Tüm uygulamalarda 7/A Seçeneğini kullanınız.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tüm uygulamalarda 7/A Seçeneğini kullanınız."

Transkript

1 Tüm uygulamalarda 7/A Seçeneğini kullanınız. UYGULAMA - 1 Cemil POYRAZ (tek şahıs), inşaat malzemesi alım-satımı yapmak üzere tarihinde bir işletme kurmuş ve aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para ,- Satıcı S ye senetsiz borç 5.000,- Mevcut bonolar 5.900,- Alıcı A dan senetsiz alacak 8.000,- Depodaki inşaat malzemesi ,- D Bankası ndaki ticari mevduat ,- İnşaat malzemesi için ödenen KDV 3.600,- Sermaye? Aralık 2013 Dönemi Günlük İşlemleri : İşletme, satıcı S den ,-TL (KDV %18) lik inşaat malzemesini veresiye olarak satın almıştır : İşletme, 04 Aralık ta satın aldığı inşaat malzemesi ile ilgili olarak 1.770,-TL (KDV %18) lik taşıma ve 500,-TL lik de sigorta giderini peşin ödemiştir : İşletme, deposundaki inşaat malzemesinin bir kısmını alıcı A ya ,-TL (KDV %18) ye veresiye satmıştır : İşletme, 16 Aralık ta sattığı inşaat malzemesinin taşıma esnasında zarar görmesinden dolayı alıcı A ya 5.900,-TL (KDV %18) lik zorunlu indirim yapmış ve indirim tutarını alıcı A nın hesabından düşmüştür : İşletme, büro hizmetleri için kiraladığı dairenin 1.180,-TL (KDV %18) lik elektrik giderini peşin ödemiştir : İşletme, 16 Aralık ta sattığı inşaat malzemesi ille ilgili olarak alıcı A ya 3.540,-TL (KDV %18) lik miktar iskonto yapmış ve iskonto tutarını alıcı A nın hesabından düşmüştür : İşletme, satıcı S ye olan senetsiz borcunun - bilançoda ,-TL lik kısmını peşin ödemiştir. Dönemsonu İşlemleri: ( ) 1. Dönemsonu inşaat malzemesi mevcudu ,-TL dir.

2 UYGULAMA - 2 Bilge SOYKAN (tek şahıs), mobilya alım-satımı yapmak üzere tarihinde bir işletme kurmuş ve aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para ,- Alıcı E den senetsiz alacak 5.000,- Alınan bonolar ,- Mobilyalar için ödenen KDV 3.600,- Depodaki mobilyalar ,- K Bankasındaki ticari mevduat ,- Satıcı D ye senetsiz borç ,- Sermaye? Aralık 2013 Dönemi Günlük İşlemleri : İşletme, deposundaki mobilyaların bir kısmını alıcı E ye ,-TL (KDV %18) ye veresiye olarak satmıştır : İşletme, 03 Aralık ta sattığı mobilyaların satışı ile ilgili 1.180,-TL(KDV % 18) lik gideri üstlenmiş ve bedelini peşin ödemiştir : İşletme, 03 Aralık ta alıcı E ye sattığı mobilyaların 1.180,-TL ( KDV %18 ) lik kısmını alıcı E den iade almış ve iade tutarını alıcı E nin hesabından düşmüştür : İşletme, deposundaki mobilyalarını yangına karşı 5.900,-TL ye M Sigorta Şirketi ne sigortalatmış ve sigorta bedelini K Bankası ndaki ticari mevduattan ödemiştir : İşletme, satıcı D den ,- TL(KDV %18) lik mobilya almış; toplam bedelin katma değer vergisini peşin ödemiş, kalanını ise daha sonra ödeyecektir : İşletme, 24 Aralık ta satın aldığı mobilyaları depoya taşıyan A İşletmesine 2.360,-TL (KDV %18) lik taşıma giderini peşin ödemiştir : İşletme, alıcı E ye 03 Aralık ta sattığı mobilyalar ile ilgili olarak 3.540,-TL ( KDV %18) lik miktar iskontosu yapmış ve iskonto tutarını alıcı E nin hesabından düşmüştür : İşletme, 24 Aralık ta satıcı D den satın aldığı mobilyaların 2.360,-TL (KDV %18) lik kısmını satıcı D ye iade etmiş ve iade tutarını satıcı D nin hesabından düşmüştür : İşletme, K Bankasında kalan ticari mevduatının tamamını çekmiştir. Dönemsonu İşlemleri: ( ) 1.Dönemsonu mobilya mevcudu ,-TL dir.

3 UYGULAMA- 3 Necdet SÜTÇÜ (tek şahıs) cilt bakım ürünü alım satımı ile uğraşmak üzere tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para ,- Cilt bakım ürünleri için ödenen KDV ,- Depodaki cilt bakım ürünleri ,- T Bankasına kredi borcu ,- İmzalanan bonolar ,- Alıcı M den senetsiz alacak 6.000,- Satıcı S ye senetsiz borç ,- Bina ,- Sermaye? Aralık 2013 Dönemi Günlük İşlemleri : İşletme, Nr lı fatura ile satıcı S den TL (KDV % 18) lik cilt bakım ürünü satın almış; toplam tutarın katma değer vergisini peşin ödemiş, kalanını ise daha sonra ödeyecektir : İşletme deposundaki cilt bakım ürünlerinin bir kısmını Nr lı fatura ile alıcı M ye TL(KDV % 18) ye satmış; karşılığında alıcıdan ,-TL nakit almış, kalanı ise daha sonra alacaktır : İşletme, taşıma işini yapan A Taşıma İşletmesi ne toplam 5.900,-TL (KDV %18) yi peşin ödemiştir.bu tutarın 2.360,-TL (KDV %18) lik kısmı de yapılan alışla ilgili iken, 3.540,- TL (KDV %18) lik kısmı ise de yapılan satışla ilgilidir : İşletme, bilançoda yer alan binası ve deposundaki cilt bakım ürünleri ile ilgili aşağıdaki harcamaları yapmış ve toplam tutarı peşin ödemiştir. Bina Temizlik Bedeli : 708,-TL (KDV %18) Depodaki cilt bakım ürünleri için ödenen sigorta bedeli : 400,-TL : İşletme, alıcı M nin beğenmeyip iade ettiği 1.770,- TL (KDV %18) lik cilt bakım ürünlerini iade almış ve iade tutarını alıcı M ye peşin ödemiştir : İşletme, de satın aldığı cilt bakım ürünleri ile ilgili olarak satıcı S den 2.360,-TL (KDV % 18) lik miktar iskonto almış ve iskonto tutarını satıcı S nin hesabından düşmüştür : İşletme, de sattığı cilt bakım ürünleri ile ilgili olarak alıcı M ye 590,-TL (KDV %18) lik kasa iskontosu yapmış ve iskonto tutarını alıcı M nin hesabından düşmüştür : İşletme, T Bankasından gelen dekonttan (bankadaki hesapta harekete sebep olan bir kaydı ilgilisine haber vermede kullanılan belge) kredi hesabına - bilançoda - 200,-TL faizin tahakkuk (gerçekleşme) ettiğini öğrenmiştir : İşletme, de oluşan alıcı M den olan senetsiz alacağının ,-TL sine karşılık, aynı tutarda bono almıştır. Dönemsonu İşlemleri: ( ) 1.Dönemsonu cilt bakım ürünü mevcudu TL dir.

4 UYGULAMA - 4 Faaliyetine devam eden ve boya malzemesi alım satımı ile uğraşan Gültekin ATAOL(tek şahıs) İşletmesinin tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para ,- Tahsil için Y Bankasına verilen bono 8.000,- Depodaki boya malzemesi ,- Cüzdandaki çekler 9.000,- Alıcı S den mal için alınan avans 6.000,- Y Bankasındaki ticari mevduat ,- Kamyonet ,- Boya malzemesi için ödenen KDV 8.100,- Düzenlenen vadeli çek 3.000,- Sermaye? Birikmiş amortismanlar - Kamyonet ,- Aralık 2013 Dönemi Günlük İşlemleri : İşletme, daha önce tahsile verdiği bononun - bilançoda - vadesinde tahsil edilemediğini öğrenmiş, bunun üzerine ilgili Banka aracılığıyla sözkonusu bonoyu protesto ettirmiştir. Protesto gideri olarak Noteri ne ödenen 1.416,-TL (KDV % 18) İşletmenin Y Bankasındaki ticari mevduat hesabından karşılanmıştır : İşletme, bilançosundaki kamyoneti için 01 Aralık 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 3 aylığına trafik sigortasını K Sigorta Şirketi ne yaptırmış; bedeli olan 1.800,- TL yi henüz ödememiştir : İşletme, satıcı F den TL (KDV % 18) lik boya malzemesi satın almış karşılığında 9.000,-TL lik bilançodaki çeki ciro etmiş, kalan kısım için de bono imza ederek vermiştir : İşletme deposundaki boya malzemesinin bir kısmını aşağıdaki fatura ile alıcı S ye satmış, karşılığında daha önce aldığı avansı - bilançoda - düşmüş, kalan kısım için de çek almıştır. Mal Satışı ,- Katma Değer Vergisi ( % 18) ,- Aratoplam ,- Özel Iskonto - 400,- Net Tutar , : İşletme, açacağı yeni şube için TL ( KDV % 18) lik kuruluş ve örgütlenme gideri yapmış ve bedelini peşin ödemiştir : İşletme, 10 Aralık ta sattığı boya malzemesi için sevk gideri olarak Z Taşıma İşletmesi ne 590,-TL (KDV %18) yi peşin ödemiştir. Anlaşma gereği sevk giderinin tamamı alıcı S ye aittir : İşletme, bilançosundaki kamyoneti ,-TL (KDV %18) ye Bay D ye veresiye satmıştır. Kamyonetle ilgili bilgiler bilançodadır : İşletme, daha önce düzenleyerek verdiği vadeli çekin - bilançoda - Y Bankasındaki ticari mevduattan çekilmesi kaydını yanlışlıkla aşağıdaki gibi yapmıştır. 103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabı 3.000,- 321 Borç Senetleri Hesabı 3.000,- 102 Bankalar Hesabı 3.000,- Bu kaydı aynen yevmiye defteri ve defteri kebire aktarınız ve düzeltme kaydını tek madde ile

5 yapınız İşletme, büro hizmetlerinde kullanmak amacıyla bir adet ahşap dolap satın almıştır. Ahşap dolabın alış bedeli 2.000,- TL, taşıma bedeli 200,-TL ve katma değer vergisi ise 396,-TL dir. Ahşap dolabın toplam bedeli peşin ödenmiştir : İşletme, 10 Aralık ta yapılan satışla ilgi olarak alıcı S ye 2.360,-TL (KDV %18) lik miktar iskontosu yapmış ve bedelini alıcı S ye peşin ödemiştir : İşletme, de imza ederek verdiği TL lik bonoyu vadesinde ödeyememiş, bono alacaklısı ile anlaşarak TL ye yenilemiştir. Bono yenilemede oluşan TL lik fark yeni bonoya eklenmiştir. Dönemsonu İşlemleri ( ) 1. Dönemsonu boya malzemesi mevcudu TL dir. 2. Tüm maddi duran varlıklara normal yönteme göre amortisman ayrılacaktır. Tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl kabul edilmiştir. 3. Tüm maddi olmayan duran varlıkların - varsa yılına düşen kısmını itfa ediniz.

6 UYGULAMA- 5 Faaliyetine devam eden ve temel gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Atamer ÇELTİKLİ (tek şahıs) İşletmesinin tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para Depodaki temel gıda maddeleri Yapılmakta olan dolap Alıcı S den mal için alınan avans Minibüs B Bankasındaki ticari mevduat Cüzdandaki çekler Temel gıda maddeleri için ödenen KDV Ciro yoluyla alınan bono Sermaye? Birikmiş amortismanlar Firma değeri Minibüs Firma Değeri Aralık 2013 Dönemi Günlük işlemleri: : İşletme, deposundaki gıda maddelerini yangına karşı 01 Aralık 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 3 aylığına 600,-TL ye F sigorta şirketine sigortalatmış, sigorta bedelini 3 ay vadeli çek düzenleyerek ödemiştir : İşletme, cüzdandaki çeklerin tamamını tahsil edilmek üzere B Bankasına vermiştir : İşletme, vergiden muaf çiftçi Bay D den aşağıda bilgileri yer alan temel gıda maddelerini müstahsil makbuzu düzenleyerek satın almış; mal bedelini bono imza ederek ödemiştir. Mal Bedeli ,- Gelir Vergisi (% 4) ,- Net Tutar , : İşletme, deposundaki temel gıda maddelerinden bir kısmını aşağıdaki fatura ile alıcı S ye satmış; karşılığında daha önce aldığı avansı - bilançoda - düşmüş, kalan kısmı ise daha sonra alacaktır. Mal Satışı Katma Değer Vergisi (% 8) ,- Aratoplam ,- Özel Iskonto - 10,-. Net Tutar 39,950, : : İşletme, temel gıda maddelerini korumak için bir adet buzdolabını T İşletmesi nden satın almıştır. Buzdolabının alış bedeli ,- TL, özel tüketim vergisi 1.000,-TL, taşıma bedeli 500,-TL ve katma değer vergisi ise 2.070,-TL dir. Toplam bedel peşin ödenmiştir. İşletme, özel tüketim vergisini buzdolabının maliyete eklemiştir. İşletme, açacağı yeni şube için TL ( KDV % 18) lik kuruluş gideri yapmış ve bedelini B Bankasındaki ticari mevduattan ödenmiştir : İşletme, kendi lehine ve alıcı S üzerine de oluşan alacağı için poliçe düzenlemiş, poliçe alıcı S tarafından kabul edilerek İşletmece teslim alınmıştır : İşletme, ciro yoluyla aldığı bonolardan 5.000,-TL lik kısmını borçlusu ödemediği için

7 Noterine protesto ettirmiş ve protesto bedeli olan 590,-TL (KDV % 18) yi B Bankasındaki ticari mevduattan ödemiştir : İşletme, minibüsü - bilançoda ,-TL (KDV % 18) ye Bay B ye peşin satmıştır. Minibüsle ilgili bilgiler bilançodadır : İşletme, Aralık 2013 ayı elektrik bedeli olan 2.360,-TL (KDV %18) i peşin ödemiş; ancak kaydını yanlışlıkla aşağıdaki gibi yapmıştır. 136 Diğer Çeşitli Alacaklar Hesabı 2.000,- 191 İndirilecek KDV Hesabı 340,- 100 Kasa Hesabı 2.360,- Bu kaydı aynen yevmiye defteri ve defteri kebire aktarınız ve düzeltme kaydını tek madde ile yapınız : İşletme, de imza ederek vergiden muaf çiftçi Bay D ye verdiği TL lik bonoyu vadesinde ödeyememiş, bono alacaklısı Bay D ile anlaşarak TL ye yenilemiştir. Bono yenilemede oluşan TL lik fark peşin ödenmiştir. Dönemsonu İşlemleri ( ) 1. Dönemsonu temel gıda maddeleri mevcudu TL dir. 2. Tüm maddi duran varlıklara azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılacaktır. Tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl kabul edilmiştir. 3. Tüm maddi olmayan duran varlıkların - varsa yılına düşen kısmını itfa ediniz.

8 UYGULAMA- 6 Faaliyetine devam eden ve meyve - sebze alım satımı ile uğraşan Hakan AKGÜL (tek şahıs) İşletmesi nin tarihli bilanço verileri aşağıdadır. B Bankasındaki ticari mevdua ,- Kamyonet ,- Depodaki meyve - sebzeler ,- Satıcı M ye meyve - sebze alımı için verilen avans 4.000,- Yapımı devam eden raf 500,- Tahsil için B Bankasına verilen bono ,- Cüzdandaki vadeli çekler 2.000,- Kasım 2013 ayı katma değer vergisi alacağı 2.500,- İmzalanan bonolar 1.000,- Hava parası 8.000,- Sermaye? Birikmiş amortismanlar B Bankasına kredi borcu 9.400,- - Kamyonet ,- - Hava Parası 1.600, ,- Aralık 2013 Dönemi Günlük İşlemleri: : : : : : : İşletme sahibi Hakan. AKGÜL, sermayesini - bilançoda ,-TL nakit para koymak suretiyle artırmıştır. İşletme, tarihinden geçerli olmak üzere 2 yıllığına T İşletmesi nden kiraladığı deponun 4 aylık kira bedeli olan 9.440,-TL(KDV % 18) yi B Bankasındaki ticari mevduattan ödemiştir. İşletme, B Bankasının gönderdiği dekonttan, daha önce tahsile verdiği - bilançoda - bononun vadesinde tahsil edildiğini; bono bedelinden 600,-TL acyo (faiz, komisyon) kesildikten sonra kalanı ile aynı Bankaya olan kredi borcunun kapatıldığını öğrenmiştir. İşletme, satıcı M den 8.640,-TL (KDV %8) lik meyve-sebze almış, karşılığında daha önce ödediği - bilançoda - avansı düşmüş, kalan kısım içinse satıcının gönderdiği poliçeyi kabul etmiştir. İşletme, bilânçoda bilgileri yer alan kamyonetini Bay S ye 6.490,-TL(KDV %18) ye veresiye olarak satmıştır. İşletme, daha önce imzaladığı bonolardan 800,-TL lik kısmını bono alacaklısıyla anlaşarak 900,- TL ye yenilemiştir. Yenilemeden doğan farkın 50,-TL lik kısmı B Bankası ndaki ticari mevduattan ödenmiş, kalanı ise yeni bonoya ilave edilmiştir : İşletme, alıcı N ye depodaki meyve - sebzenin bir kısmını aşağıdaki fatura ile satmış ve karşılığında aynı tutarda çek almıştır. Mal Satışı (KDV %8) ,- Özel Iskonto - 20,- Net Tutar , : İşletme, de sattığı meyve-sebzenin sevk işini vergiden muaf Bay T ye yaptırmış; karşılığında aşağıdaki gider makbuzunu düzenlemiş ve ilgili tutarı peşin ödemiştir. Anlaşma gereği sevk giderinin tamamı İşletmeye aittir. Taşıma Bedeli 400,- Gelir Vergisi (%10) - 40,- Net Tutar 360, : İşletme, yapımı devam eden rafı - bilançoda - tamamlamadan 472,-TL (KDV %18) ye peşin satmıştır. Bu işlem, işletme tarafından hatalı olarak aşağıdaki gibi kaydedilmiştir.

9 100 Kasa Hesabı 472,- 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı 400,- 391 Hesaplanan KDV Hesabı 27,- Bu hatalı kaydı aynen yevmiye defteri ile defteri kebire aktarınız ve düzeltme kaydını tek madde ile yapınız : : İşletme, makam aracı olarak kullanılmak üzere ,-TL ye bir adet binekoto satın almış ve bunun için ayrıca %15 özel tüketim vergisi ile gerekli tutar üzerinden %18 katma değer vergisi hesaplamış ve toplam tutarı peşin ödemiştir. İşletme, özel tüketim vergisini maliyete ilave etme, katma değer vergisini ise gider yazma kararı almıştır. İşletme, satıcı M den 324,-TL (KDV %8) lik miktar iskonto almış ve ilgili tutarı satıcı M den peşin tahsil etmiştir. Dönemsonu İşlemleri ( ) 1. Dönemsonu meyve - sebze mevcudu TL dir. 2. Tüm maddi duran varlıklara - varsa - azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılacaktır. Tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl kabul edilmiştir. 3. Tüm maddi olmayan duran varlıkların - varsa yılına düşen kısmını itfa ediniz.

10 UYGULAMA - 7 Faaliyetine devam eden ve kitap alım satımı ile uğraşan Emir SÖZEN (tek şahıs) İşletmesinin tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para Düzenlenen vadeli çek Mevcut kitaplar K Bankasındaki ticari mevduat Kasım 2013 ayı sosyal güvenlik primi borcu Sermaye? Binekoto Kitaplar için ödenen KDV Alıcı S den ticari mal için alınan avans Telif hakkı (sözleşme süresi: 4 yıl) Ödünç vermeden doğan alacak Cüzdandaki çekler Aralık 2013 Dönemi Günlük işlemleri: Birikmiş amortisman - Telif Hakkı : İşletme deposundaki kitaplardan bir kısmını aşağıdaki fatura ile alıcı S ye satmış, karşılığında daha önce aldığı(bilânçodaki) avansı düşmüş, kalan kısım için de alıcıdan 7 ay vadeli çek almıştır. Mal Satışı 7.000,- Katma Değer Vergisi ( % 8) + 560, Aratoplam 7.560,- Özel Iskonto - 60,- Net Tutar 7.500, : İşletme, ödünç vermeden doğan alacağına - bilançoda - karşılık 5.900,-TL (KDV % 18) lik bir adet masaüstü bilgisayar almış, kalan bedeli K Bankasındaki ticari mevduattan ödemiştir : İşletme, mevcut kitaplardan 1.080,-TL (KDV % 8) lik kısmını iade etmiş, iade bedelinin verilen avans olarak kabul edilmesi hususunda satıcı ile anlaşmaya varmıştır : İşletme, 4 yıllığına bir depo kiralamış ve tarihinden geçerli olmak üzere vergiden muaf Bay T den 3 aylık kira bedeli olan 6.000,- TL. den %20 gelir vergisi kestikten sonra kalan tutarı peşin ödemiştir : İşletme, 3 Aralık ta sattığı kitapların sevk gideri olarak F Kargo Şirketi ne 472,-TL (KDV %18) peşin ödemiştir. Anlaşma gereği sevk giderinin yarısı alıcı S ye aittir : İşletme, satıcı T den TL (KDV % 8) lik kitap satın almış, 8 Aralık ta verdiği avansı düştükten sonra kalanı cüzdandaki çeklerden - bilânçodaki - ciro ederek ödemiştir : İşletme, Kasım 2013 ayı sosyal güvenlik primi borcunu - bilançoda - peşin ödenmesi kaydını yanlışlıkla aşağıdaki gibi yapmıştır. 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı 560,- 100 Kasa Hesabı 650,- 361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri Hesabı 560,- Bu kaydı aynen yevmiye defteri ile defteri kebire aktarınız ve düzeltme kaydını tek madde ile yapınız.

11 27.12 : İşletme, daha önce düzenleyerek verdiği vadeli çekleri - bilançoda - vadesinde ödeyememiş, alacaklı ile anlaşarak TL ye yenilemiştir. Yenilemede oluşan 1.400,-TL lik fark işletmenin K Bankasındaki ticari mevduattan ödenmiştir : İşletme, sahip olduğu binekoto için 236,-TL (KDV %18) lik benzin almış, ayrıca binekotonun eskiyen hava filtresini 590,-TL (KDV % 18) ye değiştirmiş ve toplam tutarı peşin ödemiştir : İşletme, 10 Aralık ta 4 yıllığına kiraladığı depoya TL (KDV % 18) lik değer artırıcı gider yapmış ve bedelini K Bankasındaki ticari mevduattan ödemiştir : İşletme, sahibi Emir SÖZEN işletme sermayesini iş hacmine oranla fazla bulmuş ve ,- TL nakit çekerek sermayeyi azaltmıştır. Dönemsonu İşlemleri ( ): 1. Dönemsonu kitap mevcudu TL dir. 2. Tüm maddi duran varlıklara azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılacaktır. Tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl kabul edilmiştir. Bilânçodaki binekoto Ekim 2013 ayında alınmıştır. 3. Tüm maddi olmayan duran varlıkların - varsa yılına düşen kısmını itfa ediniz.

12 UYGULAMA- 8 Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Tamer TUNAGİL (tek şahıs) İşletmesi'nin tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para ,- Kasım 2013 ayı KDV alacağı 9.000,- Depodaki giyim eşyaları ,- Mevcut bonolar ,- İmzalanan bonolar ,- Kabul edilen poliçe ,- U Bankasına verilen ödeme emri 7.000,- Ticari mal için alınan avans ,- U Bankasındaki ticari mevduat ,- C Bankasına kredi borcu? Mevcut vadeli çekler ,- Sermaye ,- Yapımı devam eden raf 6.000,- Satıcı F ye senetsiz borçlar ,- Minibüs ,- Aralık 2013 Dönemi Günlük işlemleri: : İşletme sahibi Bay Tamer TUNAGİL, başlangıçtaki sermaye tutarını yetersiz bulmuş, bunun için sahibi bulunduğu ,-TL değerindeki bireysel varlığı olan boş arsasını işletmesine devretmiştir : İşletme, yapımı devam eden raf için 5.900,-TL (KDV % 18) lik malzeme satın almış, bedelini mevcut vadeli çeklerden - bilançoda - ciro ederek ödemiştir. Raf henüz tamamlanmamıştır : İşletme, tarihinden geçerli olmak üzere depodaki malları bir aylığına 300,-TL ye sigortalatmış, bedelini peşin ödemiştir : İşletme, daha önce imzaladığı bonolardan - bilançoda ,-TL lik kısmını bono alacaklısıyla anlaşarak % 5 oranında faiz ekleyerek senedi yenilemiştir. Yenilemeden doğan fark yeni bonoya ilave edilmiştir : İşletme, alıcı T ye aşağıdaki fatura ile mal satmış, karşılığında daha önce aldığı avansı - bilânçodaki- düşmüş; kalanı ise daha sonra alacaktır. Mal Satışı ,- KDV % ,- Aratoplam ,- Özel İskonto - 800,- Net Tutar , : İşletme, satıcı F den ,-TL (KDV %18) lik malı veresiye satın almıştır. Ayrıca, bu mal alımı için Y İşletmesine ,-TL (KDV %18) lik komisyon ücreti ile G Sigorta İşletmesi ne de 1.000,-TL lik sigorta bedelini mevcut bonolardan - bilançodaki - ciro ederek ödemiştir : İşletme, de sattığı mallardan ötürü alıcı T ye 3.540,-TL (KDV % 18) miktar iskontosu yapmış, iskonto bedelinin katma değer vergisini nakit olarak ödemiş, kalanı ise alıcı T nın hesabından düşmüştür : İşletme, de aldığı malların ,-TL (KDV %18) lik kısmını satıcı F ye iade etmiş; iade bedelini hesabından düşmüştür.

13 24.12 : İşletme, daha önce U Bankasına verilen ödeme emrinin bilançoda - yerine getirildiğini öğrenmiş, ancak bu işleme ilişkin kaydı yanlışlıkla aşağıdaki gibi yapmıştır. 300 Banka Kredileri Hesabı 9.000,- 102 Bankalar Hesabı 7.000,- 000,- Bu hatalı kaydı aynen yevmiye defteri ile defteri kebire aktarınız ve düzeltme kaydını tek madde ile yapınız : İşletme, faaliyetlerinde kullanmak amacıyla bir giyim eşyasının isim hakkını 4 yıllığına 7.080,-TL (KDV % 18) ye satın almış, bedelini U Bankasındaki ticari mevduat hesabından ödemiştir : İşletme, satıcı F nin de oluşan alacağına karşılık gönderdiği ,-TL lik poliçeyi kabul etmiştir. Dönemsonu İşlemleri ( ): 1. Dönemsonu giyim eşyası mevcudu TL dir. 2. Tüm maddi duran varlıklara azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılacaktır. Tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl kabul edilmiştir. 3. Tüm maddi olmayan duran varlıkların 2013 yılına düşen kısmını itfa ediniz.

14 UYGULAMA - 9 Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Bilgin KALENDER (tek şahıs) İşletmesi'nin tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para ,- Ciro yoluyla alınan bonolar ,- Bay A dan alınan ödünç para ,- Satıcı D ye mal için verilen avans ,- İmzalanan bonolar ,- Yapımı devam eden dolap 4.000,- Ocak 2013 ayına ait kira gideri 2.000,- Düzenlenen vadeli çekler ,- Z Bankasına tahsil için verilen bonolar ,- Sermaye ,- Z Bankasındaki ticari mevduat? Depodaki giyim eşyaları ,- Aralık 2013 Dönemi Günlük işlemleri: : İşletme, satıcı D den aşağıdaki faturada bilgileri yer alan malları satın almış, karşılığında daha önceden ödenen avansı - bilançoda - düşmüş; kalanı için bono ciro etmiştir. Mal Alışı (KDV % 18) ,- Özel İskonto - 400, - Net Tutar , : İşletme aşağıdaki gider makbuzunda yer alan veriler çerçevesinde daha önce yapımına başladığı dolap için harcama yapmış ve ilgili tutarı peşin ödemiştir. Dolap henüz tamamlanmamıştır. Malzeme Bedeli 6.000,- Gelir Vergisi (% 5) - 300,- Net Tutar 5.700, : İşletme, ciro yoluyla aldığı bonolardan - bilançoda ,-TL lik kısmını borçlusu ile anlaşarak ,-TL ye yenilemiştir. Anlaşmaya göre, farkın 1.500,-TL si yeni bonoya ilave edilmiş; kalan ise peşin tahsil edilmiştir : İşletme, depo olarak kullanmak için 3 yıllığına bir bina kiralamış, 3.540,-TL (KDV % 18) lik harcama yaparak binanın boyasını yenilemiştir. Bu işlem binanın değerini artırıcı nitelikte olup, bedeli Z Bankasındaki ticari mevduattan ödenmiştir : İşletme, Z Bankası nın gönderdiği dekonttan, daha önce tahsile verdiği - bilançoda - bononun vadesinde tahsil edilemediğini öğrenmiş ve ilgili bonoyu Z Bankası aracılığıyla protesto ettirmiştir. Protesto ücreti olan 590,-TL (KDV% 18) işletmenin Z Bankasındaki ticari mevduatından karşılanmıştır : İşletme, deposundaki malların bir kısmını alıcı T ye ,-TL (KDV % 18) ye satmış, toplam bedelin ,-TL si için çek almış, kalanı ise daha sonra alacaktır : İşletme, taşıma işini yapan AG Taşıma İşletmesi ne toplam ,-TL (KDV %18) peşin ödemiştir. Bu tutarın 7.080,-TL (KDV %18) si de yapılan alışla ilgili iken; 4.720,-TL (KDV %18) si ise de yapılan satışla ilgilidir deki satışla ilgili sevk bedelinin tamamı anlaşma gereği alıcıya aittir.

15 25.12 : İşletme, açacağı yeni şube için TL (KDV % 18) lik kuruluş gideri yapmış ve bedelini Z Bankasındaki ticari mevduattan ödemiştir. Ancak, bu işleme ilişkin kayıt yanlışlıkla aşağıdaki gibi yapılmıştır: 262 Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri Hesabı 5.900,- 191 İndirilecek KDV Hesabı 900,- 102 Bankalar Hesabı 5.900,- Bu hatalı kaydı aynen yevmiye defteri ve defteri kebire aktarınız ve düzeltme kaydını tek madde ile yapınız : İşletme, daha önce yapımına başladığı dolabı tamamlamadan Bay E ye ,-TL(KDV %18) ye peşin satmıştır : İşletme, faaliyetlerinde kullanmak amacıyla ,-TL ye bir adet binekoto satın almış ve bunun için ayrıca %10 özel tüketim vergisi ile gerekli tutar üzerinden %18 katma değer vergisi hesaplamış ve toplam tutarı peşin ödemiştir. İşletme, özel tüketim vergisi ile katma değer vergisini alış anında gider yazma kararı almıştır : İşletme, de sattığı giyim eşyalarının taşıma esnasında zarar görmesinden dolayı alıcı T ye 1.180,-TL (KDV %18) lik zorunlu indirim yapmış ve indirim tutarını hesabından düşmüştür. Dönemsonu İşlemleri ( ): 1. Dönemsonu giyim eşyası mevcudu TL dir. 2. Tüm maddi duran varlıklara azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılacaktır. Tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl kabul edilmiştir. 3. Tüm maddi olmayan duran varlıkların bu yıla düşen (2013) kısmını itfa ediniz.

Kasadaki para 80.000,- Yapımı devam eden raf 1.450,- Depodaki gıda maddeleri 45.000,- Düzenlenen bonolar 12.000,-

Kasadaki para 80.000,- Yapımı devam eden raf 1.450,- Depodaki gıda maddeleri 45.000,- Düzenlenen bonolar 12.000,- VAKA T Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Edip YIKILMAZ (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 80.000,- Yapımı

Detaylı

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2)

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki

Detaylı

(Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 11)

(Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 11) (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 11) Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAM (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2016 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki gibidir.

Detaylı

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,-

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,- VAKA L Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Asım KALELER (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para 90.000,-

Detaylı

VAKA-T ,- Sermaye ,- Aralık 2016 Dönemi Günlük işlemleri:

VAKA-T ,- Sermaye ,- Aralık 2016 Dönemi Günlük işlemleri: VAKA-T Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Tuna VARLIKLI (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2016 tarihli bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki Türk Lirası 95.000,- Alıcı

Detaylı

(Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 1)

(Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 1) (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 1) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Özer KALEM (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2016 tarihli bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para

Detaylı

Kasa Hesabı 3.985,- Faiz Gelirleri Hesabı 395,- Alacak Senetleri Hesabı 3.590,- - Protestolu Senetler

Kasa Hesabı 3.985,- Faiz Gelirleri Hesabı 395,- Alacak Senetleri Hesabı 3.590,- - Protestolu Senetler VAKA-Z Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Atıf ÇAKA (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2013 tarihli bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 77.000,- Depodaki giyim eşyaları

Detaylı

MUHASEBE SÜRECİ. Açılış Bilgileri Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire de kaydedilir. Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire kaydedilir

MUHASEBE SÜRECİ. Açılış Bilgileri Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire de kaydedilir. Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire kaydedilir MUHASEBE SÜRECİ Açılış Bilançosu Düzenlenir Açılış Bilgileri Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire de kaydedilir Günlük İşlemler Kaydedilir Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire kaydedilir KDV Hesapları (191-391)

Detaylı

Kasadaki mevcut para? B Bankası na kredi borcu 30.000,-

Kasadaki mevcut para? B Bankası na kredi borcu 30.000,- VAKA L Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Mustafa FEVZİ (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para? B

Detaylı

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42.

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42. VAKA B Sevim ERASLAN oyuncak eşya alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2012 tarihinde bir işletme (tek şahıs) kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar

Detaylı

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6.

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6. VAKA F Hasan TUGAY (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2013 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları

Detaylı

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,-

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,- VAKA D Selim ATAKOL (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2014 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki

Detaylı

Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 17.800,- K Bankası ndan alınan kredi 35.

Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 17.800,- K Bankası ndan alınan kredi 35. VAKA C Serdar KUTLU (tek şahıs) kuruyemiş alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2015 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler

Detaylı

30.12 : İşletme, A Bankası ndaki ticari mevduatta kalan parasını işleyen 0,10 oranındaki faiziyle birlikte nakit olarak çekmiştir.

30.12 : İşletme, A Bankası ndaki ticari mevduatta kalan parasını işleyen 0,10 oranındaki faiziyle birlikte nakit olarak çekmiştir. VAKA D Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Servet POLAT (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 150.000,- Kabul

Detaylı

Kasadaki mevcut para ,- Depodaki giyim eşyası ,- B Bankası ndaki ticari mevduat ,- K Bankası ndan alınan kredi 25.

Kasadaki mevcut para ,- Depodaki giyim eşyası ,- B Bankası ndaki ticari mevduat ,- K Bankası ndan alınan kredi 25. VAKA A Ceylan ÇALIŞKAN (tek şahıs) giyim eşyası alım-satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2016 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki mevcut para 105.000,- Depodaki

Detaylı

SINAVA İLİŞKİN ÖNEMLİ NOTLAR

SINAVA İLİŞKİN ÖNEMLİ NOTLAR VAKA F Yüksel ALADAĞ (tek şahıs) kırtasiye malzemeleri alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2010 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 50.000,- Alınan

Detaylı

2018/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2018/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2018/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 01.01.2017 tarihinde kurulan ve kuru gıda ticareti ile iştigal eden EGE Gıda Ticaret Kolektif Şirketi muhasebe kayıtlarını 7/A

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi 1 15 Stokların Uygulaması 1. İşletme 15kasım tarihinde 50.000,- TL nakit para, 12.500,- TL Ziraat Bankası ticari mevduat hesabı, 5.000,- TL Vakıfbank ticari mevduat hesabı, 5.000,- TL demirbaş ile işe

Detaylı

01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.- 60 25.- 1.500.- 12 Ocak Alış 40 20.- 800,- 60 40. 1.500.- 800.- 21 Şubat Satış

01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.- 60 25.- 1.500.- 12 Ocak Alış 40 20.- 800,- 60 40. 1.500.- 800.- 21 Şubat Satış 1. E İşletmesi nin 201. yılına ait B Malına ait stok bilgileri aşağıdaki gibidir: Tarih Açıklama GİREN ÇIKAN KALAN Miktar Fiyat Tutar Miktar Fiyat Tutar Miktar Fiyat Tutar 01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.-

Detaylı

SINAVA ĐLĐŞKĐN ÖNEMLĐ NOTLAR

SINAVA ĐLĐŞKĐN ÖNEMLĐ NOTLAR KTÜ - Đşletme-Ekonometri- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Đlişkileri Bölümleri Trabzon, 08.11.2008 Dersin Sorumluları: Prof. Dr. Yusuf SÜRMEN Süre: 90 dk. Y.Doç. Dr. Uğur KAYA Y.Doç. Dr. Abdulkerim DAŞTAN

Detaylı

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI Açıklamalar Sınav süresi altmış (60) dakikadır. SORU 1 (A) İşletmesi mal hareketlerini devamlı envanter yöntemine göre izlemektedir. İşletmenin döneme ilişkin bilgileri şöyledir. (Soruları sırasıyla cevaplandırınız)

Detaylı

2019/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI

2019/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI 2019/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI SORU: X Ticaret İşletmesi nin muhasebe dönemine ilişkin işlemleri aşağıdaki gibidir; 1. İşletme, 230.000

Detaylı

Kasadaki mevcut para ,- P Bankası na kredi borcu ,- B Bankası ndaki ticari mevduat ,- Gıda maddeleri için ödenen KDV 2.

Kasadaki mevcut para ,- P Bankası na kredi borcu ,- B Bankası ndaki ticari mevduat ,- Gıda maddeleri için ödenen KDV 2. VAKA 007 Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Cezmi TADIM (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2016 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para 70.000,-

Detaylı

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması MUHASEBE 1. I. Amortisman ayrılması II. Özel fon ayrılması III. Karşılık ayrılması IV. Reeskont ayrılması Yukarıdaki muhasebe işlemlerinden hangileri ihtiyatlılık kavramı gereği yapılır? A) Yalnız I B)

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

Bakım Onarım Bedeli 250,- Gelir Vrgisi (0,10 -,-

Bakım Onarım Bedeli 250,- Gelir Vrgisi (0,10 -,- VAKA-L Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Halit SELİMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2013 tarihli bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 96.000,- N Bankası ndaki

Detaylı

Uygulama 4. ALACAK SENETLERİ HESABI , - -Protestolu Alacak Senetleri

Uygulama 4. ALACAK SENETLERİ HESABI , - -Protestolu Alacak Senetleri Uygulama 4 Aktif Gültekin ATAOL İşletmesi nin 01.12.2015 Tarihli Bilançosu Pasif KASA 70.000,- BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR 24.000,- ALINAN ÇEKLER 9.000,- BORÇ SENETLERİ 3.000,- BANKALAR 34.000,- ALINAN SİPARİŞ

Detaylı

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 SORULAR Kuzey Batı Ticaret İşletmesi'nin 31/11/2012 tarihli mizanı aşağıdaki gibidir: No Hesabın

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi Genel Muhasebe Ders Notları Öğr. Gör. Aytekin KAYA KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARIN UYGULAMASI 30 Mali Borçlar-32 Ticari Borçlar-33 Diğer Borçlar 1. İşletme 1 ekim tarihinde 30.000,- TL nakit para ve 20.000,-

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı TİCARİ ALACAKLAR Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi

Detaylı

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ /3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ /3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 2016/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 ARALIK 2016 PAZAR Soru : (X) Anonim Şirketimin 01.01.2015 tarihli açılış yevmiye maddesi aşağıdaki gibi yapılmış,

Detaylı

XX. BÖLÜM: MONOGRAFİLER

XX. BÖLÜM: MONOGRAFİLER XX. BÖLÜM: MONOGRAFİLER 20.01 Monografi-1 ABC Ticaret İşletmesi nin dönem başı bilançosu aşağıdaki gibidir: Aktif ABC İşletmesi nin 01.01.2018 Tarihli Bilançosu Pasif 1. DÖNEN VARLIKLAR 178.000 A. Hazır

Detaylı

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00 2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00 SORU: ABC Ticaret işletmesinin 31.12.2009 Tarihli Bilançosu ile 01.01.2010-31.12.2010 hesap döneminde

Detaylı

GENEL MUHASEBE SORULARI

GENEL MUHASEBE SORULARI GENEL MUHASEBE SORULARI 1) Hesapların bulunduğu muhasebe defterine ne ad verilir? a) Büyük defter b) Yevmiye defteri c) Envanter ve Bilanço defteri d) Đşletme defteri 2) Büyük defterdeki kayıtların ayrıntılarını

Detaylı

DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI

DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI 2018.1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI AKTİFKUZEY Beyaz Eşya Ticareti Limited Şirketi 31.12.2017 YILI KAPANIŞ BİLANÇOSUPASİF DÖNEN VARLIKLAR KISA

Detaylı

30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI

30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI Yazmacı Ticaret AŞ.nin 2007 yılı dönem başı bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF PASİF I) DÖNEN VARLIKLAR

Detaylı

ÖZEL SMMM SINAVI. 10 Nisan 2011 Pazar (2011/1. Dönem) MUHASEBE

ÖZEL SMMM SINAVI. 10 Nisan 2011 Pazar (2011/1. Dönem) MUHASEBE ÖZEL SMMM SINAVI 10 Nisan 2011 Pazar (2011/1. Dönem) MUHASEBE Sorular Soru 1- A işletmesi, 120.000 TL lik mal satın almış, malın depoya taşınması için 10.000 TL lik nakliye giderine katlanmıştır. Mal bedeli

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE Sınav Tarihi ve Saati : 3 Mart 2012-14:00 Sınav Süresi : 4 (dört) saat AÇIKLAMALAR : a) Sorular 6 (altı) sayfadır. b) Soru kağıtları,

Detaylı

1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız?

1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız? Sorular 1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız? a) 03.01.2015 Tarihinde işletmenin Ziraat Bankasındaki

Detaylı

Muhasebe 2 Dersi Uygulaması

Muhasebe 2 Dersi Uygulaması Muhasebe 2 Dersi Uygulaması 1. E İşletmesi (anonim şirket) 27.08.2013 tarihindeki envanter işleminde kasada fiilen 12.000,-TL, kayıtlarında ise 13.000,- TL olduğunu tespit etmiştir. Yapılan araştırmaya

Detaylı

2016 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 Aralık 2016-Pazar

2016 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 Aralık 2016-Pazar 2016 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 Aralık 2016-Pazar - 09.00-12.00 Soru : (X) Anonim Şirketimin 01.01.2015 tarihli açılış yevmiye maddesi aşağıdaki

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI (B) GURUBU

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI (B) GURUBU FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI (B) GURUBU SINAV SÜRESİ ALTMIŞ (60) DAKİKADIR. SORU KAĞITLARINI ALABİLİRSİNİZ. SORU 1: Mal hareketlerini devamlı envanter yöntemine göre izleyen (A) İşletmesinin

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 14. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Monografi Uygulaması Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Monografi Uygulaması

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ ARA SINAVI

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ ARA SINAVI Sınav süresi 45 dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz. İşletme mal hareketlerini aralıklı envanter yöntemine göre izlemektedir. 1-7. sorular için sadece günlük defter kayıtlarını yapınız. SORU 1: İşletme,

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2016/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SORULARI 28 Ağustos 2016 Cumartesi Soru: X A.Ş. nin 2015/3. Geçici vergi dönemi hesaplarının bakiyeleri aşağıdaki gibidir. HESAPLAR

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM TEST SORULARI

FİNANSAL YÖNETİM TEST SORULARI SORU 1 ) Aşağıdaki hesaplardan hangisi Dönen Varlıklar grubunda yer almaz? 110 Hisse Senetleri Hesabı 255 Demirbaşlar Hesabı 153 Ticari Mallar Hesabı SORU 2 ) Aşağıdaki hesaplardan hangisi Geçici Hesaplar

Detaylı

GENEL MUHASEBE - MONOGRAFİ 02 - SATIŞLAR

GENEL MUHASEBE - MONOGRAFİ 02 - SATIŞLAR GENEL MUHASEBE - MONOGRAFİ 02 - SATIŞLAR ABC Pazarlama Ticaret A.Ş. Garanti Bankası Çivril şubesindeki 30.000 TL lik mevduatını, 8.000 TL parasını, 25.000 TL lik taşıtını ve 7.000 TL tutarında büro malzemesini

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 11 Mart 2018 Pazar

2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 11 Mart 2018 Pazar 2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 11 Mart 2018 Pazar KUZEY BEYAZ EŞYA TİCARETİ LİMİTED ŞİRKETİ 31/12/2017 KAPANIŞ BİLANÇOSU Aktif Pasif

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2015 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 29 Kasım 2015 Pazar 09:00 12:00 SORU: Anonim Şirketi nin 01.01.2014 Tarihli Açılış Bilançosu aşağıda verilmiştir.

Detaylı

2010/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 5 Aralık 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2010/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 5 Aralık 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2010/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 5 Aralık 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Aşağıdaki soruları cevap kâğıdınızın 11. sayfasına kısaca cevaplandırınız.

Detaylı

2009/ 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBE MALİ MÜŞLAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 15 Mart 2009- Pazar 09:00-12:00

2009/ 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBE MALİ MÜŞLAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 15 Mart 2009- Pazar 09:00-12:00 2009/ 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBE MALİ MÜŞLAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 15 Mart 2009- Pazar 09:00-12:00 Lale Ticaret Ltd. Şti. nin 01.01.2008 Tarihli açılış bilançosu aşağıda sunulduğu gibidir; Lale

Detaylı

2010/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Temmuz 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2010/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Temmuz 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2010/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Temmuz 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Aşağıdaki soruları cevap kağıdınızın 11 sayfasına kısaca cevaplandırınız.

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE II DERSİ (A) GRUBU - FİNAL SINAVI Açıklamalar: Sınav süresi altmış(60) dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz.

FİNANSAL MUHASEBE II DERSİ (A) GRUBU - FİNAL SINAVI Açıklamalar: Sınav süresi altmış(60) dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz. FİNANSAL MUHASEBE II DERSİ (A) GRUBU - FİNAL SINAVI Açıklamalar: Sınav süresi altmış(60) dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz. SORU: (A) İşletmesi nin 31.12.2008 Tarihli Genel Geçici Mizanı aşağıdaki

Detaylı

18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi

18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi 18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken,

Detaylı

2012/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 18 Mart 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2012/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 18 Mart 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2012/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 18 Mart 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Örnek Ticaret işletmesinin 31.12.2010 Tarihli Bilançosu, 2011 yılında gerçekleştirdiği

Detaylı

MONOGRAFİ (1) Güneş işletmesi aşağıdaki varlık ve kaynaklarla işe başlamıştır: Nakit para... : TL. Banka hesaplarındaki para... : 15.

MONOGRAFİ (1) Güneş işletmesi aşağıdaki varlık ve kaynaklarla işe başlamıştır: Nakit para... : TL. Banka hesaplarındaki para... : 15. (1) Güneş işletmesi aşağıdaki varlık ve kaynaklarla işe başlamıştır: Nakit para... : 25.000 TL Banka hesaplarındaki para... : 15.000 TL Ticari Mallar... : 40.000 TL Demirbaşlar... : 10.000 TL Kısa vadeli

Detaylı

23 KASIM 2008-2008/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULAR

23 KASIM 2008-2008/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULAR KASIM 008-008/. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULAR Bilgin Ticaret LTD. nin 007 yılı açılış bilançosu ve 007 yılı işlemleri aşağıdaki gibidir. (Rakamlarda yuvarlaklaştırma

Detaylı

2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar

2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar 2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar 01.02.2016 da kurulmuş olan, ŞİMAL Ofis Mobilyaları Ticaret Limited Şirketi nin

Detaylı

12 MART 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/1.DÖNEM C GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI

12 MART 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/1.DÖNEM C GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI 12 MART 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/1DÖNEM T Ü R K İ Y E C GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI SORULAR SORU-1: 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik

Detaylı

2013/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI. 17/Mart/2013- Pazar 09:00-12:00

2013/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI. 17/Mart/2013- Pazar 09:00-12:00 2013/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 17/Mart/2013- Pazar 09:00-12:00 Ortadoğu Ticaret İşletmesi nin 31.12.2011 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir.

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE ÇIKMIŞ SORULAR

FİNANSAL MUHASEBE ÇIKMIŞ SORULAR FİNANSAL MUHASEBE ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013 1. İşletme 11.000 Türk Lirası nakit teminat ödeyerek katıldığı bir ihaleyi kaybetmiş ve parasını geri almıştır. 11.000 Türk lirasının alınışı ile ilgili yapılacak

Detaylı

HAFTA ISL 2003 ENVANTER VE BİLANÇO. Doç.Dr. Murat YILDIRIM.

HAFTA ISL 2003 ENVANTER VE BİLANÇO. Doç.Dr. Murat YILDIRIM. 13-14. HAFTA ISL 2003 ENVANTER VE BİLANÇO Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 1. Ticaret İşletmelerinde 7/A Seçeneğine

Detaylı

2013/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2013/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2013/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 17 Mart 2013-Pazar 09:00-12:00 SORULAR Orta Doğu Ticaret İşletmesi nin 31/12/2011 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF

Detaylı

KAYA 1 DÖNEN VARLIKLAR 20 TİCARİ ALACAKLAR

KAYA 1 DÖNEN VARLIKLAR 20 TİCARİ ALACAKLAR 1 DÖNEN VARLIKLAR 20 TİCARİ ALACAKLAR 120 ALICILAR HESABI İşletmenin satmış olduğu mal veya yapmış olduğu hizmetler karşılığında ortaya çıkan senetsiz alacaklarının izlendiği hesaptır. Varlık hesabı olması

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi 12 Ticari Alacakların Uygulaması 1. İşletme 1 kasım tarihinde 25.000,- TL nakit para, 10.000,- TL Ziraat Bankası ticari mevduat hesabı, 30.000,- TL Ticari Mal 1.200,- TL lik İndirilecek KDV, 5.000,- TL

Detaylı

DEHA EĞİTİM KURUMLARI

DEHA EĞİTİM KURUMLARI SORU Kuzey Batı Ticaret İşletmesi nin 31/11/2012 tarihli mizanı aşağıdaki gibidir: No Hesabın Adı Tutar Kalan Borç Alacak Borç Alacak 1 100 Kasa Hs. 145. 135. - 2 101 Alınan Çekler Hs 35.000 32.000 3.000-3

Detaylı

Borçlu Hesap Tarih Alacaklı Hesap Borç Tutarı Alacak Tutarı Kasa Hesabı Banka Hesabı

Borçlu Hesap Tarih Alacaklı Hesap Borç Tutarı Alacak Tutarı Kasa Hesabı Banka Hesabı 2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 11 Mart 2018- Pazar 09.00-12.00 Beyaz Eşya Ticareti ile uğraşan KUZEY Limited Şirketinin.2017 yılı kapanış bilançosu

Detaylı

2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARU 30 TEMMUZ 2017-PAZAR 09:00-12:00

2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARU 30 TEMMUZ 2017-PAZAR 09:00-12:00 2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARU 30 TEMMUZ 2017-PAZAR 09:00-12:00 01.02.2016 da kurulmuş olan. ŞİMAL Ofis Mobilyaları Ticaret Limited Şirketi nin

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)?

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)? 1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı 100.01 Problem 1. a) Gelir tahakkukları b) hisse senetleri c) gelecek aylara ait giderler d) özel fonlar

Detaylı

5 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK FĐNANSAL MUHASEBE SINAVI

5 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK FĐNANSAL MUHASEBE SINAVI 5 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK FĐNANSAL MUHASEBE SINAVI Adasal Ticaret ve Sanayi AŞ'nin 1 Ocak 2008 Tarihli açılış bilançosu aşağıdaki gibidir: Adasal Tic. Ve San. AŞ 1

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi Genel Muhasebe Ders Notları 19 Katma Değer Vergisinin Uygulaması Öğr. Gör. Aytekin KAYA 1. İşletme 1 ocak tarihinde 30.000,- TL nakit para, 20.000,- TL lik ticari mal ile işe başlamıştır. 2. İşletme 10

Detaylı

2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI 30 Mart 2008- Pazar 09:00-12:00

2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI 30 Mart 2008- Pazar 09:00-12:00 2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI 30 Mart 2008- Pazar 09:00-12:00 Yazmacı Ticaret AŞ.nin 2007 yılı dönem başı bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF I) DÖNEN VARLIKLAR

Detaylı

10 Hazır Değerlerin Uygulaması:

10 Hazır Değerlerin Uygulaması: 10 Hazır Değerlerin Uygulaması: 1. İşletme 1 kasım tarihinde 25000,- TL nakit para 30000,- TL ticari mal 2200,- TL indirilecek kdv ile işe başlamıştır. 2. İşletme 2 kasım tarihinde %8 kdv dahil 2700,-

Detaylı

KASA SATICILAR ALINAN ÇEKLER ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR BANKALAR DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YASAL

KASA SATICILAR ALINAN ÇEKLER ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR BANKALAR DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YASAL 2017 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORUSU 26 MART 2017 PAZAR 09:00-12:00 Kamyon parçası üreten KUZEY A.Ş. nin 31.12.2015 yılı kapanış bilançosu aşağıda verilmektedir.

Detaylı

Uygulama 5. Aktif Atamer ÇELTİKLİ İşletmesi nin 01.12.2015 Tarihli Açılış Bilançosu Pasif KASA 90.000,- BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR 26.

Uygulama 5. Aktif Atamer ÇELTİKLİ İşletmesi nin 01.12.2015 Tarihli Açılış Bilançosu Pasif KASA 90.000,- BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR 26. Uygulama 5 Aktif Atamer ÇELTİKLİ İşletmesi nin 01.12.2015 Tarihli Açılış Bilançosu Pasif KASA 90.000,- BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR 26.000,- ALINAN ÇEKLER 12.000,- ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI 14.000,- BANKALAR

Detaylı

2013/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2013/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2013/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 30 Haziran 2013-Pazar 09:00-12:00 SORULAR Kuzey Batı Ticaret İşletmesi nin 31/11/2012 tarihli mizanı aşağıdaki gibidir: No Hesabın

Detaylı

2017/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 10 ARALIK 2017 / 09:00-12:00

2017/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 10 ARALIK 2017 / 09:00-12:00 2017/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 10 ARALIK 2017 / 09:00-12:00 SORU ) Poyraz Kırtasiye Malzemeleri Ticareti Anonim Şirketinin 31.09.2016 tarihindeki geçici mizanı

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008 1. İşletmede kasa hesabının kalanı 79.600 YTL, kasa sayımında belirlenen tutar ise 76.900 YTL dir. Farkın nedeni belirlenememiştir. A MUHASEBE KPSS-AB-PS 2008 3. VE 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Buna

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2 Aralık 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: AHMETLER A.Ş., ticari mal alış satış faaliyeti ile iştigal etmektedir. İşletmenin

Detaylı

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00)

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) SORU - 1 : PARS Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihli geçici mizanı, 2013 Aralık

Detaylı

2011/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 3 Temmuz 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2011/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 3 Temmuz 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2011/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 3 Temmuz 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Muhasebe ve Finansal Raporlamada Tahakkuk Esası ne demektir? Kısaca açıklayınız.

Detaylı

2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00)

2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00) 2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00) Soru 1: Aşağıdaki soruları kısaca cevaplandırınız. (10 puan) a. Bilanço esasına göre defter

Detaylı

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME 1. Aşağıdakilerden hangisi sınırsız kabul edilen işletme ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ele alınması, gelir, hâsılat ve karların

Detaylı

AKTİF Güney Batı Ticaret İşletmesi 31/12/2011 Tarihli Bilançosu PASİF

AKTİF Güney Batı Ticaret İşletmesi 31/12/2011 Tarihli Bilançosu PASİF 2013/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 1 Aralık 2013-Pazar 09:00-12:00 SORULAR Güney Batı Ticaret İşletmesi nin 31/12/2011 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF

Detaylı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı KAYNAK HESAPLARI İşletmenin sahip olduğu varlıklar ya işletme sahipleri tarafından sağlanmıştır ya da üçüncü kişilere borçlanılarak elde edilmiştir. Bunları ise ayrılır. a)öz Kaynak (Öz sermaye), b)yabancı

Detaylı

DEHA EĞİTİM KURUMLARI

DEHA EĞİTİM KURUMLARI SORU Güney Batı Ticaret İşletmesi nin 31/12/2011 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF GÜNEY BATI TİCARET İŞLETMESİ 31/12/2011 TARİHLİ BİLANÇOSU PASİF I. DÖNEN VARLIKLAR I. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR

Detaylı

yapılmasına karar verilmiştir. (Kar dağıtımında GV Stopaj Oranı %15 dir.)

yapılmasına karar verilmiştir. (Kar dağıtımında GV Stopaj Oranı %15 dir.) 2016 / 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SORULARI 20 MART 2016 PAZAR 09.00 Sınav Süresi: 3 Saat Soru: AKTİF (X) ANONİM ŞİRKETİ 31.12.2014 BİLANÇOSU PASİF 100 KASA 95.00,00

Detaylı

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR, UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR VE ÖZKAYNAKLAR 12.10.2015 2 Örnek 1 ABC Ltd

Detaylı

2016/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2016-Pazar 09:00-12:00

2016/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2016-Pazar 09:00-12:00 20163.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2016-Pazar 09:00-12:00 SORULAR Soru : (X) Anonim Şirketi nin 01.01.2015 tarihli açılış yevmiye maddesi aşağıdaki gibi

Detaylı

Satıcı B Satıcı A

Satıcı B Satıcı A 2018/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 12 Ağustos 2018- Pazar 09.00-12.00 01.01.2017 tarihinde kurulan ve kuru gıda ticareti ile iştigal eden EGE Gıda

Detaylı

1 DÖNEN VARLIKLAR 15 STOKLAR Stoklar, işletmenin satmak, üretimde kullanmak ve tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, ticari mal, yarı

1 DÖNEN VARLIKLAR 15 STOKLAR Stoklar, işletmenin satmak, üretimde kullanmak ve tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, ticari mal, yarı 1 DÖNEN VARLIKLAR 15 STOKLAR Stoklar, işletmenin satmak, üretimde kullanmak ve tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, ticari mal, yarı mamul, mamul ve hurda gibi varlıklar ile kendi ürettiği

Detaylı

ÖZEL SMMM SINAVI. 18 Eylül 2011 Pazar (2011/2. Dönem) MUHASEBE

ÖZEL SMMM SINAVI. 18 Eylül 2011 Pazar (2011/2. Dönem) MUHASEBE ÖZEL SMMM SINAVI 18 Eylül 2011 Pazar (2011/2. Dönem) MUHASEBE Sorular Soru 1- A işletmesi, 40.000 TL nakit, 25.000 TL değerinde ticari mal ve 22.000 TL değerindeki kamyonet karşılığı sermaye ile kurulmuştur.

Detaylı

2010/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 18 Temmuz 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2010/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 18 Temmuz 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2010/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI SORU VE CEVAPLARI FİNANSAL MUHASEBE 18 Temmuz 2010-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Aşağıdaki soruları cevap kâğıdınızın 11. sayfasına kısaca cevaplandırınız.

Detaylı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - II Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı DİĞER BORÇLAR Herhangi bir ticari nedene dayanmadan meydana gelmiş ve en çok bir yıl

Detaylı

DEHA EĞİTİM KURUMLARI

DEHA EĞİTİM KURUMLARI 1 AHMETLER AŞ,, ticari mal alış satış faaliyeti ile iştigal etmektedir. İşletmenin 31.12.212 tarihinde aldığı mizan, bu tarih itibariyle gerçekleştirilen ekonomik faaliyetler ve dönem sonu envanter işlemleri

Detaylı

Sermaye = Varlıklar - (Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar) Sermaye = ( ) Sermaye = TL.

Sermaye = Varlıklar - (Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar) Sermaye = ( ) Sermaye = TL. ÖRNEK MONOGRAFİ ŞARŞAR Ticaret İşletmesi 01.12.2016 tarihinde aşağıdaki varlık ve kaynaklarla işe başlıyor. 100.01.01 Merkez Kasa 80.000 102.01.01 Z Bankası 0001 Nolu Hesap 20.000 153.01.01 Sehpa 60.000

Detaylı

KASA HESABI. Alacak + - B A

KASA HESABI. Alacak + - B A KASA VE BANKA İŞLEMLERİ Kasa İşlemleri Mali karakterli işlemler, işletmenin kasasındaki para varlıklarında artış veya azalışa neden olur. Bu artış veya azalışlar aktif karakterli bir hesap olan 100 Kasa

Detaylı

2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12.

2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12. 2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12.00 AKTİF (X) ANONİM ŞİRKETİ nin 31.12.2013 BİLANÇOSU PASİF 100 KASA

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi Genel Muhasebe Ders Notları Öğr. Gör. Aytekin KAYA 33 36 Diğer Ticari Borçlar-Ödenecek Vergi ve diğer Yükümlülükler 1. İşletme 1 ocak tarihinde 15.000,- TL nakit para, 8.000,- TL ziraat bankası ticari

Detaylı