Tüm formülleri ve işlemlerinizi açıkça gösteriniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tüm formülleri ve işlemlerinizi açıkça gösteriniz."

Transkript

1 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI Süre 90 dakikadır..,. ve 3. sorular 0 ar, 4. ve 5. sorular 30 ar pua, ödev 0 pua değeridedir. Tüm formülleri ve işlemleriizi açıkça gösteriiz. ) Y = Xβ + u doğrusal modeli içi (a) EKK tahmi edicisii elde edilmeside kullaıla kriter edir? Gösteriiz. (b) MO tahmi edicisii elde edilmeside kullaıla kriter edir? Gösteriiz. ) EKK tahmi edicisi βˆ ı β ı sapmasız bir tahmi edicisi olduğuu gösteriiz. Bu souca ulaşmak içi hagi varsayımları yapılması gerektiğii açıklayıız. 3) Diyelim ki Yi = β0 + β log Xi + β Xi + ui deklemii tahmi etmek istiyorsuuz. (a) β ve β katsayılarıı yorumlayıız. (b) Diyelim ki yalışlıkla log Yi = γ0 + γ log Xi + γ log Xi + ei deklemi tahmi edildi. Bu deklem tahmi souçlarıı kullaarak β i değerii asıl elde edersiiz? 4) X ve Y değişkelerie ait 5 örek verisi kullaılarak Yi = β + β Xi + ui modeli tahmi edilecektir. Örek verileri ile ilgili aşağıdaki bilgiler mevcuttur. = 5, Y = 035, X = 59, Y = 4537, i= i i= i X = 433, i= i i= i X iy i = 5, û i = i= i= Bu bilgileri kullaarak (a) β ve β i EKK tahmi edicisii hesaplayıız. (b) β i varyasıı (Var(β)) hesaplayıız. (c) R değerii hesaplayıız ve yorumlayıız. 5) Yt = β + β Xt + β X3t + ut, (t=.5) modeli tahmii aşağıdaki souçları vermiştir: 5 3 β ˆ = 0.4, Var,Cov(ˆ) β = Şu hipotezleri test ediiz: (a) β = 0 (b) β > (c) β + β 3 = (Not: Soruyu yaıtlarke boş hipotez ve alteratif hipotezleri açıkça gösteriiz.) Not: t = σˆ u Rˆ β r R(X' X) R'

2 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI Süre 75 dakikadır. 3. soru 0, diğerleri 0 şer pua ve ödev 0 pua değeridedir. Tüm işlemleriizi açıkça gösteriiz. ) Kişileri aylık kira giderii (K) bağımlı değişke olduğu bir model tahmi edilmektedir ( = 57). Açıklayıcı değişkeler ve tahmi souçları aşağıdaki gibidir (paratez içideki değerler t istatistikleridir). Y: kişii geliri (YTL), A: kişii yaşı (YTL), S: okula/işe gitmek içi gereke süre (dakika), I: kişii yaşadığı şehir (İstabul da yaşıyorsa, değilse 0 dır), E: kişii medei durumudur (evli ise, değilse 0 dır). Ki = Yi Ai.47 Si Ii Ei 0. (Ii*Yi) (.63) (7.5) (0.08) (-4.83) (5.87) (8.3) (-.86) a) Evliler içi, diğer değişkeler sabitke, okula/işe gitmek içi gereke süre dakika arttığıda aylık kira gideri e kadar ve e yöde değişir? b) Geliri etkisi İstabul da diğer şehirlere göre daha düşük müdür? Test ediiz. c) Dekleme, kişi bekar ise, evli ise 0 değerii ala bir yei kukla değişke ekleyecek olursak souçlar asıl etkileir? Açıklayıız. d) Kira gideri ve gelir YTL yerie 000YTL ciside hesaplasaydı, Y değişkeii katsayı tahmii ve stadart hatası asıl değişirdi? Nede? ) Aşağıda tahmi souçları verile modelde R tasarruf mevduatı faiz oraı (%), G kamu bütçe açığıı GSMH ya oraı (%) ve M omial para arzıdır (bi YTL). Model arası yıllık veriler kullaılarak tahmi edilmiştir. R = G 7.58 log(m) = 8, R = 0.467, DW = 0.735, SSR = (38.3) (.676) (.68) a) Birici sıra içsel bağıtı soruuu test ediiz. (Boş ve alteratif hipotezleri de belirtiiz.)

3 b) Ayrıca, yukarıdaki deklemi hata terimii (E) bağımlı değişke olduğu iki yardımcı deklem, arası 6 veri ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. İçsel bağıtı soruuu test ediiz. (Boş ve alteratif hipotezleri de belirtiiz.) Variable Coefficiet Std. Error t-statistic Prob. C G LOG(M) R-squared Mea depedet var Sum squared resid Schwarz criterio Log likelihood F-statistic Durbi-Watso stat.4778 Prob(F-statistic) Variable Coefficiet Std. Error t-statistic Prob. C G LOG(M) E(-) R-squared Mea depedet var Sum squared resid Schwarz criterio Log likelihood F-statistic Durbi-Watso stat Prob(F-statistic) ) π i = β 0 + β r i + β s i + u i kar foksiyouu tahmi etmek içi kesit verisi kullaılmaktadır. Burada π karı, r sektörü tarife korumasıı bir ölçütü ve s firmaı toplam satış miktarıdır. Hata terimii varyasıı sabit olmadığı ve s değişkei ile ilişkili olduğu düşüülmektedir. a) Goldfeld-Quadt testii kullaarak hata terimii varyasıı sabit olmadığı hipotezii asıl test edebileceğiizi açıklayıız. (Boş ve alteratif hipotezleri de belirtiiz.) b) Eğer hata terimii varyası /s ile oratılı ise modeli asıl tahmi edersiiz?

4 4) Herhagi bir β j katsayısı içi t istatistiği formülüü gösteriiz. Bu formüle dayaarak aşağıdaki durumlarda her biride, t istatistiğii asıl etkileeceğii açıklayıız. a) Hata terimlerii varyası sabit değildir. b) Hata terimleri arasıdaki kovaryas sıfırda farklıdır. c) Açıklayıcı değişkeler arasıda doğrusal ilişki vardır. 5) Balık tüketimii açıklamak üzere kurula bir modeli 5 veri ile tahmii aşağıdaki souçları vermiştir (paratez içideki değerler t değerleridir.). L( Fˆ ) = l(pf) l(pb) l(yd) R = (4.697) (0.907) (0.030) (0.536) Burada F kişi başıa tüketile ortalama balık miktarı (kg), Pf balık fiyat ideksi, Pb biftek fiyat ideksi ve Yd reel kişi başı kullaılabilir gelirdir (YTL). Ayrıca her bir açıklayıcı değişkei ayrı ayrı bağımlı değişke olduğu üç yardımcı deklem tahmi edilmiştir. Bu tahmileri determiasyo katsayıları aşağıdaki gibidir. Bağımlı değişke Açıklayıcı değişeler R L(Pf) l(pb), l(yd) L(Pb) l(pf), l(yd) L(Yd) l(pf), l(pb) Aşağıdaki göstergeleri kullaarak çoklu bağıtı soruuu araştırıız. a) Katsayılar içi t ve R değerlerii (t testleri ile F testi souçlarıı) karşılaştırılması. (Boş ve alteratif hipotezleri de belirtiiz.) b) Çoklu korelasyo (determiasyo katsayıları).

5 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI Süre 60 dakikadır.. ve. sorular 0 şer, 3. ve 4. sorular 30 ar pua değeridedir. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. Tüm formülleri ve işlemleriizi açıkça gösteriiz. ) Aşağıdakileri yaıtlayıız. a) Normal dağılımlı bir X kitleside ortalaması X = 6, varyası S = 6 ve öğe sayısı = 5 ola bir örek alımıştır. H0: µx 5, H: µx > 5 hipotezii 0.95 alamlılık düzeyide (α = 0.05) test ediiz. b) Sabit varyas varsayımıı bağımlı değişkei varyası (Var(Yi)) ile ilgili souçları elerdir? ) Aşağıdaki ifadeler doğru mudur? Nede? Açıklayıız ve matematiksel gösterimii yapıız. a) Örek ortalaması X kitle beklee değerii (µx) sapmasız bir tahmi edicisidir. b) Bir tahmi edici sapmasızlık özelliğii sağlamasa bile etkilik özelliğii sağlayabilir. 3) Yi = α + βxi + ui deklemi tahmi edilmek istemektedir. Y ve X değişkeleri içi aşağıdaki örek verileri mevcuttur. EKK yötemii kullaarak katsayıları tahmi değerlerii ve varyaslarıı hesaplayıız. X Y ) log(mt) = β + β log(yt) + β3 Rt + ut deklemi yıllık veriler kullaılarak, 63 gözlemle tahmi edilmiştir. Burada M reel para arzı (Milyo YTL), Y reel GSMH (Milyo YTL) ve R reel faiz oraıı göstermektedir. Tahmi souçları aşağıdaki gibidir: βˆ =.5, βˆ = 0.530, βˆ 3 = -0.89, R = 0.96, a) Katsayıları yorumlayıız. b) R ve R değerlerii yorumlayıız. c) log(yt) değişkei deklemde çıkarılırsa R = R ve R değerleri asıl etkileir? Tartışıız.

