TEKNOPARK. (Ön Çalışma) Prof.Dr. Şaban Şimşek Sağlık Bilimleri Üniversitesi. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Yerleşkesi 25 Kasım 2015 / İSTANBUL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEKNOPARK. (Ön Çalışma) Prof.Dr. Şaban Şimşek Sağlık Bilimleri Üniversitesi. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Yerleşkesi 25 Kasım 2015 / İSTANBUL"

Transkript

1 TEKNOPARK (Ön Çalışma) Prof.Dr. Şaban Şimşek Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Yerleşkesi 25 Kasım 2015 / İSTANBUL

2 Giriş (1) Günümüzde toplumların ekonomik kalkınmışlık ve toplumsal refah düzeylerini belirleyen en önemli etken; teknolojik gelişme ve bilimsel alanlardaki ilerlemelerdir. Bu da ancak akademik bilgi ve Ar-Ge ye dayalı teknoloji yoğun ürün ve üretim yöntemleriyle gerçekleşebilmektedir. Kanımca; ülke bağımsızlığı da bunlardan ayrı tutulamaz.

3 Giriş (2) Bugün, ülkemiz yenilikçiliğe dayalı bir ekonomik kalkınma modeli ne geçiş sürecindedir. Yenilikçilik teknolojik gelişmelere, teknolojik gelişmeler bilgi üretimine, bilgi üretimi profesyonel Ar-Ge birimlerinin faaliyetlerine, bunun temeli de üniversitelere bağlıdır. Profesyonel Ar-Ge birimleri ise Teknoparklarda (Teknoloji Geliştirme Bölgeleri) yoğunlaşmaktadır. Bu yapı; yeni akademik bilgi ile teknolojik uygulamanın aynı çatı altında toplandığı Üniversite-Sanayi-Devlet İş Birliği Modelidir (Üçlü Sarmal Modeli). - Üniversite; bilgiyi üretir. - Sanayi; bu bilgiyi uygulamaya koyar. - Devlet; destek verir.

4 Teknopark Tanım (1) Uluslararası Bilim Parkları Derneği nin tanımı: (IASP): Teknoparklar; ana amacı, bünyesindeki bilgi tabanlı firmaların, yenilikçilik (inovasyon) ve rekabetçilik kültürünü destekleyerek toplumun zenginliğini artırmak olan (uzmanlaşmış profesyonellerce yönetilen) bir girişimdir. Bu amaçların sağlanabilmesi için bir teknopark;. Üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları, firmalar ve pazar arasında bilgi ve teknoloji akışını yönetir ve teşvik eder.. Kuluçka merkezleri yardımıyla yenilikçi firmaların oluşmasını ve büyümesini kolaylaştırır.. Firmalara, girişimcilere Yüksek kalitede mekân ve olanaklar sağlar.

5 Teknopark Tanım (2) Kanuna göre tanım (4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu) TGB (Teknoloji Geliştirme Bölgesi), yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelen firmaların, belirli bir üniversitenin imkanlarından yararlanarak (veya yazılım) ürettikleri/geliştirdikleri teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği siteyi veya bu özelliklere sahip teknoparkı ifade eder.

6 Teknopark Tanım (3) Bana göre; bir cümle ile asıl vurgulanması gereken nokta: Akademik teorik bilginin, pazarlanabilir teknolojik ürünlere dönüştürüldüğü çalışma alanı olmalıdır.

7 Bu iş zor iş; teknoparkla tekneparkı karıştırmamak lazım!

8 İsimlendirme (1) Bu yapının farklı ülkelerde farklı isimleri vardır: - Teknoloji Parkı (Technology Park/Teknopark), - Teknokent (Teknopolis/Teknopol), - Bilim Parkı (Science Park), - Araştırma Parkı (Research Park), - Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Technology Development Zone), - Teknoloji Geliştirme Merkezi (Technology Development Center), - Teknoloji Koridoru (Technology Corridor), - Yenilik Merkezi (Innovation Center)

9 İsimlendirme (2) Ülkemizde; - Her ne kadar 4691 sayılı Kanun da Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ismi kullanılmış olsa da, - Teknoloji ve Park kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşan teknopark tabirinin kullanımı daha yaygındır.

10 Teknopark ın Hedefleri (1) Üniversitedeki akademik birikimin teknolojik ürünlere dönüştürülüp ekonomik değer kazanması için üniversite ile sanayinin işbirliği yapabileceği bir çalışma ortamı oluşturmak. Yüksek teknoloji kullanan firmaların oluşmasını teşvik etmek ve bu yolla; - Ürün kalitesini ve verimliliği arttırarak pazarı genişletmek, - Üretim maliyetlerini düşürerek bu ürünlerden daha çok insanın istifade etmesine imkan tanımak. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak.

11 Teknopark ın Hedefleri (2) Sanayinin uluslararası rekabet gücünü artırmak ve bu yolla dışa bağımlılığı azaltmak. Teknolojiye dayalı bölgesel ve ekonomik gelişmeyi hızlandırarak yeni yatırım imkanları ve istihdam oluşturmak. Firmalar arası sinerji ve işbirliği fırsatlarını arttırmak. Yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamak. Bilim insanı, araştırmacı ve nitelikli kişilere iş imkânı yaratarak memleket yararına kullanmak ve beyin göçünü önlemek

12 Teknopark ın Sağladığı Avantajlar İstihdam. Finansal destekler. Vergi muafiyetleri. Şirketler arası dayanışma, işbirliği Kuluçka merkezleri ile genç girişimcilere iş koçluğu. TTO aracılığıyla nitelikli destekler. Üniversitenin personelinden ve diğer imkanlarından faydalanabilme. Büro, çalışma sahası ve işletimi ile ilgili tüm gerekenler.

13 İdeal bir Teknopark için Teknoloji üretmenin dört temel öğesi: 1. Nitelikli (araştırmacı) insan gücü, 2. Yeterli bilgi birikimi, 3. Yeterli finansal kaynak, 4. Programlı Ar-Ge projeleri. Ayrıca: - Yörenin Ar-Ge ve sanayi kapasitesinin yeterli olması, - Üniversite ile sinerjiyi en üst düzeyde tutabilmek için bölgenin kampüs alanlarının içerisinde veya yakınında olması, - Üst düzeyde bir çalışma ve yaşam alanı sunabilmesi - TTO, Kuluçka Merkezleri kurulması, destekler önemli öğelerdendir.

14 Tarihçe (1) ABD'de; lerde: Silicon Valley, larda Research Triangle Park. Fransa'da; - Sophia Antipolis Science Park (biraz daha geniş vizyonlu) Üniversite dışında olan bu alanlarda; endüstriyel, teknolojik, felsefi ve sanatsal fikirlerin bir araya gelmesi ile yenilikçilik ve buluşların daha kolay gelişebileceği öngörülmüş. Ancak bugün, daha yeni bir model olarak üniversite içinde veya yanında endüstri ile birlikte Ar-Ge birimlerinin ve personellerinin iç içe çalışabileceği alanlar tercih edilmektedir. ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi ülkeler ürettikleri katma değerin önemli bölümünü teknoparklardaki Ar-Ge çalışmalarından elde etmektedirler.

15 Tarihçe (2) ABD ve Kanada da doktora mezunlarının yarıdan fazlası üniversite dışında çalışıyor. ABD de, 2008 yılında; - Ar-Ge şirketlerinde çalışanların sayısı 27,1 milyon. - Toplam Ar-Ge harcamaları 330 milyar Dolar. Ülkemizdeki doktora mezunlarının genel eğilimi üniversitede öğretim üyesi olarak kalmak. Avrupa üniversitelerinde de kısmen böyle. Bu sebeplerle sanayimiz Batı nın geliştirdiği teknolojik bilgi ve pratiği (knowhow) satın alıyor; ama tabii ki eskisini!.. Çünkü; hiç bir ülke ürettiği en yeni ve ileri teknolojiyi, parasıyla da olsa satmak istemiyor.

16 Tarihçe (3) Ülkemizde: Ülkemizde teknopark kavramı 1980 li yılların ortalarında gündeme gelmiştir; da, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) öncülüğünde Türkiye de Teknoparkların Kurulması Projesi kapsamında çalışmalar başlamıştır de, TÜBİTAK MAM Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulmuş, 1998 de KOSGEB tarafından kabul edildikten sonra Bakanlıkça onaylanmış ve böylece ilk teknopark kurulmuştur. Yasal zemin; - 26 Haziran 2001 tarihinde çıkarılan 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile oluşmuştur. - İlgili uygulama yönetmeliği ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanıp tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir yılında ise 6170 Sayılı Kanun ile 4691 in bazı bölümleri değiştirilmiş ve eklemeler yapılmıştır.

17 Tarihçe (4) Ülkemizde 2012 yılı itibarıyla (11 yıllık süre içerisinde) - Yirmi sekiz ilde 32 si faal olmak üzere 45 Teknopark kurulmuştur. - Bu bölgelerde Ar-Ge çalışması yürüten 2037 firma, - Bu firmalarda çalışan 14 bin 493 personel mevcut. - Halen 3 bin 267 adet proje yürütülmektedir. -. (En çok İstanbul daki Ar-Ge merkezlerinde ve çoğu dayanıklı tüketim malalınan patent sayısı; 1079ları ve otomotiv yan sanayinde). - En fazla personel savunma sanayi, otomotiv yan sanayi ve otomotivde çalışmakta; Ankara, Bursa, başı çekmektedir. - Ar-Ge merkezlerine 5746 sayılı Kanunla (Ar-Ge Kanunu) 5 milyar tl teşvik verilmiştir milyon tl stopaj desteği sağlanmış. Dikkat: Sağlık Sektörü???

18 Mevzuat (1) Kanunlar: a) Asıl: 1) 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu (2001) 2) 5746 sayılı AR-GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi hkk. Kanun (2008) 3) 6170 sayılı TGB Kanununda Değişiklik Yapılması hkk. Kanun (2011) b) İlişkili: sayılı Gelir Vergisi Kanunu sayılı TÜBİTAK Kurulması Hakkında Kanun sayılı Damga Vergisi Kanunu sayılı Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK sayılı KOSGEB Kurulması Hakkında Kanun sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu

19 Mevzuat (2) Yönetmelikler: a) Asıl: 1) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği 2) TGB Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 3) Ar- Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği b) İlişkili: - 1 Seri No'lu 5746 Sayılı Kanun Genel Tebliği - 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği - 2 Seri No'lu 5746 Sayılı Kanun Genel Tebliği - Kurumlar Vergisi 1 No'lu Sirküler - Kurumlar Vergisi 6 No'lu Sirküler - TGB lerde SGK Prim Muafiyeti Genelgesi

20 Mevzuat (3) İstisnalar: 4691 sayılı TGB Kanunu kapsamına giren bölgelerdeki faaliyetlerde; sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, sayılı Sayıştay Kanunu, sayılı Devlet İhale Kanunu sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.

21 Tanımlar (1) Teknoloji geliştirme bölgesi (TGB): - Daha önce yapılmıştı. Teknoloji merkezleri (Teknoloji merkezi işletmeleri): - Artık bu tabir kullanılmıyor!!!) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEP) Kurulması Hakkında Kanun kapsamında üniversite ve araştırma merkezlerinin imkânlarından yararlanarak yeni ve ileri teknolojiye dayalı bilgilerin derlendiği, değerlendirildiği, geliştirildiği ve uygulamaya yönelik üretime hazır hâle getirilerek işletmelerin kullanımına sunulmak için kurulan veya kurdurulan Ar-Ge ve yenilik projesi sahibi işletmelerin, KOSGEB teknoloji geliştirme ve yenilik destekleri kapsamında desteklendiği teknoloji geliştirme merkezlerini (TEKMER),

22 Tanımlar (2) Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge); Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun, yazılım dahil yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalarıdır Ar-Ge merkezleri (veya Ar-Ge Enstitüler,): Kamuya ait, yetişmiş nitelikli insan gücü ile günün modern teknolojilerine dayalı makine, donanım ve yazılımı içinde bulunduran, teknoloji ve teknolojik ürün geliştirilmesine yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapıldığı mekanlarıdır. Bu merkezler; - Ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş olarak tek bir yerleşke veya fiziki mekân içinde yer almalı, - Konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış projelere sahip olmalı, - En az 50 tam zamanlı Ar-Ge personeli istihdam etmelidir. (Şimdi bu sayı 30.)

23 Tanımlar (3) - Teknoparklarda Ar-Ge faaliyeti yürüten kuruluşlar; şirketlerin Ar-Ge birimleri olabileceği gibi müstakil Ar-Ge şirketleri de olabilir. Bunlar öğretim üyelerince de kurulabilirler. Ar-Ge projesi: Amacı, kapsamı, genel ve teknik tanımı, süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum, kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak aynî ve/veya nakdî destek tutarları, sonuçta doğacak fikrî mülkiyet haklarının paylaşım esasları tespit edilmiş ve Ar-Ge faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek mahiyette ve bilimsel esaslar çerçevesinde hazırlanan projedir. Genel Müdürlük: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü.

24 Bu bir Ar-Ge Çalışması

25 Tanımlar (4) Üniversite: Mühendislik ve temel bilimler dallarında, insan gücü ve teknik donanım olarak yapılanmasını tamamlamış, doktora öğrencisi seviyesinde yeterli araştırma elemanı olan (YÖK tarafından onaylı) yükseköğretim kurumu, Girişimci: Teknogirişim sermayesi desteğinden faydalanmak üzere, üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış kişiler. İşletme: 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanun kapsamında desteklenen teknoloji geliştirme merkezleri(teknopark) ile 5746 sayılı Kanun kapsamındaki destek ve teşvik unsurlarından yararlanabilecek gerçek ve tüzel kişiler.

26 Kurucu Heyet: Tanımlar (5) - Bölgenin bulunduğu ilde yer alan en az bir üniversite (veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da kamu Ar-Ge merkez veya enstitüsü) ve diğer kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan, - Bölge Yönetici Şirketi nin (Teknopark Yönetici Şirketi) kuruluşuna kadar geçen süreçte ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde teknoparkın kurulması ile ilgili tüm iş ve işlemlerden sorumlu heyet. Başvuru dosyası: Bölge kuruluşu, Bölge alanı, Bölgeye ek alan katılması veya Bölge sınırı değişikliği ya da Bölge alanı iptali talebine ilişkin Yönetmelik kapsamında gerekli bilgi ve belgeleri içeren dosya. Bölge işletme yönergesi: Bölgedeki girişimcilere sağlanacak hizmetler ve Bölgede yürütülecek faaliyet ve uygulamalara ilişkin usul ve esasları içeren, yönetici şirket tarafından hazırlanan yönerge.

27 Tanımlar (6) Kuluçka Merkezi (İnkübatör): Özellikle genç ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla; girişimci firmalara ofis hizmetleri, ekipman desteği, yönetim desteği, mali kaynaklara erişim, kritik iş ve teknik destek hizmetlerinin bir çatı altında tek elden sağlandığı yapılar. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO): Teknoloji geliştiricisi Ar-Ge birimleri (kurum ve kuruluşları) ile teknoloji kullanıcısı şirketler veya diğer teknoloji ya da Ar-Ge kurum ve kuruluşları arasında bilgilendirme, koordinasyon, araştırmayı yönlendirme, yeni Ar-Ge şirketlerinin oluşturulmasını teşvik etme, işbirliği geliştirme, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi konularında faaliyet gösteren yapı.

28 Tanımlar (7) Üretim birimleri: Bölge içerisinde Kanunun amacına uygun olarak faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerce kurulan veya kullanılan, yeni ve yüksek teknolojilere dayalı üretim birimleri. Yenilik: Sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilen mevcut pazarlara başarı ile sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek; yeni bir ürün ya da mal, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçleri ve süreçlerin neticeleri. Üründe yenilik: Teknolojik açıdan yeni ürün, önceki ürün kuşağıyla karşılaştırıldığında malzemesi, parçaları ve yerine getirdiği işlevler açısından öze ilişkin teknolojik farklar gösteren ürün. Üretim yöntemlerinde yenilik: Geleneksel üretim tesislerinde üretilemeyen, yeni ya da geliştirilmiş ürünlerin üretilmesinde veya halen üretilmekte olan ürünlerin yeni tekniklerle üretilmesinde kullanılan yöntem.

29 Tanımlar (8) Yenilik sayılmayanlar: - Pazarlama faaliyetleri, piyasa taramaları, pazar araştırması ya da satış promosyonu, - Kalite kontrol, - Sosyal bilimlerdeki araştırmalar, - Petrol, doğalgaz, maden rezervleri arama ve sondaj faaliyetleri, - İlaç üretim izni öncesinde en az iki aşaması yurt içinde gerçekleştirilmeyen klinik çalışmalar ile üretim izni sonrasında gerçekleştirilen klinik çalışmalar, - Bir Ar-Ge projesi kapsamında olmaksızın icat edilmiş ya da mevcut geliştirilmiş süreçlerin kullanımı, - Mevcutlara göre sadece şekil, renk, dekorasyon ve benzeri estetik ve görsel değişiklikleri içeren biçimsel değişiklikler.

30 Kuruluş (1) Kurucu Heyetin oluşumu: 1) Şart olan: - Bölgenin bulunduğu ilde yer alan en az bir üniversite ya da kamu Ar-Ge merkezi (veya enstitüsü) temsilciler. 2) İsterlerse / İstenirse katılabilecek olanlar: (bir protokolle kurucu olarak veya sonradan) - TOBB a bağlı odalar ve borsalar, - TESK e bağlı odalar, birlikler ve federasyonlar, - Yerel yönetimler, - Bankalar ve finans kurumları, - Yerli ve yabancı özel hukuk tüzel kişileri, - Ar-Ge ve teknoloji geliştirme ile ilgili vakıf, kooperatif ve dernekler, - İlgili kamu kuruluşları, - İhracatçı birlikleri. * Yerel yönetimler, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın kendi meclis kararına binaen yönetici şirkete ortak olabilir.???

31 Kuruluş (2) 1)Kurucu Heyet, - Teknoparkın genel amaç ve politikaları ile kurulacağı bölgeyi belirleyerek, - Bölgedeki insan gücü, hammadde imkanları, mevcut sanayinin durumu, üniversite sanayi ilişkileri ve pazar durumu, - Teknoparkın hangi sektörlerde faaliyet göstereceği, niteliği, büyüklüğü, - Teknoparkın kurulması için gereken altyapı ve mali porte, - Teknoparkın işletme yönetiminin nasıl yapılacağı, mali ilişkileri, tahmini gelir ve giderlerinin nasıl oluşacağını içeren bir rapor ve yönetmelikte yer alan dokümanlarla birlikte Teknopark kuruluşu için KOSGEB' e müracaat eder. 2) Hazırlanan rapor, KOSGEB Teknopark Kurulu'nca incelenir. (Bu kurulda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, TÜBİTAK, YÖK, TOBB, TTGV, TESK, HM, DTM, TYD, DPT, TPE, İGEME, MPM, TMMOB, SSM, temsilcileri vardır.) 3) Başvuru, uygun bulunursa; Sanayı ve Teknoloji Bakanlığı,Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü ne arz edilir. Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde Teknopark kuruluş süreci başlar.

32 Kuruluş (3) KOSGEB Teknopark Kurulu incelemesinde; - Arazinin Ar-Ge Kurumu ve sanayiye yakın olması, arazinin uygunluğu, - Hangi konu ve konularda faaliyet gösterileceği, işbirliği yapılacak kuruluşlar, - Sorumlunun kim ya da kimler olacağı, - Teknoloji üretebilirliğinin mümkün olup olamayacağı, istihdama etkisi, - Sosyal (eğitim, sağlık, lokanta, spor vs.) ve teknik (su, kanalizasyon, enerji, ulaşım, haberleşme) altyapı imkanlarının tamamlanmış olup almadığı, - Kalkınma planlarında öngörülen hedeflere uygun, sanayi ve girişimcinin gelişimine açık, üretim, pazar ve sektör beklentilerine pozitif etki yapacak düzeyde olup olmadığı, - Girişimcilerin gücünün ve işletme ölçeklerinin böyle bir faaliyetin sürdürülebilirliğini etkileyip etkilemeyeceği, - Güçlü bir finansman desteğinin var olup olmadığına bakar.

33 Üniversitenin Kiracı Şirketlere Katkısı (1) Doğrudan: - Lisans ve lisansüstü öğrencileriyle ilişki kurma imkanı, - İyi eğitim görmüş mezunlara erişme olanağı, - Üniversitenin araştırma ekipman ve imkanlarına erişim, - Üniversitenin sosyal ve kültürel etkinlik tesislerine erişim, - Kütüphanelere erişim, - Danışma hizmetlerinden yararlanma, - Teknopark çalışanları için üniversitede ek öğretim üyeliği olanağı, - Üniversite ile ortak araştırma projeleri yapma imkanı.

34 Üniversitenin Kiracı Şirketlere Katkısı (2) Dolaylı (Yönetici Şirket aracılığıyla): - Yeni şirketler için yönetici kadrolar bulmak ve istihdam etmek; - Finansör veya yatırımcılar bulmak, - Ortak veya finanse edilen araştırma projeleri için üniversiteyle daha yakın ilişkileri teşvik etmek, - Danışma hizmeti (kuruluş, işleyiş, iş planı, mali danışmanlık, hukuk işleri, reklam pazarlama) imkanları sunmak, - Teknik hizmetler; laboratuar, atölye, kütüphane, uluslar arası bilgi ağlarına erişim, bilgisayar, fotokopi, daktilo, telefon, fax, yazılım paketleri, konferans ve toplantı salonları, patent katalogları, veri tabanı, sekreter, - Sosyal hizmetler; Sağlık hizmetleri, alışveriş merkezi, lokanta, kafeterya, tiyatro, sinema, konser salonları, spor tesisleri, - İlgili eğitim, seminer ve atölyelerin düzenlenmesi. - İmkanlar dahilinde ofis imkanı, mobilya ve ekipman sağlanması, ihtiyaç duyulan altyapının ve ortak mekanların oluşturulması.

35 Yönetici şirket (1) Görev ve sorumlulukları: Kanunun amacını gerçekleştirmek üzere; Bölgeye ait planlama ve projelendirmenin yapılması, gerekli alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin yürütülmesi, Planlama sürecinde varsa çevre düzeni planları da dikkate alınarak imar planları ve değişiklikleri, parselasyon planı ve değişikliklerinin yapılması ve Bakanlık onayına sunulması, Teknik sorumluluğu, yönetici şirket tarafından belirlenecek proje müellifi ve fenni mesule ait olmak üzere 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine uygun olarak hazırlanan uygulama projelerinin onaylanmak üzere Bakanlığa sunulması, Bakanlık tarafından onaylanarak yürürlüğe giren uygulama imar planına göre; arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ve kullanımı ile ilgili ruhsat ve izinlerin alınması,

36 Yönetici şirket (2) Bölgedeki iç yollar yapılması, alt yapı tesisleri, temizlik, elektrik, su, doğal gaz, akaryakıt, ısıtma ve havalandırma, ses ve veri iletişimi, internet sağlanması, Çalışma esaslarının belirlenmesi, fiyatlandırmaların yapılması ve uygulanması, Bölge ihtiyaçları doğrultusunda girişimcilere eğitim, kuluçka, test, kalibrasyon ve kalite güvence ve benzeri konularda teknik hizmetler ile fikri mülkiyet haklarının korunması ve lisans, devir ve benzeri işlemleri, şirket kuruluşu, teknoloji transferi, Finansman, vergisel ve hukuksal uygulamalar, risk sermayesi, pazarlama ve ihracat gibi konularda hizmet vermesi veya verilmesinin sağlanması,

37 Yönetici şirket (3) Bölgede faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla girişimcilerin ortak ihtiyaçları doğrultusunda, bunların tek başlarına almalarının veya yapmalarının mali ve teknolojik açılardan mümkün olmadığı önemli üretim, test ve kontrol alet ve makineleri ile ekipmanlarının satın alınması veya kiralanması yolları ile temin edilerek amaca dönük olarak yeni ve yüksek teknoloji laboratuvarları ve üretim birimlerinin kurulması, işletilmesi, bedeli karşılığında ilgililerin kullanımına sunulması, bu konularda deneyimli personel istihdamı. Yönetici şirket ilgili kişi ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde Ar-Ge faaliyetlerinde de bulunabilir.

38 Yönetici şirket (4) Yönetici Şirket; - Bölgeye Ar-Ge ve yenilikçi firmaları yetiştirmek, genç ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla Kuluçka Merkezi faaliyetinde bulunur. - Yönetici şirket; kuluçkaya uygun bulunan girişimcilere ya da yeni bir fikri olan gerçek kişilere, projesine göre süre verilerek, en fazla otuz altı aylığına kuluçka merkezinde bu Yönetmelik hükümleri kapsamında yer tahsis eder. - Bölge alanı içerisinde yer alan kuluçka firma sayısı toplam firma sayısının yüzde 10 undan az olamaz Bölgeyi ziyarete gelen (mevzuat kapsamındaki) tüm kişilerin ihtiyaç duyacakları yeme, içme, eğlenme, dinlenme, dua etme yeri ve barınma gibi ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinimlerinin imkan dahilinde karşılanması, Bölgede atıklar, kirlilik, gürültü, radyoaktif madde ve tehlikeli kimyasalların yönetimi, yangından korunma acil durum planlarının hazırlanması ve koordinasyonu, tahliye, ilk yardım ve acil tıbbi müdahale ile doğal afetleri gerekli önlemlerin alınması,

39 Yönetici şirket (5) Bölgede Ar-Ge faaliyetinde bulunmak üzere yer almak isteyen girişimcilerin yürütecekleri her bir Ar-Ge projesi Proje Değerlendirme Komisyonu na sunulur. (Yönetici şirketin belirleyeceği, konusunda uzman en az iki üyesi öğretim elemanı, bir üyesi ise sektör uzmanı olmak en az üç üye) Proje; süresinin uygunluğu, ticarileşme potansiyeli, ihracat potansiyeli olan yüksek/ileri teknolojik ürünleri geliştirebilecek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirebilecek, ürün kalitesini veya standardını yükseltebilecek, verimliliği artırabilecek, üretim maliyetlerini düşürebilecek, teknolojik bilgi üretilebilecek, etkin bir üniversite-sanayi işbirliği gerçekleştirebilecek bir proje olup olmadığı bakımından incelenir. Uygun görülenlere bölgede yer tahsisi ve kira sözleşmesi yapılır.

40 Yönetici şirket (6) Bölgede yer alan girişimcilerin üniversite olanak, birikim, altyapı, tesis, makine ve ekipmanlarından yararlanma yönündeki taleplerinin karşılanması, Bölgede istihdam edilen tüm Ar-Ge ve destek personeli listelerinin, kayıt altına alınması, Girişimcilerin Kanuna, bu Yönetmelikte belirtilen hususlara ve Bölge İşletme Yönergesine göre (Yürüttüğü faaliyet ve amaca uygunluk vs.) denetlenmesi, Her yılın sonunda kendisine ve Bölgede yer alan Ar-Ge faaliyetinde bulunan işletmelere sağlanan destek ve muafiyetlerin etki değerlendirmesini yapmak üzere, Bakanlıkça belirlenecek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Etki Değerlendirme Raporu Hazırlama Usul ve Esaslarına göre rapor hazırlanması

41 Yönetici şirket (7) Yönetici şirket, Teknoloji Transfer Ofisini (TTO) kurar ve bu kapsamda aşağıdaki hizmet ve destekleri sağlar. İşlevleri: - Teknoloji geliştiricisi Ar-Ge kurum ve kuruluşları ile teknoloji kullanıcısı sanayi şirketleri veya diğer teknoloji ya da Ar-Ge kurum ve kuruluşları arasında bilgilendirme, koordinasyon ve araştırmayı yönlendirme çalışmalarının yürütülmesi. - Yeni Ar-Ge kuruluşlarını teşvik etme, - Fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, devredilmesi, transfer edilmesi, fikri mülkiyet haklarının satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi.

42 Yönetici şirket (8) Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında öğretim elemanlarının ve Ar-Ge ve yenilikçi şirketlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarının gerek finansal gerekse organizasyonel yönüyle desteklenmesi, Bilimsel bulguların, buluş ve teknolojilerin en kısa zamanda ve verimli şekilde ürüne dönüşmesinin desteklenmesi, Üretilen ürünün sanayiye tanıtılmasına, pazarlamasına ve ulusal ve uluslararası alanlarda ticarileştirilmesine yönelik desteklerin sağlanması ve ilgili hizmetlerin sunulması, Yönetici şirket, yurt içi ve yurt dışındaki firmalar, araştırmacılar ve ilgili kuruluşlar ile Ar-Ge ve teknoloji odaklı işbirlikleri oluşturulmasını sağlamak Fuar, seminer, kongre, panel ve benzeri etkinlikler düzenleyebilir, Teknoloji talep ve arzlarını buluşturmaya yönelik eşleştirme, kümeleşme, işbirliği platformları faaliyetlerinde bulunabilir.

43

44 Personel İstihdamı Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personeli araştırmacı ve idari personel olarak sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler. Yarı zamanlı görev alan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzmanların bu hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir ve kadroları ile ilişkileri devam eder. Öğretim elemanları Üniversite Yönetim Kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

45 Arazi Temini Üniversite arazileri içinde olan teknopark arazileri; - Mülkiyeti ilgili üniversitede kalmak kaydıyla yönetici şirkee tahsis edilebilir veya kiralanabilir. - Bu durum diğer kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişilere ait araziler için de geçerlidir. Buralar için 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununda belirtilen esaslar dâhilinde talepte bulunulabilir. Uygun görülürse tapuda Hazine adına tescil edilir. Maliye Bakanlığınca kamulaştırma bedeli ödenir ve yönetici şirket lehine bedelsiz irtifak hakkı tesis edilir.

46 Yapılaşma Bölge imar planları ve imar planı değişiklikleri; - Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yönetici şirketce hazırlanır. - Bakanlık tarafından onaylanıp Resmî Gazete de sınır ve koordinatları yayımlanır. Bu imar planına göre; arazi kullanımı; - Yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ile ilgili ruhsat ve izinler Bakanlık tarafından verilir. (Belediye değil!?) - Teknolojik ürün yatırımı için gerekli olan bina ve tesis yapılaşma miktarı Bölgenin toplam yapılaşma hakkının % 35 inden fazla olamaz. - Akademik, sosyal ve kültürel alt yapının oluşturulması için kullanılacak saha ise % 25 ini geçemez.

47 Teknolojik Ürün (1) - Şirketler; Teknolojik Ürün Tanımlama Belgesi ve Yatırım Fizibilite Raporu nu Yönetici Şirket e teslim eder. - Yönetici Şirket bunu oluşturduğu Teknolojik Ürün Değerlendirme Komisyonu na inceletir ve değerlendirir. (3 öğretim elemanı ve 2 sektör uzmanı) - Bu incelemede; a) Bilimsel bir bilgiyi kullanmak veya geliştirmek suretiyle tasarlanıp tasarlanmadığı, b) Var olan bir ihtiyacı daha iyi düzeyde karşılayıp karşılamadığı, c) Ürünün ihracat veya ithal ikamesi potansiyelinin olup olmadığı, ç) Yaşam standardının yükselmesine katkıda bulunup bulunmayacağı, d) Teknik özelliklerin ve/veya farklılıklarının yenilikçiliği temsil edip etmediği, e) Ürün malzemelerinin, parçalarının ve yerine getirdiği işlev/işlevlerin birbiriyle uyum gösterip göstermediği, f) Ürünün tasarım özelliklerinin geliştirmeye açık olup olmadığı, g) Ürünün piyasa standartlarına uygun olarak test edilip edilmediği, ğ) Üretim ve üretim sürecinin çevreye olumsuz etkisi olup olmayacağı, hususları değerlendirilir.

48 Teknolojik Ürün (2) Yönetici Şirket; ancak, Bakanlıkça belirlenen «yüksek teknoloji alanlarında teknolojik ürün» yatırımlarına izin verebilir.

49 Teknolojik Ürün (3) Ar-Ge projelerinin değerlendirme ve denetimi, Bakanlıkta Değerlendirme ve Denetim Komisyonu tarafından yapılır. Beş üyeden oluşur: - Maliye Bakanlığı 1 üye, - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürü, - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi üzerine tüm yüksek öğretim kurumlarınca önerilecek, teknoloji alanlarında uzmanlığı bulunan en az 20 akademisyen arasından Bakanlık tarafında seçilecek 2 üye, - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından önerilecek en az 10 akademisyen arasından, Bakanlık tarafından seçilecek 1 üye.

50 Teknolojik Ürün (4) İşletmeler; - Bölgede başlatıp sonuçlandırdıkları Ar-Ge projeleri sonucu elde ettikleri teknolojik ürünün üretilmesi için gerekli olan yatırımı, yönetici şirketin uygun bulması ve Bakanlığın izin vermesi şartıyla, herhangi bir Bölge içerisinde yapabilirler. - Teknolojik ürünün üretim izin belgeleri; ilgili kurum ve kuruluş tarafından Bakanlık görüşü alınarak, öncelikle verilir.

51 Destek (1) Destek (Bakanlık desteği): Bölge için gerekli olan arazi ve bina temini ile planlama ve projelendirme, alt yapı ve üst yapının inşası, kuluçka programları, TTO hizmetleri ve teknoloji işbirliği programları, Bölge sınırları içerisinde yapılacak eğitim giderleri için ile ilgili harcamalar yönetici şirkete aittir. Bunlara ilişkin giderlerin (arazi hariç!), yönetici şirketçe karşılanamayan kısmı Bakanlık tarafından hazırlanacak olan Ödenek Kullanım Usul ve Esasları çerçevesinde karşılanabilir. İşte bunun için Bakanlık bütçesine konulan ödeneğin adıdır, destek. Diğerleri:. Ar-Ge indirimi: Ticari kazancın tespitinde indirimdir.. Gelir vergisi stopajı teşviki uygulaması. Damga vergisi istisnası uygulaması. Sigorta primi desteği uygulaması. Teknogirişim sermayesi desteği uygulaması.

52 Teşfik deyip geçmemek lazım!

53 Vergi deyip geçmemek lazım! Birinci Petro zamanında Rusya da Sakal vergisi adında bir vergi toplanıyordu. Ülkede sakal bırakan herkes bu vergiyi vermek zorundaydı

54 Destek (2) - Yönetici şirkete Kanun kapsamında verilen destekler yardım amacıyla olup karşılıksızdır. - Bölge (Teknopark) alanı içerisinde yer alan ve mülkiyeti üniversite, Hazine ya da kamu kurum ve kuruluşlarına ait olmayan araziler üzerinde yapılan alt yapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşasına Bakanlık bütçesinden ödenek kullandırılmaz. - Ancak, altyapı inşasının Teknopark alanının genelini ilgilendiriyor olması durumunda bu hüküm uygulanmaz.

55 Destek (3) Muafiyet ve istisnalar: 1) Yönetici şirket; - Her türlü faaliyetleri sonucunda elde ettikleri kazançları 31/12/2023 tarihine kadar kurumlar vergisinden müstesnadır. - Arıca, Kanunun uygulanması ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlardan ve yapılan işlemlerden dolayı damga vergisi ve harçtan muaftır. 2) Kiracı Şirketler (gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri); - Bölgede Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. - Ar-Ge faaliyetleri dolayısıyla 4691 sayılı Kanunda yer alan vergisel teşviklerden bütün halinde yararlanabilirler. - Bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında katma değer vergisinden müstesna tutulması için yönetici şirketin onayı alınarak ilgili vergi dairesine başvuruda bulunulur.

56 Destek (4) Bölgede çalışan ve bu Yönetmeliğe göre tanımlanmış Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden istisnadır. İstisna kapsamındaki destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının %10 unu geçemez. Ar-Ge personelinin, Bölgede yürüttüğü görevle ilgili olarak yönetici şirketin onayıyla, Bölge dışında geçirdiği sürelere ait çalışmaları kapsamında elde ettikleri ücretlerinin; üniversite bünyesinde kadrolu olan öğretim elemanları için % 50 si, diğer Ar-Ge personeli için % 25 i gelir vergisinden müstesnadır.

57 Teknopark benim için şimdilik böyle bir şey!

58 Sürç-ü Lisan Ettiysek; Af Ola! İlginize Teşekkürler

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun No: 4691 Kabul Tarihi : 26/06/2001 Resmi Gazete Tarihi: 06/07/2001 Resmi Gazete Sayısı: 24454 AMAÇ Madde 1 - Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI www.sanayi.gov.tr 1 Bakanlığımız özellikle son 7 yıllık süreçte, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi,

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kanun No. 4691 Kabul Tarihi : 26.6.2001 Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2011/13 TARİH: 14.03.2011

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2011/13 TARİH: 14.03.2011 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2011/13 TARİH: 14.03.2011 KONU Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazetede Yayınlanmıştır. 12.03.2011 tarih 27872 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Yasası sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU. Kanun Numarası : 4691

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Yasası sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU. Kanun Numarası : 4691 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Yasası 4691 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih

Detaylı

SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN

SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI 1 Günümüzde toplumların ekonomik gücünü ve refah düzeyini belirleyen en önemli etken bilim

Detaylı

6170 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

6170 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 6170 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6170 Kabul Tarihi : 02.03.2011 MADDE 1-26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun

Detaylı

TEKNOKENTLERDE TEŞVİK VE DESTEKLER 1. BÖLÜM

TEKNOKENTLERDE TEŞVİK VE DESTEKLER 1. BÖLÜM TEKNOKENTLERDE TEŞVİK VE DESTEKLER 1. BÖLÜM Bu makalemizin içeriği; 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanun ve 5746 sayılı Araştırma Ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun

Detaylı

GİRİŞİMCİLER AÇISINDAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN ÖNEMLİ HUSUSLAR:

GİRİŞİMCİLER AÇISINDAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN ÖNEMLİ HUSUSLAR: GİRİŞİMCİLER AÇISINDAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN ÖNEMLİ HUSUSLAR: 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu na ilişkin 12.03.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan

Detaylı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Prof. Dr. Harun MİNDİVAN TTO Koordinatörü Bilecik KÜSİ İl Temsilcisi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Prof. Dr. Harun MİNDİVAN TTO Koordinatörü Bilecik KÜSİ İl Temsilcisi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Prof. Dr. Harun MİNDİVAN TTO Koordinatörü Bilecik KÜSİ İl Temsilcisi Sunu İçeriği Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) Nedir? Teknokentlerin

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER. Tanımlar. a) Bakanlık: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,

4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER. Tanımlar. a) Bakanlık: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını, 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Değişiklik Öncesi Madde Metni Tanımlar Madde 3 Bu Kanunun uygulamasında; a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını, o) Teknisyen:

Detaylı

KANUN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

KANUN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 12 Mart 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27872 KANUN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6170 Kabul Tarihi: 2/3/2011 MADDE 1 26/6/2001 tarihli ve 4691

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun No. 4691 (6170 sayılı Kanun Ekli) Kabul Tarihi : 26.6.2001 Amaç MADDE 1. - Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin

Detaylı

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kanun No. 4691 Kabul Tarihi : 26.6.2001 Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak,

Detaylı

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri nde (Teknokent/Teknopark)

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri nde (Teknokent/Teknopark) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri nde (Teknokent/Teknopark) destek ve muafiyet uygulamaları Nurettin Aktepe Hacettepe Teknokent A.Ş. Yasal Dayanaklar: a) 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu:

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 8015 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/7/2001 Sayı : 24454 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5, Cilt : 40 Amaç Madde 1

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 8015 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/7/2001 Sayı : 24454 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5, Cilt : 40 Amaç Madde 1

Detaylı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı Teknokent Nedir? Teknokentler, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası: 4691 Kabul Tarihi: 26/6/2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı: 6/7/2001-24454

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası: 4691 Kabul Tarihi: 26/6/2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı: 6/7/2001-24454 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası: 4691 Kabul Tarihi: 26/6/2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı: 6/7/2001-24454 Güncelleme Tarihi: 12/03/2011 Amaç MADDE 1 - Bu Kanunun amacı,

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Resmi Gazete : 06.07.2001/ 24454 Amaç Madde 1 Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim

Detaylı

TEKNOKENTLERDE VERGİ MUAFİYETLERİ VE DESTEKLER Rasim SEZER

TEKNOKENTLERDE VERGİ MUAFİYETLERİ VE DESTEKLER Rasim SEZER TEKNOKENTLERDE VERGİ MUAFİYETLERİ VE DESTEKLER Rasim SEZER 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu nun Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde tanımlar şu şekilde yapılmıştır. 1-) Teknoloji Geliştirme

Detaylı

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları Gülgün ÇELİK Şube Müdürü Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları

Detaylı

üniversite ile sanayi işbirlii birliğinin inin ığı,

üniversite ile sanayi işbirlii birliğinin inin ığı, 1 PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞ İŞTİRME BÖLGESB LGESİ PAMUKKALE TEKNOKENT YÖNETİCİ A.Ş. 2 yeni işletmelerin i kurulmasında girişimcilere imcilere ve özellikle teknik girişimcilere imcilere yardımc

Detaylı

Vergi Kimlik Numarası Hakkında Kanun TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

Vergi Kimlik Numarası Hakkında Kanun TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Vergi Kimlik Numarası Hakkında Kanun 935 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 936 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu 937 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT İÇİN SIKÇA SORULAN SORULAR

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT İÇİN SIKÇA SORULAN SORULAR KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT İÇİN SIKÇA SORULAN SORULAR 1-Kırıkkale Üniversitesi Teknokent'e kimler başvurabilir? a- Türkiye nin uluslararası arenada ekonomik ve teknolojik rekabet gücünü artırıcı

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA ...201 CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA Cumhuriyet Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum... başlıklı ve detayları aşağıda

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 8015 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/7/2001 Sayı : 24454 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5, Cilt : 40 Amaç Madde 1

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME 5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN 1 5746 SAYILI KANUNUN AMACI Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 18.03.2011 Sayı: 2011/73 Ref: 4/73

SĐRKÜLER Đstanbul, 18.03.2011 Sayı: 2011/73 Ref: 4/73 SĐRKÜLER Đstanbul, 18.03.2011 Sayı: 2011/73 Ref: 4/73 Konu: TEKNOLOJĐ GELĐŞTĐRME BÖLGELERĐ KANUNUNDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR KANUN YAYINLANMIŞTIR 13.03.2011 tarih ve 27873 sayılı Resmi Gazete de 6170

Detaylı

5746 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN

5746 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN 5746 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Adı: ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun No: 5746 Kabul Tarihi: 28/2/2008 Resmi

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Vizyonumuz Ülkemizin bilim, teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik hedefleri doğrultusunda

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ VE İKİNCİL MEVZUATI

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ VE İKİNCİL MEVZUATI T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ VE İKİNCİL MEVZUATI 24 AĞUSTOS 2016 2/42 5746 Sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği 1 Tasarım Merkezleri nin Ar-Ge Merkezleri ne sağlanan destek

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI. AR-GE REFORM PAKETİ ve İKİNCİL MEVZUATI

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI. AR-GE REFORM PAKETİ ve İKİNCİL MEVZUATI T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ ve İKİNCİL MEVZUATI 24 AĞUSTOS 2016 4691 Sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği 2/39 1 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri nde gerçekleştirilen yazılım

Detaylı

1)TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE MUAFİYET VE İSTİSNALAR VE KARŞILAŞTIRMA TABLOSU

1)TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE MUAFİYET VE İSTİSNALAR VE KARŞILAŞTIRMA TABLOSU 1)TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE MUAFİYET VE İSTİSNALAR VE KARŞILAŞTIRMA TABLOSU A) TANIMLAR; Araştırma ve geliştirme (AR-GE) Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması

Detaylı

SİRKÜLER 2011 / Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklikler Yapıldı

SİRKÜLER 2011 / Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklikler Yapıldı 1 6 M a r t 2 0 1 1 www.onerymm.com.tr SİRKÜLER 2011 / 16 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklikler Yapıldı Uzun bir süredir TBMM gündeminde bulunan 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 8015 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 6/7/2001 Sayı : 24454 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 40 Amaç Madde

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU 8015 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 6/7/2001 Sayı : 24454 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 40 Amaç Madde

Detaylı

Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu, Yasası

Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu, Yasası Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu, Yasası 5746 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa - 12 Mart 2008 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN

Detaylı

TEKMER. KOSGEB, Üniversite ve Sanayi işbirliğinde Üçlü Sarmal Yapı (Triple Helix) TEKMER. Üniversite KOSGEB. Protokol

TEKMER. KOSGEB, Üniversite ve Sanayi işbirliğinde Üçlü Sarmal Yapı (Triple Helix) TEKMER. Üniversite KOSGEB. Protokol TEKMER Nedir? TEKMER ler, KOSGEB Üniversite Kurum/Kuruluşlar (Sanayi ve Ticaret Odası/Sanayi Odası/Ticaret Odası, Teknokent/ Teknopark/Araştırma Kurumları vb.) arasında işbirliği protokolü imzalanarak

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu

T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu Sunum Planı Kavramsal Çerçeve 5746 Ar-Ge Merkezi Tasarım Merkezi

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/19 TARİH: 05.05.2014. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği (Yeni) Yayınlanmıştır.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/19 TARİH: 05.05.2014. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği (Yeni) Yayınlanmıştır. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/19 TARİH: 05.05.2014 KONU Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği (Yeni) Yayınlanmıştır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 12 Mart 2014 tarihli 28939

Detaylı

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE 5746 SAYILI KANUNLA SAĞLANAN YENİ DESTEK VE TEŞVİKLER VE BUNLARDAN YARARLANMA KOŞULLARI

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE 5746 SAYILI KANUNLA SAĞLANAN YENİ DESTEK VE TEŞVİKLER VE BUNLARDAN YARARLANMA KOŞULLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE 5746 SAYILI KANUNLA SAĞLANAN YENİ DESTEK VE TEŞVİKLER VE BUNLARDAN YARARLANMA KOŞULLARI 1. 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI AR-GE DESTEKLERİ

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI AR-GE DESTEKLERİ Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI AR-GE DESTEKLERİ Recep UZUNGİL San-Tez ve Ar-Ge Merkezleri Birimi Ar-Ge ve İnovasyon Ar-Ge ve yenilikçilik (İnovasyon) günümüzde

Detaylı

Ar-Ge Faaliyetlerinde Yeni Teşvikler 1 Mart 2016 Tarihinde Başlıyor.

Ar-Ge Faaliyetlerinde Yeni Teşvikler 1 Mart 2016 Tarihinde Başlıyor. - 1 - Sirküler Tarih : 27 Şubat 2016 No : 2016 / 5 Ar-Ge Faaliyetlerinde Yeni Teşvikler 1 Mart 2016 Tarihinde Başlıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nca hazırlanan 6676 numaralı Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI Serdar İMAMOĞLU Şube Müdürü 29.04.2014 BAŞKENT Ünv. Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ODAKLI GELİŞMELER

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ODAKLI GELİŞMELER YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ODAKLI GELİŞMELER YENİ YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ YAKLAŞIMI Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma (Çeşitlilik) Rekabet (Performans Odaklılık) Kurumsal Özerklik (Esnek Yönetişim) 2547 58

Detaylı

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI. TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME BÖLGELERĠ TEġVĠKLERĠ. Sadık URANLI Mayıs 2011

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI. TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME BÖLGELERĠ TEġVĠKLERĠ. Sadık URANLI Mayıs 2011 BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME BÖLGELERĠ TEġVĠKLERĠ Sadık URANLI Mayıs 2011 SUNUM PLANI I. BÖLGELER HAKKINDA II. TEġVĠK VE MUAFĠYETLER 1- Gelir ve Kurumlar Vergisi Stopajı TeĢviği 2-

Detaylı

5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMALARI

5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMALARI 5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMALARI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü 10 Mayıs 2012 1 Giriş Ar-Ge ve yenilikçilik (İnovasyon) günümüzde rekabetin vazgeçilmez

Detaylı

AR-GE MERKEZİ DESTEKLERİ

AR-GE MERKEZİ DESTEKLERİ AR-GE MERKEZİ DESTEKLERİ AR-GE MERKEZİ NEDİR? p Dar mükellef kurumların Türkiye deki işyerleri dahil, kanuni veya iş merkezi Türkiye de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir

Detaylı

Ar-Ge & Tasarım Merkezinde Örnek Uygulamalar

Ar-Ge & Tasarım Merkezinde Örnek Uygulamalar Ar-Ge & Tasarım Merkezinde Örnek Uygulamalar Ar-Ge & Tasarım Merkezinde Örnek Uygulamalar A GENEL AÇIKLAMALAR Harita B ÖRNEK UYGULAMALAR Personel Teşvikleri Ar-Ge / Tasarım İndirimi Damga Vergisi İstisnası

Detaylı

KANUN NO: 5746 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN (*) Kabul Tarihi: 28 Şubat 2008

KANUN NO: 5746 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN (*) Kabul Tarihi: 28 Şubat 2008 KANUN NO: 5746 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN (*) Kabul Tarihi: 28 Şubat 2008 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 12 Mart 2008 - Sayı: 26814 (*) Bu Kanun, 12.3.2008 tarih

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME, TASARIM VE YENİLİK PROJELERİ İLE FAALİYETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü. Ar-Ge Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu

T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü. Ar-Ge Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Ar-Ge Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu 5746 Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun

Detaylı

Sanayi Ar&Ge ve Yenilik Destekleri. Yrd. Doç. Dr. Bülent YANIKTEPE

Sanayi Ar&Ge ve Yenilik Destekleri. Yrd. Doç. Dr. Bülent YANIKTEPE Yrd. Doç. Dr. Bülent YANIKTEPE Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Ticaret ve Sanayi Odası Kasım 2013 OSMANİYE Son yüzyılda Teknoloji, emek, sermaye,

Detaylı

Araştırma ve Geliştirme Dünyasında Klinik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Araştırma ve Geliştirme Dünyasında Klinik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Araştırma ve Geliştirme Dünyasında Klinik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kore Şehitleri Cad. 17 Zincirlikuyu 34394 İstanbul, Turkey T: +90 (212) 354 00 00 F: +90 (212) 274 20 95 E: gun@gun.av.tr

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

TÜRKİYEDE GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

TÜRKİYEDE GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR TÜRKİYEDE GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KOSGEB TÜBİTAK TOBB GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU TEKNOPARK/TEKNOKENT DESTEKLERİ MELEK YATIRIMCILAR BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Destekleri

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Destekleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Destekleri Recep UZUNGİL Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü San-Tez ve Ar-Ge Merkezleri Birimi Giriş Ar-Ge ve yenilikçilik (Ġnovasyon) günümüzde rekabetin

Detaylı

Kanunda Belirtilen Damga Vergisi İstisnası Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar

Kanunda Belirtilen Damga Vergisi İstisnası Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/52 TARİH: 08.07.2009 KONU 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda Belirtilen Damga Vergisi İstisnası Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar

Detaylı

Universite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı Ar-Ge TEKNOPARK. Teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ

Universite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı Ar-Ge TEKNOPARK. Teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ Kümeleşme, Platformlar, Sİnerji Uygulama Odaklı Araştırma Universite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı Ar-Ge Ticari Ürün Uygulamaları ÜNİVERSİTE Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuvarlar

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİKANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİKANUNU 8015 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİKANUNU Kanun Numarası : 4691 Kabul Tarihi : 26/6/2001 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 6/7/2001 Sayı : 24454 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 40 Amaç Madde

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

ÇUKUROVA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ (ÇUKUROVA TEKNOKENT)

ÇUKUROVA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ (ÇUKUROVA TEKNOKENT) ÇUKUROVA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ (ÇUKUROVA TEKNOKENT) Adana Sanayi Odası 24.02.2014 Prof.Dr. Kadir AYDIN Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sanayi ve Ticaret

Detaylı

BĐLĐM VE TEKNOLOJĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

BĐLĐM VE TEKNOLOJĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. BĐLĐM, SANAYĐ VE TEKNOLOJĐ BAKANLIĞI BĐLĐM VE TEKNOLOJĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĐLĐM VE TEKNOLOJĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gülgün ÇELĐK Şube Müdürü Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları

Detaylı

SĐRKÜLER : 2008-27 04.04.2008 KONU : AR-GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hk. 5746 Sayılı Kanun

SĐRKÜLER : 2008-27 04.04.2008 KONU : AR-GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hk. 5746 Sayılı Kanun SĐRKÜLER : 2008-27 04.04.2008 KONU : AR-GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hk. 5746 Sayılı Kanun 12.03.2008 tarih ve 26814 sayılı RG de yayınlanan 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi

Detaylı

AR-GE KANUNLARI Sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunları 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi

AR-GE KANUNLARI Sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunları 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi AR-GE KANUNLARI 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunları 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi / Haziran.2016 Tasarım, Ar-Ge ve Yazılım Geliştirme Süreçleri İçin Önemli Kavramlar

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1. Bu yönergenin amacı, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi nin (KOÜ TTO),

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2016 / 34

SİRKÜLER NO: 2016 / 34 SİRKÜLER NO: 2016 / 34 16.08.2016 Konu : 5746 sayılı Ar-Ge Kanunu nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Yönetmelik Hk. Bilindiği üzere 26 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlan 6676

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 31 Ocak 2014 Cuma 1/31/2014 1 KOBİ TANIMI VE DESTEKLENEN SEKTÖRLER Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hasılatı

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (6676) 02 MART 2016

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Dr. Özgür ARMANERİ T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB İzmir Kuzey Müdürlüğü

Detaylı

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Hakkında Yönetmelik

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Hakkında Yönetmelik Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Hakkında Yönetmelik Vergi Bülteni Tarih : 29.04.2014 Sayı : 2014/5 İçerik : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı na

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN BU BÖLGELER DIŞINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ AR-GE FAALİYETLERİNİN VERGİSEL DURUMU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN BU BÖLGELER DIŞINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ AR-GE FAALİYETLERİNİN VERGİSEL DURUMU TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN BU BÖLGELER DIŞINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ AR-GE FAALİYETLERİNİN VERGİSEL DURUMU Ömer AYDEMİR* 28 ÖZ Üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi

Detaylı

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/13 04.03.2016 KONU : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. 26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete de Bilim, Sanayi ve Teknoloji

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADDE 1-26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun 3 üncü maddesinin (c), (g), (j) ve

Detaylı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ TOPLANTISI

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ TOPLANTISI Sunumun Adı AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ TOPLANTISI 13 Nisan 2016 İstanbul 2023 Ar-Ge Hedefleri Ar-Ge Reform Paketinin Amacı Ar-Ge Reform Paketinin Amacı 1. Tasarım faaliyetlerini desteklemek 2. Ar-Ge yatırımlarını

Detaylı

1. Gelir Vergisi Kanunu

1. Gelir Vergisi Kanunu Konu : 5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTELENMESİ HAKKINDA KANUN, 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU VE BAZI VERGİ KANUNLARINDA AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI TASARIM DESTEĞİ

EKONOMİ BAKANLIĞI TASARIM DESTEĞİ EKONOMİ BAKANLIĞI TASARIM DESTEĞİ Bilgi Notu 2017 Programın Amacı: a. Tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması b. Tasarım şirket/ofislerinin tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam,

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2016 Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 Konu: 6741 SAYILI TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ NİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ AV. SAFİYE SOYUPAK FSMH BİRİMİ YÖNETİCİSİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ AV. SAFİYE SOYUPAK FSMH BİRİMİ YÖNETİCİSİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ AV. SAFİYE SOYUPAK FSMH BİRİMİ YÖNETİCİSİ YASAL DÜZENLEMELER IŞIĞINDA YILDIZ TTO UYGULAMALARI İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER I. Ar-Ge Reform Paketi II. Üretim

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Süleyman Demirel Üniversitesinden: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Süleyman Demirel Üniversitesinden: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER 6 Kasım 2017 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30232 YÖNETMELİK Süleyman Demirel Üniversitesinden: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Türkiye deki ilk kampüs üniversitesi Her yıl Üniversite Giriş Sınavları'nagiren en yüksek puanlı 1000öğrencinin 1/3'ünden fazlası ODTÜ'yü tercih

Türkiye deki ilk kampüs üniversitesi Her yıl Üniversite Giriş Sınavları'nagiren en yüksek puanlı 1000öğrencinin 1/3'ünden fazlası ODTÜ'yü tercih Türkiye deki ilk kampüs üniversitesi Her yıl Üniversite Giriş Sınavları'nagiren en yüksek puanlı 1000öğrencinin 1/3'ünden fazlası ODTÜ'yü tercih etmektedir. Talep çok yüksek olduğundan, pek çok bölüm,

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) BÖLGESEL TEŞVİKLER ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR

Detaylı

Erciyes Üniversitesi (%84) Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (%5) Kayseri Sanayi Odası (%5) Kayseri Ticaret Odası (%5) Bilkent Cyberpark (%1)

Erciyes Üniversitesi (%84) Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (%5) Kayseri Sanayi Odası (%5) Kayseri Ticaret Odası (%5) Bilkent Cyberpark (%1) ERCİYES TEKNOPARK ERCİYES TEKNOPARK Kuruluş Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi(Erciyes Teknopark) 30 Nisan 2004 tarihli resmi gazetede Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak yaklaşık 277.000

Detaylı

5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi

5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi 10.Ağustos.2016 ve 29797 Sayılı Resmi Gazete Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği TASARIM MERKEZLERİ 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin

Detaylı

F.Kemal ÖZTÜRK Daire Başkanı

F.Kemal ÖZTÜRK Daire Başkanı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ar-Ge Merkezleri San-Tez Programı Teknopazar Destek Programı Teknogirişim Sermayesi Desteği Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Rekabet Öncesi İşbirliği F.Kemal ÖZTÜRK

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE ...2016 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum.. başlıklı ve detayları aşağıda sunulan proje/faaliyet

Detaylı

2023 e Doğru AB Vizyonu ve KOBİ ler Mustafa İhsan KIZILTAŞ Genel Müdür

2023 e Doğru AB Vizyonu ve KOBİ ler Mustafa İhsan KIZILTAŞ Genel Müdür 2023 e Doğru AB Vizyonu ve KOBİ ler Mustafa İhsan KIZILTAŞ Genel Müdür GİRİŞ Ülkelerin rekabetçiliğini, endüstrisinin rekabetçiliği belirlemektedir Endüstri ise rekabetçiliğini yenilikçi (inovatif) olabildiği

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 01.03.2016 Sayı: 2016/052 Ref:4/052 Konu: 5746 SAYILI AR-GE FAALİYETLERİNİN DESTELENMESİ HAKKINDA KANUN, 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU VE BAZI VERGİ KANUNLARINDA

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ

T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (6676) 02 MART 2016

Detaylı

T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü. Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu

T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü. Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu T. C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Sunumu 5746 Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında

Detaylı