Hamdi Suat Aknar ın selamı var...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hamdi Suat Aknar ın selamı var..."

Transkript

1 Hamdi Suat Aknar ın selamı var...

2 Türkiye de modern anlamda patolojiyi kuran Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar ın anısına kısa bir sunum Bir mesleği seven onun tarihiyle de ilgilenmelidir. Prof. Dr. Süheyl Ünver (Cerrahpaşa nın efsanevi tıp tarihi hocası )

3 Hazırlayan: Prof. Dr. Nadir Paksoy Kocaeli Üniversitesi, İzmit / Kocaeli

4 Medrese den ilk Tıbbiye ye geçiş: 14 Mart 1827 İstanbul Şehzadebaşı Tulumbacıbaşı Konağında ilk tıbbiye. (Bugünkü İ.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi arkası / Şehzadebaşı Camii çevresi)

5 Kurucusu: Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi. Resmi adı: Tıphane ve Cerrahhane-i Amire (Osmanlı Devleti/Amir Tıp ve Cerrahi Okulu). Amaç: Orduya modern hekim yetiştirmek. 4 yıllık bu okulda patoloji yoktu. İngiliz işgalini protesto için tıbbiyeliler 14 Mart 1919 da gösteri yapar. İngilizlere Bugün 14 Mart, Tıbbiye nin kuruluşu. Bunu kutlamak için toplandık derler. 14 Mart Tıp Bayramı böyle başlar!

6 Tıbbiyeyi Batılaştırma çabası 14 Mayıs 1839 Sultan II. Mahmud Viyana dan Dr Bernard ı getirerek yeni bir tıbbiyeye öncülük eder (Dekan). Hekimbaşı (başhekim): Abdülhak Molla (Ünlü şair Abdülhak Hamid in dedesi; ilk tıbbiyenin hekimbaşısı M:Behçet Efendi nin kardeşi)

7 Bugünkü Galatasaray Lisesi nin olduğu alandaki Enderhun Mektebi, tıbbiyeye verilir. Adı: Mektebi Tıbbiyeyi Adliyeyi Şahane. (Adliye: Sultan Mahmut un adil mahlası. Şahane: İmparatorluk/ Emperyal). Kadavra, Hıristiyan ölülere otopsi başlar Patoloji dersleri hastalıkların tanıtımı biçiminde anlatılır. Emrazı dahiliye/emrazı hariciye şeklinde (Emraz: Araz/ Hastalık) Bernard ın mezarı İstiklal Cad. Santa Maria Kilisesi nde (Rus Konsolosluğu sırasında)

8 Galatasaray sonrası tıbbiye 1849 Galatasaray Tıbbiyesi yandı. Hasköy/Haliç teki Humbaracı Kışlası na (Topçu) ve sonra İstanbul da olan büyük kolera salgını nedeniyle Haliç te ki bir konağa taşındı : Sirkeci Garı arkasında Demirkapı Kışlasında Tıbbiyeyi Şahane Dönemi /Askeri Tıp Fakültesi başlar te Haydarpaşa ya taşınır. Mülki (Sivil) Tıbbiye Kadırga da Menemenci Konağı nda açılır. ( ) Bu dönemde patoloji derslerini verenler: Ahmet Hilmi Paşa, Ohannes Tabibyan Bey, Ahmet Ferit Bey, Rıfat Hüsamettin Paşa. Bu kişilerin hiç biri dönemine uygun batılı patoloji eğitimi almamıştı.

9 Galatasaray sonrası Tıbbiye 1 Tıbbiye, Galatasaray yanınca Haliç Halıcıoğlu Humbarhane ye (Topçu Kışlası) taşınır. Bina bugün FSM köprüsü ayağı altındadır.

10 Kadırga daki Mülki (Sivil) Tıbbiye: Menemenci Konağı ( ) Galatasaray sonrası Tıbbiye 2 Bugün yerinde Kadırga Meydanı nda Atatürk İlkokulu var. Sirkeci Demirkapı Kışlası Askeri Tıp Fakültesi ( )

11 Ve Hamdi Suat Dönemi başlıyor Hamdi Suat 1899 da Demirkapı daki Askeri Tıbbiyeyi Şahane den «tabip yüzbaşı rütbesiyle» mezun olur. Bu okul bugün yerinde duruyor. Askeri Lojistik Merkezi. Harem den Sirkeci ye arabalı vapur ile geçerken Sirkeci Gar ının arkasındaki cami ve kışlaya bakın ve Hamdi Suat ı hatırlayın!

12 Gülhane Askeri Tıbbiye Tatbikat Hastanesi 1898 de, Hamdi Suat ın mezuniyetinden 1 yıl önce İstanbul Sarayburnu nda Ahırkapı Feneri ile Cankurtaran arasından dış surların içinde Gülhane Askeri Seririyat (Tatbikat) Hastanesi açılır. Dönemin askeri yakınlığı nedeniyle Alman Ordu Hekimleri kurar: Prof Rieder, Georg Deycke (Deyke) ve Wieting Paşalar. Rieder ve özellikle Deycke patoloji derslerini de verir.

13 Gülhane nin 1990 larda askeriye tahliye etmeden önceki son hali.

14 Gülhane yi kuran Alman Askeri Hekimler Rieder Paşa Deycke Paşa Wieting Paşa

15 Hamdi Suat ın Patoloji yolculuğu Hamdi Suat Gülhane stajını Deycke nin yanında patoloji (teşrihi marazi) laboratuvarında yapar ( ) Çalışkanlığı ve ilgisiyle Deycke nin dikkatini çeker. Çalışkan Gülhane hekimleri değişik dallarda batılı uzmanlık eğitimi için Almanya ya yollanır. Hamdi Suat patoloji ihtisası için Almanya ya gönderilir. Hamdi Suat ın patoloji yolculuğu böyle başlar

16 Almanya da eğitim Hamdi Suat Almanya da arasında Kiel, Wurzburg, Hamburg, Leipzig de patoloji eğitimi alır. Leipzig te Prof. Marchand ın yanında Vebada insandaki histolojik değişikler adlı tezi ile Türkiye nin batı müfredatı ile Patoloji ihtisas eğitimi alan ilk hekimi olur. Uzmanlık tezi Alman tıp dergisinde yayınlanır. (Die histologischen veraenderungen bei der pest des menschen. Zschr.F. Hyg.U.Infektkrankh ) Suat ın tezinde tarif ettiği fagositik hücreleri 1914 te Aschoff, RE hücreleri olarak kendi adını vererek tanımlar. -Patolojide ilk tarif eden değil, ilk yayınlayan kazanır- (NP)

17 Prof Marchand Hamdi Suat ın Patoloji tez hocası Felix Jacob Marchand ( ) Leipzig Üniversitesinde saygın patoloji profesörüdür. «Ateroskleroz» tanımını ilk yapan ve isimlendiren kişidir. Athero: Grekçe, Bulamaç.

18 Hamdi Suat ın Tezinin Başlığı Başlığ

19 Hamdi Suat ın Tanımladığı Fagositik RE Hücrelerin Resmi (Tezinden alınmıştır) Not: Tezinin Almanca kopyası NP de vardır.

20 ALMANYA SONRASI HAMDİ SUAT IN SERÜVENİ 1904 yurda dönüşte Hamdi Suat Demirkapı da Tıbbiyeyi Şahane de patoloji derslerini verir Gülhane de patoloji laboratuvarını kurar ( Gülhane 2. Dünya Savaşı Öncesi İstanbul dan Ankara ya taşınır ) Gülhane nin o dönemdeki komutanı Alman Wieting Paşa ile anlaşamaz. Yemen e pratisyen hekim olarak atanır ( ). İstanbul a Kadırga Sivil Tıbbiye patoloji hocalığına atanır (1906). Gülhane yi kuran Rieder Paşa nın çabalarıyla modern askeri tıbbiye amaçlı yaptırılan Haydarpaşa daki görkemli tıp fakültesi, sivil/asker birlikte Osmanlı Darülfünun Tıp Fakültesi olarak 1909 da açıldı. Hamdi Suat Patoloji Kürsüsünün (Teşrihi Marazi) başına getirildi. I. D. Savaşı, Doğu Cephesi görevi. Tifüs aşısı üzerine çalışır.

21 1900 ler Haydarpaşa Tıbbiyesi Yapılırken Haydarpaşa Tıbbiyesi (Mektebi Tıbbiyeyi Şahane)

22 HAYDARPAŞA DÖNEMİ Hamdi Suat ın Patoloji de en verimli dönemi Haydarpaşa Osmanlı Tıp Fakültesi nde geçer ( ). Asistanları, Kamile Şevki ( ), Ankara Ünv. Histoloji ye geçer. Atatürk ün Etnografya dan Anıtkabir e nakli öncesi tahnit yenilemesini yapar. Perihan Çambel ( ). Schwartz ın yanında tamamlar. Vakıf Guraba Patoloji de çalışır. ABD ne gider (Kız kardeşi Ünlü arkeolog Halet Çambel. HÇ in kocası mimar Nail Çakırhan ) Lütfü Aksu, Atatürk ün vefatında ilk tahniti yapar. Tıbbiye ilk kadın mezunu Semiramis Rıfat Tezel (bitirmede Şişli Etfal pediatri ye geçer).

23 Hamdi Suat ın kadın asistanları Prof. Dr. Perihan Çambel ( ) Prof. Dr. Kamile Şevki Mutlu ( )

24 Hamdi Suat ın Patolojiye Katkıları: Batılı eğitim alan ilk patoloji uzmanı Patolojiyi kabul ettirme, sevdirme arzusu Patoloji müzesi (Hamdi solüsyonu) Patoloji kitapları yazması (eski yazı ve Latin Alfabesi) Deneysel kanser çalışmalarına ilgi Yurt dışı kongrelerde davetli konuşmacı Coğrafi Patoloji Derneği ni kurması Kanserle Mücadele Derneği ni Kurması Türkçe, Almanca ve Fransızca dış yayınlar Döneminin Avrupa patolojisinde saygın yeri.

25 Kitapları; 1. Teşrih-İ Marazi-İ Umumi (Genel Patoloji). İstanbul, Fethi Meyit Ve Tıbbı Adlide Ehemmiyeti (Otopsi ve Adli Tıpta Önemi). İstanbul, ve1930 yıllarındaki kitapların 4. baskısını Latin harfler ile bastırdı. Fethi Meyt: Otopsi Teşrihi Marazi: Patoloji H. Suat ın Latin alfabesiyle yazdığı otopsi/ patoloji kitabının kapağı; 1930.

26 Hamdi Suat Dönemi Haydarpaşa Patoloji Mikroskopi çalışma salonu Hamdi Suat ın Patoloji müzesi

27 Mikroskopik çalışma Haydarpaşa da otopsi

28 Hamdi Suat Eşi ile Dönemin ünlü kanser dergisinin editörler listesinde H. Suat ın adı

29 1933 Üniversite Reformu ve sonrası Atatürk ün talimatıyla Darülfünun yerine İstanbul Üniversitesi Kurulur Teknik mimarları ME Bakanı Reşit Galip (Andımızın yazarı). İsviçreli Prof. Malche (Türkiye de modern üniversite konusundaki raporları) Almanya dan II. Dünya Savaş ı öncesi ayrılmak isteyen Yahudi/Nazi karşıtı Alman bilimciler

30

31

32 Darülfunun un tasfiyesi, üniversitenin Beyazıt a taşınması (I Dünya Savaşı Genel Kurmay Binası, Enver Paşa nın makamı) Hamdi Suat ın ihracı yerine Schwartz ve Oberdorfer in gelişi İstanbul Üniversitesi nde yeni bir patoloji oluşumu