6 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I Döem Sou Sıavı Süre 90 dakikadır..,. ve 3. sorular 0 şer, 4. ve 5. sorular 5 er pua değeridedir. Not: Tüm hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri belirtiiz ve α = 0.05 kabul ediiz. ) log M = β + β log Y + β 3 R + β 4 K +β 5 K*R + u modelide M para miktarıı (YTL), Y ulusal geliri (YTL), R faiz oraıı (%) ve K 994 ve sorasıda değerii ala kukla değişkei göstermektedir. Bu model arası veri ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir (Paratez içideki değerler katsayı stadart hatalarıı gösterir): log M = log Y + 0. R K K*R (.84) (0.) (0.) (0.05) (0.3) a) Katsayıları yorumlayıız. b) 994 sorası sabit terim 994 öceside farklı mıdır? Test ediiz. ) y t = β + β x + β t 3 y t- + u t modeli arası yıllık veriler kullaılarak 0 veri ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir β ˆ = 0.70, Var Cov(ˆ) β = , σu =.5, R = 0.95, DW = a) SST(toplam kareler), SSE (açıklaa kareler) ve SSR'yi (açıklaamaya kareler) hesaplayıız. b). sıra içsel bağıtı soruuu test ediiz. 3) Bir araştırmacı aşağıdaki deklem tahmi souçlarıı elde etmiştir. Y = X R = 0.79, = 57 û = X X R = 0.84, = 57 ( û birici deklemde elde edile hata tahmilerii göstermektedir) a) İkici deklemi tahmi edilme edei e olabilir ve bu tahmilerde e souç çıkarılabilir? b) Öceki şıkta araştırıla soruu bu deklemde var olduğu varsayımıyla bir çözüm öeriiz.

7 4) Bir araştırmacı kitap içi yapıla harcamaları (B) yıllık gelir (Y) ve eğitim düzeyi (E) ile açıkladığı aşağıdaki modeli 00 kişiye ait veriyi kullaarak tahmi etmektedir. Veriler, Y ile E arasıda korelasyo katsayısıı 0.86 olduğuu göstermektedir. Araştırmacıı iki deklem tahmi soucu aşağıdaki gibidir (paratez içideki değerler t değerleridir): B = Y +.0 E R = 0.59 (-3.0) (.6) (.59) B = Y R = 0.57 (-3.79) (6.00) İlk deklemde Y ve E i katsayıları ede istatistiki olarak alamsız çıkıyor olabilir? Açıklayıız. Not: Açıklamalarıızı hagi göstergelere ve bulgulara dayadırdığıızı mutlaka gösteriiz. 5) Diyelim ki ödevde kulladığıız modelde 'de 'ye kadar içsel bağıtı soruu test edilmek istemektedir. Eviews programıı kullaarak bu testi yapmaı kaç yötemi vardır? Bu yötem(ler)i asıl uygulayacağıızı kısaca tarif ediiz.

8 A.Ü. SBF, IV Maliye..009 EKONOMETRİ I ARA SINAVI Süre 60 dakikadır. Sorular eşit ağırlıktadır. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. ) Ortalaması μ, varyası σ ola bir aakütlede seçile üç gözlemli rassal öreklem X, X ve X3 olsu. Aşağıda μ'ü 4 farklı tahmi edicisi yer almaktadır. Hagi tahmi edici BLUE dur (doğrusal sapmasız e iyi tahmi edici)? Nede? X + X + 3X 3 X + X + X 3 3 X + X + X 3 4 X + X + X µ ˆ =, µ ˆ =, µ ˆ =, µ = 6 X 6 6 ) a) Stadart ormal dağılımlı değişke edir? Nasıl elde edilir? b) Ortalaması ve varyasıı kaça eşit olduğuu hesaplayıız. 3) Yi = a + b X i ˆ 3 + ui deklemi tahmi edilmek istemektedir. Y ve X değişkeleri içi aşağıdaki örek verileri mevcuttur. EKK yötemii kullaarak katsayıları tahmi değerlerii hesaplayıız. X Y 4 4) X ve Y arasıdaki doğrusal ilişki 46 veri ile tahmi edilmiş ve şu souçlar elde edilmiştir: Yi = Xi + ui. Değişkelere ait veriler aşağıdaki gibidir. ΣYi = 55; ΣXi = 80; ΣYi = 78; ΣXi = 65; ΣXiYi = 3, X' X = Katsayıları varyaslarıı hesaplayıız. 5) Regresyoda aşağıdaki ifadeler ile ilgili yapıla ideal varsayımları belirtiiz ve matematiksel gösterimlerii yapıız. a) Hata terimlerii beklee değeri b) Hata terimlerii varyası c) Hata terimleri arasıdaki ilişki d) Hata terimleri ile X değişkeleri arasıdaki ilişki EK BİLGİLER z = ( X -µ * )/ (σ/ ) t = ( X -µ * )/ (S/ ) ˆ û β = (X' X) û' û i Y' Y βˆ' X' Y X' Y, Var(u ) ˆ i = σ u = = =, k k k Var, Cov(ˆ) β = σˆ (X' u X)

9 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI Süre 60 dakikadır. Sorular eşit ağırlıktadır. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. ) Türkiye de 003 yılı içi 853 çalışaa ait veriler kullaılarak aşağıdaki deklem tahmi edilmiştir. Deklemde yer ala W kişii aylık ücreti (bi TL), E erkek olması durumuda değerii ala kukla, O eğitim yılı, S sedikalı olması durumuda değerii ala kukla, Y yaşı ve Y yaşı karesidir. Katsayıları altıda paratez içide yer ala değerler stadart hatalardır. Wi = Ei Oi + 87Si + 489Yi - 3Yi + 584(Ei*Yi) + ui (739) (5584) (63) (87) (369) (5) (7) R = 0.55, R = 0.53 a) Bu modele göre ücretleri belirlemeside erkek olmak kadı olmaya göre asıl farklılık(lar) getirmektedir? Bu fark(lar)ı istatistiki olarak var olup olmadığıı % 5 alamlılık düzeyide test ediiz. b) O ve S değişkelerii katsayılarıı yorumlayıız. ) Birici soruda verile deklem tahmiie dayaarak aşağıdakileri yaıtlayıız. a) R değerii yorumlayıız ve H0: R = 0 boş hipotezii % 5 alamlılık düzeyide test ediiz. b) Dekleme kişii evli olup olmadığıı göstere bir kukla değişkei açıklayıcı değişke olarak ekleip yeide tahmi edilmesi durumuda R ve R asıl etkileir? 3) Yt = β0 + βxt + βxt + ut û t = α0 + αxt + αxt + α3xt + α4xt + α5(xt*xt) + et deklemleri 6 veri ile tahmi edilmiş, R değeri biricisi içi 0.7, ikicisi içi 0.68 bulumuştur. Burada hagi soru test edilmektedir. Boş hipotezi de yazarak testi uygulayıız ve souçlarıı yorumlayıız. 4) Aşağıdaki deklemde M Türkiye toplam ithalatıı, Y GSMH yı göstermektedir. Deklem 987Q-006Q döemi içi 85 veri ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. (u birici deklemi hata terimii ve paratez içideki değerler stadart hataları göstermektedir) Mt = Yt = 85 DW =.35 SSR = (633.5) (0.009) û t = Yt = 8 DW =.3 SSR = (676.9) (0.04) û t = Yt û t 4 = 8 DW =.84 SSR = (594.3) (0.03) (0.56)

10 Boş hipotezleri de yazarak a). sıra içsel bağıtı soruuu ve b) 4. sıra içsel bağıtı soruuu % 5 hata payıyla test ediiz ve souçları yorumlayıız. 5) Bir araştırmacı yaptığı bir tahmi sorasıda aşağıda E-views çıktı souçları verile bir testi uygulamıştır. Araştırmacıı eyi test ettiğii belirtiiz, boş hiptezi yazıız ve test soucuu yorumlayıız. F-statistic 0.45 Prob. F(,4) Obs*R-squared Prob. Chi-Square() Test Equatio: Depedet Variable: RESID^ Method: Least Squares Sample (adjusted): 998Q4 009Q3 Icluded observatios: 44 after adjustmets Variable Coefficiet Std. Error t-statistic Prob. C.7E+ 5.04E RESID^(-) RESID^(-) R-squared Mea depedet var.49e+ Adjusted R-squared S.D. depedet var.3e+ S.E. of regressio.7e+ Akaike ifo criterio Sum squared resid.e+4 Schwarz criterio Log likelihood F-statistic 0.45 Durbi-Watso stat Prob(F-statistic) Formüller t βˆ β * j j k =, Sβj SSR û i R = =, SST Y Y (û t û t ) İçsel Bağıtı: DW = ( ρ) û LM: t i, h = ρ R /(k ) =, ( R ) /( k) F Var(ˆ) γ SSR T SSR D / m R D R T / m = (T., D. yardımcı deklemdir) SSR / k m ( R ) / k m F D D SSR /( k) Değişe Varyas: Goldfeld-Quadt: F = SSR /( k) R Y / k + f LM: F ( R Y ) / k f (F yardımcı deklemde bulua fakat asıl deklemde bulumaya değişke sayısıdır)

11 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI 9..0 Burça Kızılırmak Süre 50 dakikadır.. ve. sorular 30 ar, 3. soru 40 pua değeridedir. Not : Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. ) Yt = β0 + β Xt + ut, (t=.5) modeli ile ilgili olarak aşağıdaki bilgiler mevcuttur. Y = 9 X = 66, Y = 35, i= i i= i X i = 06, X iy i = 90, û i = 0.7 i= i= i= a) Katsayıları E Küçük Kareler tahmiii buluuz b) R ve R değerlerii hesaplayıız ve yorumlayıız c) Xt değişkei deklemde çıkarılırsa R ve R değerleri asıl etkileir? Tartışıız. ) 30 işyerie ait örek verisi kullaılarak Yi = β + β Xi + β3 Zi + ui modeli tahmi edilecektir. Burada Yi işyerii ödediği yıllık vergi miktarıdaki % artış, Xi işyerii toplam gelirideki yıllık % artış ve Zi işyeride çalışa kişi sayısıdır. Örek verileri ile ilgili aşağıdaki bilgiler mevcuttur. 5 9 ˆβ = 0.4, Var, Orv( ˆ) β = Bu bilgileri kullaarak (a) β i rakamsal değerii yorumlayıız. (b) β> hipotezii test ediiz. (c) β+ β3= hipotezii test ediiz. 3. Türkiye İmalat Saayide yılları arası (=0) katma değer (Y), sermaye stoku (K) ve işgücü miktarı (L) verileri kullaılarak bir Cobb-Douglas üretim foksiyou (l(yt) = β + β l(st) + β3 l(lt) + ut) tahmi edilmiştir (Y ve S bi YTL olarak ölçülmüştür). Tahmi souçları aşağıdaki gibidir. (Paratez içideki değerler p değerleridir.) l(yt) = l(St) +.40l(Lt) R = 0.79, F= 3.44, KKT = 0.05 (0.0) (0.03) (0.49) (a) β3 ü rakamsal değerii yorumlayıız. (b) β3 içi alamlılık testi yapıız (c) Modeli açıklama gücü içi F testi yapıız ve soucu yorumlayıız Modeli verileri ile tahmi souçları l(yt) = l(St) +.35l(Lt) R = 0.8, F= 35.4, KKT = 0.00, =8 (0.05) (0.049) (0.5) Modeli verileri ile tahmi souçları l(yt) = l(St) l(Lt) R = 0.703, F= 5.3, KKT = 0.003, = (0.00) (0.0) (0.0) (d) Yapısal değişikliği test ediiz. i= i

12 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI Burça Kızılırmak Süre 90 dakikadır.. ve. sorular 5 er, 3. ve 4. sorular 0 şer ve 5. soru 0 puadır. Not : Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. ) Ei = β0 + β Yi + β Yi + β3 Ai + β4 Ii + β5 Li + β6 Di + ui, deklemide Ei bir ülkedeki gelir eşitsizliği düzeyi, Yi ülkei kişi başı geliri, Yi kişi başı geliri karesi, Ai alıa uluslar arası yardımlar, Ii yabacı doğruda yatırım, Li işgücü içide yabacıları payı ve Di OECD üyesi ülkeler içi, diğer ülkeler içi 0 değerii ala kukladır. Modeli 0 ülkeye ait veriler kullaılarak E Küçük Kareler ile tahmii aşağıdaki souçları vermiştir. (Paratez içideki değerler stadart hatalardır.) E i = Yi Yi Ai +.03 Ii Li Di (9.) (0.0) (0.00) (0.005) (.05) (0.) (.0) R =0.5, SST=30. Aşağıdaki ifadeleri doğruluğuu (gerekirse ilgili testleri de yürüterek) tartışıız. a) Y ile Y arasıda korelasyo yüksek olduğuda dolayı modelde çoklu doğrusallık soruu vardır b) OECD üyesi olmak gelir eşitsizliğii etkilemez c) β0 dışıdaki tüm katsayılar sıfıra eşittir ) Bir araştırmacı firma verilerii kullaarak aşağıdaki deklemi tahmi etmek istemektedir. Πi = β0 + β Ri + β Si + ui Bu deklemde hata terimlerii varyasıı sabit olmadığı ve açıklayıcı değişkelerde birisi ile ilişkili olabileceğide şüpheleilmektedir. (a) Değişe varyas soruu olması durumuda hata terimlerii varyas-ortak varyas matrisii asıl olması bekleir? Gösteriiz. (b) Değişe varyas soruuu White testi ile asıl sıaabileceğii alatıız. (c) Hata terimii varyasıı /s ile oratılı olması durumuda (Var(ui)=σ (/si)) soruu çözümü içi tahmi edilmesi gereke deklemi buluuz. Soruu asıl çözdüğüü gösteriiz.

13 3) It = β0 + β Kt + β Pt + ut deklemide (a) Kt ile Pt i yüksek orada ilişkili olduğu gözlemlemiştir. Bu durum katsayıları ve hipotez testlerii güveilirliğii etkiler mi? Etkilerse hagi yöde etkiler? Açıklayıız. (d) Bu deklemde. derece ardışık bağımlılık soruu olduğu ve ut = ut- + εt ilişkisii geçerli olduğu gözlemlemiştir (E(εt)=0, Var(εt)=σ, Orv(εt, εt-)=0). Soruu çözümü içi bir yötem öeriiz. Soruu asıl çözdüğüü gösteriiz. 4) Yt = β0 + β Xt + β Xt- + ut, deklemi E Küçük Kareler ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. Y t = Xt Xt- R =0.96, d=., =50 (0.) (0.) (0.0) u t = Xt + 0. Xt Xt- +.0 u t u t u t u t 4 (0.0)(0.) (0.) (0.03) (0.05) (0.0) (0.0005) (0.00) R =0.87, d=0.3 Verile bilgileri kullaarak uygulayabileceğii tüm ardışık bağımlılık testerii uygulayıız ve souçları yorumlayıız. 5) Bir araştırmacı Eviews da (a) hata terimlerii ormal dağılıp dağılmadığıı ve (b) 4. derece ARCH olup olmadığıı test etmek istemektedir. Araştırmacıı Eviews ta izleyeceği yolu açıklayıız. (Not: testi kedisii değil, sadece Eviews uygulamasıı açıklamaız yeterlidir.) İpucu:

14 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI 6..0 Burça Kızılırmak Süre 70 dakikadır. Sorular eşit ağırlıktadır. Not : Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. ) Aşağıdaki ifadeler doğru mu, yalış mı, belirsiz midir? Nedeleriyle açıklayıız. (a) Hata terimleri ormal dağılıma sahiptir varsayımı geçerli değilse E Küçük Kareler yötemi etkilik özelliğii sağlamaz. (b) E Küçük Kareler yötemi ile bulua hata terimlerii ortalaması 0 dır. ) Yi = β0 + β Xi + ui modeli içi aşağıdaki bilgileri kullaarak soruları yaıtlayıız. Yi Xi (a) Deklemi E Küçük Kareler yötemi ile tahmi ederek ββ =3.84, 0 ββ =.05 olduğuu gösteriiz. (b) Hata terimleri serisii hesaplayıız. Yi = α + βx + u doğrusal modeli içi E Küçük Kareler tahmi edicisii elde edilmeside kullaıla kriter edir? Gösteriiz ve bu yötemi ormal deklemlerii buluuz. 3) Y i = β 0 + β X + u i i modeli ve E Küçük Kareler yötemi ile tahmii ile ilgili olarak aşağıdaki bilgiler mevcuttur. ββ =86.66, 0 ββ =-.45, σσ uu =9.3, =5 ΣΣX=3, ΣΣY=355, ΣΣX =4, ΣΣY =555, ΣΣXY=8 (a) β > hipotezii %0 alamlılık düzeyide test ediiz. (b) r yi hesaplayıız ve yorumlayıız. 4) l(m t ) = β 0 + β l(y t ) + u t deklemide M para arzı, Y GSMH dır (ikisi de Milyo TL ciside hesaplamıştır). Deklem E Küçük Kareler yötemi ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. (Paratez içideki değerler p değerleridir.) l(m t ) = l(y t ) (0.0) (0.04) (a) Katsayıları rakamsal değerlerii yorumlayıız. (b) β =0 hipotezii %5 alamlılık düzeyide test ediiz.

15 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI.0.03 Burça Kızılırmak Süre 70 dakikadır. Sorular eşit ağırlıktadır. Not : Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii %5 alıız. 5) Hata terimleri varyaslarıı aşağıdaki gibi olması durumuda bir ekoometrik soru var mıdır? Eğer varsa e tür bir ekoometrik sorula karşı karşıya olacağımızı belirtiiz. Yaıtıızı edeii mutlaka açıklayıız. (a) σσ σσ σσ (b) ρρ ρρ σσ ρρ εε ρρ ρρ ρρ ρρ 6) Yi = β0 + β Xi + β Xi + ui modelii üç farklı döem içi tahmii aşağıdaki souçları vermiştir. Paratez içideki değerler t değerleridir. Döem Souç RR RR KKT Yi = Xi (5.87) (7.9) Yi = Xi Xi (5.85) (7.5) (0.76) Yi = Xi Xi (.64) (.63) (0.69) Yi = Xi Xi (0.08) (4.03) (.4) (c) İlk iki deklemi açıklama güçlerii karşılaştırmak içi hagi gösterge kullaılmalıdır? Nede? (d) Souçları kullaarak 994 öcesi ve sorası yapısal farklılık olup olmadığıı test ediiz. 7) E t = β 0 + β D + β t K + u t t modelide E yıllık TEFE eflasyo oraı (%), D döviz kurudaki yüzde değişme ve K 000 öcesi sorası değerii ala kukla değişkedir. Deklemi Türkiye içi yılları arası tahmii aşağıdaki souçları vermiştir. 4.5 ββ =8.65, 0 ββ =.45, ββ =-5.45, VVVVVV CCCCCC(ββ) =, =6 (c) Katsayıları yorumlayıız. (d) β 0 + β =0 hipotezii test ediiz

16 8) Y t = β 0 + β X t + u t deklemi tahmi edilmiş, elde edile hata terimleri (uu ) ile de aşağıdaki yardımcı deklemler tahmi edilmiştir. Aşağıdaki soruları test ediiz. Yt = Xt = 90 DW =.40 R =0. 8 (6.5) (0.008) û t = Xt Xt = 90 DW =.05 R = 0.83 (66.9) (0.04) û t = Xt û t 4 = 86 DW =.84 R = 0.63 (4.3) (0.0) (0.65) (a) Değişe varyas (b) Birici sıra içsel bağıtı (ardışık bağımlılık) 9) ly = β 0 + β ls + β ll deklemi EViews ile tahmi edilmiştir. Açıklayıcı değişkeler arası korelasyolar iceleecektir. (a) Hagi soru araştırılmaktadır? (b) Eviews ta izlemesi gereke yolu açıklayıız.

17 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI Burça Kızılırmak Süre 60 dakikadır... ve 3. sorular 0 şer, 4. soru 40 pua değeridedir. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. Not: Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. ) Yi = β0 + βxi + ui modeli içi EKK tahmi edicisii elde edilmeside kullaıla kriter edir? Gösteriiz. Bu kriteri kullaarak β 0 içi EKK formülüü buluuz. ) Yi = β0 + β(xi/xi) + ui deklemi tahmi edilmek istemektedir. Y ve X değişkeleri içi aşağıdaki örek verileri mevcuttur. EKK yötemii kullaarak aşağıdaki soruları yaıtlayıız. Y X X a) β 0 = ve β = 0.5 olduğuu gösteriiz b) σσ uu yu hesaplayıız. 3) ) Yi = α + βxi modeli 8 veri ile tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir (Paratez içideki değerler t değerleridir). Y i = Xi R =0.95 (4.) (.5) a) X i katsayısı içi alamlılık testi yapıız ve yorumlayıız b) R değerii yorumlayıız 4) Ut = β0 + βyt + βpt + ut deklemide U bir ülkedeki işsiz sayısıı (bi kişi), Y ulusal geliri (milyar TL) ve P yurtiçi üretici fiyat edeksii göstermektedir. Deklemi Türkiye verileri ile tahmii aşağıdaki souçları vermiştir. (Paratez içideki değerler t değerleridir) U t = Yt + 6.Pt R =0.5 (.98) (-.0) (.3) a) Ulusal gelir milyar TL arttığıda işsiz sayısı e yöde, e miktarda değişir? b) β i varyası kaçtır? c) Ulusal geliri 00 milyar TL ve fiyat edeksii 50 olduğu bir yılda işsiz sayısıı kaç kişi olması bekleir? d) Modeli açıklama gücü içi F testi yapıız ve yorumlayıız.

18 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI Burça Kızılırmak Süre 50 dakikadır.. ve. sorular 40 ar, 3. soru 0 pua değeridedir. Tüm formülleri ve işlemleriizi açıkça gösteriiz. Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka belirtiiz. Aksi belirtilmedikçe alamlılık düzeyii 0.05 alıız. Hesap makiesi kullaımı serbesttir acak cep telefou kullaılamaz. ) Wi = β0 + β Yi + β Ei + β3 Ki + ui deklemii tahmi soucu aşağıdaki gibidir. Burada Wi kişii ücreti (bi TL), Yi kişii çalıştığı yıl sayısı, Ei kişii eğitim yılı sayısı ve Ki kişi kadısa erkekse 0 değerii ala kukla değişkedir. (Paratez içideki değerler stadart hatalardır.) W i = Yi Ei.5 Ki R = 0.7, = 4, S = 0.0, K =.40 (0.) (0.) (0.) (0.3) a) β3 katsayısıı yorumlayıız. b) H0: β boş hipotezii test ediiz. c) Hata terimlerii ormal dağıldığı hipotezii test ediiz. d) Var ola bulgular ışığıda bu tahmide çoklu doğrusallıkta şüpheleir misiiz? Nede? ) Aşağıdaki deklem tahmii, yıllık 50 veri kullaılarak elde edilmiştir. Y t = Xt Wt R = 0.75 Tahmii hata terimleri (ut) kullaılarak aşağıdaki ek regresyolar elde edilmiştir. u t = Xt +.5 Wt Xt +.5 Wt - 0. XtWt R = 0.5 u t =. -.03ut ut- R = 0.5 u t = Xt.35 Wt ut ut- R = 0.55 Aşağıdakilerde uygu olaları test ediiz. a) Yapısal değişiklik b) Değişe varyas c) ARCH d) Ardışık bağımlılık

19 3) Aşağıdaki Eviews çıktısıda yer ala M M para arzıı (Bi TL), Y reel GSYİH yı (998 Fiyatlarla, Bi TL), R faiz oraıı (bakalarca açıla mevduatlara uygulaa ağırlıklı ortalama faiz oraları, %) ve P fiyat edeksii (topta eşya, 968=00, İTO) göstermektedir. Souçlara göre aşağıdaki ifadeler doğru mu, yalış mı, belirsiz midir? Nedeii belirterek açıklayıız. İfade yalışsa doğrusuu belirtiiz. a) Tüm açıklayıcı değişkeler, bağımlı değişkedeki değişmeleri yaklaşık %95.5 ii açıklamaktadır. b) % hata payıyla R istatistiki olarak sıfırda farklıdır. Formüller R =- KKT BKT =- u i Y i - ( Y i), R = -(-RR ) k = - u i /( k) ( Y i - ( Y i) )/( ) t h = β j β j R /(k ), F s h = βj ( R )/( k), Yapısal farklılaşma: F h = (KKKKKK KKKKKK KKKKKK )/kk (KKKKKK + KKKKKK )/( kk) JJJJ = SS 6 (KK 3) ~χ (), 4 ARCH LM: R Y χ (p) Değişe Varyas: Goldfeld-Quadt: KKT /( k) F =,White: RY χ (k+f-) KKT /( k) Ardışık bağımlılık: DW = (u t u t ) ( ρ ), h = ρ (u t ) Var(γ ), LM: (-p)ry χ (p) (f yardımcı deklemde fazlada bulua değişke sayısı, p gecikme sayısıdır )

20 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI..05 Burça Kızılırmak Süre 50 dakikadır.. ve. sorular 35 er, 3. soru 30 pua değeridedir. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. Not: Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. Yi = α + βxi + ui deklemi tahmi edilmek istemektedir. Burada X doğu bölgeleri içi, batı bölgeleri içi 0 değerii ala kukla, Y bölgede yapıla toplam üretim düzeyii göstermektedir. Y ve X e ait veriler aşağıdaki gibidir. Y X Yukarıdaki deklemi EKK yötemi ile tahmii soucu α = 4, β =, RR = 0.57, RR = 0.4 bulumuştur. Aşağıdaki soruları bu bilgileri kullaarak yaıtlayıız. ) a) β ı varyasıı hesaplayıız. b) Hata terimlerii ormal dağıldığı hipotezii test ediiz. ) a) α ve β değerlerii yorumlayıız. b) Dekleme bir açıklayıcı değişke olarak bölgede yaşaya çocukları saç uzuluklarıı ortalaması (cm) ekleirse RR ve RR değerleri e yöde değişir? Nede? 3) a) β içi p değeri 0.45 bulumuştur. Bu katsayı içi alamlılık testi yapıız. b) H0: RR = 0 hipotezii test ediiz. FORMÜLLER: β 0 = X i Y i X i X i Y i, β X i ( X i ) = Y ix i - Y i X i, X i -( X i ) X Var(β 0 )=σσ i uu, Var(β X i ( X i ) )=σσ uu X i ( X i ), σσ uu = u i RR =- FF h = u i Y i - ( Y i ), R = - RR /(kk ) ( RR )/( kk), tt h = u i /( k) ( Y i - ( Y i ) )/( ) aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk r VVVVVV (aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk ), k = -(-RR ) k, tt h = β j β j σσ βj, KK = μμ 4 σσ 4 = uu 4 / σσ 4, σσ = μμ = uu /, χ tab= χ ()=5.99, JJJJ = SS (KK 3) 6 4, SS = μμ 3 σσ 3 = uu 3 / σσ 3,

21 A.Ü. SBF, IV Maliye, EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI Burça Kızılırmak Süre saattir. Sorular eşit ağırlıktadır. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. Not: Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. l(m t ) = β 0 + β l(y t ) + β R t + β 3 l(p t ) + u t modelide M M para arzıı (Bi TL), Y reel GSYİH yı (998 Fiyatlarla, Bi TL), R faiz oraıı (bakalarca açıla mevduatlara uygulaa ağırlıklı ortalama faiz oraları, %) ve P fiyat edeksii (topta eşya, 968=00, İTO) göstermektedir. Deklem verileri ile (=4) tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. (Paratez içideki değerler stadart hatalardır.) l(m t ) = l(Yt ) 0.5l(R t ) +.5l(P t ), R = 0.97, R = 0.96, DW=.39 (3.50) (0.) (0.3) (0.39) Soru, ve 3 ü bu modele göre yaıtlayıız. ) a) β0 ve β katsayılarıı tahmi değerlerii yorumlayıız. b) β içi alamlılık testi yapıız. ) a) Tüm açıklayıcı değişke katsayılarıı ayı ada alamsız olduğu hipotezii test ediiz. b) Hata terimide AR() süreci olduğu hipotezii test ediiz 3) Var ola bulgular ışığıda bu tahmide çoklu doğrusallıkta şüpheleir misiiz? Nede? 4) Aşağıda E-views çıktısı verile tahmi ile ilgili olarak aşağıdaki soruları yaıtlayıız.

