İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I BETONARME KALIPLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I BETONARME KALIPLARI"

Transkript

1 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I BETONARME KALIPLARI

2 TANIM Betonun mimari ve statik açıdan gerekli formu almasını sağlayan ve beton yeterli dayanım kazanıncaya kadar onu taşıyan yardımcı yapı elemanlarına kalıp yada kalıp iskelesi denir.

3 KALIPLARIN BAŞLICA GÖREVLERİ Betonarme elemanlara gerekli boyut ve şekli vermek, Taze beton ağırlıklarını, taze beton basınçlarını ve beton dökümü sırasında ortaya çıkan ilave yükleri taşımak, Beton dökümü sırasında ortaya çıkabilecek darbe ve titreşim etkilerine dayanmak.

4 KALIPTAN BEKLENEN GENEL ÖZELLİKLER Kalıp temiz, ölçülere uygun ve sızdırmaz olmalıdır, Az parça ile kurulabilmelidir, Kalıp elemanlarını birleştiren bağlantı elemanlarının kullanılışı kolay olmalıdır, Beton ağırlığından ve beton dökümünden dolayı ortaya çıkan yükleri şartnamelerin öngördüğü güvenlikle taşımalıdır, Büyük yüzeyli kalıp elemanlarının ağırlıkları vinç kapasitesini aşmamalıdır, Basit detaylarla çözülebilmelidir, Ekonomik olmalıdır.

5 KALIP VE İSKELE YÜKLERİ Kalıp ve iskelelerin boyutlandırılması için düşey yük olarak kalıp ve iskelenin kendi ağırlığı, dökülen ve bazı yerlerde yığın durumunda olabilecek taze betonun ağırlığı, beton taşıma araçlarının ağırlığı, beton dökülürken meydana gelen çarpma etkisi ve işçilerin ağırlıkları göz önüne alınmalıdır.

6 KALIP VE İSKELE YÜKLERİ Özellikle plastik ve akıcı kıvamdaki betonlarda sıkıştırma vibratörle yapıldığı zaman her kıvamdaki taze betonun yan kalıplara aktaracağı hidrostatik yanal basınç etkisi göz önünde tutulmalıdır.

7 KALIP VE İSKELE DESTEKLERİ Kalıp ve iskeleler yatay kuvvetleri güvenli olarak zemine aktarabilecek şekilde enine ve boyuna desteklenmelidir. İskele destekleri genel olarak üçgen oluşturacak biçimde düzenlenmelidir. Kalıp dikmeleri ilgili standartlara uygun yapılmalı veya ahşap kullanılıyorsa ikinci ve üçüncü sınıf keresteden seçilmelidir.

8 KALIP SİSTEMİNİN FONKSİYONLARI Bir kalıp sistemini meydana getiren kısımlar fonksiyonlarına göre, 1. Kaplama ve 2. İskele olmak üzere iki kısma ayrılır.

9 KALIP KAPLAMASI Beton veya betonarme yapı elemanına istenilen şeklin verilmesini sağlayan, doğal veya yapay ahşap, metal veya plastik levhalarla yapılan kalıp yüzeyidir.

10 KALIP İSKELESİ Yeni dökülen betonun kalıp kaplamasına yaptığı basınç ve yükleri taşıyan kısımdır. Kalıp iskelesi ahşap kama, dikme, kiriş, çapraz kuşaklardan ve ayarlı boru dikmelerle yapılır.

11 KALIP İSKELESİ Sertleşmemiş beton hareketinde ani yüklenmeler olabileceği, tamamlanan kısımların kendilerini taşır hale gelinceye kadar kalıp ve iskelesine taşıtılması diğer taraftan güvenli ve kolay bir sökme sağlanması düşünülmelidir.

12 KALIP İSKELESİ Değişik yapı elemanlarının kolay teşkili, kalıpların mümkün olduğunca çok kullanılabilmesi, beton dış ve iç yükünün düzgün olması gibi şartlarda göz önüne alınmalıdır.

13 KALIP SÜRELERİ VE KALIP ALMA Betonun yeterli dayanım kazandığından emin olmadan yapının hiçbir bölümünde kalıp veya dikme yerinden oynatılmamalıdır. Beton dökümü işinin bitimi ile kalıp sökme arasında geçecek süre, kullanılacak çimentonun cinsine, betonun dayanım kazanma hızına, su/çimento oranına, yapı yükünün cinsine, etkilerin büyüklüğüne ve hava koşullarına bağlıdır. Don olayı sonrasında, özellikle kalıp almaya devam etmeden betonun prizini yaparak yeter derecede sertleşip setleşmediği veya sert görünüp soğuk etkisi ile donmuş olup olmadığı araştırılmalıdır.

14 KALIP SÜRELERİ VE KALIP ALMA Elverişsiz ve özellikle donma olan havalarda kalıp alma süresi hakkındaki karar, yapının betonu ile aynı koşullar altında sertleşmiş numuneler üzerinde yapılacak basınç deneyi sonuçlarına göre verilmelidir. Yedek dikmeler kalıp söküldükten sonra çimento türü de göz önünde bulundurularak yeterli bir süre daha yerlerinde bırakılmalıdır. Bu sürelerde sıcaklığın +5 o C den aşağı düştüğü günler hesaba katılmamalıdır. Kagir yığma veya betonarme karkas yapılarda lento, kiriş, döşeme ve merdivenlerin betonları döküldüğünde, beton prizini tam olarak yapıncaya kadar ağırlığını kalıplar taşır. Betonarme temel, kolon, duvar ve hatıllarda yan basınçları karşılar.

15 KALIPLARIN SINIFLANDIRMASI Çeşitli bakımlardan sınıflandırarak kalıpları incelemek mümkündür. Mesela kullanma tarzı ve hareket şekline göre, dört grupta toplamak mümkündür: 1.Sabit kalıplar, 2.Düşey hareketli kalıplar; tırmanan, kayan kalıplar, 3.Hazır kalıplar, prefabrikasyon işlerindeki kalıplar, 4.Yatay hareketli kalıplar.

