Bilgisayarlarda Kullanılan Dosya Sistemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgisayarlarda Kullanılan Dosya Sistemleri"

Transkript

1 Bilgisayarlarda Kullanılan Dosya Sistemleri

2 Akış Dosya sistemleri nelerdir? Dosyalar İsimlendirme, türler, yapılar, erişim, nitelikler, işlemler. Dizinler Tek, iki ve hiyerarşik seviyeli sistemler İşlemler Yol (Path) İsimleri Dosya Sistemleri DOS dosya sistemi,fat32,ntfs,ext

3 Neden Dosya Sistemlerine Gereksinim Vardır? Veri, bir process kendisini kullanıp işi bittikten sonra da varlığını devam ettirmek zorundadır. Bu sistem sayesinde oldukça büyük miktarda verileri depolamak mümkündür. Yine bu sayede, çoklu işlemler verilere eş zamanlı olarak erişebilmektedir. Çözüm, bu verileri disk veya diğer medyalara üniteler halinde saklamaktır.

4 Dosyalar Dosya içerisinde saklanan verilerin kalıcı olması gerekmektedir. Dosyalar OS tarafından yönetilmektedir. İşletim sisteminin dosyalarla ilgilenen kısmı Dosya Yöneticisi (File Manager) olarak bilinmektedir.

5 İsimlendirme (Naming) İsimlendirme ile ilgili kurallar kullanılan işletim sistemine bağlıdır. Yaygın olarak kullanılan dosya isimlendirmeleri 1-8 karakter Dijitler ve belirlenmiş semboller Modern işletim sistemleri 255 karaktere kadar desteklemektedir. Bazı dosya sistemleri karakter duyarlıdır. DOS, Windows (Karakter duyarsız) UNIX, Linux (Karakter duyarlı)

6 Birçok işletim sistemi iki parçalı dosya sistemini destekler. Parçalar nokta(.) ile birbirlerinden ayrılırlar. Örn: <dosya ismi>.<uzantı> deneme.txt, ornek.pdf, MyApplication.cs Uzantılar dosya hakkında bir takım bilgiler içerir. Bazı işletim sistemleri için ise uzantı önemli değildir. UNIX ve Linux dosya uzantılarını dikkate almazlar. Fakat bazı uygulamalar uzantılara bağlı olarak çalışabilir.

7 Dosya Türleri 2 temel tür söz konusudur. Düzeli dosyalar (Regular Files): Kullanıcı verilerini saklarlar. Bu tip dosyalar ASCII veya Binary olabilir. Dizinler (Directories): Dizinler, dosya sisteminin yapısını yönetmek için kullanılan sistem dosyalarıdır.

8 Unix ortamında ise: Karakter dosyaları (Character Files) : I/O kaynakları ile ilişkilidir, seri I/O cihazlarını modellemek için kullanılır. /dev/tty, /dev/lp, /dev/net Blok dosyaları(block Files) : Diskleri modellemek için kullanılır. /dev/hd1 /dev/hd2

9 Yapı (File Structure)

10 Dosya Erişimi (File Access) Daha önce de bahsedildiği üzere 2 grupta toplanabilir: Sıralı Erişim (Sequential Access) Örn: Basit text dosyaları Rastgele Erişim (Random Access) Örn: Veritabanı dosyaları, film dosyları

11 Dosya Nitelikleri (File Attributes) Dosya, isim ve uzantı haricinde de bazı karakteristikler içerebilir. Yaygın olan bazı nitelikler: Dosya sahini (Owner) Dosyayı oluşturan (Creator) Koruma (Protection) Sadece okunabilirlik(read only flag) Gizlilik (Hidden flag) Arşiv (Archive flag) En son erişim tarihi (Last Modified Date)..

12 Dosya İşlemleri (File Operations) Oluşturma (Create) Silme (Delete) Açma (Open) Okuma (Read) Yazma (Write) Ekleme (Append) Kapama(Close) Arama (Seek) Yeniden Adlandırma (Rename).

13 Directory ler(directories) Dosyaları izlemek ve organize etmek için kullanılır. Bir çok işletim sistemi directory leri dosya gibi ele alır. DOS, UNIX, Linux directory olarak isimlendirir. Windows ise dizin (Folder) olarak isimlendirir.

14 Tek Seviyeli Directory Yapısı Directory sisteminin en basit biçimidir. Tek bir directory tüm dosyları içerir. Bu tekli directory root (kök dizin) olarak isimlendirilir.

15 Çok kullanıcılı bir sistemde aynı isimde dosyaların olması mümkün değildir.

16 İki Seviyeli Directory Yapısı Çakışmayı önlemek için her bir kullanıcı için farklı directoryler tahsis edilir.

17 Hiyerarşik Directory Yapısı Kullanıcılar kendi dosyalarını yönetmek istediklerinde iki seviyeli directory yapısı yeterli olmayacaktır. Neredeyse tüm işletim sistemleri çoklu directory seviyelerini desteklemektedir. Fakat, CD-ROM dosya sistemi, bu konuda hiyerarşik olarak belirli bir sınıra sahiptir.

18

19 Directory İşlemleri (Directory Operations) Oluşturma (Create) Silme (Delete) Directory Açma (Opendir) Directory Okuma(Readdir) Directory Kapama (Closedir) Yeniden Adlandırma (Rename) Bağlantı(Link)

20 Yol İsimlendirmesi (Path Naming) Dosyalar directory ağacının içinde olduğunda dosyanın konumunu belirtmek için bir isimlendirme şemasının kullanılması gerekir. Mutlak yol isimleri (absolute path names) /Users/John/presentation.ppt Göreceli yol isimleri(relative path names) Üzerinde çalışılan dizine göre göreceli yol isimleri verilebilir. John/presentation.ppt

21 Üzerinde çalışılan directoryden bağımsız olarak mutlak yol isimleri her zaman sonuç verecektir. Her bir directoryde 2 özel yapı bulunmaktadır..(nokta) : Şu anda üzerinde çalışılan directorye işaret etmektedir...(iki nokta):bir üst seviyedeki directorye (parent directory) işaret etmektedir../john/presentation.ppt

22 Dosya Sitemi Düzeni(Layout)

23 Dosyalama Bir dosyanın bu yapı üzerinde nerede bulunduğunun bilinmesi gerekir. Dosyalar bloklar halinde depolanırlar. Dosyaların bulundukları yerin izini sürmek için pek çok yaklaşım kullanılmaktadır. Yayılan Dağılım (Contagious Allocation) Bağlı liste Dağılımı (Link List Allocation) Bellekteki bir tabloyu kullanan bağlı liste dağılımı I-nodes

24 Blok Boyutu (Block Size) Verileri kolay bir şekilde adresleyebilmek, yazıp/okuyabilmek için sabit uzunluktaki bloklar tercih edilir. (fixed sized blocks) Tek bir blok tek bir sektör boyutunda olabileceği gibi birden fazla sektör boyutunda da olabilir. Ne çok küçük ne de çok büyük boyutlu olmalıdırlar. İdeal olarak 4K güzel bir seçim olabilir.

25 Block Size Büyük Blok Boyutu Yüksek Veri Hızı Büyük Blok Boyutu Düşük Kullanım Alanı Küçük Blok Boyutu Düşük Veri Hızı Küçük Blok Boyutu Yüksek Kullanım Alanı

26 Yayılmacı Tahsis (Contigous Allocation) En basit tahsis yöntemidir. Bir dosya diğerinden sonra saklanır. Avantajları: Uygulamak kolaydır. Okuma işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Dezavantajı: Disk parçalaması(disk fragmentation) Ticari işletim sistemlerinde kullanılmaz. Gömülü işletim sistemleri ve CD-ROM larda tercih edilir.

27

28 Bağlı Liste Tahsisi (Link List Allocation)

29 Avantajları: Her disk bloğu kullanılabilir. Parçalamadan dolayı herhangi bir yer kaybı söz konusu değildir. Dezavantajları: Rastgele erişim oldukça yavaştır. Eğer link bilgisi kaybolursa dosyanın geri kalanına konumlanamaz.

30 Dosya Yerleşim Tablosu (FAT)

31 Bağlı liste yerleşim bilgileri belleğe yerleştirilir. Avantajları: Rastgele olarak hızlı bir şekilde erişilir. Disk üzerindeki bloklardan bir tanesi kaybolsa dahi dosyanın geri kalanına konumlanılabilir. Tekli disk bloğunu tamamen kullanır. Dezavantajı FAT bellekte biraz yer kaplar.

32 I-Nodes Index düğümleri her bir dosya ile ilişkilendirilir.(dosyalara referans ederler) Index düğümü i node olarak adlandırılır. Verilen bir i-node ile dosyanın bütün bloklarını bulmak mümkündür.

33 UNIX, işletim sisteminde her şey bir dosya olarak tutulmaktadır. Dosyaların isimlendirmesi sadece kullanıcılar için anlamlı iken, UNIX için bir anlam ifade etmemektedir. Dosya isimleri yerine, oluşturulan her dosyaya o dosyaya ait olmak üzere bir numara verilir. Bu numara da inode dur.

34 Dosya üzerindeki tüm işlemler inode numarası kullanılarak yapılır. Super block için de bir blok inode tablosu için ayrılmış durumdadır.

35 Bir i-node da Tip ve haklar Dosyanın sahibi Boyut bilgisi Son erişim zamanı Son değişiklik zamanı Sektör miktarı gibi bilgiler bulunur.

36

37 İnode ların boyutu sabittir. Avantajı: Bir dosya açıldığında sadece karşılık gelen i-node belleğe getirilir.

38 Uygulamada Directory ler Directory nin temel amacı dosya ismi ile bu dosyanın verisine olan haritalamayı sağlamaktır. Doğru disk bloklarını bulmak için Yayılmacı tahsis (Contiguous Allocation) Bağlı liste tahsisi (Link List Allocation) INode kullanılır.

39 Dosya Niteliklerini Depolamak Sabit boyutlu girdiler, disk adresleri & directory girdilerindeki nitelikler Her bir girdi ayrı bir inode a işaret eder.

40 DOS Dosya Sistemi FAT ı kullanılır. 8+3 karakterlik dosya isimlerini kullanırlar. Read-only, arşiv, gizli ve sistem niteliğine sahip olabilirler. 2 versiyonu bulunmaktadır. FAT-12 Maksimum partition genişliği 2 Mb tır. 4 farklı partition olabilir. FAT16 Maksimum partition genişliği 2GB tır. 4 farklı partitionu olabilir.

41 Director Girdisi (MS-DOS)

42 Blok Genişliği(Block Size)

43 Windows 98 Dosya Sistemi Windwos 95 in ikinci sürümü ile gelmiştir. Aslında FAT-32 dir. Maksimum partition boyutu 2TB dır. 4 partitiondan fazlasını destekler. Dosya isimleri 255 karaktere kadar olabilir. FAT-16 ile geriye doğru uyumludur.

44 Windows 2000 Dosya Sistemi NTFS(New Technology File System) i kullanır. İlk olarak Windows NT de kullanmıştır. Tek bir partition 2 64 byte a kadar olabilir. Dosya isimleri 255 karakter olabilir (unicode). FAT-16 ve FAT-32 ile geriye doğru uyumlu değildir.

45 UNIX/Linux Dosya Sistemi Inode ları kullanır. İlk versiyonlarında 14 karakter sınırı vardı.fakat sonradan 255 karakteri destekler hale gelmiştir. Dosya sistemi güvenliği varsayılan (built-in) olarak gelmektedir. Bir çok dosya sistemini destekler. V7,ext,ext2,ext3 NFS (Network File System) VFAT (Unix)

46 Ext Dosya Sistemi 14 karakter desteği vardır. Tek bir dosya boyutu maksimum 2 Gb olabilir. ext2,ext3 daha sonraki gelişmiş versiyonlarıdır.

47 Linux Dosya Sistemi

48 Unix V7 Dosya Sistemi Bir directory girdisi şu şekildedir: Inode ların sayısı 16 2 ile sınırlıdır.

49 /usr/ast/mbox yoluna erişim için Root directory bin 7 dev 14 lib 9 etc 6 Usr 8 tmp 6 numralı Inode a yönlendirecektir. /usr için olan Inode6 Blok Bilgisi numralı Inode /usr nin 132 numaralı blokta olduğunu belirtmekte Blok 132 /usr directory dex 30 erik 51 jim 26 ast 45 bal /usr/ast için 26 numaralı Inode a yönlendirecektir. /usr/ast için olan Inode26 Blok Bilgisi numralı Inode /usr/ast nin 406 numaralı blokta olduğunu belirtmekte Blok 406 /usr/ast directory grants 92 books 60 mbox 81 minix 17 src /usr/ast/mbox için 60 numaralı Inode a yönlendirecektir.

50 Sabit diskler için temel depolama alanı bir sektördür; her sektör 512 byte a kadar veri depolar. Eğer bir OS bir sektörde 512 byte dan daha az bir dosya depolarsa sektörün geri kalanı boş kalır. Bu boşluğu kabul ederiz çünkü çoğu dosyalar 512 byte dan çok daha büyüktürler.

51 Peki bir OS 512 byte dan daha büyük bir dosya depoladığında ne olur? OS nin bir sektörü doldurmak için metoda ihtiyaç duyar, kullanılmayan başka bir tane bulur ve onu doldurur ta ki dosya tamamen depolanana kadar sektörleri doldurmaya devam eder. OS bir dosyayı depoladığında dosyaya tekrar erişmek için onun hangi sektörler tarafından tutulduğunu hatırlamalıdır.

52 MS-DOS sürüm 2.1 ilk olarak sabit disk üzerinde depolanmış verinin izini tutmak için özel bir veri yapısı kullanarak sabit diskleri destekledi ve Microsoft bu yapıyı FAT, yani dosya ayırma tablosu (file allocation table) olarak adlandırdı. FAT in bir dosyanın çeşitli parçalarını depolayan sektörlerin izini tutan bir kart kataloğundan başka bir şey olmadığını düşünün

53 . FAT in resmi tanımlaması veri yapısıdır fakat daha çok iki sütunlu elektronik çizelge gibidir. Soldaki sütun her sektöre 0000 dan FFFF ye kadar (elbette ki hex formatında) bir sayı verir. Bu (64 K) sektör olduğu anlamına gelir. Sol sütundaki her bir değerin 16 bit barındırdığına dikkat ediniz. Bu tür bir FAT e biz 16-bitlik FAT veya FAT16 deriz. Yalnızca sabit diskler FAT e sahip değildirler. Bazı USB diskler de FAT16 kullanır. Disket sürücüler FAT kullanır fakat onların FAT leri sadece 12 bit dir. Çünkü onlar daha az veri depolarlar.

54 FAT in sağ sütunu sektörlerin durumu hakkında bilgi içerir. Tüm sabit diskler fabrikadan yeni çıkan yeni diskler de olmak üzere veri depolayamayan hatalı sektörler içerir çünkü disklerin yapımında kusurlar vardır. OS bu kötü sektörleri kullanılmaz olarak işaretleyip belirlemesi ve ardından onlara herhangi bir dosya yazımını engellemesi gerekir. Kötü sektörlerin bu haritalaması yüksek seviyeli biçimlendirmenin fonksiyonlarından biridir.

55 Format programı, FAT oluşturduktan sonra bütün bölme boyunca her bir sektöre sırasıyla yazar ve okumaya çalışır. Eğer kötü bir sektör bulursa sektörün FAT bölgesine özel bir durum kodu (FFF7) yerleştirir ve bu sektörün kullanılamaz olduğunu belirtir. Biçimlendirme aynı zamanda iyi sektörleri 0000 olarak işaretler.

56 Bununla birlikte sektörlere iz bırakmak için FAT kullanmak bir sorun oluşturur. 16 bitlik FAT maksimum 64 K (216) bölgeyi adresleyebilir. Bu yüzden sabit disk bölmesinin boyu sektör başına ya 64 K x 512 byte veya 32 MB ile sınırlı olmalıdır. Microsoft FAT16 yı göz önüne aldığında bu 32 MB sınırı sorun değildi. Çünkü çoğu sabit disk sadece 5 MB ila 10 MB arasında idi. Sabit disklerin boyutu arttığında onları çoklu bölmelere ayırmak için FDISK kullanmanız gerekiyordu.

57 Örneğin 40 MB lık bir sabit diski her bölmesi 32 MB dan az olan iki bölmeye ayırmalıydınız. Fakat sabit diskler çok fazla büyümeye başladığında Microsoft 32 MB lık disk sınırının kabul edilemez olduğunu fark etti. 16 bit FAT in geliştirilmesi gerekiyordu. Bu sorun FAT32 ile çözüldü.

58 DOSYA SİSTEMLERİ Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların sistem tarafından kontrolüne olanak kılan yönetim sistemidir. Bu sistemler tipik olarak bir boot record (sistem açılış kaydı), dizinler ve dosyaları içerir.

59 Bir dosya sistemi üç temel işlemi gerçekleştirir: Mevcut ve boş alanların yönetimi Dosya ve dizinlerin bakımı Her dosyanın disk üzerindeki fiziksel adreslemesinin bilinmesi. Değişik işletim sistemleri için değişik dosya sistemleri yapılmıştır.

60 PARTITION NEDİR? Diskin mantıksal bölümlerine partisyon (partition) denir. Diski mantıksal bölümlere ayırmaya da partitioning denir. Örnek olarak diski C: D: E: gibi sürücü harflerine göre bölümlemek ya da linuxta diski mount pointlere göre bölümlemek gibi.

61 CLUSTER,SEKTÖR,SİLİNDİR Disklerin üzerindeki dairesel izlere Track veya cylinder (silindir) denir. Birden fazla disk kullanılırsa bunlar üzerindeki okuyucu kafalara ise head, okudukları yüze Side denmektedir.

62 Bir dairesel iz açısal olarak eş bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere ise Sector (sektör) denmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir bilginin adresini vermek için kafa veya yüz numarası, izin numarası ve sektor numarası verilmelidir.

63 Genel olarak bir track üzerinde bir sektörün belirlediği alan 512 byte tır. Ancak bazı SCSI disklerde bu boyut değişebilmektedir.disk erişimini kolaylaştırmak için sektörler gruplanarak CLUSTER lara bölünür.

64 Windows dosya sistemleri nin destekledi ği boyutlar ve cluster boyutları

65 FAT 16 DOSYA SİSTEMİ (File Allocation Table) FAT dosya sistemi ilk microsoft ürünleri olan MS-DOS, Windows 3.1 ve Windows 95 te kullanılmıştır.2 GB a kadar partisyonları desteklediği için günümüzde kullanışsızdır.fat dosya sistemi bir kök dizin kullanır.bu kök dizin tüm partisyonu temsil eder.

66 FAT 32 DOSYA SİSTEMİ (File Allocation Table) Windows 98, Windows 98 SE, Windows ME, Windows NT 5.0 işletim sistemleri için kullanılır. Windows xp Windows 2000 gibi işletim sistemlerinde kullanılması mümkündür. Bu dosya sistemi 32 bitlik dosya erişimini destekler.

67 Ayrıca yine 32 gigabyte (GB) a kadar diskleri destekler. Windows XP yükleme işlemi sırasında, boyutu 32 gigabytetan (GB) büyük olan bir bölümü FAT32 dosya sistemini kullanarak biçimlendirilemez. MS-DOS, Win 3.1, Windows 95 gibi microsoft işletim sistemleri FAT32 dosya sistemini tanımaz.

68 NTFS DOSYA SİSTEMİ (New Technology File System) NTFS Windows NT, Windows 2000, Windows XP ve Windows Vista tarafından kullanılabilen bir dosya sistemidir.önceki Windows sürümleri bu dosya sistemine erişemez.ntfs dosya sisteminin merkezi yapısında MFT (Master File Table - Ana Dosya Tablosu) kullanılmaktadır.

69

70 TEŞEKKÜRLER

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR?

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR? DOSYA NEDİR? Dosya;disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken yada bir uygulama

Detaylı

Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması

Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması 8 DOSYA SİSTEMS STEMİ Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması saklanacak veriler çok fazla olabilir veriler proses sonlandıktan sonra da kaybolmamalı bilgiye prosesler ortak olarak ulaşabilmeli 424 Dosya Sistemi

Detaylı

BLG 312 Bilgisayar İşletim Sistemleri 2006 BLG 312. Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması. Dosya Sistemi Görevleri. Dosya Sistemi Özellikleri

BLG 312 Bilgisayar İşletim Sistemleri 2006 BLG 312. Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması. Dosya Sistemi Görevleri. Dosya Sistemi Özellikleri Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 Dosya Sistemi saklanacak veriler çok fazla olabilir veriler proses sonlandıktan sonra da kaybolmamalı bilgiye prosesler ortak olarak

Detaylı

Dosyaların Özellikleri (Attribute) Dosya İşlemleri. İki Seviyeli Katalog Sistemleri. Tek Seviyeli Katalog Sistemleri. Hiyerarşik Katalog Sistemleri

Dosyaların Özellikleri (Attribute) Dosya İşlemleri. İki Seviyeli Katalog Sistemleri. Tek Seviyeli Katalog Sistemleri. Hiyerarşik Katalog Sistemleri Bilgilerin Uzun Vadeli Saklanması 8 DOSYA SİSTEMS STEMİ saklanacak veriler çok fazla olabilir veriler proses sonlandıktan sonra da kaybolmamalı bilgiye prosesler ortak olarak ulaşabilmeli 424 Dosya Sistemi

Detaylı

BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ

BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ DOSYA SİSTEMİ Dr. Önder EYECİOĞLU 2012 DOSYA SİSTEMİ 1. Dosya Kavramı: 1. Dosya Özellikleri 2. Dosya Türleri 3. Dosya Operasyonları 4. Dosya Yapısı 5. Dahili Dosya Yapısı 2.

Detaylı

Dosya, disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimdir. İşletim sistemi genel olarak iki çeşit dosya içerir.

Dosya, disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimdir. İşletim sistemi genel olarak iki çeşit dosya içerir. 2 Dosya Nedir? Dosya, disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimdir. İşletim sistemi genel olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi, bir sistem görevi yerine getirirken yada bir uygulama

Detaylı

Master boot record (MBR)

Master boot record (MBR) DİSK ve FAT Cluster büyüklükleri fat yapısına ve disk büyüklüğüne bağlıdır. Aşağıdaki tabloda FAT16 dosya sistemi için disk size larına göre cluster büyüklükleri verilmiştir. Disk size (partition büyüklüğü)

Detaylı

Dosya sistemi (File system), dosyaların hard disk üzerinde nasıl yerleşeceğini ayarlayan bir sistemdir. Diğer bir tanıma göre dosya sistemi, bir

Dosya sistemi (File system), dosyaların hard disk üzerinde nasıl yerleşeceğini ayarlayan bir sistemdir. Diğer bir tanıma göre dosya sistemi, bir Dosya Sistemleri DOSYA NEDİR? Dosya;disk üzerinde depolanmışverilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 8 Dosya Sistemleri ve Dizinler Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Dosya, dosya sistemi ve dizin

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

Harddisk Disk Sabit diskler üstüste yerleştirilmiş plakalardan (platter) oluşmaktadır. Plakaların her iki yüzeyinde okuma/yazma için okuma yazma kafaları (read-write heads) monte edilmiştir. R/W kafaları

Detaylı

Dosya Saklama Ortamları (Sabit Diskler) Kütük Organizasyonu 1

Dosya Saklama Ortamları (Sabit Diskler) Kütük Organizasyonu 1 Dosya Saklama Ortamları (Sabit Diskler) Kütük Organizasyonu 1 Depolama Aygıtları 1- Birincil Depolama Aygıtları Hızlı Erişim Süresine Sahiptirler Fiyatı daha fazladır. Daha küçük kapasiye sahiptir 2. İkincil

Detaylı

Fiziksel Veritabanı Modelleme

Fiziksel Veritabanı Modelleme Fiziksel Veritabanı Modelleme Fiziksel Veritabanı VTYS, verileri yan bellekte tutar. Bu yüzden VTYS lerde sıklıkla READ (yan bellekten okuma) ve WRITE (yan belleğe yazma) işlemi meydana gelir. READ ve

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

Sıralı Erişimli Dosyalar. Kütük Organizasyonu 1

Sıralı Erişimli Dosyalar. Kütük Organizasyonu 1 Sıralı Erişimli Dosyalar Kütük Organizasyonu 1 Dosya Fiziksel depolama ortamlarında verilerin saklandığı mantıksal yapılara dosya denir. Dosyalar iki şekilde görülebilir. Byte dizisi şeklinde veya Alanlar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Bu derste Li u e ko ut satırı ara üzü hakkı da ilgi

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Fiziksel Tasarım Konuları. Dosya Organizasyon Teknikleri Kayıt Erişim Yöntemleri Veri Yapıları

Fiziksel Tasarım Konuları. Dosya Organizasyon Teknikleri Kayıt Erişim Yöntemleri Veri Yapıları Fiziksel Tasarım Konuları Dosya Organizasyon Teknikleri Kayıt Erişim Yöntemleri Veri Yapıları Fiziksel Tasarım İyi performans için Hızlı cevap zamanı Minimum disk erişimi Disk Yapısı İz(Track) Silindir

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

DİSK DEPOLAMA ALANLARI

DİSK DEPOLAMA ALANLARI DİSK DEPOLAMA ALANLARI 1. Giriş İşlemci hızı ve hafıza kapasitesinin disk hızından çok daha hızlı bir gelişim içinde bulunduğu göz önüne alınırsa, disk kullanımında teorik ilgi ve uygulamanın önemliliği

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Veri Hiyerarşisi Dosyalar ve Akımlar(streams) Sıralı Erişim (Sequential Access) dosyalarının oluşturulması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Rasgele

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr İşletim sisteminin dosyaları organize etme ve yönetme için ne kullandığını gösteren ifadedir. Dosya verilerin toplandığı birimlerdir

Detaylı

Linux altında komut satırında...

Linux altında komut satırında... -Kabuk (Shell) Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanıcının komut yazmasını sağlayan, bu komutları yorumlayarak gerekli işlemleri yapan programlara kabuk (shell) adı verilir. Linux da bir kullanıcı

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI SUNUCU MİMARİLERİ LİNUX SİSTEMLERE GİRİŞ Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 21.03.2017 1 İşletim Sistemi ve Linux Mimarileri Genel Kamu Lisansı Hangi Linux? Linux Paket Yöneticileri Linux Disk Bölümleri a) MBR,

Detaylı

Windows Eski Sürümleri Bellek Yapısı

Windows Eski Sürümleri Bellek Yapısı Windows Eski Sürümleri Bellek Yapısı -Intel 8086/8088 mimarili işlemciler//640k RAM -Segment Modeli(Segmented Model) -Her segment 64K uzunluğunda -Intel 80286,640K dan daha fazla RAM i destekledi -Windows

Detaylı

Fstab Rehberi. Ceren Çalıcı. Nisan, 2012

Fstab Rehberi. Ceren Çalıcı. Nisan, 2012 Fstab Rehberi Ceren Çalıcı Nisan, 2012 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Fstab a Giriş................................................ 3 3 Fstab Dosyası Nasıl

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri YAZILIM Yazılım Bilgisayar donanımının birbiri ile haberleşmesini, düzenli ve verimli çalışabilmesini sağlayan program topluluğudur. Bilgisayar yazılımları giriş birimlerinden alınan bilgilere hangi işlemlerin

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

DOSYA ORGANİZASYONU. Giriş ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DOSYA ORGANİZASYONU. Giriş ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA ORGANİZASYONU ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Giriş Derse ilişkin genel bilgiler Dersi veren: Özlem AYDIN E-mail: ozlema@trakya.edu.tr Dersin yardımcısı: Tuğba ÇALIŞ

Detaylı

Bilgisayarların Gelişimi

Bilgisayarların Gelişimi Bilgisayarların Gelişimi Joseph Jacquard (1810) Bilgisayar tabanlı halı dokuma makinesi Delikli Kart (Punch Card) Algoritma ve Programlama 6 Bilgisayar Sistemi 1. Donanım fiziksel aygıtlardır. 2. Yazılım

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN İçerik Dosya Organizasyonu (File Organization) Veritabanı Sistemleri (Database Systems) BM307 Dosya Organizasyonu (File Organization) İçerik Dosya

Detaylı

Dosya Saklama Ortamları (Devam) Kütük Organizasyonu 1

Dosya Saklama Ortamları (Devam) Kütük Organizasyonu 1 Dosya Saklama Ortamları (Devam) Kütük Organizasyonu 1 Disk Erişimi Diks Erişiminde 3 öğe vardır: i) Arama Süresi (Seek Time) ii) iii) Gecikme Süresi(Rotational Delay) Transfer Süresi (Transfer Time) Kütük

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

B-Tree Dosya Sistemi (BTRFS)

B-Tree Dosya Sistemi (BTRFS) B-Tree Dosya Sistemi (BTRFS) Alev Erzurumlu Kasım, 2014 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Peki nedir bu dosya sistemi?....................................... 3

Detaylı

İşletim Sistemleri (Operating Systems)

İşletim Sistemleri (Operating Systems) İşletim Sistemleri (Operating Systems) 1 İşletim Sistemleri (Operating Systems) Genel bilgiler Ders kitabı: Tanenbaum & Bo, Modern Operating Systems:4th ed., Prentice-Hall, Inc. 2013 Operating System Concepts,

Detaylı

Eln 1002 Bilgisayar Programlama II

Eln 1002 Bilgisayar Programlama II Eln 1002 Bilgisayar Programlama II C»de Dosya ğşleme : S¹ral¹ EriŞim Ne ÖĆreneceĆiz? Dosyalar ve Streamler Sequential (sıralı) erişim dosyaların yaratılması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Sıralı

Detaylı

Kütük Yönetimi. Kütük Yönetim Sisteminin İşlevleri. Hacettepe Üniversitesi Kavramsal Kütük Modeli.

Kütük Yönetimi. Kütük Yönetim Sisteminin İşlevleri. Hacettepe Üniversitesi Kavramsal Kütük Modeli. Kütük Yönetim Sisteminin İşlevleri Kütük Yönetimi Ahmet Burak Can Hacettepe Üniversitesi abc@cs.hacettepe.edu.tr Mantıksal kütük yapılarından fiziksel yapılara geçişin sağlanması Kütük başına göreli mantıksal

Detaylı

http://alikoker.name.tr

http://alikoker.name.tr FDISK Nedir? Bu ödevde ağırlıklı olarak, Windows 95, Windows OSR2 ve DOS için geliştirlimiş FDISK programının kullanımından bahsedeceğim. Bu program DOS/Windows 95 işletim sistemleri için, bir diski ilk

Detaylı

Bölüm 11: Dosya Sistem Gerçekleştirilmesi

Bölüm 11: Dosya Sistem Gerçekleştirilmesi Bölüm 11: Dosya Sistem Gerçekleştirilmesi Operating System Concepts with Java 8 th Edition 11.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Dosya-Sistem Yapısı Dosya sistem yapısı Mantıksal depolama birimi İlgili

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Bellek Yönetimi (Memory Management) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders08 1 Bellek Yönetimi Bellek önemli bir kaynaktır ve dikkatli yönetilmelidir. İşletim sistemlerinde bellek

Detaylı

Kesme İstekleri (IRQ) Kesmeler (IRQ) Nasıl Çalışır?

Kesme İstekleri (IRQ) Kesmeler (IRQ) Nasıl Çalışır? İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların belleğe, girdi/çıktı aygıtlarına ve dosya sistemine erişimini sağlar. Birden çok program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli

Detaylı

Disklerin Organizasyonu...

Disklerin Organizasyonu... Linux ve Dosya Sistemleri Disklerin Organizasyonu... Disklerin Organizasyonu... Silindirler.. Sabit Sektör Açısı Metodu Sektörler.. Disklerin Organizasyonu... 1 2 12 3 1 2 11 8 3 4 Quantum Fireball LCT

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Bellek Yönetimi (Memory Management) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders09 1 SANAL BELLEK(Virtual Memory) Yıllar önce insanlar kullanılabilir olan belleğe sığmayan programlar ile

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

Widows un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan biriside Registry olarak bilinen kayıt veri tabanıdır.

Widows un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan biriside Registry olarak bilinen kayıt veri tabanıdır. Registry: Windows un bütün ayarlarının tutulduğu bir veri tabanıdır. Widows un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan biriside Registry olarak bilinen kayıt veri tabanıdır. Win.3x sistemlerinde

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

Windows XP Professional Kurulumu

Windows XP Professional Kurulumu Windows XP Professional Kurulumu ve YönetimiY Kuruluma Geçmeden Önce XP HOME EDİTİON / XP PROFESSİONAL ONAL ARASINDAKİ FARK Şimdi Kuruluma Geçelim elim XP Cd mizi takıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz

Detaylı

Windows XP: Simple Sharing, Security ve ForceGuest Perşembe, 07 Eylül :02 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül :36

Windows XP: Simple Sharing, Security ve ForceGuest Perşembe, 07 Eylül :02 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül :36 Bu son derece ilgi ÇEKİCİ :) konuya bir göz atalım. The " Microsoft Windows XP Professional : Resource Kit Documentation " Part II, chapter 6 bakın neler diyor: Simple Sharing ve ForceGuest Domain'e üye

Detaylı

Assembly Dili Nedir? Assembly dili biliyorum derken hangi işlemci ve hangi işletim sistemi için olduğunu da ifade etmek gerekir.

Assembly Dili Nedir? Assembly dili biliyorum derken hangi işlemci ve hangi işletim sistemi için olduğunu da ifade etmek gerekir. Assembly Dili Nedir? Assembly dili biliyorum derken hangi işlemci ve hangi işletim sistemi için olduğunu da ifade etmek gerekir. Bunun için X86 PC Assembly dili, Power PC Assembly dili veya 8051 Assembly

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com Gölhisar Meslek Yüksekokulu Windows Sunucu İşletim Sistemi Tarihi 1993: Windows NT Advanced Server 3.1 1994: Windows NT Server 3.5 1995: Windows NT Server 3.51

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ 3.0 KDE KURULUMU

PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ 3.0 KDE KURULUMU PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ 3.0 KDE KURULUMU Aşağıdaki linkten Pardus Topluluk Sürümü 3.0 KDE 64-bit sürümü indirebilirsiniz. http://sourceforge.net/projects/gnupardus/files/pardus3.0/tr/pardus_topluluk_3.0

Detaylı

USB 2.0 Harici Disk Koruncağı 2.5"

USB 2.0 Harici Disk Koruncağı 2.5 USB 2.0 Harici Disk Koruncağı 2.5" Kullanım Kılavuzu DA-71001 DA-71002 Önsöz Ürünümüzü satın aldığınız için tebrik ederiz! Güvenilir ve sağlam yeni depolama konseptini göstereceğiz. HDD kapasitenizi artırmak

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Veri Hiyerarşisi Dosyalara Giriş

Detaylı

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Data Hiyerarşisi Files (Dosyalar) ve Streams (Kaynaklar)

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

1. Hafıza Depolama Araçları. 2. Hafıza Çeşitleri. 3. Hafıza Ölçümü. 4. Bilgisayar Performansı

1. Hafıza Depolama Araçları. 2. Hafıza Çeşitleri. 3. Hafıza Ölçümü. 4. Bilgisayar Performansı DEPOLAMA 1. Hafıza Depolama Araçları 2. Hafıza Çeşitleri 3. Hafıza Ölçümü 4. Bilgisayar Performansı HAFIZA DEPOLAMA ARAÇLARI HARDDİSK ZİPDİSK SSD BELLEK KARTLARI(SD,CF,MMC,MS) FLASH DİSK CD DVD ROM DİSKET

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

USB 2.0 External HDD Enclosure 3.5" (8,89cm)

USB 2.0 External HDD Enclosure 3.5 (8,89cm) USB 2.0 External HDD Enclosure 3.5" (8,89cm) Kullanım Kılavuzu DA-71051 Önsöz Ürünümüzü satın aldığınız için tebrik ederiz! Güvenilir ve sağlam yeni depolama konseptini göstereceğiz. HDD kapasitenizi artırmak

Detaylı

Bölüm 7. Depolama. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 7. Depolama. Bilgisayarların. Discovering. Keşfi 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Depolama Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Depo Depolama, veriyi, talimatları ve bilgiyi gelecekte kullanmak üzere saklamaktır. Depolama

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

BIM 312 Database Management Systems. Veritabanı Kavramına Giriş

BIM 312 Database Management Systems. Veritabanı Kavramına Giriş BIM 312 Database Management Systems Veritabanı Kavramına Giriş Veritabanı Nedir? Veritabanı, birbirleriyle ilişkili verilerin hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılmasına olanak verecek biçimde saklanmasıyla

Detaylı

Linux un Tarihsel gelişimi

Linux un Tarihsel gelişimi Linux un Tarihsel gelişimi Unix, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

Detaylı

Sorun Giderme. Genel. Disk. Aygıt Sürücüleri 3

Sorun Giderme. Genel. Disk. Aygıt Sürücüleri 3 Sorun Giderme Genel 2 Servis Paketleri 2 Disk Alanı 2 Page File 2 Aygıt Sürücüleri 3 Log Dosyaları 3 Snapshot Alınamıyor 3 Backup İmajı Yazma Hatası 4 Tanılama Aracı 5 Genel Servis Paketleri Çeşitli işletim

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

ADLİ BİLGİSAYAR İNCELEME UZMANLIĞI PROGRAMI

ADLİ BİLGİSAYAR İNCELEME UZMANLIĞI PROGRAMI ADLİ BİLGİSAYAR İNCELEME UZMANLIĞI PROGRAMI EĞİTİMİN AMACI İnceleme ve Soruşturmalarda görev yapacak olanların adli bilişim konseptini anlayarak, uygulanan iş akışlarını konsepte uygun hale getirmelerini

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bu Dersimizde Dosya, klasör ve sürücü kavramlarını, Neden klasör kullanmamız gerektiğini, Dosya uzantısının ne olduğunu, Sık kullanılan

Detaylı

Bilgi ve Bilgi Sistemleri. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgi ve Bilgi Sistemleri. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgi ve Bilgi Sistemleri Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Sembol, Veri, Bilgi, Anlamlı Bilgi Anlamlı Bilgi (Knowledge) Bilgi, (Information) Veri(Data) Sembol (Symbol) Örnek: Semboller: 0,,2,.8,9,A,.,Y,Z,%,+,=,!

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 11: : Birçok programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. Bütün programlama dillerinde, sabit disk sürücüsü (Hard Disk Drive, HDD) üzerindeki verileri okumak veya diske veri

Detaylı

1. Hafta MS SQL Server 2008 Kurulum ve Tanıtımı BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Kurulum:

1. Hafta MS SQL Server 2008 Kurulum ve Tanıtımı BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Kurulum: Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- MS SQL Server 2008 Kurulumu ve Tanıtımı 2- Komut Kullanarak Veritabanı Oluşturma ve Silme 3- SQL Yazım Kuralları Kurulum: Sistem gereksinimleri: Desteklenen işletim sistemleri:

Detaylı

Arama metodlarında temel işlem anahtarları karşılaştırmaktır.

Arama metodlarında temel işlem anahtarları karşılaştırmaktır. (Kırpma) Hash Fonksiyonları Selecting Digits Folding (shift folding, boundary folding) Division MidSquare Extraction Radix Transformation Çakışma (Collision) ve çözümler Linear Probing Double Quadratic

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için DataPage+ 2013 için En Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU Kernel çeşitleri

YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU Kernel çeşitleri YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU agah.korucu@gmail.com Kernel çeşitleri Tek Parçalı Çekirdek (Monolithic Kernel) Mikro Çekirdek (Microkernel) Melez Çekirdek (Hybrid Kernel) Dış Çekirdek (Excokernel) Tek

Detaylı

YAZILIM VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

YAZILIM VE İŞLETİM SİSTEMLERİ YAZILIM VE İŞLETİM SİSTEMLERİ 2 BİLGİSAYAR SİSTEMİ DONANIM YAZILIM İNSAN Giriş Çevre Birimleri Çıkış Depolama CPU Sistem Birimleri RAM İşletim Sistemi Hazır Programl ar MS-Office, Antivirus, vb.vb.vb Yazılımcıl

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları Veri yapısı, bilginin anlamlı sırada bellekte veya disk, çubuk bellek gibi saklama birimlerinde tutulması veya saklanması şeklini gösterir. Bilgisayar

Detaylı

DOSYA ORGANİZASYONU. Çarpışma çözümleme yöntemleri ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DOSYA ORGANİZASYONU. Çarpışma çözümleme yöntemleri ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA ORGANİZASYONU ÖZLEM AYDIN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çarpışma çözümleme yöntemleri Sunum planı Bağlantıları kullanarak çarpışmaların çözümlenmesi. Coalesced Hashing (Birleştirilmiş

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

27.10.2014 MONĐTÖRLER

27.10.2014 MONĐTÖRLER MONĐTÖRLER 46 47 Bilgisayarın kullanıcının yaptığı işlemleri görebilmesini sağlayan görsel parçasıdır. Monitörde hareketli ya da sabit resim olarak algılananlar aslında tek karelik resimlerdir. Bu tek

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ - 2. Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine

İŞLETİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ - 2. Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine İŞLETİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ - 2 Kaynakların Paylaşımı (Resource Sharing) Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine sunar. Bir işletim sisteminde paylaşılan kaynaklar

Detaylı