22 a) Tahmi edile modeli yazıız. (Ör. Yi = βdi + βxi + ui veya St = β0 + βyt + βrt + ut gibi) b) Hagi ekoometrik soruda şüpheleilmekte ve buu test amacıyla hagi deklem tahmi edilmektedir? Test içi tahmi edile deklemi açıkça yazıız (a şıkkıda verile öreklere bezer şekilde). FORMÜLLER: β 0 = X i Y i X i X i Y i, β X i ( X i ) = Y ix i - Y i X i, X i -( X i ) X Var(β 0 )=σσ i uu, Var(β X i ( X i ) )=σσ uu X i ( X i ), σσ uu = u i FF h = k, RR =- u i Y i - ( Y i ) RR /(kk ) ( RR )/( kk), tt h = KK = μμ 4 σσ 4 = uu 4 / σσ 4,, R = - u i /( k) ( Y i - ( Y i ) )/( ) aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk r VVVVVV (aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk ) = -(-RR ) k, tt h = β j β j σσ βj,, JJJJ = SS (KK 3) 6 4, SS = μμ 3 σσ 3 = uu 3 / σσ 3, σσ = μμ = uu /, χ tab= χ ()=5.99 Yapısal farklılaşma: F h = (KKKKKK KKKKKK KKKKKK )/kk (KKKKKK +KKKKKK )/( kk), ARCH LM: R Y χ (p) Değişe Varyas: Goldfeld-Quadt: KKT /( k) F =,White: RY χ (k+f-) KKT /( k) Ardışık bağımlılık: DW = (u t u t ) ( ρ ), h = ρ (u t ) Var(γ ), LM: (-p)ry χ (p) (f yardımcı deklemde fazlada bulua değişke sayısı, p gecikme sayısıdır)

23 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I ARA SINAVI Burça Kızılırmak Süre 50 dakikadır.. ve 3. sorular 30 ar,. soru 40 pua değeridedir. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. Not: Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. ) Aşağıdaki ifadeler doğru mu yalış mı belirsiz midir? Nede? Açıklayıız. a) Hata terimlerii ormalliği varsayımı sağlamazsa tahmi souçları güveilir değildir. b) EKK yötemi ile yapıla tahmilerde hata terimlerii toplamı her zama 0 a eşittir. ) lyi = β0 + βxi + βzi + ui deklemide Y bir ülkei ihracatı (milyar ABD doları), X ülkei reel dolar döviz kuru ve Z ülke AB üyesi ise değerii ala kukla değişkedir. Bu deklem 04 yılı verileri kullaılarak 5 ülke içi tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. ββ ββ = 0.5,. ββ VVVVVV CCCCCC(ββ) = , R = a) β katsayısıı yorumlayıız b) AB üyesi ülkelerde sabit terimi AB üyesi olmaya ülkelerde daha yüksek olduğu boş hipotezii test ediiz. 3) It = β0 + βxt + βrt + ut deklemide I reel yatırım (milyar TL), X ulusal gelir (milyar TL) ve R reel faiz oraıdır. Deklem Türkiye içi üç döem verileri kullaılarak tahmi edilmiştir. Paratez içideki değerler p değerleridir : Ît = Xt + 0.5Rt R =0.986, KKT= (0.000) (0.000) (0.4) : Ît = Xt + 0.8Rt R =0.985, KKT=763.6 (0.000)(0.000) (0.38) : Ît = Xt -.38Rt R =0.993, KKT=338.0 (0.0065) (0.000) (0.4) a) döemi içi tüm açıklayıcı değişke katsayılarıı sıfır olduğu hipotezii test ediiz. b) 008 öcesi ve sorası arasıda yapısal değişiklik olup olmadığıı test ediiz.

24 FORMÜLLER: β 0 = X i Y i X i X i Y i, β X i ( X i ) = Y ix i - Y i X i, X i -( X i ) X Var(β 0 )=σσ i uu, Var(β X i ( X i ) )=σσ uu X i ( X i ), σσ uu = u i RR =- FF h = u i Y i - ( Y i ), R = - RR /(kk ) ( RR )/( kk), tt h = JJJJ = SS χ ()=5.99 (KK 3) 6 4 u i /( k) ( Y i - ( Y i ) )/( ) aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk r VVVVVV (aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk ), k = -(-RR ) k, tt h = β j β j σσ βj,, Chow T.: FF h = (KKT KKT KKT ) /kk (KKT +KKT )/( kk), SS = μμ 3 σσ 3 = uu 3 / σσ 3, KK = μμ 4 σσ 4 = uu 4 / σσ 4, σσ = μμ = uu /, χ tab=

25 A.Ü. SBF, IV Maliye EKONOMETRİ I DÖNEM SONU SINAVI Burça Kızılırmak Süre 50 dakikadır. Sorular eşit ağırlıktadır. Hesaplamalar içi hesap makiesi kullamak serbesttir. Acak cep telefou kullaılamaz. Not: Hipotez testleride boş ve alteratif hipotezleri mutlaka yazıız. Alamlılık düzeyii % 5 alıız. ) Yi = β0 + βxi + βzi + β3(zi*xi ) + ui deklemide Y bir ülkei ihracatı (milyar ABD doları), X ülkei reel dolar döviz kuru ve Z ülke AB üyesi ise değerii ala kukla değişkedir. Bu deklem 04 yılı verileri kullaılarak 5 ülke içi tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. Paratez içideki değerler stadart hatalardır. Y i = Xi + 0.Zi 0.0(Zi*Xi ) R =0.7 (5.5) (0.00) (0.00) (0.00) a) β3 katsayısıı yorumlayıız b) Açıklayıcı değişke katsayılarıı tümü birde sıfıra eşittir boş hipotezii test ediiz. ) Aşağıdaki durumlarda hata terimlerii varyas-kovaryas matrisi asıl olur? a) Değişe varyas soruu varke b) Ardışık bağımlılık soruu varke 3) Bağımlı değişkei CO emisyou (kişi başıa to), açıklayıcı değişkei kişi başıa GSYİH (0 fiyatlarıyla, ABD doları ciside) olduğu bir model, 04 yılı içi 84 ülke verisiyle tahmi edilmiş ve aşağıdaki souçlar elde edilmiştir. Paratez içideki değerler p değerleridir. CO i = GDPi (0.) (0.0000) Bu deklemde elde edile hata terimleri ile aşağıda E-views çıktısı verile tahmi souçları elde edilmiştir. Heteroskedasticity Test: Breusch-Paga-Godfrey F-statistic Prob. F(,8) Obs*R-squared Prob. Chi-Square() Scaled explaied SS Prob. Chi-Square() Test Equatio: Depedet Variable: RESID^ Method: Least Squares Sample: 84 Icluded observatios: 84 Variable Coefficiet Std. Error t-statistic Prob. C GDP

26 R-squared Mea depedet var Adjusted R-squared S.D. depedet var S.E. of regressio Akaike ifo criterio.3003 Sum squared resid Schwarz criterio.3357 Log likelihood Haa-Qui criter F-statistic Durbi-Watso stat Prob(F-statistic) a) Değişe varyas soruuu araştırıız. b) Eğer hata terimlerii varyası GDP değişkei ile oratılı (Var(ui)=σ (GDP)) ise sorua asıl bir çözüm getirebiliriz? Nede? 4) Aşağıdaki deklemde Y Kişi başı gelir büyüme oraı, G kamu harcamalarıı GSYİ ya oraı ve X döviz kuru artış oraıdır. Bu model yılları arası Türkiye verileri ile tahmi edilmiştir. Paratez içideki değerler p değerleridir. Y t = Gt +.Xt (0.0) (0.) (0.00) =30 R =0.9 DW=3.0 Deklemi hata terimleri (u) ile aşağıdaki yardımcı deklem tahmi edilmiştir. u t = Gt +.Xt - 0.5u t- =9 R =0.8 DW=.95 (0.) (0.03) (0.0) (0.03) İki ayrı yötemle. derece ardışık bağımlılık soruuu araştırıız. FORMÜLLER: σσ uu = u i FF h = k, RR =- u i Y i - ( Y i ) RR /(kk ) ( RR )/( kk), tt h = KK = μμ 4 σσ 4 = uu 4 / σσ 4,, R = - u i /( k) ( Y i - ( Y i ) )/( ) aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk r VVVVVV (aa ββ +aa ββ + +aa kk ββ kk ) = -(-RR ) k, tt h = β j β j σσ βj,, JJJJ = SS (KK 3) 6 4, SS = μμ 3 σσ 3 = uu 3 / σσ 3, σσ = μμ = uu /, Yapısal farklılaşma: F h = (KKKKKK KKKKKK KKKKKK )/kk (KKKKKK +KKKKKK )/( kk), ARCH LM: R Y χ (p) Değişe Varyas: Goldfeld-Quadt: F h KKT /( k) =,White: RY χ (k+f-) KKT /( k) Ardışık bağımlılık: DW = (u t u t ) ( ρ ), h = ρ (u t ) Var(γ ), LM: (-p)ry χ (p) (f yardımcı deklemde fazlada bulua değişke sayısı, p gecikme sayısıdır)

X = 11433, Y = 45237,

X = 11433, Y = 45237, A.Ü. SBF, IV Malye EKONOMETRİ I ARA SINAVI 4..006 Süre 90 dakkadır..,. ve 3. sorular 0 ar, 4. ve 5. sorular 30 ar pua, ödev 0 pua değerdedr. Tüm formüller ve şlemlerz açıkça gösterz. ) Y = Xβ + u doğrusal

Detaylı

TABLO I: Bağımlı değişken; Tüketim,- bağımsız değişkenler; gelir ve fiyat olmak üzere değişkenlere ait veriler verilmiştir.

TABLO I: Bağımlı değişken; Tüketim,- bağımsız değişkenler; gelir ve fiyat olmak üzere değişkenlere ait veriler verilmiştir. EKONOMETRİ II Uygulama - Otokorelasyon TABLO I: Bağımlı değişken; Tüketim,- bağımsız değişkenler; gelir ve fiyat olmak üzere Tuketim 58 Gelir 3959 Fiyat 312 değişkenlere ait veriler verilmiştir. 56 3858

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü umutokka@balikesir.edu.tr İSTATİSTİK DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN idrolik Aabilim Dalı Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü Bölüm 5 Örekleme

Detaylı

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz.

