HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders#2

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders#2"

Transkript

1 HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders#2 Yrd.Doç.Dr. H.Ebru ÇOLAK KTÜ. Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü

2 ERASMUS PROGRAMI Program Hakkında Erasmus programı, Avrupalı yüksek öğre6m kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yüksek öğre6m kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üre6p hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

3 Erasmus Programları Öğrenci Öğrenim Hareketliliği: Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin anlaşmalı üniversitelerde 3-12 ay arasında eği6m görmeleri amaçlanır. Öğrenci Staj Hareketliliği: Bu programın amacı, her düzeyde yüksek öğre6m öğrencilerinin, başka bir kaulımcı ülkede, ortak bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eği6m alma ve/veya çalışma deneyimi kazanmasıdır. İşletmeler, Eği6m Merkezleri, AraşUrma Merkezleri, Diğer Kuruluşlar, staj hareketliliği için gidilebilecek olan yerler arasındadır. - Erasmus öğrenci değişimi programından faydalanmış olanlar, staj hareketliliğinden de faydalanabilirler.

4 Erasmus Programı İkili Anlaşmalı Üniversiteler Ülke Üniversite Bölüm Adı Avusturya Vienna University Of Technology Geodesy and Photogrammetry Engineering Almanya Eberhard Karls Universitat Tubingen Geodesy and Photogrammetry Engineering Almanya Leibniz Universitat Hannover Geodesy and Photogrammetry Engineering Almanya Technische Universitat München Geodesy and Photogrammetry Engineering Litvanya Zemai6jos Kolegija Geodesy and Photogrammetry Engineering Litvanya Vilnius Gediminas Technical University Geodesy and Photogrammetry Engineering Polonya Wroclaw University of Technology and Life Sciences Geodesy and Photogrammetry Engineering Daha fazla bilgi için:

5 Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği için başvuru koşulları şunlardır: (a) yurtdışına çıkmadan önce okunulan birimde en az bir yılı tamamlamış olmak, (b) genel akademik not ortalaması lisans düzeyi için en az 2.0 / 4.0 olmak, yüksek lisans ve doktora düzeyleri için en az 2.5 / 4.0 olmak (c) önceki dönemlerden ikiden fazla dersi kalmamış olmak (d) gidilecek ülkenin lisanını veya Erasmus programından faydalanma sürecinde kullanılacak lisanı konuşabilme- yazabilme- anlayabilme. Bunun tespi6ne yönelik olarak yazılı ve sözlü lisan sınavları yapılır. Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği programında yurtdışına çıkmak için ikinci sınıga olma şaru aranmaz. Diğer koşullar geçerlidir.

6 FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI Kısaca "Farabi Değişim Programı" olarak adlandırılan Yükseköğre6m Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğre6m Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji ens6tüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eği6m- öğre6m yapan yükseköğre6m kurumları arasında öğrenci ve öğre6m üyesi değişim programıdır. Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğre6m üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğre6m kurumunda eği6m ve öğre6m faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Herhangi bir ön şart bulunmamakla birlikte, Öğrenciler gitmek istedikleri kurum şartlarına tabi olacaklardır

7 Farabi Programı Anlaşmalı Üniversiteler Üniversite Erciyes Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi Selçuk Üniversitesi Bülent Ecevit Üniversitesi Aksaray Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Hace]epe Üniversitesi Ondokuzmayıs Üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fırat Üniversitesi Kontenjan Daha fazla bilgi için:

8 ULUSAL VE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR

9 Ulusal mesleki organizasyonlar TMMOB( Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) HKMO (Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası) TUJK (Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu) TUJJB (Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği) AYÖP (Arazi Yöne6mi Plalormu)

10 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB TMMOB, 1954 yılında kurulmuştur. h]p:// TMMOB ye bağlı odalar ve kuruluş yılları Harita ve Kadastro M.O Elektrik Mühendisleri Odası., 1954 İnşaat Mühendisleri Odası, 1954 Makine M.O., 1954 Maden M.O. Mimarlar O Ziraat M.O Gemi Makinaları İşletme M.O. 1960, Gemi Mühedisleri o Şehir Plancıları O Fizik M.O Metalurji M.O Orman M.O Petrol M.O İç Mimarlar O Çevre M.O Peyzaj Mimarları O Kimya Mühendisleri O. Meteoroloji M.O Jeoloji M.O Jeofizik M.O Teks6l M.O Gıda M.O Oda

11 HKMO (Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası) Harita ve Kadastro Mühendislik eği6minin ve Harita ve Kadastro Mühendisliği öğrenciliğinin sorunlarını araşurıp incelemek, diğer çağdaş ülkelerde uygulanan modellerden de yararlanarak öneriler geliş6rmek, geliş6rilen modellerin gerçekleş6rilmesi için girişimlerde bulunmak, bu konularda öğre6m üyeleri ve öğrencilerle oluşturulacak komisyonlarıyla etkinlikler düzenlemek. h]p://

12 TUJJB (Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği) 1983 yılında kurulmuştur. Amacı Türkiye`deki Jeodezi- Jeofizik ve yer bilimleri ile ilgili diğer disiplinlerde araşurma, inceleme ve çalışmaları teşvik etmek ve Türkiye`nin IUGG. v.b. Uluslararası Bilimsel Kuruluşların faaliyetlerine kaulmasını sağlamak, bu kuruluşların çalışmalarına kaulmak için ön hazırlık ve ara çalışmalarını yürütmek6r.

13 TUJK (Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu) Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu - TUJK, Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği - TUJJB nin bir alt komisyonu olarak Jeodezi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet göstermek amacıyla oluşturulmuş başkanlığı Harita Genel Komutanlığı taratndan yapılan ülke genelinde Jeodezi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların temsil edildiği ulusal bir komisyondur.

14 ULUSLAR ARASI MESLEKİ ORGANİZASYONLAR INTERNATIONAL FEDERATION OF SURVEYORS (FIG) ULUSLARARASI ÖLÇMECİLER BİRLİĞİ ( INTERNATIONAL CARTOGRAPHIC ASSOCIATION (ICA) ULUSLARARASI KARTOGRAFYA BİRLİĞİ ( INTERNATIONAL SOCIETY FOR PHOTOGRAMMETRY AND REMOTE SENSING (ISPRS) ( ULUSLARARASI FOTOGRAMETRİ VE UZAKTAN ALGILAMA BİRLİĞİ INTERNATIONAL UNION OF GEODESY AND GEOPHYSIC (IUGG) ULUSLARARASI JEODEZİ VE JEOFİZİK BİRLİĞİ ( INTERNATIONAL UNION OF GEODESY (IAG) ULUSLARARASI JEODEZİ BİRLİĞİ ( ) EUROGI (hyp:// EUROGRAPHICS (hyp:// OPENGIS CONSORTIUM (hyp:// THE GEOSPATIAL INFORMATION & TECHNOLOGY ASSOCIATION (hyp://

15 FIG (Uluslararası Ölçmeciler Federasyonu) Harita Mühendisliği Dünyanın bütün ülkelerinde, özellikle özel mülkiye6n hakim olduğu ülkelerde etkin bir meslek6r. Meslek mensuplarını ülkeler düzeyinde buluşturan FIG (Uluslar arası Ölçmeciler Federasyonu) kurulmuştur. Bu kuruluş aynı zamanda mesleki araşurma ve uygulamaların sonuçlarının taruşıldığı bilimsel bir plalormdur.