16 MALZEME TÜRLERİNE GÖRE KALIP ÇEŞİTLERİ Kalıplar malzemelerine göre üç gruba ayrılır: Ahşap Plastik Metal

17 MALZEME TÜRLERİNE GÖRE KALIP ÇEŞİTLERİ Malzeme olarak en çok Ahşap, daha sonra Metal kullanılır. Her iki malzeme ile yeni kalıp elemanları ve sistemleri ile sürülerek mümkün olan ekonomi ve kolaylıklar sağlanmaya çalışılmaktadır.

18 AHŞAP KALIPLAR Ahşap Kalıplar Günümüz inşaat sektöründe; İlk yatırım maliyetinin düşük olması, Büyük, küçük her inşatta kullanılabilmesi, Her yerde kolaylıkla bulunabilmesi, İnşaat sektöründe çalışan herkes tarafından bilinmesi ve Şantiyede kolaylıkla el aletleri yardımıyla yapılabilmesi nedeniyle en yaygın kullanılan kalıp sistemidir.

19 AHŞAP KALIPLAR Ahşap, genellikle su emmeye ve bozulmaya yatkın bir malzemedir. Ahşabın su emmesini önlemek için kalıp yüzeyinin yağlanması veya üzeri özel film ile kaplı malzemelerin kullanılması gerekir. Piyasada ahşap esaslı, işlenmiş, suya ve dış tesirlere karşı güçlendirilmiş ahşap kirişler ve kalıp kaplama malzemesi olarak kullanılabilen beton kontrplağı diye (Plywood) adlandırılan malzemeler bulunmaktadır.

20 METAL KALIPLAR Sabit ve hareketli kalıp üretim yöntemlerine uygun olan metal kalıplar, çelik ve alüminyumdan yapılır. Bu kalıplar ile kolon, kiriş, duvar, döşeme ve çatı elemanları ile tüm yüzeysel taşıyıcılar yapılabilir.

21 METAL KALIPLAR Çelik kalıplar sıva gerektirmeyen, düzgün, pürüzsüz beton yüzeyler elde etmek için idealdir. Montajı ve sökülmesi son derece kolaydır. Yaklaşık kez kullanılabilir. Kalıplarda kullanılan sacların kalınlığı 3 mm kadardır.

22 PLASTİK ESASLI KALIPLAR Tekrar kullanılabilme özelliği olan plastik kalıp sistemi düzgün yüzeylerde kullanılan yeni bir üründür. Söz konusu plastik kalıplar, yüksek yoğunluklu polietilen kalıplardan, kalıpları birbirine bağlayan kalıp elemanlarından ve kilitleme kelepçelerinden oluşur.

23 PLASTİK ESASLI KALIPLAR Plastik kalıplara beton yapışmaz, yağlanmasına gerek yoktur. Kimyasallara dayanıklı olması, kalıp üzerindeki beton artıklarının suyla kolaylıkla temizlenebilmesi, metal ve ahşap kalıplara göre avantaj olarak görülebilir.

24 PLASTİK ESASLI KALIPLAR Bu tür kalıplara istenilen şekiller verilebilir. Polietilen içersine yerleştirilen hasır çeliklerle oluşturulan kalıplarla çok değişik formların yüzeyleri oluşturulabilmektedir. Kaset döşemelerde fiber takviyeli plastiklerden üretilen, kolayca şekil verilebilen, kullanımı pratik, hafif ve kullanışlı kalıp elamanları kullanılmaktadır.

25 YAPIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİNE GÖRE KALIP ÇEŞİTLERİ

26 KLASİK AHŞAP KALIP Ana malzemesi tamamen ahşap olan bu sistemde, malzeme zayiatı ve işçiliği fazladır. Kereste tüketimine yönelik olması nedeniyle de doğal çevrenin korunması için pek tavsiye edilmeyen bir sistemdir. Ayrıca, kalıpların tekrar kullanım sayısı azdır. Bu sistem, betona istenen formu verecek olan kalıp parçaları, projenin öngördüğü ölçülere uygun olarak, yerinde tek tek kesilerek ve çivilenerek kurulur. Kalıp yapma zamanı uzundur. Kalıp yapımlarında, ahşap dikmeler kullanılabileceği gibi teleskobik metal dikmeler de kullanılabilir.

27 KLASİK AHŞAP KALIP

28 KLASİK AHŞAP KALIP

29 KLASİK AHŞAP KALIP

30 PANEL KALIPLAR Panel kalıplar, tek tek pano halinde ve insan gücüyle kullanılabildiği gibi birkaç tane panonun bir araya getirilmesi sonucu bir kaldırma elemanıyla (vinçle vb.) blok halinde de kullanılabilir.

31 AHŞAP PANEL KALIPLAR Su emme oranı düşük ahşap malzemenin rabıta makinelerinde yaklaşık 5 cm eninde lamba zıvanalı olarak üretilmesinden elde edilen tahtalar, sızdırmazlık temin edecek şekilde ahşap veya çelik bir kontrüksiyon yardımıyla birleştirilip panolar oluşturulur. Panoların oluşturulması sırasında sıkı geçme veya çivi kullanılır. Buradaki çivi görünmemelidir.

32 AHŞAP PANEL KALIPLARIN DİĞER PANEL KALIPLARA GÖRE OLUMSUZ YÖNLERİ; 1. Panel kalıplar içinde ömrü en az olanıdır. 2. Su emmesi en fazla olandır. 3. Tamiratı zor ve pahalıdır. 4. Çok fazla kullanılacaksa tercih edilmemelidir. 5. Panoları oluşturan tahtaların birbirleri ile birleşim yerleri çizgiler oluşacaktır. Çoğu zaman bu çizgiler dekoratif bir görüntü arz eder. 6. Kalıp kullanılırken, az da olsa su emeceğinden, müteakip kullanımlarda ağırlıkları artar. 7. Darbelere, sıkışmalara, düşmelere karşı dayanıksızdır. 8. Soğuk havalarda kür yapma imkânı kısıtlı ve tehlikelidir.

33 AHŞAP PANEL KALIPLARIN DİĞER PANEL KALIPLARA GÖRE OLUMLU YÖNLERİ; 1. İstenilen yerde, istenilen şekilde kolay ve yaygın olarak imal edilip kullanılabilir. 2. Kullanıcılar özel bir eğitime tabi tutmadan fazla miktarda bulunabilir. 3. İlk yatırım maliyeti diğerlerine göre düşüktür.

34 PLYWOOD PANEL KALIP Pano yüzeyi plywood (su kontrplağı) çelik profillerden imal edilen projeye uygun veya standart boyutlarda kesilerek profil konstrüksiyon vida ile bağlanan panolardan oluşur. Kalıbın beton gören yüzeylerinde kullanılır. Plywood malzemesinin su emme oranı son derece düşük olduğundan yüzeyi çok düzgün beton elemanları dökmek mümkündür. Birleştirme elemanı olarak çivi haricinde tij, kama, kilit, vs. kullanılır. Ahşap kalıba göre ömürleri uzun olmakla beraber, tamiratları ahşap kalıptan daha pahalıdır.

35 PLYWOOD

36 PLYWOOD PANEL KALIP

37 ÇELİK PANEL KALIPLAR Bu sistemin esası, standart ölçülerde çelikten hazırlanan panellerin kalıp olarak uygun şekillerde yan yana getirilmesidir. Geleneksel kalıp sistemlerine göre daha kısa zamanda kurulması, zayiatsız olması, yaklaşık 500 kez kullanılabilmesi avantajlarıdır. Bu sistem sayesinde ülkenin ormanları korunmuş olur. Bir inşaatı zamanında bitirmenin veya daha ucuza mal etmenin yolu; malzemenin, fiyat yönünden ekonomik olanı, çok sayıda kullanılabileni, montajı ve sökülmesi kolay olanları kullanmaktır. Modüler kalıp sistemi bu bakımlardan büyük avantajlar sağlar.

38 ÇELİK PANEL KALIPLAR

39 ÇELİK PANEL KALIPLAR Modüler sistemde, proje ölçülerine göre dizayn edilen kalıpların montajı, yan yana ve üst üste getirilmek suretiyle kama, kilit birleşimleri, tij, vs. ile yapılır. Sac beton kalıplar parça parça alınabileceği gibi vinç ile tırmanan kalıp sistemi ile de yapılabilir. Beton gören yüzeyleri sac, konstrüksiyonu profil olan çelik panel kalıplar boyut ve ağırlıklarına göre dizayn edilmiştir. En ideal yüksek verimli, sağlam, sızdırmaz kalıplardır. Özel yapılarda panel kalıbın yüzeyine monte edilen sac, yüzeyin özel sertleştirilmiş sacıdır.

40 ÇELİK PANEL KALIPLAR Çelik panel kalıplardaki panolar kaynaklı birleşimlerle imal edilir. Panoların oluşturulmasında gazaltı kaynağı yapılarak çeliğin bünyesinde kaynak sırasında oluşan gerilmelerin pano yüzeyinde kaynak çarpılmaları oluşturmaması sağlanmalıdır. Çeliğin korozyona karşı hassas olması bu kalıbın beton gören yüzeylerine kalıp yağı ile beton görmeyen yüzeylerinde antipas veya yağlı boya ile boyanması zorunluluğunu ortaya çıkarır. Çelik panel kalıplar tek tek parçalar halinde ve insan gücü ile kullanılabildiği gibi, parçalar gruplandırılarak bir kaldırma makinesi yardımıyla kullanılıp montaj süresi azaltılabilir.

41 ÇELİK PANEL KALIPLAR

42 POLYESTER PANEL KALIP Polyester panel kalıpların beton gören yüzeyleri fiberglas, konstrüksiyonu çeşitli delik lamalardan oluşmuş panolardır. Polyester serme ve sıvama yöntemiyle delikli lamalar üzerindeki ızgaralara yapıştırılarak yüzey oluşturulur. Bu yüzey çeşitli düzeltme işlemlerinden geçirilerek düzgün yüzeyli bir pano haline getirilir. Bu pano diğer panel panolarına göre %50 daha hafiftir. Bu tip kalıplar son derece basit fabrikalarda hatta oluşturulan atölyelerde üretilir. Su emmezler ve hafif olduklarından diğerlerine göre 2 kat daha büyük üretilebilir. Noktasal darbeler dâhilindeki tüm darbelere dayanıklıdır.

43 KAYAR PANEL KALIPLAR Kalıp sisteminin (yapı taşıyıcı sistemine tutturulup) zemine mesnet ettirilmeden, bir hidrolik kaldırma ünitesine oturtularak yapı yüksekliği boyunca yürütüldüğü kalıp sistemlerine kayar kalıp denir. Aşağıdaki şekilde kayar kalıp sisteminin işleyiş şeması görülmektedir. Mimari şekil gereği yüksekliği fazla olan yapıların düşeyde düzgünlüğü sağlayabilmek için temelde dış yüzeye sabitlenen panel kalıpların yapı yüksekliğince sökülmeden mekanik veya hidrolik düzenlerle yukarı doğru kaydırılmasıyla kullanılan kalıplardır.

44 KAYAR PANEL KALIPLAR Düşey elemanların monoblok olarak yerinde betonlaşmasını sağladığından soğuk derz oluşmaz. Beton içinde bırakılan özel tırmanma çubuklarıyla kalıp, 24 saatte 2,6 m yükselme hızına kadar çıkabilmektedir. Kalıp, yapının yükselmesine paralel olarak yürüdüğünden, ilk kuruluş giderleri dışında masraf gerektirmez. Silo, kule vb. gibi uzunluğu genişliğinden çok fazla olan yapılarda çoğunlukla kullanılması zorunlu bir kalıp türüdür. Ayrıca taşıyıcı bir kalıp iskelesi gerektirmez.

45 KAYAR PANEL KALIPLAR Parça parça çalıştığından, kalıbı bir üste çıkarmada alt kısım betonunun prizini almasının beklenmesi gerekmez. Kalıp çok yavaş bir hızla yukarı doğru çekildiğinden, iç ve dış yüz çok düzgün olarak çıkar. Kalıp olarak ahşap yüzeyli, çelik yüzeyli ve plywood yüzeyli imal edilebilir.

46 KAYAR KALIPLA YAPILABİLEN BİNALAR 1. Yüksek binalar (konut, işyeri), 2. Silolar ve Tanklar, 3. Cami minareleri, 4. Su ve Soğutma kuleleri, 5. Yüksek bacalar, denge bacaları, 6. Yüksek bakır tesis ayakları, 7. Hava meydanı kontrol kuleleri.

47 TIRMANIR KALIP Yapıya gereken kısımda ankre edilen düşey elemanların kanallarında ilerleyerek aşağıdan yukarıya kesintisiz bir devamlılık sağlayan kalıplardır. Kalıbın yükseltilmesinde bir önceki evredeki düşey elemanlar yerlerinden sökülmeden, onların ucuna eklenerek, yeni aşamada bu düşeylikten sapılmadığı için kesintisiz bir beton yüzeyi sağlar. Kayar kalıpta beton yüzeyine sürtünerek hidrolik sistemle ilerleme, beton yüzeyinde izler bırakabilmesine karşın, tırmanır kalıpta bu sürtünme olmadan yeniden kurulma olduğundan, bu sakıncalar olmaz.

48 TIRMANIR KALIP

49 TIRMANIR KALIP Tırmanır kalıplar; Modüler elemanların birleştirilmesiyle özellikle perde türü düşey elemanlarda çok iyi sonuçlar verir. Tırmanır kalıplar yapıya monte edilerek çalıştıkları için, yapının istenilen yerinde ve zeminden yukarıda kalıp iskelesi gerekmeden uygulanabilir. Tekrarlı elemanları fazla olan binalarda ekonomiklik ve hız sağlarlar.

50 KAYAR VE TIRMANIR KALIBIN KARŞILAŞTIRILMASI Kaldırma işlemi tırmanır kalıplarda vinç kullanılarak yapılmakta ve bir üst kademeye çıkarılmaktadır. Kayar kalıplarda ise kaldırma, çelik çubuk ve yardımcı elemanlar ile yapılmaktadır. Kaldırma sırasında temel veya sertleşmiş bir beton yüzey, mesnet görevi görmektedir. Kayar kalıp sistemleri sanayi tesislerinde, özellikle yüksek betonarme silolar, soğutma kuleleri, ambar, tank vb. yapıların yapımında kullanılmaktadırlar. Enerji santralleri, çimento fabrikaları vb. sanayi tesislerinde sıkça kullanılmaktadırlar.

51 KAYAR VE TIRMANIR KALIBIN KARŞILAŞTIRILMASI Tırmanır kalıpta ilerleme hızı, kayar kalıba göre daha düşüktür. Genel olarak tırmanır kalıpta, kayar kalıba göre daha kontrollü ve sonuçta da daha kaliteli bir imalat yapmak mümkün olmaktadır. Tırmanır kalıbın diğer bir üstünlüğü, sistemin kayar kalıp kadar karmaşık olmamasıdır. Daha kısa zamanda eleman yetiştirilebilmektedir. Kayar kalıpta yatay derz görünmezken tırmanır kalıpta yatay derz izleri görülmektedir. Bu bakımdan derz yerlerinde özel itina gösterilmelidir. Kayar kalıp ve tırmanır kalıp arasında seçim teknik, ekonomik ve eleman kalitesine göre yapılır. Tırmanır kalıp iki günde bir ano kadar yükselebilir. (Yaklaşık 3m.)

52 PREFABRİK ELEMANLARIN KALIBI Prefabrik elemanlar, genellikle bu iş için prefabrik yapı elemanları fabrikalarında imal edilir. Çok özel durumlarda şantiyelerde mini prefabrik atölye kurularak merdiven, cephe elemanı, balkon parapeti gibi yapı elemanları üretilebilmektedir. Ayrıca altyapı inşaatlarında kullanılmak üzere beton boru, muayene bacası elemanları, sulama inşaatlarında kullanılmak üzere kanalet ve aksesuarları, yol inşaatlarında kullanılmak üzere bordür elemanları fabrikalarında üretilmektedir.

53 TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ Tünel kalıp sistemi, binaların döşeme ve duvarlarının büyük kalıp elemanlar ile birden döküldüğü, yerinde dökme bir yapım sistemidir. Hazır kalıplar ile binanın taşıyıcı elemanları betonarme olarak üretilmekte, temeller, çatı ve bitirme işlerinin çoğunluğu geleneksel teknikler ile gerçekleştirilmektedir. İç ve dış bölme duvarları ise çoğunlukla hazır panellerden oluşturulmaktadır. Tünel kalıplar ile bir hacmin en çok üç duvarı dökülebilmektedir. Açık kalan kısımdan çıkarılan kalıplar, vinç yardımıyla başka bir noktada tekrar kurulmaktadır.

54 TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ Tünel Kalıp, hızı ve tekrar kullanılabilirliği ile çok avantajlıdır; ancak dezavantajları da çoktur. Bulundurduğunuz ekiplerin Tünel Kalıp deneyimleri çok önemlidir. Mekanik, elektrik, kalıp ve demircilerin rolleri çok önemlidir. Tünel kalıplarda özellikle kış aylarında 2 takım numune alınmalı numunelerden bir takım sahada, diger takım ise tünelin içinde olmalıdır ve ertesi gün tekrar kırım yapılarak (sahada) kalıbın alınıp alınmayacağına karar verilmelidir. Genelde hava şartlarına göre tahmini olarak alınır ve altlarına muhakkak teleskop destekler konulur.

55 TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ Kot farkı olan yerlerde, tünelin kule vinç yardımı ile çıkması için hafriyatı önceden yaptırmalıdır. Tünel üzerindeki perdeler ocaklar açıldıktan sonra ısı kaybını engellemek amaçlıdır. Tünelde beton pompası çok yüksekten atmamalıdır. Her ne kadar Tünel Kalıp, konikler ile sabitlense de pas payları, elektrik boruları ve rezervuar boşluklarına zarar verebilir yada yerlerini değiştirebilir. Bu da ileride hilti ile çok haşır neşir olmamıza sebep olur. Ayrıca betonda ayrışmalara neden olur. Beton dökümünden önce son kez (aslında bunu demir bağlanmadan kontrol etmeniz gerekir.) kalıbın temizliğine özen göstermelisiniz.

56 TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ Tünel Kalıp yerleştirilmeden yaklaşık 10 cm. aks dökülür, bu döküm sırasında dikkat etmeniz gereken husus aksın terazide olup olmadığı, ve alt kattan gelen filizlerin düzgünlüğüdür. Bu aks Kalıbın çıkarılması için gereklidir. Kalıp yerleştirildikten sonra muhakkak kot kontrolü (harita teknikeri) yapılmalıdır. Borulama yapılırken projeye harfiyen uyulmalıdır. Ve boruların çok sıkı olduğu yerlerde vibrasyona dikkat edilmelidir. Tünel Kalıp içi, teleskoplar indirilerek kalıp düşürülür ve tekerlekleri yardımı ile çıkarılır.

57 TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ

58 SİSTEMİN AVANTAJLARI HIZ EKONOMİKLİK ÜSTÜN NİTELİKLERİ UYGULAMA KOLAYLIĞI DEPREME DAYANIKLILIK

59 HIZ İnşaat süresini diğer sistemlerle mukayese edilmeyecek kadar kısaltır. Başka hiçbir sistemde yapılamayacak bir hızda üretim yapmanızı sağlar. Örneğin şartlar yerine getirilirse her gün bir kat üretebilme imkanını size sağlar yani 10 katlı bir bina 10 günde bu sistemle üretilebilirsiniz. İşte bu sebeple is gücü ve anapara kaybını önler, yatırımın en kısa zamanda amortismanını sağlar...

60 EKONOMİKLİK Kalıbın yüzlerce kere aynı kalitede kullanılması yapım maliyetini çok azaltır. Yapılarda ahşap kullanılmaması, sınırlı ahşap kaynaklarına sahip ülkemiz için çok önemlidir.

61 ÜSTÜN NİTELİKLERİ Sıva gerektirmeyen düzgün yüzeyler elde edilir. Ölçülerin kesin olusu hem prekast elemanların standartlaşmasını hem de konut yan sanayinin fabrikasyonlaşmasını sağlar, bu da yapı üretiminde kalite ve ekonomiklik demektir.

62 UYGULAMA KOLAYLIĞI Her yerde kullanılabilir. 8 kisilik bir ekip bir kalıbı bir günde rahatlıkla tamamlayabilir.

63 DEPREME DAYANIKLILIK Sistemin özelliğinden dolayı sonuçta monolitik bir yapı elde edilir. Bu ise ülkemiz gibi deprem kuşağında olan bölgeler için en uygun sistemdir.

64 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

65 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

66 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

67 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

68 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

69 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

70 TÜNEL KALIP UYGULAMALARI

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI 3. Bölüm 1 BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI Kalıp Malzemeleri Bir kalıp sistemini meydana getiren kısımlar kaplama ve kalıp iskelesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

KALIP VE İSKELE. Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR

KALIP VE İSKELE. Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR KALIP VE İSKELE Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Betonun mimari ve statik açıdan gerekli formu almasını sağlayan ve beton yeterli dayanım kazanıncaya kadar onu taşıyan yardımcı yapı elemanlarına KALIP denir.

Detaylı

BETONARME KALIPLARI TANIM

BETONARME KALIPLARI TANIM İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALAR BETONARME KALPLAR TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Prof. Doç. Dr. Mehmet Dr. Ali SARBYK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALAR TANM Betonun mimari ve statik açıdan gerekli formu almasını

Detaylı

KALIPLARIN SINIFLANDIRILMASI

KALIPLARIN SINIFLANDIRILMASI KALIPLARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALIPLARIN SINIFLANDIRILMASI Kalıplar, aşağıdaki gibi

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I AHŞAP KALIPLARI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I AHŞAP KALIPLARI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I AHŞAP KALIPLARI TANIM Beton ve betonarme yapı elemanlarının inşasında, yerine dökülen betonun projedeki biçimde durmasını sağlamak için kullanılan yüzey kaplaması ile

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER Taşıyıcı Sistemlerin

Detaylı

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir.

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir. TÜNEL KALIP ELÇĐN TAŞ TÜNEL KALIP Tünel kalıp sistemi, yapıların döşeme ve duvarlarının büyük kalıp elemanları ile bir kerede döküldüğü, yerinde beton dökülmesine dayalı bir yapım sistemidir. Tünel kalıplar

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİLERİ-I. Konu-6 Beton ve Betonarme Kalıpları. Öğr. Gör. Cahit GÜRER. Afyonkarahisar 8 Kasım-2007. Özet

YAPI TEKNOLOJİLERİ-I. Konu-6 Beton ve Betonarme Kalıpları. Öğr. Gör. Cahit GÜRER. Afyonkarahisar 8 Kasım-2007. Özet YAPI TEKNOLOJİLERİ-I Konu-6 Beton ve Betonarme Kalıpları Öğr. Gör. Cahit GÜRER Afyonkarahisar 8 Kasım-2007 Özet Bu haftaki dersimizde, hem malzemelerine göre hem de yapım yöntem ve tekniklerine göre kalıpların

Detaylı

ÜRÜNLERİMİZ.

ÜRÜNLERİMİZ. ÜRÜNLERİMİZ Güvenlikli Cephe İskele Sistemleri H Tipi Cephe İskele Sistemleri Flanşlı kamalı (örümcek) iskele sistemleri Cup-lock fincanlı iskele sistemleri Mobil tekerlekli iskele sistemleri KALIP ALTI

Detaylı

ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI

ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ NEDİR? Çift Duvar, iki adet betonarme duvar elemanın, aralarında projesine göre boşluk kalacak şekilde özel bağlantı

Detaylı

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELELER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELE Yapılar inşa edilirken işçilerin, normal çalışma yüksekliğini

Detaylı

FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI

FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI 1. Flanşlı Kamalı İskele Sistemi Modüler Flanş Bağlantısı Flanşlı kamalı iskele sistemi içerisinde yer alan değişken ölçülerdeki dikme elemanları özel olarak üretilmiş ve

Detaylı

MULTİ PANEL SİSTEM Perde ve kolon kalıbı teknolojisinde hız, sağlamlık ve uzun ömür

MULTİ PANEL SİSTEM Perde ve kolon kalıbı teknolojisinde hız, sağlamlık ve uzun ömür MULTİ PANEL SİSTEM Perde ve kolon kalıbı teknolojisinde hız, sağlamlık ve uzun ömür 1 İçindekiler Multi Panel Sistem 4 Kalıp sistemleri içinde Multi Panel 6 Yapsar Multi Panel özellikleri 8 Tamamlanmış

Detaylı

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi,

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi, KALIP ÇÖKMESİ Kalıp çökmeleri inşaatlarda sık yaşanan ve malesef büyük çoğunluğu işçi ölümleriyle sonuçlanan hasarlardan birisidir. Kalıp çökmeleri genellikle yanlış iskele kurulumları sebebiyle yaşanmaktadır.

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

KALIP İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVELİĞİ. Kalıp İşlerininim İnşatta Yeri ve Önemi: Kalıp

KALIP İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVELİĞİ. Kalıp İşlerininim İnşatta Yeri ve Önemi: Kalıp KALIP İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVELİĞİ Kalıp İşlerininim İnşatta Yeri ve Önemi: Kalıp Yapılarda kalıp temel taşıyıcı sistemlerdir. Bu nedenle kalıp işçiliği inşaatlardaki en önem verilmesi gereken imalatlardır.

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR Doç. Dr. Hasan YILDIRIM İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı mail : yildirimhasan63@hotmail.com hasanyildirim@itu.edu.tr 0212 285 37 61-0533 356 48

Detaylı

THERMOMASS YAPI SİSTEMİ

THERMOMASS YAPI SİSTEMİ THERMOMASS YAPI SİSTEMİ TÜRKİYE PREFABRİKASYON BİRLİĞİ 14. PREFABRİKASYON SEMPOZYUMU 17.05.2016 SEDAT ARIMAN THERMOMASS NEDİR? THERMOMASS YAPI SİSTEMİ, ısı yalıtımlı, betonarme sandöviç, taşıyıcı veya

Detaylı

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER Yapım amacına göre bina sınıflandırması Meskenler-konutlar :Ev,apartman ve villalar Konaklama Binaları: Otel,motel,kamp ve mokamplar Kültür Binaları: Okullar,müzeler,kütüphaneler

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe ÇELİK YAPILAR Cephe elemanı yatay ve düşey elemanların oluşturduğu forma bağlı olarak rüzgar yüklerini iki yada tek doğrultuda aktarır. Bu, döşemenin düşey yükler altındaki davranışına benzer. 8 1 Çelik

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 3. Bölüm Duvarlar. 4. Bölüm Kafes Kirişler. Duvarlar Çelik çerçeveli yapılarda kullanılan duvarlar da taşıyıcı yapı elemanları gibi çoğunlukla prefabriktir. Bu özellik üretimin

Detaylı

KOLON VE KİRİŞ KALIBI

KOLON VE KİRİŞ KALIBI KOLON VE KİRİŞ KALIBI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KOLON VE PERDE KALIPLARI Kirişlerden gelen yükü temele ileten

Detaylı

Korkmaz İskele, 2005 yılında iskele-kalıp sektöründe ticari faaliyetine başlayarak, üretimini yaptığı

Korkmaz İskele, 2005 yılında iskele-kalıp sektöründe ticari faaliyetine başlayarak, üretimini yaptığı Karadeniz in Öncüsü Hakkımızda Korkmaz İskele, 2005 yılında iskele-kalıp sektöründe ticari faaliyetine başlayarak, üretimini yaptığı sistemlerin satış ve kiralamasını yapmaktadır. Korkmaz İskele, Kaliteli

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER KALIP SİSTEMLERİ

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

teknik uygulama detayları

teknik uygulama detayları teknik uygulama detayları içindekiler Panel Detayları Betonarme Hatıl-Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...03 Çelik Konstrüksiyon -Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...04

Detaylı

http://www.bilimnettasarim.com/ iskele 3600 0,67 1,5 pratik iskele 320 0,61 1,92 iskele sistemleri 320 0,77 1,75 satılık iskele 210 0,96 1,5 demir

http://www.bilimnettasarim.com/ iskele 3600 0,67 1,5 pratik iskele 320 0,61 1,92 iskele sistemleri 320 0,77 1,75 satılık iskele 210 0,96 1,5 demir http://www.bilimnettasarim.com/ iskele 3600 0,67 1,5 pratik iskele 320 0,61 1,92 iskele sistemleri 320 0,77 1,75 satılık iskele 210 0,96 1,5 demir direk fiyatları 170 0,66 0,87 plywood 90500 0,53 1 kalıp

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları Bu standart betonarme yapı elemanları ve yapıların kullanım amaç ve süresine uygun güvenlikte tasarlanması hesaplanması, boyutlandırılması ve

Detaylı

Stadyumlarda Prekast Beton Elemanların Kullanımı

Stadyumlarda Prekast Beton Elemanların Kullanımı Stadyumlarda Prekast Beton Elemanların Kullanımı 1.GENEL Stadyumların taşıyıcı konstrüksiyonu genellikle konvansiyonel betonarme veya çelik malzeme kullanılarak dizayn edilmektedir. Son yıllarda gelişen

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

STRÜKTÜREL İZOLELİ PANELLER (Structural Insulated Panels- SIP)

STRÜKTÜREL İZOLELİ PANELLER (Structural Insulated Panels- SIP) STRÜKTÜREL İZOLELİ PANELLER (Structural Insulated Panels- SIP) STRÜKTÜREL İZOLELİ PANELLER (Structural Insulated Panels- SIP) Strüktürel izoleli paneller (SIP), bir yalıtım tabakasının her iki yüzeyine

Detaylı

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI BLOK DUVAR Alçı panel, alçının belirli oranda suyla karıştırılıp

Detaylı

GEYİK İSKELE. 1997 den Beri Güçlü ve Profesyonel Kadro ile Hep Daha İyiye... www.gyp.com.tr info@gyp.com.tr

GEYİK İSKELE. 1997 den Beri Güçlü ve Profesyonel Kadro ile Hep Daha İyiye... www.gyp.com.tr info@gyp.com.tr GEYİK İSKELE 1997 den Beri Güçlü ve Profesyonel Kadro ile Hep Daha İyiye... 444 7 497 G Y P www.gyp.com.tr info@gyp.com.tr 1997 den Beri Güçlü ve Profesyonel Kadro ile Hep Daha İyiye... GEYİK İSKELE Firma

Detaylı

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME www.tgub.org.tr İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM 2. ATIF YAPILAN STANDARD ve/veya DÖKÜMANLAR 3. TARİFLER 4. ÜRETİM 5. PROJELER 6. YAPI ELEMANLARININ STOKLANMASI 7. YAPI

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

Diyarbakır Beton Kesme Firmaları. Derz kesme:

Diyarbakır Beton Kesme Firmaları. Derz kesme: Diyarbakır Beton Kesme Firmaları Derz kesme: Kesim sistemi bir sokak ve caddenin bir kısmını yüzeye zarar vermeden kesip değiştirme olanağı sağlar. Derz kesme çevresindeki yapıya zarar vermeden, betonu

Detaylı

C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. KAPSAM Projede belirtilen yerlerde aşağıda teknik özellikleri verilen Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri kullanılacaktır. 2. GENEL ÖZELLİKLER

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr Tekrar kullanılabilir modüler plastik duvar kalıbı www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr GEOPANEL AVANTAJLAR HIZ Her bir GEOPANEL sadece 11 kg ağırlığındadır ve sistem tek bir kişi tarafından inşa edilebilir.

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

Your Partner in Safety

Your Partner in Safety ma Your Partner in Safety PETEK IZGARA TAM GEÇME YARI GEÇME KARE BURGULU ÇENTİKLİ GENİŞLETİLMİŞ METAL PERFORE METAL YÜKLEME RAMPALARI & İSKELE KALASI PETEK IZGARA TİPLERİ Tam Geçme - Yarım Geçme Izgaralar

Detaylı

Güvenli bir hayatın yapı taşı. /akggazbeton

Güvenli bir hayatın yapı taşı.  /akggazbeton Güvenli bir hayatın yapı taşı www.akg-gazbeton.com /AKG.Gazbeton @AKG_Gazbeton /akggazbeton Ne üretir? AKG Gazbeton, ısı yalıtımlı, hafif, yanmaz ve deprem güvenliğini sağlayan, blok, Minepor ve donatılı

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-4 Prefabrik Asmolen Döşeme Kirişleri

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-4 Prefabrik Asmolen Döşeme Kirişleri Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-4 Prefabrik Asmolen Döşeme Kirişleri Günkut BARKA 1974 yılında mühendis oldu. 1978-2005 yılları arasında Gök İnşaat ve Tic. A.Ş de şantiye şefliğinden Genel Müdürlüğe

Detaylı

Zenon Panel Montaj Kılavuzu - Sayfa 1

Zenon Panel Montaj Kılavuzu  - Sayfa 1 Zenon Panel Montaj Kılavuzu www.zenonpanel.com - Sayfa 1 Bu kılavuz, Zenon Panel montajında dikkat edilmesi gereken önemli noktaların özetlendiği dokümandır. Aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI PVC PANEL KİREMİT ÜRÜN BİLGİSİ ÜRÜN AVANTAJLARI ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle üretilmiş, 2 katmanlı özel çatı kaplama levhalarıdır. Üst katman malzemesi olarak,

Detaylı

PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ

PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ 1 PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ 2 3 BİZ PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ 2015 yılında Ankara Akyurt ta kurulan Elf Beton Yapı Elemanları İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., beton prekast

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI

DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DUVARLARIN İÇ YÜZÜNDEN ISI YALITIMI Bu sistemde

Detaylı

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr Mühendislik 2015 HAKKIMIZDA Firmamız SKS MÜHENDİSLİK tavan sistemleri, duvar kaplama ve zemin döşeme sistemleri,izalasyon malzemeleri,alüminyum doğrama ve pvc doğrama olmak üzere 4 ana grupta 40 ayrı

Detaylı

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr Tekrar kullanılabilir tek yönlü nervürlü döşeme kalıbı sistemi www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr SKYRAIL AVANTAJLARI TASARRUF Tüketimin radikal şekilde azalması sayesinde sistem sadece birkaç beton

Detaylı

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BRİKET DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BETON BRİKET DUVAR Beton briket bloklar, kum, çakıl, tüf, bims (sünger

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Fibercement levhalar iklim koşullarından etkilenmezler. Uzama kısalma miktarları benzer malzemelerden belirgin miktarda düşüktür.

Fibercement levhalar iklim koşullarından etkilenmezler. Uzama kısalma miktarları benzer malzemelerden belirgin miktarda düşüktür. Fibercement nedir? Yapıların her türlü iç ve dış cephe kaplamalarında kullanılan, otoklavda sertleştirilmiş, düz veya ahşap desenli yüzey görünümüne sahip doğal lifli çimento esaslı levhalardır. Selüloz

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

MERDİVEN ÇEŞİTLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

MERDİVEN ÇEŞİTLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN ÇEŞİTLERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN ÇEŞİTLERİ Merdivenler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi:

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi: Betonun dökülmesi ve yerleştirilmesi: Beton malzemelerinin karışım oranlarının bulunması, betonun karılması ve taşınması gibi işlemler tam olarak yerine getirilmiş olsalar dahi, taze betonun yapıdaki yerine

Detaylı

ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ ZENON PANEL MALZEME VE BİLEŞENLERİ

ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ ZENON PANEL MALZEME VE BİLEŞENLERİ ZENON PANEL YAPI TEKNOLOJİSİ ZENON PANEL MALZEME VE BİLEŞENLERİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. ZENON PANEL DUVAR SİSTEMİ AÇIKLAMALARI... 4 2.1. Zenon Panel duvar sisteminin esasları... 4 2.2. Zenon Panel

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EKSTRÜDE POLİSTREN KÖPÜK (XPS)

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

PREFABRİK YAPI ÇÖZÜMLERİ PREFABRİK YAPI ŞANTİYE KATALOĞU

PREFABRİK YAPI ÇÖZÜMLERİ PREFABRİK YAPI ŞANTİYE KATALOĞU 1 PREFABRİK YAPI ÇÖZÜMLERİ PREFABRİK YAPI ŞANTİYE KATALOĞU 2 HAKKIMIZDA AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları ile geliştirdiği yeni teknoloji ve farklı tasarımlarının sağladığı avantajlarla donatılan ürünleri ile

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması

Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması İşveren ve temsilcisi tarafından onaylanmış proje ve detay çizimlerine göre; duvar U profillerinin, altına 4mm kalınlığında Index Fonostrip veya muadili yapıştırılması,

Detaylı

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ŞARTNAMELER PREFİ PREFABRİK YAPI ENDÜSTRİ BİLİŞİM VE TİCARET LTD.ŞTİ. 27/200 FORMLU TRAPEZOİDAL

Detaylı

Halfen ankraj kanalları

Halfen ankraj kanalları Halfen ankraj kanalları Halfen ankraj kanalları, kolay montaj ve ayarlanabilir bağlantı imkanı verir. Kanallar, polystiren dolgu ile doldurularak, beton çalışması esnasındaki olası problemlere karşı korumaya

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır.

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır. FİYAT LİSTESİ Rockwool Fiyat si Sayfa Teras Çatılar Dachrock...3 Durock.....4 Roofrock...5 Yüzer Döşemeler Steprock ( Steprock ND, HD )...........6, 7 Floorrock ( Floorrock C )....... 8 Ara Bölme Duvarları

Detaylı

Firmamız. Hedeflerimiz

Firmamız. Hedeflerimiz Firmamız Başta konteyner olmak üzere, modüler şantiye binaları, çelik yapılar gibi prefabrik konut üretimi ve montaj / demontaj hizmeti veren Kardem Prefabrik, bu alanda yurt genelinde inşaat firmalarının

Detaylı

Kaliteli ve Hızlı Çözüm Arayanlar

Kaliteli ve Hızlı Çözüm Arayanlar Kaliteli ve Hızlı Çözüm Arayanlar Sizin İçin Membranlı Modüler Su Depolarını Ürettik... Galvaniz veya özel kaplamalı sac gövdesi, özel dizayn edilmiş hijyenik membranı ile Membranlı Modüler Depo sunun

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR DUVARLAR Duvarlar mekanlarımızı sınırlayan düşey elemanlardır. Çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilirler.

Detaylı

2 3 BELGELERİMİZ ART ART SARFİYAT m 2 /lt 15-20 AMBALAJ 2,5-7,5-15 lt SARFİYAT m 2 /lt 15-20 AMBALAJ 2,5-7,5-15 lt SARFİYAT m 2 /lt 15-20 AMBALAJ 2,5-7,5-15 lt 8 ART SARFİYAT m 2 /kg 7-11 AMBALAJ 10-20

Detaylı

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU CEPHE KAPLAMA KILAVUZU STONITE TERASTONE STONITE Terastone yüzey kaplamaları yapısına giren materyallerin estetik ve mekanik özelliklerini öne çıkaran doğal bir üründür. Üretiminde kullanılan İtalyan Breton

Detaylı

Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri

Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri Prefabrik yarı mamul plakları çalıştırma fikri, sadece döşemeler için değil aynı zamanda duvarlar içinde, kısmen prefabrik duvar elemanları ile yeni bir bina sisteminin

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule kare platform 5 basamaklı ara merdiven 100 cm düz kaydırak platform korkuluğu palmiye figürü çatı kemeri 2 li salıncak seti 1 tk Tırmanma seti 1 tk TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN

Detaylı

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK Yapı iskelesi ve destekleme sistemi v2014/01tr Dayanıklı, pratik ve güvenli 02 Scafom-rux duralok, modüler yapı iskelesi ve kalıp sistemi Duralok,

Detaylı

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İşin Adı : KATLI OTOPARK YAPIM İŞİ No İş Grubunun Adı Tutarı 01 INSAAT 1 İNŞAAT İMALATLARI 41.4519 2 KAZI İKSA VE ZEMİN İYİLEŞTİRME 47.0196 -- INSAAT Toplamı 88.4715

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KALIP ÖNCESİ HAZIRLIK ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı