Bir Kýz Çocuðunda Herediter Multipl Egzositozisin Ciddi Formu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bir Kýz Çocuðunda Herediter Multipl Egzositozisin Ciddi Formu"

Transkript

1 ARAÞTIRMALAR OLGU SUNUMU(Case (Research Reports) Reports) Bir Kýz Çocuðunda Herediter Multipl Egzositozisin Ciddi Formu Serious Form Of Hereditary Multiple Exostoses In a Female Child Nadide Melike Sav M.D. savmelike@gmail.com Mustafa Kendirci Prof., M.D. kendirci@erciyes.edu.tr Özet Herediter multipl ekzostoz vücudun özellikle uzun kemiklerinde ortaya çýkan anormal kemik yapýmý ile karakterize otozomal dominant bir hastalýktýr. Basýya baðlý lokal semptom ve bulgularla büyüme geriliðine yol açabilir. Diz aðrýsý nedeni ile baþvuran 12 yaþýndaki kýz olgunun vücudunun farklý bölgelerinde anormal kemik oluþumu tespit edildi. Bu lezyonlar palpasyonla aðrýsýzdý. Olguda büyüme geriliði yoktu, ancak kondrom sayýsýnýn çok olmasý hastalýðýn ciddi formunun varlýðýný düþündürdü. Lezyonlarýn malignleþme olasýlýðý ve aþýrý büyüyen kemiklerin ciddi semptomlara yol açmasý nedeni ile hasta takip programýna alýndý. Anahtar Kelimeler: Çoklu Herediter Egzositoz; Osteokondrom. Türkan Ýkizceli M.D. Department of Radiology Fatih Kardaþ Specialist, M.D. Ali Yýkýlmaz Specialist, M.D. Department of Radiology Sibel Yel M.D. Submitted : March 03, 2009 Revised : August 19, 2009 Accepted : December 13, 2010 Abstract Hereditary multiple exostosis is an autosomal dominant disease with abnormal bone formation especially at the long bones. Because of its local symptoms caused by compression, growth retardation can be seen in this disease. We presented a 12-year-old girl with knee pain due to abnormal bone formations in different parts of the body. Palpation of the lesions wasn t painful. There was no growth retardation but the presence of many chondromas led us to contemplate that this was serious form of the disease. Because of the risk of malignant differentiation and serious symptoms, the patient was not referred to the follow-up program Key Words: Exostoses, Multiple Hereditary, Osteochondromatosis. Corresponding Author: Dr.Nadide Melike Sav Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Pediatri Kliniði Düzce- Turkey Phone : savmelike@gmail.com Erciyes Týp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 2011;33(1):

2 Bir Kýz Çocuðunda Herediter Multipl Egzositozisin Ciddi Formu Giriþ Herediter multipl ekzostoz (HME) çok sayýda osteokondromlarýn varlýðý ile karakterize, otozomal dominant geçiþli, farklý fenotipik bulgularla karþýmýza çýkabilen bir hastalýktýr. Ýnsidansý 1/ dir (1). Poliostotik perifizyal osteokondromlar, özellikle alt ekstremitelerde (kalça, diz, bacak), humerus ve ön kolda oluþur. Temel defekt bozulmuþ enkondral kemik oluþumu ve enkondral kemikleþmenin olduðu jukstaepifizyal bölgelerde çok sayýda benign aþýrý kemik (ekzostoz veya osteokondrom) büyümesidir (2). Büyüme geriliðine, aðrýlý lokal semptomlara, damar, tendon, sinir basýlarýna, eklem hareketlerinde kýsýtlýlýða ve nörolojik bulgulara neden olabilir. Olgu On iki yaþýnda kýz, 10 gündür devam eden diz aðrýsý nedeni ile baþvurdu. Aðrýsýnýn özellikle uzun yol yürüdüðünde ortaya çýktýðý, dizinde kýzarýklýk ve ýsý artýþý olmadýðý, yaklaþýk 3 yýldan beri vücudunun deðiþik bölgelerinde þiþliklerin oluþtuðu öðrenildi. Özgeçmiþinde özellik yoktu. Soy geçmiþinde annesinde, dayýsýnda ve dayýsýnýn çocuklarýnda da benzer þiþliklerin olduðu öðrenildi. Fizik muayenesinde vücut aðýrlýðý 39 kg (10-25 persentil), boyu 150 cm (25-50 persentil) idi. Vücudunun çeþitli yerlerinde toplam 17 adet, boyutlarý 0.5x0.5cm ile 3x3cm arasýnda deðiþen sert, hareketsiz, basmakla aðrýsýz kitleler saptandý (Resim 1-9). Diðer sistem bulgularý doðaldý. Tam kan sayýmý ve rutin biyokimyasýnda anormal bulgu yoktu. Sedimantasyon 11mm/ saat idi. Radyolojik incelemede her iki humerus proksimal meta-diafizinde osteokondromlar ve hipertrofik yeni kemik oluþumlarý ile uyumlu kemik deðiþiklikleri izlendi. Ayrýca tüm uzun kemiklerin proksimal ve distal kesimlerinde osteokondromatoz ile uyumlu kemik deðiþiklikleri vardý. Vertebral kolon grafisi normal olan hastanýn sað hemitoraks üst zonda kotlardan kaynaklanan osteokondrom ile uyumlu görünümler dikkati çekmekte idi. Resim 1. Her iki dizde anormal kemik büyümeleri. Resim 2. Her iki distal femur, proksimal tibia ve fibulada kemik korteks ile devamlýlýðý olan, egzofitik uzanýmlý, pedinküllü litik ekspansil lezyonlar ve spur oluþumlarý (Diz eklemine komþu femur, tibia ve fibulada epifizler korunmuþtur.) 078 Erciyes Týp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 2011;33(1):

3 Nadide Melike Sav, Mustafa Kendirci, Türkan Ýkizceli, Fatih Kardaþ, Ali Yýkýlmaz, Sibel Yel Resim 3. Sol kol humerus proksimalindeki kemik çýkýntýsý. Resim 4. Her iki humerus proksimal metafisiodiafizer bölgede kemik korteks ile devamlýlýðý olan egzofitik uzanýmlý litik ekspansil kemik spurlar Resim 5. Sol el bileðinde kemik çýkýntýsý. Resim 6. Distal radius ve ulnada ekspansiyon yapan litik lezyonlar. Bilateral radius ve ulnada lateral açýlanma, karpal açýda azalma (Madelung deformitesi). Metakarpal kemikler ve falankslarda ekleme komþu alanlarda deformiteye neden olmayan radyolusen lezyonlar Erciyes Týp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 2011;33(1):

4 Bir Kýz Çocuðunda Herediter Multipl Egzositozisin Ciddi Formu Resim 7. Sað üçüncü falanksta kemik çýkýntýsý Resim 8. Metakarpal kemikler ve falankslarda ekleme komþu alanlarda deformiteye neden olmayan radyolusen lezyonlar. Distal radius ve ulnada ekspansiyon yapan litik lezyonlar. Bilateral radius ve ulnada lateral açýlanma, karpal açýda azalma (Madelung deformitesi). belirtilmektedir (4). Genetik olarak heterojen bir hastalýktýr. Kromozom 8q23-q24 de EXT1, kromozom 11p11-p12 de EXT2, kromozom 19 un kýsa kolu üzerinde EXT3 olmak üzere 3 gen lokusu tanýmlanmýþtýr. EXT1 ve EXT2, HME li ailelerde iki major hastalýk lokusu iken, EXT3 minor bir hastalýk lokusudur (5). Farklý toplumlarda hastalýðýn genetik spektrumu farklý olup, ailelerde yapýlan mutasyon analizi çalýþmalarý genetik danýþmaya ve prenatal tanýya imkan tanýmaktadýr. Resim 9. Her iki proksimal femurda ve sol iliak eminenste ekzofitik uzaným gösteren lobüle konturlu litik ekspansil lezyonlar ve spur oluþumlarý (Her iki proksimal femur epifizi korunmuþtur). Tartýþma HME multipl, benign kartilaj kaplý tümörlerin (osteokondrom veya ekzostoz) varlýðý ile karakterize bir hastalýktýr. Kalýtýmý otozomal dominanttýr. Kýzlarda inkomplet penetrans olabilir (3). HME bir kemik displazisi olarak tanýmlanýrken, exocytosis (EXT) ailesi tümör supressör genlerin tanýmlanmasýyla ailevi geçiþli neoplastik bir hastalýk olarak deðerlendirmenin daha uygun olduðu HME de çeþitli mutasyonlar tanýmlanmasýna karþýn, aile içi ve aileler arasý klinik deðiþkenliðin nedeni tam olarak açýklýða kavuþmamýþtýr. EXT1 mutasyonuna sahip grupta hastalýðýn daha ciddi seyrettiði, çok sayýda ekzostozun görüldüðü, vertebralarda yerleþimin daha çok olduðu ve ekzostozlarda dejenerasyonlara baðlý daha sýk kondrosarkom görüldüðü belirtilmiþtir. Ayrýca bu vakalarýn boylarýnýn da kýsa olduðu ifade edilmiþtir (6). Hastalýðýn ciddiyeti ebeveynlerde hafif fenotipten (1-2 ekzostoz), çocuklarda ciddi forma (17-30 ekzostoz) kadar deðiþebilir. Düzenleyici genlerdeki polimorfizm veya mutasyonlarýn fenotipi belirleyici olduðu düþünülmektedir (7). Hastalýðýn penetrasyonu % olarak bildirilmektedir (8). 080 Erciyes Týp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 2011;33(1):

5 Nadide Melike Sav, Mustafa Kendirci, Türkan Ýkizceli, Fatih Kardaþ, Ali Yýkýlmaz, Sibel Yel Osteokondromlar kýkýrdak kaplý ekzostozlar olup sýk görülen pediatrik tümörlerdir. Bu lezyonlar genellikle doðumda yoktur, 2-10 yaþlarý arasýnda klinik ve radyolojik olarak belirgin hale gelirler. Kafa kemikleri hariç hemen her kemikte oluþabilen osteokondromlar büyüme süresince büyür, komplike olmayan lezyonlar genellikle büyüme plaðýnýn kapanmasýndan sonra büyüme göstermezler. Çoðu zaman iki taraflý daðýlým gösterirler ancak tek taraflý daðýlýmýn hakim olduðu olgular da tanýmlanmýþtýr (9). En sýk yerleþim yerleri; dizler, kol, kalça, sýrt, kaburgalar, el ve ayak bilekleri, dirsek, eller, ayaklar ve pelvistir (10). Ekzostozlarýn sayýsý hastadan hastaya hatta ayný aile üyelerinde bile deðiþir. Sayýlarý birkaç tane olabileceði gibi binlerce de olabilir. Morfolojik olarak osteokondromlar saplý, sapsýz veya kalsifiye olabilir. Benign lezyonlar olmasýna raðmen sýk olarak ilerleyici iskelet bozukluklarýna yol açabilir ve klinik semptomlara neden olabilirler. Osteokondromlarýn büyümesi perikondrium çevresinde defekte yol açar. Bu, Ranvier çemberi olarak adlandýrýlýr ve epifiz plaðýný kaplar. Bu perikondrial defekt kýkýrdaðýn yanlara büyümesine izin verir ve büyüme plaðýna 90 derece açýyla baðlanarak osteokondromun tipik görünümünü oluþturur. Bu osteokondromlar büyüme geriliðine, aðrýlý lokal semptomlara, damar, tendon ve sinir basýlarýna, eklem hareketlerinde kýsýtlýlýða ve nörolojik bulgulara neden olabilir. Diz ve ayak bileðinde valgus deformitesi, el bileðinde ulnar deviasyonla radiusun eðilmesi, radiokapitellar eklemin subluksasyonu, pektoral ve pelvik kuþakta asimetri oluþabilir. Literatürde ekzostozu ondan fazla olan vakalarda geliþen komplikasyonlara baðlý olarak cerrahi müdahaleye ihtiyaç görüldüðü bildirilmiþtir (11). genellikle yaþlarý arasýnda olup yirmi yaþ öncesi malign dönüþüm nadirdir (2). Hastalarda büyüme geriliði iskelet displazisinden daha ziyade, geniþlemiþ osteokondromlarýn lokal etkilerine baðlýdýr. Osteokondromlarýn hacmi ile kemik uzunluðu arasýnda ters bir iliþki bulunmuþtur (4). Geleneksel radyografi tanýyý doðrulamak ve hastalýðýn ciddiyeti ve geliþimini belirlemek için yeterli olmasýna raðmen, semptomatik lezyonlar ve komplikasyonlarý belirlemek için seçilecek yöntem Manyetik Rezonans (MR) görüntülemedir (2). Bu yazýda tartýþýlan olgunun bulgularý deðerlendirildiðinde çok sayýda ekzostozun olmasý hastalýðýn ciddi formda olduðunun kanýtýydý. Annesinde de en büyüðü 5x5cm boyutlarýnda çok sayýda osteokondrom varlýðýnýn saptanmasý ailesinde de hastalýðýn ciddi formda olduðunu göstermektedir. Lezyonlarýn komplike olmamasý nedeniyle bu vakada taný radyolojik olarak konuldu ve MR incelemesine gerek duyulmadý. Ayrýca bu vakanýn teþhisinde yaralý olabilecek bir yöntem olan genetik çalýþma Türkiye de yapýlamadýðýndan vaka bu yönüyle incelenememiþtir. Bu vaka sunumu ile ender rastlanan bu hastalýkta büyüme boyunca yakýn takibinin gerekli olduðu vurgulanmak istendi. Osteokondromlar direkt dýþarýdan basýya baðlý bitiþik kemiði deforme edebilir ve bu özellikle bacak ve ön kol gibi çift kemik bulunan yerlerde daha belirgindir. Özellikle distal femur gibi travmaya açýk bölgelerdeki büyük saplý osteokondromlarýn tabanýnda kýrýk oluþabilir. Lezyonlarda bursa oluþumu da sýk görülen komplikasyonlardandýr. Osteokondromlar % 3-5 oranýnda malign transformasyon gösterebilir (12). Kromozom 8 ve 11 de heterozigositenin kaybý malign dönüþümle baðlantýlý iken, kromozom 19 için bu fenomen tanýmlanmamýþtýr (13). Karþýlaþýlan en sýk tümör kondrosarkom olup osteosarkom nadir olarak bildirilmiþtir (14). Klinik olarak lokal aðrý veya iskelet olgunlaþmasý sonrasý lezyonun ortaya çýkmasý malign deðiþim olasýlýðýný akla getirmektedir. Pelvis, kalça ve omuz gibi bölgelerde yerleþen osteokondromlar malign deðiþime çok daha fazla eðilimlidir. Malign dönüþüm Erciyes Týp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 2011;33(1):

6 Bir Kýz Çocuðunda Herediter Multipl Egzositozisin Ciddi Formu Kaynaklar 1.Pannier S, Legeai-Mallet L. Hereditary multiple exostoses and enchondromatosis. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2008; 22: Vanhoenacker FM, Van Hul W, Wuyts W, Willems PJ, De Schepper AM. Hereditary multiple exostoses: from genetics to clinical syndrome and complications. Eur J Radiol 2001; 40: Murphey MD, Choi JJ, Kransdorf MJ, Flemming DJ, Gannon FH. Imaging of osteochondroma: variants and complications with radiologic-pathologic correlation. Radiographics 2000; 20: Porter DE, Emerton ME, Villanueva-Lopez F, Simpson AH. Clinical and radiographic analysis of osteochondromas and growth disturbance in hereditary multiple exostoses. J Pediatr Orthop 2000; 20: Jäger M, Westhoff B, Portier S, et al. Clinical outcome and genotype in patients with hereditary multiple exostoses. J Orthop Res. 2007; 25: Bell RS. Musculoskeletal images. Malignant transformation in familial osteochondromatosis? Can J Surg 1999; 42:8. 13.Hecht JT, Hogue D, Strong LC, Hansen MF, Blanton SH, Wagner M. Hereditary multiple exostosis and chondrosarcoma: linkage to chromosome II and loss of heterozygosity for EXT-linked markers on chromosomes II and 8. Am J Hum Genet 1995; 56: Tsuchiya H, Morikawa S, Tomita K. Osteosarcoma arising from a multiple exostoses lesion: case report. Jpn J Clin Oncol 1990; 20: Carroll KL, Yandow SM, Ward K, Carey JC. Clinical correlation to genetic variations of hereditary multiple exostosis. J Pediatr Orthop 1999; 19: Wuyts W, Van Hul W. Molecular basis of multiple exostoses: mutations in the EXT1 and EXT2 genes. Hum Mutat 2000; 15: Francannet C, Cohen-Tanugi A, Le Merrer M, Munnich A, Bonaventure J, Legeai-Mallet L. Genotype-phenotype correlation in hereditary multiple exostoses. J Med Genet 2001; 38: Schmale GA, Conrad EU 3rd, Raskind WH. The natural history of hereditary multiple exostoses. J Bone Joint Surg Am 1994; 76: Legeai-Mallet L, Munnich A, Maroteaux P, Le Merrer M. Incomplete penetrance and expressivity skewing in hereditary multiple exostoses. Clin Genet 1997; 52: Shaphiro F, Simon S, Glimcher MJ. Hereditary multiple exostoses. Anthropometric, roentgenographic, and clinical aspects. J Bone Jt Surg Am 1979; 61: Erciyes Týp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 2011;33(1):

Mukopolisakkaridozis radyolojisi

Mukopolisakkaridozis radyolojisi Mukopolisakkaridozis radyolojisi Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji BD Mukopolisakkaridozlar Glikozaminoglikan katabolizmasını etkileyen bir grup nadir hastalık 7

Detaylı

Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği

Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği Aysun Karabay Bayazıt, Bahriye Atmış, Deniz Kör, Neslihan Önenli Mungan, Ali Anarat Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji ve Çocuk

Detaylı

Kıkırdağın iyi huylu tümörleri: Enkondrom ve osteokondromlar

Kıkırdağın iyi huylu tümörleri: Enkondrom ve osteokondromlar TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2013; 12:517 525 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2013.60 DERLEME Kıkırdağın iyi huylu tümörleri: Enkondrom ve osteokondromlar Benign

Detaylı

Opsismodisplazi ve tubülopati birlikteliði: Bir vaka takdimi

Opsismodisplazi ve tubülopati birlikteliði: Bir vaka takdimi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Dergisi 2005; 48: 242-246 Vaka Takdimi Opsismodisplazi ve tubülopati birlikteliði: Bir vaka takdimi Ali Bülbül 1, Hülya Kayserili 2, Ilýmay Bilge 3, Nurçin Saka 4, Memnune

Detaylı

Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Bilgisayarlı Tomografinin Değeri

Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Bilgisayarlı Tomografinin Değeri DERLEME DOI:10.4274/nts.2016.003 Nuclear Medicine Seminars / Nükleer Tıp Seminerleri 2016;1:15-20 Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Bilgisayarlı Tomografinin Değeri The Value of Computed

Detaylı

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD Multipl Myeloma da PET/BT Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD İskelet sisteminin en sık görülen primer neoplazmı Radyolojik olarak iskelette çok sayıda destrüktif lezyon ve yaygın

Detaylı

Yaþlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen

Yaþlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen 9 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAÞI Yaþlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen deðiþiklikler gibi vücut duruþunda ve yürüyüþünde de deðiþiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek ve temelidir.

Detaylı

MULT PL EKZOSTOZ SENDROMLU K KARDEfi

MULT PL EKZOSTOZ SENDROMLU K KARDEfi st T p Fak Derg 2008;71:14-18 J Ist Faculty Med 2008;71:14-18 www.itfdergisi.com OLGU SUNUMLARI / CASE REPORTS MULT PL EKZOSTOZ SENDROMLU K KARDEfi TWO SIBLINGS WITH MULTIPL EXOSTOSES SYNDROME Ayfle ÇEFLE*,

Detaylı

Ýskelet sisteminin matüritesini deðerlendirmek için yapýlan radyografik deðerlendirmeler

Ýskelet sisteminin matüritesini deðerlendirmek için yapýlan radyografik deðerlendirmeler Laboratuvar Klinik Pediatri, 2002;1(2):81-85. Radyolojik Olarak Kemik Yaþý Tayini Doç. Dr. Öznur BOYUNAÐA Gazi Üniversitesi Týp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalý, ANKARA Ýskelet sisteminin matüritesini

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik)

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik) DEFORMİTE Ekstremitenin normal anatomisinden sapması Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) Uzunluk farkı Angulasyon Rotasyon Translasyon Eklem kontraktürleri Dr. Mustafa KURKLU GATA Ort. ve Trav.

Detaylı

BİR OLGU NEDENİYLE CLEIDOCRANIAL DYSOSTOSIS

BİR OLGU NEDENİYLE CLEIDOCRANIAL DYSOSTOSIS G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt II, Sayı 1, Sayfa 205-211, 1985 BİR OLGU NEDENİYLE CLEIDOCRANIAL DYSOSTOSIS Yıldız BATIRBAYGİL* Alparslan GÖKALP** Cleidocranial Dysostosis veya «Marie and Sainton» Sendromu

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

SIK KARŞILAŞILAN KAS İSKELET LEZYONLARINDA AYIRICI TANI

SIK KARŞILAŞILAN KAS İSKELET LEZYONLARINDA AYIRICI TANI SIK KARŞILAŞILAN KAS İSKELET LEZYONLARINDA AYIRICI TANI Dr. İbrahim ADALETLİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD. Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Olgu 1 Tanınız nedir? 1- Enkondrom 2- Non ossifaying

Detaylı

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12 Spinal Tumors Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery Spinal tumor localisation Extradural Intradural extramedullary Intradural intramedullary Age By aging

Detaylı

İskelet displazileri. Dr. Ahmet SIĞIRCI İnönü Üniv. TÖTM Radyoloji AD Çocuk Rad BD Malatya

İskelet displazileri. Dr. Ahmet SIĞIRCI İnönü Üniv. TÖTM Radyoloji AD Çocuk Rad BD Malatya İskelet displazileri Dr. Ahmet SIĞIRCI İnönü Üniv. TÖTM Radyoloji AD Çocuk Rad BD Malatya Yol haritası Mukopolisakkaridoz harici aklınıza gelen tüm displaziler, NOT: Mukopolisakkaridoz dersi Sayın Dr.

Detaylı

HABİS KEMİK TÜMÖRLERİNDE ORTOPEDİK CERRAHİ YAKLAŞIM. Prof.Dr.Murat HIZ İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D.

HABİS KEMİK TÜMÖRLERİNDE ORTOPEDİK CERRAHİ YAKLAŞIM. Prof.Dr.Murat HIZ İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. HABİS KEMİK TÜMÖRLERİNDE ORTOPEDİK CERRAHİ YAKLAŞIM Prof.Dr.Murat HIZ İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. Habis Kemik Tümörleri Nadir görülen tümörler olmasına rağmen ( tüm kanserlerin

Detaylı

Talar osteokondrom: Sıradışı bir lokalizasyon

Talar osteokondrom: Sıradışı bir lokalizasyon OLGU SUNUMU Acta Orthop Traumatol Turc 2014;48(2):236-239 künyeli yazının Türkçe çevirisi Talar osteokondrom: Sıradışı bir lokalizasyon Hakan BOYA 1, Özal ÖZCAN 2, Çiğdem TOKYOL 3 1 Başkent Üniversitesi

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

Osteoid osteoma genellikle uzun kemiklerin korteksini, vertebraları ve nadiren kranial

Osteoid osteoma genellikle uzun kemiklerin korteksini, vertebraları ve nadiren kranial Ağrılı Büyük Frontal Osteoid Osteoma MEHMET BASMACI 1, AŞKIN ESEN HASTURK 1 Onkoloji Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Bölümü ÖZET Osteoid osteoma genellikle uzun kemiklerin korteksini, vertebraları

Detaylı

Pediatrik kemik tümörlerinde radyolojik tanı

Pediatrik kemik tümörlerinde radyolojik tanı Pediatrik kemik tümörlerinde radyolojik tanı Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Bursa Kemik tümörleri Tüm kemik tümörlerinin %42 si: İlk 20 yaşta Çoğu: Belirli bir yaşta görülme eğiliminde D Resnick,

Detaylı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Doğal seyir & Prognoz Tedavi edilmezse uzun dönemde ekstremite

Detaylı

Jarcho Levin Sendromlu Hastalarda Santral Sinir Sistemi veya Nöral Tüp Defekti Birlikteliği; Tek Merkez Tecrübesi

Jarcho Levin Sendromlu Hastalarda Santral Sinir Sistemi veya Nöral Tüp Defekti Birlikteliği; Tek Merkez Tecrübesi Jarcho Levin Sendromlu Hastalarda Santral Sinir Sistemi veya Nöral Tüp Defekti Birlikteliği; Tek Merkez Tecrübesi İbrahim Değer, Nihat Demir, Murat Başaranoğlu, İsmail Gülşen, Oğuz Tuncer Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI 1 T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI Staj Amaç ve Hedefleri: 1.Tıp Öğrencisi ortopedik bir hastaya yaklaşımını bilmeli ve tanı koyabilmeli. 2. Tıp Öğrencisi

Detaylı

Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N

Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Ankara Giriş Sistinozis (OMIM 219800),

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI 1 Staj Amaç ve Hedefleri: 1.Tıp Öğrencisi ortopedik bir hastaya yaklaşımını bilmeli ve tanı koyabilmeli. 2. Tıp Öğrencisi

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Aydın Aytekin Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Rafiye Çiftçiler Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

Detaylı

Çocukluk çaðý baþ aðrýlarýnýn prospektif deðerlendirilmesi

Çocukluk çaðý baþ aðrýlarýnýn prospektif deðerlendirilmesi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Dergisi 2003; 46: 38-42 Orijinal Makale Çocukluk çaðý baþ aðrýlarýnýn prospektif deðerlendirilmesi Füsun Alehan Baþkent Üniversitesi Týp Fakültesi Pediatri Yardýmcý Doçenti

Detaylı

Nörofibromatozis Tip 1 Tanılı Olguların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi

Nörofibromatozis Tip 1 Tanılı Olguların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi Nörofibromatozis Tip 1 Tanılı Olguların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi Nurşah Eker, Ayşe Gülnur Tokuç, Burcu Tufan Taş, Berkin Berk, Emel Şenay, Barış Yılmaz Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim

Detaylı

Sternum korpusunda (en çok)

Sternum korpusunda (en çok) GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİ PROF. DR. REFİK ÜLKÜ D.Ü Tıp Fak Göğüs Cerrahisi Tüm primer tümörler arasında %1-1.5 Malign primer göğüs duvarı tümörleri, tüm kanser hastaları arasında %0.04 Göğüs duvarı malign

Detaylı

The assessment of clinical approaches and properties of benign hindfoot tumors

The assessment of clinical approaches and properties of benign hindfoot tumors Özgün Araştırma 118 The assessment of clinical approaches and properties of benign hindfoot tumors Arka ayak benign kemik tümörlerinin özellikleri ve klinik yaklaşımların değerlendirilmesi İsmail Burak

Detaylı

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Çoğunlukla selim karakterde olan bu tümörlerin sadece % 1-2 si habistir. Sinovial kistler, tendon kılıfının dev hücreli tümörü, lipom, enkondrom sık görülen selim oluşumlardır.

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Kostaları Tutarak Nüks Eden Osteokondrom Olgusu A Case of Recurrent Osteochondroma with Ribs Involvement Göğüs Cerahisi

Kostaları Tutarak Nüks Eden Osteokondrom Olgusu A Case of Recurrent Osteochondroma with Ribs Involvement Göğüs Cerahisi Kostaları Tutarak Nüks Eden Osteokondrom Olgusu A Case of Recurrent Osteochondroma with Ribs Involvement Göğüs Cerahisi Başvuru: 08.06.2016 Kabul: 29.03.2017 Yayın: 25.04.2017 Ufuk Çobanoğlu 1, Fuat Sayır

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri)

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) Distal yöndekiler, Lateralden-Mediale: 1) Os trapezium2) Os trapezoideum3) Os capitatum4) Os hamatum Proksimal yöndekiler Lateralden-Mediale: 1) Os scaphoideum2) Os lunatum3)

Detaylı

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM Doç. Dr. Ufuk Talu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD Ortopedik Acil =? 1. Gerçek acil: Hemen tedavi edilmezse kalıcı sorun bırakan 2. İlk yardım sonrasında

Detaylı

EK-4 B GRUBU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TANI LİSTESİ A GRUBU

EK-4 B GRUBU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TANI LİSTESİ A GRUBU A GRUBU C71 Beyin malign neoplazmı D33 Beynin ve merkezi sinir sistemi diğer kısımlarının benign neoplazmı G11 Herediter ataksi G12.2 Motor nöron hastalığı G20 Parkinson hastalığı G24.8 Distoni, diğer

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Mediastenin Nadir Görülen Tümörleri Tüm mediastinal kitlelerin %10 dan azını meydana getiren bu lezyonlar mezenkimal veya epitelyal kökenli tümörlerden oluşmaktadır. Journal of linical and nalytical Medicine

Detaylı

Pediatrik Ekstremite Travmaları. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

Pediatrik Ekstremite Travmaları. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Pediatrik Ekstremite Travmaları Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Konu Başlıkları Travma önemi Ekstremite travmaları ve muayene Açık kırıklar Kompartman sendromu Epifiz kırıkları Torus kırıkları

Detaylı

Alt Ekstremite Deformite Analizi (II) Oblik Plan ve Translasyon Deformiteleri

Alt Ekstremite Deformite Analizi (II) Oblik Plan ve Translasyon Deformiteleri Alt Ekstremite Deformite Analizi (II) Oblik Plan ve Translasyon Deformiteleri Mehmet Çakmak*, Korhan Özkan** Bu derginin bir önceki sayýsýnda yayýnlanan, alt ekstremite deformite analizi makalesine kaldýðýmýz

Detaylı

5. SINIF 2.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5.SINIF- 2.GRUP 1.DERS KURULU

5. SINIF 2.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5.SINIF- 2.GRUP 1.DERS KURULU - 2.GRUP 1.DERS KURULU HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI (13 EKİM 2014 05 ARALIK 2014) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof. Dr. Hüseyin İLHAN Başkoordinatör : Prof. Dr.

Detaylı

07.01.2014. Radyolojide çözünürlük (rezolüsyon) kavramı. Kas-iskelet sisteminde BT ve/veya MRG Diğerinin yerine veya tamamlayıcı kullanım

07.01.2014. Radyolojide çözünürlük (rezolüsyon) kavramı. Kas-iskelet sisteminde BT ve/veya MRG Diğerinin yerine veya tamamlayıcı kullanım Radyolojide çözünürlük (rezolüsyon) kavramı Uzaysal çözünürlük Kontrast çözünürlüğü Temporal çözünürlük Kas-iskelet sisteminde BT ve/veya MRG Diğerinin yerine veya tamamlayıcı kullanım Dr Üstün Aydıngöz

Detaylı

This information (23) on X-linked genetic disorders is in Turkish X bağlantılı Genetik Hastalıklar (İngilizce'si X-linked Genetic Disorders)

This information (23) on X-linked genetic disorders is in Turkish X bağlantılı Genetik Hastalıklar (İngilizce'si X-linked Genetic Disorders) This information (23) on X-linked genetic disorders is in Turkish X bağlantılı Genetik Hastalıklar (İngilizce'si X-linked Genetic Disorders) Genetik (genetic) hastalıklara bir veya daha fazla hatalı gen

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın Dominant / resesif tanımları Otozomal ve gonozomal kalıtım nedir? İnkomplet dominant/ kodominant ne ifade eder? Pedigri nedir, Neden yapılır?

Detaylı

-172- HEREDITARY MULTIPLE EXOSTOSIS (Case Report) disinde lezyon nadiren teşekkül etmektedir. Buna mukabil babada ve

-172- HEREDITARY MULTIPLE EXOSTOSIS (Case Report) disinde lezyon nadiren teşekkül etmektedir. Buna mukabil babada ve HEREDİTER MULTİPL EKZOSTOZ (Vak'a Takdimi) HEREDITARY MULTIPLE EXOSTOSIS (Case Report) Pro:f. Dr. Kemal DA YRAKTAR (*) Dr. Nişan NİŞAN (**) Dr. Refik TEZCAN (***). GtBtş Multipl cartilaginous exostosis

Detaylı

Travma Sonrasý Geliþen Dev Ýntratorasik Meningosel; Olgu Sunumu

Travma Sonrasý Geliþen Dev Ýntratorasik Meningosel; Olgu Sunumu ARAÞTIRMALAR OLGU SUNUMU(Case (Research Reports) Reports) Travma Sonrasý Geliþen Dev Ýntratorasik Meningosel; Olgu Sunumu Giant Intrathoracic Meningocele Development Following Trauma; Case Report Vaner

Detaylı

Anatomi. Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri. Anatomi. Anatomi. Ardayak dizilim grafisi (Saltzman grafisi) Uzun aksiyel grafi

Anatomi. Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri. Anatomi. Anatomi. Ardayak dizilim grafisi (Saltzman grafisi) Uzun aksiyel grafi Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri Dr. Önder Kılıçoğlu İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Tibia ve talus eklem yüzleri paralel Medial ve lateral

Detaylı

Fitnes kursu. Spor anatomisi-2. YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov

Fitnes kursu. Spor anatomisi-2. YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov Fitnes kursu. Spor anatomisi-2 YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov shahmedov@yahoo.com İskelet sistemi - 206 kemik Eksen iskelet (sarı) 80 kemik Apendikular iskelet (mavi) 126 kemik Görevleri Koruma Harekete

Detaylı

5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü

5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü 5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü DERS PROGRAMI H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I 1 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 3. D Ö N G Ü H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( 0

Detaylı

5. SINIF 1.KURUL 2.DÖNGÜ 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 2. D Ö N G Ü

5. SINIF 1.KURUL 2.DÖNGÜ 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 2. D Ö N G Ü 5. S I N I F -. D E R S K U R U L U -. D Ö N G Ü H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( E K İ M 0 5 0 4 A R A L I K 0 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enver İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu)

Detaylı

Çocukluk çağı Kemik Tümörlerinde Radyoloji

Çocukluk çağı Kemik Tümörlerinde Radyoloji Çocukluk çağı Kemik Tümörlerinde Radyoloji Dr.Hakan Gençhellaç. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı Türk Radyoloji Derneği 36. ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ

Detaylı

5. SINIF 5.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5. S I N I F - 5. G R U P 1. D E R S K U R U L U

5. SINIF 5.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5. S I N I F - 5. G R U P 1. D E R S K U R U L U 5. S I N I F - 5. G R U P 1. D E R S K U R U L U H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( 0 6 N İ S A N 2 0 1 5 2 9 M A Y I S 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enver İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Akif Şakir Şakar Salonu KULLANILAN RENK VE

Detaylı

Metakarp Kırıkları ve Tedavileri

Metakarp Kırıkları ve Tedavileri Metakarp Kırıkları ve Tedavileri Dr. Zekeriya TOSUN Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rek. ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı & El Cerrahisi Bilim Dalı PROF. DR. RIDVAN EGE TEMEL EL CERRAHİSİ KURSLARI-9

Detaylı

Skafoid Kırık Perilunat Çıkık

Skafoid Kırık Perilunat Çıkık Prof. Dr. Ridvan Ege Temel El Cerrahi Kuursu - IX 3-4 Nisan2013 Skafoid Kırık Perilunat Çıkık Doç. Dr. Mustafa KÜRKLÜ GATA Ortopedi ve Travmatoloji AD El Cerrahi BD. Ankara Anlatım Planı Giriş Anatomi

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular 1. Leyla nýn 10 tane lastik mührü vardýr. Her mührün üzerinde 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 rakamlarýndan biri yazýlýdýr. Kanguru sýnavýnýn tarihini þekilde görüldüðü gibi yazan Leyla,

Detaylı

DÖNEM V - C. GRUBU Ortopedi ve Travmatoloji Stajı Ders Programı 1. Hafta 09/09/2015. ÇARŞAMBA Doğuştan çarpık ayak. Kongenital Pes Ekuinovarus

DÖNEM V - C. GRUBU Ortopedi ve Travmatoloji Stajı Ders Programı 1. Hafta 09/09/2015. ÇARŞAMBA Doğuştan çarpık ayak. Kongenital Pes Ekuinovarus DÖNEM V C. GRUBU Ortopedi ve Travmatoloji Stajı Ders Programı. Hafta 08.0 09: 09:0 0: 0.0. :0. :00 :. 6.00 6. 7.00 07/09/0 Bel ve Boyun Ağrıları Neck and Back Pain BORD(Bornova A blok. Kat Osteokondrozlar

Detaylı

Rastlantısal Enkondromlarda Cerrahi Tedavi

Rastlantısal Enkondromlarda Cerrahi Tedavi Rastlantısal Enkondromlarda Cerrahi Tedavi Prof. Dr. Harzem Özger İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Epidemiyoloji Hyalen kıkırdak kökenli Tüm yaş gruplarında görülebilir Kemiklerin en sık

Detaylı

Riketsin klinik ve laboratuvar bulgularý

Riketsin klinik ve laboratuvar bulgularý Riketsin klinik ve laboratuvar bulgularý OLGU 1: Konjenital D vitamini yetersizliði Jeneralize nöbet geçirme yakýnmasý ile getirilen 40 günlük bebekte serum Ca 5,9 mg/dl saptandý. Hasta, 23 yaþýnda annenin

Detaylı

Otozomal Baskın Kalıtım (Autosomal Dominant Inheritance) nedir?

Otozomal Baskın Kalıtım (Autosomal Dominant Inheritance) nedir? This information (1) on Autosomal Dominant genetic disorders is in Turkish Otozomal Baskın Genetik Hastalıklar (Kadınlar İçin) (İngilizce si Autosomal Dominant Genetic Disorders) Genetik (genetic) hastalığa,

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

MO Ped Çalışması SSS

MO Ped Çalışması SSS MO Ped Çalışması SSS 1. MO, HMO, HME ve MHE hepsi aynı hastalık mı? Evet. Multipl Osteokondromlar (MO), Herediter Multipl Osteokondromlar (HMO), Multipl Kalıtsal (veya kalıtsal çoklu) Eksostozlar (MHE

Detaylı

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI Doç. Dr. Nuri Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı nuri.aydin@istanbul.edu.tr YARALANMA TravmaRk Ani fiziksel

Detaylı

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI AMAÇ Kanser ön ya da kesin tanılı hastalarda radyolojik algoritmayı belirlemek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kanser riski olan hastalara doğru radyolojik tetkik

Detaylı

AÝLESEL AKDENÝZ ATEÞÝ ÖN TANISI ALAN OLGULARDA MEFV GEN MUTASYON ANALÝZ SONUÇLARININ ÖNEMÝ*

AÝLESEL AKDENÝZ ATEÞÝ ÖN TANISI ALAN OLGULARDA MEFV GEN MUTASYON ANALÝZ SONUÇLARININ ÖNEMÝ* ARAÞTIRMALAR (Research Reports) AÝLESEL AKDENÝZ ATEÞÝ ÖN TANISI ALAN OLGULARDA MEFV GEN MUTASYON ANALÝZ SONUÇLARININ ÖNEMÝ* The Importance of Results of MEFV Gene Analysis in Cases Prediagnosed as Familial

Detaylı

Aðrý tanýsý klinik olarak, DITI ile konulabilir

Aðrý tanýsý klinik olarak, DITI ile konulabilir Fibromiyalji hasta görüntüleri Aðrý tanýsý klinik olarak, DITI ile konulabilir Aðrýyý görüntüleme ve patolojisini tanýmlamada baþarýlý yöntemdir. Aðrý kaynaðýnýn vücudun neresinde olduðunu gösterebilir.

Detaylı

ARAÞTIRMA RESEARCH ARTICLE Acil Servisine Baþvuran Zehirlenme Olgularýnýn Deðerlendirilmesi Dr. Gürkan Genç, Dr. Avni Saraç, Dr. Ülker Ertan Dr. Sami Ulus Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Hastanesi, ANKARA

Detaylı

Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi,

Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi, 5 Prof. Dr. Semih KESKÝL Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi, yaþlýlarýn acil hastalýklarý diye bir durum yoktur. Bizimde burada söz konusu edeceðimiz yaþlýlar arasýndaki acil týbbi durumlardýr.

Detaylı

17a EK 17-A ÖYKÜ KONTROL LÝSTESÝ. ² Rahim Ýçi Araçlar - Ek 17-A²

17a EK 17-A ÖYKÜ KONTROL LÝSTESÝ. ² Rahim Ýçi Araçlar - Ek 17-A² EK 17-A RÝA ÝÇÝN DEÐERLENDÝRME KONTROL LÝSTESÝ ÖYKÜ KONTROL LÝSTESÝ Hizmet verenin sorularý: Hizmet alana aþaðýdaki sorularý sorun: Hizmet veren için kurallar: Eðer yanýtlar evet sütununda ise aþaðýdaki

Detaylı

HR Pozitif, HER2 negatif Metastatik Meme Kanserinde Tedavi. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji

HR Pozitif, HER2 negatif Metastatik Meme Kanserinde Tedavi. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji HR Pozitif, HER2 negatif Metastatik Meme Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji İnsidans ve Epidemiyoloji İnsidans ve Epidemiyoloji İnsidans ve Epidemiyoloji

Detaylı

190 Kuloðlu ve ark. Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Dergisi Temmuz - Eylül 2004 ameliyatý yapýldý ve sarýlýkta kýsa süreli bir düzelme görüldü. Daha son

190 Kuloðlu ve ark. Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Dergisi Temmuz - Eylül 2004 ameliyatý yapýldý ve sarýlýkta kýsa süreli bir düzelme görüldü. Daha son Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Dergisi 2004; 47: 189-193 Vaka Takdimi Ekstrahepatik biliyer atrezili bir çocukta hipertrofik osteoartropati Zarife Kuloðlu 1, Aydan Kansu 2, Filiz Ekici 1, Fulya Demirçeken

Detaylı

Okulo-aurikulo-vertebral spektrumlu yedi vakanýn deðerlendirilmesi

Okulo-aurikulo-vertebral spektrumlu yedi vakanýn deðerlendirilmesi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Dergisi 2005; 48: 39-45 Vaka Takdimi Okulo-aurikulo-vertebral spektrumlu yedi vakanýn deðerlendirilmesi Ercan Mýhçý 1, Þükran Taçoy 2, Fýrat Kardelen 3, Yaþar Duranoðlu 4,

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

METAPHYSEAL CHONDRODYSPLASIA (SCHMID TYPE): A CASE REPORT

METAPHYSEAL CHONDRODYSPLASIA (SCHMID TYPE): A CASE REPORT Olgu Sunusu I Case Report FTR Bil Der - J PMR Sci 2006;9(1):35-38 METAFİZYAL KONDRODİSPLAZİ (SCHMİD TİP): OLGU SUNUMU METAPHYSEAL CHONDRODYSPLASIA (SCHMID TYPE): A CASE REPORT Serap Tomruk Sütbeyaz l,

Detaylı

Travma Hastasında Görsel Tanı: direkt grafi, BT, diğer (makalelerle, olgularla) John Fowler, MD Kent Hastanesi, İzmir

Travma Hastasında Görsel Tanı: direkt grafi, BT, diğer (makalelerle, olgularla) John Fowler, MD Kent Hastanesi, İzmir Travma Hastasında Görsel Tanı: direkt grafi, BT, diğer (makalelerle, olgularla) John Fowler, MD Kent Hastanesi, İzmir Travma hastasında hangi görüntüleme? Hastaya yarar getirecek Hastaya zarar vermeyecek

Detaylı

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu Embriyonik evrede kıkırdak kökenlidir. Daha sonra kemiklesir. Ergin evrede bazı vücut kısımlarında kıkırdak olarak kalır (burun ucu, kulak kepçesi, soluk borusu) skelet sistemi kemikler, eklemler, ligamentler

Detaylı

Çocukluk Çağı Benign Kemik Tümörlerinin Demografik Özellikleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi

Çocukluk Çağı Benign Kemik Tümörlerinin Demografik Özellikleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi Çocukluk Çağı Benign Kemik Tümörlerinin Demografik Özellikleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi Demographic Features of Childhood Benign Bone Tumors and Evaluation of Clinical Approach Şafak

Detaylı

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 10 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Kliniği,

Detaylı

ÇOCUK KALÇA KIRIKLARINDA TEDAVÝ SONUÇLARIMIZ

ÇOCUK KALÇA KIRIKLARINDA TEDAVÝ SONUÇLARIMIZ KLÝNÝK ARAÞTIRMA / CLINICAL RESEARCH Vol. 14,, No. 3,, (153-157 157), 2003 ÇOCUK KALÇA KIRIKLARINDA TEDAVÝ SONUÇLARIMIZ Erhan YILMAZ*, Lokman KARAKURT* Erhan SERÝN**, Hikmet GÜZEL*** ÖZET Giriþ: Çocuklarda

Detaylı

Legg-Calve-Perthes Hastalýðý

Legg-Calve-Perthes Hastalýðý Legg-Calve-Perthes Hastalýðý M. Cemalettin Aksoy*, Muharrem Yazýcý**, Mümtaz Alpaslan** Legg-Calve Perthes hastalýðý 1900'Iü yýllarýn baþýnda ABD (Legg), Fransa (Calve) ve Almanya'da (Perthes) birbirinden

Detaylı

Sevgili Meslektaşlarım,

Sevgili Meslektaşlarım, Sevgili Meslektaşlarım, TOTBİD TOTEK 20 Yeterlilik Sınavı. aşaması 2 Ekim Pazar günü İzmir'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi amfisinde yapılacaktır. Sınavda 00 adet soru sorulacaktır. Sınav başvuruları

Detaylı

Erzurum Bölge Ýþitme Engelliler Okulundaki Öðrencilerin Klinik ve Genetik Açýdan Ýncelenmesi (Ön Çalýþma)

Erzurum Bölge Ýþitme Engelliler Okulundaki Öðrencilerin Klinik ve Genetik Açýdan Ýncelenmesi (Ön Çalýþma) OTOSKOP 00; :7-77 KESÝTSEL ÇALÞMA Erzurum Bölge Ýþitme Engelliler Okulundaki Öðrencilerin Klinik ve Genetik Açýdan Ýncelenmesi (Ön Çalýþma) Yrd.Doç.Dr. Celil USLU* Uz.Dr. A. Gani TATAR** Prof.Dr. Sýtký

Detaylı

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 1. TEST 1 Ali, öðretmenin verdiði çizim ödevini yukarýdaki þekilde yapmýþtýr. Buna göre Ali nin çizdiði iskelet bölümü için, I. Kafatasý olarak adlandýrýlýr. II.

Detaylı

Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları

Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Pelvis Vücut ağırlığını, omurgadan alt ekstremitelere aktaran ana bağlantıdır. Pelvisi iki os

Detaylı

SELİM KEMİK TÜMÖRLERİ ve KEMİĞİN TÜMÖRE BENZEYEN LEZYONLARI

SELİM KEMİK TÜMÖRLERİ ve KEMİĞİN TÜMÖRE BENZEYEN LEZYONLARI SELİM KEMİK TÜMÖRLERİ ve KEMİĞİN TÜMÖRE BENZEYEN LEZYONLARI PROF. DR. MURAT HIZ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D. Tümör = Neoplazm Bir veya birden fazla dokunun

Detaylı

EKSTANSÖR TENDON YARALANMALARI. Prof. Dr. Mustafa HERDEM ORTOPEDİA Hastanesi ADANA

EKSTANSÖR TENDON YARALANMALARI. Prof. Dr. Mustafa HERDEM ORTOPEDİA Hastanesi ADANA EKSTANSÖR TENDON YARALANMALARI Prof. Dr. Mustafa HERDEM ORTOPEDİA Hastanesi ADANA TENDONLAR Extansör Fleksör GENEL BİLGİLER El cerrahisi literatüründe ve kişisel arşivlerimizde belirgin fleksör tendon

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin bazı diğer sonuçları (S00-T98) Kafa yaralanmaları (S00-S09) Yüzeysel kafa yaralanması Başın açık

BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin bazı diğer sonuçları (S00-T98) Kafa yaralanmaları (S00-S09) Yüzeysel kafa yaralanması Başın açık S00 S01 S02 S03 S04 S05 S06 S07 S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15 S16 S17 S18 S19 S20 S21 S22 S23 S24 S25 S26 S27 S28 S29 S30 S31 S32 S33 S34 S35 S36 S37 S38 S39 BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 4 puanlýk sorular. Bir dörtgenin köþegenleri, dörtgeni dört üçgene ayýrmaktadýr. Her üçgenin alaný bir asal sayý ile gösterildiðine göre, aþaðýdaki sayýlardan hangisi bu dörtgenin

Detaylı

Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman

Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2 1 Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman 2 Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma

Detaylı

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu 29 yaşında erkek aktif şikayeti yok Dış merkezde yapılan üriner sistem ultrasonografisinde insidental olarak sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması üzerine hasta polikliniğimize

Detaylı

Bening Kemik Lezyonlarýnda Maligniteye Dönüþüm Belirtileri

Bening Kemik Lezyonlarýnda Maligniteye Dönüþüm Belirtileri N. Aksu, M.N. Erdem, V. M.M. Hýz Bening Kemik Lezyonlarýnda Maligniteye Dönüþüm Belirtileri Neslihan Aksu *, Mehmet Nuri Erdem **, Veli Muzaffer Murat Hýz *** Bazý benign kemik lezyonlarý maligniteye dönüþüm

Detaylı

Mardin ili ilköðretim okullarýnda 6-15 yaþ grubu öðrencilerde kilo fazlalýðý ve obezite prevalansý

Mardin ili ilköðretim okullarýnda 6-15 yaþ grubu öðrencilerde kilo fazlalýðý ve obezite prevalansý Týp Araþtýrmalarý Dergisi 2007: 5 (1): 31-35 ARAÞTIRMA Mardin ili ilköðretim okullarýnda 6-15 yaþ grubu öðrencilerde kilo fazlalýðý ve obezite prevalansý Uz. Dr. Ayfer Gözü Dicle Üniversitesi Týp Fakültesi,

Detaylı

FTR 208 Kinezyoloji II. El bileği II. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 208 Kinezyoloji II. El bileği II. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 208 Kinezyoloji II El bileği II yrd. doç. dr. emin ulaş erdem EL BİLEGİ LİGAMENTLERİ El bileği ligamentlerinin çoğu küçüktür ve izole etmesi zordur. Bununla birlikte göze çarpmayan doğaları kinezyolojik

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Hakan Şimşek. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Hakan Şimşek. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Yetişkinde Gergin Omurilik Sendromu ve Eşlik Eden Toraks Deformitesi Gergin omurilik, klinik bir durumdur ve zemininde sebep olarak omuriliğin gerilmesi sonucu

Detaylı