16 1878 yılında kuruldu. 66 ülkenin asıl, 20 ülkenin de gözlemci üye olduğu FIG'e üyelik, ulusal haritacılık örgütleri arasında gerçekleşir. Harita ve Kadastra Mühendisleri Odası, ülkemizi FIG'de üye olarak temsil etmektedir.

17 FIG tüm haritacılık disiplinlerini temsil eden tek uluslararası kuruluştur. FIG'in profesyonel ve teknik çalışması, üç temel alanı kapsayan dokuz adet komisyon taranndan yürütülür. Bu üç temel alan; Standartlar ve uygulama, Ölçme ve Bilgi Yönepmi Arazi ve Mülkiyet Yönepmidir Yapım maliyetleri ve yönepmi ile haritacılığın tarihi konularında özel sorumluluğa sahip iki ilave komisyon da bulunmaktadır.

18 Tüzüğünde haritacıların mesleki etkinlikleri olarak "Haritacı, yapılı ya da yapısız olan hem yer üstünde hem de yer alrnda bulunan taşınmazlara ilişkin tüzel ve özel iyeliği dökümleyen, sınırlarını belirleyen, ölçen ve değerlendiren, bu çalışmalarında toprak iyeliğinin yasal kayıtlanması önlemleriyle onunla bağlanrlı hakları gözeten bir meslek ilgilisidir. O, bunlardan başka kırsal ve kentsel toprakların kullanılmasını araşrrır, planlar ve yönepr. Haritacı sözü edilen konuları ilgilendiren teknik, tüzel, ekonomik, tarımsal ve sosyal bilgileri edinir" diye tanımlamışrr.

19 TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) HKMO(Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası) Uluslararası Ölçmeciler Federasyonu (FIG) üyesidir. FIG web sayfalarında ( meslek disiplinimize ilişkin uluslararası bilgi ve belgelere ulaşılabileceği gibi diğer ülkelerdeki mesleki eğipm- öğrepm programlarına da ulaşılabilir. HKMO ve FIG ulusal ve uluslar arası ortamda mesleki dayanışma ve gelişme sağlamaktadır.

20 Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği (IUGG) 1919'da kurulmuştur. Bu organizasyonun çeşitli alt birimleri vardır ve Türkiye de de paralel ulusal birimleri kurulmuştur. Özellikle bu organizasyonların faaliyetleri sayesinde jeodezide uluslararası yoğun bir bilgi alışverişi gözlenmekte, teknoloji ve yöntemlerde de hızlı bir gelişmenin sağlandığı görülmektedir.

21 IAG (Uluslararası Jeodezi Birliği) IAG, jeodezi için uluslararası bilimsel işbirliği organıdır. 1864'te general J. J. von Baeyer taratndan Europâische Gradmessung adıyla kuruldu; merkezi 1917'ye kadar Potsdam' da kaldı; 1919'da Uluslararası Jeodezi Birliği'ne dönüştü ve merkez bürosu Paris'e taşındı. Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik birliği'nin yedi kuruluşundan biridir.

22 Jeodezi için "Jeodezi, üç boyutlu ve zaman değişkenli uzayda çekim alanı da kapsamda olmak koşulu ile, yerin ve diğer gök cisimlerinin temsil edilmesi ve ölçülmesi ile ilgilenen bir bilimdir" demiş6r. Ölçülen yeryüzünün büyüklüğüne göre yapılan işe arazi ölçümü, ülke ölçümü, yer ölçümü denir. Büyük ölçekte yapılan işlemler "Jeodezi" veya "Yüksek Jeodezi" konularına girmektedir. Küçük çapta yapılan ölçüler ise "Ölçme Mühendisliği" veya "Haritacılık" olarak isimlendirilir.

23 INTERNATIONAL CARTOGRAPHIC ASSOCIATION (ICA) ULUSLARARASI KARTOGRAFYA BİRLİĞİ ( Organizasyonun misyonu, uluslararası kapsamda kartografya disiplinini ve profesyonellerini teşvik etmek6r. Bu kapsamda kongre ve konferanslar düzenler, dergi ve yayınlar çıkartarak disipline katkıda bulunur.

24 INTERNATIONAL SOCIETY FOR PHOTOGRAMMETRY AND REMOTE SENSING (ISPRS) ( ULUSLARARASI FOTOGRAMETRİ VE UZAKTAN ALGILAMA BİRLİĞİ Bu organizasyonun amacı fotogrametri ve uzaktan algılama ile ilgili konuların ve bu alandaki uygulamaların gelişimine uluslararası işbirliği ile katkı sağlamakur. Bu kapsamda çeşitli kongreler düzenler ve yayınlar çıkarur.

25 ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ

26 IGSM - Internaponal Geodepc Students Meepng IGSM, Uluslararası Jeodezi Öğrencileri Örgütü (IGSO) nün dünyanın her yerinden jeodezi ve geoma6k öğrencilerinin bir ağ oluşturması ve işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmesini desteklemek amacıyla düzenlediği yıllık toplanular serisidir. Her yıl yapılan kongre, 28 farklı ülkeden 80 üniversiteyi içeren mevcut IGSO üyeleri ile her yıl farklı bir ülkede düzenlenir.

27 IGSM - Internaponal Geodepc Students Meepng Yıl Organizasyon yeri 2014 İstanbul 2013 Wroclaw, Polonya 2012 Jaen, İspanya 2011 İngiltere, Newcastle 2010 Zagreb, Hırva6stan 2009 Zurich, İsviçre 2008 Valencia, İspanya 2007 Sofia, Bulgaristan 2006 Cracow, Polonya 2005 İstanbul

28 Genç Haritacılar Günleri (GHG) Yıl Organizasyon yeri 2014 İstanbul (IGSM) Yıldız - İTÜ 2011 Kocaeli Üniversitesi 2009 Konya Selçuk Üniversitesi 2007 Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 2005 İstanbul (IGSM) İTÜ 2003 Trabzon KTÜ 2001 İstanbul, İTÜ- YTÜ 2 yılda bir HKMO taratndan farklı üniversiteler bünyesinde gerçekleş6rilen öğrenci etkinliğidir.

29 Yaz Eğipm Kampı- HKMO İzmir Şube HKMO İzmir Şubesi yürütücülüğünde sürekli eği6m etkinliği çerçevesinde her yıl düzenlenen Yaz Eği6m Kampı; Üniversitelerin Harita/Jeodezi ve Fotogrametri/Geoma6k Mühendisliği bölümleri başta olmak üzere; TMMOB ye bağlı tüm odaların, mühendislik, mimarlık ve şehir planlanma bölümü öğrencileri ve oda yöne6cilerinin kaulımıyla gerçekleşmektedir. Dikili, Foça veya Seferihisar/ İzmir de düzenlenmektedir.

30 Yaz Eğipm Kampı- HKMO İzmir Şube Sosyal, kültürel, toplumsal ve mesleki alanlarda; akademisyenlerin, gazeteci ve sanatçıların, bürokrat, belediye başkanları ve siyaset adamlarının da kaulımıyla güncel ve toplumsal gelişmeler, ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarında ele alındığı söyleşiler, konferanslar, paneller ve forumlar, spor turnuvaları, yarışmalar, teknik ve kültürel geziler ile öğrencilerin atölye çalışmalarını içermektedir.

31 Harita Mühendisliği nedir? Genellikle Harita/ Jeodezi ve Fotogrametri/ Geoma6k Mühendisliği olarak da bilinen mesleğimiz en sade şekli ile; yeryüzünün tamamının veya bir kısmının seçilen ölçek ile bir altlık üzerinde gösterilmesi olan haritanın üre6lmesi için gereken hesap ve çizimlerin yapılmasını üstlenmiş6r. Yeryüzünün biçimi, yapay ve doğal şekli, bunların konumları, birbirleri ile olan ilişkilerini matema6k model ve ölçme yöntemlerini temel alarak belirler ve grafiksel olarak gösterir.

32 Haritacılık faaliyetleri.. Haritacılık çalışmaları, günümüzde, bilgisayar ve uydu teknolojisinin kullanılmasıyla yüksek doğrulukta ve çok daha hızlı yapılabilmektedir. Yapay uydulardan alınan görüntülerin analiz edilmesi, uydu aracılığı ile yapılan gözlemlerin kullanımı ile konum belirlenmesi ve buna ait her türlü bilginin bilgisayar ortamında depolanması, işlenmesi ve çizimlerin yapılması haritacılık çalışmalarına çağdaş bir boyut kazandırmaktadır.

33 Harita Mühendisliği nedir? Harita Mühendisliği, arazi çalışmaları yanında, matema6k, bilgisayar uygulamaları ve teknolojiye ilgi duyan, bunlara bağlı olarak tüm mühendislik çalışmalarının altlığı olan haritayı üreterek hizmet sunmaktan hoşlanan, ilgilenenlerin severek çalışabilecekleri, uğraş alanları her gün gelişen ve yenilenen bir alan olmaya devam etmektedir.

34 KTÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ Kuruluş: 1965/66 Eği6m- öğre6m yılı başında Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, KTÜ İnşaat - Mimarlık Fakültesine bağlı olarak kuruldu. Erdoğan Özbenli Bölüm Başkanlığına atandı. Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü, Kimya Bölümü binasında üniversitenin 6. eği6m- öğre6m yılında 4. bölüm olarak 46 öğrencisiyle 22 Aralık 1968 de eği6me başlamışur. Böylece, Türkiye de ilk defa bir üniversite bünyesinde yüksek mühendis ye6ş6rmek üzere (5 yıl süreli) jeodezi eği6mi başlaulmışur. KTÜ de eği6m- öğre6min süresi 1970/71 ders yılından i6baren 4 yıla indirildi. Bundan önceki mezunlar 5 yıl eği6m aldıktan sonra yüksek mühendis unvanıyla mezun oldu. Bu yıldan i6baren üniversiteye girenler 4 yıl okuduktan sonra yalnızca lisans eği6m- öğre6mi almak sure6yle mühendis unvanıyla mezun olmakta idiler.

35 Tarihçe yılında bölümümüzde yüksek lisans eği6mine başlandı. Yine aynı yıl halen kullanılmakta olan bölüm binasına taşındı yılında Mühendislik- Mimarlık Fakültesi ne bağlı olan bölümümüz, 2005 yılında Mühendislik Fakültesi ne bağlı hale gelmiş6r yılında Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği olan bölümümüzün ismi Harita Mühendisliği olarak değiş6rilmiş6r.

36 KTÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalları: 1. Jeodezi 2. Ölçme Tekniği 3. Kamu Ölçmeleri 4. Kartoğrafya 5. Fotogrametri 6. Uzaktan Algılama

37 1. Jeodezi ABD. Jeodezi yerin şekil, büyüklük ve gravite alanlarının zamana bağlı olarak değişimlerini inceleyerek bunları üç boyutlu bir koordinat sisteminde tanımlamaktadır. Yerin çekim alanlarının ve şeklinin belirlenmesinin yanısıra yerkabuğundaki değişimler incelenerek jeodinamik amaçlı çalışmalarda kullanılacak veriler üre6lir. Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün bir sistemde belirlenerek farklı amaçlar için verilerin toplandığı Jeodezi Anabilim Dalında çalışma konularını, Ölçme Sistemleri ve Donanımları, Teorik Hesap ve Uygulamalar biçiminde sınıflandırabiliriz.

38 2. Ölçme Tekniği ABD. Uygarlık ilerledikçe ve insanlar arasındaki ilişkiler arƒkça, mülkiyet kavramının önemi anlaşılmış ve insanlar sahip oldukları arazileri ölçme gereksinimi duymuşlardır. Ülkemizde önceleri kadastro haritaların oluşturulmasında önemli bir rol oynayan ölçme tekniği, günümüzde tüm meslek disiplinlerinin gereksinimi olan bir dal haline gelmiş6r. Teknolojideki değişime paralel olarak sürekli gelişen uydu bazlı konum belirleme sistemleri (GPS) ve uygulamaları, yatay ve düşey jeodezik kontrol ağları tesisi, mühendislik yapılarının deformasyon ve deplasman ölçmeleri, yerkabuğu hareketlerinin izlenmesi, hidrografik ölçmeler, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, tünel projeleri ve uygulamaları, v.b. Ölçme Tekniği Anabilim Dalının çalışma alanlarıdır.

39 3. Kamu Ölçmeleri ABD. Kamu Ölçmeleri Anabilim Dalı, uluslararası alanda Arazi Yöne6mi (Land Management) olarak bilinmekle birlikte, Bilim Dalı alunda Coğrafi Bilgi Sistemleri konusu da 2001 yılında ilave edilmiş6r. Anabilim dalının temel ilgi alanları, taşınmazlara ilişkin her türlü mülkiyet konularını teknik, hukuki ve sosyal yönlerden irdeleyerek; a) arsa- arazi yöne6mi, kadastro, imar planı uygulamaları, kentsel ve kırsal arsa- arazi düzenlemeleri, kamulaşurma, taşınmaz değerlendirmesi, kat mülkiye6, gayrimenkul yaurım ortaklığı ve eksper6zliği, aktarılabilir imar hakları, kentsel dönüşüm, orman kadastrosu, arazi toplulaşurması, kıyı kullanımı vb konular yanında, b) bilgi teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak arazi yöne6mine yönelik her türlü coğrafi- arazi- kent bilgi sistemleri tasarım ve uygulamaları, il ve çevresel bilgi sistemleri, arazi nesnesi değişimlerinin sürdürülebilir kalkınma anlamında modellenmesi, izlenmesi vb konularda, her türlü araşurma ve incelemelerde bulunmak, bu konulardaki bilgi birikimini uygulamaya aktarmakur

40 4. Kartoğrafya ABD. Coğrafi/konumsal verilerin/bilgilerin modellenmesi, işlenmesi, analizi, sunumu, görselleş6rilmesi, yöne6mi ve harita tasarımı, üre6mi ve çoğalumı üzerine araşurma ve eği6m- öğre6m faaliyetlerinde bulunmaktadır. Başlıca çalışma konuları şunlardır: Topografik ve Tema6k Kartografya Harita Tasarımı ve Üre6mi Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) Konumsal Veri Tabanları Genelleş6rme ve Çoklu Gösterim Coğrafi Görselleş6rme ve Sanal Gerçeklik Sayısal Yükseklik ve Arazi Modelleri Mobil ve Web Kartografya / Coğrafi Bilgi Sistemleri Konumsal Bilgi İşleme, Modelleme ve Analiz Teknikleri Matema6ksel Kartografya (Harita Projeksiyonları) Konumsal Veri Altyapısı, Standartları ve Kalitesi

41 5. Fotogrametri ABD. Fotogrametri eski yunancadaki Photos+Grama+Metron (Işık+Çizim +Ölçme) kelimelerinden oluşan ve ışık ile çizerek ölçme anlamına gelen bir kelimedir. Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eği6mleri verilmektedir. Fotogrametri dışında Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Konumsal veri tabanları, Konumsal veri altyapıları (SDI), Taşınabilir cihazlarla CBS (Mobil CBS) Konuma dayalı servisler (Loca6on Based Services) Görüntü İşleme Lazer tarayıcılar (yersel ve havadan) diğer uğraş alanlarıdır.

42 Uzaktan Algılama ABD. Uzaktan Algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlanu kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir. Uzaktan algılama, elektromanye6k spektrumun mor ötesi ışınlarla mikrodalga ışınları arasındaki bölümleri aracılığı ile havadan ve uzaydan cisimlerin özelliklerini kaydetme ve inceleme tekniği olarak da tanımlanır.

43 Akademik ve İdari Kadro Akademik Kadro: 22 Öğre6m Üyesi 21 AraşUrma Görevlisi İdari Kadro: 5 Personel

44 Laboratuarlar 1. GISLab 2. GPS Lab 3. Ölçme Lab 4. Foto Lab 5. Bilişim Lab 6. IVS Analiz Merkezi

45 Harita yapan kurum ve kuruluşlar: 1.Harita Genel Komutanlığı (HGK) 2.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) 3. İller Bankası Genel Müdürlüğü (İB) 4. İmar ve İskan Bakanlığı 4.1- Belediyeler Teknik hizmetler Genel Müdürlüğü 4.2- Afet İşleri Genel Müdürlüğü 4.3- Mesken Genel Müdürlüğü 4.4- Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü 5. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Bayındırlık B.) 5.1- Demiryolları Limanlar ve Havameydanları İnş. Genel Müd. (DLH) 5.2- Karayolları Genel Müdürlüğü (TCK) 5.3- Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü 5.4- Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü 6. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 6.1- Maden Dairesi Başkanlığı 6.2- Maden Tetkik ve Arama Ens6tüsü Genel Direktörlüğü (MTA) 6.3- Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü (TEK) 6.4- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 6.5- E6bank Genel Müdürlüğü 6.6- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO)

46 Harita yapan kurum ve kuruluşlar: 7. Köy İşleri Bakanlığı 7.1 Topraksu Genel Müdürlüğü 7.2- Toprak ve İskan Genel Müdürlüğü 7.3- Yol- Su- Elektrik Genel Müdürlüğü (YSE) 8. UlaşUrma Bakanlığı 8.1 Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) 8.2- Posta Telefon Telgraf Genel Müdürlüğü (PTT) 9. Orman Bakanlığı 9.1- Orman Genel Müdürlüğü 10. Milli Emlak Genel Müdürlüğü 11. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) 12. Toprak ve Tarım Müsteşarlığı 13. Belediyeler 14. Emlak Kredi Bankası Genel Müdürlüğü 15. Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü (EİEİ) 16. Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) 17. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı 18. Demir- Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü 19. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20. Garp Linyitleri İşletmeleri Genel Müdürlüğü 21. İstanbul Elektrik, Tünel, Tramvay İşletmesi (İETT)

47 Harita Mühendislerinin Çalışma Alanları Mesleki faaliyetlere altlık oluşturacak yatay ve düşey kontrol ağlarının oluşturulması, Yeryüzü hareketlerinin izlenmesi ve mühendislik yapılarının kontrolü için deformasyon ölçmeleri ve değerlendirilmesi, Karayolu, demiryolu, köprü, baraj, metro, tünel projeleri ve araziye uygulanması, Uydulardan yararlanarak konum belirleme ve araç takip sistemleri, Hava fotoğrafları ve uydu görüntüleri yardımıyla veri toplama ve işleme, Yersel fotoğraflarla restorasyon faaliyetlerine altlık oluşturacak planların çizimi, Çeşitli çalışmalara altlık oluşturacak büyük, orta ve küçük ölçekli sayısal(dijital) ve basılı topografik ve tema6k haritaların üre6mi,

48 Harita Mühendislerinin Çalışma Alanları Devamı: Mekansal verilere ve haritalara ilişkin çeşitli mul6medya, görselleş6rme çalışmaları ve internet ve mobil cihazlar aracığıyla sunumları, Çeşitli konulara ilişkin mekansal veri tabanlarının ve coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması, Kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri ve ilgili hukuki çalışmalar, İmar uygulamaları, Kadastro çalışmaları, KamulaşUrma, Taşınmaz (gayrimenkul) değerlemesi üzerine faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda çalışmaktadır.

49 Mesleki yazılımlar Netcad, Erdas, MapInfo, ArcGIS, Envi, GeoCAD, KartoCAD, Eghas, Microsta6on, InRoads, Grass, QGIS, PortGIS, RasterX, Geographics, Autocad, Autocad Civil 3D, Autocad Map 3D, Autocad Raster Design, PCI Geoma6ca, ecogni6on Autocad Land Desktop, PhotoModeler, Pictran, ER Mapper, Global Mapper, Rasterex Spotlight, Briscad,MatLab...

Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir.

Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir. FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI Fotogrametri eski Yunancadaki Photos+Grama+Metron (Işık+Çizim+Ölçme) kelimelerinden Eski Yunancadan bati dillerine giren Fotogrametri sözcüğü 3 kök sözcükten oluşur. Photos(ışık)

Detaylı

KONYA ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMÜ

KONYA ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMÜ KONYA ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ 1 NECMETTİN E İ ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ 11 Fakülte 4 Enstitü 2 Yüksekokul 1 Konservatuar 50 yıllık İlahiyat ve Eğitim Fakültesi 30 yıllık Tıp Fakültesi ile yeni bir

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya HRT3351 3 4 3 0 0 DERSİN

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, 2015-2016 AKADEMİK YILI DERS PLANI

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, 2015-2016 AKADEMİK YILI DERS PLANI 0010070001 Ölçme Bilgisi-1 3+1+0 3,5 6 0010070002 Harita Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 3 0010070003 Matematik-1 4+0+0 4 7 0010070004 Fizik-1 4+0+0 4 6 0010070005 Türk Dili-1 2+0+0 2 2 0010070006 Atatürk

Detaylı

Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri A.B.D.

Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri A.B.D. ORTADOĞU U TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri (JCBT)Ana Bilim Dalı Geodetic and Geographic Information Technologies (GGIT) Sunan: Doç. Dr. Şebnem Düzgün Jeodezi ve Coğrafi Bilgi

Detaylı

Harita Mühendisliği iş alanında iş kazaları

Harita Mühendisliği iş alanında iş kazaları KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü DERS NO#6 KONU: Harita Mühendisliği iş alanında iş kazaları Yrd. Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr İş alanlarımız.. Arazi Yönetimi Taşınmaz mal hukuku-kadastrosu Kentsel

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL KONUMSAL VERİ ALTYAPISI STRATEJİLERİ ÇALIŞTAYI KURUMSAL BİLGİ FORMU. Bölüm 1: Kurum / Kuruluş Bilgileri

TÜRKİYE ULUSAL KONUMSAL VERİ ALTYAPISI STRATEJİLERİ ÇALIŞTAYI KURUMSAL BİLGİ FORMU. Bölüm 1: Kurum / Kuruluş Bilgileri TÜRKİYE ULUSAL KONUMSAL VERİ ALTYAPISI STRATEJİLERİ ÇALIŞTAYI KURUMSAL BİLGİ FORMU Bölüm 1: Kurum / Kuruluş Bilgileri Kurum / Kuruluş Adı Kurum / Kuruluş Adı Kısaltması Kurum / Kuruluş Adresi Semt / İlçe

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİBÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, AKADEMİK YILI DERS PLANI

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİBÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, AKADEMİK YILI DERS PLANI 0010070001 0010070002 0010070003 0010070004 0010070005 0010070006 0010070007 TOPLAM Ölçme Bilgisi-1 ADI T+U+L KREDİ 3+1+0 3,5 6 Harita Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 3 Matematik-1 4+0+0 4 7 Fizik-1 4+0+0

Detaylı

FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, AKADEMİK YILI DERS PLANI 1. YARIYIL

FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NORMAL ÖĞRETİM, AKADEMİK YILI DERS PLANI 1. YARIYIL 1. YARIYIL ALINABİLMESİ İÇİN AKTS ÖNŞART OLAN DERSLERİN KODLARI VE MİN. BAŞARI NOTU HRT101 Ölçme Bilgisi-1 3+1+0 3.5 6 Prof. Dr. İbrahim KALAYCI HRT103 Matematik-1 4+0+0 4 7 Fen/AKEF Öğretim Elemanı HRT105

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KREDİSİ* HRT-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 HRT-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KREDİSİ* HRT-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9

Detaylı

ÖĞRETĠM ELEMANLARININ ÖZGEÇMĠġLERĠ

ÖĞRETĠM ELEMANLARININ ÖZGEÇMĠġLERĠ ÖĞRETĠM ELEMANLARININ ÖZGEÇMĠġLERĠ 1. Adı Soyadı: Güler YALÇIN 2. Doğum Tarihi: 21/10/1975 3. Ünvanı: Yrd. Doc. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Jeodezi ve Fotogrametri Müh. A.B.D

Detaylı

TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB METALURJİ VE MALZEME MESLEK ÖRGÜTÜ NEDİR? Siyasi partiler; ideolojik örgütlerdir. Sendikalar; ekonomik çıkarı aynı olan kişilerden oluşan sınıf temelli örgütlerdir. Meslek Odaları; Farklı sınıflardan

Detaylı

Önceki dönemlerden süregelen çalışmalar ile birlikte henüz sonuçlandırılamayan çalışmaları,

Önceki dönemlerden süregelen çalışmalar ile birlikte henüz sonuçlandırılamayan çalışmaları, TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal, ve kültürel gelişmelerin, yaşam ve meslek alanlarımıza yansımaları ağırlaşarak

Detaylı

Haritacılık Bilim Tarihi

Haritacılık Bilim Tarihi Haritacılık Bilim Tarihi Tanışma - Giriş, Tanım ve Kavramlar - 1 Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF901 Haritacılık Bilim Tarihi Sunu 1 http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM)

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) 1.YARIYIL T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016 2017 ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) Adı T+U+L Kredi AKTS alınabilmesi için önşartlı 1205101 Ölçme Bilgisi 1 (A)

Detaylı

Öğretim Üyesi. Topoğrafya İnşaat Mühendisliği

Öğretim Üyesi. Topoğrafya İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Mehmet Zeki COŞKUN Y. Doç. Dr. İnşaat Fak., Jeodezi ve Fotogrametri Müh. Ölçme Tekniği Anabilim Dalı (212) 285-6573 coskunmeh@itu.edu.tr http://atlas.cc.itu.edu.tr/~coskun Adres Öğrenci görüşme

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM)

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) 1.YARIYIL T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİ 2017 2018 ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) Adı T+U+L Kredi AKTS alınabilmesi için önşartlı 1205101 Ölçme Bilgisi

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM)

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) 1.YARIYIL T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 2016 ÖĞRETİM PLANI (NORMAL ÖĞRETİM) Adı T+U+L Kredi AKTS alınabilmesi için önşartlı 1205101 Ölçme Bilgisi 1 (A)

Detaylı

HKMO B ü l t e n i Haziran 2002

HKMO B ü l t e n i Haziran 2002 HKMO B ü l t e n i Haziran 2002 1954 yılında Denizli-Acıpayam'da doğdu, 1979 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümünü bitirdi. 1987 yılı HKMO İzmir Şubesi kurucu üyesi,

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM)

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM) 1.YARIYIL T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 2015 ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM) Adı T+U+L Kredi AKTS alınabilmesi için önşartlı 1206101 Ölçme Bilgisi 1 (A)

Detaylı

HARİTA KADASTRO TEKNİKERİ

HARİTA KADASTRO TEKNİKERİ TANIM Kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri

Detaylı

HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Temel Haritacılık Kavramları_Ders#4 Yrd.Doç.Dr. H.Ebru ÇOLAK KTÜ. Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TEMEL HARİTA BİLGİLERİ Çevre Düzeni Planı: Ülke ve

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI Ek:1 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI HARİTA MÜH. BÖLÜM DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI T P K AKTS HRT101 Matematik

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI HARİTA MÜH. BÖLÜM DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI T P K ECTS HRT101 Matematik

Detaylı

4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1

4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1 4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1 COĞRAFYA Programın Amacı: Programda, doğal çevrenin özellikleri ile çevre ve insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda eğitim vermek ve araştırma

Detaylı

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI ÖĞRETMENLERİMİZ

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI ÖĞRETMENLERİMİZ ÖĞRETMENLERİMİZ Zekai ERDEN Oğuz KAÇKAR Kudret KAÇMAZ Ercan ŞENGÖR Rıdvan CİVAN Sinan ALKAN Aydın UĞUR Bekir BULUT Çile KAÇKAR Gökhan HASGÜL İdris KUŞDEMİR Rıdvan USLU DALLARI HARİTA DALI Harita mühendisinin

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemleri Çözümleri

Coğrafi Bilgi Sistemleri Çözümleri Çözümleri Yük. Müh. Orhan Gökdemir netcad Ulusal CAD ve CBS Çözümleri AŞ. 1 Firma Tanımlar Netcad CBS Çözümleri Kurumsal Projeler Referanslar 2 Firma 1989 Yılında Ankara da kurulmuş olup, İstanbul ve İzmir

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI Ek:1 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2016-2017EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI HARİTA MÜH. BÖLÜM DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI T P K AKTS HRT101 Matematik

Detaylı

Dr. Emin BANK NETCAD Kurumsal Temsilcisi

Dr. Emin BANK NETCAD Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin BANK NETCAD Kurumsal Temsilcisi emin.bank@netcad.com.tr DÜNYA CBS GÜNÜ Dünya, Yaşam Olduğunu Bildiğimiz Tek Gezegen Sorunlar? Artan Nüfus? Azalan Kaynaklar? İklim Değişikliği? Çarpık Kentleşme?

Detaylı

JEOMORFOLOG TANIM. Günümüzdeki yer şekillerinden elde edilen verilere dayanarak, geçmişteki yer şekillerinin gelecekteki durumunu açıklayan kişidir.

JEOMORFOLOG TANIM. Günümüzdeki yer şekillerinden elde edilen verilere dayanarak, geçmişteki yer şekillerinin gelecekteki durumunu açıklayan kişidir. TANIM Günümüzdeki yer şekillerinden elde edilen verilere dayanarak, geçmişteki yer şekillerinin gelecekteki durumunu açıklayan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Jeomorfologların görevleri

Detaylı

İTÜ de CBS Eğitimi. Prof. Dr. Dursun Zafer ŞEKER. Mayıs Tarihsel gelişim tarihinde alınan karar doğrultusunda;

İTÜ de CBS Eğitimi. Prof. Dr. Dursun Zafer ŞEKER. Mayıs Tarihsel gelişim tarihinde alınan karar doğrultusunda; İTÜ de CBS Eğitimi Prof. Dr. Dursun Zafer ŞEKER Mayıs 2007 Tarihsel gelişim 12.2.1997 tarihinde alınan karar doğrultusunda; -derslerin %30 unun İngilizce dilinde verilmesi, -lisans öğretiminde kredili

Detaylı

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI (NOT: YATAY GEÇİŞ ŞARTI BAŞVURU ŞARTI İLE AYNIDIR) ANABİLİM DALI KONTENJANLAR

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ, ESERLER VE FAALİYETLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ, ESERLER VE FAALİYETLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ, ESERLER VE FAALİYETLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: NURİ ERDEM Doğum Tarihi: 10.03.1971 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Harita Müh. Yıldız Teknik Üniversitesi 1995

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ ZONGULDAK MYO MİMARLIK VE ŞEHİR PL. BÖL. HARİTA VE KADASTRO PROGRAMI ZHK 117 TEMEL HUKUK DERSİ NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ ZONGULDAK MYO MİMARLIK VE ŞEHİR PL. BÖL. HARİTA VE KADASTRO PROGRAMI ZHK 117 TEMEL HUKUK DERSİ NOTLARI TEMEL HUKUK TANIŞMA TANIM ve KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ ZONGULDAK MYO MİMARLIK VE ŞEHİR PL. BÖL. HARİTA VE KADASTRO PROGRAMI ZHK 117 TEMEL HUKUK DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ?

HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ? HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ? Prof. Dr. Mualla Yalçınkaya 2018 KTÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NE HOŞ GELDİNİZ! Ders İçeriği Hafta 1- Tanışma, Harita Mühendisliği, Harita Mühendisliği

Detaylı

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI (NOT: YATAY GEÇİŞ ŞARTI BAŞVURU ŞARTI İLE AYNIDIR) (Ek:1) ANABİLİM DALI KONTENJANLAR

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI Ek:1 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2018-2019EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI HARİTA MÜH. BÖLÜM DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI T P K AKTS HRT101 Matematik

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJAN BAŞVURUDA ARANACAKLAR Yüksek Doktora Lisans Yabancı

Detaylı

MEKANSAL BİLİŞİM ENDÜSTRİSİ

MEKANSAL BİLİŞİM ENDÜSTRİSİ www.netcad.com.tr MEKANSAL BİLİŞİM ENDÜSTRİSİ CBS Kentsel Planlama Harita Üretimi Arazi Düzenleme Mekansal Mühendislik UA GNSS Endüstri 4.0 Yazılım (paket) Donanım Hizmet Eğitim Plan Yapımı Fotogrametrik

Detaylı

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY AKSARAY ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü TMMOB Harita

Detaylı

Dersin Adı T+U+L Kredi AKTS Dersin alınabilmesi için önşartlı dersler ve minimum başarı notu

Dersin Adı T+U+L Kredi AKTS Dersin alınabilmesi için önşartlı dersler ve minimum başarı notu 1.YARIYIL T. C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİ 2018 2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM) Adı T+U+L Kredi AKTS alınabilmesi için

Detaylı

YTÜ İnşaat Müh. Bölümü Dersler BOĞAZİÇİ ÜNİ. ODTÜ Kodu Adı Adı Kodu Adı Kodu. Environmental Eng. CE 421

YTÜ İnşaat Müh. Bölümü Dersler BOĞAZİÇİ ÜNİ. ODTÜ Kodu Adı Adı Kodu Adı Kodu. Environmental Eng. CE 421 YTÜ İnşaat Müh. Bölümü Dersler BOĞAZİÇİ ÜNİ. ODTÜ INS1122 Mühendislik Jeolojisi Earth Sciences CE331 Geology for Civil Engineers GEOE104 INS1322 Statik Statics CE243 Engineering Mechanics I CE221 INS1911

Detaylı

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR TUCBS TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA TÜGEM TAGEM TRGM KKGM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM ANKARA 2010 1 TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR 1-1/25 000 Ölçekli

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI Ek:1 AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI HARİTA MÜH. BÖLÜM DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARI YIL ADI T P K AKTS HRT101 Matematik

Detaylı

JEODEZİ. Şekil1: Yerin şekli YERİN ŞEKLİ JEOİD

JEODEZİ. Şekil1: Yerin şekli YERİN ŞEKLİ JEOİD JEODEZİ Jeodezi, üç boyutlu ve zaman değişkenli uzayda, çekim alanı ile birlikte, yeryuvarının ve öteki gök cisimlerinin ölçülmesi ve haritaya aktarılması ile uğraşan bilim dalıdır. Şekil1: Yerin şekli

Detaylı

International Cartographic Association-ICA

International Cartographic Association-ICA International Cartographic Association-ICA 1.AMAÇ: Uluslararası Kartografya Birliği (International Cartographic Association-ICA), 1959 yılında kurulmuştur. Hükümetler dışı bir kuruluş olan ICA nın ana

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Üniversitesi. Üniversitesi. Üniversitesi. Ankara Üniversitesi (Sözleşmeli Öğretim Üyesi)

ÖZGEÇMİŞ. Üniversitesi. Üniversitesi. Üniversitesi. Ankara Üniversitesi (Sözleşmeli Öğretim Üyesi) 1. Adı Soyadı: Türkay TÜDEŞ 2. Doğum Tarihi: 1 Aralık 1942 3. Ünvanı: ÖZGEÇMİŞ 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Harita ve Kadastro İstanbul Devlet 1964 Müh.Mim.Akademisi Yüksek Lisans

Detaylı

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER & LLP/ ERASMUS / FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER & LLP/ ERASMUS / FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER OFİSİ TANITIM SUNUSU ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER & LLP/ ERASMUS / FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ Karabük Üniversitesi kurulduğu andan itibaren uluslararası tanınırlığa

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. 30. yıl

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. 30. yıl İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 30. yıl Peyzaj Mimarlığı Bölümü Kuruluş 30. yıl Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1985 te İ.Ü. Orman Fakültesinin 3. bölümü olarak açılmıştır. Fakültemiz,

Detaylı

EKLER: Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitüleri ile ilgili İstatistikler

EKLER: Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitüleri ile ilgili İstatistikler EKLER: Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitüleri ile ilgili İstatistikler Tablo 1. Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitülerinde bulunan toplam öğrenci ve öğretim üyesi sayıları. (Bu bilgiler resmi

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJAN BAŞVURUDA ARANACAKLAR Yüksek Doktora Lisans Yabancı Uyruklu

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER TANIM Yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanları ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi

Detaylı

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Altyapısı Kurulumu Projesi (KYM-75) 1 inci Kurumsal İrtibat Toplantısı

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Altyapısı Kurulumu Projesi (KYM-75) 1 inci Kurumsal İrtibat Toplantısı Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Altyapısı Kurulumu Projesi (KYM-75) 1 inci Kurumsal İrtibat Toplantısı Dr. Hayati Taştan Türksat Coğrafi Bilgi Teknolojileri Direktörü Konular: q Yüklenicinin Yükümlülükleri

Detaylı

KADASTRO TEKNİSYENİ TANIM

KADASTRO TEKNİSYENİ TANIM TANIM Taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. A- GÖREVLER - Kadastro

Detaylı

TAPU VE KADASTRO TEKNİKERİ

TAPU VE KADASTRO TEKNİKERİ TANIM Ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması ve bunların tapuya kaydedilmesi konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR Yüksek Lisans Doktora

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTEN JANLAR Yüksek Lisans Doktora Arkeometri 10 - - Tezsiz Y.

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrenciler, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2008 yılında kurulmuş ve 2009

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ. Telefon: M.Bahar BAŞKIR

BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ.  Telefon: M.Bahar BAŞKIR http://fen.bartin.edu.tr Telefon:0 378 501 10 00 M.Bahar BAŞKIR GENEL BİLGİLER: Eğitim Dili : Türkçe Eğitim Süresi : 4 Yıl 2013 yılı: 3 adet Öğretim üyesi 2016-2017 Eğitim-Öğretim faaliyeti başladı. Mezuniyet

Detaylı

Üzerinde. Y.Müh.Mehmet ERBAŞ, mehmet.erbas@hgk.msb.gov.tr. Y.Müh.Hakan ŞAHİN, hakan.sahin@hgk.msb.gov.tr. Y.Müh.Emre SOYER, emre.soyer@hgk.msb.gov.

Üzerinde. Y.Müh.Mehmet ERBAŞ, mehmet.erbas@hgk.msb.gov.tr. Y.Müh.Hakan ŞAHİN, hakan.sahin@hgk.msb.gov.tr. Y.Müh.Emre SOYER, emre.soyer@hgk.msb.gov. Sanal Küre K Üzerinde Yürüyüş Analizi Y.Müh.Mehmet ERBAŞ, mehmet.erbas@hgk.msb.gov.tr Y.Müh.Hakan ŞAHİN, hakan.sahin@hgk.msb.gov.tr Y.Müh.Emre SOYER, emre.soyer@hgk.msb.gov.tr Y.Müh.Feyzi KANTAR, feyzi.kantar@hgk.msb.gov.tr

Detaylı

2013 İSTANBUL YEREL YÖNETİMLERDE HARİTA VE KADASTRO HİZMETLERİ DEĞERLENDİRMESİ VE BEKLENTİLER RAPORU

2013 İSTANBUL YEREL YÖNETİMLERDE HARİTA VE KADASTRO HİZMETLERİ DEĞERLENDİRMESİ VE BEKLENTİLER RAPORU TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 19 Mayıs Mah. Samanyolu Sok. Onur Apt. No:106 D:2 34360 Şişli / İstanbul Tel : +90212 232-8989 (PBX) -- Faks : +90212 232-9428 www.hkmo.org.tr

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 24.03.2016 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Karar Sayısı: 036 Sosyal Bilimler Enstitüsü Enstitü Kurulu nun Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı Bilgi ve Belge Yönetimi Yüksek Lisans programı Giriş Sınavlarına

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR. Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR. Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR Doç.Dr. Tolga ÇAN Çukurova Üniversitesi, Mühendislik fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Canlılar küresi (Biyosfer) Yerküre (Litosfer) Hava küre (Atmosfer) Su

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

HKMO Bülteni Haziran 2001

HKMO Bülteni Haziran 2001 HKMO Bülteni Haziran 2001 Muhittin İPEK* Uluslararası Ölçrneciler Birliği (FIG) 1878 yılında kuruldu. Üyelik, ulusal haritacılık örgütleri arasında gerçekleşir. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, ülkemizi,

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ATATURK'S PRINCIPLES AND HISTORY 2016 2 0 2 2 Z FİZ

Detaylı

Şekil 2.22: Doğu Akdeniz, Ege Denizi, Balkan Yarımadası. Ölçek ~ 1: [2]

Şekil 2.22: Doğu Akdeniz, Ege Denizi, Balkan Yarımadası. Ölçek ~ 1: [2] Şekil 2.22: Doğu Akdeniz, Ege Denizi, Balkan Yarımadası. Ölçek ~ 1:4.500.000 [2] 2 25 Şekil 2.23: Orta Akdeniz (İtalya, Adriyatik Denizi, Kuzey Afrika Kıyıları). Ölçek ~ 1:4.500.000 [2] 2 26 Şekil 2.24:

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (http://esm.yasar.edu.tr) Sunum Planı Neden Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü`nde Okumalıyım? Bölüm

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI CBS ÇALIġMALARI

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI CBS ÇALIġMALARI ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI CBS ÇALIġMALARI mızda, son iki yıl içerisinde coğrafi bilgi sistemi çalışmaların büyük mesafe kat edilmiştir. Bilgi İşlem Dairemiz bünyesinde bir Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları 18 19 Kasım 2015, ATO Congresium, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları Dr. Engin Öncü SÜMER, Dr. Erol TİMUR, Yıldız NURLU, Pemra KUMTEPE ve Dr. Türkan

Detaylı

SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr

SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr Pilot Bölge Uygulaması Altyapı bilgi sistemlerine altlık olacak

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Aydınlık yarınlara insaat.bartin.edu.tr İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kuruluş Tarihi: 2010 Öğretim Eleman Sayısı: 14 Mezun Sayısı(2014-2017):

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2018-2019 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU Boyabat Meslek Yüksekokulu, 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. Geçici olarak tahsis

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ. Telefon: M.Bahar BAŞKIR

BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ.   Telefon: M.Bahar BAŞKIR http://fen.bartin.edu.tr Telefon:0 378 501 10 00 M.Bahar BAŞKIR GENEL BİLGİLER: Eğitim Dili : Türkçe Eğitim Süresi : 4 Yıl 2013 yılı: 3 adet Öğretim üyesi 2016-2017 Eğitim-Öğretim faaliyeti başladı. Mezuniyet

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ BİLİMSEL TEKNİK KURUL ve ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNETMELİĞİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ BİLİMSEL TEKNİK KURUL ve ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNETMELİĞİ TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ BİLİMSEL TEKNİK KURUL ve ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNETMELİĞİ TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Sürekli Bilimsel Teknik Kurul Ve Çalışma Grupları Yönetmeliği Amaç Madde-1

Detaylı

Telefon:

Telefon: BARTIN ÜNİVERSİTESİ http://fen.bartin.edu.tr Telefon:0 378 223 52 25 M.Bahar BAŞKIR M.Bahar BAŞKIR GENEL BİLGİLER: Kontenjan : 35 Puan Türü : MF-1 Eğitim Dili : Türkçe Hazırlık Sınıfı : 1 Yıl (İsteğe Bağlı)

Detaylı

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Z 1

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Z 1 Ulaştırma Mühendisliği Ders Planı 2014-2015 / Güz Dönemi Girişli Öğrenciler 1. YARIYIL AİB 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 2 2 0 0 3 Z 1 TDB 101 Türk Dili 1 2 0 0 3 Z 1 YDB 101 Yabancı Dil 1 2 0

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR Tezsiz Yüksek Doktora

Detaylı

YENİ (6360) BÜYÜKŞEHİR YASASI VE ARAZİ YÖNETİMİ

YENİ (6360) BÜYÜKŞEHİR YASASI VE ARAZİ YÖNETİMİ BİLDİRİLER KİTABI YENİ (6360) BÜYÜKŞEHİR YASASI VE ARAZİ YÖNETİMİ IV.ARAZİ YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI BİLDİRİLERİ EDİTÖRLER Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU Prof. Dr. Nihat Enver ÜLGER 12-13 MAYIS 2014 KTÜ, Trabzon

Detaylı

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Surveying) Nedir? Topografya geleneksel olarak, Dünya yüzeyinin üzerindeki, üstündeki veya altındaki noktalarının rölatif konumlarını belirleyen

Detaylı

TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ AÇILIMLAR KURULTAYI ARAZİ YÖNETİMİ ALANINDAKİ YÖNELİMLER ÇALIŞMA GRUBU TASLAK RAPORU

TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ AÇILIMLAR KURULTAYI ARAZİ YÖNETİMİ ALANINDAKİ YÖNELİMLER ÇALIŞMA GRUBU TASLAK RAPORU TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ AÇILIMLAR KURULTAYI ARAZİ YÖNETİMİ ALANINDAKİ YÖNELİMLER ÇALIŞMA GRUBU TASLAK RAPORU 7-8-9 ARALIK 2017 İSTANBUL Teknolojilerin Mesleğe Uygulamaları Çalışma

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ DERSİN ADI ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ LİSANS DERS BİLGİ FORMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ DERSİN KODU PM 327 DERSİN TÜRÜ Seçmeli (Zorunlu/Seçmeli) ÖN KOŞUL DERSİN DÖNEMİ Sonbahar

Detaylı

TUJK : 5020-189420 -12 13 Nisan 2012 : Toplantı Sonuç Raporu.

TUJK : 5020-189420 -12 13 Nisan 2012 : Toplantı Sonuç Raporu. T.C. MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI TÜRKİYE ULUSAL JEODEZİ VE JEOFİZİK BİRLİĞİ TEMSİLCİ KURUM BAŞKANLIĞI HARİTA GENEL KOMUTANLIĞI ANKARA TUJK : 5020-189420 -12 13 Nisan 2012 KONU : Toplantı Sonuç Raporu. İLGİ

Detaylı

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER TANIM Doğa ve çevrenin insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması ve geliştirilmesi konularında

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN BAŞVURULAR İÇİN GENEL KURALLAR

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN BAŞVURULAR İÇİN GENEL KURALLAR T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fen Enstitüsü 206-207 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında üstü programlara alınacak öğrenci kontenjanları, yatay geçiş kontenjanları, özel şartlar ve başvuruda

Detaylı

Anabilim dalları ve programlarına yapılan başvuru ve kayıtlar 3 değişkene göre değerlendirilmiştir:

Anabilim dalları ve programlarına yapılan başvuru ve kayıtlar 3 değişkene göre değerlendirilmiştir: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü eğitim öğretim yılına ait, Fen Bilimleri Enstitüsü ne yapılan başvuru ve kayıt bilgilerini içeren istatistik çalışması tamamlanmıştır. Anabilim dalları

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 ZORUNLU/

1. YARIYIL / SEMESTER 1 ZORUNLU/ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ (ŞUBAT 2019)

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ (ŞUBAT 2019) T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ (ŞUBAT 2019) Amaç ve Kapsam Madde 1- Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim

Detaylı

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İDARİ BİRİM KİMLİK KODLARI LİSTESİ

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İDARİ BİRİM KİMLİK KODLARI LİSTESİ Sıra Birim Adı Birim Kimlik Kodu 1 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 53771667 2 REKTÖRLÜK OFİSİ (ÖZEL KALEM) 77230885 3 YÖNETİM REKTÖR YARDIMCILIĞI 51039126 4 ARAŞTIRMA VE PLANLAMA REKTÖR YARDIMCILIĞI

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

BAKANLIKLARARASI HARİTA İŞLERİNİ KOORDİNASYON VE PLANLAMA KURULU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Tanımlar

BAKANLIKLARARASI HARİTA İŞLERİNİ KOORDİNASYON VE PLANLAMA KURULU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Tanımlar BAKANLIKLARARASI HARİTA İŞLERİNİ KOORDİNASYON VE PLANLAMA KURULU YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 28.10.1991, No: 91/2367 Dayandığı Kanunun Tarihi : 22.4.1925, No: 657 Yayımlandığı R.Gazetenin

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE TANITIMI Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik

Detaylı

LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ. Yersel Lazer Tarayıcı Hakkında Genel Bilgi

LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ. Yersel Lazer Tarayıcı Hakkında Genel Bilgi LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ LIDAR (Light Detection and Ranging) bir hava taşıtı ya da yersel tarayıcılar tarafından elde edilir. Bazı uygulamalarda sayısal kamera görüntüleri ile birlikte

Detaylı

MÜHENDİSLİK/MİMARLIK MEZUNLARI İÇİN KPSS

MÜHENDİSLİK/MİMARLIK MEZUNLARI İÇİN KPSS MÜHENDİSLİK/MİMARLIK MEZUNLARI İÇİN KPSS KAPSAM VE SINAV TARİHİ HANGİ KADROLAR İÇİN SINAV YAPILIR SINAVA GİREN ADAY SAYILARI ATAMALARDA OLUŞAN TABAN PUANLAR KPSS SINAV İÇERİĞİ KAPSAM GENEL YETENEK MATEMATİK

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNU KAPSAMINA GİREN KURUM VE KURULUŞLARIN GİRDİKLERİ HİZMET KOLLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

HARİTA TEKNİKERİ TANIM

HARİTA TEKNİKERİ TANIM TANIM Arazi parçalarının biçim, konum, engebe vb. yönlerden durumunu belirleyerek haritalarının yapılmasında harita mühendislerinin gözetim ve denetimi altında görev yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Aydınlık yarınlara insaat.bartin.edu.tr İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kuruluş Tarihi: 2010 Öğretim Eleman Sayısı: 12 Mezun Sayısı(2014-2017):

Detaylı

KENT BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMALARI

KENT BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMALARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kamu Ölçmeleri Anabilim Dalı YEREL YÖNETİMLERDE KENT BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMALARI SEMPOZYUMU BİLDİRİLER

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU KADASTRO VE EKONOMİK AÇIDAN ÖNEMİ

ÜÇ BOYUTLU KADASTRO VE EKONOMİK AÇIDAN ÖNEMİ ÜÇ BOYUTLU KADASTRO VE EKONOMİK AÇIDAN ÖNEMİ Yük. Müh. Celalettin BİLGİN 1 2 Turkey, 20-24 April 2015. 1 KADASTRO KAVRAMI VE GELİŞME SÜRECİ İnsanoğlu - toprak ilişkisini düzenleyen, kalkınmanın temeli

Detaylı