vtral HASTALıKLARıN TEŞHİSİNDE tmmunoperokstdaz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "vtral HASTALıKLARıN TEŞHİSİNDE tmmunoperokstdaz"

Transkript

1 A. O. Vet. Fak. Dert:. 40 (4): vtral HASTALıKLARıN TEŞHİSİNDE tmmunoperokstdaz M. Çabaları Y. Akçaa Im.munoperoksidase in the diagnosis oc viral disease. Su~ary: Immıınoperoxidase assay is an alternative methodfor identifying antigen and antiboriy, ıısed in eell eulture and histopathology studies an en{yme-labeled antibody. In ıhis method, en{yme eonjugated antibodies generate insoluble eolored products reacting with ehemieal substrate. This en{ymatic reaetion can be visııalized by naked eye or by both of light and eleetron microseope. Özet: Jmmunoperoksidaz testi gerek histopatolojik gerekse hücre kültütü [alışmalarında histo-kimyasal olarak antijen yada antikor tespitine yönelik olarak kullanılan alternatif bir yöntemdir. Bu yöntemde, enzim le konjuge edilen reaktif/er substrat ile reaksiyona girerek renkli ürünler meydana getirmektedir. Bu enzimatik reaksiyon gö'zle yada basit bir ışık mikroskobu veya Elektron mikroskop ile değerlendirilebilmektedir. Giriş Enfeksiyöz hastalıkların tanısında, özellikle viruslar ve yavaş çoğalan bakterilerin kültürlerde üretilmeleri için uzun zamana ihtiyaç duyulduğundan, direkt etken izolasyonu Ye identifikasyonu yanısıra, Hemaglutinasyon İnhibisyon (HI), İndirekt Remaglutinasyon İnhibisyon (IRA), Agar jel presipitasyon (AGP), Komplement Fikzasyon (KF), İmmunoelektroforez (le) gibi çok sayıda serolojik yöntem geliştirilmiştir (27). Coons ve ark. (14) 1940 yılında fluorescein isothiocyanate ile işaretli antikorlar kullanarak dokular i~indeki antijenleri göstermeyi başarmışlardil Berenhaum 1958 yılında antikorları radyoaktif 1 Dr., Yüzüncü Yıl D., Veteriner Fakültesi, Viroloji Bilim Dalı., Van. 2 Doç. Dr., A.D. Veteriner Fakültesi, Viroloji Bilim Dalı., Ankara.

2 498 M. ÇABALAR - Y. AKÇA maddelerle işaretlemiş, Nakane ve Pierce'de 1966 yılında antikorların enzimlerk işaretlenebileceğini savunmuşlar vc denemelerinde başarılı olmuşlardır. Enzimlerk işaretleme yönteminde antijen-antikor reaksiyonu sonucu katı faza bağlanan enzim işaretli reaktiflerden yararlanılmaktadır. Değerlendirme enzim ile substratın oluşturacağı renk reaksiyonuna göre yapılıp, ortaya çıkan renkli ürünlerin miktarı, enzim işaretli reaktiflerin ve dolayısıyla katı faza bağlanan antijen veya antikor miktarını belirlemektedir (17, 27). Fluorescein isothiocyanate ilc yapılan çalışmalarda özel mikroskoplara ihtiyaç duyulması, fluoresanmaddelerinzamanla aktivitelerini kaybetmeleri, ayrıca dokularda bulunan otofluoresan özelliğin değerlendirmeyi güçleştirmesi Klcdeniyle, bu yöntemle sonuçların değerlendirilmesi subjektiftir (10, 2,4). Radyoaktif maddeler ile işaretli reaktiflerden yararlanılarak kullanılan Radioimmunoassay (RIA) 'in ise objektif bir tanı yöntemi olmasına rağmen, radyoaktif maddelerin yarılanma süreleri, sonuçların değcrlendirilmesindegama sayıcıları gibiözelaygıtların gerekliliği ve daha da önemlisi radyoaktif madde kullanımının sakıncaları bu duyarlı yöntemin olumsuz taraflarıdır (13, 27). EnzimIerIc işaretleme yönteminde, enzim işaretli reaktifkr uzun süre saklanabilmekte, sonuçlar b~liren renklcnmcnin şiddetine göre değerlendirilmektc ve direkt göz, basit bir İşık mikroskopu yada kolorometre iic antijen veya antikorun respiti yapılabilmektedir (17, 24, 27). Bu üstüdükleri ncdeniyle virus, bakterı, mantar; parazit antijenleri ve antikorları yanında, immunoglobulinler, serum proteinleri, tümör antijenleri gibi çeşitli maddelerin araştırılmasında enzimle işaretlemc yönteminden yararlanılmaktadır (2, 7). lmmunoperoksidaz yöntemi, enzimlerk işaretli reaktiflerin oluşturdukları antijen-antikor kompleksinin histokimyasal olarak incelenmesi esasınadayanır (2, 3, 4, 9, 24). Gerek histopatolojik çalışmalarda gerekse doku kültürü çalışmalarında immunoperoksidaz yönteminden yararlanılmakta ve kromojenicrin meydana getirdikleri rcnkli ürünler ilc antijen yada ap.tikor tespitine gidilmektedir (2, 4, 12, 19, 24). An-!İjenlerin ultrastruktural lokalizasyonlarının saptanması amacıyla, İrnmunoperoksidaz ilc Elektron mikroskopi (EM) çalışmalarıda yapılabilmektedir (13,24, 26). Eğer test materyalinin dilusyonları hazırlanırsa, görülen en son renk dq'i;işiminin oluştuğu sulandırma basamağı o test materyalinin titresidir. Hesaplama Kaerber metodu vasıtasıyla yapılır (8, 9).