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz. YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmii II 1 ANAKÜTLE ORANININ (p GÜVEN ARALIKLARI (BÜYÜK ÖRNEKLEMLERDE Her birii başarı olasılığı p ola birbiride bağımsız Beroulli deemeside öreklemdeki başarı oraıı ˆp

Detaylı

4. TAHMİN SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Katsayıların Yorumu

4. TAHMİN SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Katsayıların Yorumu 4. TAHMİN SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 4.1. Katsayıların Yorumu Y i = β 0 + β 1 X 1i + β X i + + β k X ki + u i gibi çok açıklayıcı değişkene sahip bir modelde, anakütle regresyon fonksiyonu, E(Y i X

Detaylı

Dependent Variable: Y Method: Least Squares Date: 03/23/11 Time: 16:51 Sample: Included observations: 20

Dependent Variable: Y Method: Least Squares Date: 03/23/11 Time: 16:51 Sample: Included observations: 20 ABD nin 1966 ile 1985 yılları arasında Y gayri safi milli hasıla, M Para Arazı (M) ve r faiz oranı verileri aşağıda verilmiştir. a) Y= b 1 +b M fonksiyonun spesifikasyon hatası taşıyıp taşımadığını Ramsey

Detaylı

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. KULLANILAN ŞEKİLLERİN VE NOTLARIN TELİF HAKKI KİTABIN YAZARI VE BASIM EVİNE AİTTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ Ekoometri: Sözcük

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE İSTATİSTİKSEL YORUMLAMA TAHMİNLEME SÜRECİ VE YORUMLAMA SÜRECİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME VE ÖRNEKLEME ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI VE ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI Yorumlama

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II 8 İSTATİSTİKSEL TAHMİN 8.. İstatistiksel tahmileyiciler 8.. Tahmileyicileri Öellikleri 8... Sapmasılık 8... Miimum Varyaslılık 8..3. Etkilik 8.3. Aralık Tahmii 8.4. Tchebysheff teoremi Prof. Dr. Levet

Detaylı

A EKONOMETRİ. n iken de aynı sonuç geçerliyse, β hangi. A) β nın sabit olması. D) Xβ nın normal dağılımlı olması. E) n olması. dur?

A EKONOMETRİ. n iken de aynı sonuç geçerliyse, β hangi. A) β nın sabit olması. D) Xβ nın normal dağılımlı olması. E) n olması. dur? EKONOMETRİ KPSS-AB-PÖ/007 1. 6. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE β β β ( ) Y i = 1 + x + + i k x ik+ u i i = 1,, n denkleminin matrislerle ifadesi Y = X + u dur. Y( nx1 ), β ( kx1 ), X( nxk) ve β u nx1 boyutludur

Detaylı

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Ders 8: Verileri Düzelemesi ve Aalizi Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Bir kitlei tamamıı, ya da kitlede alıa bir öreklemi özetlemekle (betimlemekle)

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

Normal Dağılımlılık. EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.

Normal Dağılımlılık. EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. β tahminleri için uygulanan testlerin geçerliliği u i nin normal dağılmasına bağlıdır.

Detaylı

A. Regresyon Katsayılarında Yapısal Kırılma Testleri

A. Regresyon Katsayılarında Yapısal Kırılma Testleri A. Regresyon Katsayılarında Yapısal Kırılma Testleri Durum I: Kırılma Tarihinin Bilinmesi Durumu Kırılmanın bilinen bir tarihte örneğin tarihinde olduğunu önceden bilinmesi durumunda uygulanır. Örneğin,

Detaylı

Normal Dağılımlılık. EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.

Normal Dağılımlılık. EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. b tahminleri için uygulanan testlerin geçerliliği u i nin normal dağılmasına bağlıdır.

Detaylı

9. ARDIŞIK BAĞIMLILIK SORUNU (AUTOCORRELATION) 9.1. Ardışık Bağımlılık Sorunu Nedir?

9. ARDIŞIK BAĞIMLILIK SORUNU (AUTOCORRELATION) 9.1. Ardışık Bağımlılık Sorunu Nedir? 9. ARDIŞIK BAĞIMLILIK SORUNU (AUTOCORRELATION) 9.1. Ardışık Bağımlılık Sorunu Nedir? Ardışık bağımlılık sorunu, hata terimleri arasında ilişki olmadığı (E(u i,u j ) = 0, i j) varsayımının geçerli olmamasıdır.

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

BİRDEN ÇOK BAĞIMLI DEĞİŞKENİ OLAN MODELLER

BİRDEN ÇOK BAĞIMLI DEĞİŞKENİ OLAN MODELLER BİRDEN ÇOK BAĞIMLI DEĞİŞKENİ OLAN MODELLER Birden çok bağımlı değişkenin yer aldığı modelleri incelemek amacıyla kullanılan modeller Birden Çok Bağımlı Değişkenli Regresyon Modelleri ya da kısaca MRM ler

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise YTÜ-İktisat İstatistik II Örekleme ve Öreklem Dağılımları BASİT RASSAL ÖRNEKLEME N tae ese arasıda taelik bir öreklem seçilmesii istediğii düşüelim. eseli olaaklı her öreklemi seçilme şasıı eşit kıla seçim

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı)

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı) 3 TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ 3.1. Sapmasızlık 3.. Tutarlılık 3.3. Etkilik miimum varyas 3.4. Aralık tahmii (güve aralığı) İyi bir tahmi edici dağılımı tahmi edilecek populasyo parametresie yakı civarda

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir.

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir. HİPOTEZ TETLERİ İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adladırılır. Ortaya atıla doğru veya yalış iddialara hipotez deir. Öreği para hilesizdir deildiğide bu bir hipotezdir. Ortaya atıla iddiaya

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9 ..7 EME 37 Girdi Aalizi Prosedürü SİSTEM SIMÜLASYONU Modelleecek sistemi (prosesi) dokümate et Veri toplamak içi bir pla geliştir Veri topla Verileri grafiksel ve istatistiksel aalizii yap Girdi Aalizi-II

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLERDE KANTİTATİF DEĞİŞKEN SAYISININ İKİ SINIF İÇİN FARKLI OLMASI DURUMU

KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLERDE KANTİTATİF DEĞİŞKEN SAYISININ İKİ SINIF İÇİN FARKLI OLMASI DURUMU KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLERDE KANTİTATİF DEĞİŞKEN SAYISININ İKİ SINIF İÇİN FARKLI OLMASI DURUMU.HAL: Sabit Terimlerin Farklı Eğimlerin Eşit olması Yi = b+ b2di + b3xi + ui E(Y Di =,X i) = b + b3xi E(Y Di

Detaylı

ADMIT: Öğrencinin yüksek lisans programına kabul edilip edilmediğini göstermektedir. Eğer kabul edildi ise 1, edilmedi ise 0 değerini almaktadır.

ADMIT: Öğrencinin yüksek lisans programına kabul edilip edilmediğini göstermektedir. Eğer kabul edildi ise 1, edilmedi ise 0 değerini almaktadır. Uygulama-2 Bir araştırmacı Amerika da yüksek lisans ve doktora programlarını kabul edinilmeyi etkileyen faktörleri incelemek istemektedir. Bu doğrultuda aşağıdaki değişkenleri ele almaktadır. GRE: Üniversitelerin

Detaylı

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir.

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir. 203-204 Bahar REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyo Basit doğrusal regresyo modeli: y i = β 0 + β x i + ε i Modeli matris gösterimi, y i = [ x i ] β 0 β + ε i şeklidedir. x y 2 gözlem

Detaylı

EVIEWS KULLANIMI (EVIEWS 8)

EVIEWS KULLANIMI (EVIEWS 8) EVIEWS KULLANIMI (EVIEWS 8) BAŞLANGIÇ Yeni bir dosya (workfile) yaratma Adım 1. Ana menüden File/New/Workfile ı seçin Adım 2. Workfile structure type ne tür veri kullandığınızı gösterir. ÖR1. Zaman serisi

Detaylı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

0, model 3 doğruysa a3. Variable Coefficient Std. Error t-statistic Prob.

0, model 3 doğruysa a3. Variable Coefficient Std. Error t-statistic Prob. EKONOMETRİYE GİRİŞ II ÖDEV 2 ÇÖZÜM (Örgün ve İkinci Öğretim için) 1987-2006 yıllarına ait GSYH, YATIRIM ve FAİZ verileri kullanılarak elde edilen sonuçlar şu şekildedir: Yuvalanmamış-F Testi Model 1: YATIRIM

Detaylı

OTOKORELASYON OTOKORELASYON

OTOKORELASYON OTOKORELASYON OTOKORELASYON OTOKORELASYON Y = α + βx + u Cov (u,u s ) 0 u = ρ u -1 + ε -1 < ρ < +1 Birinci dereceden Ookorelasyon Birinci Dereceden Ooregressif Süreç; A R(1) e = ρ e -1 + ε Σe e ˆ ρ = Σ 1 e KARŞILA ILAŞILAN

Detaylı

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ 5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ Bir lieer deklemi geel çözümüü bulmak homoje kısmı temel çözümlerii belirlemesie bağlıdır. Sabit katsayılı diferasiyel deklemleri temel çözümlerii

Detaylı

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ 1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ Yapısal kırılmanın araştırılması için CUSUM, CUSUMSquare ve CHOW testleri bize gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. 1.1. CUSUM Testi (Cumulative Sum of the recursive residuals

Detaylı

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY Süleyma Demirel Üiversitesi Vizyoer Dergisi Suleyma Demirel Uiversity The Joural of Visioary İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA ÖZET Yrd. Doç. Dr. Halil ÖZDAMAR 1 İstatistiksel kalite kotrol

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME. aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? n exp 1.

