1 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI"

Transkript

1 1 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Bireyin yaşam biçimi olarak tanımlanan, ancak bu yaşam biçimi kavramı içinde kişinin yetenekleri, arkadaşlık ilişkileri, kişisel özellikleri ve zihinsel yönünü de içeren ifade aşağıdakilerden hangisidir? A) Mizaç B) Motivasyon C) Kişilik D) Empati 2. Aşağıdakilerden hangisi karar alma davranışı olarak adlandırılmaz? A) Olası seçenekleri belirleme. B) Düşünmeden hareket etme. C) Her seçenekte izlenecek yolu belirleme. D) Sonuçların istenirliğini belirleme. 3. Aşağıdakilerden hangisi sürücünün davranışı için bir uyarıcı A) Ambülansın siren sesi B) Kulağının alıştığı bir ses C) Yolun kenarındaki levhalar D) Arkadaki aracın selektörü 4. Aşağıdakilerden hangisi sürücünün sahip olması gereken zihinsel ve psikomotor becerilerden birisi A) Trafik levhalarının anlamlarını bilmek ve levhanın gerektirdiği davranışı gösterebilmek B) Uygun zamanda, hıza uygun vites değiştirebilmek C) Sol şeridi sürekli kullanabilmek D) Dönüş ışıklarını etkili bir şekilde uygun mesafede ve zamanda kullanabilmek 5. Hangi kişilik özelliğinin sürücülerde olması trafik ortamında riskli davranışı artırır? A) Asabi B) Saygılı C) Hoş görülü D) Bencil olmayan 6. Trafik kurallarına uymanın kendi sorumluluğu olduğunu kabul eden bir sürücünün hangi algısı yüksektir? A) İçsel denetim odağı algısı B) Dışsal denetim odağı algısı C) Şans yada kadercilik algısı D) Özyetkinlik algısı 7. Aşağıdakilerden hangisi huzurlu ve mutlu trafik ortamları için insanların genel anlamda taşımaları gereken beceriler arasında yer almaz? A) Anlama değerlendirme, karar verme muhakeme becerisi B) Hız ve mesafe algılama ( tahmin) becerisi C) Kısa görüş alanı içerisinde uyaran farketme becerisi D) Refleks (tepki) kapasitesi 8. Aşağıdakilerden hangisi stresle başa çıkma yolları arasında yer almaz? A) Öz eleştiri yapıp, gerçekçi olabilmek B) sağlıklı ve dirençli olmak C) Her zaman ciddi olmak D) Başka insanlarla konuşmak 9. Aşağıdakilerden hangisi şiddetli davranış bozuklukları ile ilgilenir? A) Okul psikolojisi B) Danışmanlık psikolojisi C) Klinik psikoloji D) Endüstri psikolojisi 10. Aşağıdakilerden hangisi alkolün vücuttaki etkilerinden A) Vücut ısısından yükselme B) Reflekslerde yavaşlama C) Dikkatin azalması D) Aracı kontrolde kolaylık 11. Aşağıdakilerden hangisi stres altındayken yaşanan belirtilerden biri A) Uykunun gelmesi B) Nabız artması C) Solunum düzensizleşmesi D) Kaslarda gerginlik 12. Dar yoldan gelen araçlarla inatlaşma, durak harici durma, yaya geçitlerinde yol vermeme gibi sürücü davranışları ne tür sürücü davranışıdır? A) Saldırgan sürücülük B) Kural ihlali C) Nezaket eksikliği D) Beceriksiz sürücülük 13. Aşağıdakilerden hangisi öfkeyi ifade etmede en uygun yoldur? A) Öfkelendiğimiz anda öfkeyi boşaltmak B) Öfkeyi bastırarak düşünmemeye çalışmak C) Öfke kontrol edebilir hale geldikten sonra konuşmak D) Öfkeye hareket ve sözlerimizle göstermek 1

2 2 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 14. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen bedensel faktörlerden A) Yaş B) Görme C) İşitme D) Zeka 15.Hangi kişilik özelliği riskli davranışı arttırır? A) Asabi B) Hırçın C) Gergin D) Hepsi 16.Hangi kişilik özelliği riski davranışı azaltır? A) Hoşgörülü B) Saygılı C) Bencil olmayan D) Hepsi 17. Aşağıdakilerden hangisi stresi azaltan etmenlerden A) Düşünce tarzını değiştirmek B) Sağlığımıza dikkat etmek C) Gereksiz rekabetten kaçınmak D) Uyku düzeninin değişmesi 18.İnsanın kendini sinirli, gergin, huzursuz ve endişeli hissetmesi neyi tanımlar? A) Kaygıyı B) Üzüntüyü C) Uyku bozukluğu D) Dinlenmiş olmayı 19. Aşağıdaki etkinliklerden hangisi stresi azaltır? A) Diğer şoförlere bağırmak B) Hız yapmak C) Kırmızı ışıkta geçmek D) Derin nefes almak 20. Sürücünün öğrenim düzeyi yükseldikçe; A) Kaza yapma oranı yükselir B) Kaza yapma oranı değişmez C) Kaza yapma oranı düşer D) Hiç kaza olmaz 21. Uykusuz ve yorgun araç kullanmak; A) Sürücüyü etkilemez B) İkinci sürücüden kurtarır C) Kaza riskini arttırır D) İyi para kazandırır 22. Yol güvenliği açısından; aşağıdakilerden hangisi gereklidir. A) Trafikte seyir eden araç ve yayaların ani hareketlerine karşı her zaman tetikte ve uyanık bulunmak B) Lise mezunu olmak, C) Hiç kaza yapmamış olmak, D) Ehliyetinizin en az 10 yıllık olması, 23. Psikolojinin günümüzdeki tanımı aşağıdakilerden hangisidir? A) İnsan bilincini inceleyen bilim dalıdır. B) Doğrudan gözlenebilen davranışları inceleyen bilim dalıdır. C) İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. D) İnsanı biyolojisini inceleyen bilim dalıdır. 24. Psikolojinin alt dalları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Gelişim psikolojisinin konusu çocukluk döneminde meydana gelen fiziksel ve psikolojik değişikliklerdir. B) Endüstri psikolojisi iş ve endüstri ortamlarında gözlenen davranış örüntüleriyle ilgilenir. C) Danışmanlık psikolojisi eğitim kurumlarında öğrencilerin eğitim ve öğretimine ilişkin sorunlarıyla ilgilenir. D) Deneysel psikolojide, davranışın temel ilke ve kurallarının belirlenmesine çalışılır. 25. Bireylerin belli şartlar altında olaylar ve durumlar karşısında sergiledikleri hareketlere ne ad verilir? A) Tutum B) Algı C) Davranış D) Sinir 26. Kişiliğimizi dışa yansıtan davranış tarzlarımızdan hangisini daha çok sergilemeliyiz? A) Çocuk davranışlarımız B) Ebeveyn davranışlarımız C) Bencil davranışlarımız D) Yetişkin olgun davranışlarımız 27. Otoyolda belli bir yere ulaşmak amacıyla otomobillerine binmiş olan ve birbirini tanımayan iki insanın, birdenbire her şeyi unutmasına, birbirleriyle kıyasıya bir yarışa girmesine, bu uğurda kendi hayatlarını bile hiçe saymalarına ne ad verilir? A) Yol öfkesi B) Kin C) Nefret D) Sinir 2

3 3 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 28. Sürücü davranış modellerine göre; araç kullanmak sonrasında edilen fiziksel ve psikolojik nitelikler aşağıdakilerden hangisidir? A) Sürüş uygunluğu B) Sürücü nitelikleri C) Sürücü kapasitesi D) Motor beceriler 29. Tehlikeli bir ortamda güvenliği sağlamak için kurallardan ve gerekli uygulamalardan bilinçli olarak sapma ne olarak adlandırılır? A) Hata B) Yanlışlık C) İhlal D) Dalgınlık/ unutkanlık 30. Artan hız sonucunda sürücünün görüş açısının düşmesiyle çevrenin tam olarak algılanamamasına ne ad verilir? A) Beden koordinasyon değişimi B) Görüş keskinliği C) Görüş düşüşü D) Hız körlüğü 31. Sinyal vermek isterken silecekleri çalıştırmak ne tip bir hata olarak tanımlanır? B) Bilgisizlik C) Acemilik D) Dalgınlık/unutkanlık 32. Hatalar ve ihlaller arasındaki fark nedir? A) İhlaller zihinsel süreçlerle ilgilidir, hatalar ise normlarla ilgilidir. B) Hatalar zihinsel süreçlerle ilgilidir, ihlaller ise normlarla ilgilidir. C) Hatalarda niyetlilik söz konusudur, ihlaller niyetlilik içermez. D) Hiçbiri 33. Aşağıdakilerden hangisi aracı öfkeli kullanma özelliklerinden A) Bağırma B) Yol kesme C) Güvenli araç kullanma D) Flaşör kullanma 34. Bir kavşakta yanlış yere girme davranışı nasıl bir davranış olarak adlandırılır? B) Hata C) İhlal D) Deneyimsizlik 35. Aşağıdakilerden hangisi riskli davranış olarak değerlendirilemez? A) Alkollü araç kullanmak B) Emniyet kemeri takmak C)Uyuşturucu etkisi altında araç kullanmak D) Aşırı hız yapmak 36. Aşağıdakilerden hangisi hız körlüğünün sonucu A) Nesneleri fark etmenin zorlaşması B) Araç ergonomisinde değişim C) Yaya trafiğinin tehlikeye girmesi D) Ani değişimlerin yakalanmasının zorlaşması 37. Sürücünün araç kullanmak için fiziksel ve psikolojik yatkınlıkları ne olarak tanımlanmaktadır? A) Sürücü nitelikleri B) Sürücü kapasitesi C) Sürüş uygunluğu D) Motor beceriler 38. Trafik ışıklarında 3. viteste kalkmaya çalışmak ne tip hatadır? B) Unutkanlık C) Beceriksizlik D) Acemilik 39. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Alkolün davranış üzerindeki etkisi yaşa göre değişmektedir. B) Hız artışı görsel algının iyileşmesine neden olur. C) Alkollü araç kullanmak yersiz bir güvene neden olmaktadır. D) Hız artışının etkisi kişilere göre değişmektedir. 40. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen yorgunluk belirtilerinden A) Dikkat dağılması B) Aşırı enerjik olma C) Şeritten sapma D) Düşüncelerin karışması 3

4 4 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI 41. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen zihinsel süreçlerden biridir? A) Öfke B) İşitme C) Yaş D) Bedensel Sakatlık 42. Bireyin istekleri, gereksinimleri, dürtüleri ile ilgili genel kavrama ne ad verilir? A) Motivasyon B) Algı C) Kişilik D) Zeka 43. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bilişsel alan basamakları sıralı bir biçimde basitten karmaşığa doğru sıralanmıştır? A)Bilgi-kavrama-uygulama-analiz-sentez-değerlendirme B)Değerlendirme-kavrama-uygulama-analiz-sentez-bilgi C)Bilgi- uygulama-kavrama-sentez-analiz-değerlendirme D)Kavrama-bilgi-uygulama-sentez-analiz-değerlendirme E)Kavrama- uygulama-bilgi-sentez-analiz-değerlendirme 44. Aşağıdakilerden hangisi sürüş simülasyonlarının sınırlılıklarından A) En iyi simülasyon araçlarında bile hareket simülasyonu düzeyinin çok düşük olması B) Simülatör kullanıcısının (sürücüsü) kaza riskinin hiç olmadığının farkında olması C) Modellenen trafik ortamının kontrol edilebilirliği D) Doğrudan (obstrusive) bir araştırma yöntemi olmasından kaynaklı sosyal istenirliğin (ya da izlenim bırakma etkisi) bozucu ya da karıştırıcı bir etki yaratması. E) Simülatör sabit olduğu için hızlanma ve yavaşlama simülasyonlarının sadece görsel ve işitsel algılara dayanması 45. Davranışlar, zihinsel süreçler ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen bilim dalına.. denir? Yukarıdaki tanımda noktalı yere hangi kavram gelmelidir? A) Psikoloji B) Davranış C) Sosyoloji D) Psikiyatri 46. Sürücülerin araç sürme eylemi sırasındaki; algı, dikkat ve biliş süreçleri, sürücü kişiliği, risk alma davranışı, sürücülerin tutumları ve duygularını inceler. Yukarıdaki bilgi Psikolojinin hangi alt dalı ile ilgilidir? A) Sosyal Psikoloji B) Gelişim Psikolojisi C) Bilişsel psikoloji D) Trafik psikoloji 47. Aşağıdakilerden hangisi trafikte güvenliği tehdit eden unsurlardan birisi A) Trafik ortamındaki sürücü ve yayaların artması B) Artış hızına uyumlu bir şekilde gerekli yol çalışması ve düzenlemenin yapılması C) Kişilik özellilerinden kaynaklı riskler D) Artan stresli ve güç yaşam koşulları 48. Aşağıdakilerden hangisi saldırgan sürüş örneği A) Yakın takip B) Trafikte diğer sürücülere saygılı olma C) Kaba el kol hareketleri D) Uygunsuz koşullarda uzunları yakma 49. genel olarak, değişik duyusal sistemlerden gelen bilgilerin işlenerek örgütlenmesi ve dış dünyanın anlamlandırılması olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki noktalı yere gelmesi gereken kavram hangisidir? A) Algı B) Benlik C) Hafıza D) Uyarıcı 50. Araç kullanırken cep telefonu ile ilgilenmenin görsel, bilişsel, fiziksel ve işitme ile ilgili bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yukarıdaki bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi araç kullanırken çıkacabilecek sorunlardan birisi A) Tepki zamanında uzama B) Durma mesafelerinde uzama C) Doğru şeritte gidebilme D) Uygun hızda seyredememe (genellikle yavaş) 4

5 5 TRAFİK EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI CEVAP ANAHTARI Soru Cevap Soru Cevap Soru Cevap Soru Cevap Soru Cevap 1 C 11 A 21 C 31 D 41 A 2 B 12 A 22 A 32 B 42 A 3 B 13 C 23 C 33 C 43 A 4 C 14 D 24 A 34 A 44 C 5 A 15 D 25 C 35 B 45 A 6 A 16 D 26 D 36 B 46 D 7 A 17 D 27 A 37 C 47 B 8 C 18 A 28 B 38 B 48 B 9 C 19 D 29 C 39 C 49 A 10 D 20 C 30 D 40 B 50 C 5

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ 1. Aşağıdakilerden hangisi sürüşü etkileyen insan faktörlerinden değildir? a) Sürücünün psikolojik ve fizyolojik durumu b) Aracın özellikleri c) Sürüş deneyimi d) Sürücünün yargı ve

Detaylı

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları Trafik Kazaları Ölümlü-Yaralanmalı Kazalar 25,5 74,5 Yerleşim Yeri İçinde Yerleşim Yeri Dışında 80 Ölümlü-Yaralanmalı Kazalar 70 60 66,7 62,8 50 40 30 37,2 33,3

Detaylı

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi,

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi, Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi, ***İnsanların trafikteki davranışlarını ve bu davranışların altında yatan psikolojik süreçleri inceleyen bir psikoloji alt alanıdır. Burada özellikle sürücülerin

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 4. PROGRAMIN ADI : Güvenli Sürücülük 5. PROGRAMIN DAYANAĞI : Bu program; 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Psikoloji *Psikoloji, pscyhe (ruh) ve logy (bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. *Psikoloji, hayvan

Detaylı

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları - 1-1. Aşağıdakilerden hangisi, yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik süreçleri inceler? A) Adli tıp B) Kazazede C) Trafik psikolojisi D) İlk yardımcı 2. I- Araçların

Detaylı

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında çok sayıda ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı

Detaylı

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 TRAFİK Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 Trafik Nedir? yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerinde hal ve hareketlerine "trafik" denir. Dünya da Ölüm Nedenleri arasında

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF YILLIK PLANI ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teşkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFİKLE İLGİLİ KURULUŞLAR VE GÖREVLERİ

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

1. Şekle göre, 1 numaralı araç sürücüsü ne yapmak zorundadır?

1. Şekle göre, 1 numaralı araç sürücüsü ne yapmak zorundadır? 1. Şekle göre, 1 numaralı araç sürücüsü ne yapmak zorundadır? A) Hızını artırmak B) 2 numaralı aracın geçişini beklemek C) 2 numaralı aracı ikaz ederek durdurmak D) Dönüş sırasında bir gözcü bulundurmak

Detaylı

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır? 1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır? A) Gabarinin aşılması B) Araç dengesinin korunması C) Trafik güvenliğinin dikkate alınması D) Taşıma sınırına ve dingil ağırlığına

Detaylı

Araç Sürüş Kabiliyetinizin Psikolojik Temelleri Nelerdir ve Nasıl Ölçülür? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Araç Sürüş Kabiliyetinizin Psikolojik Temelleri Nelerdir ve Nasıl Ölçülür? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim SERHAT SÜER serhatikuat@gmail.com ** İnsan zihni oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapıya rağmen oldukça hızlı çalışmaktadır. Çevremizdeki binlerce uyaran içerisinde dikkatimizi çeken şeyler

Detaylı

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir? 1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği ne göre, yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin ölümü halinde kanuni mirasçıları veya onlar adına yetkili olanlar, bu durumu kaç gün içinde Bakanlığa bildirmek zorundadırlar?

Detaylı

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? A) Sürücünün araçları iyi tanıması B) Sürücünün uzun yıllar araç kullanması C) Sürücünün araca hâkim olması D) Sürücünün aracı yeni

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL BÖLÜM 1 ARAÇ MEKANİĞİ İLE İLGİLİ ÖNERİLER VE BASİT ARIZALARIN TANIMLANMASI ÖĞRENİM HEDEFLERİ Aracın mekaniği ile ilgili temel bilgilere sahip olmak,

Detaylı

SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1. İletişim teknolojilerinin lojistik ve taşımacılıktaki önemi hangisidir? a) Otomasyonu ve yüksek kapasite ile çalışmayı sağlar

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ (Behavior): Organizmanın doğrudan veya dolaylı olarak gözlenebilen tüm etkinlikleridir. Duygular, tutumlar, zihinsel süreçler

Detaylı

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL 1.Kesinlikle alkollü olarak araç kullanmayınız ve kullandırmamaya çalışınız. 2. Eskimiş lastiklerle yola çıkmayınız. Kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2 mm olmalı

Detaylı

Güvenli Sürüş Kuralları

Güvenli Sürüş Kuralları HOG Bosphorus Chapter #7939 Güvenli Sürüş Kuralları Sevgili Üyemiz, HOG, motosiklet tutkumuzu birlikte paylaştığımız, geziler ve sürüşlerle hem yeni yerler gördüğümüz hem de sürüş becerilerimizi geliştirdiğimiz

Detaylı

Trafik Hayattır! Trafik Güvenliği 3.Ders

Trafik Hayattır! Trafik Güvenliği 3.Ders Trafik Hayattır! Trafik Güvenliği 3.Ders Trafik ve kaza araştırmalarında yöntem. Trafik konusunda bilimsel araştırmaların nasıl yapıldığına dair bilgilendirme. Bu dersin hedefleri Trafik konusunda çalışan

Detaylı

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor!

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor! Okulun basketbol takımı, katıldığı turnuvada finale yükselmiştir. Final maçı heyecanıyla tüm takım havaalanına doğru gitmektedir. Herkes keyiflidir, otobüste neşeli bir hava hakimdir. E5 karayolunda servis

Detaylı

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ

DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ DAVRANIŞ PSİKOLOJİSİ 1. Doğru ifadeyi seçiniz. a. Kişilik kavram olarak ferdin kültürü olarak tanımlanır. b. Nasıl kültür bir toplumun yaşama tarzını gösteriyorsa, kişilikte ferdin yaşama tarzını ifade

Detaylı

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı!

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı! 2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı! Yazın ilk günleri başlamıştı, sınıfta ancak kapı ve pencereler açık ders yapılabiliyordu. Okulun önündeki yoldan yüksek sesle

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM. Doç. Dr. Hasan DEMİRTAŞ

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM. Doç. Dr. Hasan DEMİRTAŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM Doç. Dr. Hasan DEMİRTAŞ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ... 1 Eğitim-Okul-Sınıf İlişkisi... 3 Sınıf Nedir?... 5 Sınıfın Yapısal Özellikleri... 6 Yönetim Nedir?... 6 Eğitim Yönetimi... 7

Detaylı

İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İS SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni İş Hijyenisti tanımı Psikososyal riskler Yüklenme Yorgunluk Stres Monotoni

Detaylı

Birey ve Çevre (1-Genel)

Birey ve Çevre (1-Genel) Birey ve Çevre (1-Genel) Prof. Dr. Turgut Göksu PA GBF Öğretim Üyesi tgoksu@hotmail.com Turgut Göksu 1 DAVRANIŞ NEDİR? İnsanların (ve hayvanların) gözlenebilen veya herhangi bir yolla ölçülebilen hareketlerine

Detaylı

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri AFET PSİKOLOJİSİ GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri Afet Sonrası Risk Altındaki Gruplar Doğrudan Etkilenenler Tanık olanlar İzleyiciler AFET SONRASI DUYGUSAL AŞAMALAR İLK VURMA AŞAMASI ACİL DURUM AŞAMASI

Detaylı

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin,

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI 1. AMAÇ: Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, a. Kişisel yeteneklerinin ve bilgi seviyesinin farkına varması, b. Güvenli

Detaylı

I. ÜNİTE PSİKOLOJİ BİLİMİNİ TANIYALIM

I. ÜNİTE PSİKOLOJİ BİLİMİNİ TANIYALIM I. ÜNİTE PSİKOLOJİ BİLİMİNİ TANIYALIM Yeryüzünün en karmaşık canlısı insandır. İnsanoğlu dünyamız için önemlidir; çünkü çevresi üzerinde en büyük etkiyi o yapar, kültür ve medeniyeti o oluşturur, geleceği

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi. Trafikte güvenli geçiş kuralları. Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları

İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi. Trafikte güvenli geçiş kuralları. Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları TRAFİK KURALLARI İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi Trafikte güvenli geçiş kuralları Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları Trafik levhalarını ne kadar biliyoruz? Trafik

Detaylı

Algılama ve Nedensellik Yükleme

Algılama ve Nedensellik Yükleme Algılama ve Nedensellik Yükleme 1 Davranışları yönlendiren gerçeğin algılanışıdır!!! Algılama:Dünyadaki nesnelerin, kavramların, olguların gerçeğinden oldukça farklı ve benzersiz bir resim sunan karmaşık

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Yetersizlik, iģlevsellik ve sağlık bileģenlerinin sınıflandırılması Vücut yapıları ve iģlevleri

Detaylı

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI Bilinç durumları Uyku, rüyalar, uyanıklık, hipnoz, meditasyon BİLİNÇ Bilinç= Zihin mi? Bireyin dışsal ve içsel uyaranların - yani çevredeki olayların, bedensel duyuların,

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Tiedot turkiksi DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Detaylı

İlimizde özellikle 1993 yılında zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeniyle bir dizi önlemler alınmıştır. Bu çalışmaların başında;

İlimizde özellikle 1993 yılında zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeniyle bir dizi önlemler alınmıştır. Bu çalışmaların başında; İSTANBUL DA ÇEVRE KİRLİLİĞİ İstanbul da Çevre Kirliliği Su, Hava, Toprak ve Gürültü Kirliliği olarak 4 Bölümde ele alınmalıdır. İstanbul da Çevre Kirliliği konusunda İstanbul İl Çevre Müdürlüğü, Büyükşehir

Detaylı

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 OYDER Koçfinans Otomobil Bayi Memnuniyeti Alıcıları Takibi Araştırması Araştırması Raporu Raporu Mayıs Kasım 2013 2012 GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 Araştırmanın

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

Sürücü ve Araç Güvenliği

Sürücü ve Araç Güvenliği STANDARD LME-12:001902 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Araç Kullanma Yönetimi... 4 3.1 Yüksek Riskli Sürücüleri Yönetme... 4 3.2 Araca bağlı telsiz kapsama araştırmaları... 4

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Information på turkiska DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

Hayat Boyu Öğrenme Proğramı 2007-2013 Leonardo da Vinci. ARA RAPOR 2008 - LLP-LdV-TOI-2007-TR-008 Ankara Toplantısı : 23-24.10.

Hayat Boyu Öğrenme Proğramı 2007-2013 Leonardo da Vinci. ARA RAPOR 2008 - LLP-LdV-TOI-2007-TR-008 Ankara Toplantısı : 23-24.10. Hayat Boyu Öğrenme Proğramı 2007-2013 Leonardo da Vinci ARA RAPOR 2008 - LLP-LdV-TOI-2007-TR-008 Ankara Toplantısı : 23-24.10.2008-ODTÜ-Ankara 1 Ankara toplantısı tutanağı ğ (ve seminer) Anlaşmacılar,

Detaylı

Hizmetiçi Eğitimler.

Hizmetiçi Eğitimler. Hizmetiçi Eğitimler Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından, 1991 yılında diğer bilim dalları

Detaylı

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011 TTI TriMetrix Kişisel Yetenekler Versiyonu D 1..2011 Türkiye Ana Distribütörü Barbaros Bulvari, Ertugrul Sitesi, No 133, Kat 5, Daire 11, 34349 BESİKTAS - ISTANBUL - TURKIYE +90 (212) 258 7625 / +90 (212)

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir?

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir? 1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir? A) Yakıt tüketiminin artması B) Yakıt tüketiminin düşmesi C) Motorun sarsıntılı çalışması D) Motorda yağlamanın

Detaylı

A.Evren Tufan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

A.Evren Tufan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Şükriye Boşgelmez, Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri A.Evren Tufan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Çocukluk çağı DEHB erişkin yaşamda

Detaylı

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ SUNUM PLANI: Hareketli çocuk kime denir? Klinik ilgi odağı olması gereken çocuklar hangileridir?

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU.

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU. SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU *KAYGI *İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan biridir. *Kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede

Detaylı

ALG PSİKOTEKNİK A.Ş.

ALG PSİKOTEKNİK A.Ş. ALG PSİKOTEKNİK A.Ş. ALG TRAFİKENT PSİKOTEKNİK TEST CİHAZI KATALOĞU AMACIMIZ Amacımız; Müşterilerimize, başarıları için değer sağlamak amacıyla uluslararası kalite standartlarında bilişim ürün ve hizmetleri

Detaylı

ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME. Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi

ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME. Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi Kısa Özgeçmiş: Eğitim: Kadıköy Anadolu Lisesi, 1993. Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, 1993_1998 (lisans). Maltepe Üniversitesi,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)... III İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Test 1 (Psikolojiye Giriş)... 1 Test 2 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 3 Test 3 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 7 Test 4 (Bilişsel Gelişim)...11 Test 5 (Bilişsel Gelişim)...15

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

*Geleceğin şoförlerini trafik konusunda bilgilendirmek ve aktif yolcu konumuna getirmek

*Geleceğin şoförlerini trafik konusunda bilgilendirmek ve aktif yolcu konumuna getirmek BİZİM BU PROJEDEKİ AMACIMIZ; *Servis şoförlerinin neden olduğu kazaları tespit etmek ve en aza indirmek. *Öğrencilerin, Okul-ev arasındaki yolculuğunu daha güvenli bir hale getirmek. *Geleceğin şoförlerini

Detaylı

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre dünyada; Dünyada, her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyon

Detaylı

İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ ÖNSÖZ GİRİŞ...

İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ ÖNSÖZ GİRİŞ... İÇİNDEKİLER İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ... 13 ŞEKİL LİSTESİ... 13 ÖNSÖZ... 14 GİRİŞ... 18 Ebeveynlerin Önemi... 18 Üstün Yetenekli Çocuğun Ebeveyni Olmak Benzersiz Bir Deneyimdir 19 Üstün

Detaylı

ÖZEL DENEME SINAVI-2

ÖZEL DENEME SINAVI-2 ÖZEL DENEME SINAVI-2 1. Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındadır? A) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla B) Özel otomobiller ve bunların römorklarıyla

Detaylı

ÖN ERGENLİK DÖNEMİ. Siz de Çocuktunuz. Sizde Ergendiniz

ÖN ERGENLİK DÖNEMİ. Siz de Çocuktunuz. Sizde Ergendiniz ÖN ERGENLİK DÖNEMİ Siz de Çocuktunuz Sizde Ergendiniz Çocuğum; Çok alıngan,derslerine olan ilgisi de azaldı. Son zamanlarda çok sinirli,her dediğime bağırarak cevap veriyor. Ve benzeri düşünceler içinde

Detaylı

3.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında Öfke Kontrolü: Yol verme tartışması kavgaya dönüştü

3.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında Öfke Kontrolü: Yol verme tartışması kavgaya dönüştü 3.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında Öfke Kontrolü: Yol verme tartışması kavgaya dönüştü Okula gitmek için belediye otobüsüne binen Tamer, Biyoloji sınavı yapılacağı için ders kitabına göz atıyordu.

Detaylı

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenin kötüye kullanımını üç ana başlıkta ele

Detaylı

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 den itibaren NSW Eyaletinde trafik kurallarında bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Basit şekliyle bu değişikliklerin çoğu mevcut kuralların

Detaylı

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER İNSAN VE KULLANICI GEREKSİNMELERİ İnsan gereksinmeleri: insanların fizyolojik, toplumsal ve psikolojik açılardan rahatsızlık duymadan yaşamlarını sürdürebilmelerine

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı

ÖZEL DENEME SINAVI 3

ÖZEL DENEME SINAVI 3 ÖZEL DENEME SINAVI 3 1. Yüksek şiddette gürültüye mazur kalan kişide ne oluşur? A) Göz kızarıklığı. B) İşitme kaybı. C) Mide krampı. D) Konuşma zorluğu. 2. Sipariş, araç, iklim, işgücü, kapasite, hız,

Detaylı

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler 1 1. Gelişim ve Değişim Gelişim, organizmanın doğum öncesi dönemden başlayarak (döllenme) bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal yönden

Detaylı

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE Eğitim Koçluğu Sertifika programı öğrencilerin okul, aile ve özel yaşamındaki

Detaylı

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları)

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları) DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları) (EK- ÖN YÜZÜ).............. KODLU ÖZEL..................................................... MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ

Detaylı

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Beceri eğitimi EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Oturum planı Klinik eğitimde Sorunlar Beceri eğitiminin yeri Klinik eğiticinin rolleri Öğrenme ve öğretme yaklaşımları Öğrencinin

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ 1. Aşağıdakilerden hangisi defansif sürücülük için önemli kurallardandır? a) Probleme girmemek b) Problem tespit edildikten sonra çözmek c) Problem oluştuktan sonra uzmanına çözdürmek

Detaylı

DAVRANIġ PSĠKOLOJĠSĠ DERS NOTU:

DAVRANIġ PSĠKOLOJĠSĠ DERS NOTU: DAVRANIġ PSĠKOLOJĠSĠ DERS NOTU: DERSĠN AMACI: psikoloji biliminin görüşleri doğrultusunda, trafik ve yol güvenliği ile ilgili bilgiler vermektir. Trafikte davranış belirleyicisi olan etmenler, faktörler

Detaylı

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilişsel Psikolojide Seçme Konular PSY 323 Seçmeli 3 0 0 3 5

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. STRESLE BAŞA ÇIKMA STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Beni öldürmeyen, beni güçlendirir Nietzche STRESE DİRENÇ

Detaylı

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? 1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Fesih B) Feshi ihbar C) Sözleşme D) Grev 2. Dört zamanlı motorlarda çalışma

Detaylı

OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES

OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ 2017 ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES Çocuğum bu hafta üç defa başının ağrıdığını söyleyerek ödevlerini yapmadı.

Detaylı

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Duygu ile ilgili alanyazında araştırmacıların, biyolojik temelli olan, diğer hayvanlarla paylaşılan, tüm kültürlerde görülen ve evrensel

Detaylı

BÖLÜM 2 1.5. Organizma ve Çevre İlişkileri 1.5.1. Organizma, Davranış ve Zihinsel Süreçler. 1.5.2. Çevre. 1.5.3. Fizik Çevrenin Organizmayı Etkilemesi

BÖLÜM 2 1.5. Organizma ve Çevre İlişkileri 1.5.1. Organizma, Davranış ve Zihinsel Süreçler. 1.5.2. Çevre. 1.5.3. Fizik Çevrenin Organizmayı Etkilemesi BÖLÜM 2 1.5. Organizma ve Çevre İlişkileri 1.5.1. Organizma, Davranış ve Zihinsel Süreçler İnsan davranışının temelini oluşturan zihinsel süreçleri açıklamadan önce davranış terimini iyi anlamamız gerekir.

Detaylı

70. Yılında Otizm Spektrum Bozuklukları. Dr. Sabri Hergüner Meram Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD

70. Yılında Otizm Spektrum Bozuklukları. Dr. Sabri Hergüner Meram Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD 1943 2013 70. Yılında Otizm Spektrum Bozuklukları Dr. Sabri Hergüner Meram Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: 2012 Janssen Cilag

Detaylı

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ ÇALIŞMANIN AMACI: Yanlış anlaşılan ve/veya algılanan, nasıl korunacağı bazı sürücüler tarafından bilinmeyen bir sürücü davranışı

Detaylı

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II Adı 1 1 PSY101 ye Giriş-I Açıklaması 6 3 ki temel konulara giriş niteliğinde bir derstir. İşlenecek konulara araştırma teknikleri, davranışın biyolojik kökenleri, algı, hafıza, dil, insan gelişimi, vb.

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçerken biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden geliştiği bireyselleştiği, toplumsallaştığı

Detaylı

BEYİN ANATOMİSİ TEMPORAL VE FRONTAL LOB

BEYİN ANATOMİSİ TEMPORAL VE FRONTAL LOB BEYİN ANATOMİSİ TEMPORAL VE FRONTAL LOB TEMPORAL LOB Üst temporal gyrus Orta temporal gyrus Alt temporal gyrus Temporal loblar; duyusal girdilerin organize edilmesinde, işitsel algılamada, dil ve konuşma

Detaylı

Çağımızın Stres Kaynağı Gürültü

Çağımızın Stres Kaynağı Gürültü TEKNIK BILGI Çağımızın Stres Kaynağı Gürültü Ümit Payidar ALTINOK* Özellikle büyük kentlerde ve endüstriyel kesimlerde bulunan gürültü insan sağlığını tehdit edici en önemli unsurlardan biridir. Fiziksel

Detaylı

1. Özel Yetenekli Öğrencilerin Psikolojisine Genel Bakış... 1

1. Özel Yetenekli Öğrencilerin Psikolojisine Genel Bakış... 1 İçindekiler 1. Özel Yetenekli Öğrencilerin Psikolojisine Genel Bakış... 1 Marilena Z. Leana-Taşcılar Özet...1 Üstün zekâlıyım: "Eyvah!" mı? "Yaşasın!" mı?...4 Etiketleme...6 Etiketlemenin Avantajları ve

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Psikolojiye Giriş Dersin Kodu OKÖ105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi 4 Haftalık Ders

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: ÖĞRETİM İÇİN YAPILANMA Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu - Dilek Pekince EĞİTİM ve PSİKOLOJİ... 3 İYİ ÖĞRETMEN...

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: ÖĞRETİM İÇİN YAPILANMA Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu - Dilek Pekince EĞİTİM ve PSİKOLOJİ... 3 İYİ ÖĞRETMEN... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: ÖĞRETİM İÇİN YAPILANMA Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu - Dilek Pekince EĞİTİM ve PSİKOLOJİ... 3 İYİ ÖĞRETMEN... 6 Yansıtıcı Öğretmen... 8 İyi Öğretmenden Sahip Olması Beklenen

Detaylı

Bilişsel Psikoloji I (PSY 311) Ders Detayları

Bilişsel Psikoloji I (PSY 311) Ders Detayları Bilişsel Psikoloji I (PSY 311) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilişsel Psikoloji I PSY 311 Seçmeli 4 0 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i PSY 305,

Detaylı

RUHSAL BOZUKLUKLARDA DAYANIKLILIK VE YATKINLIK DUYGU DIŞAVURUMU

RUHSAL BOZUKLUKLARDA DAYANIKLILIK VE YATKINLIK DUYGU DIŞAVURUMU RUHSAL BOZUKLUKLARDA DAYANIKLILIK VE YATKINLIK DUYGU DIŞAVURUMU Yaşam boyu ruh sağlığı ile ilgili riskler Ruhsal hastalıklara yatkınlık ve dayanıklılık Prognoz Olumsuz etkenler Koruyucu etkenler Bireysel

Detaylı

PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE İLETİŞİM ÖĞRETİMİ. Doç.Dr.Besti Üstün DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu

PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE İLETİŞİM ÖĞRETİMİ. Doç.Dr.Besti Üstün DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE İLETİŞİM ÖĞRETİMİ Doç.Dr.Besti Üstün DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu Eleştirel düşünme Ekip içinde olabilme PDÖ Sonuç Kriterleri İLETİŞİM Kendi kendine öğrenme Yaşam boyu öğrenme Sorun

Detaylı

Bölüm II. Tanımlar. Hareket Planlaması. Bilgi İşlem Yaklaşımı. Hareket Planlamasına Teorik Yaklaşım. Algı: Bilgiye anlam yükleme işlevi İki yaklaşım:

Bölüm II. Tanımlar. Hareket Planlaması. Bilgi İşlem Yaklaşımı. Hareket Planlamasına Teorik Yaklaşım. Algı: Bilgiye anlam yükleme işlevi İki yaklaşım: Tanımlar Bölüm II Hareket Planlaması Uyarı: Bir çevredeki bir tepki uyandıran değişiklik İçsel Geri Bildirim: Uygulayıcıya algısal sistemleri tarafından hem bir performansın sırasında hem de bir performansın

Detaylı

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI 6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI Yol Çizgileri araçların düzen ve güvenli şekilde seyretmelerini sağlamak amacı ile üzerine Çizilen çizgilerdir Ayrıca park yeri olarak ayrılmış alanlarda

Detaylı

Acil servislerde sağlık çalışanlarına şiddet. Dr. Mustafa ilker EDEBALİ Antalya eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri kliniği

Acil servislerde sağlık çalışanlarına şiddet. Dr. Mustafa ilker EDEBALİ Antalya eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri kliniği Acil servislerde sağlık çalışanlarına şiddet Dr. Mustafa ilker EDEBALİ Antalya eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri kliniği Şiddet nedir? Kendine ya da bir başkasına grup ya da topluluğa yönelik olarak

Detaylı

ÖZEL DENEME SINAVI-1

ÖZEL DENEME SINAVI-1 ÖZEL DENEME SINAVI-1 1. Delici göğüs yaralanmalarında kazazedeye, aşağıdaki pozisyonlardan hangisi verilir? A) B) C) D) 2. Bilinç kaybının en ileri durumu, koma hâli olarak bilinir. Buna göre, aşağıdakilerden

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÜZERİNE YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÜZERİNE YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÜZERİNE YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Davranış Bilimleri üzerine Davranış Bilimleri insan davranışını, davranışa etki eden toplumsal, psikolojik, grupsal ve

Detaylı

Bölüm Sekiz. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler)

Bölüm Sekiz. Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Bölüm Sekiz Alıştırmanın Planlanması (Faktörler) Yanlışlar, Doğrular & Daha Doğrular Alıştırma mükemmel yapar. Practice makes perfect! İyi planlanan alıştırma mükemmel yapar. Good practice makes perfect!

Detaylı