3 VİRAL HAST.\L1KL\RI~ TEŞHİSİNDE İMMl'NOPEROKS1DAZ 499 Kuduzun teşhisi amacıyla yapılan bir çalışmada (1), direkt immur.operoksidaz (IP) ve fluorcsan antikor tekniği (FAT) karşılaştırılmış ve birbirir.e paralel sonu~jar elde edildiği bildirilmiştir. Diğer bir çalışmada isc (LO),direkt I P, direkt FAT ve Seller boyama yöntemleri kuduzun teşhisi amacıyla kullanılmış, FAT ve ip yöntemlerinin Seller boyamadan daha duyarlı olduğu ve FAT'daki dezavantajlardan dolayı IP'nın FAT'ın yerini alabileceği savunulmuştur. Hyera ve ark. (8) Bovine viral diarrhea (BVD) virosu nötralizan antikodarının saptanması amacıyla Neutralizin.g peroxidasc-linked antibody (NPLA) \T Mikro nötralizasyon testlerini (MNT) kullanmışlar ve sonuçta test edilep. 425 sığır serumundan :t\pla ilc % 48, MNT ile % 45'inin pozitif olduğunu saptamışlardır. İmmunoperoksidaz yönteminde aşağıda belirtilen teknikler kullanılmaktadır (2, 8, 15, 16, 1, 24). 1. Direkt yö~tem 2. İndirekt yöntem 3. Peroksidaz anti-peroksidaz (PAP) yöntemi 4. :"Jötralizasyon immunoperoksidaz yöntemi (NPLA) j. Avidin-Biotin immunoperoksidaz yöntemi a) Direkt Avidin-Biotin Peroksidaz Kompleks (ABC) yöntemi b) İndirekt ABC yöntemi c) Avidin-Biotin işaretlerne yöntemi 6. İmmunoperoksidaz plak yöntemi a) Direkt immunoperoksidaz plak yöntemi b) İndirekt immunoperoksidaz plak yöntemi 1. Direkt Yöntem Antijene spesifik an.tikorlardan yararlanarak antijen varlığının ortaya konması esasına dayanır. Bu yöntemde spesifik antikor peroksidaz ile kimyasalolarak bağlanır. Hazırlanan bu konjugat antijenle reaksiyona girerek, substratm ilavesiyle antijenin lokalize olduğu alanlarda renkli bir presipitat meydana getirir (Şekiıı). Meydana gelen rengir. şiddeti örnekteki <ıptijen miktarı ile orantılı olacaktıi". Duyarlı bir yöntem olmasına rağmen, her ar.tijen için spesifik bir antikora ihti. yaç göstermesi direkt yöntemin yaygın olarak kullanılmasını önlemekte \'e indirekt yöntemin önemini artırmaktadır cı, 2, 6, 10, 24).)

4 500 M. ÇABALAR - Y. AKÇA 1. AntıJen adsorbe edılır (doku kültürü/doku kesıtı) /\ 2. Enzımle ışaretli spesifik a~tıkor ılave edılir' 3. Substrat ilave edilir ~-- ı:."iz~z 7\ o o o:>~ ~1~~B~O o o 001\ o o " 4.!nkübasyon sonunda degişen substratın degerlendirilmesi(gözle, mıkroskopik) Şekil ı. Direkt Yöntem 2. indirekt Yöntem Bu yöntemde, konjuge edilmemiş antikor numunede antijene bağlarıır. Reaksiyona girmeyen maddelerin yıkama ışlemiyle ortamdan uzaklaştınlmasından sonra, konjuge edilmemiş antikora karşı elde edilmiş anti-antikorların işaretlenmesiyle hazırlanan spesifik konjugat ilave edilir. Konjugat ilk aşamada meydana gelen antijen-antikor kompleksindeki antikora bağlarıır. Sonra bu lokalize reaksiyona substrat ilave edilir (Şekil 2). Meydana gelen ref'.gin şiddeti örnekteki antijen miktarı ile orantılıdır (2, 6, 24). 3. Peroksida::: Anti-Peroksida::: (PAP) Yöntemi Bu yöntemde primer antikor, sekonder arıtikor ve PAP kompleks olmak üzere 3 reaktife ihtiyaç vardır. Primer antikor direkt olarak antijene bağlarıır. Yıkama işleminden sonra sekonder antikor ilave

5 VİRAL H..ASTALlKLARIN TEŞHİSİ~OE tmmunoperokstoaz 501, Antijen adsorbe edılır (doku kültürü/doku kesıtı) 1\ EKAMA 2. Spesifık ar.tıkor kapsaya:. serum ılave edılır YIK.l.MA 3. KonJugat ılave edilir 4. Substrat ilave edılerek de~erlendirme yapılır(gözle, ffiıkroskopık) Şekil 2. İndirekt Yöntem edilir. Sekonder antikor (bağlayıcı antikor), primer antikor ve PAP kompleksi birbirine bağlar. Tekrar yıkama işleminden sonra PAP kompleks ve daha sonra da substrat ilave edilir. Test sonunda beliren rengin şiddeti numunedeki antijen miktarı ile orantılıdır (Şekil 3). Duyarlı olması ve enzim ilc işaretli reaktifiere gerek olmaması bu yöntemin üstünlükleridir (2, 3, 4., 6, ll, 13, 24). 4. Avidin-Biotin lmmunoperoksida;::, Yöntemi Avidin-Biotin ili~kisine dayanan bu yöntem, bir vitamin olan biotinin 4 molekülünün, glikoprotein olan avidin ile nonimmunolojik olarak birleşmesi esasına dayanır (2, 5, 21, 22). a) Direkı Avidin-Biotin Peroksida;::, Kompleks (ABC) yöntemi Bu yöntemde biotinle işaretli antikor direkt olarak antijene bağlanır. Reaksiyona girmeyen maddelerin yıkama ile ortamdan uzak.laştırılmasından sonra, avidin-biotin peroksidaz kompleks (ABC) ilave edilir. Substrat ilavesiyle antijenin lokalize olduğu danlar görünür hale gelir (2, 5, 2 ı, 22).

6 502 M. ÇABALAR - Y. AKÇA 1. Antı]e~ ad~c~be edılir (doku k~ltürü!doku kes:tı) 2. Prımer antikor ı:ave edıl~: ymma 3, Sekcnder a~tı~cr ::a,e edılır 4. PA? koffipleks ıla,e e::.ır c SJbstrat ılave edılerek iegerlendı:me yapılır(gözle, ffiıkrcskop:k, o:-~~oı ~o.., O~ ~. Şekil 3. Pemksidaz-Antiperoksidaz Yöntemİ (PAP) b) lndirekt ABC yöntemi Indirekt ABC yöntemi 3 reaktife ihtiyaç gösterir. Lokalize olan antijen için spesifik primer antikor direkt olarak antijene bağlanır. Yıkama işleminden sonra biotirtle koııjuge edilmiş sekoıı.der antikor ve bunu takiben de ABC ilave edilir Dahasonra substrat ilave edilerek değerlendirme yapılır (Şekil 4) (2, 5, 21, 22). c) Avidin-Biolin /şaretlemc yöntemi Bu yöntemde biotinle işaretlenmiş antikor direkt olarak antijene bağlanır. Yıkama işleminden sonra enzimlc koııjuge edilmiş avidin ilave edilir. Substrat ilavesiyle lokalize reaksiyon görünür hale getirilir (Şekil 5) (2, 21).

7 vtral HASTALıKLARı:'! TEŞHİst:'!DE tidiunoperokstdaz Antije~ adsdrbe e~~li: (ccku k~lt~rüjdoku kesı~:; 1\ ~. ~riffierantıkgr ılave edılır 3. Biotinle işaretlı autikor ilave edilir ( 4, Avıdin-bıt.ın peroksıdaz kompleks ılave ediln j, Substrat ılave edilerek degerle~dır~e yapılır(gczle, mıkrcskoplk; Şekil 4. İndirekt ABC Yöntemi 5. Nötralizasyon ImmUlıoperoksidaz Yiinlemi (NPLAY- Bu yöntemin esası, bilinen antijen ilc şüpheli serumun nötrajizasyona bırakıldıktan sonra, nötralizasyonun meydana gelip gelriı~diği~, nin immunoperoksidaz ilc kontrol edilmesidir. Testin ilkaşaması olan nötralizasyondan sonra, l)ilinen virus ile şüpheli serum dilusyonlai'l hüc" re kültürüne inokule edilir. Daha sonra bu hüere kültürü antijene' spesifik konjugatla karşılaştırılır ve substrat ilavesiyle renkli ürünlerin meydana gelip gelmediğinin kontrolü yapılır (Şekil 6) (8,25). Renkli ürünler meydana gelmiş ise; şüpheli serum bilinen virusa karşı spesifik antikor taşımamaktadır ve virus peroksidaz ile işaretli antikorla birleşmiş demektir.

8 504 M. ÇABALAR - Y. AKÇA l. An~:)en adsorbe edı~:r (doku kültürü/dcıu ıesıtl) YIKAHA 1\ ı. Bıotınle ışaretlı antıkor ılave edılır J. Peroksidaz enzı~ı ıle işaretli avıdın ılave e:ılı~ 4. Substrat ilave edı:i: 5. lnkubasyon scn~nda degışen s~bstratın degerlendırilmesı(gözle, mıkroskopıki Şekil 5. Avidin.Biotin İşaretlerne Yöntemi i;1 0'\ o o o ~ FSZ-hd5~Z oz's 0 0 Renkli ürünler meydana gelmemiş ise, şüpheli serum bilinen vinısa karşı spesifik antikor taşımaktadır ve bu antikorlar antijen ile birleştiğinden, peroksidaz ile işaretli antikodar antijen1c birleşmemiş demektir. 6. Jmmunoperoksidaz Plak Yöntemi Hücre kültüründe, yarı katı vasatın etkisiyle, enfeksiyon yerinde lokalize olarak çoğalan virusun immunoperoksidaz yöntemi ile gösterilmesi esasına dayanır (l3, ı5, 20).

9 ytral HA~TALIKL\Rı!\ TEŞHt~t;'WE ımml;;\operok~ıdaz 5(15 :::;.~..;~:.;~:~.\s..:;ı.. : : Ş ~::: -. :~.:.~::; S::.,L,:::,,::.. ":.:.,;: :'"'s:) ;:.~ S::,ı.,., ~.:;~::,. 1" 1 ;1: ~:'; i :.:.~:: \ ~; Şekil 6. ı\pla YÖKTEi\Iİ a) Direkt immunoperoksida;. plak )'ölltcmi Bu yöntemde petrilerde üretilen hücre kültürlcril'.e,'irus sulandırmasından inokule edilir ve inkuba~yona hırakılır. İnkııbasyop. sonunda kültür vasatı uzaklaştırılır vc her bir pctriye vasat -]- agaroz karışımı hücre üzerine yayılarak doi1uı~.caya. kadar bekletilir. Petrilcr içindeki donmuş agaroz 3.-4 gün sonra hücreye zarar vermeden uzakl~tırılır. Fikzasyonu takiben ilave edilen konjugat ap.t~jerıle reaksiyona girecek ve substratın ilavesiyle virusun lokalize olduğu alanlarda sınırlı ve renkli üreme odakları görülecektir (I 3, 20). lı) Indirekt immunopcroksidaz plak )lontcmi Bu yöntemde ilk aşamada antijen pleytlcri hazırlanır. Bnnun için önce pleytlerde hücre üretilir. S071ra virus inokule edilerek inkubasyona bırakılıf. İnkubasyon sonrası hücre üzeriec' agaroz dökülür ve 4-5 gün sonra agaroz hücreye za,ar vermeden uzaklaştırılır. Fikzasyondan sonra plcytler kullanılana kadar -70'C'de 12 ay süre ile muhafaza edilebilir. Gerektiğinde pleytlcr dondurlıeud",-ı çıkarılır, çözülür ve şüpheli serum ilave edilerek inkubasyona bırakılır. İI'.kubasyon sonrası ko~ıjugat, daha sonra da substrat solusyonu ilave edilerek değerlendirme yapılır. Bu yö:,ltem, hücre kültürüne adapte edilebilen ve ürctilcbilen viruslarla uygulanabilmektedir (I 6).

10 506 ~f. (:.-\BALAR - Y.. \KÇA İmmunoperoksidaz yönteminin kullanımında çeşitli maddeler testin duyarlılığında roloynamaktadır. Bunlar, Koııjııgrıt Koııjugatın hazırlanmasında enzim (horseradislı peroxidasc: HRP), enzime doğal kurucu (işaretlcnecek antikor yada antijen) ve bağlanma için kullanılacak kimyasal maddeye (glu teraldehid, bcnlokinon) ihtiyaç vardır. Bağlanmada kullanılan maddeler aracılığı ile enzim ve immunoreaktiflerin (antikor, antijen) kovalcnt bağlanmaları sonucunda konjugat elde edilir. Bir enzim molekülü çok sayıda substrat molekülü ile reaksiyona girerek r,~nkli ürünler oluşturur. Bu nedenle enzimle i~aretli reaktiflerin (konjugat) özellikleri test sonucunu etkilediğinden, kullanılan enzimlerin kolay hazırlaıı.abilmeleri, stabil ve yüksek aktiviteye sahip olmaları gerekir (5, 24, 27). Peroksidrız Peroksidaz molekül ağırlığında bir hemaglikoproteindir. Peroksidazın küçük hacimli olması, pahalı olmaması ve çok stabil olması kullanımını cazip hale getirmektedi.r. Konjugasyon sonunda peroksidazın aktivitesinde kayıp da az olmaktadır. Peroksidazın kullarumdaki dezavantajı ise spesifik substratlarının kansorejen özelliğe sahip olmalarıdır. Peroksidaz bitkisel dokularda bulunur ve ba5lıca kaynağı yabani turbdur (2, 26). Avidin-Biotiıı Konjugasyon sırasında reaktifin ve enzimin substratı bağlama bölgelerinin bir bölümünde blokasyon meydana gelir. Bu durum konjugatın immunolojik ve.~n.zimatik aktivitesinde kayıplara neden olur. Bu tip aktivasyon kayıplarını önkycn kofaktör sistemler geliştirilmiştir. En ~:ok kullanılanı Avidin-Biotin. sistemidir. Biotin molekül ağırlığı 244 olan bir monokarboksilik asittir. Birçok mikroorganizma ve bitki yaprakları tarafından sentezlenil Yumurta bol miktarda biotin içerir. Avidinin ise molekül ağırlığı olup, birbirine benzeyen 4 alt birimden oluşmuştur. Hcl' alt birim bir biotini bağlayabilir. Avidin ç.iğ yumurta akında bulunan bazik bir glikoproteindir (2, 5, 21). Substl'a! Soluıyonları Su bstratlar enzimlerle reaksiyona girerek immun kompleksin varlığını ortaya koyan maddelerdir. Enzimler su bs tran ürüne dönüş-

