ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

Save this PDF as:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek"

Transkript

1 ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut imkânlarla yapılan ilaçsız müdahaledir. D) Ambulansta doktor tarafından yapılan müdahaledir. 2. Olay yerinde, hayatın kurtarılması ya da hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi B) İlkyardım C) Acil müdahale D) Temel yaşam desteği 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek 4. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarıdır? A) Koruma, Bildirme, Kurtarma B) Koruma, Kurtarma, Tedavi etme C) Koruma, Bildirme, Tedavi etme D) Bildirme, Tedavi etme, Kurtarma 5. Hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarındandır? A) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B) İyileşmeyi kolaylaştırmak, Kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek C) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak D) Hepsi doğru. 6. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından birisi değildir? A) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, B) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, C) İyileştirmeyi kolaylaştırmak, D) Hastanın durumu kötüleştiğinde ilaçla müdahale etmek, 7. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımcıda bulunması gereken özelliklerden değildir? A) İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır B) Önce kendi can güvenliğini korumalıdır C) İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı D) İlkyardımda kullanabileceği malzemeleri sürekli yanında taşımalıdır. 8. İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? A) İlkyardım sırasında ilaç kullanılır. B) İlkyardım acil tedavi ünitelerinde yapılır. C) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. D) İlkyardım ambulansta başlar 9. İlkyardım ve acil tedavi arasındaki fark nedir? A) Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce, ilkyardım eğitim almış herkesin yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir. B) Acil tedavi olayın olduğu yerde bulunabilen malzemeler kullanılarak yapılan müdahaledir. C) Acil tedavi olay yerinde, ilkyardım hastanede yapılır. D) İlkyardım ilaçlı, Acil tedavi ilaçsız müdahaledir

2 10. Akrep ve yılan sokmalarında ilkyardım uygulamasında aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Sokulan bölge hareket ettirilmez B) Sokulan yer dikey olarak kesilerek emilir. C) Sokulan bölgeye sıcak uygulama yapılır. D) ısırılan bölge kalp hizası üstünde tutulur. 11. Aşağıdakilerden hangisi hayat kurtarma zincirine ait değildir? A) Sağlık Kuruluşuna haber vermek B) Olay yerinde yapılan temel yaşam desteği C) Rehabilitasyon merkezlerindeki tedavi D) Hastane acil servisleri 12. Kalbi duran kişiye kaç dakika içinde müdahale edilmezse beyin hasarı meydana gelir? A) 3 B) 5 C) 10 D) Bilinci açık sol ayağı kırık kazazedeyi taşımada hangi yöntem en uygundur? A) Üç kol ile altınbeşik yaparak B) Dört kol ile altın beşik yaparak C) Sırtta taşıma D) İtfaiyeci tekniği ile taşıma 14. Temel Yaşam Desteği nasıl bir zeminde yapılmalıdır? A) Sert ve düz bir zeminde. B) Yumuşak düz bir zeminde C) Eğik bir zeminde D) Hiçbiri 15. Kulak, burun, ağız, anüs vb. organlarda olan kanamalar nasıl adlandırılır? A) Dış Kanamalar B) İç Kanamalar C) Doğal deliklerden olan kanamalar D) Solunum Kanamaları 16. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık ve burkulmalarda uygulanan tespit için yanlıştır? A) Tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır. B) Tespit edilecek bölge önce yumuşak malzeme ile kapatılmalıdır. C) Tespit sadece kırık, çıkık ve burkulmanın olduğu kemiğe uygulanır. D) Yara varsa üzeri temiz bir bezle kapatılmalıdır. 17. Aşağıdakilerden hangisi vücutta nabız alınan bölgelerden değildir? A) Göğüste kalp hizasında B) Adem elmasının iki yanı (şah damarı) C) Ayak sırtının (üst tarafı) merkezinde D) Pazı kemiğinde, kolun iç yüzeyinde 18. İlkyardımın temel uygulamalarından olan "bildirme" ile ilgili olarak hangisi yanlıştır? A) Kalabalık ortamlara bildirim daima bilinç kontrolünden sonra yapılır. B) Boğulmalarda ilkyardımcı tekse, 5 tur kalp masajı - suni solunum yapıldıktan sonra 112 aranır C) Türkiyede acil yardım bildirim numarası 112 dir. D) Çocuklarda, tek kurtarıcı olduğunda bilinç kontrolünden hemen sonra 112 aranmalıdır. 19. Donukların geriye dönülmez biçimde hasara uğraması ile ortaya çıkan donuk biçimi hangisidir? A) İkinci derece donuk B) Dördüncü derece donuk C) Birinci derece donuk D) Üçüncü derece donuk

