MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ"

Transkript

1 697 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ Kanun Numarası : 197 Kabul Tarihi : 18/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 23/2/1963 Sayı : Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : /11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14 ve 15) Madde 1 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarında kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu taşıtlarla lastik tekerlekli traktörler Motorlu Kara Taşıtları Vergisine tabidir. Madde 2 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanunda kullanılan tabirlerin taşıdıkları anlamlar aşağıda gösterilmiştir; 1. Motorlu taşıt: Karayolunda insan, hayvan ve eşya taşımaya yarıyan ve makina kuvvetiyle hareket eden araçlardır. 2. Motosiklet: Yere devamlı olarak değen en fazla üç tekerleği bulunan, genişliği 160 santimetreyi, uzunluğu 4 metreyi ve yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçmiyen, sepetli veya sepetsiz, motorlu araçlardır. Karoseri yük veya yolcu taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimli yapılmış üç tekerlekli motosikletlere "yük yolcu motosikleti" denir. 3. Otomobil: Yapılışı itibariyle şoföründen başka, oturmaları şartiyle en çok 7 yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan, yerle temas halinde 3 veya 4 tekerleği bulunan motorlu taşıtlardır. (Station - Wagon, Ranch - Wagon ve benzerleri bu sınıfa dahildir.) 4. Kaptıkaçtı: Şoföründen başka oturmaları şartiyle en çok 7 yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan, yerle temas halinde 4 tekerleği bulunan, şekil ve yapılışı itibariyle otomobilden farklı olan motorlu taşıtlardır. (Garry- all, Travel - all, Jeep - station ve benzerleri bu sınıfa dahildir.) 5. Minibüs (Küçük otobüs): Şoföründen başka oturmaları şartiyle 8 ila 10 yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan motorlu taşıtlardır. 6. Kamyonet: Bir tona kadar (Bir ton dahil) yük taşımak için imal edilmiş olan, bu maksatla veya Karayolları Trafik Kanunu ve Tüzüğündeki bu cins taşıtlara ait yolcu nakliyatı ile ilgili şartları sağlamak kaydiyle, insan taşımak gayesiyle de kullanılabilen motorlu taşıtlardır.

2 Panel: İnsan veya yük taşımak maksadiyle imal edilmiş ve sonradan yapılacak herhangi bir tadille otomobil veya benzeri taşıt haline getirilmesi mümkün, arka kısmı kapalı motorlu taşıtlardır. 8. Arazi taşıtı: Karayolları yolcu veya yük taşıyabilecek evsafta olmakla beraber bütün tekerlekleri muharrik olan veya olabilen motorlu taşıtlardır. 9. Otobüs: Şoföründen başka oturmaları şartiyle 10 kişiden fazla yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan motorlu taşıtlardır. (Troleybüsler de bu sınıfa dahildir.) 10. Kamyon: Bir tondan fazla yük taşımak için imal edilmiş olan,bu maksatla veya Karayolları Trafik Kanunu ve Tüzüğündeki bu cins taşıtlara ait yolcu nakliyatı ile ilgili şartları sağlamak kaydiyle insan taşımak gayesiyle de kullanılabilen motorlu taşıtlardır. 11. Lastik tekerlekli traktör: Karayolları insan, hayvan ve eşya nakliyatı da yapabilen lastik tekerlekli traktörlerdir. 12. Net ağırlık: Karayolları Trafik Tüzüğünün ikinci maddesinin 61/b fıkrasındaki manayı tazammun eder. 13. Kayıt ve tescil: Karayolları Trafik Kanunu gereğince trafik şube veya bürolarınca yapılan kayıt ve tescil ifade eder. 14. Özel taşıt: Binek olarak özel hizmetlerde kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, minibüs, kamyonet, panel ve arazi taşıtıdır. 15. Taksi: Taksimetre, tarife, pazarlıkla veya sair şekillerde tesbit olunan ücretle, yolcu taşıyan otomobil, kaptıkaçtı, minibüs, kamyonet panel vearazi taşıtıdır. 16. Yaş: Motorlu kara taşıtlarında model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tesbit edilir. Madde 3 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Kara Taşıtları Vergisini, adlarına motorlu taşıt veya lastik tekerlekli traktör kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek veya tüzel kişiler ödemekle mükelleftir. Madde 4 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Aşağıda yazılı motorlu taşıtlar vergiden müstesnadır: a) Devlete, katma bütçeli idarelere, belediyelere, il özel idarelerine ve köy tüzel kişiliklerine ait taşıtlar; b) Karşılıklı olmak şartiyle,yabancı Devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklariyle, elçi, mazlahat güzar ve konsoloslarına (Fahri konsoloslarhariç) ve o Devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kurullar ve bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve milletlerarası kurulların Türkiye'deki temsilcilikleri ile bu temsilciliklerin yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurdagelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar; c) Bizzat malüller tarafından kullanılan hususi tertibatlı taşıtlar. Madde 5 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Binek olarak özel hizmetlerde kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, minibüs,kamyonet, panel ve arazi taşıtı, aşağıdaki I sayılı tarifeye göre vergilendirilir.

3 699 I Sayılı tarife Taşıtların yaşları ve ödeyecekleri yıllık vergiler 6 15 yaş 1-3 yaş 4-5 yaş 6-15 yaş yukarı yaşlar Taşıtların net ağırlığı Lira Lira Lira Lira kilo ve daha aşağı kilo kilo kilo ve daha yukarı Madde 6 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Taksimetre, tarife, pazarlıkla veya sair şekillerde tesbit olunan ücretle yolcu taşıyan otomobil, kaptıkaçtı, minibüs, kamyonet,panel ve arazi taşıtı ile diğer bilümum motorlu kara taşıtları ve lastik tekerlekli traktörler aşağıdaki II sayılı tarifeye göre vergilendirilir: II Sayılı tarife Taşıtların yaşları ve ödiyecekleri yıllık vergiler 11 ve daha yukarı 1-10 yaş yaşlar Taşıtların cins ve vasfı Lira Lira Motosiklet Yük - yolcu motosikleti Net ağırlığı 1200 (Dahil) kg.a kadar otomobil Net ağırlığı (Dahil) Kg.a arasında olan otomobil Net ağırlığı 1801 Kg. veya daha fazla olan otomobil Kamyonet,kaptıkaçtı,minibüs,panel ve arazi taşıtı İstiap haddi 5 (Dahil) tona kadar kamyon veya oturma yeri25 (Dahil) kişiye kadar otobüs, troleybüs ve benzeri İstiap haddi 5 tondan fazla olan kamyon veya oturma yeri 25 kişiden fazla olan otobüs, troleybüs ve benzerleri Lastik tekerlekli traktörler Zirai Gelir Vergisi mükellefi olmıyan kişilerin, munhasıran kendi ziraat işlerinde kullandıkları lastik tekerlekli traktörler bu vergiye tabi değildir. Madde 7 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu kara taşıtlarının trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescili ile mükellefiyet başlar. Madde 8 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu kara taşıtlarının trafik şube veya bürolarınca kayıtlarının silinmesi halinde silinmeyi takip eden aybaşından itibaren mükellefiyet sona erer. Madde 9 fıkra bir (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince, bütçe yılının ilk ayında, yıllık olarak tahakkuk ettirilir.

4 700 Madde 12 fıkra bir (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi,taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine, Haziran ve Aralık ayları içinde, iki eşit taksitte ödenir. Madde 13 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) a) Trafik şube veya büroları kayıt ve tescil ettikleri motorlu kara taşıtlarını, bu taşıtların cins, nevi, nitelikleri ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı ve değişikliğin tesbit olunduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetleri yerine getirmeyen trafik şube veya bürolarının ilgili memurları hakkında, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 150 nci maddesinin 1-3 bendinde yazılı olanlar için uygulanan ceza hükmolunur. b) Motorlu Kara Taşıtları Vergisi mükellefleri, adlarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, niteliklerini ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı veya değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlere riayet etmiyenler hakkında, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352 nci maddesine bağlı usulsüzlük cezalarına ait cetvelin (İhtar 2) sırasına göre ceza kesilir. Madde 14 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanuna bağlı 1 sayılı tarife gereğince hususi taşıtlardan alınan vergive cezalar gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tesbitinde gider olarakkabul edilmez. Madde 15 (18/2/1983 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, minibüs, kamyonet, panel ve arazi taşıtı sahipleri kayıt ve tescil tarihinden itibaren plaka ile birliktetaksi kelimesini ifade eden (T) işareti takmaya ve damalı kuşak çizdirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlerden herhangi birine riayetsizlik halinde, riayetsizliğin devam ettiği müddetçe bu taşıtlar I sayılı tarifeye göre vergilendirilir. 2 (24/3/1981 tarih ve 2434 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 2 ve 6) Madde 2 bent (8 ve 10) (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) 8. Yat - Kotra: Spor ve gezinti maksadiyle kullanılan her boyda direkli ve direksiz rondalı, içten ve dıştan takma motor gücü ile yürütülen teknelerdir.10. Motor Gücü: Taşıtların fabrikalarınca tespit edilmiş olan standart motorgücünün beygir gücü (BG) olarak ifadesidir. Madde 6 (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) I Sayılı tarifede yazılı taşıtlardan taksi olarak kullanılanlar ile mezkür tarife dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları II sayılı tarifeye göre; yat, kotra ve her türlü içten veya dıştan takma motorlu özel tekneler ile uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç) aşağıdaki III Sayılı tarifeye göre vergilendirilirler.

5 701 II SAYILI TARİFE Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 6-15 yaş Taşıtların cinsleri, 1-3 yaş 4-5 yaş 6-15 yaş yukarı yaşlar net ağırlıkları ve istiap hadleri Lira Lira Lira Lira A) TAKSİLER: 950 kg. ve daha aşağı Kg Kg ve daha yukarı B) MİNİBÜS: C) OTOBÜS: Oturma yeri 25 kişiye kadar Oturma yeri 26 kişi ve daha yukarı D) KAMYONET: E) KAMYON, ÇEKİCİ VE BENZERLERİ: İstiap haddi 5000 Kg-a kadar İstiap haddi 5001 Kg.ve daha yukarı F) LASTİK TEKERLEKLİ TRAKTÖRLER: G) MOTOSİKLETLER, YÜK- YOLCU MOTOSİKLETLERİ III SAYILI TARİFE Her motor gücü birimi (BG) için ödenecek Taşıtın cinsi ve motor gücü (BG) vergi miktarı (TL.olarak) A) YAT,KOTRA VE HER TÜRLÜ İÇTEN VE DIŞTAN TAKMA MOTORLU ÖZEL TEK- NELER BG'ne kadar olanlar BG'ne kadar olanlar BG ve daha yukarı olanlar 1000 B) UÇAKLAR 150 BG ve daha aşağı olanlar BG'ne kadar olanlar BG'ne kadar olanlar BG'ne kadar olanlar BG ve daha yukarı olanlar 900 C) HELİKOPTERLER

6 /11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ve 16) Madde 5 (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki I sayılı tarifeye göre vergilendirilirler. (I) SAYILI TARİFE Taşıtların yağları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 16 ve daha 1 3 yaş 4 5 yaş 6 15 yaş yukarı yaş Taşıtların net ağırlığı TL. TL. TL TL. 950 Kg. ve daha aşağı Kg Kg Kg ve daha yukarı Bu hadler, spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı olarak uygulanır. Madde 6 (24/3/1981 tarih ve 2434 sayılı Kanunun hükmüdür.) I Sayılı tarifede yazılı taşıtlardan taksi olarak kullanılanlar ile mezkür tarife dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları II sayılı tarifeye göre, özel amaçla kullanılan yat,kotra ve her türlü motorlu tekneler III sayılı tarifeye, uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç) aşağıdaki IV sayılı tarifeye göre vergilendirilir. III SAYILI TARİFE Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi (BG) için ödenecek vergi miktarı 16 ve daha Taşıtların Cinsleri ve 1 3 yaş 4 5 yaş 6 15 yaş yukarı yaş Motor Gücü (BG) TL. TL. TL TL. Yat, kotra ve her türlü motorluözel tekneler BG'ne kadar BG'ne kadar BG'ne kadar BG'ne kadar ve daha yukarısı için beher (BG) için ilaveten

7 703 IV SAYILI TARİFE Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 11 ve daha 1 3 yaş 4 5 yaş 6 10 yaş yukarı yaş Taşıtların azami kalkış ağırlığı TL. TL. TL. TL. Uçak ve helikopterler Kg.'a kadar Kg.'a kadar Kg.'a kadar Kg.'na kadar Kg.'na kadar Kg.'na kadar Kg. ve daha yukarı Madde 7 (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti, motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar. Madde 8 (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu taşıtların; trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinmeyi takip eden aybaşından itibaren mükellefiyet sona erer. Madde 9 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince,bütçe yılının ilk ayında, yıllık olarak tahakkuk ettirilir. Yıllık vergi tutarının 1/12 si aylık vergi sayılır. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere mükellefe ihbarname ile tebliğ olunur. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe müteakıp yıllar için bu vergi ayrıca tebliğ olunmaz ve vergi bütçe yılının ilk gününde tebliğ edilmiş sayılır. Madde 10 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bütçe yılı içinde mükellefiyete giriş halinde vergi, kayıt ve tescilin yapıldığı ayı takip eden aybaşından itibaren hesap edilip bir ay içinde tahakkuk ettirilir. Bütçe yılı içinde mükellefiyetten çıkan taşıt, mükellefiyetten çıktığı ayın sonuna kadar vergiye tabidir. Madde 11 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yıl içinde verginin artırılması veya azaltılmasını icap ettiren değişiklikler bu değişikliğin vukuunu takip eden ay başından itibaren nazarı itibara alınır ve yeni duruma göre hesaplanan vergi mükellefe tebliğ olunur.

8 704 Mali yıl içindeki yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinde nazara alınmaz. Bütçe yılında daha yeni model taşıtlar taallük ettiği bütçe yılındaki modele göre vergilendirilir. Madde 12 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine, Haziran ve Aralık ayları içinde, iki eşit taksitle ödenir. Yıl içinde mükellefiyete girilmesi halinde, tahakkuk eden vergi, iki eşit taksitte, yukarıki fıkrada yazılı zamanlarda; ilk taksit zamanı geçmiş ise verginin tamamı Aralık ayında, son taksit zamanı da geçmiş ise, tahakkuk ettiği ayiçinde ödenir. Yıl içinde mükellefiyetten çıkış halinde, o yıl için tahakkuk ettirilmiş vergiden, kayıt ve tescilin silindiği ayı takip eden aylara isabet eden miktarı, ödenmemişse terkin olunur, ödenmemişse bir yıl içinde talep edilmek kaydiyle mükellefine iade edilir. Taksit ayı gelmeden veya taksit ayı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtların vergileri, taşıtın mükellefiyetten çıktığı ay içinde ödenir. Madde 13 bent (d) fıkra iki (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Verginin ödendiği tevsik edilmeden fenni muayene yapılamaz,denize veya uçuşa elverişli belgesi verilemez. Madde 14 (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanuna bağlı I ve III sayılı tarifelerde yeralan taşıtlardan alınan vergi (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler hariç) ve cezalar gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tesbitinde gider olarak kabul edilmez. Madde 15 (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtı sahipleri, kayıt ve tescil tarihinden itibaren, plaka ile birlikte taksi kelimesini ifade eden (T) işareti takmaya, damalı kuşak çizdirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlerden herhangi birine riayetsizlik halinde, riayetsizliğin devam ettiği müddetçe, bu taşıtlar I sayılı tarifeye göre vergilendirilir. Madde 16 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Plaka ile birlikte taksi kelimesini ifade eden (T) işareti takılan ve dama lı kuşak çizdirilen taşıtların devamlı bir şekilde özel hizmetlerde binek olarak kullanılması halinde, bu taşıtların vergileri I sayılı tarifeye göre düzeltilir ve ayrıca mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun kaçakçılık hükümleri uygulanır.

9 /3/1988 tarih ve 3418 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri: (Madde numaraları: 2, 5, 6, 9, 10, 13.) Madde 2 fıkra bir bend (7) (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hük müdür.) 7. Spor ve lüks otomobil: Hangi otomobillerin spor veya lüks otomobil sayılacağı uluslararası otomobil kataloglarındaki bilgiler esas alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan olunur. Madde 5 (I) sayılı Tarife (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) I SAYILI TARİFE (1) Taşıtların Yaşları ile Ödeyecekleri Yıllık Vergiler 16 ve daha 1 6 yaş 7 15 yaş yukarı yaş Taşıtların net ağırlığı TL. TL. TL. 950 kg. ve daha aşağı kg kg kg kg. ve daha yukarısı Bu hadler spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı olarak uygulanır. Madde 6 (II, III ve IV) sayılı tarifeler (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) II SAYILI TARİFE (2) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 16 ve daha 1 6 yaş 7 15 yaş yukarı yaş Taşıtların cinsleri ve istiap hadleri TL. TL. TL. A) Minibüs B) Otobüs oturma yeri 25 kişiye kadar Oturma yeri 26 kişi ve daha yukarısı C) Kamyonet D) Kamyon, çekici ve benzerleri İstiap haddi 5000 kg.'a kadar İstiap haddi 5001 kg. ve daha yukarısı (1) Bu tarifedeki vergi miktarları 1/1/1986 tarihinden geçerli olmak üzere 1/8/1985 tarih ve 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bir katarttırılmış, artırılan bu vergi miktarları ayrıca 19/12/1986 tarih ve86/11304 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 1/1/1987 tarihinden geçerl iolmak üzere % 50 nisbetinde yükseltilmiş; bu şekilde bulunan vergi miktarları 30/12/1987 tarih ve 87/12465 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/1988 tarihinden itibaren 2/3 miktarında yeniden artırılmıştır. (2) Bu tarifedeki vergi miktarları, 1/1/1986 tarihinden geçerli olmak üzere1/8/1985 tarih ve 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyle bir kat art tırılmış; bu şekilde bulunan vergi miktarları 30/12/1987 tarih ve87/12465 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyle 1/1/1988 tarihinden itibaren 1/2 miktarında yeniden yükseltilmiştir.

