İMPLANTASYON VE PLASENTA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İMPLANTASYON VE PLASENTA"

Transkript

1 İMPLANTASYON VE PLASENTA

2

3

4 İmplantasyon İmplantasyon gelişmekte olan embriyonun, uterusun endometriyumuna tutunması olarak tanımlanır. İmplantasyon, plasentanın gelişiminde ilk evredir. Evcil hayvanlarda 3 evrede gerçekleşir. 1. Blastosist veya fötal membranların uterus epiteli ile karşı karşıya gelmesi (apposition). 2. Embriyonik trofoblast ve endometriyal epitel hücrelerinin yapışma (adezyon) veya bağlanması (Bağlanma maternal ve embriyonik hücrelerin apikal yüzeylerindeki mikrovillusların birbirine geçmesidir).

5

6

7

8

9

10 İmplantasyon 3. Blastokistin endometriyuma tutunması veya nüfus etmesi (invazyonu): Bağlanmayı takiben trofoblast hücreleri sitotrofoblast ve sinsityotrofoblast hücrelerine farklılaşır ve böylece blastosist endometriyumun içine doğru hareket eder. Blastosistin gömülmesi sonucu implantasyon tamamlanır.

11

12

13

14 syncytiotrophoblast (S) and cytotrophoblast (C) Fötal damarlar (V).

15

16

17

18

19

20 İmplantasyon zamanları Kemiriciler İnsan Tavşan Kedi Domuz Köpek Koyun Sığır At 5-6 gün 6-7 gün 7-8 gün gün gün gün gün gün gün

21 İmplantasyon tipleri Süperfisiyel (Santral) tip 2. Eksentrik tip 3. İnterstisyel tip 1.

22 Süperfisiyel (Sentral) tip Koriyon kesesi uterus epiteli ile karşı karşıyadır. Uterus duvarına gömülme söz konusu değildir. At, sığır, koyun, domuz, köpek, kedi ve tavşanda görülür.

23 Eksentrik tip Bu tip implantasyonda uterus mukozası blastosist etrafında bir invaginasyon oluşturur. Böylece koriyon kesesinin büyük bir kısmı yavru ile birlikte uterus mukozasına gömülür. Fare, sıçan ve hamsterlerde görülür.

24 İnterstisyel tip Koriyon kesesi uterus mukozasına tamamen gömülür ve hatta uterus epiteli ve bağdokusu ile sarılır. Uterus mukozası embriyoyu tamamen örttüğünden bu olay NİDASYON olarak tanımlanır. Kobay, maymun, yarasa, kirpi ve insanda görülür.

25

26

27

28 İmplantasyonun yeri Eksentrik ve intersitisyel tip implantasyonlarda blastosistin uterusa bağlandığı konum mezometriyumun pozisyonuna bakılarak adlandırılır. Eğer blastosist mezometriyumun uterusa bağlandığı yer ile aynı konumda bulunuyorsa mezometriyal implantasyon adı verilir. Eğer implantasyon mezometriyumun uterusa bağlandığı yerin karşısında şekillenmiş ise bu tip implantasyon anti-mezometriyal implantasyon olarak adlandırılır. Blastosistin iç hücre yığınının (embriyoblast) mezometriyuma göre lokalizasyonu bu tanımlamada etkindir.

29

30 A. Endometrium B. Miyometrium C. Perimetrium D. Mezometrium

31 İnterstisyel antimezometrial interstisyel mezometriyal

32 Ekzentrik anti-mezometrial Süperfisiyal anti-mezometrial Süperfisiyal mezometrial Süperfisiyal anti-mezometrial

33 Plasenta Blastosistin uterus mukozasına implantasyonundan hemen sonra şekillenen ektraembriyonal doku plasenta olarak adlandırılır. Plasentada annenin uterusuna ait endometriyum katmanı Plasenta maternalis, fötüse ait fötal membranlar ise Plasenta fötalis adını alır.

34 Plasenta tipleri Fötal membranlar ve maternal doku arasındaki ilişkiye dayanarak iki temel tip plasenta tanımlanır. Bunlar; Koriyo-vitellin ve Koriyo-allantoik tip plasenta lardır. Koriyo-vitellin membranların damarları endometriyuma bağlanmışsa Koriyo-vitellin plasenta olarak adlandırılır. Keseli hayvanlarda görülür. Eğer koriyo-allantoik membran endometriyuma bağlanmışsa koriyo-allantoik plasenta olarak tanımlanır. Tüm memelilerde görülen plasenta tipidir.

35 Koriyo-vitellin plasenta Yüksek sınıf memelilerde vitellus kesesi, blastosist uterus mukozasına henüz bağlanmadığı dönemde erkenden gelişir. İnsan hariç çoğu memelilerde vitellus kesesinin endodermi blastosistin trofoblast katmanı ile birleşmiş halde olup bilaminar vitellus kesesini oluşturur. Mezodermin ektoderm ve endoderm arasına yayılmasıyla vitellus kesesinin duvarı trilaminar hale geçer ki, koriyo-vitellin plasentanın embriyonik bileşeni olarak işlev görür.

36

37 Korio-vitellin plasenta Koriyo-vitellin plasenta keseli hayvanlarda kalıcı olduğu halde evcil memelilerde geçicidir. Ekstraembriyonik sölomun trilaminar vitellus kesesinin mezodermi içine yayılması ve takiben lateral mezodermin somatik ve şiplanik mezoderm olarak ikiye ayrılmasından hemen sonra fonksiyonu sona erer. Bu değişiklikler sığır, koyun ve domuzda hızla meydana gelir. Bu fonksiyonal vitellus kesesi kısa süreli görülür.

38 Koriyo-vitellin plasenta Köpek ve kedide koriyo-vitellin plasenta gebeliğin 21. gününe kadar fonksiyonel olduğu halde atlarda gebeliğin 8. haftasına kadar varlığını sürdürür. Koriyo-vitellin plasenta endometriyum ile sıkı ve yakın bir ilişki kurmaz.

39

40 Koriyo-allantoik plasenta Koriyo-allantoik plasentanın embriyonik bileşeni allantoisin dış duvarının (şiplanik mezoderm) koriyon kesesininkine kaynaşması ile oluşur. Bu plasentasyon yüksek sınıf memelilerde görülür. Plasentanın embriyonik bileşeni ile endometriyum arasında geniş bir alanda bağlantı vardır. Bu bağlantı yüzeyinin artırılması için koriyon üzerinde koriyonik villus ve koriyonik labirent adı verilen oluşumlar şekillenir.

41

42 Koriyo-allantoik plasenta Koriyo-allantoik plasenta biçimlerine ve endometriyumla ilişkisine göre sınıflandırılır. Koriyon villuslarının kese üzerinde dağılımları ve endometriyumla ilişkileri plasentanın özelliklerinin belirlenmesinde kullanılır. Plasental morfoloji ve koriyon villuslarının bağlanma alanları diffuz (yaygın), kotiledon (çanak şeklinde), zonaria (kuşak şeklinde) ve diskoideal (disk şeklinde) olarak tanımlanır.

43 Koriyo-allontoik plasenta Diffuz plasentasyon kısrakta ve domuzda görülür. Villuslar koriyon kesesi üzerinde uniform bir dağılım gösterir. Kotiledonar plasentasyon ruminantlarda görülür. Koriyonik villuslar kotiledon adı verilen belirli alanlarda sınırlanmışlardır.

44 Koriyo-allontoik plasenta Zonarial plasentasyon evcil karnivorlarda görülür. Koriyonik villuslar koriyon kesesinin ortasında kuşak benzeri bir yapı olarak görülürler. Diskoideal plasentasyon insan, maymun ve kemiricilerde görülür. Villuslar koriyon kesesi üzerinde disk şeklinde bir alanda toplanırlar.

45 Tavşan,sıç an, insan Kedi, köpek Domuz, at Koyun, keçi, sığır

46

47

48

49

50 Plasenta Plasenta, fötus ve anne arasında fizyolojik değişimlere aracılık eder. Yavru ile anne arasında gıda ve gaz alışverişi her iki tarafa ait (uterus duvarındaki ve koriyo-allantois membranlardaki) kan damarları arasında difüzyon yolu ile gerçekleşir. Plasentanın fötal yarımı anne ve yavru kanlarının karışmasını önlemede bir bariyer görevi yapar.

51 Plasenta bariyeri Tüm uteruslu memelilerin plasentalarının temel fonksiyonları benzer olmasına karşılık, plasentasyona katılan fötal ve maternal dokuların farklı olması sonucu plasenta yapıları hayvan türlerine göre farklılık gösterir. En basit kuruluştaki plasentada üçü uterusa, üçü de koriyo-allantois membrana ait olmak üzere toplam altı katman vardır. Bu katmanlar anne ile yavru arasında bir bariyer oluştururlar ki, bu bariyere plasenta bariyeri adı verilir. Bariyer sayesinde fötus için gerekli maddeler anneden fötusa, fötusda oluşan artık maddeler ise anneye geçmektedir.

52 Plasenta bariyerine katılan oluşumlar Koriyo-allantois membrana ait yapılar: a. Allantois kesesi kan damarlarını döşeyen endotel, b. Koriyo-allantoik mezodermal bağ doku c. Koriyon epiteli (trofoblast hücreleri). Uterus mukozasına (endometriyum) ait yapılar: a. Uterus epiteli (lamina epiteliyalis) b. Bağdoku (lamina propriya) c. Uterinal kapilar damarların endoteli

53

54

55 Plasenta bariyerini geçen maddeler Plasentadan en kolay geçebilen maddeler oksijen, su ve inorganik iyonlardır. Daha sonra şeker, lipid ve aminoasitler geçerler. Protein hormonlar ile antikorlar pinositoz yolu ile alınırlar. Antikorlar immun sistem gelişinceye kadar yavruyu korurlar.

56 Plasenta bariyerini geçen maddeler İneklerde antikorlar plasentayı geçemez, bunlar doğum sonrası ilk 36 saatte anne sütü ile alırlar. Fötal taraftan karbondioksit, su, elektrolitler, üre ve diğer atıklar anne tarafına nakledilir. Plasenta B, C, D, E vitaminleri için geçirgendir. Vitamin A ancak provitamin halinde geçebilir. Suda eriyen B ve C vitaminleri A, D ve E ye göre daha çabuk geçer.

57 Plasentaların fötal ve maternal dokulara göre adlandırılması 1. Plasenta epithelio-chorialis, adeciduata villosa diffusa completa;villuslar korion üzerinde her tarafa yayılmışlardır (Tek tırnaklı ve balina plasentası). 2. Plasenta epithelio-chorialis, adeciduata, villosa diffusa incompleta; Villuslar korionun iki ucunda şekillenmemiştir (Domuz plasentası). 3. Plasenta synepithelio-chorialis, adeciduata, villosa cotyledonata; Villuslar korion üzerinde topluluklar (cotiledon) meydana getirirler (Ruminant plasentası).

58 Plasentaların fötal ve maternal dokulara göre adlandırılması 4. Plasenta endotelio- chorialis, deciduata, villosa zonaria; Villuslar korionun orta bölgesinde çepeçevre kemer şeklinde bir topluluk meydana getirirler (Kedi, köpek ve fil plasentası). 5. Plasenta haemo-chorialis, deciduata,villosa discoidea; Villuslar korion üzerinde disk şeklinde topluluk meydana getirirler (İnsan ve maymun plasentası). 6. Plasenta haemo-endothelialis, deciduata, villosa discoidea; Villuslar içinde mezenşim ve allantois kesesi damarlarını içeren epitel ile örtülü silindirik yapılardır ve bunlar villöz plasentayı oluşturur (Sıçan, kobay ve tavşan plasentası)

59

60 Maternal Layers Retained Type of Placenta Endometrial Epithelium Connective Tissue Uterine Endothelium Examples Epitheliochorial Horses, swine, ruminants Endotheliochori al Dogs, cats Hemochorial Humans, rodents

61

62

63

64 Type of Placenta Common Examples Diffuse, epitheliochorial Horses and pigs Cotyledonary, epitheliochorial Ruminants (cattle, sheep, goats, deer) Zonary, endotheliochorial Carnivores (dog, cat, ferret) Discoid, hemochorial Humans, apes, monkeys and rodents

65 Plasentanın hemofagositik bölümleri Karnivorlar ve tek tırnaklı hayvanların plasentasında endometriyum ve koriyon arasında maternal kan birikerek yerleşir. Bu alanlar haematomata, haemophagous organlar, yeşil kenar, kahverengi kenar gibi isimler alır. Bu kanla dolu boşlukların fötüs için demir kaynağı olduğu düşünülmektedir.

66 Plasentanın hemofagositik bölümleri Trofoblastın bu birikmiş kanla temas eden hücreleri mikrovilluslara sahiptir. Bu prizmatik hücrelerin maternal alyuvarları fagosite ettikleri ve böylece embriyonun gelişimi için gerekli olan demiri sağladıkları bildirilmektedir. Hemoglobinin yıkım ürünleri köpek plasentası için yeşil, kedi plasentası için kahverengi olarak gözlenir.

67 1-Plasenta epithelio-chorialis Fötusa ait korion villusları, anneye ait uterus epiteliyle temas halindedir. Gebelik boyunca endometrial dokuda kayıp olmaz, endometrium doğumda bozulmadan kalır ve doğum sırasında atılma olmaz. Bu plasentalara adesiduata (desiduasız plasenta) denir. Kısrak, eşek, domuz ve devede bu tip plasenta bulunur.

68

69 Epitheliochorial type of placenta (sow, mare, ewe, and cow). 1. Endometrial capillary; 2. endometrial interstitium; 3. endometrial epithelium; 4. chorionic epithelium; 5. chorionic interstitium 6. chorionic capillary

70 Domuzlarda implantasyon ve plasentasyon Domuzlarda gebelik süresi (4 ay) gündür. Sentral tip implantasyon vardır. Plasenta epithelio-chorial ve desiduasızdır. Villuslar korion kesesinin iki ucunda oluşmamıştır. Yani villus dağılımı tam değildir. Bu nedenle villosa diffusa incompleta olarak adlandırılır.

71 Domuzlarda implantasyon ve plasentasyon Gelişmenin devamında koriyonik yüzeyde 3 bölge ayırt edilir. Bunlar, plasental zon, paraplasantal zon ve nekrotik zondur. Plasental zon: korionun 2/3 sini kapsayan sentral (merkezi) kısımdır.

72 Domuzlarda implantasyon ve plasentasyon Plasental zonda koryon ve uterus epitel hücrelerinin serbest yüzleri mikrovilluslardan yana zengindir. Plasental zonda ayrıca uterus bezlerinin deliklerinin karşısında bulunan koryon kesesinin trofoblast alanları uterus mukozasına bağlanmaz ve burada areola olarak adlandırılan cepler şekillenir. Areolanın lumeni yüzlek ve derin uterus bezlerinin salgısıyla dolar. Bu salgı histiyotrof (uterus sütü) olarak tanımlanır. Besin maddelerinden zengin olan uterus sütü areolalardaki villuslar tarafından alınarak allantois damarları aracılığıyla yavruya götürülür.

73 Domuzlarda implantasyon ve plasentasyon Paraplasental zon: Plasental zonun periferinde areolasız veya kıvrımsız düz korion bulunan bölgeye denir. Nekrotik zon: Allantois koriyon kesesini damarlaştırır, ancak koriyon kesesinin uç kısımlarına yayılmaz. Bu nedenle koriyon kesesinin damarsız olan uç kısımları kısa bir süre sonra nekrotikleşir. Bu domuz ekstra-embriyonik membranlarının bir özelliğidir.

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Kısraklarda gebelik süresi 11 ay ( gün) dır. Kısraklarda üremenin en önemli özelliği sadece döllenmiş ovumun uterusa geçmesi, döllenmemiş ovumun ise oviduktta kalmasıdır. Sentral tip implantasyon vardır. Plasenta epithelio-chorial ve desiduasızdır. Korion üzerinde villus dağılımı tamdır (villosa diffusa completa)

84 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Domuz ve ruminantlarınkinden farklı olarak at blastosisti implantasyon şekilleninceye kadar yuvarlağımsıdır. Ultrasonografik incelemeler gelişimin günleri arasında embriyonun günde en az bir kez uterusun bir kornusundan diğerine geçtiğini göstermiştir. Gelişimin 17. gününde blastosist uterusun bir kornusunun endometriyumunun karşısına gelir. Gebeliğin 21. gününde embriyo ultrasonografi ile görülebilir.

85 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Kısrak plasentasında villuslar korionun bütün yüzeyine dağılmışlardır ve bu villuslar dallanmış yapıda olup plasentanın uterusa temas bölgesini oluşturdukları villus kümeleriyle genişletirler. Korion üzerindeki dağılmış villus kümeleri kript olarak adlandırılan endometrium üzerindeki oyuklara yerleşir. Fötal dokuda görülen bu villus kümelerine mikrokotiledon adı verilir. Mikrokotiledonlar arasında histrofik beslenemeyi kolaylaştıran çok sayıda areola benzeri boşluklar bulunur.

86

87

88

89

90

91

92 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Endometriyal kupa: Kısrak plasentasının en belirgin özelliği koriyon bandı bölgesindeki endometriyumda endometriyal kupa olarak adlandırılan ülser benzeri yapıların şekillenmesidir. Bu kupalar gebeliğin 35. gününde şekillenir ve 2 mm den 5 cm ye ulaşır, 120. günde atrofiye olur.

93

94

95 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Endometriyal kupa: Gebeliğin 35. gününde koriyon kuşağının prizmatik hücreleri endometriyal epitele penetre olur ve epiteli yıkımlar. Bazal membranı geçerek endometriyal stromaya göç ederler. Bu hücreler göç etme yeteneklerini kaybederler ve endomeriyal kupa hücreleri olarak adlandırılan büyük epiteloid hücrelere dönüşürler.

96

97 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Endometriyal kupa: Gebeliğin 40. gününde ilk kez makroskopik olarak gözlenen endometriyal kupalar endometriyumda hafif kabarıklar olarak ortaya çıkarlar. Daha sonra kupalar genişleyerek krater benzeri çukurluklara dönüşür. 80. günden endometriyal kupa hücreleri giderek soluklaşır ve nekrotikleşir. Sonra hipertrofiye olmuş uterus bezleri salgılarını endometriyal kupaların krater benzeri çukurluklarına boşaltır.

98

99 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon Endometriyal kupa hücreleri equine chorionic gonadotrophin adı verilen gebelik hormonunu salgılarlar. Bu hormon gebe kısrak serumu olarak da adlandırılır (PMSG: Pregnant Mare Serum Gonadotrophin).

100 Kısrakta implantasyon ve plasentasyon PMSG gebeliğin 40. gününde maternal serumda hızla yükselmeye başlar günlerde IU/ml düzeyine ulaşır. Daha sonra azalarak 120. günde belirlenemeyecek düzeye iner. Kısrağın serumunda PMSG nin varlığı gebelik testinde kullanılır. Kısraklarda doğum sırasında amnion koriyondan tamamen ayrıldığı için yavru amnion ile örtülü olarak doğar.

101 2- Plasenta syndesmo-chorialis (synepithelio-chorialis) Korion villusları korionun bazı bölgelerinde ufak gruplar halinde toplanır. Villusların toplu halde bulundukları bu korion kısımlarına kotiledon adı verilir. Korion epiteli uterus epitelinin yer yer dejenerasyonundan dolayı uterus bağ dokusu ile karşı karşıyadır. Bu tip plasenta ruminatlarda görülür.

102 2- Plasenta syndesmo-chorialis (synepithelio-chorialis) Küçük ruminantlarda endometriumun bir bölümü doğumdan sonra atılır. Bazı araştırıcılar koyun ve keçi plasentasını plasenta synepithelio-chorial, kısmi desidualı (partially deciduata), büyük ruminant plasentalarını ise epiteliyo-koriyal olarak adlandırılmaktadır. Epiteliyo-koriyal ve synepitelio-koriyal plasentalarda endometriumda değişiklik olmadığından plasenta adesiduata olarak adlandırılır ve yarım plasenta (Semiplasenta) olarak kabul edilirler.

103 Ruminant Plasentası Gebelik süresi,ineklerde (9 ay 15 gün) gün Koyunlarda gün (5 ay) Keçilerde 150 gündür (5 ay). Ruminantlarda allantois, amnion ve koriyonla kaynaşır. Göbek kordonu kısadır.

104 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon İnek ve koyunda ovulasyondan sonraki 3-4. günde 8 hücreli zigot uterusa gelir. Koyunda 6. günde, inekte ise 8. günde blastosist şekillenir ve zona pellusidadan çıkar. Sığır ve koyunun koriyo-allantois plasentası kotiledonar, adesiduata ve sinepiteliyokoriyal özelliktedir.

105 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon Fötal-maternal kaynaşmada, kotiledon karşısındaki endometrium kısımlarına karunkula veya endometrial ped adı verilir. Kotiledonu oluşturan villuslar bir elin eldivenin parmaklarına girmesinde olduğu gibi karunkuladaki kriptler içine girerler. Karunkulalar bağ dokunun supepiteliyal proliferasyonundan oluşur.

106 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon Sığır ve koyunun endometriyumu karunkular ve interkarunkular alanlardan meydana gelir. Gebe olmayan sığırlarda karunkulalar küçük kabarık cm çapında bez içermeyen alanlardır. Fötal kotiledon ve maternal karunkulaya birlikte plasentom adı verilir. Plasentomların yavru tarafındaki yüzü inekte konveks, keçide düz, koyunda ise konkav yüzeye sahiptirler.

107

108

109

110

111

112

113

114

115

116

117

118

119

120

121

122 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon Chorion epiteli oval ve düzensiz biçimli bir çekirdek içeren prizmatik hücreler ile iki çekirdekli dev hücreler olmak üzere iki tip hücre içerir. İki çekirdekli dev hücreler ruminant plasentasının önemli bir özelliğidir. Trofoblastik hücrelerin sitoplazma bölünmesi olmaksızın sadece çekirdek bölünmesi geçirmesi sonucu şekillenen hücrelerdir.

123 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon Trofoblastta iki çekirdekli dev hücreler sığır, koyun ve keçide gebeliğin 3. haftasında ortaya çıkarlar. Gebeliğin ortalarında total trofoblast hücre popülasyonunun 1/5 ini oluştururlar. Daha sonra azalırlar. İki çekirdekli dev hücreler mikrovillus bağlantıları arasına göç ederler ve bir sinsityum (bir sitoplazma içinde çok çekirdek bulunması) şekillendirmek üzere maternal kript hücreleriyle kaynaşırlar.

124

125 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon Uterus kriptlerini örten epitel hücreleri ise yuvarlak çekirdekli kübik hücrelerdir. İki çekirdekli dev hücreler bu hücreler arasında bulunurlar. Trofoblastik ve kript epitel hücrelerinin mikrovillusları birbiri arasına girer. Koyunda kript hücreleri iki çekirdekli dev hücrelerle bir sinsityum oluşturduklarından belirgin biçimlerini kaybederler.

126

127

128 İnek ile koyunda implantasyon ve plasentasyon İki çekirdekli dev hücreler maternal bağdokuya (lamina propriya) ekzositozla granüller salgılarlar. Bunların fonksiyonu fötal dokudan maternal dokuya kompleks moleküllerin transferidir. Sığır ve koyunda iki çekirdekli hücrelerin plasental laktojen içerdikleri gösterilmiştir. Gebeliğin erken döneminde bu hücreler gebelikle ilişkili glikoprotein ve gebelik spesifik protein B yi içine alan proteinleri sentezlerler. Bu proteinlerin gebeliğin 28. gününde maternal serumda saptanması ile gebelik tanısı konur.

129 Hakiki (Tam) Plasenta Plasenta endothelio-chorialis (karnivor), Plasenta haemo-chorialis(insan, maymun), Plasenta haemo-endothelialis (Kobay,sıçan,tavşan), bu üç plasenta tipinde uterus mukozası ile korion birbiri ile kaynaşmıştır. Endometriumdaki bağ doku hücreleri büyük yuvarlak şekilli desidua hücrelerine dönüşürler. Dolayısıyla bu plasentalar desidualı olarak adlandırılır ve tam plasentayı oluştururlar.

130 3-Plasenta endothelio-chorialis Bu tip plasentada uterus mukozasının endometrium epiteli ve bağ dokusu yıkımlanır. Korion, uterus damar endoteli ile karşı karşıyadır. Endometrial kayıp plasenta gelişimi boyunca ve doğumda meydana gelir. Karnivorlarda görülen bu tip plasenta desidualıdır.

131

132 Karnivor Plasentası Gebelik süresi köpekte 63 gün, kedide 60 gündür. Köpek ve kedilerde plasenta endothelio-chorialis,deciduata, villosa zonaria dır. Endometriyumun epiteli ve bağ dokusu yıkımlandığı için uterus damar endoteli ve korion epiteli karşı karşıyadır.

133

134

135

136 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Östrus siklusunun luteal evresinde köpek ve kedilerde uterus mukozası yüzeysel ve derin uterus bezlerinin hipertrofiye olması sonucu son derece kıvrımlı bir hal alır. Bu evrede uterus mukozası yüzeysel kompakt zon ve derin süngerimsi zon olmak üzere iki bölgeye ayrılır. Yüzeysel zon birkaç bez ve akıtıcı kanaldan oluşur. Derin zonda bezler aralıklı olarak dağılmıştır.

137 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Diğer evcil memelilerden farklı olarak fonksiyonel korpus luteumun sürekliliği gebe ve gebe olmayan hayvanlarda aynıdır. Gebeliğin devamlılığı için blastosistten sinyal alınmasına gerek yoktur.

138 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Vitellus kesesi gebeliğin geç dönemine kadar eritropoiesisin önemli bir yeri olarak işlev görür. Vitellus kesesi kalıntısı doğuma kadar varlığını sürdürür. Trofoblastik villuslardan ibaret olan koriyovitellin plasenta uterus epitelini aşındırır ve stromaya yayılır.

139 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Daha sonra oluşan koriyo-allantoik villuslar uterus bezlerinin deliklerine uzanarak endometriyuma invaze olur. Trofoblastik villuslara uterus dokusunun cevabı hücrelerin proliferasyonu ve büyümesi ile damarların genişlemesidir. Uterus epiteline invaze olduğu zaman hücreler dış sınırlarını kaybederler ve parçalanmış çekirdekli homojen protoplazma yığınları şekillendirirler. Bu amorf materyal simplazma olarak adlandırılır.

140 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Simplazmanın maternal dokuya yayılması sırasında trofoblast yüzey epiteli, bez epitelini ve aynı zamanda sub-epiteliyal stromayı da yıkımlar. Bağlanma zonunun periferindeki kan damarlarından başka maternal kan damarları bozulmadan kalır ve giderek tamamen trofoblastik hücreler tarafından kuşatılır. Bununla birlikte bağlanma zonunun periferindeki vasküler hasar koriyon ve endometriyum arasında maternal kanın birikimine neden olur.

141

142 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Koriyon kesesi üzerinde plasentasyona katılan alan kuşak tarzında olup kesenin ortasında yer alır. Evcil etçillerin plasentasında şu yapılar bulunur. Bunlar; Plasental labirentler Birleşme katmanı (Junctional zone) Glanduler veya süngerimsi katman

143 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Plasental labirentler: Kedide labirentler maternal kapilarları kuşatan dikey villuslardan ibarettir. Köpekte ise plasental labirentlerin villusları son derece dallanmıştır ve loblu bir yapıya sahiptirler.

144 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Birleşme katmanı (Junctional zone): Birleşme katmanı invaze olan villusların uçları, maternal kan damarları, uterus bezlerinin salgıları ve maternal hücre döküntülerinden oluşur. Bu katmandaki trofoblast hücreleri histiyotrofu absorbe ederler. Köpeklerde yüzeysel ve derin uterus bezleri arasına girmiş belirgin bir bağdoku katmanı bulunur. Bu katman birleşme katmanı ve derin süngerimsi kat arasında bir sınır oluşturur.

145 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Glanduler veya süngerimsi katman: Derin süngerimsi katmanda uterus bezleri hipertrofiye olmuşlardır ve süngerimsi bir görünüme sahiptirler. Bezlerin lumenleri genişlemiş olup salgı ve bez epitel hücrelerinin düküntülerinden oluşan nekrotik bir materyalle doludur. Bu katmanda bağdoku azdır ancak son derece damarlıdır.

146 Gebeliğin 30. gününde köpek plasentası: Koriyo-allantoik membran (C), plasental labirent (PL) nekroz zonu (N), glandular boşluklar (GC), haemophagus zon (H), supraglandular kat (S), derin endometrial glands (GD) and miyometrium (M)

147

148 Kedi ve köpekte implantasyon ve plasentasyon Anatomik incelemelerde plasental zonun (plasenta zonaria) her iki kenarında yeşil renkte dairesel bir bant gözlenir. Bu bant marginal hematom (hematofagus) olarak adlandırılır. Bu kısımda histiotrofik beslenme gerçekleşir. Choriyon kesesinin geri kalan kısımları polar zon olarak adlandırılır.

149

150

151 4-Plasenta haemo-chorialis Fötal koriyon,uterus mukozasının epiteli, bağ dokusu ve damar endoteli yıkımlandığı için anne kanı ile temas halindedir. Bu tip plasenta insan ve maymunda görülür.

152

153

154

155 İnsan Plasentası Gebelik süresi insanda 266 (9 ay 10 gün) gündür. Fertilizasyondan sonra 1. haftada embriyo uterus lumeninde serbest haldedir ve histotrofik beslenir. 8. günden itibaren blastosist endometrium stromasına kısmen gömülmüş durumdadır. Gelişmenin 12. gününde endometriuma tamamen gömülür. Sinsityal hücreler stromanın derinliğine doğru ilerleyerek anne kapillar endotelini aşındırır ve maternal kan dolaşımı trofoblastik sistemden geçerek uteroplasental dolaşım oluşur.

156 İnsan Plasentası Gelişmenin ilk haftalarında koriyonun çevresi tümüyle villuslarla kaplıdır. Gebelik ilerledikçe embriyonik kutuptaki villuslar gelişerek koriyon frondozum u oluşturur. Embriyonik kutbun karşısındaki villuslar dejenere olup kaybolduklarından koriyonun bu yüzü 3. ayda düzleşir ve koriyon laeve olarak adlandırılır.

157 İnsan Plasentası Koriyondaki bu yapı değişikliği endometriumun fonksiyonel tabakası olan ve doğumda atılan desiduanın yapısını da etkiler. Desidua; Gebelikte ki fonksiyonel endometriyuma karşılık gelir. Bu tabaka sıkıca bir araya gelmiş lipid ve glikojenden zengin desidual hücrelerden oluşur.

158 Üç bölüma ayrılır: Desidua bazalis; Embriyonun implante olduğu endometriyumun dip bölgesidir. Desidua kapsülaris; implante olmuş embriyonun yüzeyini örten endometriyum bölgesidir. Desidua parietalis; implantasyon bölgesi dışında kalan tüm endometriyum bölgesini tanımlar.

159

160

161

162 İnsan Plasentası Koriyon boşluğunun büyümesiyle basınç altında kalan desidua kapsüllaris dejenere olup kaybolur. Koriyon laeve karşı taraftaki uterus duvarıyla kaynaşır. Böylece uterus lumeni kapanır. Koriyon frondozum, desidua bazalisle birlikte plasentayı oluşturur. İnsan ve maymun plasentası: plasenta haemo-chorialis, desiduata, villosa discoidea

163

164

165

166

167

168

169 5- Plasenta haemo-endothelialis Bu plasentasyonda hem uterus mukozasında hem de korion villuslarında zedelenme görülür. Fötal damarların sadece endoteli anne kanı ile ilişkilidir. Bu tip plasenta kobay, sıçan ve tavşanda görülür.

170 Plasentadan salgılanan hormonlar Plasentanın sinsityotrofoblast tabakasından 4 hormon sentezlenir. 1-İnsan korionik gonodotropin(hcg). 2-Plasental laktogen somatomamotropin 3-Progesteron 4-Östrojen

İmplantasyon. Plasenta

İmplantasyon. Plasenta İmplantasyon Plasenta İMPLANTASYON Blastosist evresindeki embriyonun uterus mukozasına sıkı veya gevşek bir biçimde bağlanması ( Bu bağlanma plasentayı oluşturur) İmplantasyon Tipleri 1.Central (superficial)

Detaylı

PLASENTANIN OLUŞMASI. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

PLASENTANIN OLUŞMASI. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU PLASENTANIN OLUŞMASI Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Plasentanın tanımı Chorion ile uterus mukozasının birbirine kaynaşmasından meydana gelmiş, yavru ile anne arasında metabolik ve hormonal ilişkiyi

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU *Köpek, kedi, maymun, ve insan görülür. *Uterus mukozası ile chorion birbirine sıkı sıkıya yapışmış ve kaynaşmıştır. *Decidua şekillenmiştir. *Doğum sırasında az veya

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı korunması gerekir.

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ VE GÖBEK KORDONU Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı

Detaylı

PLASENTA. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK

PLASENTA. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK PLASENTA Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK TAM PLASENTA Köpek, kedi, kemiriciler, maymun ve insanda rastlanan plasentalardır. Uterus ile chorion birbirine sıkı sıkıya yapışmıştır. Desidua şekillendiği için az yada

Detaylı

Gebelik. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Dersi. Prof. Dr Fatin CEDDEN

Gebelik. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Dersi. Prof. Dr Fatin CEDDEN Gebelik Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Dersi Prof. Dr Fatin CEDDEN 0.1 mm boyutundaki zigot gelişerek ana ağırlığının % 1-3 (pluripar) ile %8-10 (unipar)kadar bir ağırlığa ulaşarak dünyaya gelir.

Detaylı

PLASENTA. Bu dokuda anneye ve yavruya ait iki kısım vardır; a. Plasenta maternalis. b. Plasenta fötalis

PLASENTA. Bu dokuda anneye ve yavruya ait iki kısım vardır; a. Plasenta maternalis. b. Plasenta fötalis PLASENTA PLASENTA: Chorion ile uterus mukozasının (endometrium) kaynaşmasından meydana gelmiş, yavru ile anne arasında metabolik ve hormonal ilişkiyi sağlayan extraembriyonal bir dokudur. Bu dokuda anneye

Detaylı

GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI

GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI (Fertilizasyon, Segmentasyon, İmplantasyon ve Bilaminar disk) PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN FERTİLİZASYON A ) Germ hücrelerinin fertilizasyon bölgesine taşınması Oositin ampullaya

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL MEMELİLERDE GELİŞİM GİRİŞ Memelilere örnek olarak insanın embriyonik gelişimi ele alınacaktır. Memelilerin yumurtaları alesital tiptedir, yani vitellüsü yok denecek kadar azdır. Ancak yumurtada eşit olarak

Detaylı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 8.Hafta ( 03-07 / 11 / 2014 ) FETUS FİZYOLOJİSİ 1.Embriyonun Gelişmesi 1.) Plasenta 2.) Amnion Kesesi ve Amnion Sıvısı Slayt No: 9 1.) EMBRİYONUN GELİŞMESİ

Detaylı

EXTRAEMBRİYONAL KESELER

EXTRAEMBRİYONAL KESELER EXTRAEMBRİYONAL KESELER Embriyo yapraklarındaki değişimlerle extraembriyonal keseler şekillenir. 1. Amnion kesesi 2. Vitellus kesesi 3. Allantois kesesi 4. Chorion kesesi Amnion ve chorion kesesinin

Detaylı

Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir.

Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir. Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir. Ovaryumda meydana gelen değişiklikler ovogenezis ve ovulasyon

Detaylı

Plasentanın Görevleri ve İkiz Gebelik. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK

Plasentanın Görevleri ve İkiz Gebelik. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK Plasentanın Görevleri ve İkiz Gebelik Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK Plasentanın Görevleri : Plasentanın fonksiyonu çok yönlüdür. 1) Metabolizma organı görevini görür. 2) Solunum organı olarak hizmet eder. 3)

Detaylı

PLASENTASYON VE ĠMPLANTASYONU

PLASENTASYON VE ĠMPLANTASYONU PLASENTASYON VE ĠMPLANTASYONU PLASENTASYON VE BLASTOSĠSTĠN ĠMPLANTASYONU I. PLASENTASYON Plesenta ve embriyonik fetal membranlar (Amnion, Chorion, Allantois ve Vitellüs kesesi) embriyonun -Dış etkilere

Detaylı

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir.

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir. BÜYÜME VE GELİŞME Zigot ile başlayıp yeni bir birey oluşması ile sonlanan olayların tamamına gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, segmentasyon (bölünme), gastrula (hücre göçü),farklılaşma ve organogenez

Detaylı

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

Yaşamın Birinci Ha-ası İmplantasyon ve İkinci Ha-a

Yaşamın Birinci Ha-ası İmplantasyon ve İkinci Ha-a Dönem 1-Sunum 2/ 2015 Yaşamın Birinci Ha-ası İmplantasyon ve İkinci Ha-a Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD www.alpcan.com Yaşamın 1. Ha-ası (Preimplantasyon Dönemi

Detaylı

Patologlar için Plasental Gelişim ve Histoloji. Dr. Serap Toru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Antalya/Türkiye

Patologlar için Plasental Gelişim ve Histoloji. Dr. Serap Toru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Antalya/Türkiye Patologlar için Plasental Gelişim ve Histoloji Dr. Serap Toru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Antalya/Türkiye Sunum Akış Planı Tanım Gelişimi Makro ve Mikroanatomi Histoloji Plasentayı

Detaylı

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU EMBRİYOLOJİ VE GENETİK 1 DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 2/16 EMBRİYOLOJİ NEDİR? Embriyoloji; zigottan, hücreler, dokular, organlar ile tüm vücudun oluşmasına kadar geçen ve doğuma kadar devam

Detaylı

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine EPİTEL DOKU EPİTEL DOKU Birbirine bitişik hücrelerden yapılmıştır. Hücreler arası madde çok azdır. Ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere her üç embriyon yaprağından köken alır. Epitel dokusu mitoz

Detaylı

İmplantasyon İkinci Haftada Embriyogenez Üçüncü Haftada Embriyogenez

İmplantasyon İkinci Haftada Embriyogenez Üçüncü Haftada Embriyogenez İmplantasyon İkinci Haftada Embriyogenez Üçüncü Haftada Embriyogenez Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD Yaşamın İkinci Haftası İmplantasyon Trofoblast invazyonu

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Mezoderm: Dorsal, intermedier (ara) ve lateral mezoderm olmak üzere 3 bölüm halinde gelişir. Dorsal mezodermden; - somitler ve bölümleri (dermatom, myotom ve sklerotom)

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Yumurta tipleri : Çeşitli hayvan yumurtaları, taşıdıkları lecithus (vitellus) maddesinin azlığına

Detaylı

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Polylecithal tip olan kanatlı yumurtasında vitellus membranı ile sarılmış bulunan yumurta hücresi, yumurta sarısı, sitoplazma ve nükleustan ibarettir. Ovulasyonda,

Detaylı

HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu asli.memisoglu@deu.edu.tr GELİŞME - Genel İnsan vücudunda 30 trilyondan fazla hücre vardır Doğru yerleşimli

Detaylı

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Siklus: Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan dönem; hormonların etkisiyle üreme organlarının belirli dönemlerde gösterdigi degişim, döngü. Siklik

Detaylı

MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER

MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Oligolecithal tip yumurta, lecithus (vitellusu) azdır, İsolecithal durum (vitellus eşit dağılır); Bölünme

Detaylı

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Döllenme Sperm hücresinin ovuma girip kaynaşması olayına (fekondasyon) Döllenme denir. Bu olgu

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

FERTİLİZASYON-Döllenme

FERTİLİZASYON-Döllenme FERTİLİZASYON-Döllenme Tanım Spermatozoon ile Oosit II nin birleşerek yeni bir canlı olan ZİGOT u şekillendirmesi Ovulasyonla yumurta yoluna atılan Oosit korona radiata hücreleri ile sarılıdır. - Oosit

Detaylı

Gebeliğin Erken Teşhisi

Gebeliğin Erken Teşhisi Gebeliğin Erken Teşhisi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Dersi Prof. Dr. Fatin Cedden Gebelik teşhisinde isabet Gebe olmayanların mümkün olan en kısa zamanda isabetle teşhis edilebilmesinin ekonomik

Detaylı

MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER

MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER YUMURTA TİPİ : Oligolecithal DÖLLENME : Monospermy BÖLÜNME : Total aequal Zigot Birinci meridyonal bölünme ile iki kardeş hücre meydana gelir. (Blastomerler

Detaylı

Örtü Epiteli Tipleri:

Örtü Epiteli Tipleri: Tek Katlı: Tek Katlı Yassı Epitel Tek Katlı Kübik Epitel Tek Katlı Prizmatik Örtü Epiteli Tipleri: Basit Kinosilyalı Çizgili Kenarlı Yalancı Çok Katlı( Psödostratifiye) Prizmatik Epitel Çok Katlı: Çok

Detaylı

ÜNİTE 18 PLASENTA VE FETAL DOLAŞIM

ÜNİTE 18 PLASENTA VE FETAL DOLAŞIM ÜNİTE 18 PLASENTA VE FETAL DOLAŞIM Dr. Berrin Zuhal Altunkaynak 18.1. Plasenta ve Fötal Membranlar Plasentanın fötal bölümü ve fötal membranlar, fetüsü uterusun endometriyumundan ayırır. Plâsenta yavrunun

Detaylı

DİŞİ ÜREME ORGANLARI

DİŞİ ÜREME ORGANLARI DİŞİ ÜREME ORGANLARI Dişi üreme organları dişi gamet hücresi ovumu (yumurtayı) üreten ovaryumlar ile ovumun döllendiği, döllenme sonrasında gebeliğin şekillendiği ve gelişen yavrunun dışarı çıkarıldığı

Detaylı

Plasenta Amniyon Çoğul Gebelikler

Plasenta Amniyon Çoğul Gebelikler Dönem 1- Sunum 5/ 2012 Plasenta Amniyon Çoğul Gebelikler Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji- Embriyoloji ABD hgp://histemb.medicine.ankara.edu.tr koryon boşluğu Plasenta = Desidua

Detaylı

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistemler Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistem İskelet Sistemi İskeletin Görevleri Vücuda şekil verir. Vücuda destek sağlar. Göğüs kafes ve kafatası kemikleri

Detaylı

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN KAN DOKUSU Prof. Dr. Levent ERGÜN 1 Kan Dokusu Plazma (sıvı) ve şekilli elemanlarından oluşur Plazma fundememtal substans olarak kabul edilir. Kanın fonksiyonları Transport Gaz, besin, hormon, atık maddeler,

Detaylı

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER Amphioxus (Branchiostoma lanceolatum): Derin olmayan tuzlu sularda, kumda kazdıkları oyuklarda yaşar. Omurga ya da kafa bulunmaz. Çiftleşme mevsiminde bu oyuklardan

Detaylı

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir.

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir. Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların doğumdan önceki, kanatlı hayvanların ise kuluçka dönemindeki hayatını inceler.

Detaylı

Fertilizasyon,Yarıklanma ve İmplantasyon,Bilaminar Disk Oluşumu. Prof.Dr.Murat AKKUŞ

Fertilizasyon,Yarıklanma ve İmplantasyon,Bilaminar Disk Oluşumu. Prof.Dr.Murat AKKUŞ Fertilizasyon,Yarıklanma ve İmplantasyon,Bilaminar Disk Oluşumu Prof.Dr.Murat AKKUŞ Tuba uterinanın ampulla bölgesinde erkek ve dişi gametlerin kaynaşmasıyla gerçekleşir. Spermiumlar dişi genital yollarında

Detaylı

Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez

Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez Prof.Dr. Alp Can Histoloji-Embriyoloji ABD Embriyoloji (Gelişim Bilimi) [embriyo=cenin, logos=bilim] Tanımsal (deskriptif embriyoloji) Gelişim mekanizmaları İnsanın

Detaylı

EPİTEL DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN

EPİTEL DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN EPİTEL DOKUSU Prof. Dr. Levent ERGÜN https://www.google.com.tr/search?q=centrosome&espv=2&biw=1280&bih=918&source=lnms&tbm=isch&sa=x&ved=0ahukewjvgupqk7dsahvrd5okhsgcc- 0Q_AUIBigB#tbm=isch&q=epitehelial+cell+types&*&imgrc=leEWEd2z9XOqMM:

Detaylı

Dişi genital organları; Ovaryum,ovidukt, uterus, serviks, vagina, vulva Ovaryum; sağda ve solda karın boşluğuna asılı olarak bulunan 1 çift organdır.

Dişi genital organları; Ovaryum,ovidukt, uterus, serviks, vagina, vulva Ovaryum; sağda ve solda karın boşluğuna asılı olarak bulunan 1 çift organdır. OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma evreleri vardır. Dişi üreme sistemi; ovumun üretilmesi, erkek ve dişi eşey

Detaylı

TROFOBLAST İNVAZYON YETMEZLİĞİ PREEKLAMPSİ. Dr.Aylin Okçu Heper Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

TROFOBLAST İNVAZYON YETMEZLİĞİ PREEKLAMPSİ. Dr.Aylin Okçu Heper Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı TROFOBLAST İNVAZYON YETMEZLİĞİ PREEKLAMPSİ Dr.Aylin Okçu Heper Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı EKSTRAEMBRİYONİK TROFOBLASTLAR EMBRİYO Staun Ram and Shalev Reproductive Biology

Detaylı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.) Göbek Kordonu 2.) Fetus ve Fetal Dolaşım Fizyolojisi 3.) Fetusun Aylara Göre Gelişimi Slayt No: 10 2 7.) FETUS Üçüncü gebelik

Detaylı

Erken gebelik (4-10 hf) USG: Neler görmem gerekir ve neler görmeliyim?

Erken gebelik (4-10 hf) USG: Neler görmem gerekir ve neler görmeliyim? Erken gebelik (4-10 hf) USG: Neler görmem gerekir ve neler görmeliyim? Doç.Dr.Miğraci TOSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ad. 1/54 4-10 hft USG de Tespit Edilmesi

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Döllenmiş yumurta hücresinden birinci meridyonal bölünme ile iki kardeş hücre meydana gelir. Bunlar eşit büyüklüktedirler.

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Polylecithal tip olan kanatlı yumurtasında vitellus membranı ile sarılmış bulunan yumurta hücresi, yumurta sarısı, sitoplazma ve nükleustan ibarettir. Ovulasyonda,

Detaylı

İmplantasyon-Desidualizasyon Erken Embriyogenez (2-3. haftalar)

İmplantasyon-Desidualizasyon Erken Embriyogenez (2-3. haftalar) Dönem I-Sunum-3, 2010 İmplantasyon-Desidualizasyon Erken Embriyogenez (2-3. haftalar) Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD Yaşamın İkinci Haftası İmplantasyon (6.

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

Normal plasenta morfolojisi, Erken gebelik materyalinde örnekleme, Gebelik yaşı ve ölümden sonraki intervalin tahmini değerlendirmesi

Normal plasenta morfolojisi, Erken gebelik materyalinde örnekleme, Gebelik yaşı ve ölümden sonraki intervalin tahmini değerlendirmesi Normal plasenta morfolojisi, Erken gebelik materyalinde örnekleme, Gebelik yaşı ve ölümden sonraki intervalin tahmini değerlendirmesi Doç.Dr. Sema ZERGEROĞLU BLASTOGENEZ Zigotun tekrarlayan mitoz bölünmeleri

Detaylı

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama 1. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 1.HAFTA (AMAÇ, KAPSAM VE TERMİNOLOJİ) Üreme nedir? Üreme çeşitleri Prokoryot ve ökaryot canlılarda üreme Hücre düzeyinde üreme Üreme

Detaylı

Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) 1.1.Erkek Üreme Hücreleri Spermler akrozom 1.2.Dişi Üreme Hücreleri Yumurtalar vitellus

Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) 1.1.Erkek Üreme Hücreleri Spermler akrozom 1.2.Dişi Üreme Hücreleri Yumurtalar vitellus Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) Üreme hücreleri erkeklerde sperm dişilerde yumurta adını alır.yumurtanın meydana gelişi oogenezis, spermin meydana gelişi ise spermatogenezis adını

Detaylı

2) Deri ve epidermal oluşumların meydana gelişi :

2) Deri ve epidermal oluşumların meydana gelişi : 2) Deri ve epidermal oluşumların meydana gelişi : Deri (cutis): Epidermis ve dermis olmak üzere iki tabakadan yapılmıştır. Bu tabakalardan Epidermis, ektodermden yapılmış olup dışta bulunur; Dermis ise

Detaylı

Amphioxus ta Zigottan Sonraki Gelişmeler

Amphioxus ta Zigottan Sonraki Gelişmeler Amphioxus ta Zigottan Sonraki Gelişmeler 1 Amphioxus Derin olmayan tuzlu sularda (Deniz sahillerinde) kumda kazdıkları oyuklarda yaşarlar. Erkek ve dişiler, eşey hücrelerini suya bırakırlar. ----------------DÖLLENME

Detaylı

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME I. HAYVANLARDA ÜREME Gerek omurgalılarda gerekse omurgasızlarda üreme organlarına gonad denir. Genellikle dişi organ ovaryum, erkek organ testis olarak adlandırılır. Omurgasız

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

Hücreler arası Bağlantılar ve Sıkı bağlantı. İlhan Onaran

Hücreler arası Bağlantılar ve Sıkı bağlantı. İlhan Onaran Hücreler arası Bağlantılar ve Sıkı bağlantı İlhan Onaran Doku organisazyonu: Hücrelerin bağlanması 1- Hücre-matriks bağlantıları: ekstraselüler matriks tarafından hücrelerin bir arada tutulması 2- Hücre-hücre

Detaylı

CANLILARDA DÖLLENME PROF.DR. NURSEL GÜL

CANLILARDA DÖLLENME PROF.DR. NURSEL GÜL CANLILARDA DÖLLENME GİRİŞ Erkek ve dişi gametin birleşmesi olup iki olayında nedenidir. Bu iki önemli olayın birisi yumurtanın aktive olması yani gelişime engel olduğu bildirilen sitostatik faktörün etkisiz

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 Hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücreler belli

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

ENDOTEL YAPISI VE İŞLEVLERİ. Doç. Dr. Esra Atabenli Erdemli

ENDOTEL YAPISI VE İŞLEVLERİ. Doç. Dr. Esra Atabenli Erdemli ENDOTEL YAPISI VE İŞLEVLERİ Doç. Dr. Esra Atabenli Erdemli Endotel, dolaşım sistemini döşeyen tek katlı yassı epiteldir. Endotel hücreleri, kan damarlarını kan akımı yönünde uzunlamasına döşeyen yassı,

Detaylı

Organizmanın en sert dokusudur. Kemik dokusunun hücreler arası maddesinin içinde kollajen teller ve inorganik elemanlar bulunur. İnorganik elemanlar

Organizmanın en sert dokusudur. Kemik dokusunun hücreler arası maddesinin içinde kollajen teller ve inorganik elemanlar bulunur. İnorganik elemanlar KEMİK DOKUSU Organizmanın en sert dokusudur. Kemik dokusunun hücreler arası maddesinin içinde kollajen teller ve inorganik elemanlar bulunur. İnorganik elemanlar hidroksiapatit kristalleri olarak tanımlanır.

Detaylı

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir?

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? On5yirmi5.com İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? Yayın Tarihi : 16 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 1/4/2017) A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

b. Amaç: Histoloji ders içeriği ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Histoloji ders içeriği ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. HİSTOLOJİ-EMBRİYOLOJİ I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: Histolojiye girişin öğretilmesi. b. Amaç: Histoloji ders içeriği ile ilgili genel bilgi c. Öğrenim Hedefleri: Histolojiyi tanımlama, kullanılan ölçü birimleri,

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

Kas Dokusunun Gelişimi. Doç.Dr. E.Elif Güzel

Kas Dokusunun Gelişimi. Doç.Dr. E.Elif Güzel Kas Dokusunun Gelişimi Doç.Dr. E.Elif Güzel Kasların çoğunluğu mezodermden gelişir paraksiyal mezoderm lateral mezodermin somatik ve splanknik tabakaları neural krest hücreleri Paraksiyal mezoderm İskelet

Detaylı

Kanatlı Hayvanlarda Genital Sistemin Yapısı. Yumurtanın Oluşumu ve Yapısı

Kanatlı Hayvanlarda Genital Sistemin Yapısı. Yumurtanın Oluşumu ve Yapısı Kanatlı Hayvanlarda Genital Sistemin Yapısı Yumurtanın Oluşumu ve Yapısı Genital Sistemin Bölümleri 1.Ovaryum 2.Yumurta Yolu (Ovidukt) -İnfundibulum -Magnum -İstmus -Uterus 3.Vagina KLOAKA Kanatlı Hayvanlarda

Detaylı

Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve

Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve erkek cinsiyet hücreleridir. Gametogenezis: Dişi ve

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI TİP 1 DİABETES MELLİTUS VE GESTASYONEL DİABETLİ GEBE PLASENTALARININ NORMAL GEBE PLASENTALARI İLE KARŞILAŞTIRMALI

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI 1- Vücuda şekil vermek 2- Kaslara bağlantı yeri oluşturmak ve hareketlerin yapılmasına olanaksağlamak 3- Vücut ağırlığını taşımak 4- Vücudun yumuşak kısımlarını korumak

Detaylı

KAS DOKUSU. Kontraksiyon özelliği gelişmiş hücrelerden oluşur Kas hücresi : Fibra muskularis = Kas teli = Kas iplikleri

KAS DOKUSU. Kontraksiyon özelliği gelişmiş hücrelerden oluşur Kas hücresi : Fibra muskularis = Kas teli = Kas iplikleri KAS DOKUSU Kontraksiyon özelliği gelişmiş hücrelerden oluşur Kas hücresi : Fibra muskularis = Kas teli = Kas iplikleri Kasın Fonksiyonu Hareket Solunum Vücut ısısının üretimi İletişim Organların kontraksiyonu

Detaylı

Sıkı bağ dokusu yapısında parankimi yada dalak pulpasını. birbiriyle devamlılık gösteren bölümlere ayıran trabekulaların

Sıkı bağ dokusu yapısında parankimi yada dalak pulpasını. birbiriyle devamlılık gösteren bölümlere ayıran trabekulaların Sıkı bağ dokusu yapısında parankimi yada dalak pulpasını birbiriyle devamlılık gösteren bölümlere ayıran trabekulaların uzandığı fibroelastik bir kapsülle sarılıdır. Dalağın orta çizgisindeki hilumda kapsül

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

DİŞİ ÜREME SİSTEMİ PROF.DR. NURSEL GÜL

DİŞİ ÜREME SİSTEMİ PROF.DR. NURSEL GÜL DİŞİ ÜREME SİSTEMİ DİŞİ ÜREME SİSTEMİ Dişi bireylerde üreme sistemi beş temel yapıdan oluşur : ovaryumlar (yumurtalıklar) yumurta kanalları (Fallop tüpleri) uterus (rahim) serviks vagina OVARYUMLAR Yumurta

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ

HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ Hücre içi ve hücre dışı sıvılar bileşimleri yönünden oldukça farklıdır. Hücre içi sıvı intraselüler sıvı, hücre dışı sıvı ise ekstraselüler sıvı adını alır.

Detaylı

Solunum: Solunum sistemi" Eritrositler" Dolaşım sistemi"

Solunum: Solunum sistemi Eritrositler Dolaşım sistemi Solunum Fizyolojisi Solunum: O 2 'nin taşınarak hücrelere ulaştırılması, üretilen CO 2 'in uzaklaştırılması." Bu işlevin gerçekleştirilebilmesi için üç sistem koordinasyon içinde çalışır:" " Solunum sistemi"

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN TANIMLAR: Hormon: Yunanca = uyarma, canlandırma, harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve sinir yoluyla vücudun

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su KAN DOKUSU Kanın Bileşenleri Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08 Plazma :%55 Hücreler : %45 Plazmanın %90 su Kan Hücreleri Eritrosit Lökosit Trombosit Agranulosit Lenfosit Monosit Granulosit Nötrofil

Detaylı