3 20. Çamaşır suyu içen biri için uygulanacak ilk girişim hangisi olmalıdır? A) Kusturulmalıdır. B) Kusturulmalı ve bol sıvı içirilmelidir.. C) Kusturulmadan hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna sevk edilir. D) Çamaşır suyu içen kimse yatırılarak dinlendirilir ve kendi kendine iyileşmesi beklenir Aşağıdakilerden hangisi suda boğulmalarda yapılan ilkyardım için yanlıştır? A Hastanın ve kendimizin güvenliğini garantiye almalıyız B) Hastanın akciğerindeki suyu çıkartmalıyız C) İlkyardımcı tek değilse, bilinç kontrolundan hemen sonra 112 aratılmalıdır. D) İlkyardımcının yakınında kimse yoksa 5 tur kalp masajı ve suni solunum yapıldıktan sonra 112 aranır 22. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda yapılan ilkyardım uygulamalarından değildir? A) Gerekirse bası noktalarına bastırılır B) Kanayan yere temiz bir bezle bastırılır C) Kanayan bölge havaya kaldırılır D) Kanama yavaşlasın diye kanayan bölgeye buz konur. 23. Aşağıdakilerden hangisi göğüs ağrısında yapılan ilkyardım uygulamalarındandır? A) Hasta hemen yatar pozisyona alınarak dinlenmesi sağlanır. B) Hastaya hemen kalp masajı ve suni solunum yapılır. C) Hastaya koma pozisyonu verilerek dinlenmesi sağlanır. D) Kullandığı ilaçlar varsa almasına yardım edilir. 24. Aşağıdakilerden hangisi hasta/yaralı taşınmasında genel kurallardandır? A) Daha kısa ve küçük kas grupları kullanılmalıdır. B) Hastayı kaldırırken önce ayak tarafı sonra baş tarafı kaldırılmalıdır. C) Hızlı ve uzun adımlarla yürümek gerekir, adımlar omuzdan daha geniş olmalıdır. D) Yön değiştirirken ani dönme ve bükülmelerden kaçınılmalıdır Deniz canlıları sokmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? A) Yaralı bölge hareket ettirilerek kanlanması sağlanır. B) Batan diken varsa ve görülüyorsa çıkartılır. C) Etkilenen bölge ovulmalıdır. D) Hastaya hemen koma pozisyonu verilir. 26. Aşağıdakilerden hangisi hayvan ısırıklarında ilkyardım uygulaması değildir? A) Hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süreyle sabun vesağuk suyla yıkanır. B) Ciddi yaralanma ve kanama varsa yaraya temiz bir bezle basınç uygulanarak kanama durdurulmalıdır. C) Derhal tıbbi yardım istenmeli (112) D) Hastaya kuduz ve/veya tetanos aşısı yapılmalıdır. 27. Aşağıdakilerden hangisi kan şekeri düşmesinin nedenlerinden değildir? A) Şeker hastalığı tedavisine bağlı. B) Uzun egzersizler sonrası. C) Çok şekerli besinler yemek. D) Barsak ameliyatı geçirenlerde yemek sonrası. 28. Bayılan bir kişiye uygulanacak ilkyardım nasıl olmalıdır? A) Sırt üstü yatırılarak ayakları kaldırılmadan uzatılır. B) Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve açıklığın korunması sağlanır. C) Hastanın kusması varsa şok pozisyonu verilir. D) Bayılan bir kişiye ağır bir koku koklatılmalıdır. 29. Aşağıdakilerden hangisi donukta yapılan ilkyardım uygulamalarındandır? A) Hasta/yaralı çok sıcak bir ortama hatta mümkünse sobanın yanına getirilmelidir. B) Sıcak içecekler verilmez. C) Su toplamış bölgeler patlatılarak, krem sürülür.