10 704-2 III SAYILI TARİFE (1) Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi (BG) için ödenecek vergi miktarı 16 ve daha Taşıtların cinsleri ve motor gücü 1 3 yaş 4 5 yaş 6 15 yaş yukarı yaş (BG) TL. TL. TL. TL. Yat,kotra ve her türlü motorlu özel tekneler : BG'ne kadar BG'ne kadar BG'ne kadar BG'ne kadar ve daha yukarısı için beher (BG) için ilaveten IV SAYILI TARİFE (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 11 ve daha Taşıtların azami kalkış 1 3 yaş 4 5 yaş 6 10 yaş yukarı yaş ağırlığı TL. TL. TL. TL. Uçak ve helikopterler : kg.'a kadar kg.'a kadar kg.'a kadar kg.'a kadar kg.'a kadar kg.'a kadar kg. ve daha yukarı Madde 9 bend (a) ikinci paragraf (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yıl içinde kayıt ve tescil yapılması halinde ödeme süresi geçmiş olan vergi bu işlemlerin tamamlanmasından önce ödenir. Şu kadarki ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde, sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin vergi ödenir. Vergi ödeme zamanında yurt dışında bulunan taşıtların vergileri bu durumun tevsiki kaydıyla yurda dönüşlerinde cezasız olarak ödenir. Zayı edilen taşıt pulları, zayiin tevsiki kaydıyla yenilenir. (1) Bu tarifelerdeki vergi miktarları 1/1/1986 tarihinden geçerli olmak üzere1/8/1985 tarih ve 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bir kat arttırılmış, artırılan bu vergi miktarları ayrıca 19/12/1986 tarih ve 86/11304sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 1/1/1987 tarihinden geçerli olmak üzere % 50 nisbetinde yükseltilmiş, bu şekilde bulunan vergi miktarları 30/12/1987 tarih ve 87/12465 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/1988 tarihinden itibaren 2/3 miktarında yeniden yükseltilmiştir.

11 704-3 Madde 10 (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan I, II, III, IV sayılı tarifelerdeki vergi miktarlarını beş katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Madde 13 bend (c) (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Noterler, trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları motorlu taşıtların her türlü satış veya devir işlemlerini yapmadan önce, Motorlu Taşıtlar Vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi istemeye mecburdurlar. Bend (d) paragraf iki (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) Vergisi ödenmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılamaz, denize veya uçuşa elverişli belgesi verilemez. Ayrıca, pul yapıştırılmak suretiyle vergisinin ödendiği tevsik edilemeyen taşıtlar hakkında vergi ödemede gecikilen her ay için ödenmesi gereken verginin % 10'u tutarında trafik cezası kesilir. Maddenin son paragrafı (26/11/1980 tarih ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yukardaki (c) ve (d) fıkralarında belirtilen zorunluluklara uymadan işlem yapanlar, ödenmeyen veya noksan ödenen vergilerden, mükelleflerle birlikte, müteselsilen sorumludurlar. Ancak bunlar sorumlu sıfatıyla ödemek mecburiyetinde kaldıkları vergiler dolayısiyle mükelleflere rücu hakkına sahiptirler. 5 3/12/1988 tarih ve 3505 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde numaraları: 9, 10, 11) Madde 9 (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi; a) (I) ve (II) sayılı tarifelerde yazılı motorlu kara taşıtları için taşıt pulu yapıştırılması şeklinde her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. Ödenen bu vergiye ait taşıt pulu, taşıtın ön camına içinden yapıştırılarak bir yıl süre ile muhafaza edilir. (Değişik: 24/3/ /14 md.) Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından, her yıl Ocak ayındayıllık olarak tahakkuk ettirilir. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere mükellefe ihbarname ile tebliğ olunur. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe müteakip yıllar için bu vergi ayrıca tebliğ olunmaz ve vergi takvim yılının ilkgününde tebliğ edilmiş sayılır. (Ek: 24/3/ /14 md.) Yıl içinde ilk defa kayıt ve tescil yapılması halinde vergi, kayıt ve tescilin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde, oyıl için yıllık olarak tahakkuk ettirilerek ödeme süresi geçmiş olan taksitler derhal tahsil edilir. Şu kadar ki, ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde, sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin vergi tahakkuk ettirilerek tahsil edilir. Zayi edilen taşıt pulları, zayiin tevsiki kaydiyle yenilenir. (Ek:24/3/ /14 md.) Maliye ve Gümrük Bakanlığı,taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerle sınırlı olmaksızın, Motorlu Taşıtlar Vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerini yürütecek vergi dairesini tespit etmeye yetkilidir.

12 704-4 Taşıt pulları Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından bastırılır. Taşıt pullarının şekli, muhtevası, satışı ve dağıtımı ile verilecek satış aidatına ait hususlar ve tevsike ilişkin usul ve şartlar Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından belirlenir. b) (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yazılı taşıtlar için taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından Ocak ayında yıllık olaraktahakkuk ettirilir. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere İhbarname ile tebliğ olunur. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe bu vergi ayrıca tebliğ olunmaz ve vergi takvim yılının ilk gününde tebliğ edilmiş sayılır. Vergi, taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Yıl içinde kayıt ve tescil yapılması halinde vergi, o yıl için yıllık olarak kayıt ve tescil işlemlerinin tamamlanmasından önce tahakkuk ettirilerek ödeme süresi geçmiş olan taksitler derhal tahsil edilir. Şu kadar ki ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde,sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin vergi tahakkuk ettirilerek tahsil edilir. c) Devir ve temlik sebebiyle Ocak ve Temmuz ayları içinde yapılacak kayıt ve tescil değişikliğinde vergi,bu değişikliğin yapılmasından önce ödenir. Madde 10 (24/3/1988 tarih ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarlarını 10 (on) katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Madde 11 (29/11/1984 tarih ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yıl içinde verginin artırılması veya azaltılmasını icap ettiren değişiklikler, bu değişikliğin vukuunu takip eden takvim yılı başından itibaren nazarı itibara alınır ve (III) ve (IV) sayılı tarifede yer alan taşıtlar için yeniduruma göre hesaplanan vergi mükellefe tebliğ olunur. Takvim yılı içinde yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinde nazara alınmaz. Takvim yılından daha yeni model taşıtlar, taalluk ettiği takvim yılındaki modele göre vergilendirilir. 6 26/12/1993 tarih ve 3946 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilimiş olan hükümlerin metinleri. (Madde numaraları: 5, 6, 10) Madde 5 (I) sayılı tarife (24/3/1988 tarih ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.)

13 704-5 I SAYILI TARİFE (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 1 6 Yaş 7 15 Yaş 16 ve Daha yukarı Yaş Taşıtların net ağırlığı TL. TL TL. 950 Kg. ve daha aşağı ( ) ( ) (70.000) Kg.'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg.'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg.'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg.ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) Madde 6 (II), (III) ve (IV) sayılı tarifeler (24/3/1988 tarih ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) II SAYILI TARİFE (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler Taşıtların 1 6 Yaş 7 15 Yaş 16 ve Daha yukarı Yaş cinsleri ve istiap hadleri TL TL TL A) Minibüs ( ) ( ) ( ) B) Otobüs ve benzerleri Oturma yeri) 1.25 kişiye kadar ( ) ( ) ( ) kişiye kadar ( ) ( ) ( ) kişiye kadar ( ) ( ) ( ) 4.46 kişi ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) C) Kamyonet.Kamyon, Çekici ve benzerleri (istiap haddi) Kg'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg'a kadar ( ) ( ) ( ) Kg.ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) III SAYILI TARİFE(1) Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi (BG) için ödenecek vergi miktarı 16 ve daha Taşıtların 1 3 yaş 4 5 yaş 6 15 yaş yukarı yaş cinsleri ve motor gücü (BG) TL. TL. TL. TL. Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler : BG'ne kadar (35.000) (27.000) (15.000) 500 (7.000) BG'ne kadar (50.000) (39.000) (23.000) 750 (11.000) BG'ne kadar (62.000) (47.000) (31.000) (15.000) BG'ne kadar (78.000) (58.000) (39.000) (19.000) 151 BG ve daha yukarısı için ( ) (86.000) (54.000) (27.000) (1) Bu tarifede Kanunla getirilmiş olan miktarlar aynen bırakılmış; 28/12/1992 tarih ve 92/3920 sayılı Kararname ile 1/1/1993 tarihinden geçerli olarak tespit edilen miktarlar ise metne parantez içinde siyah punto ile işlen miştir. Daha önce Kararname ile yapılan değişiklik için bu Kanunun sonundaki "KARARNAMELER İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER CETVELİ" ne bakınız.

