Horizon Ufuk 2020 Hibeleri. Avrupa Teknoloji Platformları HORİZON 2020 ARAMALARI. HORIZON 2020 nedir? TÜBİTAK HORİZON 2020 DESTEL VE ÖDÜLLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Horizon Ufuk 2020 Hibeleri. Avrupa Teknoloji Platformları HORİZON 2020 ARAMALARI. HORIZON 2020 nedir? TÜBİTAK HORİZON 2020 DESTEL VE ÖDÜLLERİ"

Transkript

1 Horizon 2020 Ufuk 2020 Hibeleri Avrupa Teknoloji Platformları HORİZON 2020 ARAMALARI TÜBİTAK HORİZON 2020 DESTEL VE ÖDÜLLERİ HORIZON 2020 nedir? Avrupa Birliği'nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturduğu HORIZON 2020 Hibe Programıdır. Dünyanın en yüksek bütçeli hibe programıdır. Avrupa'nın bilim, teknoloji ve politika uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla başlatılan HORIZON 2020, Avrupa'nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB'nin işbirliği yaptığı ülkelerle AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla yürütülüyor. AB HORIZON 2020 Hibe Programı, uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön vermeyi hedefliyor. Avrupa Birliği nin HORIZON 2020 Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı, yılları arasını kapsayan bir hibe programı olup toplam bütçesi 80 milyar Euro'dur. Türkiye nin 451 milyon Euro katılım payı vererek dâhil olduğu AB HORIZON 2020 Hibe Programı, ülkemiz araştırmacılarına yeni ufuklar açacakdır. Horizon 2020 den Kimler Faydalanabilir? üniversiteler, akademisyenler, araştırma merkezleri, sanayi kuruluşları

2 KOBİ ler, Ar-Ge merkezleri, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, TGB ler, TTO lar, kalkınma ajansları, teknoloji tabanlı girişimciler, uluslararası örgütler, ve bireysel araştırmacılar hibe başvurusunda bulunabiliyor. ( ) BAŞVURU SÜRESİ U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı'na yapılan başvuruların, başvuruya konu Ufuk2020 çağrısının kapanmasından en az 2 ay önce tamamlanmış olması gerekmektedir. Süre kısıtı aşağıdaki Çağrılar için farklılaştırılmıştır: o KOBİ Aracı, FAZ1 ve FAZ2 Projelerinde çağrı kesim tarihlerinden (cut-off) 1.5 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o JU-JTI Çağrılarına sunulacak projelerde, projenin sunulacağı çağrının kapanış tarihinden itibaren 1 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o İki aşamalı çağrıların ikinci aşamasına sunulacak projeler için çağrı kapanış tarihinden 1 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o EUROSTARS alanına sunulacak projeler için çağrı kapanış tarihinden 2 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o INNOSUP çağrılarına sunulacak projeler için çağrı kapanış tarihinden 1,5 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. Alt desteklere ilişkin başvuru süreleri aşağıda belirtilmiştir: o Konsorsiyum kurma amaçlı seyahat desteği: Seyahate konu etkinlikten en geç on beş gün öncesine kadar online başvuru sisteminden başvuru tamamlanmalıdır. o Konsorsiyum kurma amaçlı organizasyon desteği: Desteği konu etkinlikten en geç bir ay öncesine kadar online başvuru sisteminden başvuru tamamlanmalıdır. o Proje yazma-sunma eğitimi desteği: Katılım sağlanması planlanan eğitimden en geç on beş gün öncesine kadar online başvuru sisteminden başvuru tamamlanmalıdır.

3 BAŞVURU ŞEKLİ Destek sürekli başvuruya açıktır ve online olarak başvuru yapılır. Başvuru sonrasında ıslak imza gerektiren belgeler TÜBİTAK a posta yoluyla iletilmelidir. Alt destekler için genel başvuru onaylandıktan sonra belirlenen sürelerde yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı başvuru formu ve ekinde istenen belgeler (online olarak doldurulmaktadır) Başvuru yapılırken yetkilendirme dilekçesi iletilmelidir KOBİ Aracı için destek başvurularında gerekli olan taahhütname için tıklayınız. Değerlendirme sürecinde TÜBİTAK tarafından ihtiyaç duyulması halinde talep edilecek olan diğer belgeler. ( ) Uygulama ve Değerlendirme Süreci Horizon 2020, bu paranın çekeceği özel yatırım yanı sıra, 7 yıl boyunca ( ) 80 milyar luk finansmana sahip en büyük AB Araştırma ve Yenilik programıdır. Horizon 2020 de İklim Eylemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Horizon 2020 nin temel hedefleri olarak İklim Eylemi ve Sürdürülebilir Kalkınma, programın tüm alanları ile ilgilidir. Horizon 2020 nin toplam bütçenin en az %35 nin iklim eylemini ele alması beklenirken, en az %60 nın sürdürülebilir kalkınmayı içermesi bekleniyor. Teklifinizi hazırlarken, lütfen projenizin uygulanabilir olması durumunda iklim eylemine ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine beklenen katkısını belirtin. ( )

4 HORİZON 2020 YASAL/FİNANSAL YÖNLERİ Bu bölümde proje hazırlanma, proje uygulaması, proje imzası, proje uygulaması ve proje sonuçlandırma süreçleri hakkında kısa bilgiler bulabilirsiniz. 1) Finansal Unsurlar a) Proje Hazırlama Aşaması b) Proje uygulama Aşaması c) Çekler,incelemeler ve soruşturmalar 2) Katılımcı Portalı 3) Yasal Yöreler a) Roller ve Erişim Hakları b) Bir ECAS Hesabı ve Organizasyon Kaydı için Kayıt olma c) PIC Doğrulama ve LEAR Randevusu d) Hibe Verme ve Hibe imzası e) PIC Veri Güncellemesi a) Proje Anlaşmaları b) Fikri Mülkiyet Hakları c) Faydalı Linkler Horizon 2020 de Yer Almanın Faydaları: d) Yeni ürün, süreç ve teknolojiler geliştirmek e) Planlanan araştırmaya saygınlığı yüksek mali destek f) Ar-Ge çalışmalarında riski düşürmek g) Kilit oyuncularla ve müşterilerle Ar-Ge işbirliği h) Kısa zamanda daha fazla bilgiye ve yeni pazarlara erişim i) Tanınırlığı artırmak j) Rekabet yeteneğini yükseltmek k) İleri düzey araştırma yeteneğini geliştirmek l) En iyi altyapılara erişim m) Kariyer gelişimini desteklemek n) Uluslararası ve sektörler arası dolaşım ( )

5 Ufuk 2020 Hibeleri 1.Çokuluslu Araştırma ve İnovasyon İş Birliği Desteği 2.Öncül Araştırma Bireysel Destekleri 3.Burs ve Dolaşım Destekleri 4.KOBİ İnovasyon Destekleri Tematik Alanlar Yatay Alanlar UFUK 2020 HİBELERİ ( HORİZON 2020) 80 Milyar Avroluk büyük bir bütçedir. Dünyanın en büyük araştırma ve yenilik programıdır. 1)Çokuluslu Araştırma ve İnovasyon İş Birliği Desteği 1.1.)Tematik alanları ) ENERJİ Güvenli, Temiz ve Verimli Enerji, Toplumsal Zorluklar başlığı altındaki Horizon 2020 Programının 7 temasından biridir. Enerji Mücadelesi,güvenilir, sürdürülebilir ve rekabetçi bir enerji sistemine geçişi desteklemek için tasarlanmıştır. Güvenli, Temiz ve Verimli Enerji alanı, fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasına ve giderek daha az kaynak, artan enerji ihtiyacı ve iklim değişikliği gibi bir takım zorlukların üstesinden gelmeye odaklanılmıştır. Bu nedenle, bu alan aracılığıyla, AB nin 2030 için enerji ve iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesi için yardımcı olmak amaçlanmıştırgüvenli, Temiz ve Verimli Enerji konuları,6 çağrı altında toplanır; Enerji Verimliliği Global Leadership in Renewables Smart and Clean Energy for Consumers Smart Citizen-Centred Energy System Smart Cities and Communities

6 Enabling Near- Zero CO2 Emissions from Fossil Fuel Power Plants and Carbon Intensive Industries Alan Toplam Bütçe 5,9 Milyar Euro dur. ( )

7 1.1.2)ÇEVRE VE HAMMADDELER Özel hedefler: Kaynak ve su tasarruflu ve iklim değişikliği esnek ekonomi ve topluma ulaşmak, Doğal kaynakların ve ekosistemlerin korunması ve sürdürülebilir yönetimi, Gezegenin doğal kaynakları ve eko-sistemlerinin sürdürülebilir sınırlarında büyüyen küresel nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için sürdürülebilir bir tedarik ve hammadde kullanımı. Geniş aktiviteler: İklim Eylemi- iklim koşullarına dayanıklı düşük karbonlu bir toplum için bilgilendirilmiş kararlar Kültürel Miras ekonomik büyüme için yeni bir kültürel miras gündemi Dünya Gözlemleri iklim,enerji,doğal afetler ve diğer toplumsal sorunlar hakkında önemli bilgiler Doğaya Dayalı Çözümler Doğal ekosistemlerin canlı çözümlemelerini sağlamak Ham Maddelerin Sağlanması ve Sürdürülmesi Alan Toplam Bütçe 3.1 Milyar Euro dur. ( )

