Ders İçi Uygulama Rehberi. 1- Uygulama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ders İçi Uygulama Rehberi. 1- Uygulama"

Transkript

1 Ders İçi Uygulama Rehberi Diuyg8- Betimsel istatistik uygulamaları Süre: Kullanılacak dosyalar: 30 dakika diuyg8.sav Hatırlayalım Betimsel istatistik, araştırmacıların topladığı verilerin düzenlenmesi ve özelliklerinin belirlenmesini sağlayan bir yöntemdir. Betimsel istatistik yoluyla grubu tanımlanabilir, en yüksek ve en düşük değere sahip veriyi bulunabilir. Betimsel istatistik ayrıca verilerin özetlenmesi ve anlamlandırılması açısından da önemlidir. Örneğin; Farklı ülkelerden öğrencilerin bulunduğu bir sınıfta, en çok hangi ülkeden öğrenci bulunduğunu betimsel istatistik yöntemlerini kullanarak öğrenebilirsiniz. Betimsel istatistikte farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir: Ortalama Medyan Mod Varyans Standart Sapma Ranj Çeyrek Sapma(Interquartil) Percentile 1- Uygulama Araştırma Problemi: Bir öğretmen dönem sonunda farklı sosyo-ekonomik çevrelerden gelen öğrencilerinin internet kullanımları, ailelerinin gelir düzeyleri ve il genelinde yapılan sınavda aldıkları başarı sırası ile ilgili bazı değerlendirmeler yapmak istemektedir. 20 erkek ve 30 kız öğrencinin bulunduğu toplam 50 kişilik sınıfa ait, öğrencilerin kullandığı sosyal medya araçları (Facebook, YouTube, Twitter, Instagram), günlük internet kullanım oranı, öğrencilerinin ailelerinin aylık gelirleri ve öğrenci başarı sırası verilerine sahip olan öğretmen aşağıdaki soruları cevaplamak istemektedir; Resim 1- Betimsel İstatististik (Veri tanıtımı) 1. Öğrenciler arasında en fazla tercih edilen sosyal medya aracı hangisidir? (Mod) 2. Öğrencilerin il genelinde yapılan sınavda aldıkları derecelerin ortancası nedir? (Medyan) 3. Öğrenciler günlük ortalama kaç saat internet kullanmaktadır? (Ortalama) 4. Öğrenci ailelerinin gelir düzeylerini aşağıdaki sorulara göre inceleyiniz:

2 a. Ailelerin gelir düzeyleri hangi değerler arasında değişmektedir? (Ranj) b. Ailelerin gelir düzeylerinin ortalama etrafındaki dağılımı nasıldır? (Standart sapma- Varyans) 5. 7 numaralı öğrencinin ailesi sınıfın yüzde kaçından daha zengindir? (Interquartile) 6. Gelir düzeyi en düşük %25 e burs verilse, burs verilecek öğrencilerden en yüksek gelire sahip olan öğrencinin geliri ne kadardır? (Percentile) 2- Analiz Adımları 1- Analizler 1. Öğrenciler arasında en fazla tercih edilen sosyal medya aracı hangisidir? (Mod) sorusunu SPSS programını kullanarak cevaplandıralım. Mevcut veri seti, diuyg8.sav SPSS programında açıldıktan sonra analiz işlemlerine başlanır. Sırasıyla; Şekil 1 de görüldüğü gibi Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Şekil 1. Mod analizi için işlemlerin başlatılması Şekil 1 de yer alan işlemleri yaptıktan sonra Şekil 2 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 2 de yer alan değişkenlerden sosyalmedya değişkenini, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş statistics butonuna tıklayınız.

3 Şekil 2. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 3 te yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 3 te de görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Mode kutucuğunu işaretleyiniz. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Contunie butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız. Şekil 3. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 4 te yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Şekil 4 incelendiğinde Mod değerinin 3 olduğu ve veri setinde de en çok tekrar eden değerin Twitter olduğu görülmektedir. Veri seti incelendiğinde Facebook-1, YouTube-2, Twitter-3 ve Instagram-4 değerleriyle kodlanmıştır. Sonuç olarak öğrenciler tarafından en fazla tercih edilen sosyal medya aracının Twitter olduğunu söyleyebiliriz. Her

4 Şekil 4. Mod çıktı penceresi 2. Öğrencilerin il genelinde yapılan sınavda aldıkları derecelerin ortancası nedir? Ortanca değeri hesaplamak için Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Daha sonra Şekil 5 te yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 5 te yer alan değişkenlerden basarisirasi değişkenini, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş Statistics butonuna tıklayınız. Şekil 5. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 6 da yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 6 da da görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Median kutucuğunu işaretleyiniz. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Continue butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız.

5 Şekil 6. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 7 de yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Şekil 7 incelendiğinde BAŞARI değişkenindeki değerlerin ortanca(median) değerinin 106 olduğu görülmektedir. Sonuç olarak öğrenci başarı sırasının ortanca değerinin 106 olduğunu söyleyebiliriz. Şekil 7. Medyan çıktı penceresi 3. Öğrenciler günlük ortalama kaç saat internet kullanmaktadır? (Ortalama) Ortalama değeri hesaplamak için Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Daha sonra Şekil 8 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil8 de yer alan değişkenlerden intkullanim değişkenini, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş Statistics butonuna tıklayınız.

6 Şekil 8. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 9 da yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 9 da da görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Mean kutucuğunu işaretleyiniz. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Contunie butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız.

7 Şekil 9. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 10 da yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Şekil 10 incelendiğinde ortalama(mean) değerinin 5,26 olduğu görülmektedir. Sonuç olarak öğrencilerin günlük ortalama internet kullanım sürelerinin 5,26 saat olduğu söylenebilir. Şekil 10. Ortalama çıktı penceresi 4. Öğrenci ailelerinin gelir düzeylerini aşağıdaki sorulara göre inceleyiniz: a. Ailelerin gelir düzeyleri hangi değerler arasında değişmektedir? (Ranj) Ranj değerini hesaplamak için Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Daha sonra Şekil 11 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 11 de yer alan değişkenlerden gelir değişkenini, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş Statistics butonuna tıklayınız. Şekil 11. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 12 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 12 de de görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Range kutucuğunu işaretleyiniz. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Contunie butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız.

8 Şekil 12. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 13 de yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Şekil 13 incelendiğinde ranj(range) değerinin olduğu görülmektedir. Sonuç olarak en yüksek gelire sahip öğrenci ailesi ile en düşük gelire sahip öğrenci ailesi arasındaki farkın olduğunu söyleyebiliriz. Şekil 13. Ranj çıktı penceresi b. Ailelerin gelir düzeylerinin ortalama etrafındaki dağılımı nasıldır? (Standart sapma- Varyans) Standart sapma ve varyans değerini hesaplamak için Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Daha sonra Şekil 14 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 14 de yer alan değişkenlerden gelir değişkenini, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş Statistics butonuna tıklayınız.

9 Şekil 14. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 15 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 15 de de görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Std. Deviation ve Variance kutucuklarını işaretleyiniz. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Continue butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız. Şekil 15. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 16 da yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Şekil 16 incelendiğinde standart sapma ve varyans değerlerinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir.

10 Şekil 16. Çıktı penceresi 5. 7 numaralı öğrencinin ailesi sınıfın yüzde kaçından daha zengindir? (Interquartile) Interquartil değerini hesaplamak için Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Daha sonra Şekil 17 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 17 de yer alan değişkenlerden gelir değişkenini seçip, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş Statistics butonuna tıklayınız. Şekil 17. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 18 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 18 de de görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Quartiles kutucuğunu işaretleyiniz. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Continue butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız.

11 Şekil 18. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 19 da yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Veri seti incelendiğinde 7 numaralı öğrencinin ailesinin gelir düzeyinin olduğu görülmüştür. Şekil 19 incelendiğinde ise bu değerin %50 ve %75 lik çeyrek arasında olduğu görülmektedir. Sonuç olarak 7 numaralı öğrencinin ailesi sınıfın %50 sinden daha zengindir diyebiliriz. Şekil 19. Interquartil çıktı penceresi 6. En fakir %25 e burs verilse, burs verilecek öğrencilerden en yüksek gelire sahip olan öğrencinin geliri ne kadardır? (Percentile)

12 Percentile değerini hesaplamak için Analyze/ Descriptive Statistics/ Frequencies yolu izlenerek analiz işlemleri başlatılır. Daha sonra Şekil 20 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 20 de yer alan değişkenlerden gelir değişkenini seçip, etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş ok işaretine tıklayarak Variable(s) kutucuğuna gönderiniz. Daha sonra etrafı kırmızı ile çerçevelenmiş Statistics butonuna tıklayınız. Şekil 20. Frequencies penceresi Statistics butonuna tıkladıktan sonra Şekil 21 de yer alan pencere karşınıza çıkacaktır. Şekil 21 de de görüldüğü gibi çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Percentiles kutucuğunu işaretleyiniz. Percentiles kutucuğunu işaretledikten sonra yanındaki kutuya 25 rakamını giriniz ve Add butonuna tıklayınız. Daha sonra çevresi kırmızı çizgi ile çerçevelenmiş olan Continue butonuna tıklayınız. Daha sonra gelecek olan pencereden Ok butonuna tıklayarak analizi tamamlayınız.