14 704-6 IV SAYILI TARİFE (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 11 ve daha Taşıtların 1 3 yaş 4 5 yaş 6 10 yaş yukarı yaş azami kalkış ağırlığı TL. TL. TL. TL. Uçak ve helikopterler : Kg a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg. ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) ( ) Madde 10 (3/12/1988 tarih ve 3505 sayılı Kanunun hükmüdür.)(2) Bakanlar Kurulu,bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarlarını, tarifeler ve tarifeler içinde yer alan, taşıtların yaşları, cinsleri,net ağırlıkları, istiap hadleri, motor gücü birimleri (BG) ve azami kalkış ağırlıkları gibi unsurlar itibariyle kısmen, ayrı ayrı veya birlikte 20 (yirmi) katına kadar artırmaya ve Kanunda yazılı miktarlardan az, bu miktarların 20 (yirmi) katından çok olmamak kaydıyla yeni vergi miktarları tespit etmeye yetkilidir.bu yetkiler taksit dönemleri itibariyle de kullanılabilir. 7 22/7/1998 tarih ve 4369 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde numaraları: 9, 13) Madde 9 fıkra dört bent (a) ve (b) (3/12/1998 tarih ve 3505 sayılı Kanunun hükmüdür.) a) (I) ve (II) sayılı tarifelerde yazılı motorlu kara taşıtları için vergi, taşıt pulu alınması suretiyle ödenir.(1) Ödenen bu vergiye ait taşıt pulu, taşıtın ön camına içinden yapıştırılarak bir yıl süre ile muhafaza edilir. Zayi edilen taşıt pulları zayiin tevsiki kaydıyla yenilenir. Taşıt pulları, Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından bastırılır. Taşıt pullarının şekli, muhtevası, satışı ve dağıtımı ile verilecek satış aidatına ait hususlar ve tevsike ilişkin usul ve esaslar Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından belirlenir. b) (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yazılı taşıtlar için vergi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir.(1) Madde 13 bend (d) ikinci fıkra ilk cümleden sonra gelen kısmı (24/3/1998 tarih ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) Ayrıca pul yapıştırılmak suretiyle vergisinin ödendiği tevsik edilemeyen taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi, ödeme süresi geçtikten en az 2 ay sonra, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca TRT veya basın yoluyla yapılacak duyuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmediği takdirde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine bağlı kalınmaksızın ve başkaca herhangi bir işlem yapılmasına gerek duyulmaksızın bu taşıtlar haciz edilmiş sayılırlar. Bu suretle toplu haciz kararı alınan taşıtlar, yoklamaya yetkili memurlar tarafından, ilgili amme alacağının ödendiği tevsik edilinceye kadar trafikten men edilirler. (1) Bu tarifede Kanunla getirilmiş olan miktarlar aynen bırakılmış;28/12/1992tarih ve 92/3920 sayılı Kararname ile 1/1/1993 tarihinden geçerli olarak tespit edilen miktarlar ise metne parantez içinde siyah punto ile işlenmiştir. Daha önce Kararname ile yapılan değişiklik için bu Kanunun sonundaki "KARARNAMELER İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER CETVELİ"ne bakınız. (2) Bu maddedeki 10 (on) katına ve 10(on) katından ibareleri,23/12/1992 tarih ve 3858 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile 20 (yirmi) olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

15 704-7 Madde 13 bent (e) fıkra bir ve son (24/3/1998 tarih ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) Motorlu Taşıtlar Vergisi taksitlerinin vadesi geçtikten sonra, trafik zabıtası veya yoklamaya yetkili memurlar tarafından yapılacak denetimlerde taşıtın ön camında taşıt pulunun bulundurulmaması halinde, bu durumu belirtir her tespitte, sözkonusu taşıt puluna göre ödenmesi gereken vergi miktarının 1/4'ü nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, iki tespit arasında asgari 15 günlük sürenin geçmiş olması şarttır. Şu kadar ki; trafik zabıtası tarafından yapılan tespitlere istinaden tahsil edilen özel usulsüzlük cezalarının % 20'si Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfına gönderilir. Bu maddenin uygulanmasına ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfına para gönderilmesine ilişkin usul ve esasları tespit etmeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir. 8 23/11/2000 tarihli ve 4605 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde numarası: 10) Madde 10 fıkra üç (26/12/1993 tarih ve 3946 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bakanlar Kurulu, yeniden değerleme oranının % 50 sinden çok %50 sinden az olmamak üzere yeni oranlar veya bu oranlar içinde farklı vergi miktarları tespit etmeye, EURO (1) normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda tespit edilen bu oranı veya vergi miktarlarını % 50 nispetine kadar indirmeye yetkilidir. 9 21/2/2001 tarihli ve 4629 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde 17.) Madde 17 (18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanun gereğince alınan Motorlu Kara Taşıtları Vergisi ile Karayolları Trafik Kanununa göre trafik zabıtasınca tahsil olunan cezaların yıllık tahmini üzerinden % 11 nispetinde belediyelere, % 3 nispetinde il özel idarelerine, % 19 nispetinde müşterek trafik fonuna verilmek üzere Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek kaydolunur. Yıl sonunda sağlanan gelir bütçeye konan ödeneklerden fazla veya eksik olduğu takdirde keyfiyet ertesi yıl ödeneklerinin hesabında nazara alınır. Belediyelere, il özel idarelerine ve müşterek trafik fonuna ait ödeneklerin her ay sonunda eşit taksitler halinde ve bir önceki yılın hasılat fazlası ertesi yılın birinci ayı sonunda toptan İçişleri Bakanlığı emrine ayrı ayrı üç hesaba kaydedilmek üzere İller Bankasına tediye olunur. İller Bankasında İçişleri Bakanlığı emrinde her ay toplanan bu paralardan: 1. Belediyelere ve il özel idarelerine ait olanları bankaca en geç ertesi ayın 15 ine kadar belediyelerin ve illerin son genel nüfus sayımındaki nüfus miktarlarına göre kendilerine dağıtılır. Bu paylar belediyeler ve il özel idarelerinin borçlarına mahsup edilmez. 2. Müşterek trafik fonuna ait olanları, mahalli idareler, Emniyet ve Karayolları Genel Müdürlüklerince seçilen birer şahıstan teşekkül edecek bir komisyonun belediyelerin ve il özel idarelerinin bizzat başarma imkanı bulamadıkları trafik mevzuu ile ilgili hizmetlerinin ifası için yapacakları teklifleri inceleyerek hazırlayacağı bir yıllık program dairesinde Mahalli İdereler Genel Müdürlüğünün teklifi ve İçişleri Bakanının tasdiki ile ilgili belediyeler ve il özel idarelerine tahsis olunur. Bu paralar adı geçen mahalli idarelerce hiçbir şekilde tahsis maksadı dışında kullanılmaz. (1) (1) 2/2/1981 tarih ve 2380 sayılı Kanunun 3/b md. ile, bu maddenin Belediye ve Özel İdarelere pay verilmesine dair hükümleri ile bu kuruluşlara genel bütçe gelirlerinden pay verilmesine ilişkin diğer hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