33 Abdülhamid/Mütareke dönemi muhaliflerin hapsedildiği meşhur «Bekirağa Bölüğü» binası Patolojiye verilir.

34 Obendorfer ( ) Schwartz ( )

35 Hamdi Suat, yeni üniversiteye alınmaz! 1933 Üniversite yıllığından Yanlışlık anlaşılınca, M. Kemal Atatürk, üniversiteye dönmesi için Hamdi Suat Aknar'a haber gönderdi. Çok kırılmıştı, bunu kabul etmedi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. İ. Refik Saydam arkadaşıydı, Vakıf Gureba Hastanesi ne patolog olarak atadı. Yazılı gerekçe: Batılı eğitimden uzak oluşu? Gerçek: Belge yok Muhtemel neden : Schwartz in tek adam olma isteği. Birlikte geldiği Oberdorfer için bile ayrı Deneysel Patoloji Bölümü kurulur

36 Hamdi Suat, Vakıf Guraba Kadın Asistanları Kamile Şevki ve Perihan Çambel Hoca nın gönderilmesine kırılır. Schwartz la çalışmak istemez, ayrılırlar. Burada 3 yıl çalışır 1936 da vefat eder (tbc/diabet). Cenazesine katılım büyük olur.

37 Hamdi Suat ın el yazısıyla bir otopsi raporu Harf tamircisi patolog Mehmet Uhri ye teşekkürler (NP)

38 O dönemden bir patoloji raporu Teşhis: Habis tümör belki bir bronşial bir kanserin metastazı Patolog: Schwartz Çeviri: Besim Turhan

39 Hamdi Suat ı anma faaliyetleri 1954 ten beri her yıl Kanserle Savaş Kurumu Derneği tarafından düzenlenen Hamdi Suat konferansları (Kanser haftası 1-7 Nisan, Dernek sitesinde 2010 sonrası konferans bilgisi yok) TÜBİTAK Bilim Hizmet Ödülü nün Hamdi Suat a verilmesi 2006 da Ekopatoloji Derneği (Bşk Prof Şerafettin Canda) Elazığ toplantısı Hamdi Suat ın 70. vefat yıldönümünde anılması ve Poster ödülü te Türk Patoloji Dernekleri Federasyonu, H. Suat Bilimsel Araştırma Destek Ödülü

40 Hamdi Suat ın nasihatı Perihan Çambel, vefatından önce Hamdi Suat a sorar: -Schwartz a kırgın mısınız? -Hoca şu cevabı verir: Bu şahıs değil, memleket davasıdır. şahsiyatla uğraşılmazsa patoloji gelişir, büyük ve iyi ekipmanlı enstitüler, laboratuvarlar kurulur.

41 Hamdi Suat, imzasıyla hepinizi tekrar selamlıyor, nasihatını hatırlatıyor

Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar 1873, Harput - 1936, İstanbul. Ankara Patoloji Derneği

Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar 1873, Harput - 1936, İstanbul. Ankara Patoloji Derneği i er ne ğ lo ji D Pa to ka ra An Doç. Dr. Selda SEÇKİN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar 1873, Harput - 1936, İstanbul Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar 1899 Mekteb-i Tıbbiye-i

Detaylı

Ankara Patoloji Derneği. Dr. ALP USUBÜTÜN

Ankara Patoloji Derneği. Dr. ALP USUBÜTÜN Dr. ALP USUBÜTÜN LEONARDO DA VİNCİ 1452-1519 ANDREAS VESALIUS (1514-1564) Rembrandt Van Rijn "The Anatomy Lesson of Dr. Tulp" (1632) Giovanni Battista Karl Freiherr Morgagni von Rokitansky (1682 1771)

Detaylı

Ülkemizde Tıp Fakültelerinin tarihi

Ülkemizde Tıp Fakültelerinin tarihi Ülkemizde Tıp Fakültelerinin tarihi 1 Bütün dünler, bugünleri aydınlatan fenerlerdir. W. Shakespeare 2 Marmara Üniv. Haydarpaşa Kampüsü 1915 yılında Çanakkale de şehit olan Tıp Fakültesi öğrencileri anısına!

Detaylı

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ ANKARA ROTARY KLÜBÜ 14 MART 2018 HİLTON OTEL, ANKARA Türkiye de 14 Mart ta Kutlanan Tıp Bayramının Anlamı: Tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıllık Tarihine Bakış

İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıllık Tarihine Bakış İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıllık Tarihine Bakış Prof. Dr. Nuran Yıldırım Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı İstanbul Tıp Fakültesi uzak tarihinin 1470 yılında Fatih Darüşşifası ile başladığı kabul edilir

Detaylı

Monograph PROF. DR. HAMDİ SUAT AKNAR VE BİLİM TARİHİNDEKİ YERİ. Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar and his Place at Science History.

Monograph PROF. DR. HAMDİ SUAT AKNAR VE BİLİM TARİHİNDEKİ YERİ. Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar and his Place at Science History. Monograph PROF. DR. HAMDİ SUAT AKNAR VE BİLİM TARİHİNDEKİ YERİ Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar and his Place at Science History Engin Kurt 1 1 Assist. Prof. Dr., Gülhane Military Medical Academy Medical Faculty,

Detaylı

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Medreseler çok güçlü yaygın eğitimi kurumu haline gelmiş ve toplumu derinden etkilemiştir.

Detaylı

Eğitim Araştırma Hastanesinde Asistan Olmak

Eğitim Araştırma Hastanesinde Asistan Olmak Eğitim Araştırma Hastanesinde Asistan Olmak Dr. Ceren ATASOY SBÜ. ŞİŞLİ HAMİDİYE ETFAL EAH. ENFEKSİYON HASTALıKLARı VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Sunum planı Geçmiş Anket SWOT analizi Öneriler- İstekler Geçmiş

Detaylı

TÜRK NÖROŞİRÜRJİ DERNEĞİ NÖROŞİRÜRJİ UZMANLIĞINDA 40. YIL PLAKET ve TEŞEKKÜR BELGESİ ALAN ÜYEMİZ

TÜRK NÖROŞİRÜRJİ DERNEĞİ NÖROŞİRÜRJİ UZMANLIĞINDA 40. YIL PLAKET ve TEŞEKKÜR BELGESİ ALAN ÜYEMİZ Prof. Dr. Aydın PAŞAOĞLU 1948 yılında doğdu. 1973 de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi nden mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalında asistanlığa başladı.

Detaylı

Program Kodu Program Adı Puan Türü Genel Ek Kontenjan YBU Ek Kontenjanı Özel Koşullar ve Açıklamalar*

Program Kodu Program Adı Puan Türü Genel Ek Kontenjan YBU Ek Kontenjanı Özel Koşullar ve Açıklamalar* Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Şehir Hastanesi 706800101 Acil Tıp K 3 706800106 Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları K 3 706800107 706800109 Kadın Hastalıkları

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI. Tıpta Uzmanlık Öğrencisi El Kitabı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI. Tıpta Uzmanlık Öğrencisi El Kitabı İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI Tıpta Uzmanlık Öğrencisi El Kitabı İstanbul - 2013 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1 GENEL ESASLAR 1 1.1. Amaç 2 1.2. Genel Bilgilendirme 2 1.2.1. Anabilim

Detaylı

Adı Soyadı Ünvanı. : Fatma Figen Uğurlu : Uzman Hemşire

Adı Soyadı Ünvanı. : Fatma Figen Uğurlu : Uzman Hemşire Adı Soyadı Ünvanı : Fatma Figen Uğurlu : Uzman Hemşire Doğum Tarihi : 08-09-1963 Doğum Yeri : Ankara Uyruğu : T.C. Medeni Durumu : Evli Yabancı Dili : İngilizce İş telefonu : 0212 660 11 25 / 27618 İş

Detaylı

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Ek Kontenjan Yabancı Uyruklu Ek Kontenjanı 2014-TUS Ek Tercih Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT S.U.A.M.

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT S.U.A.M. Evrak Tarih ve Sayısı: 14/08/2017-E.11106 T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı *BENNN7KF* Sayı : 48865165-051.04 Konu : Tıbbi Sorumluluk Sempozyumu ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ Prof. Dr. Işık ASLAY 1967 yılında lise eğitimini Kadıköy Kız Lisesi nde tamamladı. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ni bitirdi. 1982 yılında

Detaylı

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 9. HAFTA Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 2 Sağlık hizmetleri daha çok saraya ve orduya yönelik olarak yürütülmüştür. Devletin tek resmi sağlık örgütü sarayda yer

Detaylı

Türkiye Tıp Akademisi nin Türk Tıbbına Katkıları

Türkiye Tıp Akademisi nin Türk Tıbbına Katkıları Türkiye Tıp Akademisi Toplantısı Türkiye Tıp Akademisi nin Türk Tıbbına Katkıları Türkiye Tıp Akademisi nin Kuruluşu ve Türk Tıbbına Katkıları Türkçe Cerrahi Kitapları ve Müderris Dr. Saadettin Vedat Koçer:

Detaylı

TIP EĞİTİMİ VE HEKİMLİK DİLİMİZ NASIL TÜRKÇELEŞTİ? Prof. Dr. Sabri KEMAHLI

TIP EĞİTİMİ VE HEKİMLİK DİLİMİZ NASIL TÜRKÇELEŞTİ? Prof. Dr. Sabri KEMAHLI TIP EĞİTİMİ VE HEKİMLİK DİLİMİZ NASIL TÜRKÇELEŞTİ? Prof. Dr. Sabri KEMAHLI Dilin insan yaşamındaki ve dolayısıyle bilim yaşamındaki yeri tartışılamaz. Atatürk döneminden başlayarak tıp dilinin Türkçeleştirilmesi

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111064 Genel Cerrahi 5 K 1 - - 700111082 İç Hastalıkları 4 K 1 - - Ankara Dışkapı

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2015-TUS Tercih Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma

Detaylı

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Uzmanlık Dal Kodu Öğretim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2013-TUS Sonbahar Dönemi Tercih Uzmanlık Dal Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı

Detaylı

VII. Hamdi Suat Aknar

VII. Hamdi Suat Aknar Celluler Pathology (1858) Berlin de Rudolf Ludwig Karl Virchow (Resim VI-1,2), Cellular Pathology adlı kitabını (Resim VI-3) yazarak, Mikroskopik patoloji ye geçmiştir. Makroskopik ve mikroskopik inceleme

Detaylı

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU - YABANCI UYRUKLU KONTENJANI

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU - YABANCI UYRUKLU KONTENJANI 2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU - YABANCI UYRUKLU KONTENJANI Azerbaycanlı Hekimler Derneği tarafından hazırlanmıştır. Tablo Açıklamaları Tablolar 7 sütun hâlinde

Detaylı

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU YABANCI UYRUKLU KONTENJANI

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU YABANCI UYRUKLU KONTENJANI 2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU YABANCI UYRUKLU KONTENJANI Tablo Açıklamaları Tablolar 7 sütun hâlinde düzenlenmiştir. Tabloda, program kodu (1), program adı (2),

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Uzmanlık Dal Kodu Öğretim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2014-TUS İlkbahar Tercih Kılavuzu Uzmanlık Dal Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık

Detaylı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) (Bk.11)

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) (Bk.11) 04-YDUS TERCİH Uzmanlık Adı ı Tablo 5* Uzmanlık Eğitimi Programları ve ları (Bk ) () () () (4) (5) (6) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) (Bk.) 0008 00605 00707 00706 00407 007405 00770 0409 0408 0604 060 0540

Detaylı

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR Eğitim ve kültür alanında yapılan inkılapların amaçları; Laik ve çağdaş bir eğitim ile bilimsel eğitimi gerçekleştirebilmek Osmanlı Devleti nde yaşanan ikiliklere

Detaylı

Eğitim Süresi Puan Türü

Eğitim Süresi Puan Türü Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı Tablo 3 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı Adına Tıp Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar*

Detaylı

2014-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2014-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) 2014-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE VE LAR () 100111016 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 2 2 0 48,61183 50,20475 100111025 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP

Detaylı

2015-YDUS GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) YAN DAL YAN DAL ADI

2015-YDUS GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) YAN DAL YAN DAL ADI 100311129 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları 1 1 0 84,06250 84,06250 100311138 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

"14 MART TIP BAYRAMI"NIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

14 MART TIP BAYRAMININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MECMUASI Cilt 50, Sayıl, 1997 1-25 "14 MART TIP BAYRAMI"NIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ Mehmet Cemil Uğurlu* Dünya'nın en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğu altı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Ziyaret Raporu

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Ziyaret Raporu ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ ÇOCUK NEFROLOJİ YETERLİK KURULU AKREDİTASYON ALT KURULU Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Ziyaret Raporu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji

Detaylı

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) VE LAR () 100111016 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 3 3 0 47,29625 52,38247 100111025 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP K 1 1 0 57,95892 57,95892 100111043

Detaylı

*Uzmanlık Programları ile ilgili Özel Koşullar ve Açıklamalarını mutlaka okuyunuz. 1

*Uzmanlık Programları ile ilgili Özel Koşullar ve Açıklamalarını mutlaka okuyunuz. 1 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Şehir Hastanesi 706800101 ADANA Acil Tıp K 1 706810010 ADANA Beyin Ve Sinir Cerrahisi K 2 706800107 ADANA Genel Cerrahi

Detaylı

Ekim Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu Koleksiyonu ve Haldun Özen

Ekim Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu Koleksiyonu ve Haldun Özen Ekim 2017 Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu Koleksiyonu ve Haldun Özen Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi nde bulunan, Haldun Özen tarafından bir araya getirilen Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu na

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 1 Haydarpaşa Yerleşkesinin Tarihçesi Fakültemizin de içinde bulunduğu Haydarpaşa yerleşkesinin temeli 11 Şubat 1895 tarihinde atılmıştır. Açılış tarihi ise 6 Kasım

Detaylı

K A L B İ M İ Z D E S İ N

K A L B İ M İ Z D E S İ N K A L B İ M İ Z D E S İ N Prof. Dr. Oktay KADAYIFCI Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ADANA / TURKEY 1942 yılında Amasya da doğdu. İlk tahsilini Bafra da, Orta

Detaylı

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ EK YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ EK YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) VE LAR () 100411013 AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 1 0 1 --- --- 101411019 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 3 0 3 --- --- 700111019 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Detaylı

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitim Dalları ve Kontenjanları

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitim Dalları ve Kontenjanları Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitim Dalları Kontenjanları Abant İzzet Baysal Ünirsitesi 1011375 Acil Tıp 5 K 1 - - 51.745 1011139 Anesteziyoloji Reanimasyon 4 K 1 - - 56.044 1011147 Beyin Sinir

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ TARİH KULÜBÜ

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ TARİH KULÜBÜ İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ TARİH KULÜBÜ 2016-17 TARİHÇE 1884 1908 1910 1911 1913 1915 1917 1923 İstanbul Lisesi'nin 100 yılı aşan geçmişi Riyaziyeci (Matematik) Mehmet Nadir Bey'in Süleymaniye'de "Numune-i

Detaylı

14 Ocak 2004 Ceza Hukuku Açısından Hekim Sorumluluğu ve Hakları Doç. Dr. Yener ÜNVER

14 Ocak 2004 Ceza Hukuku Açısından Hekim Sorumluluğu ve Hakları Doç. Dr. Yener ÜNVER 2002 2003 30 Ekim 2002 Hasan Ali Yücel ve Tıp Tarihi Prof.Dr. Ahmet Güner SAYAR 20 Kasım 2002 Ölümünün 50.Yılında Türk Hekimlerini Anma Günü Prof.Dr. Ethem Akif Battalgil Doç.Dr. Hüseyin BALOĞLU Prof.

Detaylı

Sempozyum e-gazetesi 20 Aralık 2014 Yer: Liv Hospital B1 Konferans Salonu www.livsempozyumgunleri.com

Sempozyum e-gazetesi 20 Aralık 2014 Yer: Liv Hospital B1 Konferans Salonu www.livsempozyumgunleri.com Sempozyum e-gazetesi 20 Aralık 2014 Yer: Liv Hospital B1 Konferans Salonu www.livsempozyumgunleri.com Bilimsel toplantıya katılım için lütfen kayıt yaptırınız. Kayıt için : www.sempozyumgunleri.com Katılım

Detaylı

7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler:*

7.3. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler:* Sevtap YILDIRIR dryildirir@gmail.com ORCID ID: 0000-0002-0766-178X (505) 799 23 35 1. Doğum Tarihi : 06 / 06 / 1969 2. Unvanı : Pratisyen Hekim 3. Öğrenim Durumu : Yüksek Lisans 4. Çalıştığı Kurum : İstanbul

Detaylı

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Dalının Önemi: Ülkemizdeki Durum. Prof. Dr. Haluk Eraksoy

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Dalının Önemi: Ülkemizdeki Durum. Prof. Dr. Haluk Eraksoy İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Dalının Önemi: Ülkemizdeki Durum Prof. Dr. Haluk Eraksoy Uzmanlık Dallarının Ortaya Çıkması -1 Emraz-ı Dahiliye (İç Hastalıkları) Emraz-ı Hariciye

Detaylı

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Ayasofya, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Thomas Allom, Constantinople, 1838 Üsküdar, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Julia Pardoe, The Beauties of the Bosphorus, 1838

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları Uzmanlık Adı (1) (2) (3) (4) (5) (6) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Şehir Hastanesi 801311013 Gastroenteroloji 3 1 - - 801311022 Tıbbi Onkoloji 3 1 -

Detaylı

Tablo Açıklamaları. Özel Koşul ve Açıklamalar

Tablo Açıklamaları. Özel Koşul ve Açıklamalar Tablo Açıklamaları Tablolar 7 sütun hâlinde düzenlenmiştir. Tabloda, uzmanlık program kodu (1), program adı (2), eğitim süresi (3), puan türü (4), genel kontenjan (5), yabancı uyruklu kontenjanı (6) ve

Detaylı

Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)

Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Ek Kontenjan Yabancı Uyruklu Ek Kontenjanı 2015-TUS Ek Tercih Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve

Detaylı

TUS Sonbahar Dönemi Ek Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Küçük ve En Büyük Puanlar(Genel)

TUS Sonbahar Dönemi Ek Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Küçük ve En Büyük Puanlar(Genel) 100311014 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi / Acil Tıp K 1 1 0 50,00844 50,00844 103011017 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi / Acil Tıp K 1 1 0 52,62288 52,62288 700611014 Ankara Dışkapı Yıldırım

Detaylı

Prof.Dr Fulya Ağaoğlu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi

Prof.Dr Fulya Ağaoğlu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof.Dr Fulya Ağaoğlu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoterapi nedir? Türkiye de radyoterapinin tarihçesi RTT Derneği Kursları İyonlaştırıcı ışın kullanarak yapılan kanser tedavisidir. Hedef tümörlü

Detaylı

mekan YÜK. MİMAR BEYZA ŞENER Mekteb-i Tıbbiye-i SONBAHAR 2013 SAYI: 301 Bakıp da görmediklerimiz, görüp de bilmediklerimiz

mekan YÜK. MİMAR BEYZA ŞENER Mekteb-i Tıbbiye-i SONBAHAR 2013 SAYI: 301 Bakıp da görmediklerimiz, görüp de bilmediklerimiz mekan SONBAHAR 2013 SAYI: 301 16 17 YÜK. MİMAR BEYZA ŞENER Mekteb-i Tıbbiye-i Bakıp da görmediklerimiz, görüp de bilmediklerimiz Foto raf: Kamil Y lmaz GÜN BATIMINA YAKIN KADIKÖY DEN VAPURLA KARŞIYA GEÇERKEN

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

İZMİTLİ BİR TIBBİYE HOCASI: DOKTOR FEYZULLAH İZMİDÎ (1845, İZMİT - 24 EKİM 1923, İSTANBUL)

İZMİTLİ BİR TIBBİYE HOCASI: DOKTOR FEYZULLAH İZMİDÎ (1845, İZMİT - 24 EKİM 1923, İSTANBUL) İZMİTLİ BİR TIBBİYE HOCASI: DOKTOR FEYZULLAH İZMİDÎ (1845, İZMİT - 24 EKİM 1923, İSTANBUL) Nermin * Ülkemizde 19. yüzyıl tıp eğitimine, iç hastalıklarının gelişmesine çok önemli katkılar sağlamış olan

Detaylı

Gülhane, Türk Hekimliğinin Öncüsüdür

Gülhane, Türk Hekimliğinin Öncüsüdür BD KASIM 2016 Gülhane, Türk Hekimliğinin Öncüsüdür Önce, müneccimlerin belirlediği eşref saatinde hücum etmek gibi, birçok akıl dışı yöntemler denendi. Sonunda yabancı danışmanların yardımıyla, yenilgilerin

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ UNESCO Genel Merkezi nde iki yılda bir UNESCO Üyesi devletlerin katılımıyla gerçekleşen Genel Konferanslar sırasında, üye

Detaylı

Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar ın ve çalışmalarının, ölümünün 70. yılında, Türk Tıp Tarihi açısından güncel önemi*

Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar ın ve çalışmalarının, ölümünün 70. yılında, Türk Tıp Tarihi açısından güncel önemi* Türkiye Ekopatoloji Dergisi 2006; 12 (1): 110 Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar ın ve çalışmalarının, ölümünün 70. yılında, Türk Tıp Tarihi açısından güncel önemi* Current importance of Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar

Detaylı

Görevi Kurum Süre (Yıl - Yıl) Idari Görevler Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanlığı

Görevi Kurum Süre (Yıl - Yıl) Idari Görevler Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanlığı Özgeçmiş Kişisel Bilgiler Adı Sema Soyadı KOÇAŞLI Doğ.Yeri Eskişehir Doğ.Tar. 04.04.1979 Uyruğu T.C. Email skocasli@yahoo.com.tr Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun Adı Doktora İstanbul Üniversitesi 2011

Detaylı

KAPATOKS 2018 Prof.Dr. Sadrettin Pençe Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı

KAPATOKS 2018 Prof.Dr. Sadrettin Pençe Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı KAPATOKS 2018 Prof.Dr. Sadrettin Pençe Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kuruluş Kanunu 15 Nisan 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları Uzmanlık Adı ı (1) (2) (3) (4) (5) (6) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Ankara Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700511033 Çocuk Hematolojisi

Detaylı

2006 Yılı Eğitim Programı. 8 22-25 Ağustos 2006(EİYD) Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi EAH

2006 Yılı Eğitim Programı. 8 22-25 Ağustos 2006(EİYD) Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi EAH 2006 Yılı Eğitim Programı 1 16-20 Ocak 2006(TYD) Haydarpaşa Numune EAH 2 30 Ocak-3 Şubat 2006(TYD) Haydarpaşa Numune EAH 3 7-10 Mart 2006(TRK) Marmara Üniversitesi 4 21-24 Mart 2006(TRK) İstanbul İl Sağlık

Detaylı

Psikoloji Bölümü Staj Oryantasyonu

Psikoloji Bölümü Staj Oryantasyonu Psikoloji Bölümü Staj Oryantasyonu 12.10.2018 PSK3161270 / PSK3261270 STAJ: SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 4 AKTS lik 3.sınıf zorunlu stajıdır. Tamamlanan AKTS mezun olmak için alınması gereken AKTS yükünden

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisansüstü Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisansüstü Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : FİLİZ ALBAYRAK 2. Doğum tarihi / İli : 15 Mayıs 1957 / Düzce 3. Unvanı : Öğr.Gör.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisansüstü Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Prof. Dr. Mustafa Cem UZAL Ortaöğretimini Galatasaray Lisesi nde tamamladı. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Detaylı

Galip Ata Ataç ın Tıp Fakültesi Kitabında Yer Alan Osmanlı Dönemi Tıp Eğitimi Tarihçesi Bilgileri

Galip Ata Ataç ın Tıp Fakültesi Kitabında Yer Alan Osmanlı Dönemi Tıp Eğitimi Tarihçesi Bilgileri Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Galip Ata Ataç ın Tıp Fakültesi Kitabında Yer Alan Osmanlı Dönemi Tıp Eğitimi Tarihçesi Bilgileri History of Medical Education in The Ottoman Empire According to the

Detaylı

KLİNİK ONKOLOJİ. İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıl Ders Kitapları Serisi. Geleceğin hekimlerinin eğitimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

KLİNİK ONKOLOJİ. İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıl Ders Kitapları Serisi. Geleceğin hekimlerinin eğitimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. KLİNİK ONKOLOJİ İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıl Ders Kitapları Serisi Geleceğin hekimlerinin eğitimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. EDİTÖR Prof. Dr. Ahmet Nafiz KARADENİZ İstanbul Tıp

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muğla nın Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların 35 Kişi Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati 09/02/2015 13:00 Seçim Bitiş Tarihi ve Saati 09/02/2015 14:00 BODRUM

Detaylı

OSMANLI DÖNEMİ BİLİM TARİHİNDEN BİR KESİT BÜYÜK TÜRK MATEMATİKÇİSİ HÜSEYİN TEVFİK PAŞA ( ) KİMDİR?

OSMANLI DÖNEMİ BİLİM TARİHİNDEN BİR KESİT BÜYÜK TÜRK MATEMATİKÇİSİ HÜSEYİN TEVFİK PAŞA ( ) KİMDİR? 1 OSMANLI DÖNEMİ BİLİM TARİHİNDEN BİR KESİT BÜYÜK TÜRK MATEMATİKÇİSİ HÜSEYİN TEVFİK PAŞA (1832-1901) KİMDİR? Prof. Dr. Fikri AKDENİZ Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü 01330

Detaylı

10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları

10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları 10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz 2 Sağlık hizmetlerinin devletin temel görevlerinden biri olarak ele alınması 23 Nisan 1920

Detaylı

T.C BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI HÜVİYET BEKİR İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLER KATALOĞU

T.C BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI HÜVİYET BEKİR İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLER KATALOĞU T.C BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI HÜVİYET BEKİR İLKOKULU 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLER KATALOĞU BEYOĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ETKİNLİK KATALOĞU Sıra Yapılacak Etkinlik

Detaylı

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ UNESCO, evrensel öneme sahip şahsiyet veya tarihî olaylara ilişkin anma ve kutlama yıl dönümlerine, iki yılda bir üye devletlerin

Detaylı

Türk Tıbbının Tarihi. güncel gastroenteroloji 21/4

Türk Tıbbının Tarihi. güncel gastroenteroloji 21/4 güncel gastroenteroloji 21/4 Ülkemizin Yol Göstericisi Bilim ve Akıl Olmalıdır. Bilim ve Akıldan Uzak Arayışlar Felakete Yol Açar-2 Türk Tıbbının Tarihi Prof. Dr. Ali ÖZDEN Türk tıbbı Anadolu da uzun yıllar

Detaylı

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği SAĞLIK BAKANLIĞI NDAN: KANSER ERKEN TEŞHİS VE TARAMA MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1-Bu yönetmeliğin

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muğla nın Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların 45 Kişi BODRUM GÜLER MUSTAFA KIZILAĞAÇ İLKOKULU Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muğla nın Dalaman İlçe

Detaylı

2014 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste)

2014 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) 2014 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Acil Tıp 4 K 2 - - Adıyaman Üniversitesi Acil Tıp 4 K 1 - - Adnan Menderes Üniversitesi Acil Tıp 4 K

Detaylı

Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor?

Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor? Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor? Patolojik tanı konana kadar geçen aşamalar: 1. Doku

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Çalışkanlığı ve alçak gönüllülüğü ile bilinen Serpil Şahin tüm hocalarımız ve öğrencilerimiz tarafından sevilen ve takdir edilen biridir.

Çalışkanlığı ve alçak gönüllülüğü ile bilinen Serpil Şahin tüm hocalarımız ve öğrencilerimiz tarafından sevilen ve takdir edilen biridir. SERPİL ŞAHİN Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 1997-1998 akademik yılında Arslanbey Yerleşkesi nde eğitime başlamış ve Ağustos 1999 da İzmit ve çevresinde yaşanan büyük deprem felaketinden

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111028

Detaylı

1881: Selanik te doğdu.

1881: Selanik te doğdu. 1881: Selanik te doğdu. 1893: Askeri Rüştiye ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895: Selanik Askeri Rüştiyesi ni bitirdi, Manastır Askeri İdadisi ne girdi. 1899 Mart 13: İstanbul Harp Okulu Piyade sınıfına

Detaylı

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı 02.01.2015-31.12.2015 ÇALIŞMA RAPORU

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı 02.01.2015-31.12.2015 ÇALIŞMA RAPORU Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı 02.01.2015-31.12.2015 ÇALIŞMA RAPORU Antalya Kepez Belediyesi Kurs Merkezlerinde (AKMEK) lerde kurs gören kadınlara Kadının genetik ve kan sağlığı konusunda, Çocuk Genetik

Detaylı

2006 Yılı Eğitim Programı. 2007 Yılı Eğitim Programı

2006 Yılı Eğitim Programı. 2007 Yılı Eğitim Programı Sıra Eğitim Tarihi 1 16-20 Ocak 2006(TYD) 2 30 Ocak-3 Şubat 2006(TYD) 3 7-10 Mart 2006(TRK) 4 21-24 Mart 2006(TRK) 5 1-5 Mayıs 2006(TYD) 6 15-18 Mayıs 2006(TRK) 7 27-30 Haziran 2006(TRK) 8 22-25 Ağustos

Detaylı

AKADEMİKHABERLER Prof. Dr. Hüseyin Saim Kendir

AKADEMİKHABERLER Prof. Dr. Hüseyin Saim Kendir AKADEMİKHABERLER \ FAKÜLTEMİz Prof. Dr. Hüseyin DEKANI Saim Kendir Fakültemizde 4 kasım 1977 günü yapılan seçimle Prof. Dr. H. Saim Kendir Dekanlığa getirilmiştir. 1933 yılında Mersin'de doğan Prof. Kendir

Detaylı

ŞİFA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YILLIK ÇALIŞMA RAPORU

ŞİFA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YILLIK ÇALIŞMA RAPORU ŞİFA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YILLIK ÇALIŞMA RAPORU Adı Soyadı : Ünvanı : Görevi : Fakültesi : Bölümü : Anabilim Dalı : Akademik Yılı : Eğitim Öğretim Çalışmaları Öğrenci eğitimi Verilen dersler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisansüstü Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisansüstü Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : FİLİZ ALBAYRAK 2. Doğum tarihi / İli : 15 Mayıs 1957 / Düzce 3. Unvanı : Öğr.Gör.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisansüstü Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Erzurum AÜTF de Patoloji Uzmanı olarak görev yapmış vepatoloji Dersleri vermiştir ( ).

Erzurum AÜTF de Patoloji Uzmanı olarak görev yapmış vepatoloji Dersleri vermiştir ( ). 1) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı na Asistanı olmuş, Patoloji Uzmanlık eğitimi görmüştür (30.06.1972-15.11.1974). Prof. Dr.M. Yavuz Aksu, Prof. Dr. Özden Günel, Prof. Dr. Yıldız

Detaylı

Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor?

Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor? Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor? Patolojik tanı konana kadar geçen aşamalar: 1. Doku

Detaylı

CERRAHPAŞADA 40 YIL. Prof Dr Seyfettin ULUDAĞ. T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı

CERRAHPAŞADA 40 YIL. Prof Dr Seyfettin ULUDAĞ. T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı CERRAHPAŞADA 40 YIL Prof Dr Seyfettin ULUDAĞ Anabilim Dalı Başkanı (*) *Bu sunu, Anabilim Dalımızın tanıtımı

Detaylı

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN BAKİ SARISAKAL EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN Muallimler Birliği Umumi Merkezi Reisi İzmir Mebusu Necati Bey Muallimler Birliği Müessislerinden Prag Sefiri

Detaylı

Avukat, Siyasetçi, Aktivist

Avukat, Siyasetçi, Aktivist ÖZEL ARŞİVLER KOLEKSİYONU *Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı- Özel Arşivler Koleksiyonu/Süreyya Ağaoğlu Özel Arşivi Süreyya AĞAOĞLU (1903-1989) Avukat, Siyasetçi, Aktivist SÜREYYA AĞAOĞLU

Detaylı

15.04.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

15.04.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 15.04.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Asistan hekimlerin haftada 80 saatin üstünde çalışaması yasaktır Eğitim ve seminer

Detaylı

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (YABANCI UYRUKLU)

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (YABANCI UYRUKLU) VE LAR ( ) 100211042 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI K 1 0 1 --- --- 100211139 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI K 1 0 1 --- --- 100311014 ADNAN MENDERES

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS)

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) 2011 TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) İLKBAHAR DÖNEMİ TERCİH KILAVUZU Ölçme, Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Ankara Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar Kontenjanları

Detaylı

Öğretim Süresi Genel. Kontenjan

Öğretim Süresi Genel. Kontenjan ı (1) (2) (3) (4) (5) (6) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111019 Gastroenteroloji 3 1 - - 700111046 Tıbbi

Detaylı

PROF. DR. SERPİL UĞUR BAYSAL IN ÖZGEÇMİŞİ, 14 Ocak 2015

PROF. DR. SERPİL UĞUR BAYSAL IN ÖZGEÇMİŞİ, 14 Ocak 2015 PROF. DR. SERPİL UĞUR BAYSAL IN ÖZGEÇMİŞİ, 14 Ocak 2015 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediyatri Bilim Dalı ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ GİRİŞ Prof.Dr. Zekai Celep İnşaat Mühendisliğine Giriş GİRİŞ 1. Dersin amacı ve kapsamı 2. Askeri mühendislik ve sivil mühendislik 3. Yurdumuzda inşaat mühendisliği 4. İnşaat

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE BAŞASİSTAN ATAMASI YAPILMAK ÜZERE İLAN EDİLECEK KADROLAR

BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE BAŞASİSTAN ATAMASI YAPILMAK ÜZERE İLAN EDİLECEK KADROLAR BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE BAŞASİSTAN ATAMASI YAPILMAK ÜZERE İLAN EDİLECEK KADROLAR İl Adı Hastane Adı Uzmanlık Dalı Ankara Ankara Numune Acil Tıp 2 Ankara Ankara Numune Aile Hekimliği

Detaylı

Başkent Üniversitesi nin Gurur Yılı

Başkent Üniversitesi nin Gurur Yılı Başkent Gurur Yılı 25. 4 Başkent Üniversitelilerin birinci görevi daha çok çalışarak ülkemizi Atatürk'ün çizdiği yolda, Cumhuriyetimizin ilkeleri ve demokrasi kuralları doğrultusunda yükseltmek ve yüceltmektir.

Detaylı