Konut Yangın Algılama Sistemlerinde Genel Hatalar ve Yaşanan Sorunlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Konut Yangın Algılama Sistemlerinde Genel Hatalar ve Yaşanan Sorunlar"

Transkript

1 Ali Özcan KAYA

2 ORTAK ÇALIŞMA: Yangın Algılama Sistemleri tasarım ve uygulama etapları - İhtiyaçların belirlenmesi - Proje danışmanı tarafından oluşturulan kriterler sonrası acil durum senaryosu belirlenmesi - Proje Firması tarafından tasarımın yapılması, - Satın alma, - Elektrik taahhüt firması tarafından montajın yapılması - Entegratör firma tarafından test ve devreye alınma işlerinin yapılması - Sistemin teslimi.

3 - Tasarımda Yapılan Hatalar - Montaj Hataları - İşletme Sürecinde Yapılan Hatalar

4 Tasarımda Yapılan Hatalar: - Yönetmelik ve standartlara eksik hakimiyet nedenli yanlış tasarım - İhtiyacın doğru tespit edilememesinden kaynaklanan tasarım hataları - Proje için yeterli niteliklere sahip ürünlerin seçilmemesi - Müşterinin maliyet kaygısı nedeni ile eksik yada uygun olmayan ekipman kullanımı - Sertifikasız ürünler ile standartlara aykırı çözümler üretilmesi - Yangın Algılama Sistemi üzerine ilave yapılan kullanım amacı dışı 3. parti uygulama çözümleri

5 Mevcut Standart ve Yönetmelikler Günümüz tarihinde Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nin güncel 2015 sürümü ile TS CEN/TS Standardı nın Ocak 2008 sürümü yürürlükte olup Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri için planlama, tasarım, montaj, devreye alma, kullanım ve bakım için kılavuz bilgiler içermektedir. Yönetmelik ve Standardımız dışında ülkemizde de kabul gören Avrupa Normları (TS CEN/EN 54-14) ile İngiltere (BSI) Almanya (VdS) ve diğer ülkelere ait araştırma enstitülerin dokümanları da kaynak olarak kullanılabilmektedir.

6 Konutlar. Yangından Korunma Yönetmeliği MADDE 9- (1): Konutlar; bağımsız bölüm sayısına göre, en çok iki bağımsız bölümü olan bir ve iki ailelik evler ve üç veya daha çok bağımsız bölümü bulunan apartmanlar olarak tasnif edilir.

7 Yangın Algılama Sistemi Gereken Konutlar. - Bina ve yapı yüksekliğine göre yangın uyarı butonları ile Yangın Algılama Sistemi olması gereken yapılar Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nde belirtilmiştir. - Bina yüksekliği 21,5 metreden, yapı yüksekliği 30,5 m den fazla olan ve yüksek bina tanımına giren konutlar dahil bütün binalarda Yangın Algılama Sisteminin tesis edilmesi zorunludur. - Yangın uyarı butonunun mecburi olduğu bütün binalarda sesli ve ışıklı alarm cihazlarının tesisi zorunludur. Yangın algılama sistemi aşağıdaki diğer sistemlerin alarm durumlarını izlemelidir: - Otomatik yağmurlama sistemi - Otomatik veya el ile çalışan gazlı, kuru, tozlu vb. sabit söndürme sistemleri

8 Yangın Algılama Sistemi Gereken Konutlar. Duman kontrol sisteminin el ile kumanda edilerek devreye sokulmadığı durumlarda Yangın algılama sistemi tarafından otomatik olarak devreye sokabilmelidir. Kontrol ve tekrarlayıcı paneller, binanın, tercihen zemin katında veya kolay ulaşılabilir bölümünde ve sürekli olarak görevli personel bulunan bir yerinde tesis edilir. Yangın kontrol panelinin tesis edildiği yerde personelin bulunamadığı zaman aralıkları var ise bu sürelerde sürekli personel bulunan ikinci bir mahalde veya daha fazla mahalde tekrarlayıcı paneller tesis edilir. Tasarım ve uygulamada yapılan en yaygın hata: - Kontrol panelinin elektrik odası vb. sürekli kilit altında tutulan mahale tesisi ve tekrarlama paneli kullanılmaması.

9 Otomatik Yangın Algılama Sistemi Gereken Konutlar. Yapı Yüksekliği (m) Bina toplam kapalı alanı (m2) 1. Konutlar >51,50-2. Konaklama Amaçlı Binalar >6,50 > Kurum Binaları Eğitim Tesisleri >21,50 >5000 Yataklı Sağlık Tesisleri >6,50 >1000 Ayakta tedavi ve diğer sağlık tesisleri >21,50 > Büro Binaları >30,50 > Ticaret Amaçlı Binalar (1) >12,50 > Endüstriyel Amaçlı Yapılar (2) >21,50 > Toplanma Amaçlı Binalar Yeme içme >12,50 >2000 Eğlence >12,50 >2000 Müze ve sergi alanları >6,50 >5000 Terminaller >6,50 > Depolar >6,50 > Yüksek Tehlikeli Yerler >6,50 >1000 Yapı yüksekliğine göre Otomatik Yangın Algılama Sistemi olması gereken yapılar Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nde belirtilmiştir. Yapı yüksekliği veya toplam kapalı hacmin baz alındığı tabloda Konutlar için toplam kapalı alanı ne olursa olsun, 51,5 metre yüksekliği geçen binalarda Otomatik Yangın Algılama Sisteminin tesis edilmesi zorunludur. (1) Sebze ve meyve halleri, balık halleri, et borsaları, metal yedek parça bulunan yerler ile benzeri yangın riski olmayan yerler hariç. (2) Metal işleme ve montaj vb yangın riski olmayan yerler hariç.

10 Acil Anons Sistemi Gereken Konutlar. - Yapı yüksekliğine göre Acil Anons Sistemi olması gereken yapılar Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nde belirtilmiştir. - Yapı yüksekliği 51,5 metre yüksekliği geçen binalarda Acil Anons Sisteminin tesis edilmesi zorunludur. - Bu durumda otomatik yangın algılama sistemi gereken tüm konut binalarında acil anons sisteminin yapılması zorunludur. - Acil anons sistemi hoparlör olan hacimlerde ayrıca siren sistemi konulması gerekli değildir. - Yangın algılama sistemi ve acil anons sistemi entegre çalışmalıdır. Acil anons sistemi tasarımı ve yangın algılama sistemi ile entegrasyonu EN te detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Tasarımda yapılan hatalar 1) Yangın Algılama Sisteminin zorunlu olduğu konut binalarında acil anons sistemi projelendirilmemektedir. Uygulamada Yapılan Hatalar 1) Yangın Algılama Sistemi ve Acil Anons Sistemi birine entegre edilememektedir. 2) Standartlara uygun ve EN54 sertifikalı ürünler kullanılmamaktadır. 3) Güç kaynakları ve aküler sistem bütünlüğü içerisinde tesis edilmemektedir.

11 Yağmurlama Sistemi Gereken Konutlar: - Yapı yüksekliğine göre Yağmurlama Sistemi olması gereken yapılar Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nde belirtilmiştir. - Yapı yüksekliği 51,5 metre yüksekliği geçen Konutlarda Yağmurlama Sisteminin tesis edilmesi zorunludur. Tasarımda ve Uygulamada Yapılan Hata: ENTEGRASYON 1) Yangın Algılama Sistemi ile yangın söndürme sisteminin projelendirme aşamasında ve sonrasında uygulama aşamasında aşağıdaki başlıklar altında entegrasyonun sağlanmaması: - Yangın Pompaları arıza ve çalışıyor bilgilerinin izlenmesi - Yağmurlama sisteminde kullanılan tüm vanaların açık - kapalı bilgilerinin izlenmesi - Akış anahtarları ve basınç anahtarlarından gelen alarm bilgilerinin izlenmesi - Yangın suyu deposu ve dizel pompa yakıt deposu seviye bilgilerinin izlenmesi - Diğer köpüklü, gazlı ve kuru tozlu sabit otomatik söndürme sistemlerinin alarm ve arıza bilgilerinin izlenmesi

12 Duman Kontrol ve Basınçlandırma Sistemi Gereken Konutlar: - Yapı yüksekliğine göre Duman Kontrol ve Basınçlandırma Sistemi olması gereken yapılar Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nde belirtilmiştir. - Yapı yüksekliği 51,5 metreyi geçen Binaların hol ve koridor gibi ortak alanlarda Duman Kontrol Sisteminin tesis edilmesi zorunludur. Bununla birlikte Yapı yüksekliği 51,5 metreyi geçen konutların kaçış merdivenlerinin basınçlandırılması şarttır. Tasarımda ve Uygulamada Yapılan Hata: ENTEGRASYON - Yangın Algılama Sistemi ile duman kontrol sisteminin projelendirme aşamasında ve sonrasında uygulama aşamasında aşağıdaki başlıklar altında entegrasyonun sağlanmaması: - Yangın ve Duman damperlerinin izlemesi ve kontrolü, - Basınçlandırma fanları izlenmesi ve kontrolü - Basınçlandırma fanının dışarıdan hava emişine duman dedektörünün tesis edilmemesi. Önemli Not: Bu sistemler yangın algılama ve kontrol sistemleri tarafından kontrol edilmelidir.

13 Duman Kontrol ve Basınçlandırma Sistemi Gereken Konutlar: Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği Madde 82 (2)de Duman Kontrol ve Basınçlandırma sistemlerinin kontrol önceliği şu şekilde tanımlanmıştır; Acil durum kontrol işlemleri, yangın alarm sisteminin donanım ve yazılım bütünlüğü içerisindean kontrol birimleri ile gerçekleştirilir. Kontrol edilen sistemin ve cihazlar ile ilişkisi bulunan güvenlik sistemlerinin, bina otomasyon sistemleri gibi diğer sistemler tarafından yapılabilecek her türlü kontrol ve kumanda işlemlerinin, yangın veya benzeri bir acil durumda yangın kontrol panelinden yapılacak acil durum kontrol işlemlerini hiçbir şekilde engellememesi gerekir.

14 Diğer Sistemlerle Entegrasyon: Konutlarda tesis otomatik yangın algılama ve uyarı sistemleri aşağıdaki 3. parti sistemlerle de entegre edilmelidir. - Yangın perdeleri kontrolü - Duman Perdeleri kontrolü - Yangın Algılama Sisteminde kullanılan tüm güç kaynaklarının arıza bilgilerinin izlenmesi - Geçiş Kontrol Sistemleri tarafından kontrol edilen kapılar ve turnikeler ile direk kontrol - Otomatik kapı tutucuların kontrolü - Asansörler (alternatif kata yönlendirme senaryosu dahil) ile entegrasyon - Acil durum aydınlatma ve yönlendirme kontrol sistemleri ile entegrasyon - Çeşitli kurumların alarm haber alma merkezine alarm iletimi - Gaz kaçak algılama sistemlerinin izleme ve kontrolü - Otopark CO algılama sistemlerinin izlenmesi - Deprem algılama sistemlerinin izlenmesi - Opsiyonel olarak CCTV kamera ve güvenlik sistemlerine bilgi iletilmesi

15 KABLOLAR Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği 83. Maddesinde yangın algılama ve acil anons sistemlerinde kullanılması gereken kablo özelliklerini tanımlamıştır. Bu özelliklere ek olarak sistem üretici firmalarının ön gördüğü tip ve kesitlerde kablolar tercih edilmelidir. Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği nin 83. Madde 4. bendinde Yangın alarm sistemi kablolarının, sistemin sağlıklı ve güvenilir çalışmasını sağlayacak şekilde yangın algılama, kontrol ve uyarı ekipmanı üreticilerinin spesifikasyonlarına uygun tipte olması ve elektriksel gürültü ve benzeri etkilerden korunacak şekilde, diğer sistemlerden ve enerji taşıyan kablolardan ayrılarak tesis edilmesi gerekir. şeklinde belirtildiği gibi tanımına uygun kablolama yapılmalıdır.

16 KABLOLAR Tasarım ve Uygulamada Yapılan Hatalar 1) Yangına karşı en az 60 dakika dayanabilecek özellikte kablo kullanılmaması 2) İlgili standartlara uygun olarak deneye tabi tutulmuş ve sertifikalı kablo kullanılmaması 3) Yangın algılama ve acil anons sistemi kablolarının zayıf akım ve enerji taşıyan kablolar ile aynı tava içerisine monte edilmesi, 4) Yangın algılama ve acil anons sistemi kablolarının enerji taşıyan kablolar ile arasındaki mesafelerin elektrik tesisat yönetmeliklerine aykırı olarak kısa tutulması

17 KABLOLAR Tasarım ve Uygulamada yapılan hatalar 5) Yangın kablosu üzerinde mümkün mertebe ek yapılmamalıdır. Eğer ek yapılması zorunlu ise geleneksel yöntem gibi kabloların birbirine dolanması ve basitçe üzerine izole bant sarılması şeklinde yapılmamalıdır. Yangın kablosu izolasyon materyali silikon bazlı olmasından dolayı çabuk deforme olabilmektedir. Bu nedenle yapılan ek asla tam manası ile izole edilmeden bırakılmamalıdır. Ekler klemens üzerinde yapılarak dış şartlardan tam izole edilmelidir.

18 KABLOLAR Tasarım ve Uygulamada yapılan hatalar 6) Yangın ve hoparlör kabloları mutlaka etiketlenmelidir. Gerek kontrol cihazlarına gelen ve giden kablolar, gerekse saha üzerinde dağıtım panolarında kabloların hangi sisteme ve hangi hatta ait olduğunu gösterir şekilde etiketleme yapılmalıdır. 7) Cihaz taraflarında bağlantı için açılan kablolar kısa devreye ve zedelenmeye karşı önleyici (makaron yada izole bant vb.) bir uygulama ile korumalar yapılmalıdır. Kullanılan kablo çok telli ise kablo yüksükleri kullanılarak cihaz bağlantı klemenselerine girişi yapılmalıdır.

19 DİZAYN : TS CEN/TS e Göre Maksimum Dedektör Koruma Tavan yüksekliği (m) Mesafeleri > 25 Dedektör tipi Isı: EN 54-5: Sınıf 1 Duman: Nokta: EN 54-7 Huzme EN ,5 > 4,5 6 > 6 8 > 8 11 Çalışma yarıçapı (m) > NN NS NS 7,5 7,5 7,5 7,5 NN NS 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 a) NS NS Verilen yükseklik aralığında kullanılması uygun değil. NN Normal olarak bu aralıkta kullanılmaz, ancak özel uygulamalarda kullanılabilir. a) Genellikle tavan yüksekliğinin yaklaşık yarısında ikinci bir dedektör dizisi gerekli olur. Çizelge A1 Tasarımda yapılan hatalar 1) Dedektör maksimum çalışma yarıçapı mesafesine uyulmaması 2) İlgili mahale uygun tipte dedektör kullanılmaması

20 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar ASMA TAVAN, YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME: Yönetmeliğin 2002 sürümünde asma tavan derinliğinin 25cm den fazla olması durumunda dedektör kullanımının gerekliliği ilgili bir tanım vardı. Fakat 2007 yılında bu madde kaldırıldı. Asma tavanlar için TS CEN/TS ün A (Genel) maddesinde dedektör yerlerinin belirlenmesinde asma tavan üstlerinden ve yükseltilmiş döşeme altlarından bahsedilmektedir. TS CEN/TS ün A maddesinde asma tavan ve yükseltilmiş döşemeler hakkında bazı tanımlar mevcuttur. Asma tavan ve yükseltilmiş döşemeler hakkında bir diğer kıstas ta yangın yüküdür. Bu tanımlama da TS CEN/TS ün maddesinde Korunması gerekmeyen alanlar başlığının (k) bendinde yazılan Herhangi bir 1 m2 lik kısmında 25 MJ yanıcı malzemeden fazla yangın yükü yoğunluğuna sahip olması tanımından da anlaşılabileceği gibi şartların oluşması ile asma tavan ve yükseltilmiş döşeme içerisine algılama yapılması gerekmektedir. Kabloların oluşturduğu yangın yükünün hesabı için TS CEN/TS ün EK D ekine bakılabilir.

21 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar ASMA TAVAN, YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME: Projelendirmede dedektör yerleşimi yapılırken binanın tavan ve taban yapısı dikkate alınmalıdır. Mimari olarak bu yapılara ait projeler temin edilerek, tavan ve taban yapısındaki kiriş ve düzensizlikler göz önünde bulundurulmalı, yapıda asma tavan olup olmadığı ve asma tavana dedektör yerleşimi yapılıp yapılmayacağı mutlaka belirlenmelidir. Yapılan eksik tasarımdan sonra sistemlere ilave dedektör vb. ekipman eklenmesi gerek çalışmanın zor oluşu, gerekse yapılan eski tasarıma göre dedektör hatlarında istenen miktarda yer olmayışı şeklinde sonuçlanabilmektedir.

22 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar BAL PETEĞİ TAVAN: En çok karşılaşılan tasarım hatalarından biridir. Yerleşim TS CEN/TS ün (f) bendinde belirtildiği gibi aşağıdaki şekilde hesaplanmalıdır. Tavan düzenlemesi bir dizi küçük hücre (bal peteği gibi) oluşturuyorsa, Çizelge A.1 deki yarıçap sınırları içinde, bir nokta tipi dedektör bir grup hücreyi kapsayabilir. Bir dedektörün kapsadığı hücrelerin iç hacimleri aşağıdaki değerleri aşmamalıdır: Isı dedektörleri için : V = 6 m2 (H-h), Duman dedektörleri için : V = 12 m2 (H-h).

23 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar KİRİŞ YAPILARININ DİKKATE ALINMAMASI: Gerek tavan, gerekse asma tavan içerisinde kiriş yapılarında farklılıklar olabilmektedir. Projelendirme esnasında kiriş yapıları dikkate alınmalı ve tavan yapısındaki farklılıklara göre dedektör yerleşim yapılmalıdır. Bu konu hepimiz tarafından bilinen temel bir konu olmasına rağmen hatalı yapılan yerleşim, devreye alma, test ve teslim aşamalarına doğru sorun olmakta ve loop hattının kapasitesi, ticari anlaşmalar, vb. durumlar nedeniyle genellikle çözümsüz bırakılmaktadır.

24 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar Büyük ve Karmaşık Yapıya Sahip Binaların Uyarı Sistemlerinde Yapılan Hatalar; Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği 81. Madde 4.a bendinde Yapısı itibarıyla tamamının birden boşaltılması mümkün olmayan binalarda, başlangıçta sadece yangından etkilenen ve etkilenecek olan bölgelerde uyarı sistemleri devreye girer. Böyle bir hâlde, binanın düzenli bir şekilde boşaltılabilmesi için, uyarı sistemi, diğer bölgelerde kademeli olarak devreye sokulacak şekilde tesis edilir. uyarınca siren, flaşör ve acil anons sistemleri bölge bazında devreye girerek kademeli tahliyeyi mümkün kılacak şekilde tasarlanmalıdır.

25 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar UYARI ZONLARININ KAT BAZINDA AYRILMAMASI EN54-32 de bulunan Sesli alarm bölgeleri tek kat ile sınırlandırılmalıdır. ibaresi ile konutlarda yapılacak acil anons sisteminin kat bazında acil anons yapacak şekilde tasarlanarak tesis edilmesi gerektiği açıkça vurgulanmıştır.

26 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar İŞİTSEL UYARI CİHAZLARI (SİRENLER) Konut yangın algılama sistemlerindeki en büyük sorunlardan biri de konut sakinlerinin alarm durumunda uyarılmasıdır. Tasarım yapılırken acil çıkış holleri ve yangın kapıları haricinde genellikle siren yerleşimi yapılmamakta, ve bunun sonucu uyarılar daire ve oda içlerinde insanlar tarafından duyulmamaktadır. Mesafe (metre) Ses Düşümü (db(a))

27 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar İŞİTSEL UYARI CİHAZLARI (SİRENLER) Örnek olarak TS CEN/TS ün A bölümüne göre Alarmın uyuyan insanları uyandırması gerekiyorsa yatak başındaki asgari uyarı ses seviyesi 75 db(a) olmalıdır. Ayrıca Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliğine göre bu alana banyo ve duşlar da eklenmiştir. Lakin sadece kat koridorlarına yapılacak bir siren yerleşimi yeterli olmayarak yatak odasında siren sesinin istenen şiddette oluşmaması ile sonuçlanabilir. Standart ölçümlere göre normal bir kapıda 20 db(a), yangın kapısında ise 30 db (A) siren sesi kaybı oluşmaktadır.

28 Tasarımda Yapılan Temel Hatalar İŞİTSEL UYARI CİHAZLARI (SİRENLER) Yatak odasında 75 db(a) bir siren sesi için bir çok uygulama ve cihaz mevcuttur: - Daire yada oda içerisine standart siren - Dedektör tabanına entegre edilebilen adresli siren - Entegre sirene sahip dedektörler - Entegre acil anons yapabilme kabiliyetli dedektörler - Daireler için özel tasarlanmış modüller ile dedektör ve siren uygulamaları - İşitme engelli kişilerin mevcudiyet durumunun projelendirme esnasında bilinmemesinden dolayı uyarı cihazlarının flaşör ile birlikte kullanımı tavsiye edilir.

29 Görsel Alarm Cihazları (VAD) TS CEN/TS ün yanı sıra EN te kaçış yolları üzerinde görsel uyarı cihazlarının tasarımı ve yerleşimi ile ilgili tanımlamalar mevcuttur. Bu standart 2010 yılında Avrupa da harmonizasyon evresinin başlaması ve müteakiben 2014 yılında yürürlüğe girmesine rağmen özellikle konut projelerinde tasarımların bu standarda uygun bir biçimde yapılmadığı görülmekte, klasik olarak her buton üzerine bir siren/flaşör yerleşimi ile pek fazla önemsenmemektedir.

30 Görsel Alarm Cihazları (VAD) Standarta göre görsel alarm cihazları 3 farklı sınıf olarak tanımlanmıştır. C W O = (Ceiling) Tavana Montajlı = (Wall) Duvara Montajlı = (Open) Açık Alan Montajlı Ortam Işık Tavana Montaj Tavana Montaj Duvara Montaj Duvara Montaj Seviyesi (lux) Direkt Bakış Endirekt Bakış Direkt Bakış Endirekt Bakış < ila ila ila ila ila ila ila Üreticiler minimum 0,4 lümen / m² (lux) elde edecek şekilde kapsama hacmine sahip görsel uyarı cihazları sağlamakla yükümlüdür. Yandaki tablo (CoP0001) hangi durumlar için çarpım faktörlerinin geçerli olduğunu göstermektedir.

31 Görsel Alarm Cihazları Konut Uygulamaları Görsel Alarm Cihazlarının tasarımı yapılırken bir takım faktörler göz önünde bulundurulmalıdır: - VAD'ların monte edildiği duvar yada tavan bölgesindeki ortam ışığı seviyesi dikkate alınmalıdır. - VAD ların montaj yapılacağı yerdeki yüzeyin mat yada parlak olup olmadığı. - Ortamda, VAD sinyalini direkt olarak engelleyici yada ışımayı kesecek unsurların olup olmadığı tespit edilmelidir. Konutlarda yatak odalarında VAD kullanımı ile işitsel engelli daire sakinlerinin de uyarılması sağlanabilir. Günümüzde entegre siren ve VAD içeren dedektörler de mevcuttur. Yatak odalarında bu gibi cihazların kullanımı hem uyarıların insanlar tarafından kolaylıkla fark edilmesini sağlarken diğer yandan proje için cost/effective bir çözüm olabilir. VAD lar daire içerisinde hollere, katlarda kaçış koridorlarına hitap edecek şekilde yerleştirilmelidir.

32 Görsel Alarm Cihazları Yerleşim Detayı (Tavan Tipi) C = (Ceiling) Tavana Montaj x = Maksimum montaj yüksekliği (Maksimum montaj yüksekliği 3, 6 veya 9 m olarak belirtilebilir.)

33 Görsel Alarm Cihazları Yerleşim Detayı (Duvar Tipi) GÖRSEL ALARM CİHAZLARI (VAD) W = (Wall) Duvara Montaj x = Maksimum montaj yüksekliği (EN54-23 e göre minimum 2.4m yükseklikte olmalıdır) Y = Koruma alanının en ve boy uzunluğu Yandaki örneğe göre oluşan kübik yapıda koruma alanının en uç noktasında minimum 0,4 lux aydınlatma sağlanmalıdır. Koruma alanı, üreticilere göre farklılık gösterebildiği gibi tasarımlar ürünün teknik şartnamesindeki aydınlatma değerlerine göre yapılmalıdır.

34 Görsel Alarm Cihazları Lens Rengi Detayı Yangın algılama sistemlerinde tesis edilen VAD ların genellikle Beyaz ve Kırmızı olmak şeklinde 2 renk tonu mevcuttur. Her iki rengin kullanımı ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Lakin Kırmızı renkte çakan bir flaş kaynağının fotosensitif epilepsi (sara) hastalığını tetikleyebileceği şeklinde bildiriler mevcuttur. (CoP 0001). Eğer bir projede beyaz renkli VAD lar tercih edilmişse proje kapsamındaki tüm VAD lar da beyaz olmak durumundadır. Ayrıca sahada kullanılan tüm VAD lar 0.5Hz ila 2Hz. arasında seçilen oranda sabit bir pals ile çakmalı, ve VAD'lar BS EN Madde 4.3.7'ye uygun olarak senkronize edilmelidir. CoP 0001 e göre bu senkronizasyon yapılmazsa düzensiz çakan VAD lar fotosensitif epilepsi hastalığını tetikleyebilmektedir.

35 Temel Montaj Hataları Butonlar: Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği Uyarınca; Yangın uyarı butonlarının, bir kattaki herhangi bir noktadan o kattaki herhangi bir yangın uyarı butonuna yatay erişim uzaklığının 60 m'yi geçmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Engelli veya yaşlıların bulunduğu yerlerde bu mesafe azaltılabilir. Yangın uyarı butonları, yerden en az 110 cm ve en fazla 130 cm yüksekliğe yerleştirilir.

36 Temel Montaj Hataları Duvara yada kirişe yakın yapılan dedektör montajı: Havalandırma menfezine yakın yapılan dedektör montajı

37 Temel Montaj Hataları Asansör Şaftı ve Dikey Merdiven Boşluklarında yerleşim: BS 5839 Bölüm 22.2 ye göre Dedektörün, asansörler ve açık merdivenler gibi dikey şaftlarda herhangi bir açıklığa 1,5 m mesafede bir yere monte edilmesi gerekir.

38 Temel Montaj Hataları Asansör Makine Daireleri ve Kuyuları: Asansör makine dairelerinde ve asansör kuyularında dedektör yerleşimi yapılmalıdır. Acil durum sırasında asansörlerin (acil durum asansörleri hariç) yangın algılama sistemi tarafından kullanımının kısıtlanması gerekir.

39 Temel Montaj Hataları Merdivenler: BS5839 Bölüm 22.2 ye göre kapalı merdivenlerin en üst noktasında ve kata açılan her ana inişte dedektör yerleşimi yapılmalıdır.

40 Temel Montaj Hataları Konutlarda Elektrik Sayaç Odası, Pano Odası ve Dikey Elektrik Şaftlarında Dedektör Yerleşimi; Elektrik sayaç odası, pano odası, ve dikey elektrik şaftlarında dedektör yerleşimi yapılmalıdır. Not: Konutun yapı yüksekliği ne olursa olsun yerel yönetimler bu ve benzeri yerlerde algılama yapılmaması neticesinde yapıya ruhsat vermemektedir.

41 Temel Montaj Hataları Gaz Dedektörleri: Gaz dedektörü mutfakta kullanılan gazın tipine göre montajı yapılmaktadır. Ülkemizde genellikle doğalgaz kullanımı olduğu göz önünde bulundurulursa dedektörler gazın en çok birikebileceği noktaya tavandan 30cm aşağıda ve doğalgaz kaçağı oluşabilecek yerin maksimum 2m uzağına yerleşimi yapılmalıdır. - Gaz dedektörlerin beslemesi akülü ve yangın algılama sisteminden izlenen bir güç kaynağından yapılmalıdır. - Yangın algılama sistemi tarafından izlenmelidir. - Gaz dedektörleri kalitesine göre maksimum 5 yılda bir kez değiştirilmelidir.

42 Temel Montaj Hataları Gaz Dedektörü Montaj Hataları: Dedektör montajında yapılan hatalar: - Direk ocak üstüne montaj - Davlumbaz veya aspiratör üstüne montaj - Açık alana montaj - Dolap vb. kapalı alanlara montaj

43 Kazan Daireleri Kazan daireleri elektrik tesisatı projelendirme ve uygulaması ilgili standartlara ve gaz kuruluşlarının şartnamelerine uygun olarak yapılır. Doğalgaz kullanımı durumunda minimum 2 adet Exproof gaz dedektörü tesisi gereklidir. Buradan alınan sinyalle emniyet selenoid vanası otomatik olarak kapatılmalıdır. Enerji panosu Exproof özellikli olmalıdır. Yangın dedektörlerinin tavana monte edileceğinden dolayı Exproof yapıda olması gerekmektedir. Buton ve tavandan minimum 50cm aşağı monte edilecek buton ve sirenin Exproof olması gerekmez. Bu kurallar yerel kuruluşların şartnamelerine göre değişebilir.

44 Otopark CO Algılama Sistemi CO algılama sistemlerine ait dedektörler ortalama 250 m2 koruma alanına sahiptir. Projelendirme sırasında ürün teknik özelliklerine bakılarak koruma alanı kontrol edilmelidir. Ayrıca dedektörler ortalama insan burun seviyesi kabul edilen 1,60 ile 1,70cm seviyelerinde duvara monte edilmelidir. CO Algılama sisteminde yapılan montaj hataları: - CO dedektörleri, yangın algılama amaçlı kullanılan dedektörler gibi tavana montajı yapılması, - Koruma alanının aşılması, - Yangın algılama sistemi tarafından izlenmemesi

45 İşletme Sürecinde Yapılan Hatalar Yangın algılama sistemi ve acil anons sisteminin devreye alma ve test işlemlerinden sonra son kullanıcıya teslimi yapılmaktadır. Bu etapta detaylı kullanıcı eğitimi verilmelidir. Son kullanıcı bu sistemin sürekliliğini ve uygun şekilde kullanımını sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği uyarınca, tesis edilmiş yangın algılama sistemi, periyodik bakımlarının bina sahibinin ve yöneticinin veya bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisinin sorumluluğu altında, ilgili standartlarda belirtilen sistemin gerektirdiği periyodik kontrole, teste ve bakıma tabi tutulması zorunluluktur.

46 İşletme Sürecinde Yapılan Hatalar Kullanıcılarının periyodik olarak kullanıcı eğitimlerinin tekrarlanması ile sistemlere etkin bir biçimde hakim olunmasını sağlayacaktır. Herhangi bir acil durumda hızlı tepki vererek doğru adımların uygulanması can ve mal varlığının korunmasına yardımcı bir etken olacaktır. İşletmede yapılan hatalar: - Sistem periyodik bakımlarının yapılmaması - Sistem periyodik bakımlarının alanında uzman ve yetkili firmalar tarafından yapılmaması. - Eğitimsiz kullanıcıların sistemleri kullanamamaları - 3. şahıslarca sistemlere yetkisiz müdahale edilmesi - Herhangi bir nedenle oluşan arızaların giderilmemesi - Bakım veya servis esnasında daire sakinlerine ulaşılamaması

Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır

Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır 1. Konvansiyonel Sistemler (Bölgesel Bilgilendirme) 2. Adreslenebilir Sistemler Noktasal Bilgilendirme 1. Konvansiyonel Sistemler (Bölgesel Bilgilendirme)

Detaylı

ASMA TAVAN ÜSTLERİNDE VE DÖŞEMELERİN ALTINDA YANGIN ALGILAMASININ GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR VE UYGULAMALARI

ASMA TAVAN ÜSTLERİNDE VE DÖŞEMELERİN ALTINDA YANGIN ALGILAMASININ GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR VE UYGULAMALARI ASMA TAVAN ÜSTLERİNDE VE DÖŞEMELERİN ALTINDA YANGIN ALGILAMASININ GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR VE UYGULAMALARI Erdal ÖZCAN erdal.ozcan@mavili.com.tr 1. GİRİŞ Günümüzde birçok binada mekanik ve elektrik tesisatlarının

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bu çalışmanın Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik

Detaylı

BEŞİNCİ KISIM Elektrik Tesisatı ve Sistemleri

BEŞİNCİ KISIM Elektrik Tesisatı ve Sistemleri BEŞİNCİ KISIM - Elektrik Tesisatı ve Sistemleri BEŞİNCİ KISIM Elektrik Tesisatı ve Sistemleri BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Elektrik tesisatı ve sistemlerin özellikleri MADDE 67- (1) Binalarda kurulan elektrik

Detaylı

EN STANDARDINA UYGUN IŞIKLI UYARICILARIN PROJELENDİRİLMESİ VE UYGULAMA ESASLARI

EN STANDARDINA UYGUN IŞIKLI UYARICILARIN PROJELENDİRİLMESİ VE UYGULAMA ESASLARI EN 54-23 STANDARDINA UYGUN IŞIKLI UYARICILARIN PROJELENDİRİLMESİ VE UYGULAMA ESASLARI 1. GİRİŞ Alper GÜL, Özcan UĞURLU alper.gul@mavili.com.tr, ozcan.ugurlu@mavili.com.tr Binalarda oluşan yangınların,

Detaylı

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME Bu dokümanda Mall Of İstanbul projesinin ofis bloğunun teknik şartnamesi tanımlanmaktadır. Teknik Şartname genel tasarım ve uygulama prensiplerini, kullanılacak sistem ve malzemelerin genel hatlarını tariflemektedir.

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine

Detaylı

YÜKSEK TAVANLI MEKANLARDA YANGIN ALGILAMASINA İLİŞKİN PROJELENDİRME VE UYGULAMA NOTLARI

YÜKSEK TAVANLI MEKANLARDA YANGIN ALGILAMASINA İLİŞKİN PROJELENDİRME VE UYGULAMA NOTLARI GİRİŞ YÜKSEK TAVANLI MEKANLARDA YANGIN ALGILAMASINA İLİŞKİN PROJELENDİRME VE UYGULAMA NOTLARI Konferans salonları, fuar alanları, alışveriş merkezleri, depolar, müzeler, spor salonları, hava limanları,

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri-2

Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yağmurlama sistemi Amaç Yangına erken tepki verilmesinin sağlanması Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi Sistem hangi elemanlardan oluşur? Yağmurlama başlıkları

Detaylı

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi)

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) (Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) Aydınlatma, priz, zayıf akım sembolleri. Proje Kapağı Projenin en başında projeyi oluşturan mühendis ya da mühendislik firmasınca proje ile ilgili bilgileri

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

Konu : Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Kapsamındaki kablolar ile ilgili bölümlerin değişiklik önerisi

Konu : Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Kapsamındaki kablolar ile ilgili bölümlerin değişiklik önerisi 27.02.2018 T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Sn. Yasin KALEM, Sn. Murat ORAL, Sn. Atila ERENLER, Sn. Murat BAYRAM, Sn. Levent ÖZDEMİR Konu : Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Kapsamındaki

Detaylı

YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNDE KULLANILAN SESLİ VE IŞIKLI CİHAZLARI PROJELENDİRME ESASLARI

YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNDE KULLANILAN SESLİ VE IŞIKLI CİHAZLARI PROJELENDİRME ESASLARI YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNDE KULLANILAN SESLİ VE IŞIKLI CİHAZLARI PROJELENDİRME ESASLARI Özcan UĞURLU Mavili Elektronik Tic. ve San. A.Ş. ozcanugurlu@mavigard.com ÖZET Yangın algılaması yapıldıktan

Detaylı

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Maddeleri Karşılaşılan Problemler TÜYAK Çözüm Önerileri

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Maddeleri Karşılaşılan Problemler TÜYAK Çözüm Önerileri Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Maddeleri Karşılaşılan Problemler Çözüm Önerileri Yangın Algılama ve Acil Durum Aydınlatma Sistemleri Teknik Komitesi Binaların Yangından Korunması Hakkında

Detaylı

YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNİN YANGIN BAZLI ACİL DURUM KONTROL VE YÖNETİM SİSTEMİ OLARAK KULLANILMASI

YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNİN YANGIN BAZLI ACİL DURUM KONTROL VE YÖNETİM SİSTEMİ OLARAK KULLANILMASI YANGIN ALGILAMA VE UYARMA SİSTEMLERİNİN YANGIN BAZLI ACİL DURUM KONTROL VE YÖNETİM SİSTEMİ OLARAK KULLANILMASI Özcan UĞURLU Mavili Elektronik Tic. ve San. A.Ş. ozcanugurlu@mavigard.com ÖZET Yangın algılama

Detaylı

İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ. Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri

İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ. Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri SUNUMUN İÇERİĞİ 1. İtfaiye den Proje Onay Zorunluluğunun Kaldırılması

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

4. Yangın algılama ve alarm algılayıcılarının hatalı yerleştirilmesi.

4. Yangın algılama ve alarm algılayıcılarının hatalı yerleştirilmesi. Yangının Elektriksel Ana Sebepleri: 1. Projelendirme hataları. 2. Elektrik tesisatı montaj hataları. 3. Elektrik tesisatı kullanım hataları. 4. Yangın algılama ve alarm algılayıcılarının hatalı yerleştirilmesi.

Detaylı

YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ. Tasarım ve Uygulama Esasları

YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ. Tasarım ve Uygulama Esasları YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ Tasarım ve Uygulama Esasları Yangın Alarm Sistemi Nedir? - Erken Algılama - Duman, Isı, Alev -Yangın Başlangıç Yerini Açık ve Net Olarak Belirleme - Sesli ve Işıklı

Detaylı

İhtiyacınıza En Uygun Çözümler

İhtiyacınıza En Uygun Çözümler İhtiyacınıza En Uygun Çözümler Yangın Alarm Sistemleri - LPCB, VDS, TSE Sertifikalı Ürünler - Kısa Devre İzolatörlü Dedektörler, Butonlar ve Modüller - Lan/Wan İzleme ve Programlanan Paneller - Acil Anons

Detaylı

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE 31 Ocak 2019 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30672 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1)

Detaylı

TS CEN/TS 54-14 ile YANGIN ALARM SİSTEMLERİ TASARIM ve UYGULAMA ESASLARI (TYKY 2009)

TS CEN/TS 54-14 ile YANGIN ALARM SİSTEMLERİ TASARIM ve UYGULAMA ESASLARI (TYKY 2009) TS CEN/TS 54-14 ile YANGIN ALARM SİSTEMLERİ TASARIM ve UYGULAMA ESASLARI (TYKY 2009) Yangın Alarm Sistemi Tedarik ve Kullanım Süreci İhtiyacın Değerlendirilmesi Planlama ve Tasarım Montaj ve Uç Bağlantıları

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

YANGIN ALARM SİSTEMLERİNDE KULLANILAN GÖRSEL ALARM CİHAZLARININ PLANLAMA, TASARIM VE KURULUMU (EN54-23)

YANGIN ALARM SİSTEMLERİNDE KULLANILAN GÖRSEL ALARM CİHAZLARININ PLANLAMA, TASARIM VE KURULUMU (EN54-23) YANGIN ALARM SİSTEMLERİNDE KULLANILAN GÖRSEL ALARM CİHAZLARININ PLANLAMA, TASARIM VE KURULUMU (EN54-23) 1. EN54-23 HAKKINDA BİLGİLENDİRME EN54-23 görsel alarm cihazları (GAC) standardının amacı bir bina

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

YANGIN YÖNETMELİĞİ-2007 ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

YANGIN YÖNETMELİĞİ-2007 ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ YANGIN YÖNETMELİĞİ-2007 ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Yeni Yangın Yönetmeliğinin yayınlanmasından itibaren olumlu ve olumsuz görüsleryayınlanmaya ve eski ile yeni yönetmeliğin karsılastırılması yapılmaya

Detaylı

MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE

MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE PROJE Tablo gibi ince ince işlendi. Müge Apartmanı'nın zarifliği ve yüksek tasarım kalitesi ilk adımda hissediliyor ve her adımda karşınıza çıkıyor. Müge Apartmanı'nda sizi ince

Detaylı

TS CEN/TS KAPSAMINDA YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ UYGULAMALARININ DENETİMİ

TS CEN/TS KAPSAMINDA YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ UYGULAMALARININ DENETİMİ TS CEN/TS 54-14 KAPSAMINDA YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ UYGULAMALARININ DENETİMİ Özcan UĞURLU, Ali Fuat AYDIN ozcan.ugurlu@emo.org.tr, ali.fuat.aydin@emo.org.tr 1. GİRİŞ Yangın algılama ve alarm

Detaylı

Konuşmacı: Mehmet Talat Sağıroğlu Elektrik Mühendisi

Konuşmacı: Mehmet Talat Sağıroğlu Elektrik Mühendisi Konuşmacı: Mehmet Talat Sağıroğlu Elektrik Mühendisi 1 Türk Dil Kurumu na göre ; Senaryo, tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metindir. 2 Yangın senaryosu

Detaylı

Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu

Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu Acil Aydınlatma Kullanım Kılavuzu Acil Aydınlatma Sistemi Acil Aydınlatma Sistemi Şehir şebekesi veya benzeri bir dış elektrik beslemesinin arıza sebepli kesilmesi, yangın - deprem gibi sebeplerle bina

Detaylı

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ.

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ. K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k Faaliyet Konularımız Soğutma tesisatları Isıtma tesisatları Sıhhi tesisat Yangından Korunma tesisatları Havalandırma tesisatları Enerji verimliliği Buhar tesisatları

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

AYSE YAPI VOGUE KURTKÖY TEKNİK ŞARTNAME MAHAL LİSTESİ MAHAL LİSTESİ. Sitenin bitkisel ve yapısal peyzajları yapılacaktır. BLOK GENELİNDE YAPILACAK

AYSE YAPI VOGUE KURTKÖY TEKNİK ŞARTNAME MAHAL LİSTESİ MAHAL LİSTESİ. Sitenin bitkisel ve yapısal peyzajları yapılacaktır. BLOK GENELİNDE YAPILACAK AYSE YAPI VOGUE KURTKÖY TEKNİK ŞARTNAME MAHAL ADI 1 Sitenin bitkisel ve yapısal peyzajları Projenin içerisinde dinlenme alanları, çocuk oyun grupları bulunacaktır. Projeye uygun Fitness Salonu Site içi

Detaylı

Yangın Koruma Sistemleri Güvenlik Sistemleri -Giriş-Çıkış Kontrol - Kapalı Devre Görüntüleme ve Kayıt Sistemleri (CCTV)

Yangın Koruma Sistemleri Güvenlik Sistemleri -Giriş-Çıkış Kontrol - Kapalı Devre Görüntüleme ve Kayıt Sistemleri (CCTV) DİĞER SİSTEMLER Isıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma sistemleri dışında binalarda daha çok güvenlik ve koruma amaçlı kullanılan teknik ve teknolojik sistemler bulunmaktadır. Bu sistemler binanın

Detaylı

Yangına Karşı Alınan Tedbirler Sonucu Sağlanacak Avantajlar

Yangına Karşı Alınan Tedbirler Sonucu Sağlanacak Avantajlar Yangına Karşı Alınan Tedbirler Sonucu Sağlanacak Avantajlar - Can Güvenliği - Mal Güvenliği Yangın algılama ve alarm sistemleri ile bir yangın alarm durumundan haberdar olunarak, insanların güvenli tahliyesi

Detaylı

YAPI GENEL: ISI, SU ve SES YALITIMI:

YAPI GENEL: ISI, SU ve SES YALITIMI: Bu doküman, Ege Yapı Ltd. Şti İz Park Projesi nin mahal listesini tanımlanmaktadır. Mahal listesi; A blok a ait genel tasarım ve uygulama prensiplerini, kullanılacak sistem ve malzemelerin genel hatlarını

Detaylı

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI SATIŞ DESTEK DOKÜMANI ML-136X / ML-136X.SCI MAXLOGİC AKILLI ADRESLİ SİSTEM 2/1 I/O MODÜLÜ (2 GİRİŞ / 1 ÇIKIŞ) / KISA DEVRE İZOLATÖRLÜ MAXLOGİC AKILLI ADRESLİ SİSTEM 4/2 I/O MODÜLÜ (4 GİRİŞ / 2 ÇIKIŞ) /

Detaylı

YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Güvenlik, Yangın Algılama ve Uyarma Komisyonu izmir@emo.org.tr 1. AMAÇ Ülkemizde,

Detaylı

Vizyon - Misyon. Şirket Profili

Vizyon - Misyon. Şirket Profili www.ak-grup.com.tr Vizyon - Misyon Şirket Profili Misyon Müşteri odaklı çözümler sağlayarak güncel ve gelişen teknolojilerle uyumlu, nitelikli ve maliyet etkin ürün ve sistemler tasarlamak, geliştirmek,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı

- Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır.

- Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. ASANSÖR YAPTIRILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Planlama Aşamasında : - Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. - Asansör avan projesi tercihen

Detaylı

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI R.ENGİN TURGAY Makina Mühendisi R. Engin TURGAY S.1 İÇİNDEKİLER ÖZET..3 1-ÖNEMLİ KRİTERLER...4 2-HESAPLAMA KURALLARI 5-10 2.1-HAVA

Detaylı

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI GİRİŞ ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI R.Engin TURGAY Makina Mühendisi, İzmir e-posta: enginturgay@turastrade.com ÖZET Bu çalışmada, binalarda çıkabilecek yangın esnasında bir baca gibi

Detaylı

BĐNA GÜVENLĐK YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

BĐNA GÜVENLĐK YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ BĐNA GÜVENLĐK YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Ahmet BEKTAŞ ahmet.bektas@karadag.com.tr Emniyet Evleri Mahallesi, Yeniçeri Sokak, No:17, 4.Levent/Đstanbul Tel : 0212 280 27 81 Fax: 0212 270 03 22 ÖZET Gelişen yüksek

Detaylı

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI SATIŞ DESTEK DOKÜMANI ML-136X / ML-136X.SCI MAXLOGIC AKILLI ADRESLİ SİSTEM 2/1 I/O MODÜLÜ (2 GİRİŞ / 1 ÇIKIŞ) / KISA DEVRE İZOLATÖRLÜ MAXLOGIC AKILLI ADRESLİ SİSTEM 4/2 I/O MODÜLÜ (4 GİRİŞ / 2 ÇIKIŞ) /

Detaylı

Yangın durumunda duman tabakası

Yangın durumunda duman tabakası Duman Kontrolü Yangın durumunda duman tabakası Yapıda bulunan maddelerin miktarına Madde türüne Yapının havalandırma koşullarına Bağlı olarak oluşur Birkaç dakika içinde duman tabakası önemli boyutlara

Detaylı

TS EN 12845+A2 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi

TS EN 12845+A2 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi TS EN 85+A Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi ETNA Yangın Pompa Sistemleri Yangında En Önemli Standart Nedir? Neden TS EN 85+A ye Uygun Yangın ETNA Yangın Pompa Sistemlerl İhtiyacınızın

Detaylı

DETECTOMAT KİMDİR? detectomat: 30 Yıllık araştırma-geliştirme deneyiminin verdiği güç

DETECTOMAT KİMDİR? detectomat: 30 Yıllık araştırma-geliştirme deneyiminin verdiği güç DETECTOMAT KİMDİR? detectomat: 30 Yıllık araştırma-geliştirme deneyiminin verdiği güç Detectomat firmasının da içinde bulunduğu JOB Group un Yönetim kurulu başkanı Eduard J. Job, 1968 yılında Minimax AG

Detaylı

Yangın Tesisatlarında Yapılan ve Yapılması Zorunlu Olan Periyodik Kontroller

Yangın Tesisatlarında Yapılan ve Yapılması Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Yangın Tesisatlarında Yapılan ve Yapılması Zorunlu Olan Periyodik Kontroller Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 27 Eylül 2018 1 İçerik 1- Yönetmelikler

Detaylı

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş.

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. 15.03.2014 SUNUM AKIŞI NASIL ABONE OLABİLİRİM? ABONE BAĞLANTI BEDELİ. TESİSATÇI FİRMA SEÇİMİ. TESİSATÇI FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ.

Detaylı

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 1.0- İŞİN KONUSU : Maltepe rezidans ta bulunan 7 adet 18362144/01, 18362144/02 18362144/03 18362144/04 18362144/05

Detaylı

... 1/50 PROJE RAPORU. Düzenleyen :

... 1/50 PROJE RAPORU. Düzenleyen : ... 1/50 PROJE RAPORU Düzenleyen : GENEL İÇİNDEKİLER 1.0 KUVVETLİ AKIM SİSTEMLERİ 1.1. MERKEZİ GÜÇ KAYNAKLARI 1.1.1. O.G. Güç Merkezi Planlaması 1.1.2. O.G. Güç Merkezi Yerleşimi 1.2. A.G. DAĞITIM SİSTEMİ

Detaylı

Adreslenebilir Hava Örneklemeli Çok Hassas Yangın Algılama Sistemi

Adreslenebilir Hava Örneklemeli Çok Hassas Yangın Algılama Sistemi Adreslenebilir Hava Örneklemeli Çok Hassas Yangın Algılama Sistemi Bu sistemler adından da anlaşılacağı üzere havadan örneklemeler alıp, kendi haznesine getirerek yangını algılayan sistemlerdir. Şaşırtıcıdır

Detaylı

YANGIN TESPİT TEKNOLOJİLERİNİN DOĞRU KULLANIMINA İLİŞKİN ÖNERMELER

YANGIN TESPİT TEKNOLOJİLERİNİN DOĞRU KULLANIMINA İLİŞKİN ÖNERMELER YANGIN TESPİT TEKNOLOJİLERİNİN DOĞRU KULLANIMINA İLİŞKİN ÖNERMELER Özcan UĞURLU ozcan.ugurlu@mavili.com.tr ÖZET Ülkemizde yangın tespit teknolojileri uygulamalarının çoğunlukla yanlışlıklar içerdiğini

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler

ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Mevcut yapılara ilişkin uygulama MADDE 138- (1) Mevcut yapılardan bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kullanım

Detaylı

NA GRUP otomasyon ZA akım sistemleri ve Bina Otomasyonu. Firma olarak müşterilerine verdiği. Yerleşim ve Eğitim vs.dir.

NA GRUP otomasyon ZA akım sistemleri ve Bina Otomasyonu. Firma olarak müşterilerine verdiği. Yerleşim ve Eğitim vs.dir. HAKKIMIZDA NA GRUP otomasyon ZA akım sistemleri ve Bina Otomasyonu konusunda siz değerli müşterilerine hizmet vermek için kurulmuştur. Sektöreltecrübesi tecrübesi yaklaşık 15 yıldır. Firma olarak müşterilerine

Detaylı

Bosch tan ileri düzey koruma için Yerel Güvenlik Ağı (LSN) teknolojisi ile birlikte kapsamlı, son teknoloji ürünü yangın algılama sistemi.

Bosch tan ileri düzey koruma için Yerel Güvenlik Ağı (LSN) teknolojisi ile birlikte kapsamlı, son teknoloji ürünü yangın algılama sistemi. Lüks oteller için özel yangın koruması. Türkiye de bulunan Kempinski Hotel The Dome Bosch tarafından geliştirilmiş, eksiksiz bir yangın algılama sistemi ile korunuyor. Kempinski 2 Bosch tan ileri düzey

Detaylı

JET FAN SİSTEM TASARIM KRİTERLERİ, MONTAJ VE DEVREYE ALMA UYGULAMALARI

JET FAN SİSTEM TASARIM KRİTERLERİ, MONTAJ VE DEVREYE ALMA UYGULAMALARI JET FAN SİSTEM TASARIM KRİTERLERİ, MONTAJ VE DEVREYE ALMA UYGULAMALARI HAVALANDIRMA SİSTEMİ: Kapalı otoparklarda havalandırma sistemi iki farklı amaca hizmet eder; 1. Günlük kullanım esnasında araçlardan

Detaylı

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FORMU- 07/2 KURUM BİRİM YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ FORMU FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari

Detaylı

Mutluluğa Açılan Kapı

Mutluluğa Açılan Kapı Mutluluğa Açılan Kapı Yunuseli nin Yeni Yaşam Alanı Bostancıkent 35.Etap 4500 m2 Üzerinde 5 Er Katlı Binalarda Toplamda 76 Daire 5 Adet Ticari Alanıyla Sizlerin Yaşamına Değer Katıyor. Yaşamınıza Değer

Detaylı

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 28 Eylül 2018 1 İçerik 1- Sulu Sistem Projelendirme

Detaylı

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR?

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR? ENDÜSTRİYEL RAF SİSTEMİ PERİYODİK KONTROLLERİ STANDARTLAR RAF TANIMI PRSES UZMAN DENETÇİ KONTROL VE BAKIM KAYITLARI AKIŞ DİYAGRAMI UYGUN YÜKLEME UYGUNSUZLUKLAR RAF KAZALARI Tuncay Töngel Makina Mühendisi

Detaylı

ZAYIF AKIM. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1

ZAYIF AKIM. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 ZAYIF AKIM 1 ZAYIF AKIM NELERİ KAPSAR Telefon Tesisatı TV tesisatı Güvenlik tesisatı Data Tesisatı Akıllı binanın bir kısmı Yangın Algılama ve İhbar tesisatı Anons sistemi Sinyalizasyon İntercom tesisatı

Detaylı

SMS ve Telefon Uzak Kontrol ve İzleme. Paket Sistem Fiyatları. B.Fiyat USD T.Fiyat USD Resim. No ACIKLAMA Adet. GSM Modülü Alternatif-1 ( 4x3 )

SMS ve Telefon Uzak Kontrol ve İzleme. Paket Sistem Fiyatları. B.Fiyat USD T.Fiyat USD Resim. No ACIKLAMA Adet. GSM Modülü Alternatif-1 ( 4x3 ) SMS ve Telefon Uzak Kontrol ve İzleme Paket Sistem Fiyatları Temmuz.0 No ACIKLAMA Adet GSM Modülü Alternatif- ( x ) ( Ekranlı, tuştakımlı, DTMF kontrollü, giriş, çıkışlı ) GSM Modülü -: SMS yada telefon

Detaylı

FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ SEÇİMİ, TASARIMI VE UYGULAMASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR

FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ SEÇİMİ, TASARIMI VE UYGULAMASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ SEÇİMİ, TASARIMI VE UYGULAMASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR 1. Nerelerde FM-200 gazlı yangın söndürme sistemi kullanmalıyım? FM-200 gazlı yangın söndürme sistemi

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi

BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi 4.1 Islak Borulu Sprinkler Sistemi Seçim Kriterleri 4.1.1 Islak borulu sprinkler sisteminde borular, sürekli olarak basınçlı su ile dolu durumda tutulur. 4.1.2

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

IDC101 Bağlantı Şeması

IDC101 Bağlantı Şeması IDC101 Bağlantı Şeması 1 Şubat 2018 IDC101 Kontrol Panosuna ait kullanım kitapçığı okunduktan sonra elektriksel bağlantıların nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler bu dokümanda yer almaktadır. Her bir elektriksel

Detaylı

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve X- ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ SAN TİC A.Ş. / TÜRKİYE 19/09/2005 Tarihinde yangın sonrası yapılan incelemelerde elde edilen eksiklikler aşağıda yazılıdır. Yangın iki ayrı ambalaj deposunda farklı zamanlarda yaşanmıştır.

Detaylı

Yangın Algılama Sistemleri

Yangın Algılama Sistemleri Yangın Algılama Sistemleri Görüntü Sensörü Yatay Çözünürlük Lens Görüş Açısı IR LED Sayısı Resim Pixel Sayısı Shutter Hızı AGC, BLC White Balance S/N Oranı Model Sayfa Besleme Adresli Yangın Çalışma Algılama

Detaylı

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER Denizler ve Karalarda Yapılacak Çalışmalar İçin Ortak Hükümler 1. Acil durumlarda uzaktan kumanda 1.1. Sağlık ve

Detaylı

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar.

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar. (ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI AMAÇ : Olası bir tehlike (deprem, yangın vb.) anında binanın en kısa sürede, güvenli bir şekilde boşaltılması. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü

Detaylı

adres: Tems l Plaza 1201/1 Sok. No:4 - Z27 Yen şeh r - Konak / İZMİR tel: +90 (232) 368 11 61 faks: +90 (232) 368 11 61 e-posta: b lg @d ncerelektron

adres: Tems l Plaza 1201/1 Sok. No:4 - Z27 Yen şeh r - Konak / İZMİR tel: +90 (232) 368 11 61 faks: +90 (232) 368 11 61 e-posta: b lg @d ncerelektron adres: Tems l Plaza 1201/1 Sok. No:4 - Z27 Yen şeh r - Konak / İZMİR tel: +90 (232) 368 11 61 faks: +90 (232) 368 11 61 e-posta: b lg @d ncerelektron k.com web: www.d ncerelektron k.com B a ş a r ı l

Detaylı

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık Irmak Yangın Irmak Yangın Sistemleri ve Danışmanlık ANA SAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLERİMİZ DANIŞMANLIK İLETİŞİM ÜRÜNLERİMİZ Yangın Söndürme Cihazları Yangın Dolapları Yangın İhbar Zil ve Butonları Yağmurlama

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Tepekulu Kongre ve İş Merkezi Anadolu Caddesi No:40 Kat:M1-M2 Bayraklı 35053 İZMİR / TÜRKİYE Tel : +90 (232)

Detaylı

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 1- Okul bahçe kapılarının önüne kara yolları şube şefliği ile irtibata geçilerek OKUL GEÇİDİ TABELASIkonulmalıdır. Okul önünde Okul Geçidi

Detaylı

güven üretiyoruz generating confidence EN 54-14 e göre PROJELENDİRME REHBERİ

güven üretiyoruz generating confidence EN 54-14 e göre PROJELENDİRME REHBERİ güven üretiyoruz generating confidence EN 54-14 e göre PROJELENDİRME REHBERİ Maxlogic & Mavigard markaları ile 1987 yılından itibaren yangın ve gaz algılama sistemleri konusunda Güven Üretmeye devam ediyoruz.

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

MAKİNA MÜH. UYGULAMALARI Temel Bilgiler

MAKİNA MÜH. UYGULAMALARI Temel Bilgiler TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA YÖNETMELİĞİ ışığında MAKİNA MÜH. UYGULAMALARI Temel Bilgiler Sunan Aydın ÖZKAYA KARİNA Tasarım, Danışmanlık ve Eğitim Hiz. Ltd.Şti. 8-9 Temmuz 2003 Denizli 1 Giriş Tanışma Amaç-Hedefler

Detaylı

TS ISO 4190-1 - 18.06.2014 Asansörler - Yerleştirme ile ilgili boyutlar - Bölüm 1: Sınıf ı, sınıf ıı, sınıf ııı ve sınıf vı asansörler

TS ISO 4190-1 - 18.06.2014 Asansörler - Yerleştirme ile ilgili boyutlar - Bölüm 1: Sınıf ı, sınıf ıı, sınıf ııı ve sınıf vı asansörler Asansör Standartları Standart No/Kabul Tarihi TS EN 81-20:2014 (İngilizce Metin)-30.10.2014 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20:

Detaylı

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ AKSİYEL FAN & HIZ KONTROL ÜNİTESİ SFW0S 300 BROŞÜR TEKNİK ÖZELLİKLER SALİKS SFW0S 300 Fan yaygın olarak pano ve server odaları, elekrik panoları gibi endüstriyel makine soğutmalarında, aynı zamanda yaşamsal

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENERJİ SAĞLANMASININ YANGIN ESNASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ve ACİL DURUM ENERJİ SİSTEMİ

YANGIN GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENERJİ SAĞLANMASININ YANGIN ESNASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ve ACİL DURUM ENERJİ SİSTEMİ YANGIN GÜVENLİK SİSTEMLERİNE ENERJİ SAĞLANMASININ YANGIN ESNASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ve ACİL DURUM ENERJİ SİSTEMİ Abdurrahman İNCE Kimya Müh. İSG Uzmanı İBB İtfaiye APK Amiri YANGIN BİR ACİL DURUMDUR

Detaylı

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları

TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları Bu ürün özellikle yangın mücadele sistemleri için Türkiye ve Avrupa Standartı EN 12845 e göre (sabit yangın mücadele sistemleri, otomatik sprinkler sistemleri,

Detaylı

TFP-1221 ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM PANELİ, 1 LOOP, NETWORK EDİLEBİLİR, 72 BÖLGE GÖSTERGELİ

TFP-1221 ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM PANELİ, 1 LOOP, NETWORK EDİLEBİLİR, 72 BÖLGE GÖSTERGELİ TFP-1221 ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM PANELİ, 1 LOOP, NETWORK EDİLEBİLİR, 72 BÖLGE GÖSTERGELİ TFP-1221 Serisi panel, Türkiye koşullarına uygun olarak tasarlanıp üretilen kullanıcı ve teknisyen dostu analog

Detaylı

Doküman No: KK-PS R2-TR CODESEC PS120 GÜÇ KAYNAĞI ÜNİTESİ KURULUM VE KULLANICI KILAVUZU. Doc: KK-PS R2-TR

Doküman No: KK-PS R2-TR CODESEC PS120 GÜÇ KAYNAĞI ÜNİTESİ KURULUM VE KULLANICI KILAVUZU. Doc: KK-PS R2-TR Doküman No: KK-PS120-0117-R2-TR CODESEC PS120 GÜÇ KAYNAĞI ÜNİTESİ KURULUM VE KULLANICI KILAVUZU Doc: KK-PS120-0117-R2-TR DİZİN TEKNİK ÖZELLİKLER... 3 1. GENEL AÇIKLAMA... 4 2. TANIMLAR... 4 3. KURULUM,

Detaylı

C5-A A2 C5-B C4-B 622 ADA 1 PARSEL C4-A C3-A C2-A C3-B D6 C2-B A1 C1-A C9-B C1-B D1 D5 C8-A C9-A C8-B C7-B C6-A C7-A C6-B 616 ADA 15 PARSEL

C5-A A2 C5-B C4-B 622 ADA 1 PARSEL C4-A C3-A C2-A C3-B D6 C2-B A1 C1-A C9-B C1-B D1 D5 C8-A C9-A C8-B C7-B C6-A C7-A C6-B 616 ADA 15 PARSEL A3 B C5-A C4-B 622 ADA 1 PARSEL A2 C5-B C4-A C3-A C2-A C1-B C3-B D6 C2-B A1 C1-A C9-B D1 D5 D3 C7-B C6-A C9-A C8-B D4 D2 C8-A C7-A C6-B 616 ADA 15 PARSEL Mahalle kültürü geleceğe taşınıyor! Mahalle geleneğini

Detaylı

Yangın algılama ve alarm sistemleri

Yangın algılama ve alarm sistemleri Yangın algılama ve alarm sistemleri Kıbrıs EMO Seminer Notları HAZIRLAYAN: Özcan Uğurlu Elektrik Mühendisi ozcan.ugurlu@emo.org.tr 21.02.2015 Bölüm-1 İhtiyaçların Belirlenmesi Projelendirdiğiniz binada

Detaylı

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ I. SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ II.SU SİSİ SİSTEMLERİ UYGULAMA ÇEŞİTLERİ Düşük Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar

Detaylı

YANGIN ALGILAMA VE SÖNDÜRME SİSTEMİ SERVİS VE BAKIM PROSEDÜRÜ AHMET YILMAZ 0555 553 10 79 www.guvenlikdanismanlik.com İÇİNDEKİLER

YANGIN ALGILAMA VE SÖNDÜRME SİSTEMİ SERVİS VE BAKIM PROSEDÜRÜ AHMET YILMAZ 0555 553 10 79 www.guvenlikdanismanlik.com İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 1. MERKEZİ YANGIN ALGILAMA VE İHBAR SİSTEMİ PERİYODİK BAKIM VE TEST ÇALIŞMALARI 1.1. NOKTASAL TİP ANALOG ADRESLİ DUMAN VE ISI DETEKTÖRÜ BAKIM VE TESTİ...2 1.2. IŞIN TİPİ DUMAN DETEKTÖRÜ (BEAM

Detaylı

YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri SUNU İÇERİĞİ 1. Bina Yüksekliği/ Yapı Yüksekliği/

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER Merkezi sistem ile ısınan binalarda ısı giderlerinin tüketime göre paylaştırılması için tasarlanmıştır Çok fonksiyonlu 5 haneli ekran EEPROM mikro işlemci

Detaylı