Karar No 7. "VETERiNER FAKÜLTELERi BÜNYESiNDE MESLEK. YÜKSEKOKULLARiNIN AÇiLMASi KONUSUNUN GÖRÜSÜLMESi"

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karar No 7. "VETERiNER FAKÜLTELERi BÜNYESiNDE MESLEK. YÜKSEKOKULLARiNIN AÇiLMASi KONUSUNUN GÖRÜSÜLMESi""

Transkript

1 Karar No 1. "VETERiNER FAKÜLTELERiNDE ULUSAL VE ULUSLAR ARAsi isbirliginin GELisTiRiLMESi, ORTAK PROJELERiN YAPiLMASi, ÖGRENCi VE ÖGRETiM ELEMANLARINI DEGisiMiNiN SAGLANMASI" Veteriner Faküitelerinde ulusal ve uluslararasi egitim-ögretim isbirliginin gerekliligi kararina varildi. Özellikle Türk Cumhuriyetlerinde bulunan Veteriner Faküiteleri ile isbirligi protokollerinin saglam temeller (özellikle mali kaynak) ve gerekçeler dogruitusunda yapilabilecegi görüsüne varildi. Mali kaynak saglamak için TiKA, TÜBiTAK ve DPT gibi kurumlardan projeler ile destek alinabilecegi belirtildi. Fakülteler arasinda karsilikli ögrenci kabul edilebilecegi, ögrenci degisimi konusunda elektronik ortamda bilgi aktarilabilecegi ve ulusal anlamda faküiteler arasi isbirligi yapilmasinin gerekliligi uygun bulundu. Karar No 7. "VETERiNER FAKÜLTELERi BÜNYESiNDE MESLEK YÜKSEKOKULLARiNIN AÇiLMASi KONUSUNUN GÖRÜSÜLMESi" Veteriner sahada ara eleman açigini kapatmak maksadi ile istanbul Üniversitesi Veteriner Faküitesi Meslek Yüksekokulu ve Hukuk Faküitelerine bagli Adalet Meslek Yüksekokullari yapisina benzer olacak sekilde Veteriner Faküitelerine bagli meslek yüksekokullarinin açilmasi görüsü gündeme alindi. Ara eleman yetistirmek konusunda Veteriner Faküitelerine bagli meslek yüksekokullarindan daha basarili sonuçlar alinabilecegi vurgulanmistir. Meslek yüksekokullarinin ögretim elemani ile derslik, laboratuar, çiftlik gibi gereksinimleri Veteriner Faküiteleri tarafindan saglanabilecektir. Böylece Üniversitelere fazla ek yük getirmeden daha iyi bir meslek yüksekokulu egitimi verilebilecektir. Veteriner Faküitelerine bagli ilgili bölümleri bünyesinde barindiracak sekilde meslek yüksek okullarinin açilmasinin uygun olacagi konusunda hem fikirlik saglandi. Açilacak bölümlerin sahada ihtiyaç duyulan bölümler olmasinin faydali olacagi kararina varilmistir. Veteriner Faküitelerine bagli meslek yüksekokullarinin açilmasinin gerekliligi konusundaki detayli gerekçe Ek 1 de verilmistir.

2 Karar No: 9. "VETERiNER FAKÜLTELERiNDE HALK SAGLlGI ve GIDA GÜVENLiGi i VETERiNER HALK SAGLlGI ANABiLiM DAli" KURULMASiNA iliskin ORTAK GÖRÜS Son yillarda gelismis ülkelerde Gida Güvenligi ve Halk Sagligi konulari Veteriner Egitiminde ön plana çikmistir. Sagliga bütünsel bir yaklasimla ele alinan "Tek Dünya, Tek Tip, Tek Saglik" modelini topluma yerlestirmek oldukça önemli ve öncelikli bir alandir. Bu konuda yapilan görüsmeler sonucu Veteriner Faküitelerinde Gida Hijyeni ve Teknolojisi Bölümlerine bagli Halk Sagligi ve Gida Güvenligi / Veteriner Halk Sagligi Anabilim Dali kurulmasinin uygun olacagina karar verilmistir. Veteriner Faküitelerinde Halk Sagligi ve Gida Güvenligi / Veteriner Halk Sagligi Anabilim Dali kurulmasinin gerekliligi konusundaki detayli gerekçe Ek 2 de verilmistir. Karar No: 10. "LisANSÜSTÜ EGiTiMiN DEGERLENDiRiLMESi" Yüksek Lisans ve Doktora programi açma ölçütlerinin degistirilmesi nedeniyle bazi faküitelerde lisansüstü egitim programlari açilamamaktadir. iki faküitenin birlikte lisansüstü program açmasinin YÖK tarafindan uygun bulunmasi durumunda bu sorun önemli ölçüde giderilecektir. Ek 1. "VETERiNER FAKÜLTESi MESLEK YÜKSEKOKULU AÇiLMASi" ile ilgili ORTAK GÖRÜS Hayvancilik alaninda egitim- ögretim veren Meslek Yüksekokullarindan mezun olan ögrencilerinin, ögrenim süreleri içinde istenilen seviyede teorik ve pratik bilgiye sahip olmalari gerekmektedir. Bu kapsamda Veteriner Faküitelerine Bagli Meslek Yüksekokullarinin açilmasi konusu gündeme alinmistir. Ülkelerin gelismislik dereceleri, bireylerinin çagdas bilgi ve yeteneklerle donanmis olarak yetismeleri ile paralellik göstermektedir. Bu durum her meslek alaninda çagin gereklerine uygun nitelikli eleman yetistirilmesi gerekliligini beraberinde getirmektedir. Meslek seçimini yapmis olan bireylerin seçtikleri alanda toplumun sagligi. ekonomik ve sosyal gelisimine katki saglayacak bilgilerle donanimini saglayacak akademik düzeyde ögretim kurumlarinin olusturulmasi gerekmektedir.

3 Meslek yüksekokullari ögrencilerinin egitimi sürecinde kaliteli bir teorik egitim almalarinin önemi kadar, alinan bu egitimin laboratuar ve uygulama birimlerinde beceri ve deneyime dönüsmesi de önem tasimaktadir. Bu kazanimlari onlara, çalisacaklari is yerlerindeki sorumluluklarini bilmeyi, ikili iliskilerindeki pozitifligi, organizasyon ve üretim sürecinde ihtiyaç duyacaklari yeni teknolojileri tanimayi ve sonuçta bilgi birikimlerini üretime dönüstürmegi saglayacaktir. Sonuçta bireylerin tüketici grubundan üretici grubuna geçis göstermeleri ve ülke ekonomisine katkida bulunur hale gelmeleri saglanacaktir. Degisik bilim alanlarinda, ara insan gücünün nitelikli ve çagin teknolojik gelisimine ayak uyduracak sekilde yetistirilmesi amaci ile kurulan Meslek yüksekokullarinda egitim gören ögrencilerinin ögretim sürecinde önem arz eden ve YÖK tarafindan da bu okullarin açilmasinda istenilen kriterler sunlardir: A) Egitim alanlari açisindan yeterli sayida derslikler, laboratuarlar, atölyeler, kütüphane/dökümantasyon merkezinin bulunmasi, egitim-ögretim yapilacak programlara uygun egitim materyali, araç, gereç, donanim (Video, tepegöz, bilgisayar, görüntü aktarma cihazlari) mevcudunun olmasi. B) Mevcut programda ders verecek kadrolu ögretim elemanlarinin sayisi, her programda ders veren kadrolu bir ögretim elemanina kaç ögrenci ve haftada kaç saat ders düstügü ve üniversite bünyesinde bu programa destek verecek lisans programi i programlari bulunup bulunmadigi hususudur. Yeterli sayida ve bilhassa kaliteli ögretim elemanlarinin bulunmasi önemli ve öncelikli bir konudur. Diger tarafindan Meslek Yüksekokullarinin açilmasinda genel prensiplerde; Bu okullarin büyük yerlesim bölgelerinde kurulmasi yer almaktadir. Ayni zamanda da o bölümü destekleyebilecek konu ile iliskili faküitenin bulundugu üniversitelerde kurulmalidir. Meslek Yüksekokullari sanayi, hizmet, ticaret bölgelerinde veya bu bölgelere çok yakin mekanlarda kurulmalidir. Ögrencilerin sanayi, hizmet, ticaret bölgelerinde pratik egitim yapabilme olanaklari önemle dikkate alinmalidir. Ögrenci kaynaginin devamliligi olmalidir. Program seçimi çok önemlidir. Egitim-ögretime, piyasa geçerliligi olan programlarla baslanmalidir. Meslek Yüksekokullarinin kurulmasinda yöre halki, yerel yönetim ve bölgedeki özel ve kamu kuruluslarinin yardim ve destekleri mutlaka gereklidir.

4 Meslek Yüksekokulu egitiminin bir üniversite egitimi oldugu daima dikkate alinmalidir. Süphesizi bu okullarda her programda ögrencilere alanlarinda profesyonel bir beceri kazandirmak üzere bilimsel ve uygulamali bilgiler verilmeye gayret edilmektedir. Akademik egitime; çesitli arastirmalar, paneller, oturumlar araciligi ile ögrencinin de katilimi saglanarak meslek bilincine erismeleri ve mezun olduklari dallarda toplumun saglik ve ekonomisine katkida bulunurken mesleki tatmin de almalari hedeflenmektedir. Programlarin toplam egitim süresi lise sonrasi iki yilolarak belirlenmistir. Bizim de gelismis ülkeler arasinda hak ettigimiz yeri almamiz, ancak hayvancilik alaninda egitime verilecek önem ve çagin gereklerine uygun bilgi ve beceri ile donatilmis her alanda ve kademede elemanlar yetistirerek mümkün olabilecektir. Meslek yüksek okullarindaki ögretim elemani kadrosu, uygulanan programin evrensel ve yerel teorisini ve gelisme boyutlarini ögrenciye anlatacak olan ögretim üyelerinden, o alandaki bilimsel çalismalariyla yeterliligini kanitlamis, o meslegin teori ve pratigini içsellestirip onu yeniden üreterek ögrenciye aktaracak ögretim görevlilerinden ve o meslegin yönelecegi is kolunun inceliklerini bilen yöneticilerden olusmali ve bunlar bir denge içerisinde dersleri vermelidirler. Yeniden yapilanma dönemine giren MYO'larinda, ticaret ve sanayi kesimiyle bütünlesme çabalarinda da yeni atilimlarin gözlendigi söylenebilir. Gerek bu gelismeler yasanirken gerekse yukarida belirtilen görüsler dogruitusunda Hayvancilik alanlari ile ilgili Meslek Yüksekokullarinin Veteriner Faküiteleri bünyelerinde kurulmalarini önermekteyiz. Meslek yüksekokulu egitiminin bir üniversite egitimi oldugu yaklasimi geregi, veteriner faküiteleri bünyelerinde egitim verecek bu okullarda ders verecek kadrolu ögretim elemanlarinin sayisinin yeterlidir. Ayrica veteriner fakültelerinin fiziki altyapilari bu meslek yüksek okullarinin uygulamalarina da yetecek düzeydedir. Ülkemizin kaynaklarinin (örn., ögretim elamani, fiziki mekan, laboratuar, çiftlik, gida üniteleri) ekonomik kullanilmasi bakimindan bu yüksekokullarin veteriner faküitelerine bagli olarak kurulmasi son derece faydali olacaktir. Mevcut durumda istanbul Üniversitesine bagli olarak zaten bir istanbul Üniversitesi Veteriner Faküitesi Meslek Yüksekokulu" vardir ve faaliyetine devam etmektedir. Ayrica benzer konumda Hukuk Fakültelerine bagli Adalet Yüksekokullari gibi birimler de vardir. Önerilen Meslek yüksekokullarinin idaresi tamamen Veteriner Faküitesi Dekanligina bagli olarak faaliyet gösterecektir. Bu toplanti sonrasi isteyen Veteriner Faküiteleri, Dekaniiklarina bagli ilgili programlari içerecek bir Meslek yüksekokulu kurulmasi için gerekli girisimlerde bulunmasinin uygun olacagina karar verilmistir.

5 Ek 2. VETERiNER FAKÜLTELERi GIDA HiJYENi VE TEKNOLOJiSi BÖLÜMLERiNE BAGLI HALK SAGLlGI VE GIDA GÜVENLiGi i VETERiNER HALK SAGLlGI ANABiLiM DAli KURULUS GEREKÇESi Saglik, dogustan kazanilmis bir insan hakkidir. Bu nedenle, irk, dil, din, cinsiyet, yerlesim yeri ve sosyal durum gözetilmeden herkes saglik hizmetlerine erisebilme ve hizmetlerden yararlanma konusunda esit sansa sahip olmalidir. World Health Organisation(WHO) tarafindan yapilan çalismalarda 21. yy'da saglik hizmetlerinin herkese ulastirilmasi amaçlanmaktadir. Saglik hizmeti almasi gereken herkes bu hizmeti yeterince almalidir. Bu amacin gerçeklestirilmesi için iki yol izlenmektedir. Bunlardan birincisi sagligi insan gelisiminin merkezi olarak görmek, ikincisi ise; insanlarin saglik ihtiyaçlarinin karsilanmasini saglayacak sürekli saglik birimlerinin kurulmasidir. Yaklasik 20 yildir bu amaç dogruitusunda özel saglik birimlerinin önemli çalismalari olmustur. Ancak sektörler arasi yardimlasmayi saglayamayan politik kararlar, bu alandaki gelismenin yeterince etkin olmadigini göstermektedir. Kisinin ya da toplumun bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyi olusunu dolaysiz ya da dolayli olarak önemli derecede etkileyen fiziksel, biyolojik ve kimyasal etmenlerin ne olduklarini ve nasil kontrol edilebileceklerinin de incelenmesi gerekmektedir. iste bütün bu cümlelerle ifadesini bulan eylemlerin toplamina saglik koruma denir. Fert ve toplum olarak insan sagliginin korunmasi ve gelistirilmesi, yüksek seviyede uzun süre devam etmesi için, saglikla ilgili bütün bilgilerin bir sentezi olan "saglik koruma" genis bir kapsama sahiptir. WHO, FAO and OIE tarafindan Veteriner Halk Sagligi tanimlanmis ve kabul edilmistir: " insan sagligini korumaya ve gelistirmeye yönelik halk aktivitelerinde kullanilan veterinerlik yeteneklerinin bir bilesimi" olarak tanimlanmistir. Önümüzdeki yillarda özellikle Veteriner ve Tip Hekimlerinin birlikte çalisma alanlarini etkileyecek önemli degisiklikler beklenmektedir. ABD ve AB bu degisimi etkin bir sekilde uygulamaya koymustur. American Association of Food Hygiene Veterinarians (AAFHV): Gida kontrolü, güvenligi ve hijyeninin yaninda halk sagligi ve epidemiyolojik vakalarin takip ve kontrolünden sorumludur. The Federation of Veterinarians of Europe (FVE): AB nin bir kurulusu olup, gida kontrol ve guvenligi veteriner hekimler tarafindan yönetilmektedir. Veteriner halk sagligi kamu sagliginin bir bilesenidir, profesyonel veteriner beceri ve bilginin uygulamasi insan sagliginin korunmasi ve yasam kalitesinin arttirilmasi için kaynaktir.

6 Veteriner Halk Sagligi; gida güvenligi ile insan, çevre ve hayvan üçgeniyle birlikte yaptigi çalismalar ile halk sagligina katkida bulunmaktadir. Bu nedenle WHO arastirma grubu veteriner halk sagligi (Veterinary Public Health) ve faaliyet alanlarinin üzerinde ciddi bir sekilde durarak tekrar, tekrar önemini vurgulamaktadir. Çünkü Veteriner Halk Sagligi faaliyetleri, dogrudan bireye yönelik hizmet saglayan ve diger halk sagligi faaliyetleriyle birlikte yürütülen çalismalardir. Veteriner Halk Sagligi'nin faaliyet alani oldukça bilimselolup, sadece Veteriner Hekimleri degil, ayni zamanda Tip Hekimleri, hemsireler, mikrobiyologlar gibi hayvan kaynakli hastaliklarin tedavi ve korunmasina katkida bulunan diger meslekleri de içine alir. WHO; Veteriner Halk Sagligini, veterinerlik biliminin insanin mantiksal, fiziksel ve sosyal yapisina olan katkilarin tümü olarak tanimlamaktadir. Bu kavram halk sagligi, gida güvenligi, hayvansal üretim ve hayvan sagligi ile yakindan ilgilidir. Hayvanlarin ulasim araci olarak kullanildigi, etinden, yününden yararlanilan kirsal kesimlerde insan, hayvan ve çevre arasindaki baglanti daha net görülür. Ancak, bu iliski ciddi ekonomik kayiplara neden olabilecek önemli riskler de tasimaktadir. WHO, Veteriner Halk Sagligi programinin zoonoz, halk sagligi ve gida güvenirligi gibi konulari içine almasindan dolayi FAO ve OIE ( Dünya Hayvan Sagligi Örgütü) ile birlikte çalismasina zemin hazirlamistir. Özellikle son yillarda ortaya çikan yeni Zoonotik hastaliklarin insan, hayvan ve çevre sagligi ile uluslararasi ticaret ve ekonomi üzerine olusturdugu global etkilere bagli olarak WHO "Tek Dünya Tek Saglik" konseptini gündeme getirmistir. Tek Dünya Tek Saglik yaklasimi; insan, hayvan ve çevrenin optimal sagligi ile yerel, ülkesel ve globalolarak çalisan degisik disiplinlerin isbirligi Amerikan Tabipleri Birligi arasinda 2007 yilinda tek saglik konsepti kabul edilmis, Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu tarafindan da benimsenmistir. Tek Dünya Tek Saglik konsepti; insan, hayvan ve çevre sagliginin korunmasi için özellikle zoonotik hastaliklarla mücadelede yerel, ülkesel ve uluslararasi düzeyde tabip ve veteriner hekimlerin isbirligi içerisinde ve tek yönetim aitinda çalismasi yaklasimidir. FAOIWHO ortak Zoonotik Hastaliklar uzmanlar Komitesi, 1967 yilinda dünyada iso'den fazla bakteriyel, viral, paraziter ve fungal kaynakli Zoonotik hastalik bulundugunu ve bu sayinin bugün 250 civarinda oldugunu bildirmektedir. insanlarda görülen infeksiyon hastaliklarinin yaklasik % 75 zoonotik olmasi, enfeksiyonlarin % 60 inin birden fazla konakçilarinin olmasi zoonoz hastaliklarin % 33 ünün insanlar arasinda bulasici olmasi ve zoonoz hastaliklarin % 80 inin biyolojik silah olarak olarak da kullanilabilmesi dikkate alindiginda, bu hastaliklarla etkin mücadelede beseri ve

7 veteriner hekimlerin birlikte çalismalarinin gerekliligi açikça anlasilmaktadir. Son yilarda görülen Bati Nil virüsü, Ebola hemorajik atesi, SARS, BSE, Maymun Çiçegi, KKKA Hastaligi, Yüksek Patojeniteli Kus Gribi, Domuz Gribi gibi hastaliklarin insan ölümleri yaninda, toplumsal korkuya, küresel ticaretin bozulmasina ve büyük ekonomik kayiplara neden oldugu bilinmektedir. insanlarin hafizalarindan silinmeyen ve göç eden kuslarla kümes hayvanlarina bulasan kus gribi, dünya genelinde insan ölümleri ve büyük ekonomik kayiplara neden olmus, virüsün hizli degisim ve yayilim göstermesi ile insanlik pandemik influenza tehdidiyle karsi karsiya kalmistir. Benzer durum domuz gribi salgininda da yasanmistir. Dünyada yaygin olarak kuduz, tüberküloz ve bruselloz vakalari görülmektedir. Bu durum zoonoz hastaliklarin kontrolünde veteriner ve beseri hekimlerin birlikte çalismalarinin gerekliligini açikça ortaya koymaktadir. Veteriner Hekimlik çok yönlü bir meslek olup; basta hayvan sagligi olmak üzere, yetistirme, islah, besleme, hayvansalorijinli gidalar yönüyle halk sagligi, gida güvenligi, çevre sagligi, yem maddeleri üretimi, biyolojik maddeler üretimi uygulanmasi ve daha pek çok yönde bilgi ve beceri kazanilmasi gereken bir meslektir. Hayvan popülasyonlarinin sagliklarinin korunmasi, büyük ve küçükbas hayvanlar, ari, su canlilari, egzotik hayvanlar ile kümes hayvanlarinin beslenmesi, üretimi, islahi, yetistirilmesi ve verimliliklerinin arttirilmasi, hayvan hastal!klarinin teshis ve tedavisi, salgin hastaliklarin önlenmesi, hayvansal ürünlerin üretim teknolojisi ve insan tüketimine uygunlugunun her asamadaki saglik kontrolü, hayvansal ürünlerde kirlenme, hayvansal atik ve atiklarin yönetimi ile çevre kirliligi konulari veteriner hekimlerin sorumluluk alanindadir. Veteriner hekimligin görev a!ani dogrudan dogruya insan sagligi ile de ilgilidir. Zira, hayvan sagligi ile insan sag!igini birbirinden kesin olarak ayirmak mümkün degildir. Türkiye'de gida ve hayvan sagligi ile ilgili hizmetlerin yürütülmesinden Tarim ve Köyisleri Bakanligi Koruma ve Kontrol Gene! Müdürlügü sorumludur. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlügü'nde veteriner hizmetleri ile ilgili olarak Hayvan Sagligi Hizmetleri, Hayvan Hareketleri ve Karantina Hizmetleri, Gida Kontrol Hizmetleri ve Halk Sagligi Hizmetleri olmak üzere 4 Daire Baskanligi bulunmaktadir. Ayrica, veteriner ilaçlari, hayvansal gida, yem ve su ürünleri konularinda da diger Daire Baskanliklarinin içerisinde birimler bulunmaktadir. Hayvan hastaliklarinin önlenebilmesi ve halk sagliginin korunabilmesini saglamak amaciyla tüm canli hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde mense belgesi düzenlenmesi ve bu belgenin veteriner hekim kontrolleri yapilarak saglik raporuna çevrilmesi zorunludur. Canli hayvan ve hayvansal ürünlerin ihracat, ithalat ve transit geçislerinde kontroller Bakanlik ii, ilçe ve Tahaffuzhane ve

8 Gümrük Veteriner Müdürlüklerince 3285 sayili HSZK hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Canli hayvan ve hayvansal ürünler için uluslararasi ihracat saglik sertifikalari Bakanlik ii Müdürlüklerinde görevli yetkili veteriner hekimlerce düzenlenmektedir. Ayrica, önemli bakteriyel etkenlerin tüm dünyada yaygin olarak kullanilan antibiyotiklere karsi gelistirdikleri çoklu direnç sorunu dikkatle takip edilmesi gereken ortak küresel tehditlerden biridir. Vektörlere iliskin hastaliklar günümüzde dünyanin degisik yerlerinde milyonlarca insanin etkilendigi küresel halk sagligi tehditlerinden biri olarak degerlendirilmektedir. Global isinmaya bagli iklim degisikliklerinin dünyanin belli bölgelerinde ekosistemleri degistirdigi, Rift Vadisi Atesi, Bati Nil Atesi, Kirim Kongo Kanamali atesi hastaliklari ile Mavidil, Den ve Malarya gibi hastaliklari aktaran vektörlerin yayilimini artirdigi bildirilmektedir. Ülkemizde Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligi dikkati çekmekte olup, bu hastaliktan yillari arasinda toplam 155 kisi hayatini kaybetmistir. Bu hastalikle mücadelede disiplinler arasi isbirliginin yetersizliginin vaka sayisinda artisa neden oldugu düsünülmektedir. Buna karsin, Zoonoz hastaliklarla mücadelede beseri hekimlerle veteriner hekimlerin birlikte çalismalarinin ne kadar önemli ve etkin oldugu, ülkemizde çikan kus gribi salgininda birlikte çalisarak elde ettikleri ve uluslararasi örgütler tarafindan da teyit edilen basari örnek olarak gösterilebilir. Hayvan sagliginin güvence altinda olmadigi bir dünyada insan sagligini ve gida güvenligini temin etmek de mümkün degildir. Bu misyonun yerine getirilmesinde tek dünya tek saglik konsepti önemli bir yaklasimdir. Gida Güvenligi'nde esas kural, kontrol hizmetlerinin sadece marketler yada üretim noktalariyla sinirli olmayip "Çiftlikten Çatala Kadar" zincirin her asamasinda gerekli güvenlik noktalarinin kontrol aitinda tutulmasidir. Veteriner Halk Sagliginin Veteriner Hekimlik Egitimine Katilimi: Hayvan sagligi konusunda hizmet veren basarili firmalar, uzman veteriner hekimlere giderek ihtiyaç duymaktadir. istihdam alanlarinin artmasi da, çogu uzman veteriner hekimin hayvan sagligi endüstrisinde ilk siralarda yer almasina imkan vermektedir. Bu firsat alanlarinin artmasi, egitim sisteminde de yeniden yapilanmayi ya da bazi iyilestirmeleri zorunlu kilmaktadir. Veteriner hekimlik egitiminde, salgin arastirmalarini ve hastalik denetimlerini içeren temel ve ileri epidemiyoloji dersleri içerisinde, toplum hekimliginde önemli olan infeksiyöz ve paraziter hastaliklar (özellikle yeni ortaya çikan veya tekrar salgin yapan zoonozlar) ile çevre sagligi konulari da veteriner uygulamalari öncesinde egitim müfredatinda yer almalidir. Mezuniyet sonrasinda ise, koruyucu veteriner hekimlik, çevre sagligi veya halk sagligi alanlarinda uzmanlik derecelerinin alinmasi,

9 kamu sagliginin iyilestirilmesinde farkli is imkanlari yaratarak, bulasici hastaliklarla mücadelede veteriner hekimlere yeni firsatlar sunacaktir Salginiara neden olan hastalik etkenlerinin tespit edilmesi ve tanimlanmasi bu etkenlerle mücadele edilmesi, veteriner hekimligi egitiminin dünya çapinda en uygun ve esit sekilde yapilmasi ile mümkündür. Hayvansal gidalardan kaynaklanan majör bulasici hastaliklarin halk sagligi yönünden tehdit olusturma riskini azaltmak için "Küresel Veteriner Hekimlik Yönetimi"ne ihtiyaç duyulmaktadir. Bu nedenle de, her ülkede veteriner hekimlerin ortak bir egitim müfredatina göre yetistirilmesi ve egitilmesi, en önemli adimdir. Böylelikle, gelecekte lider olabilecek bu uzman veteriner hekimler, küresel düzeyde ilgili konularla mücadele edebilecektir. Bu programin basarili olmasi için gerekli olan temel faktör ise her ülkede veteriner hekimligi uygulamalarina yön verecek o ülkenin kendine özgü küitürel bir yapisi oldugunun bilinmesidir. Böylece 'Gida Güvenligi" gibi ulusal ve bölgesel problemlerle etkili biçimde mücadele edebilecek farkli bilim dallarinin ve enstitülerin isbirliginin önemi daha iyi anlasilacaktir. istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Tip Faküitesi Halk Sagligi Anabilim Dali ögretim üyeleri, Cevizci ve Erginöz" Kamu Sagligina Yönelik Veteriner Halk Sagligi Hizmetleri ve Bu Alandaki Firsatlarin Degerlendirilmesi" isimli makalelerinin sonuç bölümünde; "Günümüzde veteriner halk sagligi bilim da!i, insan sagligini etkileyen her türlü sosyal, tibbi ve ekonomik hizmetlerin planlanmasinda göz önüne alinmali ve uygulanmalidir. Böylece veteriner uzmanlik alanlari, insan sagliginin iyilestirilmesine yardimci olabilir ve Veteriner Halk Saçiligi birimleri bu yolda etkili bir baglanti saglayabilir. Ekonomisi tarima dayali ciikelerde veteriner hizmetlerin sektörler arasi faaliyetlerdeki rolü, halk sagligina yönelik temel saglik hizmetleri programlarina ve çevre sagligina yeni yaklasimlar sunmasi bakimindan önem tasimaktadir. Bu konular uzun zamandir tartisilsa da ne yazik ki somut adimlar atilmasinda geç kalinmistir. Bu alanda Halk Sagligi Laboratuarlar'i ile isbirligi içerisinde, aktif olarak faaliyet gösterecek, Türkiye'nin her bölgesinde sistematik olarak örgütlenmis "Veteriner Halk Sagligi Birimleri"ne ihtiyaç vardir." Denilmektedir. Veteriner halk sagligini ilgilendiren hususlarda verilmesi gereken egitim agirlikli olarak Gida Hijyeni ve Teknolojisi Bölümüne ait müfredat içerisinde olmak üzere, diger birçok anabilim dali tarafindan da veteriner halk sagligina yönelik bilgiler verilmektedir. Bu durum, Faküite egitimi sürecinde Veteriner Halk Sagligi konularinda verilen egitim ve ögretimin bir bütünlük içerisinde ögrenciler tarafindan özümsenmesini engelleyeb ilme kted ir.

10 Yukarida belirtilen açiklamalar isiginda gelecek yillarda ülkemizde olusturulmasi düsünülen halk sagligi ve gida güvenligi hizmetlerinin organizasyonunda görevalacak Veteriner Hekimlerin yetistirilebilmesi için, Veteriner Faküiteleri'nin kurumsal yapilari içerisinde yer almayan Veteriner Halk Sagligi Anabilim Dali' nin kurulmasi zorunluluk arz etmektedir. Veteriner Faküitelerinin Gida Hijyeni ve Teknolojisi Bölümüne bagli olarak kurulacak Halk Sagligi ve Gida Güvenligi i Veteriner Halk Sagligi Anabilim Dali; bu konudaki temel eksikligin giderilmesini saglayacaktir. Bu sebeple, Veteriner Faküitelerinde Halk Sagligi ve Gida Güvenligi i Veteriner Halk Sagligi Anabilim Dali kurulmasinin gerektigine ve konunun ilgili birimlere arz edilmesine karar verilmistir.

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ)

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı 1 SAĞLIK BAKANLIĞINDA ZOONOTİK HASTALIKLAR İLE İLGİLİ YAPILANMA

Detaylı

TEK SAĞLIK TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ. Prof.Dr. Ender YARSAN. Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Rolü Sempozyum

TEK SAĞLIK TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ. Prof.Dr. Ender YARSAN. Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Rolü Sempozyum TEK SAĞLIK TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Rolü Sempozyum Prof.Dr. Ender YARSAN Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi II. Başkanı

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI BAKIŞ AÇISI İLE «TEK SAĞLIK» UYGULAMALARI

SAĞLIK BAKANLIĞI BAKIŞ AÇISI İLE «TEK SAĞLIK» UYGULAMALARI SAĞLIK BAKANLIĞI BAKIŞ AÇISI İLE «TEK SAĞLIK» UYGULAMALARI Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Halk Sağlığı Uygulamalarında Veterinerlik Hizmetlerinin Rolü Sempozyumu Ankara,

Detaylı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ Uzm. Vet. Hekim Tayfun İDE* Uzm. Vet. Hekim A.Sarper BOZKURT* *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 19.03.2013 İlk Yayın. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ eğitim öğretim hizmetlerinin tasarlanması ve geliştirilmesiyle ilgili yöntemi açıklamaktır.

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İÇİNDEKİLER Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı ve Program

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

Veteriner Parazitoloji de Tek Sağlık -Türkiye Perspektifi

Veteriner Parazitoloji de Tek Sağlık -Türkiye Perspektifi Veteriner Parazitoloji de Tek Sağlık -Türkiye Perspektifi Prof. Dr. Sami ŞİMŞEK Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı, Elazığ Tek Tıp/Tek Sağlık? Tek Tıp/Tek Sağlık-One Health

Detaylı

VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL STRATEJİLERİ EYLEM PLANI

VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL STRATEJİLERİ EYLEM PLANI VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ ve HALK SAĞLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI A Veteriner Hekimlik Alanında Antimikrobiyel

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrenciler, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2008 yılında kurulmuş ve 2009

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUŞ AMACI Marmara Aile Hekimliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAR-AHEK- EAU Merkezi) kurulma amacı, Tıp Fakültesi öğrencilerinin,

Detaylı

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU 2017 1. Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri benimseyen, araştırmacı, üretken, yaratıcı, takım çalışmasına yatkın ve mesleki

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA GÜVENİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI KAPSAMINDA İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE YAPILAN ÇALIŞMALAR 2 Gıda Güvenilirliği Gıda

Detaylı

Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel. Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer

Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel. Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer Temsilcileri, Hepinizi saygıyla selamlıyorum, Başbakanlık Sosyal

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuar ortamında inceleyerek

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI TEKNİKERİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI TEKNİKERİ TANIM Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı teknikeri; hayvanların sağlığı, beslenmesi, üretilmesi ve cinslerinin iyileştirilmesi alanında çalışacak teknik bilgiye sahip ara insan gücüdür. A- GÖREVLER - Çalışmalarını

Detaylı

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Dr. Mustafa Bahadır Sucaklı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 12 Kasım 2013 Antalya 1 Akut Sağlık Olaylarına Cevap İnceleme ve risk değerlendirmesi İnceleme

Detaylı

LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK TEKNİKERİ

LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK TEKNİKERİ TANIM Evcil ve çiftlik hayvanlarının sağlıklarının korunması, beslenmesi, yetiştirilmesi ve hayvan ıslah çalışmalarında görev alacak teknik bilgi ve beceriye sahip kişidir. A-GÖREVLER - Veteriner hekim

Detaylı

12. MĐSYON 13. VĐZYON

12. MĐSYON 13. VĐZYON 12. MĐSYON Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi nin misyonu, evrensel ölçütleri kendisine temel alan, beraberinde ulusal değerlere sahip çıkan, çağdaş tıp bilgi birikimine sahip, koruyucu hekimlik ilkelerini

Detaylı

VETERİNERLİK TEMEL ALAN KODU: 64

VETERİNERLİK TEMEL ALAN KODU: 64 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ VETERİNERLİK TEMEL ALAN KODU: 64 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...2 1.1. ISCED

Detaylı

Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu

Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Hastalık ve Sağlık İnsanoğlu varoluşundan bu yana sonsuza dek yaşama isteği ile güdülenmiştir. Söz konusu güdü insanları,

Detaylı

TC. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Bilkent/ANKARA. 26 Temmuz 2006

TC. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Bilkent/ANKARA. 26 Temmuz 2006 TTB Merkez Konseyi YÖK Başkanı sayın Erdoğan Teziç ile 26 temmuz çarşamba günü görüştü. Görüşmede TTB Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi 2006 Raporu sunuldu. Yeni tıp fakülteleri açılması, öğrenci sayıları,

Detaylı

AFETLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ GENEL ETKİLERİ...

AFETLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ GENEL ETKİLERİ... İÇİNDEKİLER 1. Bölüm: AFETLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ GENEL ETKİLERİ... 1 BÜTÜN DOĞAL AFETLERDE ORTAK SAĞLIK SORUNLARI... 3 Toplumsal Tepkiler... 3 Bulaşıcı Hastalıklar... 4 Nüfusun Başka Bir Yere Taşınması...

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuvar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran kişidir. A- GÖREVLER - Canlıları

Detaylı

Mesleki ve Teknik Yükseköğretim ve Meslek Yüksekokullarının Yeniden Düzenlenmesi Çalışmaları

Mesleki ve Teknik Yükseköğretim ve Meslek Yüksekokullarının Yeniden Düzenlenmesi Çalışmaları T.C.Yükseköğretim Kurulu Mesleki ve Teknik Yükseköğretim ve Meslek Yüksekokullarının Yeniden Düzenlenmesi Çalışmaları Prof. Dr. Durmuş Günay YÖK Yürütme Kurulu Üyesi 19 Nisan 2010 TÜSİAD-İstanbul YÜKSEKÖĞRETİM

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 21280 Kampus/DİYARBAKIR Tlf.: 0 (412) 248 80 20 Faks: 0 (412) 248 80 21 e-mail: veteriner@dicle.edu.tr Fotoğraflar: Yrd.

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

MBA MBA. Altın ve Kıymetli Metaller. Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe)

MBA MBA. Altın ve Kıymetli Metaller. Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe) MBA 1 MBA Altın ve Kıymetli Metaller Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe) Neden ŞEHİR? Uluslararası yetkinliğe ve sektör tecrübesine sahip eğitim kadrosu 2 Disiplinel yaklaşım yerine, disiplinler arası

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi İsmail KOYUNCU Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü

Dr. Öğr. Üyesi İsmail KOYUNCU Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü 0 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak hedefimiz, nitelikli akademik kadromuz, güçlü alt yapımız ve standartlar ile uyumlu laboratuvarlarımızla geleceğimizin teminatı olan gençleri en üst nitelik

Detaylı

ZOONOTİK HASTALIKLARDA TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI VE ÖNEMİ KUDUZ ÖRNEĞİ

ZOONOTİK HASTALIKLARDA TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI VE ÖNEMİ KUDUZ ÖRNEĞİ ZOONOTİK HASTALIKLARDA TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI VE ÖNEMİ KUDUZ ÖRNEĞİ Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı T.C. Sağlık Türkiye T.C. Bakanlığı Halk Sağlık Sağlığı Bakanlığı Kurumu Zoonotik

Detaylı

KKTC de EĞİTİM ve ÖĞRENİM. GÖRÜŞLER ve ÖNERİLER

KKTC de EĞİTİM ve ÖĞRENİM. GÖRÜŞLER ve ÖNERİLER KKTC de EĞİTİM ve ÖĞRENİM GÖRÜŞLER ve ÖNERİLER Prof.Dr. Ufuk TANERİ, IOM, HE 2003-03-14 Eğitim-Öğrenim Doğuş anı ndan başlayıp Ömür Boyu süren bir Süreç, yüzyılımız ve gelecek nesiller beklentilerinin

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU DÖNEMİ STRATEJİK PLANI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU DÖNEMİ STRATEJİK PLANI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU 205 209 DÖNEMİ STRATEJİK PLANI ÖNSÖZ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Sağlık Yüksekokulu 205-209 Dönemi Stratejik Planı, 0.2.2003 tarih ve 508 sayılı Kamu Mali

Detaylı

MBA MBA. İslami Finans ve Ekonomi. Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe)

MBA MBA. İslami Finans ve Ekonomi. Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe) MBA 1 MBA İslami Finans ve Ekonomi Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, Türkçe) Neden ŞEHİR? Uluslararası yetkinliğe ve sektör tecrübesine sahip eğitim kadrosu 2 Disiplinel yaklaşım yerine, disiplinler arası

Detaylı

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 22-25 Kasım 2016 ANTALYA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye de Veteriner Tıbbi Ürünlerin Mevcut Durumu,

Detaylı

T.C. SAGLIK BAKANLIGI Temel Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü

T.C. SAGLIK BAKANLIGI Temel Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü SAYI:B100TSH0150008 23.08.2001/14553....VALILIGI (Il Saglik Müdürlügüne) GENELGE 2001/68 Ülkemizde halen faaliyet gösteren veya açilacak olan ayakta teshis ve tedavi yapilan özel saglik kuruluslari ile

Detaylı

ZİRAAT MÜHENDİSİ (HAYVANSAL ÜRETİM)

ZİRAAT MÜHENDİSİ (HAYVANSAL ÜRETİM) TANIM Ekonomik değeri olan hayvanların üretilmesi, ırklarının iyileştirilmesi, bakımı, beslenmesi ve değerlendirilmesi konularında çalışan kişidir. A- GÖREVLER Hayvansal üretim alanında yetişen ziraat

Detaylı

T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI 1. SINIF, 1. YARIYIL 08:30-09:15 HİSTOLOJİ I MEDİKAL BİYOLOJİ ANATOMİ I FİZYOLOJİ I 09:25-10:10 HİSTOLOJİ I MEDİKAL BİYOLOJİ BİLGİSAYAR MEDİKAL KİMYA BİLGİSAYAR MEDİKAL KİMYA ANATOMİ I ANATOMİ I ANATOMİ

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI Diş hekimliği baş, yüz, ağız, çeneler ve dişlerin normal yapısını, görevlerini, hastalıklarını inceleyen ve bu hastalıkların koruyucu, iyileştirici tedavilerini kendine

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARET DOKTORA PROGRAMI Uluslararası Ticaret Doktora Programı, ülkemizde bu alanda doktora düzeyindeki eğitim-öğretim açığını kapatmak üzere açılmış olup, 2014-2015

Detaylı

Gelecek Önerileri. İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Yönelik. Prof. Banu Çakır, MD, MPH, PhD

Gelecek Önerileri. İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Yönelik. Prof. Banu Çakır, MD, MPH, PhD İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Yönelik Gelecek Önerileri Prof. Banu Çakır, MD, MPH, PhD HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı R Salonu, 16 Haziran 2015 Tek sağlık

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ Fakültemiz, 13 Kasım 2010 tarih ve 2010/25 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılan FenEdebiyat Fakültesi yerine kurulan iki fakülteden (Fen Fakültesi ve

Detaylı

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları BÖLÜM III Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve Mesleğin Genel Sorunları Eczacı, ilaç ve hammadde elde etmede, farmasötik madde ve müstahzar yapımında, çeşitli ilaç analizlerinde, ilacın tanınması ve

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI I. SINIF, I. YARIYIL (2018 YILI VE SONRASI)

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI I. SINIF, I. YARIYIL (2018 YILI VE SONRASI) I. SINIF, I. YARIYIL (2018 YILI VE SONRASI) 2018 yılı girişliler bu programa göre derse gireceklerdir. Biyometri Biyometri Genetik A grubu Veteriner Hekimliği Tarihi (Zorunlu) A2 B2 Türk Dili I (11:00-12:00)

Detaylı

BİR YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE HASTANE ENFEKSİYONU MALİYETİ OLGU-KONTROL ÇALIŞMASI

BİR YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE HASTANE ENFEKSİYONU MALİYETİ OLGU-KONTROL ÇALIŞMASI BULAŞICI HASTALIK ANTALYA DA 2015 YILI LEJYONER HASTALIĞI SÜRVEYANSININ ANTALYA DA OTEL ÇALIŞANLARINA VERİLEN LEJYONER HASTALIĞI EĞİTİMLERİNİN AŞILAR VE AŞILAMA HAKKINDA 18 YAŞ ÜZERİ BİREYLERİN BİLGİ,

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ GENEL BİLGİLER 11.07.1992 tarihli ve 21281 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3837 sayılı kanunla Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak

Detaylı

9.ULUSLARARASI SAĞLIKTA KALİTE, AKREDİTASYON VE HASTA GÜVENLİĞİ KONGRESİ SAĞLIK KURUMLARI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE EĞİTİM UYGULAMALARI

9.ULUSLARARASI SAĞLIKTA KALİTE, AKREDİTASYON VE HASTA GÜVENLİĞİ KONGRESİ SAĞLIK KURUMLARI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE EĞİTİM UYGULAMALARI 9.ULUSLARARASI SAĞLIKTA KALİTE, AKREDİTASYON VE HASTA GÜVENLİĞİ KONGRESİ SAĞLIK KURUMLARI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE EĞİTİM UYGULAMALARI Kumral ORALALP-Ayşe SÖNMEZ Ege Üniversitesi Araştırma ve Uygulama

Detaylı

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı. Sayın Milletvekili, konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmaya gayret etmekteyiz.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı. Sayın Milletvekili, konusunda kamuoyunda bilinç oluşturmaya gayret etmekteyiz. Sayın Milletvekili, Otizm spektrum bozukluğu (OSB) yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel bozukluk olup belirli davranış ve öğrenme özellikleri ile kendini göstermektedir. Şu an

Detaylı

PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI

PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI PERSONEL-İNSAN KAYNAKLARI Güssün GÜNEŞ Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı 09-10 Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA 19.6.2014 SUNUM PLANI ÜNİVERSİTE

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI Hacı SAVAŞ-SÜMAE, Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanı Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanlığı enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren bölümlerden birisidir. 2000 yılı başından

Detaylı

İllerde Tek PETSHOP Denetimi (genellenebilir) ORNEK YAZI, Yasa ve Yonetmelik ekleri ile birlikte Son Güncelleme Pazartesi, 19 Eylül :17

İllerde Tek PETSHOP Denetimi (genellenebilir) ORNEK YAZI, Yasa ve Yonetmelik ekleri ile birlikte Son Güncelleme Pazartesi, 19 Eylül :17 Sevgili Arkadaslar, Asagidaki yazi IL MERKEZLERINDE TEK TEK sikayete konu olan petshoplar icin hazirlanmistir. Bu yaziya sikayet edilecek petshopun sikayete konu hususlarina da ilave edebilirsiniz. Eger

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 27 OCAK 2011, MERKEZ KAMPÜS, ÇANKIRI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 27 OCAK 2011, MERKEZ KAMPÜS, ÇANKIRI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 27 OCAK 2011, MERKEZ KAMPÜS, ÇANKIRI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 1976 2011 (35 YIL) Çankırı Ocak 2011 Misyon,

Detaylı

BÖLÜM 1 TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ

BÖLÜM 1 TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ 1.1. ANA HATLARIYLA TARIM VE TARIMSAL GELİŞİM SÜRECİ... 1 1.2. SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞME VE TARIM EKONOMİSİ... 18 1.3. TARIMDAKİ DEĞİŞİMİN ALTINDA YATAN TEMEL NEDENLER...

Detaylı

BOR MESLEK YÜKSEKOKULU

BOR MESLEK YÜKSEKOKULU BOR MESLEK YÜKSEKOKULU Bor MYO MÜDÜR V. Prof.Dr. Sedat SERÇE ÖZET SUNUM ÖZETİ MİSYON VİZYON AKADEMİK YAPI İDARİ YAPI BÖLÜMLER PROGRAMLAR EĞİTİM DİLİ ÖĞRENCİ KABULÜ SAYILAR İKİLİ ANLAŞMALAR AKREDİTASYON

Detaylı

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir.

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. Bunun için de sırasıyla; Kontrol için temel gereksinimlerin temini,

Detaylı

Biyosistem mühendisi bir sistem mühendisidir. Sistem mühendisi, doğa ve

Biyosistem mühendisi bir sistem mühendisidir. Sistem mühendisi, doğa ve Biyosistem Mühendisliği Tarımsal üretimin gerçekleşmesi için sadece toprak, su ve hava gibi etmenlerin bir arada olması yeterli olmamakta, bunlarla beraber bitki ve hayvanlarla olan ortak yapılanma en

Detaylı

5- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER

5- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER 1- SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? Saha epidemiyolojisi; toplumun sağlık düzeyini korumak, geliştirmek ve ortaya çıkan tehditleri belirleyip ortadan kaldırmak için güvenilir bilimsel incelemeler

Detaylı

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM Yüz ölçümü olarak Türkiye nin en büyük ili olan Konya, doğal ve tarihi güzellikleri, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı tarihten gelen köklü geçmişi ile büyümesini sağlıklı bir şekilde

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERS TANITIM FORMU Dersin Kodu / Adı : Bölüm / Anabilim Dalı : 100598 ATLARDA GEBELİK SÜRECİ ALANDIŞI DERS BÖLÜMÜ (VETERİNER) Öğretim Dili : Türkçe Yarıyılı

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI I. SINIF, I. YARIYIL (2013 YILI VE SONRASI)

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI I. SINIF, I. YARIYIL (2013 YILI VE SONRASI) I. SINIF, I. YARIYIL (2013 YILI VE SONRASI) Medikal Fizik Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Biyometri Beden Eğitim I (10:00-10:50) Medikal Fizik Türk Dili I (11:00) Biyometri Veteriner Hekimliği

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı MEVZUAT 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kuluçkahane ve Damızlık

Detaylı

TEMĠZLĠK ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ

TEMĠZLĠK ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ Görev ve Yetki Tanımları TEMĠZLĠK ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ Temizlik İşleri Müdürlüğü ilçenin temizlik ve ilaçlama işlerini yapmak, köpek barınağının bakımı ve düzenlenmesini gerçekleştirmek; belediyenin ulaşım

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

T.C. MILLi EGITIM BAKANLIGI Temel Egitim Genel Müdürlügü GENELGE 2014/21

T.C. MILLi EGITIM BAKANLIGI Temel Egitim Genel Müdürlügü GENELGE 2014/21 - ---- T.C. MILLi EGITIM BAKANLIGI Temel Egitim Genel Müdürlügü Sayi: 10230228/235/4145933 Konu: YabancilaraYönelik Egitim -Ögretim Hizmetleri 23/09/2014 GENELGE 2014/21 Ilgi: a) 222 sayili Ilkögretim

Detaylı

HÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

HÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Akademik Kurul Toplantısı M Salonu HÜTF Halk Sağlığı HÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI PROF. DR. KERİM HAKAN ALTINTAŞ 28.03.2017 Akademik Personel Sayıları 10 profesör (Biri 13b/4

Detaylı

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU FAKÜLTE/BÖLÜM ADI: STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU Stj. Amaç No Hedef No Faaliyet No Performans no Stratejik Amaç / Hedef / Faaliyet Tanımı 2008 mevcut durum 2009 2010 2011 2012 2013 Faaliyet

Detaylı

BOR MESLEK YÜKSEKOKULU

BOR MESLEK YÜKSEKOKULU BOR MESLEK YÜKSEKOKULU Bor MYO MÜDÜR V. Prof.Dr. Sedat SERÇE ÖZET SUNUM ÖZETİ MİSYON VİZYON AKADEMİK YAPI İDARİ YAPI BÖLÜMLER PROGRAMLAR EĞİTİM DİLİ ÖĞRENCİ KABULÜ SAYILAR İKİLİ ANLAŞMALAR AKREDİTASYON

Detaylı

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

MATBAA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, matbaa meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Matbaa meslek alanı ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM DERSLERİ

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM DERSLERİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM DERSLERİ 1. SINIF I. YARIYIL Adı Teorik Pratik Kredi AKTS TÜD101 Türk Dili I 2-2 1 AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2-2 1 YAD101 İngilizce

Detaylı

GOÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ

GOÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ GOÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAKKIMIZDA Coğrafya multidisipliner bir bilim olarak insan ile doğa arasındaki etkileşimi inceleyen bir bilim dalıdır. Hem Türkiye hem de dünya

Detaylı

ERCIYES ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI HAKAN ÇETINSAYA IYI KLINIK UYGULAMA MERKEZI (IKU) YÖNERGESI

ERCIYES ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI HAKAN ÇETINSAYA IYI KLINIK UYGULAMA MERKEZI (IKU) YÖNERGESI ERCIYES ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI HAKAN ÇETINSAYA IYI KLINIK UYGULAMA MERKEZI (IKU) YÖNERGESI BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak AMAÇ: Madde 1. IKU nun temel amaci ilaçla ilgili temel ve uygulamali

Detaylı

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013 SWOT Analizi Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 SWOT Strengths Weaknesses Opportunities Threats İşletmenin güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi, stratejinin bu unsurlar arasında

Detaylı

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri benimseyen, araştırmacı, üretken, yaratıcı, takım çalışmasına

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ. SAĞLIK HİZMETLERİ VE SAĞLIK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ. SAĞLIK HİZMETLERİ VE SAĞLIK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİ VE SAĞLIK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN Sağlık pek çok değişkenden etkilenir. Bunlar: Fiziki çevre (iklim, beslenme, konut koşulları, çalışma koşulları,

Detaylı

ORTACA MESLEK YÜKSEKOKULU

ORTACA MESLEK YÜKSEKOKULU ORTACA MESLEK YÜKSEKOKULU MY YOGA STUDIO OTEL, LOKANTA VE IKRAM HIZMETLERI BÖLÜMÜ ADAY ÖGRENCI BROSÜRÜ Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu,Dalyan Yolu Üzeri 48600 Ortaca/ MUGLA Tel:

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU STRATEJİK PLAN ( )

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU STRATEJİK PLAN ( ) T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU STRATEJİK PLAN (2017 2021) HAZİRAN - 2017 1 İÇİNDEKİLER Sayfa No 1. GENEL BİLGİLER...3 1.1. Tarihçe...3 1.2. Organizasyon Şeması...3 1.3. Fiziki Durum...3

Detaylı

ÇALIŞMA GRUBU II Mühendislik programlarında Çekirdek Müfredat (Yeterlilik Temelli Eğitim Planı oluşturulması)

ÇALIŞMA GRUBU II Mühendislik programlarında Çekirdek Müfredat (Yeterlilik Temelli Eğitim Planı oluşturulması) ÇALIŞMA GRUBU II Mühendislik programlarında Çekirdek Müfredat (Yeterlilik Temelli Eğitim Planı oluşturulması) 28 Mart 2017 33. MDK Toplantısı, ANKARA ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMINDAN (ÇEP) NE ANLAŞILMAKTADIR?

Detaylı

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI FAALİYET RAPORU

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI FAALİYET RAPORU ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI FAALİYET RAPORU HAKKARİ ŞUBAT 2014 İÇİNDEKİLER BİRİM YÖNETİCİSİNİN SUNUŞU.... 1 I- GENEL BİLGİLER...... 2 A. MİSYON VE VİZYON..... 2 B. YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR..

Detaylı

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER ve YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDEKİ GELİŞMELER

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER ve YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDEKİ GELİŞMELER ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER ve YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDEKİ GELİŞMELER INTERNATIONAL STUDENTS AND DEVOLOPMENTS IN TEACHING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE MEHMET YALÇIN YILMAZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

TİRE II. SÜT SEMPOZYUMU 5 Aralık 2013, Tire MESLEKİ EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

TİRE II. SÜT SEMPOZYUMU 5 Aralık 2013, Tire MESLEKİ EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ TİRE II. SÜT SEMPOZYUMU 5 Aralık 2013, Tire MESLEKİ EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ Prof.Dr.İbrahim AK Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO Müdürü SÜTAŞ Eğitim Koordinatörü TÜRKİYE DE SÜTÇÜLÜK EĞİTİMİ

Detaylı

SAĞLIK ALANI KURS PROGRAMI

SAĞLIK ALANI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI GIDA VE SU SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR İÇİN HİJYEN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü Bölümümüz, gıda maddelerinin işlenmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi, kalite kontrolü, muhafazası ve pazara sunulmasına yönelik bilgi ve beceriye sahip

Detaylı

T.C. MILLi EGITIM BAKANLIGI. Ortaögretim Genel Midilriap. ... "i\i.ii.i(j~~ (Il Milli ~gitim Müdürlügü)

T.C. MILLi EGITIM BAKANLIGI. Ortaögretim Genel Midilriap. ... i\i.ii.i(j~~ (Il Milli ~gitim Müdürlügü) T.C. MILLi EGITIM BAKANLIGI Ortaögretim Genel Midilriap Sayi Konu: : B.08.0.OGM.O.09.01.04 Haftalik Ders Çizelgeleri Ili Ilgili Tereddüt Edilen Hususular 25.09.2006* 12575... "i\i.ii.i(j~~ (Il Milli ~gitim

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI EĞİTİM REHBERİ T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU e-posta subyo@aku.edu.tr

Detaylı

Üniversite ve Sanayi İkili İşbirliği Projesi

Üniversite ve Sanayi İkili İşbirliği Projesi Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. Orma Orman Mahsulleri İntegre Sanayi ve Ticaret A.Ş. Süleyman Demirel Üniversitesi, Üniversite ve Sanayi İkili İşbirliği Projesi 2016-2017, 2017-2018,

Detaylı

AKTÜEL VETERİNER HEKİMLER EYLEMDE! Cilt: 79 Sayı: 2 Yıl: 2008

AKTÜEL VETERİNER HEKİMLER EYLEMDE! Cilt: 79 Sayı: 2 Yıl: 2008 AKTÜEL VETERİNER HEKİMLER EYLEMDE! Veteriner hekimler ağır eğitim ve çalışma şartlarına rağmen, emsal meslek mensuplarına göre özlük hakları yönünden en mağdur edilen meslek grubu olmuşlardır. Bu durum

Detaylı

FASIL 12 GIDA GÜVENLİĞİ, VETERİNERLİK VE BİTKİ SAĞLIĞI

FASIL 12 GIDA GÜVENLİĞİ, VETERİNERLİK VE BİTKİ SAĞLIĞI FASIL 12 GIDA GÜVENLİĞİ, VETERİNERLİK VE BİTKİ SAĞLIĞI Öncelik 12.1 Gıda, yem ve veterinerlik konularında AB gereklilikleriyle uyumlu ve AB müktesebatının tam olarak aktarılmasına olanak sağlayacak bir

Detaylı

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 ( I ) Bu Yönetmeliğin amacı: Altınbaş Üniversitesi

Detaylı

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; İstanbul

Detaylı

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN TANIM Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve (zoonozlarla) hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele, hayvan

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJE UYGULAMALARI

DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJE UYGULAMALARI DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJE UYGULAMALARI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. AMAÇLARIMIZ 3. FAALİYETLERİMİZ 4. 2017 HEDEFLERİMİZ 5. GÜÇLÜKLERİMİZ Üniversitesi nde Yenilenebilir Enerji Proje Uygulamaları

Detaylı

Kentsel Dönüsüm kavramini yeniden ele alirken birtakim tespitleri dogru yapmakta yarar bulunmaktadir.

Kentsel Dönüsüm kavramini yeniden ele alirken birtakim tespitleri dogru yapmakta yarar bulunmaktadir. ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜSÜM A.Faruk GÖKSU Kentsel Proje Gelistirme A.S farukgoksu@gmail.com www.kentselyenileme.org Giris Geçtigimiz yüzyilin son çeyregine damgasin vuran Toplu Konut yada Yeni

Detaylı

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM Hayvanların anatomik ve fizyolojik özelliklerini inceleyen ve onları özelliklerine göre sınıflandıran, çeşitli etmenlerin hayvanlar üzerindeki etkisini araştıran kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ,

Detaylı

İKTİSAT BÖLÜMÜ Selçuk Üniversitesi İktisat bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde 1987 yılında normal öğretim olarak eğitim öğretime başlamıştır. 1992 yılında ise bölüm ikinci öğretim

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 46

ÖĞRENME FAALİYETİ 46 ÖĞRENME FAALİYETİ 46 SU ÜRÜNLERİ ALANI AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile su ürünleri alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Alan içerisinde; ekonomik değeri olan tüm

Detaylı

UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ

UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK Üniversite-İş Dünyası İşbirliği ile; Nitelikli Elemanlar yetiştirmek, Üniversite imkanlarını paylaşmak, Sanayinin imkanlarını

Detaylı

T.C. Düzce Belediye Başkanlığı VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. Düzce Belediye Başkanlığı VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. Düzce Belediye Başkanlığı VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1)Bu Yönetmeliğin amacı Veteriner İşleri Müdürlüğü nün

Detaylı

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ CENAZE HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ CENAZE HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ CENAZE HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı