LBRLOG Serisi Kayıt Altına Alma ve Raporlama Sistemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LBRLOG Serisi Kayıt Altına Alma ve Raporlama Sistemi"

Transkript

1 /HALKA AÇIK LBRLOG Serisi Kayıt Altına Alma ve Raporlama Sistemi Kullanım Kılavuzu v1.8 Labris Teknoloji Bilişim Çözümleri A. Ş.

2 LBRLOG Kullanım Kılavuzu Telif Hakkı Labris Teknoloji Bilişim Çözümleri A. Ş. Bu belgenin tüm hakları Labris Teknoloji ye aittir. Önceden yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tümü kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve/veya dağıtılamaz.

3 İçindekiler İÇİNDEKİLER... 3 BELGE HAKKINDA... 4 BU KILAVUZU KİMLER KULLANMALI... 4 DOKÜMAN KULLANIM NOTLARI LBRLOG ÜRÜN KONUMLAMASI TRAFİK DİNLEME BİÇİMLERİ CİHAZ ARABİRİMLERİNE ERİŞİLMESİ VE YÖNETİM AYARLARININ YAPILMASI CİHAZ ERİŞİMİ CİHAZ LOG İZLEME VE RAPORLAMA ARABİRİMLERİ CİHAZ YÖNETİM AYARLARININ YAPILMASI TOPOLOJİNİN SEÇİMİ VE YAPILANDIRILMASI SENSÖR 1: NET2- NET3 KÖPRÜ MODU (ETH2-ETH3) SENSÖR 2: NET1 (ETH1) SENSÖR 3: NET3 (ETH3) CİHAZ YAPILANDIRMA DOSYALARI DIŞ KAYNAKLARDAN SYSLOG İLE KAYIT ALTINA ALMA SYSLOG YAPILANDIRMASI (LABRİS WİNDOWS LOG AGENT VEYA DİĞER SYSLOG GÖNDERİCİLER) ACTİVE DİRECTORY KULLANICI İSİMLERİNİN HTTP LOGLARINDA GÖZÜKMESİ LABRİS WİNDOWS LOG AGENT KURULUM VE AYARLARI KURULUM AYARLAR LOG DOSYALARI ZAMAN DAMGASI WAUTH YETKİLENDİRME AYARLARI KOMUT SATIRI ARABİRİMİ PORT MİRROR/SPAN PORT (PORT KOPYALAMA) A- 3COM SWİTCH PORT KOPYALAMA B- CİSCO SWİTCH PORT KOPYALAMA C- HP SWİTCH PORT KOPYALAMA D- JUNİPER SWİTCH PORT KOPYALAMA... 40

4 Belge Hakkında LBRLOG 5651 sayılı kanuna uyumluluğun sağlanması ve ağ kayıtlarının ağ topolojisi değişmeden tutulmasını sağlar. LBRLOG kanunda belirtilmeyen ancak kurumlara ağ ve güvenlik ile ilgili bir görüş sağlayan web erişim kayıtları gibi ek verileri de kayıt altına alma yeteneğine sahiptir. Ancak bu ürün özelliğini kullanmadan önce kayıt altına alınan kişiler ile kurumsal sistemlerinizdeki erişimlerinin kayıt altına alındığını bildiren bir sözleşmeyi ve hukuk danışmanınıza danışarak, varsa diğer belgeleri tebliğ ve imza ettirmeyi unutmayınız. Labris Teknoloji bu ürünün kullanımından doğan hiçbir sorumluluğu kabul etmez. Bu Kılavuzu Kimler Kullanmalı Bu kılavuz Labris Teknoloji ve yetkili kanal destek uzmanlarına ve ürün sistem yöneticilerine yönelik olarak hazırlanmıştır. Doküman Kullanım Notları Uyarı işaretidir. Tüm Labris dokümanlarında dikkat edilmesi gereken, ürün ve ürünün amaçlarında beklenmedik ve istenmedik durumlara yol açabilecek, dokümanın kullanıcısının dikkatine sunulan noktalarda kullanılmıştır Bilgi. İpucu ve kavram tanımları gibi fazladan bilgileri vermek için kullanılır.

5 1. LBRLOG ürün konumlaması LBRLOG ürünü ağdaki kayıtları tutmak üzere tasarlanmış ve diğer birçok üründen farklı şekilde bu kayıtları almak için üçüncü parti sistemlerde herhangi bir ayara ihtiyaç duymaksızın ağı dinleyerek bu kayıtları alabilmektedir. Bu yeteneği ile SIEM ürün aileleri için ağ kayıtlarını toplayacak bir sensör olarak da işlev görebilmektedir. Kendi için bütün bir kayıt ve rapor yapısı sunarken, üçüncü parti sistemlerden kayıtları alabilmek için birden fazla yöntem de sunmakta ve bir kayıt deposu görevi görmektedir. LBRLOG ürün ailesi ağ trafiği ve kayıt satır sayısı gibi değerlere göre sıralanmıştır.

6 2. Trafik dinleme biçimleri a. Köprü modu (Bridge Mode) : Bu yapılandırmada cihaz kayıt altına alınmak istenen trafiğin geçtiği kablodan, araya girerek gerekli verileri kayıt altına alır. Genelde ağın güvenlik duvarını ağ anahtarına bağlayan kablo kullanıcıların internet trafiğinin mutlaka geçtiği bir noktadır ve LBRLOG bu noktada konumlandırılabilir. Güvenlik cihazı ile ağ anahtarı (switch) arasında olacak şekilde konumlandırılır. b. Port kopyalama (Port mirror/span port): Bu yapılandırma gelişmiş ağ anahtarlarındaki (yönetilebilir Switch) trafik kopyalama yeteneğini kullanır. Ağ anahtarı herhangi bir portu ya da portlarındaki trafiğin bir kopyasını başka bir dinleme portuna aktarabilen port mirror, port monitör ya da span port isimleriyle anılan yöntemleri sunarlar. Bu sayede genelde ağın güvenlik duvarına ya da internet erişim modem/yönlendiricisine bağlı olan internete doğru çıkış (uplink) portu trafiğinin bir kopyası ağ anahtarının (Switch in) bir dinleme portuna aktarılır ve LBRLOG cihazı bu porta bağlanır. c. Yönlendirici (Router): Bu yapılandırma biçiminde LBRLOG cihazı bizzat yönlendirme görev üstlenebilir ve üzerinde yönlenen trafiği kolayca kayıt altına alabilir. Örneğin Wauth yapılandırmalarında LBRLOG cihazı Wauth trafiğini bu yöntemle kayıt altına alacaktır. d. Syslog ile kayıt altına alma: Bu biçimde defacto log alma/verme protokolü olan syslog ile UDP ya da TCP protokolleri üzerinde LBRLOG sistemi üçüncü parti sistemlerin ürettiği kayıtları alabilir ve her birini farklı bir saklama bölümünde saklayabilir. e. SNMP ile kayıt altına alma: Bu biçimde standart bilgi alıp verme protokollerinde SNMP ile, LBRLOG sistemi üçüncü parti sistemlerin ürettiği kayıtları alabilir ve her birini farklı bir saklama bölümünde saklayabilir. f. Windows tabanlı sistemlerden Labris Kayıt Ajanı ile bilgi alarak(labris Windows Log Agent): Bu biçimde syslog desteklemeyen Windows sistemleri için hazırlanmış Labris Windows Log Agent aracı ile bu kayıtlar LBRLOG sistemine aktarılmaktadır. Labris Windows Log Agent bir dizin ya da dizinlerdeki dosyaları belli aralıklarla yoklayarak kayıtları aktarabilecek şekilde yapılmıştır. Bu sayede IIS, Exchange, Windows DHCP gibi uygulama kayıtlarını almak ve LBRLOG cihazına aktarmak mümkün olmaktadır.

7 3. Cihaz arabirimlerine erişilmesi ve yönetim ayarlarının yapılması 3.1. Cihaz erişimi Labris ürünleri üretim bandında, eth0(mgt veya cihaz üzerindeki ilk Ethernet arabirimidir.) arabirimi IP adresi ve Mask ile standart yapılandırma Ethernet i olarak yapılandırılmış durumdadır. Bilgisayarınıza IP Adresi ve Mask Adresi veriniz. Bunun ardından adresine giderek cihazınızın raporlama ve yönetim arabirimine bağlanabilirsiniz. Öntanımlı kullanıcı adı: admin parola: labris olarak ayarlanmıştır.

8 3.2. Cihaz Log İzleme ve Raporlama arabirimleri Cihazınızın tuttuğu kayıtları LMC aracını kullanarak takip edebilir ve içerisinde arama yapabilirsiniz. Cihazınızın raporlama ve yönetim arabiriminde LMC linkine tıklayarak LMC yönetim arabirimini açabilirsiniz. Raporları incelemek için sol tarafta bulunan menüden yararlanabilirsiniz. Bu işlemin ardından bilgisayarımıza Java teknolojisi ile yazılmış ve derlenmiş olan "Labris Management Console" yüklenecektir. Burada karşımıza çıkan sertifika ve uyarıları onaylayarak ilerliyoruz. Bu işlemin ardından Labris Management Console adlı yazılım bilgisayarımıza yüklenir. Labris Yönetim Konsolunun çalışabilmesi için bilgisayarınızda JAVA yüklü olmalıdır. Bunun için adresinden ücretsiz yükleme yapabilirsiniz. Labris Yönetin Konsolu, "Başlat > Programlar > Labris Yönetim Konsolu" altında ve bilgisayarınızın Masaüstünde Labris Management Console adında bir ikon ile hazır duruma gelmiş olur. Sonraki bağlantılarınızı bu yolları kullanarak yapabilirsiniz.

9 Labris Management Console yazılımına açıldıktan sonra, karşımıza gelen LMC ekranında, sol üst köşedeki "Sunucu Ekle - Yeşil artı işraretine" tıklanır. "Sunucudan Modül Yükle" ekranında, IP'si doğrudan yazılı şekilde gelir. Bunun sebebi, LMC'nin yüklendiği cihazın, o anki yüklemenin yapıldığı adresi LMC'nin yapılandırma adresi olarak kayıt edilir. Ara butonuna basılır.

10 Sunucu erişilebilir olduğunda arama sonuçlarında listelenir. Sol alttaki "Sunucu Ekle" butonuna basılarak, yetkilendirmenin ardından Labris Yönetim Konsoluna giriş yapılmış olur. Sistem > Kayıtlar yolunu izleyerek kayıt altına alınan veriler izlenebilir, içerisinde arama yapılabilir.

11 3.3. Cihaz Yönetim Ayarlarının Yapılması a. Öncelikle yapılandırma topolojisine bağlı olarak Köprü (br0) arabirimine ya da diğer arabirimlerinden birine cihazınızın yönetimi için yerel ağınızdan boş olan bir IP adresini veriniz. Köprü modu için örnek yapılandırma aşağıdaki gibidir. LBRLOG cihazının internete çıkabilmesi için (eğer isteniyor ise) ön tanımlı ağ geçidi kısmına ağınızda ağ geçidi (default gateway) konumunda olan cihazın IP adresi yazılır, br0 arabirim seçilir ve kaydet denir.

12 b. Bu işlemden sonra cihaza erişim sağlayacak IP adresleri tanımlanır. Daha dar bir yönetim biçimi uygulayacaksanız yalnızca yönetici bilgisayarın IP adresine izin veriniz. Bunun için Sistem>Konsol Erişim Ayarları Yolu izlenir. Her yerden erişim isteniyor ise IP ve MASK kısımlarına yazılır. Genel kullanımda yalnızca iç ağ içerisinden erişebilmek için bu kısma iç ağ adres ve maskenizi yazabilirsiniz.

13 4. Topolojinin Seçimi ve Yapılandırılması 4.1. Sensör 1: Net2- Net3 Köprü Modu (eth2-eth3) LBRLOG ürün ailesi en çok kullanılan topoloji olan köprü modunda trafik kayıt altına almak için ön tanımlı olarak yapılandırılmış bir şekilde sunulmaktadır. Bu topoloji şu şekilde özetlenebilir: LBRLOG14 Bridge(köprü) yapılandırması LBRLOG ürününün Net2 ve Net3 portları doğrudan trafiği aktaracak şekilde üretilmiştir. Bu sayede ürün ağa topolojideki şekilde konulduğu anda kayıt almaya başlamaktadır. Kayıt aldığının teyidi için kayıt izleme ekranı kullanılabilir.

14 4.2. Sensör 2: Net1 (eth1) LBRLOG ürün ailesi içinde ön tanımlı olarak yapılandırılmış diğer bir sensör ise Net1 üzerindedir. Net1 iki farklı şekilde kullanılabilir: a. Wauth uygulaması ile Net1 üzerinde bir Wauth yapılandırması yapabilirsiniz. Bu sayede Net1 e bağlı ağ anahtarı(switch) üzerindeki bilgisayarlar internete yetkilendirilerek çıkarılır ve paralelde de Net1 deki sensör ile kayıt altına alınır. Wauth ayarları ve yapılandırması için ilgili bölümü takip edebilirsiniz. b. Ağınızdaki ağ anahtarında bir Span/Mirror Port yapılandırması ile ağınızdaki herhangi bir trafiğin bir kopyasını bu Ethernet e yönlendirebilir ve kayıt altına alınmasını sağlayabilirsiniz. Özet olarak yukarıdaki grafikte yönetilebilir ağ anahtarı (Switch) üzerinde yapılan Mirror port yapılandırması ile güvenlik cihazının bağlı bulunduğu Ethernet portuna giden/gelen trafiğin bir kopyası LBRLOG cihazının bağlı bulunduğu porta yönlendirilmiştir.

15 4.3. Sensör 3: Net3 (eth3) Ön tanımlı olarak kapalı olan bu sensörü Ethernet 3 ü dinlemek üzere ayarlanmıştır. Bu sensör yapılandırılmak istendiğinde ürünün IP Yönlendirme modülüne girilerek Ethernet 2-3 arasındaki köprünün devre dışı bırakılması gerekmektedir. Bu sensörün devreye alınması için cihaz metin konsoluna girilir ve /opt/labris/etc/labrislogger/labris-logger-sensor2.conf dosyası içerisine girilir. SENSORSTATUS="off" değeri SENSORSTATUS="on" haline dönüştürülür ve gerekli parametreler ilgili sensör için düzenlenir. 5. Cihaz yapılandırma dosyaları Cihazınızın sensör yapılandırmaları metin tabanlı yönetim konsolu aracılığı ile yapılabilir. Sensörün yapılandırma dosyaları /opt/labris/etc/labris-logger/labris-logger-sensorn.conf yolundadır. İlave sensör eklemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. a. Öncelikle "/etc/sysconfig/labris-logger" içerisinden LOGSENSORS=3 değerini yeni toplam sensör adedine göre düzenleyiniz. b. Ardından /opt/labris/etc/labris-logger/labris-logger-sensor4.conf şeklinde sırada4 numaraya göre sensörü dosyasını oluşturup yukarıdaki örneğe göre bu sensörü dosyasını düzenleyiniz.

16 Örnek bir sensör yapılandırma dosyası şu şekildedir: Yapılandırma Dosyası Parametreleri SENSORID="1" SENSORNAME="sensor1" Açıklaması Sensör Numarası Sensör Adı SENSORSTATUS="on" Sensörü Durumu (on/off) HTTPLOGINTERFACE="eth2" SMTPLOGINTERFACE="eth2" DHCPLOGINTERFACE="eth2" POP3LOGINTERFACE="eth2" IMAPLOGINTERFACE="eth2" FTPLOGINTERFACE="eth2" HTTP dinleme arabirimi SMTP dinleme arabirimi DHCP dinleme arabirimi POP3 dinleme arabirimi IMAP dinleme arabirimi FTP dinleme arabirimi LOG_HTTP="yes" LOG_SMTP="yes" LOG_DHCP="yes" LOG_POP3="yes" LOG_IMAP="yes" LOG_FTP="yes" HTTP dinleme durumu SMTP dinleme durumu DHCP dinleme durumu POP3 dinleme durumu IMAP dinleme durumu FTP dinleme durumu VLAN="yes" MODE="stdbridge" 802.1q VLAN trafiklerinin açılması (yes/no) Sensör Modu (şimdilik kullanılmamaktadır)

17 6. Dış kaynaklardan Syslog ile kayıt altına alma Bu işlem ile sunucularınızın diğer loglarını da zaman damgalı bir şekilde kayıt altına alabilirsiniz. Öncelikle LBRLOG cihazının komut satırı arabirimine bağlanılır Syslog Yapılandırması (Labris Windows Log Agent veya diğer Syslog Göndericiler) Syslog yapılandırması için aşağıdaki ayar dosyasına girilir. # nano /etc/syslog-ng.conf Dosyanın en alt satırına inilir ve aşağıdaki format kullanılarak her kaynak/sunucu için ayrı ayrı yapılandırma yapılır. Syslog yapılandırması dış kaynaklardan ön tanımlı olarak tcp veya udp 514 portlarından kayıt altına almak için yapılandırılmıştır. destination df_sunucu_adi { file("/var/log/labris/ext/sunucu_adi" template("$date $YEAR $MSGONLY\n") template-escape(no) fsync(yes) flush_timeout(10) flush_lines(1) log_fifo_size(1024) ); }; filter fil_sunucu_ip { host(" "); }; log { }; source(s_all); filter(fil_sunucu_ip); destination(df_sunucu_adi); Yapılan değişiklikleri kaydetmek için CTRL+O ve Enter tuşlarına basılır. Dosyadan çıkmak için CTRL+X tuşları kullanılır.

18 Bu işlemden sonra kayıt dosyaları oluşturulur. Bu işlem her bir farklı kaynak/sunucu için ayrı ayrı yapılır. İlk defa bu işlem yapılıyor ise öncelikle kayıt dizini oluşturulur. #mkdir /var/log/labris/ext/ Her bir kaynak için kayıt dosyası oluşturulur. #touch /var/log/labris/ext/sunucu_adi Oluşturulan kayıt dosyası sistemin ayarlar dosyasına kayıt edilir. Bunun için aşağıdaki ayar dosyasına girilir. #nano /opt/labris/etc/lmc-log.conf En alt satıra yeni oluşturulan kayıt dosyasının tanımı yapılır. sunucu_adi /var/log/labris/ext Yapılan değişiklikleri kaydetmek için CTRL+O ve Enter tuşlarına basılır. Dosyadan çıkmak için CTRL+X tuşları kullanılır

19 6.2. Active Directory Kullanıcı İsimlerinin HTTP loglarında gözükmesi HTTP loglarında kullanıcının IP adresinin yanında Active Directory kullanıcı adının da görüntülenmesi isteniyor ise /etc/syslog-ng.conf dosyası aşağıdaki şekilde düzenlenir. Bunun için öncelikle komut satırına bağlanılır. filter fil_ad_login { host(" "); }; destination df_adlogin { program("/opt/labris/sbin/labris-logger-parse-adlogins.sh" template("$date $YEAR $HOST $MSG\n") template-escape(yes) sync(1) flush_timeout(1) flush_lines(1) log_fifo_size(1) ); }; log { }; source(s_exttcp); filter(fil_ad_login); destination(df_adlogin); Yapılan değişiklikleri kaydetmek için CTRL+O ve Enter tuşlarına basılır. Dosyadan çıkmak için CTRL+X tuşları kullanılır. Bu işlemden sonra servisler yeniden başlatılmalıdır. # service syslog-ng restart; service labris-logger restart Labris Windows Log Agent Windows Sunucu üzerine kurulur. Ayarlar sekmesinde syslog Sunucu IP adresi kısmında LBRLOG cihazının IP adresi yazılır, AD Integration seçilir ve kayıt edilir.

20 7. Labris Windows Log Agent Kurulum ve Ayarları Labris Windows Log Agent, Windows sunucular üzerindeki Olay kayıtları ve belirtilen metin içerikli dosya/dosyaları syslog ile LBRLOG ürününe gönderme işlemini yapan bir araçtır Kurulum Labris Windows Log Agent Kurulum dosyası çalıştırılır. Kurulum dili seçilip OK butonuna basılır.

21

22

23 Kurulum işlemi sonlandırıldıktan sonra Labris Windows Log Agent ayarları yapılarak LBRLOG cihazına kayıt gönderilemeye başlanır.

24 7.2. Ayarlar Labris Windows Log Agent açıldıktan sonra Configuration sekmesine geçilir. Syslog Server IP address alanına LBRLOG Cihazının IP adresi yazılır ve Save Configuration butonuna basılır.

25 Burada yer alan Windows olay kayıtlarından hangilerinin LBRLOG cihazına gönderileceği seçilir ve Save Configuration butonuna basılır. Bu kayıtlar için LBRLOG cihazında SYSLOG yapılandırması yapılmış olmalı. Syslog yapılandırması için buradan yardım alabilirsiniz. External Log Files alanında sağ klik yapılarak istenilen metin içerikli kayıt dosyaları LBRLOG cihazına gönderilebilir. Bu alanda tek bir dosya yada biz dizin seçilebilir.

26 8. Log Dosyaları LBRLOG kayıt altına aldığı log dosyalarını /var/log/labris/logger yolu altına ekler. Burada dosyalar ve tuttukları loglar şu şekildedir: /var/log/labris/logger/dhcp: DHCP kayıtları /var/log/labris/logger/imap: IMAP kayıtları /var/log/labris/logger/pop3: POP3 kayıtları /var/log/labris/logger/smtp: SMTP kayıtları /var/log/labris/access.log: HTTP kayıtları /var/log/labris/logger/ftp: FTP kayıtları 9. Zaman Damgası Güvenilir Zaman Damgası ekranı Sistem modülünün altında bulunmakta ve 2 ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan üstteki Ayarlar penceresi içerisinde kullanılacak zaman damgası yöntemi ve ilgili kullanıcı adı ve parola yazı alanları bulunmaktadır. Ayarlar yapıldıktan sonra LTTS, her gün düzenli olarak bir önceki güne ait webfiltre erişim kayıtlarının zaman damgasını oluşturur. Şu an için Turktrust seçeneği webfiltre kayıtları için Türkiye için 5651 sayılı kanun uyumlu zaman damgaları oluşturulabilmesini sağlar. Local seçeneği ise LBRLOG makinasının bir zaman damgası otoritesi olarak yerel sunucudan gelen istekleri karşılayabilmesini sağlayan sunucuyu çalıştırır. Local seçeneği herhangibir yasal uyumluluğu bulunmamaktadır. LBRLOG cihazı, Türkiye de güvenilir 3. parti olarak çalışan Türktrust firmasının güvenilir zaman damgalarını dahili olarak standart şekilde sunmaktadır. Bunun için size kurulumda verilen Turktrust kullanıcı adı ve parolasını ayarlar ekranında Turktrust kutucuğunu işaretledikten sonra gerekli yazı alanlarına giriniz.

27 a. Zaman Damgasının Alınması Daha önce bir tarihte oluşturulmuş kayıt dosyasının ve zaman damgasının geri getirilmesi için ilk önce Zaman Damgası kısmından bir tarih seçilir. Daha sonra zaman damgası dosyası ve zaman damgası oluşturulan dosya bir tar.gz arşivi içerisinde kullanıcıya geri gönderilir.

28 Kaydedilen tar.gz uzantılı arşiv dosyası içerisindeki ts-{tarih}-tt.tsr dosyası zaman damgası dosyası ve signedlog.{tarih}.tar dosyası ise zaman damgası alınan kayıt dosyasıdır. Zaman damgası olan.tsr dosyası ve signedlog.{tarih}.tar dosyası daha sonra Turktrust web sayfasından Zaman Damgası İşlemleri menüsünden geçerliliği onaylanabilir.

29 b. Zaman Damgasının Turktrust Spira Uygulamasıyla Onaylanması Turktrust, zaman damgası onaylaması için bir zaman damgası istemci masaüstü uygulaması sunar. Bu uygulamayı çalıştırdıktan sonra zaman damgası doğrulama işlemi seçeneğini seçin. Sonra tar.gz dosyası içerisinde verilen.tsr ve erişim kayıt dosyasını gelen ekran bileşenlerini kullanarak kutulara yerleştirelim. Doğrula butonuna bastığımızda eğer Zaman damgası seçili dosyaya aittir uyarısı alıyorsak imzamız geçerlidir. Bu işlemden sonra zaman damgası bilgilerini gösteren ekran görüntülenir.

30

31 10. Wauth Yetkilendirme Ayarları WAUTH sistemi kablolu ve kablosuz ağlar için bir kullanıcı yetkilendirme aracıdır. Kullanıcıya yetkilendirme için bir web sayfası (captive portal) çıkarılması ile kullanıcın yetkilendirme bilgilerini girebilmesi sağlanır ve ancak bundan sonra başka bir ağa geçişine izin verilir. WAUTH altyapısı farklı yetkilendirme altyapılarını desteklemektedir. Yerel kullanıcılar, Aktif Dizin, SMS Misafir kullanıcılar, Otel yazılımları veri tabanı entegrasyonu gibi yetkilendirme şemaları desteklenmektedir. WAUTH ile yetkilendirmesi yapılacak kullanıcıların seçimi için Labris cihazının belli ağ arabirimlerinde WAUTH etkin hale getirilmelidir. WAUTH un Aktif Edilmesi ile ilgili Wauth Kullanım Kılavuzu takip edilir. Güvenlik Duvarı ve Ağ Ayarları Wauth Yetkilendirme sisteminin çalışacağı ağ ayarları yapılır. Bunun için aşağıda UTM ürünleri ve LBRLOG ürünlerinden örnek yapılandırmanın nasıl olabileceği anlatılmıştır. Daha sonra Wauth, tanımlanan bu ağ için aktif edilir. IP Ayarları Wauth un çalışacağı Ethernet üzerindeki IP tanımları yapılır. Ön tanımlı hazır olarak gelmektedir. Farklı bir ağ tanımı yapılmak istenir ise buradan değişiklikler yapılabilir. Wauth Ethernet ayarları için bir değişiklik yapılacak ise IP yönlendirme menüsünde eth1 seçilir ve düzenle denilir.

32 Eğer köprü modunda bulunan Ethernet e IP verildi ise ve kullanıcılar bu Ethernet arkasından internete çıkacak ise yönlendirme tablosunda bu Ethernet için ön tanımlı ağ geçidi tanımı yapılır. Eğer farklı bir Ethernet arkasından internete çıkacak ise ilgili Ethernet üzerinde IP tanımları yapılır ve bu alanda o Ethernet seçilir ve ağ geçidi tanımı yapılır. IP ayarları yapıldıktan sonra DHCP ve DNS ayarları yapılır. Bunun için Sistem > DHCP Sunucu ve Sistem > Cached DNS yolları izlenir. DHCP Sunucu DHCP Sunucu için yapılandırma standart /16 ağı için hazır gelmektedir. Eğer IP adresinde bir değişiklik yapıldı ise bu alan uygun bir şekilde düzenlenir.

33 DNS Sunucu Gerçek DNS sunucuları alanında Labris Cihazının isim çözümleme işlemleri için kullanacağı DNS sunucu IP adresleri yazılır. Bu ayarlardan sonra Güvenlik Duvarı Modülü ne girilir. Güvenlik Duvarı modülünde Nesne tanımları altında Ethernetlere verdiğimiz IP adresleri tanımlanır. Bunun için Nesne butonu kullanılarak Yeni > Nesneler > Makine denir. Yönetim Panelinin alt kısmında nesnenin IP adresi tanımı yapılır. İsim kısmına Ifaces yazılır. İnterface1 yazan alana br0 yazılır ve IP adresi kısmına köprü modundaki Ethernet e verilen IP adresi tanımlanıp ekle denir. Sol tarafta yer alan ifaces nesnesinin üzerine Sağ tuş ile basılır ve Yeni arabirim ekle denir. İsim kısmına Wauth yazılır. IP adresi alanına Wauth için IP yönlendirme menüsünde verilen IP adresi yazılır ve ekle denir. Eğer IP yönlendirme Menüsünden farklı IP adresleri de tanımlandı ise o IP adreslerinin de bu şekilde tanımlanması gerekmektedir. IP tanımlamaları tamamlandıktan sonra Wauth için Ağ tanımı yapılır. Bunun için Nesne > Yeni > Nesneler > Ağ yolu izlenir. İsim alanına Wauth_Net yazılır ve ilgili network tanımları yapılır. Ön tanımlı olarak tanımlanan Wauth IP adresi değiştirmedi ise şu şekilde tanımlanır. IP alanına Mask Alanına yazılır ve ekle denir. Bu tanımlamalar yapıldıktan sonra aşağıda yer alan resimlerdeki gibi kurallar eklenir. Kurallar Genel Politika ve Nat Politikaları altına eklenecektir. Kural eklemek için Kural Tablosunda Sağ tuş ile kural ekle butonu kullanılır. Kurallara nesneleri dahil etmek için sürükle bırak veya kopyala yapıştır yöntemleri kullanılabilir.

34 Genel Politika Kuralları En üste eklenen ve içerisinde ifaces nesnesinin yer aldığı kural için ayarlar alanından günlük tutma denir. Nat Politikası Kuralları Burada Değişen kaynak alanında bulunan br0 nesnesi Wauth ile yetkilendirilecek Ağ ın bu IP üzerinden internete çıkacağı tanımı yapılmıştır. Eğer farklı bir Ethernet te tanımlanan IP üzerinden internete çıkacak ise buraya o tanıma ait nesne eklenir.

35 Kural tanımları bittikten sonra Wauth Ethernet i olan eth1 için Bu ağ arabirimi dış ağ arabirimidir işareti kaldırılır ve uygula denir. Ağ arabirimi iç arabirim olarak tanımlanmıştır. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra KUR > KAYDET > POLITIKAYI KUR yolu takip edilerek yazılan kurallar aktif edilir. Bu işlemden sonra Sistem Menüsündeki Cached DNS servisi yeniden başlatılmalıdır.

36 Komut Satırı Arabirimi Komut satırına erişim için putty isimli program buradan indirilir ve çalıştırılır. Hostname alanına Labris IP adresi yazılır ve open(veya enter) denir.

37 İlk bağlantıda sertifika uyarısı verecektir evet seçeneğine basılır. Komut satırı root kullanıcısı ve parola bilgileri ile giriş yapılır. Parola yazarken giriş bilgileri ekranda gözükmez, yazmaya devam ediniz.

38 Port mirror/span Port (Port Kopyalama) a- 3Com Switch Port Kopyalama 1 nolu portun trafiğini 19 nolu porta kopyalamak için: <Sysname> system-view [Sysname] interface Ethernet1/0/19 [Sysname-Ethernet1/0/19] monitor-port [Sysname-Ethernet1/0/19] quit [Sysname] interface Ethernet1/0/1 [Sysname-Ethernet1/0/1] mirroring-port both [Sysname-Ethernet1/0/1] quit <4500> display mirror Monitor-port: Ethernet1/0/19 Mirroring-port: Ethernet1/0/1 both b- Cisco switch port kopyalama Kopyalanmasını istediğimiz port: Source Port fa0/3 Hedef Port: Destination Port fa0/4 switch(config)#monitor session 1 source interface fa0/3 switch(config)#monitor session 1 destination interface fa0/4 - Switch üzerinde birden fazla portu ikinci bir hedef porta kopyalama yapabilmek için ise; Source Port fa0/3 Destination Port fa0/5 switch(config)#monitor session 2 source interface fa0/3 switch(config)#monitor session 2 destination interface fa0/5 - Kopyalama yapılan portları switch üzerinde görebilmek için; show monitor session 1 show monitor session 2

39 c- HP switch port kopyalama Telnet veya konsol ile switch'e bağlanılır. telnet Privilege moda geçilir. > yerine # görünür. hp>enable hp# Bu işlemden sonra konfigurasyon moduna geçilir. hp#configure terminal Labris Log cihazı hangi porta bağlı ise o portu buraya monitor port olarak yazılır. Bazı anahtarlarda A1-12, B13-24, C25-36, D37-48 olarak port numaraları vardır bazılarında ise direkt port numarası yazarbilmektedir. ( ) hp(config)#mirror-port ethernet 9 Bu işlemden sonra hangi port(ethernet) kopyalanacak ise o port'un ayarlarına girilir. Genelde Firewall'ın takılı olduğu port kopyalanır. Böylece ağ trafiğinin ağdaki güvenlik duvarına giriş portu kopyalanır ve tüm ağ internet trafiği görülmüş olur. hp(config)#interface ethernet 3 Monitor komutu verilir. hp(eth-3)#monitor Ethernet ayarlarından çıkılır. hp(eth-3)# end Ayarlar kayıt edilir. hp#wr mem

40 d- Juniper Switch Port Kopyalama Juniper cihazının komut arabirimine bağlanılır. Düzenleme moduna girmek için edit yazılır. Kopyalanmak istenen port (yönlendiricinin takılı olduğu port) için aşağıdaki komutlar ile belirlenir. Burada LOG yazan kısım tanım olarak girilmiştir. # set ethernet-switching-options analyzer LOG input ingress interface ge-0/0/7.0 # set ethernet-switching-options analyzer LOG input egress interface ge-0/0/7.0 Kopyalanacak port belirlendikten sonra hangi porta (LBRLOG cihazını bağlı olduğu port) kopyalanacağı ayarlanır. Aşağıdaki komut u girdikten sonra ge-0/0/7.0 ethernete gelen ve giden trafiği ge-1/0/22.0 ethernete kopyalandı. # set ethernet-switching-options analyzer LOG output interface ge-1/0/22.0 Bu işlemden sonra ayarların geçerli olması için commit yazılır. Genelde tüm ağ anahtarlarında port mirror için kullanılan port ağ erişimi için kullanılmaz. Bu nedenle LBRLOG cihazının yönetim portunu bu porttan farklı bir porta olarak tanımlayınız.

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu Firewall Log Server Kurulum Kılavuzu 1 Kurulum Seri Port Adaptör Girişi OPT Port WAN Portu LAN Portu 1 Bağlantı: - Kutu içerisinden çıkan Coslat cihazınızı çalıştırdıktan sonra ilk kurulum için bilgisayarınızın

Detaylı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı AirLink ES4X0, diğer bir router ile birlikte kullanıldığında birden fazla bilgisayar veya cihaz için esas bağlantı noktası ve internet üzerinden yedekleme

Detaylı

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1 http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Genel Bakış Labris ürünlerinin Aktif Dizin ile entegrasyonu yapılarak Güvenlik Duvarı,

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA IP Sanallaştırma Nedir? Windows Server işletim sistemlerinde Remote Desktop Host Services (önceki ismi Terminal Services) teknolojisini kullanarak

Detaylı

AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim?

AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik sunucusu, yerel ağ ile interneti sağlayan DSL modem veya Router arasına girerek bütün İnternet trafiğinin üzerinden geçmesini sağlar

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

EFT-POS ÖZELLİKLİ MALİ YAZAR KASA CİHAZ EŞLEŞTİRME İŞLEM AKIŞLARI

EFT-POS ÖZELLİKLİ MALİ YAZAR KASA CİHAZ EŞLEŞTİRME İŞLEM AKIŞLARI EFT-POS ÖZELLİKLİ MALİ YAZAR KASA CİHAZ EŞLEŞTİRME İŞLEM AKIŞLARI 1 s 1 EFT-POS özellikli mali yazarkasa kasiyer girişi gerekiyor ekranında iken KASİYER KASİYER GİRİŞİ GEREKİYOR Gelen ekranda kasiyer girişi

Detaylı

1. Zamanbaz Hakkında Zamanbaz Kurulumu Zamanbaz Sistem Gereksinimleri Zamanbaz Kurulumu... 3

1. Zamanbaz Hakkında Zamanbaz Kurulumu Zamanbaz Sistem Gereksinimleri Zamanbaz Kurulumu... 3 İÇİNDEKİLER 1. Zamanbaz Hakkında... 3 2. Zamanbaz Kurulumu... 3 2.1. Zamanbaz Sistem Gereksinimleri... 3 2.2. Zamanbaz Kurulumu... 3 3. Zamanbaz İlk Çalıştırma ve Kullanımı... 6 3.1. İlk Çalıştırma...

Detaylı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından ortak web sitesi tasarım çalışması yapılmıştır. Çalışmanın amacı tüm kurumlarımızın standart bir web sayfasına sahip olmalarını sağlamaktır.

Detaylı

Cyberoam Single Sing On İle

Cyberoam Single Sing On İle Cyberoam Single Sing On İle Active Directory Konfigürasyonu Cyberoam üzerinde bu konfigurasyonunun yapılmasının amacı DC üzerinde bulunan son kullanıcı ve grupların hepsini Cyberoam üzerine alıp yönetebilmektir.

Detaylı

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu Xerox WorkCentre M118/M118i Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu 701P42720 Bu kılavuz aşağıdakilerle ilgili yordamlar sağlar: Ekranlarda Gezinme sayfa 2 DHCP Kullanarak Ağ Ayarları sayfa 2 Statik IP Adresi

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

FortiGate & FortiAP WiFi Controller

FortiGate & FortiAP WiFi Controller 2011 FortiGate & FortiAP [Bu dökümanda Fortigate üzerinden FortiAP cihazlarının nasıl kontrol edildiği ve nasıl ayarlandığı anlatılmıştır.] v400-build0496-rev.01 RZK Mühendislik ve Bilgisayar Sistemleri

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

AĞ KURULUMU ANA MAKİNA İÇİN:

AĞ KURULUMU ANA MAKİNA İÇİN: AĞ KURULUMU NetProxy programı ile bilgisayarlarınızı birbirine bağlamak için, bağlantı yapacağınız bilgisayarlar arasynda bir ağ kurmanız gerekir. Ağ kurma işlemini burada adım adım anlatmaya çalışacağım.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5 Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 5.1 de gösterilen biçimde

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı

AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı Bu dökümanda, Ahtapot Güvenlik Duvarı Yönetim Sisteminde güvenlik duvarı kurulum ve yönetimi anlatılıyor. Gereken : 1. GYDS Entegrasyonu yapılmış Ansible,

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

Open-VPN Kurulumu ve SSH Bağlantı Ayarları (Windows İçin)

Open-VPN Kurulumu ve SSH Bağlantı Ayarları (Windows İçin) Open-VPN Kurulumu ve SSH Bağlantı Ayarları (Windows İçin) Open-VPN açık kaynak kodlu bir VPN (Virtual Private Network) hizmetidir. Kurs ortamında kullanılan Sunuculara uzaktan da erişmek ve interaktif

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı MCKS İthalatçı web servisleri internet üzerinden güvenli şekilde erişime açılmıştır. Erişime ait ağ bağlantısı aşağıda şematik olarak gösterilmiştir. Şekil - 1: MCKS-ithalatçı

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Server Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Server Uygulaması 1. YAZILIM KURULUMLARI 1.1 Java 1.1.1 Kurulum 1.2 TachoMobile Server Uygulaması 1.2.1 Kurulum

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

AHTAPOT Merkezi Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kontrol Paneli

AHTAPOT Merkezi Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kontrol Paneli AHTAPOT Merkezi Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kontrol Paneli Bu dökümanda, Ahtapot bütünleşik güvenlik yönetim sisteminde kullanılan Merkezi Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi uygulamasının yapılandırması,

Detaylı

-Floating, Wan ve Lan arayüzleri için ayrı kural yazma alanı vardır.

-Floating, Wan ve Lan arayüzleri için ayrı kural yazma alanı vardır. PfSense, FreeBSD tabanlı bir dağıtım olarak, BSD sağlamlığını taşıyan, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren oldukça gelişmiş ve yetenekli bir güvenlik duvarı dağıtımıdır. Psense kullanılmaya başlandığı

Detaylı

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel 1. Portala Giriş Masraf beyanı portalına girmek için http://www.agmasraf.com adresine girilir. Sistem sizi tanıyarak girişi gerçekleştirir, şifre sorması durumunda Kullanıcı adı kısmına; sicil numarası,

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI 1. Faks Tanımlama 1.1. Uygulamalar Santral Yönetimi Faxlar Fax Ayarları Ekranı açılır. 1.2. Yeni bir faks tanımlamak için Navigasyon Çubuğundaki Ekle düğmesi tıklanarak yeni

Detaylı

Kullanıcı Ayarları. Resim 89. United Security. Kullanici Adi Seviye Etkin. No.

Kullanıcı Ayarları. Resim 89. United Security. Kullanici Adi Seviye Etkin. No. Kullanıcı Ayarları kayıt cihazınız 1 adet tam yetkili yönetici (Admin) ve buna ilaveten 6 adet kullanıcıyı desteklemektedir. Kullanıcıları görüntülemek için; Cihazınızın [Ana Menü] => [Sistem] =>[Kullanıcılar]

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

1 LOGGER Yapılandırma Kılavuzu

1   LOGGER Yapılandırma Kılavuzu 1 www.mepsan.com.tr LOGGER Yapılandırma Kılavuzu 2 www.mepsan.com.tr İÇİNDEKİLER 1. LOGGER :: Bağlantı Ayarları 2. LOGGER :: Giriş Sayfası 3. LOGGER :: Port Tanımlama İşlemleri 4. LOGGER :: Birim Tanımlama

Detaylı

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır;

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır; KABLOLU AĞLAR SWITCH AYARLARI 1.1. Switch konfigürasyonuna başlamadan önce, herhangi olumsuz bir duruma karşın switch konfigürasyonunun yedeği alınması önerilmektedir. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

MapCodeX Cloud Server. Kullanım Kılavuzu

MapCodeX Cloud Server. Kullanım Kılavuzu MapCodeX Cloud Server Kullanım Kılavuzu İçindekiler MapCodeX Cloud Server... 4 MapCodeX Cloud Server Hakkında... 5 MapCodeX Cloud Server Genel Özellikleri... 6 MapCodeX Cloud Server'ın Kullanıcı Arayüzü...

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 8 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

Useroam Kurulum Rehberi

Useroam Kurulum Rehberi Useroam Kurulum Rehberi User roaming service İndirme Useroam güncel sürümünü www.useroam adresinden indirebilirsiniz. İndirmiş olduğunuz iso dosyasını Useroam ürününü kuracağınız platforma taşıyınız. Vmware

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi Web Yönetimi Birimi Drupal Kullanım Kılavuzu KONULAR 1. Kullanıcı Girişi Yapma 2. Ana Menüyü Düzenleme 3. Site Logosunu Düzenleme 4. Yeni Sayfa Ekleme / Düzenleme

Detaylı

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 Terazi Ayarları Teraziyi ayarlamaya başlamak için öncelikle X S Z ENTER Raporlar Program Ayarlar FONKSIYON Bölümlerine geçiş yapabilmemiz gerekmektedir. Bunun

Detaylı

Useroam Kurulum Rehberi

Useroam Kurulum Rehberi Useroam Kurulum Rehberi İndirme Güncel sürüm için www.useroam.com adresini ziyaret edebilirsiniz Useroam güncel sürümünü www.useroam adresinden indirebilirsiniz. İndirmiş olduğunuz iso dosyasını Useroam

Detaylı

Giriş. İş Ortamlarına Yerleşimi. SecurityOnion Nedir? SecurityOnion İndirme Adresi. SecurityOnion Kurulumu. Kurulum Sonrası Yapılandırma

Giriş. İş Ortamlarına Yerleşimi. SecurityOnion Nedir? SecurityOnion İndirme Adresi. SecurityOnion Kurulumu. Kurulum Sonrası Yapılandırma Giriş İş Ortamlarına Yerleşimi SecurityOnion Nedir? SecurityOnion İndirme Adresi SecurityOnion Kurulumu Kurulum Sonrası Yapılandırma Saldırı Tespit Sisteminin ( Snort ) Güncelleme Saldırı Tespit Sisteminin

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

Ağ Projektörü Çalıştırma Kılavuzu

Ağ Projektörü Çalıştırma Kılavuzu Ağ Projektörü Çalıştırma Kılavuzu İçindekiler Hazırlık...3 Projektörü bilgisayarınıza bağlama...3 Kablolu bağlantı... 3 Projektörün uzaktan bir web tarayıcısı vasıtasıyla kontrol edilmesi...5 Desteklenen

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları

Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları Public (WAN) IP Private (LAN) IP 88.34.45.43 192.168.1.1 192.168.1.33--- ZyWALL cihazınız öncesi yapınız; yukarıdaki şemada anlatılan; modeminizin sizi internete bağlayan

Detaylı

www.oncuguvenlik.com.tr

www.oncuguvenlik.com.tr NETWORK YAPISINA SAHİP CCTV ÜRÜNLERİNE IP ADRESİ ATAMA KILAVUZU 1- DUNLOP IP KAMERALARA IP ADRESİ VERME AYARLARI. 2- TD-2000 VE EDVR-3000 SERİSİ DVR CİHAZLARINA IP ADRESİ VERME AYARLARI. 3- DUNLOP DVR

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Cisco PT Kullanımı. Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Cisco PT Kullanımı. Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Cisco PT Kullanımı Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları Cisco Packet Tracer Cisco Packet Tracer programı, hiç bir fiziki makine veya araç kullanmadan cisco işlemlerinin

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

ArcSight Logger Connector ArcSight Logger Connector Yapılandırması

ArcSight Logger Connector ArcSight Logger Connector Yapılandırması ArcSight Logger Connector Yapılandırması ArcSight Logger Connector ArcSight Logger Connector Yapılandırması ArcSight Logger Connector Yapılandırması Yapılandırması Amaç Bu belgede bazı ArcSight Logger

Detaylı

Quedra L MON Log Yönetim ve Güvenli Kayıt Yazılımı

Quedra L MON Log Yönetim ve Güvenli Kayıt Yazılımı PC veya Server Üzerinde Quedra Kurulumu Önemli Notlar : Kurulum sırasında Quedra a vereceğiniz IP adresinin internete çıkışında bir kısıtlama olmadığından emin olunuz. Özellikle Firewall veya modem içerisindeki

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Kablosuz Ağ Teknolojileri ve Uygulamaları 1 BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI KABLOSUZ YEREL ALAN AĞ KURULUMLARI Kablosuz Ağ Teknolojileri

Detaylı

CSA - BEKO YAZARKASA ARABİRİMİ AYAR VE BAĞLANTILARI BEKO YAZARKASALARINA UYUMLU

CSA - BEKO YAZARKASA ARABİRİMİ AYAR VE BAĞLANTILARI BEKO YAZARKASALARINA UYUMLU CSA - BEKO YAZARKASA ARABİRİMİ AYAR VE BAĞLANTILARI BEKO YAZARKASALARINA UYUMLU 12.10.2006 CSA Akaryakıt ve LPG sayaçlarına bağlı BEKO ABÜ (yazarkasa arabirimi) ayarları ----------------------------------------------------------------BEKO

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

Uzaktan Kurulum Kılavuzu

Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzak yönetim konsolu aracılığı ile ShadowProtect kurulumu ve yönetimi. Sürüm: 4.0+ Tarih: 30.03.2011 Copyright StorageCraft Technology Corporation 2008 Sayfa 1 / 10 ShadowProtect

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Ağustos 2017 Versiyon Sürüm 2.2.5 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 7 4. Windows

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 1 Tüm modellerimizde cihazların WEB arayüzlerine erişim sağlayarak konfigurasyonları

Detaylı

2332 NX4RT 4 KANAL TRIPLEX NETWORK DVR CİHAZI KOLAY KURULUM KILAVUZU

2332 NX4RT 4 KANAL TRIPLEX NETWORK DVR CİHAZI KOLAY KURULUM KILAVUZU 2332 NX4RT 4 KANAL TRIPLEX NETWORK DVR CİHAZI KOLAY KURULUM KILAVUZU HARDDISK BAĞLANTISININ YAPILMASI HDD MONTAJININ YAPILMASI 1. Cihaza uzaktan erişim yapmanız için mutlaka bir Harddisk bağlanması gerekmektedir.

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek McAfee EPO 4.0 Yedek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Amaç Mcafee EPO 4.0 kurulum yedeğinin felaket kurtarma senaryonusa uygun şekilde alınması ve yeni bir makinada

Detaylı

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Ultasurf ve benzeri programların HTTPS tarama sayesinde bloklanması Amaç Websense in proxy tabanli cozumu Web Content Gateway in özellikleri arasında

Detaylı

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu 2014 ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu İ.Ü. KURUMSAL OTOMASYON PROJESİ 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ... 2 2. KULLANICI OLUŞTURMA VE SİSTEME GİRİŞ... 2 3. BİLGİ İŞLEMLERİ... 4 3.1 LABORATUVAR

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları VoIP üzerinden santralinize çağrıların gelebilmesi için yapılması gereken iki temel aşama vardır: Statik IP adresine sahip olmak ve ADSL modeminizde port yönlendirmesi

Detaylı

CLR-232-ES RS232 - Seri Ethernet Çevirici

CLR-232-ES RS232 - Seri Ethernet Çevirici CLR-232-ES RS232 - Seri Ethernet Çevirici BÖLÜM I Genel Bu kılavuzda, CLR-232-ES seri sunucu kullanılarak, uzaktaki bir otomasyon sistemine nasıl bağlantı kurulacağı anlatılmaktadır. Ethernet ağ üzerinden

Detaylı

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu POP3 ve IMAP e-mail kurulumu Nokia E71 iniz Google Mail gibi mevcut internet e-posta hesaplarının birçoğuna kolaylıkla erişme olanağı sunan bir E-posta istemcisi içerir. Diğer e-posta servislerinin birçoğu

Detaylı

Universal Repeater Mod Kurulumu

Universal Repeater Mod Kurulumu Universal Repeater Mod Kurulumu A. Kurulum Öncesi 1. Statik IP Tanımlama Cihazın ayarlarını yapılandırabilmeniz için cihazda varsayılan olarak tanımlı IP adresi (ör:192.168.1.254) ile aynı network bloğundan

Detaylı

HP PROCURVE SWITCHLERDE 802.1X KİMLİK DOĞRULAMA KONFİGÜRASYONU. Levent Gönenç GÜLSOY 27.01.2014

HP PROCURVE SWITCHLERDE 802.1X KİMLİK DOĞRULAMA KONFİGÜRASYONU. Levent Gönenç GÜLSOY 27.01.2014 HP PROCURVE SWITCHLERDE 802.1X KİMLİK DOĞRULAMA KONFİGÜRASYONU Levent Gönenç GÜLSOY 27.01.2014 1. GİRİŞ 1.1 Network Access Control (NAC) Metodları MAC Doğrulaması: 802.1x ve Web Kimlik doğrulaması desteklemeyen

Detaylı

MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable

MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable ayarı yapılması gereklidir. Bu işlem için; Bilgisayarın

Detaylı

FirewallSuite TM Kurulum Kılavuzu

FirewallSuite TM Kurulum Kılavuzu FirewallSuite TM Kurulum Kılavuzu Ürünümüzü tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bu doküman, FirewallSuite TM kurulumunu adım adım anlatmaktadır. Bu belge OpenOffice.org ile hazırlanmıştır. 1/27 İçindekiler

Detaylı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı İçindekiler Dijital Varlık Nedir?...2 BÖLÜM-1 Dijital Varlık Ekleme...3 Dijital Varlık Bilgi Alanı... 3 Yayın Alanı... 5 BÖLÜM-2 Dijital Varlık Güncelleme... 6 Yeni

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır.

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Lab1 Packet Tracer Arayüzü ve Komut Satırı Kullanımı Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Main Toolbar: Sırayla, New: yeni çalışma alanı oluşturma,

Detaylı

Exchange Server 2013 Kurulum Sonrası Yapılandırmalar

Exchange Server 2013 Kurulum Sonrası Yapılandırmalar Exchange Server 2013 Kurulum Sonrası Yapılandırmalar Exchange server 2013 CAS kurulumunu da tamamladıktan sonra Client Access Server üzerindeki Exchange Admin Center a bağlanmak için tarayıcıya https://izmir-cas/ecp

Detaylı