Özet. PowerPoint Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özet. PowerPoint 2010. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi"

Transkript

1 PowerPoint 2010 Özet Bu bölümde PowerPoint ortamı kısaca ve sık kullanılan özellik ve işlevlere yer verilmişnr. Sunumlar farklı şekillerde tasarlanabilen slaytların bir araya gelmesiyle oluşur. Slaytlarda menn, resim, tablo ya da grafikler ayrı ayrı veya bir arada bulunabilir. Sunumları daha ilgi çekici ve anlaşılır kılmak için yazı npi, renk, madde işaren ve numaralandırma gibi menn biçimlendirmelerin yanı sıra slayt üzerinde arka plan ve slayt düzeni gibi ayarlamalar da yapılabilir. bu amaçla önceden hazırlanmış tasarım şablonları da oldukça kullanışlıdır. Daha etkili sunumlar için gerekli olan nesne (ses, video, resim vb.) ekleme, animasyon ve geçiş seçenekleri sonraki ünitelerde ele Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

2 PowerPoint 2010 DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Microsoft Office PowerPoint 2010 uzantısı aşağıdakilerden hangisidir? a. pptx b. docx c. ppt d. xlsx e. doc 2. PowerPoint programında sunu kaydedilirken ppts uzantısı seçilirse sunu hangi görünümde kaydedilir? a. PowerPoint Sunusu b. PowerPoint Gösterisi c. PowerPoint Eklentisi d. PowerPoint Şablonu e. PowerPoint XML Sunusu 3. PowerPoint sunularının eski sürüm office programlarında çalışabilmesi için aşağıdaki kayıt türlerinden hangisi seçilmelidir? a. PowerPoint sunusu b. PowerPoint şablonu c. PowerPoint XML Sunusu d. PowerPoint gösterisi e. PowerPoint gösterisi 4. Sunulara yeni slayt eklemek için aşağıdaki adımlardan hangisi izlenir? a. Slayt Gösterisi Yeni Slayt b. Ekle Yeni Slayt c. Tasarım Yeni Slayt d. Giriş Yeni Slayt e. Görünüm Yeni Slayt Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

3 PowerPoint Yandaki şekil PowerPoint çalışma ortamında yer alan bölümlerden hangisini ifade etmektedir? a. Başlık Çubuğu b. Slayt Paneli c. Durum Çubuğu d. Şerit Yapısı e. Hızlı Erişim Araç Çubuğu 6. Slayt gösterisi esnasında nesnelere hareket kazandırmak için kullanılan seçenekler hangi sekmede yer almaktadır? a. Ekle b. Animasyonlar c. Gözden geçir d. Görünüm e. Giriş 7. Aşağıdakilerden hangisi sunuya eklenen nesneleri düzenleyebilmek için açılan bağlamsal sekmelerdendir? a. Tasarım b. Slayt gösterisi c. Resim araçları d. Görünüm e. Ekle 8. Aşağıdaki alanların hangisinde yer alan bilgiler sunum esnasında görüntülenmez? a. Not paneli b. Slayt paneli c. Başlık alanı d. Alt başlık alanı e. Metin alanı Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 22

4 PowerPoint Sunu içerisinde yer alan bir slaydın, sadece sunum esnasında görüntülenmesini engelleyen komut aşağıdakilerden hangisidir? a. Yeni slayt b. Slayt çoğalt c. Slayt sil d. Slayt kes e. Slayt gizle 10. Etkili ve anlaşılır bir sunu hazırlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır? a. Sunu içerisinde görsellere yer verilmeli b. Slaytlardaki bilgiler maddeler hâlinde sunulmalı c. Slaytlar düz metinlerden oluşturulmalı d. Slaytlardaki önemli noktalar farklı renkler kullanılarak vurgulanmalı e. Slaytlardaki önemli noktalar farklı yazı tipi ve boyutu ile vurgulanmalı Cevap Anahtarı: 1.A, 2.B, 3.A, 4.D, 5.E, 6.B, 7.C, 8.A, 9.E, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23

5 Özet PowerPoint 2010 Bu bölümde sunumların içeriğini zenginleştiren daha anlaşılır ve görsel açıdan etkileyici kılan bileşenlere yer verilmiştir. PowerPoint programında slayta kolaylıkla eklenebilen, içerisine yazı yazılabilen basit şekillerin yanısıra SmartArt grafikleri de bulunur. Ayrıca herhangi bir resmi slayta eklemeye ve resim üzerinde boyut, tasarım gibi bir takım ayarlar yapmaya izin verir. PowerPoint içinde, verileri görselleştirerek sunmak için kullanılan grafikleri veya tabloları kullanmak mümkündür. Ses ve video türü içerikler de sunuya eklenebilir. Bu bölümde genel olarak slaytlara eklenebilecek nesneler ve temel seçenekleri üzerinde durulmuştur. İlerleyen bölümlerde sunumlarda geçiş, animasyon ve şablon ayarları hakkında bilgi verilecektir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23

6 PowerPoint 2010 DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Resimlerin kenarlık, efekt, konum ve boyut gibi özelliklerinin ayarlanmasını sağlayan komutlar hangi sekmede yer almaktadır? a. Resim Stillleri b. Resim Araçları c. Boyut d. Yerleştir e. Ayarla 2. PowerPoint programı grafik çizimi için Microsoft Office paketinin hangi programını kullanır? a. Word b. Publisher c. Outlook d. Excel e. Access 3. Verileri otomatik olarak çizimler, listeler, diyagramlar yardımıyla görsel olarak sunmak için kullanılan PowerPoint nesnesi aşağıdakilerden hangisidir? a. SmartArt b. Tablo c. Şekil d. Resim e. Metin Kutusu 4. Metinlerin satır ve sütunlar halinde düzenli bir şekilde görüntülenmesini sağlayan nesne aşağıdakilerden hangisidir? a. Şekil b. SmartArt c. Grafik d. Tablo e. Metin Kutusu Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 24

7 PowerPoint Bir metni yandaki şekildeki gibi görüntülemek için aşağıdaki nesnelerden hangisi kullanılır? a. Grafikler b. Şekiller c. SmartArt d. Tablolar e. WordArt I. İstenilen zamanda başlatılabilir. II. Bir şarta göre başlatılabilir. III. Sadece geçerli slaytta yürütülür. 6. Slaytlara eklenen seslerle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? b. Yalnız III c. I ve II d. I ve III e. I, II ve III 7. Bir okuldaki öğretmenlerin haftalık nöbet listesini hazırlamak için kullanılabilecek en uygun nesne aşağıdakilerden hangisidir? a. Tablo b. Resim c. Şekiller d. Metin kutusu e. Grafik 8. Sunuya pdf dosyalarını eklemek için aşağıdaki seçeneklerden hangisi kullanılır? a. Resim ekleme b. Nesne ekleme c. Dosya ekleme d. Metin ekleme e. Pdf ekleme Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 25

8 PowerPoint Slaytlara eklenen resimlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Saydam rengi belirleme b. Fotoğraf albümü hazırlama c. Kenarlık ekleme d. Resim kırpma e. Arka plan rengi ayarlama 10. Yandaki slaydı hazırlamak için aşağıdaki nesnelerden hangisi kullanılmalıdır? a. SmartArt b. Metin kutusu c. Şekiller d. Grafik e. Resim Cevap Anahtarı: 1.B, 2.D, 3.A, 4.D, 5.E, 6.C, 7.A, 8.B, 9.E, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 26

9 Özet PowerPoint 2010 Bu bölümde istenilen metin veya nesnelerin tüm slaytlarda standart olarak bulunmasını sağlayan asıl slayt özelliğine, sunumun etkileyici ve akılda kalıcı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olan animasyon ve geçiş efektlerine yer verilmiştir. PowerPoint programında özellikle çok sayıda slayt içeren uzun sunularda arka plan, renk, yazı tipi, efekt, yer tutucu veya konumlandırma gibi ayarları yapmak için asıl slayt özelliğini kullanmak sununun hazırlanmasında kolaylık sağlar ve zaman kazandırır. Bunun yanı sıra nesnelere giriş ve çıkış efektleri, slaytlara ise geçiş efektleri uygulanarak verilerek sunuya hareketli bir görünüm kazandırılabilir. Bu bölümde genel olarak asıl slayt özelliği ve animasyon efektleri üzerinde durulmuştur. Sonraki ünitede ise slayt gösterisi ve yazdırma seçeneklerinden bahsedilecektir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

10 PowerPoint 2010 Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir nesnenin tüm slaytlara kolaylıkla eklenebilmesini sağlar? a. Slayt gösterisi görünümü b. Tümüne uygula seçeneği c. Arka plan menüsü d. Ana hat görünümü e. Asıl slayt seçeneği 2. Asıl slayda eklenen bir ses dosyası için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a. Sadece ilk slaytta çalar. a. Tüm slaytlarda yeniden başlayarak çalar. b. Sadece ilk slayttan ulaşılır. c. Tüm slaytlarda devam ederek çalar. d. İstenilen slayttan silinebilir. 3. Aşağıdakilerden hangisi asıl slaydın amaçlarından biri değildir? a. Yeni slayt düzenleri oluşturmak b. Nesnelere hareket kazandırmak c. Metin ve nesnelerin yer tutucu konumlarını tutmak d. Yazı tipi stili gibi genel değişiklikler yapabilmek e. Yapılan değişikliklerin sunudaki tüm slaytlara yansıtılmasını sağlamak 4. Animasyonlar sekmesinde aşağıdaki gruplardan hangisi yer almaz? a. Gelişmiş b. Zamanlama c. Özel animasyon d. Önizleme e. Animasyon 5. Sunuyu, nesneler üzerine tıklayarak geçişlerin sağlandığı etkileşimli bir biçime dönüştürmek için aşağıdaki seçeneklerden hangisi kullanılır? a. Eylem b. Tema c. Otomatik Geçiş d. Animasyon e. Vurgu Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 19

11 PowerPoint Animasyonların zamanlama grubundaki seçenekler yardımıyla aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? I. 10 saniye sonra başlat II. Tıklatınca başlat III. Sunu açıldığında başlat IV. Animasyon bitince başa dön b. Yalnız III c. I ve II d. I, II ve III e. I, II, III ve IV 7. Nesnelerin animasyon özelliklerini kopyalayıp diğer nesnelere uygulamak için kullanılan araç aşağıdakilerden hangisidir? a. Nesne Boyacısı b. Animasyon Boyacısı c. Biçim Boyacısı d. Tetikleyici e. Animasyon Bölmesi 8. Slayt geçişlerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Geçişlere ses eklenebilir. II. Geçiş hızı ayarlanabilir. III. Geçiş süresi belirlenebilir. b. Yalnız II c. I ve II d. I ve III e. I, II, III Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

12 PowerPoint Eylem düğmeleriyle aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri gerçekleştirilebilir? I. Program çalıştırılabilir. II. Makro çalıştırılabilir. III. Nesneler arasında geçiş yapılabilir. IV. Slaytlar arasında geçiş yapılabilir. b. Yalnız III c. I ve II d. I, II ve IV e. I, II, III ve IV 10. Sunudaki videonun bir bölümü oynatıldığında animasyon efektinin başlatılması aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile sağlanır? a. Özel animasyon b. Tetikleyici c. Gecikme d. Süre e. Animasyon Cevap Anahtarı: 1.E, 2.B, 3.B, 4.C, 5.A, 6.E, 7.B, 8.E, 9.D, 10.B Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

13 Özet PowerPoint 2010 Bu bölümde, slayt gösterisi sırasında kullanılabilecek hazır eylem düğmelerine, lazer işaretçisine, kalem ve vurgulayıcı araçlarına değinilmiştir. Ayrıca sunum esnasında ekranı karartmayı ve aydınlatmayı sağlayan seçeneklere yer verilmiştir. Sunumlardaki asıl amaç, belli duygu ve düşünceleri en iyi şekilde dinleyicilere aktarmaktır. Bunu sağlamak için bilimsel araştırmaların da desteklediği sunum hazırlama ilkeleri göz önüne alınmalıdır. Bu bağlamda hazırlanan sunuların akıcı, kolay ve rahat sunulabilmesi için önceden prova yapılması gerekmektedir. Dinleyicilerin, sunumu daha iyi takip edebilmeleri için sunu içeriği baskı alınarak dağıtılabilir. Baskı alınırken bir sayfadaki slayt sayısı, not sayfaları veya anahat yazdırma gibi özellikler belirlenebilir. PowerPoint programının son aşaması olan Slayt Gösterisi ve Yazdırma Seçeneklerinin anlatıldığı bu üniteyle PowerPoint programı tamamlanmıştır. Sonraki ünitelerde Access programı üzerinden veritabanı uygulamaları anlatılacaktır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 17

14 PowerPoint 2010 Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi sunucu görünümünün kullanım amaçlarından biri değildir? a. Slayda eklenen hatırlatıcı notları görüntüleme b. İstenilen slayda kolayca erişme c. Dinleyiciler için özelleştirilmiş sunular oluşturma d. Sunulara açıklama ekleme e. Sunu süresini etkin bir şekilde kullanma 2. Sunuları tanıtım videosu şeklinde kendi kendine çalışabilir formatta ayarlamak için, Gösteri Ayarla penceresinde bulunan seçeneklerden hangisi kullanılmalıdır? a. Konuşma olmadan göster b. Animasyon olmadan göster c. Bilgi noktasında göz atılacak d. Konuşmacı sunacak e. Kişi göz atacak 3. Slayt gösterisi sırasında imleci, lazer işaretçisi şeklinde görüntülemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? a. Ctrl + fare sol düğmesi b. Ctrl + fare sağ düğmesi c. Shift + fare sol düğmesi d. Shift + fare sağ düğmesi e. Ctrl + Shift + fare sol düğmesi 4. Sunuyu hazırlayan kişiler arasında bir nevi iletişim aracı olarak kullanılabilen seçenek aşağıdakilerden hangisidir? a. Not b. Açıklama c. Metin d. Vurgu e. Ses kaydı Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

15 PowerPoint Slayt Gösterisi sekmesinde yer alan seçenekler yardımıyla aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? I. Zamanlama provası II. Geçerli slayttan başlat III. Açıklama ekleme b. Yalnız II c. I ve II d. I ve III e. I, II ve III 6. Yandaki resimde gösterilen araç ile açılan menüdeki seçenekler yardımıyla aşağıdakilerden hangisi yapılabilir? a. Grafik ekleme b. Slayttaki metinlerin stilini değiştirme c. Önemli yerleri vurgulama d. Slaytta bulunan notları görme e. Arka plan rengini değiştirme 7. Sunuyu, bir sayfada 6 slaydın yer aldığı sayfalar hâlinde yazdırmak için aşağıdaki seçeneklerden hangisi kullanılmalıdır? a. Dinleyici Notları b. Harmanlanmış c. Not Sayfaları d. İki Yüze de Yazdır e. Özel Aralık 8. Aşağıdaki kısayol ve işlevi eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? a. Esc Slayt gösterisini sonlandırır. b. E Ekrandaki çizgileri siler. c. W Ekranı beyazlaştırır. d. Yön tuşları İleri geri geçişleri sağlar. e. Enter Önceki slayda geçer. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 19

16 PowerPoint Aşağıdakilerden hangisi sunum hazırlanırken dikkat edilecek hususlar arasında yer almaz? a. Animasyon ve sesler gerektiği yerlerde kullanılmalıdır. b. Slayt içeriği ile uyumlu görsel nesnelerden faydalanılmalıdır. c. Renk uyumuna dikkat edilmelidir. d. Mümkün olduğunca çok metin yer almalıdır. e. Başlık, alt başlık ve içerik alanlarında uygun yazı tipleri kullanılmalıdır. 10. Zamanlama provası seçeneği ile aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? I. Otomatik geçiş süresi belirlenebilir. II. Animasyon gecikmeleri belirlenebilir. III. Sunum süresi etkili kullanılabilir. IV. Her slayt için ayrılacak süre belirlenebilir. b. Yalnız II c. I ve II d. I, II ve III e. I, II, III ve IV Cevap Anahtarı: 1.D, 2.C, 3.A, 4.B, 5.C, 6.C, 7.A, 8.D, 9.E, 10.E Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

17 Özet Access 2010 Veri tabanı bilgisayarda tutulan düzenli bilgileri ifade eder. Veri tabanlarını yönetme ve veri tabanı üzerindeki işlemleri gerçekleştirme görevlerini veri tabanı yönetim sistemleri gerçekleştirir. Veri tabanı yönetim sistemleri diğer uygulamalarla fiziksel veriler arasında köprü görevi görür. Veri tabanı deyince akla ilk olarak tablolar gelir. Tablolar verilerin asıl saklandığı yapılardır. Tablodaki her bir satır bir kaydı ve sütunlar ise tablo içerisindeki alanları belirtir. Alanlar belirlenirken bu alanın bir ismi, alandaki veri tipi ve alan boyutu gibi özellikleri belirtilir. Fiziksel olarak içerisinde veri barındırmayan ancak tablolar içindeki verilerin istenen verilerin istenen şarta göre veya istenen verileri belli kriterlere göre almayı sağlayan sorgular bulunmaktadır. Sorgular, birden fazla tablodan veri alma ya da belli bir filtreleme yapmak amacıyla çeşitli işlemler gerçekleştirir. Access, Microsoft Office paketinde bulunan bir veri tabanı uygulamasıdır. Access programının kendisi veri tabanı olduğu gibi içerisinde bu veri tabanını kullanmayı sağlayacak form ve rapor bileşenleri bulunmaktadır. Access içerisinde tabloların ve diğer nesnelerin tasarım görünümü, veri görünümü gibi farklı görünümlere sahiptir. Buna göre yapılacak işleme göre görünüm türü seçilebilir. Bu bölümde genel olarak veri tabanının işleyiş yapısı ve Access programının basit bir tablo üzerinden genel işleyişi anlatılmıştır. Sonraki bölümlerde tablo, sorgu, form ve rapor uygulamalarına yer verilecektir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23

18 Access 2010 Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Bir tablodaki herhangi bir alana girilen karakter sayısını 30 ile sınırlandırmak için aşağıdaki alan özelliklerinden hangisi kullanılır? a. Alan Boyutu b. Unicode Sıkıştırma c. Metin Hizala d. Akıllı Etiketler e. Sıfır Uzunluk İzni 2. Yandaki tabloda Telefonu alanının önceden tanımlanmış bir veri türü şeklinde ayarlanması için aşağıdaki alan özelliklerinden hangisi kullanılmalıdır? a. Arama Sihirbazı b. Geçerlilik Kuralı c. Giriş Maskesi d. Varsayılan Değer e. Biçim 3. Tablolar arası ilişki kurmak için çoğunlukla hangi özelliğe ihtiyaç duyulur? a. Birincil Anahtar b. Doğrudan İlişkiler c. Oluşturucu d. İlişki Raporu e. Nesne Bağımlılıkları 4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri veritabanı yönetim sisteminin avantajlarındandır? I. Kayıt tekrarını önler. II. Verilerin paylaşımını kolaylaştırır. III. Verilerin kullanımı herkese açıktır. IV. Veri güvenliği sağlar. b. I ve II c. II ve IV d. I, II ve III e. I, II ve IV Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 24

19 Access Yandaki tabloda numaralandırılan alanlarda sırasıyla hangi veri türlerinin kullanılması daha uygundur? I II III a. Metin Metin Tarih b. Not Metin Tarih c. Sayı Metin Sayı d. Metin Not Tarih e. Sayı Metin Otomatik Sayı 6. Resimde gösterilen düğmenin görevi aşağıdakilerden hangisidir? a. Güvenlik kilidini açar. b. Veri türünü değiştirir. c. Otomatik kilitlemeyi sağlar. d. Benzersiz kayıtlar oluşturur. e. Kayıtlar arası geçişi sağlar. 7. Bir veritabanı kayıt alanına bilgi girişini zorunlu kılmak için aşağıdaki alan özelliklerinden hangisi yapılmalıdır? a. Sıfır Uzunluk İzni Evet b. Gerekli Evet c. Varsayılan Değer Bilgi Girişi Zorunlu d. Alan Boyutu 25 e. Geçerlilik Metni Bilgi Girişi Zorunlu 8. Bir veritabanı uygulaması için kullanıcı arabirimi oluşturmakta kullanılabilecek veritabanı nesnesi aşağıdakilerden hangisidir? a. Rapor b. Tablo c. Form d. Sorgu e. Makro 9. Veritabanı içerisinde resim veya grafik gibi nesnelerin saklanması için tablo alanı veri türü aşağıdakilerden hangisi seçilmelidir? a. Metin b. Otomatik Sayı c. Ole Nesnesi d. Grafik e. Ek Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 25

20 Access Access programında verileri istenilen formatta yazdırabilmek için kullanılan veritabanı nesnesi aşağıdakilerden hangisidir? a. Form b. Tablo c. Sorgu d. Rapor e. Makro Cevap Anahtarı: 1.A, 2.C, 3.A, 4.E, 5.B, 6.D, 7.B, 8.C, 9.E, 10.D Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 26

21 Özet Access 2010 Bir veri tabanı tasarımı yapılmadan önce ihtiyaç duyulan bilgiler belirlenmeli ve bu bilgiler gruplandırılarak tablo taslakları oluşturulmalıdır. Bu taslaklara göre, tablo içerisinde kullanılan alanlar ve veri türleri (metin, sayı, not vb.) tanımlanır. Tabloların tasarımında en önemli hususlardan biri tablolar arası ilişkileri sağlayan birincil anahtarların (personel no, T.C. kimlik no, fatura no vb.) belirlenmesidir. Bu ilişkiler Access içerisinde görsel olarak kolaylıkla oluşturulabilir. İlişkili tablolara iç içe açılan görünümler veya liste kutuları yardımıyla kolaylıkla veri girişi yapılabilir. Sorgular, genel olarak belli kriterlere uyan verileri göstermek, birden fazla tablodaki verileri birleştirmek, listelemek ve veriler üzerinde birtakım hesaplamalar yapmak için kullanılır. Sorgular oluşturulurken tablo seçimi, alan seçimi, gerekiyorsa ölçüt belirleme ve sıralama işlemleri yapılır. Böylece sorgular, seçilen alanlardaki verileri bu ölçüt ve sıralama ayarlarına göre listeler. Arzu edilirse tablo alanları üzerinden hesaplama yapılarak üretilen yeni değerleri içeren hesaplama alanları oluşturulabilir. Sorgular; silme, güncelleme, ekleme gibi işlemlere izin verir. Ancak bu bölümde seçme sorguları üzerinde durulmuştur. Sonraki bölümde form ve rapor tasarımları anlatılacaktır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 30

22 Access 2010 Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Veri tabanı tablosunda öğrenci numaralarının olduğu alanda öğrencilere aynı numaranın verilmesini önlemek için aşağıdaki alan özelliklerinden hangisi yapılmalıdır? a. Sıralı Evet b. Gerekli Evet c. Geçerlilik Kuralı Evet d. Geçerlilik Metni Evet e. Sıfır Uzunluk İzni Evet 2. Yandaki tabloda Dogum Tarihi alanını önceden tanımlanmış bir veri türü şeklinde ayarlamak için aşağıdaki alan özelliklerinden hangisi kullanılmalıdır? a. Arama Sihirbazı b. Geçerlilik Kuralı c. Giriş Maskesi d. Varsayılan Değer e. Biçim 3. Yandaki tabloda "Askerlik durumu" alanını resimde gösterildiği gibi ayarlamak için hangi veri türü kullanılmalıdır? a. Metin b. Not c. OLE Nesnesi d. Evet/Hayır e. Ek 4. Tablolardaki kayıtlardan belirli kriterlere göre işlenen bilgileri göstermeye olanak tanıyan veritabanı nesnesi aşağıdakilerden hangisidir? a. Form b. Sorgu c. Rapor d. Tablo e. Makro Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 31

23 Access Yandaki tabloda sadece askerliğini yapmış olan kişileri görüntülemek için aşağıdaki sorgu türlerinden hangisi kullanılmalıdır? a. Silme Sorgusu b. Güncelleştirme Sorgusu c. Çapraz Sorgu d. Basit Sorgu e. Seçme Sorgusu 6. Sorgu oluşturmak için aşağıdaki adımlardan hangisi izlenmelidir? a. Tablo Seçimi İsimlendirme Alan Seçimi b. Alan Seçimi İsimlendirme Tablo Seçimi c. Tablo Seçimi Alan Seçimi İsimlendirme d. Alan Seçimi Tablo Seçimi İsimlendirme e. İsimlendirme Tablo Seçimi Alan Seçimi 7. I. Sorgular, tablodaki verileri yedekler. II. Sorgu ölçütleri, sayısal değerler ve metin ifadeleri içerebilir. III. Sorgular yardımıyla tablolar üzerinde veri ekleme ve değiştirme işlemleri yapılabilir. Veri tabanlarına ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 32

24 Access Yandaki resimde Satistutari ölçütü ile aşağıdaki işlemlerden hangisi ya da hangileri yapılır? I. Sorguda satış tutarı alanı yer alır. II. Satış tutarı alanı gizlenmemiştir. III. Satış tutarlarının tamam 50 den büyük olacak şekilde güncellenmiştir. b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 9. Tablonun bir alanındaki veri, bir başka tablodan geldiğinde ya da bu alan için bir başka tablodaki veri kullanıldığında veri türü olarak aşağıdakilerden hangisi seçilmelidir? a. Hesaplanmış b. Arama Sihirbazı c. Otomatik Sayı d. Ole Nesnesi e. Köprü 10. Sorgularda farklı tablolardan veri çekmek için öncelikle hangi işlem yapılmalıdır? a. İlişkilendirme b. Birincil anahtar ekleme c. Ölçüt belirleme d. Form oluşturma e. Hesaplama alanı ekleme Cevap Anahtarı: 1.A, 2.C, 3.D, 4.B, 5.E, 6.C, 7.D, 8.C, 9.B, 10.A Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 33

25 Özet Access 2010 Önceki bölümlerde veri tabanı genel yapısı, tablolar ve sorgular anlatılmıştı. Tablo ve sorgular veri girişi için kullanılan veri tabanı nesneleridir. Ancak veri girişinde doğrudan tablo ve sorguların kullanılması pek tercih edilmez. Bu kapsamda veri girişi yapmak, verileri yazdırmak ya da görüntülemek için form ve rapor ara birimleri kullanılır. Access içinde form ve rapor nesneleri sihirbaz kullanılarak veya tasarım görünümünde kolaylıkla oluşturulabilir. Veri girişinde kullanılan, üzerinde metin kutusu, etiket, liste kutusu gibi denetim araçlarının yer aldığı formlar ve verileri görüntülemek ya da istenilen formatta yazdırmak için kullanılan raporlara yer verilmiştir. Bu bölümle birlikte veri tabanları, Access üzerinden anlatılmış ve konu tamamlanmıştır. Sonraki bölümlerde sık kullanılan programlar, internet uygulamaları, ağ yapıları anlatılacaktır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 33

26 Access 2010 Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. I. Formlara denetim aracı eklenebilir. II. İstenilen tablo ve alanlar seçilebilir. III. Alanlar tek tek konumlandırılabilir. Sihirbaz kullanarak form oluşturulurken yukarıdaki işlemlerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 2. Access te, bilgisayar ortamında kullanıcıların asıl etkileşimde bulunduğu veri tabanı nesnesi aşağıdakilerden hangisidir? a. Tablo b. Sorgu c. Rapor d. Form e. Makro 3. Form üzerine başlık, açıklama gibi metinler eklemek için aşağıdaki denetim araçlarından hangisi kullanılmalıdır? a. Metin kutusu b. Liste kutusu c. Sekme denetimi d. Etiket e. Düğme 4. Önceden belirlenen bileşenler arasından bir veya daha fazla seçim yapmak için kullanılan denetim aracı aşağıdakilerden hangisidir? a. Onay kutusu b. Seçenek kutusu c. Metin kutusu d. Liste kutusu e. Etiket kutusu Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 34

27 Access Raporlarda bazı alanların hesaplanarak görüntülenmesi için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? a. Gruplandır ve Sırala b. Toplamlar c. Denetimler d. Gruplar e. Hesaplamalar 6. I. Tüm tablolar listelenebilir. II. İstenilen alanlar rapora eklenebilir. III. Satır ve sütunlar yeniden boyutlandırılabilir. Tasarım görünümünde rapor oluşturulurken yukarıdaki işlemlerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 7. Verileri görüntülemek, biçimlendirmek ve özetlemek için kullanılan veri tabanı nesnesi aşağıdakilerden hangisidir? a. Tablo b. Sorgu c. Rapor d. Form e. Makro 8. I. Düğme II. Metin kutusu III. Köprü IV. Logo Access te formlara, tasarım sekmesinde bulunan seçenekler yardımıyla yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri eklenebilir? b. I ve II c. II ve III d. I, II ve III e. I, II, III ve IV Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 35

28 Access Rapor tasarlanırken yazı tipi, arka plan görüntüsü, şekil dolgusu, şekil efekti gibi özelliklerin ayarlanmasında kullanılan komutlar hangi sekmede yer almaktadır? a. Tasarım b. Oluştur c. Sayfa Yapısı d. Biçim e. Düzenle 10. Ana Form Alt Form I. Hasta Bilgileri İlaç Bilgileri II. Kişi Bilgileri III. Öğrenci Bilgileri Nüfus Cüzdanı Bilgileri Aldığı Ders Bilgileri Yukarıdaki eşletirmelerinden hangisi ya da hangileri ana form ve alt form örneği olarak verilebilir? b. I ve II c. I ve III d. II ve III e. I, II ve III Cevap Anahtarı: 1.B, 2.D, 3.D, 4.A, 5.B, 6.E, 7.C, 8.E, 9.D, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 36

29 Özet Sık Kullanılan Programlar Bilgisayarda bulunan dosyaları günlük hayatta rahatlıkla kullanabilmek için çeşitli yazılımlar geliştirilmiştir. Bu bölümde bilgisayar kullanıcılarının sıklıkla başvurduğu resim düzenleme, CD/DVD oynatmayazma, dosya sıkıştırma ve antivirüs işlemlerini yapan programlara değinilmiştir. Resimler üzerinde kırpma, parlaklık, boyut, kırmızı göz, renklendirme gibi temel ayarlar yapmak için Picture Manager programı kullanılır. Bu program Office paketi içerisinde yer alır. Ses ve video dosyalarını yürütmek için kullanılan çok sayıda program bulunmaktadır. Bunlardan biri de Windows işletim sisteminde yerleşik olarak bulunan Windows Media Player programıdır. Bu programla media dosyaları yürütüldüğü gibi bu dosyalar CD/DVD'ye de yazdırılabilir. Bilgisayar kullanıcıları, dosyalarını yedeklemek, taşımak veya başka ortamlarda izleyebilmek için CD/DVD'ye kaydetme ihtiyacı duyarlar. Bu işlemler için özel olarak geliştirilmiş birçok program bulunmaktadır. Bunlardan biri de resimlerle slayt gösterisi, videolarla da film oluşturmaya olanak tanıyan Windows DVD Maker programıdır. Bölüm içerisinde bahsedilen başka bir yedekleme yöntemi ise sıkıştırma tekniğidir. Verilerin, sıkıştırma işlemine tabi tutulması daha az disk alanı kaplamalarını sağlar. Bu işlemi kolaylıkla yapan Winrar programı kullanıcılar tarafından yaygın olarak kullanılır. Hemen hemen her alanda çoğu işlemin bilgisayarlar üzerinden yapıldığı günümüzde, güvenlik sorunları kullanıcılara büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu sorunlar; bilgisayara zarar vermek, programları bozmak, yok etmek ya da silmek amacıyla hazırlanmış kötü amaçlı yazılımlar olarak tanımlanır. Bu yazılımlara karşı önlem almak amacıyla çeşitli firmalar tarafından antivirüs programları geliştirilmiştir. Antivirüsler, kötü amaçlı yazılımların sisteme bulaşmasını önler ve bulaşmış olanları temizlemeye çalışır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 29

30 Sık Kullanılan Programlar Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. I. Kırpma II. Döndürme III. Kırmızı göz Picture Manager programında bulunan seçenekler yardımıyla, resimler üzerinde yukarıdaki işlemlerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 2. Kötü amaçlı yazılımlara karşı önlem almak ve sistemi bunlardan korumak amacıyla yazılan programlara ne ad verilir? a. Virüs b. Truva Atı c. Antivirüs d. Solucan e. SpyWare 3. Windows Media Player, görünümünde tüm medya dosyalarına erişim olanağı tanırken, görünümü ise seçili medyanın yürütülmesine olanak tanır. cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? a. Gezinti Bölmesi Liste Bölmesi b. Şimdi Yürütülüyor Ayrıntılar Bölmesi c. Player Kitaplığı Liste Bölmesi d. Player Kitaplığı Şimdi Yürütülüyor e. Ayrıntılar Bölmesi Gezinti Bölmesi Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 30

31 Sık Kullanılan Programlar 4. I. Daha etkin koruma sağlar. II. İki program birbiriyle çakışarak sistemi olumsuz etkiler. III. Sistemde bir antivirüs yazılımı varsa diğeri kurulamaz. Antivirüs kurulumuna başlamadan önce bilgisayarda başka bir antivirüs programının yüklü olması yukarıdakilerden hangisine neden olur? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 5. Veriler, saklanırken veya başka konumlara taşınırken boyutlarını küçültmek amacıyla kullanılan program aşağıdakilerden hangisidir? a. NOD32 b. Winrar c. Windows Media Player d. Windows DVD Maker e. Microsoft Picture Manager GB lık bir veriyi bir bilgisayardan başka bir bilgisayara 8 GB lık bir bellek kullanarak taşımak için aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmalıdır? a. Dizine Çıkart b. Test Et c. Arşiv Oluştur d. Hızlı Sıkıştır e. Ciltlere Böl 7. I. Uygulamalar ve işletim sistemi dosyaları sürekli olarak taranır. II. Web uygulamaları, e-posta iletileri sürekli denetlenir. III. Tehdit algılandığında bilgisayar kapatılır. Nod32 programında, koruma modunun etkinleştirilmesi durumunda yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yapılabilir? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 31

32 Sık Kullanılan Programlar 8. I. Virüs veri tabanını güncelleme II. Bilgisayara sonradan eklenen dosyaların taranması III. Yeni çıkan virüslere karşı koruma sağlama Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri antivirüs programlarının güncellenmesinin nedenlerindendir? b. Yalnız II c. I ve II d. I ve III e. I, II ve III 9. DVD Maker programına ilişkin aşağıdaki sekmelerden hangisi kullanılarak DVD yürütme, DVD en-boy oranı, video biçimi, DVD yazıcı hızı gibi özellikler ayarlanabilir? a. DVD Video b. DVD Slayt c. DVD Ayarları d. Uyumluluk e. Genel 10. I. CD/DVD yürütücü ile seçeneği kullanılarak dosyalar farklı zamanlarda yazdırılabilir. II. USB Flash Sürücüsü gibi seçeneği kullanılarak dosyalar yeniden yazdırılabilir. III. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra disk başlığı değiştirilebilir. Windows gezgini kullanılarak CD/DVD oluşturma işlemi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır? b. I ve II c. I ve III d. II ve III e. I, II ve III Cevap Anahtarı: 1.E, 2.C, 3.D, 4.B, 5.B, 6.E, 7.C, 8.D, 9.A, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 32

33 Özet Ses Video İşlemleri Temel olarak ses ve video uygulamalarının anlatıldığı bu bölümde sesin ve videonun aslında özel olarak sıkıştırılmış bir dosya programı olduğu ve farklı oynatıcılar ile bilgisayarlarda oynatıldığı ve görüntülendiği vurgulanmıştır. Windows içerisinde ses kaydedicisi kullanılarak çok rahat bir şekilde mikrofon veya diğer müzik aletlerinden çıkan sesleri bilgisayara kaydetmek mümkündür. Resimlerin ve videoların birbiri arkasına eklenerek özgün videoların oluşturulmasına olanak sağlayan Windows içindeki Windows Live Movie Maker programı anlatılmıştır. Bu Movie Maker programında temel olarak bir film şeridi ve bu film şeridinin üzerine sürüklenen video ve resimler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak film şeridi üzerine yazı ve ses dosyalarının eklenmesi de mümkündür. Windows içerisinde hazırlanan her bir video taslağı bir proje olarak kaydedilir ve istendiğinde export seçenekleri kullanılarak film haline dönüştürülebilir. Bu bölümde bilgisayarda tek başına kullanılabilecek uygulamalar anlatılmıştır. Sonraki bölümlerde ise bilgisayar ağları ve internet konularına değinilecektir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

34 Ses Video İşlemleri Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. I. Bit derinliği II. Örnekleme hızı III. Çözünürlük Ses kalitesinin artması, yukarıdaki özelliklerden hangisinin ya da hangilerinin artırılmasıyla gerçekleşir? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 2. Aşağıdakilerden hangisi Windows Live Movie Maker programının sekmelerinden biri değildir? a. Animasyonlar b. Görsel Efektler c. Gözden Geçir d. Proje e. Görünüm 3. kaydetme, videonun tasarımını kaydederken,.. kaydetme videoyu filme dönüştürür. cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? a. Projeyi - Filmi b. Sesi - Videoyu c. Filmi - Projeyi d. Projeyi - Sesi e. Sesi - Projeyi Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 19

35 Ses Video İşlemleri 4. I. Ses düzeyi II. Başlangıç zamanı III. Hızı Movie Maker programında müzik araçları bağlamsal sekmesinden eklenen bir ses dosyasının yukarıdaki ayarlarından hangisi ya da hangileri yapılabilir? b. Yalnız II c. I ve II d. II ve III e. I, II ve III 5. Aşağıdakilerden hangisinde insan kulağının duyamadığı sesler ayıklanarak sıkıştırılır? a. Dijital ses b. Analog ses c. Ultrasound ses d. MP3 ses e. AVI ses 6. Dosya formatlarına ait aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? a. Wav Ses dosyası b. PCM Ses dosyası c. MPEG Video dosyası d. Avi Ses dosyası e. Flv video dosyası 7.., bir saniyede gösterilen resim sayısıdır. cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? a. Kare hızı b. Kare birimi c. Kare yüzdesi d. Kare sayısı e. Kare noktası Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

36 Ses Video İşlemleri 8. Görüntülerin sıkıştırılması ve dönüştürülmesi işlemleri aracılığıyla yapılır. cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? a. Çözücü b. Kodek c. Dönüştürücü d. Sıkıştırıcı e. Birleştirici 9. Divx formatında şifrelenip sıkıştırılan video aşağıdakilerden hangisi olmadan oynatılamaz? a. Encoder b. Movie Maker c. Decoder d. Ses kaydedicisi e. Ses çözücü 10. Videolara eklenen metinlere geçiş efektleri uygulamak için aşağıdaki sekmelerden hangisi kullanılır? a. Biçim b. Düzen c. Görsel Efektler d. Animasyonlar e. Proje Cevap Anahtarı: 1.C, 2.C, 3.A, 4.E, 5.B, 6.D, 7.A, 8.B, 9.C, 10.A Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

37 Özet Bilgisayar Ağları Bilgisayar ağları, bilgisayar veya iletişim aygıtlarının birbirleriyle iletişim kurmalarına olanak sağlar. Aygıt, veri ya da programların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesine imkân sağlayanı ağ bağlantıları vazgeçilmez bir hal almıştır. Ağlar, iletişim altyapısı, ağ aygıtları ve iletişim protokolleri gibi bir çok bileşen içerir. İletişimler farklı hız ve esnekliğe sahip kablolu yada kablosuz ortamlar üzerinden gerçekleşir. Bu ortamlardaki veri trafiği hub ve yönlendirici gibi aygıtlar tarafından sağlanır ve yönetilir. Bu fiziksel ortamların yanısıra aygıtların birbiriyle etkileşim kurabilmeleri için protokollere ihtiyaç vardır. Protokoller bir tür iletişim dili olarak düşünülebilir. Ağlar, bilgisayarların ağ üzerindeki yetki ve bağlantı seviyelerine göre farklı mimarilere sahip olabilirler. Ayrıca bilgisayar sayısı bunların fiziksel yakınlıkları ağın ölçeği hakkında fikir verir. Bilgisayar ve aygıtların birbirlerine bağlanma şekilleri ise ağ topolojisi olarak adlandırılır. Kablosuz iletişimler bluetooth, wifi ve 3g gibi teknolojiler aracılığıyla gerçekleşir. Kablosuz ağlarda kişisel, yerel yada geniş alan ağları şeklinde yapılanabilir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

38 Bilgisayar Ağları DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Bilgisayar ağlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a. Bilgisayar ağları eğitim ve sağlık gibi alanlarda kullanılmaktadır. b. Tek başına bir bilgisayardan oluşan ağlar vardır. c. Evdeki bilgisayarlar arasında ağ kurabilir. d. iki bilgisayar birbirine doğrudan bağlanarak ağ oluşturabilir. e. Bilgisayar ağları kullanıcılara kaynak paylaşımı sağlar. 2. I. Bilgisayar II. Kablo III. Switch IV. Yazıcı İki bilgisayardan oluşan bir ağ kurmak için en az yukarıdaki donanımlardan hangileri kullanılmalıdır? b. I, II ve IV c. I, III ve IV d. I ve II e. I ve III 3. Aşağıdakilerden hangisinde hub ile switch i (anahtar) ayıran özellik verilmiştir? a. Switch çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlar. b. Switch bağlandığı bilgisayarın IP adresini kaydeder. c. Bir ağda birden fazla switch kullanılabilir. d. Switch çok sayıda girişe (porta) sahiptir. e. Switch bilgi akışını yönetir. 4. Aşağıdakilerden hangisi ağ mimarilerindendir? a. TCP/IP b. Yerel bölge ağları c. Halka d. İstemci sunucu e. Kişisel alan ağları Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

39 Bilgisayar Ağları 5... mimariye sahip ağlar, kolay, ucuz ve hızlı kurulabilmektedir. cümlesinde boş bırakılan yere gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir? a. Türdeş b. Sunucu c. Geniş ölçekli d. Bluetooth e. İstemci sunucu 6. Birkaç bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan küçük ağ şebekelerine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? a. Orta ölçekli ağ sistemi b. Yerel bölge ağları c. Geniş ölçekli ağ sistemi d. Kişisel alan ağları e. Açık alan ağları 7. Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayar ağlarının ölçeklerine göre büyükten küçüğe sıralanışı doğru olarak verilmiştir? a. WAN MAN LAN PAN b. WAN LAN PAN MAN c. PAN LAN MAN WAN d. LAN MAN PAN WAN e. MAN LAN PAN WAN 8. Ağ merkezinde hub, switch gibi merkezi donanımların yer aldığı ve en sık kullanılan ağ topoloji aşağıdakilerden hangisidir? a. Yıldız b. Halka c. Veri yolu d. Örgü e. Ağaç 9. Ağdaki bilgisayarlar arasındaki iletişimin nasıl yapılacağını belirleyen, standart olarak kabul edilmiş kurallar bütünü olarak tanımlanan ağ kavramı aşağıdakilerden hangisidir? a. Ağ topolojisi b. Ağ mimarisi c. Ağ donanımı d. Ağ türleri e. Ağ protokolü Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 22

40 Bilgisayar Ağları 10. Bilgisayarların ve taşınabilir aygıtların yakınlarında bulunan kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel ağlara bağlanabilmesini sağlayan kablosuz erişim teknolojisi aşağıdakilerden hangisidir? a. Bluetooth b. WIMAX c. Wi Fi d. Kızılötesi e. GPRS Cevap Anahtarı 1.B, 2.D, 3.B, 4.D, 5.A, 6.B, 7.A, 8.A, 9.E, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23

41 Özet İnternet İnternet her biri kendi içerisindeki işleyişi yöneten binlerce özel ağ ve ağ gruplarının bir araya gelmesidir. Bu ağlar arasında bilginin iletimini sağlayacak bağlantılar kurulur. Farklı şekillerde birbirine bağlanan ağlar İnternet olarak bildiğimiz yapıyı oluştururlar. Bu bağlantılar fiziksel olarak uydu, yeraltı kablosu ve deniz altı kablolama gibi fiziksel ortamlar üzerinden gerçekleşir. Buna göre sanal olarak dünyayı bir araya getiren internetin aslında fiziksel olarak da kıtaları birbirine bağladığı görülmektedir. İnternetin temeli, askeri araştırmalara dayanmaktadır. Askeri araştırmaların yapıldığı kurumları birbirine bağlamak amacıyla 1969 da ABD ordusu tarafından ARPANET adlı bir ağın kurulması ile internet ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin internet ile tanışması akademik amaçlı doksanlı yılların son çeyreğine denk gelmektedir. İlk internet bağlantıları akademik amaçlar doğrultusunda ODTÜ tarafından gerçekleştirilmiştir. İnternete bağlı her bilgisayar ağ üzerindeki bilgi alış verişini IP Protokolü ile gerçekleştirmektedir. IP protokolü herhangi bir veriyi bir yerden diğerine ulaştırmak için IP adresini kullanır. IP adresleri DNS adresleme ile harflerden oluşan anlamlı karakterlere dönüştürülebilmektedir. İnternet çalışma yapısı itibarıyle paket anahtarlamalı bir ağdır. İletilecek bilgi önce paketlere bölünür ve paketlerin hangi sırada birleştirileceğini belirtmek ve iletim esnasında paketlerdeki olası kayıp ve hataları tespit etmek amacıyla paketlere başlık (header) bilgisi eklenir. Üzerindeki adres bilgisine göre yönlendirilen paketler hedef bilgisayarda tekrar birleştirilerek gönderilen veri yeniden oluşturulur. Bu aşamadan sonra ilgili sunucu ya da uygulama bu veriyi işler ve gerekirse görüntüler. İnternet e erişimi sağlamak için farklı seçenekler bulunmaktadır. İnternet bağlantısı için bu seçeneklerden en uygun olanı tercih edilebilir. Çevirmeli Ağ, DSL-ADSL, Kablo İnternet, Uydu İnternet ve 3G tercih edilebilecek yöntemlerdir. Bu yöntemlerin hız ve maliyet gibi birtakım avantaj ya da dezavantajları bulunmaktadır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 16

42 İnternet DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi DSL teknolojisinin avantajlarından biri değildir? a. ADSL teknolojisinde veri alma ve gönderme hızları farklıdır. b. Kullanılan hat üzerinden aynı anda telefon görüşmesi yapılabilir. c. Her seferinde numara çevirmeye ihtiyaç duymayan sürekli bir bağlantı sağlar. d. VDSL, hattın uzunluğuyla doğru orantılı olarak yüksek hız sağlayan bir teknolojidir. e. İnternet e mevcut telefon hatları üzerinden çok yüksek hızlarda erişim imkanı sunar bilginin paketlere ayrılması ve paketlerin hedef bilgisayarda birleştirilmesi işini yapmaktadır.... bilgi paketlerinin yönlendirilmesi ve iletilmesi işini yapmaktadır. cümlesindeki boşluklara aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir? I II a. IP ISS b. ISS DSL c. ISS TCP d. TCP IP e. DSL IP 3. İnternet ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. İnternet çalışma yapısı itibariyle paket anahtarlamalı bir ağdır. b. İnternetin temeli, akademik araştırmalara dayanmaktadır. c. İnternette bilgi alış verişi IP Protokolü ile gerçekleştirmektedir. d. İnternetin işleyişinde ISS ile bir üst ağa bağlantı sağlanmaktadır. e. İnternet paketleri dinamik bir yol izlemektedir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 17

43 İnternet 4. Aşağıda İnternet ortamında verinin iletilmesi sırasında izlenen adımlar yer almaktadır. I. Paketler IP zarflarına konulur. II. Paketlere başlık bilgisi eklenir. III. Paketler birleştirilir. IV. İletilecek bilgi paketlere bölünür. V. Paketler bağımsız şekilde iletilir. Bu adımlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? a. II-IV-I-V-III b. I-IV-II-III-V c. IV-II-I-V-III d. II-I-V-IV-III e. II-III-I-IV-V 5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. 3G teknolojisini için yardımcı donanımlar kullanılmamaktadır. b. Uydu internet sadece tek yönlü iletim imkânı sağlar. c. DSL; ADSL ve VDSL olmak üzere iki çeşittir. d. Çevirmeli ağ, telefon hatları üzerinden analog verilerini taşımaktadır. e. Kablo internet telefon hattı üzerinden bağlantı gerçekleştirir. 6. Ev ya da iş yerlerindeki bilgisayarları internet ağına dahil eden sistemlerdir. Şeklinde tanımı verilen ifade aşağıdakilerden hangisidir? a. ISS b. TCP c. ADSL d. DNS e. IP 7. Türkiye ye internetin geliş amacı ve yılı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? Amaç Yıl a. Askeri 1990 b. Akademik 1990 c. Ticari 1991 d. Askeri 1992 e. Akademik 1993 Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

44 İnternet 8. İnternet bağlantı şekillerinden hangisi modem dışında ayırıcı kullanır? a. Çevirmeli ağ b. ADSL c. Kablo internet d. Uydu internet e. 3G 9. Aşağıdaki bağlantı şekillerinden hangisinde internete bağlanmak için sadece modem yeterlidir? a. Çevirmeli ağ b. ADSL c. Kablo internet d. Uydu internet e. 3G 10. sunucularında, rakamlardan oluşan.. adreslerini daha kolay hatırlanabilen ve harflerden oluşabilen anlamlı İnternet adreslerine dönüştürülür. cümlesindeki boşluklara aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir? I II a. DSL DNS b. DSL IP c. DNS IP d. IP DNS e. IP DSL Cevap Anahtarı: 1.D, 2.D, 3.B, 4.C, 5.D, 6. A, 7.E, 8.B, 9.E, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 19

45 Özet İnternet Uygulamaları İnternet uygulamaları, kullanıcılara yansıyan ve yaptıkları birçok işi kolaylaştıran uygulamalardır. İnternet kelimesiyle bütünleşmiş olan uygulamalar ve işleyişleri aşağıdaki gibidir; WWW: Birbirine bağlantılarla ilişkilendirilmiş içeriklerin internet üzerinden iletimini sağlamaktadır. Elektronik posta : İnternete veya bilgisayar ağlarına bağlı olmak koşuluyla iletişim amacıyla kullanılan uygulamadır. Haber grupları: Birçok kişiden gelen mesajların (haber) Usenet (dağıtık tartışma) sistemi içerisinde tutulduğu bir uygulamadır. Anlık mesajlaşma: Eş zamanlı görüşmelerin yapıldığı uygulamalardır. FTP: Kullanıcının, bulunduğu bilgisayardan uzaktaki bir bilgisayara dosya göndermesini veya bu bilgisayardan dosya indirmesini sağlayan uygulamadır. Video konferans: Farklı noktalardaki insanların temelde kamera ve mikrofonun aldığı görüntü ve ses bilgilerini aynı anda bir iletim ortamından diğerine taşınmasını sağlamaktadır. Forum: Kullanıcıların çeşitli kategoriler altında yer alan konular hakkında bilgilerini, fikirlerini, görüşlerini ve tecrübelerini paylaştıkları sanal ortamlardır. Arama motorları: İnternet kaynakları üzerindeki istenen bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde erişmeyi sağlayan uygulamalardır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 25

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Temel Bilgi Teknolojileri II testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Verileri organize eden, işleyen

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010. Asıl Slayt ile Çalışma Animasyonlar Geçişler Eylemler

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010. Asıl Slayt ile Çalışma Animasyonlar Geçişler Eylemler HEDEFLER İÇİNDEKİLER POWERPOINT 2010 Asıl Slayt ile Çalışma Animasyonlar Geçişler Eylemler TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Asıl Slayt özelliğini kullanabilecek, Nesnelere animasyon

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010. PowerPoint Çalışma Ortamı Şerit Yapısı Slayt Düzeni ve Tasarımlar

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010. PowerPoint Çalışma Ortamı Şerit Yapısı Slayt Düzeni ve Tasarımlar POWERPOINT 2010 İÇİNDEKİLER PowerPoint Çalışma Ortamı Şerit Yapısı Slayt Düzeni ve Tasarımlar TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II HEDEFLER Bu üniteyi çalış@ktan sonra; PowerPoint ortamını tanıyabilecek, Sık

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010 HEDEFLER İÇİNDEKİLER POWERPOINT 2010 Slayt Gösterisi Slayt Gösterisi Seçenekleri Sunucu Görünümü Kendi Kendine Çalışan Sunular Zamanlama Provası Sunuma Açıklama Ekleme Slayt Gösterisi Yardımı Yazdırma

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE POWER POİNT SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE POWER POİNT SORULARI 1) Power Pointe yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? a) Xls b) Doc c) Ppt d) Txt 3)

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır?

ÇALIŞMA SORULARI. 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? ÇALIŞMA SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? a) Xls b) Doc

Detaylı

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI Power Point sunu yapmak için kullanılan bir programdır. İçerisindeki slaytlar çoğaltıltıp düzenlenerek sunu gerçekleştirilir. Bir Power Point 2007 programının dosya uzantısı

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER POWERPOINT 2010 HEDEFLER İÇİNDEKİLER POWERPOINT 2010 Metin Kutusu Şekiller Resimler Fotoğraf Albümü Grafikler Tablolar Ses ve Video Ekleme Nesne Ekleme TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Metin

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

POWERPOINT 2003. MENÜLER: PowerPoint de birçok işlem menüler kullanılarak yapılır. Şimdi bu menülerin ve seçeneklerin nasıl kullanılacağına bakalım.

POWERPOINT 2003. MENÜLER: PowerPoint de birçok işlem menüler kullanılarak yapılır. Şimdi bu menülerin ve seçeneklerin nasıl kullanılacağına bakalım. POWERPOINT 2003 Microsoft PowerPoint, bilgisayar ortamında etkili sunumlar yapmak için sunular oluşturabilen bir programdır. Sunular, slayt adı verdiğimiz sahnelerin arka arkaya gösterilmesiyle oluşturulur.

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

POWERPOINT 2010 KULLANIMI

POWERPOINT 2010 KULLANIMI Modül 7 MODÜL 7 POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc

Detaylı

POWERPOINT 2010 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

POWERPOINT 2010 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II ÜNİTE 1 POWERPOINT 2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ÖZET 10 ÜNİTE 2 POWERPOINT 2010 Giriş Sunu içeriğinin, dinleyicilere daha verimli aktarılması sununun görselliğiyle ilişkilidir. Buna bağlı olarak sunumları daha

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI 1-2 HAFTA

BİLGİSAYAR DONANIMI 1-2 HAFTA BİLGİSAYAR DONANIMI 1-2 HAFTA 1. Hafta, Genel Kavramlar, 3B Ekran Kartları ve 3B Görüntü Özellikleri, Bilgisayarın Verimi / Gücü ve Donanım ve Yazılım Ders Tanıtımı Genel Kavramlar Donanım, Yazılım ve

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

Microsoft PowerPoint

Microsoft PowerPoint Microsoft PowerPoint GİRİŞ Microsoft Powerpoint bir sunum hazırlama programıdır. Microsoft Powerpoint sayesinde sunumlarınıza içerisinde ses,video,animasyon,grafik,resim,köprüler,web içerikleri ve çeşitli

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması İçindekiler Yazılım arayüzünün tanıtılması Sunu tasarımı ilkeleri Sunu şablonlarını kullanma Slayt işlemleri (Yeni slayt ekleme, slaytı çoğaltma kopyalama taşıma, slayta metin ekleme) Slaytlar arası geçişler

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SIK KULLANILAN PROGRAMLAR. Doç. Dr. Selçuk KARAMAN

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER SIK KULLANILAN PROGRAMLAR. Doç. Dr. Selçuk KARAMAN SIK KULLANILAN PROGRAMLAR İÇİNDEKİLER Microsoft Picture Manager Windows Media Player CD-DVD Yazma Windows DVD Maker Dosya Sıkıştırma Antivirüs Uygulamaları TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II Doç. Dr. Selçuk

Detaylı

1 MICROSOF T OFFICE 2010 A GİRİŞ

1 MICROSOF T OFFICE 2010 A GİRİŞ İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 MICROSOFT OFFICE 2010 A GİRİŞ 1 Microsoft Office 2010 ile Gelen Yenilikler 1 Metin Efektleri 2 Akıllı Kopyala - Yapıştır Fonksiyonu 2 Fikirlerimizi Daha Görsel Olarak İfade

Detaylı

POWERPOINT KULLANIMI

POWERPOINT KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc Powerpoint 2007/2010 Uzantısı.docx

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ 2011 2012 ÖĞRETİM YILI 9.SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ 2011 2012 ÖĞRETİM YILI 9.SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI VERİ TABANI (4 x 40 ) ritabanına Giriş BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ 2011 2012 ÖĞRETİM YILI 9.SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI ritabanı Tablo Alan Kayıt ri Türü Alan Özellikleri Birincil Anahtar Sorgu Form Rapor

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR İÇİNDEKİLER A ) MICROSOFT OFFICE POWERPOİNT 2007 PROGRAMI GENEL 1 Microsoft Office Powerpoint 2007 Programına Giriş.1 Powerpoint 2007 Ekranı.1

Detaylı

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI)

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ Genel Konu Başlıkları :Bilgisayar kavramı, Farenin kullanılması, Masa üstü kavramı, Klavye kullanımı, Bir uygulama penceresi özellikleri, Dosya

Detaylı

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ Seçili metni yada şekli keser (CTRL+X) Seçili metni yada şekli kopyalar (CTRL+C) Kopyalanmış bilgilerin yapıştırılmasını Özel yapıştır komutu kullanılırsa

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU İşletmenlik Kursu Eğitim İçeriği İŞLETİM SİSTEMİNİN TEMELLERİ 1.1. Sistem Kaynakları 1.1.1. Kesme İstekleri (IRQ) 1.1.2. Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) 1.1.3. Giriş/Çıkış Adresleri

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi Dersin Adı-Kodu: Bilgisayar II Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 28 28 - - - 56 3 6 Ders Dili Türkçe

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

7. HAFTA SBO143 BİLGİSAYAR I. Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr. EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu

7. HAFTA SBO143 BİLGİSAYAR I. Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr. EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu 7. HAFTA SBO143 BİLGİSAYAR I Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu OFFİCE 2010 POWERPOİNT 2010 Günlük hayatta bir çok meslek sahibi

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

BİLGİSAYARA GİRİŞ. 4- Bilgisayarlar ve bilişim sistemleriyle kişisel veri güvenliği sorunu ortadan kalkmıştır. (D / Y)

BİLGİSAYARA GİRİŞ. 4- Bilgisayarlar ve bilişim sistemleriyle kişisel veri güvenliği sorunu ortadan kalkmıştır. (D / Y) BİLGİSAYARA GİRİŞ ÜNİTE-1 Doğru-Yanlış Soruları 1- Elektronik temelli ilk bilgisayar ENIAC dır. (D / Y) 2- Fare, ilk bilgisayarlarda veri girişi için kullanılan çevre birimidir. (D / Y) 3- İlk bilgisayarlar

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

Microsoft Office Access Ders İçeriği 25 Saat. Access Temel 10 saat

Microsoft Office Access Ders İçeriği 25 Saat. Access Temel 10 saat Microsoft Office Access Ders İçeriği 25 Saat Access Temel 10 saat 1) Bölüm 1 : Office Çalışma Alanı Temelleri a) Temel Pencere Bileşenleri b) Backstage Görünümünü Tanıma c) Şerit İle Çalışma d) Hızlı Erişim

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler yapabilir, müzik dosyaları ekleyebilir, mikrofon

Detaylı

HABERLEŞME VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

HABERLEŞME VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ HABERLEŞME VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ GİRİŞ Haberleşme ve İletişim Teknolojisi HİT, bu alanda önceki yıllara ait bilgilerin devamı ve genişlemiş halidir. Bu derste öğrenciler, bilgisayar ve donanımları (DVD,

Detaylı

2011/2012 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR DERSİ FİNAL SINAVI SORULARI

2011/2012 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR DERSİ FİNAL SINAVI SORULARI 1) Word de metni yazmaya yeni sayfadan devam etmek için ne yapılmalıdır? a) Yeni sayfaya kadar sürekli [Enter] yapılır b) Yeni sayfaya kadar sürekli [Boşluk] tuşlanır c) Ekle menüsünden Sayfa Sonu seçilir

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması

Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technology Support Office Video Hazırlama Programı ile Öğretim Materyali Oluşturulması Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University İletişim

Detaylı

MICROSOFT POWERPOINT 2013

MICROSOFT POWERPOINT 2013 MICROSOFT POWERPOINT 2013 GİRİŞ PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI BAŞLARKEN Sunu ile ilgili konuşurken karşımıza 3 kavram çıkmaktadır. Bu kavramlar; SLAYT: Seyirciye göstermek için hazırlanan her sayfaya verilen isimdir. Her slayt

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak.

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Amaçlarımız 2 Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Slayt gösterilerini ayarlamak. 1 3 Slaytlara eklenti yapmak için Insert

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1.) Sağ tuş fonksiyonları * Masaüstünde * Bilgisayarım içinde * Klasör ve dosya simgesi üzerinde * Sürücü simgesi

Detaylı

POWER POINT 2007. Power Point ile Çalışmaya Başlamak

POWER POINT 2007. Power Point ile Çalışmaya Başlamak POWER POINT 2007 Power Point ile Çalışmaya Başlamak PowerPoint Nedir? PowerPoint; hareketli metin, resim, grafik veya tablolar gibi nesneler içeren, slaytları hazırlayarak sunu oluşturmamızı sağlayan bir

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi Dersin Adı Kodu: Bilgisayar II Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 28 28 56 3 6 Ders Dili Türkçe Zorunlu

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Word 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Buradaki komutlar her zaman

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

www.bilisimsarayi.com

www.bilisimsarayi.com BĐLĐŞĐMSARAYI BĐLGĐ VE ĐLETĐŞĐM TEKNOLOJĐLERĐ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Shift Tuşu Caps Lock tuşunun tersini kullandırır. B) Shift tuşu büyük harf yazdırır. C) Ctrl tuşu

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft PowerPoint 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle en kısa sürede öğrenmenizi sağlamak için bu kılavuzu oluşturduk. Gerekenleri bulun Şeritteki herhangi

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

MİCROSOFT POWERPOİNT 2007 BİL-MERAK ET-ÖĞREN / BİLİNMESİ GEREKENLER

MİCROSOFT POWERPOİNT 2007 BİL-MERAK ET-ÖĞREN / BİLİNMESİ GEREKENLER MİCROSOFT POWERPOİNT 2007 BİL-MERAK ET-ÖĞREN / BİLİNMESİ GEREKENLER NEDEN SUNU-SUNUM? Sunu, uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucunda elde edilen sonuçların, başka insanlara takdim edildiği ve bilgilendirildiği

Detaylı

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular.

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular. POWERPOINT PROGRAMI GİRİŞ MENÜSÜ Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Slaytların genel tasarımını değiştirir. Seçili olan kısmı keser. Seçili

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS Temel Bilgi ve İletişim BEB650 Güz / 0 2 0 1 2 Teknolojileri Kullanımı Bahar

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 MICROSOFT OFFICE 2013 E GİRİŞ 1 Microsoft Office 2013 ile Gelen Yenilikler 1 Dosyaları Bulutta Kaydetme ve Paylaşma 2 Paylaşılan Toplantılar 2 Başlamak İçin Daha Fazla Seçenek

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1- Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar. Kullanıcıve bilgisayarın karşılıklıetkileşimini sağlayan birimlerin genel adıgiriş-çıkışbirimleridir.

Detaylı

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy Sunum İçeriği Bilgisayar Nedir? Eğitim ve Öğretimde Bilgisayar Kullanımı Bilgisayar Destekli Öğretim ve Türleri Yönetimde Bilgisayar Kullanımı

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİK PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİK PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİK PROGRAMI 1. ETKİNLİĞİN ADI Bilgisayar Kursu (Temel Bilgisayar Kullanımı) 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI 1. Bilgisayarı

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SES VİDEO İŞLEMLERİ

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SES VİDEO İŞLEMLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER SES VİDEO İŞLEMLERİ Dijital Ses ve Formatları Ses Kaydetme Dijital Video Formatları Video İşleme Uygulamaları Windows Live Movie Maker TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Bu üniteyi çalıştıktan

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Türleri

Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar ağı, birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

Tablo Hazırlama. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş

Tablo Hazırlama. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş Tablo Hazırlama Öğr.Gör.Volkan Altıntaş Tablolar Tablolar veri tabanlarında bilgilerin tutulduğu veri gruplarıdır. Tablo içerisinde yer alan her bilgi kayıt, sütunlar ise alan olarak adlandırılır. Kayıtlar

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER ACCESS 2010

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II İÇİNDEKİLER HEDEFLER ACCESS 2010 HEDEFLER İÇİNDEKİLER ACCESS 2010 Tablo Oluşturma Adımları İlişkilendirme Sorgu Oluşturma Sorgu Sihirbazı Sorgu Tasarımı Ölçüt ve Parametre Ekleme Sıralama İşlemleri TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - II Bu üniteyi

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ AĞ SĠSTEMLERĠ Öğr. Gör. Durmuş KOÇ Ağ Ġletişimi Bilgi ve iletişim, bilgi paylaşımının giderek önem kazandığı dijital dünyanın önemli kavramları arasındadır. Bilginin farklı kaynaklar arasında transferi,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

Bölüm 9. İletişim ve Ağlar. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 9. İletişim ve Ağlar. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak İletişim ve Ağlar Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak İletişimler Bilgisayar iletişimi, iki veya daha fazla bilgisayarın veya aygıtın

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı