DEVİR-BİRLEŞME TÜR DEĞİŞİMİ VE BÖLÜNME İŞLEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEVİR-BİRLEŞME TÜR DEĞİŞİMİ VE BÖLÜNME İŞLEMLERİ"

Transkript

1 Vergi Kanunları Yönünden DEVİR-BİRLEŞME TÜR DEĞİŞİMİ VE BÖLÜNME İŞLEMLERİ Hakan Hasan ARI YMM

2 GENEL AÇIKLAMA 4684 Sayılı Kanun la 5422 sayılı (eski) Kurumlar Vergisi Kanunu nun bazı maddeleri değiştirilmek suretiyle şirketlerin daha önce var olan devir yolu ile birleşme yanında tam bölünme, kısmi bölünme ve hisse değişimi şeklinde yeniden yapılanmalarını vergisiz gerçekleştirilmesine imkan tanınmıştır. Bu düzenlemeler 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile devam ettirilmiştir. Avrupa Birliği ne uyum çalışmaları kapsamında şirketlerin ekonomik amaçlara uygun olarak ortaklık yapılarını değiştirmelerine, aynı şirket bünyesinde yürütülen birden çok mal veya hizmet üretim faaliyetlerinin ayrıştırılarak her birinin ayrı ayrı şirket bünyesinde yürütülmesine, iştirakler, üretim ve hizmet işletmeleri ve gayrimenkulleri ayrıştırarak mevcut veya yeni kurulacak şirketlere ayni sermaye olarak konulmasına imkan sağlamak suretiyle şirketlerin vergisiz yeniden yapılanmaları sağlanmaktadır.

3 VERGİSİZ YAPILABİLEN İŞLEMLER: Devir Yolu ile Birleşme ve Tür Değişimi: Tam mükellef Kurumlar Vergisi mükellefleri arasında. Tam Bölünme: Tam mükellef sermaye şirketleri. Kısmi Bölünme: Tam mükellef sermaye şirketi veya sermaye şirketi niteliğindeki yabancı kurumun Türkiye deki işyeri veya daimi temsilcisinin bilançosu. Hisse Değişimi: Tam mükellef sermaye şirketleri arasında.

4 İLGİLİ YASA MADDELERİ Kurumlar Vergisi Kanunu madde 19, 20 ve 9 (zarar mahsubu), Katma Değer Vergisi Kanunu madde 17/4-c, Damga Vergisi Kanunu (2) sayılı Tablo IV/16,17. bentler, Harçlar Kanunu madde 123, Gider Vergileri Kanunu madde 29/s, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun madde 36.

5 Kurumlar Vergisi Kanunu na göre mal varlıklarının başka bir şekilde devrinde emsal bedeller esas alınarak kurum matrahı oluşturulmayacak, kurumlar vergisi uygulanmayacak, diğer şirketlerin hisselerinin ortaklara verilmesi kar dağıtımı sayılmayacaktır. Mal ve hakların devri KDV den istisna edilecektir. Kısmi istisna uygulaması nedeniyle devir eden kurumda daha önce bu mal varlıkları nedeniyle indirim konusu yapılan KDV lerin 30/a maddesi uyarınca hesaplanan KDV ye dahil edilmesi yoluna gidilmeyecektir. Henüz indirim yolu ile giderilememiş devreden KDV ler de devir alan şirketler tarafından indirim konusu yapılabilecektir. Devir, bölünme, tür değişikliği işlemleri nedeniyle düzenlenecek kağıtlar Damga Vergisi nden istisna edilecektir (Devir, bölünme sözleşmeleri, ipotekli devir muvafakatnamesi v.b.). Yukarıda yazılı kağıtların noter işlemlerine de aynı zamanda harç istisnası uygulanacaktır. Devir, bölünme ve tür değişimi sonucu tapuda yapılan işlemlere harç istisnası uygulanacaktır.

6 Ortak özellikler Bu işlemlerin vergisiz gerçekleştirilebilmesi için işletmelerin bilançolarında yer alan iktisadi kıymetlerin Vergi Usul Kanunu nun iktisadi işletmelere dahil kıymetleri değerleme hükümlerine göre tespit edilen kayıtlı değerlerinin bir başka işletme veya işletmelerin bilançosuna aynen geçirilmesi zorunludur. Elektrik Piyasası Kanunu nda yapılan düzenlemeler ile özelleştirme kapsamında olan elektrik dağıtım ve üretim işletmelerinin tarihine kadar gerçekleştirecekleri devir, bölünme, tür değiştirme işlemlerinde kayıtlı değer esası uygulanmayacaktır Sayılı Kanun la tarihine kadar uygulanmak üzere devir yolu ile birleşen kobilere amortismana tabi sabit kıymetler yönünden mukayyet değer yerine rayiç bedel uygulanması imkanı getirilmişti. Devir ve bölünme neticesinde iktisadi kıymetler üzerinden, ilgili olduğu aktif ve pasifi düzenleyici hesaplar ile birlikte devrolunacağından devir eden amortismana tabi iktisadi kıymetlerin bakiye değerleri üzerinden kalan amortisman süreleri dikkate alınarak amortisman ayrılmaya devam edilecektir.

7 DEVİR YOLU İLE BİRLEŞME TÜR DEĞİŞİMİ Tam mükellef kurumlar arasında kayıtlı değerler üzerinden ve kül halinde bilançonun aktif ve pasif kalemlerinin devir alınması işlemleri devir yolu ile birleşme olarak nitelendirilmektedir. Birleşme yolu ile devir işlemlerinin tam mükellef kurumlar (kanuni veya iş merkezi Türkiye de bulunan) arasında olması gerekir. Sermaye şirketleri yanında (Anonim Şirket, Limited Şirket, Eshamlı Komandit Şirket) tam mükellef diğer kurumlar (İktisadi Kamu Kurumları, Kooperatifler, Vakıf veya Derneklere bağlı iktisadi işletmeler Kurumlar Vergisi mükellefiyeti tesis edilen iş ortaklıkları) arasında Kurumlar Vergisi Kanunu nun 19. maddesi hükümlerine göre yapılan birleşmeler de vergilendirilmez. Tam mükellef kurumların tür değiştirmesi 19. madde kapsamında devir hükmündedir. Kooperatifin devir tarihindeki bilanço değerlerinin tür değişikliği suretiyle kurularak anonim şirket tarafından bir bütün halinde devralınması ve aynen bilançosuna geçirilmesi Kurumlar Vergisi Kanunu nun 19. maddesi kapsamında devir hükmündedir (G.İ.B sayılı Özelge). Yapı Kooperatifi nin yeni kurulacak işletme kooperatifi ile K.V. 19 ve 20. madde kapsamında birleşmesi mümkündür (G.İ.B sayılı Özelge).

8 Kurumlar Vergisi Kanunu nda bir sınırlama olmamasına rağmen eski Türk Ticaret Kanunu sadece aynı türden şirketlerin devir yolu ile birleşmesine izin veriyordu. Yeni Türk Ticaret Kanunu, sermaye şirketlerinin tür ayrımı yapılmaksızın sermaye şirketi ile veya kooperatifle birleşmesine imkan tanımıştır. Bu durumda, İktisadi Kamu Kurumları, dernek veya vakıflara bağlı iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları tür değişikliği yaparak sermaye şirketine dönüştükten sonra devir yolu ile başka sermaye şirketleri ile birleşmeleri mümkündür. Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu nun 81/2 maddesine göre ferdi bir işletmenin bilançosunun bütün aktif ve pasifiyle kayıtlı değerleri üzerinden sermaye şirketine devir olunması, yine aynı kanunun 81/3 maddesine göre Kollektif veya Adi Komandit şirketlerin nev i değiştirerek sermaye şirketine dönüşmesi halinde (gelir vergisinden istisna olup) gelir vergisi mükellefleri açısından işletmeden çekiş kabul edilmez ve bu şekilde oluşan kazanç vergilendirilmez.

9 Tür değişimi sonucu tür değiştiren Limited Şirket ortaklarına Anonim Şirket hisse senetlerinin verilmesi halinde hisse senetlerinin iktisap tarihi olarak tür değişikliğinin tescil tarihi yerine limited şirket hisselerin iktisap tarihi esas alınacaktır (G.İ.B /11112, /83) Devir olan şirketin aktifinde bulunan gayrimenkullerin veya iştirak hisselerinin iktisap tarihi devir işlemlerinin tescil edildiği tarihler olmayıp devir olan şirketteki iktisap tarihleri olacaktır. Devir alan şirketin bu kıymetleri satması durumunda K.V.K 5 e ve KDV 17/4-r deki istisna maddelerinde yer alan iki yıllık sürenin hesabında devir eden şirketin iktisap tarihleri olacaktır.

10 Devir Alan ve Devir Olan Şirketlerin Ortaklarına Verilecek Sermaye Paylarının Hesaplanması Birleşme Oranının Tespiti Devir yolu ile birleşme sonucunda devir alan şirketin yeni ortaklık yapısının belirlenmesinde devir alan ve devir olan şirketlerin öz kaynakları esas alınarak birleşme oranı tespit olunur. Devir olan şirketin tasfiyesiz infisah etmesi sonucu ortakları bu birleşme oranına göre devir alan şirkette pay sahibi olurlar. Devir olan şirketin ortaklarına verilen sermaye payının bu şirketin devir öncesi sermayesinin ortaklarının sahip oldukları hisse oranına göre paylaştırılması gerekir. Şirketlerin öz kaynaklarının kıyaslanmasında mukayyet değerler yerine değerleme yöntemleri uygulanarak tespit olunan düzeltilmiş öz varlıklarının esas alınması gerekir.

11 Gerçek öz sermaye değerleri dikkate alınmadan yapılacak birleşme oranı tespitinde örtülü kazanç dağıtımı (transfer fiyatı) yönünden bazı ortakların fazla pay sahibi olmalarına neden olabilir. Ortaklar arasında kurumlar vergisi mükelleflerinin veya Gelir Vergisi Kanunu yönünden ticari işletmelerin bulunması halinde birleşme oranının tespitinde mukayyet değerlere sıkı sıkıya bağlı bulunmaması gerekebilir. Ortaklık yapısı aynı olan şirketlerde birleşme oranının mukayyet değerlere göre tespiti mümkündür. Aralarında yüzde yüze yakın iştirak ilişkisi bulunan şirketlerde birleşme sonucu ortaklık yapısı değişmeyeceğinden mukayyet değere göre tespit edilen öz kaynaklar esas alınabilir.

12 Öz sermayenin gerçek değerinin tespitinde aşağıdaki değerleme ölçülerinden işletmenin yapısına en uygun olanları dikkate alınmaktadır. TFRS ye göre öz kaynak yöntemi İndirgenmiş nakit akım yöntemi Düzeltilmiş net aktif yöntemi İMKB bir yıllık düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatlarının aritmetik ortalaması Birleşme oranının tespiti için kullanılan yöntem adil ve makul olmalıdır.

13 ÖRNEK:I Devir Alan A Şirketinin Kayıtlı Öz Sermayesi Sermaye : Sermaye Enf. Düzeltme Farkı: Yasal Yedekler: Olağanüstü Yedekler: Geçmiş Dönem (Zararı): Dönem Karı/Zararı: Öz Kaynak: Düzeltilmiş ÖzKaynak Devir Olan B Şirketinin Kayıtlı Öz Sermayesi ( )- ( ) Birleşme Oranı: 0, / ( ) 0, / ( )

14 Birleşme Sonrası A Şirketinin Öz Sermayesi Birleşme Sonrası Sermaye: ( / 0.95 =) Sermaye Sermaye Düzeltme Farkı Birleşme Primi Yasal Yedekler Olağan Üstü Yedekler Dönem Karı Öz Sermaye

15 Arttırılan ( )= TL sermayesi devir olan (B) şirketinin ortaklarına hisseleri oranında verilecektir. B şirketinin ortaklarına verilen hisselerin iktisap tarihi olarak birleşmenin tescil tarihi yerine B şirketinde hisseleri iktisap ettikleri tarihler dikkate alınacaktır. Devir yolu ile birleşmenin tescil edildiği tarihte devir olan (B) şirketi bilançosunu çıkartıp, hesapların devri bu bilançoya göre yapılacaktır. Birleşme sözleşmesine göre birleşmeye esas alınan bilançoların çıkarılma tarihi ile tescil tarihi arasında bilanço kalemleri arasında önemli farklılıkların oluşmaması gerekir. Bu nedenle birleşme kararının alınacağı tarihe en yakın çıkarılacak bilançoların birleşmeye esas alınması yerinde olacaktır.

16 ÖRNEK:II Örnek I deki (B) şirketinin %60 oranında ortağının A şirketi olduğu ve A şirketi aktifinde bu hisselerin kayıtlı değerinin TL olması durumu: A Şirketi B Şirketi Düzeltilmiş ÖzKaynak: İştirak Özsermaye Payı: -- (-) Net Özkaynak: Birleşme Oranı: 0, / ( ) 0, / ( )

17 Bu durumda birleşme sonrası (B) şirketinin ortakları (A şirketi hariç) sermayenin na kendi aralarındaki sermaye payları oranında sahip olacaklardır. Birleşme sonrası sermaye / = Arttırılan TL sermaye (B) şirketinin A şirketi dışındaki ortakları arasındaki hisselerine göre verilecektir.

18 Birleşme Sonrası A Şirketinin Bilançosu AKTİF -İştirakler (B Şirketi) PASİF Sermaye Ser.Düzeltme Farkı Birleşme Primi Yasal Yedekler Olağan Üstü Yedekler Dönem Karı

19 B şirketi tasfiyesiz infisah ettiğinden A şirketinin aktifindeki (B) şirketi iştirak hisselerinin kayıtlarından çıkarılması gerekir. / Birleşme Primi Şerefiye / İştirakler (B Şirketi) İştiraklerin iptali nedeniyle oluşan şerefiye payı doğrudan KKEG olarak ticari kazançtan düşülebileceği gibi, 5 yıllık süreç içinde itfa edilmek suretiyle yine ticari kazançtan KKEG olarak düşülebilecektir (1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği 19.1 bölümü)

20 Devir yolu ile birleşme sonucu devir alan şirketin borcu veya alacağı devir olan şirketin borcu veya alacağı ile kendiliğinden kayıtlardan çıkmaktadır. Örneğin: Devir olan şirketin K devir alan S şirketinde 1000 TL alacağı devir yolu ile birleşme sonucu kendiliğinden sona ermektedir. K. Şirketi Alacak (S şirketi) S. Şirketi Borç (K şirketi) K. Şirketi (birleşme sonrası) Alacak Borç 1.000

21 Aynı şekilde, devir olan K şirketinin S şirketine iştirakinden dolayı sermaye alacağı bulunmakta, S şirketinin de ortağı (K) şirketine sermayesinden dolayı borcu bulunmaktadır. S şirketi devir yolu birleşmesi neticesinde infisah etmekte, S şirketinin tüm mal varlığı borç ve alacakları ile devri söz konusu olduğundan K şirketinin sermaye iştirak alacağı (%99,99) S şirketindeki sermaye borcu ile birlikte ortadan kalkmaktadır. K. Şirketi İştirakler (S şirketi) S. Şirketi Sermaye K. Şirketi(1.000) Diğer Ortaklar (1) Ser. Düz. Farkı K. Şirketi (birleşme sonrası) İştirakler Sermaye ( S şirketi) Ser. Düz. Farkı

22 KISMİ BÖLÜNME Tam mükellef bir sermaye şirketinin aktifinde bulunan Gayrimenkuller İştirak hisseleri (en az iki tam yıl süre ile aktifte bulunması şartıyla) Üretim İşletmesi Hizmet İşletmesi Kısmi bölünme yolu ile bir veya bir kaç mevcut veya yeni kurulacak şirkete sermaye olarak konulması. Gayrimenkullerin ve iştirak hisselerinin kapsamı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nin ve bölümlerinde belirtilmiştir. Buna göre daimi ve müstakil hak niteliğinde olan üst hakkı da gayrimenkul olarak kismi bölünmeye konu edilebilir. Bununla birlikte gayri maddi haklar, taşıtlar, hammaddeler, mallar, demirbaşlar, başlı başına bölünmeye konu edilemezler. Maden ruhsat ve izinleri üretim işletmesi dışında başlı başına kısmi bölünmeye konu edilemezler (G.İ.B /235 Özelge). Ancak bu kıymetlerden üretim veya hizmet işletmesi faaliyetinin devamı için gerekli olanlar kismi bölünmeye dahil edilebilir.

23 Üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmi bölünme sonucu hem bölünen hem de bölünme sonucu varlıkları devralan işletmenin faaliyetine devam etmesi esastır. Buna göre işletmenin devrinde faaliyetin devamı için gerekli taşınmaz, her türlü tesis makine ve teçhizat, alet, edevat, taşıtlar, gayri maddi haklar ile hammadde, mamul, yarı mamul mallar gibi aktif kıymetler ile pasif kıymetlerin tümünün devredilmesi gerekir. Devredilen üretim ve hizmet işletmeleri ile doğrudan ilgili olan nakit, alacaklar, menkul kıymetler ve borçların devri gerekecektir. Nakit, alacak ve menkul kıymetlerin doğrudan bağının kurulamaması halinde mükellefçe tespit edilecek gerçekçi dağıtım anahtarı vasıtası ile devri yapılabilecektir. Birbirinden ayrı varlık ifade eden ve birbirinden ayrı olarak bir ticari faaliyet devam ettirebilecek nitelikte olan varlıklardan oluşan işletmelerin bu varlıkları kısmi bölünmeye konu edilebileceklerdir.

24 İnşaat taahhüt işi ve gayrimenkul geliştirme faaliyetleri ile uğraşan şirket, işletmelerin birbirinden ayrı olarak ve işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümüyle devredilebilmesi halinde kısmi bölünmeye konu edilebilecektir (G.İ.B Özelge). Devam eden yıllara sari inşaat taahhüt işi bir hizmet işletmesi niteliğinde olduğundan söz konusu işin devamı için gerekli her türlü tesis, makine ve teçhizat, alet, edevat, taşıtlar, gayri maddi haklar ile birlikte bu kıymetlerle ilgili tüm pasif kıymetlerin devredilmesi halinde bu işlemin kısmi bölünme olarak kabul edilmesi ve bu işlem dolayısıyla vergilendirme yapılmaması gerekmektedir (G.İ.B /13014 Özelge). Tek bir üretim veya hizmet işletmesi bulunan kurumun işletmesini kısmi bölünmeye konu etmesi mümkün olmayıp, gayrimenkulünü ve iştirak hisselerini kısmi bölünmeye konu edebilir.

25 Şirket uhdesinde faaliyete geçmiş hidroelektrik santrali, tek üretim işletmesi olduğundan, diğer iki adet hidroelektrik santrallerinin inşaatı devam ettiğinden faaliyete geçmiş hidroelektrik santralinin kısmi bölünme yolu ile devrinin mümkün olmadığı belirtilmiştir (G.İ.B ). Natamam otel inşaatı kısmi bölünmeye tabi tutulamaz (G.İ.B). Zira henüz otel işletmesi faaliyete geçecek hale gelmemiştir. Natamam otel inşaatı aynı zamanda henüz gayrimenkul olarak tescil edilmemiştir (G.İ.B /453 Özelge). Yatırımlar hesabında takip edilen henüz tamamlanmamış olan Elektrik Enerjisi Baraj Yapımı kısmi bölünmeye konu edilemez (G.İ.B /22 Özelge). Yatırım aşamasında bulunan elektrik üretim faaliyetlerinize ilişkin gerekli olan makine, ekipman, taşıtlar ve bu faaliyetle ilgili gayri maddi haklar ve stokların işletme bütünlüğü oluşturacak şekilde kısmi bölünme yolu ile vergilendirilmeksizin devri mümkündür (G.İ.B /84139 Özelge)

26 Emtia niteliğindeki gayrimenkuller kısmi bölünmeye konu edilemez (G.İ.B /573 Özelge) Devredilen gayrimenkul, üretim işletmesi ile teknik veya fiziki bütünlük arz ediyor ise (Örneğin: Enerji santrali binası, çimento fabrikası, çöp imha tesisi, arıtma tesisi binaları gibi). Üretim işletmesi haricinde sadece kendisi kısmi bölünmeye konu edilemez. Depolama ve terminal olarak kullanılan gayrimenkullerin, taşımacılık ve lojistik faaliyetlerinizi sona erdirmeyecek şekilde kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkündür (G.İ.B /123). İştirak hisselerinin en az iki tam yıl süre ile şirket aktifinde yer alması gerekir. Rüçhan hakkı kullanılmak veya bedelsiz sermaye artırımı sonucu elde edilen yeni hisse senetlerinin iktisap tarihinin belirlenmesinde (iki yıllık sürenin hesabında) bunların edinimine neden olan eski hisse senetlerinin iktisap tarihi esas alınacaktır (G.İ.B /126) Şirketin aktifinde bulunan aynı şirkete ait iştirak hisselerinin bir kısmının yeni kurulacak A şirketine, bir kısmının ise yeni kurulacak B şirketine ayni sermaye olarak konulmasının söz konusu iştirak hisseleri tek bir şirkete ait olması halinde bir bütün halinde kısmi bölünme işlemine tabi tutulması gerektiği bir adet iştirake ait hisselerin parça parça kısmi bölünme işlemine tabi tutulamayacağı belirtilmiştir (G.İ.B ).

27 ÖRNEK:III A Anonim Şirketi matbaa mürekkebi üretimi ile uğraşmakta olup, ihale ile bir inşaat şirketinden KDV ödeyerek 1 yıl önce vadeli satın aldığı ve ofis olarak kiraya verdiği işyerini kısmi bölünme yolu ile yeni kurulacak bir A.Ş. ye ayni sermaye olarak devredecek ve kurulacak A.Ş. nin hisselerini ortaklarına verecektir. Borçların tamamı gayrimenkul alımı ile ilgilidir. Banka: Alacaklar: Tarihli Bilanço Tic. Borçlar: Sermaye : Hammadde Stoklar: Sermaye Enf.Düz.Farkı : Sabit Kıymetler: Yasal Yedekler : Gayrimenkul : Olağanüstü Yedekler : Üretim Tesisleri: Dönem Karı : Birikmiş Amortisman : ( ) Devreden KDV: Toplam Toplam

28 Gayrimenkul üzerinden ayrılan amortisman TL dir. Gayrimenkulun satın alma tarihinden itibaren sürekli devreden KDV oluşmuştur ve tamamı gayrimenkul alımı ile ilgilidir. G.Menkul Net Defter Değeri Gayrimenkul Birikmiş Amortisman Devreden KDV Borçlar (-) (-) Bölünen şirket yeni şirketin hisselerini ortaklarına vereceğinden eş zamanlı olarak sermaye azaltımı ve artırımı yoluna gidecek olup sermaye fonlarından karşılayamadığı kısmı nakit olarak ortaklarından hisseleri oranında alacaktır. Yeni Kurulacak AŞ nin Bilançosu -Gayrimenkul Birik. Amortisman Devreden KDV TOPLAM Borçlar Sermaye TOPLAM

29 Bölünen (A) Şirketinin muhasebe kayıtları / Sermaye Borçlar Bir. Amortis Gayrimenkul Devreden KDV / Banka (Nakit) Ser.Enf. Düz. Far Olağan Üstü Yed Sermaye /

30 Yapılmaması gereken riskli muhasebe kaydı: / Banka (Nakit) Borçlar Birikmiş Amortis Ser.Enf. Düz. Far Olağan Üstü Yed Gayrimenkul Devreden KDV / Her ne kadar Sermaye yedekleri yeni kurulan A.Ş. de Sermaye olarak yer alsa dahi vergi incelemesinde Sermaye enflasyon düzeltme farklarının kurumlar vergisi ve kar dağıtımı stopajına, olağanüstü yedeklerin de kar dağıtım stopajına tabi tutulması yoluna gidilebilecektir.

31 ÖRNEK:IV Bu gayrimenkul TL sermayeli mevcut (B) şirketine ayni sermaye olarak konulacak ve hisseler A şirketinin ortaklarına verilecektir. (B) şirketinin bilançosunun değerlenmesi sonucunda düzeltilmiş öz sermayesi TL dir. Gayrimenkulun değerleme şirketi tarafından belirlenen değeri ise TL dir. Bölünme Oranı : /( )= 0.20 (B) şirketinde yapılacak sermaye artırımı sonucu (A) şirketin ortakları sermayenin %20 ine sahip olacaklardır. Buna göre, TL lik sermaye artışı gerçekleştirilecektir. (A) Şirketinin muhasebe kayıtları aynen yukarıdaki gibi olacaktır. (B) Şirketinin muhasebe kayıtları / Gayrimenkuller Devreden KDV Borçlar Bir. Amortisman Sermaye Bölünme Primi / Bölünme primi emisyon primi (acio) niteliğinde olup sermaye artırımı dışında kullanılamaz.

32 A Şirketinin sermayesinin TL olması halinde kısmi bölünme öncesinde sermaye tutarı bölünen kıymetlerinin net defter değeri TL nin altında kaldığından sermaye azaltımı yoluna gidilemeyecek ve sermaye azaltımı diğer sermaye fonlarından karşılanacaktır. Bu durumda, sermaye enflasyon düzeltme farklarının ve olağan üstü yedeklerinin işletmeden çekiş olarak vergilendirilmesi riski bulunmaktadır. Bu nedenle bölünme öncesi bölünen şirkette sermaye azaltımını karşılayacak ve asgari sermaye tutarını koruyacak şekilde sermaye artırımına gidilmesi gerekecektir.

33 1 NOLU KVK TEBLİĞİNDE YER ALAN ÖRNEK 2 Üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde devreden şirketin aktifinde yer alan işletmenin net aktif kayıtlı değerinin, bununla bağlantılı devredecek borçlardan küçük veya eşit olması halinde yapılacak muhasebe işlemleri 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nin bölümünde örneklerle açıklanmıştır. Örnek 2: Kurum (A) nın, aktifinde kayıtlı değeri 50 birim, gerçek değeri 500 birim olan hizmet işletmesini devrettiğini ve 100 birimlik borcun hizmet işletmesi ile ilgili olduğu varsayıldığında ise kısmi bölünme öncesi ve sonrasındaki durum aşağıdaki gibi olacaktır.

34 Kısmi Bölünme Öncesi Durum: Kurum (A) Kurum (B) Aktif Pasif Aktif Pasif Kasa 100 Sermaye 150 Kasa 30 Sermaye 50 Hizmet İşl. 50 Borç 100 Alıcılar 20 Üretim İşl. 100 Toplam Toplam Kısmi Bölünme Sonrası Durum: Kurum (A) Kurum (B) Aktif Pasif Aktif Pasif Kasa 100 Sermaye 150 Kasa 30 Borç 100 İştirakler 0,01 Geçici H 50,01 Alıcılar 20 Sermaye 50 Geçici H. 50 Üretim İşl. 100 Hizmet İşl. 50 Toplam 200,01 200,01 Toplam

35 Söz konusu kısmi bölünme işlemi sonucu Kurum (B) ye pozitif değerli bir ayni sermaye konulmaması nedeniyle Kurum (A) nın devrettiği hizmet işletmesinin rayiç değerinden kaynaklanan iştirak hisselerinin iz bedeli ile Kurum (A) nın bilançosunda takip edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, devre konu net değerin negatif olması nedeniyle de bu fark gerek Kurum (A) nın gerekse Kurum (B) nin bilançosunda geçici bir hesapta izlenecektir. Kurum (A) nın kayıtlarda iz bedeliyle takip edilecek söz konusu iştirak hisselerinin elden çıkarılması halinde ise bu geçici hesap kapatılarak vergilendirilecek kârlar hesabına aktarılacaktır. Kurum (A) nın hizmet işletmesinin devir kaydı aşağıdaki gibidir. / BORÇLAR HS. 100,00 İŞTİRAKLER HS. 0,01 - (Kurum B) HİZMET İŞLETMESİ 50,00 GEÇİCİ HESAP 50,01 /

36 Ayni sermaye konulması sonucu elde edilen söz konusu iştirak hisselerinin Kurum (A) nın ortaklarına verilmesi halinde de pasifte oluşan geçici hesabın vergilendirilecek kârlar hesabına aktarılarak kapatılması gerekecektir. Kısmi bölünme sonucu elde edilen iştirak hisselerinin Kurum (A) nın ortaklarına verilmesi durumunda muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olacaktır. / GEÇİCİ HESAP 50,01 İŞTİRAKLER H. 0,01 (Kurum B) DÖNEM K/Z 50,00 / Devreden işletmenin devralan şirketten işletmenin gerçek değerine göre alacağı hisselerin devreden şirketin ortaklarına da doğrudan verilmesinin mümkün olması gerektiği kanaatindeyiz. Bu durumda, bölünen şirkette iz bedeli ile takip edilecek iştirakler hesabına gerek olmayacaktır.

37 Kısmi bölünmeye ilişkin genel kurul kararının Ticaret Sicili nde tescil edilmesi ile hüküm ifade edeceğinden, tescil tarihine kadar kısmi bölünmeye konu taşınmazlara ilişkin kredi borçlarının ödenmesi nedeniyle taşınmazların mukayyet değerlerinde meydana gelen artışların da dikkate alınarak devrin gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır (G.İ.B /743 Özelge). Bu durumda, bölünen şirkette bölünmeye esas alınan bilanço tarihi ile bölünmenin tescil edildiği tarihte mukayyet değerde bir artış olmuş ise bu fark yeni kurulan veya devir alan mevcut şirketin sermaye hesabı altında bölünme olumlu farkı adı altında sermaye yedeği olarak, mukayyet değerde bir azalış olmuş ise bölünme olumsuz farkı adı altında sermaye düzenleyici hesap olarak yer alacaktır. Ortaklar bu düzeltme hesabını şirkete nakit koymak suretiyle kapatabilirler.

38 Kısmi bölünme sonucunda ayni sermaye konulan şirketten alınan hisse senetlerinin bölünen şirketin ortaklarına verilmesi nedeniyle şirket sermayesinin azaltılması ve daha önce sermayeye eklenmiş olan enflasyon düzeltmesi farkı hesaplarının ve geçmiş yıl karlarının sermayenin bir unsuru olarak yer alması ve ayrı şekilde görülmesi şartıyla bu işlem işletmeden çekiş olarak değerlendirilmeyecek ve vergiye tabi tutulmayacaktır (G.İ.B (İzmir) ). G.İ.B (İzmir) sayılı görüşü ile yukarıdaki görüşü çelişmektedir. Kısmi bölünme sonucunda konulan ayni sermaye karşılığında bu hisselerin bölünen şirket ortaklarına verilmesi nedeniyle sermaye azaltımına gidilmesi halinde daha önce sermayeye eklenmiş enflasyon düzeltmesi farklarının, dağıtılmamış karların K.V.K. 5/e ye göre ayrılan fonların vergilendirileceği ifade edilmektedir. İkinci görüşe katılmıyoruz. Bölünen şirkette azaltılan sermaye ayni sermaye olarak bölünen varlıkların devredildiği mevcut veya yeni kurulacak sermaye şirketinde aynen yer almaktadır. Ortaklara verilen hisseler ortakların mal varlıklarında bir artışa neden olmamıştır. Ortaklara bölünen şirketteki hisselerin yerine bu hisseler verilmiştir. İşletmeden çekiş olarak değerlendirilemez.

39 Kurumunuzun iki yıldan fazla süreyle aktifte tuttuğu ve %49.99 oranında payına sahip olduğunuz hisselerin, Kurumlar Vergisi Kanunu nun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi ile 1 seri Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nin bölümünde yer alan açıklamalar kapsamında yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine ayni sermaye olarak konulması durumunda söz konusu işlem kısmi bölünme kapsamında değerlendirilecektir. Öte yandan yapılan işlemlerin kısmi bölünmenin amacına aykırı olması ya da vergi planlamasına yol açacak şekilde yapılması halinde ise gerekli tarhiyatların yapılacağı (G.İ.B /124) Gelir İdaresi, aktifindeki iştirakleri (%49.99) doğrudan satmak yerine kısmi bölünme yolu ile iştiraklerin devredildiği hisselerin kısmi bölünen şirketin ortakları tarafından satılması halinde vergi istisnası uygulamasını vergi planlaması kabul etmiştir. İdare, vergi planlamasını V.U.K. nun 3. maddesine göre vergi peçelemesi, vergiden kaçınma kabul etmektedir. Zira hisseler kısmi bölünme yapılmaksızın doğrudan satılsa %75 lik istisna dışında kurumlar vergisine tabi tutulacak ve fona ayrılan %75 lik kısmın 5 yıl geçtikten sonra dağıtılması halinde de kar dağıtım stopajı söz konusu olacaktır. Kısmi bölünmede aktifteki kıymetler yine aynı değerle aktifte kalmıştır. Kısmi bölünmenin amaçlarından biri de ortaklık yapılarının kuvvetlendirilmesidir. Kısmi bölünme sonucu ayni sermaye hisselerinin ortaklara verilmesi kanun maddesinde yer almaktadır. Kanun koyucu bu hisselerin ortaklar tarafından devrini engelleyici bir düzenleme yapmamıştır.

40 TAM BÖLÜNME Tam mükellef bir sermaye şirketinin bütün mal varlığı alacak ve borçlarının kayıtlı değerleri üzerinden mevcut ya da yeni kurulacak iki veya daha fazla tam mükellef sermaye şirketine devredilmesi tam bölünen sermaye şirketinin ortaklarına devralan sermaye şirketinin sermayesini temsil eden hisselerin verilmesi. Tam bölünmede şirket ortakları şirkete ait varlıkları ve borçları paylaşarak şirkete ait bilanço kalemlerinin kayıtlı değerleri ile iki veya daha fazla sayıdaki mevcut veya yeni kurulacak şirkete tevzi edilmesi mümkündür. Tam bölünme ortakların mal paylaşımı yanında yeni ortak alınmasını sağlayacak şekilde mal varlıklarının ve borçların yeni kurulacak şirketlere paylaştırılması imkanını da sağlayabilecektir. Bölünen sermaye şirketinin ortaklarına devralan kurumların ortaklık payları verilir. Ancak devredilen şirketin ortaklarına verilecek hisselerin itibari değerinin (tescilli sermaye payı değeri) %10 nuna kadarlık kısmının nakit olarak ödenmesi tam bölünmeye engel teşkil etmez.

41 Tam bölünen sermaye şirketi bölünme kararın tescil edildiği tarihte tasfiyesiz infisah eder. Bölünen şirketin bölünmeye konu olacak bilançosu Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde oluşturulacak muhasebe kayıtlarıdır. Devir alan şirketler de kayıtlarında mal varlıkları alacak ve borçları aynı kayıtlı değerler üzerinden muhasebeleştirilirler. Tam bölünen şirketin bilanço rakamları aynen devralan şirketlere intikal ettiğinden kurumlar vergisine tabi kazanç oluşmaz. Bölünen şirketin mal varlıklarının başka şirketlere intikali KDV den istisnadır. Aktif ve Pasif düzenleyici hesaplar ilgili bulunduğu hesap ile birlikte devredilmesi zorunludur. Amortisman uygulaması kaldığı yerden devreden bakiye ve süre üzerinden devam edecektir. Bölünme sonucu yeni kurulan şirketlerdeki sermaye hisseleri veya mevcut şirketlerde arttırılan sermayeyi temsil eden hisselerin iktisap tarihi olarak tam bölünen şirketteki sermayeyi temsil eden hisselerin iktisap tarihleri esas alınır.

42 TAM BÖLÜNME VEYA DEVİR YOLU İLE BİRLEŞMEDE DEVİR OLAN VEYA TAM BÖLÜNEN ŞİRKETİN MALİ ZARARI Devir alınan kurumun devir tarihi itibariyle öz sermaye tutarını geçmeyen mali zararları ile tam bölünme işlemi sonucu bölünen şirketin öz sermaye tutarını geçmeyen mali zararları devir alan kurumlar tarafından, varsa kendi bünyelerinde oluşmuş mali zararların yanı sıra kurum kazançlarından indirilebilecektir. Aşağıda belirtilen diğer şartların da mevcudiyeti halinde: Devir olan kurumun veya bölünen şirketin devir alan kurumlarda olduğu gibi 5 yıldan fazla nakledilmemek şartıyla oluşmuş mali zararları, Devralınan veya tam bölünen kurumların son 5 yıla ait kurumlar vergisi beyannamelerini kanuni süresinde vermiş olmaları, Devralan kurumun devir olan kurumun faaliyetine 5 yıl müddetle devam etmesi halinde zarar indirimi kabul edilecektir.

43 TEŞEKKÜR EDİYORUZ...

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması,

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması, KURUMLARIN AKTİFİNDE EN AZ İKİ TAM YIL SÜREYLE BULUNAN TAŞINMAZLAR İLE İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞLARININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN İSTİSNAYA KONU EDİLMESİNİN ŞARTLARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Detaylı

KISMİ BÖLÜNME SONUCU ELDE EDİLEN HİSSELERİN ELDEN ÇIKARILMASI

KISMİ BÖLÜNME SONUCU ELDE EDİLEN HİSSELERİN ELDEN ÇIKARILMASI KISMİ BÖLÜNME SONUCU ELDE EDİLEN HİSSELERİN ELDEN ÇIKARILMASI 1- GİRİŞ Bilindiği üzere Kısmi Bölünme 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 19 ve 20 nci maddelerinde yer almaktadır. Bu maddeler 1 no.lu

Detaylı

UYGULAMA ÖRNEKLERİYLE BÖLÜNME BİRLEŞME VE TASFİYE İŞLEMLERİ. (Vergi Hukuku-Ticaret Hukuku-AB Hukuku) İÇİNDEKİLER

UYGULAMA ÖRNEKLERİYLE BÖLÜNME BİRLEŞME VE TASFİYE İŞLEMLERİ. (Vergi Hukuku-Ticaret Hukuku-AB Hukuku) İÇİNDEKİLER UYGULAMA ÖRNEKLERİYLE BÖLÜNME BİRLEŞME VE TASFİYE İŞLEMLERİ (Vergi Hukuku-Ticaret Hukuku-AB Hukuku) İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMSAL ÇERÇEVE 1. BİRLEŞME... 5 1.1. Ekonomik Kavram Olarak Birleşme...

Detaylı

-İÇİNDEKİLER- BÖLÜM I: İŞTİRAK KAZANÇLARI İSTİSNASI... 1 A. Kısa Soru ve Cevaplar: B. Uygulamalı Sorular:... 49

-İÇİNDEKİLER- BÖLÜM I: İŞTİRAK KAZANÇLARI İSTİSNASI... 1 A. Kısa Soru ve Cevaplar: B. Uygulamalı Sorular:... 49 -İÇİNDEKİLER- BÖLÜM I: İŞTİRAK KAZANÇLARI İSTİSNASI... 1 A. Kısa Soru ve Cevaplar:... 2 B. Uygulamalı Sorular:... 4 1. İştirak Kazancının Ticari Bilanço Karından Fazla Olması:... 4 2. Dar Mükellef Kurumların

Detaylı

Gayrimenkul satışlarından doğan zarar, kurum kazancından indirilebilir mi?

Gayrimenkul satışlarından doğan zarar, kurum kazancından indirilebilir mi? Gayrimenkul satışlarından doğan zarar, kurum kazancından indirilebilir mi? 1. Varlık barışı yasası neyi amaçlıyor? Cevap) Varlık barışı yasası şirketler açısından 01/01/2008 tarihi önceki dönemler için

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2009/20 KAYSERİ Konu : KOBİ Statüsündeki İşletmelerin Birleşmelerinde 10.09.2009 Vergi Avantajları Muhasebe Müdürlüğü ne 03.07.2009 tarih ve 27277 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5904 sayılı Gelir

Detaylı

BÖLÜNME SURETİYLE ELDE EDİLEN HİSSE SENETLERİNİN İKTİSAP TARİHİ

BÖLÜNME SURETİYLE ELDE EDİLEN HİSSE SENETLERİNİN İKTİSAP TARİHİ BÖLÜNME SURETİYLE ELDE EDİLEN HİSSE SENETLERİNİN İKTİSAP TARİHİ 23 BÖLÜNME SURETİYLE ELDE EDİLEN HİSSE SENETLERİNİN İKTİSAP TARİHİ Genel Açıklama: Bölünme ve hisse değişimi uygulaması mevzuatımıza 2001

Detaylı

Sermaye Şirketleri ve Kooperatifler sermaye şirketleri ve kooperatiflere bölünebilirler. Kooperatif Şti. Kooperatife. Anonim Şirkete.

Sermaye Şirketleri ve Kooperatifler sermaye şirketleri ve kooperatiflere bölünebilirler. Kooperatif Şti. Kooperatife. Anonim Şirkete. Anonim Şirket Kooperatif Şti Limited Şirketi TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÖLÜNMESİ Vergi ve Muhasebe Uygulamaları Kapsam Bu çalışmada Sermaye şirketlerinin bölünmesi ile ilgili vergi ve muhasebe uygulamaları

Detaylı

YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISINA GÖRE TAŞINMAZLAR VE İŞTİRAK HİSSELERİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI. İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü

YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISINA GÖRE TAŞINMAZLAR VE İŞTİRAK HİSSELERİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI. İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISINA GÖRE TAŞINMAZLAR VE İŞTİRAK HİSSELERİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ Bilindiği üzere, daha önce Kurumlar Vergisi Kanunu nun geçici

Detaylı

AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN BAŞKA ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASINDA KDV

AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN BAŞKA ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASINDA KDV AKTİFE KAYITLI TAŞINMAZLARIN BAŞKA ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASINDA KDV Yazar:HayreddinERDEM* Yaklaşım / Eylül 2009 / Sayı: 201 I- GİRİŞ Şirket(1) ortakları, sermaye taahhütlerini nakdi veya

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR 23 Aralık 2017 Tarihli 30279 Sayılı Resmi Gazete de 1 Seri No lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNUNUN 81

GELİR VERGİSİ KANUNUNUN 81 GELİR VERGİSİ KANUNUNUN 81. MADDESİNDE DÜZENLENEN FERDİ İŞLETMELER İLE KOLEKTİF VE ADI KOMANDİT ŞİRKETLERİN SERMAYE ŞİRKETLERİNE DEVRİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ ERTELEMESİ Altar Ömer ARPACI 21 1. GİRİŞ Gelir

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/24 TARİH: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin 2 Seri Numaralı Genel Tebliğ

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/24 TARİH: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin 2 Seri Numaralı Genel Tebliğ VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/24 TARİH: 10.02.2009 KONU Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin 2 Seri Numaralı Genel Tebliğ Maliye Bakanlığı 20 Şubat 2009 tarih 27147 sayılı

Detaylı

GEÇMİŞ YIL ZARARLARININ BİLANÇO KALEMLERİNDEN MAHSUP EDİLMESİ HALİNDE BEYANNAME ÜZERİNDE İNDİRİM HAKKI ORTADAN KALKAR MI?

GEÇMİŞ YIL ZARARLARININ BİLANÇO KALEMLERİNDEN MAHSUP EDİLMESİ HALİNDE BEYANNAME ÜZERİNDE İNDİRİM HAKKI ORTADAN KALKAR MI? GEÇMİŞ YIL ZARARLARININ BİLANÇO KALEMLERİNDEN MAHSUP EDİLMESİ HALİNDE BEYANNAME ÜZERİNDE İNDİRİM HAKKI ORTADAN KALKAR MI? Rızkullah ÇETİN* 41 * 1-GİRİŞ Şirketlerin kuruluş gayesi hiç kuşkusuz kar elde

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 20.09.2016 Sirküler No : 2016/24 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN VERGİ AFFI KAPSAMINDA KAYITLARA

Detaylı

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı. Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14)

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı. Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Sirküler Numarası 2017 / 57 Kanun Adı 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Konusu 5520 sayılı

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 02.07.2015/128-2 SERMAYE ŞİRKETLERİNDE SERMAYE ÜZERİNDEN HESAPLANAN FAİZİN VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİMİNE İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 02.07.2015/128-2 SERMAYE ŞİRKETLERİNDE SERMAYE ÜZERİNDEN HESAPLANAN FAİZİN VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİMİNE İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI SERMAYE ŞİRKETLERİNDE SERMAYE ÜZERİNDEN HESAPLANAN FAİZİN VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİMİNE İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI ÖZET : 2015/7910 sayılı BKK ile sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/85

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/85 26 Aralık 2017 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/85 KONU : 7061 SAYILI KANUNLA KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR. 5520 sayılı

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:500) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16.05.2018 tarihli ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile geçici 31 inci madde

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/069 27.12.2017 Konu: Kurumlar Vergisi Oranının %22'ye Çıkarılması ve Taşınmaz Satış Kazancında İstisna Oranının %50 ye Düşürülmesine İlişkin 1 Seri No.lu KVK Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı. Bilindiği

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE BAŞLIK DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE BAŞLIK DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK Sayı KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 14) ile KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) 2017 / 120 ÖZET Tebliğde 7061

Detaylı

İŞTİRAK ETTİĞİ ŞİRKETİ DEVİR SONRASI BİLANÇODA

İŞTİRAK ETTİĞİ ŞİRKETİ DEVİR SONRASI BİLANÇODA İŞTİRAK ETTİĞİ ŞİRKETİ DEVRALAN KURUMLARDA DEVİR SONRASI BİLANÇODA SERMAYE HESABI 39 İŞTİRAK ETTİĞİ ŞİRKETİ DEVRALAN KURUMLARDA DEVİR SONRASI BİLANÇODA SERMAYE HESABI I - GİRİŞ Bilindiği gibi 5520 sayılı

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÖLÜNMESİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI

TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÖLÜNMESİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI İCARE ŞİRKELERİNİN BÖLÜNMESİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI GİRİŞ Şirketlerin yeniden yapılandırılmaları ürk icaret Kanunu ile düzenlemiş ve Vergi Kanunları ile çeşitli vergisel kolaylıklar ve istisna

Detaylı

Niyazi ÖZPEHRİZ 1206 (E. Baş Hesap Uzmanı, YMM, Bağımsız Denetçi) KATMA DEĞER VERGİSİ SERMAYEYE EKLENEBİLİR Mİ?

Niyazi ÖZPEHRİZ 1206 (E. Baş Hesap Uzmanı, YMM, Bağımsız Denetçi) KATMA DEĞER VERGİSİ SERMAYEYE EKLENEBİLİR Mİ? Niyazi ÖZPEHRİZ 1206 (E. Baş Hesap Uzmanı, YMM, Bağımsız Denetçi) Özet KATMA DEĞER VERGİSİ SERMAYEYE EKLENEBİLİR Mİ? Limited ve anonim şirketlerin aktifine kayıtlı olan malların mevcut veya yeni kurulacak

Detaylı

www.aktifonline.net 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI 28 Haziran 2014-Cumartesi 14:30-16:00

www.aktifonline.net 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI 28 Haziran 2014-Cumartesi 14:30-16:00 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI 28 Haziran 2014-Cumartesi 14:30-16:00 Soru 1: Aşağıdaki kavram ve konuları, ilgili oldukları vergi kanunları hükümlerini

Detaylı

Kapsam Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Kapsam Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. Sirküler No : 2017-74 Sirküler Tarihi : 26.12.2017 Konu : 1 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik 23/12/2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 135 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 135 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 135 İST, 27.12.2017 ÖZET: 23 Aralık 2017 tarih ve 30279 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 14 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer

Detaylı

C) I-II-III D) IV-III

C) I-II-III D) IV-III 1. Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi aşağıdakilerden hangisidir? A) Mükellef B) Yüklenici C) Vergi sorumlusu D) Vasi E) Kayyum 2. Aşağıdakilerden hangisi Her

Detaylı

SERMAYE AZALTIMI VE VERGİSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

SERMAYE AZALTIMI VE VERGİSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ SERMAYE AZALTIMI VE VERGİSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ İbrahim ERCAN* 1- GİRİŞ İşletmelerin asıl gayesi kar elde etmek olup, bu amacı gerçekleştirmek için faaliyet göstermektedirler. Elde edilecek bu kar

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 26.07.2018 Sayı : 2018/59 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE NAKDİ SERMAYE ARTIŞININ YANI SIRA İÇ VE DIŞ KAYNAKLARDAN SERMAYE ARTIŞI İŞLEMLERİNDE İZLENMESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ANONİM ŞİRKETLERDE NAKDİ SERMAYE ARTIŞININ YANI SIRA İÇ VE DIŞ KAYNAKLARDAN SERMAYE ARTIŞI İŞLEMLERİNDE İZLENMESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Makale Cenk UZELLİ ANONİM ŞİRKETLERDE NAKDİ SERMAYE ARTIŞININ YANI SIRA İÇ VE DIŞ KAYNAKLARDAN SERMAYE ARTIŞI İŞLEMLERİNDE İZLENMESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR I. GİRİŞ Bir önceki makalemizde

Detaylı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR 1 Yurt dışında yabancı bir firma tarafından yapılmakta olan inşaat işinde çalışmak amacıyla yurt dışına personel gönderilmesi işleminden elde edilen

Detaylı

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Enflasyon Düzeltmesinden Kalan Bilanço Kalemleri 469 ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Hasan Zeki SÜZEN * / Ekrem KAYI ** GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 sayılı kanunla Vergi Usul Kanununa geçici

Detaylı

Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri. Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM

Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri. Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM Sunum Planı Şirket Birleşmeleri Kolaylaştırılmış Şirket Birleşmesi Borca Batık Şirket Birleşmesi Tam Bölünme

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/20

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/20 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 29.08.2016 Sayı : 2016/20 Değerli Müşterimiz, BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 6736 SAYILI KANUNUN İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ 19.08.2016

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 34. KOBİ Birleşmeleri İçin Öngörülen İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Yüzde 5 Olarak Belirlenmiştir

SİRKÜLER 2009 / 34. KOBİ Birleşmeleri İçin Öngörülen İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Yüzde 5 Olarak Belirlenmiştir KONU SİRKÜLER 2009 / 34 KOBİ Birleşmeleri İçin Öngörülen İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Yüzde 5 Olarak Belirlenmiştir Genel Olarak Tam metnini 2009/24 sayılı sirkülerimizde göndermiş olduğumuz, Resmi

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 217-17 Konu : 216 Yılı Kurumlar Vergisi Matrahından Đndirim Yapılabilecek Nakit Sermaye Artırımında Dikkate Alınacak Oran hakkındadır. Tarih : 19.1.217 Bilindiği üzere; Nakit

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 11.03.2016 Sirküler No : 2016/9 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİMİN USUL VE ESASLARI BELİRLENDİ 1. Genel Bilgi: Bilindiği üzere 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER FATİH YEGİN Vergi Müfettişi TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR VE ŞEKİLLER... XVII

Detaylı

TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASI

TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASI DEĞERLEME YAPABİLECEK MÜKELLEFLER DEĞERLEME YAPAMAYACAK OLAN MÜKELLEFLER DEĞERLEMEYE TABİ İKTİSADİ KIYMETLER DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMAYACAK İKTİSADİ KIYMETLER DEĞERLEMEYE ESAS DEĞER DEĞERLEME YAPILMASINDA

Detaylı

www.troyesdenetim.com zubeyirulger@gmail.com ulgermusavirlik@gmail.com

www.troyesdenetim.com zubeyirulger@gmail.com ulgermusavirlik@gmail.com ZÜBEYİR ÜLGER SMMM-Bağımsız Denetçi HASAN ÖNDER GÜVEN SMMM-Bağımsız Denetçi 2014 www.troyesdenetim.com zubeyirulger@gmail.com ulgermusavirlik@gmail.com sunum Şirketlerde birleşme, bölünme, hisse değişimi,

Detaylı

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir DUYURU 5520 SAYILI KURUMLAR VERGİSİ KANUNU Sayı: 2006/019 Tarih: 22 / 06 / 2006 Değerli müşterimiz, 21.06.2006 tarih ve 26205 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5520 sayılı kurumlar vergisi

Detaylı

İstanbul, 12.08.2013 SİRKÜLER (2013-16)

İstanbul, 12.08.2013 SİRKÜLER (2013-16) İstanbul, 12.08.2013 SİRKÜLER (2013-16) Konu: Taşınmazların 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu na istinaden yapılacak sat ve geri kiralama (sale and lease back) işlemlerinde

Detaylı

72 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ 2017 / 121

72 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ 2017 / 121 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK Sayı ÖZET 72 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ 2017 / 121 Tebliğde 2018 yılında asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin bir önceki yıla göre en fazla %

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/119. Konu : Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Hk.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/119. Konu : Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Hk. TARİH : 25.12.2017 NUMARA : 2017/119 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/119 Konu : Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Hk. 23/12/2017 tarihli ve 30279

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE,

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Kızılay ANKARA Sicil ve Mühür No: SAKIP ŞEKER 861-898 Tel : 417 05 96-418 68 29-418 68 43 Fax : 417 66 73 E-mail : Kanitymm@superonline.com

Detaylı

GELİR VERGİSİNE TABİ MÜKELLEFLERE GÖRE; KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN VERGİSEL AVANTAJLARI TÜR DEĞİŞTİRME

GELİR VERGİSİNE TABİ MÜKELLEFLERE GÖRE; KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN VERGİSEL AVANTAJLARI TÜR DEĞİŞTİRME GELİR VERGİSİNE TABİ MÜKELLEFLERE GÖRE; KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN VERGİSEL AVANTAJLARI VE TÜR DEĞİŞTİRME I. GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDE VERGİLENDİRME ESASLARI : A). Gelir Mükelleflerinin Vergilendirilmesi

Detaylı

Sirküler no: 083 İstanbul, 14 Ağustos 2009

Sirküler no: 083 İstanbul, 14 Ağustos 2009 Sirküler no: 083 İstanbul, 14 Ağustos 2009 Konu: Maliye Bakanlığı, KOBİ birleşmelerindeki istisna ve indirimli kurumlar vergisi uygulamaları hakkında açıklamalar yaptı. Özet: 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR 1.1.ENVANTER İŞLEMLERİ KAVRAMI... 2 1.2.ENVANTER KAVRAMI... 3 1.2.1.Envanter İşlemleri... 4 1.2.1.1.Muhasebe Dışı Envanter... 4 1.2.1.2.Muhasebe

Detaylı

Konu: 6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik Uygulamasının Detayları.

Konu: 6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik Uygulamasının Detayları. Sayı: 2016/7 Konu: 6637 Sayılı Kanunla Nakdi Sermaye Artışına Getirilen Teşvik Uygulamasının Detayları. 4 Mart 2016 tarihli ve 29643 sayılı Resmi Gazete'de nakit sermaye artırımlarına teşvik getiren düzenlemeye

Detaylı

İŞLETMEDE BULUNDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI

İŞLETMEDE BULUNDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI İŞLETMEDE BULUNDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI 6736 sayılı Kanunun 6/1 Maddesinin ile bazı mükelleflere; işletmelerinde mevcut olduğu hâlde

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2008 / 61 İST, 26.11.2008

SİRKÜLER NO: POZ-2008 / 61 İST, 26.11.2008 SİRKÜLER NO: POZ-2008 / 61 İST, 26.11.2008 ÖZET: 22 Kasım 2008 Tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun yayımlanmıştır.

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımında Faiz İndirimi uygulamasında Dikkate Alınacak Oran

Nakit Sermaye Artırımında Faiz İndirimi uygulamasında Dikkate Alınacak Oran Vergi Bülteni Nakit Sermaye Artırımında Faiz İndirimi uygulamasında Dikkate Alınacak Oran 1.1.17 /17-7/KV Özet Nakit sermaye artışında fazi indiriminde, TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 21.05.2018 Sayı: 2018/096 Ref:4/096 Konu: MALİYE BAKANLIĞI LİMİTED ŞİRKETLERİN NEVİ DEĞİŞTİREREK ANONİM ŞİRKETE DÖNÜŞMELERİNDE ANONİM ŞİRKET PAY SENETLERİNİN İKTİSAP TARİHİ KONUSUNDA

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

HİSSE SENEDİ SATIŞLARINDAN DOĞAN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ

HİSSE SENEDİ SATIŞLARINDAN DOĞAN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ HİSSE SENEDİ SATIŞLARINDAN DOĞAN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ İmral DURAN* 1. Giriş Bilindiği gibi, Gelir Vergisi Kanununda gerçek kişilerce elde edilen hisse senedi satışlarından doğan değer artış kazançlarının

Detaylı

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Sirküler No : 2018-31 Sirküler Tarihi : 21.05.2018 Konu : Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7143 sayılı Kanun kapsamında

Detaylı

4 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2009/70

4 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2009/70 İstanbul, 14.08.2009 4 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2009/70 Hatırlanacağı üzere 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5904 Sayılı Gelir Vergisi

Detaylı

AMORTİSMAN KONUSU AMORTİSMANA TABİ TUTULMAYARAK DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLECEK SABİT KIYMET HADDİ ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ ve VERGİLENDİRİLMESİ

AMORTİSMAN KONUSU AMORTİSMANA TABİ TUTULMAYARAK DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLECEK SABİT KIYMET HADDİ ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ ve VERGİLENDİRİLMESİ A A AMORTİSMAN KONUSU AMORTİSMANA TABİ TUTULMAYARAK DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLECEK SABİT KIYMET HADDİ ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ ve VERGİLENDİRİLMESİ ARIZİ KAZANÇLAR İSTİSNASI (GVK Md.82) ASGARİ GEÇİM

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 KAĞITHANE VD VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEM TİPİ Yıllık Yıl 2013 Onay Zamanı : 29.04.2014-16:23:41 Vergi Kimlik Numarası 4620279443 Ticaret Sicil No 522224 İrtibat Tel

Detaylı

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Bağımsız Denetim'den BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Geçmemiş Geçmiş Dipnot Referansları 31.03.2007 31.12.2006 Cari / Dönen Varlıklar 43.974.109 42.366.791 Hazır Değerler 4 1.463.463 2.108.013 Menkul Kıymetler

Detaylı

DÖNEM SONU VERGİ VE MUHASEBE İŞLEMLERİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN KONULAR

DÖNEM SONU VERGİ VE MUHASEBE İŞLEMLERİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN KONULAR DÖNEM SONU VERGİ VE MUHASEBE İŞLEMLERİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN KONULAR İSTANBUL MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 6 ARALIK 2016 İSTANBUL Doç. Dr. Galatasaray Üniversitesi KONULAR Sat, Geri Kirala, Al Sermaye Artırımında

Detaylı

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar 1. Giriş 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu nda yapılan

Detaylı

Dr. OSMAN EŞGİN ORTAKLIKLARDA TASFİYE İŞLEMLERİNİN TÜRK VERGİ SİSTEMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Dr. OSMAN EŞGİN ORTAKLIKLARDA TASFİYE İŞLEMLERİNİN TÜRK VERGİ SİSTEMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. OSMAN EŞGİN ORTAKLIKLARDA TASFİYE İŞLEMLERİNİN TÜRK VERGİ SİSTEMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII TABLOLAR LİSTESİ... XVII KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 BİRİNCİ

Detaylı

KISMİ BÖLÜNME PLANI MADDE 1: KISMİ BÖLÜNMEYE KONU OLAN İŞTİRAK HİSSELERİNE AİT AÇIKLAMALAR:

KISMİ BÖLÜNME PLANI MADDE 1: KISMİ BÖLÜNMEYE KONU OLAN İŞTİRAK HİSSELERİNE AİT AÇIKLAMALAR: KISMİ BÖLÜNME PLANI Beylikdüzü Marmara Mah. Liman Cad. No:43 İstanbul adresinde bulunan ve İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu na 162077 sicil numarası ile tescilli KUMPORT LİMAN HİZMETLERİ VE LOJİSTİK SANAYİ

Detaylı

6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete

6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete 6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı Yatırım Ortamının

Detaylı

SİRKÜLER 2016/14. : Nakit Sermaye Artırımında Kurumlar Vergisi İndirimine İlişkin Tebliğ Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/14. : Nakit Sermaye Artırımında Kurumlar Vergisi İndirimine İlişkin Tebliğ Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/14 04.03.2016 KONU : Nakit Sermaye Artırımında Kurumlar Vergisi İndirimine İlişkin Tebliğ Yayımlandı. Hatırlanacağı üzere, 7.4.2015 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 6637 Sayılı Kanun un

Detaylı

STOK AFFI İLE İLGİLİ ÖRNEK - I (A) Ltd. Şti., stoklarında bulunan ancak kayıtlarında yer almayan (X) malına ilişkin envanter listesini hazırlamıştır. Genel oranda katma değer vergisine tabi olan bu malın

Detaylı

2013 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi

2013 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi 2013 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ HİSSE SENEDİ ALIM SATIM KAZANCI iktisap edilmiş hisse

Detaylı

Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ 31 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço (Para birimi: YTL)

Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ 31 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço (Para birimi: YTL) 3 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço Bağımsız Denetimden Geçmiş Notlar 3 Aralık 2005 3 Aralık 2004 VARLIKLAR Cari/Dönen Varlıklar 6.366.790 6.05.63 Hazır Değerler 4 43.386 5.50 Menkul Kıymetler (net)

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2019/029 Ref: 4/029

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2019/029 Ref: 4/029 SİRKÜLER İstanbul, 08.01.2019 Sayı: 2019/029 Ref: 4/029 Konu: NAKİT SERMAYE ARTIŞINDA FAİZ İNDİRİMİ (SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM) UYGULAMASINDA 2018 SONU İTİBARİYLE DİKKATE ALINACAK İNDİRİM ORANI % 27,04

Detaylı

2013 YILI MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

2013 YILI MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ 2013 YILI MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ HİSSE SENEDİ ALIM SATIM KAZANCI iktisap edilmiş hisse

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. , Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 100 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 17 Ağustos 2004 KONU : Enflasyon Düzeltmesine

Detaylı

2016 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi

2016 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi 2016 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ HİSSE SENEDİ ALIM SATIM KAZANCI 1.1.2006 tarihinden SONRA

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 9)

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 9) KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 9) Resmi Gazete No: 29643 Resmi Gazete Tarihi: 04/03/2016 MADDE 1 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmî Gazete

Detaylı

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu*

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu* 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu* Tasfiye, Devir, Bölünme Hükümleri Zarar Mahsubu Vergi Mahsubu Yüksel Toparlak PwC, Ortak, YMM *connectedthinking PwC Tasfiye, Devir, Bölünme, Hisse Değişimi Tasfiye

Detaylı

NAKDİ SERMAYE ARTIŞINA SAĞLANAN KURUMLAR VERGİSİ AVANTAJI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ:

NAKDİ SERMAYE ARTIŞINA SAĞLANAN KURUMLAR VERGİSİ AVANTAJI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ: TARİH : 15/02/2016 SİRKÜLER NO : 2016/22 NAKDİ SERMAYE ARTIŞINA SAĞLANAN KURUMLAR VERGİSİ AVANTAJI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ: 1. YASAL DÜZENLEME İLE İLGİLİ HATIRLATMA: Bilindiği üzere, 6637 sayılı Kanunla

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/005

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/005 Sirküler Tarihi : 05.01.2017 Sirküler No : 2017/005 SAT, KİRALA VE GERİ AL UYGULAMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER Resmi Gazete nin 31.12.2016 tarihli 3. Mükerrer sayısında Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri

Detaylı

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları*

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Hüseyin DİNÇER *BU MAKALE VERGİ DÜNYASI DERGİSİ KASIM 2013 SAYI 387 DE YAYIMLANMIŞTIR. 1.GİRİŞ Son yıllarda işletmelerin

Detaylı

SAT GERİ KİRALA İŞLEMLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

SAT GERİ KİRALA İŞLEMLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ SAT GERİ KİRALA İŞLEMLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ ANKARA, 06.05.2016 Sakıp ŞEKER Yeminli Mali Müşavir 1 Finansal Kiralamanın Tanımı - 6361 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde Finansal kiralama; bir finansal

Detaylı

KÂR DAĞITIMI VE KÂR DAĞITIMINA BAĞLI STOPAJ VERGİLENDİRİLMELERİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

KÂR DAĞITIMI VE KÂR DAĞITIMINA BAĞLI STOPAJ VERGİLENDİRİLMELERİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR ÇALIŞMA KÂR DAĞITIMI VE KÂR DAĞITIMINA BAĞLI STOPAJ MATRAHININ HESAPLANMASI KÂR PAYININ VERGİLENDİRİLMELERİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR ÇALIŞMA 15 KAR DAĞITIMI VE KAR DAĞITIMINA BAĞLI STOPAJ MATRAHININ HESAPLANMASI KAR

Detaylı

A K A D E M İ SİRKÜLER 2009-25

A K A D E M İ SİRKÜLER 2009-25 VARLIK BARIŞI 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunun Bazı vergi kanunlarında da değişiklik yapan 25.06.2009 tarih ve 5917 sayılı Bütçe Kanunlarında yer Alan Bazı Hükümlerin

Detaylı

ÖRNEK 1. X işletmesi daha önce satın aldığı hisse senetlerinin 80.000 TL lik kısmını A) 95000 TL ye satmıştır. B) 75000 TL ye satmıştır.

ÖRNEK 1. X işletmesi daha önce satın aldığı hisse senetlerinin 80.000 TL lik kısmını A) 95000 TL ye satmıştır. B) 75000 TL ye satmıştır. ÖRNEK 1 X işletmesi / /2014 tarihinde nominal bedeli 120.000 TL olan hisse senetlerini banka aracılığı ile 130.000.-TL ye satın almıştır. Bu işlemle ilgili 3000 TL gidere katlanmıştır. X işletmesi daha

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...XXI TABLO LİSTESİ...XXIV GRAFİK LİSTESİ...XXIV GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...XXI TABLO LİSTESİ...XXIV GRAFİK LİSTESİ...XXIV GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...XXI TABLO LİSTESİ...XXIV GRAFİK LİSTESİ...XXIV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM KUR FARKI KAVRAMI, MAHİYETİ VE MUHASEBE STANDARTLARINDA KUR FARKLARI I. DÖVİZLİ İŞLEMLERİN TÜRK EKONOMİSİ

Detaylı

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 4)

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 4) 13 Ağustos 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27318 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 4) Bu Tebliğde, 16/6/2009 tarihli ve 5904 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 ŞEHİTKERİM VD VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEM TİPİ Yıllık Yıl 2012 Onay Zamanı : 16.04.2013-19:01:26 Vergi Kimlik Numarası 8250003458 Ticaret Sicil İrtibat Tel Soyadı (Unvanı)

Detaylı

İştirak Kazançları İstisnası Kontrol Edilen Yabancı Şirket

İştirak Kazançları İstisnası Kontrol Edilen Yabancı Şirket İştirak Kazançları İstisnası Kontrol Edilen Yabancı Şirket *connectedthinking PwC Kontrol edilen yabancı kurum Kontrol edilen yabancı kurum Tam mükellef gerçek kişi ve kurumların doğrudan veya dolaylı

Detaylı

SİRKÜLER. TARİH : 03.07.2015 SAYI : 2015 / 07 / 1 KONU : Kurumlar Vergisi Kanununa ilişkin 2015/7910 sayılı BKK ÖZETİ

SİRKÜLER. TARİH : 03.07.2015 SAYI : 2015 / 07 / 1 KONU : Kurumlar Vergisi Kanununa ilişkin 2015/7910 sayılı BKK ÖZETİ ---------------------------- SİRKÜLER TARİH : 03.07.2015 SAYI : 2015 / 07 / 1 KONU : Kurumlar Vergisi Kanununa ilişkin 2015/7910 sayılı BKK ÖZETİ : BKK da 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak

Detaylı

% 0 stopaja tabi olup, kurumlar vergisine tabidir. (5) Nakit teminatlardan elde edilen gelirler % 15 stopaja tabidir.

% 0 stopaja tabi olup, kurumlar vergisine tabidir. (5) Nakit teminatlardan elde edilen gelirler % 15 stopaja tabidir. GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF TÜZEL KİŞİ (3) (4) DAR MÜKELLEF TÜZEL KİŞİ (Türkiye de işyeri/daimi temsilcisi bulunmayan) Hisse Senedi Alım Satım kazancı İMKB de işlem görmeyen hisse senetlerinin elden çıkarılmasından

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN

BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN 10417 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5811 Kabul Tarihi : 13/11/2008 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 22/11//2008 Sayı : 27062 Yayımlandığı Düstur : Tertip

Detaylı

ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULABİLECEK KIYMETLER VE BU İŞLEMİN VERGİLENDİRİLMESİ

ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULABİLECEK KIYMETLER VE BU İŞLEMİN VERGİLENDİRİLMESİ ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULABİLECEK KIYMETLER VE BU İŞLEMİN VERGİLENDİRİLMESİ Rızkullah ÇETİN 26 1-GİRİŞ Şirket ortakları çeşitli sebeplerle (nakit yetersizliği, ortağın ayni sermaye olarak konulabilecek

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

Vergi İncelemelerine Konu Teşkil Muhasebe Kayıtları ve İşlemler. İsmail ÖĞÜN Yeminli Mali Müşavir E. Baş Hesap Uzmanı

Vergi İncelemelerine Konu Teşkil Muhasebe Kayıtları ve İşlemler. İsmail ÖĞÜN Yeminli Mali Müşavir E. Baş Hesap Uzmanı Vergi İncelemelerine Konu Teşkil Muhasebe Kayıtları ve İşlemler Yeminli Mali Müşavir E. Baş Hesap Uzmanı 2 Türk Vergi Sistemi Modern Vergiciliğe Geçiş Beyan Esası Kural Olarak Verilen Beyannamelerin Mükellef

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/34 TARİH: 25/03/2016

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/34 TARİH: 25/03/2016 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/34 TARİH: 25/03/2016 KONU Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliği (Seri No:9) Resmi Gazete de Yayımlandı. Bilindiği üzere, 07.04.2015

Detaylı

BÖLÜNME SÖZLEŞMESİ. İşbu sözleşmede iki taraf bir arada Taraflar olarak anılacaktır. 1. Bölünme İşlemine Katılan Şirketler ve Bölünmenin Kapsamı

BÖLÜNME SÖZLEŞMESİ. İşbu sözleşmede iki taraf bir arada Taraflar olarak anılacaktır. 1. Bölünme İşlemine Katılan Şirketler ve Bölünmenin Kapsamı BÖLÜNME SÖZLEŞMESİ Bir taraftan merkezi İş Kuleleri Kule-3 4. Levent/İstanbul adresinde olup İstanbul Ticaret Siciline 495852 numarası ile kayıtlı Soda Sanayii A.Ş. (aşağıda kısaca Soda olarak anılacaktır)

Detaylı

MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ Mükellefiyete Konu Gelir GERÇEK KİŞİ VERGİYE TABİ TÜZEL KİŞİ (KURUM) Menkul Kıymet Yatırım Ortaklarının Hisse Senetlerinin

Detaylı

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- İstanbul, 13/07/2015 Konu: Kurumlar Vergisi Özkaynakla Finansman Teşviki Uygulaması (Nakit Sermaye Artışlarına Getirilen Vergi İndirimi) 1- Giriş: 07.04.2015 tarih ve 29319 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

TORBA YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ

TORBA YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ 25.12.2017/155-1 TORBA YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ ÖZET : 7061 sayılı Yasa ile yapılan değişikliklere paralel olarak KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ nde değişiklikler

Detaylı