ANESTEZİYE GİRİŞ ve TARİHSEL GELİŞİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANESTEZİYE GİRİŞ ve TARİHSEL GELİŞİMİ"

Transkript

1 ANESTEZİYE GİRİŞ ve TARİHSEL GELİŞİMİ M. UĞUR YÜKSEL DİCLE ÜNİVERSİTESİ Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD

2 16. yüzyıldan bir hastane görüntüsü

3 15. yüzyılda amputasyon cerrahisi

4 18. yüzyılda amputasyon cerrahisi

5 17. yüzyılda mastektomi cerrahisi

6 19. yüzyılda mastektomi cerrahisi

7 DERS PLANI Tanım Anestezi Yöntemleri Kullanılan ilaçlar Anestezistin görevleri

8 Anestezi ve tarihsel gelişimi Aesthesia : duyu, An (olumsuzluk eki olan): sız dır.

9 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anesthesia : duyusuzluk, başka bir yorumla; ağrısızlık, ya da, ağrı duyusunun kaldırılması olarak özelleştirilebilir.

10 Anestezi ve tarihsel gelişimi Plato (M.Ö ); duygusallık eksikliği, yokluğu Dioscorides (M.S. I.Y.Y.) farmakolojik bir tanımlama olarak yararlanmıştır.

11 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anestezi duygu noksanlığı (Bailey s English Dictionary 1721)

12 Anestezi ve tarihsel gelişimi Amerikalı klinikçi Oliver Wendall Holmes ( ), Morton a 21 Kasım 1846 de yazdığı mektupta; ağrısız operasyon olanağı sağlayan duyusuzluğun oluşturulmasına, anestezi tanımlanmasının uygun olacağını bildirmiştir.

13 Anestezi ve tarihsel gelişimi Latince Narcosis kelimesinden kaynaklanan Narkoz, Stupor durumunu tanımlamada kullanılıyordu.

14 Anestezi ve tarihsel gelişimi Narcosis hücrenin otomatik faaliyetinde, narkotik ilaçlar tarafından oluşturulan reversible depresyon durumudur. Talamo-kortikal bir fenomen olup, şuur kaybı ile birlikte ağrı duyusunun yokluğunu bildirir.

15 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anestezi de ise, ağrı duyusunun kaldırılması esas olmakta, lokal ve rejyonal anestezide olduğu gibi, şuur kaybının gerekliliği bulunmamaktadır.

16 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anestezi uygulamasını yapan kişiye; 1899 da Anaesthetizer, 1920 yılında J. Hopkins Hospital da Anesthetist.

17 Anestezi ve tarihsel gelişimi Bu tıp dalına Anesteziyoloji adı verilmiştir.

18 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anestezi terimi, İngilizce de Anaesthesia, Anesthesia Almanca da Anästhesie Fransızca da Anaesthesia

19 Anestezi ve tarihsel gelişimi Türkiye de 20. yy başında anestezi terimi; mübtel-i hiss, butlân-ı hiss

20 Anestezi ve tarihsel gelişimi Dr.Wieting e göre anestezi sınıflama ve tanımlamalar; İbtal-î hissi mevzii (Lokal anestezi), İbtal-î hissi dairevi, muhiti(regional-bölgesel), İbtal-î hissi nahiyevi (Gangliyoner,kök anestezisi), İbtal-î hissi muhâi (Spinal anestezi), Dimağî, ya da umumi ibtal-i hiss (Genel Anestezi)

21 Anestezi ve tarihsel gelişimi Günümüzde, anestezi uygulamalarına ulaşan, ağrıyla mücadele uğraşı, cerrahinin başlangıcı ile eşzamanlıdır.

22 Anestezi ve tarihsel gelişimi Hastaların, ağrı ve uyaranlara karşı, operasyona izin verebilecek düzeyde, yoğun bir duyarsızlık halinin oluşturulması; bilgi birikiminin yeterli düzeye ulaşması ve gelişen endüstrinin gereksinim duyulan kimyasalları üretebilme ve bu kimyasalların etkilerinden yararlanılabilmesi, ancak 1846 dan sonra gerçekleşmiştir.

23 Anestezi ve tarihsel gelişimi 1846 yılında inşa edilen Boston Massachusetts General Hospital ameliyathanesi, iki nedenden ötürü, binanın en üst katına yerleştirilmiştir; a. Ameliyathanenin iyi aydınlanmasını sağlamak, b. Operasyon sırasında hastaların canhıraş bağırışlarının etraftan duyulmasını önlemek.

24 Anestezi ve tarihsel gelişimi Dr. Warren e göre; Ağrı ve bistüri birbirinden ayrılmaz fikri, değişmez bir yargıdır.

25 Anestezi ve tarihsel gelişimi Warren Dr. James Young Simpson Prof. Dr. Robert Liston

26 Anestezi ve tarihsel gelişimi Cerrahi sırasındaki ağrı; o zamanın cerrahını ve işini çabuk bitirmeye duygusallığa kapılmamaya zorlamıştır.

27 Anestezi ve tarihsel gelişimi Cerrahiyi yüksek teknik beceri ve süratle sağlayabilmenin yol açtığı gerilim; katı, duyarsız, despot cerrah kimliğinin gelişmesinde rol oynamıştır.

28 William Thomas Green Morton 1846'da eter anestezisi Morton'un, 16 Ekim 1846 tarihinde, Gilbert Abott isimli hastaya uyguladığı eter anestezisi

29 Anestezi ve tarihsel gelişimi Modern anestezi, ilk kez William Green MORTON un Boston da Massachusetts General Hospital ameliyathanesinde, Gilbert Abbott adlı hastaya 16 Ekim 1846 da eter anestezisi uygulaması ile başlamıştır.

30 William T.G. Morton eteri anestezik ajan olarak kullanmış ve eterin patentini alarak modern anestezinin başlangıcı olmuştur. Eter anestezisinde kullanılan ilk eter şişesi Morton'un kullandığı eter inhaleri

31 Morton, bir hastaya eter anestezisi verirken Morton'un eter inhaleri

32 Prof. John Collins Warren ( ) Morton'un 16 Ekim 1946'da, eter anestezisi verdiği dil ca olgusunu opere ederek tarihe geçen cerrah

33 Joseph Whiteman ve Nathan Chamberlain'in geliştirdikleri eter inhaleri

34 Afyon (haşhaş bitkisi)

35 Ambroise Pare ( ) Ünlü Fransız Cerrah.1562'de sinirlere bası ile lokal anestezi sağlanabileceğini tanımladı. Modern cerrahinin babası Kol ve bacaklarda gerçekleştirilen ampütasyonlardan sonra yara yerini kızgın demirle dağlama yerine atardamarların bağlanması yeniliği onun eseridir. Paré sayısız anatomi, fizyoloji ve tedavi sorununu çözüme kavuşturmuştur.

36 Joseph Thomas Clover ( ) J oseph Thomas Clover.İngiliz kloroformist.1868'de bir toplantıda, hastaya nitroz oksit uygularken Clover'in geliştirdiği taşınabilir ve akım ayarlı eter inhaleri (1877)

37 Anestezi ve tarihsel gelişimi Bu uygulamayı başarana kadar insanoğlu birçok sıkıntıları yaşamak zorunda kalmıştır. Ağrısızlık sağlamak uğruna, ilaç kullanmanın dışında yapılanları anımsamak önemlidir.

38 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anestezi sağlanması için kullanılmış değişik yöntemler; 1- Asfiksi, boynu boğma derecesinde sıkma (Asur lularda) 2- Serebral sarsıntı. 3- Doku üzerine bası uygulanması(mısırlılarda) 4- Sinir üzerine soğuk uygulaması (Asur, Roma ve 1700 li yıllarda İtalya da)

39 Anestezi ve tarihsel gelişimi 5- Hızla kan kaybı oluşturarak bilinç kaybı sağlanması yöntemi. 6- Operasyondan önce sinirlerin üzerine bası yaparak bölgesel analjezi sağlama yöntemi 1784 te Moore tarafından ortaya atılmıştır. 7- Hipnotizm; Trans hali oluşturulan hastalarda operasyona olanak sağlanıyordu.

40 Anestezi ve tarihsel gelişimi Bugünün gelişmiş cerrahisi, bu konumunu, hızla ilerleyen Anesteziyoloji bilimine borçludur.

41 Anestezi ve tarihsel gelişimi ONYEDİNCİ YÜZYILDA ANESTEZİ Valverdi(İtalya) sinir ve damarları sıkıştırarak rejyonel anesteziyi sağlamaya çalışmıştır(asurlu lara benzer) 1646 da Saverino, kar ve buzu, bölgenin üzerine koyarak bölgenin uyuşmasını sağlamıştır Sir Christopher Wren ilk intravenöz tedavi girişiminden sonra J.S. Elsholtz intravenöz anestezi uygulaması girişiminde bulunmuştur. Soporofic sponge ve soporofic posyon ile anestezi sağlanması 17.yy da da sürdürülmüştür. Von Helmont karbondioksidi bu yüzyılda buldu.

42 Anestezi ve tarihsel gelişimi ONSEKİZİNCİ YÜZYILDA ANESTEZİ (I) 1730 da Alman W. Frobenius sweet vitriol olarak bilinen bileşiğe Ether adını vermiş, 1742 yılında Hoffman 1 kısım eter + 3 kısım etil alkol karışımının uyutucu etkisini bildirmiştir yılında Black karbondioksidi izole etti yılları arasında Franz Anton Mesmer, Mesmerizm ya da Vitalism adını verdiği doktrinini geliştirerek Hipnotizma ile anestezi çalışmalarını yaptı.

43 Anestezi ve tarihsel gelişimi ONSEKİZİNCİ YÜZYILDA ANESTEZİ (II) Joseph Priestley(İngiltere), Carl Wilhelm Scheele birbirlerinden habersiz olarak oksijen i buldular Joseph Priestley(İngiltere) nitröz oksit i, da Johannes Ingenhonsz etileni buldu. - Asurlular tarafından uygulanan boyuna baskı ile hipoksik şuur kaybını, 1784 de James Moore yeni bir versiyonu ile uygulamaya çalıştı. John Hunter adlı cerrahın boyuna büyük damarlara bası ile ya da büyük sinirlere bası ile bölgesel anestezi sağlamaya çalıştığı ve bu şekilde amputasyon yaptığı bilinmektedir.

44 Anestezi ve tarihsel gelişimi ONSEKİZİNCİ YÜZYILDA ANESTEZİ (III) - Hızlı ve aşırı kan kaybı yapılarak bilinç kaybı sağlanmaya çalışılmaktadır yy ın sonlarında Humpry Davy, azot protoksit gazının öfori ve gülme isteği oluşturması etkilerini saptamıştır.1799 da saf azot protoksit elde etmeyi başarmıştır. Azot protoksitin bu özelliklerinin bulunması modern anestezinin uygulanmasında ilk adımların atılmasını oluşturmuştur.

45 Anestezi ve tarihsel gelişimi ONDOKUZUNCU YÜZYIL; MODERN ANESTEZİNİN BAŞLANGICI Ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında kimya alanındaki büyük buluşlar modern anestezi uygulanması için uygun ortam oluşturmuştur. Modern anestezi Karbondioksit, oksijen ve nitroz oksidin bulunuşu ile başlamadı. Humpry Davy, azot protoksidi tanımlamış, ağrı kesici özelliği vurgulanmıştır. Bu bulguları tıpta kullanma çalışmaları yapmadı.

46 Anestezi ve tarihsel gelişimi ONDOKUZUNCU YÜZYIL; MODERN ANESTEZİNİN BAŞLANGICI Azot protoksit ve karbondioksidin operasyonlarda ağrıyı gidermede kullanılabileceğini düşünüp bu konuda çalışan Henry H. Hickman maddi olanak bulamayınca çalışmalarını sonuçlandıramadı. Azot protoksit ve eter, 19 yy ın ilk kırk yılında eğlence partilerinde kullanılmasıyla tanındı.

47 Anestezi ve tarihsel gelişimi İLK ANESTEZİ UZMANI Modern anestezi döneminde, Anestezi Uzmanı ünvanı alan ilk doktor, John Snow ( )

48 Anestezi ve tarihsel gelişimi TÜRKİYE DE MODERN ANESTEZİNİN GELİŞİMİ Miralay Dr.Macarlı Abdullah Bey, kendisinde eter narkozu uygulamayı denedi (1847) Yusuf Efendi nin sınav sorusu olan kloroformu yanıtlarken kimyasal bilgiler yanında hayvan deneyleri ve Dr. Serviçen uyguladığı anesteziler ile yapılan operasyonlardan bahsetmektedir(1848) Kırım Harbinde, amputasyon ve bazı operasyonlarda kloroform anestezisi kullanılmıştır.

49 Anestezi ve tarihsel gelişimi Ülkemizde anestezi ile ilgili ilk yayın; Miralay Dr. Ahmet Beyin Tıp Müfredatı adlı kitabında eter kullanımının anlatılmasıdır(1871) da Münif bey, Kloroforma Dair adlı yazısını Vekayi-i Tıbbiye dergisinde yayınlamıştır.

50 Anestezi ve tarihsel gelişimi Anestezinin yanında Reanimasyon ile ilgili çalışmaların ilk yayın; Prof. Cemil TOPUZLU nun kloroform un neden olduğu kalp durması ve tedavisine ilişkin yazısıdır. [1903 te Gazette Medicaled Orient te (Fransızca), 1907 de Hamidiye Etfal Hastanesi İstatistik Risalesinde (Türkçe) ]

51 Anestezi ve tarihsel gelişimi 1906 da Besim Ömer Akalın, Nevsal-i Afiyet in 4. Cildinde Alam ve Evcaa Karşı (acılara karşı) yazısı da Türkiye de yayınlanan ilk anestezi yazılarındandır.

52 Anestezi ve tarihsel gelişimi Ceride-i Tıbbiye-i Askeriye dergisinde Münif bey in, kokainle ilgili yazısı 1885, 14. cildi 159. sayısında, Sabri Hüseyin in Mübtilihissi Mevzii (Lokal Anestezi) adlı yayını 1891 de yayınlandı.

53 Anestezi ve tarihsel gelişimi Türkiye de ilk anestezi uygulamaları; Kloroform kullanılarak, öğretim yılında Galatasaray daki Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane de yapılan operasyonlarda gerçekleştirilmiştir da Operatör Cemil Topuzlu Paşa nın da Avrupa da öğrendiği gibi kloroform kullandığı bilinmektedir. Eter Anestezisi Türkiye de ilk defa, Gülhane Askeri Tatbikat Okulunda, Rieder Paşa tarafından 1898 de uygulanmıştır.

54 Anestezi ve tarihsel gelişimi 1930 yıllarına kadar yurdumuzda kloroform, eter, azot protoksit ve rejyonal anestezi kullanılmıştır da Avertin, 1930 da Pernoctan, 1932 de Evipan kullanılmaya başlanmıştır. Lokal anestezik olarak; Novocaine, Scurocaine, Tropacaine, Percain ve Pantocaine kullanılmıştır te Tarık Maktav, ağrısız doğumda Dolantin i kullanmıştır de Pentotal Türkiye de kullanılmaya başlanmıştır.

55 Anestezi ve tarihsel gelişimi 1949 da İstanbul Tıp Fakültesi nde, ilk kapalı sistemle azot protoksit anestezisi Dr. Sadi Sun tarafından uygulanmıştır.

56 Anestezi ve tarihsel gelişimi Dr. Sadi SUN, endotrakeal entübasyon ile anestezi uygulanmasını, Prof. Burhanettin TOKER 1949 Ağustos unda ile birlikte gerçekleştirdiler yılında, Kürar anestezi uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır.

57 Anestezi ve tarihsel gelişimi İlk anestezi uzmanlığı diplomaları; 1956 da Dr. Sadi SUN ve Dr. Cemalettin ÖNER e verilmiştir. İlk anestezi doçentleri; 1960 da Sadi SUN, 1961 de Cemalettin ÖNER olmuştur.

58 ANESTEZİYE GİRİŞ Dr. Feray GÜRSOY Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon AD

59 DERS PLANI Tanım Anestezi Yöntemleri Kullanılan ilaçlar Anestezistin görevleri

60 ANESTEZİ AN - ESTEZİ Olumsuzluk Duyu His Diascorides

61 Kortikal ve Psişik merkezler Bazal Ganglionlar Serebellum Medulla Spinalis DEPRESYON Medüller Merkezler

62

63 ANESTEZİ Vital fonksiyonlarda değişiklik yok Bilinç kaybı Refleks aktivitenin azalması

64 ANESTEZİ Genel Lokal Bölgesel veya rejyonal Lokal veya infiltrasyon Santral Bloklar Periferik Bloklar

65 ANESTEZİ GENEL AMNEZİ + ANALJEZİ + HİPNOZ + KAS GEVŞEMESİ + LOKAL /+

66 MODERN ANESTEZİNİN BAŞLANGICI 1856, MORTON, ETER

67 ANESTEZİYE HAZIRLIK Fizik ve psikolojik Psişik değerlendirme Öykü ve fizik bakı Laboratuvar Yandaş Hastalıklar Farmakolojik Risk belirleme Yöntem ve İlaç Premedikasyon

68 ANESTEZİ RİSKİ ASA I: Sağlam ASA II: Hafif sistemik hastalık ASA III:Aktiviteyi sınırlayan hastalık ASA IV: Yetmezlik ASA V: Yirmidört saatte ölecek ASA VI: Transplantasyon E; ACİL

69 GENEL ANESTEZİ ENDİKASYONLARI HASTANIN İSTEMESİ Yaş Geniş kapsamlı ameliyat Mental bozukluk Lokal anestezinin kontrendike olduğu durumlar

70 Anestezi Derinliği MAC MIR MIC Ağrılı uyaran Cevap %50 de yok

71 Anestezinin Safhaları Analjezi-Amnezi Deliryum veya eksitasyon Cerrahi anestezi Medüller depresyon İNDÜKSİYON İDAME UYANMA ERKEN POSTOP.

72 Genel Anestezikler İnhalasyon Ajanları İntravenöz Ajanlar

73

74 İNHALASYON AJANLARININ ALINMASI- DAĞILIMI Fİ ajan Pulmoner ventilasyon Kana geçiş Kanda erirlik Kan akımı Basınç farkı Kandan dokulara geçiş

75 İnhalasyon Ajanlarının Sistemik Etkileri Kardiyovasküler Sistem Myokardiyal depresyon Atım hacmi ve kan basıncında azalma Periferik vazodilatasyon Kalp atım hızı değişiklikleri Solunum Sistemi Solunum depresyonu Pulmonervasküler dirençte azalma Hipoksik pulmoner vazokonstrüksiyonda bozulma Bronkodilatasyon Mukosilier depresyon

76 İNHALASYON ANESTEZİKLERİ Azot protoksit (N 2 O) Halotan Enfluran İsofluran Sevofluran Desfluran

77 İNHALASYON ANESTEZİKLERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ Azot protoksit (N 2 O); Hava dolu boşluklara diffüzyon, güçlü analjezik Halotan; Belirgin kardiyak depresyon, uterin atoni, aritmojenik, hepatotoksik? Enfluran; EEG de elektrokonvülsif aktivite, kronik böbrek yetmezliklerinde dikkat İsofluran; koroner çalma sendromu Sevofluran; Hızlı indüksiyon, soda-lime da compaund A Desfluran; kan/gaz partisyon katsayısı en küçük

78 İNTRAVENÖZ ANESTEZİKLER Anestezi indüksiyonu Tek başlarına İnhalasyon ajanları ile TİVA Sedasyon Antikonvülsan

79

80 İNTRAVENÖZ ANESTEZİKLER Barbitüratlar-Sodyum tiyopental Narkotik analjezikler-morfin,fentanil, alfentenil, sufentanil, remifentanil, dolantin, tramadol Nöroleptik, sedatif, hipnotikler-benzodiyazepinler, dehidrobenzperidol Steroid yapısında- Aromatikler-Fenilsiklidinler,ketamin Diğerleri-Etomidat, propofol

81 İNTRAVENÖZ ANESTEZİKLERİNİN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ Sodyum tiyopental; ANTALJEZİK Fentanil; göğüs rijiditesi Dolantin; taşikardi Midazolam; suda erir, GABA etkilerini arttırır Dehidrobenzperidol; alfa blokaj, antiemetik Ketamin; Disossiyatif analjezi, analjezik, bronkadilatasyon Etomidat; Kolinesterazlarca yıkılır, kardiyak olarak en stabil, tek dozda anrenokortikal depresyon Propofol; Enjeksiyonu ağrılı, en berrak uyanma

82 KAS GEVŞETİCİLER Depolarizan ajanlar Süksinil kolin Non depolarizan ajanlar Kürar Pankuronyum Vekuronyum Atrakuryum Rokuronyum Mivakuryum Cisatrakuryum

83 Sinir-Kas Kavşağı Bloklarının Özellikleri Depolarizan blok Non Depolarizan blok Blok şekli DEPOLARİZASYON KOMPETİSYON Fasikülasyon Var Yok Antagonizma Yok Var Taşiflaksi Var Yok Etkiyi arttıranlar Etkiyi azaltanlar Volatil anestezikler, Mg, hipotermi Eter, halotan, asidoz Volatil anestezikler, Mg, hipotermi(33 o C ), Asidoz Hafif hipotermi,adrenalin

84 Lokal anestezi uygulama yöntemleri: Topikal anestezi İnfiltrasyon anestezisi Saha bloğu Rejyonal intravenöz anestezi (RIVA) Sempatik ganglion bloklar İletim anestezisi (Spinal, epidural ve caudal)

85

86

87

88

89 Spinal anestezi için; Cilt ve ciltaltı, Dış spinal ligament (Supraspinöz ligament), İç spinal ligament (interspinoz ligament), Ligamentum flavum Epidural boşluk Durameter Araknoid

90 Spinal Anestezi Kontrendikasyonları Uygulama bölgesinde enfeksiyon Kanama diyatezi Hastanın spinal anesteziyi kabul etmemesi

91

92

93

94 supraspinous ligament interspinous ligament ligamentum flavum

95

96

97 Anesteziyolojinin Uygulama Alanları Cerrahi, obstetrik ağrı tedavisi Homeostazın izlenmesi Ağrılı sendromlar Kardiyopulmoner canlandırma Solunum fonksiyonlarının değerlendirmesi Personel eğitimi Araştırma

98 Anestezistlerin Çalışma Yerleri Ameliyathane Uyanma odası Yoğun bakım Solunum tedavi üniteleri Ressusitasyon Acil servis Ağrı klinikleri Akapunktur Eğitim Araştırma

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerlği Ders Programı. Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerlği Ders Programı. Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma 1. YIL ilk yarıyıl (güz dönemi) BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerlği Ders Programı Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma 09.00-09.50 SHMY101 ANES-101 ANES-101

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Spinal, Epidural, Kombine, RİVA ve Komplikasyonları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI. Rejyonel Anestezi Nedir?

Spinal, Epidural, Kombine, RİVA ve Komplikasyonları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI. Rejyonel Anestezi Nedir? Ders 6 Spinal, Epidural, Kombine, RİVA ve Komplikasyonları Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI www.ahmetemreazakli.com Rejyonel Anestezi Nedir? Bilinç kaybı olmaksızın, operasyonun gerçekleşeceği bölgede ağrısızlık

Detaylı

SDÜ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD TIP FAKÜLTESİ DÖNEM V Grup 1 DERS PROGRAMI

SDÜ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD TIP FAKÜLTESİ DÖNEM V Grup 1 DERS PROGRAMI DÖNEM 5 ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON STAJI AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERi: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Stajı bitiminde öğrenci; 1-Hastaları ameliyata hazırlar (Bilişsel alan), 2- Monitörizasyon hakkında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 22. GRUP:

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem IV Anesteziyoloji ve Reanimasyon Staj Eğitim Programı Genel Bilgiler: Staj süresi: 2 hafta ÇOMÜ kredisi: AKTS kredisi: 4 kredi 3 kredi Eğitim Başkoordinatörü: Dönem 4 Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı:

Detaylı

İNHALASYON ANESTEZİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

İNHALASYON ANESTEZİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN İNHALASYON ANESTEZİKLERİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ANESTEZİ DERİNLİĞİ VE MİNİMUM ALVEOLAR KONSANTRASYON Minimum alveoler konsantrasyon (MAC) : 1 atmosfer basınç altında ağrılı bir stimulusa karşı oluşan

Detaylı

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Genel anestetik preparatları I

Genel anestetik preparatları I Genel anestetikler Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 21.10.2010 Genel anestetik preparatları I 2 2/32 1 Genel

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : OKUL NUMARASI :. STAJ DÖNEMİ :. STAJ YAPTIĞI KURUM :. ÖĞRENCİNİN

Detaylı

GATA Web Sayfası Sahibi ve Yazarın İzniyle Sunulmaktadır. Dünyada Anestezi

GATA Web Sayfası Sahibi ve Yazarın İzniyle Sunulmaktadır. Dünyada Anestezi GATA Web Sayfası Sahibi ve Yazarın İzniyle Sunulmaktadır. Dünyada Anestezi ANESTEZİYOLOJİ TARİHÇESİ Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR GİRİŞ 16. yüzyıldan bir hastane görüntüsü Anestezi, kutsal kitaplara göre

Detaylı

ANESTEZİYOLOJİYE GİRİŞ ve GENEL ANESTEZİ. Doç. Dr. Fatiş Altındaş İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD

ANESTEZİYOLOJİYE GİRİŞ ve GENEL ANESTEZİ. Doç. Dr. Fatiş Altındaş İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD ANESTEZİYOLOJİYE GİRİŞ ve GENEL ANESTEZİ Doç. Dr. Fatiş Altındaş İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Anestezi nedir? Hissizlik Genel anestezi Vital fonksiyonlarda kalıcı bir

Detaylı

Tarih Konunun Adı Öğretim Üyesi

Tarih Konunun Adı Öğretim Üyesi 2014-2015 EĞİTİM YILI S.H.M.Y.O ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM ANESTEZİ CİHAZI VE EKİPMANLARI DERS PROGRAMI Tarih Konunun Adı Öğretim Üyesi 19/09/2014 Anestezi Cihazı ve Bölümleri 26/09/2014

Detaylı

GATA Web Sayfası Sahibi ve Yazarın İzniyle Sunulmaktadır. (Not: Fotoğraf dizaynı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kılıçkaya tarafından yapılmıştır) Dünyada Anestezi

GATA Web Sayfası Sahibi ve Yazarın İzniyle Sunulmaktadır. (Not: Fotoğraf dizaynı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kılıçkaya tarafından yapılmıştır) Dünyada Anestezi GATA Web Sayfası Sahibi ve Yazarın İzniyle Sunulmaktadır. (Not: Fotoğraf dizaynı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kılıçkaya tarafından yapılmıştır) Dünyada Anestezi ANESTEZİYOLOJİ TARİHÇESİ Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR

Detaylı

GS hakkında genel bilgiler. GS ilaçları. Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri)

GS hakkında genel bilgiler. GS ilaçları. Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri) GS hakkında genel bilgiler GS ilaçları Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri) Cerrahi anestezinin gelişimi tıp tarihindeki en önemli olaylardan biridir. İnhaler anestezikler; W. Long ve William

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ. Uzm.Dr. Canan ÜNLÜ Dr. Fatma UKİL

N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ. Uzm.Dr. Canan ÜNLÜ Dr. Fatma UKİL N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ Uzm.Dr. Canan ÜNLÜ Dr. Fatma UKİL N-ASETİL SİSTEİNİN AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI NÖROKOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ Anestezi

Detaylı

DOĞUM EYLEMİNE İLİŞKİN GİRİŞİMLER

DOĞUM EYLEMİNE İLİŞKİN GİRİŞİMLER DOĞUM EYLEMİNE İLİŞKİN GİRİŞİMLER DOĞUM EYLEMİNE İLİŞKİN GİRİŞİMLER Eylemin Stimülasyonu Uterotonik ajanların uygulanması ve izlemi Amniyotomi Epizyotomi Forseps Vakum ekstraksiyon Sezaryen Doğum eyleminde

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI UYGULAMA DOSYASI

UFUK ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI UYGULAMA DOSYASI UFUK ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI UYGULAMA DOSYASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ UFUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU FOTOGRAF Öğrencinin Adı

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

Dr. Füsun Bozkırlı ĐNTRAVENÖZ ANESTEZĐKLER

Dr. Füsun Bozkırlı ĐNTRAVENÖZ ANESTEZĐKLER ĐNTRAVENÖZ ANESTEZĐKLER Genel anestezi indüksiyonunda hem intravenöz anestezik ajanlar hem de inhalasyon ajanları kullanılabilmesine rağmen genel olarak intravenöz ajanların kullanımı tercih edilmektedir.

Detaylı

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Sedasyon Uygulamaları Günübirlik Anestezi Sonrası Derlenme Safhaları Modifiye Aldrete Skoru Nedir ve Nerede Kullanılır? Modifiye

Detaylı

Ağrısız Doğumda Sezaryen Endikasyonu Gelişirse! Tülay ÖZKAN SEYHAN

Ağrısız Doğumda Sezaryen Endikasyonu Gelişirse! Tülay ÖZKAN SEYHAN Ağrısız Doğumda Sezaryen Endikasyonu Gelişirse! Tülay ÖZKAN SEYHAN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji A.D. Epidural doğum analjezisi epidural cerrahi anestezi İlk kez 1973 - Milne ve Lawson 112/120

Detaylı

Lokal anestetik preparatları

Lokal anestetik preparatları Lokal anestetikler Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 21.10.2010 Lokal anestetik preparatları 2 2/30 1 3 3/30

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI 1. SINIF I. DÖNEM Matematik Z 2 0 2 2 Sayılar, cebir, denklemler, trigonometri ve logaritma Fizik Z 2 0 2 2 Maddenin mekanik özelliklerini, sıcaklık

Detaylı

Çalışmaya dahil edilme kriterleri

Çalışmaya dahil edilme kriterleri Dr.TUĞBA YİĞİT Amaç Bu çalışmada; koroner arter baypas cerrahisi geçirecek hastalarda genel anesteziyle kombine yüksek torakal epidural analjezinin, genel anesteziyle karşılaştırıldığında hemodinamik parametreler

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

DEĞİŞİK TAZE GAZ AKIM HIZLARININ PEROPERATİF KAS GEVŞETİCİ TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

DEĞİŞİK TAZE GAZ AKIM HIZLARININ PEROPERATİF KAS GEVŞETİCİ TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI DEĞİŞİK TAZE GAZ AKIM HIZLARININ PEROPERATİF KAS GEVŞETİCİ TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Berna UYAN, Hasan Ali KİRAZ, Dilek ÖMÜR *, Mesut ERBAŞ, Serpil EKİN, Hasan ŞAHİN, Hüseyin TOMAN,

Detaylı

YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTADA SEDASYON

YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTADA SEDASYON YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTADA SEDASYON Sedasyon Hastanın korku ve endişe kaynaklı rahatsızlığını azaltmak için santral sinir sistemi ve reflekslerinin farmakolojik ve nonfarmakolojik (psikolojik) yollarla

Detaylı

SDÜ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2014-2015 TIP FAKÜLTESİ DÖNEM V Grup I DERS PROGRAMI

SDÜ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2014-2015 TIP FAKÜLTESİ DÖNEM V Grup I DERS PROGRAMI 08.09.2014 Pazartesi SDÜ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2014-2015 TIP FAKÜLTESİ DÖNEM V Grup I DERS PROGRAMI Yoğun Bakımda Vizit 11:15-12:00 Yoğun Bakıma Giriş Dr. L. Yavuz 13:30-14:15 Sepsis Dr. L.

Detaylı

TRAVMA HASTASINDA SEDOANALJEZİ. Prof. Dr. Mehtap BULUT İstanbul Medipol Üniversitesi Acil Tıp AD

TRAVMA HASTASINDA SEDOANALJEZİ. Prof. Dr. Mehtap BULUT İstanbul Medipol Üniversitesi Acil Tıp AD TRAVMA HASTASINDA SEDOANALJEZİ Prof. Dr. Mehtap BULUT İstanbul Medipol Üniversitesi Acil Tıp AD SUNU PLANI Giriş Tanımlar ve Endikasyonlar Güncel literatür bilgileri 2014 kılavuz önerileri GİRİŞ Acil serviste

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

ANESTEZİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ANESTEZİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ANESTEZİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ANS 1119 TEMEL FİZİK (1 0 1) 1 AKTS Ölçme ve birim sistemleri, Fiziksel büyüklükler, İş-enerji ve güç, Mekanik enerji, Maddenin özellikleri, Akışkanlar, Durgun elektrik,

Detaylı

Doç. Dr. Zerrin Sungur, İstanbul ÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Dr. Zeliha Tuncel, Siyami Ersek GKDCM Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

Doç. Dr. Zerrin Sungur, İstanbul ÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Dr. Zeliha Tuncel, Siyami Ersek GKDCM Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği 19 Mayıs Çarşamba 14:00-16:00 Çalışma Grubu I-İskemik Damar Hastalıklarında Periferik Bloklar Karotis Endarterektomilerde Bölgesel Blok Uygulamaları: Doç. Dr. Zerrin Sungur, İstanbul ÜTF Anesteziyoloji

Detaylı

SEDASYON-ANALJEZİ KAS GEVŞETİCİLER

SEDASYON-ANALJEZİ KAS GEVŞETİCİLER SEDASYON-ANALJEZİ KAS GEVŞETİCİLER MİDAZOLAMIN ÖNERİLEN DOZLARI ORAL 0.5-0.7 mgr/kg Max dox 20 mgr REKTAL 1.0 mgr/kg Max doz 20 mgr NAZAL 0.2-0.4 mgr/kg Max doz 10 mgr SUBLİNGUAL 0.2 mgr/kg * Max doz 2

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU ANESTEZİ ÜNİTELERİ

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU ANESTEZİ ÜNİTELERİ MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU ANESTEZİ ÜNİTELERİ BMM. Serhat ALADAĞ Ağustos 2015 ANESTEZİ ÜNİTELERİ Yetki Grubu: Solunum Sistemleri

Detaylı

SEDASYON UYGULAMALARINDA HANGİ İLAÇLARI KULLANIYORUZ? Yasemin Oyum Acıbadem Bursa Hastanesi YBÜ Sorumlu Hemşiresi 2014

SEDASYON UYGULAMALARINDA HANGİ İLAÇLARI KULLANIYORUZ? Yasemin Oyum Acıbadem Bursa Hastanesi YBÜ Sorumlu Hemşiresi 2014 SEDASYON UYGULAMALARINDA HANGİ İLAÇLARI KULLANIYORUZ? Yasemin Oyum Acıbadem Bursa Hastanesi YBÜ Sorumlu Hemşiresi 2014 SUNU PLANI Benzodiazepinler Barbütüratlar Diğer Sedatifler SEDASYON UYGULAMALARINDA

Detaylı

Travmatik Beyin Hasarı ve Ketamin Kullanımı. Doç. Dr. Tarık Ocak Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Eğitim Kliniği

Travmatik Beyin Hasarı ve Ketamin Kullanımı. Doç. Dr. Tarık Ocak Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Eğitim Kliniği Travmatik Beyin Hasarı ve Ketamin Kullanımı Doç. Dr. Tarık Ocak Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Eğitim Kliniği 1962 yılında Stevens tarafından bulunmuş olup insanlarda ilk kullanımı 1965 yılındadır.

Detaylı

Pediatrik Havayolu Yönetimi

Pediatrik Havayolu Yönetimi Plan Giriş Pediatrik Havayolu Yönetimi Anatomik farklılıklar Anormal pediatrik havayolu Pediatrik havayolunun değerlendirilmesi Havayolu ekipmanları Akdeniz Üni. Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D. Dr. Murat BERBEROĞLU

Detaylı

Anestezi Programı Ders İçeriği

Anestezi Programı Ders İçeriği Anestezi Programı Ders İçeriği İN ADI DÖNEMİ 1 KATEGORİSİ UYGULAMA I ZORUNLU LIK MESLEK İ X OKUL EĞİTİMİ BİREYSEL ÖĞRENME SEÇMELİ 6 155 235 390 Sİ AKTS Sİ 13 ÖĞRENCİYE GENEL UYGULAMASI İLE İLGİLİ BİLGİ

Detaylı

KAS GEVŞETİCİ İLAÇLAR. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

KAS GEVŞETİCİ İLAÇLAR. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN KAS GEVŞETİCİ İLAÇLAR Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Kas Gevşeticiler Myorelaksanlar Nöromuskuler Blokörler 2 Nöromuskuler Blokörler NÖROMÜSKULER KAVŞAK Nöromüsküler kavşak, yapısı ve fonksiyonları bakımından

Detaylı

CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ

CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Ümran Dal 2015-2016 YDÜ Cerrahi Hemşireliği- Perioperatif Hemşirelik Hastanın sağlık ve iyiliğinin yeniden kazanılması ve sürdürülmesi için fiziksel, psikolojik

Detaylı

- İnhalasyon Ajanları - Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

- İnhalasyon Ajanları - Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Genel Anestezi Farmakolojisi - İnhalasyon Ajanları - Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Genel Anestezi Genel anestezide dört temel durum mevcuttur: 1. G e ç i c i b i l i n ç k a

Detaylı

GÜNCEL ANESTEZİ D E R S N O T L A R I

GÜNCEL ANESTEZİ D E R S N O T L A R I GÜNCEL ANESTEZİ D E R S N O T L A R I L E C T U R E N O T E S : CURRENT ANESTHESİA Editör Gülay Ok Şubat 2016 Copyright 2016 ISBN : 978-605-5121-28-0 Eser Editör Editör İletişim Bilgileri : Güncel Anestezi

Detaylı

Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 2 2 1 Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar Anksiyete, kesin olarak tanımlanabilir bir uyarıya bağlanamayan, huzursuzluk,

Detaylı

İntravenöz Anestezikler. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr.Gör.Ahmet Emre AZAKLI / İKBÜ Anestezi Programı Ders Notları

İntravenöz Anestezikler. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr.Gör.Ahmet Emre AZAKLI / İKBÜ Anestezi Programı Ders Notları Genel Anestezi Farmakolojisi - İntravenöz Anestezikler - Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. İntravenöz Anestezikler 1 İdeal Bir IV Anestezik Hızlı, yumuşak bir indüksiyon ve ayılma

Detaylı

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Prof. Dr. A. Necati GÖKMEN DEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji

Detaylı

Postanestezik ajitasyon

Postanestezik ajitasyon Postanestezik ajitasyon Doç.Dr.Serbülent Gökhan BEYAZ Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı Tanım Etyoloji Mekanizma Skalalar İlaç ve yöntemler Sonuç Ajitasyon Stres durumunun davranış olarak

Detaylı

28/04/17 28/04/17. anestezi

28/04/17 28/04/17. anestezi anestezi selcukilhan@firat.edu.tr farmakolojisi ders notları 11 Repolarizasyon dönemi ile zarın yalnızca elektriksel potansiyel değeri dinlenim durumuna erişmiştir, iyon dağılımı ise henüz terstir. Daha

Detaylı

HIZLI SERİ ENTÜBASYON. Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

HIZLI SERİ ENTÜBASYON. Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı HIZLI SERİ ENTÜBASYON Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı GİRİŞ Tanım Metod Araçlar İlaçlar Protokol Öneriler Öğrenim Hedefleri 1. Hava yolu girişimi gereksiniminin

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 5S4G2K_3AS_27_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 5S4G2K_3AS_27_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 5S4G2K_3AS_27_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle

Detaylı

LABORATUVAR HAYVANLARINDA ANESTEZİ

LABORATUVAR HAYVANLARINDA ANESTEZİ LABORATUVAR HAYVANLARINDA ANESTEZİ Prof. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF ANESTEZİYOLOJİ ve REANİMASYON AD ANESTEZİ NEDİR? (Kissin 1993, Eger 2002) Bilinç kaybı Ağrı Kontrolü Hareketsizlik Amnezi Strese cevabın

Detaylı

S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç

S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç Dr.Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği TAV akciğer

Detaylı

Kas Gevşeticiler ve Etki Mekanizmaları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Kas Gevşeticiler ve Etki Mekanizmaları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kas Gevşeticiler ve Etki Mekanizmaları Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kas Gevşeticiler N ö r o m u s k u l e r b l o k e r l e r diye de isimlendirilirler. Analjezik, anestezik

Detaylı

PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE REKTAL YOLLA VERİLEN KETAMİN, MİDAZOLAM VE KLORALHİDRAT PREMEDİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE REKTAL YOLLA VERİLEN KETAMİN, MİDAZOLAM VE KLORALHİDRAT PREMEDİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE REKTAL YOLLA VERİLEN KETAMİN, MİDAZOLAM VE KLORALHİDRAT PREMEDİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Mehmet ÇİMEN, Dr. Halide Oğuş,Dr Banu Şebnem Saraç, Dr. Füsun GÜZELMERİÇ,Dr.

Detaylı

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak Koroner Arter Bypass Greftleme Operasyonlarında Esmolol Hidroklörür ve Magnezyum Sülfatın Laringoskopi ve Trakeal Entubasyona Bağlı Hemodinamik Yanıta Etkileri Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel,

Detaylı

Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER***

Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER*** Mustafa Kemal YILDIRIM*, Tülay TUNÇER PEKER*, Dilek KARAASLAN*, Betül MERMİ CEYHAN**, Oktay PEKER*** Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji AD*, Biyokimya AD**, Kalp Damar Cerrahi

Detaylı

TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ TRANSPLANTASYON ANESTEZİSİ KURSU

TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ TRANSPLANTASYON ANESTEZİSİ KURSU TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ TRANSPLANTASYON ANESTEZİSİ KURSU 25 EKİM 2017 Organizasyon TARD,Transplantasyon Anestezisi Bilimsel Kurulu Bilimsel Komite Dr. Sezgin Ulukaya (Başkan) Dr. Ender

Detaylı

Perfüzyon Teknikleri Programı Ders İçeriği

Perfüzyon Teknikleri Programı Ders İçeriği Perfüzyon Teknikleri Programı Ders İçeriği DERSİN ADI DERSİN KATEGORİSİ SÜRE Perfüzyon I Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Perfüzyon Teknikleri Programı 1. Yarıyıl ZORUNLU DERS MESLEK DERSİ SEÇMELİ DERS Anatomi

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI

ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI DERS KODU ANE 0001 ANE 0002 ANE 0003 ANE 0004 ANE 0005 ANE 0006 ANE 1000 ANE 2000 ANE 3000 ANE 5000 KONU

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahı Gözüyle. Op.Dr. Mesut KÖSEM Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Acıbadem International Hastanesi

Kalp ve Damar Cerrahı Gözüyle. Op.Dr. Mesut KÖSEM Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Acıbadem International Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Gözüyle Op.Dr. Mesut KÖSEM Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Acıbadem International Hastanesi Damaryolu konusundaki gelişmeler, kronik hemodiyaliz tedavisini ve diyaliz sektörünü oluşturmuştur.

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

en kötü ağrı en iyi analjezi Oktay Hakbilir Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

en kötü ağrı en iyi analjezi Oktay Hakbilir Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi en kötü ağrı en iyi analjezi Oktay Hakbilir Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1 PREVALANS Ülkemizde yetişkinlerde ağrı prevalansı %64 Bunların %76 sı kronik ağrı Çocuk ve adölesanda acil başvurularının

Detaylı

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh.

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh. DERS PLANI 1. YARIYIL SIRA DERS KODU DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama KREDİ AKTS 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z 2+2 3 7.5 saat 2 FTR 501 Ortopedik S 2+2 3 7.5 rehabilitasyon 1 saat 3 FTR 520 Kardiyopulmoner

Detaylı

(İnhalasyon Anestezikleri)

(İnhalasyon Anestezikleri) Anestezik Farmakoloji 2017-2018 Bahar / Ders:3 Genel Anestezi Farmakolojisi (İnhalasyon Anestezikleri) Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Hatırlayalım: Genel anestezide dört temel komponenti: 1. G e ç i c i b

Detaylı

GENEL ANESTEZİK İLAÇLAR

GENEL ANESTEZİK İLAÇLAR GENEL ANESTEZİK İLAÇLAR Prof. Dr. Esin AKI-YALÇIN Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 2017 Anestezi = Duyumsama yokluğu Duyumsama yapan ilaç grupları: Genel Anestezik Analjezik Lokal Anestezik ilaçlar Genel

Detaylı

2. SINIF #AEA ANESTEZİ UYGULAMA 2 DERSİ VİZE SINAVI SORULARI

2. SINIF #AEA ANESTEZİ UYGULAMA 2 DERSİ VİZE SINAVI SORULARI 2. SINIF #AEA ANESTEZİ UYGULAMA 2 DERSİ VİZE SINAVI SORULARI 1.Ağrı, kontrol altına alınmadığı takdirde beraberinde pek çok komplikasyonu da meydana getiren ve patofizyolojik bir işleyiş oluşumundan sorumlu

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Taner KÜÇÜKCERİT, Atakan ERKILINÇ. Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Giriş ve Amaç

Detaylı

Yerel Anestezikler. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yerel Anestezikler. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yerel Anestezikler Prof. Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yerel olarak sinir dokusuyla temasta iletiyi dönüşümlü olarak engellerler İleti

Detaylı

Hepsi Bir Arada! Ahmet Emre AZAKLI ya Ait Yayınlanmış Tüm Online Mesleki Çalışmalar

Hepsi Bir Arada! Ahmet Emre AZAKLI ya Ait Yayınlanmış Tüm Online Mesleki Çalışmalar WWW.AHMETEMREAZAKLI.COM Hepsi Bir Arada! Ahmet Emre AZAKLI ya Ait Yayınlanmış Tüm Online Mesleki Çalışmalar ( Özet Teorik Bilgiler El Kitapçığı, Travma Kılavuzu, Pediatrik Anestezi Kılavuzu, İlaç Rehberi,

Detaylı

EĞİTİM YILI DÖNEM IV ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON STAJ EĞİTİM PROGRAMI

EĞİTİM YILI DÖNEM IV ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON STAJ EĞİTİM PROGRAMI 2018-2019 EĞİTİM YILI DÖNEM IV ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON STAJ EĞİTİM PROGRAMI Eğitim Baş koordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Prof Dr Mesut ÜNSAL Dr. Öğr. Üyesi Hakan AYLANÇ Dr.

Detaylı

GİRİŞ. Serebral Oksimetre (NIRS) kardiyak cerrahide beyin oksijen sunumunun monitörizasyonunda sıklıkla kullanılmaktadır

GİRİŞ. Serebral Oksimetre (NIRS) kardiyak cerrahide beyin oksijen sunumunun monitörizasyonunda sıklıkla kullanılmaktadır Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Ayşegül Özgök, Ümit Karadeniz, Dilek Öztürk, Dilan Akyurt, Hija Yazıcıoğlu GİRİŞ Serebral Oksimetre (NIRS) kardiyak cerrahide beyin oksijen

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Toplantı tarihi: Başvuru tarihi: Başvuru sayısı: Karar tarihi: Karar numarası: KARAR: Uygun Düzeltilmesi Gerekir Koşullu Olarak Uygun

Detaylı

13/05/15 OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ SUNU PLANI HASTA TRANSFERİ VE POZİSYON

13/05/15 OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ SUNU PLANI HASTA TRANSFERİ VE POZİSYON OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ NOTE: To change the image on this slide, select the picture and delete it. Then click the Pictures icon in the placeholder to insert your own image. DR. ABDULKADİR

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

DENEY HAYVANLARINDA ANESTEZİ VE ANALJEZİ

DENEY HAYVANLARINDA ANESTEZİ VE ANALJEZİ DENEY HAYVANLARINDA ANESTEZİ VE ANALJEZİ Deneylerde ağrı veya acı en aza indirilmeli. Bu yüzden ağrılı deneylerde genel bir kuraldır: «Deney esnasında anestezi veya aneljezikler kullanılmalıdır!» Anestezik

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111064 Genel Cerrahi 5 K 1 - - 700111082 İç Hastalıkları 4 K 1 - - Ankara Dışkapı

Detaylı

α 2 agonistler Deksmedetomidinin farmakolojisi Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Prof. Dr. Öner SÜZER

α 2 agonistler Deksmedetomidinin farmakolojisi Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Prof. Dr. Öner SÜZER Deksmedetomidinin farmakolojisi Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Prof. Dr. Öner SÜZER Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD α 2 agonistler Apraklonidin Klonidin Deksmedetomidin α-metilnoradrenalin

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

Giresun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi

Giresun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Yatan hastaları bakım veya tedavinin amaçlanmayan sonuçlarından korumak amacıyla ilaç uygulamaları ve operasyon sonrası hasta vital bulgularının takibinin nasıl ve ne sıklıkla yapılacağını

Detaylı

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi AKUT BATIN da ANALJEZİ Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KARIN AĞRISI Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamına karın ağrısı diyoruz. Bu ağrılar; bazen karın

Detaylı

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım Post-kardiyak Arrest Sendromu ve Post-resüsitatif Bakım Yrd.Doç.Dr. Yalçın GÖLCÜK Celal Bayar Üniversitesi Acil Tıp AD Manisa Tarihçe 1740 Fransız Bilimler Akademisi (The Paris Academy of Sciences) boğulma

Detaylı

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur.

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur. NÖR 23 NÖROLOJİ Dr. Ali Kemal ERDEMOĞLU /1 Dr. Ersel DAĞ /2 Dr. Yakup TÜRKEL /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS NOR 7001 MAKALE SAATİ Nöroloji alanında yabancı dergilerde güncel gelişmelere yönelik yayınlanan

Detaylı

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS Gamze SARKILAR, *Cüneyt NARİN, Elmas KARTAL, *Erdal EGE Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD *Selçuk Üniversitesi

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANESTEZİ VE REANİMASYON ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANESTEZİ VE REANİMASYON ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANESTEZİ VE REANİMASYON ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 ÖN SÖZ Bir ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki gelişimi, o ülkedeki nitelikli ve eğitimli iş

Detaylı

GENEL ANESTEZİ İLAÇLARININ BÖBREK VE KARACİĞER FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ

GENEL ANESTEZİ İLAÇLARININ BÖBREK VE KARACİĞER FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ T.C. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı GENEL ANESTEZİ İLAÇLARININ BÖBREK VE KARACİĞER FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi: Hatice ŞAHANOĞLU

Detaylı

ANESTEZİ PROSEDÜRÜ. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: ACB_P

ANESTEZİ PROSEDÜRÜ. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: ACB_P REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 06.05.2013 Madde 5.4 teki hemşire ifadesi anestezi teknisyeni 01 Olarak değiştirildi. Anestezi hasta değerlendirme formlarının İsimleri anestezi öncesi,

Detaylı

Pratik Sınav Tarihi: 22 Nisan 2015 Teorik Sınav Tarihi: 27 Nisan 2015

Pratik Sınav Tarihi: 22 Nisan 2015 Teorik Sınav Tarihi: 27 Nisan 2015 DİSİPLİN/BÖLÜM Teorik Prati k TOPLAM Psikiyatri 27 27 Farmakoloji 18 18 12 2 14 Nöroloji 12 12 Nöroşirurji 16 16 Göz 7 7 Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 10 10 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 1

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ (TARD) ANESTEZİ UYGULAMA KILAVUZLARI POSTANESTEZİK BAKIM

TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ (TARD) ANESTEZİ UYGULAMA KILAVUZLARI POSTANESTEZİK BAKIM TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ (TARD) ANESTEZİ UYGULAMA KILAVUZLARI POSTANESTEZİK BAKIM Kasım 2005 Sayın Meslektaşlarımız, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği, anestezi uygulamalarında

Detaylı

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Kritik Hasta Kim? Hastalık veya travma sonucu hayati fonksiyonları ileri derecede bozulmuş veya her an bozulma riski

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Anestezi Sonrası Hemşirelik Yaklaşımları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI. Anestezi Nedir?

Anestezi Sonrası Hemşirelik Yaklaşımları. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI. Anestezi Nedir? Anestezi Sonrası Hemşirelik Yaklaşımları Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Anestezi Nedir? Dilimize Yunanca dan yerleşmiş olan anestezi kelimesi an olumsuzluk eki ve duyu, his manasındaki estezi sözcüklerinin

Detaylı

Review ANESTEZİDE ÖNCÜLER VE KEŞİFLER TARİHİ. History of Pioneers and Discoveries at Anesthesia. Tuğsan Egemen Bilgin 1

Review ANESTEZİDE ÖNCÜLER VE KEŞİFLER TARİHİ. History of Pioneers and Discoveries at Anesthesia. Tuğsan Egemen Bilgin 1 Review ANESTEZİDE ÖNCÜLER VE KEŞİFLER TARİHİ History of Pioneers and Discoveries at Anesthesia Tuğsan Egemen Bilgin 1 1 Prof. Dr., Mersin University School of Medicine, Dept. of Anesthesiology and Reanimation

Detaylı

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Değerli Meslektaşlarımız, İki yılda bir düzenlediğimiz 8. Ulusal Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Kongresi, 21-24 Kasım 2013 tarihlerinde Kuşadası

Detaylı