13 Şekil 21. Frequencies Statistics penceresi Analiz tamamlandıktan sonra karşınıza Şekil 22 de yer alan çıktı penceresi çıkacaktır. Şekil 22 incelendiğinde ilk %25 teki en yüksek gelirin olduğu görülecektir. Sonuç olarak burs verilecek %25 lik dilimde olan öğrencilerden en yüksek gelire sahip olanın gelirinin olduğunu söyleyebiliriz. Şekil 22. Percentile çıktı penceresi

SPSS de Tanımlayıcı İstatistikler

SPSS de Tanımlayıcı İstatistikler SPSS de Tanımlayıcı İstatistikler Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı SPSS programında belirtici istatistikler 4 farklı menüden yararlanılarak

Detaylı

UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI

UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI 1 UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI Örnek 1: Ders Kitabı 3. konuda verilen 100 tane yaş değeri için; a. Aritmetik ortalama, b. Ortanca değer, c. Tepe değeri, d. En küçük ve en

Detaylı

BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2

BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2 1 BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2 Bu bölümde bir veri seti üzerinde betimsel istatistiklerin kestiriminde SPSS paket programının kullanımı açıklanmaktadır. Açıklamalar bir örnek üzerinde hareketle

Detaylı

3.SUNUM. Yrd. Doç. Dr. Sedat Şen

3.SUNUM. Yrd. Doç. Dr. Sedat Şen 3.SUNUM 1 Daha önce gösterdiğimiz gibi SPSS e manual olarak (elle) veri girişi yapabildiğimiz gibi daha önce başka bir dosyaya girilmiş olan bir veriyi de SPSS e file>open >data seçeneklerini kullanarak

Detaylı

MUHTAR ADAYI İÇİN KULLANIM KILAVUZU

MUHTAR ADAYI İÇİN KULLANIM KILAVUZU MUHTAR ADAYI İÇİN KULLANIM KILAVUZU MUHTARIMIZ 2018 MUHTARIMIZ SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLABİLİRİM? muhtarimiz.com anasayfasında üstteki menüde bulunan KAYIT OL butonuna tıklayınız. Butona tıkladığınızda

Detaylı

Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat...

Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Her istatistik teknik her tür analize elverişli değildir. Modele veya hipoteze uygun test istatistiği

Detaylı

01.02.2013. Statistical Package for the Social Sciences

01.02.2013. Statistical Package for the Social Sciences Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Her istatistik teknik her tür analize elverişli değildir. Modele veya hipoteze uygun test istatistiği

Detaylı

SPSS UYGULAMALARI-II Dr. Seher Yalçın 1

SPSS UYGULAMALARI-II Dr. Seher Yalçın 1 SPSS UYGULAMALARI-II 27.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Normal Dağılım Varsayımının İncelenmesi Çarpıklık ve Basıklık Katsayısının İncelenmesi Analyze Descriptive Statistics Descriptives tıklanır. Açılan pencerede,

Detaylı

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI 1 UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI Amaç: SPSS 10 istatistiksel paket programında veri girişi ve tablo yapımı. SPSS 10 istatistiksel paket programı ilk açıldığında ekrana gelen görüntü aşağıdaki gibidir. Bu pencere

Detaylı

İstatistik ve Olasılığa Giriş. İstatistik ve Olasılığa Giriş. Ders 3 Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme. Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme

İstatistik ve Olasılığa Giriş. İstatistik ve Olasılığa Giriş. Ders 3 Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme. Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme İstatistik ve Olasılığa Giriş Robert J. Beaver Barbara M. Beaver William Mendenhall Presentation designed and written by: Barbara M. Beaver İstatistik ve Olasılığa Giriş Ders 3 Verileri Sayısal Ölçütlerle

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

10 ADIMDA KR AKADEMİ DVD İZLEME PROGRAMI KULLANIM KLAVUZU

10 ADIMDA KR AKADEMİ DVD İZLEME PROGRAMI KULLANIM KLAVUZU 10 ADIMDA KR AKADEMİ DVD İZLEME PROGRAMI KULLANIM KLAVUZU 1. Adım (Program Kurulumu Başlatma): KR Akademi KPSS DVD Setiniz içinde yer alan derslerden herhangi birinin 1. DVD sini DVD-ROM a takıp, DVD yi

Detaylı

5.HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN Harran Üniversitesi

5.HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN Harran Üniversitesi 5.HAFTA Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN Harran Üniversitesi Bu sunumda kullanılan verimizde bulunan değişkenler: İsim CİNSİYET KİTAP YAŞ VİZE VİZE2 FİNAL DÖNEMSONUNOTU Bu dersimizde daha önce hesapladığımız basit

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Eğer Veri Çözümleme paketi Araçlar menüsünde görünmüyor ise yüklenmesi gerekir.

Eğer Veri Çözümleme paketi Araçlar menüsünde görünmüyor ise yüklenmesi gerekir. Bölüm BİLGİSAYAR DESTEKLİ İSTATİSTİK EXCEL DESTEKLİ İSTATİSTİK Excel de istatistik hesaplar; Genel Yöntem ve Excel Ġçerikli Çözümler olmak üzere iki esasa dayanabilir. Genel Yöntem; Excel in matematiksel

Detaylı

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Bir sınıf yönetim sistemi olarak LanSchool yazılımı, öğretmenlerin, öğrenci bilgisayar ekranlarını görmesi, müdahale etmesi,

Detaylı

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Projeler kapsamında öğrencilerden derlediğiniz 'Teknoloji Kullanım Anketi' verilerini kullanarak aşağıda istenilen testleri SPSS programını kullanarak gerçekleştiriniz.

