETİ K KURALLAR & İ Ş AHLAKİ TU ZU Ğ U CODE OF ETHİCS & BUSİNESS CONDUCT

ETİ K KURALLAR & İ Ş AHLAKİ TU ZU Ğ U CODE OF ETHİCS & BUSİNESS CONDUCT ETİ K KURALLAR & İ Ş AHLAKİ TU ZU Ğ U CODE OF ETHİCS & BUSİNESS CONDUCT 1. Önsöz 2. Giriş 3. Kurumsal Yönetim İlkeleri A. Toplumsal Faydaların Gözetilmesi i. Sürdürülebilirlik ve Çevre a. Sosyal Sorumluluk

Detaylı

YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI

YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1 2. Kabul Edilemez Davranışlar 1 2.1 Kabul Edilemez Davranışların Bildirimi 1 2.2 Kabul Edilemez Davranışların Sonuçlandırılması

Detaylı

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ 1-Görevin Yerine Getirilmesinde Kamu Hizmeti Bilinci Teftiş Kurulu Müdürlüğü Olarak, Hizmetin Yerine Getirilmesinde; -Sürekli gelişimi -Katılımcılığı -Saydamlığı -Tarafsızlığı -Dürüstlüğü -Kamu yararını

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI

İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı... 1 2. Kabul Edilemez Davranışlar... 1 2.1 Kabul Edilemez Davranışların Bildirimi... 1 2.2 Kabul Edilemez Davranışların Sonuçlandırılması...

Detaylı

İÇİNDEKİLER AMAÇ ve KAPSAM... 3 II. ETİK KURALLAR ve ÇALIŞMA İLKELERİ... 3 III. UYGULAMA... 9

İÇİNDEKİLER AMAÇ ve KAPSAM... 3 II. ETİK KURALLAR ve ÇALIŞMA İLKELERİ... 3 III. UYGULAMA... 9 İÇİNDEKİLER I. AMAÇ ve KAPSAM... 3 II. ETİK KURALLAR ve ÇALIŞMA İLKELERİ... 3 A. Dürüstlük... 3 B. Çıkar Çatışmasından Kaçınma... 3 i. Kendi ve Yakınları Lehine İşlem Yapmama... 3 ii. Hediye Kabul Etme

Detaylı

Etik İlke ve Kurallar

Etik İlke ve Kurallar Etik İlke ve Kurallar 1. KONU VE KAPSAM Etik kuralları, şirketimiz çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin ilkeleri içermektedir. Bu ilkelerin

Detaylı

Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri

Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri EFESAN GRUP Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri Revizyon Yayın Tarihi 01 24.11.2017 02 18.04.2019 Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da

Detaylı

ETİK KURALLAR & ÇALIŞMA İLKELERİ

ETİK KURALLAR & ÇALIŞMA İLKELERİ Sayfa No 1 /12 MKS MARMARA ENTEGRE KİMYA SANAYİ A.Ş. ETİK KURALLAR & ÇALIŞMA İLKELERİ Müdür Sayfa No 2 /12 İçindekiler I. AMAÇ ve KAPSAM... 3 II. ETİK KURALLAR ve ÇALIŞMA İLKELERİ... 3 A. Dürüstlük...

Detaylı

1 Tofaş Çalışan İlişkileri

1 Tofaş Çalışan İlişkileri Bu dökümanda açıklanan Tofaş Etik Kuralları tüm Tofaş çalışanlarını, Yönetim Kurulu Üyelerini, Hissedarlarını, İştiraklerini, Bayileri ve Tedarikçileri kısaca TOFAŞLILAR ı kapsar. Tüm TOFAŞLILAR dan Tofaş

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç: Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı SAF GYO A.Ş nin ( Şirket ) faaliyet gösterdiği sektörde

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Yünsa da da

Detaylı

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir.

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir. Randstad Group İlkesi Başlık Business Principles (Randstad iş ilkeleri) Yürürlük Tarihi 27-11 -2009 Birim Grup Hukuk Belge No BP_version1_27112009 Randstad, çalışma dünyasını şekillendirmek isteyen bir

Detaylı

Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi

Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi Kamu hizmetinin her türlü özel çıkarın üzerinde olduğu ve kamu görevlisinin halkın hizmetinde bulunduğu bilinç ve anlayışıyla; Halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını

Detaylı

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ İÇİNDEKİLER Gizlilik İlkesi... 3 Genel Kurallar... 4 Mesleki Gizlilik... 4 Müşteri Çıkarlarının Üstünlüğü ve Önceliği... 5 Yasal

Detaylı

ŞİRKET POLİTİKASI VE ETİK DAVRANIŞ KURALLARI

ŞİRKET POLİTİKASI VE ETİK DAVRANIŞ KURALLARI ŞİRKET POLİTİKASI VE ETİK DAVRANIŞ KURALLARI DOKÜMAN NO 11006401 Hazırlayan Yayınlanma Tarihi Dil Sayfa Sayısı Revizyon No. Revizyon Tarihi S. ÇİÇEK 15.04.2015 Türkçe 14 04 02.03.2017 TURA Tasarım ve Mühendislik

Detaylı

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politika, Doğan Grubu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki yaklaşımının açık bir şekilde belirtilmesini amaçlamaktır. Doğan Grubu

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

ETİK KURALLAR YÖNETMELİĞİ

ETİK KURALLAR YÖNETMELİĞİ Sayfa No 1 / 8 1. AMAÇ Sanko Havlu çalışanlarının görevlerini yerine getirirken uymaları gereken kuralları, ilkeleri ve çalışma ortamına ait düzenlemeleri içermekte, çalışanlara şirketin etik kurallarına

Detaylı

BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ

BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ Yukarıdaki sorulara olumlu yanıt verilemiyorsa rehberlik alana kadar karar alınmamalı ve eylemde bulunulmamalıdır.

Detaylı

İŞ AHLAKI KURALLARI. Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı

İŞ AHLAKI KURALLARI. Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı İŞ AHLAKI KURALLARI Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı GİRİŞ Monier Grubu, çatıların potansiyelinin, insanların yaşamlarını ve evlerini daha iyi hale getirebilecek

Detaylı

ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş. ETİK İLKE ve DAVRANIŞ KURALLARI

ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş. ETİK İLKE ve DAVRANIŞ KURALLARI ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş. ETİK İLKE ve DAVRANIŞ KURALLARI 10 Mart 2015 1. UYGULAMA ESASLARI 1.1. Çıkar Çatışmaları Çıkar çatışmaları ve bunların yönetimi konusundaki temel prensiplere aşağıda yer

Detaylı

Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası

Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası 1. Amaç Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası Bu politika metni ile Şişecam Topluluğu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki taahhütlerinin ve bu konudaki yaklaşımının açık ve net

Detaylı

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU Rönesans, kurulduğu günden bu yana tarafsızlık, adillik, şeffaflık, dürüstlük, güven ve iş ahlakı başta olmak üzere en üst düzeyde etik ilkeleri benimsemiş

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Bu politika prosedürü ile Mioro Hediyelik Eşya San.ve Tic. A.Ş., kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimizin,topluluğumuz için önemini ve önceliğini vurgular. Mioro A.Ş. sahip

Detaylı

Tepe Güvenlik. İş Etiği Kılavuzu

Tepe Güvenlik. İş Etiği Kılavuzu Tepe Güvenlik İş Etiği Kılavuzu Önsöz Tepe Güvenlik A.Ş. bu kılavuzda, günümüz profesyonel iş dünyasında benimsenmiş ve serbest rekabet düzeninin yürütülmesi bakımından kılavuz niteliğinde olan, kişiler

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı AKBANK T.A.Ş nin ( Banka ) faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde geçerli rüşvet

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI Daha itibarlı meslek, daha etkin hizmet için İÇİNDEKİLER GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK ETİK STANDARTLARI... 2 GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEKLERİ YÖNETİM İLKELERİ... 2

Detaylı

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM AŞ ETİK KURALLARI

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM AŞ ETİK KURALLARI ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM AŞ ETİK KURALLARI Amaç ve Kapsam Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ ( Zorlu Enerji veya Şirket ) faaliyetlerini Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmış ve internet sitesi vasıtasıyla

Detaylı

ETİK VE İTİBAR DERNEĞİ TEİD YÖNETİM İLKELERİ

ETİK VE İTİBAR DERNEĞİ TEİD YÖNETİM İLKELERİ ETİK VE İTİBAR DERNEĞİ TEİD YÖNETİM İLKELERİ ETİK VE İTİBAR DERNEĞİ TEİD YÖNETİM İLKELERİ 2 TEMEL İLKELERİMİZ 3 Misyonumuz 3 Vizyonumuz 3 Amacımız 3 Değerlerimiz 3 ETİK KURALLARIMIZ 6 Faaliyet alanımız

Detaylı

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK KURALLARI

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK KURALLARI T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK KURALLARI (İdari İşler Amirliği, Güvenlik Amirliği, Atölye ve Garaj Amirliği) İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1-Görevin yerine getirilmesinde

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ETİK İLKELERİ

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ETİK İLKELERİ TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ETİK İLKELERİ GİRİŞ Etik İlkeler; Türkiye Halk Bankası A.Ş. çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin düzenlemeleri içermektedir.

Detaylı

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir dilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve şirket dışı yayınlarda

Detaylı

KORMAS ELEKTRİKLİ MOTOR SAN. TİC. A.Ş. ETİK İLKELER EL KİTABI

KORMAS ELEKTRİKLİ MOTOR SAN. TİC. A.Ş. ETİK İLKELER EL KİTABI KORMAS ELEKTRİKLİ MOTOR SAN. TİC. A.Ş. ETİK İLKELER EL KİTABI İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜ 2015 Etik nedir? Etik, doğru ile yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek

Detaylı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Uygulama Rehberi Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Etik Okul Değerlendirme Formu 6 bölümden oluşur: A) Eğitim-Öğretim (20 puan) B) Eğitimciler

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ İLE BAŞVURU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ İLE BAŞVURU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ İLE BAŞVURU Hazırlayan Necdet ŞAHİN Mali Hizmetler Müdürü malihizmetler@cicekdagi.bel.tr KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ İLE BAŞVURU Yayım Tarihi: 13.04.2005

Detaylı

BİZİM TOPTAN SATIŞ MAĞAZALARI A.Ş. ETİK İLKELER

BİZİM TOPTAN SATIŞ MAĞAZALARI A.Ş. ETİK İLKELER BİZİM TOPTAN SATIŞ MAĞAZALARI A.Ş. ETİK İLKELER Etik ilkelere yönelik olarak meydana gelecek aykırılıklarda İcra Kurulu ve Disiplin Kurulu birlikte görev yapacaktır. İş dünyasında kâr amaçlı faaliyet gösteren

Detaylı

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9 Putzmeister Grubu Page 1 of 9 Yönetimin Önsözü Putzmeister dünya çapında faaliyet gösteren bir firma olup, meşru ve temel etik ilkeler ile bağlayıcı davranış standartlarına uygun eylem ve hareketlere büyük

Detaylı

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER Davranış Kuralları 1. Giriş Dachser de tüm davranışların temeli ulusal ve uluslararası düzeyde yasal olarak bağlayıcı

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: NİĞDE ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: NİĞDE ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 09.11.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29527 Amaç NİĞDE ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1

Detaylı

ETİK İLKELER POLİTİKASI

ETİK İLKELER POLİTİKASI 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Amaç Bu politikanın amacı, Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. nin faaliyetlerinde uyulması gereken etik ilkelerin tanımlanması, sorumlulukların ve ilkelere uyumda gözetilecek esasların

Detaylı

Macaristan Savcılığı İşbirliği ile Avrupa Konseyi Tarafından Düzenlenen AVRUPA SAVCILARI KONFERANSI 6.OTURUMU

Macaristan Savcılığı İşbirliği ile Avrupa Konseyi Tarafından Düzenlenen AVRUPA SAVCILARI KONFERANSI 6.OTURUMU Avrupa Konseyi Strazburg, 31 Mayıs 2005 Konferans Web Sayfası: http ://www. coe. int/prosecutors Macaristan Savcılığı İşbirliği ile Avrupa Konseyi Tarafından Düzenlenen AVRUPA SAVCILARI KONFERANSI 6.OTURUMU

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

İŞ ETİĞİ POLİTİKAMIZ VE KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ POLİTİKAMIZ VE KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ POLİTİKAMIZ VE KURALLARIMIZ Çalışanlarımız İş ortaklarımız ve müşterilerimiz nezdinde profesyonel olarak yeterli, dürüst ve adaletli olarak bilinir, bu itibarımızı hassasiyetle koruruz. ETİK DAVRANIŞ

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL ÇALIŞMA VE DAVRANIŞ KURALLARI. Kamu Hizmet Bilinci.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL ÇALIŞMA VE DAVRANIŞ KURALLARI. Kamu Hizmet Bilinci. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL ÇALIŞMA VE DAVRANIŞ KURALLARI Kamu Hizmet Bilinci Görevlerimizi Yerine Getirirken Kamu Hizmeti Bilinci ile Hareket Ederiz. Personelimiz

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir dilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve şirket dışı yayınlarda

Detaylı

HOLDİNG VE GRUP ŞİRKETLERİ ETİK KURALLAR VE ÇALIŞMA İLKELERİ

HOLDİNG VE GRUP ŞİRKETLERİ ETİK KURALLAR VE ÇALIŞMA İLKELERİ HOLDİNG VE GRUP ŞİRKETLERİ ETİK KURALLAR VE ÇALIŞMA İLKELERİ İÇİNDEKİLER I. AMAÇ ve KAPSAM 5 II. ETİK KURALLAR ve ÇALIŞMA İLKELERİ 5 A. Dürüstlük 5 B. Çıkar Çatışmasından Kaçınma 6 i. Kendi ve Yakınları

Detaylı

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ I. Giriş Faktoring Derneği (Dernek), faktoring şirketlerinin mesleki ve örgütsel alanda etik ilkelerine bağlı olarak çalışmaları zorunluluğu konusunda bir çerçeve oluşturmuştur.

Detaylı

1. GENEL İLKELER. 1.1 Dürüstlük

1. GENEL İLKELER. 1.1 Dürüstlük 1 1. GENEL İLKELER Şişecam Topluluğu nun tüm faaliyetleri aşağıda belirtilen genel ilkeler çerçevesinde yürütülür. Tüm Topluluk çalışanları; müşteriler, tedarikçiler, hissedarlar ve diğer paydaşlar ile

Detaylı

Alım satım aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık, işlem aracılığı ve portföy aracılığı faaliyetlerinin tümünü birlikte ifade eder.

Alım satım aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık, işlem aracılığı ve portföy aracılığı faaliyetlerinin tümünü birlikte ifade eder. 2.3. Alım Satım Aracılığı Faaliyeti Alım satım aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık, işlem aracılığı ve portföy aracılığı faaliyetlerinin tümünü birlikte ifade eder. 2.3.1. Emir İletimine Aracılık

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI KURALLARIMIZ

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI KURALLARIMIZ T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI KURALLARIMIZ BÖLÜM 1: Etik Nedir? BÖLÜM 2: İş Etiği Kurallarımız. 1.Halka hizmet bilinci: 2. Dürüstlük ve tarafsızlık: 3. Saygınlık

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR Prof. Dr. Lale Büyükgönenç Nasıl Bir Süreç İzledik? 2003: HEMAR-G Etik Komisyonu 2004-Ocak: Hemşirelik Deontoloji Tüzüğü Yazılmasına Karar Verilmesi 4-5 Haziran

Detaylı

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI 2016 ETİK NEDİR? Etik,doğru ile yanlışı,haklı ile haksızı,iyi ile kötüyü,adil ile adil olmayanı ayırt etmek ve doğru,haklı,iyi ve adil olduğuna

Detaylı

Araştırma Etiği İlkeleri

Araştırma Etiği İlkeleri Araştırma Etiği İlkeleri 1. Araştırmada kullanılan veriler ve elde edilen sonuçlar çarpıtılamaz. Elde edilmemiş sonuçlar araştırma sonuçlarıymış gibi gösterilemez. 2. Araştırmacılar; çalışmalarında yasa

Detaylı

Davranış Talimatı. www.gw-world.com

Davranış Talimatı. www.gw-world.com Davranış Talimatı www.gw-world.com Son güncelleme 07/2012 DO_01_01_003_ZEN TR Önsöz Bir aile şirketi olan Gebrüder Weiss (GW) kuşaklardan bu yana etik değerleri yaşama ve aktarma sorumluluğuna sahiptir.

Detaylı

DACHSER İş Davranış Kuralları

DACHSER İş Davranış Kuralları DACHSER İş Davranış Kuralları 1. Önsöz DACHSER'deki tüm faaliyetlerin temeli gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bağlayıcı olan düzenlemelere uymamızın yanı sıra kendi isteğimiz ile taahhüt etmiş

Detaylı

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik Kavramı ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan'a kadar gider. Etik evrensel olarak kabul gören kurallardır. Etik; doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü, adil

Detaylı

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Detaylı

KAMU ETİĞİ ÇALIŞMALARI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KOMİSYONUNDA GÖREV YAPANLAR

KAMU ETİĞİ ÇALIŞMALARI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KOMİSYONUNDA GÖREV YAPANLAR KAMU ETİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR Karayolları Genel Müdürlüğü Etik Komisyonu Etik Eğiticileri Etik Davranış İlkeleri Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi ve Mevzuat Etik Komisyonu Kararları ve Faaliyetler KAMU

Detaylı

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir:

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir: İhbar Politikası İHBAR POLİTİKASI 1. Genel bakış Amcor, etik uygulamalarda en yüksek standartlarla, dürüst ilişkileri ve görevi kötüye kullanma olay veya iddialarını iyi niyetle ihbar eden kişileri korumayı

Detaylı