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME. aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? n exp 1. 06 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI Soru Toplam hasar miktarı S i olasılık ürete foksiyou X x i PS ( t) = E( t ) = exp λi( t ) ise P S(0) aşağıdaki seçeeklerde hagiside verilmiştir? A) 0 B) C) exp λ i

Detaylı

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri 6. Ders Tahmi Edici Elde Etme Yötemleri Öceki derslerde ve ödevlerde U(0; ) ; = (0; ) da¼g l m da, da¼g l m üst s r ola parametresi içi tahmi edici olarak : s ra istatisti¼gi ve öreklem ortalamas heme

Detaylı

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005 8.6 Professor Strag FİNAL 6 Mayıs 25 ( Pua) P,..., P R deki oktalar olsu. ( ai, ai2,..., a i) P i i koordiatlarıdır. Bütü P i oktasıı içere bir cx +... + cx = hiperdüzlemi bulmak istiyoruz. a) Bu hiperdüzlemi

Detaylı

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK Derleye Osma EKİZ Eskişehir Fatih Fe Lisesi. GİRİŞ Poliomları idirgeebilmesi poliomları sıfırlarıı bulmada oldukça öemlidir. Şimdi poliomları idirgeebilmesi ile ilgili bazı

Detaylı

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş İstatistik Ders Notları 08 Ceap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI 5. Giriş Öreklem istatistikleri kullaılarak kitle parametreleri hakkıda çıkarsamalar yapmak istatistik yötemleri öemli bir bölümüü oluşturur.gülük

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ Bu bölümdeki yötemler, bilimeye POPULASYON PARAMETRE değeri hakkıda; TAHMİN yapmaya yöelik ve, KARAR vermekle ilgili, olmak üzere iki grupta icelemektedir. Parametre

Detaylı

Bağımlı Kukla Değişkenler

Bağımlı Kukla Değişkenler Bağımlı Kukla Değişkenler Bağımlı değişken özünde iki değer alabiliyorsa yani bir özelliğin varlığı ya da yokluğu söz konusu ise bu durumda bağımlı kukla değişkenler söz konusudur. Bu durumdaki modelleri

Detaylı

Bağımlı Kukla Değişkenler

Bağımlı Kukla Değişkenler Bağımlı Kukla Değişkenler Bağımlı değişken özünde iki değer alabiliyorsa yani bir özelliğin varlığı ya da yokluğu söz konusu ise bu durumda bağımlı kukla değişkenler söz konusudur. Bu durumdaki modelleri

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

Bağımlı Kukla Değişkenler

Bağımlı Kukla Değişkenler Bağımlı Kukla Değişkenler Bağımlı değişken özünde iki değer alabiliyorsa yani bir özelliğin varlığı ya da yokluğu söz konusu ise bu durumda bağımlı kukla değişkenler söz konusudur. Bu durumdaki modelleri

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT351 Ekonometri I, Ara Sınavı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT351 Ekonometri I, Ara Sınavı TOBB Ekoom ve Tekoloj Üverstes İKT351 Ekoometr I, Ara Sıavı Öğr.Gör.: Yrd. Doç. Dr. A. Talha YALTA Ad, Soyad: Açıklamalar: Bu sıav toplam 100 pua değerde 4 soruda oluşmaktadır. Sıav süres 90 dakkadır ve

Detaylı

Ch. 12: Zaman Serisi Regresyonlarında Ardışık Bağıntı (Serial Correlation) ve Değişen Varyans

Ch. 12: Zaman Serisi Regresyonlarında Ardışık Bağıntı (Serial Correlation) ve Değişen Varyans Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri II Ders Notları Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Ch. 12: Zaman Serisi Regresyonlarında

Detaylı

Ekonometri I VARSAYIMLARI

Ekonometri I VARSAYIMLARI Ekonometri I ÇOK DEĞİŞKENLİ REGRESYON MODELİNİN VARSAYIMLARI Hüseyin Taştan Temmuz 23, 2006 İçindekiler 1 Varsayım MLR.1: Parametrelerde Doğrusallık 1 2 Varsayım MLR.2: Rassal Örnekleme 1 3 Varsayım MLR.3:

Detaylı

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 4. Hafta. Dr. Mevlüt CAMGÖZ

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 4. Hafta. Dr. Mevlüt CAMGÖZ Yatırım Aalizi ve Portföy Yöetimi 4. Hafta Dr. Mevlüt CAMGÖZ İçerik Çeşitledirme Riski Kayakları ve Risk Türleri Portföyü Risk ve Getirisi Riskli Varlık Portföyüü Belirlemesi Markowitz Portföy Teorisi

Detaylı

: Boş hipotez, sıfır hipotezi : Alternatif hipotez

: Boş hipotez, sıfır hipotezi : Alternatif hipotez İOTEZ TESTLERİ iotez Nedir? İOTEZ, arametre hakkıdaki bir iaıştır. arametre hakkıdaki iaışı test etmek içi hiotez testi yaılır. iotez testleri sayeside örekde elde edile istatistikler aracılığıyla aakütle

Detaylı

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz.

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz. Sorular ve Çözümleri 1. GRUPLAR 1) G bir grup olmak üzere aşağıdaki eşitlikleri gösteriiz. i) e G birim elema olmak üzere e 1 = e. ii) a G olmak üzere (a 1 ) 1 = a. iii) a 1, a 2,, a G içi (a 1 a 2 a )

Detaylı

6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI

6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI 6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI Y i β + β X i + β X i + + β k X ki + i (i,,, gibi çok çıklyıcı değişkee ship bir model, şğıdki gibi bir eşlı deklem modelii göstermektedir. Y β + β X + β

Detaylı

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Hüseyin Taştan Mart 00 Klasik Regresyon Modeli k açıklayıcı değişkenden oluşan regresyon modelini her gözlem i için aşağıdaki gibi yazabiliriz: y i β + β x i + β

Detaylı

Yuvalanmamış F testi- Davidson- MacKinnon J sınaması

Yuvalanmamış F testi- Davidson- MacKinnon J sınaması Yuvalanmamış F testi- Davidson- MacKinnon J sınaması Tablo da yer alan verileri kullanarak aşağıdaki ilgili soruları cevaplayınız. Yıllar Yatırım GSYH Faiz 1987 18491 747 45 1988 78 7495 54 1989 5187 8014

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler... İÇİNDEKİLER Ö Söz... Poliomlar... II. ve III. Derecede Deklemler... Parabol... 9 II. Derecede Eşitsizlikler... 8 Trigoometri... 8 Logaritma... 59 Toplam ve Çarpım Sembolü... 7 Diziler... 79 Özel Taımlı

Detaylı

3. Ders Parametre Tahmini Tahmin Edicilerde Aranan Özellikler

3. Ders Parametre Tahmini Tahmin Edicilerde Aranan Özellikler 3. Ders Parametre Tahmii Tahmi Edicilerde Araa Özellikler Gerçek düyada rasgelelik olgusu içere bir özellik ile ilgili ölçme işlemie karş l k gele X rasgele de¼gişkeii olas l k (yo¼guluk) foksiyou, F ff(;

Detaylı

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = σ i2. Eşit Varyans. Hata. Zaman

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = σ i2. Eşit Varyans. Hata. Zaman Farklı Varyans Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = σ Eşt Varyans Y X Farklı Varyans Hata Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = σ Farklı Varyans Zaman Farklı Varyans le Karşılaşılan Durumlar Kest Verlernde. Kar dağıtım

Detaylı

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız.

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız. Sayılar Teorisi Kouları Geel Sıavları www.sbelia.wordpress.com SINAV I(IDENTITIES WITH SQUARES) 4 4. a 4b (Sopphie Germai Deklemi) çarpalarıa ayırıız.. 4 4 = A ise A ı sadece = durumuda asal olduğuu ispatlayıız..

Detaylı

14 Ekim Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge. 1 Yıldız Teknik Üniversitesi

14 Ekim Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge. 1 Yıldız Teknik Üniversitesi DEĞİŞEN VARYANS Hüseyin Taştan 1 1 Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge 14 Ekim 2012 Ekonometri I: Değişen Varyans

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ GENEL EKONOMİK SORUNLAR TÜFE NİN İŞSİZLİK ÜZERİNE ETKİSİ HAZIRLAYANLAR:

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ GENEL EKONOMİK SORUNLAR TÜFE NİN İŞSİZLİK ÜZERİNE ETKİSİ HAZIRLAYANLAR: T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ GENEL EKONOMİK SORUNLAR TÜFE NİN İŞSİZLİK ÜZERİNE ETKİSİ HAZIRLAYANLAR: 2120703360 KÜBRA İNAN 2120703321 EDA ZEYNEP KAYA EDİRNE

Detaylı

NİÇİN ÖRNEKLEME YAPILIR?

NİÇİN ÖRNEKLEME YAPILIR? İÇİ ÖREKEME YAPIIR? Zama Kısıdı Maliyeti Azaltma Hata Oraıı Azaltma Souca Ulaşma Hızı Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRİOĞU Araş.Gör. Efe SARIBAY Örekleme Teorisi kousuu içide, Örekleme Tipleri populasyoda örek

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı

Hipotez Testleri. Parametrik Testler

Hipotez Testleri. Parametrik Testler Hipotez Testleri Parametrik Testler Hipotez Testide Adımlar Bir araştırma sorusuu belirlemesi Araştırma sorusua dayaa istatistiki hipotezleri oluşturulması (H 0 ve H A ) Hedef populasyoda öreklemi elde

Detaylı

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkaı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ ARAŞTIRMADA PLANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (03-09 Ocak 014 Y.ÇELİK) Araştırma Süreci (The research

Detaylı

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ AKT MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ KESİKLİ RASLANTI DEĞİŞKENLERİ & KESİKLİ DAĞILIMLAR. X aşağıdaki olasılık foksiyoua sahip kesikli bir r.d. olsu. Bua göre;. ; x =.. ; x =. 4. ; x =. 5 p X

Detaylı

Tahmin teorisinde amaç örneklem (sample) bilgisine dayanarak anakütleye. (population) ilişkin çıkarsamalar yapmaktır. Bu çıkarsamalar örneklem

Tahmin teorisinde amaç örneklem (sample) bilgisine dayanarak anakütleye. (population) ilişkin çıkarsamalar yapmaktır. Bu çıkarsamalar örneklem YTÜ-İktisat İstatistik II Nokta Tahmii 1 Tahmi teoriside amaç öreklem (sample) bilgisie dayaarak aakütleye (populatio) ilişki çıkarsamalar yapmaktır. Bu çıkarsamalar aakütlei dağılımıı belirleye bilimeye

Detaylı

Burçin Gonca OKATAN YÜKSEK LİSANS TEZİ İSTATİSTİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AĞUSTOS 2007 ANKARA

Burçin Gonca OKATAN YÜKSEK LİSANS TEZİ İSTATİSTİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AĞUSTOS 2007 ANKARA UYUM İYİLİĞİ İÇİN AMICO TEK-ÖRNEK TESTİ VE İĞER UYUM İYİLİĞİ TESTLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI Burçi Goca OKATAN YÜKSEK LİSANS TEZİ İSTATİSTİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AĞUSTOS 7 ANKARA TEZ

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ TEMEL KAVRAMLAR PARAMETRE: Populasyou sayısal açıklayıcı bir ölçüsüdür ve aakütledeki tüm elemalar dikkate alıarak hesaplaabilir. Aakütledeki tek bir elema dahi işlemi

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferasiyel Deklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulumak veya kullaım koşulları hakkıda bilgi içi http://ocw.mit.edu/terms web sitesii ziyaret ediiz.

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ 1 TEMEL KAVRAMLAR PARAMETRE: Populasyou sayısal açıklayıcı bir ölçüsüdür ve aakütledeki tüm elemalar dikkate alıarak hesaplaabilir. Aakütledeki tek bir elema dahi işlemi

Detaylı

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi Regresyo ve Korelasyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo aalz, aralarıda sebep-souç lşks bulua k veya daha fazla değşke arasıdak lşky belrlemek ve bu lşky kullaarak o kou le lgl tahmler (estmato)

Detaylı

t Dağılımı ve t testi

t Dağılımı ve t testi t Dağılımı ve t teti Studet t Dağılımı Küçük öreklerde (

Detaylı

KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLER

KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLER KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLER Bir kukla değişkenli modeller (Varyans Analiz Modelleri) Kukla değişkenlerin diğer kantitatif değişkenlerle alındığı modeller (Kovaryans Analizi Modeller) Kukla değişkenlerin

Detaylı

500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞUNDA ÜRETİM, KÂRLILIK VE İSTİHDAM İLİŞKİLERİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Özlem KÖSTEKLİ. Anabilim Dalı: İşletme Mühendisliği

500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞUNDA ÜRETİM, KÂRLILIK VE İSTİHDAM İLİŞKİLERİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Özlem KÖSTEKLİ. Anabilim Dalı: İşletme Mühendisliği İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞUNDA ÜRETİM, KÂRLILIK VE İSTİHDAM İLİŞKİLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Özlem KÖSTEKLİ Anabilim Dalı: İşletme Mühendisliği Programı

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

İyi Bir Modelin Özellikleri

İyi Bir Modelin Özellikleri İyi Bir Modelin Özellikleri 1. Basitlik. Belirlenmişlik Y t = b 1 (1-r)+b X t -rb X t-1 +ry t-1 +e t 3. R ölçüsü 4. Teorik tutarlılık 5. Fonksiyonel Biçim 1 Model Tanımlanması Araştırmada kullanılan modelin

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ 4. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE GETİRİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım

Detaylı

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi 23.3.218 2. HAFTA ISL 18 Fiasal Vakalar Aalizi Paraı Zama Değeri Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım ve fiasma kararlarıda rasyoelliği yakalamak

Detaylı

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ Lokma Gökçe Olimpiyat problemlerii çözümüde eşitsizlik teorisi öemli bir yer tutar. Baze bir maksimum miimum değer problemide, baze bir geometrik eşitsizlik kaıtıda, baze

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 04

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 04 İşaat projelerii içi fiasal ve ekoomik aaliz yötemleri İşaat projeleri içi temel maliyet kavramları Yaşam boyu maliyet: Projei kafamızda şekillemeye başladığı ada itibare başlayıp kullaım ömrüü tamamlayaa

Detaylı

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz TĐCARĐ MATEMATĐK - 5 Bileşik 57ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER: Örek 57: 0000 YTL yıllık %40 faiz oraıyla yıl bileşik faiz ile bakaya yatırılmıştır Bu paraı yılı souda ulaşacağı değer edir? IYol: PV = 0000 YTL = PV (

Detaylı

1. Basitlik 2. Belirlenmişlik Y t = b 1 (1-r)+b 2 X t -rb 2 X t-1 +ry t-1 +e t 3. R 2 ölçüsü 4. Teorik tutarlılık 5. Doğru Fonksiyonel Biçim

1. Basitlik 2. Belirlenmişlik Y t = b 1 (1-r)+b 2 X t -rb 2 X t-1 +ry t-1 +e t 3. R 2 ölçüsü 4. Teorik tutarlılık 5. Doğru Fonksiyonel Biçim 1. Basitlik. Belirlenmişlik Y t = b 1 (1-r)+b X t -rb X t-1 +ry t-1 +e t 3. R ölçüsü 4. Teorik tutarlılık 5. Doğru Fonksiyonel Biçim 1 Model Tanımlanması Araştırmada kullanılan modelin tanımlamasının doğru

Detaylı

Ch. 5: SEKK (OLS) nin Asimptotik Özellikleri

Ch. 5: SEKK (OLS) nin Asimptotik Özellikleri Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri I Ders Notları Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Ch. 5: SEKK (OLS) nin Asimptotik

Detaylı

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri I Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Ch. 5: SEKK (OLS) nin Asimptotik Özellikleri

Detaylı

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri I Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Ch. 5: SEKK (OLS) nin Asimptotik Özellikleri

Detaylı

AKTÜERLK SINAVLARI OLASILIK VE STATSTK SINAVI ÖRNEK SORULARI. için. 01 olaslk younluk fonksiyonu aa daki seçeneklerden hangisinde yer.

AKTÜERLK SINAVLARI OLASILIK VE STATSTK SINAVI ÖRNEK SORULARI. için. 01 olaslk younluk fonksiyonu aa daki seçeneklerden hangisinde yer. SORU : AKTÜERLK SINAVLARI OLASILIK VE STATSTK SINAVI ÖRNEK SORULARI X raslat deikeii olas l k youluk foksiyou 8x, x f(x) = 0, ö.d olarak verilmitir. Bua göre 0< y içi Y = raslat deikeii X olaslk youluk

Detaylı

İstatistiksel Tahminleme. Güven Seviyesi. Verilerin yayılımı ( Örnek hacmi X = X / n Güven seviyesi (1 - )

İstatistiksel Tahminleme. Güven Seviyesi. Verilerin yayılımı ( Örnek hacmi X = X / n Güven seviyesi (1 - ) 04.05.0 İtatitikel Tahmileme İTATİTİKEL TAHMİNLEME VE YORUMLAMA ÜRECİ GÜVEN ARALIĞI Nokta Tahmii Populayo parametreii tek bir tahmi değerii verir μˆ σˆ p Pˆ Aralık Tahmii Populayo parametreii tahmi aralığıı

Detaylı

İSTATİSTİKSEL HİPOTEZ TESTLERİ (t z testleri)

İSTATİSTİKSEL HİPOTEZ TESTLERİ (t z testleri) İSTATİSTİKSEL İOTEZ TESTLERİ (t z testleri) iotez Nedir? İOTEZ, arametre hakkıdaki bir iaıştır. Bu sııfı ot ortalamasıı 75 olduğua iaıyorum. arametre hakkıdaki iaışımızı test etmek içi hiotez testi yaarız.

Detaylı

İki veri setinin yapısının karşılaştırılması

İki veri setinin yapısının karşılaştırılması İk ver set yapısıı karşılaştırılması Dağılım: 6,6,6 Ortalama: 6 Medya: 6 Mod: 6 td. apma: 0 Dağılım: 0,6,1 Ortalama: 6 Medya: 6 Mod: çoklu mod td: apma: 6 Amaç: Görüe Ötese Bakablmek Verler değşkelk durumuu

Detaylı

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ Mustafa ÖZDEMİR İ. Cem PARMAKSIZOĞLU ÖZET Düya çapıda rekabeti ö plaa çıktığı bu gükü şartlarda, e gelişmiş ürüü, e kısa sürede, e ucuza üretmek veya ilk yatırım ve işletme

Detaylı

Dependent Variable: Y Method: Least Squares Date: 03/23/11 Time: 16:51 Sample: Included observations: 20

Dependent Variable: Y Method: Least Squares Date: 03/23/11 Time: 16:51 Sample: Included observations: 20 ABD nin 1966 ile 1985 yllar arasnda Y gayri safi milli hasla, M Para Araz (M) ve r faiz oran verileri a#a$da verilmi#tir. a) Y= b 1 +b M fonksiyonun spesifikasyon hatas ta#yp ta#mad$n Ramsey RESET testi

Detaylı