HASTA VE YAKINLARININ HAKLARI VE SORUMLULUKLARI. Hazırlayan: Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTA VE YAKINLARININ HAKLARI VE SORUMLULUKLARI. Hazırlayan: Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi"

Transkript

1 HAKLARI VE SORUMLULUKLARI Hazırlayan: Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi

2

3 HASTA HAKLARI * Hasta Hakları, esasında insan hak ve değerlerinin sağlık hizmetine uyarlanmasıdır. Hasta Haklarının geliştirilmesindeki temel amaç; sağlık hizmetinden yararlanan kişilerin desteklenmesi, teşvik edilmesi ve hizmet kalitesini artırarak sağlığın geliştirilmesidir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi çalışanları olarak hastanemizin vizyon ve misyonuna bağlı kalarak ve kalite politikamızın yarattığı ilkelerle KKTC Anayasası, Avrupa Hasta Hakları Bildirgesi (Amsterdam-1994), Dünya Tabipleri Birliği Hasta Hakları Bildirgesi (Bali-1995), KKTC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği taslağı, Hekimlik Meslek Etiği Kuralları, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi hükümlerine uygun davranmalıyız.

4

5 HASTA HAKLARININ AMAÇLARI -* Hastalara sağlık hizmetinden tam olarak yararlanma konusunda yardım etmek, -* Hasta-sağlık çalışanı arasında verimli bir ilişkiyi desteklemek, geliştirmek, -* Hastanın sağlık hizmeti sürecine aktif katılımını kolaylaştırmak, -* Hasta eğitimini genel bir sağlık uygulaması haline getirerek hizmetin etkinliğini arttırmak, -* Sağlık hizmeti alan, sunan ve aracılık eden kişi ve kurumlar arasında işbirliği ve iletişim fırsatları yaratmak, var olanı güçlendirmek, -* Hasta-hekim ilişkisinin işbirliği temeline dayandırılmasını sağlamak, -* Hasta haklarıyla ilgili başvuru mekanizmaları oluşturarak, sağlık hizmeti alımında iç kontrolü sağlamaktır.

6 HASTA HAKLARI

7 YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİHASTANESİHASTA HAKLARI UYGULAMALARI ** Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi çalışanları olarak, hastanemizde tedavi ve bakım alan tüm hasta ve yakınlarına, hasta hakları konusunda anlayabilecekleri bir dille bilgi verilir. **Tercüman gereksinimi olduğu durumlarda Hasta Hakları ve İlişkileri sorumlusuna, eğer mesai saati dışında ise Nöbetçi İşletme Müdürüne haber verilerek hastanın anladığı dilde iletişim sağlanır. ** Hasta ve yakınlarının hakları tüm yatan hastalara anlatılarak / bilgilendirme broşürü verilerek, Hasta İlk Değerlendirme Formu na kaydedilir. ** Hastalar için hazırlanmış olan bilgilendirme broşürleri, web sitesi hastaların bilgilendirilmesini sağladığı gibi, başvuran her hastaya Hasta ve Yakınlarının Hakları ve Sorumlulukları Kitapçığı verilir, broşürler hastaların ulaşabileceği alanlarda bulundurulur. ** Tüm çalışanlar hasta hakları ile ilgili politika ve prosedürleri bilmek ve uygulamak ile yükümlüdür. Oryantasyon programları ve hizmet içi eğitimlerle hasta hakları konusunda bilgilendirilirler.

8 HAKLARI 1* Hizmetlerden Yararlanma Hakkı: *a) Hastaneye başvuran her birey, fiziksel, düşünsel ve sosyal özellikleri ne olursa olsun, var olan tanı, tedavi ve rehabilitasyon olanaklarından en üst düzeyde yararlanma hakkına sahiptir. *b) Hasta hekimini veya sağlık kurumunu seçme ve tedavinin herhangi bir evresinde değiştirme hakkına sahiptir. *c) Hasta, talebini yazılı olarak belirttiği taktirde, o ana kadar durumuyla ilgili tüm kayıtların kendisine ya da işlemlerinin devam ettiği yeni kuruma gönderilmesini isteme hakkına sahiptir. *d) Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi hastaların organ bağışı istemine saygılıdır. YDÜ Hastanesi Personeli bu seçimlerinde hastaları ve yakınlarını Beyin Ölümü Tespit Prosedürü ne ve Organ Bağışı Prosedürü ne uygun olarak destekler ve bilgilendirir.

9 HAKLARI *e) YDÜ Hastanesi Tıp Fakültesi bünyesinde fakülte yönetimi tarafından yönetilen ve insan üzerinde yapılan çalışmaları içeren tüm araştırmaları takip edecek, izleyecek ve kurum içerisindeki bu tip aktiviteleri denetleyecek Etik Kurul oluşturulmuştur. Kurul deneklere vereceği göreceli yararları ve zararları tartışmakta ve araştırma bilgisinin güvenliği ve gizli tutulmasını sağlamaktadır. *f) Hastalar arzu ettikleri taktirde koruyucu sağlık hizmetleri konusunda ( Ana Çocuk Sağlığı, Veremle Savaş, Sıtma ile Savaş, Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele, Çevre Sağlığı vb.) bilgi alma hakkına sahiptir. *g) Hasta için gerekli bakım ve hizmetlerin, kurumun misyon ve olanaklarının ötesinde olması durumunda; tedaviyi üstlenen sağlık çalışanları, hasta ve yakınları adına bakım ve hizmet alternatifleri konusunda gerekli bilgileri sağlar.

10 HAKLARI 2- Hastalar Ağrılarının Dindirilmesi Hakkına Sahiptir: Hastalar ağrılarının kesilmesini isteme hakkına sahiptir. Tüm hastaların, ağrılarının değerlendirilmesini ve tedavi edilmesini isteme hakkı vardır. Hastanın ağrısının doğru değerlendirilmesi ve tedavisi konusunda Ağrı Yönetimi Prosedürü ne uygun olarak hareket edilir.

11 HAKLARI 3- Saygı ve İtibar Görme Hakkı: Hasta ve yakınları, her zaman ve her türlü koşulda, kişisel değerleri ve dini inançları konusunda saygılı, nazik, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda işlemlerini yaptırma, tanı öğrenme, tedavi olma hakkına sahiptir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi çalışanları hastanın inanç ve tercihleri ile çelişmeyecek bakım ve tedavi yolunu bulmak için hasta ve yakınları ile işbirliği yapar.

12

13 *4- Mahremiyete Saygı Hakkı: HAKLARI Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi hastanın mahremiyetine saygılıdır. Hasta mahremiyeti özellikle klinik görüşmeleri, muayene, girişimler, tedaviler ve transferlerde önemlidir. Hastalar ziyaretçiler de dahil olmak üzere, hastane ile resmi bağlantısı olan ya da olmayan ve tedavisi ile doğrudan ilgisi olmayan kişilerle görüşmeyi ve konuşmayı reddedebilir. Bakım, hastanın görsel ve işitsel mahremiyetine saygılı olarak yapılmaktadır. Her türlü hasta görüşmesi, muayene ve girişim yeterli görsel ve işitsel gizlilik sağlayacak şekilde düzenlenmiş bir mekanda yapılır. Tüm hastane personeli hastaların mahremiyetinin korunması hakkında bilinçlendirilmiştir.

14 5- Güvenliğinin Temini Hakkı: HAKLARI Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, bilinçli ya da eşyaları ile ilgili karar verme yetisine sahip olmayan acil hastalara, tetkik için başvuran hastalara ve yatan hastalara ait eşyaların herhangi bir hasar, kaybolma ve kullanımına yönelik olarak Hasta Eşyaları Teslim Prosedürü ve Tesis Güvenlik Prosedürü doğrultusunda sorumluluk almıştır. Hastaların güvenliği, hastanemizden hizmet aldıkları süre içerisinde, Güvenlik Birimi tarafından sağlanmaktadır.

15 HAKLARI 6- Bilgi Mahremiyeti Hakkı: Hastaneye başvuran bireylerin verdiği tanı ve tedavi aşamasında elde edilen tüm bilgiler, ölümden sonra da gizli kalacak biçimde korunur. Hasta veya vekilinin izni olmaksızın hastanın durumu ve tedavisi ile ilgili olarak hiç kimseye sözlü ya da yazılı (yüz yüze, elektronik ortamda, telefonla yapılan görüşmelerde) bilgi verilmez. Hasta onayı alınmadan, hastalığı ile ilgili bilgilerin verilebildiği durumlar şunlardır: 1-İstekte bulundukları taktirde, hastanın bakım ve tedavi masraflarını karşılayacak olan kuruma, 2-Bildirimi zorunlu hastalıklarda KKTC Sağlık Bakanlığı na 3-Adli olaylarda, yasaların belirlediği kişi ve kurumlara. Hastalar tanı ve tedavilerinin her aşamasında kendilerine ait dosyalara bakma ve kopya alma hakkına sahiptir.

16 HAKLARI Çalışanlar hasta bilgilerini hasta odasında, ziyaretçilere açık yerlerde bulunduramaz, hasta ile ilgili tartışmaları halka açık yerlerde yapmazlar. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi nin, ilgisi olmayan kişiler ve çalışanların elektronik hasta kayıtlarına ulaşımını engelleyen Bilgi Sistemleri Yetkilendirme Prosedürü nde tanımlı koruma sistemi vardır. Ölüm, hasta bilgilerinin gizlilik prensibini ortadan kaldırmaz. Hasta dosyaları dolaplarda muhafaza edilir. Arşive kalkan dosyalar ise yetkili kişilerce kilit altında tutulmaktadır.

17

18 HAKLARI 7- Kimliği Bilme Hakkı: Hastaların ilişkide bulunduğu tüm hastane personelinin kimlikleri ile mesleki sorumluluklarını bilme hakkı vardır. Hastane personeli için Personel Yaka Kartı kullanılmakta, personel haricindeki kişiler için ise Ziyaretçi Yaka Kartı uygulaması geçerlidir. 8- Bilgi Edinme Hakkı: Hastaların, kendileri ya da yasal temsilcileri kanalı ile tanı ve tedavilerinin tüm süreçlerine ve hastalığın olası gidişatına ilişkin tam ve yeni bilgi alma, kendilerine ilişkin tıbbi dokümantasyonun bir kopyasını alma hakkı vardır. Hastalar bakım ile ilgili olarak verilmesi gereken kararın ne olduğu, bu kararlara nasıl katılabilecekleri konusunda bilgilendirilirler. Tedavi sırasında ve sonrasında beklenen veya beklenmeyen sonuçlar hakkında hekim tarafından bilgi verilir. Hasta kendisine bakmaktan birinci derecede sorumlu ve gerekli tedavi ile girişimleri uygulamaya yetkili olan doktoru ve sağlık personellerinin isimleri konusunda bilgilendirilir.

19

20 HAKLARI Hastanemize tedavi için gelen hastanın yatan hasta kabulünde Hasta Yatış Onam Formu ve Yatan ve/veya Yatacak Olan Hasta Taahhütnamesi ile kapsam ve sınırları açık ve net bir şekilde belirlenmiş genel bir onam alınır. Hastanemizde; cerrahi ve invaziv girişim, anestezi, kan ve kan ürünlerinin kullanımı, yüksek riskli işlemler ve tedavi öncesinde Aydınlatılmış Hasta Onam Prosedürü doğrultusunda Aydınlatılmış Onam Formları ile hasta veya yakınlarının onamı alınır. Bilgilendirmeyi sağlayan personel ve tanık ( öncelikle hasta yakını, olmadığı durumlarda farklı bir sağlık personeli) tarafından imzalanıp hasta dosyasına konulur. Hastanın eğitim ve araştırmalara katılımında gönüllülük esastır.

21 HAKLARI Hastanemizde hasta ve yakınlarından hangi durumlarda izin alınacağına yönelik bir süreç bulunmaktadır. Bu gibi durumlar Aydınlatılmış Hasta Onam Prosedürü ne uygun şekilde yapılır. 10- Danışma (Konsültasyon) Hakkı: Hastanın kendi talebi ve ilave ödemeyi kabul etmesi halinde başka bir uzman ile konsültasyon yapılmasını isteme hakkı vardır. Hasta isterse, kurum dışında farklı bir hekimin değerlendirmesini alabilir. 11- Planlanan Tedaviyi Reddetme Hakkı: Hasta ve yakınlarının planlanan, önerilen ya da yürütülen tedaviyi kesme ya da reddetme hakkı vardır. Bu durumda hasta ve yakınları tedaviyi kabul etmemenin doğuracağı sonuçlar ve sorumluluklar konusunda bakımdan sorumlu kişiler tarafından bilgilendirilirler ve Tedavi Ret Formu doldurulup dosyalarına konur.

22 HAKLARI Çalışanlar, daha önce tedaviyi reddeden hastanın tekrar başvurması halinde önceki reddi konusunda serzenişte ve imada bulunamazlar. 12- Tetkik ve Tedavi Bedellerini Öğrenme Hakkı: Hastanın sağlanan hizmet karşılığında ödeyeceği bedellerin açık ve detaylı faturasını alma ve istemeye hakkı vardır. 13- Sosyal ve Psikolojik Destek Alma Hakkı: Hastaların teşhis işlemlerine veya tedaviye engel olmadığı sürece kendilerine has kıyafetler giyme ve inançlarıyla ilgili görev ve sembolleri kullanma, sosyal ve psikolojik destek alma, refakatçi bulundurma, ziyaretçi kabul etme gibi hakları vardır.

23

24 9- Haberleşme Hakkı: HAKLARI Temin edilebildiği taktirde, resmi konuşma (Türkçe) dilini anlamayan bir hastanın haberleşme amacı ile tercüman isteme hakkı vardır. 10- Hastadan Onam (Rıza- Onay) alınması: Hastalar tıbbi zorunluluklar dışında, hastalıkları ile ilgili ölüm ya da ciddi yan etki riski, alternatif tedaviler, nekahet ile ilgili problemler ve sonuçta elde edilecek başarışansı gibi konularda mümkün olan bilgilendirme yapıldıktan sonra, tedavisi ile ilgili olarak varılacak kararlara katılma hakkına sahiptir.

25 14-Şikayet Etme Hakkı: HAKLARI Hastanın şikayetlerinin dikkate alınarak, şikayet çözümleme mekanizmasının başlatılması, gözden geçirilmesi ve sonuçlandırılması ile sonuçtan haberdar edilmesi hakkı vardır. Hasta ve Yakınlarının Şikayet, Öneri ve Teşekkür Prosedürü nde anlatılan esaslar doğrultusunda hareket edilir. Hasta hukuki hakları için de yargıya başvurma hakkına sahiptir.

26

27 HAKLARI 15- Hastane Kural ve Uygulamalarından Haberdar Olma Hakkı: Hasta, kendisine bir hasta olarak uygulanacak hastane kural ve uygulamaları konusunda bilgi edinme hakkına sahiptir. Hasta tıbbi kayıtlarında bulunan ancak gerçeğe uymayan bilgilerin düzeltilmesini isteyebilir. 16- Dini Hizmetlerden Faydalanma Hakkı: Hastaların hastane kuralları çerçevesinde dini hizmetlerden faydalanma hakkı vardır. Dini ibadetleri yerine getirebilirler. Hasta dini inançları ile ilgili olarak belirlediği biriyle görüşmek istediğinde sağlığı için sakıncası yoksa ve diğer hastaları rahatsız etmemek kaydı ile bu istek Hasta Hakları ve İlişkileri Sorumlusuna iletilir. İhtiyaç Halinde İşbirliği Yapılacak Dini Kurumlar Listesi nden faydalanılır.

28

29 17- Yaşam Sonu Bakım: HAKLARI Terminal dönemdeki hastaların her türlü insani yardımı görme, insan onuruna yaraşır koşulların sağlanması ve çekilen acıların azaltılması hakkı vardır. Hastanemizde yaşamın sonundaki bakım saygılı ve şefkatlidir. Terminal dönemdeki Hasta ve yakınının gereksinimleri tüm çalışanlar tarafından bilinir ve bunlara saygı gösterilir ve Yaşam Sonu Hasta Bakım Protokolü ne uygun hareket edilir.

30 HASTA VE YAKINININ HAKLARI Hastanemizde yaşam sonundaki hastanın gereksinimleri primer ve sekonder semptomların tedavisi, ağrısının giderilmesi, hastanın ve yakınının kültürel, dini, psikolojik ve sosyal gereksinimlerinin cevaplanmasışeklinde giderilmeye çalışılır.

31 SORUMLULUKLARI 1- Bilgi Verme: Hasta, mevcut şikayetleri, geçirdiği hastalıklar, hastaneye yatırılıp yatırılmadığı, uygulanan tedaviler, kullandığı ilaçlar ve sağlığı ile ilgili konularda doğru ve tam bilgi vermelidir. Hasta, yetkili hekime tedavi esnasında ve sonrasında durumunda meydana gelen beklenilmeyen değişiklikleri haber vermelidir. Hasta, yapılacak işlemler ile ilgili olarak kendisinden beklenilenleri doğru olarak anlayıp anlamadığını bildirmelidir.

32 SORUMLULUKLARI 2- Önerilere Uyma: Hasta, ilke olarak, tedavisinden sorumlu hekimler tarafından önerilen tedavi planına uymakla yükümlüdür. Hasta, yetkili hekimin talimatları doğrultusunda hemşireler ve ilgili sağlık personelinin bakım planını yerine getirmesini kabullenmekle yükümlüdür. 3- Planlanan Tedaviyi Reddetme: Hasta, tedaviyi reddetme ya da hekimin talimatlarına uymaması halinde doğacak sonuçlardan kendisi sorumludur. 4- Tetkik ve Tedavi Giderleri: Hasta, hastaneye müracaat aşamasında sağlık giderlerinin ne şekilde ve hangi kurum tarafından karşılanacağını bildirmelidir. Hasta tedavi nedeni ile yapılan uygulamalar için ödenmesi gereken miktarı, kurumun belirlediği süre içerisinde ödemekle yükümlüdür.

33 SORUMLULUKLARI 5- Hastane Kural ve Uygulamaları: Hasta, tedavi ve davranışı ile ilgili bulunduğu ünitenin kural ve uygulamalarına uymalıdır. Sigara içme kurallarına uymalıdır. 6- Saygı Gösterme: Hasta, diğer hasta ve sağlık çalışanlarının haklarını dikkate almalıdır. Hasta, hastane içindeki, hastaları tehlikeye sokan gürültü, duman ve ziyaretçi sayısının fazlalığı gibi durumlarda hastane yönetiminin alacağı tedbirlere uymalıdır.

34 SORUMLULUKLARI 7- Bulaşıcı Hastalık Hali: Bulaşıcı hastalık şüphesi veya şüphesi olan hasta, hekimin çıkmasında sakınca olmadığını belirten izni olmadıkça, taburcu olmayı talep etmemelidir. Bulaşıcı hastalık tanısı veya şüphesi olan hastalar, sağlık personelinin yönlendirmesiyle Standart Önlemler ve İzolasyon Prosedürü ne uygun davranmalıdır. 8- Uygunsuz Talep: Hasta, yetkili hekimi tarafından uygun görülmeyen ve tedavi planında bulunmayan herhangi bir ilacın verilmesini ya da uygulama yapılmasını, yaşamın sonlandırılmasını talep etmemelidir.

35 9- Hasta Ziyaretçisi: SORUMLULUKLARI Hastalar ziyaretçilerini Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kabul etmelidir. Hastanın herhangi bir şekilde yiyecek ve içecek getirilmesini istememesi, getirileni de kabul etmemesi kendi sağlığı açısından önemlidir. Hastanın aynı anda mümkün olduğu kadar az ziyaretçi kabul etmesi, ziyaret saatlerinin kısa tutulması enfeksiyonun önlenmesi açısından önemlidir. Özellikle yoğun bakımda yatan hastaların ziyaretleri ile ilgili Enfeksiyon Kontrol Kurulu nun önerilerine uymalıdır.

36 SORUMLULUKLARI 10- Tazmin Sorumluluğu: Hastadan kusurlu kullanım veya kasıtlı olarak hastanenin demirbaş veya sarf malzemelerine verdiği zarar ve ziyan tazmin edilir. TEŞEKKÜR EDERİM.

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI 444 98 63 www.okanhastanesi.com.tr HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI OKAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI Dünyada sahip olduğumuz en büyük değer sağlığımız Sağlık hizmetleri, yaşamsal

Detaylı

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI 444 98 63 www.okanhastanesi.com.tr HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI OKAN ÜNİVERİSTESİ HASTANESİ HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI Dünyada sahip olduğumuz en büyük değer sağlığımız Sağlık hizmetleri, yaşamsal

Detaylı

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI PROSEDÜRÜ. Doküman No: HD.PR.03 Yayın Tarihi: Revizyon No:0 Revizyon Tarihi: Sayfa No:1/10

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI PROSEDÜRÜ. Doküman No: HD.PR.03 Yayın Tarihi: Revizyon No:0 Revizyon Tarihi: Sayfa No:1/10 1.0AMAÇ : Tetkik, tedavi ve bakım amacıyla başvuran hastaların ve hasta yakınlarının hastanede hizmet gördükleri süre içinde sahip oldukları haklarını ve sorumluluklarını belirlemek, bunları yazılı ve

Detaylı

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları Haklarınız Temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, diğer mevzuatta ve milletlerarası

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hastane logosu değişimi 01

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hastane logosu değişimi 01 REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 11.01.2016 Hastane logosu değişimi 01 1/9 1. AMAÇ Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi çalışanlarının, uluslararası anlaşmalar ve taslak aşamasından olan

Detaylı

Bilgilendirme ve Onay Hakkı

Bilgilendirme ve Onay Hakkı Hizmetlerden Yararlanma Hakkı * Hastanemize başvuran her birey, dil, din, ırk veya mezhep ayrımı yapılmaksızın tüm hizmetlerden yararlanma hakkına sahiptir. * Hastalarımız, hastanemizin sunduğu tanı ve

Detaylı

Hizmetten Genel Olarak Faydalanma Hakkı

Hizmetten Genel Olarak Faydalanma Hakkı Hizmetten Genel Olarak Faydalanma Hakkı Hastalarımız kendilerine uygulanacak hastane kural ve uygulamaları, sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceği konularında bilgi edinme hakkına sahiptir. Sağlık

Detaylı

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI. Bir Sağlık Kuruluşuna, Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvurduğunuzda;

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI. Bir Sağlık Kuruluşuna, Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvurduğunuzda; HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI Bir Sağlık Kuruluşuna, Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvurduğunuzda; HAKLARINIZ İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır.

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTA HAKLARI. Uzm. Feride DURSUN

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTA HAKLARI. Uzm. Feride DURSUN T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTA HAKLARI Uzm. Feride DURSUN 1 EĞİTİMİN İÇERİĞİ 1 Hasta Hakları 2 Hasta Sorumlulukları 3 Memnuniyet 4 Hasta Hakları Birimleri 2

Detaylı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Hak Kavramı Herhangi bir varlığın, kanuni veya ahlaki gerekçelerle, sahip olması veya yapabilmesi olağan şeyler.. Hak Kavramı Kazanımlara

Detaylı

Hasta Hakları ve Uygulamaları Hasta Sorumlulukları. Özgül GÖKÇE ÜNGÜR Sosyal Hizmet Uzmanı Hasta Hakları Birim Sorumlusu

Hasta Hakları ve Uygulamaları Hasta Sorumlulukları. Özgül GÖKÇE ÜNGÜR Sosyal Hizmet Uzmanı Hasta Hakları Birim Sorumlusu Hasta Hakları ve Uygulamaları Hasta Sorumlulukları Özgül GÖKÇE ÜNGÜR Sosyal Hizmet Uzmanı Hasta Hakları Birim Sorumlusu HASTA HAKLARI 1) Hizmetten genel olarak faydalanma Adalet ve Hakkaniyet ilkeleri

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTA HAKLARI YÖNERGESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTA HAKLARI YÖNERGESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HASTA HAKLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; yaşanan hasta

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

3. Bilgilendirme 4. Kuruluşu seçme ve değiştirme 5. Personeli tanıma, seçme ve değiştirme 6. Bilgi İsteme 7. Mahremiyet 8. Rıza ve İzin 9.

3. Bilgilendirme 4. Kuruluşu seçme ve değiştirme 5. Personeli tanıma, seçme ve değiştirme 6. Bilgi İsteme 7. Mahremiyet 8. Rıza ve İzin 9. HASTA HAKLARI HASTA HAKLARI NEDİR. Tanımı: : Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları nedeni ile sahip oldukları, TC. Anayasası, Milletlerarası anlaşmalar ve kanunlar

Detaylı

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.]

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] [Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] Giriş Hekimler, hastaları ve geniş toplum kesimleri arasındaki ilişkilerde son yıllarda önemli değişikler

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu (WGBO) ile Genel Veri Koruma Yönetmeliği (AVG), yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenlerler.

Detaylı

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Kavramlar Hak, hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetki olarak tanımlanabilir. Pozitif

Detaylı

UÜ-SK HASTA VE YAKINLARININ TEDAVİ KARARINA VE BAKIMA KATILIM PROSEDÜRÜ

UÜ-SK HASTA VE YAKINLARININ TEDAVİ KARARINA VE BAKIMA KATILIM PROSEDÜRÜ Rev. No : 04 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1/5 1. Amaç: Bu prosedürün amacı UÜ-SK da sağlık hizmetlerinin hasta ve yakınlarının tedavi kararlarına ve bakım sürecine katılımına imkân verecek şekilde sunulmasını

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu, yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenler. Bu kanuna göre gerek

Detaylı

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Hekimlerin Etik Sorumlukları ve Hekim Hakları Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Kavramlar Hak, hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetki olarak tanımlanabilir. Pozitif

Detaylı

ISPARTA KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ HASTANE BİLGİ REHBERİ

ISPARTA KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ HASTANE BİLGİ REHBERİ HASTANEMİZİN TARİHÇESİ ISPARTA KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ HASTANE BİLGİ REHBERİ Hastanemiz Sağlık Bakanlığı tarafından Temmuz 1958 de kurucu Başhekim olarak görevlendirilen Çocuk Sağlığı

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

HASTA KABUL TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

HASTA KABUL TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Bakıma Erişim ve Bakımın Adem Aköl Sinan Özyavaş Sürekliliği Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/7

Detaylı

HASTA YATIŞ TALİMATI

HASTA YATIŞ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Bakıma Erişim ve Bakımın Sürekliliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/7

Detaylı

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bu broşür, Bayındır Hastanesi Söğütözü (BHS) Genel Yoğun Bakım (Reanimasyon) süreci hakkında sizi aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

HASTA KAYITLARININ TUTULMASI PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU

HASTA KAYITLARININ TUTULMASI PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 19.03.2014 Hasta dosyasında ASGARİ olarak bulunması gereken 01 tıbbi kayıt formlarını gösteren tabloya Aydınlatılmış Hasta Onam da eklendi. Hazırlayan:

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 26.09.2013 Kat Koordinatörü tanımı Yatan Hasta Danışmanı olarak 01 değiştirildi. Hasta Bilgilendirme ve Çıkış Formu talimata eklendi. Hazırlayan: Onaylayan:

Detaylı

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 34. Dünya Hekimler Toplantısı nda kabul edilmiş (Lizbon, Portekiz, Eylül/Ekim 1981), 47. Dünya Hekimler Birliği Kurultayı nda değişikliğe uğramış (Bali,

Detaylı

KONSÜLTASYON PROSEDÜRÜ

KONSÜLTASYON PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yatan tüm hastaların aynı kalitede bakım hizmeti almasını tanı-tedavi hizmetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesini ve kayıt altına alınmasını amaçlamaktadır. 2. Kapsam:

Detaylı

HASTANEYE YATAN HASTALARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ. Uz. Dr. Kemal M. HİSAR SAĞLIK BAK. T.S.H.GN.MD. AR-GE BİRİMİ

HASTANEYE YATAN HASTALARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ. Uz. Dr. Kemal M. HİSAR SAĞLIK BAK. T.S.H.GN.MD. AR-GE BİRİMİ HASTANEYE YATAN HASTALARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Uz. Dr. Kemal M. HİSAR SAĞLIK BAK. T.S.H.GN.MD. AR-GE BİRİMİ İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adım atmaktadır.

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36 YÖN-TL- 1. AMAÇ: Hastanemizin birimlerinde ya da acil servisinde hizmet alan hastaların: Hastanemizde verilemeyen bir hizmete veya uzman konsültasyonuna gereksinim duyulması ve hastanede hastanın bakımımın

Detaylı

Hasta Hak Ve Sorumlulukları Hasta Mahremiyeti Hasta Memnuniyeti

Hasta Hak Ve Sorumlulukları Hasta Mahremiyeti Hasta Memnuniyeti BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI Hasta Hak Ve Sorumlulukları Hasta Mahremiyeti Hasta Memnuniyeti Beyin ve Sinir Cerrahi

Detaylı

Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: BES_T04 14.06.2012 15.07.2014 02 7 REVİZYON DURUMU

Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: BES_T04 14.06.2012 15.07.2014 02 7 REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 08.03.2013 Madde 5.9.3 teki laboratuar numunelerinin 01 toplama ve taşıma talimatları ifadesi değiştirildi. 15.07.2014 Poliklinik hizmet tarih ve saatleri

Detaylı

E T İ K HASTA HAKLARI

E T İ K HASTA HAKLARI E T İ K ve HASTA HAKLARI ETİK NEDİR? KURAMSAL AHLAK NEDİR? Etik değerler evrenseldir ve her ülkede geçerliliği olan kurallardır. T I P E T İ Ğ İ ( DEONTOLOJİ ) Deonto : Görev, Yükümlülük Logia : Bilgi

Detaylı

HASTA HAKLARI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ

HASTA HAKLARI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ HASTA HAKLARI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ Hak sözcüğü, hukuka uygunluk, adalet; hukukun, adaletin gerektirdiği ve birine ayırdığı şey diye tanımlanmaktadır. Hasta hakları, esasta insan haklarının sağlık

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı SAVUNMASIZ VE ÖRSELENEBİLİR GRUPLARDA SAĞLIK HİZMETİ SUNUM PLANI Temel Hasta Hakları Hasta

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 1/5 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi nde (YDÜ) çalışacak ziyaretçi doktorların (ZD) seçimini ve bu statüde çalışan doktorların

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMA TALİMATI

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi nde sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 1/6 1.AMAÇ; 1.1.Yatışına karar verilmiş veya ücret bilgisi almak isteyen hastalara ameliyat ve tedavi fiyatları ile ilgili bilgi vererek, taburcu aşamasında

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL VİTALE KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL VİTALE KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HASTANESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL VİTALE KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HASTANESİ GÜNCEL KURUM BİLGİLERİ REHBERİ 2013 Doküman No:YÖN.RH.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar. No:-/0 1 AMAÇ Özel Vitale Hastanesi olarak

Detaylı

14 sayılı toplantısında alınan karar gereği Yönergenin 30. maddesinde değişiklik.

14 sayılı toplantısında alınan karar gereği Yönergenin 30. maddesinde değişiklik. SENATO KARARLARI Karar Tarihi : 04/07/2012 Toplantı Sayısı : 10 Sayfa : 1 Üniversitemiz Tıp Fakültesi Konsültasyon Hizmetleri Yönerge hk. 2012.010.102 Üniversitemiz Tıp Fakültesi Konsültasyon Hizmetleri

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta ve Yakınlarının Eğitimi Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/10 1. AMAÇ

Detaylı

KKTC DE HASTA HAKLARI. Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı UKÜ Hukuk Fakültesi/ Evrensel Hasta Hakları Derneği

KKTC DE HASTA HAKLARI. Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı UKÜ Hukuk Fakültesi/ Evrensel Hasta Hakları Derneği KKTC DE HASTA HAKLARI Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı UKÜ Hukuk Fakültesi/ Evrensel Hasta Hakları Derneği Hasta hakları, sağlık hizmetine ihtiyaç duyan bireylerin sırf insan olmaları nedeniyle sahip oldukları

Detaylı

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU Hemşire Deniz YALÇIN Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi Pediatri Hematoloji Onkoloji Kliniği Servis Sorumlu Hemşiresi Sunum Planı Hastanın servise kabulü

Detaylı

ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK

ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK Amaç Biyomedikal etiğin dört temel ilkesi Araştırma etiğinin gelişimi Ülkemizde klinik ilaç araştırmalarında yasal düzenlemeler Hasta hakları yönetmeliği Hekimin

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ : Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi. 2. KAPSAM : Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu, bunun kontrolü için kurulan Akılcı ilaç kullanımı sorumlu

Detaylı

ETİK.

ETİK. ETİK Etik nedir? Doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri yapmaktır. sokrates(ks).pps Etik, neyin

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ

TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ Hemşireler için Tıbbi Kayıtlar Hazırlayan: Cihan Arabacı 2013 Tıbbi Kayıtlardaki Sorumluluklarımız ** TIBBİ KAYITLARI TUTMAK ** - Yasal, - Mesleki, - Kurumsal, -

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 14.03.2016 Hastane Logosu değişikliği yapıldı 02 Yatan Hasta Hemşirelik Hizmetlerinden Sorumlu Başhemşire ifadesi

Detaylı

Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır.

Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır. T.C SAĞLIK BAKANLIĞI PENDİK DEVLET HASTANESİ TEMİZLİK HİZMETLERİ BÖLÜM ORYANTASYON REHBERİ Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır. EĞİTİM KOMİTESİ GENEL TANITIM Birim

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1. Hastane enfeksiyonunun oluşmasını ve yayılmasını önlemek 1.a) Enfeksiyon kontrol programı oluşturmak

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Kocaeli İli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Kocaeli Nuh Çimento Sanayi Vakfı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi BÖLÜM UYUM REHBERİ BÖLÜM UYUM REHBERİ

Detaylı

Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Deniz Bedel, Adem Aköl Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Deniz Bedel, Adem Aköl Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Deniz Bedel, Adem Aköl Sinan Özyavaş Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-D BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/5 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ EL KİTABI

SAĞLIK HİZMETLERİ EL KİTABI SAĞLIK HİZMETLERİ EL KİTABI Sağlık Hizmetleri ile ilgili detaylı bilgiye ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu websitesi üzerinde Kampusta Yaşam/Sağlık Hizmetleri; Intranet üzerinde Kampusta Yaşam/ Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Hekim ve Hasta Hakları

Hekim ve Hasta Hakları Hekim ve Hasta Hakları Yeterli aydınlatılmış onamın alınması, istenilmeyen bir durum ortaya çıkması halinde hekime olan kızgınlığı %55 oranında azaltacağı ortaya konmuştur. Tıbbi bakım hakkı, Bilgilendirme,

Detaylı

Madde 8- Herkes, özel ve aile yaşamına, konutuna, ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.

Madde 8- Herkes, özel ve aile yaşamına, konutuna, ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Özel hayatın ve buna bağlı olarak kişinin kendisine ait sağlık verilerinin korunması ulusal ve uluslar arası mevzuatta açık ve ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerin tamamında hastaya ait kişisel

Detaylı

HEKİMLİK MESLEK ETİĞİ KURALLARI

HEKİMLİK MESLEK ETİĞİ KURALLARI HEKİMLİK MESLEK ETİĞİ KURALLARI HEKİMLİK MESLEK ETİĞİ KURALLARI Çarşamba, 12 Ocak 2005 Yayın Tarihi : 01.02.1999 Kendilerini her zaman dünya hekimliğinin bir parçası olarak gören; Türkiye Cumhuriyeti toprakları

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

GENEL ORYANTASYON EĞİ

GENEL ORYANTASYON EĞİ GENEL ORYANTASYON EĞİ ĞİTİMİ JCI (Joint Commission International) Hastane Akreditasyon Süreci Kalite Koordinatörlüğü Akreditasyon Nedir? Sağlık kurumunun önceden belirlenmiş ve yayınlanmış standartlara

Detaylı

I- GENEL İLKELER II- TANITIM

I- GENEL İLKELER II- TANITIM I- GENEL İLKELER 1. Hekimlerin ilaç ve tıbbi teknoloji üreticisi kuruluşlarla (ilerleyen bölümlerde şirketler olarak anılacaktır) ilişkilerindeki temel etik sorunlar, hasta tedavisindeki, hekimlik mesleğinin

Detaylı

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI GENELGESİ (SAĞLIK BAKANLIĞI) Çarşamba, 20 Ocak :55 -

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI GENELGESİ (SAĞLIK BAKANLIĞI) Çarşamba, 20 Ocak :55 - İlgi: 01 T.C. İlgi: 01 SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.100.TSH.150004/010/99-15882 Konu : Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları 10.10.2006 GENELGE 2006/104

Detaylı

PEMBE KOD UYGULAMA TALİMATI

PEMBE KOD UYGULAMA TALİMATI YÖN.TL.03 05.08.2009 05.11.2013 04 1/4 1.0 AMAÇ: Bursa, Orhaneli İlçe Devlet Hastanesi nde yenidoğan ve yatan bebek/çocuk hastalarının kaçırılması veya kaybolması olasılığına karşı güvenlik önlemleri almak

Detaylı

Rehabilitasyon Hizmetleri

Rehabilitasyon Hizmetleri 14. HAFTA Rehabilitasyon Hizmetleri Hastalık, kaza veya yaralanma sonucu gelişen sınırlanmış fonksiyonel kapasitenin, geçici veya kalıcı yetersizliklerin, hastalığın tedavisi ile birlikte veya tedavi sonrası,

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Özel Çevre Hastanesi teşhis ve tedavi görecek, yatışına karar verilen hastaların

Detaylı

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI Sayfa No Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ: Hastanemize muayene, tetkik, girişimsel işlem için başvuran veya yatan hastalarımızın tüm sağlık hizmeti süreçlerinde mahremiyetinin korunmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanemize

Detaylı

Sevk Zinciri Uygulamasına Hasta Odaklı Bakış

Sevk Zinciri Uygulamasına Hasta Odaklı Bakış Sevk Zinciri Uygulamasına Hasta Odaklı Bakış Yrd. Doç. Dr. Yahya DERYAL Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Gaziantep http://yahyaderyal.net ; yderyal@yahoo.com 1 Hizmet Basamakları ve Sevk Zinciri (5510

Detaylı

HASTA DOSYASININ TUTULMASI VE MUHAFAZASI PROSEDÜRÜ

HASTA DOSYASININ TUTULMASI VE MUHAFAZASI PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı; Hastanemizden hizmet alan hastalarımız ve hastalıkları ile ilgili verilerin,

Detaylı

TIBBİ KAYITLAR DÖKÜMAN SİSTEMİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Doç. Dr. Abdi ÖZASLAN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı

TIBBİ KAYITLAR DÖKÜMAN SİSTEMİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Doç. Dr. Abdi ÖZASLAN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı TIBBİ KAYITLAR DÖKÜMAN SİSTEMİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Doç. Dr. Abdi ÖZASLAN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı TIBBİ BELGELER Sağlık birimlerinin acil servis, poliklinik, klinik, röntgen, laboratuar

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN HASTALARIN HEKİMİNİ SEÇMESİNE VE DEĞİŞTİRMESİNE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE

SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN HASTALARIN HEKİMİNİ SEÇMESİNE VE DEĞİŞTİRMESİNE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN HASTALARIN HEKİMİNİ SEÇMESİNE VE DEĞİŞTİRMESİNE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT GÖKTEPE

AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT GÖKTEPE AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT TIBBİ MÜDAHALEDE KÖTÜ UYGULAMA Tıbbi müdahale; tıp mesleğini icraya yetkili bir kişi tarafından, doğrudan veya dolaylı olsa da tedavi amacına yönelik olarak gerçekleştirilen

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN HASTALARIN HEKİMİNİ SEÇMESİNE VE DEĞİŞTİRMESİNE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE

SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN HASTALARIN HEKİMİNİ SEÇMESİNE VE DEĞİŞTİRMESİNE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN HASTALARIN HEKİMİNİ SEÇMESİNE VE DEĞİŞTİRMESİNE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Bakan Onayı: 17.10.2007-9379 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

GENEL CERRAHİ DAHİLİYE DERMOTOLOJİ DİŞ SAĞLIĞI FİZİK TEDAVİ ÇOCUK & SAĞLIĞI GÖĞÜS HAST. ORTOPEDİ CERRAHİ DOĞUM. converted by Web2PDFConvert.

GENEL CERRAHİ DAHİLİYE DERMOTOLOJİ DİŞ SAĞLIĞI FİZİK TEDAVİ ÇOCUK & SAĞLIĞI GÖĞÜS HAST. ORTOPEDİ CERRAHİ DOĞUM. converted by Web2PDFConvert. ACİL BEYİN CERRAHİ ÇOCUK & SAĞLIĞI DAHİLİYE DERMOTOLOJİ DİŞ SAĞLIĞI FİZİK TEDAVİ GENEL CERRAHİ GÖĞÜS HAST. GÖZ KADIN DOĞUM KBB ORTOPEDİ ESWL - Taş Kırma Uygulaması-Hastan KURUMSAL Kurumsal Vizyonumuz Misyonumuz

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ TIBBİ DOKÜMANTASYONA GİRİŞ ÖĞR. GÖR.DR. AYSU KURTULDU TIP SEKRETERLİĞİ VE GÖREVLERİ Tıp sekreterliği kavramı Tıbbi

Detaylı

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1 - AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma hastanesi fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde

Detaylı

ORYANTASYON PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

ORYANTASYON PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 06.02.2013 Madde 5.1.8 deki eğitim içeriği değiştirildi. 01 08.03.2013 Madde 5.2.2 de birim oryantasyon 02 değerlendirme formlarının sorumluluğunun

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama. Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı

Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama. Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi SUT ta Palyatif Bakım

Detaylı

Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya

Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya TANIM Kişisel Veri (*): Belirli veya kimliği belirlenebilir gerçek ve tüzel kişilere ilişkin bütün bilgiler Ad, soyad Doğum

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi intörnlük

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI 1. AMAÇ Birimler tarafından eczaneden talep edilen ilaçların usulüne uygun olarak hazırlanıp ilgili birimlere teslim edilmesini sağlamak. 2. KAPSAM Hastanemizdeki ilaçların güvenli kullanımı ile ilgili

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ KONSÜLTASYON HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ KONSÜLTASYON HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ KONSÜLTASYON HİZMETLERİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam ve Tanımları içerir. Amaç: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1. Bu yönergenin amacı: Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ne bağlı çalışan ve Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuş olan Kalite Kontrol Grubu, hemşirelik bakım süreçlerinin geliştirilmesine yönelik

Detaylı

HASTA VE AİLESİNİN EĞİTİMİ PROSEDÜR

HASTA VE AİLESİNİN EĞİTİMİ PROSEDÜR Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Başhemşire Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Çevre Hastanesi de tedavi gören hastaların ve ailelerinin tanı ve tedaviyi anlamalarına,

Detaylı

, ,

, , Yürürlük i: 11.10.2012 HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi - İptal Madde No - 3.1.3.2, 3.14.3, 3.16.1-3.1.1.5, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12,

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 29.03.2012 Madde 2 ye Ayaktan Hastadan Sorumlu Başhemşire 01 eklendi. Madde 2.1 e Hasta Hizmetli Personeli eklendi. 13.09.2012 Çalışma saati 16.30-08.30

Detaylı

Hastaların Hakları ve Yükümlülükleri

Hastaların Hakları ve Yükümlülükleri Hastaların Hakları ve Yükümlülükleri Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezinde (The University of Texas MD Anderson Cancer Center), hasta olarak haklarınıza saygı duyuyoruz ve bireysel sağlık bakım

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 1/7 1. AMAÇ: Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ( YDÜH) genelinde yatarak tetkik ve tedavi görecek hastaların yatış ve taburcu işlemlerinin tanımlanmasıdır.

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA KOMİTELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA KOMİTELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA KOMİTELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Kalite Yönetim Sisteminin (KYS)

Detaylı