ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE. : Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Projesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE. : Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Projesi"

Transkript

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Projesi : 12L : Prof. Dr. Ayhan BAŞTAN Proje Konusu : Kuru Döneme Çıkarken Enfekte ve Sağlıklı Meme Loblarında California Mastitis Test (CMT) ve Somatik Hücre Sayısı ile Bakteriyolojik Muayene Sonuçlarının Karşılaştırılması Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; İSTİYORUM İSTEMİYORUM Proje Yöneticisi İmza

2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ SONUÇ RAPORU Kuru Döneme Çıkarken Enfekte ve Sağlıklı Meme Loblarında California Mastitis Test (CMT) ve Somatik Hücre Sayısı ile Bakteriyolojik Muayene Sonuçlarının Karşılaştırılması Prof. Dr. Ayhan BAŞTAN Vet. Hek. Hasan ALKAN 12L Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2014 "

3 RAPOR FORMATI I. ÖZET Kuru Döneme Çıkarken Enfekte ve Sağlıklı Meme Loblarında California Mastitis Test (CMT) ve Somatik Hücre Sayısı ile Bakteriyolojik Muayene Sonuçlarının Karşılaştırılması Bu çalışmada kuruya çıkarma sırasında, California Mastitis Test (CMT) sonuçlarının somatik hücre sayımı (SHS) ve bakteriyolojik muayene sonuçları ile karşılaştırılması ve de CMT nin kuru dönem başlangıcında enfekte meme loblarının belirlenmesinde etkinliğinin ortaya konması amaçlandı. Bu amaçla 40 adet Holstein ırkı ineğe ait 157 meme lobu (3 meme lobu kör idi) verileri değerlendirildi. Sağlıklı meme loblarından alınan süt örneklerine son sağım öncesi CMT yapıldı ve sonuçlar aynı kişi tarafından yorumlandı. Bu uygulamadan sonra her bir meme lobundan somatik hücre sayımı ve bakteriyolojik muayene için süt örnekleri toplandı. Somatik hücre sayımı IBC-M Bactoscan ile bakteriyolojik izolasyon ise konvansiyonel yöntemle yapıldı. CMT sonuçları ile SHS ları karşılaştırıldığında, CMT negatif meme loblarında ortalama SHS , şüphelilerde , +1 olanlarda , +2 reaksiyon verenlerde ise hücre/ml olarak belirlendi. Bakteriyolojik açıdan üreme olan meme loblarında somatik hücre sayısı ortalaması iken üreme olmayanlarda ise hücre/ml idi. Enfekte meme loblarının %18,34 ünde S. aureus, %6,4 ünde Bacillus spp., %2,75 inde miks enfeksiyon ve diğer meme loblarında Streptekok spp., E. coli, Klebsiella ve Kandida izole edildi. Üreme olan ve olmayan gruplara ait ortalama somatik hücre sayıları arasındaki fark, istatistiksel açıdan anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç olarak kuruya çıkarılan ineklerde; subklinik meme içi enfeksiyonların belirlenmesinde CMT inin tek başına yeterli olmadığı, CMT sonuçlarının bakteriyolojik muayene sonuçları ve SHS ile birlikte değerlendirilmesinin daha sağlıklı sonuç vereceği kanısına varıldı.

4 SUMMARY Comparision of Results of California Mastitis Test, Somatic Cell Counts and Microbiological Examination in Healthy and Infected Quarter in Cows at Dry-Off. The aim of this study was to compare California Mastitis Test (CMT) findings with Somatic Cell Count (SCC) and bacteriological examination at the dry-off, and to investigate the effectiveness of the CMT to detect the infected quarters at the beginning of the dry period. For this purpose, A total of 160 milk samples collected from quarters of 40 Holstein cows. 157 of these quarters were normal and 3 of them were blind. CMT was made before the last milking and the results was interpreted by the same person. After this examination milk samples were collected from each quarter for SCC and bacteriological isolation. Somatic Cell Count was made with IBC-M Bactoscan and isolation of bacteria was made conventionally. The mean SCC were 155,178 cell/ml, 221,750 cell/ml, 635,400 cell/ml, 1782,000 cell/ml, respectively, according to the CMT results. The mean SCC of the quarters that bacteriologic growth was detected were 195,350 cell/ml and the mean SCC of the quarters that bacteriologic growth was not isolated were 304,400 cells/ml. The infected quarters with S aureus (%18,34), with Bacillus spp. (%6,4), and mix infections and one for each quarter was infected with Streptococcus spp., E.coli, Klebsiella, Candida spp. Difference in SCC levels between infected and non-infected groups was not significant statistically (P > 0,05). In conclusion, only CMT was not adequate to determine subclinical intramammary infections at the dry-off cows, and to evaluate the findings of CMT with the results of bacteriological examination and SCC.

5 II. Amaç ve Kapsam Bu çalışmada amaç, kuruya çıkarma sırasında yapılan California Mastitis Test ve somatik hücre sayımını, bakteriyolojik muayene sonuçları ile karşılaştırmak ve bu sonuçlar doğrultusunda kuru dönem başlangıcında enfekte ve enfekte olmayan meme loblarının belirlenmesinde CMT inin etkinliğini değerlendirmektir. Eğer CMT sonuçları ve somatik hücre sayımı ile kuruya çıkan ineklerde meme içi enfeksiyon varlığı tespit edilirse, bu yöntem konvansiyonel yöntemlere göre ucuz ve hızlı bir tanı yöntemi olacak, bu şekilde işletmelerde önemli ekonomik kazanımlar elde edilecektir.

6 III. Materyal ve Yöntem Çalışmada hayvan materyali olarak; Holstein ırkı, yaşları 2-4 arasında değişen, daha önce en az bir kez doğum yapmış, 40 adet Holstein ırkı inek ve bu ineklere ait 160 adet meme lobundan alınan süt örnekleri kullanıldı. İnekler; bir örnek beslenen ve herhangi bir sağlık problemi bulunmayanlar arasından seçildi. Kuruya çıkarılan ineklere California Mastitis Testi uygulandı. Daha sonra her meme lobundan ayrı ayrı tüplere somatik hücre sayımı ve bakteriyolojik muayene için steril süt örnekleri alındı. Bakteriyolojik muayeneler, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı laboratuvarında, somatik hücre sayımları ise Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Mastitis Laboratuvarı nda gerçekleştirildi. Çalışmaya ilk olarak kuruya ayrılacak olan ineklerin her bir meme lobuna enfekte olup olmadığını belirlemek için CMT yapıldı. CMT yapılmadan önce ön sütün muayenesi yapıldı ve daha sonra CMT için test kaplarına süt örnekleri alındı. Daha sonra süt ile eşit miktarda önceden hazırlanmış olan CMT solüsyonu kabın her bölümüne eklendi. Dairesel hareketler halinde solüsyon ile sütün etkileşime girmesi sağlandı. Daha sonra kapta oluşan jel kıvamına göre CMT sonuçları aynı kişi tarafından subjektif olarak yorumlandı. CMT den sonra bakteriyolojik izolasyon için gerekli süt örnekleri, aseptik şartlarda toplandı. Süt örneklerinin toplanmasına başlamadan önce meme başları sağım öncesi teat -dipping solüsyonlarına daldırıldı ve bir süre beklendi. Daha sonra meme başları tek kullanımlık kağıt havlular ile temizlendi, daha sonra %70 lik alkol kullanılarak meme loblarının asepsisi sağlandı. Asepsi işlemine önce uzak meme lobundan başlandı. Daha sonra yakın meme lobundan başlanarak her meme lobundan 2 tüp süt örneği alındı (bir tüp bakteriyolojik muayene diğeri ise somatik hücre sayımı için) ve uygun şartlarda en kısa sürede laboratuvara ulaştırıldı. Süt örneklerinin bakteriyolojik muayenesi Harmon ve ark., 1990 yılında belirttikleri protokole göre yapıldı. Sütlerin SHS ları flow sitometre ile belirlendi (IBC-M Bactoscan, Bentley İnstruments, USA).

7 İstatistiksel hesaplamada; alınan süt örneklerine ait somatik hücre sayılarını incelemek için normal dağılıma uygun olmayan veriler logaritmik dönüşüm yöntemiyle normal dağılıma uygun hale getirildi. Kuruya çıkarma esnasında mikrobiyolojik yönden negatif ve pozitif olan örneklerin somatik hücre sayılarının karşılaştırılmasında Independent Sample T-test yöntemi kullanıldı. Bütün istatistiksel hesaplamalar %5 hata payı ile değerlendirildi. Hesaplamada SPSS (version 17.0; SPSS Inc., Chicago, IL, USA) paket program kullanıldı.

8 IV. Analiz ve Bulgular Yapılan çalışmada; 40 adet Holstein ırkı ineğe ait 160 meme lobu verileri değerlendirildi. Bu meme loblarından 157 tanesi sağlıklı ve 3 tanesi ise kör idi. Sağlıklı olan meme loblarından alınan süt örneklerine kuruya çıkarma esnasında CMT yapıldı. Somatik hücre sayımları yapılan meme loblarında CMT sonuçlarına bakılarak, N olarak belirlenen meme loblarında ortalama SHS hücre/ml, T olarak belirlenen meme loblarında hücre/ml, +1 olarak belirlenen meme loblarında hücre/ml ve +2 olarak değerlendirilen meme loblarında SHS ları hücre/ml olarak belirlendi. Meme loblarından alınan süt örneklerinde bakteriyolojik muayene ile, üreme olan ve olmayan meme lobları belirlendi. Örneklerde S. aureus (%18,34), Bacillus spp. (%6,4), miks enfeksiyon (%2,75), Streptekok spp., E.coli, Klebsiella ve Kandida izole edildi. Bakteriyolojik yönden üreme olan ve olmayan meme loblarında somatik hücre sayıları değerlendirildiğinde, üreme olan meme loblarında ortalama somatik hücre sayısı hücre/ml, üreme olmayanlarda ise hücre/ml idi.

9 V. Sonuç ve Öneriler 1) Elde edilen veriler doğrultusunda kuruya çıkarılan ineklerde subklinik enfeksiyonların belirlenmesinde CMT uygulamalarının tek başına yeterli olmadığı, kuruya çıkarma esnasında enfeksiyon varlığının belirlenmesinde; CMT ve SHS uygulamalarına ek olarak bakteriyolojik izolasyonunda yapılması gerektiği kanısına varıldı. VI. Geleceğe İlişkin Öngörülen Katkılar VII. Sağlanan Altyapı Olanakları ile Varsa Gerçekleştirilen Projeler VIII. Sağlanan Altyapı Olanaklarının Varsa Bilim/Hizmet ve Eğitim Alanlarındaki Katkıları VI. Kaynaklar ALAÇAM, E. (1994). Sağlıklı ve Subklinik Mastitisli İneklerde Kuru Dönemde Antibiyotik Uygulamalarının Etkisi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 18: BAŞTAN, A. (2013). İneklerde Meme Sağlığı ve Sorunları. 2. Baskı. Kardelen Ofset Matbaacılık, Ankara. BHUTTO, A.L., MURRAY, R.D., WOLDEHIWET, Z. (2012). California Mastitis Test Scores as Indicators of Subclinical Intra-Mammary Infections at the End of Lactation in Dairy Cows. Res. Vet. Sci., 92: BRADLEY, A., GREEN, M. (2005). Use and Interpretation of Somatic Cell Count Data in Dairy Cows. In Practice, 27: HARMON, R.J., EBERHART, R.J., JASPER, D.E., LANGLOİS, B.E., WİLSON, R.A. (1990). Microbiological Procedures for Diagnosis of Bovine Udder İnfection. National Mastitis Council Inc., Arlington, VA, USA. KAŞIKÇI, G., ÇETİN, Ö., BİNGÖL, E.B., GÜNDÜZ, M.C. (2012). Relations Between Electrical Conductivity, Somatic Cell Count, California Mastitis Test And Some Quality Parameters In The Diagnosis Of Subclinical Mastitis in Dairy Cows. Turk. J.

10 Vet. Anim. Sci., 36: RİŞVANLI, A., KALKAN, C. (2002). The Effect of Age And Breed on Somatic Cell Count and Microbiological Isolation Rates in Milk of Dairy Cows with Subclinical Mastitis. YYÜ. Vet. Fak. Derg., 13: SANFORD, C.J., KEEFE, G.P., SANCHEZ, J., DINGWELL, R.T., BARKEMA, H.W., LESLIE, K.E., DOHOO, I.R. (2006). Test characteristics from latent-class models of the California Mastitis Test. Prev. Vet. Med., 77: SARGEANT, J.M., LESLIE, K.E., SHIRLEY, J.E., PULKRABEK, B.J., LIM, G.H. (2001). Sensitivity and Specificity of Somatic Cell Count and California Mastitis Test for Identifying Intramammary Infection in Early Lactation. J. Dairy Sci., 84: VARATANOVİĆ, N., PODŽO, M., MUTEVELİĆ, T., PODŽO, K., ČENGİĆ, B., HODŽİĆ, A., HODŽİĆ, E. (2010). Use of California Mastitis Test, Somatic Cells Count and Bacteriological Findings in Diagnostics of Subclinical Mastitis. Biotechnology in Animal Husbandry 26: WESEN, D.P., LUEDECKE, L.O., FORSTER, T.L. (1967). Relationship Between California Mastiffs Test Reaction and Bacteriological Analyses of Stripping Samples. J. Dairy Science., 5: VII. Ekler a. Mali Bilanço ve Açıklamaları b. Makine ve Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar c. Teknik ve Bilimsel Ayrıntılar (varsa Kesim III'de yer almayan analiz ayrıntıları) d. Sunumlar (bildiriler ve teknik raporlar) Alkan, H., Baştan, A., Salar, S., Özdal, M., Kaymaz, M. (2013). Kuruya çıkarma sırasında California Mastitis Test in enfekte meme loblarının belirlenmesinde kullanılabilirliği. V. Veteriner Doğum ve Jinekoloji Kongresi (Uluslararası katılımlı), 31 Ekim-3 Kasım 2013, Antalya-TÜRKİYE. e. Yayınlar (hakemli bilimsel dergiler) ve tezler (Altyapı Projeleri için uygulanmaz) Alkan, H., Baştan, A., Salar, S., Özdal, M., Kaymaz, M. (2014). Kuru döneme çıkarken

11 enfekte ve sağlıklı meme loblarında California Mastitis Test ve somatik hücre sayısı ile bakteriyolojik muayene sonuçlarının karşılaştırılması. Ankara Univ Vet Fak Derg, 61(3): NOT: Verilen sonuç raporu bir (1) nüsha olarak ciltsiz şekilde verilecek, sonuç raporu Komisyon onayından sonra ciltlenerek bir kopyasının yer aldığı CD ile birlikte sunulacaktır. Sonuç raporunda proje sonuçlarını içeren, ISI nın SCI veya SSCI veya AHCI dizinleri kapsamında ve diğer uluslar arası dizinlerce taranan hakemli dergilerde yayınlanmış makaleler, III. Materyal ve Yöntem ve IV. Analiz ve Bulgular bölümleri yerine kabul edilir.

Hasan ALKAN 1, Ayhan BAŞTAN 1, Seçkin SALAR 1, Merve ÖZDAL 2, Mustafa KAYMAZ 1

Hasan ALKAN 1, Ayhan BAŞTAN 1, Seçkin SALAR 1, Merve ÖZDAL 2, Mustafa KAYMAZ 1 Ankara Üniv Vet Fak Derg, 61, 179-183, 2014 Kuru döneme çıkarken enfekte ve sağlıklı meme loblarında California Mastitis Test ve somatik hücre sayısı ile bakteriyolojik muayene sonuçlarının karşılaştırılması

Detaylı

Proje Numarası: 06B Başlama Tarihi:2006 Bitiş Tarihi:2009 Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2009 "

Proje Numarası: 06B Başlama Tarihi:2006 Bitiş Tarihi:2009 Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara -  2009 ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Proje Başlığı: Farklı Tip İşletmelerde Somatik Hücre Sayılarının Değerlendirilmesi Proje Yürütücüsünün İsmi: Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN Yardımcı Araştırmacıların

Detaylı

Sütçü İneklerde Subklinik Mastitisin Tedavisinde Aloe vera Kullanımının Etkinliği *

Sütçü İneklerde Subklinik Mastitisin Tedavisinde Aloe vera Kullanımının Etkinliği * Erciyes Üniv Vet Fak Derg 1(1) 11(3) 1157161, 2014 J Fac Vet Med Univ Erciyes 1(1) 1 H. ORAL, A. ÇOLAK, B. POLAT, M. CENGİZ, Olgu S. CENGİZ, Sunumu A. BAŞTAN, Case S. Report KAYA ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER

Detaylı

KEÇİLERDE SAĞIM HİJYENİNİN MEME SAĞLIĞINA VE SÜT KALİTESİNE OLAN ETKİSİ

KEÇİLERDE SAĞIM HİJYENİNİN MEME SAĞLIĞINA VE SÜT KALİTESİNE OLAN ETKİSİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KEÇİLERDE SAĞIM HİJYENİNİN MEME SAĞLIĞINA VE SÜT KALİTESİNE OLAN ETKİSİ Ali DURALIOĞLU DOĞUM VE JİNEKOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS

Detaylı

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını;

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; EK-11 Sonuç Raporu Formatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Altyapı Projesi (AYP) : 13A4347001 : Doç. Dr. Ayşe

Detaylı

Süt İneklerinde Kuru Dönem Başlangıcında Randomize Kloksasilin Uygulamasının Etkisi

Süt İneklerinde Kuru Dönem Başlangıcında Randomize Kloksasilin Uygulamasının Etkisi Kafkas Üniv Vet Fak Derg 1 (2): 12711, 2007 Süt İneklerinde Kuru Dönem Başlangıcında Randomize Kloksasilin Uygulamasının Etkisi Özet Bu çalışmada, süt ineklerinde kuru döneme geçişte uygulanan kloksasilinin

Detaylı

ARAŞTIRMA (Research Report)

ARAŞTIRMA (Research Report) ARAŞTIRMA (Research Report) Abay M, Bekyürek T LAKTASYONDAKİ SÜTÇÜ İNEKLERDE STAPHYLOCOCCUS AUREUS UN NEDEN OLDUĞU SUBKLİNİK MASTİTİSLERİN TEDAVİSİNDE SEFKUİNOM VE AMOKSİSİLİN+KLAVULANİK ASİT İN ETKİNLİKLERİNİN

Detaylı

Araştırma Makalesi (Research Article)

Araştırma Makalesi (Research Article) Yıldıztekin ve Tuna Araştırma Makalesi (Research Article) İbrahim KAYA Can UZMAY Tarık AYYILMAZ Hayrullah Bora ÜNLÜ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Bornova 35100 İzmir e-posta: ibrahim.kaya@ege.edu.tr

Detaylı

ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ. Araş. Gör. Ertuğrul KUL

ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ. Araş. Gör. Ertuğrul KUL ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ Araş. Gör. Ertuğrul KUL İletişim Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 55139 Kurupelit-Samsun Tel: +90 (362) 3121919/1167 Fax: +90 (362) 4576034 E-mail: ekul@omu.edu.tr

Detaylı

SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN SÜTLERİNDEN AEROBİK BAKTERİLERİN İZOLASYONU

SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN SÜTLERİNDEN AEROBİK BAKTERİLERİN İZOLASYONU ARAŞTIRMA BALIKESİR SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN SÜTLERİNDEN AEROBİK BAKTERİLERİN İZOLASYONU ISOLATION OF AEROBIC BACTERIA FROM COW MILKS WITH SUBCLINICAL MASTITIS Yavuz ÇOKAL

Detaylı

: Multipl Myeloma Kanser Kök Hücresinin Akım Sitometri İle Belirlenmesi ve Prognoza Etkisi

: Multipl Myeloma Kanser Kök Hücresinin Akım Sitometri İle Belirlenmesi ve Prognoza Etkisi ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü : Hızlandırılmış Destek Projesi Proje No :12H3330002 Proje Yöneticisi Proje Konusu :Prof. Dr. Osman İlhan

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(7): 504-509, 2015 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Yetiştirici Elinde Bulunan Esmer İneklerinin

Detaylı

İneklerde Süt Verimi ile Kaliforniya Mastitis Test Arasındaki ilişki ve Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini

İneklerde Süt Verimi ile Kaliforniya Mastitis Test Arasındaki ilişki ve Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi Elektronik Versiyonu Yıl 2001 Cilt 01 Sayı 1 Sayfa 47-54 (orijinal dergide sayfa 39-44) www.mikrobiyoloji.org/pdf/703010107.pdf İneklerde Süt Verimi ile Kaliforniya

Detaylı

Diyarbakır Yöresinde Subklinik Mastitisli İneklerde Etken İzolasyonu ve Duyarlı Antibiyotiklerin Belirlenmesi

Diyarbakır Yöresinde Subklinik Mastitisli İneklerde Etken İzolasyonu ve Duyarlı Antibiyotiklerin Belirlenmesi ARAŞTIRMA Elektronik:ISSN: 1308-0679 Diyarbakır Yöresinde Subklinik Mastitisli İneklerde Etken İzolasyonu ve Duyarlı Antibiyotiklerin Belirlenmesi http://www.dicle.edu.tr/bolum/muh/veteriner/dergi/ Diyarbakır

Detaylı

MANDALARDA MASTİTİS. Doç.Dr. Erhan ÖZENÇ

MANDALARDA MASTİTİS. Doç.Dr. Erhan ÖZENÇ MANDALARDA MASTİTİS Doç.Dr. Erhan ÖZENÇ Nehir mandaları 2n=50 kromozoma sahiptirler ve 5 ana grup altında toplanırlar. Murrah, Gujarat, Utar Pradesh, Orta Hindistan ve Güney Hindistan gruplarıdır (Berg

Detaylı

agalactiae (S. agalactiae), Staphylococcus aureus (S. aureus), Escherichia coli (E. coli), Streptococcus uberis (S. uberis), Streptococcus

agalactiae (S. agalactiae), Staphylococcus aureus (S. aureus), Escherichia coli (E. coli), Streptococcus uberis (S. uberis), Streptococcus ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Meme başı kanalı kaplayıcıları ve vitamin E nin, kuru dönem yeni enfeksiyonlara karşı koruyucu etkinliğinin araştırılması Prof. Dr. Ayhan BAŞTAN

Detaylı

Jersey Irkı İneklerde CMT Skorlarının ve Skorların Değerlendirilmesindeki Farklılığın Süt Verimi, Süt Bileşimi ve Subklinik Mastitis Tanısına Etkisi

Jersey Irkı İneklerde CMT Skorlarının ve Skorların Değerlendirilmesindeki Farklılığın Süt Verimi, Süt Bileşimi ve Subklinik Mastitis Tanısına Etkisi İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Journal of the Faculty of Veterinary Medicine Istanbul University İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. / J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ., 43 (1), 44-51, 2017

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

Trakya da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ. Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti

Trakya da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ. Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti Trakya da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti A. R. Önal M. Özder Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi,

Detaylı

Seyfi ÖZDEMİR 1*, Mustafa KAYMAZ 2

Seyfi ÖZDEMİR 1*, Mustafa KAYMAZ 2 Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2013; 8(1): 71-79 Araştırma Makalesi Küçük Aile İşletmelerinde Yetiştirilen İneklerde Subklinik Mastitis İnsidensi ve Tanı Yöntemlerinin Karşılaştırılması* Seyfi ÖZDEMİR

Detaylı

The aim of this study was to determine relationships between CMT scores and udder trait and milk yield.

The aim of this study was to determine relationships between CMT scores and udder trait and milk yield. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 2000, 40 () 29 - İSVİÇRE ESMERİ İNEKLERDE MEME ÖZELLİKLERİ VE SÜT VERİMİ İLE CMT SKORU ARASINDAKİ İLİŞKİLER (Relationships Between CMT Scores and Udder Traits and Milk Yield

Detaylı

ARAŞTIRMA. Farklı İllerden Toplanan Çiğ İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayıları. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2010: 24 (2):

ARAŞTIRMA. Farklı İllerden Toplanan Çiğ İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayıları. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2010: 24 (2): ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 21: 24 (2): 87-91 http://www.fusabil.org Bahri PATIR 1 Özlem Pelin CAN 2 Murad GÜRSES 3 1 Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim

Detaylı

Summary Studies on Prevalence of Mastitis and Factors Affecting Prevalence in Herds of Izmir Holstein Breeders Association 1. Prevalence of Mastitis

Summary Studies on Prevalence of Mastitis and Factors Affecting Prevalence in Herds of Izmir Holstein Breeders Association 1. Prevalence of Mastitis Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (1): 63-70 ISSN 1018-8851 İzmir İli Holstein Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği İşletmelerinde Mastitisin Yaygınlık Düzeyi ve Etkileyen Etmenler Üzerine Araştırmalar

Detaylı

Laktasyonun Geç Döneminde Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayımı; Yaş, Süt Verimi ve Bazı Meme Özellikleri ile Olan İlişkileri

Laktasyonun Geç Döneminde Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayımı; Yaş, Süt Verimi ve Bazı Meme Özellikleri ile Olan İlişkileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2002, 12(2): 63-67 Geliş Tarihi : 08.03.2002 Laktasyonun Geç Döneminde Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayımı; Yaş, Süt

Detaylı

Koyunlarda klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal metotlar ile subklinik mastitislerin saptanması

Koyunlarda klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal metotlar ile subklinik mastitislerin saptanması Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 2006 31 Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 31-35, 2006 Koyunlarda klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal metotlar ile subklinik mastitislerin saptanması İlknur PİR YAĞCI 1, Mustafa

Detaylı

İneklerde Kuru Dönem Mastitise Karşı Koruyucu Yaklaşımlar

İneklerde Kuru Dönem Mastitise Karşı Koruyucu Yaklaşımlar Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. Yıl: 2009 Cilt: 4 Sayı: 3 Sayfa: 215-222 İneklerde Kuru Dönem Mastitise Karşı Koruyucu Yaklaşımlar Mehmet CENGIZ 1 1 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

Farklı Irk ve Farklı Ağırlıktaki Sığırların Sütlerinde Yağsız Kuru Madde Değerlerinin Belirlenmesi

Farklı Irk ve Farklı Ağırlıktaki Sığırların Sütlerinde Yağsız Kuru Madde Değerlerinin Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Farklı Irk ve Farklı Ağırlıktaki Sığırların Sütlerinde Yağsız Kuru Madde Değerlerinin Belirlenmesi Yeliz YILMAZ¹, Yeliz ÇAKIR SAHİLLݲ*, Alirıza

Detaylı

Keçi Sütü Kalite Fiyatlandırma Sistemlerinde Somatik Hücre Sayısı Başak ÇETİNEL, Halit KANCA

Keçi Sütü Kalite Fiyatlandırma Sistemlerinde Somatik Hücre Sayısı Başak ÇETİNEL, Halit KANCA Keçi Sütü Kalite Fiyatlandırma Sistemlerinde Somatik Hücre Sayısı Başak ÇETİNEL, Halit KANCA Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji AD. 12. Gıda Kongresi Edirne, 05-07 Ekim 2016 1

Detaylı

. 1. Geliş tarihi/received:13.9.2011, Kabul Tarihi/Acepted: 25.10.2012

. 1. Geliş tarihi/received:13.9.2011, Kabul Tarihi/Acepted: 25.10.2012 . 1. AVKAE Derg. 2012, 2 (2):1-5 Araştırma Makalesi/Research Article Hatay Bölgesinde Klinik ve Subklinik Mastitisli İneklerden Streptococcus spp. Etkenlerinin İzolasyonu ve Antibiyotik Duyarlılıklarının

Detaylı

Sütçü İneklerde Günlük Sağım Sayısının Klinik Mastitis ve Süt Verimi Üzerine Etkisi

Sütçü İneklerde Günlük Sağım Sayısının Klinik Mastitis ve Süt Verimi Üzerine Etkisi Sütçü İneklerde Günlük Sağım Sayısının Klinik Mastitis ve Süt Verimi Üzerine Etkisi Servet BADEMKIRAN¹ Simten YEŞİLMEN² Kutlay GÜRBULAK³ ¹ Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji Anabilim

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi JournalofTekirdagAgriculturalFaculty AnInternationalJournalofallSubjectsofAgriculture Cilt/Volume:11Sayı/Number:2Yıl/Year:2014 Sahibi/Owner

Detaylı

Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi

Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi 1 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 30 (2011), 1: 1-7 Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi Seran TEMELLİ 1 Talha ŞERBETCİOĞLU

Detaylı

<* ) Yrd. Doç. Dr. S. ü. Veteriner Fakültesi Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

<* ) Yrd. Doç. Dr. S. ü. Veteriner Fakültesi Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya. Selçuk Oniversitesi Vet. Fak. Dergisi 1. Sayı (71-79), 1985 İNEKLERDE SUBKLİNİK MASTİTİSLERİN KURU DÖNEMDE PENİS~LİN- STREPTOMİSİN KOMBİNASYONUYLA Sf,ı.GITIMI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR - Investigations on

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

Süt İneklerinde Memenin Fenotipik Özelliği ve Süt Kalitesi Arasındaki İlişki

Süt İneklerinde Memenin Fenotipik Özelliği ve Süt Kalitesi Arasındaki İlişki Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 6(4): 187-196, 2016 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi Muhammet

Detaylı

Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Subklinik Mastitis İçin Risk Faktörleri

Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Subklinik Mastitis İçin Risk Faktörleri 27 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 26 (2007), 1-2: 27-31 Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Subklinik Mastitis İçin Risk Faktörleri Ömer ÇOBAN * Naci TÜZEMEN ** Geliş Tarihi: 19.02.2007 Kabul Tarihi: 24.10.2007

Detaylı

SÜT SIĞIRLARINDA FARKLI MEME ÖZELLİKLERİNİN MASTİTİS VE SÜT SOMATİK HÜCRE SAYISI ÜZERİNE ETKİLERİ

SÜT SIĞIRLARINDA FARKLI MEME ÖZELLİKLERİNİN MASTİTİS VE SÜT SOMATİK HÜCRE SAYISI ÜZERİNE ETKİLERİ OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2006,21(3): 350-356 J. of Fac. of Agric., OMU, 2006,21(3): 350-356 SÜT SIĞIRLARINDA FARKLI MEME ÖZELLİKLERİNİN MASTİTİS VE SÜT SOMATİK HÜCRE SAYISI ÜZERİNE ETKİLERİ Ertuğrul KUL

Detaylı

Aydın İlinde Yetiştirilen Siyah-Alaca ve Esmer Irkı Sığırların Laktasyon Süt Verimleri ve Somatik Hücre Sayıları

Aydın İlinde Yetiştirilen Siyah-Alaca ve Esmer Irkı Sığırların Laktasyon Süt Verimleri ve Somatik Hücre Sayıları Hayvansal Üretim 47(2): 1-8, 2006 1 Araştırma Makalesi Aydın İlinde Yetiştirilen Siyah-Alaca ve Esmer Irkı Sığırların Laktasyon Süt Verimleri ve Somatik Hücre Sayıları Atakan Koç Adnan Menderes Üniversitesi,

Detaylı

Doç.Dr. SERAP SAVAŞAN

Doç.Dr. SERAP SAVAŞAN Doç.Dr. SERAP SAVAŞAN Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimleri Bölümü Veterinerlik Mikrobiyolojisi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimleri Bölümü 1997-2001 Doktora

Detaylı

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu Sabri TÜZÜN 1, Murat ÇİMEN 1*, İsa BAŞ 1, Yusuf DEMİR 1, Mehmet KOTAN 1, Maas TAYFUR 1 Özet Bu çalışma ile Edirne ilinden

Detaylı

Halk elinde ekstansif koşullarda yetiştirilen Sakız X Akkaraman G 1 koyunlarda süt verimi ve bazı kalite özellikleri *

Halk elinde ekstansif koşullarda yetiştirilen Sakız X Akkaraman G 1 koyunlarda süt verimi ve bazı kalite özellikleri * Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 2015, 55 (1) 7-14 Araştırma Makalesi / Research Article Halk elinde ekstansif koşullarda yetiştirilen Sakız X Akkaraman G 1 koyunlarda süt verimi ve bazı kalite özellikleri

Detaylı

Beypazarı ve Nallıhan İlçelerinden Alınan Süt Örneklerinde Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini

Beypazarı ve Nallıhan İlçelerinden Alınan Süt Örneklerinde Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi Elektronik Versiyonu Yıl 2001 Cilt 01 Sayı 1 Sayfa 55-62 (orijinal dergide sayfa 45-50) www.mikrobiyoloji.org/pdf/703010108.pdf Beypazarı ve Nallıhan İlçelerinden

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet UÇAR. Publications. A. Publications (SCI, SCI-Expanded)

Prof. Dr. Mehmet UÇAR. Publications. A. Publications (SCI, SCI-Expanded) Prof. Dr. Mehmet UÇAR Publications A. Publications (SCI, SCI-Expanded) A1. Uçar, M., Küçükkebapçı, M., Çelebi, M. ve H.N. Akalın. Murrah mandalarında postpartum anöstrus sorununun rektal muayene ve süt

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE LER LİSTESİ Adı Soyadı: Savaş Atasever Doğum Tarihi: 8 Ocak 970 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Zootekni Ondokuz Mayıs Üniversitesi 99 Y. Lisans Zootekni Ondokuz

Detaylı

Geliş Tarihi (Received) : 23.03.2012 Kabul Tarihi (Accepted) : 14.05.2012

Geliş Tarihi (Received) : 23.03.2012 Kabul Tarihi (Accepted) : 14.05.2012 KSÜ Doğa Bil. Derg., 15(3), 2012 9 KSU J. Nat. Sci., 15(3), 2012 Kahramanmaraş İli Süt Sığırı İşlemelerinden Toplanan Çiğ Süt Örneklerinde Somatik Hücre Sayısının AB Normları ve Subklinik Mastitis Bakımından

Detaylı

Teat Dipping in Dairy Cows. Güneş SERİN * TD) ile meme derisi üzerindeki bakteri sayısı önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle

Teat Dipping in Dairy Cows. Güneş SERİN * TD) ile meme derisi üzerindeki bakteri sayısı önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle SÜTÇÜ İNEKLERDE TEAT DIPPING Teat Dipping in Dairy Cows Güneş SERİN * Özet: Sütçü ineklerde meme başının antiseptikli solüsyonlara batırılması (teat dipping- TD) ile meme derisi üzerindeki bakteri sayısı

Detaylı

Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Sümeyye MEMKEZE 1, Murat ÇİMEN 1*, Rahime Kamer ÖNOĞLU 1, Neslihan ÇİÇEK

Detaylı

Sütçü ineklerde mastitis tedavisinde homeopatik ilaç kullanımının finansal analizi

Sütçü ineklerde mastitis tedavisinde homeopatik ilaç kullanımının finansal analizi Sütçü ineklerde mastitis tedavisinde homeopatik ilaç kullanımının finansal analizi Aytaç AKÇAY *, Savaş SARIÖZKAN **, Murat ABAY ***, Esra CANOOĞLU ***, Kutlay GÜRBULAK *** Öz: Bu çalışmada, sütçü ineklerde

Detaylı

The Relationships Among Some Udder Traits and Somatic Cell Count in Holstein-Friesian Cows [1]

The Relationships Among Some Udder Traits and Somatic Cell Count in Holstein-Friesian Cows [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 19 (4): 601-606, 2013 DOI: 10.9775/kvfd.2012.8517 Journal Home-Page: http://vetdergi.kafkas.edu.tr Online Submission: http://vetdergikafkas.org RESEARCH ARTICLE The Relationships

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Mastitis, Şanlıurfa, İnek, Antibiyotik duyarlılık test.

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Mastitis, Şanlıurfa, İnek, Antibiyotik duyarlılık test. ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2009: 23 (2): 101-106 http://www.fusabil.org Osman Yaşar TEL 1 Oktay KESKİN 1 Abuzer Kaffar ZONTURLU 2 Neval Berrin ARSERİM KAYA 3 1 Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi,

Detaylı

İneklerde Klinik Mastitis'in Tedavisinde Amoxycillin Klavulanik Asit Kombinasyonunun Etkinliğinin Araştırılması

İneklerde Klinik Mastitis'in Tedavisinde Amoxycillin Klavulanik Asit Kombinasyonunun Etkinliğinin Araştırılması Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi Elektronik Versiyonu Yıl 2001 Cilt 01 Sayı 1 Sayfa 63-69 (orijinal dergide sayfa 51-55) www.mikrobiyoloji.org/pdf/703010109.pdf İneklerde Klinik Mastitis'in Tedavisinde

Detaylı

Studies on the effectiveness of Cefoperazone on subclinical mastitis of dairy cows

Studies on the effectiveness of Cefoperazone on subclinical mastitis of dairy cows Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi Cilt : 2, Sayı : 1 (65-74), 1986 SÜTÇÜ İNEKLERİN SUBKLİNİK MASTİTİSLERİNDE CEFOPERAZONE'UN ETKİSİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA Studies on the effectiveness of Cefoperazone on

Detaylı

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Özgün Araştırma / Original Investigation Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Effect of Body Mass Index on the Determination of Bone Mineral Density in Postmenopausal

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Keçi sütü, somatik hücre, yaş, laktasyon sayısı, mikrobiyolojik.

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Keçi sütü, somatik hücre, yaş, laktasyon sayısı, mikrobiyolojik. ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2012; 26 (3): 145-150 http://www.fusabil.org Bahri PATIR 1 Nihat YILDIZ 2 Gökhan Kürşad İNCİLİ 1 Murad GÜRSES 3 1 Fırat Üniversitesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(3): 112-121, 2014 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Süt Sığırlarında Somatik Hücre Sayısı, Önemi

Detaylı

Düvelerde Mastitis: Prevalansı, Risk Faktörleri ve Patogenezi

Düvelerde Mastitis: Prevalansı, Risk Faktörleri ve Patogenezi Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2012; 7(2): 137-146 Derleme Düvelerde Mastitis: Prevalansı, Risk Faktörleri ve Patogenezi Duygu Baki ACAR 1, Mehmet CENGİZ 2, Ayhan BAŞTAN 3 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi,

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri

Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri Emel AZAK, Esra Ulukaya, Ayşe WILLKE Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA)

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Dr. İLKNUR GÖNENÇ Gıda Mühendisi 30 EKİM 2013 ANKARA SUNU AKIŞI Eğitim; Amaç Yer Ġçerik Değerlendirme Eğitimle İlgili Bilgiler

Detaylı

Prof.Dr. BAYAZIT MUSAL

Prof.Dr. BAYAZIT MUSAL Prof.Dr. BAYAZIT MUSAL Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Veterinerlik Eğitim Bilgileri Yüksek 1990-1995 Ankara Üniversitesi Ankara Veteriner Fakültesi Lisans Bilimler Bölümü 1995-2000 Doktora

Detaylı

Siyah-Alaca İneklerin Ağız Sütü Kalitesi ve İçeriği Üzerine Bir Araştırma

Siyah-Alaca İneklerin Ağız Sütü Kalitesi ve İçeriği Üzerine Bir Araştırma Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.adu.edu.tr/tralleis e-tralleis (2015) 1-7 ADÜ Siyah-Alaca İneklerin Ağız Sütü Kalitesi ve İçeriği Üzerine Bir Araştırma Mehmet Hoyraz 1 Ramazan Sezer 1 Mustafa

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi AKADEMİK ÖZDEĞERLENDİRME FORMU (BİRİM ADI)

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi AKADEMİK ÖZDEĞERLENDİRME FORMU (BİRİM ADI) AKADEMİK ÖZDEĞERLENDİRME FORMU (BİRİM ADI) Değerli Akademisyen arkadaşım, sizlere daha kaliteli hizmet verebilmek için akademik çalışmalarınız ile ilgili görüşlerinize ihtiyaç duyulmaktadır. Aşağıdaki

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University Derleme / Review Article 12(3), 203-,210 2015 Sürü Meme Sağlığı Yönetiminde Somatik Hücre

Detaylı

İneklerde Subklinik Mastitisin Farklı Yöntemlerle Saptanması [1] Determination of Subclinical Mastitis in Dairy Cows by Different Methods

İneklerde Subklinik Mastitisin Farklı Yöntemlerle Saptanması [1] Determination of Subclinical Mastitis in Dairy Cows by Different Methods Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (5): 765-770, 2009 RESEARCH ARTICLE İneklerde Subklinik Mastitisin Farklı Yöntemlerle Saptanması [1] Kutlay GÜRBULAK * Esra CANOOĞLU * Murat ABAY * Özlem ATABAY * Tayfur BEKYÜREK

Detaylı

Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (2-3):71-78 ISSN

Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (2-3):71-78 ISSN Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (2-3):71-78 ISSN 1018-8851 İzmir İli Holstein Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği İşletmelerinde Mastitisin Yaygınlık Düzeyi ve Etkileyen Etmenler Üzerine Araştırmalar

Detaylı

Farklı Mevsimlerden Elde Edilen İnek Sütlerinde ph Seviyelerinin Peynir Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Farklı Mevsimlerden Elde Edilen İnek Sütlerinde ph Seviyelerinin Peynir Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi Cilt 1, Sayı 1, 2013 / Vol. 1, Issue 1, 2013 Farklı Mevsimlerden Elde Edilen İnek Sütlerinde ph Seviyelerinin Peynir Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi Bilal CEYLAN*, Murat ÇİMEN**, Kurtuluş BAKIR*,

Detaylı

A8. Kul, E., Erdem, H., 2008. Relationships Between Somatic Cell Count and Udder Traits in Jersey Cows. J. Appl. Anim. Res. 34 (2008):101-104.

A8. Kul, E., Erdem, H., 2008. Relationships Between Somatic Cell Count and Udder Traits in Jersey Cows. J. Appl. Anim. Res. 34 (2008):101-104. ESERLER A. ULUSLARARASI A1. Şekerden, Ö., Erdem, H., 1997. Various udder characteristics and their relationships with milk yield in Simmental cattle of Kazova State Farm. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci.

Detaylı

ARAŞTIRMA. İneklerde Meme Başı Derisinde Şekillenen Lezyonların Dağılımı ve Mastitis Üzerine Etkisi *

ARAŞTIRMA. İneklerde Meme Başı Derisinde Şekillenen Lezyonların Dağılımı ve Mastitis Üzerine Etkisi * ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2015; 29 (2): 111-117 http://www.fusabil.org İneklerde Meme Başı Derisinde Şekillenen Lezyonların Dağılımı ve Mastitis Üzerine Etkisi * Doğan DALGIÇ 1 Mustafa Kemal SARIBAY

Detaylı

ÇANAKKALE (YENİCE) İLİNDE ÜRETİLEN ÇİĞ SÜTLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE SUBKLİNİK (GİZLİ) MASTİTİS GÖRÜLME ORANI

ÇANAKKALE (YENİCE) İLİNDE ÜRETİLEN ÇİĞ SÜTLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE SUBKLİNİK (GİZLİ) MASTİTİS GÖRÜLME ORANI http://dergipark.gov.tr/trkjnat Trakya University Journal of Natural Sciences, 18(1): xx-xx, 2017 ISSN 2147-0294, e-issn 2528-9691 DOI: 10.23902/trkjnat.305584 Araştırma Makalesi/Research Article ÇANAKKALE

Detaylı

Okul Öncesi (5-6 Yaş) Cimnastik Çalışmasının Esneklik, Denge Ve Koordinasyon Üzerine Etkisi

Okul Öncesi (5-6 Yaş) Cimnastik Çalışmasının Esneklik, Denge Ve Koordinasyon Üzerine Etkisi Okul Öncesi (5-6 Yaş) Cimnastik Çalışmasının Esneklik, Denge Ve Koordinasyon Üzerine Etkisi Kadir KOYUNCUOĞLU, Onsekiz Mart Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Çanakkale, Türkiye. koyuncuoglu45@gmail.com

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Kliniği ne 2001 2009 Yılları Arasında Getirilen Hayvanlara Toplu Bakış

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Kliniği ne 2001 2009 Yılları Arasında Getirilen Hayvanlara Toplu Bakış Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 5 (1): 13 20, 2010. Araştırma Makalesi Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Kliniği ne 2001 2009 Yılları Arasında Getirilen Hayvanlara

Detaylı

YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (2), ISSN: ; e-issn:

YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (2), ISSN: ; e-issn: YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (2), 127-132 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 RAPOR Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarında Teşhis Amacıyla

Detaylı

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Dr. Tolga BAŞKESEN GİRİŞ Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Erken ve doğru tedavi ile mortaliteyi azaltmak mümkün GİRİŞ Kan

Detaylı

Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi 1 Barış ALTÜRK, 1 Kerem

Detaylı

Email adress bkenar@aku.edu.tr beytullahkenar@yahoo.co.uk Tel 0272 2281312/141 GSM 0505 3460685

Email adress bkenar@aku.edu.tr beytullahkenar@yahoo.co.uk Tel 0272 2281312/141 GSM 0505 3460685 Beytullah KENAR Email adress bkenar@aku.edu.tr beytullahkenar@yahoo.co.uk Tel 0272 2281312/141 GSM 0505 3460685 Degree Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Veteriner Fakültesi Ankara Üniversitesi 1979 Doktora

Detaylı

SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYONUN İLK 10 GÜNÜNDE SÜTÜN BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİM

SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYONUN İLK 10 GÜNÜNDE SÜTÜN BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİM Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 30 (1), 37-40, 1999 SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYONUN İLK 10 GÜNÜNDE SÜTÜN BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİM Özel ŞEKERDEN 1 İbrahim TAPKI 1 Mehmet ŞAHİN 2 ÖZET: Bu araştırma

Detaylı

Siyah Alaca Sığırlarda Kuruda Kalma Süresi, Servis Periyodu ve İlkine Buzağılama Yaşı ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler

Siyah Alaca Sığırlarda Kuruda Kalma Süresi, Servis Periyodu ve İlkine Buzağılama Yaşı ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2004) 18(1): 69-79 Siyah Alaca Sığırlarda Kuruda Kalma Süresi, Servis Periyodu ve İlkine Buzağılama Yaşı ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler Serdar DURU *

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

RESEARCH ARTICLE. Mustafa Kemal Sarıbay, Gökhan Doğruer, Yaşar Ergün, Ayşe Merve Köse*, Ece Koldaş

RESEARCH ARTICLE. Mustafa Kemal Sarıbay, Gökhan Doğruer, Yaşar Ergün, Ayşe Merve Köse*, Ece Koldaş Eurasian Journal of Veterinary Sciences www.eurasianjvetsci.org RESEARCH ARTICLE Mustafa Kemal Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Kliniği ne yılları arasında getirilen hayvanların genel

Detaylı

Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Duygu ULAŞ 1, Yeliz

Detaylı

Siyah Alaca İnek Sütündeki Somatik Hücre Sayısına Laktasyon Sırası ve Dönemin Etkisi

Siyah Alaca İnek Sütündeki Somatik Hücre Sayısına Laktasyon Sırası ve Dönemin Etkisi Eyduran ve ark. YYÜ Vet Fak Derg 005, 6 ():6-65 Siyah laca İnek Sütündeki Somatik Hücre Sayısına Laktasyon Sırası ve Dönemin Etkisi Ecevit EYDURN Taner ÖZDEMİR Kemal YZGN Sıddık KESKİN Yüzüncü Yıl Üniversitesi,

Detaylı

Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu

Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu Fırat TOK*, Murat ÇİMEN**,

Detaylı

SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERDE BAZI HEMATOLOJİK DEĞERLERE E VİTAMİNİNİN ETKİSİ

SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERDE BAZI HEMATOLOJİK DEĞERLERE E VİTAMİNİNİN ETKİSİ F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2005, 19(1), 63-67 SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERDE BAZI HEMATOLOJİK DEĞERLERE E VİTAMİNİNİN ETKİSİ Halil ŞİMŞEK 1 Mesut AKSAKAL 2 Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Elazığ

Detaylı

Ezgi KARA*, Murat ÇİMEN**, Servet KAYA*, Ümit GARİP*, Mehmet ŞAHİNSOY*

Ezgi KARA*, Murat ÇİMEN**, Servet KAYA*, Ümit GARİP*, Mehmet ŞAHİNSOY* ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Hakkari İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Seviyelerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yabancı Dil. İngilizce

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yabancı Dil. İngilizce ÖZGEÇMİŞ 1. KİŞİSEL BİLGİLER Ünvanı Adı ve Soyadı Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yabancı Dil İş Adresi İngilizce Telefon (372) 2574010 E-Posta Bülent Ecevit Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Timur GÜLHAN Doğum Tarihi: 01 Temmuz 1972 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Veteriner Fakültesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi 1996 Y.

Detaylı

Mandalarda Çiğ Süt Kompozisyonu ve Somatik Hücre Sayısı. Somatic Cell Count and Raw Milk Composition in Water Buffaloes

Mandalarda Çiğ Süt Kompozisyonu ve Somatik Hücre Sayısı. Somatic Cell Count and Raw Milk Composition in Water Buffaloes GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2012, 29 (2), 43-48 Mandalarda Çiğ Süt Kompozisyonu ve Somatik Hücre Sayısı Aziz ŞAHİN 1 Arda YILDIRIM 2* 1 Ahi Evran Üniversite, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Kırşehir

Detaylı

TOKAT İLİ NİKSAR İLÇESİNDEN ELDE EDİLEN İNEK SÜTLERİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN MEVSİMSEL FARKLILIKLARI

TOKAT İLİ NİKSAR İLÇESİNDEN ELDE EDİLEN İNEK SÜTLERİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN MEVSİMSEL FARKLILIKLARI ISSN: 2148-0273 Cilt 3, Sayı 2, 2015 Vol. 3, Issue 2, 2015 TOKAT İLİ NİKSAR İLÇESİNDEN ELDE EDİLEN İNEK SÜTLERİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN MEVSİMSEL FARKLILIKLARI Tuğba Yalçın, Murat Çimen*, Asiye

Detaylı

SİYAH ALACA İNEKLERİN SÜTLERİNDE BELİRLENEN SOMATİK HÜCRE SAYISI ÜZERİNE DEPOLAMA SICAKLIĞI VE SÜRESİNİN ETKİSİ

SİYAH ALACA İNEKLERİN SÜTLERİNDE BELİRLENEN SOMATİK HÜCRE SAYISI ÜZERİNE DEPOLAMA SICAKLIĞI VE SÜRESİNİN ETKİSİ T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİYAH ALACA İNEKLERİN SÜTLERİNDE BELİRLENEN SOMATİK HÜCRE SAYISI ÜZERİNE DEPOLAMA SICAKLIĞI VE SÜRESİNİN ETKİSİ Abdullah KIRAÇ YÜKSEK LİSANS TEZİ ZOOTEKNİ

Detaylı

SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR SERKLAJ YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI

SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR SERKLAJ YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI EĞİTİM SORUMLUSU:PROF.DR.SEFA KELEKÇİ SERVİKAL YETMEZİĞİNDE MCDONALDS VE MODDIFIYE ŞIRODKAR

Detaylı

Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması

Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması Melis Demirci, Özlem Tünger, Kenan Değerli, Şebnem Şenol, Çiğdem Banu

Detaylı

Isolation of Some Aerobic Bacteria and Mycoplasma spp. from Goat Milk with Clinical and Subclinical Mastitis

Isolation of Some Aerobic Bacteria and Mycoplasma spp. from Goat Milk with Clinical and Subclinical Mastitis Van Vet J, 2016, 27 (2) 74-78 Van Veterinary Journal http://vfdergi.yyu.edu.tr ISSN: 2149-3359 Original Article e-issn: 2149-8644 Isolation of Some Aerobic Bacteria and Mycoplasma spp. from Goat Milk with

Detaylı

Aydın İlinde Bazı Süt Sığırı İşletmelerinde Yetiştirilen Siyah-Alaca Irkı Sığırların Çeşitli Meme Özellikleri ile Süt Kalitesi Arasındaki İlişkiler

Aydın İlinde Bazı Süt Sığırı İşletmelerinde Yetiştirilen Siyah-Alaca Irkı Sığırların Çeşitli Meme Özellikleri ile Süt Kalitesi Arasındaki İlişkiler Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.etralleis.com e-tralleis 1 (2013) 6-15 ADÜ Aydın İlinde Bazı Süt Sığırı İşletmelerinde Yetiştirilen Siyah-Alaca Irkı Sığırların Çeşitli Meme Özellikleri ile Süt

Detaylı

Determining of f3-lactamase Activity and Resistanee Against Some Antibiotics of Staphyloeoeeus Strains Isolated From Bovine Mastilis

Determining of f3-lactamase Activity and Resistanee Against Some Antibiotics of Staphyloeoeeus Strains Isolated From Bovine Mastilis Vet. Bil. Derg. (2009), 25, 1-2; 23-28 ARAŞTıRMA MAKALESİ SIGIR MASTiTisLERiNDEN izole EDiLEN STAFiLOKOK SUŞLARININBETA-LAKTAMAZ AKTiviTESi VE BAZI ANTiBiYOTiKLERE KARŞI DUYARlılıKLARıNıNSAPTANMASI Durmuş

Detaylı

SÜT SIĞIRLARINDA MASTİTİS İLE SÜTÜN ELEKTRİKSEL İLETKENLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER

SÜT SIĞIRLARINDA MASTİTİS İLE SÜTÜN ELEKTRİKSEL İLETKENLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2008,23(2):131-136 J. of Fac. of Agric., OMU, 2008,23(2):131-136 SÜT SIĞIRLARINDA MASTİTİS İLE SÜTÜN ELEKTRİKSEL İLETKENLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Savaş ATASEVER Hüseyin ERDEM Ondokuz

Detaylı

Öğr. Gör. Dilruba BİNBOĞA

Öğr. Gör. Dilruba BİNBOĞA Öğr. Gör. Dilruba BİNBOĞA ÖZGEÇMİŞ 1958 Eskişehir doğumludur. 1982. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Lisans, 2002 Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde hemşirelik esaslarında yüksek

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results: ÖZET Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin akılcı ilaç kullanma davranışlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türde planlanan araştırmanın evrenini;; bir kız ve

Detaylı

Hayvansal Üretim 52(1): 9-16, 2011 Araştırma Makalesi

Hayvansal Üretim 52(1): 9-16, 2011 Araştırma Makalesi Hayvansal Üretim 52(1): 9-16, 2011 Araştırma Makalesi Anadolu ve Anadolu x İtalyan Melezi F 1 Mandalarda Somatik Hücre Sayısını (SHS) Etkiliyen Faktörler ve Bunların Süt ve Süt Bileşen Verimleriyle İlişkisi*

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK. İngilizce. Fermentasyon teknolojisi, Fenolik bileşikler, Antioksidan kapasite.

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK. İngilizce. Fermentasyon teknolojisi, Fenolik bileşikler, Antioksidan kapasite. 1. KİŞİSEL BİLGİLER ÖZGEÇMİŞ Ünvanı Adı ve Soyadı Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Yabancı Dil İngilizce İlgi Alanları Fermentasyon teknolojisi, Fenolik bileşikler, Antioksidan

Detaylı