VASKÜLİTLER. Dr. Nurcan Cengiz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VASKÜLİTLER. Dr. Nurcan Cengiz"

Transkript

1 VASKÜLİTLER Dr. Nurcan Cengiz

2 Vaskülit terimi damar duvarlarında inflamasyonun varlığını ifade eder. İnflamatuar infiltrasyon nötrofil, eozinofil ya da mononükleer hücrelerden oluşabilir. Pediatrik romatolog, pediatrik nefrolog, kardiyolog, dermatolog.

3

4 Büyük damarlar: aorta ve onun, direkt olarak büyük vücut bölümlerine giden major dalları. Orta büyüklükteki damarlar: Renal, hepatik, kononer ve mezenterik arterler. Küçük damarlar: İntraparankimal distal arterler, kapillerler, venüller.

5

6 Damar boyutlarına göre vaskülitler ( 1997) Küçük damar vasküliti - Wegener granülomatozis - Churg-Strauss sendromu - Mikroskopik Polianjiitis - Henoch-Schönlein purpura - Esansiyel kriyoglobulinemik vaskülit - Kutanöz lökositoklastik anjiitis Orta çaplı damar vasküliti - Poliarteritis nodosa - Kawasaki hastalığı Büyük damar vasküliti - Dev hücreli ( temporal) arterit - Takayasu arteriti

7 Chapel Hill Consensus Conference on Nomenclature of Systemic vasculitis Large Vessel Vasculitis Giant cell (temporal) arteritis: Aortu ve onun majör dallarını tutan granulomatöz arterit. Karotid arterin ekstrakranial dalları sık tutulur. (Özellikle temporal arter) Genellikel 50 yaş üzerinde görülür ve polimyalgia rheumatica ile ilişkilidir. Takayasu s arteritis: Genellikle 50 yaş altında, genç kadınlarda aorta ve onun major dallarını etkiler

8

9 Medium Vessel Vasculitis Polyarteritis Nodosa: orta ve küçük boyutlu damarların nekrotizan inflamasyonu Kawasaki Hastalığı. Large medium ve small sized arterlerin tutulumu, mukokutanöz lenf nodu sendromu. Koroner arterler sıklıkla tutulur ve genellikle çocuklarda görülür.

10 Small Vessel Vasculitis: Wegener s granulomatosis Churg-Strauss sendrom: Solunum sistemini tutan, eosinofilden zengin granulomatöz inflamasyon, küçük, orta boylu damarları etkileyen necrotizan vaskülitis. Astım ve eosinofili ile birliktelik Microscopic polyangiitis: Küçük damarları etkileyen, immun depositlerin çok az veya hiç olmadığı nekrotizan vaskülit. Necrotizan glomerülonefrit ve pulmoner kapillaritis sıktır.

11 Essential cryoglobulinemic vasculitis: Küçük damarları etkileyen cryoglobulin içeren immun depositlerle karakterize vaskülit. Sonunda cryoglobulinler tespit edilir. Deri ve glomerüller sıklıkla tutulur. Kutanöz lökositoklastik angiitis. Sistemik vaskülit ve GN olmaksızın izole kutanöz lökositoklastik angiitis. Henoch-Schönlein Purpura:

12

13 Vaskülit Sendromlarını düşündüren klinik ve laboratuar bulguları Klinik : Ateş, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik Deri lezyonları (palpabl purpura, vaskülitik urtiker, livedo retikülaris, nodüller, ülserler) Nörolojik bulgular (başağrısı, fokal lezyonlar...) Artralji, artrit, myalji, serozit Hipertansiyon Pulmoner infiltrasyon veya hemoraji

14 Laboratuar: CRP, Sedimantasyon Lökozitoz, anemi Eosinofili ANCA (+) Factor VIII related antigen (Von Willebrand faktör) Cryoglobulinemia Dolaşan immun komplexler Hematüri

15

16 LÖKOSİTOKLASTİK VASKULİTLER Lökositoklastik vaskülit (LV), küçük damarları, özellikle postkapiller venüller, kapillerleri, arteriolleri tutan inflamasyon ve nekroz ile karakterizedir. Nekrotik damar duvarını nötrofiller infiltre eder, ayrıca nükleer debrisler, hemoraji, fibrin depositler bulunur.

17 IF mikroskopide immunglobulin, kompleman, fibrin depositleri görülür. Palpabl purpura en sık klinik bulgudur. Ödem, ürtiker, nodüller ve büller de görülebilir. Lökositoklastik vaskülitin en sık görülen 2 klinik formu HSP ve hipersensitivite vaskulitidir. Bu tür vaskülit çocuklarda bazı konnektif doku hst ve granulamatöz hastalıklarda da nadiren görülebilir.

18

19 LV ile ilişkili hastalıklar: Henoch-Schönlein purpura Hipersensitivite angiitisi Kutanöz poliartriti ANCA ilişkili vaskülitler: WG, Mik.PA Churg- strauss sendromu - Konnektif doku hst: SLE, Dermatomyozis,JRA - Diğer: Ürtikerial vaskülit Esansiyel mikst kriyoglobulinemi Malignancy

20 Patogenez: Postkapiller venüller hasarın başlangıç yeridir. İmmun komplex depolanması patogenezin temelini oluşturur. Antijen ve antikor komplexleri vasküler kompartmanda dolaştıktan sonra damar duvarlarında depolanmaya başlar. Bunun sonucunda lokal kompleman aktivasyonu başlar ve adezyon molekülleri ortaya çıkar. Bunlar nötrofil ve makrofajların endotel hücrelerine doğru migrasyon ve adezyonuna neden olur. Bunu takiben proteolitik enzimler lökotrienler, NO ve reaktif 0 2 molekülleri salınarak damar duvarını ve alttaki dokuları hasara uğratır.

21 İmmun kompleksleri : Uzun yıllardır, damar duvarlarında immun komplexlerin depolanmasının vaskülitle ilişkisi bilinmektedir. Bu teoriye göre solubl immun komplexler damar duvarlarında depolanarak vasküler permeabilitenin artmasına neden olur. Ayrıca kompleman yolu aktive olur. C5a gibi kompleman yolunun ürünleri nötrofil ve makrofajlar için kemoatraktandır ve bu hücrelerin infiltrasyonuna neden olur. İnflamasyon bölgesinde nötrofillerin birikimi enzimlerin ve serbest radikallerin salınımına ve bu yolla damar duvarı hasarına neden olur.

22 Otoantikorlar: Birçok otoantikor vaskülitle ilişkili bulunmuştur. ANCA ( Antinötrofilic sitoplazmik ab) AECA (Antiendotelial cell ab.) ANCA ların etanolle fixe edilmiş normal nötrofillere bağlama paternlerine göre tipleri vardır: canca (granüler sitoplazmik): Özellikle Wegener granülomatozisde bulunur. Proteinaz 3 e karşı oluşur. panca (perinükleer): Mikroskopik poliarteritisde tespit edilir ve myeloperoksidaza karşı oluşur. ANCA nötrofilleri aktive eder, endotele adezyonlarını artırır. Nötrofille ilişkili endotelial hasarı artırır.

23 ANCA(+) Hastalıklar AntiPR3(cANCA) AntiMPO(pANCA) Wegener Granülomatozis Mikroskopik polianjiitis PAN 5 15 Churg-Strauss 10 60

24 Adezyon Molekülleri ve Sitokinler: Adezyon moleküllerinin inflamasyonda kritik rolleri vardır. Vasküler endotel ile lökositler arasında etkileşimi sağlarlar. Endotel hücreleri ve lökositlerin yüzeyinde bulunurlar. Bu moleküller 4 yapısal gruba aittirler: - İntegrinler - Ig superailesi - Selectinler - kadherinler

25 Sitokinler: Sitokinler, normal immun sistem fonksiyonlarını idame ettiren ve inflamatuar cevap oluşumunda kritik rol oynayan değişik hücre tipleri tarafından üretilen solubl proteinlerdir. Bunlar arasında TNF ve IL-1 vaskülit patogenezinde bilhassa önemli etkileri olan sitokinlerdir. 1. Endotel hücrelerinde adezyon moleküllerini ekspresyonun artırarak lökosit adezyon, aktivasyon ve migrasyonunu ilerletmek. 2. Endotel hücreleri tarafından salınan IL-6 ve IL-8 i artırarak, komşu endotel hücreleri ve lökositlerin lokal stimulasyonun kolaylaştırmak. 3. Antitrombotik protein C/S yolunun down regulasyonu ve doku faktörü prokoagulan aktivitede artış. Sistemik vaskülitli hastalarda, serumda IL-1, IL-2, IL-6 ve TNF düzeyleri artmıştır.

26

27 HENOCH-SCHÖNLEİN PURPURA Çocuklarda en sık görülen sistemik vaskülittir. Nontrombositopenik purpura, artrit veya artralji, karın ağrısı, gastrointestinal kanama ve glomerülonefrit ile karakterizedir. Küçük damarlarda, başlıca postkapiller venüllerde IgA dominant immun depositler bulunur. Schönlein (1837) ve Henoch (1874) tarafından tanımlanmıştır. Ancak sendromla ilgili ilk rapor 1801 de Haberden tarafından 5 yaşında bir erkek çocukta bildirilmiştir.

28 Epidemiyoloji: Daha çok çocukluk çağında görülen bir hastalıktır. İnsidansı de 13.5 dir. Sıklıkla 3-15 yaşları arasında görülür. Erkeklerde biraz daha sıktır. E: K= 1.5:1.0 Daha çok kış aylarında ve ÜSYE larını takiben oraya çıkar. HSP yi tetikleyen enfeksiyonlar arasında en sık hemolitik streptokoklar suçlanmış olup diğer ilişkili ajanlar varicella, rubella, rubeola, hepatit B, parvovirüs B19, Mycoplasma pnömonia. Helicobacter pylori, staf. Aureus ve campılobacterdir. HSP nadiren, insekt bite, ilaçlar ve bazı gıda allerjenleri ile de ortaya çıkabilir.

29 Deri Tutulumu: Palpabl purpurik lezyonlar özellikle basınca maruz kalan bölgelere yerleşir. Ayak bileği malleol çevresi, bacak dorsal yüzü, gluteal bölge gibi. Yüz ve skalp tutulumu azdır. Akut, simetrik, eritematöz makuler veya urtikerial raş şeklinde başlar saat sonra lezyonlar birleşir, palpabl purpura oluşturur. Rengi eflatun, kahverengiye dönüşme eğilimdedir. Geniş ekimotik alanlarda nadiren ulserasyonlar oluşabilir. Hemorajik buller de tanımlanmıştır. 3 yaş altındaki çocuklarda, skalp, periorbital bölge, el ve ayakların dorsal yüzleri ve scrotumda subkutan ödem görülebilir.

30

31

32 Gastrointestinal Tutulumu: Döküntülerin başlamasından itibaren 1-4 hafta içinde yaklaşık vakaların 2/3 ünde GI semptomlar görülür. Submukozal ve subserozal hemoraji ve ödem nedeniyle karın ağrısı görülür. Ağrı kolik tarzında periumblikal yerleşimlidir. Hafif abdominal distansiyon ve kusma eşlik edebilir. Gizli veya semptomatik GI kanama ( melena, hematemez, hematokezya) görülebilir. Sıklıkla kendi kendini sınırlar. Nadiren masif GI kanama görülebilir. %14-36 vakada bulgular akut cerrahi karını taklit edebilir. GI tutulumunun en önemli komplikasyonu intussussepsiyondur. (%4.6). Vakaların çoğunda ince barsakta olur. Barsak iskemi ve infarktı, intestinal perforasyon, fistül oluşumu, gaz ileal striktür, hemorajik pankreatit, pseudomembanöz kolit daha nadiren görülür.

33 Renal Tutulum: % vakada görülür. Renal tutulum sık görülen mikroskopik hematüri ve hafif proteinuriden daha az sıklıkla görülen nefrotik sendrom, nefritik sendrom, hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine kadar değişir. Başlangıç yaşı >7 olanlar, persistan purpurik lezyonların varlığı, ciddi abdominal semptomları olanlar ve faktör XIII aktivitesinin düşük olması renal hastalık riskini artırmaktadır. Vakaların çoğunda renal tutulum purpuranın başlangıcından sonra 1 ay içinde gelişir.

34

35 HSP Renal tutulumunun sınıflanması I. Minimal değişiklik II. Pure mesengial proliferasyon (kresent ) a. Fokal b. Diffüz III. Mezengial proliferatif GN (Kresent oranı < %50) a.fokal b.diffüz IV. Mezengial proliferatif GN, kresent oranı %50-75 a.fokal b.diffüz V. Mezengial proliferatif GN, kresent oranı > %75 a.fokal b.diffüz VI. Membranoproliferatif (mezengiokapiller) GN

36 HSP Nefritinin Klinik Sınıflaması A. Normal: FM normal, idrar anomalisi yok, renal fonksiyon normal B. Minor idrar anormalliği: Hematüri (mikroskopik + İntermitten makroskopik)ve/veya proteinüri (1g/24h ), renal fonksiyon normal. C. Aktif renal hastalık: Proteinüri (1g/24h ) ve/veya HT renal fonksiyon normal. D. Renal yetmezlik. GFR< 60ml/dk/1.73m 2

37 Eklem Tutulumu: %50-80 vakada görülür. Dizler, ayak bilekleri daha az olarak wrists, dirsekler, parmak eklemleri tutulur. Periartiküler şişme ve hassasiyet, ağrı ve hareket kısıtlığı vardır. Eritem genellikle yoktur. Eklem semptomları geçicidir, rezidüel anomali bırakmaksızın birkaç gün içinde iyileşir. Diğer Klinik Bulgular: CNS tutulumu nöbetler ve komaya neden olabilir. MR da bilateral multifokal serebral lezyonlar görülür. Nadir komplikasyonlar subaraknoid kanama, Guillian Barre sendromu, oküler tutulum, rekürrent epistaksis, parotitis ve kardittir. Pulmoner hemoraji nadir fakat fatal seyirlidir.

38 Patoloji: Cilt biyopsisinde dermal kapillerler ve postkapiller venüllerde IgA depositleri içeren lökositoklastik vaskülit görülür. Böbrekte mezengial proliferatif GN den kresent oluşumuna kadar değişen bulgular vardır. Epitelial hücrelerin proliferasyonu kresent oluşumu ile sonuçlanır. IF mikroskopide, mezengium ve periferal kapillerin duvarında IgA depolanması görülür. IgA depositleri başlıca IgA1 subklasında olur. Ayrıca depositler C3, IgG, properdin, fibrin içerir.

39

40

41 Laboratuvar Bulguları: Laboratuvar bulguları diagnostik değildir. Trombosit sayısı normal veya artmış, orta derecede trombositoz hafif normokrom anemi olabilir.

42

43 Tedavi: HSP tedavisi supportive tedavidir. Hidrasyon, beslenme ve elektrolit dengesine dikkat edilir. Ağrı basit analjeziklerle (asetaminofen) kontrol edilir. Glukokotrikoidler eklem ve cilt bulgularını dramatik bir şekilde düzeltmekle beraber bu bulguların tedavisinde kullanılması endike değildir. Sistemik steroidler GI tutulumu ve kanaması olan hastalarda endikedir. Prednison 1-2 mg/kg 7 gün kullanılıp 2-3 haftada azaltılarak kesilir. Bazı araştırmacılar kısa süreli steroid kullanımının renal tutulumu önleyip önlemediği üzerinde durmuşlardır ancak sonuçlar değişkendir. Ciddi renal tutulumu olan hastalar da steroidle tedavi edilmelidir. Puls metil prednisolon ciddi vakalarda kullanılabilir. Erken dönemde kullanılırsa etkilidir. Prednison, siklofosfamid ve heparin, varfarin ya da dipridamol ile kombine tedaviler de ağır vakalarda etkilidir. IVIG ve plazma exchange ile iyisonuçlar bildirilmiş olmakla beraber geniş çalışmalar yoktur. Persistan proteinürisi olan hastalara ACE inhibitörleri kullanılabilir.

44 Prognoz: Vakaların 2/3 ünde genellikle 1 ay içinde iyileşme görülür. Küçük çocuklarda büyüklere göre daha kısa ve iyi seyirli, rekürrensler daha azdır. %16-40 vakada en az 1 rekürrens bildirilmiştir. Epizodlar genellikle rash ve karın ağrısı ile karakterize ve ilk ataktan daha hafif ve kısa sürelidir. Rekürrenslerin büyük kısmı ilk 6 haftada görülürken başlangıçtan 2 yıl sonrasına kadar da olabilir. Epizodlar spontan olabildiği gibi ÜSYE ile birlikte de ortaya çıkabilir. Prognoz genellikle iyidir ve supportive tedavi yeterlidir. Önemli morbiditeler akut dönemde GIS tutulumuna, uzun dönemde ise renal tutuluma bağlı ortaya çıkar. Renal tutulumu olan çocukların prognozu değişken olmakla beraber klinik ve histopatolojik bulgularla koreledir. %1-5 vakada son dönem böbrek yetmezliğine progresyon bildirilmiştir. Renal tx başarılıdır, rekürrens ve graft kaybı sık değildir.

45

46 HİPERSENSİTİVİTE VASKÜLİTİ İlaçlara ve diğer antijenlere (örn;infeksiyonlar) karşı hipersensitiviteye bağlı polianjiitis çocukluk çağı küçük damar vaskülitlerinin en önemli nedenlerindendir. Penisilinler, sulfonamidler, kinolonlar, allopurinol, tiazid diüretikleri, NSAIDs, fenitoin gibi ilaçların hipersensitiviteye yol açma potansiyeli vardır. Streptokinaz, rekombinan growth hormon, sitokinler ve monoklonal antikorlar da immun kompleks formasyonu ve vaskülite neden olabilir. Hepatit B ve C, HIV ve streptokoklar da benzer tabloya neden olabilir.

47

48 Hipersensitivite vasküliti antijenle karşılaşmadan 7-14 gün sonra ateş, artralji, myalji, LAP ve rash gibi bulgularla başlar. Cild bulguları palpabl nodül, ürtiker ve purpurayı içerir. Lezyonlar daha çok bacaklarda yerleşmiştir. Diğer organ tutulumları nadirdir. HSP ile ayırıcı tanısı bazen güç olabilir. Lökositoz, eozinofili, dolaşan immun kompleksler ve ESR artar, C3 azalır. Cilt biyopsisinde lökositoklastik vaskülit bulguları vardır.

49 Tedavi: Hastalık sıklıkla akut ve self-limiting özelliktedir. Ancak bazen relapslar ve kronik seyir gösterebilir. Sorumlu ajanın uzaklaştırılması tedavide ilk basamaktır. Antihistaminikler ve NSAIDs kutanöz semptomları ve artraljiyi düzeltmede yeterlidir. Ciddi sistemik vaskülit bulguları varsa steroid endikasyonu vardır.

50

51 POLİARTERİTİS NODOSA PAN deri abdominal organlar, böbrekler, CNS ve kasların vasküler inflamasyonu sonucu oluşan bir multisistem hastalığı iken CPA sadece deri, kaslar, eklemler ve sinirleri tutar. Klasik PAN 1866 da Kusmaull ve Meier tarafından tanımlanmıştır. Küçük ve orta boyutlu arterlerin nekrotizan inflamasyonu olup tutulan arterlerde irregüler olarak nodül ve anevrizmalar vardır.

52 ACR PAN Tanı Kriterleri (1990) Lighfoot kriterleri Kilo kaybı BUN veya cre yüksekliği Livedo retikülaris HbsAg(+) Testis ağrısı Arteriografik değişiklikler Myalji Biyopsi Mono ve polinöropati Diastolik KB>90

53 PAN Tanı kriterleri (Özen ve ark) (ANA, AntiDNA (-) olmak koşulu ile) Major: Renal hastalık Muskuloskeletal bulgular Minör: Cilt bulguları Kardiak hast GİS tutulumu Periferal nöropati CNS tutulumu Akc hast Hipertansiyon Konstitusyonel semptomlar Akut faz reaktanları HbsAg(+)

54

55

56 Epidemioloji: Nadir görülen, her yaş grubunu tutabilen bir hastalıktır. En çok 5. ve 6. dekadlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kız ve erkek çocukları eşit olarak etkiler. Küçük yaşlarda da görülebilmekle beraber pik yaptığı yaşlar 9-11 yaşlardır. Hastalığın nedeni bilinmemekle beraber ÜSYE, streptokokal enf ve hepatit B sonrası ortaya çıkması nedeni ile duyarlı bireylerde postenfesiyöz otoimmun bir cevap olarak geliştiği düşünülmektedir. Enfeksiyöz mononükleoz, tbc, CMV ve parvovirus enfeksiyonları da PAN ile ilişkili bulunmuştur.

57 Patoloji: Küçük ve orta boyutlu arterlerin tüm tabakalarında lenfosit infiltrasyonu ve nekrotizan vaskülit görünümü vardır. Hafif inflamasyondan yoğun fibrinoid nekroz, tromboz ve infarktlara kadar değişen görünümleri içerir. Anevrizma oluşumu sıktır. Renal arter tutulumu sıktır. Glomerüler tutulum değişkendir.

58

59 Klinik: Klinik prezentasyon değişkendir. Tutulan damarların lokalizasyonuna göre bulgular değişebilir. Semptomlar başlamadan önce nedeni bilinmeyen ateş başlayabilir. Ciddi abdominal ağrı, mezenterik arterial tutulumu hatta trombozu düşündürür. Renovasküler tutulum hipertansiyon, hematüri ve proteinüriye neden olur. Ciltte purpura, ödem, tutulan arterlerin seyri boyunca palpabl nodüller görülür. CNS de transient iskemik atak, psikoz, periferal nöropati (parestezi ve güçsüzlük) görülür. Kalpte myokardial iskemi, myokardit, buna bağlı kalp yetmezliği, perikardit ve aritmiler olabilir. Daha az sıklıkta testiküler ağrı, kemik ağrıları, körlüğe yol açan retinal arteritis, artralji, artrit, myalji görülebilir.

60

61 Laboratuvar: ESR yüksek, anemi, lökositoz, hipergamaglobulinemi vardır. Renal tutulum varlığında hematüri ve proteinüri vardır. KCFT yüksekliği Hepatit B enfeksiyonunu düşündürür ve erişkinde çocuklardan daha sıktır.

62 Tanı: Biyopsi ve anjiografide vaskülit bulgularının gösterilmesi ile konur. Renal biyopside necrotizan arteritis görülür. Anjiografide tutulan arterlerde segmental stenoz ve anevrizmal dilatasyonlar görülür. Renal ve mezenterik arterler sıklıkla tutulur.

63 Ayırıcı tanı: HSP, WG, Good Pasture send, SLE, Malignensi Tedavi: Oral ve IV steroidler kullanılır. Oral ve IV siklofosfamid birlikte kullanılabilir. Ekstremitelerin vasküler yetmezliği ile sonuçlanan endarterit varlığında İloprost (prostasiklin analoğu) kullanılabilir. Prognoz: Değişkendir. Hafif hastalıkta daha az komplikasyon gelişir ve prognoz iyidir. Ancak ölüme kadar giden multiorgan tutulumları olabilir. Agresif immunsupresif tedavinin prognoz üzerine olumlu etkisi vardır.

64

65

66 WEGENER GRANULOMATOZİS Küçük, orta çaplı damarları etkileyen nekrotizan vaskülite respiratuar trakt tutulumunun eşlik ettiği granülomatöz inflamasyonla karakterizedir. Üst solunum yolu bulguları: Hastaların %90 ında ÜSY hastalığı görülür. Burunda inflamasyon ve ülserasyona neden olduğunda epistaksis, rinore ve nazolakrimal kanal tıkanıklığı görülür. Yumuşak doku nekrozunu kıkırdak destrüksiyonu izler. Karakteristik eğer burnu deformitesi ortaya çıkar. Yüz ağrısı ve pürülan sinüzit semptomları, otitis media ve ileti tipi işitme kaybı sık görülür. İnflamasyon larinks, trakea ve büyük hava yollarını tutabilir.

67 Pulmoner hastalık: Vakaların %90 ında tanı sırasında alt solunum yolu bulguları vardır. Semptomlar nonspesifik olup öksürük, dispne, hemoptizi, plörezi görülebilir. Akciğer biyopsi bulguları: Major:1. Parankimal nekroz ve nötrofilik mikroabseler 2. vaskülit 3. mikst inflamatuar infiltratın eşlik ettiği granulomlar Minör:1. interstisyel fibrozis 2. alveoler kanama 3. eozinofili 4. bronşial lezyonlar

68

69 Solunum sistemi dışı granülomatöz inflamasyon: Böbrek dahil olmak üzere birçok sistem tutulabilir. Hipofiz tutulumu, vertebra, cilt, orbita, mediasten ve meme dokusu tutulumları bildirilmiştir.

70 CHURG-STRAUSS SENDROMU 1951 yılında Churg ve Strauss tarafından PAN ın bir varyantı olarak tanımlanmıştır. Ekstrarenal hastalık: Geç başlangıçlı astımla karakterizedir. Göğüs grafisinde geçici infiltratlar sıktır. Bol eozinofil içeren plevral efüzyonlar görülür. Solunum sistemine ait semptomlar vaskülitten yıllarca önce görülebilir. Eozinofili sıktır. Vaskülit bulguları özellikle kalp, cilt, barsaklar, kasiskelet ve sinir sistemlerini etkiler. Mononöritis multiplex 2/3 vakada görülür. Optik nöropati ve retinal arter oklüzyonu, ventrikül disfonksiyonu ve aritmiler, ciddi alveoler kanamalar görülebilir. Renal tutulum: Mikroskopik hematüri, granüler silendirler, proteinüri, nefrotik sendrom, böbrek yetmezliği bildirilmiştir. Histolojik patern fokal segmental glomerülonefrittir.

71 MİKROSKOPİK POLİANJİİTİS Mikroskopik polianjiitis granülomatöz inflamasyon olmaksızın, küçük damarları tutan ve immun birikimlerin görülmediği nekrotizan vaskülittir. Klinik: Kırgınlık, kilo kaybı, ateş ve grip benzeri semptomlarla başlar. Cilt tutulumu: Palpabl purpura, izole nekrotik lezyonlar, tırnak yatağı infarktları ve splinter hemorajiler sıktır. Kas ve eklem tutulumu: Artrit, artralji, myalji Gastrointestinal tutulum: Karın ağrısı, ishal, kanama ve perforasyon görülebilir.ağız mukozasında ağır ülserasyonlar.

72 SSS tutulumu: Beyin, kranial ve periferik sinirleri etkileyen nekrotik vaskülit gelişebilir. Konvülziyonlar, fokal nörolojik defisid gelişebilir. Asimetrik mononöritis multipleks ve distal duyusal nöropati ile karakterize periferik sinir tutulumu santral bulgularda daha fazla görülür. Göz bulguları: Konjonktivit, episklerit, korneal ülserasyonlar,üveit,retinal vaskülit, orbital tutulum Kardiak tutulum: Disritmi, kalp yetmezliği, dilate kardiomyopati, perikardit, valvüler lezyonlar. Böbrek hastalığı: Sık görülür. Mikroskopik hematüri, proteinüri, eritrosit vr granüler silendirler böbrek hastalığının habercileridir. Hastalık ilerledikçe böbrek fonksiyonları hızla bozulur. Hipertansiyon olabilir. Hızlı ilerleyen GN ve ekstrakapiller proliferasyon ve kresent oluşumu olabilir.

73 KAWASAKİ HASTALIĞI (MUKOKUTANÖZ LENF NODU SENDROMU) Genellikle 5 yaşın altında görülen, etiyolojisi bilinmeyen, LAP,rash, el ve ayaklarda ödem ve diffüz mukozal inflamasyonla karakterize bir vaskülit sendromudur. Hastalığın en önemli tutulum yeri koroner arterler olup %15-20 vakada görülür. Hastalığın tanısı 5 kriterin varlığı ile konur.

74 Kawasaki hast. tanı kriterleri 1. Beş gün ve daha uzun süren nedeni açıklanamayan ateş 2. Bilateral eksudatif olmayan konjonktival konjesyon 3. Orofarengeal mukozal eritem, kırmızı veya kuru çatlak dudaklar, çilek dili 4. Avuç içleri, ayak tabanlarında eritem, eller ve ayaklarda endürasyon, ödem ve periungual deskuamasyon 5. Polimorf döküntü (daha çok gövdede, veziküler değil) 6. Akut nonsüpüratif sevikal LAP (genellikle tek taraflı, en az 1.5 cm çaplı bir veya daha fazla lenf nodu)

75

76

77

Vaskülit nedir? Dr Figen Yargucu Zihni Ege Üniversitesi İç Hastalıkları-Romatoloji 07.03.2015

Vaskülit nedir? Dr Figen Yargucu Zihni Ege Üniversitesi İç Hastalıkları-Romatoloji 07.03.2015 Vaskülit nedir? Dr Figen Yargucu Zihni Ege Üniversitesi İç Hastalıkları-Romatoloji 07.03.2015 Sunum akışı Tanım Sınıflama Klinik bulgular Tedavi Vaskülit Kan damarlarının nekroz ve inflamasyonu ile seyreden

Detaylı

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3 24 P. I. AĞRAS ve Ark. GİRİŞ Ürtikeryal vaskülit histolojik olarak vaskülit bulgularını gösteren, klinikte persistan ürtikeryal döküntülerle karakterize olan bir klinikopatolojik durumdur (1). Klinikte

Detaylı

Romatolojik Aciller. Sistemik Lupus Eritemtozus. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Dr. M. Murat Özgenç

Romatolojik Aciller. Sistemik Lupus Eritemtozus. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Dr. M. Murat Özgenç Romatolojik Aciller Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Dr. M. Murat Özgenç Sistemik lupus eritematozus (SLE) vücut boşluklarında poliserozite yol açan deri, renal, hematolojik, nörolojik bulgularla

Detaylı

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROMLAR Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROM NEDİR? Akut böbrek yetmezliği bulguları ile gelen bir hastada gross hematüri, varsa tanı nefritik sendromdur. Proteinürü

Detaylı

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon Granülom / Granülomatoz reaksiyon Non-enfektif granülomatozlar: Sinir sistemi tutulumu ve görüntüleme Küçük nodül Bağışıklık sisteminin, elimine edemediği yabancı patojenlere karşı geliştirdiği ve izole

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 15 Mart 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 15 Mart 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 15 Mart 2017 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Ayşe Atalay Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

PULMONER VASKÜLİTLER. Dr. Füsun TOPÇU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.B.D.

PULMONER VASKÜLİTLER. Dr. Füsun TOPÇU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.B.D. PULMONER VASKÜLİTLER Dr. Füsun TOPÇU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.B.D. 1 2012 Chapel Hill Konsensus Konferans Vaskülit Nomenklatürü BÜYÜK DAMAR VASKÜLİTLERİ Takayasu arteriti (TAK)

Detaylı

VASKÜLİTİK NÖROPATİ TEDAVİ REHBERİ Hazırlayanlar: Dr. Can Ebru Kurt, Dr. Yeşim Parman, Dr. Ersin Tan

VASKÜLİTİK NÖROPATİ TEDAVİ REHBERİ Hazırlayanlar: Dr. Can Ebru Kurt, Dr. Yeşim Parman, Dr. Ersin Tan VASKÜLİTİK NÖROPATİ TEDAVİ REHBERİ Hazırlayanlar: Dr. Can Ebru Kurt, Dr. Yeşim Parman, Dr. Ersin Tan Kas ve sinirlerdeki damarların çapları 50 ila 300 μm arasında değiştiğinden vaskülitik nöropatiler çoğunlukla

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

İlaç ve Vaskülit. Propiltiourasil. PTU sonrası vaskülit. birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir.

İlaç ve Vaskülit. Propiltiourasil. PTU sonrası vaskülit. birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir. PTU sonrası vaskülit İlaç ve Vaskülit Propiltiourasil birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir. Propiltiourasil Daha çok P-ANCA pozitifliği PTU ile tedavi

Detaylı

İnterstisyel hastalıklar. klarında klinik değerlendirme. erlendirme

İnterstisyel hastalıklar. klarında klinik değerlendirme. erlendirme İnterstisyel akciğer hastalıklar klarında klinik değerlendirme erlendirme Doç.Dr.Dr.Benan.Benan MüsellimM Solunumsal semptomlar Dispne Öksürük Balgam Göğüs s ağrısıa Hemoptizi Alveoler hemoraji sendromları

Detaylı

OCUK HEMATOLOJI BILIM

OCUK HEMATOLOJI BILIM TıP FAKÜLTESI ÇOCUK SAĞLıĞı VE HASTALıKLARı ANABILIM Kocaeli Üniversitesi DALı Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ÇOCUK HEMATOLOJI BILIM DALı OLGU SUNUMU Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Detaylı

ANCA SAPTANMASI VE TANI KRİTERLERİ DR. NİLGÜN KAŞİFOĞLU

ANCA SAPTANMASI VE TANI KRİTERLERİ DR. NİLGÜN KAŞİFOĞLU ANCA SAPTANMASI VE TANI KRİTERLERİ DR. NİLGÜN KAŞİFOĞLU 1 Anti-nötrofil sitoplazmik antikor (ANCA) ANCA ilişkili vaskülitler Nötrofil aktivasyonu, endotelial hücre hasarı ve vaskülit 2 1982 Davies, nekrotizan

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu. 27 Mayıs 2016 Cuma. Ar. Gör. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu. 27 Mayıs 2016 Cuma. Ar. Gör. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 27 Mayıs 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Orkun Dinç Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 05 Temmuz 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 05 Temmuz 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 05 Temmuz 2017 Salı Araş. Gör. Dr. Mert Şengün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

NADİR Mİ, YOKSA?! Doç. Dr.Hülya KAŞIKÇIOĞLU. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi HAZİRAN 2010

NADİR Mİ, YOKSA?! Doç. Dr.Hülya KAŞIKÇIOĞLU. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi HAZİRAN 2010 NADİR Mİ, YOKSA?! Doç. Dr.Hülya KAŞIKÇIOĞLU Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 11-12 HAZİRAN 2010 1.Olgu 55 yaşında erkek hasta Akut inferior miyokard infarktüsü nedeniyle

Detaylı

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM NEDİR? Nefrotik sendrom ; proteinüri (günde 3.5gr/gün/1.73 m2), hipoalbüminemi (

Detaylı

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D.

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Crohn Hastalığı İnflamatuar Barsak Hastalıkları Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Kronik granülamatöz inflamatuar hastalık Etyoloji net değil Gastrointestinal Sistemde heryeri tutabilir 15-22 birinci zirve

Detaylı

Olgularla Vaskülit DR HAYRİYE ESRA ATAOĞLU DR YILDIZ OKUTURLAR

Olgularla Vaskülit DR HAYRİYE ESRA ATAOĞLU DR YILDIZ OKUTURLAR Olgularla Vaskülit DR HAYRİYE ESRA ATAOĞLU DR YILDIZ OKUTURLAR 36 yaşında kadın hasta, 1 haftadır vücudunda alt ekstremiteye lokalize palpable purpura karakterinde döküntüleri ile başvurduğu dermatoloji

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

ANCA ilişkili vaskülitler: Sınıflandırma ve tedaviye güncel bakış Dr Hayriye Sayarlıoğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi

ANCA ilişkili vaskülitler: Sınıflandırma ve tedaviye güncel bakış Dr Hayriye Sayarlıoğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi ANCA ilişkili vaskülitler: Sınıflandırma ve tedaviye güncel bakış Dr Hayriye Sayarlıoğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tanım Damar duvar yapılarına karşı lökositlerin inflamatuar cevabı Damar duvar bütünlüğü

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Sevcan A. Bakkaloğlu, Yeşim Özdemir, İpek Işık Gönül, Figen Doğu, Fatih Özaltın, Sevgi Mir OLGU 9 yaş erkek İshal,

Detaylı

VASKÜLİTLER. Özgür KASAPÇOPUR

VASKÜLİTLER. Özgür KASAPÇOPUR VASKÜLİTLER Özgür KASAPÇOPUR VASKÜLİTLER Tanım: Kan damarı duvarında oluşan yangısal değişimlerin tümü Periarterit: Yalnızca kan damarlarının en dış tabakasında oluşan yangısal değişiklikler Tanımlama

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

HEMATÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT. DR. AHMET KURTULUŞ AİBÜ TIP FAKÜLTESİ

HEMATÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT. DR. AHMET KURTULUŞ AİBÜ TIP FAKÜLTESİ HEMATÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT. DR. AHMET KURTULUŞ AİBÜ TIP FAKÜLTESİ TANIMLAR Hematüri: İdrarda kan olması durumudur. Makroskobik hematüri: Gözle, kırmızı-kahve renkli idrar görülmesi (Total, başlangıç,

Detaylı

KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu;

KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu; KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu; Kawasaki hastalığı sebebi bilinmeyen ateşli çocukluk çağı hastalığıdır. Nadiren ölümcül olur. Hastalık yüksek ateş, boğazda ve dudaklarda

Detaylı

Kardiovasküler Sistem Patolojileri Olgu Sunumu Dr.Şafak Ersöz

Kardiovasküler Sistem Patolojileri Olgu Sunumu Dr.Şafak Ersöz Kardiovasküler Sistem Patolojileri Olgu Sunumu Dr.Şafak Ersöz KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 26.ULUSAL PATOLOJİ 7.SİTOPATOLOJİ KONGRESİ Antalya,2-6 Kasım 2016 KLİNİK: 73 yaşında kadın hasta Anemi,

Detaylı

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi Uzm. Dr. Sinem AKKAYA IŞIK Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi AIDS CMV; nadir ölümcül İlk vaka 1983 Etkili ART sıklık azalmakta, tedavi şansı

Detaylı

Poliarteritis Nodoza. I. Epidemiyoloji. II. Etyopatogenez. III. Patoloji. IV. Klinik Belirtiler. Nurşen DÜZGÜN

Poliarteritis Nodoza. I. Epidemiyoloji. II. Etyopatogenez. III. Patoloji. IV. Klinik Belirtiler. Nurşen DÜZGÜN 342 Poliarteritis Nodoza Nurşen DÜZGÜN Poliarteritis nodoza (PAN) orta ve küçük çap damarları etkileyen primer sistemik nekrotizan vaskülittir. PAN çoğunlukla çapları 300 mikron-1cm arasında olan musküler

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

Henoch-Schöenlein Purpurası

Henoch-Schöenlein Purpurası www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Henoch-Schöenlein Purpurası 2016 un türevi 1. HENOCH-SCHÖENLEİN PURPURASI NEDİR? 1.1 Nedir? Henoch-Shöenlein purpurası (HSP), küçük kan damarlarının (kapilerlerin)

Detaylı

ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA NATİV BÖBREK BİYOPSİ SONUÇLARININ ANALİZİ 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi

ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA NATİV BÖBREK BİYOPSİ SONUÇLARININ ANALİZİ 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA NATİV BÖBREK BİYOPSİ SONUÇLARININ ANALİZİ 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi Murat Tuğcu, Umut Kasapoğlu, Çağlar Ruhi, Başak Boynueğri, Özgür Can, Gülizar Şahin, Gülistan Gümrükçü, Fügen

Detaylı

Renal Patoloji Olgu Sunumları

Renal Patoloji Olgu Sunumları Renal Patoloji Olgu Sunumları Dr. A. Ayşim Özağarı Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü 26. Ulusal Patoloji Kongresi 4 Kasım 2016, Antalya 52y K Safra kesesi operasyonu

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu. 30 Mart 2016 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu. 30 Mart 2016 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 30 Mart 2016 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Orkun Dinç Kıd. Ar. Gör. Dr. Mukaddes Kılıç Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

Prof. Dr. Nuran Türkçapar İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD

Prof. Dr. Nuran Türkçapar İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD Prof. Dr. Nuran Türkçapar İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD Primer Sjögren Sendromu (pss) Göz yaşı ve tükrük bezinin lenfositik infiltrasyonuna bağlı ciddi ağız ve göz kuruluğunun yanı sıra sistemik bulgularla

Detaylı

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ Dr. Nurcan Cengiz 1955 de tanımlandı (Gasser) Çocukluk çağında akut böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerindendir. Batıda kronik böbrek yetmezliğinin de önemli sebeplerinden

Detaylı

GLOMERULUS HASTALIKLARI

GLOMERULUS HASTALIKLARI ÜRİNER SİSTEM Böbrekler II GLOMERULUS HASTALIKLARI AKUT GLOMERULONEFRİTİS SUBAKUT GLOMERULONEFRİTİS KRONİK GLOMERULONEFRİTİS AMİLOİDOZİS Özel Patoloji I Prof.Dr.İbrahim FIRAT Çoğu zaman farklı segmentlerde

Detaylı

İMMÜNOTERAPİDE YAN ETKİ YÖNETİMİ. Dr. Murat DİNÇER Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 19.03.2014 Antalya

İMMÜNOTERAPİDE YAN ETKİ YÖNETİMİ. Dr. Murat DİNÇER Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 19.03.2014 Antalya İMMÜNOTERAPİDE YAN ETKİ YÖNETİMİ Dr. Murat DİNÇER Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 19.03.2014 Antalya İmmünoterapi Non spesifik BCG Sitokinler Spesifik -Antikor tedavisi -Adoptif T Hücre transferi Aşı

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Kresentik Nefrit. Prof Dr Sülen Sarıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiPatoloji AD İnciraltı/İzmir

Kresentik Nefrit. Prof Dr Sülen Sarıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiPatoloji AD İnciraltı/İzmir Kresentik Nefrit Prof Dr Sülen Sarıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiPatoloji AD İnciraltı/İzmir Kresent Hilal Ekstrakapiller proliferasyon Glomerüldeki vaskülit tutulumuvaskülitis Kresent (Hilal)

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar-

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Dr. Lale Sever 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016 - Antalya Glomerülonefritlerin pek çoğunda (patogenez çok iyi bilinmemekle birlikte)

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ VE ROMATOLOJİ B.D. ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ PATOLOJİ KURSU KASIM, 2016

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ VE ROMATOLOJİ B.D. ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ PATOLOJİ KURSU KASIM, 2016 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK NEFROLOJİ VE ROMATOLOJİ B.D. ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ PATOLOJİ KURSU KASIM, 2016 Olgu-1 13 yaş, kız Haziran, 2007 (7 yaş) Şikayet yok Tam idrar tetkiki; proteinüri 1010/5/prt

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI HENOCH SCHÖNLEİN PURPURASINDA BÖBREK TUTULUMU VE PROGNOZA ETKİLİ FAKTÖRLER

ÇOCUKLUK ÇAĞI HENOCH SCHÖNLEİN PURPURASINDA BÖBREK TUTULUMU VE PROGNOZA ETKİLİ FAKTÖRLER T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUKLUK ÇAĞI HENOCH SCHÖNLEİN PURPURASINDA BÖBREK TUTULUMU VE PROGNOZA ETKİLİ FAKTÖRLER UZMANLIK TEZİ DR. FİLİZ İNANÇ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir IIP (İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler) 2002 yılında ATS-ERS bir sınıflama

Detaylı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı Tiroidit terimi tiroidde inflamasyon ile karakterize olan farklı hastalıkları kapsamaktadır

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu. 25 Mayıs 2018 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu. 25 Mayıs 2018 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Mayıs 2018 Cuma Araş.Gör.Dr.Ozan BERK Çocuk Sağlığı Servisi Olgu Sunumu Araş. Gör. Dr. Ozan BERK

Detaylı

EnfeksiyonlaKarışabilecek EnfeksiyonDışıNedenler. Dr. Ferit KUŞCU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hst ve Kli.

EnfeksiyonlaKarışabilecek EnfeksiyonDışıNedenler. Dr. Ferit KUŞCU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hst ve Kli. EnfeksiyonlaKarışabilecek EnfeksiyonDışıNedenler Dr. Ferit KUŞCU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hst ve Kli. Mik AD ATEŞ EtkiliART seçenekleriilehiv hastalarında yıllar içinde nedeni

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD KOMPLEMAN SİSTEMİ Kompleman sistem, (Compleman system) veya tamamlayıcı sistem, bir canlıdan patojenlerin temizlenmesine yardım eden biyokimyasal

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

GÖĞÜS HASTALIKLARI MODÜL 7 (4)

GÖĞÜS HASTALIKLARI MODÜL 7 (4) GÖĞÜS HASTALIKLARI MODÜL 7 (4) VASKÜLİTLER VE DİFFÜZ PULMONER HEMORAJİ Dr. Füsun TOPÇU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Vaskülitler; damarların duvarlarında inflamasyon

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

Kawasaki Hastalığı (mucocutaneous lymph node syndrome)

Kawasaki Hastalığı (mucocutaneous lymph node syndrome) Kawasaki Hastalığı (mucocutaneous lymph node syndrome) Dr.Mustafa SAÇAR Genel bilgiler 1967: Dr. Tomisaku Kawasaki Ateşli, döküntülü, çocukluk çağı hast. Multiorgan vasküliti E/K: 1.5/1 Ateş Döküntü El

Detaylı

Romatizma BR.HLİ.066

Romatizma BR.HLİ.066 Nedir? başta eklemler olmak üzere, birçok organ ve dokunun doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesine yol açabilen hastalıklar grubudur. Kanda iltihap düzeyinde yükselmeye neden olup olmamasına göre

Detaylı

ARTRİT Akut Romatizmal Ateş. Dr. Gülendam Koçak Maltepe Üniversitesi

ARTRİT Akut Romatizmal Ateş. Dr. Gülendam Koçak Maltepe Üniversitesi ARTRİT Akut Romatizmal Ateş Dr. Gülendam Koçak Maltepe Üniversitesi Sunum Planı Akut Romatizmal Ateş Romatizmal Poliartrit Olgu sunumları ile ayırıcı tanı ARA ARA-Yaş ARA GAS Tonsillofarenjiti Yetersiz

Detaylı

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ GİRİŞ Perikard PERİKARDİT Dr. Neslihan SAYRAÇ AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı 05/01/2010 Visseral Parietal 50 ml seröz sıvı İnsidansı net olarak bilinmiyor Ancak acil servise AMI olmayan göğüs ağrısı ile başvuran

Detaylı

Bruselloz: Klinik Özellikler

Bruselloz: Klinik Özellikler Bruselloz: Klinik Özellikler Uzm. Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Bruselloz - Etkenler B. melitensis B. abortus

Detaylı

GLOMERULONEFRIT PATOGENEZI

GLOMERULONEFRIT PATOGENEZI Ece GN Patogenezi 1 GLOMERULONEFRIT PATOGENEZI Prof. Dr. Aydın ECE Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağ ve Hast AD Ece GN Patogenezi 2 Ece GN Patogenezi 3 Ece GN Patogenezi 4 Ece GN Patogenezi 5

Detaylı

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin;

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; KRİYOGLOBÜLİN Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; Kriyoglobülin kanda bulunan anormal proteinlerdir ve 37 derecede kristalleşirler. Birçok hastalık sırasında ortaya çıkabilirler ancak vakaların %90ı Hepatit

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

ATEŞ VE OTOİNFLAMATUAR HASTALIKLAR

ATEŞ VE OTOİNFLAMATUAR HASTALIKLAR ATEŞ VE OTOİNFLAMATUAR HASTALIKLAR Doç. Dr. Abdurrahman TUFAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Romatoloji BD 04.11.2017 Resim ve görseller kişiye özeldir, kaynak göstermek kaydıyla

Detaylı

SİNOVİTLER. Dr. Güldal Esendağlı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 16 Ekim 2015

SİNOVİTLER. Dr. Güldal Esendağlı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 16 Ekim 2015 SİNOVİTLER Dr. Güldal Esendağlı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 16 Ekim 2015 Sinovyal Dokunun Non-tümöral ve Tümör-benzeri Lezyonları Non-tümöral Lezyonlar Reaktif Tümör-benzeri Lezyonlar

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

Genel bilgiler. Behçet Hastalığı & Vasküler bulgular vasculo-behçet Disease. Dr.Mustafa SAÇAR. v 1937 Hulusi Behçet Oral aftöz ülserler Üveit

Genel bilgiler. Behçet Hastalığı & Vasküler bulgular vasculo-behçet Disease. Dr.Mustafa SAÇAR. v 1937 Hulusi Behçet Oral aftöz ülserler Üveit Behçet Hastalığı & Vasküler bulgular vasculo-behçet Disease Dr.Mustafa SAÇAR Genel bilgiler v 1937 Hulusi Behçet Oral aftöz ülserler Üveit Otoimmün hastalık Vasküler patolojiler (%2-46) Arteryel (%85?)

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

HENOCH-SCHÖNLEİN PURPURALI ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM TUTULUMUNUN KLİNİK, LABORATUVAR VE DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

HENOCH-SCHÖNLEİN PURPURALI ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM TUTULUMUNUN KLİNİK, LABORATUVAR VE DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİK ŞEFİ Uzm. Dr. MÜFERET ERGÜVEN HENOCHSCHÖNLEİN PURPURALI ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM TUTULUMUNUN

Detaylı

Dr. Faruk Turgut. Lupus Nefriti Sınıflama ve Klinik Önemi

Dr. Faruk Turgut. Lupus Nefriti Sınıflama ve Klinik Önemi Dr. Faruk Turgut Lupus Nefriti Sınıflama ve Klinik Önemi Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) 20-30 yaşlarda başlar Insidansın arttığı aralık 15-45 yaş Kadın / Erkek: 9/1 %80 olgu genç yaş kadınlar 10 yıllık

Detaylı

ANCA Saptanması ve Değerlendirme Kriterleri. Dr. Gözde Öngüt

ANCA Saptanması ve Değerlendirme Kriterleri. Dr. Gözde Öngüt ANCA Saptanması ve Değerlendirme Kriterleri Dr. Gözde Öngüt ANCA Anti-Neutrophil Cytoplasmic Antibodies (Anti- Nötrofil Sitoplazmik Antikorlar) Nötrofil ve monositlerin sitoplazmik granüllerinde bulunan

Detaylı

44 yaşında kadın hasta flask paralizi ile başvurduğu dış merkezden sevk edildi. Şiddetli hipokalemisi(2 meq/lt) olduğu için KCl içeren infüzyon

44 yaşında kadın hasta flask paralizi ile başvurduğu dış merkezden sevk edildi. Şiddetli hipokalemisi(2 meq/lt) olduğu için KCl içeren infüzyon Case 6 44 yaşında kadın hasta flask paralizi ile başvurduğu dış merkezden sevk edildi. Şiddetli hipokalemisi(2 meq/lt) olduğu için KCl içeren infüzyon başlandı. Ek labaratuvar verileri.. RF+ Anti-Ro/SS-A+,

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

HEPATİT C VİRUSU Klinik ve Karaciğer Dışı Bulgular

HEPATİT C VİRUSU Klinik ve Karaciğer Dışı Bulgular HEPATİT C VİRUSU Klinik ve Karaciğer Dışı Bulgular Dr. Süda TEKİN KUH İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum içeriği HCV infeksiyonu Klinik Karaciğer dışı tutulum Yönetim HCV - Patogenez

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Bağışıklığı baskılanmış hastaların akciğer komplikasyonları sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan önemli sorunlardır.

Detaylı

AKUT POSTENFEKSĠYÖZ GLOMERULONEFRĠTLER Prof. Dr Sema Akman Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Ünitesi

AKUT POSTENFEKSĠYÖZ GLOMERULONEFRĠTLER Prof. Dr Sema Akman Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Ünitesi AKUT POSTENFEKSĠYÖZ GLOMERULONEFRĠTLER Prof. Dr Sema Akman Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Ünitesi Bakteri ENFEKSİYONLA İLİŞKİLİ GLOMERÜLONEFRİTLER Virus Mantar Protozoa

Detaylı

KAWASAKİ HASTALIĞI-7 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

KAWASAKİ HASTALIĞI-7 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ KAWASAKİ HASTALIĞI-7 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Canan Hasbal Akkuş, Tolga Erkum, Mehmet Bedir Akyol, Zilha Şentürk, Burcu Bursal, Zeynep Kıhtır, Sami Hatipoğlu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma

Detaylı

OTOİMMUN HASTALIKLAR. Prof.Dr.Zeynep SÜMER

OTOİMMUN HASTALIKLAR. Prof.Dr.Zeynep SÜMER OTOİMMUN HASTALIKLAR Prof.Dr.Zeynep SÜMER İmmun tolerans Organizmanın kendinden olan antijeni tanıyarak bunlara karşı reaksiyon vermemesi durumuna İMMUN TOLERANS denir Otoimmunitenin oluşum mekanizmaları

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

www.pediatric-rheumathology.printo.it SEYREK GÖRÜLEN ÇOCUKLUK ÇAĞI BİRİNCİL VASKÜLİLİTLERİ

www.pediatric-rheumathology.printo.it SEYREK GÖRÜLEN ÇOCUKLUK ÇAĞI BİRİNCİL VASKÜLİLİTLERİ www.pediatric-rheumathology.printo.it SEYREK GÖRÜLEN ÇOCUKLUK ÇAĞI BİRİNCİL VASKÜLİLİTLERİ Vaskülit damar iltihabı anlamına gelir. Vaskülitler birçok hastalığı kapsar. Birincil vaskülitin anlamı hastalığın

Detaylı

Normal Doku: Erken ve geç etkilerin patogenezi Yeniden ışınlamada doku toleransı

Normal Doku: Erken ve geç etkilerin patogenezi Yeniden ışınlamada doku toleransı Normal Doku: Erken ve geç etkilerin patogenezi Yeniden ışınlamada doku toleransı Klinik Radyobiyoloji Kursu 19-20 Şubat 2010 Ankara Dr. Mine Genç minegenc@gmail.com Radyasyona bağlı doku reaksiyonlarını

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 0 Nisan 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro CANDLE 2016 un türevi 1. CANDLE NEDİR 1.1 Nedir? Kronik Atipik Nötrofilik Dermatosiz, Lipodistrofi ve Yüksek ateş (CANDLE) sendromu nadir görülen genetik bir

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 7 Kasım 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 09 Şubat 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ İNFLAMASYON VE ONARIM İNFLAMASYON Yaralanmaya karşı dokunun vaskülarizasyonu yolu ile oluşturulan bir seri reaksiyondur. İltihabi reaksiyon.? İnflamatuar

Detaylı

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI Dr. Sadık Açıkel Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 08 Eylül 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Osteoartrit. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Osteoartrit. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Osteoartrit Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. OSTEOARTRİT Primer nonenflamatuar artiküler kartilajın bozulması ve reaktif yeni kemik oluşumu ile karakterize,eklem ağrısı,hareket kısıtlılığı

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi M.YEKSAN 11.15-12.00

Detaylı

TÜLAY AKSARAY TECİMER 4 MAYIS 2013

TÜLAY AKSARAY TECİMER 4 MAYIS 2013 TÜLAY AKSARAY TECİMER 4 MAYIS 2013 Langerhans hücreli histiyositoz(lhh) Castleman Hastalığı (CH) Kimura Hastalığı Kikuchi Fujimoto -Histiyositik nekrotizan lenfadenit Rosai-Dorfman hastalığı Tanım Langerhans

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Mediastenin Nadir Görülen Tümörleri Tüm mediastinal kitlelerin %10 dan azını meydana getiren bu lezyonlar mezenkimal veya epitelyal kökenli tümörlerden oluşmaktadır. Journal of linical and nalytical Medicine

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 05-06 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 07 Eylül 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ OSTEOARTRİT Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ Eklem kıkırdağından başlayıp, eklemlerde mekanik aşınmaya ve dejenerasyona yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. LİTERATÜRDEKİ İSİMLERİ ARTROZ DEJENERATİF ARTRİT Yavaş

Detaylı