16 /1/2003 tarihli ve E.:2001/36, K.:2003/3 sayılı Ana.Mah.Kararı ile iptal edilen hükmün metni. (Madde 10) Madde 10 fıkra üç bend b)- (23/11/2000 tarihli ve 4605 sayılı Kanunun hükmüdür.) Kanunda yazılı vergi miktarları ile yeniden değerleme oranı veya (a) bendindeki oran uygulanmak suretiyle belirlenmiş olan vergi miktarlarını, taşıtların teknik özellikleri ve/veya kullandıkları yakıt türleri veya kullanım amaçları itibariyle ayrı ayrı veya topluca yirmi katına kadar artırmaya, (1) 11 25/12/2003 tarihli ve 5035 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde 2,4,5,6,10,11.) Tarifler: Madde 2 (26/11/1980 tarihli ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanunda kullanılan tabirlerin taşıdıkları anlamlar aşağıda gösterilmiştir. 1. Motorlu Taşıt: Karada, havada, deniz, göl ve nehirlerde insan, hayvan ve eşya taşımaya yarayan ve makine kuvvetiyle hareket eden araçlardır. 2. Taksi: Taksimetre, tarife, pazarlık vaya sair şekillerde tespit olunan ücretle yolcu taşıyan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtlarıdır. 3. Otomobil: Yapılış itibariyle şoföründen başka, oturmaları şartıyle, en çok 7 yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan, yerle temas halinde 3 veya 4 tekerleği bulunan motorlu taşıtlardır. (Station-Wagon, Ranch-Wagon ve benzerleri bu sınıfa dahildir.) 4. Panel: İnsan veya yük taşımak maksadiyle imal edilmiş ve sonradan yapılacak herhangi bir tadille otomobil veya benzeri taşıt haline getirilmesi mümkün, arka kısmı kapalı motorlu taşıtlardır. 5. Arazi taşıtı: Karayollarında yolcu veya yük taşıyabilecek evsafta olmakla beraber, bütün tekerlekleri muharrik olan veya olabilen motorlu taşıtlardır. 6. Kaptıkaçtı: Şoföründen başka, oturmaları şartiyle, en çok 7 yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan, yerle temas halinde 4 tekerleği bulunan, şekil ve yapılışı itibariyle otomobilden farklı olan motorlu taşıtlardır. (Garry - all, Travel - all, jeep - station ve benzerleri bu sınıfa dahildir.) 7. (Değişik: 24/3/ /11 md.) Lüks Otomobil: Maliye ve Gümrük Bakanlığınca, uluslararası otomobil kataloglarındaki bilgiler de dikkate alınmak suretiyle lüks sayılan, otomobil ve arazi taşıtlarını ifade eder. Bunların hangi derecelerde lüks otomobil sayılacağı Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit olunur. 8. (Değişik: 24/3/ /1 md.) Yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler: Spor ve gezinti amacıyla özel olarak kullanılan her boyda içten ve dıştan takma motorla hareket eden tekneler ile motorlu yelkenli teknelerdir. Motorlu yelkenli tekneler: Türkiye Yelken Federasyonuna kayıtlı olup, Federasyondan yelken numarası almış, motorları olan yelkenli teknelerdir. 9. Kayıt ve Tescil: Motorlu Taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye veya liman ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline yapılan kayıt ve tescilini ifade eder. 10. (Değişik: 24/3/ /1 md.) Motor gücü: Taşıtların motorlarını imal eden fabrikalarca uluslararası normlara göre tespit olunan ve kanunlarda (BG) olarak ifade olunan devamlı beygir gücüdür. 11. Yaş: Motorlu Taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tespit edilir. 12. Net Ağırlık: Taşıtı imal eden fabrikaca belirtilen ve uluslararası otomobil kataloglarında gösterilen ağırlıklar dikkate alınarak Maliye Bakanlığınca tespit olunan ağırlıktır. Bu verginin uygulanmasıyla ilgili diğer tabirler Trafik Kanunu, Tüzüğü, Türk Ticaret Kanunu ve Gümrük Tarife Cetveline göre tespit olunur. 13. (Ek: 24/3/ /1 md.) Azami kalkış ağırlığı: Bir uçak veya helikopterin, azami, yakıt, yük, yolcu ve teçhizatı dahil kalkışı için özel teknik emirlerinde müsaade edilen ve yazılı olan azami kalkış ağırlığı olup Kg. cinsindendir. (1) Bu bend. Ana.Mah.nin 16/1/2003 tarihli ve E.2001/36, K.2003/3 sayılı Kararıyla iptal edildiğinden, aynı Kararla; uygulamadan doğacak zararların önlenmesi için iptal kararının Resmi Gazete de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.

17 704-9 Madde 4 fıkra bir bend (c)- (26/11/1980 tarihli ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bizzat maluller tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imal edilmiş taşıtlar. Madde 5 (29/11/1984 tarihli ve 3088 sayılı Kanunun hükmüdür.) Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. I SAYILI TARİFE (Değişik : 26/12/ /35 md.) (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler Taşıtların Net Ağırlığı 950 kg. ve daha aşağı Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 1-6 yaş 7-15 yaş 16 ve daha TL. TL. yukarı yaş TL. ( ) kg a kadar ( ) kg a kadar ( ) kg a kadar ( ) 1801 kg. ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 663,000 ( ) ( ) Bu hadler, I inci derece lüks otomobiller için 3 kat, II nci derece lüks otomobiller için 2 kat, III üncü derece otomobiller için 1,5 kat olarak uygulanır. (2) (1) Bu tarifede 26/12/1993 tarihli ve 3946 sayılı Kanunla artırılmış olan miktarlar aynen bırakılmış, 28/12/2002 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Maliye Bakanlığı nın 19 seri no lu tebliği ile 1/1/2003 tarihinden geçerli olarak tesbit edilen miktarlar ise metne parantez içinde siyah punto ile işlenmiştir. Daha önce Çeşitli Mevzuat ile yapılan değişiklikler için 197 sayılı Kanunun sonundaki ÇEŞİTLİ MEVZUAT İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER CETVELİ ne bakınız. (2) Lüks uygulaması; 18 Seri no lu Genel Tebliğ esaslarına göre yapılacaktır.

18 Madde 6- II SAYILI TARİFE (24/3/1988 tarihli ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler Taşıtların 1-6 yaş 7-15 yaş 16 ve Daha Yukarı Yaş cinsleri ve istiap hadleri TL. TL. TL. A) Minibüs ( ) ( ) ( ) B) Otobüs ve benzerleri (Oturma yeri) kişiye kadar ( ) ( ) ( ) kişiye kadar ( ) ( ) ( ) kişiye kadar ( ) ( ) ( ) kişi ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) C) Kamyonet, Kamyon, Çekici ve benzerleri (istiap haddi) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) Kg. ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) Madde 6- III SAYILI TARİFE- (24/3/1988 tarihli ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) (1) Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi (BG) için ödenecek vergi miktarı 16 ve Daha Taşıtların cinsleri ve 1-3 yaş 4-5 yaş 6-15 yaş Yukarı Yaş motor gücü (BG) TL. TL. TL. TL. Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler BG ne kadar ( ) ( ) ( ) ( ) BG ne kadar ( ) ( ) ( ) ( ) BG ne kadar ( ) ( ) ( ) ( ) BG ne kadar ( ) ( ) ( ) ( ) 151 BG ve daha yukarısı için ( ) ( ) ( ) ( ) Madde 6- IV SAYILI TARİFE (24/3/1988 tarihli ve 3418 sayılı Kanunun hükmüdür.) (1) Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri yıllık vergiler 11 ve Daha 1-3 yaş 4-5 yaş 6-10 yaş Yukarı Yaş Taşıtların azami kalkış ağırlığı TL. TL. TL. TL. Uçak ve helikopterler : Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) (1) Bu tarifede 26/12/1993 tarihli ve 3946 sayılı Kanunla arttırılmış olan miktarlar aynen bırakılmış, 28/12/2002 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan, Maliye Bakanlığı nın 19 seri no lu tebliği ile 1/1/2003 tarihinden geçerli olarak tesbit edilen miktarlar ise metne parantez içinde siyah punto ile işlenmiştir. Daha önce Çeşitli Mevzuat ile yapılan değişiklikler için 197 sayılı Kanunun sonundaki ÇEŞİTLİ MEVZUAT İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER CETVELİ ne bakınız.

19 Kg. kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg. a kadar ( ) ( ) ( ) ( ) Kg. ve daha yukarı ( ) ( ) ( ) ( ) Madde 10 fıkra bir (26/12/1993 tarihli ve 3946 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV)sayılı tarifelerindeki tarihi itibariyle geçerli olan vergi miktarları %70 oranında artırılmıştır. Madde 11 son fıkra (3/12/1988 tarihli ve 3505 sayılı Kanunun hükmüdür.) Takvim yılından daha yeni model taşıtların vergilendirilmesinde, içinde bulunulan takvim yılının modeli esas alınır. 12 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde: 4.) Madde 4 - bent - a - ( 26/11/1980 tarihli ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerle köy tüzelkişiliklerince iktisap edilerek bu daire ve idareler adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (Bu dairelere bağlı olup, ayrı tüzelkişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç), 13 6/5/2009 tarihli ve 5897 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri. (Madde:1,6.) Madde 1 bent c (26/11/1980 tarihli ve 2348 sayılı Kanunun hükmüdür.) Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları, Madde 6 - (III) sayılı tarife -(25/12/2003 tarihli ve 5035 sayılı Kanunun hükmüdür.) (III) SAYILI TARİFE (1) Taşıt Cinsi ve Motor Gücü (BG) Taşıtların Yaşları İle Her Motor Gücü Birimi (BG) için Ödenecek Yıllık Vergi Tutarı (TL) 1-3 yaş 4-5 yaş 6-15 yaş 16 ve yukarı yaş Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler BG ne kadar BG ne kadar BG ne kadar BG ne kadar BG ve yukarısı (1) Bu tarifenin, 1/1/2009 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili olarak, 26/12/2008 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Maliye Bakanlığının (Seri No:31) Tebliğine bakınız.

230 Motorlu kara taşıtları Vergisi Kanunu

230 Motorlu kara taşıtları Vergisi Kanunu 230 Motorlu kara taşıtları Vergisi Kanunu (Resmî Gazete ile yayımı : 23. 2.1963 - Sayı : 11342) No. Kabul tarihi 197 18.2.1963 BİRİNCİ BÖLÜM Mevzu, tarifler, mükellef ve istisnalar Yerginin mevzuu MADDE

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Mevzu, Tarifler, Mükellef ve İstisnalar

BİRİNCİ BÖLÜM Mevzu, Tarifler, Mükellef ve İstisnalar Kanun Adı: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU Kanun No: 197 Kabul Tarihi: 18/2/1963 Resmi Gazete Sayısı: 11342 Resmi Gazete Tarihi: 23/2/1963 Verginin Mevzuu Madde 1- (2348 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Mevzu, Tarifler, Mükellef ve İstisnalar

BİRİNCİ BÖLÜM Mevzu, Tarifler, Mükellef ve İstisnalar Kanun Adı: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU Kanun No: 197 Kabul Tarihi: 18/2/1963 Resmi Gazete Sayısı: 11342 Resmi Gazete Tarihi: 23/2/1963 Verginin Mevzuu Madde 1 (2348 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 26.12.2008 31 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/150 26.12.2008 tarih ve 27092 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 31 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO : 31 )

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO : 31 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 30.12.2008 Sirküler No: 2008/127 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO : 31 ) 26.12.2008 tarih ve 27092 sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan 31 seri nolu Motorlu

Detaylı

Harçlar Kanunu MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU

Harçlar Kanunu MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU Harçlar Kanunu 809 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU 810 Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu 811 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU Kanun No:197 Kabul Tarihi: 18.02.1963 23.02.1963

Detaylı

KONU : 42 SERİ NOLU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR.

KONU : 42 SERİ NOLU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR. KONU : 42 SERİ NOLU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR. 31 Aralık 2012 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete de (4. mükerrer) yayımlanan 42 seri numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ. (01.01.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ. (01.01.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere) MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (01.01.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere) M.T.V.K. Madde: 10 (Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Seri No: 45) A. (I) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi Otomobil,

Detaylı

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, MTV Kanunu, Yasası. 197 numaralı, sayılı, nolu kanun, yasa MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1)(2)

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, MTV Kanunu, Yasası. 197 numaralı, sayılı, nolu kanun, yasa MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1)(2) Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, MTV Kanunu, Yasası 197 numaralı, sayılı, nolu kanun, yasa MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1)(2) Kanun Numarası : 197 Kabul Tarihi : 18/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih

Detaylı

DENİZ TAŞITLARI SINIRLI OLARAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU İLE HARÇLAR KANUNU NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

DENİZ TAŞITLARI SINIRLI OLARAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU İLE HARÇLAR KANUNU NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI 04.06.2009/96 DENİZ TAŞITLARI SINIRLI OLARAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU İLE HARÇLAR KANUNU NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 5897 sayılı Yasa ile yapılan değişiklikle, deniz ve iç su taşıtları Motorlu

Detaylı

2016 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

2016 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI Sirküler Rapor Mevzuat 28.12.2015/177-1 2016 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2016 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 46 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi

Detaylı

2017 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİTİ

2017 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİTİ 30.01.2017/21-1 2017 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİTİ ÖZET : 2017 yılı motorlu taşıtlar vergisi birinci taksitinin 31 Ocak 2017 Salı gününe kadar ödenmesi gerekmektedir. Motorlu taşıtlar vergisi

Detaylı

İSTANBUL YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞİRKETİ

İSTANBUL YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞİRKETİ İstanbul, 03.01.2011 SİRKÜLER 2011 / 004 KONU: 2011 YILI MOTORLU TAŞIT VERGİLERİ 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun "Yetki" başlıklı 10 uncu maddesinin; Birinci fıkrasında, "Her takvim yılı

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ( SERİ NO: 34 )

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ( SERİ NO: 34 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 04.01.2010 Sirküler No : 2010 / 2 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ( SERİ NO: 34 ) 31.12.2009 tarih ve 27449 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 34 seri no.lu Motorlu

Detaylı

2017 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

2017 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI 02.01.2017/7-1 2017 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2017 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 47 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/92

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/92 25.12.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/92 KONU : 2016 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞIT VERGİLERİ YENİDEN BELİRLENMİŞTİR. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 02 Ocak 2009 SİRKÜLER NO : 2009/8 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1) 3713 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 197 Kabul Tarihi : 18/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 23/2/1963 Sayı : 11342 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 654 Bu Kanunun

Detaylı

Sirküler Rapor 31.12.2014/234-1 2015 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

Sirküler Rapor 31.12.2014/234-1 2015 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI Sirküler Rapor 31.12.2014/234-1 2015 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2015 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 45 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu

Detaylı

Sirküler Rapor 02.01.2014/12-1 2014 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

Sirküler Rapor 02.01.2014/12-1 2014 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI Sirküler Rapor 02.01.2014/12-1 2014 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2014 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 43 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu

Detaylı

Sirküler no: 049 İstanbul, 8 Mayıs 2009

Sirküler no: 049 İstanbul, 8 Mayıs 2009 Sirküler no: 049 İstanbul, 8 Mayıs 2009 Konu: Yat, kotra ve her türlü motorlu özel teknelerden motorlu taşıtlar vergisi yerine harç alınmasını öngören 5897 sayılı Kanun, TBMM Genel Kurulu nda kabul edildi.

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:21) HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO:2004/17

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:21) HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO:2004/17 1 İstanbul,13.01.24 24/13 no lu sirkülerimizle duyurulan Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunundaki değişikliklere açıklamalar getiren ve Motorlu Taşıtlar Vergisi nin ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1) 3713 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 197 Kabul Tarihi : 18/2/1963 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 23/2/1963 Sayı : 11342 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 654 Bu

Detaylı

2014 Takvim Yılında uygulanmak Üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifelerine İlişkin Genel Tebliğ Yayımlandı

2014 Takvim Yılında uygulanmak Üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifelerine İlişkin Genel Tebliğ Yayımlandı 2014 Takvim Yılında uygulanmak Üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifelerine İlişkin Genel Tebliğ Yayımlandı 30.12.2013 tarih ve 28867 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 43 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFELERİ

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFELERİ MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFELERİ MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFELERİ A.(I) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I)

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/145

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/145 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/145 28.12.2016/ÇARŞAMBA KONU: 2017 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarları 47 Seri nolu Genel Tebliğ de açıklandı. Motorlu

Detaylı

2018 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

2018 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI 02.01.2018/7-1 2018 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2018 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 49 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI (2018 YILI)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI (2018 YILI) MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI (2018 YILI) 2018 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 49 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı. Bu yıl

Detaylı

2019 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

2019 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI 02.01.2019/16-1 2019 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2019 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 51 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 04.01.2010 / 8-1 2010 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2010 yılına ait motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının % 3,3 oranında arttırılmasına ilişkin 2009/15725 sayılı Bakanlar

Detaylı

Motorlu Taşıtlar Vergisi. 25 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Yeniden (Değerleme Oranlarına İlişkin

Motorlu Taşıtlar Vergisi. 25 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Yeniden (Değerleme Oranlarına İlişkin 25 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Yeniden (Değerleme Oranlarına İlişkin Seri, Sıra Numarası, No : 25 Sayılı Tebliğ Maliye Bakanlığından: Resmi Gazete Sayı: 26025 Tarih: 16 Aralık 2005

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1) 3713 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 197 Kabul Tarihi : 18/2/1963 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 23/2/1963 Sayı : 11342 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 654 Bu

Detaylı

2011 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

2011 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 8-1 2011 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2011 yılına ait motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 37 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

2010 YILINDA ÖDENECEK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR

2010 YILINDA ÖDENECEK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR 2010 YILINDA ÖDENECEK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR Hurşit AKIN Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı Sivrihisar Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı 1-GİRİŞ: Bilindiği gibi Ocak/2010 tarihi 2010

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/020 Ref: 4/020. Konu: 2018 YILINDA GEÇERLİ OLACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI BELİRLENMİŞTİR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/020 Ref: 4/020. Konu: 2018 YILINDA GEÇERLİ OLACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI BELİRLENMİŞTİR SİRKÜLER İstanbul, 03.01.2018 Sayı: 2018/020 Ref: 4/020 Konu: 2018 YILINDA GEÇERLİ OLACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI BELİRLENMİŞTİR 29.12.2017 tarih ve Mükerrer 30285 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

2012 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI

2012 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI Sirküler Rapor 02.01.2012/ 4-1 2012 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI ÖZET : 2012 yılına ait motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının belirlendiği, 39 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

2016 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI (46 Seri No.lu MTV Genel Tebliği)

2016 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI (46 Seri No.lu MTV Genel Tebliği) Sirküler Tarih/No:25.12.2015/220 2016 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI (46 Seri No.lu MTV Genel Tebliği) Bilindiği üzere, her yılın motorlu taşıtlar vergisi, MTVK nun 10 ncu maddesi uyarınca bir

Detaylı

2011 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN İKİNCİ TAKSİTİNİN ÖDEME SÜRESİ UZATILDI

2011 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN İKİNCİ TAKSİTİNİN ÖDEME SÜRESİ UZATILDI Sirküler Rapor 29.07.2011/ 98-1 2011 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN İKİNCİ TAKSİTİNİN ÖDEME SÜRESİ UZATILDI ÖZET : Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde hizmet veren internet sayfasında

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 51) Duyuru No: 2019/11 İstanbul

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 51) Duyuru No: 2019/11 İstanbul MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 51) Duyuru No: 2019/11 İstanbul 02.01.2019 30/12/2018 tarihli ve 537 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında 197 sayılı Kanunun 5 inci maddesindeki (I) sayılı tarife,

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT 51 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

BAKIŞ MEVZUAT 51 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK 51 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Sayı 2019/20 ÖZET Tebliğde 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanacak motorlu taşıtların vergisi tutarları belirlendi.

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 30.12.2014 Sayı: 2014/219 Ref: 4/219

SİRKÜLER İstanbul, 30.12.2014 Sayı: 2014/219 Ref: 4/219 SİRKÜLER İstanbul, 30.12.2014 Sayı: 2014/219 Ref: 4/219 Konu: 2015 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARINA DAİR 45 SERİ NUMARALI MTV GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 30.12.2014 tarih ve 29221

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/004 Ref: 4/004. Konu: 2014 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI İLAN EDİLMİŞTİR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/004 Ref: 4/004. Konu: 2014 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI İLAN EDİLMİŞTİR SİRKÜLER İstanbul, 0.0.04 Sayı: 04/004 Ref: 4/004 Konu: 04 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI İLAN EDİLMİŞTİR 30..03 tarih ve Mükerrer 8867 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 43 Seri No.lı Motorlu

Detaylı

2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ

2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ Tarih : 04/01/2019 Sayı : 2019/07 2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ Maliye Bakanlığı yayınladığı Tebliğlerle 2019 yılı Motorlu Taşıt Vergilerini, Belediyelerce Tahsil

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2008-84)

SİRKÜLER RAPOR (2008-84) DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya Tel: 0.312.428

Detaylı

BAKIŞ YMM VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR İLHAN ALKILIÇ 2018 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR BAŞLIK VERGİSİ TUTARLARI.

BAKIŞ YMM VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR İLHAN ALKILIÇ 2018 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR BAŞLIK VERGİSİ TUTARLARI. BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK 2018 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI Sayı 2018 / 9 ÖZET Motorlu taşıtlar vergisi tutarları yeniden değerleme oranında artırıldı. 29 Aralık 2017 tarihli ve Mükerrer

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 8 İST, YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 8 İST, YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 8 İST, 03.01.2018 ÖZET: 2018 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tutarları 2018 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI 29 Aralık 2017

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2010-65)

SİRKÜLER RAPOR (2010-65) DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya T: 0.312.428

Detaylı

: 2018 Yılında Geçerli Motorlu Taşıtlar Vergileri Tarifeleri

: 2018 Yılında Geçerli Motorlu Taşıtlar Vergileri Tarifeleri Sirküler No : 2018-7 Sirküler Tarihi : 02.01.2018 Konu : 2018 Yılında Geçerli Motorlu Taşıtlar Vergileri Tarifeleri 29.12.2017 tarih ve 30285 (M) Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 49 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 67. 197 Sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı.

MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 67. 197 Sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı. MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 67 197 Sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı. (1/50) TC Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Tetkik 20. 11. 1980 Dairesi

Detaylı

: 2019 Yılında Geçerli Motorlu Taşıtlar Vergileri Tarifeleri

: 2019 Yılında Geçerli Motorlu Taşıtlar Vergileri Tarifeleri Sirküler No : 2019-7 Sirküler Tarihi : 02.01.2019 Konu : 2019 Yılında Geçerli Motorlu Taşıtlar Vergileri Tarifeleri 31.12.2018 tarih ve 30642 (3.Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 51 Seri No.lu

Detaylı

ALFA GENELGE 2008/05. Motorlu taşıtlar vergisi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmektedir.

ALFA GENELGE 2008/05. Motorlu taşıtlar vergisi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmektedir. alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 ALFA GENELGE 2008/05 İstanbul, 02.01.2008 Konu: Motorlu Taşıtlar

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28) MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28) Resmi Gazete Tarihi: 20.12.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26382 I - VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun (1), 3946 sayılı

Detaylı

28 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 28 Sayılı. 20 Aralık 2006 ÇARŞAMBA. Sayı : 26382 TEBLİĞ

28 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 28 Sayılı. 20 Aralık 2006 ÇARŞAMBA. Sayı : 26382 TEBLİĞ 28 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No : 28 Sayılı 20 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmi Gazete Sayı : 26382 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Detaylı

28 SERİ NO'LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 26382 Resmi Gazete Tarihi 20/12/2006 Kapsam I - VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ

28 SERİ NO'LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 26382 Resmi Gazete Tarihi 20/12/2006 Kapsam I - VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ 28 SERİ NO'LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 26382 Resmi Gazete Tarihi 20/12/2006 Kapsam I - VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun(1), 3946

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 53 İST, 22.05.2009. Gemi, deniz ve iç su taşıtları ile ilgili bazı yasal değişiklikler yapıldı.

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 53 İST, 22.05.2009. Gemi, deniz ve iç su taşıtları ile ilgili bazı yasal değişiklikler yapıldı. SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 53 İST, 22.05.2009 ÖZET: Gemi, deniz ve iç su taşıtları ile ilgili bazı yasal değişiklikler yapıldı. GEMİ, DENİZ VE İÇ SU TAŞITLARI İLE İLGİLİ BAZI YASAL DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI 16

Detaylı

YÜKSEL YMM. Yüksel Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Limited Şirketi

YÜKSEL YMM. Yüksel Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Limited Şirketi YÜKSEL YMM Yüksel Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Limited Şirketi Sülün Sokak No : 20 34330 1. Levent / İSTANBUL Tel: 212. 282 9163 Fax: 212. 282 9164 E-mail: info@yukseldenetim.com.tr Konu:

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU Kanun Numarası : 210 Kabul Tarihi : 21/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/2/1963 Sayı : 11343 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 828 Değerli kağıtlar: Madde

Detaylı

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı,

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, 28.12.2017/160-1 MALUL VE ENGELLİLERE MOTOR SİLİNDİR HACMİNE BAKILMAKSIZIN, HESAPLANMASI GEREKEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE DİĞER HER TÜRLÜ VERGİLER DÂHİL BEDELİ 200.000 TL NİN ALTINDA OLAN TAŞITLARDA ÖTV

Detaylı

5736 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. (Sıra No:3)

5736 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. (Sıra No:3) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 10.03.2008 Sirküler No: 2008/40 5736 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (Sıra No:3) 07.03.2008 tarih ve 26809 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 3 Sıra No.lu Bazı Kamu Alacaklarının

Detaylı

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU 3725 DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU Kanun Numarası : 210 Kabul Tarihi : 21/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/2/1963 Sayı : 11343 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 828 Değerli kağıtlar:

Detaylı

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU 3725 DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU Kanun Numarası : 210 Kabul Tarihi : 21/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/2/1963 Sayı : 11343 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 828 Değerli kağıtlar:

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2014/6 3 /1/2014 İçindekiler: * 2014 yılında uygulanacak; - motorlu taşıtlar vergisi tutarları, - veraset ve intikal vergisi tarifesi ve istisna tutarları, - çevre temizlik vergisi tutarları,

Detaylı

NOTERLERİN TARİHİNDE SONA EREN ARAÇ SATIŞ VE DEVİR İŞLEMİ KALICI HALE GETİRİLDİ

NOTERLERİN TARİHİNDE SONA EREN ARAÇ SATIŞ VE DEVİR İŞLEMİ KALICI HALE GETİRİLDİ Sirküler Rapor 04.01.2010 / 3-1 NOTERLERİN 31.12.2009 TARİHİNDE SONA EREN ARAÇ SATIŞ VE DEVİR İŞLEMİ KALICI HALE GETİRİLDİ ÖZET : Noterlerin 2009 yılı Bütçe Kanunu ile tescil edilmiş araçların satış ve

Detaylı

20 Aralık 2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Maliye Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28)

20 Aralık 2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Maliye Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28) 20 Aralık 2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Maliye Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28) I - VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ 197 sayılı Motorlu Taşıtlar

Detaylı

Konu: 49 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği tarih ve Mükerrer sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Konu: 49 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği tarih ve Mükerrer sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. No: 2018/1 Tarih: 01.01.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Maliye Bakanlığından 5736 SAYILI BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ SIRA NO: 3

Maliye Bakanlığından 5736 SAYILI BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ SIRA NO: 3 7 Mart 2008 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26809 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından 5736 SAYILI BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ SIRA NO: 3 27/2/2008 tarihli ve 26800 sayılı

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/14 9/Ocak/2018 İçindekiler: * 2018 yılında uygulanacak; - motorlu taşıtlar vergisi tutarları, - veraset ve intikal vergisi tarifesi ve istisna tutarları, - çevre temizlik vergisi tutarları,

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 10043 GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 5615 Kabul Tarihi : 28/3/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 4/4/2007 Sayı : 26483 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

KONU: 2014 Yılında Uygulanacak Bazı Vergi Hadleri ve Miktarları

KONU: 2014 Yılında Uygulanacak Bazı Vergi Hadleri ve Miktarları 1 İstanbul, 02/01/2014 KONU: 2014 Yılında Uygulanacak Bazı Vergi Hadleri ve Miktarları 30 Aralık 2013 tarih ve 28867 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayınlanan bazı tebliğler (*) ile 01/01/2014 tarihinden

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2008-83)

SİRKÜLER RAPOR (2008-83) DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya Tel: 0.312.428

Detaylı

[BELGE BAŞLIĞI] [Belge alt konu başlığı] [TARİH] TURMOB [Şirket adresi]

[BELGE BAŞLIĞI] [Belge alt konu başlığı] [TARİH] TURMOB [Şirket adresi] [BELGE BAŞLIĞI] [Belge alt konu başlığı] [TARİH] TURMOB [Şirket adresi] 12.12.2018/190-1 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2019 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME

Detaylı

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı (II)

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı (II) Bu yayına elektronik ortamda www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı (II) Yayın No: 89 Nisan 2009 MODEL YILI 1979 VEYA DAHA ESKİ MEVCUT TAŞITLARINI

Detaylı

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası asmamanın cezası 160.YTL ye çıkarılmıştır.

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası asmamanın cezası 160.YTL ye çıkarılmıştır. İstanbul, 31.12.2008 SiRKÜLER 2008/14 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- EMLAK VERGİSİ 6- MOTORLU TAŞITLAR

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. Konu: 2008 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Kasko Değeri Uygulaması

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.   Konu: 2008 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Kasko Değeri Uygulaması 2008/010 16.01.2008 Konu: 2008 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Kasko Değeri Uygulaması 2008 Yılına ilişkin Motorlu Taşıt Vergisinin 1 nci taksidininin Ocak ayı içerisinde ödenmesi gerekiyor. 2008 Yılına

Detaylı

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 180 TL olarak uygulanacaktır.

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 180 TL olarak uygulanacaktır. İstanbul, 02.01.2012 SiRKÜLER 2012/01 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 6-

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ.

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ. BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ. SİRKÜLER SAYI : 2014 01 KONU : Maliye Bakanlığının, 2014 Takvim Yılında Uygulanacak Vergi Usul Kanunda Yer alan Maktu Hadler ile Asgari ve Azami Miktarı Belirtilmiş Olan

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİGENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28)

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİGENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28) Maliye Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİGENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 28) (20 Aralık 2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) I - VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ (1) (2) 197 sayılı Motorlu

Detaylı

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 190 TL olarak uygulanacaktır.

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 190 TL olarak uygulanacaktır. İstanbul, 02.01.2014 SiRKÜLER 2014/01 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 6-

Detaylı

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-1 20.12.2017/150-2 2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-3 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2018 YILINDA İŞLETME HESABI

Detaylı

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 08

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 08 Ġstanbul, 03 Ocak 2011 MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO : 2011 / 08 KONU : 2011 Yılında Uygulanacak Motorlu TaĢıtlar Vergisi Tutarları Hk. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun, 10 uncu maddesinde,...her

Detaylı

YÖNETMELİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK 1. 30 Aralık 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27448 YÖNETMELİK Çevre ve Orman (Şehircilik) Bakanlığından: ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; 18/7/1997

Detaylı

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 59) Resmî Gazete: 14 Mart 2009/ 27169

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 59) Resmî Gazete: 14 Mart 2009/ 27169 Sayı: YMM.03.2009-025 Konu: 59 Seri No.lu Harçlar Genel Tebliği İZMİR. 16.3.2009 Muhasebe Müdürlüğüne, 14.03.2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 59 Seri No.lu Harçlar Genel Tebliğinde;

Detaylı

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO: 2017 / 8

MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO: 2017 / 8 Ġstanbul, 2 Ocak 2017 MALĠ MEVZUAT SĠRKÜLERĠ NO: 2017 / 8 KONU : 2017 Yılında Uygulanacak Motorlu TaĢıtlar Vergisi Tutarları Hk. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun, 10 uncu maddesinde,...her

Detaylı

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası asmamanın cezası 149.-YTL ye çıkarılmıştır.

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası asmamanın cezası 149.-YTL ye çıkarılmıştır. İstanbul, 31.12.2007 SiRKÜLER 2007/13 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- REESKONT ORANI 6- EMLAK VERGİSİ

Detaylı

İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUN

İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUN 10371 İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5779 Kabul Tarihi : 2/7/2008 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 15/7/2008 Sayı : 26937

Detaylı

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 200 TL olarak uygulanacaktır.

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 200 TL olarak uygulanacaktır. İstanbul, 05.01.2015 SiRKÜLER 2015/01 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 6-

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/15-1 VERGİ USUL KANUNU NDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/15-1 VERGİ USUL KANUNU NDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/15-1 VERGİ USUL KANUNU NDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR ÖZET : Tebliğde Vergi Usul Kanunu nda yer alan ve 2015 Yılında uygulanacak olan hadler yer almaktadır.

Detaylı

* Serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV den istisna edilmiştir. (Madde:5, yürürlük 25 Kasım 2016),

* Serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV den istisna edilmiştir. (Madde:5, yürürlük 25 Kasım 2016), TARİH : 25/11/2016 SİRKÜLER NO : 2016/137 6761 SAYILI KANUNLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI: 25 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda

Detaylı

KONU : VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN VE 01/01/2012 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE UYGULANACAK OLAN HAD VE MİKTARLAR

KONU : VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN VE 01/01/2012 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE UYGULANACAK OLAN HAD VE MİKTARLAR KONU : VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN VE 01/01/2012 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE UYGULANACAK OLAN HAD VE MİKTARLAR Vergi Usul Kanunu'nun "Yetki" başlıklı mükerrer 414. maddesinde, Kanun'da yer alan maktu

Detaylı

Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtların Teslimine İlişkin Genel Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/25

Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtların Teslimine İlişkin Genel Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/25 İstanbul, 08.04.2014 Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtların Teslimine İlişkin Genel Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/25 08.04.2014 tarih ve 28966 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Kavramlar: Emlak Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi

Kavramlar: Emlak Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi SERVETTEN ALINAN VERGİLER Konu Başlığı: Servetten Alınan Vergiler Kavramlar: Emlak Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kavramlara İlişkin Açıklamalar: Emlak Vergileri: Bina

Detaylı

/ ÖZET : 6761 Sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda

/ ÖZET : 6761 Sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda 25.11.2016/137-1 EMLAK VERGİSİ KANUNU, KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU, ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU, SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU NDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR

VERGİ USUL KANUNU NDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/11-1 VERGİ USUL KANUNU NDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR ÖZET : Vergi Usul Kanunu nda yer alan ve 2016 Yılında uygulanacak hadlerin belirlendiği 460 Sıra No lu

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2011/09

İstanbul, DUYURU NO:2011/09 İstanbul, 03.01.2011 2011 Yılında Geçerli Olacak VUK da Yer Alan Maktu Hadler ile Asgari ve Azami Miktarlara İlişkin 402 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2011/09 29.12.2010

Detaylı

SİRKÜLER 2011/98. Aralık 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28154

SİRKÜLER 2011/98. Aralık 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28154 SİRKÜLER 2011/98 Erol AKSOY Yeminli Mali Müşavir İstanbul, 26/12/2011 Konu : Vergi Usul Kanununda Yer Alan Ve 01/01/2012 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Uygulanacak Olan Had Ve Miktarlar Aralık 2011 PAZARTESİ

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2010/2 Ref: 4/2

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2010/2 Ref: 4/2 SĐRKÜLER Đstanbul, 05.01.2010 Sayı: 2010/2 Ref: 4/2 Konu: TESCĐL EDĐLMĐŞ ARAÇLARIN SATIŞ VE DEVĐR ĐŞLEMLERĐNE ĐLĐŞKĐN OLARAK 2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFĐK KANUNUNDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPAN 5942 SAYILI KANUN

Detaylı

İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUN

İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUN 10371 İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5779 Kabul Tarihi : 2/7/2008 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 15/7/2008 Sayı : 26937

Detaylı

VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR

VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor 31.12.2012/231-1 VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN MAKTU HADLER ARTTIRILMIŞTIR ÖZET : Vergi Usul Kanunu nda yer alan ve 2013 Yılında uygulanacak hadlerin belirlendiği 422 Sıra No lu Vergi Usul

Detaylı