4 D) Donuk bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır. 30. Aşağıdakilerden hangisi ısı ile oluşan yanıklarda yapılan ilkyardım işlemlerindendir? A) Ödem oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılır. B) Yanık bölge en az 20 dakika buz altında tutulur. C) Su toplamış yerler patlatılarak hastanın acı çekmesi engellenmelidir. D) Yanık üzerine ilaç ya da yanık merhemi gibi maddeler sürülmelidir. 31. Zehirlenmelerde görülen bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk gibi belirtiler hangi sistem bozukluğunu gösterir? A) Sindirim sistemi bozuklukları. B) Sinir sistemi bozuklukları. C) Solunum sistemi bozuklukları. D) Dolaşım sistemi bozuklukları. 32. Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi ile ilgili olarak yanlış bir ifadedir? A) Hasta ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder, terleme, mide bulantısı, kusma gibi bulgular görülür. B) Ağrı; göğüs yada mide boşluğunun herhangi bir yerinde, sıklıkla kravat bölgesinde görülür. C) En çok hazımsızlık, gaz sancısı veya kas ağrısı şeklinde belirti verir. D) Nefes alıp vermekle ağrının şekli ve şiddeti değişir. 33. Aşağıdakilerden hangisi araç içindeki yaralıyı taşıma(rentek manevrası) tekniği ile ilgili olarak doğrudur? A) Tehlike söz konusu olmasa bile kanamalara müdahale etmek için rentek uygulanır. B) Rentek manevrasında bilinç kontrolüne gerek yoktur. C) Hasta/yaralıya yan tarafından yaklaşılır. Bir eliyle kolunu, diğer eliyle de çenesini kavrayarak boyun tespit edilir. D) Rentek manevrası yaralının rahat nefes alması için yapılır. 34. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın ABC'si için doğrudur? A) Havayolu açıklığının değerlendirilmesi- Solunumun değerlendirilmesi- Kan dolaşımının kontrolü B) Hastaya koma pozisyonu verilmesi- solunumun değerlendirilmesi - Nabız alınması C) Havayolu açıklığının değerlendirilmesi- Susamış hastaya su verilmesi - Hastanın taşınması D) Hastaya şok pozisyonu vermek - Baş-çene pozisyonu verilmesi - Turnike uygulamak 35. Kafatası ve omurga yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? A) Bilinç açıksa yarı oturur pozisyon verilmelidir. B) Her hangi bir tehlike söz konusu olmasa bile rahat nefes alması için koma pozisyonu verilir.. C) Bu hastalara boyun ağrısı için boyuna soğuk uygulama yapılır D) Her hangi bir tehlike söz konusu ise düz pozisyonda sürüklenir. 36. İkincil değerlendirme için hangisi doğrudur? A) Baş ve yüzde yaralanma veya morluk varlığına bakılır. B) Boyunda hassasiyet, şişlik ve şekil bozukluğu var mı diye bakılır. C) Kol ve bacaklarda kuvvet, his kaybı, ağrı şişlik var mı diye bakılır. D) Hepsi 37. Aşağıdakilerden hangisi kısmi tıkanması olan kimseye uygulanan ilkyardımdır? A) Heimlich manevrası B) Rentek manevrası C) Öksürmeye teşvik etmek D) Şok pozisyonu 38. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır. B) Üzeri örtülür. C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir D) Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa sıvı verilebilir.

5 39. Hava yolu açıklığı nasıl sağlanır? A) Baş-çene pozisyonu verilerek. B) Dil dışarı çekilerek. C) Dil üst dudağa çengelli iğne ile iğnelenerek. D) Baş yana çevrilerek 40. Eğer müdahale edilmezse; kalp durduktan ne kadar süre sonra geri dönüşümsüz beyin hasarı oluşur? A) 40 saniye B) 1-2 dakika C) 3-5 dakika D) 1-2 saat

6 CEVAP ANAHTARI 1) C 21)B 2) B 22)D 3) D 23)D 4) A 24)D 5) D 25)B 6) D 26)D 7) D 27)C 8) C 28)B 9) A 29)D 10)A 30)A 11)C 31)B 12)B 32)D 13)A 33)C 14)A 34)A 15)C 35)D 16)C 36)D 17)A 37)C 18)D 38)B 19)D 39)A 20)C 40)C

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi belirtilerindendir? A. Ağrı kısa sürelidir ve şiddetlidir B. Ağrı genellikle omuzlara boyuna çeneye ve sol kola yayılmaktadır

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır

B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır İLK YARDIM DENEME SINAVI 1 1. İlk yardım için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Ambulans gelene kadar yapılır B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır C) Gerekir

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? A) Öksürebilir. B) Ellerini boğazına götürmüştür, acı çeker

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? A) Öksürebilir. B) Ellerini boğazına götürmüştür, acı çeker İLK YARDIM DENEME SINAVI 2 1. Aşağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? A) Öksürebilir B) Ellerini boğazına götürmüştür, acı çeker C) Nefes alamaz D) Konuşamaz 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. 2. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

ÇALIŞMA SORULARI. 2. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralı varsa ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa C) Uzuv kopması durumunda

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD İlkyardım nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI - Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durum - Sağlık görevlileri gelene kadar - Hayat kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini Doç. Dr. Şule

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Yönetim Bilimleri Ġdari Ġşler (Özel) 4.02.02.0.09. ETKĠNLĠĞĠN ADI İş Sağlığı ve

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 3 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Tespit sadece kırığın olduğu kemiğe yapılmalıdır B) Yara varsa üzeri üzeri

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8. 1. Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi. B) Đleri yaşam desteği. C) Đlkyardım D) Acil müdahale. 2.

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI 2013-14 Bahar Yarıyılı Dersin adı: İLK YARDIM Dersin Kodu: TDS 108 Dersin Şubesi: ALT AKTS Kredisi: 4 1. yıl 2. yarıyıl Zorunlu

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kayıt tutma D) Kurtarma

3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kayıt tutma D) Kurtarma GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1. İlkyardım Nedir? A) Yardım çağırmaktır. B) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. C) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. D) Olay yerinde, hastanın

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer ÇALIŞMA SORULARI 3 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer 2) Aşağıdakilerden hangisi dolaşım sisteminin vücudun her yerine yeterli

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI

E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI 1 İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL İLKYARDIM Tanımı- Önemi - İlkeleri İlkyardım : Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişiye, bir sağlık ekibi ulaşıncaya kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar

Detaylı

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 SORU- 1--Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) ilkyardımcı tek ise ve çok sayıda yaralı varsa b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa c)

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği ÇALIŞMA SORULARI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından değildir? A) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak C) Hasta/yaralının durumunun

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek.

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. İLK YARDIM AMAÇ Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. 1 Eğitimin Kazanımları Bu eğitimin sonunda katılımcılar; İlkyardım kavramını tanımlar

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 1. Bilinci kapalı olan hastaya, solunum yolunu açmak için ilkyardımcı hangi müdahaleyi yapmalıdır? A) Hasta oturtularak oksijen verilir. B) Hasta yan yatırılır. C) Hastaya koma

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Nisan 2014 BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM YANIKTA İLK YARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım

Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım Zehirlenme Nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. UYKU KOMA 03.01.2013 10:18 1 Bilinç Bozukluğuna Neden Olan Durumlar? Bayılma, Ateşe bağlı Havale

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Afetlerde İlkyardım 2801406 IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 1) Dış kalp masajı hangi bölgeye uygulanır? a) Göğüs kemiğinin 1/3 üst kısmına b) Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına c) Göğüs kemiğinin 2 parmak üst kısmına

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık Nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D.

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur, ilacı zehirden ayıran dozudur Paracelsus (1493-1541) Zehir Kimyasal

Detaylı

SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET

SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 1.ÜNİTE: İlk Yardıma Hazırlık GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ:

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır.

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır. Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi, lider olmalı ve bu kişi hareket komutlarını vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

TEMEL İLKYARDIM SINAV SORULARI

TEMEL İLKYARDIM SINAV SORULARI TEMEL İLKYARDIM SINAV SORULARI 1 İLK YARDIM SINAV SORULARI-1 1.şağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? a) Öksürebilir b) Ellerini boğazına götürmüştür acı çeker c) Nefes alamaz d) Konuşamaz

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM Bilinç bozukluğu/ bilinç kaybı nedir? Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu),, hiçbir uyarıya cevap vermeme

Detaylı

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği Birinci Bölüm İLK YARDIM 2 ünite başlıkları İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri Olay Yerinin Değerlendirilmesi Temel Yaşam Desteği 1 3 Yapay solunum SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI HEIMLICH MANEVRASI KANAMALAR

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Çalışma Soruları Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımı için en uygun olanıdır?

Çalışma Soruları Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımı için en uygun olanıdır? Çalışma Soruları 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımı için en uygun olanıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önlemek

Detaylı

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek İlkyardım Soruları 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

1) Bak-dinle-hisset yöntemi ile yapılan solunum değerlendirilmesi kaç saniye süre yapılır?

1) Bak-dinle-hisset yöntemi ile yapılan solunum değerlendirilmesi kaç saniye süre yapılır? 1) Bak-dinle-hisset yöntemi ile yapılan solunum değerlendirilmesi kaç saniye süre yapılır? a) 10 saniye b) 5 saniye c)30 saniye d)1 dakika 2) Komadaki bir hasta ve yaralıda aşağıdakilerden hangisi kaybolur?

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Beklenmeyen bir anda, plan dışı gelişen, yaralanma ya da ölüm ile birlikte maddi zarara da neden olan durum ancak Çoğu durumda önceden görülebilecek ya da önlenebilecek ve böylece kaçınılabilece k olaylardır.

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI Günümüzde ilk yardım gerektiren bir durum ile karşılaşan herkes, hangi durumlarda ne yapması ya da yapmaması gerektiğini bilmelidir. İlk yardımın yaygınlaşması ve standartlarının

Detaylı

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler 1. Aşağıdakilerden hangisi İş Yerinde Görülen Psikososyal Etmenlerdendir A) Çalışma ortamı B) Çalışma süresi C) Ücretler D) Yönetsel ve çalışanlarla ilgili faktörler

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ 1 İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehdit eden bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veya durumun daha kötüleşmesini

Detaylı

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4.

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4. İLK YARDIM CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4 www.egebilimkoleji.com 4 EGEBİLİM KOLEJİ YAYINLARI - YAYIN SIRASI: 4 YAYINA HAZIRLAYAN: EGE BİLİM EĞİTİM A.Ş. YÖNETİM YERİ: EGE BİLİM KOLEJİ KARTAL KAMPÜSÜ www.egebilimkoleji.com

Detaylı

İLKYARDIM SINAV SORULARI -2

İLKYARDIM SINAV SORULARI -2 İLKYARDIM SINAV SORULARI -2 SORU:1--Donmuş bir kişiye aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır? a) Sıcak içecekler verilir. b) Kuru giysiler verilir. c) Donmuş bölge hızla ovularak ısıtılır. d) Soğukla

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi Kurtarma ve Tahliye Eğitimi 1 Hasta Yaralı Taşıma Teknikleri 2 Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ İstanbul Üniversitesi bünyesinde İstanbul Tıp Fakültesi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak faaliyet göstermemiz, T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü nün 27/01/2010 tarih ve 2545

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından biri değildir? a) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak b) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1. İlkyardımın tanımı nedir? A) Yardım çağırmamaktır. B) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. C) Hastanedeki hekimler

Detaylı

ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN

ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN Zehir, belirli bir miktarda alındığında vücutta kalıcı veya geçici tahribatlar yaratan zararlı maddelerdir. Zehirlenme ise vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı