Meral ARMUTÇU, Esma SEZER İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 34469, Maslak,İstanbul

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Meral ARMUTÇU, Esma SEZER İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 34469, Maslak,İstanbul"

Transkript

1 POLİ(N-VİNİLKARBAZOL) KAPLAMALARIN PASLANMAZ ÇELİK KOROZYONUNUN ÖNLEMEDEKİ ETKİLERİ Meral ARMUTÇU, Esma SEZER İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 34469, Maslak,İstanbul ÖZET: Bu çalışmada Poli(N-vinilkarbazol) (PNVCz) kaplamaların korozyon önlemedeki etkileri incelenmiştir. Elektrokimyasal yöntemle paslanmaz çelik yüzeyinde polimerizasyon sırasında uygulanan potansiyel aralığının ve yöntemin etkisini incelemek üzere değişik potansiyelerde potansiyodinamik ve potansiyostatik yöntemlerle PNVCz filmleri filmler hazırlanmıştır. Daha sonra bu filmlerin korozyon önlemedeki etkileri 1 M H 2 SO 4 ortamında anodik ve katodik polarizasyon eğrileri ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ölçümleri ile zamana bağlı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre polimerik filmlerin korozyonu önlemede etkili oldukları ve zamanla kendi kendini iyileştiren etkileri olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Paslanmaz çelik, N-vinilkarbazol, Tafel ve EIS ölçümleri. EFFECT OF POLY(N-VINYLCARBAZOLE ) COATING STAINLESS STEEL CORROSION ABSTRACT: In this study corrosion inhibition of Poly(N-vinylcarbazole) coatings were investigated. Polymeric coating with different thickness on stainless steel surface were prepared by potentiodynamic and potentiostatic methods at different potentials in order to test the potantial range and method. Corrosion inhibition effect of these films were investigated by time in 1 M H 2 SO 4 medium by anodic and cathodic polarization curves and electrochemical impedance measurements (EIS). Results suggest that polymeric films inhibite the corrosion and shows self healing behaviour. Key Words: Stainless steel, N-vinylcarbazole, Tafel and EIS measurements 1.GİRİŞ 1985 yılında David DeBery nin [1] elektrokimyasal olarak çelik yüzeyine kaplanan polianilinin (PANI) kuvvetli asit ortamında korozyonu önlemede etkili olduğunu bulmasıyla iletken polimerlerin koroyucu kaplama olarak kullanılması konusundaki çalışmalar artmıştır. Düşük oksidasyon potansiyeli, yüksek iletkenliği, suda çözünebilir özelliği dolayısıyla anilinden sonra en çok kullanılan polimerler pirol ve türevlerinden elde edilenlerdir [2].

2 Paslanmaz çelik üzerine kaplanan polianilin filmlerinin kuvvetli asit ortamında uzun süre bekletilmesiyle korozyona dayanıklı olduğu gözlenmiştir [3]. Ayrıca polianilin kompozitlerinin de epoksilerle hazırlanan blendlerinin de korozyona karşı direnç gösterdikleri bilinmektedir [4]. Potansiyodinamik yöntemle paslanmaz çelik üzerine poly(o-etilanilin) kaplamaların da korozyonu önleme çok etkili olduğu gözlenmiştir [5]. Bu konuda yapılan çalışmalar bazı derleme makalelerde yayınlanmaktadır [6-8]. Daha önce grubumuzca yapılan çalışmalada polikarbazol ve türevlerinin piritin korozyonunu ve fotokorozyonu önlemde etkili olduğu gözlenmiştir [9]. Bu bilgiden hareketle bu çalışmada da polivinilkarbazol kaplamaların çeliğin korozyonuu önlemedeki etkileri incelenmiştir. Deneysel Bölüm Kullanılan malzemeler; N-Vinilkarbazol (NVCz), asetonitril, sodyum perklorat (NaClO 4 ), sülfirik asit (H 2 SO 4 ) hepsi analitik saflıkta olup herhangi bir işlem yapılmaksızın kullanılmıştır. Ölçümler Polarizasyon ölçümleri ve EIS ölçümleri Gamry Reference 600 model potansiyostat ile üç elektrotlu standart elektrokimyasal hücre kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışan elektrot olarak paslanmaz çelik (A=0,2 cm 2 ), yardımcı elektrot olarak Pt spriral elektrot ve referans elektrot olarak Ag elektrot kullanılmıştır. Daha sonra elektrot potansiyelleri gümüş/gümüşklorüre (Ag/AgCl) göre kalibre edilmiştir. Elektrokimyasal polimerizasyonlar 0.1 M NaClO 4 içeren asetonitril ortamında potansiyodinamik ve potansiyostatik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Potansiyel aralığı ve süre değiştirilerek paslanmaz çelik yüzeyinde değişik polimerik filmler elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen polimerik filmlerin korozyon davranışları 1 M H 2 SO 4 ortamında anodik ve katodik polarizasyon eğrileri ve EIS ölçümleri ile test edilmiştir. Empedans ölçümlerinde potansiyodinamik ve potansiyostatik yöntemle yapılan paslanmaz çelik kaplamaları değerlendirilmiştir. Potansiyodinamik kaplama, 0.07 M PNVCz ile 10 döngülü voltagram ve 50 mv/sn tarama hızı ile gerçekleştirilmiştir. Potansiyositatik yöntemle yapılan kaplama ise 0.07 M PNVCz ile 30 saniye uygulanan sabit potansiyel (1.2 V, 1.4 V, 1.6 V) ile elde edilmiştir. Daha sonra PNVC kaplı elektrotlar 1 M H 2 SO 4 çözeltisinde bekletilerek değişik sürelerde empedans ölçümleri alınmıştır. Empedans ölçümlerinin frekans aralığı Hz. olarak alınmış, 10 mv alternatif akım sinyali uygulanmıştır.

3 Sonuçlar ve Tartışma NVCz un paslanmaz çelik yüzeyinde 0.0-1,2 V potansiyel aralığında potansiyodinamik polimerizasyonu sırasında elde edilen döngülü voltamogram Şekil 1 de verilmiştir. Görüldüğü gibi 0,85 V ta monomerin oksidasyonu ile polimerizasyon başlamakta, ikinci döngüde polimer oluşumuna ait 0,45 V ta yeni bir pik gözlenmektedir. Daha sonraki döngülerde polimer birikmesinden dolayı akımlarda artışlar olmaktadır. Bu işlemler potansiyel aralığı V, V olacak şekilde tekrarlanmıştır. Şekil ,2 V aralığında 0.07 M NVCz ün 0.1 M NaClO 4 içeren asetonitril ortamında paslanmaz çelik üzerine polimerizasyonu sırasında 50 mv/sn tarama hızında elde edilen döngülü voltamogramı Daha sonra elde edilen bu polimerik filmlerin 1 M H 2 SO 4 ortamında anodik ve katodik polarizasyon eğrileri elde edilmiştir. Paslanmaz çelik yüzeyinde elde edilen PNVCz filminin V aralığında potansiyodinamik yöntemle polimerleştirilerek 1M H 2 SO 4 ortamında değişik bekleme sürelerinde elde edilen Tafel eğrileri Şekil 2. de verilmiştir. Benzer şekilde V ve V ta elde edilen filmlerinde Tafel eğrileri elde edilmiştir. Bu eğrilerden Tafel ekstrapolasyonu yöntemiyle elde edilen korozyon akımı (I corr ), korozyon potansiyeli(e corr ), anodik ve katodik Tafel eğimleri ( a, c), korozyon hızı (CR) değerleri Tablo de özetlenmiştir.

4 Şekil V aralığında elde edilen PNVCz kaplı paslanmaz çeliğin 1 M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde elde edilen Tafel eğrileri. Şekil 2 ve Tablo den de görüldüğü gibi korozyon akımı değerleri her üç aralıkta kaplanan PNVCz filmi için korozyon ortamında bekleme zamanıyla azalmaktadır. Bu sonuç kaplamanın korozyon ortamında bekletildikçe kendi kendini iyileştirici bir özelliği olduğu göstermektedir. Daha önce yapılan çalışmalarda polimerik kaplamaların bariyer oluşumu ile korozyonu önlediği öne sürülmektedir [6-8]. Kinlen elektroaktif iletken polimerlerin (IP) metali anodik yönde korunmasından sorumlu olduğunu, kaplama sırasında Fe-IP kompleksi oluştuğunu ve bu kompleksindekatalitik olarak oksijeni indirgediğini önermiştir [10]. Bu çalışmada yapılan PNVZ için korozyon akımlarının zamanla azalması ve korozyon potansiyellerinin daha anodik potansiyellere kayması bu öneriyi destekler niteliktedir. Korozyon ortamında eşit sürelerde bekletilmiş PNVCz kaplı paslanmaz çeliklerden en düşük akım 1.4V ta yapılan kaplama durumunda gözlenmiştir. Bu da en uygun kaplama koşulunun 1.4 V olduğunu göstermektedir.

5 Tablo-1. PNVCz ile 1,2 V ta kaplanmış paslanmaz çelik için Tafel değerleri Bekleme I corr (µa) E corr (mv) β a x10 3 (V/decade) β c x10 3 (V/decade) CR (mpy) Süresi(dk) 5 11,2 327,0 562,0 84,7 27, ,9 190,0 675,4 150,6 26, ,1 132,0 977,4 374,6 17,3 Tablo-2. PNVCZ ile 1,4 V ta kaplanmış paslanmaz çelik için Tafel değerleri Bekleme I corr (µa) E corr (mv) β a x10 3 (V/decade) β c x10 3 (V/decade) CR (mpy) Süresi(dk) 5 16,0 336,0 233,4 253,3 38, ,4 320,0 260,6 202,3 27, ,9 75,6 338,2 374,6 4,6 Tablo-3. PNVCz ile 1,6 V ta kaplanmış paslanmaz çelik için Tafel değerleri. Bekleme I corr (µa) E corr (mv) β a x10 3 (V/decade) β c x10 3 (V/decade) CR (mpy) Süresi(dk) 5 153,0 462,0 332,0 258,8 557, ,0 439,0 333,9 336,6 403, ,70 330,0 339,3 354,9 163,2 Daha sonra bu filmlerin kararlılığını izlemek üzere elektrotlar değişik sürelerde korozyon ortamında (1 M H 2 SO 4 ) bırakılarak yine aynı ortamda EIS ölçümleri alınmıştır ,4V aralığında potansiyodinamik yöntemle PNVCz kaplanan elektrodun 1M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde elde edilen Bode ve Bode faz diyagramları Şekil 3. te verilmiştir. Görüldüğü gibi elektrot korozyon ortamında bekletildikçe kapasitif bölge daha düşük frekans aralığına doğru genişlemektedir. Mansfeld ve çalışma arkadaşları kapasitans-direnç geçiş frekansı (f b ) değerlerinini zamana göre değişimlerini inceleyerek kaplamanın karalılığı hakkında bilgiler edinmişlerdir [11]. Bu çalışmada da benzer şekilde kapasitans-direnç geçiş frekansı (f b ) değerleri zamana göre grafiğe yerleştirildiğinde (Şekil 4.) f b değerlerinin zamanla daha düşük bölgeye kaydığı gözlenmektedir. Bu sonuçlardan filmlerin daha kararlı hale geldiğini anlaşılmaktadır. 1.4V ta yapılan kaplamanın kapasitans-direnç geçiş frekansı (f b ) nin yüksek olması ve zamanla sabit kalmasından dolayı filmin daha kararlı olduğu gözlenmektedir.

6 Z"(ohm) 5 dk dk dk 8490 dk Faz Açisi 0,1 1E-3 0,01 0, Frekans (Hz) Şekil 3. Potansiyodinamik yöntemle PNVCz kaplı elektrodun 1 M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde elde edilen Bode ve Bode faz diyagramları ,2 V 1,4 V 1,6 V fb (Hz.) 1 0, Bekleme Süresi (dk) Şekil 4. Potansiyodinamik yöntemle V, V, V ta aralıklarında PNVCz ile kaplanan elektrotların 1 M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerdeki EIS datalarından elde edilen kapasitans-direnç geçiş frekansı (fb) değerlerinin zamana göre değişimi.

7 Daha sonra potansiyostatik yöntemle V, V, V ta kaplamalar yapılmış ve elde edilen filmlerin 1 M H 2 SO 4 ortamında anodik ve katodik polarizasyon eğrileri elde edilmiştir. Paslanmaz çelik yüzeyinde elde edilen PNVCz filminin V aralığında potansiyostatik yöntemle polimerleştirilerek H 2 SO 4 ortamında değişik bekleme sürelerinde elde edilen Tafel eğrileri Şekil 5. de verilmiştir. Benzer şekilde V ve V ta elde edilen filmlerinde Tafel eğrileri elde edilmiştir. Bu eğrilerden tafel ekstrapolasyonu yöntemiyle elde edilen korozyon akımı (I corr ) ve korozyon potansiyeli (E corr ), Tablo-4. de özetlenmiştir. Şekil V aralığında potansiyostatik yöntemle elde edilen PNVCz kaplı elektrodun 1 M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde elde edilen Tafel eğrileri. Tablo V, 1.4 V, 1.6 V ta potansiyostatik yöntemle PNVCz kaplanmış paslanmaz çelik elektrotların Tafel değerleri. Bekleme 1,2 V 1,4 V 1,6 V süresi(dk.) I corr (µa) E corr (mv) I corr (µa) E corr (mv) I corr (µa) E corr (mv) 5 13,6 395,0 14,1 354,0 5,7 384, ,4 374,0 9,0 338,0 2,4 339, ,1 262,0 2,8 227,0 0,5 133,0 Potansiyostatik yöntemle V, V, V sabit potansiyelde elde edilen filmlerin değişik sürelerdeki korozyon akımları kıyaslandığında (Tablo-4.) 1.6V ta elde edilen filmlerin daha düşük değerlere sahip olduğu gözlenmektedir. Bu sonuçlara göre

8 potansiyostatik yöntemle kaplama için en uygun potansiyelin 1.6 V olduğu söylenebilir. Daha sonra bu filmlerin yine 1M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde EIS ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bu ölçümlerden edilen Bode ve Bode faz diyagramları çizilerek Şekil 6. da gösterilmiştir. Filmlerin kararlığını izleyebilmek için yine kapasitans-direnç geçiş frekansının (f b ) zamanla değişimi incelenmiştir (Şekil 7). Z"(ohm) dk. 60 dk dk dk Faz Açisi ,1-90 1E-3 0,01 0, Frekans (Hz) Şekil 6. Potansiyostatik yöntemle PNVCz kaplı elektrodun 1 M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde elde edilen Bode ve Bode faz diyagramları. Bu grafiklerden de görüldüğü gibi 1.2V ta kaplanan film değişken bir davranış gösterirken 1.6V ta kaplanan filmin oldukça kararlı olduğu gözlenmektedir. Potansiyodinamik ve potansiyostatik yöntemle elde edilen filmlerin Tafel ve empedans ölçümleri kıyaslandığında potansiyodinamik yöntem için en uygun potansiyelin 1.4 V, potansiyostatik yöntem için ise 1.6 V ile yapılan kaplama en uygun potansiyel olarak elde edilmiştir. Yöntemler kıyaslandığında ise 0.0-1,4 V aralığında potansiyodinamik kaplama ile elde edilen filmlerin korozyon akımının en düşük olduğu gözlenmektedir. Buna göre PNVCz için korozyon önlemede en etkili aralık ve yöntem olrak önerilebilir.

9 10 1,2 V 1,4 V 1,6 V 1 f b (Hz.) 0,1 0, Bekleme Süresi (dk.) Şekil 7. Potansiyostatik yöntemle PNVCz kaplı elektrodun 1 M H 2 SO 4 ortamında değişik sürelerde V, V, V ta EIS datalarından elde edilen kapasitans-direnç geçiş frekansı (f b ) değerlerinin zamana göre grafiği. Kaynaklar [1] DeBerry, D.W. J.Electrochem.Soc., 1985, 132,1022 [2] a) T. Tuken, Surface & Coatings Technology, 2006, 200, , b) G.M. Spinks, A. J. Dominis, G. G. Wallace, D. E. Tallman, J. Solid State Electrochem. 2002, 6; [3] A.T. Özyılmaz, M. Erbil, B. Yazici, Progress in Organic Coatings, 2004, 51, [4] S. Sathiyanarayanan, S. Muthkrishnan, G. Venkatachari, Electrochim. Acta 2006, 51, [5] Sudeshna Chaudhari, S.R. Sainkar, P.P. Patil, Prog. Org. Coat., 2007, 58, [6] S.Biallazor, A.Kupniewska, Synthetic Metals, 2005, 155, [7] T. Dung Nguyen, T. Anh Nguyen, M.C. Pham, B.Piro, B.Normand, H. Takenouti, J. Electroanal. Chem.,2004, [8] G.M. Spinks, A.J. Dominis, G.G.Wallace, D.E. Tallman, J.Solid State Electrochem., 2002, 6: [9] Sezer E., Saraç A.S., Yavuz Ö., Corr., 1999, 55, 7, ,

10 [10] Kinlen P.J. Silverman D.C. Jeffreys C.R., Syn. Metal, 1997, 85, , 1997 [11] Tsai C.H., Mansfeld F., Corr. Sci. 1993, 49(9),

POLİ(PİROL-KO-O-ANİSİDİN) KAPLI PASLANMAZ ÇELİĞİN KLORÜRLÜ ORTAMDAKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI

POLİ(PİROL-KO-O-ANİSİDİN) KAPLI PASLANMAZ ÇELİĞİN KLORÜRLÜ ORTAMDAKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI POLİ(PİROL-KO-O-ANİSİDİN) KAPLI PASLANMAZ ÇELİĞİN KLORÜRLÜ ORTAMDAKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI Süleyman YALÇINKAYA, Tunç TÜKEN, Birgül YAZICI, Mehmet ERBİL Özet: Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ *

6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ * 6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ * Synthesis and Investigation of Corrosion Performance of 6-Amino-m-Cresol on Stainless Steel Esra PALMANAK

Detaylı

Polianilin (PANi) ve PANi Metal (Cu, Ni) Kompozitlerinin Bakır Üzerine Elektrokimyasal Sentezi ve Antikorozif Özelliklerinin İncelenmesi

Polianilin (PANi) ve PANi Metal (Cu, Ni) Kompozitlerinin Bakır Üzerine Elektrokimyasal Sentezi ve Antikorozif Özelliklerinin İncelenmesi BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 59-66 (212 Polianilin (PANi) ve PANi Metal (Cu, Ni) Kompozitlerinin Bakır Üzerine Elektrokimyasal Sentezi ve Antikorozif Özelliklerinin İncelenmesi Sibel ZOR *, Hatice

Detaylı

BAKIR ÜZERİNDE POLİ(N-ETİLANİLİN)İN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSI B. DURAN a, C. M. TURHAN b, G. BEREKET a, A. S. SARAÇ b a Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya

Detaylı

POLİPİROLLE KOROZYONDAN KORUNMA CORROSION PROTECTION BY POLYPYRROLE

POLİPİROLLE KOROZYONDAN KORUNMA CORROSION PROTECTION BY POLYPYRROLE POLİPİROLLE KOROZYONDAN KORUNMA Abdurrahman ASAN *, Burhan ASLAN, Özgür KORKMAZ * Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, ÇORUM ÖZET: Polipirol (PPy) film, korozyona karşı koruma

Detaylı

ZİRKONYUM, SİLİSYUM, DEMİR VE ÇİNKO BAZLI KAPLAMALARIN KOROZYON ÖNLEMEDEKİ ETKİLERİ

ZİRKONYUM, SİLİSYUM, DEMİR VE ÇİNKO BAZLI KAPLAMALARIN KOROZYON ÖNLEMEDEKİ ETKİLERİ ZİRKONYUM, SİLİSYUM, DEMİR VE ÇİNKO BAZLI KAPLAMALARIN KOROZYON ÖNLEMEDEKİ ETKİLERİ Belkıs USTAMEHMETOĞLU 1, Bülent TEPE 2, Esma SEZER 1 1)İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü,

Detaylı

R. HASANOV, S. BİLGİÇ. Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Beşevler, Ankara, Türkiye

R. HASANOV, S. BİLGİÇ. Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Beşevler, Ankara, Türkiye POLİPİROL, POLİ(N-ETİL ANİLİN) VE POLİPİROL/ POLİ(N-ETİL ANİLİN) KAPLAMALARININ DÜŞÜK KARBON ÇELİĞİNİN 1 M H 2 SO 4 ORTAMINDAKİ KOROZYONUNU ÖNLEME ETKİSİ R. HASANOV, S. BİLGİÇ Ankara Üniversitesi, Fen

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiye. Gazi Üniversitesi, Kimya Bölümü, Ankara, Türkiye

Hitit Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Çorum, Türkiye. Gazi Üniversitesi, Kimya Bölümü, Ankara, Türkiye İLETKEN POLİMER KAPLANMIŞ ALUMİNYUM VE KROMATLAMA YAPILMIŞ ALUMİNYUMUN KOROZYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ K. KARACİF a, T. KIYAK b, B. İNEM c a Hitit Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

BİSFENOL A NIN BAKIRIN LEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA ETKİSİ 1. The Effects of Bisphenol A on Electrochemical Behaviour of Copper*

BİSFENOL A NIN BAKIRIN LEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA ETKİSİ 1. The Effects of Bisphenol A on Electrochemical Behaviour of Copper* BİSFENOL A NIN BAKIRIN LEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA ETKİSİ 1 The Effects of Bisphenol A on Electrochemical Behaviour of Copper* Turgut DOĞAN Kimya Anabilim Dalı Güray KILINÇÇEKER Kimya Anabilim Dalı ÖZET

Detaylı

SÜLFÜRİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA GLİKOLİK ASİT ETOKSİLAT 4-NONİLFENİL ETER İN İNHİBİTÖR DAVRANIŞINA HALOJENÜR İYONLARININ ETKİSİ

SÜLFÜRİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA GLİKOLİK ASİT ETOKSİLAT 4-NONİLFENİL ETER İN İNHİBİTÖR DAVRANIŞINA HALOJENÜR İYONLARININ ETKİSİ SÜLFÜRİK ASİT ORTAMINDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA GLİKOLİK ASİT ETOKSİLAT 4-NONİLFENİL ETER İN İNHİBİTÖR DAVRANIŞINA HALOJENÜR İYONLARININ ETKİSİ E. BAYOL, Y. SÜRME, A. A. GÜRTEN Niğde Üniversitesi,

Detaylı

KOROZIF ORTAMLARDA 42CRMO4 ÇELIĞIN İLETKEN POLIMERLERLE KOROZYONDAN KORUNMASI

KOROZIF ORTAMLARDA 42CRMO4 ÇELIĞIN İLETKEN POLIMERLERLE KOROZYONDAN KORUNMASI KOROZIF ORTAMLARDA 42CRMO4 ÇELIĞIN İLETKEN POLIMERLERLE KOROZYONDAN KORUNMASI Can BOLAT a, Merve DEMIR a, Hande ERKUŞ a, Esin ARDAHANLI a ve Abdurrahman ASAN a* * Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* The Development of Alumina Formed on Aluminium Using Sulphuric Acid Anodizing Technique Suzan KONUKLU Kimya

Detaylı

Korozyon Hızı Ölçüm Metotları. Abdurrahman Asan

Korozyon Hızı Ölçüm Metotları. Abdurrahman Asan Korozyon Hızı Ölçüm Metotları Abdurrahman Asan 1 Giriş Son zamanlara değin, korozyon hızının ölçülmesi, başlıca ağırlık azalması yöntemine dayanıyordu. Bu yöntemle, korozyon hızının duyarlı olarak belirlenmesi

Detaylı

YENİ BİR İLETKEN POLİMER: POLİ(3,8 DİAMİNOBENZO[c]SİNNOLİN) ELEKTROKİMYASAL ÜRETİMİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

YENİ BİR İLETKEN POLİMER: POLİ(3,8 DİAMİNOBENZO[c]SİNNOLİN) ELEKTROKİMYASAL ÜRETİMİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ YENİ BİR İLETKEN POLİMER: POLİ(3,8 DİAMİNOBENZO[c]SİNNOLİN) ELEKTROKİMYASAL ÜRETİMİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Eda AKGÜL a *, Ahmet Ferat ÜZDÜRMEZ b, Handan GÜLCE a, Ahmet GÜLCE a, Emine

Detaylı

YMN70. 42CrMo4 ÇELİĞİNİN POLİPİROL İLE KAPLANMASI VE BU KAPLAMANIN KOROZYONA KARŞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

YMN70. 42CrMo4 ÇELİĞİNİN POLİPİROL İLE KAPLANMASI VE BU KAPLAMANIN KOROZYONA KARŞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ YMN7 42CrMo4 ÇELİĞİNİN POLİPİROL İLE KAPLANMASI VE BU KAPLAMANIN KOROZYONA KARŞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Çiğdem KAYA ve Abdurrahman ASAN Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Detaylı

KOROZYON. Teorik Bilgi

KOROZYON. Teorik Bilgi KOROZYON Korozyon, metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışardan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydan gelen olaydır. Metallerin büyük bir kısmı su

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of Anodic Coating On Aluminum By H 3 PO 4 Anodizing Serap ÇATAL Kimya Anabilim Dalı Mehmet ERBİL Kimya

Detaylı

POLİRODANİNİN BAKIR ÜZERİNE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON DAYANIMININ İNCELENMESİ

POLİRODANİNİN BAKIR ÜZERİNE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON DAYANIMININ İNCELENMESİ POLİRODANİNİN BAKIR ÜZERİNE ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KOROZYON DAYANIMININ İNCELENMESİ Ece ALTUNBAŞ, Ramazan SOLMAZ, Gülfeza KARDAŞ, Birgül YAZICI, Mehmet ERBIL Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

KOROZYON HIZI VE ÖLÇÜMÜ

KOROZYON HIZI VE ÖLÇÜMÜ Korozyon Oranının Belirlenmesinde Faraday'ın Elektroliz Yasaları ve Uygulaması KOROZYON HIZI VE ÖLÇÜMÜ 19. yüzyılda Michael Faraday tarafından yürütülen klasik elektrokimyasal çalışma 1833 ve 1834 yılında

Detaylı

ASİDİK ORTAMLARDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA POLİETİLENGLİKOL TERSİYER OKTİLFENİL ETER İN ETKİSİ

ASİDİK ORTAMLARDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA POLİETİLENGLİKOL TERSİYER OKTİLFENİL ETER İN ETKİSİ ASİDİK ORTAMLARDA YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA POLİETİLENGLİKOL TERSİYER OKTİLFENİL ETER İN ETKİSİ Yavuz SÜRME A. Ali GÜRTEN Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 51200, Niğde

Detaylı

YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ASİDİK ORTAMDA SCHİFF BAZLARI VARLIĞINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ

YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ASİDİK ORTAMDA SCHİFF BAZLARI VARLIĞINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ASİDİK ORTAMDA SCHİFF BAZLARI VARLIĞINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ Emel BAYOL, a Tijen GÜRTEN, b A. Ali GÜRTEN a ve Mehmet ERBİL b a Niğde Üniversitesi Fen-Ed. Fakültesi Kimya Bölümü

Detaylı

ASİDİK ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİĞİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞINA BENZİDİN İN ETKİLERİ

ASİDİK ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİĞİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞINA BENZİDİN İN ETKİLERİ ASİDİK ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİĞİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞINA BENZİDİN İN ETKİLERİ D. ÖZKIR ve E. BAYOL Niğde Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 51200 Niğde, Türkiye ÖZET: Bu çalışmada, yumuşak

Detaylı

Cihaz temel olarak bir çok elektrokimyasal analitik ölçüm metodu standardlarını TEKNİK BİLGİLER

Cihaz temel olarak bir çok elektrokimyasal analitik ölçüm metodu standardlarını TEKNİK BİLGİLER Laboratuar Adı Cihaz Adı Cihaz Teknik Özellikleri KOROZYON LABORATUVARI PARSTAT 4000 Cihaz temel olarak bir çok elektrokimyasal analitik ölçüm metodu standardlarını sağlamaktadır. Potansiyostatik, Potansiyodinamik,

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ OKZALİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ OKZALİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:17-7 LUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TBKSININ OKZLİK SİT NODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of nodic Coating On luminum By H C O nodizing Goncagül KSPLR Kimya

Detaylı

ents are evaluated in corrosion

ents are evaluated in corrosion KOROZYON ARAŞTIRM MALARINDA ELEKTROKİMYASAL ÖLÇÜMLER NE DERECE DOĞRU DEĞERLENDİRİLİYOR? Makalemizi ayrıca aşağıda yararlanmanız üzere paylaşıyoruz. Atıf Yaparken; G. Bereket, H. Gerengi, How truly electrochemical

Detaylı

ALÜMİNYUMUN İLETKEN POLİMER İLE KAPLANMASI VE KAPLAMA MİKROYAPISINA KOROZYONUN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ALÜMİNYUMUN İLETKEN POLİMER İLE KAPLANMASI VE KAPLAMA MİKROYAPISINA KOROZYONUN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 25, No 2, 235-241, 2010 Vol 25, No 2, 235-241, 2010 ALÜMİNYUMUN İLETKEN POLİMER İLE KAPLANMASI VE KAPLAMA MİKROYAPISINA KOROZYONUN ETKİSİNİN

Detaylı

ÇELİK YÜZEYLERDEKİ PİROL KATKILI EPOKSİ BOYALARIN KOROZYONA KARŞI KORUMA REFLEKSİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI ELEKTROKİMYASAL TESTLERLE BELİRLENMESİ

ÇELİK YÜZEYLERDEKİ PİROL KATKILI EPOKSİ BOYALARIN KOROZYONA KARŞI KORUMA REFLEKSİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI ELEKTROKİMYASAL TESTLERLE BELİRLENMESİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası 11. Otomotiv Sempozyumu 8-9 Mayıs 2009 ÇELİK YÜZEYLERDEKİ PİROL KATKILI EPOKSİ BOYALARIN KOROZYONA KARŞI KORUMA REFLEKSİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI ELEKTROKİMYASAL TESTLERLE

Detaylı

0,9 0,8. y = 0,1429x + 2,0898 R 2 = 0,9746 0,7 0,6. 0,5 θ 0,4. y = 0,1033x + 1,5157 R 2 = 0,835 0,3 0,2 0, ln c

0,9 0,8. y = 0,1429x + 2,0898 R 2 = 0,9746 0,7 0,6. 0,5 θ 0,4. y = 0,1033x + 1,5157 R 2 = 0,835 0,3 0,2 0, ln c ALÜMİNYUMUN KOROZYONUNA DİFENOLİK SCHİFF BAZININ ETKİSİ B. DURAN, M. GÜR, A. YURT, S. URGUN Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 26480 Eskişehir, Türkiye ÖZET: 0,1 M

Detaylı

Özet. Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, Korozyon, İnhibitör, 1-(2-Hidroksietil)-2-İmidazolidion. Abstract

Özet. Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, Korozyon, İnhibitör, 1-(2-Hidroksietil)-2-İmidazolidion. Abstract 1-(2-HİDROKSİETİL)-2-İMİDAZOLİDİON (2-HEI) in,5 M HCl ÇÖZELTİSİ İÇİNDE YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONUNA ETKİSİ Ayşen Sarı, Reşit Yıldız, Fatma Sevim Akgül ve İlyas Dehri Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat

Detaylı

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını;

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Bağımsız : 12B4240015 :Dr. Turan YANARDAĞ Proje Başlığı : Çinko, bakır ve pirincin

Detaylı

B. D. MERT, S. GÜNDÜZ, B. YAZICI. Çukurova University, Science and Letters Faculty, Chemistry Department, Balcalı, Adana/ Turkey

B. D. MERT, S. GÜNDÜZ, B. YAZICI. Çukurova University, Science and Letters Faculty, Chemistry Department, Balcalı, Adana/ Turkey 5-AMİNO-1H-[1,2,4]-TRİAZOL-3-KARBOKSİLİK ASİT METİL ESTER İN YUMUŞAK ÇELİĞİN HİDROKLORİK ASİTTEKİ KOROZYONUNA KARŞI İNHİBİSYON ETKİSİ VE KUANTUM HESAPLAMALARI B. D. MERT, S. GÜNDÜZ, B. YAZICI Çukurova

Detaylı

2-AMİNOFENOL ÜN ASİTLİ ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ADSORPSİYON DAVRANIŞI

2-AMİNOFENOL ÜN ASİTLİ ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ADSORPSİYON DAVRANIŞI 2-AMİNOFENOL ÜN ASİTLİ ORTAMDA YUMUŞAK ÇELİK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ADSORPSİYON DAVRANIŞI Hülya KELEŞ a, İlyas DEHRİ b a Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 01330 Adana, Türkiye b Osmaniye

Detaylı

ETİLEN GLİKOL+SÜLFÜRİK ASİT İÇERİSİNDE 7075 ALUMİNYUM ALAŞIMI ÜZERİNDE ALUMİNYUM OKSİT TABAKASININ GELİŞTİRİLMESİ

ETİLEN GLİKOL+SÜLFÜRİK ASİT İÇERİSİNDE 7075 ALUMİNYUM ALAŞIMI ÜZERİNDE ALUMİNYUM OKSİT TABAKASININ GELİŞTİRİLMESİ ETİLEN GLİKOL+SÜLFÜRİK ASİT İÇERİSİNDE 7075 ALUMİNYUM ALAŞIMI ÜZERİNDE ALUMİNYUM OKSİT TABAKASININ GELİŞTİRİLMESİ Sevgi ATEŞ, Rasiha Nefise MUTLU, Başak DOĞRU MERT, Birgül YAZICI Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 14 (2014) OZ5743 (285-289) AKU J. Sci. Eng. 14 (2014) OZ5743 (285-289)

Detaylı

İLETKEN POLİMERLER YARDIMIYLA KOROZYONUN ÖNLENMESİ CORROSION PROTECTION WITH CONDUCTING POLYMERS

İLETKEN POLİMERLER YARDIMIYLA KOROZYONUN ÖNLENMESİ CORROSION PROTECTION WITH CONDUCTING POLYMERS İLETKEN POLİMERLER YARDIMIYLA KOROZYONUN ÖNLENMESİ ÖZET: M. Erbil, T. Tüken, S. Yalçınkaya, B.Yazıcı Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 01330 ADANA Bu çalışmada, polimerlerin sentezi,

Detaylı

y = 0,1788x + 2,4881 R 2 = 0,9406 0,8 0,6 y = 0,1778x + 2,4629 R 2 = 0,9586 0, ln c

y = 0,1788x + 2,4881 R 2 = 0,9406 0,8 0,6 y = 0,1778x + 2,4629 R 2 = 0,9586 0, ln c ASİDİK ORTAMDA ÇELİĞİN KOROZYONUNUN ELEKTROKİMYASAL VE TEORİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ A. YURT, S. URGUN, B. DURAN, M. GÜR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 26480 Eskişehir,

Detaylı

Karbazol içerikli kopolimerlerin elektrokimyasal karakterizasyonu ve sensör davranışları

Karbazol içerikli kopolimerlerin elektrokimyasal karakterizasyonu ve sensör davranışları itüdergisi/c fen bilimleri Cilt:6, Sayı:1, 62-73 Kasım 28 Karbazol içerikli kopolimerlerin elektrokimyasal karakterizasyonu ve sensör davranışları Murat ATEŞ *, A.Sezai SARAÇ İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

Klorürlü Ortamda Yumuşak Çeliğin Elektrokimyasal Davranışlarına Çakşır (Ferula Elaeochytris K.) Özütünün İnhibisyon Etkisinin Belirlenmesi

Klorürlü Ortamda Yumuşak Çeliğin Elektrokimyasal Davranışlarına Çakşır (Ferula Elaeochytris K.) Özütünün İnhibisyon Etkisinin Belirlenmesi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(1), ss. 27-34, Mart 2018 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 33(1), pp. 27-34, March 2018 Klorürlü

Detaylı

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Ar-Ge Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi 1. Giriş Kapısı, 06500, Beşevler/Ankara, Türkiye , Kırşehir, Türkiye

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Ar-Ge Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi 1. Giriş Kapısı, 06500, Beşevler/Ankara, Türkiye , Kırşehir, Türkiye 1,3-DĐAMĐNOPROPANSALĐSĐLALDĐMĐN (SALPN) SHĐFF BAZININ YUMUŞAK ÇELĐK KOROZYONUNA KARŞI ĐNHĐBĐTÖR ETKĐNLĐĞĐNĐN ELEKTROKĐMYASAL POLARĐZASYON TEKNĐKLERĐYLE ĐNELENMESĐ Serhat MAMAŞ a, Bekir Sıtkı ÇEVRĐMLĐ b,

Detaylı

Çelik üzerindeki çevre dostu polipirol kaplamaların korozif ortamdaki yüzeyi koruma refleksinin elektrokimyasal yöntemlerle belirlenmesi

Çelik üzerindeki çevre dostu polipirol kaplamaların korozif ortamdaki yüzeyi koruma refleksinin elektrokimyasal yöntemlerle belirlenmesi Çelik üzerindeki çevre dostu polipirol kaplamaların korozif ortamdaki yüzeyi koruma refleksinin elektrokimyasal yöntemlerle belirlenmesi T.Kıyak, G.Ü Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya B / ANKARA,tulinkiyak@gazi.edu.tr

Detaylı

Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: (NWSATAS) Received: October 2016 ID: A0109 Accepted: January 2017

Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: (NWSATAS) Received: October 2016 ID: A0109 Accepted: January 2017 Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: 1308 7223 (NWSATAS) Received: October 2016 ID: 2017.12.1.2A0109 Accepted: January 2017 Sema Çelik Çukurova University, semacelik84@hotmail.com,

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü DENEY FÖYÜ ELEKTROKİMYASAL KOROZYON Prof. Dr. Deniz UZUNSOY Arş. Gör. Burak KÜÇÜKELYAS 2016-2017 Bahar Dönemi Malzeme Proses Laboratuvarı

Detaylı

An Investıgatıon Of Inhibition Effect Of Herba Hyperıcı And Folium Juglandis On The Corrosion Of Mild Steel

An Investıgatıon Of Inhibition Effect Of Herba Hyperıcı And Folium Juglandis On The Corrosion Of Mild Steel HERBA HYPERICI (SARI KANTARON) VE FOLIUM JUGLANDIS (CEVİZ YAPRAĞI) BİTKİLERİNİN YUMUŞAK ÇELİĞİN KOROZYONU ÜZERİNE İNHİBİTÖR ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI * An Investıgatıon Of Inhibition Effect Of Herba Hyperıcı

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ALTERNATİF AKIM İMPEDANS TEKNİĞİNDE UYGULANAN FARKLI GENLİKLERİN İMPEDANS PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ KİMYA ANABİLİM DALI ADANA, 2011 ÇUKUROVA

Detaylı

HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ KATODİK KORUMA AKIM İHTİYACI DEĞERLENDİRME RAPORU

HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ KATODİK KORUMA AKIM İHTİYACI DEĞERLENDİRME RAPORU 2013 HALİÇ METRO GEÇİŞ KÖPRÜSÜ KATODİK KORUMA AKIM İHTİYACI DEĞERLENDİRME RAPORU Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Timur KOÇ 10.04.2014 DEĞERLENDİRME RAPORU Haliç Metro Geçiş Köprüsü çelik ayaklarına uygulanacak

Detaylı

KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Derya BALKABAK a, Burak ÖZTÜRK a,*, Aylin AYTAÇ b, H. Canan CABBAR a a Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Ankara, 06570 b Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü,

Detaylı

Korozyon tanımını hatırlayalım

Korozyon tanımını hatırlayalım 8..20 Korozyonun kimyasal ve elektrokimyasal oluşum mekanizması Korozyon tanımını hatırlayalım Korozyon tepkimeleri, çoğu metallerin termodinamik kararsızlığı sonucu (Au, Pt, Ir ve Pd gibi soy metaller

Detaylı

Asfalt Betonu İçerisine Konulan Düşük Karbon Çeliğinin %3.5 NaCl Ortamındaki Korozyonunun İncelenmesi

Asfalt Betonu İçerisine Konulan Düşük Karbon Çeliğinin %3.5 NaCl Ortamındaki Korozyonunun İncelenmesi MAKÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://febed.mehmetakif.edu.tr Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (1): 5-11 (2012) Araştırma Makalesi / Research Paper Asfalt Betonu İçerisine

Detaylı

Asfalt Betonu İçerisine Konulan Düşük Karbon Çeliğinin %3.5 NaCl Ortamındaki Korozyonunun İncelenmesi

Asfalt Betonu İçerisine Konulan Düşük Karbon Çeliğinin %3.5 NaCl Ortamındaki Korozyonunun İncelenmesi MAKÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://edergi.mehmetakif.edu.tr/index.php/febed Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (1): 5-11 (2012) Araştırma Makalesi / Research Paper Asfalt

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ BAZI İLETKEN POLİMERLERİN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE UYGULAMALARI BÜLENT ZEYBEK

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ BAZI İLETKEN POLİMERLERİN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE UYGULAMALARI BÜLENT ZEYBEK ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ BAZI İLETKEN POLİMERLERİN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE UYGULAMALARI BÜLENT ZEYBEK KİMYA ANABİLİM DALI ANKARA 2010 Her hakkı saklıdır Bülent ZEYBEK

Detaylı

KETONİK BAZLI REÇİNELERLE PASLANMAZ ÇELİK VE BAKIRIN KOROZYONUNUN ÖNLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Kimyager Kerim ÇOBAN ( )

KETONİK BAZLI REÇİNELERLE PASLANMAZ ÇELİK VE BAKIRIN KOROZYONUNUN ÖNLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. Kimyager Kerim ÇOBAN ( ) İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KETONİK BAZLI REÇİNELERLE PASLANMAZ ÇELİK VE BAKIRIN KOROZYONUNUN ÖNLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Kimyager Kerim ÇOBAN (509041214) Tezin Enstitüye Verildiği

Detaylı

Elektrokimyasal Yolla Karbon Malzeme Yüzeyinde Sentezlenen Politiyofen ve Bazı Türevlerinin Süperkapasitör Aktif Materyali Olarak Kullanımı

Elektrokimyasal Yolla Karbon Malzeme Yüzeyinde Sentezlenen Politiyofen ve Bazı Türevlerinin Süperkapasitör Aktif Materyali Olarak Kullanımı Elektrokimyasal Yolla Karbon Malzeme Yüzeyinde Sentezlenen Politiyofen ve Bazı Türevlerinin Süperkapasitör Aktif Materyali Olarak Kullanımı Görkem Ali VAROL YÜKSEK LİSANS TEZİ Kimya Anabilim Dalı Temmuz

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Süleyman YALÇINKAYA POLİ(PİROL-KO-o-TOLUİDİN) İN ELEKTROKIMYASAL SENTEZİ KARAKTERİZASYONU VE DEMİRLİ MALZEMELER ÜZERİNDE KOROZYON PERFORMANSININ

Detaylı

YUMUġAK ÇELĠĞĠN ASĠDĠK KOROZYONUNA BĠR SALĠSĠLALDĠMĠN SCHĠFF BAZININ ĠNHĠBĠTÖR ETKĠSĠ

YUMUġAK ÇELĠĞĠN ASĠDĠK KOROZYONUNA BĠR SALĠSĠLALDĠMĠN SCHĠFF BAZININ ĠNHĠBĠTÖR ETKĠSĠ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXIII, Sayı:2, 2010 Journal of Engineering and Architecture Faculty of Eskişehir Osmangazi University, Vol: XXIII, No:2, 2010

Detaylı

6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN

6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN DENEY NO KOROZYON 6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN Arş. Gör. Mustafa DURMAZ Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 2) Korozyon, korozyonun elektrokimyasal

Detaylı

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Belli bir ortam içinde bulunan metalik yapının korozyonunu önlemek veya korozyon hızını azaltmak üzere alınacak önlemleri üç ana grup altında toplanabilir. Korozyondan Korunma

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Turgut DOĞAN BAKIR IN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARINA BİSFENOL A NIN ETKİSİ KİMYA ANABİLİM DALI ADANA, 2011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

ARI ÜRÜNLERĐNĐN KOROZYON ĐNHĐBĐTÖRÜ OLARAK KULLANILMASI (The Usage Of Bee Products As A Corrosion Inhibitor) Yrd.Doç.Dr.

ARI ÜRÜNLERĐNĐN KOROZYON ĐNHĐBĐTÖRÜ OLARAK KULLANILMASI (The Usage Of Bee Products As A Corrosion Inhibitor) Yrd.Doç.Dr. ARI ÜRÜNLERĐNĐN KOROZYON ĐNHĐBĐTÖRÜ OLARAK KULLANILMASI (The Usage Of Bee Products As A Corrosion Inhibitor) Yrd.Doç.Dr. Hüsnü GERENGĐ GĐRĐŞ Korozyon genel anlamda, malzemenin bulunduğu ortamda özelliklerini

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME Amaç Elektronikte geniş uygulama alanı bulan geribesleme, sistemin çıkış büyüklüğünden elde edilen ve giriş büyüklüğü ile aynı nitelikte bir işaretin girişe gelmesi

Detaylı

Okan KALENDAR Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Murat ATEŞ

Okan KALENDAR Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Murat ATEŞ ANİLİN VE 3,4-METİLENDİOKSİ ANİLİN İN ELEKTROKİMYASAL POLİMER FİLM ELDESİ İLE TiO 2 NANOPARTİKÜL KOMPOZİT ELDELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE ANTİ-KOROZYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Okan KALENDAR Yüksek

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Gözde TANSUĞ ELEKTROKİMYASAL OLARAK OLUŞTURULACAK POLİPİROL(PPy), POLİ N-METİL PİROL(PmPy) VE PPy/PmPy FİLMLERİNİN DEMİRLİ MALZEMELERİN KOROZYON

Detaylı

H. KAHYAOĞLU, M. TUNÇEL

H. KAHYAOĞLU, M. TUNÇEL BAZI ORGAİK BİLEŞİKLERİİ ASİTLİ ORTAMLARDA ÇELİK MALZEMELERİ KOROZYOU ÜZERİE ETKİSİİ ARAŞTIRILMASI H. KAHYAOĞLU, M. TUÇEL iğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi ABD. iğde ÖZET: Bu çalışmada

Detaylı

Klorürlü Çözeltilerde Sülfatiyazolün Alüminyum Korozyonuna Etkisi

Klorürlü Çözeltilerde Sülfatiyazolün Alüminyum Korozyonuna Etkisi BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 93-101 (2012) Klorürlü Çözeltilerde Sülfatiyazolün Alüminyum Korozyonuna Etkisi Sibel ZOR, Elif YILDIZ Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Özet

Detaylı

NİKEL KAPLANMIŞ FARKLI MALZEMELERİN KOROZYON DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

NİKEL KAPLANMIŞ FARKLI MALZEMELERİN KOROZYON DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI NİKEL KAPLANMIŞ FARKLI MALZEMELERİN KOROZYON DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Mehmet Gavgalı 1, Yaşar Totik 2, Hikmet Altun 3, Burak Dikici 4 1 Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fak. Makine Müh. Böl. Erzurum:

Detaylı

Polianilinin Nanoparçacıklar (TiO 2, Ag, Zn) ile Nanokompozit Film OluĢumu ve Korozyon Önleme Etkilerinin Ġncelenmesi

Polianilinin Nanoparçacıklar (TiO 2, Ag, Zn) ile Nanokompozit Film OluĢumu ve Korozyon Önleme Etkilerinin Ġncelenmesi Polianilinin Nanoparçacıklar (TiO 2, Ag, Zn) ile Nanokompozit Film OluĢumu ve Korozyon Önleme Etkilerinin Ġncelenmesi Erhan TOPKAYA Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı DanıĢman: Doç. Dr. Murat ATEġ

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SODYUM DİKROMAT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SODYUM DİKROMAT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:9- ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ SODYUM DİKROMAT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of Anodic Coating On Aluminum By Na Cr O

Detaylı

ISIL İŞLEMİN AKIMSIZ Ni-B KAPLAMANIN MİKRO-YAPISINA, KOROZYON DİRENCİNE VE SERTLİĞİNE ETKİSİ

ISIL İŞLEMİN AKIMSIZ Ni-B KAPLAMANIN MİKRO-YAPISINA, KOROZYON DİRENCİNE VE SERTLİĞİNE ETKİSİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXII, Sayı:2, 2009 Journal of Engineering and Architecture Faculty of Eskişehir Osmangazi University, Vol: XXII, No:2, 2009

Detaylı

DEMİR,BAKIR VE PİRİNÇ ÜZERİNE TİYOÜRENİN İNHİBİTÖR ETKİSİ

DEMİR,BAKIR VE PİRİNÇ ÜZERİNE TİYOÜRENİN İNHİBİTÖR ETKİSİ DEMİR,BAKIR VE PİRİNÇ ÜZERİNE TİYOÜRENİN İNHİBİTÖR ETKİSİ İ.Şahin, B.Doğru Mert, B.Yazıcı, G.Kardaş ve M. Erbil Çukurova Üniversitesi,Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü,01330,Adana,Türkiye ÖZET: Kükürt

Detaylı

ALTANLAR, S. 1, ERDEM, F. 1

ALTANLAR, S. 1, ERDEM, F. 1 ANKARA ŞEKER FABRİKASI KAZAN BESLEME SUYU VE KAZAN SUYUNDA ST 35.8 VE ÇELİĞİNİN KOROZYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ ALTANLAR, S. 1, ERDEM, F. 1 1 TŞFAŞ. Şeker Enstitüsü, Teknolojik Araştırmalar Bölümü,

Detaylı

AC DEVRELERDE BOBİNLER

AC DEVRELERDE BOBİNLER AC DEVRELERDE BOBİNLER 4.1 Amaçlar Sabit Frekanslı AC Devrelerde Bobin Bobinin voltaj ve akımının ölçülmesi Voltaj ve akım arasındaki faz farkının bulunması Gücün hesaplanması Voltaj, akım ve güç eğrilerinin

Detaylı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı 1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı MURAT EVYAPAN *, RİFAT ÇAPAN *, HİLMİ NAMLI **, ONUR TURHAN **,GEORGE STANCİU *** * Balıkesir

Detaylı

DOGRUDAN METANOL YAKIT PiLi SiSTEMiNDE FARKLI KATALiZÖRLERiN VERiMLiLiKLERiNiN KARŞILAŞTIRILMASI

DOGRUDAN METANOL YAKIT PiLi SiSTEMiNDE FARKLI KATALiZÖRLERiN VERiMLiLiKLERiNiN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZEL EGE LİSESi DOGRUDAN METANOL YAKIT PiLi SiSTEMiNDE FARKLI KATALiZÖRLERiN VERiMLiLiKLERiNiN KARŞILAŞTIRILMASI HAZıRLAYAN ÖGRENCiLER: Ceyda DÜNDAR 10/A 287 Feyza DÜNDAR 10/A 288 2006 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER FBE501 Mühendislik Matematiği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken

Detaylı

LİTYUM HAVA PİLLERİNDE PALADYUMUN ETKİNLİĞİNİN FARKLI ELEKTROLİT ORTAMLARINDA ARAŞTIRILMASI

LİTYUM HAVA PİLLERİNDE PALADYUMUN ETKİNLİĞİNİN FARKLI ELEKTROLİT ORTAMLARINDA ARAŞTIRILMASI LİTYUM HAVA PİLLERİNDE PALADYUMUN ETKİNLİĞİNİN FARKLI ELEKTROLİT ORTAMLARINDA ARAŞTIRILMASI Investigation in Different Electrolyte Environment of the Palladium Lithium Battery Air Batteries Fatma Sevim

Detaylı

POLĠPĠROL VE N-METĠL PĠROLÜN TĠO 2 ĠLE NANOKOMPOZĠT FĠLM OLUġUMU VE KOROZYON ÖNLEME ETKĠLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ

POLĠPĠROL VE N-METĠL PĠROLÜN TĠO 2 ĠLE NANOKOMPOZĠT FĠLM OLUġUMU VE KOROZYON ÖNLEME ETKĠLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ POLĠPĠROL VE N-METĠL PĠROLÜN TĠO 2 ĠLE NANOKOMPOZĠT FĠLM OLUġUMU VE KOROZYON ÖNLEME ETKĠLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ Levent KAMER Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı DanıĢman: Doç. Dr. Murat ATEġ 2014 T.C. NAMIK

Detaylı

Passscheiben Shim washers Ayar pulu

Passscheiben Shim washers Ayar pulu Passscheiben Shim washers Ayar pulu Material / Material / Malzeme: Stahl DC01 WSt. 1.0330 / Edelstahl A2 Steel DC01 WSt. 1.0330 / high-grade steel A2 Çelik DC01 WSt. 1.0330 / Paslanmaz sac A2 DIN 988 PS

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER MÜHENDİSLİĞİ EABD LİSANSÜSTÜ DERSLERİ PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken Polimerler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Kimya Harran Üniversitesi Yüksek Lisans Kimya Mustafa Kemal Üniversitesi 2009

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Kimya Harran Üniversitesi Yüksek Lisans Kimya Mustafa Kemal Üniversitesi 2009 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Abdurrahman AKDAĞ 2. Doğum Tarihi: 28/02/1983 3. Ünvanı: Dr. Öğretim Üyesi 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Kimya Harran Üniversitesi 2004 Yüksek Lisans Kimya

Detaylı

AA6063 Alaşımlı Alüminyum Profilin H 2 SO 4 Elektroliti Kullanılarak Eloksal Kaplanması

AA6063 Alaşımlı Alüminyum Profilin H 2 SO 4 Elektroliti Kullanılarak Eloksal Kaplanması ISSN: 21468168 Sayı: 6, Yıl: 2013, Sayfa: 4145 http://bilader.gop.edu.tr Dergiye Geliş Tarihi: 23.04.2013 Yayına Kabul Tarihi: 02.05.2013 Baş Editör: Naim Çağman Alan Editörü: Yakup Budak AA6063 Alaşımlı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : Reşit YILDIZ Doğum Yeri ve Yılı : Kilis/Merkez, 20.12.1980 Çalıştığı Kurum : Mardin Artuklu Üniversitesi Ünvanı : Yardımcı Doçent Dr. e-mail Adresi : ryildiz80@gmail.com

Detaylı

THE PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF CONDUCTIVE COMPOSITE FILMS OF POLYANILINE AND POLY(VINYL ACETATE) Gülhan GÜNGÖR & Meral KARAKIŞLA *

THE PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF CONDUCTIVE COMPOSITE FILMS OF POLYANILINE AND POLY(VINYL ACETATE) Gülhan GÜNGÖR & Meral KARAKIŞLA * THE PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF CONDUCTIVE COMPOSITE FILMS OF POLYANILINE AND POLY(VINYL ACETATE) Gülhan GÜNGÖR & Meral KARAKIŞLA * *Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, 06100-Ankara,

Detaylı

Nikel Çöktürülmü Karbon Keçe Elektrotun Alkali Ortamda Hidrojen Gazı Çıkı ına Katalitik Etkisinin ncelenmesi

Nikel Çöktürülmü Karbon Keçe Elektrotun Alkali Ortamda Hidrojen Gazı Çıkı ına Katalitik Etkisinin ncelenmesi Nikel Çöktürülmü Karbon Keçe Elektrotun Alkali Ortamda Hidrojen Gazı Çıkı ına Katalitik Etkisinin ncelenmesi R. Solmaz 1, G. Karda 1, Z. Zaimo lu 2, B. Yazıcı 1, M. Erbil 1 1 Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat

Detaylı

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ BORİK ASİT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ*

ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ BORİK ASİT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt:17-6 ALUMİNYUM YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ BORİK ASİT SÜLFÜRİK ASİT ANODIZING YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ* Development Of Anodic Coating On Aluminum By H BO /H SO

Detaylı

DN SERİSİ Entegre Tip

DN SERİSİ Entegre Tip MANYETİK DEBİMETRE DN SERİSİ Entegre Tip Elektromanyetik indüksiyon yasasına dayalı çalışma prensibi 15-1200 mm değişken çap ölçüsünde ölçüm yapabilme Uzun vadeli mükemmel çalışma Paslanmaz gövde yapısı

Detaylı

MANYETİK DEBİMETRE. KULLANILAN SEKTÖRLER Kimya Petro Kimya Su Teknolojileri Otomasyon Uygulamaları DN SERİSİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

MANYETİK DEBİMETRE. KULLANILAN SEKTÖRLER Kimya Petro Kimya Su Teknolojileri Otomasyon Uygulamaları DN SERİSİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ MANYETİK DEBİMETRE DN Elektromanyetik indüksiyon yasasına dayalı çalışma prensibi 15-1200mm değişken çap ölçüsünde ölçüm yapabilme Uzun vadeli mükemmel çalışma Paslanmaz gövde yapısı Zorlu ortam şartlarına

Detaylı

ELEKTROLİZ YÖNTEMİYLE HİDROJEN GAZI ELDESİ

ELEKTROLİZ YÖNTEMİYLE HİDROJEN GAZI ELDESİ ELEKTROLİZ YÖNTEMİYLE HİDROJEN GAZI ELDESİ Gülfeza KARDAŞ, Ramazan SOLMAZ, Birgül YAZICI, Mehmet ERBİL Ç.Ü. Fen-Eebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 01330, Balcalı-ADANA gulfeza@cu.eu.tr, rsolmaz@cu.eu.tr,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 2008 DEVRELER II LABORATUARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 2008 DEVRELER II LABORATUARI DİRENÇ-ENDÜKTANS VE DİRENÇ KAPASİTANS FİLTRE DEVRELERİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. Alçak geçiren filtre devrelerinin çalışmasını anlatınız. 2. Yüksek geçiren filtre devrelerinin çalışmasını anlatınız. 3. R-L

Detaylı

EKOKULU KOROZYON ARAŞTIRMA LABORATUVARI

EKOKULU KOROZYON ARAŞTIRMA LABORATUVARI EKOKULU KOROZYON ARAŞTIRMA LABORATUVARI Düzce Üniversitesi, Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu, İletken Polimer ve Korozyon Araştırma Laboratuvarı; 81900 Kaynaşlı-Düzce Tel: 03805442811 /7851 Fax: 03805442812

Detaylı

BENZOTRİAZOLE ÜN YAPAY DENİZ SUYUNDA, PİRİNÇ-118 ve PİRİNÇ- MM55 ALAŞIMLARININ KOROZYON DAVRANIŞINA ETKİSİNİN, HARMONİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

BENZOTRİAZOLE ÜN YAPAY DENİZ SUYUNDA, PİRİNÇ-118 ve PİRİNÇ- MM55 ALAŞIMLARININ KOROZYON DAVRANIŞINA ETKİSİNİN, HARMONİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ BENZOTRİAZOLE ÜN YAPAY DENİZ SUYUNDA, PİRİNÇ-118 ve PİRİNÇ- MM55 ALAŞIMLARININ KOROZYON DAVRANIŞINA ETKİSİNİN, HARMONİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Hüsnü GERENGİ a a Düzce Üniversitesi, Kaynaşlı Meslek

Detaylı

Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: (NWSATAS) Received: September 2016 ID: A0112 Accepted: April 2017

Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: (NWSATAS) Received: September 2016 ID: A0112 Accepted: April 2017 Technological Applied Sciences Status : Original Study ISSN: 1308 7223 (NWSATAS) Received: September 2016 ID: 2017.12.2.2A0112 Accepted: April 2017 Hüsnü Gerengi Halil İbrahim Uğraş Duzce University, Düzce-Turkey

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KARBAZOL/METİL ETİL KETON FORMALDEHİT REÇİNESİ (Cz/MEKF-R) KOMONOMERİNİN SENTEZİ VE POLİMERİZASYONU YÜKSEK LİSANS TEZİ Kimyager Pelin YAZICI (509031230)

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: CORROSION. Dersin Kodu: MME 4049

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: CORROSION. Dersin Kodu: MME 4049 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KOROZYON Dersin Orjinal Adı: CORROSION Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MME 09 Dersin

Detaylı

Kabul/Accepted. Sorumlu Yazar / Corresponding Author: Tel: Fax: (S. Yalçınkaya).

Kabul/Accepted. Sorumlu Yazar / Corresponding Author: Tel: Fax: (S. Yalçınkaya). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Vol(No): pp, year SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ SAKARYA UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE eissn: 2147835X Dergi sayfası: http://dergipark.gov.tr/saufenbilder

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: CORROSION. Dersin Kodu: MME 4007

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: CORROSION. Dersin Kodu: MME 4007 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KOROZYON Dersin Orjinal Adı: CORROSION Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MME 007 Dersin

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMADA POLİMER MODİFİYE KARBON FİBER MİKRO ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Kim. Sezer KÖYLÜ TOKGÖZ. Anabilim Dalı: KİMYA

ENERJİ DEPOLAMADA POLİMER MODİFİYE KARBON FİBER MİKRO ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Kim. Sezer KÖYLÜ TOKGÖZ. Anabilim Dalı: KİMYA İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENERJİ DEPOLAMADA POLİMER MODİFİYE KARBON FİBER MİKRO ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Kim. Sezer KÖYLÜ TOKGÖZ Anabilim Dalı: KİMYA Programı:

Detaylı

ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Elektrokimyasal hücre

ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Elektrokimyasal hücre ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisiyle etkileşmesi ve sonucunda meydana gelen kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini inceleyen

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Esra PALMANAK YÜKSEK LİSANS TEZİ 6-AMİNO-m-KRESOL POLİMERİNİN BAKIR VE PASLANMAZ ÇELİK ÜZERİNE SENTEZİ VE KOROZYON PERFORMANSININ İNCELENMESİ KİMYA ANABİLİM

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Serap ÇATAL ALUMİNYUMUN YÜZEYİNDEKİ OKSİT TABAKASININ FOSFORİK ASİT(H 3 PO 4 ) ANODİZİNG YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLMESİ KİMYA ANABİLİM DALI ADANA,

Detaylı