Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri"

Transkript

1 Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri

2 Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri BT Yönetişimi Hizmetleri BT Denetimi ve Uyum Hizmetleri BT Değerleme Hizmetleri Proje Yönetimi ve Güvence Hizmetleri Veri Hizmetleri

3 Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri BT Yönetişimi Hizmetleri BT Yönetişimi Danışmanlık Hizmetleri BT Strateji Hizmetleri BT Performans Yönetimi Hizmetleri BT Hizmet Sürekliliği Hizmetleri Lisans Gözden Geçirme ve Yazılım Envanter Yönetimi Hizmetleri Yönetişim, Risk ve Uyum (GRC) Hizmetleri BT Denetimi ve Uyum Hizmetleri BT Değerleme Hizmetleri Proje Yönetimi ve Güvence Hizmetleri Proje Risk, Kontrol ve Güvence Hizmetleri Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Hizmetleri Proje Yönetim Ofisi ve Proje Yönetim Sürecinin Kurulması - Değerlendirilmesi Hizmetleri Proje Yönetimi Danışmanlığı Hizmetler Veri Hizmetleri Veri Analizi Hizmeti Veri Kalite Değerlendirmesi Veri Transformasyonu ve Test Hizmetleri Veri Yönetişimi Hizmetleri

4 İletişim Özkan Kıvanç Oktay Aktolun PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

5 Bilgi Teknolojileri Hizmet Sürekliliği Hizmetleri Faaliyetlerinizdeki bir kesinti nedeniyle katlandığınız maliyet, itibarınıza olan etkisiyle karşılaştırıldığında önemsiz kalabilir. Birçok şirket bilgi teknolojileri hizmet sürekliliğine gereken önemi ya da önceliği vermedikleri için sistemlerin sürekliliği sağlanamadığında bedelini ağır ödemektedir. İhtiyacınız Değişen piyasa koşulları, iş gereksinimleri ve gerçeklikleri doğrultusunda fırsat ve tehditleri dikkate alan bir bilgi teknolojileri sürekliliği planı oluşturmak ihtiyacında olabilirsiniz. Bu amaçla bilgi teknolojileri servis sürekliliği yatırımlarınızı kurum seviyesindeki öncelikleri ve riskleri dikkate alarak planlamak isteyebilirsiniz. Şirketlerin faaliyetlerindeki kesintilerin en sıkça rastlanan nedeni bilgi teknolojileri kaynaklı kesintilerdir. Şirketinizi kurumsal olarak ele alan ve tamamen iş gereksinimleri odaklı bilgi teknolojileri servis sürekliliği yetkinliği geliştirmek istiyor olabilirsiniz. Bilgi teknolojileri fonksiyonunuzu ya da servislerinizin bir kısmını dış kaynak kullanarak yönetmek, ancak üçüncü partiler ile anlaşmalarınızda bilgi teknolojileri servis sürekliliği konusunda güvence edinmek ihtiyacında olabilirsiniz. Bilgi teknolojileri sürekliliği planlamanız olağanüstü bir durumda altyapı ve bilgi işlem fonksiyonlarının sürekliliğini sağlamak üzere kurgulanmış olabilir. İş sürekliliği planlamanız ile entegre, olağanüstü bir durumda kolaylıkla hayata geçirebileceğiniz bütünleşik bir plana ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

6 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Bilgi teknolojileri hizmet sürekliliği gereksinimlerinizin anlaşılması ve bu doğrultuda yapılacak iş-etki analizi ile önceliklerin belirlenmesi, İş öncelikleri odaklı, iş ortaklarınızı ve dış kaynak kullanımını da dikkate alan kurumsal bir bilgi teknolojileri hizmet sürekliliği planlaması ile şirketiniz içinde iş ve bilgi teknolojileri sürekliliğine ilişkin planlama ve yetkinliğin oluşturulması ve geliştirilmesi, Mevcut acil durum ve felaket kurtarma planlarınızın, iş gereksinimlerini, tabi olduğunuz düzenlemeleri, dünya standartları (örn. BS 25999, ISO 22301) dikkate alır şekilde bilgi teknolojileri hizmetleri odaklı geliştirilmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

7 Bilgi Teknolojileri Performans Yönetimi Hizmetleri Bilgi Teknolojileri performansını ölçmek ve yönetmek, Bilgi Teknolojileri nden sağlayabileceğimiz faydaların tam olarak sağlanabilmesinde ve beklenen hedeflerin gerçekleştirilebilmesinde en önemli araçlardandır. Bilgi Teknolojileri tarafından iş birimlerine sağlanan hizmetlerin değerinin, bu hizmetlerden sağlanan faydanın ve Bilgi Teknolojileri performansının standart bir şekilde ve tanımlı göstergelere göre ölçülmemesi, Bilgi Teknolojileri nin iş stratejilerine katacağı değeri ve Bilgi Teknolojileri verimliliğini de etkileyecektir. İhtiyacınız Bilgi Teknolojileri tarafından sağlanan hizmetlerin değerini belirleyemiyorsanız ve Bilgi Teknolojileri nin performansını ölçemiyorsanız, Şirket inizde Bilgi Teknolojileri için performans yönetimi sürecinin ve sisteminin kurulmasına ihtiyacınız var demektir. Bununla birlikte, uzman kişilerden destek alarak performans ölçümlerinden elde ettiğiniz sonuçları, iş stratejilerinin geliştirilmesi ve Bilgi Teknolojileri süreçlerinin iyileştirilmesi için kullanabilirsiniz. Bilgi Teknolojileri performansının standart bir şekilde ölçülmesini sağlamak ve Bilgi Teknolojileri hizmetlerinin iş stratejilerine sağladığı değeri anlayabilmek için Anahtar Performans Göstergeleri (KPI) ve ölçütlerinin tanımlanması ihtiyacı öne çıkmaktadır.

8 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Bilgi Teknolojileri tarafından sağlanan değerin daha iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi, Açık ve ölçülebilir Anahtar Performans Göstergeleri (KPI) ve ölçütlerinin belirlenmesi, Bilgi Teknolojileri için performans yönetim süreci ve sisteminin kurulması, Süreç ve kontrol seviyelerinde ve hizmet ya da sistem katmanlarında Bilgi Teknolojileri performansının ölçümü ve izlenmesi, Performans sonuçlarının diğer yönetim süreçleri ile raporlanması ve entegre edilmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

9 Bilgi Teknolojileri Strateji Hizmetleri İş stratejilerinizi uygulamak ve iş hedeflerinize ulaşmak için Bilgi Teknolojileri strateji ve hedeflerinin iş strateji ve hedeflerine uyumlu olarak tanımlanması büyük önem taşımaktadır. Şirket inizin iş strateji ve hedeflerinin başarısı, Bilgi Teknolojileri strateji ve hedeflerinin iş strateji ve hedeflerine uyumlu bir şekilde oluşturulmasıyla ilgilidir. Söz konusu uyumun sağlanamaması halinde Şirket mevcut strateji ve hedefleri karşılayamaz. İhtiyacınız BT yatırımları yüksek maliyetli yatırımlar olduklarından, iş strateji ve hedeflerinizle uyumunu sağlamak, rekabet gücünüzü korumak adına son derece önemlidir. Söz konusu olan iş strateji ve hedeflerinde başarıya ulaşmanın yolu, Bilgi Teknolojileri strateji ve hedeflerinizle iş strateji ve hedefleriniz arasındaki ilişkiyi incelemek, değerlendirmek ve iyileştirmekten geçer. Bunu yapmak adına, geçmişteki yatırımlarınızın yeniden değerlendirilmesi, gelecekteki teknoloji yatırımlarınızdan ihtiyaç duyduğunuz değeri elde etmenizi sağlamak için verimliliğinizin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Eğer etkinliğinizi en üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız bu konuda uzman kişilerden destek alabilirsiniz.

10 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim BT stratejisinin iş stratejiniz ile uyumlu olması için iş amaçlarına ve gereksinimlerine doğrudan katkı sağlayabilecek şekilde tanımlanması veya iyileştirilmesi, Bilgi Teknolojilerinin iş ihtiyaçlarıyla uyumlandırılması ve sık değişen iş ortamına hızlı adaptasyonunun sağlanması, Bilgi Teknolojilerinin Şirket inizdeki rolünün ve değerinin yeniden değerlendirilmesi, değer katma ve rekabet gücünüzdeki rolünün gözden geçirilmesi, Bilgi Teknolojileri ve iş süreçleri arasındaki etkinlik ve verimliliğin arttırılması, Mevcut BT mimarisinin ve olası iyileştirme alanlarının BT stratejisine bağlı olarak gözden geçirilmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

11 Bilgi Teknolojileri Yönetişimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri süreçlerinizin uluslararası standartlara uyumlu olmasını sağlamak istiyorsanız, uluslararası yönetişim çerçevelerinden size en uygun olanını seçip uygulamalısınız. Bilgi Teknolojileri alanında uluslararası çapta kullanılmakta olan yönetişim çerçeveleri bulunmaktadır. Bilgi Teknolojileri süreçlerinin en iyi uygulamalarla karşılaştırılmasında ve iyileştirilmesinde bu çerçevelerden hangisinin kullanılacağının belirlenmesi ve karar verilen çerçeveye uygun geçiş basamaklarının oluşturulması büyük bir önem teşkil eder. İhtiyacınız Bilgi Teknolojileri süreçlerinizin ve yönetiminizin uluslar arası standartların gerisinde kalmayarak uyumlu olması, Bilgi Teknolojileri için oluşturulan uluslar arası yönetişim çerçevelerinin iyi bir şekilde analiz edilmesini gerektirir. Söz konusu uyumu doğru şekilde gerçekleştirebilmek için Şirket inizin yapısına en uygun çerçevenin seçilmesi ve seçilen çerçeveye uygun geçiş ve uyum sürecinin Şirket inize özel olarak planlanması gerekmektedir. Günümüzde, BT stratejisinin ve hizmetlerinin iş hedeflerine uyumlu bir şekilde yönetmek, BT kaynaklarını ve maliyetlerini optimize etmek Kurumlara büyük bir avantaj sağlamaktadır. Şirket inizin Bilgi Teknolojileri süreçleri için uluslar arası standartlara uyumluluk sağlamak, BT yönetişim yapınızı ve süreçlerinizi etkin ve verimli bir şekilde oluşturmak için konusunda uzmanlaşmış olan ekibimizden destek alabilirsiniz.

12 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim BT organizasyonu, mimarisi, süreçleri, kontrolleri ve BT ile ilgili diğer yapıların küresel olarak kabul gören BT yönetişim çerçeveleri ( COBIT, CMMI, ISO38500, ITIL, Val IT, Risk IT) ile karşılaştırılması, Doğru BT yönetişim çerçevesinin seçilmesi için öneriler sunulması, Şirket inizdeki mevcut BT süreç ve kontrollerinin uluslararası kabul gören BT yönetişim çerçeveleri ile uyumlandırılması ve süreç olgunluk seviyelerinin bu çerçevelere göre değerlendirilmesi, BT maliyetlerinin ve kaynaklarının optimize edilmesi, BT den sağlanan faydanın ve kattığı değerin arttırılmasına ve ölçülmesine BT yönetişiminin kurulması sağlanması amacıyla yol haritası hazırlanması ve takibi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

13 Yönetişim, Risk ve Uyum (GRC) Hizmetleri Kurumunuzda iş performansını geliştirmek, doğru hedeflere odaklanarak uyum gereksinimlerini karşılamak, kontrol ortamını oluşturmak ve etkin kaynak/ süreç yönetimini sağlamak için GRC yapısı oluşturmanız gereklidir. Günümüz iş dünyasının karmaşıklığı GRC süreçlerinin önemini arttırmaktadır. GRC süreçlerinin olgunluğu Kurum iş performansının artması, değerlerinin korunması ve uyum odaklı anlayışın benimsenmesi açısından son derece önemlidir. İhtiyacınız Kurumsal stratejiyi, hedefleri ve risk iştahını yansıtan iş taahhütlerinin daha iyi anlaşılmasına dayalı iş performansının optimize edilmesi; Doğru hedeflere odaklanmış, uyum gereksinimlerini karşılayan bir organizasyon olmak; Kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesi, süreçlerin etkinliğinin arttırılması ve uygun teknolojiler ile desteklenmesi; İç kontrol ortamının geliştirilmesi ve yönetimin iş faaliyetlerinin sürekli kontrol altında olduğunu göstermesi. Etkin süreçler ve doğru teknolojilerin kullanılması sonucu olarak performansın üst düzeye çıkartılması;

14 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim GRC yapınızın en iyi uygulamalar ve PwC GRC metodolojisi kapsamında değerlendirilmesi ve yol haritasının çıkartılması Tüm GRC süreçlerini kapsayacak şekilde bir çerçeve sağlanması (Örneğin: risk yönetimi, iç kontrol, denetim, uyum); Yalın ve odaklanmış bir organizasyon sağlayarak süreç ve fonksiyonlara bağlı fazla işlerin ortadan kaldırılması; İş ve Bilgi Teknolojileri süreçleri ile GRC süreçlerinin etkileşimde olmasının sağlanması; Yönetimin risk ve uyum süreçlerini düzenli olarak kontrol etmesine imkân verilmesi; Organizasyonda Kurumsal GRC faaliyetlerini etkinleştirmek için GRC araçlarının değerlendirilmesi ve uyarlanması: GRC teknoloji stratejisi ve yol haritası uygulanması GRC teknoloji araçları optimizasyonu GRC teknoloji araçları desteği 2014 PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

15 Bilgi Teknolojileri Denetimi ve Uyum Hizmetleri Yasa, mevzuat ve standartlara ne kadar uyumlu olduğunuzu görebilmek ve herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için Bilgi Teknoloji süreç ve kontrollerinizin bağımsız kişilerce denetlenmesi önem arz etmektedir. Bilgi Teknolojileri, süreçleri içerisinde bulundurabileceği muhtemel zayıflıkların yaratabileceği kayıplar düşünüldüğünde şirketler için büyük bir önem teşkil eder. Bu önemin yanı sıra bankacılık ve telekom gibi yüksek risk seviyesine sahip sektörlerde Bilgi Teknolojileri süreçleri yasal düzenleyici tarafından hazırlanan mevzuatlar çerçevesinde düzenli olarak denetime tabi tutulmaktadır. İhtiyacınız Bilgi Teknolojileri şirketlerin bütün sistemlerini etkileyecek geniş bir kullanım alanına sahip olduğundan, herhangi bir kontrol zayıflığının yaratacağı riske karşı önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında mevcut sistemlerin bağımsız olarak denetlenmesi, yasalara, mevzuatlara ve uluslar arası BT standarına olan uyumunun incelenmesi, zayıflıkların giderilip ihtiyaç duyulan alanların iyileştirilmesi gibi adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar atılmadığında muhtemel maddi kayıpların ve itibar kaybının yaşanma riskinin yanı sıra sektöre bağlı olarak yasal sorunlar yaşanması da olasıdır. Bahsi geçen sorunları yaşamamak adına bu konuda uzman kişilerden destek alabilirsiniz.

16 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim BT yapısı, süreçleri ve kontrollerinin BT yönetişim çerçeveleri ve standartları olan CobiT, ITIL,CMMI ve ISO27001 ile iş hedefleri ve gerekliliklerine ilişkin uyumun değerlendirmesi, BT süreç ve kontrolleri için tasarım ve operasyon seviyelerinde zayıflıkların belirlenmesi ve iyileştirilmesi, Şirket iniz için geçerli olan yasa, yönetmelik ve sözleşme koşullarının incelenmesi, Şirket iniz yasa gereği denetime tabi tutulan sektörlerden birinde yer alıyorsa, BT yapısının BDDK, BT ve İletişim Kurulu, Hazine Müsteşarlığı gibi düzenleyici kurumları mevzuata uyumunun bağımsız olarak denetimi, Mevzuat değişikliklerinin Şirket inizin BT yapısını nasıl etkileyeceğine dair destek sağlanması PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

17 Bilgi Teknolojileri Değerleme Hizmetleri Şirket birleşme ve satın almalarında en önemli alanlardan biri Bilgi Teknolojileridir. Bilgi Teknolojileri değerlemesine yönelik deneyim eksikliğiniz hedeflerinize ulaşmanızda engel olmamalı. Bilgi Teknolojileri bir şirket birleşme ve satın alma işlemi süresince birleşme (veya ayrılma) döneminin en zorlayıcı alanı olarak bilinmektedir. İnsan kaynakları, finans, satış ve pazarlama gibi kritik iş fonksiyonlarının Bilgi Teknolojileri ne olan bağımlılığı nedeniyle, Bilgi Teknolojileri şirketlerin birleşiminde ya da ayrılmasında kritik bir önem taşımaktadır. İhtiyacınız Şirket olarak herhangi bir birleşme ya da satın alma gerçekleştiriyorsanız, bu birleşme ve satın alma sırasında Bilgi Teknolojileri ni de stratejilerinize ve hedeflerinize uygun bir şekilde değerlemeniz gerekmektedir. Birleşme ve satın alma sürecinde, Bilgi Teknolojileri platformlarının uygunluğunun ve ölçeklenebilirliğinin değerlendirilmesi, sistem entegrasyonunun sağlanması ve platformların konsolidasyonundan kaynaklanan fayda ve maliyetlerin tanımlanması ve gözden geçirilmesi konuları önem arz etmektedir. Bunun için, Bilgi Teknolojileri, iş süreçleri ve bunların birbirlerine olan bağımlılıkları konusunda kapsamlı bilgisi ve geniş tecrübesi olan, bunun yanında sistemler, veri, lisans ve sözleşmelerin nasıl birleştirilebileceği ya da ayrılabileceği konusunda deneyimli olan uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.

18 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Şirket birleşme ve satın alma işlemleri öncesinde; Ön teklif veya tekliflerin kapanışı tamamlanmadan önce Bilgi Teknolojileri ile ilişkili mevcut durumun ve risklerin değerlendirilmesi, Şirket birleşme ve satın alma işlemleri sonrasında; Bilgi Teknolojileri plan ve stratejilerinin, Bilgi Teknolojileri maliyetlerinin, yatırımlarının ve metriklerinin analizi ve tanımlanması, Organizasyon ve BT yönetişimin tanımlanması ve değerlendirilmesi, Sistem entegrasyonu ve veri dönüşümünün sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi, Lisans ve sözleşme konularında destek PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

19 Proje Risk, Kontrol ve Güvence Hizmetleri Değişen piyasa taleplerine zamanlı şekilde cevap vermek, şirketinizin sürekli dönüşümü ile mümkün olabilir. Bu dönüşüm ancak başarılı projelerle gerçekleşebilir. Projelerin bütçelerini oldukça aştıkları, beklentileri karşılayamadıkları, stratejik hedefler doğrultusunda yönetilmedikleri ve çoğunlukla da başarısız oldukları bir ortamda yönetim kurulları proje yönetimi ve proje risk yönetimi konularında bağımsız bir güvence talep etmektedir. İhtiyacınız Şirketinizin temel iş süreçlerini destekleyen sistemlerini değiştirme ya da iyileştirme kararı vermiş olabilirsiniz. Bu kapsamda tedarikçi firmaların seçimi ve kullanımı gündeminizde olabilir. Proje yönetim yapınızın ve yönetim ve takip süreçlerinizin bu dönüşüme hazır olduğundan emin olmayabilirsiniz. Yapacağınız yatırımın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda öngörülen maliyetle beklenen faydaların ölçülebileceği gerekli yönetim, organizasyon ve süreç altyapısını oluşturma ihtiyacınız olabilir. Devam eden mevcut projelerinizin kapsamlarına uygun şekilde bütçelerine uyumlu, zamanında, kontrollü ve riskleri gözetir şekilde yönetildiğine dair yönetim güvencesi ihtiyacında olabilirsiniz.

20 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Proje başlangıcından bitimine kadar, tedarikçi yönetimini de dahil eder şekilde dönüşümün dünyada kabul görmüş proje yönetimi standartları göz önünde bulundurularak bağımsız şekilde değerlendirilmesi, Proje risklerinin belirlenmesi ve yönetilmesine yönelik proje değerlendirme hizmetleri, Tedarikçi kontratlarının ve servis seviyelerinin risk ve hizmet etkinliği bakış açısıyla değerlendirilmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

21 Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Hizmetleri Ancak etkin kullanılabilen bir proje ve portföy yönetim aracı proje yönetimi sürecini destekleyebilir. Proje ve program yönetimi, şirkette birçok birimin katıldığı ve iletişimin, kaynağın ve zamanlamanın yönetilmesinin kolay olmadığı bir disiplindir. Proje yönetiminde başarıyı yakalamış şirketler, organizasyon yapılarına ve iş modellerine uygun proje ve portföy yönetim sistemlerini seçerek veya şirket içerisinde geliştirerek, proje yönetimi sürecini desteklemektedir. İhtiyacınız Proje portföyünüzü ve projelerde görev alan kaynaklarınızı etkin ve verimli bir şekilde yönetme ihtiyacınız olabilir. Şirketiniz için piyasadaki hangi proje ve portföy yönetimi aracının en uygun olduğu konusunda bir değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Mevcut proje ve portföy yönetimi aracınızın ihtiyaçlarınızı karşılamada yeterli olmadığını, uygulamayı etkin bir şekilde kullanamadığınızı düşünüyor ya da aracınızı süreçlerinizle ve kullandığınız diğer uygulamalarla entegre etmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Proje yönetimi süreçlerinizin tedarik edeceğiniz proje ve portföy yönetimi aracını kullanılarak etkin bir şekilde tasarlanması ve uygulanması için bulunduğunuz endüstride uzman ve iş modelinizi iyi bilen bir uygulama ortağı seçmek arzusunda olabilirsiniz.

22 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Yapılan/planlanan yatırımdan maksimum faydanın sağlanabilmesi amacıyla organizasyon yapınız ve iş modelinizle uyumlu, şirket için en doğru proje ve portföy yönetimi aracının seçimi Proje ve portföy yönetimi sistemlerinde uzmanlaşmış kadromuz ile şirketinizin proje yönetimi ihtiyaçlarının belirlenmesi, yaygın olarak kullanılan proje ve portföy yönetimi araçlarının önerilmesi, Tedarikçi firmalar ile ortak çalışılarak uygulama sırasında yetkin ve yeterli desteğin verilmesi, mevcut aracın şirket ihtiyaçlarına göre değerlendirilmesi, proje ve portföy yönetimi aracının entegrasyonu konusunda destek verilmesi, Proje ve portföy yönetimi aracı üzerindeki yetkilerin görevler, iyi uygulamalar ve (varsa) tabi olduğunuz mevzuata uygun şekilde tasarlanması ve operasyonel bir risk oluşturmayacak şekilde belirlenmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

23 Proje Yönetim Ofisi ve Proje Yönetim Sürecinin Kurulması/ Değerlendirilmesi Hizmetleri Şirketlerin ihtiyaçları sınırsız, kaynakları ise kısıtlı. Mevcut kaynakların şirkete maksimum faydayı sağlayacak şekilde doğru projelere yönlendirilmesi başarı için kaçınılmaz. İş ve Bilgi teknolojileri hedeflerine ulaşmak amacıyla etkin bir proje portföyüne sahip olmak için, proje portföy yönetimi sorumluluğunu üstlenen Proje Yönetim Ofisi (PYO) fonksiyonu doğru projelerin seçiminde ve doğru yatırım kararlarının alınmasında yönetime destek olmalıdır. İhtiyacınız Şirketinizin proje bütçe yönetimi ve beklenen stratejik faydaların sağlanması konularında başarılı bir geçmişi olmayabilir. Yatırım yapılan projelerin stratejik hedeflere ulaşmadaki katkısının belirlenmesi, projelerin performanslarının arttırılması, projelerin belirli bir metodolojiye uygun şekilde yürütülmesi, uygulanması ve projelerin tüm paydaşları ile etkin iletişimin sağlanması amacıyla altyapı, organizasyon ve süreçleriyle beraber bir Proje Yönetim Ofisi (PYO) kurulması ihtiyacında olabilirsiniz. Mevcut Proje Yönetim Ofisinizin (PYO) organizasyonel konumu, sorumluluk ve hedefleri konusunda uluslararası uygulamalar ışığında bir değerlendirme isteyebilir, tüm projelerinizin ve etkilerinin yönetimi için kurumsal seviyedeki bir değerlendirme arayışında olabilirsiniz.

24 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Şirketinizin mevcut organizasyon yapısı incelendikten sonra, PYO nun organizasyonunuzdaki en uygun konumunun belirlenmesi ve görev tanımının hazırlanması, Şirket proje portföyününüzün analizi, PYO iletişim ve raporlama mekanizmasının oluşturulması, Mevcut PYO nun ve proje ve portföy yönetimi standartlarınızın olgunluk seviyesinin PwC metodolojisiyle değerlendirilmesi ve geliştirme alanlarının belirlenmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

25 Proje Yönetimi Danışmanlığı Hizmetleri Değişen piyasa koşullarında giderek karmaşıklaşan proje ve programların başarılı şekilde yönetimi, konusunda yetkin ve uzman bir ekip olmadan mümkün olmamaktadır. Proje, belirli bir başlangıç ve bitiş noktası olan, amacı, kapsamı ve bütçesi açıkça tanımlanmış ve bir defaya mahsus gerçekleştirilen aktiviteler bütünüdür. Paydaşların kapsam ve kalite beklentilerini karşılayan, planlanan zamanda ve planlanan bütçede tamamlanan projeler başarılı olarak nitelendirilmektedir. Kompleks projelerde ise paydaşların beklentilerini karşılamak, bütçe ve zaman planına uyum sağlamak yetkin ve uzman insan kaynağı olmadan mümkün olmamaktadır. İhtiyacınız Projelerinizin kapsamı sürekli değişiyor ve projelerinizi planladığınız terminde tamamlayamıyor olabilirsiniz. Mevcut proje kaynakları ile projelerinizi başarılı bir şekilde sonlandıramıyor, aksiyonları uygulamaya geçiremiyor olabilirsiniz. Projelerinizin zaman ve bütçe performansını takip etmek ve proje risklerini yönetmek için organize bir yaklaşım ve uygulama metodolojiniz olmayabilir. Proje ekibi içinde ve şirket genelinde iletişimi sağlıklı bir şekilde yürütemiyor, her proje paydaşının projeyi başka bir yöne çekmesine engel olamıyor olabilirsiniz.

26 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim PwC nin proje yönetimi yaklaşımı kullanılarak uluslararası kabul görmüş proje yönetimi standartları ve çerçevelerine uygun şekilde (örn. PMI, Prince2) mevcut proje yönetimi uygulamalarınızdaki geliştirme alanlarının belirlenmesi ve uygulanması, İş ve proje hedeflerinize ulaşmanızda size en uygun proje yönetimi metodolojisinin oluşturulması, karmaşık ve stratejik önemi olan projeleriniz için deneyimli proje yöneticilerimizle doğrudan proje yönetimi desteğinin sunulması PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

27 Veri Analizi Şirketinizdeki verileri iş hedeflerinize ulaşmak için daha işe yarar bir biçimde kullanmak istemez misiniz? Hedeflere daha kolay ulaştıracak bilgilere ya halihazırda sahipsek? Şirket yönetimine sunulan raporlamaların hatalı veya eksik yapılması şirketin stratejik kararlarını ve hedef gerçekleşmelerini doğrudan etkileyecektir. İhtiyacınız Şirket verilerinizin hızla büyümesiyle birlikte performans hedefleri ve beklentilerinin karşılanmasına yönelik analizlerin yapılmasında ve gelecek tahminleri ile kararlarının alınmasında zorluklar yaşıyorsanız, doğru analiz yöntemleri kullanılarak fark yaratan, hızlı bilginin yöneticilerinize ulaştırılmasına ihtiyacınız var demektir. Şirket yöneticilerinin karar alma sürecine destek olacak şekilde analizlerin ve raporlamaların hazırlanmasına yönelik bu konularda size destek olmak isteriz. Sahip olduğunuz şirket yapısı gün geçtikçe karmaşıklaşıyor, müşteri sayılarınız ve veri büyüklüğünüz artıyorsa, mevcut yapıya göre gerçekleştirilen analizler ihtiyaçlarınıza cevap vermiyor olabilir.

28 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Bilgilere ulaşılması amacıyla kullanılan veri analiz ve raporlama yöntemlerinin değerlendirilmesi, Şirketin karar alma mekanizmalarını destekleyici iş zekası yöntemlerinin değerlendirilmesi, akıllı raporlama altyapısının tasarımı, Şirketin performans hedeflerine yönelik oluşturulan metriklerin değerlendirilmesi ve yorumlanması, Veri analizlerinin gerçekleştirilmesi ve çözüm önerilerinin oluşturulması, Belirli alanlarda yaşanan problemlere ilişkin veri analiz tekniklerinin uygulanması, Veri kaybı önleme (DLP) süreçlerinin değerlendirilmesi / oluşturulması PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

29 Veri Kalite Değerlendirmesi İş süreçleri ihtiyaçlarının karşılanması; doğru bilginin, doğru anlamı içerecek şekilde, doğru formatta, doğru zamanda ve doğru yerde bulunmasına bağlıdır. Şirket verileri kalitesinin düşük olması, organizasyonların verimli olmasını ve etkili karar almasını doğrudan etkileyecektir. İhtiyacınız Şirketinizde saklanan verilerin kaydedilmesi, değerlendirilmesi, kullanılmasına yönelik gerçekleştirilen süreçlerde standart bir yöntem izlenmiyorsa ve kayıtlı verilerin doğruluğuna/tutarlılığına güvenemiyorsanız, verilerinizin kalitesinin değerlendirilmesine ve iyileştirilmesine ihtiyacınız var demektir. Verilerin, kurum gereksinimleri ve yasal düzenlemeler ile uyumlu olacak şekilde saklandığından emin olunmalıdır. Bu kapsamda kontrollerin ve süreçlerin oluşturulması ihtiyacı öne çıkmaktadır. Şirketinizin temel yapı taşlarından biri olan verinin kalitesinin iyileştirilmesine ve yönetilmesine ilişkin süreçlerin oluşturulmasında size destek olabiliriz.

30 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Verilerin doğruluğunun ve bütünlüğünün sağlanmasına yönelik süreçlerin oluşturulması, Veri kalitesinin iyileştirilmesine yönelik yol haritalarının oluşturulması, Veri kalitesinin izlenmesine yönelik süreçlerin oluşturulması, Verilerin doğru olarak kaydedilmesini sağlayacak kontrollerin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi, Verilerin saklandığı alanlara yönelik güvenlik kontrollerinin değerlendirilmesi, Verilerin doğru lokasyonlarda saklanmasına yönelik oluşturulan kontrollerin değerlendirilmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

31 Veri Transformasyonu ve Test Hizmetleri İş birimi ve proje ihtiyaçlarına odaklanmayan, etkin bir yönetim metodolojisinden yoksun veri aktarımları ve dönüşüm projelerinin ihtiyaca cevap vermeyecek bir biçimde sonuçlanması kaçınılmaz bir sondur. Tüm organizasyonu etkileyen veri aktarım ve dönüşümlerinin sadece teknik olarak değerlendirilmesi ve şirket genelinde etkin bir şekilde yönetilememesi, projelerin zaman planlamalarını ve maliyetlerini önemli ölçüde etkileyecek, proje hedeflerine ulaşılmamasını beraberinde getirecektir. İhtiyacınız Özellikle iş değişikliklerinde ve yeni sistem geçişlerinde verinin iş ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmesi için veri aktarım veya dönüşüm faaliyetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesine ihtiyaç vardır. Özetle veriyi bir uygulamadan başka bir uygulamaya aktarıyorsanız veya farklı şekillerde kullanmaya ihtiyaç duyuyorsanız bu konuda size destek olabiliriz. Şirket bünyesinde kullanılan veri sahiplerinin süreçlere dâhil olması, test faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, aktarım onaylarının alınması ve kullanılacak verilere ilişkin erişim planlamalarının göz önünde bulundurulması ihtiyacı öne çıkmaktadır.

32 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Uçtan uca veri aktarım yaşam döngüsünün yönetilmesi, İş birimi ihtiyaçları ve teknik bakış açısıyla yeni yapıda veriye erişim beklentilerinin anlaşılması, Veri aktarım projelerinde proje yönetimi, Veri aktarım süreçlerinin oluşturulması /değerlendirilmesi, Veri aktarım faaliyetlerine ilişkin üçüncü partilerle imzalanan sözleşmelerin gözden geçirilmesi, Aktarılan verilerin doğruluğunun ve bütünlüğünün test edilmesi, Kritik iş süreçlerine ilişkin verilerin örneklem yöntemiyle detaylı olarak test edilmesi PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

33 Veri Yönetişimi Günümüzde hızla gelişen iş dünyasında, şirketler geçmişe oranla daha hızlı karar almak zorundadır. Hızlı karar almanın yolu ise doğru bilgiye hızlı ulaşmaktan geçer. Verilerin güvenliği, bütünlüğü ve gizliliğinin sağlanamaması paydaşların, müşterilerin ve şirketin beklentileri ile yasal düzenlemelere uyumluluğu da etkileyecektir. İhtiyacınız Şirketinizin iç ve dış tehlikelere karşı verilerini güvenli olarak yönetebilmesi, stratejik kararların alınmasında doğru ve hızlı veriye zamanında ulaşabilmesi için, veri yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Şirketin en önemli varlığı olan verinin yönetilmesine ilişkin süreçlerin iyi uygulamalarla ve şirket kültürünüzle uyumlu olacak şekilde oluşturulmasında size destek olabiliriz. Mevcut durumda şirket verilerinin doğruluğu, bütünlüğü ve gizliliğinin sağlanmasında zafiyetler yaşanıyorsa, veri yönetişimi süreçlerinin oluşturulması, yönetilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

34 PwC size nasıl yardımcı olabilir? PwC Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri Risk Uzmanları olarak size şu şekilde fayda sağlayabiliriz: İletişim Veri yönetişimine yönelik; Organizasyonel sorumlulukların belirlenmesi, Politika, prosedür ve standartların oluşturulması, Veri sahipliğinin belirlenmesi, Veri sınıflandırma şemasının oluşturulması, Veri sözlüğünün oluşturulması, Veri güvenliğinin sağlanmasına yönelik kontrollerin oluşturulması, Anahtar performans göstergelerinin tasarlanması ve takip edilmesine yönelik raporlamaların oluşturulması PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

35 PwC Hakkında PwC, tüm dünyada en üst düzey sektör uzmanlığı ile sunduğu denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri ile müşterilerine aradıkları değeri katar. 157 ülke i aşkın çalışanı ile PwC yeni bir yaklaşım ve pratik tavsiyeler üretmek üzere müşterileri ile düşünce, deneyim ve çözüm önerilerini paylaşır. PwC 1981 den bugüne faaliyet gösterdiği Türkiye de, İstanbul da iki, Ankara da, Bursa da ve İzmir de birer ofis olmak üzere toplam 5 ofiste, yaklaşık kişilik profesyonel kadrosu ile Türk iş dünyasının aradığı değeri yaratmak için hizmet sunmaktadır. Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri Özkan Kıvanç Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri Tel: E-posta: ozkan.kivanc@tr.pwc.com Oktay Aktolun Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri Şirket Ortağı Tel: E-posta: oktay.aktolun@tr.pwc.com 2014 PwC Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Bu belgede PwC ibaresi, her bir üye şirketinin ayrı birer tüzel kişilik olduğu PricewaterhouseCoopers International Limited in bir üye şirketi olan PwC Türkiye yi ifade etmektedir. PwC Türkiye, Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. ticari unvanları ile Türkiye de kurulmuş tüzel kişiliklerden oluşan PwC Türkiye organizasyonunu ifade ve temsil etmektedir.

Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı

Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Ancak etkin kullanılabilen bir proje ve portföy yönetim aracı proje ve program yönetimi sürecini destekleyebilir Proje ve program yönetimi,

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Faaliyetlerinizdeki bir kesinti nedeniyle katlandığınız maliyet, itibarınıza olan etkisiyle karşılaştırıldığında önemsiz kalabilir. Birçok şirket bilgi teknolojileri

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında Bilgi Teknolojileri konusunda stratejiden uygulamaya kadar farklı aşamalarda ve risk, kontrol, süreç, organizasyon, yönetişim yapısı ve teknoloji gibi farklı

Detaylı

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Kapsamlı bir yazılım seçim metodolojisi, kurumsal hedeflerin belirlenmesiyle başlayan çok yönlü bir değerlendirme sürecini kapsar. İş süreçlerine, ihtiyaçlarına

Detaylı

Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16)

Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16) Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16) Müşterilerinize onların beklentilerini karşıladığınızı gösterebiliyor musunuz? Süreçlerinize ve kontrollerinize dair ilgili taraflara güvence verin!

Detaylı

Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi

Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi Yönetim kurulu, görev ve yetkilerinin şirket genelinde hayata geçirilme etkinliğini ne şekilde değerlendiriyor? Yönetim kurulunun, şirketi yönlendirme ve gözetim rolünü

Detaylı

Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu Etkinlik Analizi

Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu Etkinlik Analizi Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu Etkinlik Analizi Şirket stratejilerinin hayata geçmesinde risklerin etkin yönetildiği konusunda pay sahiplerinin büyük beklentileri vardır. Etkin bir kurumsal risk yönetimi

Detaylı

COBIT 5 Ne kadar hazırsınız?

COBIT 5 Ne kadar hazırsınız? www.pwc.com.tr/ras Ne kadar hazırsınız? Kurumsal Bilgi Teknolojileri Yönetişim Çerçevesi Neden PwC? geliştirme sürecinde PwC öncülüğü Geliştirme Ekibi ISACA Merkez Birim Gönüllü Uzmanlar ISACA Yönetimi

Detaylı

ERP Uygulama Öncesi Değerlendirme

ERP Uygulama Öncesi Değerlendirme ERP Uygulama Öncesi Değerlendirme ERP standartlarını uygulama baskısı, verimli, pratik, güvenli ve uygulanabilir süreçlerin tasarımına engel olabilir. Birçok uygulama projesinde, iş süreçlerindeki verimlilik,

Detaylı

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi Hizmetleri

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi Hizmetleri ntracts in the Red Zone could have significant value leakage Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi Hizmetleri Küresel ısınma ve iklim değişikliği sizi nasıl etkileyecek? Faaliyetlerinizin sürdürülebilir,

Detaylı

Tedarikçi risklerini yönetebilmek

Tedarikçi risklerini yönetebilmek www.pwc.com.tr Tedarikçi risklerini yönetebilmek. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu İçerik 1. Tedarikçi risklerini yönetme ihtiyacı 2. Tedarikçi risk yönetimi bileşenleri 3. Yasal gelişmeler 2 Tedarikçi risklerini

Detaylı

Süreçlerin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımı

Süreçlerin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımı Süreçlerin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımı PwC Bankanıza özgü süreç iyileştirmeleri ve tasarımları ile sizi diğerlerinden farklılaştırmayı öneriyor... İhtiyacınız Değişen sektörel gereklilikler, yeni hizmet

Detaylı

Kamu Gözetimi Kurumu Mevzuat Bilgilendirmesi

Kamu Gözetimi Kurumu Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.com.tr Kamu Gözetimi Kurumu Mevzuat Bilgilendirmesi Performans Güvence Hizmetleri Hizmet kuruluşlarının denetimlerinde kullanılan ISAE3402 standardı, Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından GDS3402

Detaylı

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr Süreç Danışmanlığı KPMG Türkiye kpmg.com.tr 2 Süreç Danışmanlığı Süreçlerinizin kontrolü sizin elinizde Sürecinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayın! Günümüzde teknolojinin ve ihtiyaçların hızlı bir

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

Suistimal Risklerinin ve Kontrollerinin Değerlendirilmesi

Suistimal Risklerinin ve Kontrollerinin Değerlendirilmesi Suistimal Risklerinin ve Kontrollerinin Değerlendirilmesi Suistimal sadece oluştuğunda üzerinde durulacak bir konu olmamalı - suistimal risklerini belirlemek ve söz konusu riskleri kontrollerle minimize

Detaylı

Süreç ve Kontrollerin Değerlendirilmesi

Süreç ve Kontrollerin Değerlendirilmesi Süreç ve Kontrollerin Değerlendirilmesi İç kontrol ortamınız şirketinizin karşı karşıya kaldığı sektörel, yasal ve diğer değişikliklere uyum sağlayabilecek kadar dinamik mi? Süreçlerin ve kontrollerinin

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası www.pwc.com.tr Ocak 2018 SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve yayımı tarihinde

Detaylı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri Danışmanlığı bölümünde çalışan profesyonellerimiz, birçok yerel ve uluslararası şirkette, organizasyon çapında risk ve kurumsal yönetim konularında yardımcı olmak ve

Detaylı

İç Denetim Birimi Kurulumu

İç Denetim Birimi Kurulumu İç Denetim Birimi Kurulumu Şirket içerisindeki gözünüz: İç Denetim Şirket operasyonlarınızdaki risklerin iyi yönetildiğinden ve bunun tüm şirket genelinde uygulandığından emin olmazsanız, şirkete önemli

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri MerSis Bağımsız Denetim Hizmetleri risklerinizin farkında mısınız? bağımsız denetim hizmetlerimiz, kuruluşların Bilgi Teknolojileri ile ilgili risk düzeylerini yansıtan raporların sunulması amacıyla geliştirilmiştir.

Detaylı

Vergi ve Gümrük İncelemeleri Uygulamaya Yönelik Eğitimler

Vergi ve Gümrük İncelemeleri Uygulamaya Yönelik Eğitimler www.okul.pwc.com.tr Vergi ve Gümrük İncelemeleri Uygulamaya Yönelik Eğitimler GSG Hukuk un katkılarıyla Business School Vergi ve Gümrük İncelemeleri Eğitimleri Vergi ve gümrük incelemelerine yönelik eğitimlerimiz

Detaylı

COBIT Bilgi Sistemleri Yönetimi. Şubat 2009

COBIT Bilgi Sistemleri Yönetimi. Şubat 2009 COBIT Bilgi Sistemleri Yönetimi Şubat 2009 Gündem Bilgi Sistemleri Yönetimi Bilgi Sistemleri Süreçleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Uygulama Yol Haritası Bilgi Sistemleri (BS) Yönetimi Bilgi Sistemleri Yönetimi,

Detaylı

IX. Çözüm Ortaklığı Platformu. Finansa Erişimde Önemli Bir Seçenek Halka Arz

IX. Çözüm Ortaklığı Platformu. Finansa Erişimde Önemli Bir Seçenek Halka Arz www.pwc.com/tr IX. Çözüm Ortaklığı Platformu Finansa Erişimde Önemli Bir Seçenek Halka Arz 7 Aralık 2010 Ajanda Türkiye de halka arza yönelik gelişmeler Halka Arz Sürecinde Evreler Değerlendirme ve Halka

Detaylı

Kurumsal Yönetişim, Risk Ve Uyum

Kurumsal Yönetişim, Risk Ve Uyum www.pwc.com.tr Kurumsal Yönetişim, Risk Ve Uyum. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu 9 Aralık 2013 İçerik 1. GRC Nedir? 2. GRC Çözümleri RSA Archer 3. Başlık 3 4. Başlık 4 11. Çözüm Ortaklığı Platformu 9 Aralık

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010 Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE YÖNETİŞİM Ahmet PEKEL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bilişim Güvenliği ve Kalite Denetimi Müdürü TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANICI

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

X. Çözüm Ortaklığı Platformu

X. Çözüm Ortaklığı Platformu www.pwc.com/tr Türkiye Muhasebe Standartları na Geçiş İçerik 1. Yeni Türk Ticaret Kanunu na Genel Bakış 2. Türkiye Muhasebe Standartları na Geçiş Yol Haritası 3. Finansal Raporlama Süreci ve Teknik Altyapı

Detaylı

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler www.ttkrehberi.com Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler GSG Hukuk un katkılarıyla Business School Sermaye Piyasası Eğitimleri Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve İkincil Düzenlemeler Yeni Sermaye

Detaylı

Borç Yapılandırma Hizmetleri

Borç Yapılandırma Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Yapılandırma Hizmetleri Hedeflerinize uygun olarak, stratejiden uygulamaya kadar tamamen entegre borç yapılandırma hizmetleri Hüsnü Dinçsoy Danışmanlık Hizmetleri Lideri PwC Turkey

Detaylı

BDDK-Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler. Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler

BDDK-Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler. Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler Gündem Bilgi Sistemlerine İlişkin Yasal Düzenlemeler & COBIT AB Seminer 2009 Bankacılıkta Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler

Detaylı

Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi

Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi www.pwc.com.tr Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu 9 Aralık 2013 İçerik 1. İnovasyon riskinin yönetimi neden önemli? 2. İnovasyonda neye odaklanmalıyız?

Detaylı

İkincil Mevzuatlar ve Uygulamaya Yönelik Eğitim ve Çalıştaylar

İkincil Mevzuatlar ve Uygulamaya Yönelik Eğitim ve Çalıştaylar www.ttkrehberi.com İkincil Mevzuatlar ve Uygulamaya Yönelik Eğitim ve Çalıştaylar GSG Hukuk un katkılarıyla Yeni Türk Ticaret Kanunu Yeni Türk Ticaret Kanunu ( Yeni TTK ) yürürlüğe girdi. 1 İkincil Mevzuatlar

Detaylı

Bulut ta Raporlama Bulut ta Kurumsal Performans Yönetimi kurumunuz için uygun mu?

Bulut ta Raporlama Bulut ta Kurumsal Performans Yönetimi kurumunuz için uygun mu? www.pwc.com.tr/cpm Bulut ta Raporlama Bulut ta Kurumsal Performans Yönetimi kurumunuz için uygun mu? Bulut ta Raporlama Bulut ta Kurumsal Performans Yönetimi kurumunuz için uygun mu? Kurumsal performans

Detaylı

Dr. Bertan Kaya, CIA. Control Solutions International

Dr. Bertan Kaya, CIA. Control Solutions International Dr. Bertan Kaya, CIA Control Solutions International 1. Bölüm: İç Denetimin Yönetim Performansına Etkisi, Rol ve Sorumlulukları ile Kullandığı Araçlar İç Denetim İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini

Detaylı

İstanbul Bilişim Kongresi. Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması. COBIT ve ISO 27001

İstanbul Bilişim Kongresi. Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması. COBIT ve ISO 27001 İstanbul Bilişim Kongresi Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması COBIT ve ISO 27001 Merve Saraç, CISA merve@mersis.com.tr MerSis Bilgi Teknolojileri Danışmanlık

Detaylı

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile birlikte Türk vergi sistemine getirilen yeniliklerden biri olan Peşin Fiyatlandırma Anlaşması

Detaylı

Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması

Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması www.pwc.com.tr Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması 4 Risk Raporlaması Hızlı Ve Doğru Kararlar Alabilmek İçin Etkin Bir Risk Raporlaması 2007 yılında başlayan finansal kriz;

Detaylı

Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı

Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı Stratejiden Uygulamaya Kurumsallaşma Koçluğu Programı Kurumsallaşma Koçluğu Programı ile Türk aile şirketlerinde sürdürülebilirliği nesiller boyunca sağlamayı hedefliyoruz. 3 aşamadan oluşan Kurumsallaşma

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7:

MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7: MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7: Servis değerinin yaratılması, talep yönetimi, Servis kataloğu ve portföyünün yönetimi, SSA, OSA, Hazır bulunurluk ve kapasite yönetimi, BT servis süreklilik

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ. BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ Mevcut Durum Analiz ve Kapasite Geliştirme Projesi

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ. BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ Mevcut Durum Analiz ve Kapasite Geliştirme Projesi ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SUNUMU BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ Mevcut Durum Analiz ve Kapasite Geliştirme Projesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı OCAK 2009 1 Gündem Bilgi Yönetimi Yol Haritası

Detaylı

Hazine ve Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri

Hazine ve Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Hazine ve Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Basel II ve III ile Uyum Başvuru Süreci Derecelendirme Model Kurulumu İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci (İSEDES)

Detaylı

Yöneticiler için Bilgi Güvenliği

Yöneticiler için Bilgi Güvenliği Yöneticiler için Bilgi Güvenliği GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN EN KRİTİK ROL YÖNETİM ROLÜDÜR 11.2.2015 1 Tanışma Çağan Cebe Endüstri Mühendisi Barikat Profesyonel Hizmetler - Yönetim Sistemleri Uzmanı 4 Yıl

Detaylı

Borç Danışmanlığı Hizmetleri

Borç Danışmanlığı Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Danışmanlığı İletişim Hüsnü Dinçsoy Şirket Ortağı +90 (212) 376 5302 ofis numurası husnu.dincsoy@tr.pwc.com e-mail Mevlüt Akbaş Direktör +90 (212) 355 2354 ofis numurası mevlut.akbas@tr.pwc.com

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010 Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BAĞIMSIZ DENETİMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DENETİMİ KAPSAM VE METODOLOJİ Tanıl Durkaya, CISA, CGEIT, CRISC Kıdemli Müdür, KPMG Türkiye İçerik BT Denetim

Detaylı

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü Evren Sezer, Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı İstanbul, 11 Kasım 2013 Gündem Giriş İç Denetim Anlayışı ve Değer Katmak İç Denetimin Yarattığı Katma Değer ve

Detaylı

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Yükümlülükleri

www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Yükümlülükleri www.transferfiyatlamasi.com 10 Soruda Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Yükümlülükleri 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 13. maddesinde düzenlenen ve 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlükte

Detaylı

bt-pota Bilgi Teknolojileri Hizmetleri Belgelendirme Standartları Merve Saraç Nisan 2008

bt-pota Bilgi Teknolojileri Hizmetleri Belgelendirme Standartları Merve Saraç Nisan 2008 bt-pota Bilgi Teknolojileri Hizmetleri Belgelendirme Standartları Merve Saraç Nisan 2008 1 TÜBİSAD BT Hizmetleri Komisyonu Amaç, Hedef ve Stratejiler BT hizmetleri pazarının büyütülmesi Hizmet kalitesi

Detaylı

GT Türkiye İşletme Risk Yönetimi Hizmetleri. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu İşletme Risk Yönetimi, Ortak CIA, CFE, CFSA, CRMA, CPA sezer.bozkus@gtturkey.

GT Türkiye İşletme Risk Yönetimi Hizmetleri. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu İşletme Risk Yönetimi, Ortak CIA, CFE, CFSA, CRMA, CPA sezer.bozkus@gtturkey. GT Türkiye İşletme Risk Hizmetleri Sezer Bozkuş Kahyaoğlu İşletme Risk, Ortak CIA, CFE, CFSA, CRMA, CPA sezer.bozkus@gtturkey.com İşletme Risk Hakkında Risk, iş yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır ve kaçınılmazdır.

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Veri Kalitesi ve Verilerin Doğruluğuna Etki Eden Faktörler Oktay Aktolun 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Veri Kalitesi ve Verilerin Doğruluğuna Etki Eden Faktörler Oktay Aktolun 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr Veri Kalitesi ve Verilerin Doğruluğuna Etki Eden Faktörler Oktay Aktolun İçerik 1. Veri ve Bilgi ilişkisi 2. Veri Kalitesi 3. Veri Yönetimi 4. Veri Kalitesine etki eden faktörler 5. Kapanış

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 Risk kültürü (1/5) Etkin bir risk yönetimi için çok boyutlu düşünme kültürü geliştirilmeli, farklılıklar ve riskler fırsatlara dönüştürülmelidir.

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Riskin erken saptanması ve iç denetim 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Riskin erken saptanması ve iç denetim 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr 11. Çözüm Ortaklığı Platformu Riskin erken saptanması ve iç denetim 10 Aralık 2012 İçerik 1. Kurumsal yönetim odağıyla risk yönetimi ve iç denetim 2. Düzenlemeler sizden ne bekliyor? 3.

Detaylı

2015 YILI KURUMSALLAŞMA KOMITE RAPORLARI FAALİYET RAPORU

2015 YILI KURUMSALLAŞMA KOMITE RAPORLARI FAALİYET RAPORU KURUMSALLAŞMA KOMITESI KOMITE RAPORLARI GÖREVİ Başkan Başkan Yrd. Sekreter ADI SOYADI HIDIR ÖZDEN GÖZDE OKYAY TURUNÇ GÖZDE ERTAŞ HACER MELTEM AKDOĞAN AKSAÇ NEŞE YILMAZ HÜSEYİN DOĞAN ÇİĞDEM ASLANCAN MURAT

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TS ISO/IEC 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 25.10.2014 Türk Standardları Enstitüsü 1 Güvenlik;

Detaylı

IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu. Kriz Sonrasıİç Denetim ve Risk Yönetiminin Değişen Rolü 7 Aralık 2010

IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu. Kriz Sonrasıİç Denetim ve Risk Yönetiminin Değişen Rolü 7 Aralık 2010 IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu Kriz Sonrasıİç Denetim ve Risk Yönetiminin Değişen Rolü 7 Aralık 2010 Gündem Krizde sürdürülebilirlik Araştırmalara göre risk yönetimine bakışaçısı Risk yönetimi & iç denetim

Detaylı

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek...

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Yeni TTK ya uyum, mevzuatı kavrayarak tamamlayabileceğimiz bir sürecin ötesinde; önemli altyapısal değişiklikler getirecek bir dönüşümdür Dış Paydaşlar

Detaylı

İstihdam Seminerleri. GSG Hukuk un katkılarıyla. İstihdam Seminerleri

İstihdam Seminerleri. GSG Hukuk un katkılarıyla. İstihdam Seminerleri İstihdam Seminerleri GSG Hukuk un katkılarıyla İstihdam Seminerleri İK dünyasının güncel uygulamaları ve yasal düzenlemelerinden ne kadar haberdarsınız? İnsan kaynakları dünyasına temas eden mevzuat sıkça

Detaylı

Roller ve sorumluluklar

Roller ve sorumluluklar Roller ve sorumluluklar Hissedarlar Kurulu Hissedarlar Kurulu (HK) şirketin kanuni temsilcisidir ve şirket hissesi sahiplerinden oluşur. Ahmet Musul HK nın başkanıdır. HK şirketi her türlü kanuni otorite

Detaylı

TÜRK TELEKOM'DA İÇ DENETİM

TÜRK TELEKOM'DA İÇ DENETİM TÜRK TELEKOM'DA İÇ DENETİM Dr. Nazif BURCA Türk Telekom İç Denetim Başkanı XIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 6 Kasım 2009, İstanbul 1 Gündem TT Grubu İç Denetime Geçiş Organizasyon Yapısı ve Görevler Personel

Detaylı

Gündemden Geri Kalmayın! KOBİ ler için Finansal Raporlama Tebliğ i çıktı

Gündemden Geri Kalmayın! KOBİ ler için Finansal Raporlama Tebliğ i çıktı www.pwc.com/tr IX. Çözüm OrtaklığıPlatformu Gündemden Geri Kalmayın! KOBİ ler için Finansal Raporlama Tebliğ i çıktı 7 Aralık 2010 İçerik Gündemde neler var? Hangisi sizin için: KOBİ ler için UFRS ve KapsamlıUFRS

Detaylı

İç Denetimin Gelişen Teknolojideki Rolü

İç Denetimin Gelişen Teknolojideki Rolü www.pwc.com.tr/ras İç Denetimin Gelişen Teknolojideki Rolü 20 Ekim 2014 Ajanda Gelişen Teknolojiler, Yeni Riskler ve İç Denetim Bulut Bilişim Sosyal Medya Mobil Teknolojiler Siber Güvenlik Sorularınız

Detaylı

Dijitalleşme Yolunda ERP Dönüşümü

Dijitalleşme Yolunda ERP Dönüşümü www.pwc.com Recep Alagöz İsmail Doğan Dijital dönüşümü anlamak Klasik ERP Yaklaşımı APO SD FI PLM MM CO HR PP QM R/3 Client / Server ABAP/4 PM TR AM PS SRM CRM WM CS BI GRC 2 Yeni Dönem Yıkıcı Etkiler

Detaylı

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle hazırlanan işbu Kalite Güvence Raporu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından

Detaylı

YAZILIM KALİTE STANDARTLARI

YAZILIM KALİTE STANDARTLARI YAZILIM KALİTE STANDARTLARI MEHMET KEKLĠKÇĠ ĠREM UYGUN KEREM GAZĠOĞLU LEZGĠN AKSOY CONTROL OBJECTIVES FOR INFORMATION AND RELATED TECHNOLOGY COBIT NEDİR? Tanım olarak CobiT, Control Objectives for Information

Detaylı

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi 100 şirkette, inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması ve uluslararası

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010 Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı ITIL V3 BT Servis Yönetimi Doç.Dr. Elif Demirörs YILAL ITIL: IT Infrastructure Library BT servisi sağlayan kurumlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş

Detaylı

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Başlarken Acil Durum Yönetim Sistemi Kendilerini acil durumlarda da çalışmaya hedeflemiş organizasyon ve kurumların komuta, kontrol ve koordinasyonunu sağlama

Detaylı

Bilgi Sistemleri RiskYönetimi Hizmetleri

Bilgi Sistemleri RiskYönetimi Hizmetleri Bilgi Sistemleri RiskYönetimi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Kuruluşların paydaşlarına değer katabilmesinin yolu; süreçlerini etkin ve verimli bir biçimde destekleyebilecek

Detaylı

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi «Outsourcing the work but not the risks» XVIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 20 Ekim 2014 Pelin Altındal Kıdemli Müdür, CRMA EY Risk Danışmanlık Hizmetleri Ajanda Üçüncü

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 1 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Bilgi : anlamlı veri, (bir kurumun

Detaylı

Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması. Kasım 2013 İstanbul

Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması. Kasım 2013 İstanbul Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması Kasım 2013 İstanbul Gündem I Neden risk esaslı iç denetim II Gelişen Yeni Risk Konuları Genel Örnekler III Risk esaslı iç denetim planlaması IV Risk esaslı

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004 III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* *connectedthinking PwC İçerik İç kontroller İç kontrol yapısının oluşturulmasında COSO nun yeri İç denetim İç denetimi

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli HOŞGELDİNİZ Erdal Kılıç SOFT Gökhan Akça KoçSistem Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet

Detaylı

İŞ SÜREKLİLİĞİ POLİTİKASI

İŞ SÜREKLİLİĞİ POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 2 2 TANIMLAR... 2 3 MEVZUAT VE İLGİLİ RİSKLER... 3 4 KAPSAM... 3 5 POLİTİKA AÇIKLAMASI... 3 1 1 AMAÇ Bu doküman, Groupama Sigorta & Emeklilik A.Ş. (Groupama) bünyesinde kurulmuş olan

Detaylı