8 1.1.3) BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Bilgi ve İletişim Teknolojileri ( Information and Communication Technologies ICT) alanı, AB ufuk 2020 programı Endüstriyel Liderlik ve Rekabetçi bileşeni kapsamındaki Kolaylaştıran ve Endüstriyel Teknolojiler ana başlığı altında yer almaktadır.bilgi ve İletişim Teknolojileri alanıyla amaçlanan; inovasyona ve yaratıcılığa destek sağlanarak Avrupa sanayinin rekabet edebilirliğinin sürdürülebilmesi. Dolayısıyla alandaki teknolojik inovasyona liderlik etme kritik bir önem taşımaktadır.bilgi ve İletişim Teknolojileri alanı altında verilen destekler, anahtar teknolojiler liderliğinin sürdürülmesi ve pazara yakın ürünler oluşturulması hedeflenmektedir. Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanının iki Etkileşim Anahtarı Teknolojisi ( Key EnablingTechnologies KET ) olan Mikro ve Nano Elektronik ile Fotonik araştırma başlıkları, teknolojik gelişimin hızlanmasında ve inovatif ürünler yaratılması önemli ve hızlandırıcı bir role sahiptir. Ayrıca bu başlıkla, diğer alanlarda yer alan araştırma başlıklarından daha yüksek getiri sağlayarak,avrupa nın sürdürülebilir rekabetçiliğine katkıda bulunmaktadır. Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanı, tüm bu bilimsel ve teknolojik alanların gelişmesi için araçlar sunmaktadır. Gelişmiş ülkeler gibi gelişmekte olan ülkelerden araştırma ortaklıklarının da program kapsamında teşvik edilmesi, söz konusu araçların başında yer almaktadır. Bu anlamda, endüstriyel liderlikler gerçekleştirmede,inovasyon ve ekonomik büyümeye olan hayati katkıları nedeniyle KOBİ lerin katılımları alan tarafından desteklenmektedir.bilgi ve İletişim Teknolojileri alanının toplum üzerindeki dönüştürücü rolü kapsamındaki amacı,alana sağlanan destekle araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin toplum tarafından benimsenmesidir. Alana hedef kitlesi kullanıcıların ve vatandaşların dahil olduğu bir evrendir. ICT Araştırma başlıkları şunlardır, Yeni Nesil Bileşenler ve Sistemler İleri Hesaplama ve Bulut Bilişim Geleceğin interneti İçerik Teknolojileri ve Bilgi Yöntemi Robotik Mikro ve Nano Elektronik,Fotonik Nesnelerin İnterneti,Inovasyon ve Girişimcilik Faaliyetleri Geleceğin Fabrikaları ( Factories of the Future- FoF) AB- Brezilya Araştırma ve Geliştirme İşbirliği- İleri Siber Atyapılar AB- Japonya Araştırma ve Geliştirme İşbirliği- Haberleşme Ağları AB- Kore Araştırma ve Geliştirme İşbirliği-5G,Nesnelerin İnterneti Alan Toplam Bütçe 8 Milyar Avro

9 )

10 1.1.4)GIDA TARIM DENİZCİLİK BİYOTEKNOLOJİ, Gıda Güvenliği, sürdürülebilir Tarım, Denizcilik Araştırma ve Biyoekonomi alanı,2020 Programı, toplumsal Sorunlara Çözümler bileşeni altında yer almaktadır. Alanın amacı; biyolojik kaynakların en verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması için yeni ürün ve süreçlerin geliştirilmesi, güvenli ve kaliteli gıdanın toplumun ihtiyacını karşılayacak miktarda tedarik edilebilmesi ve sürdürülebilir, kaynak verimli birincil üretim sistemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Avrupa da ve dünyada çevresel etkisi ve girdi oranı azaltılmış, daha fazla gıda ve diğer biyolojik ürünler üretebilen sistem ve süreçlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, alanın çözüm üretmeyi amaçladığı konular ; yeterli ve güvenli gıda üretimi, birincil kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve biyolojik tabanlı sanayiye geçişin sağlanmasıdır. Sürdürülebilir Gıda Güvenliği ve Tarım : Dayanaklı ve kaynak- verimli değer zincirlerinin oluşturulması Mavi Büyüme: Deniz ve okyanusların potansiyelinin ortaya çıkarılması, denizcilik araştırmaları Kırsal Rönesans : Kırsal bölgelerde inovasyonun teşvik edilmesi ve iş olanaklarının oluşturulması Biyoekonomi : Sürdürülebilir ürün ve süreç için biyolojik temelli inovasyon Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım,Denizcilik Araştırma ve Bioekonomi alanındaki öncelikli konular olarak belirlenmiştir. Alan Toplam Bütçe 3.8 Milyar Avro ( )

11 1.1.5) GÜVENLİ TOPLUMLAR Güvenli Toplumlar (Secure Sociesties) alanı, AB Ufuk2020 Programı, Toplumsal Sorunlara Çözümler bileşeni altında yer almaktadır. Güvenli Toplumlar alanının amacı ; temel hak ve özgürlükler ile kişisel gizliliğe bağlı kalarak terörizm, doğal afetler organize suç ve dijital suçlar gibi tehditlere karşı yurttaşların güvenliğinin temini için bilgi ve teknolojiler geliştirmek,mevcut teknolojilerin Avrupa ve vatandaşlarının güvenliğini sağlayacak yönde uyum içinde çalışmasını sağlamak ve sivil güvenlik çözümleri için tedarikçileri ve kullanıcıları işbirliğin teşvik etmektir. Güvenli Toplumlar alanında ; Krizler ve Doğal Afetler ile Mücadele, Kritik Altyapılarının Korunması, Terörizm ve Organize Suçlar ile Mücadele, Sınır güvenliği, Dijital/Siber Güvenlik, Güvenlik Sağlayıcılar (son kullanıcı) arasında işbirliği, Öncelikli konular olarak belirlenmiştir. ( )

12 1.1.6) MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ Nanoteknoloji, ileri Malzemeler, İleri İmalat ve İşleme Teknolojileri alanı, AB Ufuk2020 Programı, Endüstriyel Liderlik ve Rekabetçilik bileşeni altında yer almaktadır. Alanın amacı; Avrupa sanayinin rekabet edebilirliğinin arttırılması ve kaynak yoğun sanayiden bilgi yoğun sanayiye geçişin sağlanması için bilgi üretmektir. Bu amaç, daha önceki AR-GE çalışmalarında patent olarak belli aşamalara geliştirilmiş çalışma sonuçlarının, artık ticari ürün olarak değerlendirilmesine de fayda sağlayacaktır. Bu nedenle Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, İleri İmalat ve işleme Teknolojileri alanının ana hedefi,ar-ge faaliyetleri sonucu oluşan bilgi ve ticarileşme arasındaki boşluğun giderilmesi olarak belirlenmiştir. Alan Kapsamında ; Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler, Geleceğin Fabrikaları, Enerji Verimli Binalar, Sürdürülebilir İşlem Endüstrileri gibi öncelikli konular desteklenecektir. Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, İleri İmalat ve işleme Teknolojileri alanıyla ; endüstride liderliğin sağlanması, rekabetçiliğin arttırılması ve araştırması ve inovasyon desteklenmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda Anahtar Araçlar, alan içerisindeki kolaylaştırıcı ve endüstriyel teknolojilerin desteklerinin artırılması ve firmalara inovasyon konusunda destek verilmesidir. Komisyon, AB nin nanoteknoloji, İleri Malzemeler, İleri imalat ve İşleme Teknolojileri alanlarında dünya lideri olmasını hedeflemektedir. Alan Toplam Bütçe 3.5 Milyar Avro ( )

13 1.1.7) SAĞLIK Sağlık, demografik Değişim ve Refah, yaşlanan toplumun uzun vadede aktif ve sağlıklı yaşlanmasını destekleyerek yeni, güvenli ve sağlıklı müdahaleleri teşvik etmektedir. Bu amaçla, fonlanan projelerle yaşam bilimleri ve sağlık alanındaki multidisipliner bilimsel araştırmaları destekleyerek,teşhis ve tedavi sürecini güçlendirerek, yaşlanan nüfusa yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojileri tabanlı çözümler geliştirecek ve daha etkili sağlık hizmetleri sunacaktır. Açıklık ilkesi üzerine kurulu açık bilim, açık inovasyon ve dünyaya açıklık olan Sağlık, Demografik Değişim ve Refah (SC1), herkes için daha iyi bir sağlık hedefiyle çözümler sunmayı amaçlamaktadır: Kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımlarının, sağlık hizmetleri ve sistemlerine hasta ve vatandaşlarının yararına olacak şekilde etkin entegrasyonu Bulaşıcı hastalıklarla savaş ve antimikrobiyal direncin artan tehdidiyle mücadele En savunmasız grupların ihtiyaçlarını ve kronik hastalıkların küresel artışını ele almak İklim değişikliği ve hava kalitesi de dahil olmak üzere çevrenin sağlık üzerindeki rolünün deşifre edilmesi ve bu etkiyle hafifletici önlemlerin geliştirilmesi Bir Avrupa Sağlık Araştırması ve İnovasyon Bulutu oluşturulması da dahil olmak üzere, sağlık inovasyonu ve bakım için dijital potansiyeli keşfetmek İleri teknolojilerin uygulanması araştırarak, Avrupa sağlık alanı ve endüstri İleri teknolojilerin uygulanmasını araştırarak, Avrupa sağlık alanı ve endüstrisinde yenilikçiliği teşvik etmek, işgücünün sağlığını geliştirmek ve ilgili politikaları araştırmak Avrupa Komisyonu, sağlık alanında araştırma ve yenilik için kilit alanların yanı sıra ilgili politikaları, stratejileri ve fonları belirlemiştir Sağlık, Demografik Değişim ve Refah 3 ana proje çağrısından oluşur: Sağlık ve Bakımın İyileştirilmesi, Ekonomik Büyüme ve Sürdürülebilir Sağlık Sistemleri Sağlık ve Bakımda Dijital Dönüşüm Sağlık ve Bakımda Güvenilir Dijital Çözümler ve Siber Güvenlik Yılları Çağrı Bütçesi: 2 Milyar Avro Alan Toplam Bütçe 7.4 Milyar Avro ( )

14 1.1.8) SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER Değişen Dünyada Avrupa: Kapsayıcı, Yenilikçi ve Yansıtıcı Toplumlar (Europe in a changing world - Inclusive, innovative and reflective societies) alanı, AB Ufuk2020 Programı, Toplumsal Sorunlara Çözümler bileşeni altında bulunmaktadır. Alanın temel hedefi, Avrupa nın daha iyi kavranması yoluyla kapsayıcı, yenilikçi ve yansıtıcı toplum anlayışını desteklemek ve küresel değişimlere ayak uydurabilmektir. Bu bağlamda; Ekonomik krizin üstesinden gelmek adına yeni stratejiler ve yönetişim mekanizmaları geliştirmeyi, Avrupa yı tehdit eden demografik değişimlere karşı direnci artırmayı, Geliştirilen yenilik modellerini desteklemeyi ve Avrupa nın kültürel mîrasını daha iyi anlayarak ortak değerler yaratılması sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan araştırma ve yenilik aktiviteleri desteklenmektedir. Alanın öncelikli konuları ve araştırma başlıkları şunlardır: Bilgi Toplumları Araştırma ve yeniliğe toplumsal katılım Sosyal fayda sağlayacak ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi Değişen Dünya da Avrupa Bütünleşme Teknoloji ve yenilik işbirliği Avrupa nın küresel rolü Eşitsizlikler Tüm toplumsal eşitsizlikler Kültürel İşbirliği Kültürlerarası dinamikler Avrupa kültür mîrası, kimlik, kültürel çalışmalar, sanat, tarih ve felsefe araştırmaları Alan Toplam Bütçe 1.3 Milyar Avro ( )

15 1.1.9)UZAY Uzay (Space) alanı, AB Ufuk2020 Programı nın Endüstriyel Liderlik ve Rekabetçilik bileşeni altında tanımlanmış üç alandan biri olan Kolaylaştırıcı ve Endüstriyel Teknolojiler in öncelikli konularından biridir. Alanın amacı, karar vericilerin ve kamuoyunun hizmetinde bir Avrupa uzay politikasının oluşturulması çabalarına katkıda bulunmak için Çevre ve Güvenlik için Küresel İzleme (Global Monitoring for Environment and Security GMES) benzeri uygulamalara odaklanarak, üye ülkelerin, Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency ESA) dâhil diğer önemli aktörlerin ve Avrupa sanayisinin rekabetini güçlendirmektir. Uzay Alanı ana konu başlıkları şunlardır: Avrupa Uzay Sektörünün Rekabet Edebilirliği Yer Gözlem Uydu Navigasyon Uygulamaları Alan Toplam Bütçe 1.48 Milyar Avro ( )

16 1.1.10) ULAŞIM Akıllı, Temiz ve Entegre Ulaşım Akıllı, Temiz ve Entegre Ulaşım (Smart, Green and Integrated Transport) Alanı, Avrupa Birliği Ufuk2020 Programı Toplumsal Sorunlara Çözümler bileşeni altında bulunmaktadır. Ulaşım Alanı'nın amacı, ulaşım sektörünün çevreye olan zararlı etkileri, fosil yakıtlara olan bağımlılık, trafik sıkışıklığı, erişilebilirlikte yaşanan güçlükler gibi toplumsal problemlere yenilikçi, sürdürülebilir, akıllı, temiz ve bütünleşik çözümler üreterek, küresel pazarlarda Avrupa endüstrisini geliştirecek ve rekabet gücünü artıracak ulaşım sistemlerinin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Ulaşım sektörü, ekonomik büyümeyi tetiklemesi, istihdam yaratma kapasitesi oluşturma özelliği ve alanında dünya lideri şirketleriyle Avrupa ekonomisi için büyük önem teşkil etmektedir. Avrupa Komisyonu nun Ufuk2020 Ulaşım Araştırmaları resmi internet sitesi için tıklayınız. Ulaşım alanı kapsamında yer alan öncelikli konular ve araştırma başlıkları şunlardır: Büyümeye Yönelik Ulaşım Hava yolu, deniz yolu, demir yolu, kara yolu, lojistik, emniyet gibi temalar Büyümeye Yönelik Ulaşım çağrısında desteklenecektir. Çağrının altındaki başlıklar ise şu şekildedir: 1. Düşük Karbonlu, İklim Duyarlı Geleceği İnşa Etmek: Düşük Karbonlu ve Sürdürülebilir Ulaşım 2. Emniyetli, Bütünleşik ve Dayanıklı Ulaşım Sistemleri 3. Küresel Liderlik ve Rekabetçilik 4. İnsan Odaklı Ulaşım Mavi Büyüme Çevre Dostu Araçlar Otonom Karayolu Araçları KOBİ Aracı Yeniliğe Hızlı Erişim Alan Toplam Bütçe 6.3 Milyar Avro ( )

17 1.2 Yatay Alanlar 1.2.1)ARAŞTIRMA ALT YAPILARI Araştırma Altyapıları (Research Infrastructures) alanı, AB Ufuk 2020 Programı, Bilimde Mükemmeliyet bileşeni altında yer almaktadır. Alan; Avrupa genelinde araştırma, inovasyon yeteneklerinin geliştirilmesini, araştırma altyapılarının inovasyon yetkinliğinin ve insan kaynağı niteliğinin artırılmasını, bilginin çoğaltılarak yayılmasını, uygulanmasını ve araştırma potansiyelinin en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlamayı hedeflemektedir. Araştırma Altyapıları Alanı, üç öncelikli konudan oluşmaktadır: 2020 ve sonrası için alanında dünya lideri Araştırma Altyapıları geliştirmek ve bu altyapıları câzibe merkezleri haline getirmek Bütünleştirici faaliyetlerle, AB üyesi ülkelerde ve AB İlintili (Asosiye) ülkelerdeki 8yüksek kapasiteli araştırma altyapılarına daha geniş ve etkili uluslararası erişim sağlamak Bilgi İletişim Teknolojileri tabanlı e-altyapılarla, tüm araştırmacıların yeni araştırma tesislerini türüne ve yerine bağlı olmaksızın, uzaktan kullanmasını sağlamak e-altyapılar aktivitesi, GÉANT altyapısının yüksek iletişim kapasitesini desteklemek ve genişletmek için; Disiplinler arası supercomputing ve grid altyapılarını güçlendirir, Bilimsel veri altyapısını genişletir, e-altyapıların kullanıcı kitlesini genişletir, Yeni organizasyonel modelleri teşvik eder, Yeni hesaplama ve veri işleme tesislerinin kurulmasını sağlar. Alan kapsamında; Araştırma altyapılarının inovasyon potansiyelini artırmak, Avrupa Araştırma Altyapısı politikalarını ve uluslararası işbirliklerini güçlendirmek gibi araştırma başlıkları desteklenmektedir. Bu bağlamda Ufuk2020 Araştırma Altyapıları alanında 5 tip aktivite bulunmaktadır: İlk aktiviteyle, Avrupa Araştırma Altyapıları Stratejik Forumu (European Strategic Forum on Research Infrastructures ESFRI) Yol Haritası na giren altyapıların desteklenmesi amaçlanmaktadır. ESFRI yol haritasında yer alan projeler, tek bir Avrupa Birliği üyesi ülkenin teknik, bilimsel ve finansal kapasitesini aşan ve alanında dünya lideri olacak araştırma altyapılarını kapsamaktadır. İkinci tip aktiviteyle amaçlanan, benzer konularda çalışan ulusal altyapıların Avrupa içindeki koordinasyonunu sağlamak ve bu altyapıları entegre bir şekilde Avrupalı araştırmacıların kullanımına açmaktır. Üçüncü aktiviteyle, araştırma altyapılarının inovasyon potansiyelinin KOBİ ve sanayi tarafından kullanılması amaçlanmaktadır.

18 Dördüncü aktiviteyle, araştırma altyapılarının uluslararası işbirliği yönünü desteklemek hedeflenmektedir. Son aktiviteyle ise uzaktaki kaynaklara erişebilmek, uzaktan işbirliği yapabilmek ve büyük veri işlemek için Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) tabanlı elektronik altyapıların kullanımını artırmak ve sunulan hizmetlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Alan Toplam Bütçe 2.2 Milyar Avro ( )

19 1.2.2)İNOVASYONA HIZLI ERİŞİM İnovasyona Hızlı Erişim (Fast Track to Innovation), tüm tip katılımcıların yer alabileceği ve konu sınırlaması olmaksızın proje teklifilerinin sunulabileceği Ufuk2020 çağrısıdır. İnovasyona Hızlı Erişim ile yenilikçi şirketlere fikirlerini pazara daha kolay taşıyabilmeleri için destek sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca sektörler arası işbirliğinin teşvik edilmesi ve Avrupa Birliği'nin rekabet gücünün artırılması da amaçlanmıştır. İnovasyona Hızlı Erişim pazara yakın inovatif faaliyetler için yıllık 100 milyon bütçe ile uygulanacak olup, tüm katılımcılara açıktır. Fonlanacak teklifler en az 3, an fazla 5 yasal kuruluştan oluşan konsorsiyum tarafından sunulmak zorundadır ve bu kuruluşlar Ufuk2020 programına katılan en az 3 farklı ülkeden olmalıdır. İnovasyon fikrine pazara giriş öncesi son katkının sağlanması hedeflendiğinden fonlamaya konu eylemlerin iş odaklı olması beklenmektedir. Bu beklenti doğrultusunda inovasyona hızlı erişim eylemlerine, pazarda hızlı (proje başlangıcından sonraki 3 yıllık periyot içinde) yer almayı sağlamak için, sanayi (kar amaçlı özel sektör) yoğun katılımı zorunlu tutulmuştur. Sanayi katılımı şu şekilde olmalıdır: Konsorsiyumda yer alan sanayi katılımcılarının bütçesinin oranı en az %60, veya Üç veya dört ortaklı konsorsiyumdaki katılımcılardan en az ikisi veya beş ortaklı konsorsiyumdaki katılımcılardan en az üçü sanayi katılımcısı olmalıdır. Teklifler her biri 5 puan üstünden olmak üzere mükemmellik, uygulama ve etki kriterlerleri için farklı hakemler tarafından değerlendirilecek ve teklif puanı hakemlerin puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacaktır. Belirlenen eşik değer 13 tür. Değerlendirme sürecinde özellikle etki kriteri önemli rol oynamakta, teklifte yer alan sanayi katılımcılarının bütçedeki katkı büyüklüğü (özellikle KOBİ ler), sanayi katılımcı sayısı ve konsorsiyumun sunduğu personelin cinsiyet dengesi diğer ilave değerlendirme kriterleri olarak belirlenmiştir. Çağrı kapsamında hibeye erişim süresi en fazla 6 ay olarak belirlenmiş olup, AB katkısı 3 milyon ya kadar çıkabilmektedir. ( )

20 1.2.3) MÜKELLMELİYETİN YAYILIMI VE KATILIMIN GELİŞTİRİLMESİ Mükemmeliyetin Yayılımı ve Katılımın Genişletilmesi (Spreading Excellence and Widening Participation WIDESPREAD) alanı, Ufuk2020 ana bileşenleri altında yer almayan, AB bölgelerinin araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaları destekleyen Ufuk2020 alanıdır. Üç ana bileşen altında gösterilmemesinin temel sebeplerinden biri doğrudan Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerine destek vermemesidir. Alanın amacı; AB Üye ülkeleri ve Genişleme ülkelerinde bulunan araştırma merkezleri arasında Ar-Ge kapasite ve proje geliştirme yeteneği farklılıklarını azaltmak ve merkezler arası aktif işbirliği ağları oluşturmaktır. Bu bağlamda, Mükemmeliyetin Yayılımı ve Katılımın Genişletilmesi alanı aracılığıyla, araştırma ve inovasyon performansı yüksek ülkelerden araştırma merkezlerinin, performansı düşük ülkelerden araştırma merkezleri koordinatörlüğünde bir araya gelerek konsorsiyum oluşturmaları ve Teaming (Takım Oluşturma) ERA Chairs (Mükemmel Araştırmacı-Yönetici Davet Etme) Twinning (Eşleştirme) çağrılarına başvuru yapmaları sağlanmaktadır. Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çekya, Ermenistan, Estonya, Faroe Adaları, Gürcistan, Hırvatistan, Karadağ, Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Malta, Moldovya, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tunus ve Türkiye, araştırma ve inovasyon performansı düşük kabul edilen ülkelerdir. Çağrılarda herhangi bir alan kısıtlaması bulunmamakla birlikte sunulan projelerin bilimsel veya teknolojik bir alanda mükemmeliyet vurgusunu güçlü bir şekilde yansıtması teşvik edilmektedir. (

21 1.2.4) TOPLUM İLE TOPLUM İÇİN BİLİM Toplum ile Toplum için Bilim (Science with and for Society), AB Ufuk2020 bileşenlerinin tümü altında konumlanmış yatay bir alandır. Alan; toplumsal sorunlarının ele alınmasında, bilimin toplumla etkileşiminde ve yenilikçi yöntemler ile kapasitelerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda alan; Bilimin özellikle gençlere özendirilmesini, toplumun inovasyona olan ilgisinin artırılmasını ve gelecekteki araştırma ve inovasyon konuları üzerine çalışılmaya başlanmasını sağlamaktadır. Toplum ile Toplum için Bilim alanı, toplumdaki tüm paydaşların (araştırmacılar, politika yapıcıları, KOBİ, sivil toplum kuruluşları gibi) toplumsal değerler, ihtiyaçlar ve beklentiler göz önüne alınarak araştırma ve inovasyon süreci ile bunların çıktılarının üretilmesinde beraber çalışmasını hedeflemektedir. Toplum ile Toplum için Bilim alanı öncelikli konuları; bilim ile toplum arasında etkili bir işbirliği kurmak, bilim için yeni yeteneklerin istihdamını sağlamak, sosyal bilinç ve sorumluluk ile bilimsel mükemmelliğin bir araya getirilmesi çerçevesinde oluşmaktadır. Bu kapsamda geniş kapsamlı bir yaklaşım olan Sorumlu Araştırma ve Yenilik (Responsible Research and Innovation-RRI) konuları desteklenmektedir. Sorumlu Araştırma ve Yenilik, toplumsal aktörlerin araştırma ve yenilik sürecine birlikte katılımına imkân sağlayan geniş kapsamlı bir yaklaşımdır. RRI, araştırma ve inovasyona ilişkin toplumsal beklentileri ve potansiyel etkileri tespit ve değerlendirilmeye katkı sunmaktadır. RRI çerçevesinde -araştırma ve inovasyon politikalarının tasarımı ve uygulaması süreci de dâhil olmak üzere- oluşan öncelikli konular aşağıda sıralanmıştır: Toplumun araştırma ve yenilik faaliyetlerine dâhil edilmesi Bilimsel sonuçlara erişimin artırılması Araştırma süreci ve içeriğinde toplumsa cinsiyet eşitliğinin sağlanması Etik değerlerinin sürece dâhil edilmesi Formel ve informel bilim eğitiminin (STEM konuları) teşviki Alan kapsamında; Sorumlu Araştırma ve Yenilik Açık Bilim -Açık Erişim Bilim Eğitimi Etik Araştırma ve Yenilikte cinsiyet eşitliği Araştırma ve Yeniliğe toplumsal katılım konuları çerçevesinde araştırma başlıkları desteklenmektedir Alan Toplam Bütçe Milyon Avro

22 1.2.5) YENİ VE GELİŞEN TEKNOLOJİLER Yeni ve Gelişen Teknolojiler (Future and Emerging Technologies FET) alanı AB Ufuk2020 Programı, Bilimsel Mükemmeliyet bileşeni altında yer almaktadır. Alan, yüksek risk içeren, uzun soluklu, çok disiplinli ve çok ortaklı araştırma faaliyetlerini desteklemektedir. Dolayısıyla alanla radikal teknolojik değişiklikler yaratabilecek yeni fikirlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yeni ve Gelişen Teknolojiler, bu hedefiyle bilinenin ötesindeki araştırmalara odaklanmakta ve özellikle disiplinlerarası araştırmaları destekleyerek yeni bilim dallarının ortaya çıkarılması için gerekli iklimi sağlamaktadır. Dolayısıyla Yeni ve Gelişen Teknolojiler alanıyla, birbirinden oldukça farklı bilim dalları arasında sinerji oluşturulması beklenmektedir. Alan bu anlamda, Avrupa Araştırma Konseyi nin (European Research Council ERC) tamamlayıcısı durumundadır. Bununla beraber, ERC alanında araştırmacılar bireysel olarak desteklenirken FET alanında çok ortaklı çalışmalar desteklenmektedir. Yeni ve Gelişen Teknolojiler alanıyla, bilim ve mühendisliğin yakınlaşması ve dolayısıyla toplum için dönüştürücü etki yaratacak yeni teknoloji alanlarının keşfedilmesi de hedeflenmektedir. Bu anlamda, Yeni ve Gelişen Teknolojiler alanı, bilim ve mühendislikten doğan yüksek riskli araştırmalar ile yeni ve çığır açıcı teknolojilerin keşfedilmesini amaçlamaktadır. Bilinenin ötesine geçme hedefi olan Yeni ve Gelişen Teknolojiler alanının, yeni teknolojilerin keşfedilmesine ön ayak olması ve desteklediği araştırma faaliyetleriyle bilim ve mühendisliği yakınlaştırması beklenmektedir. Konu bağımsız ve konu güdümlü çağrılarıyla iki farklı yaklaşımı bünyesinde barındıran Yeni ve Gelişen Teknolojiler alanı, sanayi ve toplumun gelecekteki ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler aramaktadır. Alan, bu bağlamda üç ana faaliyet başlığını bünyesinde barındırmaktadır: FET Open. Yeni ve sarsıcı teknolojiler keşfetmek amacıyla, konu kısıtından uzak bağımsız bilimsel ve teknolojik araştırmalar desteklenmektedir. Gelecek vaat eden yeni alanların tespiti ve gelişmelerinin sürdürülebilirliği hedeflenmiştir. FET Proactive. Gelişmekte olan alanlar özelinde konu güdümlü araştırmalar desteklenmektedir. FET Flagships. AB FET Flagships (AB Yeni ve Gelişen Teknoloji Öncü Projeleri) kapsamında, küresel problemlerinin çözümü için büyük ölçekli ve disiplinlerarası bilimsel araştırmalar desteklenmektedir. Flagship projelerle, bilimde liderlik ve mükemmeliyet için uluslararası geniş konsorsiyumlar desteklenmekte ve projelerin bu anlamda ulusal programlar ve AB programlarının tamamlayıcısı olarak kullanılması hedeflenmektedir. Böylece Flagship projelerle bilim ve teknolojinin, toplum ve ekonomi üzerindeki dönüştürücü etkisinin artırılması hedeflenmektedir. Bu faaliyet alanlarına ilave olarak, Bilgisayar Bilimleri alanında Yeni Nesil Yüksek Başarımlı Hesaplama (High Performance Computing HPC) alanına ait özel bir FET İnisiyatifi oluşturulmuş ve düşük güç tüketimli gömülü sistemler, ileri modelleme, simülasyon ve büyük veri uygulamalarına yeni çözümler geliştirmesi hedeflenmiştir.

23 Alan Toplam Bütçe 2.7 Milyar Avro

24 2) Öncül Araştırma Bireysel Destekleri Avrupa Araştırma Konseyi - European Research Council (ERC) Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council ERC), öncül (frontier) araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek olan bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirerek fonlamaktadır. ERC tarafından alınan kararlar ERC Bilim Konseyi nde bulunan bilim insanları tarafından alınmakta, değerlendirmeler de yine alanında söz sahibi bilim insanları tarafından yapılmaktadır. ERC bir ev sahibi kuruluş altında çalışacak bir araştırmacıyı ve araştırmacının ekibini destekler. Bu bakımdan diğer Ufuk2020 programlarından farklılık göstermektedir. ERC de konu kısıtlaması yoktur. Fen bilimleri, doğa bilimleri, matematik gibi alanlarla beraber sosyal bilimler, disiplinler arası ya da çok disiplinli alanlardaki projeler de ERC çağrılarına başvurabilir. ERC nin amacı ulusal programlarla fonlanması genellikle zor olan büyük bütçeli ve yüksek riskli/yüksek kazanımlı öncül akademik araştırma projelerine kaynak sağlamaktır. Projenin yürütüleceği kurumun (üniversite, araştırma enstitüsü, özel sektör, vb.) bir AB üyesi veya Türkiye gibi Asosiye ülkede kurulmuş olması şartı aranmaktadır. Ayrıca araştırmacı şu anda Avrupa ya da Asosiye ülkede olmasa da ERC tarafından fonlandığında zamanının %50 sini Avrupa ve/veya Asosiye ülkede geçirmeyi taahhüt ederek başvuru yapabilir. ERC genç ve deneyimli araştırmacıları kendi kulvarlarında daha adil değerlendirebilmek amacıyla 3 tip destek sunmaktadır: 1. Starting Grant (StG) 2. Consolidator Grant (CoG) 3. Advanced Grant (AdG) ERC 2018 Çalışma Programı'nda en az iki en fazla dört araştırmacının bir araya gelerek başvurabileceği SyG çağrısını da desteklerine eklemiştir. 4. Synergy Grant (SyG) ERC bunların dışında, ERC projesi yürüten baş araştırmacılara özel ek destekler de sunmaktadır: 5. Proof of Concept (PoC) 2018 Çağrı Takvimi Starting, Consolidator, Advanced Grant çağrıları yılda bir kez yayınlanır. Proof of Concept çağrıları yılda bir kez yayınlanıp 3 farklı kapanış tarihi vardır. Çağrıların her yıl yaklaşık aynı zamanlarda ve bir kez açılması beklenmektedir. Çağrı açık olduğu sürece başvuru yapılabilir. Fakat hazırlıklarınıza başlamak için çağrının açılmasına gerek bulunmamaktadır. ERC nin tekrar başvurma kurallarını ve doktora tarihlerinizi göz önünde bulunarak gelecek senelerde yayınlanacak çağrılara hazırlanmak ve TÜBİTAK EBAG Programı ndan destek almak

25 mümkündür. Alan Toplam Bütçe 13.1 Milyar Avro

26 3) ULUSLARARASI BURS VE ARAŞTIRMA DOLAŞIM DESTEKLERİ (Marie Sklodowska Curie) Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Destekleri Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Destekleri (MSCA) nitelik ve nicelik olarak araştırma ve teknoloji alanındaki insan potansiyelini güçlendirmeyi, araştırmacıların kariyer gelişimini desteklemeyi, uluslararası ve sektörler arası araştırmacı dolaşımını teşvik etmeyi ve böylece Avrupa yı ve Türkiye yi araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir. MSCA, Ufuk2020 Programı altında, sunduğu yenilikçi ve mükemmel araştırma eğitimi fırsatları; cazip kariyer ve bilgi paylaşımı olanakları, uluslararası ve sektörler arası hareketlilik programları ile araştırmacıların diledikleri araştırma alanında 20 yıldır birlikte çalışmalarını sağlayan bir yapıdır. MSCA kapsamında her yaşa ve her kariyer basamağına uygun bir destek mekanizması mevcuttur. Anılan destek mekanizmaları şunlardır: Bireysel Burslar (Individual Fellowships - IF): Doktora derecesine sahip ya da en az 4 yıl araştırma deneyimine sahip araştırmacılar için burs-destek sağlamaktadır. Bireysel Burslar kapsamında, Avrupa ve Avrupa dışındaki ülkelerde araştırma faaliyetlerini sürdüren ve ülkemize dönmeyi planlayan veya henüz dönmüş araştırmacılar desteklenmektedir. Araştırma-Yenilikçilik Değişim Programı (Research Innovation Staff Exchange - RISE): Asgarî ve azamî deneyim şartı olmadan, her seviyeden araştırmacının kurumunu terk etmeden katılabileceği bir değişim programıdır. RISE Programı kapsamında oluşturulacak konsorsiyumlar aracılığı ile Türkiye ile Avrupa içinden ve dışından ülkeler arasında gerçekleştirilecek araştırmacı personeli, teknik ve idarî personel değişimi yoluyla sektörler (akademi / sanayi) ve ülkeler arası bilgi, teknoloji ve tecrübe transferinin sağlanması hedeflenmektedir. Yenilikçi Eğitim Ağları (Innovative Training Networks - ITN): Henüz doktora derecesini almamış ya da 4 yıldan az araştırma deneyimi olan araştırmacılar için burs-destek imkânı sağlamaktadır. Desteklenen ITN projeleri kapsamında, proje ortağı kuruluşlar yenilikçi bir konuda araştırma yaparken, araştırma pozisyonları açarlar ve kariyerlerinin başındaki araştırmacıları (yüksek lisans, doktora öğrencileri gibi) istihdam ederek eğitirler. Avrupa Komisyonu ise bu projelerde istihdam edilen araştırmacılara burs imkânı sunar. Burslara Katkı Fonu (COFUND): Program kapsamında, Ülkemizde araştırma bursu veren ya da vermeye aday kuruluşlar desteklenmektedir. COFUND ile Türkiye den hâli hazırda araştırma projelerine yönelik burs ve destek mekanizması bulunan ya da böyle bir program oluşturmak isteyen kuruluşların bölgesel, ulusal ve uluslararası burs programlarının oluşturulması veya var olan programların desteklenmesi amacıyla araştırma bursu veren kuruluşlara ek fon sağlanması hedeflenmektedir. COFUND a burs programı başvurusunda bulunan kuruluşun önerileri onaylandığı takdirde Avrupa Komisyonu tarafından fonlanmakta ve böylece ulusal kuruluşlar aracılığıyla burs imkânları sunulmaktadır. Yazılacak proje önerileri tüm araştırma alanlarından olabilmektedir. Araştırmacılar araştırma yapacakları alanları ve sektörleri seçmekte serbesttirler. MSCA fırsatları üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının, araştırma altyapılarının, araştırma yapmakta olan sivil toplum kuruluşlarının, KOBİ lerin ve büyük sanayi kuruluşlarının katılımına açık olup, merkezinde araştırma ve yenilikçilik kavramlarını tutmaktadır. Hazırlanacak proje önerilerinin araştırma yapmayı önerirken, mutlaka uluslararası hareketliliği içermesi de beklenmektedir. Bu bağlamda, projelerde yer alan araştırmacılar

27 kariyer gelişimlerini sağlamak için bir ülkeden başka bir ülkeye giderek araştırma yapmayı kabul ederek fonlanırlar. Marie Skłodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları hakkında güncel gelişmeleri MSCA Türkiye ekibini takip ederek en hızlı, en doğru şekilde elde edebilirsiniz. Her türlü soru ve bilgi taleplerinizi bizlere aracılığı ile iletebilirsiniz. ( )

28 4) KOBİ ARACI Uluslararası düzeyde değer yaratacak inovatif bir fikirdir. Proje Teknolojik olgunluk seviyesi (TRL) en az 6 olması beklenmektedir. Bütçe ; Faz 1 projeler için AVRO Faz 2 projeler için AVRO KOBİ ARACININ AVANTAJLARI Tek başına KOBİ lerin konsorsiyum kurmadan başvuru yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Her sektörden KOBİ lerin Araştırma ve İnovasyon faaliyetlerine destek verilmektedir. Proje Teklif Çağrıları her zaman açıktır. Teminatsız Ön Ödeme yapılabilir Ticarileşme amaçlı Koçluk Desteği sağlanmaktadır. ( )

29 4) TÜBİTAK UFUK2020 DESTEK ÖDÜLLERİ 4.1) U2020 Seyahat Desteği DESTEĞİN TANIMI VE KAPSAMI U2020 Seyahat Desteği, Ufuk2020 (Horizon 2020) Programı'na sunulacak projelerde yer almak isteyen proje yürütücüsü adaylarının proje pazarları, bilgi günleri, konsorsiyum toplantıları ve TÜBİTAK tarafından uygun görülebilecek diğer toplantılara ve etkinliklere katılımı için verilir. U2020 Seyahat Desteği, Ufuk2020 Programı na sunulacak projelerde yer almak isteyen akademisyenler ile kamu sektörü veya özel sektör çalışanı olan proje yürütücüsü adaylarına yöneliktir. Adaylar, aşağıda belirtilen etkinlikler için U2020 Seyahat Desteğinden yararlanılabilir: Ufuk2020 kapsamında başvuruda bulunmak istenen çağrıya yönelik olarak gerçekleştirilen ve Avrupa Komisyonu Horizon 2020 resmî web sayfası ve/veya Avrupa Komisyonu nun Europe 2020 İnisiyatiflerinin web sayfalarında yer alan Ufuk 2020 çağrılarına yönelik proje pazarları ve bilgi günleri, Avrupa Teknoloji Platformu, Avrupa Sanayi Birliği benzeri stratejik ağlar yoluyla düzenlenen toplantılar, Proje koordinatör adayı tarafından, resmi yazı ile ya da e-posta yoluyla davet edilen konsorsiyum toplantıları, Proje yürütücüsü adayının talep etmesi durumunda TÜBİTAK ın onay vereceği diğer toplantılar. Destek sürekli başvuruya açıktır ve online olarak başvuru yapılır. Başvuru sonrasında ıslak imza gerektiren belgeler TÜBİTAK a posta yoluyla iletilmelidir. ( )

30 4.2)Marie Curie Proje Ön Değerlendirme Desteği DESTEĞİN TANIMI VE KAPSAMI Marie Skłodowska-Curie Proje Ön Değerlendirme Destek Programı kapsamında, Marie Sklodowska-Curie Bireysel Araştırma Bursları (Marie Sklodowska-Curie Individual Fellowships MSCA IF) çağrısına sunulacak proje önerilerinin, projeler sunulmadan önce, bu konulardaki başvuruları değerlendirme konusunda uzman kişi ve kuruluşlarca incelenmesi amacıyla ön değerlendirme desteği verilir. MSCA IF Proje Ön Değerlendirme Desteği, proje önerilerini Avrupa Komisyonu na sunmaya hazır hale getirmiş araştırmacılara yöneliktir. Söz konusu destekten MSCA IF Burslarına başvuracak olan ve proje önerisinde araştırmalarının en az 1 yıllık kısmını Türkiye'de gerçekleştirmeyi taahhüt eden araştırmacılar faydalanabilmektedir. Bir başka deyişle, Türkiye'den Avrupa dışına giden ve en az 12 ay Türkiye'ye geri dönen (Global Fellowship), yurt dışından Türkiye'ye ay süreyle gelen araştırmacıların başvuruları kabul edilmekte; Türkiye'den Avrupa'daki herhangi bir kuruluşa gitmek üzere başvuru yapan araştırmacıların (geri dönüş şartları olmadığı için) başvuruları kabul edilmemektedir. MSCA IF Çağrısı kapsamında proje önerisinin Avrupa Komisyonu nun belirlediği değerlendirme kriterlerine göre yazılmış olması gerekmektedir. Proje ön değerlendirme hizmeti, araştırmacı tarafından yazılı hale getirilmiş proje önerisinin uzman kişi veya kuruluşlar tarafından incelenmesi, gerekli iyileştirme ve düzeltmelerin yapılması ve başvuru gerçekleştirilinceye kadarki süreçte danışmanlık desteği verilmesini kapsar yılı için başvurular 12 Nisan Ağustos 2018 tarihleri arasında açık olacaktır. Destek faydalanıcıları, projeleri eşik üstünde kaldığı veya başarılı olduğu takdirde eşik üstü ve başarı ödüllerine de başvuru yapabileceklerdir. ( )

31 4.3)Başarı Ödülü ÖDÜLÜN TANIMI VE KAPSAMI Ufuk2020 ye sunulup Avrupa Komisyonu, Ortak Teknoloji Girişimleri, ERC, EURAMET veya Eurostars tarafından bağımsız hakemlerce değerlendirildikten sonra desteklenen proje önerilerine verilecek olan ödüldür. Ödüle hibe sözleşmesi imzalandıktan sonra başvuru yapılabilir. Başarı ödülünün, %80 i proje yürütücüsü ve varsa proje ekibine, %20 lik kısmı ise genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri hariç olmak üzere proje yürütücüsünün kuruluşuna ödenir. MSCA IF ve ERC Projeleri için ödül yalnızca proje yürütücüsüne ve kuruluşuna ödenir. Başarı ödülünün %20 lik kısmının proje yürütücüsünün kuruluşuna ödenmediği durumlarda, ödülün tamamı proje yürütücüsüne ve varsa proje ekibine ödenir. Başarı ödülünde 2. ve devam eden ödemeler için, Avrupa Komisyonu'ndan alınan her ödemeden sonra ödeme belgeleri ile başvuru yapılmalıdır. ( )

32 4.4)ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı DESTEK PROGRAMININ TANIMI VE KAPSAMI ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAGP), Türkiye araştırma camiasının 13,1 milyar luk dünyadaki en iyi araştırmacıları destekleyen ERC Programından azami ölçüde faydalanabilmesi için oluşturulmuştur. Program ERC ye proje sunmayı planlayan araştırmacıların hazırlık sürecinde ihtiyaç duyacağı proje yazma-sunma eğitim desteği, proje ön değerlendirme desteği ile mülakat eğitimi desteğini kapsamaktadır. ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAGP) için önce genel başvuru yapılmalıdır. Genel başvurusu TÜBİTAK tarafından onaylanan ve kendisine bildirilen araştırmacılar aşağıda belirtilen alt desteklere başvuru yapabileceklerdir. Proje Yazma-Sunma Eğitimi Desteği Proje Ön Değerlendirme Desteği ERC Mülakat Eğitimi Desteği EBAG Programı başvuruya sürekli açıktır. Bununla beraber, destek sürecinin daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla genel başvuruların, başvuruya konu ERC çağrısının kapanmasından en az 1,5 ay önce tamamlanmış olması gerekmektedir. Sistemsel başvurunun tamamlanmasının hemen ardından değerlendirme süreci başlamaktadır. Bu nedenle başvuru sahiplerinin başvurularını tamamlamak için son tarihe kadar beklememeleri değerlendirme sürecin bir an önce başlayabilmesi için özellikle tavsiye edilir. Destek faydalanıcıları, projeleri eşik üstünde kaldığı veya başarılı olduğu takdirde eşik üstü ve başarı ödüllerine de başvuru yapabileceklerdir. ( )

33 4.5)U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı DESTEK PROGRAMININ TANIMI VE KAPSAMI U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı, Ufuk2020 ye koordinatör olarak başvuruda bulunacak, Türkiye de faaliyet gösteren kuruluşlarda görev yapmakta olan proje koordinatör adaylarına ve onların ekiplerine yönelik bir destek programıdır. Program kapsamında beş alt destek bulunmakta olup bu alt destekler Konsorsiyum Kurma Amaçlı Seyahat Desteği, Konsorsiyum Kurma Amaçlı Organizasyon Desteği, Proje Yazma-Sunma Eğitimi Desteği, Proje Yazdırma Desteği ve Proje Ön Değerlendirme Desteği dir. U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı na yapılan genel başvurunun onaylanmasının ardından alt desteklerin her biri için yeni başvuru yapılması ve TÜBİTAK tan onay alınması gerekmektedir. Bu başvurularda hizmet alınacak uzman kişi/kuruluşun kriterlere uygunluğu veya eğitim/seyahat/organizasyon gerçekleştirilecekse amacına bakılarak değerlendirme yapılmaktadır. BAŞVURU SÜRELERİ U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı'na yapılan başvuruların, başvuruya konu Ufuk2020 çağrısının kapanmasından en az 2 ay önce tamamlanmış olması gerekmektedir. Süre kısıtı aşağıdaki Çağrılar için farklılaştırılmıştır: o KOBİ Aracı, FAZ1 ve FAZ2 Projelerinde çağrı kesim tarihlerinden (cut-off) 1.5 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o JU-JTI Çağrılarına sunulacak projelerde, projenin sunulacağı çağrının kapanış tarihinden itibaren 1 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o İki aşamalı çağrıların ikinci aşamasına sunulacak projeler için çağrı kapanış tarihinden 1 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o EUROSTARS alanına sunulacak projeler için çağrı kapanış tarihinden 2 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. o INNOSUP çağrılarına sunulacak projeler için çağrı kapanış tarihinden 1,5 ay öncesine kadar başvurunun tamamlanmış olması gerekmektedir. ALT DESTEKLER Konsorsiyum Kurma Amaçlı Seyahat Desteği, potansiyel koordinatör adaylarının ve proje ekip üyelerinin, proje önerileri kapsamında konsorsiyum oluşturabilmeleri için toplantılara veya etkinliklere katılımları ve/veya Avrupa Komisyonu nezdinde görüşmeler gerçekleştirmek amacıyla kullanabilecekleri destektir. Onaylanan her bir koordinatörlüğü destekleme programı başvurusu kapsamında, en çok dört seyahat desteklenir. Konsorsiyum Kurma Amaçlı Organizasyon Desteği, koordinatör adayının ve kendi araştırma ekibi üyelerinden bir kişinin, yurtiçi veya yurtdışında düzenleyecekleri ve en çok iki gün sürecek konsorsiyum toplantıları için verilen destektir. Proje Yazma-Sunma Eğitimi Desteği, koordinatör adaylarının proje fikirlerini yazılı bir

34 projeye dönüştürebilmelerine ve Avrupa Komisyonu na sunabilmelerine olanak sağlamak amacıyla, söz konusu koordinatör adaylarının veya proje ekip üyelerinden en fazla iki kişinin bu konuda tecrübeli kuruluşlardan alacakları eğitimlere katılım ücretlerini ve etkinliğe katılıma ilişkin seyahat masraflarını kapsar. Proje Yazdırma Desteği, kriterlere uyan uzman kişi ve kuruluşlardan proje yazdırma hizmeti alınması için verilen destektir. Proje Ön Değerlendirme Desteği, koordinatör adaylarının yazılı hale getirdikleri proje önerilerini, Avrupa Komisyonu na sunmadan önce, kriterlere uyan uzman kişi veya kuruluşlara inceletmeleri için verilen destektir. Destek faydalanıcıları, projeleri eşik üstünde kaldığı veya başarılı olduğu takdirde eşik üstü ve başarı ödüllerine de başvuru yapabileceklerdir. ( )

35 4.6) COST Aksiyonu Teşvik Ödülü ÖDÜLÜN TANIMI VE KAPSAMI COST Aksiyonu Teşvik Ödülü, COST (European Cooperation in Science and Technology) un ilgili birimi tarafından onaylanmış ve kontratı imzalanmış olan aksiyonlarda, Ana Teklif Sahibi konumunda bulunan araştırmacılara yönelik olarak verilen ödüldür. Ödüle başvuruda bulunan araştırmacıların, Türkiye de yerleşik kuruluşlarda görev yapıyor olması gerekmektedir. Ödüle başvuruda bulunulabilmesi için, ilgili aksiyona ilişkin kontratın, ilgili Usul ve Esaslar ın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir tarihte imzalanmış olması gerekmektedir. Araştırmacıların, önerilmesi sırasında uzman katılımcı sıfatıyla yer aldıkları aksiyonlar, Teşvik Ödülü nün kapsamı içinde yer almamaktadır. Ödül miktarı 10,000 Avro'dur. ( )

AVRUPA BİRLİĞİ HORIZON 2020 PROGRAMI

AVRUPA BİRLİĞİ HORIZON 2020 PROGRAMI HORIZON 2020 PROGRAMI AVRUPA BİRLİĞİ HORIZON 2020 PROGRAMI AB Çerçeve Programları ve Horizon 2020 Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) Avrupa nın bilim ve teknoloji politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması

Detaylı

ncpmobility@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020 Sunum İçeriği AB Çerçeve Programları Genel Bilgisi Marie S. Curie Alanı Genel Bilgisi Marie S. Curie Alanı 2019

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI

AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi http://euoffice.istanbul.edu.tr http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Detaylı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Ufuk 2020 Programı İlknur YILMAZ Ufuk2020 Enerji Alanı Ulusal İrtibat Noktası Sunum İçeriği Uluslararası İşbirliği Vizyonu Çerçeve Programlar U2020 Vizyonu ve Yol

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Damla OR CEYHAN UİDB Destekleri Sorumlusu 18 Aralık 2018, Ankara Destek ve Ödül Programı Temel hedef, U2020 geri

Detaylı

Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Destek Sağlayan Kuruluş: AB Program Kodu ve Adı: H2020- Bilimsel Mükemmeliyet Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Program Kapsamı: Marie Skłodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı 80 Milyar bütçe

Detaylı

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN ÖZŞAHİN Ulusal İrtibat Noktası Hacetepe Üniversitesi, Ankara 17 Haziran 2014, Salı Sunum İçeriği Marie Skłodowska

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER 1. Ödülün Tanımı ve Kapsamı Eşik üstü ödülü, U2020

Detaylı

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları

Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Selcen Gülsüm ASLAN ÖZŞAHİN Ulusal İrtibat Noktası -UME 17 Nisan 2014, Perşembe Sunum İçeriği Marie Skłodowska Curie Terminolojisi

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI DUYURU DOKÜMANI

KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI DUYURU DOKÜMANI 1. Desteğin Tanımı ve Kapsamı U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı, U2020 ye koordinatör olarak başvuruda bulunacak, Türkiye de faaliyet gösteren kuruluşlarda görev yapmakta olan proje koordinatör

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI EŞİK ÜSTÜ ÖDÜLLER 1. Ödülün Tanımı ve Kapsamı Eşik üstü ödülü, U2020

Detaylı

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi) Tanıtımı Dr. Olcay Özçakır 16.12.2014 HT-TTM: Yapılanma Kuruluş : 2008 Temmuz (Hacettepe Teknokent A.Ş. nin bir alt birimi) Şirketleşme (A.Ş.) :

Detaylı

Ahmet Furkan ÇİFTÇİ. HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu

Ahmet Furkan ÇİFTÇİ. HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu HORIZON (UFUK) 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Bilgilendirme Sunumu Ahmet Furkan ÇİFTÇİ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası Marie

Detaylı

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları 7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları Seda GÖKSU AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı 7.ÇP SSH Araştırma Alanı 7.ÇP SSH alanı projelerine nasıl ortak olabilirim?

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür Sağlık Sektörü Ulusal Ekonomimiz Açısından Kritik Sağlık Harcaması/GSYİH 2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür 10 % 9 8 7 6 5,4 5,3 5,4 5,4 5,8 6,0 6,1 6,1 5,6 5,3 5,4 5 4

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI 1. Desteğin Tanımı ve Kapsamı U2020

Detaylı

KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI DUYURU DOKÜMANI

KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI DUYURU DOKÜMANI 1. Desteğin Tanımı ve Kapsamı U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı, U2020 ye koordinatör olarak başvuruda bulunacak, Türkiye de faaliyet gösteren kuruluşlarda görev yapmakta olan proje koordinatör

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI. Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN

AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI. Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN Ulusal İrtibat Noktası 30 Mayıs 2016, Kırıkkale Üniversitesi UFUK 2020 Programı 2 Ufuk 2020 Programı Ufuk

Detaylı

Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı

Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı Ufuk 2020 Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Numan GÖLÜKCÜ Marie Sklodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları Ulusal İrtibat Noktası & Ulusal Uzmanı 04.03.2016 Marie Sklodowska

Detaylı

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım Horizon

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü AB Ar-Ge Politikaları 2003-2011 2011 Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü İçerik Avrupa Araştırma Alanı AB Ar-Ge Politikaları Araçları Avrupa Çapında Bölgesel Düzeyde Ulusal Düzeyde AB Ar-Ge

Detaylı

Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020

Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020 Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020 Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK Sunum İçeriği AB Çerçeve Programları Genel

Detaylı

HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması

HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması Pınar ÇETİN Güvenli Toplumlar Ulusal İrtibat Noktası ncpsecurity@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma

Detaylı

Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi H2020 PROGRAMI Marie Curie IF-GF Fellowship TIP FAKÜLTESİ ŞEBNEM DOĞAN Teknokent Gn. Md.Yrd. --- TTO Yöneticisi Ankara Üniversitesi TEKNOKENT-Gölbaşı 23 Kasım

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI BAŞARI ÖDÜLLERİ

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI BAŞARI ÖDÜLLERİ TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI 1. Ödülün Tanımı ve Kapsamı BAŞARI ÖDÜLLERİ U2020 ye sunulup Avrupa Komisyonu,

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

Mentor Eğiticisi Çağrısı

Mentor Eğiticisi Çağrısı TÜBİTAK TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI Mentor Eğiticisi Çağrısı Bu çağrı duyurusu,

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Oğuz YAPAR TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi KOBİ Yararına Araştırma Ulusal İrtibat Noktası İleri Teknoloji Ürünlerinde İhracatın

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

ncpmobility@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020 Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK Sunum İçeriği

Detaylı

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Dijitalleşme Nedir? İmalat sanayide dijitalleşme, dijital teknolojilerden VERİMLİ, ETKİLİ VE ETKİN bir şekilde faydalanılmasıdır. Bu sayede, aynı

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Gürsel Fırat GEDİKLİ Horizon 2020 Yasal ve Finansal Konular Ulusal İrtibat Noktası 1 Çerçeve Programlarına Katılım Çerçeve Programlarına

Detaylı

TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu

TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından, Türkiye araştırma camiasının 13,1 milyar luk dünyadaki en iyi araştırmacıları

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI BAŞARI ÖDÜLLERİ

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI BAŞARI ÖDÜLLERİ TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI 1. Ödülün Tanımı ve Kapsamı BAŞARI ÖDÜLLERİ U2020 ye sunulup Avrupa Komisyonu,

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2018 TÜBİTAK Destekleri 2 1995 2017 Yılları Arasında Ne Yapıldı? 34.874 Proje Başvurusu Desteklenen 18.872 Proje 7,1 Milyar TL Destek* 12,7

Detaylı

TÜBİTAK Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı

TÜBİTAK Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi AB Çerçeve Programları Genel Bilgisi Marie S. Curie Bireysel

Detaylı

Genç Akademisyenler İçin Yurt Dışı Burs Olanakları

Genç Akademisyenler İçin Yurt Dışı Burs Olanakları Genç Akademisyenler İçin Yurt Dışı Burs Olanakları Özge Nur KANAT Proje Geliştirme Uzman Yardımcısı ozge.nur.kanat@ankaratto.com 0539 486 86 77 Mayıs 2018 Ankara Buğra KOŞAL Proje Yönetim Uzmanı bugra.kosal@ankaratto.com

Detaylı

TURKEY IN HORIZON 2020 ALTUN/HORIZ/TR2012/ /SER/005. H2020 Genel Eğitim. Toplumsal Sorunlar

TURKEY IN HORIZON 2020 ALTUN/HORIZ/TR2012/ /SER/005. H2020 Genel Eğitim. Toplumsal Sorunlar TURKEY IN HORIZON 2020 ALTUN/HORIZ/TR2012/0740.14-2/SER/005 H2020 Genel Eğitim Toplumsal Sorunlar Toplumsal Sorunlar H2020, Avrupa 2020 stratejisinin politika önceliklerini yansıtan, Avrupa'da vediğer

Detaylı

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Destek ve Ödül Programı Gürsel Fırat GEDİKLİ Horizon 2020 Yasal ve Finansal Konular Ulusal İrtibat Noktası 1 Çerçeve Programlarına Katılım Çerçeve Programlarına

Detaylı

TÜBİTAK. Horizon 2020 Programı. 29 Aralık 2014

TÜBİTAK. Horizon 2020 Programı. 29 Aralık 2014 Horizon 2020 Programı 29 Aralık 2014 Avrupa Birliği Araştırma ve Geliştirme Programları 2 AB Çerçeve Programlarının Temel Özellikleri 3-5 yıl sonra pazara sunulacak ürünler Avrupa Komisyonu na doğrudan

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2017_Antalya TÜBİTAK - TEYDEB TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji

Detaylı

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler. Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi

Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler. Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Ulusal Destekler ve AB Çerçeve Programları nda KOBİ ler Betül MACİT TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Yenilik nedir? Bir ürün ya da hizmetin ilk fikrinin oluşmasını buluş (icat keşif),

Detaylı

AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ. Hizmete Özel

AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ. Hizmete Özel AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİSA HAKKINDA ÜRETİM ELEKTRİK DAĞITIM TİCARET & OPTİMİZASYON PERAKENDE & SATIŞ ARGE NEDİR? Araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge), insan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi

Detaylı

MSCA IF ÖN DEĞERLENDİRME DESTEĞİ

MSCA IF ÖN DEĞERLENDİRME DESTEĞİ TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI MSCA IF ÖN DEĞERLENDİRME DESTEĞİ 1. Desteğin Tanımı ve Kapsamı Marie

Detaylı

FAST TRACK to INNOVATION (YENİLİĞE HIZLI ERİŞİM)

FAST TRACK to INNOVATION (YENİLİĞE HIZLI ERİŞİM) FAST TRACK to INNOVATION (YENİLİĞE HIZLI ERİŞİM) Yeniliğe Hızlı Erişim (FTI) FTI; Pazara yakın yenilikleri Konu-güdümsüz olarak destekleyen Tüm tip katılımcılara açık Ufuk 2020 pilot programıdır. Ana Amaçlar

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI 1. Desteğin Tanımı ve Kapsamı U2020

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

Sunum İçeriği TÜBİTAK

Sunum İçeriği TÜBİTAK Sunum İçeriği 2 TEYDEB KURULUŞ AMACI Teknoloji veyenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY «Arayüz yapılarının kullanıcı odaklı yaklaşımlarla ihtiyaca yönelik hizmetler verebilmesi için kapasitelerinin ve yetkinliklerinin arttırılması» Proje Ekibi Yürütücü: Marmara

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

MERKEZLER TOPLANTISI Prof. Dr. İrem Dikmen Toker

MERKEZLER TOPLANTISI Prof. Dr. İrem Dikmen Toker http:// www.metu.edu.tr MERKEZLER TOPLANTISI Prof. Dr. İrem Dikmen Toker 20 Kasım 2014 Merkezler için İşbirliği Geliştirme Programı (MİGEP) Kalkınma Bakanlığı Araştırmacı Yetiştirme Programı MİGEP kapsamındaki

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı

AVRUPA BĐRLĐĞĐ ICT PSP PROGRAMI 2012 ÇAĞRISI SONUÇLARI AÇIKLANDI

AVRUPA BĐRLĐĞĐ ICT PSP PROGRAMI 2012 ÇAĞRISI SONUÇLARI AÇIKLANDI AVRUPA BĐRLĐĞĐ ICT PSP PROGRAMI 2012 ÇAĞRISI SONUÇLARI AÇIKLANDI ICT PSP Programının 2012 Çağrısına ilişkin ilk değerlendirme sonuçları Avrupa Komisyonu tarafından açıklanmıştır. Programın 2012 Yılı Çağrısında,

Detaylı

HT-TTM Proje Ofisi. Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü

HT-TTM Proje Ofisi. Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü 1 HT-TTM Proje Ofisi Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi bünyesinde bulundurduğu proje destek ofisi ile Hacettepe Üniversite sindeki araştırmacıların ulusal ve uluslararası

Detaylı

KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ

KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ TÜBİTAK DESTEKLERİ KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Özel sektör kuruluşlarının, Ar-Ge faaliyetlerini teşvik ederek, Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda

Detaylı

TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu

TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından, Türkiye araştırma camiasının 13,1 milyar luk dünyadaki en iyi araştırmacıları

Detaylı

Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA)

Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA) Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları (MSCA) Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi Marie S. Curie Alanı

Detaylı

ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI

ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI TANITIM TOPLANTISI GÜNDEM İkili İş Birlikleri COST Horizon 2020 Erasmus+ Başvuru Yolları İKİLİ İŞ BİRLİKLERİ İkili Proje Destekleri Çeşitli ülkelerle hükümetlerarası /kurumlararası

Detaylı

TÜBİTAK Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları

TÜBİTAK Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi Marie S. Curie Alanı Genel

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Orta Gelir Tuzağından Kurtulmak...

Orta Gelir Tuzağından Kurtulmak... Orta Gelir Tuzağından Kurtulmak... 2008 Yılı Kişi Başına Düşen Milli Gelir (ABD=100, log %) Orta gelir tuzağını aşmanın tek yolu teknoloji yoğun Ar-Ge ve eğitime önem vermek Orta Gelir Tuzağını Aşmış Ekonomiler

Detaylı

TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu

TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı Başvuru Kılavuzu TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından, Türkiye araştırma camiasının 13,1 milyar luk dünyadaki en iyi araştırmacıları

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir?

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. İlki 1984 yılında

Detaylı

Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Destekleri AYRINTILI BİLGİ NOTU

Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Destekleri AYRINTILI BİLGİ NOTU Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Destekleri Odak Noktası: Kariyer gelişimi ve Hareketlilik AYRINTILI BİLGİ NOTU Marie Skłodowska Curie Action (MSCA) nitelik ve nicelik olarak

Detaylı

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME)

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) AB 7. Çerçeve eve Programı KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI (PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) MELİS S YURTTAGÜL KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI ULUSAL İRTİBAT NOKTASI AB 6. Çerçeve eve Programı (2002-2006) 2006)

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ KISIM Temel İlkeler, Tanımlar ve Uygulama Alanı BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara 2 TEYDEB -Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! Erasmus+ Okul Okul Eğitimi Programı AMAÇLARI Eğitimde kaliteyi artırmak, Program ülkeleri okullar ve eğitim personeli arasında işbirliğini güçlendirmek Erasmus+ Okul Hedef

Detaylı

İzmir Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu

İzmir Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu 2018, İZKA Tüm hakları saklıdır. Bu eserin tamamı ya da bir bölümü, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kullanılmadan önce hak sahibinden 52. Maddeye

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

TÜBİTAK Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları

TÜBİTAK Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Araştırma Programları ve Bursları Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası Bilgi Günü Gündemi Marie S. Curie Alanı Genel

Detaylı

Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı ve TÜBİTAK Destekleri

Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı ve TÜBİTAK Destekleri Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı ve Destekleri A. Serhat YILDIRIM, SC2 Ulusal İrtibat Noktası 22.11.2016, Erzurum Sunum İçeriği Horizon 2020 Programı ve Bileşenleri Proje Tipleri ve Fonlama Modelleri

Detaylı

Avrupa Birliği Çerçeve Programları Ufuk 2020 Programı

Avrupa Birliği Çerçeve Programları Ufuk 2020 Programı Avrupa Birliği Çerçeve Programları Ufuk 2020 Programı Serkan Üçer Ufuk 2020 INFRA ve FET Alanları Ulusal İrtibat Noktası Araştırmada Uluslararasılaşma Küresel Ağlar AB ÇERÇEVE PROGRAMLAR İKİLİ İŞBİRLİKLERİ

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler; teknik destek ve

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan Orta Gelir Tuzağı Yenilik Ekonomileri * Bilgi yoğun teknolojiye odaklanma

Detaylı

ncpmobility@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Ufuk 2020 Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Skłodowska-Curie Ulusal Uzmanı ve Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK Sunum İçeriği

Detaylı

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Gökhan Özertan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 6 Mart 2017 Gökhan Özertan Tarımın Geleceği 6 Mart 2017 1 / 13 Dünya Tarımında Gelişmeler Tarımın fiziksel, sosyal

Detaylı

PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ VE 2013 YILI ÇAĞRISI

PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ VE 2013 YILI ÇAĞRISI BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI (2007-2013) PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ VE 2013 YILI ÇAĞRISI Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Gündem İş programının yaklaşımı İş programının

Detaylı

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası Kapsam AB Bölgesel Politikası ve Araştırma Politikası Etkileşimi Araştırma Politikası

Detaylı

ULUSLARARASI ARAŞTIRMACI DOLAŞIMI DESTEK PROGRAMLARI. Ulusal /Uluslararası Burslar ve Araştırma İmkanları: TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Programları

ULUSLARARASI ARAŞTIRMACI DOLAŞIMI DESTEK PROGRAMLARI. Ulusal /Uluslararası Burslar ve Araştırma İmkanları: TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Programları ULUSLARARASI ARAŞTIRMACI DOLAŞIMI DESTEK PROGRAMLARI Ulusal /Uluslararası Burslar ve Araştırma İmkanları: TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Programları Giriş Bu broşürde farklı deneyim seviyelerindeki araştırmacıların

Detaylı

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA İÇERİK 1 2 3 4 TEMEL BİLGİLER GENEL KURALLAR REHBER DOKÜMANLAR ÇAĞRI BAŞLIKLARI 5 BAŞVURU SÜRECİ 6 DEĞERLENDİRME

Detaylı

AVRUPA İŞLETMELER AĞI PROJESİ

AVRUPA İŞLETMELER AĞI PROJESİ AVRUPA İŞLETMELER AĞI PROJESİ İşletmelerin ve Kobilerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) COSME, AB nin Lizbon Hedefleri ile uyumlu, 2014-2020 yılları için öngörülen büyüme ve istihdam hedeflerine

Detaylı

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMI KOBİ LERE YÖNELİK FIRSATLAR Betül MACİT Bilimsel Programlar Uzmanı 15 Ekim 2012 Başkent OSB ANKARA AB 7.ÇP Yapısı Özel Programlar İşbirliği Özel Programı (32,3 milyar 10 Tematik Alan

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

AB 7. Çerçeve Programı. Araştırma Programları ve Bursları. Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012

AB 7. Çerçeve Programı. Araştırma Programları ve Bursları. Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012 AB 7. Çerçeve Programı Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları Tuğba ARSLAN KANTARCIOĞLU Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası 28.06.2012 Ulusal ve Avrupa Destekli Fon Fırsatları ULUSAL AVRUPA TÜBİTAK

Detaylı