İŞYERİ TEMİZLİĞİ. 3. İş artıkları ve çöplerin toplanarak tahliyesi için gerekli önlemlerin alınması gereklidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İŞYERİ TEMİZLİĞİ. 3. İş artıkları ve çöplerin toplanarak tahliyesi için gerekli önlemlerin alınması gereklidir."

Transkript

1 İŞ YERİ GÜVENLİĞİ

2 1. Çalışılan takım, tezgah veya makine işin tamamlanmasından sonra mutlaka temizlenerek yerine konmalıdır. İŞYERİ TEMİZLİĞİ 2. Çalışanların kayarak düşmelerine sebep olabilecek yağ, mazot vb. petrol ürünleri ile kabuklu meyvelerin (karpuz, kavun, muz vb.) hemen temizlenmeli. 3. İş artıkları ve çöplerin toplanarak tahliyesi için gerekli önlemlerin alınması gereklidir. 4. İş yerinde temizliği en iyi yapabilecek vasıflara sahip temizlik araç ve gereçleri (süpürge, kürek, fırça, deterjan, parlatıcı vb.) kullanılmalıdır. 5. Çalışanların temizlik kurallarına sürekli uymalarını sağlamak için basılı broşürler yayınlanması ve uyarıcı levhaların iş yerlerinde görünür kısımlarda asılması gereklidir. 6. İş yerlerinde yatakhane, yemekhane, WC ile sosyal faaliyetlerin yapıldığı (dinlenme salonları gibi) yerler çabuk kirleneceğinden bu kısımların temizliği daha sık yapılmalıdır.

3 GİYİM 1.Çalışmaya başlamadan önce iş elbisesi giyilmeli varsa kravat çıkartılmalı veya gömlek içerisine sokulmalıdır. 2.Yüzük, saat, bilezik vb. eşyalar çalışmaya başlamadan önce çıkartılmalıdır. 3.Bol, yırtık ve saçaklı iş elbiseleri özellikle dönerek çalışan tezgahlarda (matkap, torna tezgahı vb.) çalışırken kesinlikle giyilmemelidir. 4.Doğabilecek kazayı önlemek için vücuda uygun tulum, kısa kollu veya kolları sıvanmış iş elbisesi giyilmelidir. 5.Özellikle taşlama işlemlerinde iş gözlüğü, göz maskesi veya yüz siperi kullanılmalıdır. 6.Özellikle ağır işlerde çalışan işçiler ile yükleme-boşaltma yapan işçiler çelik burunlu ayakkabı kullanmalıdırlar.

4 TEZGAHLARDA ÇALıŞMA ALıŞKANLıĞı 1. Her çalışan kişi bulunduğu yeri ve çevresini temiz tutmalı, takımlar tezgah üzerine rasgele bırakılmamalı ve artık malzemeler zamanında depoya kaldırılmalıdır. 2. Atölye içindeki geçit ve pasajlar, makinelerin çevreleri her zaman temiz ve düzenli tutulmalıdır. 3. Tezgahların başlarına uyarı levhaları asılmalıdır. 4.Bakım ve onarıma alınmış tezgahların koruma kapakları yerlerine takılmalıdır. 5.Bakım ve onarım veya temizlik tezgah çalışır durumda iken yapılmamalıdır. 6.Eğitim ve öğretimin sorumluluğunu taşıyan kişiden izin alınmadıkça herhangi bir tezgah çalıştırılmamalıdır.

5 TEZGAHLARDA ÇALıŞMA ALıŞKANLıĞı 7. Elektrik şalteri kapalı durumda olsa bile tezgah tamamıyla durmadıkça sorumlu kişi tezgahın başından ayrılmamalıdır. 8. Tezgah çalıştırılmadan önce iş parçasının veya kalıbın emniyetli bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilmelidir. 9. Tezgahların hareketli kısımlarına yaklaşırken dikkatli ve uyanık olunmalıdır. 10. Kaldırıp bağlanması güç malzemelerde gerekli yardım alınmadıkça kaldırma, taşıma vb. işlemler yapılmamalıdır. 11. Aynı tezgahta birden fazla kişi çalışırken tezgahın kontrolü bir kişi tarafından sağlanmalıdır..

6 Çalışanların en çok zarar gören organları

7

8 YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İşyerlerinde elle kaldırma ve taşıma en son çare olarak kabul edilmelidir. Mümkün olduğunca mekanik kaldırma ve taşıma sistemlerinden yararlanılmalıdır Yük Kaldırma ve Taşıma İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler: 1-Kaldırılacak cisimlerin ağırlığı azaltılmalıdır. Eğer yükün ağırlığı azaltılamıyorsa işçinin uyguladığı kuvveti azaltacak biçimde mekanik yardım sağlanmalıdır cm den daha geniş cisimler elle kaldırılmaya çalışılmamalıdır. 3. Birden fazla kişinin bir yükü taşıması durumunda, birinin işi yönetici emirler vermesi diğerlerinin de aynı anda emirlere uymaları gerekmektedir. 4. Uzunluğu fazla olan parçaların taşınması sırasında bina köşelerinden, kapılardan geçerken özel dikkat gösterilmeli, yük elektrik pano ve tesisatına çarptırılmamalıdır. 5. Ağır boru, profil gibi yüklerin omuzda taşınması halinde herkes yükü aynı omzunda taşımalı ve yük en arkadakinin komuta etmesiyle indirilmelidir. 6. Araçtan veya istiften eşya (yük) alırken özellikle yüksek istif ve kamyonlardan yük alırken çelik burunlu ayakkabı ve baret giyilmelidir. 7. Malzeme veya eşya alırken istifin üstündekilerden başlayınız.

9 YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA 8. Yükü halatla çekerek kaydırma gereği varsa halatın ve halat bağlama yerlerinin kopma ihtimaline karşı tedbir alınız. 9.Hareket halindeki araçtan malzeme almayınız ve yükleme yapmayınız. 10..Yük istifi sırasında yükü taşıyacak zeminin dolap, sehpa, raf, kasa gibi yerlerin kaldırma kapasitesi dikkate alınmalıdır. 11. Malzeme cinslerine göre tehlikesiz istif yüksekliği konusundaki talimatlara uyulmalıdır. 12. Düşen bir eşya yakalanmaya çalışılmamalıdır 13. Askıda bulunan yüklerin altında bulunulmamalıdır. 14. Sac ve profil gibi kayıcı metallerin istifinde yükün kaymaması için araya ahşap takozlar kullanılmalıdır., 15. Basınçlı gaz tüpleri, tüp arabaları ile emniyet başlıkları takılı ve tüp arabasının zincirleri bağlı olarak taşınmalıdır. 16.Taşıma işlemlerinde kullanılan halat veya zincirlerin kaldırabilecekleri yük miktarları göz önünde bulundurulmalıdır.

10 Yük indirme işleminde ise bu işlemler tersine tekrar edilmelidir ELLE YÜK KALDıRMA VE TAŞıMA Elle yük kaldırırken kullanılacak teknik. Ayaklar ve vücut mümkün olduğu kadar yüke yakın olmalı ve yük iki diz arasına alınmalıdır. Bacaklar dizlerden bükülmeli ve sırt dik tutulmalıdır. Kaldırırken yalnızca bacak ve kol kasları kullanılmalıdır. Kaldırma yavaş yavaş olmalı, kaslara ani yükleme yapılmamalıdır. Yük mümkün olduğunca vücuda yakın tutulmalıdır. Yük kaldırılırken ve taşınırken kollar düz ve aşağı doğru dönmüş bir pozisyonda tutulmalıdır.

11 ELLE YÜK KALDıRMA VE TAŞıMA İtmek ve Çekmek: Kişinin kendi vücut ağırlığını kullanarak gerçekleştirdiği eylemlerdir. İterken öne, çekerken ise arkaya doğru eğilmelidir. Öne ya da arkaya doğru eğilebilmek için bastığınız zemini yeterince kavrayabildiğinizden emin olmalısınız. Sırtınızı bükmekten ve eğmekten kaçınılmalısınız. Tutacağınız nesnelerin tutmak için bir sapı/tutacağı olmalı ve böylece güç uygulamak için ellerinizi kullanabilmelisiniz. Tutacakların yükseklikleri omuzlarınızla beliniz arasında olmalı ki düzgün ve doğal bir pozisyonda itme/çekme işlemini yapabilesiniz. Tutacaklar iyi korunmuş ve sağlam olmalıdır.

12 ELLE YÜK KALDıRMA VE TAŞıMA Elle Yük Kaldırma ve Taşıma İşlemlerinde Önleyici Tedbirler Ortadan Kaldırma: Taşıyıcı ya da forklift gibi elektrikli ya da mekanik bir tasıma aracı kullanarak elle tasıma işleminin ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağını değerlendirilmelidir. Teknik Tedbirler: Eğer elle taşıma işleminden kaçınmak mümkün değilse vinç, asma yük arabası, el arabası ve vakumlu kaldırma araçları gibi destekleyici araçlar kullanılmalıdır. İş Rotasyonu: Yeterli uzunluktaki molalar gibi organizasyonel tedbirler sadece elle taşımaya ilişkin riskleri ortadan kaldırmanın ya da azaltmanın mümkün olmadığı durumlarda değerlendirilmelidir. Eğitim: Çalışanlara, elle taşıma işleminin riskleri ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili bilgi, ekipmanların kullanımı ve doğru taşıma teknikleri konusunda eğitim verilmelidir.

13 İŞ GÜVENLİĞİ UYARI LEVHALARI

14 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: SAĞLIK VEYA GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ İşveren, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçlarına göre; İşyerindeki risklerin ortadan kaldırılamadığı veya toplu korumaya yönelik teknikler veya işin organizasyonunda kullanılan önlem, yöntem veya süreçlerle yeterince azaltılamadığı durumlarda, Yönetmelikte yer aldığı şekliyle sağlık veya güvenlik işaretlerini bulundurur ve uygun yerlerde kullanılmasını sağlar.

15 İŞARET LEVHALARIYLA İLGİLİ ASGARİ GEREKLER Temel nitelikler: Piktogramlar mümkün olduğunca yalın olacak ve sadece temel ayrıntıları içerecektir. İşaret levhaları kullanıldıkları ortama uygun, darbeye ve hava koşullarına dayanıklı malzemeden yapılacaktır. İşaret levhalarının boyutları ile kolorimetrik ve fotometrik özellikleri, bunların kolayca görülebilir ve anlaşılabilir olmalarını sağlayacaktır. Kullanım koşulları: İşaret levhaları özel bir tehlike olan yerlerin ve tehlikeli cisimlerin hemen yakınına, genel tehlike olan yerlerin girişine, engeller dikkate alınarak, görüş seviyesine uygun yükseklik ve konumda, iyi aydınlatılmış, erişimi kolay ve görünür bir şekilde yerleştirilecektir. Doğal ışığın zayıf olduğu yerlerde floresan renkler, reflektör malzeme veya yapay aydınlatma kullanılacaktır. İşaret levhasının gösterdiği durum ortadan kalktığında, işaret levhası da kaldırılacaktır. Çok sayıda işaret birbirine çok yakın bir şekilde yerleştirilmeyecektir. Karıştırılma ihtimali olan iki ışıklı işaret aynı anda kullanılmayacaktır. Işıklı bir işaret bir diğer ışıklı işaretin çok yakınında kullanılmayacaktır. Birden fazla sesli sinyal aynı anda kullanılmayacaktır. Çok fazla ortam gürültüsü olan yerlerde sesli sinyal kullanılmayacaktır

16 İKAZ, UYARI VE YÖNLENDİRME LEVHALARINDA KULLANILMASI GEREKEN RENKLER VE ANLAMLARI Yasak Bildiren İşarettir Örnek Sigara İçmek Yasaktır Güvenlik Bilgisi veren İşaretlerdir Örneğin, Acil Durum Kapısı UYARI İŞARETLERİ Zorunluluk Bildiren İşarettir Örneğin, Gözlük Takmak Zorunludur Uyarı işaretleridir Örneğin, Taşıyıcı Araç Kullanımları

17 İKAZ, UYARI VE YÖNLENDİRME LEVHALARINDA KULLANILMASI GEREKEN RENKLER VE ANLAMLARI

18 KULLANıLACAK IŞARET LEVHALARı Yasaklayıcı işaretler Temel nitelikler: - Daire biçiminde, -Beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi (Kırmızı kısımlar işaret alanının en az % 35 ini kapsayacaktır) Suyla söndürmek yasaktır Sigara içmek ve açık alev kullanmak yasaktır İş makinası giremez Dokunma

19 Emredici işaretler ( zorunluluk bildiren işaretler) Temel nitelikler - Daire biçiminde, -Mavi zemin üzerine beyaz piktogram (Mavi kısımlar işaret alanının en az % 50 sini kapsayacaktır) Gözlük kullan Baret tak Eldiven giy Emniyet kemeri kullan

20 Uyarı işaretleri Temel nitelikler - Üçgen şeklinde -Sarı zemin üzerine siyah piktogram, siyah çerçeve (Sarı kısımlar işaret alanının en az % 50 sini kapsayacaktır) Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde Asılı yük Kuvvetli manyetik alan

21 Güvenlik Bilgisi veren işaretler ( Acil çıkış ve ilkyardım ) Temel nitelikler - Dikdörtgen veya kare biçiminde, -Yeşil zemin üzerine beyaz piktogram (Yeşil kısımlar işaret alanının en az % 50 sini kapsayacaktır) Yönler (Yardımcı bilgi işareti) Acil çıkış ve kaçış yolu

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

İŞARET LEVHALARI TALİMATI

İŞARET LEVHALARI TALİMATI 1. AMAÇ İşyerinde kullanılan ve kullanılması gereken güvenlik ve sağlık işaretlerini belirlemek ve kullanımları doğrultusunda riskleri en aza indirmektir. 2. UYGULAMA İşaret levhaları özel bir tehlike

Detaylı

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ 1 1. İçinde tehlikeli madde veya preparatların bulunduğu veya depolandığı kaplar ile bunları ihtiva eden veya taşıyan, görünür borular; yürürlükte

Detaylı

Sağlık ve Güvenlik İşleri

Sağlık ve Güvenlik İşleri Sağlık ve Güvenlik İşleri Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği R. Gazete no:25325 Tarih. 23.12.2003 Bu Yönetmelik 24/6/1992 tarihli ve 92/58/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak

Detaylı

Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimimizin Amacı Elle kaldırma ve taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi edinmek Öğrenim Hedeflerimiz Elle kaldırma ve taşıma

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Ahmet ASLANCAN A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanlığı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi 1 SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ 11 Eylül

Detaylı

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4-

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4- Ġş Güvenliği ve Mühendislik Fatih ALĠBEYOĞLU Rahim Aytuğ ÖZER -4- İş Sağlığı ve Mühendislik 2 İSG İşaret ve Uyarıcı Levhalar Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden Levha, Renk, Sesli ve/veya ışıklı

Detaylı

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır.

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. (2) Bu Yönetmelik hükümleri; a) Diğer bir mevzuatla özel

Detaylı

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır.

Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanır. (2) Bu Yönetmelik hükümleri; a) Diğer bir mevzuatla özel

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1 SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1 1 İŞYERİNDE KULLANILAN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ İLE İLGİLİ ASGARİ GENEL GEREKLER 1. Genel hususlar 1.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki genel yükümlülüğe

Detaylı

Ek- 1 İŞYERİNDE KULLANILAN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ İLE İLGİLİ ASGARİ GENEL GEREKLER 1. Genel hususlar 1.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki

Ek- 1 İŞYERİNDE KULLANILAN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ İLE İLGİLİ ASGARİ GENEL GEREKLER 1. Genel hususlar 1.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki Ek- 1 İŞYERİNDE KULLANILAN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ İLE İLGİLİ ASGARİ GENEL GEREKLER 1. Genel hususlar 1.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki genel yükümlülüğe göre, işyerinde bulunması gereken

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Doç. Dr. Fırat KAÇAR Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol işareti

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BÖLÜMLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BÖLÜMLERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BÖLÜMLERİ 1 Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği İlgili yönetmelik 11.09.2013 tarihli 28762 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE

Detaylı

(*) 23 Aralık 2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır

(*) 23 Aralık 2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ(*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak güvenlik ve sağlık işaretlerinin uygulanması ile

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ Amaç GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ (*) 23 Aralık 2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde

Detaylı

XXXI. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

XXXI. Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI f) Işıklı işaret: Saydam veya yarı saydam malzemeden yapılmış, içeriden veya arkadan aydınlatılarak ışıklı bir yüzey görünümü verilmiş işaret düzeneğini, g) İşaret levhası: Geometrik bir şekil, renkler

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ (*23/12/2004 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ (*23/12/2004 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ (*23/12/2004 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve say l Resmi Gazetede yay mlanm t r)

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve say l Resmi Gazetede yay mlanm t r) Çal ma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ndan: GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ* (*23/12/2003 tarih ve 25325 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.12.2003 / 25325. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.12.2003 / 25325. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.12.2003 / 25325 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ I. GİRİŞ İşyerlerinde iş sağlığı güvenliğinin sağlanmasında, toplu korunma önlemleri önceliklidir. Toplu korunma önlemleri ile sağlık güvenliğinin sağlanamaması

Detaylı

1 Eylül 2013 Tarihli Resmi Gazete - Sayı: 28762

1 Eylül 2013 Tarihli Resmi Gazete - Sayı: 28762 1 Eylül 2013 Tarihli Resmi Gazete - Sayı: 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Amaç İşyerlerinde kullanılan sağlık ve güvenlik işaretleri hakkında bilgi edinmek. Öğrenim hedefleri Sağlık ve güvenlik işaretlerinin anlamları, özellikleri, Bu işaretlerin

Detaylı

YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak sağlık

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi:11.09.2013 Resmi Gazete Sayısı:28762. www.isghocasi.com

Resmi Gazete Tarihi:11.09.2013 Resmi Gazete Sayısı:28762. www.isghocasi.com Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi:11.09.2013 Resmi Gazete Sayısı:28762 www.isghocasi.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 11.09.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28762 SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 11 Eylül 2013 Resmî Gazete Sayı : 28762 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak sağlık ve güvenlik

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

YÖNETMELİK. b) Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:11.09.2013/28762 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. Makineyi kullanma konusunda bilgili olmayan kişilerin makineyi kullanmasına izin vermeyiniz. Bu makine sadece makinenin kullanılması konusunda

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE SIK KULLANILAN KANUNLAR KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Mevzuat metni İlişkili mevzuat Dayandığı Mevzuat Metin içerisinde ara: Resmi Gazete Tarihi:

Detaylı

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği. www.irisakademi.com

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği. www.irisakademi.com Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği Resmi Gazete Tarihi: 11.09.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28762 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

TEMEL İSG Sağlık ve Güvenlik İşaretleri

TEMEL İSG Sağlık ve Güvenlik İşaretleri TEMEL İSG Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Ders Nu: 30 www.ustadlar.com.tr Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Konu; Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Amaç; İşyerlerinde kullanılan sağlık ve güvenlik işaretleri hakkında

Detaylı

Madde 5 İşveren, işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin (c) bendinin birinci fıkrasına göre yapılan risk Madde

Madde 5 İşveren, işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin (c) bendinin birinci fıkrasına göre yapılan risk Madde )b )a 4 edam ralmınat 3 edam kanayad.rınalugyu ed irelmüküh iğilemtenöy iğilnevüg ev ığılğas şi eli ıdyak kamlak ılkas relmelnö lezö ev ıkıs ahad nelitrileb etkilemtenöy ub.zamnalugyu irelmüküh kilemtenöy

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Oturum Aç ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE İHTİSAS KONUSU KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Resm Gazete Tar h : 11.09.2013 Resm Gazete Sayısı: 28762 SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ TÜZÜĞÜ

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ TÜZÜĞÜ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ TÜZÜĞÜ (21.4.2009 R.G. 74 EK III A.E. 338 Sayılı Tüzük) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI (35/2008 Sayılı Yasa.) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Detaylı

ĐKĐNCĐ BÖLÜM Đşverenin Yükümlülükleri

ĐKĐNCĐ BÖLÜM Đşverenin Yükümlülükleri Resmi Gazete Tarih ve No : 23.12.2003 / 25325 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜVENLĐK VE SAĞLIK ĐŞARETLERĐ YÖNETMELĐĞĐ(*) BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR

Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çalışma ortamının gözetimi çok büyük öneme sahiptir. Çünkü çalışma ortamındaki tehlike ve riskler sürekli değişmekte ve yeni

Detaylı

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 ELEKTRİKLİ İSKELENİN EKİPMANLARI >TIRMANMA MOTORLARI 380V 50HZ 3 FAZ >EMNİYET FRENİ >PLATFORM (1M-14M)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. İlk yardım, İmo işaretleri, ingilizce işaretler, çeşitli levhalar SAYFA:30-31

İÇİNDEKİLER. İlk yardım, İmo işaretleri, ingilizce işaretler, çeşitli levhalar SAYFA:30-31 İÇİNDEKİLER KiŞİSEL KORUNMA VE EMİR LEVHALARI Kafa Koruma - Baret/ Göz Koruma/ Emniyet Kemeri/ Kulak Koruma/ Yüz Koruma/ Toz - Gaz Maskesi/ El Koruma/ Ayak Koruma/ İş Elbisesi/ Göz ve Vücut Duşu/ Diğer

Detaylı

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ. Teknik konular Sağlık Güvenlik işaretleri

GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ. Teknik konular Sağlık Güvenlik işaretleri GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Teknik konular Sağlık Güvenlik işaretleri Sağlık ve Güvenlik İşaretleri ELEKTRİK TEHLİKESİ ACİL ÇIKIŞ ve KAÇIŞ YÖNLERİ YETKİSİZ KİMSE GİREMEZ GÖZLÜK KULLAN Yangın Söndürme

Detaylı

UYARI, BİLGİLENDİRME VE İŞ GÜVENLİĞİ PANOLARI

UYARI, BİLGİLENDİRME VE İŞ GÜVENLİĞİ PANOLARI OGM Kurum Kimliğinin Özgün Bir Şekilde Korunabilmesi İçin, Bütün Birimler Tarafından Kullanılmak Üzere ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OGM KURUMSAL KİMLİK KİTABINI Hazırlayarak Yürürlüğe Koymuştur. Vakıf İktisadi

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

GÜVENLĐK VE SAĞLIK ĐŞARETLERĐ YÖNETMELĐĞĐ* (*23/12/2003 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

GÜVENLĐK VE SAĞLIK ĐŞARETLERĐ YÖNETMELĐĞĐ* (*23/12/2003 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜVENLĐK VE SAĞLIK ĐŞARETLERĐ YÖNETMELĐĞĐ* (*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE ASANSÖR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Elektriksiz el aletlerinin kullanımı(tornavida,anahtar

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

EL ALETLERİ ELLE TAŞIMA

EL ALETLERİ ELLE TAŞIMA EL ALETLERİ ELLE TAŞIMA Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi MADDE 8 (1) İşveren; elle taşıma işlerinde çalışanların ve/veya temsilcilerinin, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilişkin

Detaylı

ELLE YÜK TAŞIMA VE KALDIRMA İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ

ELLE YÜK TAŞIMA VE KALDIRMA İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ Elle Yük Taşıma Nedir? ELLE YÜK TAŞIMA VE KALDIRMA İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ Elle yük taşıma, bir veya birden fazla çalışan tarafından yapılan şu işlemlerden herhangi biridir: Bir yükü kaldırmak, tutmak,

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

13.05.2014. Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği Amaç İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

13.05.2014. Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği Amaç İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği Amaç Bu Yönetmeliğin amacı, elle yapılan taşıma işlerinden kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle sırt ve bel incinmelerinden, çalışanların korunmasını

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25325

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25325 Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU A. STAJYER BİLGİLERİ B. İŞYERİ BİLGİLERİ Adı ve Soyadı:. Mesleği: Kimyager Staj süresi:5 gün(40 saat) 14-15-16-19-20 Mart 2012 Adresi:.. Telefon:0236 Faks:0236 E-posta...

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325

Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak

Detaylı

USTALIK, TECRÜBE İLE TECRÜBE, İŞE SAYGI İLE KIYMETLENİR

USTALIK, TECRÜBE İLE TECRÜBE, İŞE SAYGI İLE KIYMETLENİR USTALIK, TECRÜBE İLE TECRÜBE, İŞE SAYGI İLE KIYMETLENİR BİZ KİMİZ HAKKIMIZDA Yaşadığımız evrenin malzemelerini kullanarak yeryüzüne yeni renkler ve objeler katmaya 1987 yılında başladık. Matbaa, reklam,

Detaylı

Makine Atölyelerinde Çalışanlar Ġçin Genel Ġş Sağlığı Güvenliği Kuralları

Makine Atölyelerinde Çalışanlar Ġçin Genel Ġş Sağlığı Güvenliği Kuralları Makine Atölyelerinde Çalışanlar Ġçin Genel Ġş Sağlığı Güvenliği Kuralları GENEL Ġġ GÜVENLĠĞĠ KURALLARI Atölye duvarlarına, dikkati çekecek şekilde o atölye için geçerli özel güvenlik kuralları asılmalıdır.

Detaylı

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Yüksekte çalışmaya başlamadan önce çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verilmelidir.

Detaylı

IŞIKLI İŞARETLER İÇİN ASGARİ KURALLAR

IŞIKLI İŞARETLER İÇİN ASGARİ KURALLAR IŞIKLI İŞARETLER İÇİN ASGARİ KURALLAR 1 1. Temel Nitelikler 1.1. Işıklı işaretlerin, kullanım amacına ve şartlarına uygun olarak, bulunduğu ortama göre iyi görünür ve seçilir olması, aşırı ışık nedeniyle

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ Elektrik Tesisatı cins ve hacmine göre ehliyetli elektrikçiler tarafından tesis edilerek bakım ve işletmesi sağlanmalıdır. Bu hususta Elektrik

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Hidrojen-Azot Gaz Karışımı Kimyasal Formülü : H 2 + N 2 Kullanım Alanı : Genel Endüstriyel Firma Tanımı : Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal

Detaylı

ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ

ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; elle taşıma işlerinden kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle sırt ve bel incinmelerinden, çalışanların korunmasını

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı Firma Tanımı : Oksijen+Balans Azot Gaz Karışımı : O 2 + N 2 : Genel Endüstriyel. 2 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA

Detaylı

Beton pompasının destek pabuçlarının zemine uygun şekilde sabitlenmesi

Beton pompasının destek pabuçlarının zemine uygun şekilde sabitlenmesi BETON DÖKÜMÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş güvenliği ve işçi sağlığı, yalnızca hazır beton tesisleri içerisinde ve beton üretim sürecinde değil, betonun taşınması ve dökümü sırasında da dikkat edilmesi

Detaylı

F&B DEPARTMANI OPERASYON MALZEMELERİNİN İŞLEYİŞİ

F&B DEPARTMANI OPERASYON MALZEMELERİNİN İŞLEYİŞİ F&B DEPARTMANI OPERASYON MALZEMELERİNİN İŞLEYİŞİ Tüm çalışanların dikkat etmesi gerekenler Siz yatırımcı olsaydınız satın aldığınız malzemelerin çalışanlarınız tarafından böyle kullanılmasını ister miydiniz?

Detaylı

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 27 mayıs 2015 tarihinde yapılan riskli alanların tespitinde aşağıda belirtilen problemler tespit edilmiştir. Bu risklerin öncelikli yapılacak işler kapsamında değerlendirilmesi

Detaylı

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 1- Okul bahçe kapılarının önüne kara yolları şube şefliği ile irtibata geçilerek OKUL GEÇİDİ TABELASIkonulmalıdır. Okul önünde Okul Geçidi

Detaylı

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1 ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1 İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEKLER Ekipman, araç-gereçlerin düzenli olarak teknik bakımları yapılacak,

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARO Serisi Koruyucu Gaz 2 Kimyasal Formülü : - Kullanım Alanı gaz altı kaynağında; : Paslanmaz çelikler, düşük alaşımlı çelikler, karbonlu çeliklerin

Detaylı

Makinenin transportu esnasında elleçleme ile ilgili detaylı talimatlar ilgili güvenlik uyarıları bu sayfadan sonra takip edecektir.

Makinenin transportu esnasında elleçleme ile ilgili detaylı talimatlar ilgili güvenlik uyarıları bu sayfadan sonra takip edecektir. a-- dt/.3 / tr. Makinenin kurulması için uygun yer Makinenin kurulacağı yer, makinenin güvenli şekilde kumanda edilmesi, denetlenmesi ve bakımının yapılması için yeterli olacak şekilde seçilecektir. Hava

Detaylı

BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Basınçlı Kap Çeşitleri Ve Sınıflandırılması a. Kazanlar b. Kompresörler c. Buhar ve sıcak su kapları d. Basınçlı asit tankları e. Gaz tankları f.

Detaylı

ELLE KALDIRMAve TAŞIMAİŞLERİNDE İ S G.

ELLE KALDIRMAve TAŞIMAİŞLERİNDE İ S G. ELLE KALDIRMAve TAŞIMAİŞLERİNDE İ S G http://www2.worksafebc.com/publications/multimedia/videos.asp?reportid=36871 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı