STRUCTURAL CHANGE AND PRODUCTIVITY IN THE SERVICE SECTOR OF TURKEY TÜRKİYE HİZMET SEKTÖRÜNDE YAPISAL DEĞİŞİM VE ÜRETKENLİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "STRUCTURAL CHANGE AND PRODUCTIVITY IN THE SERVICE SECTOR OF TURKEY TÜRKİYE HİZMET SEKTÖRÜNDE YAPISAL DEĞİŞİM VE ÜRETKENLİK"

Transkript

1 STRUCTURAL CHANGE AND PRODUCTIVITY IN THE SERVICE SECTOR OF TURKEY Zühal Yursızoğlu 1 Cumhuriye Universiy, Turkey. yursiz@gmail.com Yılmaz Kılıçaslan, Anadolu Universiy, Turkey. ykilicaslan@anadolu.edu.r Absarc In his sudy, he srucural change in Turkish service secor is sudied, and he effec of his srucural change on he produciviy of labour in he service secor is provided. In he sudy, using srucural decomposiion analysis, he sources of he increase in he produciviy of service secor have been aemped o be idenified. In he analysis, obained from TUIK and covering he years , indusry and service saisics a he level NACE.Rev.2 are exploied. The analysis is carried ou o cover he years , and Among he hree periods ha are examined, he effec of srucural change on oal labour produciviy is calculaed o be posiive for he periods of and The inra- secor effec is calculaed o be negaive and very high for all hree periods. Turkish service secor s produciviy growh has no been able o benefi from he srucural changes in he economy sufficienly. In all subsecors ha have a negaive impac on he service secor s produciviy, he labour needs o be redisribued. Key words: Service secor, srucural change, produciviy, Turkey. JEL Codes: D24, L60, L80 TÜRKİYE HİZMET SEKTÖRÜNDE YAPISAL DEĞİŞİM VE ÜRETKENLİK Zühal Yursızoğlu 2 Spor Yöneiciliği Bölümü, Cumhuriye Üniversiesi, Türkiye. yursiz@gmail.com Yılmaz Kılıçaslan, İkisa Bölümü, Anadolu Üniversiesi, Türkiye. ykilicaslan@anadolu.edu.r Öz Bu çalışmada, Türkiye hizme seköründe, yapısal değişim araşırılmış ve yapısal değişimin, hizme sekörü emek ürekenliğine ekisi oraya konulmuşur. Çalışmada, yapısal ayrışırma analizi kullanılarak, hizme sekörü ürekenliği arışının kaynakları, belirlenmeye çalışılmışır. Analizde, TÜİK en elde edilen yıllarını kapsayan NACE Rev.2 düzeyinde sanayi ve hizme isaisiklerinden yararlanılmışır. Analiz, , ve yıllarını kapsayacak şekilde yapılmışır. İncelenen üç dönem içinde Yapısal değişimin hizme sekörü oplam emek ürekenliğine ekisi ve döneminde poziif hesaplanmışır. Sekör içi eki her üç dönemde de negaif ve çok yüksek hesaplanmışır. Türkiye hizme sekörü ürekenlik büyümesi ekonomideki yapısal değişimlerden yeerince faydalanmamışır. Hizme sekörü ürekenliğine negaif ekisi olan üm al sekörlerde, emeğin yeniden dağılımına ihiyaç vardır. Anahar Kelimler: Hizme sekörü, yapısal değişim, ürekenlik, Türkiye. JEL Kodu: D24, L60, L80 1 Deparmen of Spors Managemen College of Physical Educaion And Spors, Cumhuriye Universiy, 26470, Sivas, Turkey. Phone: yursiz@gmail.com 2 Spor Yöneiciliği Bölümü, Beden Eğiimi ve Spor Yüksekokulu, Cumhuriye Üniversiesi, 26470, Sivas, Türkiye. Tel: e-poa: yursiz@gmail.com *Bu çalışma, Zühal Yursızoğlu nun Anadolu Üniversiesi, İkisa Anabilim Dalında yapığı dokora ezinin bir parçasıdır.

2 1.GİRİŞ Bir ekonominin herhangi bir seköründe oraya çıkan ürekenlik arışı, diğer sekörleri de harekee geçirebilmeke ve diğer sekörlerde de ürekenlik arışına neden olabilmekedir. Milli ekonomiler için önemli bir konuma gelen hizme sekörünün ürekenliği, diğer sekörlerdeki ürekenliği de ekilemekedir. Bu yüzden ülke ekonomilerinin hizme sekörleri arasındaki ürekenlik farkları, milli ekonomilerin ürekenlik farklarını ekileyen önemli fakörlerden biri haline gelmişir. Bu çalışmada Türkiye hizme seköründe yapısal değişimin, hizme sekörü emek ürekenliğine ekileri araşırılmış ve yapısal ayrışırma analizi (YAA) olarak bilinen yönem kullanılmışır. YAA analizinde yapısal değişim, hizme sekörünün kendi al sekörleri arasında oraya çıkan fakör kaymaları yani isihdam paylarının değişimi olarak anımlanmakadır. Bu analiz ürekenlik anımlarına dayanılarak oraya konulan büyüme muhasebesi formüllerini kullanarak sekör-içi ve sekörler-arası yapısal değişimin ürekenlik arışı üzerine ekisini inceler ve emek ürekenliğindeki arışın nedenlerini oraya çıkarır. Bu çalışmada Türkiye hizme seköründe yapısal ayrışırma analizi kullanılarak, hizme sekörü ürekenliği arışının kaynakları, belirlenmeye çalışılmışır. Türkiye hizme sekörü için yapılan yapısal ayrışırma analizinde, TÜİK en elde edilen yıllarını kapsayan NACE Rev.2 düzeyindeki yıllık sanayi ve hizme isaisiklerinden yararlanılmışır. Ayrışırma analizi , ve yıllarını kapsayacak şekilde, üç ayrı dönem için ayrı ayrı hesaplanmışır. 2. ÜRETKENLİK ve ÜRETKENLİK ÖLÇÜMÜ Ürekenlik kavramı, mal ve hizmein üreimi sürecinde oraya çıkan çıkı ile bu çıkıyı yaraırken kullanılan girdiler arasındaki ilişkidir (Prokopenko, 2005: 19). Ürekenlik aynı zamanda, üreim odaklı bir kavramdır ve ekenlik, randıman, yenilik, çalışmaların kaliesi gibi anlamları da içinde barındırır (Baş ve Arar, 1990: 36). Devle Planlama Teşkilaı nın (DPT) anımına göre ise mevcu olan kaynaklarla en fazla üreimi gerçekleşirme çabasıdır. Aynı zamanda, ekonomide kullanılan girdiler ve elde edilen çıkılar arasındaki ilişkidir (DPT, 2000a: 3). Lawlor, ürekenliği çıkının girdiye oranı şeklinde arif ederken, kaynakların en ekili şekilde kullanımına dikka çekmişir (Lawlor, 1985: 290). Sadler ise ürekenliği, bir ekonomide üreim süreci gerçekleşirken fiziksel olarak ölçülen girdilerin, kaynak başına mal ve hizme çıkısına oranlanması şeklinde arif emiş, ürekenliğin ek bir ürün, ek bir işleme, endüsri veya ulusal ekonomi düzeyinde de ölçülebileceğini belirmişir (Sadler, 1982: 11).

3 Tüm bu anımlamalarda ürekenlik, üreim sürecine sokulan üreim fakörleri (girdiler) ile bu sürecin sonunda elde edilen ürünler (çıkılar) arasındaki ilişkiyi ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmakadır. En genel haliyle ürekenlik üreilen mal ve hizme mikarı ile bu mal ve hizme mikarının üreilmesinde kullanılan girdi veya girdiler arasındaki orandır. Bu oran çıkı/girdi olarak formüle edilmekedir. Ürekenlik ölçümleri; kısmi ürekenlik, çoklu fakör ürekenliği ve oplam fakör ürekenliği olarak üç şekilde hesaplanabilmekedir. Ölçümde sadece bir girdi kullanılmışsa kısmi ürekenlik, birden fazla girdi kullanılmışsa çoklu fakör ürekenliği, büün girdiler işlemlere dahil edilmişse oplam ürekenliken bahsedilir (Ar, 2006: 26). Kısmi ürekenlike üreim faaliyei sonucu oraya çıkan çıkı, üreimde kullanılan girdilerden herhangi birine oranlanır ve üreim sürecindeki üm girdilerin payı, çıkı hesabına yansır. Bu nedenle kısmi ürekenlik anlamlı bir değerdir. Faka kısmi ürekenliği, belirli bir üreim sürecinde oraya çıkan ürekenliğin ölçüsü olarak değerlendirmek doğru olmaz (Taymaz ve diğ., 2008: 20). Aynı zamanda kısmi ürekenlik ölçüleri diğer fakörlerdeki değişimlerden aşırı ekilenir. Bu nedenle lieraürde kısmi fakör ürekenliği yerine, oplam fakör verimliliği ercih edilmekedir (Tuncer ve Özuğurlu, 2004: 11). Toplam fakör verimliliğinde, üreim süreci sonunda elde edilen çıkı, üreimde kullanılan büün girdilere oranlanır. Üreimde kullanılan emek ve sermaye faköründeki değişmeler çıkıya yansır. Üreim fakörlerinin (emeğin ve sermayenin) mikarındaki değişime bağlı olmayan, eknolojik gelişmeden kaynaklanan üreimdeki arışa solow arığı yani oplam fakör verimliliği denilmekedir. Toplam fakör verimliliği üreim fakörlerinin arışı dışında meydana gelen, ancak eknolojik gelişmeyle açıklanabilen ürekenlik arışıdır ve arık bir değerdir (Vergil ve Abasız, 2008: 164). Aynı zamanda çıkı ve girdiye göre, en çok kullanılan ürekenlik ölçülerinden biri, emek ürekenliğidir. Bu ölçüe girdi, çalışılan saa veya çalışan sayısıdır. Çıkı olarak reel kama değer esas alınır. Emek ürekenliğinde, diğer ürekenlik ölçümlerine göre daha az veri kullanılır ve hesaplamalar daha kolay yapılır. Bu nedenle araşırmalarda sıklıkla ercih edilen bir yönemdir (Tuncer ve Özuğurlu, 2004: 12). Görüldüğü üzere genel olarak çıkının girdiye oranı olarak anımlanan ürekenlik, kullanılan farklı hesaplama yönemlerine ve hesaplamalarda kullanılan girdi çıkı anımlamalarına göre farklılaşmakadır. Her nasıl anımlanırsa anımlansın ürekenlik ülkelerin uluslararası rekabe gücünün ve mikro düzeyde işlemelerin rekabe güçlerinin önemli belirleyicisi konumundadır.

4 3.TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNE YAPILAN ÜRETKENLİK ÇALIŞMALARI Türkiye de, makro düzeyde ürekenlik çalışmaları sayıca azdır. Faka sekör düzeyinde ve firma düzeyinde (özellikle imala sanayi için) yapılmış pek çok çalışma vardır. Krueger ve Tuncer (1982), imala sanayi seköründe oplam fakör verimliliği arışını, hem özel sekör hem de kamu işlemeleri için hesaplamışır. Sonuça dönemi ve döneminde kamu da oplam fakör ürekenliği arış hızının, oldukça yavaş olduğunu oraya koymuşlardır. Zaim ve Taşkın (1997), imala sanayinde 1991 yılında oplam fakör verimliliğinin büyümeye kakısını %27,3 olarak hesaplamışlardır. Al sekör bazında en yüksek kakıyı %54 ile makine ve donanım üreen sekörler sağlamışır. Ayrıca döneminde, oplam fakör verimliliği arışında kamu sekörünün köü bir performans sergilediğini söylemişlerdir. Taymaz ve Saaçi (1997), Türkiye imala sanayinde üç al sekör verilerini kullanarak döneminde bu sekörlerdeki eknik değişimin büyüklüğü ve yönünü araşırmışlardır. Taymaz ve Saaçi çalışmalarında sokasik üreim sınırı fonksiyonu yönemini kullanılmışlardır. Sonuç olarak eksil, çimeno ve moorlu araçlar al seköründe, firmalar arası ilişkilerin, eknik ekinliği poziif yönlü ekilediğini bulmuşlardır. Ayrıca firma düzeyinde eknolojinin ve firmaların hukuki durumlarının eknik ekinlik açısından önemli olduğunu vurgulamışlardır. Filizekin (2001), imala sanayinde büyüme muhasebesi meodunu kullanarak Türkiye ekonomisinin dışa açılım döneminde reel büyüme arışlarının emel kaynağının ürekenlik arışı olduğunu söylemişir. Saygılı, Cihan ve Yuroğlu (2001), dönemi için Türkiye ve OECD ülkelerinde makroekonomik düzeyde ürekenliği ölçüp karşılaşırmalar yapmışlardır. Saygılı vd., kişi başına çıkı düzeyindeki arışın, oplam ürekenlikeki arışla doğru oranılı olduğunu bulmuşlar ve Türkiye nin bu arışa kakısını %14 olarak hesaplamışlardır. Bu çalışmada, OECD ülkelerinin büyük bir bölümünde, ekonomik büyümenin, oplam fakör verimliliği arışından çok fazla ekilendiğini ve Türkiye de sermaye birikiminin ekonomik büyümeye %70 gibi çok büyük bir oranda kakı sağladığını söylemişlerdir. Delikaş (2002), imala sanayide eknik ekinlik düzeyini hesaplamışır. Delikaş, eknik ekinlik düzeyi en yüksek olan sekörün %93,7 ile kâğı ve kâğı ürünleri sanayi sekörü olduğunu söylemişir. Çalışmada, oplam fakör verimliliği değişim endeksine göre, meal eşya ve orman ürünleri sekörü, eknolojik ilerlemenin en yüksek görüldüğü sekör olarak bulunmuşur.

5 Akdede (2003), imala sanayindeki al-sekörlerde, dönemi için oplam fakör verimliliğinin büyümeye kakısını araşırmışır. Çalışmanın sonucunda ürekenliğin büyümeye kakısı yaklaşık %50 olarak hesaplanmışır. Aynı çalışmada ekonomik serbesleşmenin ürekenlik üzerine ekileri incelenmiş ve ekonominin genelindeki serbesleşme ve oplam fakör verimliliği arasında çok güçlü bir ilişki olduğu oraya konulmuşur. Tuncer ve Özuğurlu (2004), dönemi için büyümenin kaynaklarını bulmaya çalışmışlardır. Tuncer ve Özuğurlu, emek fakörünün büyümeye olan kakısını sadece alyapı ve hizme seköründe anlamlı bulmuşlar, sermayenin ise ürekenlik arışına kakısını üm sekörlerde yüksek bulmuşlardır. Aluğ ve Filizekin (2006), imala sanayi al sekörlerinde yılları için ürekenliğin gelişiminde oplam fakör ürekenliği ve kısmi fakör ürekenliğini hesaplamışlardır. Aluğ ve Filizekin, üreim fakörlerinde oraya çıkan reel arışın ve sermaye derinleşmesinin kama değeri arırdığını, bu arışa oplam verimliliğin kakısının ise negaif olduğunu söylemişlerdir. Al dönemler bazında ise oplam fakör verimliliğinin kama değerdeki arışa bazı dönemler için poziif (örneğin yılları) kakısı olduğunu belirmişlerdir. Saygılı ve Cihan (2008), dönemini kapsayan çalışmalarında, öncelikle Türkiye ekonomisi için milli gelirin oplam fakör verimliliğini hesaplamış, 2000 yılı sonrası için büyüme analizleri yapmışlardır. Saygılı ve Cihan, yaırım ve sermaye soku değişkenleri ile elde edilen sermaye birikiminin ekonominin büyümesine kakıları olduğunu söylemişlerdir. Taymaz, Voyvoda ve Yılmaz (2008), dönemi için Türkiye imala sanayinde ürekenliğin dinamikleri üzerine yapıkları çalışmada, firma düzeyinde esneklikler, ölçeğe göre geiri, eknolojik değişme hızı, bu değişimin yönü ve eknik ekinlik düzeyini hesaplamış, ürekenlik arışını belirleyen ekenleri analiz emişlerdir. Taymaz vd., döneminde hem sekör düzeyinde hem de firma düzeyinde, yapısal dönüşümün ürekenlik arışına ekisinin çok sınırlı olduğunu, döneminde ise yapısal değişimin, ürekenlik arışına kısmen kakıda bulunduğunu sonraki yıllarda bu kakının önemsiz olduğunu bulmuşlardır. Vergil ve Abasız (2008), dönemi için yapıkları çalışmada yıllık verileri kullanılarak Türkiye için ürekenlik arışının büyümeye ekisini araşırmışlar ve varyans ayrışırması kullanarak ahminlerde bulunmuşlardır. Vergil ve Abasız, oplam fakör verimliliğinin büyüme üzerinde poziif yönde ekili olduğu sonucuna ulaşılmışlardır.

6 Ekonomik büyümenin oralama %30 luk bir bölümünün ürekenlik arışlarından kaynaklandığını söylemişlerdir. Alıok ve Tuncer (2013), çalışmalarında döneminde Türkiye imala sanayinde yapısal değişimin, emek ürekenlik arışlarına kakısını incelemişlerdir. Yazarlar çalışmada klasik pay kayması analizini kullanmışlardır. İhracaa dayalı sanayileşme sraejilerinin uygulandığı ve dönemlerinde yapısal değişimin ürekenlik arışlarını açıklamada önemli bir eken olmadığını söylemişlerdir. Aynı zamanda döneminde yapısal değişimin ürekenlik arışlarını olumsuz ekilediğini bulmuşlardır. Sadece dönemi için yapısal değişimin emek ürekenliği arışlarının yalnızca %3 ünü açıkladığını bulmuşlardır. Türkiye de hem akademik birimlerin, hem Devle İsaisik Kurumu, hem de Milli Prodükivie Merkezinin ve diğer kurumların ürekenlik üzerine, her yıl onlarca çalışması çıkmakadır. Faka görüldüğü üzere çalışmaların büyük bir bölümü Türkiye imala sanayinde ürekenlik gösergeleri üzerine yoğunlaşmışır. Bildiğimiz kadarıyla hizme seköründe ürekenlikle ilgili özgün bir çalışma yapılmamışır. 4. HİZMET SEKTÖRÜNDE ÜRETKENLİK ÖLÇÜMÜ Ürekenlik ölçümü imala, arım, inşaa ve sanayi seköründe kolaylıkla yapılabilmekedir. Çünkü bu sekörlerde girdiler ve çıkılar ne olarak anımlanmaka ve sayısal olarak ne ifade edilebilmekedir. Hizme seköründe ise ürekenlik oranlamasında kullanılan çıkı değerini, ne olarak anımlamak zordur. Çünkü hizme seköründe müşerinin duygusal amini, sayısal çıkı değerinden ayrı uulamaz. Bu durum hizme seköründe ürekenlik ölçümünü zor kılmakadır. Ulusal ürekenlik merkezleri hizme seköründe makro düzeyde ürekenlik ölçümü yaparken, işgücü verimliliği üzerinde durmuşlardır. Çünkü hizme seköründe işgücü girdisinin ölçümü diğer girdilere göre oldukça neir. Ölçümler yapılırken çalışan kişi başına kama değer ya da çalışılan saa başına kama değer oranları kullanılmakadır (Balkan, 2010: 44). Hizme seköründe ürekenliği belirleyen üç emel fakör vardır. Bunlar; hizmei üreen emeğin nielik düzeyi, hizme üreiminde harcanan zaman ve hizme üreiminde kullanılan eknolojidir. Hizme seköründe üreilen hizmein kaliesi önemli bir fakör olduğundan harcanan emek-zaman krieri büyük oranda önemini yiirir (MPM, 2007: 23). Hizme seköründe, sunulan hizmein kendisi bimiş bir üründür ve müşeriyle yüz yüze ilişki kaçınılmazdır. Bu nedenle, diğer sekörlerde ürekenliği arırmak için üm önlemler alınabilirken, hizme seköründe müşeri memnuniyeini sağlamak adına ürekenliken ödün

7 verilebilir. Hizme seköründe girdi ve çıkılarda değişkenlik fazladır. Bu durum ürekenliğin ölçülmesini zorlaşırır. Hizme seköründe alepeki kayma ve değişiklikler nedeniyle ürekenlik ölçümünde de büyük değişiklikler oraya çıkabilmekedir (Bola, 2010: 55). Hizme seköründe, belirli oran ya da sayıda bir girdi veya çıkı ayini yapmak zordur. Birim başına düşen hizme mikarının da bulunması zordur. Hizme sekörü üreiminde, ıpkı malların üreiminde olduğu gibi emeğin nieliği ve düzeyi, ürekenliği büyük ölçüde ekilemekedir. Göreceli olarak düşük nielik düzeyine sahip bir işgücü ile yapılacak hizme üreimi, doğal olarak daha nielikli işgücünün üreeceği hizmee göre daha düşük verim ve kaliede olacakır (MPM, 2007: 23). Hizme seköründe oraya çıkan üm bu ölçme sorunları ve seköre ai yeerli verilerin olmaması nedeniyle ürekenlik ölçümünde kısmi ürekenlik ölçüleri kullanılır. Bu çalışmada hizme sekörü ürekenliğini ölçerken çıkı olarak hizme sekörü kama değerleri, girdi olarak ise işgücü sayısı kullanarak, emek ürekenliği ölçüldü ve yapısal değişimin, hizme sekörü emek ürekenliğine ekileri oraya konulmaya çalışıldı. 5. ÇALIŞMADA KULLANILAN YÖNTEM: YAPISAL AYRIŞTIRMA ANALİZİ (YAA) Yapısal ayrışırma analizinde, ürekenlik büyümesinin kaynağı olan iki önemli eki vardır. Bunlar, sekörün kendi içindeki ürekenlik arışından kaynaklanan eki, diğeri ürekenliği yüksek/düşük sekörlerin oplam hizme sekörü içinde isihdam paylarının armasından/azalmasından dolayı oraya çıkan ekidir. Sekörlerin kendi içinde oraya çıkan ürekenlik değişimine, sekör-içi eki (wihin-effec) denir. Bu eki oplam ürekenlike meydana gelen değişimin ne kadarının sekörün kendi içindeki ürekenlik arışından kaynaklandığını göserir. Bu eki, emeğin yeniden dağılımı olmasa bile oraya çıkan emek ürekenliğidir. Sekörlerin isihdam payının değişmesiyle oraya çıkan ürekenlik değişimine ise bileşim ekisi (beween-effec), ya da yapısal değişim ekisi denir (Üngör, 2011: 3). Yapısal ayrışırma analizimizde, sekörlerin anımlanmasında Avrupa Topluluğun Ekonomik Faaliyelerin İsaisiki Sınıflandırması (TÜİK in esas aldığı sınıflandırma) NACE Rev. 2. kullanılmış, analiz , ve yılları için üç ayrı dönem olarak hesaplanmışır. Sekör payları işgücü sayısı ile ölçülmüşür. Ayrışırma analizinde hizme sekörü emek ürekenliğinin kaynakları şöyle hesaplanmışır: Q, dönemindeki oplam kama değer, E ise dönemindeki isihdamdır. Buna

8 göre zamanındaki emek ürekenliğini, EV, şöyle yazabiliriz (Taymaz ve Kılıçaslan, 2006: 18): EV Burada; s i, = Q = E E i, E = i i Q E i, i, = s i, Q * E i, i, ; i sekörünün, zamanda, oplam hizme sekörü isihdamı içerisindeki, sekörel isihdam payıdır. Dönemler arası emek ürekenliğinde oraya çıkan değişim şöyle yazılabilir: (1) n n 1 = ( EVi, EVi, 1 )* si + i= 1 i= 1 EV EV ( s s )* EV i, i, 1 i (2) Burada s i, i sekörünün oplam hizme sekörü içerisindeki payının iki yıllık oralamasıdır. EVi ise yine i sekörünün iki yıllık ürekenlik oralamasıdır. İki dönem arasında oraya çıkan ürekenlik değişimini (2 nolu eşiliği) büyüme oranına yansıacak şekilde yazarsak; EV EV EV 1 1 = n i= 1 ( EV i, EV EV i, 1 i, 1 )* s i + n i= 1 ( s i, s EV i, 1 1 )* EV Üç numaralı denklemin sağ arafındaki ilk erim, her bir sekörün, oplam hizme sekörü isihdam payında bir değişme olmadan oraya çıkan ürekenlik büyümesini, sekör-içi ekiyi ölçmekedir. İkinci erim ise, ürekenlik arışında yapısal değişimin ekisini emsil emekedir. Yani göreceli olarak yüksek ürekenliğe sahip sekörlerin oplam hizme sekörü içerisindeki isihdam payı ararken, düşük ürekenliğe sahip sekörlerin payının azalmasından kaynaklanan ilave ürekenliği ölçmekedir. Eğer bu erim poziif ise sekördeki yapısal değişim, ürekenliği olumlu yönde ekilemişir. Terim negaif ise yapısal değişim ürekenlik arışını negaif yönde ekilemişir (Taymaz ve Kılıçaslan, 2006: 18). i (3)

9 6. BULGULAR 6.1. Türkiye Hizme Seköründe Emek Ürekenliği Şekil 1 de yılında hizme sekörü içinde en yüksek kama değer payına sahip olan sekörler sırasıyla opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, gayrimenkul faaliyeleri, konaklama ve yiyecek hizmeleri, eğiim ve bilgi ileişim sekörüdür. En düşük kama değer payına sahip sekör ise külür, sana, eğlence ve spor sekörüdür. Hizme sekörü isihdamı içinde en yüksek isihdam payına sahip sekörler şöyledir: Hizme sekörü isihdamının %51 inin içine alan opan perakende icare sekörü ilk sıradadır. Bunu sırasıyla ulaşırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeleri, idari ve desek hizmeleri, mesleki, bilimsel ve eknik faaliyeler, bilgi ileişim sekörü, eğiim, insan sağlığı, sosyal hizmeler akip emekedir (bkz. Şekil 1). Şekil 1. Türkiye Hizme Al Sekörlerinde İsihdam Payı, Kama Değer ve Ürekenlik (2003, 2008) Kaynak: TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizme İseikleri, verilerinden yararlanılarak, yazar arafından hesaplanmışır. Açıklama: Topan perakende icare (G), ulaşırma ve depolama (H), konaklama ve yiyecek hizmeleri (I), bilgi ve ileişim (J), gayrimenkul faaliyeleri (L), mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), eğiim (P), İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q), külür, sana, eğlence ve spor (R), diğer hizmeler (S).

10 En düşük isihdam payı ise külür, sana spor hizmeleri ve yüksek bir kama değer payına sahip olan gayrimenkul faaliyelerine aiir (bkz. Şekil 1) yılında hizme al sekörleri içinde ürekenliği en yüksek olan sekör gayrimenkul faaliyeleri (L) sekörüdür. Gayrimenkul faaliyeleri seköründe bir işçi yılda TL kama değer yaramışır yılında gayrimenkul faaliyeleri sekörünün hizme sekörü kama değeri içindeki payı %13,6 dır. Sekör oplam hizme sekörü isihdamının sadece %0,66 sını isihdam emekedir. Haa 2003 yılında hizme sekörü içinde, külür, sana, eğlence ve spor (R) seköründen sonra en düşük isihdam payına sahip sekör gayrimenkul hizmeleri sekörüdür. Sekörün 2008 yılında ürekenliği TL olarak hesaplanmışır. Sekörün ürekenliği düşmüş ve isihdam payında çok önemsiz bir arış meydana gelerek isihdam payı %0,67 olarak gerçekleşmişir. Gayrimenkul faaliyeleri sekörünün 2008 yılı kama değer payı %11,7 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Ürekenliği yüksek hesaplanan ikinci sekör eğiim (P) sekörüdür. Sekörün 2003 yılı ürekenliği TL ve oplam hizme sekörü içindeki isihdam payı %2,3 ür yılında eğiim sekörü ürekenliği TL ye gerilemiş ve isihdam payında da arış meydana gelerek %2,7 olarak gerçekleşmişir yılında, eğiim sekörünün oplam hizme sekörü içindeki kama değer payı %5,3, 2008 yılında kama değer payı %4,6 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Ulaşırma ve depolama (H) seköründe 2003 yılı ürekenliği TL, isihdam payı %14,1 olarak hesaplanmışır. Ulaşırma ve depolama sekörü hem ürekenliğin hem de isihdam payının yüksek olduğu bir sekördür. Bu sekörde 2008 yılında ürekenlik azalmış TL olarak hesaplanmışır. Sekörün hizme sekörü içindeki isihdam payında arış meydana gelmiş, pay %14,6 seviyesine yükselmişir. Ulaşırma ve depolama sekörünün oplam hizme sekörü içindeki kama değer payı 2003 yılında %27,8, 2008 yılında %29,1 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Bilgi ve ileişim (J) eknolojileri seköründe 2003 yılı emek ürekenliği TL dir. Sekörün isihdam payı %2,9 dur. Ürekenliği yüksek olan diğer sekörlerden farklı olarak, bilgi ve ileişim seköründe 2008 yılında ürekenlik ararak TL olarak hesaplanmışır. Hem ürekenliği yüksek hem de bir sonraki dönemde ürekenliği aran bilgi ileişim sekörünün, hizme sekörü içindeki isihdam payı 2008 yılında düşmüş ve %2,4, kama değer payı 2003 yılında %4,9, 2008 yılında %5,7 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q) seköründe, 2003 yılı emek ürekenliği 9.450TL ve isihdam payı %2,5 olarak hesaplanmışır yılında sekörün ürekenliğinde ciddi bir düşüş yaşanmış ve ürekenlik 6.316TL olarak hesaplanmış, isihdam payında da arış meydana

11 gelerek %3,1 e yükselmişir. İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler sekörünün, oplam hizme sekörü içindeki kama değer payı 2003 yılında %3, 2008 yılında %2,8 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Diğer sekörlerin ümünde 2003 yılında bir çalışanın yılda yaraığı kama değer 6.500TL nin alındadır. Göreceli olarak ürekenliğin en düşük olduğu sekör 3.605TL ile konaklama ve yiyecek hizmeleri (I) sekörüdür. Sekörün isihdam payı %11,8dir yılında sekörün ürekenliği ve isihdam payı azalmış, ürekenlik 2.829TL, hizme sekörü içindeki isihdam payı da %10,6 olarak hesaplanmışır. Konaklama ve yiyecek hizmeleri sekörünün, oplam hizme sekörü içindeki kama değer payı 2003 yılında %5,3, 2008 yılında %4,3 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Ürekenliğin göreceli olarak düşük olduğu diğer sekör %51,2 gibi oldukça büyük bir isihdam oranına sahip opan perakende icare (G) sekörüdür. Sekörün ürekenliği 4.607TL olarak hesaplanmışır yılında sekörün ürekenliği ve isihdam payı azalmış, ürekenlik 4.298TL, isihdam payı %48,5 olarak hesaplanmışır. Topan perakende icare sekörünün, oplam hizme sekörü içindeki kama değer payı 2003 yılında %29, yılında %30,2 ile en yüksek kama değer payına sahip sekördür (bkz. Şekil 1). Ürekenliği düşük sekörler içinde diğer hizmeler (S) seköründe, 2003 yılı ürekenliği 5.254TL ve isihdam payı %4 ür yılında sekörün ürekenliği azalarak 4.516TL olarak hesaplanmış, ürekenliği düşen diğer sekörlerden farklı olarak 2008 yılı isihdam payı da azalmış %3,4 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), külür, sana, eğlence ve spor (R) sekörlerinde de ürekenlik göreceli olarak düşükür yılında, düşük olan bu ürekenlik düzeyleri daha da azalmış buna karşın hizme sekörü içindeki isihdam payları ve kama değer payları armışır. (bkz. Şekil 1) yılında oplam hizme sekörü ürekenliği 7.954TL 2008 yılında 6.909TL olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 1). Şekil 2 de sol eksende, hizme al sekörlerinde 2009 ve 2012 yıllarına ai ürekenlik rakamları verilmişir. Sağ eksende ise hizme al sekörlerinin 2009 ve 2012 yıllarına ai isihdam ve kama değer payları verilmişir (oplam hizme sekörü içinde) yılında hizme sekörü içinde en yüksek kama değer payına sahip olan sekörler sırasıyla opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, gayrimenkul faaliyeleri, bilgi ve ileişim, mesleki ve eknik faaliyeler ve konaklama ve yiyecek hizmeleri sekörüdür. Diğer büün sekörlerin hizme sekörü kama değeri içindeki payı %4 ün alındadır. En düşük kama değer payına sahip sekör ise %0,5 lik bir pay ile külür, sana, eğlence ve spor sekörüdür.

12 Hizme sekörü isihdamı içinde en yüksek isihdam payına sahip sekörler şöyledir: Hizme sekörü isihdamının %46,5 ini içine alan opan perakende icare sekörü ilk sıradadır (bkz. Şekil 2). Bunu sırasıyla ulaşırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeleri, idari ve desek hizmeleri, mesleki, bilimsel ve eknik faaliye hizmeleri akip emekedir. Diğer sekörlerin isihdam payları %4 ün alındadır (bkz. Şekil 2) yılında ürekenliği en yüksek olan sekör gayrimenkul faaliyeleri (L) sekörüdür. Gayrimenkul faaliyeleri seköründe 2009 yılında bir işçi yılda TL kama değer yaramışır yılında gayrimenkul faaliyeleri sekörü oplam hizme sekörü isihdamının sadece %0,68 ini isihdam emekedir. Sekörün 2009 yılında ürekenliği TL olarak hesaplanmışır. Sekörün ürekenliği düşmüş ve hizme sekörü içerisindeki isihdam payı bir mikar ararak %0,71 olarak hesaplanmışır. Sekörün oplam hizme sekörü içindeki kama değer payı 2009 yılında %12,7, 2012 yılında %11,1 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). Şekil 2. Türkiye Hizme Al Sekörlerinde İsihdam Payı, Kama Değer ve Ürekenlik (2009, 2012) Kaynak: TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizme İseikleri, verilerinden yararlanılarak, yazar arafından hesaplanmışır. Açıklama: Topan perakende icare (G), ulaşırma ve depolama (H), konaklama ve yiyecek hizmeleri (I), bilgi ve ileişim (J), gayrimenkul faaliyeleri (L), mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), eğiim (P), İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q), külür, sana, eğlence ve spor (R), diğer hizmeler (S).

13 Ürekenliği yüksek hesaplanan ikinci sekör bilgi ve ileişim (J) sekörüdür. Sekörde 2009 yılı emek ürekenliği TL, sekörün hizme sekörü içindeki isihdam payı %2,4 ür yılında ürekenliği yüksek bilgi ve ileişim seköründe ürekenlik ararak TL olarak hesaplanmışır. Hem ürekenliği yüksek hem de bir sonraki dönemde ürekenliği aran bilgi ileişim sekörünün, 2012 yılında hizme sekörü içindeki isihdam payı düşmüş ve %2,3 olarak hesaplanmışır. Bilgi ve ileişim sekörünün oplam hizme sekörü kama değeri içindeki payı 2009 yılında %5,9, 2012 yılında %6,1 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). Ürekenliği göreceli olarak yüksek olan üçüncü sekör ulaşırma ve depolama (H) seköründe 2009 yılı emek ürekenliği TL, isihdam payı %15,3, kama değer payı %28,1 olarak hesaplanmışır. Ulaşırma ve depolama sekörü hem ürekenliğin hem isihdam payının hem de kama değer payının yüksek olduğu bir sekördür. Bu sekörde 2012 yılında ürekenlik armış TL olarak hesaplanmışır. Buna rağmen sekörün hizme sekörü içindeki isihdam payında azalma meydana gelmiş ve %14 olarak hesaplanmışır. Sekörün 2012 yılında hizme sekörü içinde kama değer payı %29,1 dir (bkz. Şekil 2). Ürekenliği yüksek hesaplanan diğer sekör eğiim (P) sekörüdür. Sekörün 2009 yılı emek ürekenliği TL, oplam hizme sekörü içindeki isihdam payı %2,8, kama değer payı %4,9 dur yılında eğiim sekörü ürekenliği 9.449TL ye gerilemiş, isihdam payında arış meydana gelerek %3,2 ye yükselmiş, kama değer payı düşmüş %4,5 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q) seköründe 2009 yılı emek ürekenliği 6.648TL, isihdam payı %3,1 ve kama değer payı %3 olarak hesaplanmışır yılında sekörün ürekenliği azalmış ve 4.979TL olarak hesaplanmış, isihdam payında da arış meydana gelerek %3,7 ye yükselmişir. Sekörün 2012 yılı kama değer payı %2,8 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). Diğer sekörlerin ümünde emek ürekenliği 6.500TL nin alındadır. Ürekenliğin göreceli olarak düşük olduğu külür sana eğlence (R) seköründe, 2009 yılı emek ürekenliği 6.185TL, isihdam payı %0,55, kama değer payı %0,5 ir yılında sekörün emek ürekenliği 4.499TL ye düşmüş, isihdam payı %0,63 e yükselmişir. Külür sana eğlence sekörünün 2012 yılı kama değer payı %0,4 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). Mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M) seköründe 2009 yılı emek ürekenliği 6.181TL, isihdam payı %5,9 ve kama değer payı %5,3 olarak hesaplanmışır yılında sekörün ürekenliği azalmış ve 5.767TL olarak hesaplanmış, isihdam payında da arış

14 meydana gelerek %6,3 e yükselmişir. Sekörün 2012 yılı kama değer payı %5,5 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). Ürekenliği düşük sekörler içinde diğer hizmeler (S) seköründe 2009 yılı emek ürekenliği 4.832TL ve isihdam payı %3,3 ür yılında sekörün ürekenliği azalarak 4.470TL olarak hesaplanmışır. Ürekenliği düşen diğer sekörlerden farklı olarak, 2012 yılında hizme sekörü içindeki isihdam payı da azalmış ve %3,1 olarak hesaplanmışır. Diğer hizmeler sekörünün 2009 yılı kama değer payı %2,3 iken 2012 yılında %2,1 e gerilemişir (bkz. Şekil 2). Emek ürekenliğinin düşük olduğu sekörlerden biri de, %46,5 gibi en yüksek isihdam payına sahip opan perakende icare (G) sekörüdür. Sekörün 2009 yılı ürekenliği 4.200TL olarak hesaplanmışır yılında sekörün ürekenliği armış, isihdam payı ise azalmış, ürekenlik 4.653TL, isihdam payı %42,3 olarak hesaplanmışır. Sekör aynı zamanda hizme sekörü içinde en yüksek kama değer payına sahip sekördür yılında %28,4 olan kama değer payı 2012 yılında %29,7 ye yükselmişir (bkz. Şekil 2). Göreceli olarak ürekenliğin düşük olduğu diğer sekör 3.207TL ile konaklama ve yiyecek hizmeleri (I) sekörüdür. Sekörün 2009 yılı isihdam payı %10,1, kama değer payı %4,7 dir yılında sekörün ürekenliği azalmış 2.435TL, isihdam payı armış %12 ve kama değer payı düşmüş %4,4 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2). İdari ve desek hizmeleri (N) sekörü, 2009 yılında ürekenliği en düşük sekördür. Sekörün 2009 yılı isihdam payı %9,3, kama değer payı %4,1 dir yılında sekörün ürekenliği azalmış 2.368TL, isihdam payı armış %11,8 ve kama değer payı armış %4,2 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2) yılında oplam hizme sekörü ürekenliği 6.876TL, 2012 yılında 6.622TL olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 2) yılında ürekenliği yüksek olan gayrimenkul faaliyeleri (L), eğiim (P), İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q) sekörlerinde, 2012 yılı emek ürekenlikleri ve oplam hizme sekörü içindeki kama değer payları düşmüş, bu sekörlerin hizme sekörü içindeki isihdam payları ise armışır. Ürekenliği yüksek olan ulaşırma ve depolama (H) seköründe, 2012 yılında ürekenlik düşmüş, isihdam payı azalmış ve kama değer payı armışır yılında ürekenliğinin yüksek olduğu bilgi ve ileişim (J) seköründe, 2012 yılı ürekenliği armış (ürekenliğin arığı ek sekördür), hizme sekörü içindeki isihdam payı azalmış ve kama değer payında arış olmuşur (bkz. Şekil 3). Mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), külür, sana, eğlence ve spor (R), idari ve desek hizmeleri (N) ve konaklama ve yiyecek hizmeleri (I) sekörlerinde ürekenlik

15 düzeyleri düşmüş, isihdam payları ise armışır. Ürekenliği düşük olan opan perakende icare (G), seköründe ise 2012 yılında ürekenlike ve kama değer payında arış olmuş buna karşın isihdam payı azalmışır. Diğer hizmeler (S) seköründe de farklı bir durum vardır yılında ürekenliği düşük olan bu sekörün 2012 yılında hem ürekenliği, hem isihdam payı, hem de kama değer payında azalma meydana gelmişir (bkz. Şekil 5) yılında oplam hizme sekörü ürekenliği 7.954TL, 2012 yılında 6.622TL olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 3). Şekil 3. Türkiye Hizme Al Sekörlerinde İsihdam Payı, Kama Değer ve Ürekenlik (2003,2012) Kaynak: TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizme İseikleri, verilerinden yararlanılarak, yazar arafından hesaplanmışır. Açıklama: Topan perakende icare (G), ulaşırma ve depolama (H), konaklama ve yiyecek hizmeleri (I), bilgi ve ileişim (J), gayrimenkul faaliyeleri (L), mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), eğiim (P), İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q), külür, sana, eğlence ve spor (R), diğer hizmeler (S).

16 6.2. Yapısal Değişimin Ürekenliğe Ekisi Şekil 4 e göre, 2003 yılından 2008 yılına hizme sekörü emek ürekenliği yaklaşık %13,1 küçülmüşür. Bu ürekenlik azalışına yapısal değişimin ekisi poziif yönlüdür ve %1,38 olarak hesaplanmışır yılında 2008 yılına -%13,1 olarak hesaplanan ürekenlik azalmasının -%14,5 i hizme sekörünün kendi içindeki ürekenlik azalışından kaynaklanmışır. Yapısal değişim hiç olmasaydı, 2003 yılından 2008 yılına hizme sekörünün al sekörlerinde isihdam payı hiç değişmemiş olsaydı, emek ürekenliği -%14,5 azalacakı. Faka sekörlerin isihdam payındaki değişiklik çok küçük de olsa oplam hizme sekörü ürekenliğine %1,38 oranında kakı sağlamışır. Bu poziif kakı nedeniyle ürekenlikeki değişim -%13,1 olarak hesaplanmışır. Hizme seköründe sekör içi eki negaifir ve oplam hizme sekörü ürekenlik arışı negaif olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 4). Şekil 4. Türkiye Hizme Seköründe Emek Ürekenliğinde Arış ve Kaynakları, ( , %) Kaynak: TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizme İsaisikleri verilerinden yararlanılarak, yazar arafından hesaplanmışır. Açıklama: Topan perakende icare (G), ulaşırma ve depolama (H), konaklama ve yiyecek hizmeleri (I), bilgi ve ileişim (J), gayrimenkul faaliyeleri (L), mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), eğiim (P), insan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q), külür, sana, eğlence ve spor (R), diğer hizmeler (S).

17 döneminde sekörlerin oplam hizme sekörü isihdamı içindeki paylarında oraya çıkan yüzde değişimler şöyledir. Topan perakende icare, konaklama ve yiyecek hizmeleri, bilgi ve ileişim ve diğer hizmeler sekörlerinin isihdam payı düşmüş, diğer sekörlerin isihdam payları armışır (bkz. Şekil 4). Al sekör bazında incelediğimizde emek ürekenliği arışı, sadece bilgi ve ileişim seköründe %23,8 (Poziif) olarak hesaplanmışır. Diğer üm sekörlerde emek ürekenliği arışı negaifir. Özellikle 2000 li yıllardan sonra bilgi ileişim ve posa elekomünikasyonda, ekelci yapıların oradan kalkması, rekabe arışını beraberinde geirmişir. Sekörde ulusal haberleşme hizmeleri yerini, dünya devi olan operaörlere bırakmışır. Tüm bunlar yeni poliikaların ve düzenlemelerin oraya çıkmasına neden olmuş ve sekörde yapısal anlamda büyük değişikliler yaşamışır. Bu büyüme kaynaklı değişikliklerden dolayı sekörün ürekenliği de arış gösermişir. Bilgi ve ileişim seköründe %28,3 olarak hesaplanan emek ürekenliği arışı hizme sekörü ürekenliğini %0,09 (0,0106-0,0097=0,0009) arırmışır. Bu arışın %1,06 sı sekörün kendi içindeki ürekenlik arışından kaynaklanmışır. Sekörünün isihdam payında bir değişiklik olmasaydı bile oraya çıkan ürekenlik büyümesi yaklaşık %1,06 civarında olacakı. Ürekenliği yüksek olan bu sekörün oplam isihdam payında 2003 yılından 2008 yılına azalma olduğu için sekördeki yapısal değişimin emek ürekenliği değişimine kakısı negaifir ve -%0,97 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 4). Ürekenliği düşük olan opan perakende icare seköründe emek ürekenliği değişimi 2003 yılından 2008 yılına azalmış ve -%6,7 olarak hesaplanmışır. Bu negaif eki oplam hizme sekörü ürekenliğinin %3,4 (-0,019-0,015=-0,034) küçülmesine neden olmuşur. Bu küçülmenin %1,5 i opan perakende icare sekörünün, oplam hizme sekörü içerisindeki isihdam payının azalması nedeniyle oraya çıkmışır. Bu oranın negaif olması aynı zamanda sekörde meydana gelen yapısal değişimin, oplam ürekenlik arışını azalığını gösermekedir. İncelenen dönemde düşük ürekenliğe sahip olan sekörün, oplam hizme sekörü içindeki isihdam payında düşüş meydana gelmişir faka bu düşüş isihdam payı çok yüksek olan bu sekör için yeerli olmamışır. Bu negaif ekinin %1,9 u ise sekörün kendi içindeki ürekenlik azalışından dolayı oraya çıkmışır (bkz. Şekil 4). Analizde ürekenliği yüksek olan, gayrimenkul faaliyeleri, eğiim, ulaşırma ve depolama, insan sağlığı ve sosyal hizmeler sekörlerinde yapısal değişimin emek ürekenliğine ekisi poziifir. Bu sekörlerin, oplam hizme sekörü içindeki isihdam payları 2003 yılından 2008 yılına arış gösermişir. Faka bu isihdam arışına rağmen sekör-içi eki hepsinde negaif olarak hesaplandığı için oplam ürekenlik arışına bu sekörlerin kakısı negaif olarak hesaplanmışır. Göreceli olarak ürekenliği yüksek olan bu sekörlerde meydana

18 gelen isihdam arışları hem sekörün kendi ürekenlik arışını hem de oplam hizme sekörü ürekenliğini poziif ekilemişir (bkz. Şekil 4). Mesleki ve bilimsel faaliyeler, idari ve desek hizmeleri, külür sana eğlence ve spor hizmelerinde yapısal değişimin emek ürekenliğine ekisi poziifir. Bu sekörlerin, oplam hizme sekörü içindeki isihdam payları 2003 yılından 2008 yılına arış gösermişir. Seköriçi eki hepsinde negaif olarak gerçekleşiği için, ürekenlik arışındaki değişim, bu sekörlerin ümünde negaif olarak hesaplanmışır. Göreceli olarak ürekenliği düşük olan bu sekörlerde meydana gelen isihdam arışları hem sekörün kendi ürekenlik arışını hem de oplam hizme sekörü ürekenliğini negaif ekilemişir (bkz. Şekil 4). Ürekenliği göreceli olarak düşük olan opan perakende icare, konaklama ve yiyecek hizmeleri ve diğer hizmeler seköründe yapısal değişimin oplam hizme sekörü ürekenliğine kakısı negaifir. Bu sekörlerin 2003 yılından 2008 yılına oplam hizme sekörü içindeki isihdam payları azalmışır. Görece olarak düşük ürekenliğe sahip bu sekörlerde, isihdam payının yeerince azalmamış olması oplam hizme sekörü emek ürekenliği arışını negaif ekilemişir (bkz. Şekil 4). İncelenen dönemde hizme sekörü emek ürekenliğine, oplamda poziif kakı sağlayan iki sekör vardır. Bilgi ileişim eknolojileri sekörünün oplam hizme sekörü ürekenliğine kakısı %0,09 ve mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler sekörünün kakısı %0,36 olarak hesaplanmışır. Bu poziif ekinin kaynağı bilgi ileişim seköründe sekör-içi eki iken mesleki bilimsel ve eknik faaliyelerde bileşim ekisi olmuşur (bkz. Şekil 4) döneminde hizme seköründe oraya çıkan yapısal değişimin, hizme sekörü ürekenliğine kakısı poziifir ve %1,3 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 4) yılından 2012 yılına hizme sekörü emek ürekenliği değişimi -%3,6 olarak hesaplanmışır. Bu azalmanın %1,8 i sekörün kendi içindeki ürekenlik azalışından; yaklaşık %1,9 u ise yapısal değişimden kaynaklanmışır (bkz. Şekil 5). Al sekör bazında emek ürekenliği değişimi sadece opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, bilgi ve ileişim seköründe poziif olarak hesaplanmışır. Diğer üm sekörlerde emek ürekenliği değişimi negaifir. Ürekenlik değişiminin poziif olduğu bu üç sekörde 2009 yılından 2012 yılına isihdam paylarında azalma olmuş bileşim ekisi negaif olarak hesaplanmışır. Hizme sekörü içinde kama değer payı ve isihdam payı en yüksek sekör olan opan perakende icare seköründe emek ürekenliği göreceli olarak düşükür Ürekenliği düşük olan bu sekörde 2012 yılında isihdam payında azalma meydana gelmiş kama değer payında da arış olmuşur. Faka isihdam payı çok yüksek olan bu sekörde isihdam payındaki azalma, yapısal değişimin poziif olması için yeerli olmamışır. Topan

19 perakende icare seköründe sekör-içi eki %2,9, yapısal değişim -%2,7 ve sekörün oplam hizme sekörü ürekenlik değişimine kakısı %0,2 olarak poziif hesaplanmışır. Topan perakende icare seköründe emeğin yeniden dağılımı, hizme sekörü ürekenliğine kakı sağlayacakır (bkz. Şekil 5). Ürekenliği yüksek olan ulaşırma ve depolama sekörünün isihdam payında 2009 yılından 2012 yılına azalma meydana gelmişir. Yapısal değişim ekisi negaif olarak hesaplanmışır (-%2,5). Sekör-içi eki poziif olarak hesaplanmışır (%2,4). Yapısal değişim negaif ve daha yüksek olduğu için oplam eki de negaif bulunmuşur (bkz. Şekil 5). Ürekenliği yüksek olan bilgi ve ileişim seköründe 2009 yılından 2012 yılına emek ürekenliği değişimi poziif hesaplanmışır (%3,4). Sekörün isihdam payında düşüş meydana gelmiş ve yapısal değişimin ekisi -%0,26, sekör-içi eki %0,20 olarak hesaplanmış ve oplam eki de negaif bulunmuşur (bkz. Şekil 5). Şekil 5. Türkiye Hizme Seköründe Emek Ürekenliği Arış ve Kaynakları, ( , %) Kaynak: TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizme İsaisikleri verilerinden yararlanılarak, yazar arafından hesaplanmışır. Açıklama: Topan perakende icare (G), ulaşırma ve depolama (H), konaklama ve yiyecek hizmeleri (I), bilgi ve ileişim (J), gayrimenkul faaliyeleri (L), mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), eğiim (P), İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q), külür, sana, eğlence ve spor (R), diğer hizmeler (S).

20 Diğer sekörlerin ümünde emek ürekenliği değişimi negaifir. Bu sekörlerin sekör-içi ekileri negaif, bileşim ekileri (yapısal değişim) poziif olarak hesaplanmışır. Konaklama ve yiyecek hizmeleri, mesleki ve bilimsel eknik faaliyeler, idari ve desek hizmeleri, külür sana eğlence ve spor sekörlerinde isihdam paylarının arışı yönünde oraya çıkan yapısal değişim oplam hizme sekörü ürekenliğindeki değişimi poziif olarak ekilemişir. Faka bu sekörlerin sekör-içi ekileri negaif ve daha yüksek olduğu için, oplam eki de negaif olarak hesaplanmışır. Analizde dikkai çeken diğer sekör diğer hizmeler sekörüdür. Bu sekörde hem ürekenlik değişimi, hem sekör içi eki hem de yapısal değişim negaifir. Ürekenliği düşük olan sekörün isihdam payında değişim -%7,9 dur. Bu, aslında olumlu bir durum olmasına rağmen, sekörün kendi içindeki ürekenlik değişimi de negaif olduğu için oplam hizme sekörüne ekisi negaif olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 5) döneminde sekör-içi eki sadece opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, bilgi ve ileişim al sekörlerinde poziif olarak hesaplanmışır. Bu sekörlerin isihdam payında bir değişiklik meydana gelmemiş olsaydı opan perakende icare sekörü %2,9; ulaşırma ve depolama sekörü %2,4 ve bilgi ileişim seköründe ise %0,2 oranında bir ürekenlik arışı oraya çıkacakı. Faka ürekenlik arışlarının poziif olduğu bu üç sekörün, oplam hizme sekörü içinde isihdam payları azalmış, bu nedenle oplam ürekenliğe ekileri daha düşük düzeyde gerçekleşmişir. Örneğin ulaşırma ve depolama seköründe hem emek ürekenliği hem de sekör içi eki poziif iken, yapısal değişimin negaif ve daha yüksek oluşu oplam hizme sekörü emek ürekenliğini %0,9 azalmışır (0,0243-0,0251=-0,009). Yüksek ürekenliğe sahip ulaşırma ve depolama sekörünün isihdam payının düşmesi oplam ürekenliğe negaif yansımışır (bkz. Şekil 5). Hizme sekörü oplam ürekenliğine ek poziif kakıyı sağlayan sekör %0,2 ile opan perakende icare olmuşur. Diğer üm sekörlerin oplam ekileri negaif hesaplanmışır. Sadece mesleki bilimsel eknik faaliyeler seköründe farklı bir durum vardır. Bu sekörün emek ürekenliği arışı -%6,7, sekör içi eki -%0,37, yapısal değişim ekisi %0,37, oplam eki %0 (-0,0037+0,0037=0,00) olarak hesaplanmışır. Toplam hizme sekörü ürekenliğine bu sekörün poziif ya da negaif hiçbir ekisi olmamışır (bkz. Şekil 5) döneminde yapısal değişimin emek ürekenliğine kakısı opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, bilgi ve ileişim ve diğer hizmeler seköründe negaif diğer üm sekörlerde poziifir. Bu dönemde oraya çıkan oplam yapısal değişimin, hizme sekörü emek ürekenliğine kakısı negaifir ve -%1,9 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 5) döneminde oplam hizme sekörü emek ürekenliği değişimi -%16,7 olarak hesaplanmışır. Sekör içi ürekenlik -%17,5, bileşim ekisi ise %0,8 dir. Yapısal değişimin

21 hizme sekörüne kakısı çok küçük de olsa poziifir. Sekörün kendi içindeki ürekenlik arışı negaif olduğu için oplam eki de negaif bulunmuşur (bkz. Şekil 6). Şekil 6 al sekör bazında incelendiğinde emek ürekenliği değişimi opan perakende icare ve bilgi ileişim seköründe poziif diğer sekörlerde negaifir. Bileşim ekisi opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, bilgi ileişim ve diğer hizme sekörlerinde negaif diğer sekörlerde poziifir. Topan perakende icare, ulaşırma ve depolama, bilgi ileişim ve diğer hizme sekörlerinin, oplam hizme sekörü içindeki isihdam payı düşmüşür. Diğer üm sekörlerin isihdam payları armış, yapısal değişim poziif olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 6) döneminde hizme sekörü içinde, en yüksek kama değer ve en yüksek isihdam payına sahip olan opan perakende icare seköründe sekör-içi eki %0,2 dir. Şekil 6. Türkiye Hizme Seköründe Emek Ürekenliği Arışı ve Kaynakları, ( , %) Kaynak: TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizme İsaisikleri verilerinden yararlanılarak, yazar arafından hesaplanmışır. Açıklama: Topan perakende icare (G), ulaşırma ve depolama (H), konaklama ve yiyecek hizmeleri (I), bilgi ve ileişim (J), gayrimenkul faaliyeleri (L), mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler (M), idari ve desek hizmeleri (N), eğiim (P), İnsan sağlığı ve sosyal hizmeler (Q), külür, sana, eğlence ve spor (R), diğer hizmeler (S).

22 Topan perakende icaree isihdam payı düşüğü için bileşim ekisi -%5,2 olarak hesaplanmışır. Bu nedenle sekörün oplam hizme sekörü emek ürekenliğine kakısı (0,0027-0,0520=-0,0499) -%4,9 olarak hesaplanmışır. Ürekenliği yüksek ve ürekenlik değişimi poziif olan bilgi ve ileişim seköründe sekör-içi eki poziif %1,4, bileşim ekisi negaif ve -%1,2 olarak hesaplanmışır. Sekörün oplam ürekenliğe ekisi (0,0146-0,0128=0,0019) %0,19 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 6). Hizme sekörü emek ürekenliği değişimine poziif kakı sağlayan diğer sekörler mesleki bilimsel ve eknik faaliyeler ile idari ve desek hizmeleri sekörüdür. Bu iki sekörün de 2003 yılından 2012 yılına kama değer payları ve isihdam payları armış faka ürekenlik değişimleri negaif hesaplanmışır. Mesleki bilimsel eknik faaliyeler seköründe sekör-içi eki -%0,4 ve bileşim ekisi %1,19 olarak hesaplanmışır. Sekörde oplam emek ürekenliğine, emeğin dağılımından kaynaklanan poziif bir eki vardır ve bu eki %0,7 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 6). İdari ve desek hizmeleri seköründe sekör-içi eki -%3,16dır. Bu sekörün, 2003 yılından 2012 yılına isihdam payı ve kama değer payında arış olmuşur. Ürekenlik değişimi negaif olmasına rağmen, isihdam payındaki bu arış, sekörün oplam emek ürekenliğine kakısını olumlu ekilemiş ve bileşim ekisi %3,17 olarak hesaplanmışır. Sekörün oplam hizme sekörü ürekenliğine kakısı %0,01 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 6) döneminde yapısal değişimin emek ürekenliğine kakısı opan perakende icare, ulaşırma ve depolama, bilgi ve ileişim ve diğer hizmeler seköründe negaif diğer üm sekörlerde poziifir. Bu dönemde oraya çıkan oplam yapısal değişimin, hizme sekörü emek ürekenliğine kakısı poziifir ve %0,8 olarak hesaplanmışır (bkz. Şekil 6). 7. SONUÇ VE ÖNERİLER Türkiye hizme sekörü ürekenlik büyümesi, ekonomideki önemli yapısal değişimlerden yeerince faydalanmamışır. Yapısal değişimin ürekenlik arışına kakısı döneminde %1,3, döneminde -%1,8 ve döneminde %0,8 olarak hesaplanmışır. İncelenen üç dönemde oplam hizme sekörü emek ürekenlik değişimi ise negaif bulunmuşur. Bu durumun en önemli sebebi hizme sekörün kendi içindeki ürekenlik değişiminin negaif olması ve yapısal değişimin çok önemsiz sayılabilecek poziif bir kakı sunmasıdır. Hizme sekörü ürekenliğine poziif kakı sağlayan bilgi ve ileişim sekörü ve ulaşırma sekörünün isihdam paylarının arması, ürekenliğe negaif ekisi olan sekörlerin isihdam

23 paylarının azalılması, oplam hizme sekörü ürekenliğini poziif olarak ekileyecek, bu durum diğer ana sekörlerde de kama değer ve ürekenlik arışı sağlayabilecekir. Bilgisayar eknolojileri son yirmi yılda çok büyük bir hızla büyüyerek, büün sekörlerde yerini almışır. Bu nedenle bilgisayar hizmei sunan dağıım, yazılım, donanım, amir, desek ünieleri arı kama değerler yaramışır. Her firma mulaka bilgisayar faaliyelerini yürüen eknik kadrolara ihiyaç duymuşur. Her sekör kendi kadrosunu isihdam emeye başladığı için, bilgi ileişim sekörünün oplam içindeki isihdam payı yıllar iibari ile azalmış olabilir. Ayrıca bilgi ileişim sekörünün içinde yer alan posa ve elekomünikasyon hizmeleri son yıllarda önemli bir yapısal değişikliken geçmekedir. Seköre ulusal ve uluslar arası düzeyde GSM firmaları dahil olmuşur. İşlemelerin çoğunun bu yeni eknikler ve eknolojileri kullanmaya başlamış olması sekörde emeğe olan ihiyacı azalmış, bu nedenle bilgi ileişim seköründe isihdam payı düşmüş olabilir. Önümüzdeki yıllarda, verimliliği yüksek olan bilgi ileişim seköründe emeğin yeniden dağılımı oplam emek ürekenliğini daha fazla arıracakır. Türkiye bilgisayar faaliyeleri için nielikli işgücü yeişirebilme kapasiesine sahipir. Faka eğiim poliikalarına yapılan yaırımların isihdama yansıması zaman alır. Bu nedenle emek ürekenliği arışlarının, önümüzdeki yıllarda hizme sekörünün büününe daha olumlu kakılar sunacağını söyleyebiliriz. Ulaşırma sekörünün içinde yer alan kara aşımacılığı, hava yolu aşımacılığı, suyolu aşımacılığı ve desekleyici ulaşırma faaliyelerinin gelişmesi, aynı zamanda ulaşırma seköründe oraya çıkan yenilikler ve eşvikler sekörün büyümesine ve ürekenliğinin armasına neden olmuşur. Önümüzdeki süreçe kara aşımacılığı sekörü pazardaki payını azalacak ve yerini demiryolu, hava ve su aşımacılığına bırakacak gibi gözükmekedir. Bu durum emeğin yeniden dağılımına neden olabilecekir. Bu yeni dağılım emek ürekenliğini de poziif ekileyebilir. Türkiye hizme seköründe, emeğin yeniden dağılımına ihiyaç vardır. Türkiye birçok alanda nielikli işgücü yeişirebilme olanaklarına (eğiim kurumları, mesleki eğiim programları, hizme-içi ekinlikler, eknik olanaklar gibi.) sahip bir ülkedir. Bu olanaklar deseklenirse, üm sekörlerde ürekenlik arışlarının yansıra, yeni iş, yaırım ve uzmanlık alanları oraya çıkacak, isihdam ve ürekenlik aracak, bu durum üm sekörlere de olumlu kakı sağlayacakır. Tüm bunlarla birlike sekörlerde oraya çıkan ürekenlik arışlarının ekonomiye olumlu yansıması için, aşırı nüfus arışı, kırdan kene göç, isikrarsız büyüme gibi önemli problemler için ülke genelinde önlemlerin alınması gerekmekedir. Bu önlemlerle Türkiye ekonomisi, son

Türkiye Hizmet Sektöründe Yapısal Değişim ve Verimlilik*

Türkiye Hizmet Sektöründe Yapısal Değişim ve Verimlilik* EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cilt 17 Sayı 2 Nisan 2017 SS. 215 / 228 Doi: 10.21121/eab.2017225200 Türkiye Hizmet Sektöründe Yapısal Değişim ve Verimlilik* Structural Change and Productivity

Detaylı

Türkiye İmalat Sanayinde Yapısal Değişim ve Üretkenlik: Dönemi*

Türkiye İmalat Sanayinde Yapısal Değişim ve Üretkenlik: Dönemi* Anadolu Üniversiesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu Universiy Journal of Social Sciences Türkiye İmala Sanayinde Yapısal Değişim ve Ürekenlik: 1980 2008 Dönemi* Srucural Change and Produciviy in Manufacuring

Detaylı

GEÇİŞ EKONOMİLERİ VE TÜRK TARIM SEKTÖRÜNDE ETKİNLİK VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ ANALİZİ (1992-2004)

GEÇİŞ EKONOMİLERİ VE TÜRK TARIM SEKTÖRÜNDE ETKİNLİK VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ ANALİZİ (1992-2004) Ege Akademik Bakış / Ege Academic Review 8 (2) 28: 843-86 GEÇİŞ EKONOMİLERİ VE TÜRK TARIM SEKTÖRÜNE ETKİNLİK VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ ANALİZİ (1992-24) THE ANALYSIS OF EFFICIENCY AN TOTAL FACTOR PROUCTIVITY

Detaylı

KAMU SERMAYESİ VE ÜRETKENLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

KAMU SERMAYESİ VE ÜRETKENLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI KAMU SERMAYESİ VE ÜRETKENLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Yüksek Lisans Tezi Nilay ÜNSAL Ankara-2012 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL

Detaylı

Öğr. Gör. Selçuk ŞİMŞEK İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Eğitim Fakültesi.Pamukkale Üniversitesi

Öğr. Gör. Selçuk ŞİMŞEK İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Eğitim Fakültesi.Pamukkale Üniversitesi PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ ve OYUN DERSİNİ SAĞLIK ve SAĞLANAN OLANAKLAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRMELERİ Öğr. Gör. Selçuk ŞİMŞEK

Detaylı

SON YILLARDA ÎÇ TİCARET HADLERİ YÖNÜNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU

SON YILLARDA ÎÇ TİCARET HADLERİ YÖNÜNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU SON YILLARDA ÎÇ TİCARET HADLERİ YÖNÜNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU Uzman Ergün ŞİMŞEK* Prof. Dr. Halil ÇİVİ* Yrd. Doç. Dr. A. Zafer GÜRLER* Genel olarak ekonomik gelişme, uzun vadede göreceli olarak, sanayi

Detaylı

Yabancı Sermaye Yatırımlarının Ekonomik Büyümeye Olan Etkisinin Türkiye Bağlamında Test Edilmesi

Yabancı Sermaye Yatırımlarının Ekonomik Büyümeye Olan Etkisinin Türkiye Bağlamında Test Edilmesi Yabancı Sermaye Yaırımlarının Ekonomik Büyümeye Olan Ekisinin Türkiye Bağlamında Tes Edilmesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf DEMİR Süleyman Demirel Üniversiesi, İİBF. Öze Bu çalışma; uluslararası sermaye harekelerinin

Detaylı

Tarım Ekonomisi Dergisi

Tarım Ekonomisi Dergisi Tarım Ekonomisi Dergisi Turkish Journal of Agriculural Economics ISSN 1303-0183 hp://journal.arekoder.org ve AB Ülkelerinde Kırmızı E Üreiminde İşgücü Verimliliğinin Karşılaşırılması Ergün ŞİMŞEK1 1 Amasya

Detaylı

Türkiye özel sektör imalât sanayiinde etkinlik ve toplam faktör verimliliği analizi

Türkiye özel sektör imalât sanayiinde etkinlik ve toplam faktör verimliliği analizi ODTÜ Gelişme Dergisi, 29 (3-4), 2002, 247-284 Türkiye özel sekör imalâ sanayiinde ekinlik ve oplam fakör verimliliği analizi Eruğrul Delikaş Ege Üniversiesi, İkisa Bölümü, 35040 İzmir Öze Bu çalışmada

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI TCMB Faiz Kararlarının Piyasa Faizleri Ve Hisse Senedi Piyasaları Üzerine Ekisi Mura Duran Refe Gürkaynak Pınar Özlü Deren

Detaylı

TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE

TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE TÜRKİYE DE TARIMSAL ARAŞTIRMA GELİŞTİRME YAYIM POLİTİKALARI VE TARIMSAL BÜYÜME İLİŞKİLERİ Dr. O. Seda SUBAŞI Prof. Dr. M. Neca ÖREN Çukurova Üniversiesi

Detaylı

TÜRKİYE'DE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN OLASI ETKİLERİNİN TAHMİNİ: BİR SİMÜLASYON DENEMESİ

TÜRKİYE'DE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN OLASI ETKİLERİNİN TAHMİNİ: BİR SİMÜLASYON DENEMESİ TÜRKİYE'DE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN OLASI ETKİLERİNİN TAHMİNİ: BİR SİMÜLASYON DENEMESİ Yrd.DoçDr. Halil FİDAN Doç.Dr. Erdemir GÜNDOĞMUŞ rof.dr. Ahme ÖZÇELİK 1.GİRİŞ Şekerpancarı önemli arım ürünlerimizden

Detaylı

BÖLÜM 5 İKTİSAT POLİTİKALARININ UZUN DÖNEMLİ BÜYÜMEYE ETKİLERİ: İÇSEL BÜYÜME TEORİLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRME

BÖLÜM 5 İKTİSAT POLİTİKALARININ UZUN DÖNEMLİ BÜYÜMEYE ETKİLERİ: İÇSEL BÜYÜME TEORİLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRME BÖLÜM 5 İKTİSAT POLİTİKALARININ UZUN DÖNEMLİ BÜYÜMEYE ETKİLERİ: İÇSEL BÜYÜME TEORİLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRME 42 Bu bölümde, büyüme sürecini uzun dönemde ekileyebilecek ikisa poliikalarınıı (vergileme,

Detaylı

Ege University Working Papers in Economics 2006 http://www.iibf.ege.edu.tr/economics/tartisma

Ege University Working Papers in Economics 2006 http://www.iibf.ege.edu.tr/economics/tartisma Ege Universiy Working Papers in Economics 2006 hp://www.iibf.ege.edu.r/economics/arisma İZMİR KÜÇÜK, ORTA VE BÜYÜK ÖLÇEKLİ İMALAT SANAYİNDE ÜRETİM ETKİNLİĞİ VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ ANALİZİ Eruğrul

Detaylı

AYÇİÇEK VE SOYA YAĞI İTHALAT TALEBİNİN ANALİZİ

AYÇİÇEK VE SOYA YAĞI İTHALAT TALEBİNİN ANALİZİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ,, 15(),71-79 AYÇİÇEK VE SOYA YAĞI İTHALAT TALEBİNİN ANALİZİ Selim Adem HATIRLI Vecdi DEMİRCAN Ali Rıza AKTAŞ Süleyman Demirel Üniversiesi Ziraa Fakülesi Tarım

Detaylı

A Study on the Estimation of Supply Response of Cotton in Cukurova Region

A Study on the Estimation of Supply Response of Cotton in Cukurova Region MPRA Munich Personal RePEc Archive A Sudy on he Esimaion of Suly Resonse of Coon in Cukurova Region Erkan Akas Faculy of Economics & Admin.Sciences a BIGA 2006 Online a h://mra.ub.uni-muenchen.de/8648/

Detaylı

KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ

KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ İsmail KINACI 1, Aşır GENÇ 1, Galip OTURANÇ, Aydın KURNAZ, Şefik BİLİR 3 1 Selçuk Üniversiesi, Fen-Edebiya Fakülesi İsaisik

Detaylı

Türkiye Ekonomisinde Enerji Tüketimi ve Ekonomik Büyüme

Türkiye Ekonomisinde Enerji Tüketimi ve Ekonomik Büyüme Türkiye Ekonomisinde Enerji Tükeimi ve Ekonomik Büyüme Mehme MUCUK * Doğan UYSAL ** Öze Genel olarak enerji, ekonomik ve endüsriyel kalkınma için önemli bir girdi kabul edilmekedir. Ancak enerjinin bazı

Detaylı

Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (2) 2006, AGGLOMERATION ECONOMIES IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY

Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (2) 2006, AGGLOMERATION ECONOMIES IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Doğuş Üniversiesi Dergisi, 7 (2) 2006, 198-209 TÜRK İMALAT SANAYİNDE YIĞILMA EKONOMİLERİ AGGLOMERATION ECONOMIES IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Ümi KIYMALIOĞLU, Damla AYOĞLU Akdeniz Üniversiesi, İkisadi

Detaylı

TÜRKİYE DE TEKNOLOJİK ÖĞRENMENİN ALANSAL ANALİZİ

TÜRKİYE DE TEKNOLOJİK ÖĞRENMENİN ALANSAL ANALİZİ Erciyes Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Fakülesi Dergisi, Sayı: 22, Ocak-Haziran 2004, ss. 19-37. TÜRKİYE DE TEKNOLOJİK ÖĞRENMENİN ALANSAL ANALİZİ Mesu ALBENİ * ÖZET Bu çalışmada 1989-2000 döneminde

Detaylı

Effects of Agricultural Support and Technology Policies on Corn Farming in Çukurova Region

Effects of Agricultural Support and Technology Policies on Corn Farming in Çukurova Region MPRA Munich Personal RePEc Archive Effecs of Agriculural Suppor and Technology Policies on Corn Farming in Çukurova Region Erkan Akas and Oğuz Yurdakul Universiy of Cukurova Dep. Agriculural Economics,

Detaylı

TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN FOREIGN TRADE AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY

TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN FOREIGN TRADE AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY / www.sosyalarasirmalar.com Issn: 1307-9581 hp://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2860 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN FOREIGN TRADE AND ECONOMIC

Detaylı

TÜRK OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE MALİYET VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ. Gürkan ÇALMAŞUR

TÜRK OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE MALİYET VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ. Gürkan ÇALMAŞUR TÜRK OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE MALİYET VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ Gürkan ÇALMAŞUR Dokora Tezi İkisa Anabilim Dalı Prof. Dr. Muammer YAYLALI 2013 Her Hakkı Saklıdır T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER

Detaylı

Prof. Dr. A. Ayşen Kaya - Berna Canlı

Prof. Dr. A. Ayşen Kaya - Berna Canlı Anadolu Üniversiesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu Universiy Journal of Social Sciences Türkiye ye Yönelik Uluslararası Turizm Talebinin Belirleyenleri: Panel Veri Yaklaşımı The Deerminans of Inernaional

Detaylı

FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI?

FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI? FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI? Ehem ESEN, Zekeriya YILDIRIM, S. Faih KOSTAKOĞLU FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI? Ehem ESEN Yrd.Doç.Dr. Anadolu Üniversiesi,

Detaylı

Türkiye de Ulaştırma Hizmetleri Endeksi. Transportation Services Index for Turkey

Türkiye de Ulaştırma Hizmetleri Endeksi. Transportation Services Index for Turkey Türkiye de Ulaşırma Hizmeleri Endeksi Muheşem KAYNAK * ve Merer MERT ** ÖZET Ulaşırma sekörünün önemli bir bileşeni aşımacılık faaliyeleridir. Taşımacılık faaliyeleri ise ürev alep nieliğinde olduğundan

Detaylı

DEMĐRYOLLARINDA TOPLAM FAKTÖR ÜRETĐM ANALĐZĐ

DEMĐRYOLLARINDA TOPLAM FAKTÖR ÜRETĐM ANALĐZĐ DEMĐRYOLLARINDA TOPLAM FAKTÖR ÜRETĐM ANALĐZĐ Yasemin MENEKŞE Eylül 2006 DENĐZLĐ DEMĐRYOLLARINDA TOPLAM FAKTÖR ÜRETĐM ANALĐZĐ Pamukkale Üniversiesi Fen Bilimleri Ensiüsü Yüksek Lisans Tezi Đnşaa Mühendisliği

Detaylı

SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ DEPOLAMA ŞİRKETLERİ İÇİN TARİFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI

SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ DEPOLAMA ŞİRKETLERİ İÇİN TARİFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ DEPOLAMA ŞİRKETLERİ İÇİN TARİFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İsenecek Veriler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Türkiye nin Kabuklu Fındık Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi

Türkiye nin Kabuklu Fındık Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES www.urkjans.com Türkiye nin Kabuklu Fındık Üreiminde Üreim-Fiya İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi Şenol ÇELİK*

Detaylı

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI. Gürkan ÇALMAŞUR

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI. Gürkan ÇALMAŞUR T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI Gürkan ÇALMAŞUR İMALAT SANAYİNDE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ ERZURUM ALT BÖLGESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA YÜKSEK LİSANS TEZİ TEZ YÖNETİCİSİ

Detaylı

TÜSİAD - KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU KONFERANSI. Zafer A. YAVAN - TÜSİAD Yasemin TÜRKER KAYA - BDDK

TÜSİAD - KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU KONFERANSI. Zafer A. YAVAN - TÜSİAD Yasemin TÜRKER KAYA - BDDK Üreim Fonksiyonu Yaklaşımına Vurguyla Poansiyel Çıkı Açığı Tahmin Eme Yönemleri ve Yapısal İşsizlik Öğesi: Lieraür Değerlendirmesi ve Türkiye Örneği TÜSİAD - KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU

Detaylı

İÇSEL BÜYÜME VE TÜRKİYE DE İÇSEL BÜYÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN AMPİRİK ANALİZİ

İÇSEL BÜYÜME VE TÜRKİYE DE İÇSEL BÜYÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN AMPİRİK ANALİZİ T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANA BİLİM DALI İÇSEL BÜYÜME VE TÜRKİYE DE İÇSEL BÜYÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN AMPİRİK ANALİZİ DOKTORA TEZİ DANIŞMAN YRD.DOÇ. DR. AHMET AY HAZIRLAYAN

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Geçiş Sürecinin Planlanmasında Doğrusal En İyileme Tekniğinin Kullanılması

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Geçiş Sürecinin Planlanmasında Doğrusal En İyileme Tekniğinin Kullanılması Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Geçiş Sürecinin Planlanmasında Doğrusal En İyileme Tekniğinin Kullanılması Ahu Soylu, Mein Türkay* Koç Üniversiesi Endüsri Mühendisliği Bölümü Sarıyer, İsanbul ahusoylu@ku.edu.r,

Detaylı

YER ALTI DOĞAL GAZ DEPOLAMA ŞİRKETLERİ İÇİN TARİFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İstenecek Veriler

YER ALTI DOĞAL GAZ DEPOLAMA ŞİRKETLERİ İÇİN TARİFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İstenecek Veriler YER ALTI DOĞAL GAZ DEPOLAMA ŞİRKETLERİ İÇİN TARİFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İsenecek Veriler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ PĐYASALARI ÜZERĐNE ETKĐSĐ

TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ PĐYASALARI ÜZERĐNE ETKĐSĐ Cenral Bank Review Vol. 10 (July 2010), pp.23-32 ISSN 1303-0701 prin / 1305-8800 online 2010 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ

Detaylı

Verimlilik Dergisi T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2015/3

Verimlilik Dergisi T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2015/3 Verimlilik Dergisi Türk Mevdua Bankacılığı İçin Ekinlik Analizi: Küresel Finans Krizinin Ekileri Dr. Serdal ERGÜN Prof. Dr. Nezir KÖSE İzmir de İşlemelerin Sanayi Sicil Veri Tabanına Gönderdikleri Verilerin

Detaylı

Dolar Kurundaki Günlük Hareketler Üzerine Bazı Gözlemler

Dolar Kurundaki Günlük Hareketler Üzerine Bazı Gözlemler Dolar Kurundaki Günlük Harekeler Üzerine Bazı Gözlemler Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu Toplanısı 28 Nisan 2008, İsanbul Doç. Dr. Cevde Akçay Koç Finansal Hizmeler Baş ekonomis cevde.akcay@yapikredi.com.r

Detaylı

KAMU HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ THE IMPACT OF PUBLIC EXPENDITURES ON ECONOMIC DEVELOPMENT

KAMU HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ THE IMPACT OF PUBLIC EXPENDITURES ON ECONOMIC DEVELOPMENT Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (1) 2001, 131-139 KAMU HARCAMALARININ EKONOMİK BÜÜME ÜZERİNE ETKİSİ THE IMPACT OF PUBLIC EXPENDITURES ON ECONOMIC DEVELOPMENT Süleyman ULUTÜRK * ÖZET Kamu harcamaları ve kamu kesimi

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM VE HİZMET SEKTÖRÜNÜN GELİR EŞİTSİZLİĞİNE ETKİSİ: ASİMETRİK NEDENSELLİK ANALİZİ

TÜRKİYE DE TARIM VE HİZMET SEKTÖRÜNÜN GELİR EŞİTSİZLİĞİNE ETKİSİ: ASİMETRİK NEDENSELLİK ANALİZİ TÜRKİYE DE TARIM VE HİZMET SEKTÖRÜNÜN GELİR EŞİTSİZLİĞİNE ETKİSİ: ASİMETRİK NEDENSELLİK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Reyhan CAFRI Çankırı Karaekin Üniversiesi, İ.İ.B.F. İkisa Bölümü, (reyhanc@karaekin.edu.r)

Detaylı

İnönü Bulvarı No:27, 06490, Bahçelievler / Ankara-Türkiye hasan.tiryaki@euas.gov.tr, mehmet.bulut@euas.gov.tr. ikocaarslan@kku.edu.

İnönü Bulvarı No:27, 06490, Bahçelievler / Ankara-Türkiye hasan.tiryaki@euas.gov.tr, mehmet.bulut@euas.gov.tr. ikocaarslan@kku.edu. Termik Sanralların Konrol Sisemlerinde Teknolojik Gelişmeler ve Verimlilik Technologic Developmens on Conrol Sysems of Thermal Power Plans and Efficiency Hasan TİRYAKİ 1, Mehme BULUT 2, İlhan KOCAARSLAN

Detaylı

Türk Turizm Sektöründe Büyüme Göstergelerinin Turizm İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisinin İncelenmesi

Türk Turizm Sektöründe Büyüme Göstergelerinin Turizm İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisinin İncelenmesi Dokuz Eylül Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi Cil 10, Sayı: 1, 2008 Türk Turizm Seköründe Büyüme Gösergelerinin Turizm İşlemelerinin Finansal Performansına Ekisinin İncelenmesi Serkan Yılmaz

Detaylı

TURİZM GELİŞMESİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ

TURİZM GELİŞMESİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI TURİZM GELİŞMESİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ UZMANLIK TEZİ Selim DAĞLIOĞLU EKİM - 010 ANKARA T.C. KÜLTÜR

Detaylı

Türkiye de Kırmızı Et Üretiminin Box-Jenkins Yöntemiyle Modellenmesi ve Üretim Projeksiyonu

Türkiye de Kırmızı Et Üretiminin Box-Jenkins Yöntemiyle Modellenmesi ve Üretim Projeksiyonu Hayvansal Üreim 53(): 3-39, 01 Araşırma Türkiye de Kırmızı E Üreiminin Box-Jenkins Yönemiyle Modellenmesi ve Üreim Projeksiyonu Şenol Çelik Ankara Üniversiesi Fen Bilimleri Ensiüsü Zooekni Anabilim Dalı

Detaylı

ÜRETİCİ FİYATLARINA GEÇİŞ ETKİSİNDE ARA MALLARI İTHALATININ ROLÜ

ÜRETİCİ FİYATLARINA GEÇİŞ ETKİSİNDE ARA MALLARI İTHALATININ ROLÜ ÜRETİCİ FİYATLARINA GEÇİŞ ETKİSİNDE ARA MALLARI İTHALATININ ROLÜ Şenkan ALDEMİR (*) Öze: Döviz kuru değişimlerinin TÜFE ve ÜFE bazlı yuriçi fiyalara geçiş süreci, son yıllarda üzerinde önemle durulan konulardan

Detaylı

ÜCRET-FİYAT SPİRALİ: TÜRK İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ

ÜCRET-FİYAT SPİRALİ: TÜRK İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ 45 ÜCRET-FİYAT SPİRALİ: TÜRK İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ Zehra ABDİOĞLU * ÖZET Bu çalışma Türkiye için 2005-2012 dönemi iibariyle ara malı, dayanıklı ükeim malı, dayanıksız ükeim malı, enerji ve sermaye malı

Detaylı

HİSSE SENEDİ PİYASALARINDA SÜRÜ DAVRANIŞI: BİST TE BİR ARAŞTIRMA HERDING IN STOCK MARKETS: A RESEARCH IN BIST Bahadır ERGÜN Hatice DOĞUKANLI

HİSSE SENEDİ PİYASALARINDA SÜRÜ DAVRANIŞI: BİST TE BİR ARAŞTIRMA HERDING IN STOCK MARKETS: A RESEARCH IN BIST Bahadır ERGÜN Hatice DOĞUKANLI Uluslararası Sosyal Araşırmalar Dergisi The Journal of Inernaional Social Research Cil: 8 Sayı: 40 Volume: 8 Issue: 40 Ekim 2015 Ocober 2015 www.sosyalarasirmalar.com Issn: 1307-9581 HİSSE SENEDİ PİYASALARINDA

Detaylı

EKONOMĐK BÜYÜME VE ĐŞSĐZLĐK ARASINDAKĐ ASĐMETRĐK ĐLĐŞKĐ VE TÜRKĐYE DE OKUN YASASININ SINANMASI

EKONOMĐK BÜYÜME VE ĐŞSĐZLĐK ARASINDAKĐ ASĐMETRĐK ĐLĐŞKĐ VE TÜRKĐYE DE OKUN YASASININ SINANMASI T.C. Hii Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Đkisa Anabilim Dalı EKONOMĐK BÜYÜME VE ĐŞSĐZLĐK ARASINDAKĐ ASĐMETRĐK ĐLĐŞKĐ VE TÜRKĐYE DE OKUN YASASININ SINANMASI Yusuf MURATOĞLU Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Yükseköğretim Okullaşma Oranları ve Gelişmeler

Dünyada ve Türkiye de Yükseköğretim Okullaşma Oranları ve Gelişmeler DERLEME/REVIEW Yükseköğreim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Educaion and Science DOI: 10.5961/jhes.016.139 Dünyada ve Türkiye de Yükseköğreim Okullaşma Oranları ve Gelişmeler Higher Educaion Enrolmen

Detaylı

ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI

ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI ÇOKLU DOĞRUSALLIĞIN ANLAMI Çoklu doğrusal bağlanı; Bağımsız değişkenler arasında doğrusal (yada doğrusala yakın) ilişki olmasıdır... r xx i j paramereler belirlenemez hale gelir.

Detaylı

Eurasian Journal of Researches in Social and Economics Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi ISSN:

Eurasian Journal of Researches in Social and Economics Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi ISSN: Eurasian Journal of Researches in Social and Economics Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araşırmaları Dergisi ISSN:2148-9963 www.asead.com Dr. Merer MERT Gazi Üniversiesi, İİBF, İkisa Bölümü merermer@gazi.edu.r

Detaylı

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İMALAT SANAYİİNDE TEKNOLOJİK ÖĞRENME PERFORMANSINA İLİŞKİN BİR KARŞILAŞTIRMA

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İMALAT SANAYİİNDE TEKNOLOJİK ÖĞRENME PERFORMANSINA İLİŞKİN BİR KARŞILAŞTIRMA KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İMALAT SANAYİİNDE TEKNOLOJİK ÖĞRENME PERFORMANSINA İLİŞKİN BİR KARŞILAŞTIRMA Mesu ALBENİ Süleyman Demirel Üniversiesi ABSTRACT In Turkey, mosly before 1980, public enerprises in manufacuring

Detaylı

Reel Kesim Güven Endeksi ile İMKB 100 Endeksi arasındaki dinamik nedensellik ilişkisi

Reel Kesim Güven Endeksi ile İMKB 100 Endeksi arasındaki dinamik nedensellik ilişkisi İsanbul Üniversiesi İşleme Fakülesi Dergisi Isanbul Universiy Journal of he School of Business Adminisraion Cil/Vol:38, Sayı/No:1, 009, 4-37 ISSN: 1303-173 - www.ifdergisi.org 009 Reel Kesim Güven Endeksi

Detaylı

Teknolojik bir değişiklik veya üretim arttırıcı bir yatırımın sonucunda ihracatta, üretim miktarında vs. önemli artışlar olabilir.

Teknolojik bir değişiklik veya üretim arttırıcı bir yatırımın sonucunda ihracatta, üretim miktarında vs. önemli artışlar olabilir. YAPISAL DEĞİŞİKLİK Zaman serileri bazı nedenler veya bazı fakörler arafından ekilenerek zaman içinde değişikliklere uğrayabilirler. Bu değişim ikisadi kriz, ikisa poliikalarında yapılan değişiklik, eknolojik

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM TALEBİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ: ZAMAN SERİSİ YAKLAŞIMI

TÜRKİYE TURİZM TALEBİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ: ZAMAN SERİSİ YAKLAŞIMI T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ 980-2007 TÜRKİYE TURİZM TALEBİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ: ZAMAN SERİSİ YAKLAŞIMI Çiğdem DEMİR Danışman Prof. Dr.

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR YURTDIŞI BORÇLANMASININ REEL SEKTÖR VE İHRACATA ETKİSİ IMPACT OF FOREIGN FINANCIAL DEBT OF PRIVATE SECTOR ON REAL SECTOR AND EXPORT

ÖZEL SEKTÖR YURTDIŞI BORÇLANMASININ REEL SEKTÖR VE İHRACATA ETKİSİ IMPACT OF FOREIGN FINANCIAL DEBT OF PRIVATE SECTOR ON REAL SECTOR AND EXPORT ÖZEL SEKTÖR YURTDIŞI BORÇLANMASININ REEL SEKTÖR VE İHRACATA ETKİSİ IMPACT OF FOREIGN FINANCIAL DEBT OF PRIVATE SECTOR ON REAL SECTOR AND EXPORT Engin DÜCAN 1 Öz 001 yılı sonrası Amerika Birleşik Devleleri

Detaylı

EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER

EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER Eşanlı denklem siseminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü eki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle ek denklemli bir model

Detaylı

Su Yapıları II Aktif Hacim

Su Yapıları II Aktif Hacim 215-216 Bahar Su Yapıları II Akif Hacim Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi Mühendislik Mimarlık Fakülesi İnşaa Mühendisliği Bölümü Yozga Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi n aa Mühendisli

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ. 1. BÖLÜM 1: ETKİNLİK ÖLÇÜMLERİ ve TANIMLAR.. 2. 1.1. Kavramlar ve Metodoloji... 2

İÇİNDEKİLER GİRİŞ. 1. BÖLÜM 1: ETKİNLİK ÖLÇÜMLERİ ve TANIMLAR.. 2. 1.1. Kavramlar ve Metodoloji... 2 İÇİNDEKİLER GİRİŞ. 1 BÖLÜM 1: ETKİNLİK ÖLÇÜMLERİ ve TANIMLAR.. 2 1.1. Kavramlar ve Meodoloji.... 2 1.2. Ekinlik Ölçüm Yönemleri; Avanaj ve Dezavanajları. 5 1.3. Ölçeğe göre geiri varsayımlarının farkları.

Detaylı

TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş. NİN MALMQUİST ENDEKSİ ÇERÇEVESİNDE ETKİNLİK ANALİZİ. TURKISH SUGAR COMPANIES IN FRAMEWORK of MALMQUIST ENDEKS

TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş. NİN MALMQUİST ENDEKSİ ÇERÇEVESİNDE ETKİNLİK ANALİZİ. TURKISH SUGAR COMPANIES IN FRAMEWORK of MALMQUIST ENDEKS Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (23) 212, 59-77 TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş. NİN MALMQUİST ENDEKSİ ÇERÇEVESİNDE ETKİNLİK ANALİZİ The EFFICIENCY ANALYSIS of he CORPORATION of TURKISH SUGAR COMPANIES IN FRAMEWORK

Detaylı

Bölüm 3 HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME YÖNTEMLERİ

Bölüm 3 HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME YÖNTEMLERİ Bölüm HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME ÖNTEMLERİ Bu bölümde üç basi öngörü yönemi incelenecekir. 1) Naive, 2)Oralama )Düzleşirme Geçmiş Dönemler Şu An Gelecek Dönemler * - -2-1 +1 +2 + Öngörü yönemi

Detaylı

Türkiye nin İthalat ve İhracat Bağımlılığı: Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama

Türkiye nin İthalat ve İhracat Bağımlılığı: Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cil: 3 Sayı: 2 Nisan 203 ss. 9-208 Türkiye nin İhala ve İhraca Bağımlılığı: Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama Dependency of Impor and Expor of

Detaylı

Araş. Gör. Dr. Serkan Yılmaz Kandır * Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özmen* Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt Önal*

Araş. Gör. Dr. Serkan Yılmaz Kandır * Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özmen* Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt Önal* Dokuz Eylül Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi Cil 9, Sayı: 2, 2007 TÜRK TURĐZM SEKTÖRÜNDE BÜYÜME GÖSTERGELERĐNĐN TURĐZM ĐŞLETMELERĐNĐN FĐNANSAL PERFORMANSINA ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Araş. Gör.

Detaylı

Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Đlişkinin Ampirik Bir Analizi: Türkiye Örneği

Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Đlişkinin Ampirik Bir Analizi: Türkiye Örneği Volume 2. Number 1. 2011 pp. 121-142 ISSN: 1309-2448 www.berjournal.com Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Đlişkinin Ampirik Bir Analizi: Türkiye Örneği Burcu Ozcan a Ayse Ari b Öze: Finansal

Detaylı

VERGİ HASILATI ve SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ EKONOMİK BÜYÜMEYE OLAN ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR İNCELEME ÖZET ABSTRACT

VERGİ HASILATI ve SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ EKONOMİK BÜYÜMEYE OLAN ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR İNCELEME ÖZET ABSTRACT 8. Türkiye Ekonomeri ve İsaisik Kongresi 24-25 Mayıs 2007 İnönü Üniversiesi Malaya VERGİ HASILATI ve SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ EKONOMİK BÜYÜMEYE OLAN ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR İNCELEME Ferimah YILMAZ

Detaylı

TÜREN-GÖKMEN-TOKMAK TÜRKİYE DE E-TİCARET İŞLEM HACMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BİR MODEL ÖNERİSİ

TÜREN-GÖKMEN-TOKMAK TÜRKİYE DE E-TİCARET İŞLEM HACMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BİR MODEL ÖNERİSİ TÜRKİYE DE E-TİCARET İŞLEM HACMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BİR MODEL ÖNERİSİ Ufuk TÜREN 1 Yunus GÖKMEN 2 İsmail TOKMAK 3 ÖZET İnerne dünyayı küçük bir köy kadar kolay ulaşılabilir hâle

Detaylı

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile)

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile) Tahmin Yönemleri Çif Üsel Düzelme (Hol Meodu ile) Hol meodu, zaman serilerinin, doğrusal rend ile izlenmesi için asarlanmış bir yönemdir. Yönem (seri için) ve (rend için) olmak üzere iki düzelme kasayısının

Detaylı

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI VE ÜYE ÜLKELERİN TARIM POLİTİKALARININ YAKINSAMASI:POLONYA ÜLKE ÖRNEĞİ Harun UÇAK DOKTORA

Detaylı

TÜRK KATILIM BANKALARININ FON KAYNAKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE BU BANKALARIN KLASİK BANKALARLA İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA 1

TÜRK KATILIM BANKALARININ FON KAYNAKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE BU BANKALARIN KLASİK BANKALARLA İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA 1 TÜRK KATILIM BANKALARININ FON KAYNAKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE BU BANKALARIN KLASİK BANKALARLA İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA 1 Musafa Emin GÜL * Talip TORUN ** Cüney DUMRUL *** ÖZ Kaılım bankalarının

Detaylı

sbd.anadolu.edu.tr 73 Anadolu University Journal of Social Sciences Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

sbd.anadolu.edu.tr 73 Anadolu University Journal of Social Sciences Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu Üniversiesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu Universiy Journal of Social Sciences Türkiye de Kamu Yaırımlarının Özel Sekör Yaırımları Üzerindeki Ekisi: 1970-2009 The Effec of Public Invesmens on

Detaylı

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri 13 Hareke 1 Tes 1 in Çözümleri 3. X Y 1. cisminin siseme er- diği döndürme ekisi 3mgr olup yönü saa ibresinin ersinedir. cisminin siseme erdiği döndürme ekisi mgr olup yönü saa ibresi yönündedir. 3mgr

Detaylı

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ŞEKER SANAYİLERİNİN ETKİNLİK KARŞILAŞTIRMASI Emre Güneşer BOZDAĞ (*)

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ŞEKER SANAYİLERİNİN ETKİNLİK KARŞILAŞTIRMASI Emre Güneşer BOZDAĞ (*) TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ŞEKER SANAYİLERİNİN ETKİNLİK KARŞILAŞTIRMASI 99-25 Emre Güneşer BOZDAĞ (*) Öze: AB ye aday ülke olan, Türkiye nin, Birliğe enegrasyon sürecinde, şeker sanayisinin, Birliğin şeker

Detaylı

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Konum-zaman grafiklerinde eğim hızı verir. v1 t

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Konum-zaman grafiklerinde eğim hızı verir. v1 t 3 Hareke Tes in Çözümleri X Y. cisminin siseme er- diği döndürme ekisi 3mgr olup yönü saa ibresinin ersinedir. cisminin siseme erdiği döndürme ekisi mgr olup yönü saa ibresi yönündedir. 3mgr daha büyük

Detaylı

Enerji Piyasası Reformlarının Elektrik Enerjisi Piyasasına Etkisi: EÜAŞ ve Ayrıcalıklı Şirketler Üzerine Bir Analiz 1

Enerji Piyasası Reformlarının Elektrik Enerjisi Piyasasına Etkisi: EÜAŞ ve Ayrıcalıklı Şirketler Üzerine Bir Analiz 1 YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2010 Cil:17 Sayı:1 Celal Bayar Üniversiesi İ.İ.B.F. MANİSA Enerji Piyasası Reformlarının Elekrik Enerjisi Piyasasına Ekisi: EÜAŞ ve Ayrıcalıklı Şirkeler Üzerine Bir Analiz 1 Doç.

Detaylı

DOĞAL GAZ DEPOLAMA ġġrketlerġ ĠÇĠN TARĠFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI. BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġstenecek Veriler

DOĞAL GAZ DEPOLAMA ġġrketlerġ ĠÇĠN TARĠFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI. BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġstenecek Veriler DOĞAL GAZ DEPOLAMA ġġrketlerġ ĠÇĠN TARĠFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġsenecek Veriler BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde

Detaylı

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA EŞHAREKETLİLİK VE ASİMETRİK AYARLAMA

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA EŞHAREKETLİLİK VE ASİMETRİK AYARLAMA Yıl: 24 Sayı:88 Temmuz 2010 97 İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA EŞHAREKETLİLİK VE ASİMETRİK AYARLAMA Ebru Yüksel* - Güldal Güleryüz** 32 Öze Bu makale, İsanbul Menkul Kıymeler Borsası na (İMKB) ai

Detaylı

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI Arş. Gör. Furkan EMİRMAHMUTOĞLU Yrd. Doç. Dr. Nezir KÖSE Arş. Gör. Yeliz YALÇIN

Detaylı

FĐNANSAL ENTEGRASYON SÜRECĐNDE FĐNANSAL GELĐŞME EKO- NOMĐK BÜYÜME ARASINDAKĐ NEDENSELLĐĞĐN TÜRKĐYE AÇISIN- DAN DÖNEMSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI

FĐNANSAL ENTEGRASYON SÜRECĐNDE FĐNANSAL GELĐŞME EKO- NOMĐK BÜYÜME ARASINDAKĐ NEDENSELLĐĞĐN TÜRKĐYE AÇISIN- DAN DÖNEMSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Sosyal Bilimler Dergisi 2010, (2), 55-70 FĐNANSAL ENTEGRASYON SÜRECĐNDE FĐNANSAL GELĐŞME EKO- NOMĐK BÜYÜME ARASINDAKĐ NEDENSELLĐĞĐN TÜRKĐYE AÇISIN- DAN DÖNEMSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI ABSTRACT THE PERIODICAL

Detaylı

SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN: )

SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN: ) SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN:2587-1587) Economics and Adminisraion, Tourism and Tourism Managemen, Hisory, Culure, Religion, Psychology, Sociology, Fine Ars, Engineering, Archiecure,

Detaylı

Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (31) 2015, 109-134

Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (31) 2015, 109-134 Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (31) 2015, 109-134 ADA ÜLKELERİNDE TURİZM TALEBİ: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÖRNEĞİ TOURISM DEMAND IN THE ISLAND COUNTRIES: THE CASE OF NORTHERN CYPRUS TURKISH REPUBLIC ÖZET

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN NAIRU TAHMİNİ

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN NAIRU TAHMİNİ Ekonomik Yaklaşım, Cil : 23, Sayı : 83, ss.69-91 TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN NAIRU TAHMİNİ Özlem YİĞİT * Ailla GÖKÇE ** Öze Bu çalışmanın emel amacı, Türkiye ekonomisi için Yapısal VAR yönemi kullanılarak NAIRU

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF ONU ANLATIMLI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu SABİT İVMELİ HAREET ETİNLİ VE TEST ÇÖZÜMLERİ Sabi İmeli Hareke. Ünie. onu (Sabi İmeli Hareke). (m/s) A nın Çözümleri. İme- grafiklerinde doğru ile ekseni

Detaylı

Paper prepared for the EY International Congress on Economics I "EUROPE AND GLOBAL ECONOMIC REBALANCING" Ankara, October 24-25, 2013

Paper prepared for the EY International Congress on Economics I EUROPE AND GLOBAL ECONOMIC REBALANCING Ankara, October 24-25, 2013 Paper ID Number: 222 Paper prepared for he EY Inernaional Congress on Economics I "EUROPE AND GOBA ECONOMIC REBAANCING" Ankara, Ocober 24-25, 2013 Gazi Universiy Deparmen of Economics Türkiye İş Gücü Piyasasi

Detaylı

KONU 1: TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ( ) İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ ve YATIRIMLAR İLİŞKİSİ (DOĞRUSAL BAĞINTI ÇÖZÜMLEMESİ) Dr. Halit Suiçmez(iktisatçı-uzman)

KONU 1: TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ( ) İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ ve YATIRIMLAR İLİŞKİSİ (DOĞRUSAL BAĞINTI ÇÖZÜMLEMESİ) Dr. Halit Suiçmez(iktisatçı-uzman) KONU 1: TÜRKİYE EKONOMİSİNDE (1987-2007) İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ ve YATIRIMLAR İLİŞKİSİ (DOĞRUSAL BAĞINTI ÇÖZÜMLEMESİ) Dr. Halit Suiçmez(iktisatçı-uzman) NE YAPILDI? ÖZET - Bu çalışmada, işgücü verimliliği

Detaylı

AN EMPIRICAL STUDY ON BUDGET REVENUE- EXPENDITURE MANAGEMENT IN 1950 2006 PERIOD IN TURKEY: A COMPARISON OF SINGLE PARTY AND COALITION GOVERNMENTS

AN EMPIRICAL STUDY ON BUDGET REVENUE- EXPENDITURE MANAGEMENT IN 1950 2006 PERIOD IN TURKEY: A COMPARISON OF SINGLE PARTY AND COALITION GOVERNMENTS Süleyman Demirel Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Fakülesi Dergisi Y.2009, C.14, S.3 s.265-288. Suleyman Demirel Universiy The Journal of Faculy of Economics and Adminisraive Sciences Y.2009, Vol.14,

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ İLE ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VARLIĞININ VE BOYUTUNUN EKONOMETRİK ANALİZİ

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ İLE ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VARLIĞININ VE BOYUTUNUN EKONOMETRİK ANALİZİ TÜRK TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ İLE ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VARLIĞININ VE BOYUTUNUN EKONOMETRİK ANALİZİ ECONOMETRIC ANALYSIS OF EXISTENCE AND DIMENSION OF RELATIONSHIP BETWEEN

Detaylı

REEL KURLAR VE BALASSA- SAMUELSON HİPOTEZİ. Arş. Gör. Almıla BURGAÇ ÇİL

REEL KURLAR VE BALASSA- SAMUELSON HİPOTEZİ. Arş. Gör. Almıla BURGAÇ ÇİL REEL KURLAR VE BALASSA- SAMUELSON HİPOTEZİ Arş. Gör. Almıla BURGAÇ ÇİL Çalışmanın Amacı Finansal serbesinin başladığı 1990 sonrası dönemini kapsayan süreçe Türk Lirası nın değerlenmesinin Balassa- Samuelson

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASİNDA RÜZGAR ENERJİSİ

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASİNDA RÜZGAR ENERJİSİ TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASİNDA RÜZGAR ENERJİSİ Musafa ŞEKKELİ Kahramanmaraş Süçü İmam Üniversiesi, Fen Bilimleri Ensiüsü, K.Maraş, msekkeli@ksu.edu.r Ceyhun YILDIZ Kahramanmaraş Süçü İmam Üniversiesi, Fen

Detaylı

İhracat ve İthalatın Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği

İhracat ve İthalatın Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cil: 3 Sayı: 2 Nisan 203 ss. 8-94 İhraca ve İhalaın Ekonomik Büyüme Üzerindeki Ekisi: Türkiye Örneği The Effecs of Expors and Impors on Economic Growh: Turkey Case

Detaylı

TÜRKİYE DE CARİ İŞLEMLER DENGESİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ. Özet. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Cari Denge.

TÜRKİYE DE CARİ İŞLEMLER DENGESİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ. Özet. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Cari Denge. TÜRKİYE DE CARİ İŞLEMLER DENGESİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ Öze Yakup Koray Duman 1 Türkiye ekonomisinin 1980 den sonra en önemli ekonomik sorunu haline gelen cari işlemler açığı, yıllar geçikçe

Detaylı

Para Politikası, Parasal Büyüklükler ve Küresel Mali Kriz Sonrası Gelişmeler. K. Azim Özdemir

Para Politikası, Parasal Büyüklükler ve Küresel Mali Kriz Sonrası Gelişmeler. K. Azim Özdemir Cenral Bank Review ISSN 1303-0701 prin / 1305-8800 online 2009 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ Para Poliikası, Parasal Büyüklükler ve Küresel Mali Kriz Sonrası

Detaylı

ELEKTRİK DAĞITIM BÖLGELERİNDE UYGULANACAK FİYAT EŞİTLEME MEKANİZMASI HAKKINDA TEBLİĞ

ELEKTRİK DAĞITIM BÖLGELERİNDE UYGULANACAK FİYAT EŞİTLEME MEKANİZMASI HAKKINDA TEBLİĞ ELEKTRİK DAĞITIM BÖLGELERİNDE UYGULANACAK FİYAT EŞİTLEME MEKANİZMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısalmalar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1Bu Tebliğ, 4628 sayılı

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KİMYASINI ÖĞRENMELERİNE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KİMYASINI ÖĞRENMELERİNE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ, Cil 6, Sayı 2,(2005), 197-207 197 FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KİMYASINI ÖĞRENMELERİNE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Detaylı

BELİRSİZ FİYAT VE TALEP KOŞULLARI ALTINDA SATINALMA POLİTİKALARI. Ercan ŞENYİĞİT*

BELİRSİZ FİYAT VE TALEP KOŞULLARI ALTINDA SATINALMA POLİTİKALARI. Ercan ŞENYİĞİT* Erciyes Üniversiesi Fen Bilimleri Ensiüsü Dergisi 24 (1-2) 165-176 (2008) hp://fbe.erciyes.edu.r/ ISSN 1012-2354 BELİRSİZ FİYAT VE TALEP KOŞULLARI ALTINDA SATINALMA POLİTİKALARI ÖZET Ercan ŞENYİĞİT* Erciyes

Detaylı

Araşırma Makaleleri REEL DÖVİZ KURU BELİRSİZLİĞİ İ TİCARET PERFORMA SI A ETKİSİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Erşan SEVER ÖZET Bu çalışmada reel döviz kuru belirsizliğinin Türkiye nin icare performansına ekisi araşırılmışır.

Detaylı

TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME VE DÖVİZ KURU CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BİR NEDENSELLİK ANALİZİ

TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME VE DÖVİZ KURU CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BİR NEDENSELLİK ANALİZİ ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cil 3, Sayı 6, 2007, ss. 8 88. TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME VE DÖVİZ KURU CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BİR NEDENSELLİK ANALİZİ Arş.Gör. Erman ERBAYKAL Balıkesir Üniversiesi

Detaylı

BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMESİ (FLOOD ROUTING)

BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMESİ (FLOOD ROUTING) BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMEİ (FLD RUTING) 9. GİRİŞ Tarih göseriyor ki pek çok medeniye kurulurken, insanlar için suyun vazgeçilmez öneminden dolayı akarsu kenarları ercih edilmişir. Bunun içme ve sulama suyunu

Detaylı

ÖZEL ARAŞTIRMA MAKALE KONFERANS - SEMİNER ARALIK 2012

ÖZEL ARAŞTIRMA MAKALE KONFERANS - SEMİNER ARALIK 2012 SAYI 83 ARALIK 2012 ÖZEL ARAŞTIRMA Prof. Dr. Ümi Özlale Alper Karakur Türkiye de Tasarruf Açığının Nedenleri ve Kapaılması İçin Poliika Önerileri Yrd. Doç. Dr. Burak Darıcı Finansal İsikrar ve Finansal

Detaylı

1. Savunma Harcamalarının Ekonomiye Etkileri

1. Savunma Harcamalarının Ekonomiye Etkileri 1 TÜRKİYE DE SAVUNMA HARCAMALARININ İKTİSADİ ETKİLERİ ÜZERİNE NEDENSELLİK ANALİZİ (1970 2010) Giriş İki dünya savaşı ve Soğuk Savaş dönemine ek olarak, birçok bölgesel ihilafların da yaşanması dolayısıyla

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI TÜRKİYE DEKİ FİNANSAL SERİLERİN OYNAKLIK YAPISI DOKTORA TEZİ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI TÜRKİYE DEKİ FİNANSAL SERİLERİN OYNAKLIK YAPISI DOKTORA TEZİ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI TÜRKİYE DEKİ FİNANSAL SERİLERİN OYNAKLIK YAPISI DOKTORA TEZİ Hazırlayan Yeliz YALÇIN Tez Danışmanı Doç. Dr. Jülide YILDIRIM ÖCAL

Detaylı