Detaylı

ACS790 Programından OZW672 Web Server a tesis diyagramının aktarılması

ACS790 Programından OZW672 Web Server a tesis diyagramının aktarılması ACS790 Programından OZW672 Web Server a tesis diyagramının aktarılması 1. OCI 700 servis aracını RVS serisi kontrol cihazı kullanıyorsanız sol taraftaki resimde görüldüğü gibi BSB soketine, LMS kazan kontrol

Detaylı

DUYURU ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ DERSİ ARASINAVI

DUYURU ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ DERSİ ARASINAVI DUYURU ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ DERSİ ARASINAVI Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I dersinin ara sınavı 30 Kasım 6 Aralık tarihleri arasında UKEY sistemi üzerinden ve E-Sınav şeklinde gerçekleştirilecektir.

Detaylı

SPSS (Statistical Package for Social Sciences)

SPSS (Statistical Package for Social Sciences) SPSS (Statistical Package for Social Sciences) SPSS Data Editor: Microsoft Excel formatına benzer satır ve sütunlardan oluşan çalışma sayfası (*sav) Data Editör iki arayüzden oluşur. 1. Data View 2. Variable

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

10.2 VERİYONUNUN KURULABİLMESİ İÇİN EĞER VARSA ÖNCEKİ. ArcGIS SÜRÜMLERİNİN PROGRAM EKLE-KALDIR SEÇENEĞİYLE

10.2 VERİYONUNUN KURULABİLMESİ İÇİN EĞER VARSA ÖNCEKİ. ArcGIS SÜRÜMLERİNİN PROGRAM EKLE-KALDIR SEÇENEĞİYLE 10.2 VERİYONUNUN KURULABİLMESİ İÇİN EĞER VARSA ÖNCEKİ ArcGIS SÜRÜMLERİNİN PROGRAM EKLE-KALDIR SEÇENEĞİYLE YADA BİR PROGRAM SİLME ARACIYLA SİLİNMESİ GEREKMEKTEDİR. PROGRAMIN İNDİRİLMESİ İki aylık deneme

Detaylı

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA ANOVA (Varyans Analizi) birden çok t-testinin uygulanması gerektiği durumlarda hata varyansını azaltmak amacıyla öncelikle bir F istatistiği hesaplanır bu F

Detaylı

K-S Testi hipotezde ileri sürülen dağılımla örnek yığılmalı dağılım fonksiyonunun karşılaştırılması ile yapılır.

K-S Testi hipotezde ileri sürülen dağılımla örnek yığılmalı dağılım fonksiyonunun karşılaştırılması ile yapılır. İstatistiksel güven aralıkları uygulamalarında normallik (normal dağılıma uygunluk) oldukça önemlidir. Kullanılan parametrik istatistiksel tekniklerin geçerli olabilmesi için populasyon şans değişkeninin

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Sınav Başvuru Sayfası Kullanım Kılavuzu. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi

Anadolu Üniversitesi Sınav Başvuru Sayfası Kullanım Kılavuzu. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Anadolu Üniversitesi Sınav Başvuru Sayfası Kullanım Kılavuzu Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Bilgi Bu kılavuz Anadolu Üniversitesi nin gerçekleştirdiği sınavlara başvuru yapma sürecini anlatan

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18 1 * BAĞIMSIZ T TESTİ (Independent Samples t test) ÖRNEK: Yapılan bir anket çalışmasında katılımcılardan, çalıştıkları kurumun kendileri için bir prestij kaynağı olup olmadığını belirtmeleri istenmiş. 30

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi 19. Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı ve 22. Ulusal Bilim Olimpiyatları Genel Bilgi Bu kılavuz Anadolu Üniversitesi

Detaylı

TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI

TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI GEREKSİNİMLER VE KURULUM YARDIMI GİRİŞ Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişi yapmasını amaçlayan bir sosyal paylaşım web sitesidir,

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili Üyemiz,

ÖNSÖZ. Sevgili Üyemiz, ÖNSÖZ Sevgili Üyemiz, Dünya değişiyor ve iletişim araçları baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bu gelişmelere ayak uyduramayanlar ilerki yaşamlarında geri planlarda kalacaklardır. Bu nedenle her alanda

Detaylı

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti.

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti. Çağrı Takip Sistemi Bilin Çağrı Takip Sistemi ne, Internet Explorer adres sahasına http://www.bilin.com yazarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada Çağrı Sistemine girebilmeniz için gerekli olan Kullanıcı

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ BİLGİ SİSTEMİ NOT GİRİŞİ KULLANIM KILAVUZU

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ BİLGİ SİSTEMİ NOT GİRİŞİ KULLANIM KILAVUZU GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ BİLGİ SİSTEMİ NOT GİRİŞİ KULLANIM KILAVUZU 1. Not girişi ekranına giriş yaptığınızda, karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda öncelikle dersi alan bütün

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012 H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS DERS NOTLARI I 5 Nisan 2012 Aşağıdaki analizlerde http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2010/bby208/bby208

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU Bu kılavuz, online başvuru sistemini kullanarak ön başvurunuzu nasıl yapacağınızı açıklamaktadır. Lisansüstü ön başvurunuzu: Uyarılar: İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan, Başvuru haftası

Detaylı

GÜVEN ARALIKLARI ve İSTATİSTİKSEL ANLAMLILIK. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

GÜVEN ARALIKLARI ve İSTATİSTİKSEL ANLAMLILIK. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı GÜVEN ARALIKLARI ve İSTATİSTİKSEL ANLAMLILIK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Kestirim Pratikte kitle parametrelerinin doğrudan hesaplamak olanaklı değildir. Bunun yerine

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU Bu kılavuz, online başvuru sistemini kullanarak ön başvurunuzu nasıl yapacağınızı açıklamaktadır. Lisansüstü ön başvurunuzu: Uyarılar: İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan, Başvuru haftası

Detaylı

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle.

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. Kurulumu başlattık.kutucuğu işaretledik resimdeki gibi. Ve

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

DEÜ HASTANESİ BAŞHEKİMLİK ONLINE EĞİTİMLERİ HIZLI BAŞLAMA KILAVUZU

DEÜ HASTANESİ BAŞHEKİMLİK ONLINE EĞİTİMLERİ HIZLI BAŞLAMA KILAVUZU 1) Yeni kayıtlanan ve sisteme ilk defa giriş yapacak personel, http://debis.deu.edu.tr/ adresi üzerinden DEBİS hesaplarıyla giriş yapmalıdır. DEBİS e ilk girişten sonra şifrenizi, harf veya rakamdan oluşan

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

2016 Bahar Dönemi. İşveren ve İşveren Vekili için. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri. e-sertifika Programı. Başvuru Kılavuzu

2016 Bahar Dönemi. İşveren ve İşveren Vekili için. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri. e-sertifika Programı. Başvuru Kılavuzu 2016 Bahar Dönemi İşveren ve İşveren Vekili için İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-sertifika Programı Başvuru Kılavuzu 1. Genel Bilgi 2. Yeni Üyelik Giriş İşlemleri 3. Başvuru İşlemleri 4. Şifre Hatırlatma

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Bilgi Bu kılavuz Anadolu Üniversitesi nin gerçekleştirdiği sınavlara başvuru yapma sürecini anlatan bir

Detaylı

IELTS sınavına kayıt kılavuzu

IELTS sınavına kayıt kılavuzu IELTS sınavına kayıt kılavuzu Bu kılavuzda, British Council'ın yeni ve gelişmiş kayıt portalını kullanarak IELTS sınavına nasıl kaydolacağınızı adım adım anlatacağız. 1. Adım: Girmek istediğiniz IELTS

Detaylı

MERSİN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ

MERSİN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ Bu doküman Mersin Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi nin tanımını, amaçlarını ve kullanım talimatlarını içerir. Bu dokümanda geçen APBS Akademik Personel

Detaylı

Kayıt Ol menüsüne tıklayınız.

Kayıt Ol menüsüne tıklayınız. Özel Yetenek Sınavı Sistemi Kılavuzu Yeni Online Başvuru Sistemini kullanarak hatasız bir şekilde başvuru yapabilmeniz için aşağıda adımları izleyiniz. 1. Adım : Tarayıcınızın adres kısmına ozelyetenekbasvuru.uludag.edu.tr

Detaylı

İstatistikî İfadeyle... / Statistically Speaking...

İstatistikî İfadeyle... / Statistically Speaking... İstatistikî İfadeyle... / Statistically Speaking... DOI: 10.5455/jmood.20140707045407 Tıbbi Araştırmalarda İstatistik Teknik Seçimi Cengiz Han Açıkel 1, Selim Kılıç 1 ÖZET: Tıbbi araştırmalarda istatistik

Detaylı

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği CBÜ - Malzeme Mühendisliği Bölümü Ofis: Mühendislik Fakültesi A Blok Ofis no:311 Tel: 0 236 2012404 E-posta :emre.yalamac@cbu.edu.tr YARDIMCI KAYNAKLAR Mühendiler

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

Profilinizi Nasıl Güncellersiniz?

Profilinizi Nasıl Güncellersiniz? SteelOrbis Çelik Firma Rehberi Profilinizi Nasıl Güncellersiniz? BİRKAÇ DAKİKADA YEPYENİ TİCARİ ORTAKLIKLAR EDİNİN! Bu kısa kılavuz SteelOrbis üye ve abonelerine şirket profillerini tamamlamalarına yardımcı

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi. YÖK Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi. YÖK Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Sınav Kılavuzu Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi YÖK Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı Genel Bilgi Bu kılavuz Anadolu Üniversitesi nin gerçekleştirdiği sınavlara

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU Bu kılavuz, online başvuru sistemini kullanarak ön başvurunuzu nasıl yapacağınızı açıklamaktadır. Lisansüstü ön başvurunuzu: İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan, Başvuru haftası süresince

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ CANLI DERSLER İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 2014 1 Değerli öğretim elemanları, Aşağıda, canlı ders olarak adlandırılan sanal sınıflarınızda dikkat

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 İstatistik

Detaylı

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d)

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d) Isınma Hareketleri 1 Aşağıda verilenleri inceleyiniz. Test İstatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Aritmetik ortalama Tepe değer (mod) Ortanca (medyan) Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri Açıklık

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

C2C E-PAZARYERİ ENTEGRASYON REFERANS DOKÜMANTASYONU

C2C E-PAZARYERİ ENTEGRASYON REFERANS DOKÜMANTASYONU C2C E-PAZARYERİ ENTEGRASYON REFERANS DOKÜMANTASYONU Mağazalar İçin KMK C2C E-Pazaryeri Entegrasyon Servisleri, Metotları ve Kullanım Örnekleri 29.12.2016 1 Toplu Ürün Yönetimi 3 2 Ürünleri İndirin 5 3

Detaylı

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 -

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İnternet Explorer sayfasını açınız. Adres çubuğuna http://arsiv.ieo.org.tr adresini yazarak klavyeden Enter tuşuna basınız. (1) Açılacak olan sayfadan

Detaylı

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz.

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Aşağıdaki pencereyi gördükten sonra cihazınız parametre ayarı

Detaylı

Ziraat Bankası Uzman Yardımcısı İşe Alım Sınavı. Başvuru Kılavuzu

Ziraat Bankası Uzman Yardımcısı İşe Alım Sınavı. Başvuru Kılavuzu Ziraat Bankası Uzman Yardımcısı İşe Alım Sınavı Başvuru Kılavuzu 1. Genel Bilgi 2. Yeni Üyelik Giriş İşlemleri 3. Başvuru İşlemleri 4. Şifre Hatırlatma İşlemleri 5. Şifre Değiştirme İşlemleri 6. Başvurduğunuz

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Eternet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU Bu kılavuz, online başvuru sistemini kullanarak ön başvurunuzu nasıl yapacağınızı açıklamaktadır. Lisansüstü ön başvurunuzu: İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan, Başvuru haftası süresince

Detaylı

ZİRAAT BANKASI - SERVİS GÖREVLİSİ SINAVI

ZİRAAT BANKASI - SERVİS GÖREVLİSİ SINAVI ZİRAAT BANKASI - SERVİS GÖREVLİSİ SINAVI 1. Genel Bilgi 2. Yeni Üyelik Giriş İşlemleri 3. Başvuru İşlemleri 4. Şifre Hatırlatma İşlemleri 5. Şifre Değiştirme İşlemleri 6. Başvurduğunuz Sınavlar Genel Bilgi

Detaylı

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Bu dönemki Bil264L dersinde Xilinx firmasının üretmiş olduğu Spartan3E isimli FPGA geliştirme kiti üzerinde mantıksal devreler tasarlayacağız. Derste kullanacağımız

Detaylı

Platformda ilk adımlar

Platformda ilk adımlar Platformda ilk adımlar MetaTrader Platformu yüklemek istediğiniz cihaz türünü seçiniz: Masaüstü bilgisayar kılavuzu Android cihazlar kılavuzu ios cihazlar kılavuzu Masaüstü bilgisayar kılavuzu 1. Ticarete

Detaylı

Medipol Üniversitesi Çevrimiçi Başvuru Kılavuzu (Öğrenci)

Medipol Üniversitesi Çevrimiçi Başvuru Kılavuzu (Öğrenci) Medipol Üniversitesi Çevrimiçi Başvuru Kılavuzu (Öğrenci) 1. Lisansüstü programlara başvuru yapabilmek için öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Başvuru işlemlerine başlamak için buraya tıklayınız.(mebis

Detaylı

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK İçindekiler Test İstatistikleri Merkezi Eğilim Tepe Değer (Mod) Ortanca (Medyan) Aritmetik Ortalama Merkezi Dağılım Dizi Genişliği (Ranj) Standart Sapma Varyans Çarpıklık

Detaylı

FOREX PİYASASI PLATFORM KULLANIMI

FOREX PİYASASI PLATFORM KULLANIMI FOREX PİYASASI PLATFORM KULLANIMI PLATFORMUN GÖRÜNÜMÜ FOREX PİYASASININ AVANTAJLARI Yukarıdaki grafiktede görüldüğü gibi kar al(tp) zarar durdur(sl) emirleri yeni emir penceresi ve terminal bölümündeki

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve İletişim (bagil.net)

Bilgisayar Ağları ve İletişim (bagil.net) Bilgisayar Ağları ve İletişim (bagil.net) Ders Ortamı Tanıtım Kılavuzu Bu dönem Bilgisayar Ağları ve İletişim dersini, açık kaynak kodlu bir öğrenme yönetim sistemi üzerinden uzaktan eğitim ile yürüteceğiz.

Detaylı

ACS434 kurulum yardımcısı. LMS14 / LMS15 için parametre ve veri dönüştürülmesi için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

ACS434 kurulum yardımcısı. LMS14 / LMS15 için parametre ve veri dönüştürülmesi için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları ACS434 kurulum yardımcısı LMS14 / LMS15 için parametre ve veri dönüştürülmesi için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS434 programının başlatılması.. 3 2. PAR dosyasının dönüştürülmesi..

Detaylı

Hootsuite. Hızlı Başlangıç. Rehberi. Samsun Ekim 2015 ISBN: 978-605-65962-3-0

Hootsuite. Hızlı Başlangıç. Rehberi. Samsun Ekim 2015 ISBN: 978-605-65962-3-0 Hootsuite Hızlı Başlangıç Rehberi Samsun Ekim 2015 ISBN: 978-605-65962-3-0 Copyright Zeynel Abidin Çift - Samsun, Ekim 2015 Bu kitabın tüm hakları Zeynel Abidin Çift'e aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen

Detaylı

Sıklık Tablosu Oluşturma. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Sıklık Tablosu Oluşturma. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Sıklık Tablosu Oluşturma BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Tek değişken için sıklık tablosu Excel, R Commander, SPSS, PSPP İki değişken için sıklık tablosu Excel, R Commander, SPSS,

Detaylı

PTTKEP HESABINA ELEKTRONİK İMZA İLE GİRİŞ

PTTKEP HESABINA ELEKTRONİK İMZA İLE GİRİŞ PTTKEP HESABINA ELEKTRONİK İMZA İLE GİRİŞ KEP hesabı olan kullanıcıların sisteme giriş yapabilmesi için giriş seçenekleri ve gerekli işlemler aşağıdaki gibidir. ELEKTRONİK İMZA KULLANIMI İÇİN için yapılması

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Outlier : Veri setinde normal olmayan değerler olarak tanımlanır. Ders: Kantitatif Yöntemler 1 VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Veri setinden değerlendirme başlamadan çıkarılabilir. Yazım

Detaylı

E-İMZA OTOMATİK KURULUM PAKETİ DÖKÜMANI

E-İMZA OTOMATİK KURULUM PAKETİ DÖKÜMANI E-İMZA OTOMATİK KURULUM PAKETİ DÖKÜMANI Adım 1: İnternet tarayıcısı (İnternet Explorer vb.) açılarak http://mgmftp.muhasebat.gov.tr adresine giriş yapıldıktan sonra kurulum paketi indirilir. Şekil 1 de

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

MyEnglishLab : Speakout Kullanım Kılavuzu 2012

MyEnglishLab : Speakout Kullanım Kılavuzu  2012 MyEnglishLab : Speakout Kullanım Kılavuzu www.myenglishlab.com/speakout 2012 Tarayıcınızın adres çubuğuna www.myenglishlab.com/speakout yazarak açtığınız sayfada Login butonuna tıklayınız. Daha önceden

Detaylı

İSTATİSTİK SPSS UYGULAMA

İSTATİSTİK SPSS UYGULAMA İSTATİSTİK SPSS UYGULAMA Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ SPSS UYGULAMA Bu bölümde SPSS veri girişi, Basit grafik hazırlama, örneklem çekimi ve tanımlayıcı istatistiksel analizler hakkında SPSS uygulamaları

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

BÖLÜM 14 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 3 (ORTALAMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI)

BÖLÜM 14 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 3 (ORTALAMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI) 1 BÖLÜM 14 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 3 (ORTALAMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI) Hipotez testi konusunda görüldüğü üzere temel betimleme, sayma ve sınıflama işlemlerine dayalı yöntemlerin ötesinde normal dağılım

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014

Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014 Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014 1 Konum ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri Verilerin ortalamaya göre olan gruplanması nasıl?

Detaylı

Turnitin Kullanım Klavuzu (Öğretim Üyesi)

Turnitin Kullanım Klavuzu (Öğretim Üyesi) Turnitin Kullanım Klavuzu (Öğretim Üyesi) Turnitin Hesabı Oluşturma... 1 Turnitin e Giriş... 2 Sınıf Oluşturma... 2 Ödev Oluşturma... 10 Öğrenci Ekleme... 14 Rapor Görüntüleme / Yazdırma... 19 1 Turnitin

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal Wallis H Testi

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal Wallis H Testi Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal Wallis H Testi Dr. Eren Can Aybek erencan@aybek.net www.olcme.net IBM SPSS Statistics ile Hangi Durumda Kullanılır? Bağımsız gruplar t testi, iki grubun ortalamasını

Detaylı

expomed & labtechmed Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu

expomed & labtechmed Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu expomed & labtechmed Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almanın en etkin aracı Bir adım önde olma şansınızı arttırın, firma profilinizle alıcıları cezbedin ve performansınızı

Detaylı

KURULUM CD Sİ MODEM KURULUMU

KURULUM CD Sİ MODEM KURULUMU KURULUM CD Sİ MODEM KURULUMU Modem Web Ara yüzü ile Kurulum UYARI: ZXDSL 931WII VDSL2 modemi Kolay Kurulum Programı kullanmadan kurduğunuz takdirde, mutlaka kablosuz ağınıza şifre veriniz aksi halde modem

Detaylı

Trakya Üniversitesi Personel Web Sayfası Düzenleme Kılavuzu

Trakya Üniversitesi Personel Web Sayfası Düzenleme Kılavuzu Trakya Üniversitesi Personel Web Sayfası Düzenleme Kılavuzu Trakya Üniversitesi Web Anasayfası nda Kullanıcı Girişi tıklanır. Karşınıza Tek Noktadan Erişim sağlamak için giriş yapacağınız ekran gelir.

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

SPPS. Verileri Düzenleme ve Değiştirme 3 - Data Menüsü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

SPPS. Verileri Düzenleme ve Değiştirme 3 - Data Menüsü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 SPPS Verileri Düzenleme ve Değiştirme 3 - Data Menüsü Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Data Menüsü 1- Define Variable 1- Properties (Değişken Özelliklerini Tanımlama) Değişken özelliklerini tanımlamak

Detaylı

Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcısı İşe Alım Sınavı. Başvuru Kılavuzu

Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcısı İşe Alım Sınavı. Başvuru Kılavuzu Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcısı İşe Alım Sınavı Başvuru Kılavuzu 1. Genel Bilgi 2. Yeni Üyelik Giriş İşlemleri 3. Başvuru İşlemleri 4. Şifre Hatırlatma İşlemleri 5. Şifre Değiştirme İşlemleri 6. Başvurduğunuz

Detaylı

a. Türkçe Yeterlik Sınavına başvurmak için sırasıyla aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir:

a. Türkçe Yeterlik Sınavına başvurmak için sırasıyla aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir: 28 TEMMUZ 2018 TYS BAŞVURU KILAVUZU (Başvuru Tarihleri: 18 Haziran - 13 Temmuz) snav.yee.org.tr a. Türkçe Yeterlik Sınavına başvurmak için sırasıyla aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir: sinav.yee.org.tr

Detaylı

!! 4. Açılan! pencerede! EOposta! ve! Şifre! kutucuklarına! bilgilerinizi! girip,! Oturum! Aç ı! tıklayınız.!!

!! 4. Açılan! pencerede! EOposta! ve! Şifre! kutucuklarına! bilgilerinizi! girip,! Oturum! Aç ı! tıklayınız.!! Çanakkale'Onsekiz'Mart'Üniversitesi'Eğitim'Bilimleri'Enstitüsü' İntihal'Kontrol'İlkeleri' 1. ÇOMÜ Kütüphanesi nden kullanıcı adı talep ediniz. Kullanıcı adı alma ile ilgili detaylı bilgi için lütfen http://lib.comu.edu.tr/turnitin_ithenticate.php

Detaylı

40. VODAFONE İSTANBUL KOŞUCULARININ KENDİ BAĞIŞ TOPLAMA KAMPANYASINI BAŞLATMA ve YÜRÜTME ADIMLARI

40. VODAFONE İSTANBUL KOŞUCULARININ KENDİ BAĞIŞ TOPLAMA KAMPANYASINI BAŞLATMA ve YÜRÜTME ADIMLARI 40. VODAFONE İSTANBUL KOŞUCULARININ KENDİ BAĞIŞ TOPLAMA KAMPANYASINI BAŞLATMA ve YÜRÜTME ADIMLARI 40. Vodafone İstanbul Maratonu na kayıt oldum. Artık bireysel bağış kampanyamı başlatarak Genç Hayat Vakfı

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

iddaa TV Kullanım Kılavuzu 1. İddaa TV ye Giriş... 2 2. Panel... 2 3. Anasayfa... 4 4. Afişler... 6 5. En Çok Oynananlar... 7 6. Çıkış...

iddaa TV Kullanım Kılavuzu 1. İddaa TV ye Giriş... 2 2. Panel... 2 3. Anasayfa... 4 4. Afişler... 6 5. En Çok Oynananlar... 7 6. Çıkış... iddaa TV Kullanım Kılavuzu 1. İddaa TV ye Giriş... 2 2. Panel... 2 3. Anasayfa... 4 4. Afişler... 6 5. En Çok Oynananlar... 7 6. Çıkış... 8 1. İddaa TV ye Giriş iddaa TV ye giriş yapmak için, sayfada yer

Detaylı

IİSTATIİSTIİK. Mustafa Sezer PEHLI VAN

IİSTATIİSTIİK. Mustafa Sezer PEHLI VAN IİSTATIİSTIİK Mustafa Sezer PEHLI VAN İstatistik nedir? İstatistik, veri anlamına gelir, İstatistik, sayılarla uğraşan bir bilim dalıdır, İstatistik, eksik bilgiler kullanarak doğru sonuçlara ulaştıran

Detaylı

ÜÇ BASAMAKLI DOĞAL SAYILAR

ÜÇ BASAMAKLI DOĞAL SAYILAR Ad :... Soyad :... S n f/nu.:... /... ÜÇ BASAMAKLI DOĞAL SAYILAR Kaç yüzlük var?... Kaç onluk var?... Kaç birlik var?... Toplam kaç adet:... Kaç yüzlük var?... Kaç onluk var?... Kaç birlik var?... Toplam

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

Blogcu Kullanma Kılavuzu

Blogcu Kullanma Kılavuzu Blogcu Kullanma Kılavuzu İnternet tarayıcınıza www.blogcu.com adresini yazın ve görüntüleyin. 1 İki adımda basit olarak Web günlüğü oluşturabilirsiniz. Lütfen aşağıdaki adımları takip edin. Adım 1 : Sayfa

Detaylı