11 vtral HA~TALIKLARI:'\ TFŞHtsİi\'OE t:\bw'\operukstoa türerek katalizör görevi yaparlar. Enzim (E), Suhstrat (S), Ürün (Ü) ile gösterilirsc, E + S ~> E. S ~-Ü + E ',' o Enzim-ı.-uhstrat reaksiyonu ortamdaki enzim miktarına bağlıdır. Enzim (peroksidaz) tükenmez ve substratın (HzÜz) diğer molekülleri ile tekrar reaksiyona girerek daha çok renkli ürün meydana getirirler. Tek bir Horscradish pero:..:idasc (HRP) cp,zim molekülü bir dakikada substratın molekülü ilc reaksiyona girerek gözle görülebilen ürün meydana getirebilmektedir (2, 24). HRP + H20 Z - -o' HRP H:P2 t Elektron (elektron donor verici) rcnkli ürün -L HR P o H 1 0 Enzim reaksiyonunda elektron donor olarak kullanılan birkaç renk verici madde (kromojen) vardır ('rablo 1) (2, 4, 8, 9, 24). Tablo ı. Substrat solusyonları ve oluşturdukları renkler. Enzim Substr~ts()lusyoıı~_._---_._._---rt~-~k : 3,3 diaıııinobenzidin tctrahvdr()clıoloridı~' i (DAB) + H z 0 2._ _._--- i Kahverengi ı, i _...._ _--- 3-aınino 9-cthy / carha,.;ole (AEC) +H 2 0 z: Kırmızı i i _..._..-1 Peroksidaz 14-chlom ı-naphtol (Chloro-Naphtol). -+ HzOz Mavi P-phcııylencdiaminc dihydrochlııridc.' ~ i pyrocatechol (Hanker- Yatcs) -+ H 2 0'? Mavi-Siyah i.l Or~~_~~_~idine(O_~~~~di~et-=t-~~~~~~=-l_~a~'i '=~-=i Sonuç Bu derlemede özellikle viral hastalıkların teşhisindc bütün dünyada laboratuvar tanı yöntemi olarak kullanılan immunoperoksidaz testi ilc ilgili farklı teknikler incelcnmiş YC hunlarınu ygulanabilirliklcri tartışılmıştır. Ayrıca immunoperoksidaz yöntemi diğer tanı yöntcmleri ilc de karşılaştırılmıştır.

12 S08 ~. ÇA13AL,\R \. AKÇA Kavnaklar 1. Anjaria, J.M., Jhala, Ci. (1985). Immurıopernxidas rcaction ın di. (lgrıosis of rabies. Int...J. Zoon., 12: 267-<~ Bourne,,LA. (1983). Handbook of im1llunopcroxide.~a staırııng mcthoris. Immunochemistry Lahoratory. Dako Corporation. 3. Cherringıon, J.M., Ghallli, H.V., Sawyer, M.M., Osburo, B.I. (1985). Delection of viral antijcns in bluetollque virus infeeted ovine tissue using thc peroxida.~c.antı:pl!roxidase tf!clıniqııe. Am..1. Vet. He~.,J,6: 23:>6- ~3:i9. L (;imeııo, E.J., Nosetto, E.O., ~Iarıin, A.A., Galois, C,M., Ando, Y., Elchcverrigaray, M.E. (1987). Demostration of Equine Herpes Virus ( EH V-I) in histolo{{ical section and tissllc cu/tl/res by the peroxidaseantiperoxidase (PAP) tcchnique. J. Vet. Med., H: 74,O-ı,t2. ;). GucsdQn,.ı.L., Ternynck, T., Avrameas, S. (1979). The use of avidinbiotin intcraetion in immıınoen:ymatic tcehniques. J. of Histoche. and Cytoch., 27 (8): I1ydel'man, E. (1979). imnııınoperoxidase tı!chnique in histopatlıology : ııpp/ications, methods und ı:orıtrofs..j onrnal af Clinical Patholagy, 32: j. Hill, A.C. (1978). Demostration of Mycoplusıııas in tissue by the immunoperoxidase teehniqııe..1. of inf. Disease., 137 (2): Byera, J.M.K., Liess, B., Fl'ey, H,R. (1987). A Direkt Neutralizing- Peroxidase-Linked Antibody (Issay fot dr/edion and titration of antibqdies to Bovi,,~Viral /)ial'l'1ı()c(l6.rııs. J. Vet. Med., 34: Kalz, J.B., Kuheman, L.,.Pemherton, J., Selımen, 1\1.,J. (1987). Deteetion of bovine virus diarr/ıea virus in eell culture usiııg an immunoperoxidase teehnigue. Vctf~rinary Micwbiology, 13:1:> Kolwal, S., Narayan, K.G. (i 9R5). Direkt i mmruıopcroxidase test ın the diagnosis of rabies -(in alternaüve to fluot'eseent antibody test. lut. J. ZOOIl., 12 (J): ljo--w). ll. Macaerlney, L., MacarlDe)', C.M. (1986). Canine parvovirus: development of immunof/uorezcencc a"d imm.wzopernxiı1asc techniques. Res. Vet. Sci., 40:

13 J V1R.\J. TBSTALJKL.\HI" n:şnhti\"f)e İM~IF,OPEHOKSjDAZ Miry, C., Ducatelle, R., Tboonen, H., Hoornes, J. (1983). Immıınoperoxidase study of canine distemper virus pneumonia. Res. Vet. Sci., 34: Moriarty, G.C., Michael, C.M., Sternberger, L.A. (19n). ljltrastruôtural immunocytochemisıry 1l'ith ımlabcled antibodie.~ and ıhr peroxidaseantiperoxidase ı:omplex. A technique more sensitivr than radioimmıınoassay. J. Histochl'. aud Cytoclır., 21(9): Özcel, M.A. (1978). Immunofuloresans 1'1' parazitolojide uygulamasi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayını, No. 108,. Ege Üni. Bamnevi. 15. Pan, I.C., Huang, T.S., Hess, W.R. (1982). iyen method of antihody deteetion by indirekt immunoperoxidase plaque stnining for serodiag" nosis of Afriean Sıvine Fever. J. Clinical Microbio., 16 (4): Pan, I.C., Schimizu, M., Hess, W.R. (1978). African Sıvine Fever: Mieroplaque assay by an' immunoperoxidase method. Am..J. Vet. Res., 39 (3): ı7. Piroid, R., Lombard, M. (1980). Les ınethodes immunoenzymatiqves et leurs applieations serologives. Revue Med. Vct., 131 (1): Rai, A., Prasad, I.J. (1980). Jmmunoperoxidase technique in rapid detection of Foot and JlI/ounth Disease t,irus. Indian J. Anim. Sci., 50 (ll): Rodriguez, M., Heinlein, A.S., Ruiz, M., Metzler, A.E., Sehudel, A.A. (1989). Detection of bovine herpesvirus type 1 1Jia an immunoperoxidase method, using monocional anıibodies. Am. J. Vet. Res., 50 (5): Sanders, G. (1991). Charakterisierııng zytopathogener und nichtzytopathogener bioıypen unler Sıaırınıen / isolaten des B VD-virus in einem lmmılnoplaque-tesı. IllHugural-Dissertation. TierartIiche Hochschule Hannover. 21. Su-ming, USU., Raine, L., Fanger, H. (1981). A comparaıive study of ıhe peroxidase-antiperoxidase method md an Avidin-Bioıin Conıplex meılwd for studying polypeptid hormon es wiıh Radioimmonoassay antibodies. Am. J. elin. Pathol. 75: Su-ıning, HSU., Raine, L., Fanger, H. (1981). Use of avidin-bioıinperoxidase complex (ABC) in immunoperoxidase ıechniques: A com-

14 510 M. Ç:\RAUH - Y. AKÇ,\. parisoıı bptll'een A Be and Uıılabelad antibod)' (PA P) procedurps. ]. Histoch. and Cytneh., 29 (4): 577-, Sutmoller, P., Cowan, K.M. (1974). The detl'ctl~ollof Foot-and,UOIlIlth- Disease virus antigl'lls ı:n iı~rected ecu cultures by immıınoperoxic1use terhniqııes..t. Gen. Vi ro!., 23: Taylor, C.R. (1978). lmmluloperoxidlıse techniques. Arclı. Patho!' Lab. :\1('(1., 102:113-]21. 2,5. Terptra, C., Bloemhraad, :M., Gielkend, A.L.J. (1984). The lleutralizing peroxidase-linked assay for dptection of anıibid," againsı Sıdne Fel'er virus. Veterinary Microbiology 9: Ward, A.C.S., Kaerberle, M.L. (1984). Use of an immıınoperoxidase stain for the demostration of bovl'neriml diıırhea virus by light and electron mieroscopies. Am. ]. Vet. Hes., 4,5: Yolken, R.H., Leililter, F., Whitcomb, L., Davis, D., Mears, M.ı. (1983). Enzyme imlllunoassay for the diagntjsis ofljiml infeetions. Ann. N.Y. Aead. Sei., 420:37]-390.

IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA)

IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA) IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA) Tanım: Enzim ile işaretli antikorlar ve substrat kullanılarak, şüpheli materyalde bulunan etken (ya da Ag) ya da bunlara karşı oluşmuş antikor

Detaylı

İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ

İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ Presipitasyon G)İMMUNOASSAY TESTLER İşaretli antikorların kullanılmasıyla 1942 de; FA Fluoresan Antikor (Fluorokromlar) 1954 de; IFA (İndirekt Fluoresan Antikor) 1960 da; RIA

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr. DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları Doç.Dr. Engin DEVECİ İmmunohistokimya Hücre ve doku içinde bulunan bazı enzimlerin ya

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

IMMUN FLORESAN TESTİ

IMMUN FLORESAN TESTİ IMMUN FLORESAN TESTİ Tanım: Floresan bileşikleri ile işaretli antikorlar kullanılarak, şüpheli materyalde bulunan etken (ya da Ag) ya da bunlara karşı oluşmuş antikor varlığının araştırıldığı, immunositokimyasal

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji de Enzimli İmmün Deney Enzyme Immuno Assay. Dr. Dilek Çolak

Klinik Mikrobiyoloji de Enzimli İmmün Deney Enzyme Immuno Assay. Dr. Dilek Çolak Klinik Mikrobiyoloji de Enzimli İmmün Deney Enzyme Immuno Assay Dr. Dilek Çolak İmmün Yanıt C. Macrophage A. Pathogen B. B cells D. Macrophage E. Macrophage F. T cell G. B cell H. Memory B cells I. Plasma

Detaylı

Yasemin Budama Kılınç1, Rabia Çakır Koç1, Sevim Meşe2, Selim Badur2,3

Yasemin Budama Kılınç1, Rabia Çakır Koç1, Sevim Meşe2, Selim Badur2,3 Yasemin Budama Kılınç1, Rabia Çakır Koç1, Sevim Meşe2, Selim Badur2,3 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Biyomühendislik Bölümü, 34220, İstanbul 2 İstanbul Üniversitesi, İst. Tıp Fak., Mikrobiyoloji ABD, Viroloji

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ:

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ: HEMATOLOJİ (2 4 6) 1 Hematolojiye giriş-tanımı, Hastaların genel değerlendirilmesi, 2 Kan,

Detaylı

ELISA. Dr. Serkan SAYINER -

ELISA. Dr. Serkan SAYINER - ELISA Dr. Serkan SAYINER - serkan.sayiner@neu.edu.tr ELISA nedir? Enzim bağlı konjugat ve enzim spesifik substrat kullanılarak, antijen-antikor reaksiyonlarının renk değişimi olarak elde edilmesi ve bunun

Detaylı

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria Mikotoksin nedir? Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria belirli nem ve ısı koşullarında oluşturdukları fungal metabolitler En sık karşılaşılan mikotoksinler; o aflatoksinler, o okratoksin, o trikotesen,

Detaylı

HEMAGLÜTİNASYON TESTİ

HEMAGLÜTİNASYON TESTİ HEMAGLÜTİNASYON TESTİ Dersten Sorumlu Öğretim Üyeleri -Prof. Dr. Yılmaz AKÇA -Prof. Dr. Feray ALKAN -Prof. Dr. Seval Bilge DAĞALP -Prof. Dr. Aykut ÖZKUL -Prof. Dr. M. Taner KARAOĞLU -Prof. Dr. T. Çiğdem

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON Western blotting: Akrilamit jeldeki protein bantlarının daha kararlı ve sabit bir ortama (örneğin,

Detaylı

HEMAGLUTİNASYON (HA)

HEMAGLUTİNASYON (HA) HEMAGLUTİNASYON (HA) TANIM HA, bazı virusların süspansiyon halindeki eritrositleri birbirlerine yapıştırarak çöktürmesi olayıdır. Eritrositler Virus Hemagglutinasyon Temel prensip; - Bazı viruslarda bulunan

Detaylı

KONYA TARIM İŞLETMESİ SIGIRLARINDA PARAİNFLUENZA VİRUS TİP 3 ENFEKSiYONU ÜZERİNDE

KONYA TARIM İŞLETMESİ SIGIRLARINDA PARAİNFLUENZA VİRUS TİP 3 ENFEKSiYONU ÜZERİNDE Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi ı. Sayı (1-5), 1985 KONYA TARIM İŞLETMESİ SIGIRLARINDA PARAİNFLUENZA VİRUS TİP 3 ENFEKSiYONU ÜZERİNDE SEROLOJİK ARAŞTIRMALAR Serological researches for parainfluenza

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

Virolojik Teşhis Yöntemleri. Viral Partikül Tespiti 8/10/2018. Virüs izolasyonu/identififikasyonu

Virolojik Teşhis Yöntemleri. Viral Partikül Tespiti 8/10/2018. Virüs izolasyonu/identififikasyonu Virolojik Teşhis Yöntemleri Dr.Öğr.Üyesi Engin BERBER Viral partikül tespiti Virüs izolasyonu/identififikasyonu Viral antijen tespiti Virüs spesifik antikor tespiti Viral nükleik asit tespiti 1 2 Elektron

Detaylı

EPSTEIN-BARR VİRUS ENFEKSİYONLARI TANISINDA ELISA VE İMMUNOBLOT TESTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

EPSTEIN-BARR VİRUS ENFEKSİYONLARI TANISINDA ELISA VE İMMUNOBLOT TESTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI EPSTEIN-BARR VİRUS ENFEKSİYONLARI TANISINDA ELISA VE İMMUNOBLOT TESTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Nilgün Kaşifoğlu, Tercan Us, Nazmiye Ülkü Koçman, Yurdanur Akgün Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

SEROLOJİK TEPKİMELER

SEROLOJİK TEPKİMELER SEROLOJİK TEPKİMELER Antijen Bağışık yanıt verebilecek düzeyde gelişmiş organizmalara verildiklerinde; kendilerine karşı bağışık yanıtın oluşmasına yol açan ve bu yanıt sonucunda ortaya çıkan antikorlarla

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI Hacı SAVAŞ-SÜMAE, Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanı Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanlığı enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren bölümlerden birisidir. 2000 yılı başından

Detaylı

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DERS SAATİ DERS ADI DERS KONUSU DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ 4. DK 1. Hafta 07 Aralık Pazartesi Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin tarihçesi ve mikroorganizmalara genel

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Erzene Mahallesi Ankara Caddesi No: 172/155 35010 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0232 388 00 10 Faks : 0232 388 50 52 E-Posta : kyb@bornovavet.gov.tr

Detaylı

CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ

CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ Uzm.Dr.Mustafa BALCI Transplantasyon İmmünolojisi ve Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlu Hekimi TRANSMED ÖZEL TIP LABORATUVARI ANKARA Humoral Alloreactivity Pre Tx Preformed

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Gıda ve Yemlerde Salmonella Gelişimi imi ve Analiz Metotları Şebnem Ö Budak 08-09 09 Ekim 2008, İzmir Salmonella spp. Salmonella spp., enterobacteriaceae familyası üyesi, fakültatif anaerob, gram negatif,

Detaylı

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü.

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü. Doç.Dr.Engin DEVECİ HÜCRE KÜLTÜRÜ Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarı, çeşitli hücrelerin invitro kültürlerini yaparak araştırmacılara kanser, kök hücre, hücre mekaniği çalışmaları gibi konularda hücre

Detaylı

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast hücreleri) Kompleman sistemi(direkt bakteri hücre membranı parçalayarak diğer immün sistem hücrelerin bunlara atak yapmasına

Detaylı

İMMÜNOLOJİK TEKNİKLER. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

İMMÜNOLOJİK TEKNİKLER. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 İMMÜNOLOJİK TEKNİKLER Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Temel ilkeler İmmünolojik teknikler, antijen-antikor etkileşmesine dayanan analiz yöntemleridir. Bu yöntemlerde bilinen bir antijen

Detaylı

Kanatlı Hayvan Hastalıkları

Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı sektörü ile ilgili genel bilgiler 1930 Merkez Tavukçuluk Enstitüsü 1952 Saf ırkların ilk kez ithal edilmesi 1963 Damızlık (Parent stock) ithali 1970 Yatırımlarda artma

Detaylı

CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler

CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler Hazırlayan: Prof. Dr. Birol GÜVENÇ Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Bölge Kan Merkezi Sunan: Dr. S. Haldun BAL UludağÜniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF PROJE ÖNERİSİ ADI TUHAF MATERYALLERDEN İZOLE EDİLEN DNA

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları Dilek ÇİMEN TÜBİTAK ATAL 8-9 EKİM 2008 İZMİR MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler, Mantarlar tarafından uygun ortam, ışık,sıcaklık ve nem şartlarında sentezlenen

Detaylı

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakasında maya ve küf kolonileri kolayca sayılabilir. Gösterge boya, maya ve küf kolonilerini boyar, böylece kontrast sağlar ve sayım işlemini kolaylaştırır. Petrifilm Maya

Detaylı

3. Bölüme devam VİRUSLERİN ÜRETİLMELERİ Viruslar eskiden deney hayvanları ve embriyolarda üretilirken, artık hücre kültürleri kullanılabilmektedir.

3. Bölüme devam VİRUSLERİN ÜRETİLMELERİ Viruslar eskiden deney hayvanları ve embriyolarda üretilirken, artık hücre kültürleri kullanılabilmektedir. 3. Bölüme devam VİRUSLERİN ÜRETİLMELERİ Viruslar eskiden deney hayvanları ve embriyolarda üretilirken, artık hücre kültürleri kullanılabilmektedir. Hayvan viruslarının üremesi için 3 yöntem: Deney hayvanları

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Spesifik tanı yöntemleri: 1. Direk (kült ltür r ve bakterinin gösterilmesi) g 2. Antikorların n gösterilmesig 1.Standart tüp aglütinasyonu 2.Rose Bengal

Detaylı

Agaroz jel elektroforezi

Agaroz jel elektroforezi MOLEKÜLER TEKNİKLER Dr. Naşit İĞCİ Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf (2017-2018 Bahar) 2. NOT Agaroz jel elektroforezi PAGE daha çok proteinlerin ve küçük

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU Doç.Dr. Engin DEVECİ İMMÜN SİSTEM TİPLERİ I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ

ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ Enzim Tanımı Sınıflandırma Üç Boyutlu Yapı Etkime Şekli Enzimler biyolojik katalizörlerdir, yani biyokimyasal reaksiyonları hızlandıran biyolojik kökenli maddelerdir.

Detaylı

HÜCREYİ İNCELEME YÖNTEMLERİ. İMMUNOHİSTOKİMYA ve TUNEL

HÜCREYİ İNCELEME YÖNTEMLERİ. İMMUNOHİSTOKİMYA ve TUNEL Immunohistochemistry HÜCREYİ İNCELEME YÖNTEMLERİ İMMUNOHİSTOKİMYA ve TUNEL H. SEDA VATANSEVER Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji AD MANİSA sedavatansever@yahoo.com Immunohistochemistry

Detaylı

*Serolojik Tepkimeler-Devam *Cerahat İnceleme

*Serolojik Tepkimeler-Devam *Cerahat İnceleme *Serolojik Tepkimeler-Devam *Cerahat İnceleme TOKSİN-ANTİTOKSİN TEPKİMELERİ Ekzotoksin Bakterinin metabolizması esnasında ortama salgıladığı, çok iyi antijen yapısı gösteren ve girdikleri organizmada hastalandırıcı

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

WESTERN BLOT. Yrd. Doç. Dr. Eda Becer. Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

WESTERN BLOT. Yrd. Doç. Dr. Eda Becer. Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı WESTERN BLOT Yrd. Doç. Dr. Eda Becer Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Northern Blot (RNA) James Alwine George Stark Western Blot (Protein) Eastern Blot (??) George Stark

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 7.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 6 1. RFLP (RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUK

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

ERSAN İNCE MART 2018

ERSAN İNCE MART 2018 ERSAN İNCE MART 2018 YÜN NEDİR? Keratin (yün proteini): % 33, Kir ve Pislik: % 26, Ter tuzları: % 28, Yün vaksı: % 12, Anorganik maddeler: % 1. -Epiderm (pul) tabakası, korteks (orta) tabaka ve medüla

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Patoloji Bölümü Yassı İstiridye (Ostrea Edulis) ve Midye (Mytilus galloprovincialis) Akivades (Ruditapes decussatus) Küçük Ruminantlara Ait Nekrotik-Erosiv ve/veya

Detaylı

ANTİJENLER VE YAPILARI

ANTİJENLER VE YAPILARI ANTİJENLER VE YAPILARI IMMUNOJEN VE ANTIJEN nedir? Immun cevap oluşturan yabancı maddeler antijen veya immunojen olabilir. Immunojen; İmmun yanıt meydana getirme kabiliyetindeki herhangi bir madde Antijen

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #1

YGS ANAHTAR SORULAR #1 YGS ANAHTAR SORULAR #1 1) Yıkımları sırasında Tüketilen O2 miktarı 2) H2O2 H2O2 H2O2 Grafikte bazı organik bileşiklerin yıkımları sırasında tüketilen oksijen miktarı verilmiştir. Buna göre organik bileşiklerin

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikrobiyolojik tanı yöntemleri 1. Direkt tanı yöntemleri

Detaylı

IV. KLİMUD Kongresi, Kasım 2017, Antalya

IV. KLİMUD Kongresi, Kasım 2017, Antalya IV. KLİMUD Kongresi, 08-12 Kasım 2017, Antalya 1 4. Kuşak HIV ELISA Sinyal/cut-off Değerleri ile Hatalı Pozitiflik İlişkisinin Değerlendirilmesi Tülin Demir 1, Süleyman Yalçın 1, Selçuk Kılıç2 1 Sağlık

Detaylı

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon ENZİMLER Enzimler Canlı sistemlerde meydana gelen tüm yapım ve yıkım reaksiyonlarına metabolizma denir Metabolizma faaliyetleri birer biyokimyasal tepkimedir. Ve bu tepkimelerin başlayabilmesi belirli

Detaylı

VİRUSLARIN HÜCRE KÜLTÜRÜNDE ÜRETİLMESİ

VİRUSLARIN HÜCRE KÜLTÜRÜNDE ÜRETİLMESİ VİRUSLARIN HÜCRE KÜLTÜRÜNDE ÜRETİLMESİ Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof.Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu VİRUSLARIN HÜCRE

Detaylı

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ KLİNİK Bağışıklık sistemi sağlam kişilerde akut infeksiyon Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde akut infeksiyon veya

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

Biyolojik İmmünojenitesi

Biyolojik İmmünojenitesi Biyolojik İmmünojenitesi Doç.Dr.Savaş Yaylı Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar AD, Trabzon III.Dermatoonkoloji Günleri, Bakü, 05.09.2014 İmmünojenite: Sunu planı &

Detaylı

VİRAL TANI KİTLERİ (GFJ-480)

VİRAL TANI KİTLERİ (GFJ-480) VİRAL TANI KİTLERİ (GFJ-480) CMV PCR Tanı Kiti Cytomegalovirus un Konvensiyonel PCR yöntemiyle tanınması. HHV-5 olarak da bilinen Sitomegalovirüs, herpes virus ailesinin bir üyesidir. Oldukça sık görülen

Detaylı

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D 1 Enfeksiyonun Özgül Laboratuvar Tanısı Mikroorganizmanın üretilmesi Mikroorganizmaya

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.2014) 1 5. Haftanın Ders İçeriği DNA ekstraksiyonu DNA ekstraksiyonunun amacı

Detaylı

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek,

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek, Bilimsel Projeler PROJENİN ADI: Mikroorganizmaları Işınlayalım Öğrenciler: Rumeysa ŞAHİN Okul: Amasya Bilim ve Sanat Merkezi - 2012 Danışman: Hidayet TERECİ www.fencebilim.com Projenin amacı: Öğrencileri

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 6 BOYAMA TEKNİKLERİ Mikrobiyolojide çeşitli organizmaları ve bunların farklı bölgelerini boyamak için

Detaylı

Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması

Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması Araş. Gör. Alp Ayan T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi, 2011 1 Günümüzde üretilen bitkisel kökenli rekombinant proteinler; İnsan terapötikleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR BİYOKİMYA LABORATUVARI Laboratuvarın çoğunlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının kimyasal bileşiminin belirlendiği bölümdür. Testlerin çoğunluğu,

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Candida Türlerinin İdentifikasyonunda Fermentasyon-Asimilasyon Testleri ve Otomatize Sistemler. Dr Beyza Ener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Candida Türlerinin İdentifikasyonunda Fermentasyon-Asimilasyon Testleri ve Otomatize Sistemler. Dr Beyza Ener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Candida Türlerinin İdentifikasyonunda Fermentasyon-Asimilasyon Testleri ve Otomatize Sistemler Dr Beyza Ener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Maya ve Maya Benzeri Mantarlar Ascomycota Hemiascomycetes

Detaylı

Enzimlerinin Saptanmasında

Enzimlerinin Saptanmasında Gram Negatif Bakterilerde Karbapenemaz Enzimlerinin Saptanmasında OXA-48 K-Se T, Blue-Carba Test ve PCR Testlerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Ayham Abulaila, Fatma Erdem, Zerrin Aktaş, Oral Öncül

Detaylı

KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI

KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI Uz. Dr. Yavuz Uyar Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Viroloji Referans ve Araştırma Laboratuarı yavuz.uyar@rshm.gov.tr KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLER Viral Tick-borne

Detaylı

Adenovirüs serotip 5 ve adenovirüs serotip 36 nın Colo-320 hücre hattında adipojenik etkilerinin gösterilmesi

Adenovirüs serotip 5 ve adenovirüs serotip 36 nın Colo-320 hücre hattında adipojenik etkilerinin gösterilmesi Adenovirüs serotip 5 ve adenovirüs serotip 36 nın Colo-320 hücre hattında adipojenik etkilerinin gösterilmesi Tamer Şanlıdağ 1, Sinem Akçalı 1, Seda Vatansever 2, Candan Çiçek 3, Murat Sayan 4, Elçin Kal

Detaylı

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ Dr. Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enf. Hast. ve Klin. Mikr. AD 17 Mayıs 2016 Prostetik eklem ameliyatları yaşlı popülasyonun artışına

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Verem Savaşı Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Verem Savaşı Daire Başkanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Verem Savaşı Daire Başkanlığı Uzm. Dr. Feyzullah GÜMÜŞLÜ Verem Savaşı Dairesi Başkanı Kurs Programı Tüberküloz tanı ve tedavisi TB bakteriyolojik tanısında yeni yöntemler 23 Nisan

Detaylı

Türkiye nin mevcut HPAI Durumu. o Türkiye, de OIE ye HPAI yönünden arilik bildirimini yapmıştır.

Türkiye nin mevcut HPAI Durumu. o Türkiye, de OIE ye HPAI yönünden arilik bildirimini yapmıştır. Türkiye nin mevcut HPAI Durumu o Türkiye, 14.07. 2008 de OIE ye HPAI yönünden arilik bildirimini yapmıştır. Survey Çalışmaları PASİF SURVEY (1) 2005-2006 salgınlar sonrası 01/04/2006-05/02/2007 *Muayeneye

Detaylı

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU ANTİGLOBULİN TESTLER Dr. Güçhan ALANOĞLU Tanımlar İnsan nsan globulinlerine karşı oluşan antikorlara Anti-Human Globulinler (AHG, AHG, antikorlara karşı gelişen en anti-antikor) antikor) Bu u antikorların

Detaylı

M50 otomatik tanımlama Ve duyarlılık testi

M50 otomatik tanımlama Ve duyarlılık testi BD Phoenix M50 otomatik tanımlama Ve duyarlılık testi Performans Tanımlama Tanımlama için 45 kromojenik ve florojenik sübstrat kullanılır. Cihazdaki inkübasyon ve deteksiyon sürecinde ek reaktif eklenmesi

Detaylı

Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ

Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ ENZİMLER; Tüm canlıların yapısında bulunan, Esas olarak proteinden oluşmakla beraber, organik-inorganik maddeleri de bünyesinde barındıran, Biyokimyasal tepkimeleri gerçekleştiren

Detaylı

Enzimler, reaksiyon hızlarını büyük oranda artıran ve bunu mükemmel bir. seçicilikle yapan proteinlerden oluşan biyolojik katalizörlerdir.

Enzimler, reaksiyon hızlarını büyük oranda artıran ve bunu mükemmel bir. seçicilikle yapan proteinlerden oluşan biyolojik katalizörlerdir. MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 5.60 Thermodinamik ve Kinetik Bahar 2008 Bu malzemelere atıfta bulunmak veya kullanım şartlarını öğrenmek için http://ocw.mit.edu/terms sitesini ziyaret ediniz Okuma

Detaylı

EYLÜL 2010 S0461&S0462

EYLÜL 2010 S0461&S0462 İSTANBUL İL KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU EYLÜL 2010 S0461&S0462 İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

Dr Cemile SÖNMEZ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ankara

Dr Cemile SÖNMEZ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ankara Dr Cemile SÖNMEZ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ankara Serolojik testlerin önemi? Hangi amaçla kullanıyoruz? Kullanımda olan testler? Son gelişmeler?

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

Nilgün Çerikçioğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Nilgün Çerikçioğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Nilgün Çerikçioğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kandolaşımı Enfeksiyonları %10 Kandidemi Ölüm hızı : % 50 (YBÜ) Erken tanı (?), tedavinin önemi Etken: Candida allbicans

Detaylı

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Literatür Tanı Rehberleri Kongre İyileştirme Ğereksinimi Uzman Klinisyen İsteği

Detaylı

Hücre Apoptozu. Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü

Hücre Apoptozu. Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü 1 Hücre Apoptozu Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Apopto%k hücreler organizmanın bazı dokularında ve hücrelerinde sürekli olarak oluşmaktadırlar ve bu oluşum ömür boyu devam etmektedir. Böylece ölüm (apoptozis)

Detaylı

Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi. Prof. Dr. Müjgan Cengiz

Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi. Prof. Dr. Müjgan Cengiz Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi Prof. Dr. Müjgan Cengiz Canlı Hücrelerdeki Moleküllerin İzlenmesi Mikroskopla inceleme hücrede belli düzeyde

Detaylı

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON Sağlık Teknikeri Hande ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Patoloji AD SIVI ve DOKULARIN FISH UYGULAMASI ÖNCESİ HAZIRLIK İŞLEMLERİ FISH Çalışmalarında Ön Uygulama

Detaylı

-- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik

-- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik -- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik gruplar -- Enzimlerin sınıflandırılması -- Önemli koenzim

Detaylı

Şanlıurfa Yöresindeki Koyun ve Keçilerde Mavidil Virus Antikorlarının Araştırılması

Şanlıurfa Yöresindeki Koyun ve Keçilerde Mavidil Virus Antikorlarının Araştırılması Şanlıurfa Yöresindeki Koyun ve Keçilerde Mavidil Virus Antikorlarının Araştırılması İrfan ÖZGÜNLÜK 1*, Mehmet ÇABALAR 1 1 Harran Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Viroloji Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye

Detaylı

MAYIS 2012 S0501&S0502

MAYIS 2012 S0501&S0502 İSTANBUL GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU MAYIS 2012 S0501&S0502 İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya.

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ HÜCRE KÜLTÜRÜ ve TEKNOLOJİSİ Doç.Dr. Engin DEVECİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ HÜCRE KÜLTÜRÜ ve TEKNOLOJİSİ Doç.Dr. Engin DEVECİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ HÜCRE KÜLTÜRÜ ve TEKNOLOJİSİ Doç.Dr. Engin DEVECİ Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarı, çeşitli hücrelerin invitro kültürlerini yaparak

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERS İZLENCESİ

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERS İZLENCESİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERS İZLENCESİ A-DERSİN TANIMLAYICI BİLGİLERİ KODU VE ADI VFZ 318 Viroloji DERSİN TÜRÜ Zorunlu VERİLDİĞİ YARIYIL VI HAFTALIK TEORİK-UYGULAMA SAATİ 3 T +

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik Önlisans - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Y : Yıl D : Dönem Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Y D AKTS TLT137 Genel Biyoloji Zorunlu 1 1 4 Dersin Amacı Prokaryotik ve ökaryotik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Viroloji Ünitesi

Yrd. Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Viroloji Ünitesi Hepatit C enfeksiyonlarında yeni bir laboratuvar testi: HCV kor (özyapı) antijeni Yrd. Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Viroloji Ünitesi Hepatit

Detaylı

SINIR DEĞERLER NE ÖNERİLİR? Düzen Laboratuvarlar Grubu

SINIR DEĞERLER NE ÖNERİLİR? Düzen Laboratuvarlar Grubu SEROLOJİK TANIDA SINIR DEĞERLER NASIL DEĞERLENDİRİLİR? NE ÖNERİLİR? Dr. Tutku TANYEL Dr. Tutku TANYEL Düzen Laboratuvarlar Grubu Şüpheli ilişkimin üzerinden 5 gün geçti acaba ne testi yaptırsam HIV bulaşıp

Detaylı