HADİS METİNLERİ I GÜZ DÖNEMİ VİZE hadis metinleri - güz vize

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HADİS METİNLERİ I GÜZ DÖNEMİ VİZE hadis metinleri - güz vize"

Transkript

1 GÜZ DÖNEMİ VİZE HADİS METİNLERİ I B 1. Abdurrâzzâk ın el Musannef ini oluştururken en çok istifade ettiği hocalarından biri aşağıdakilerden hangisidir? A) Mâlik b. Enes B) Ahmed b. Hanbel C) Ali İbnu l Medînî D) Zuheyr b. Harb E) İbn Cureyc 2. İmam Mâlik in el Muvatta isimli eserinin değişik birçok nüshası vardır ve bu nüshalar arasında çeşitli boyutlarda farklılıklar söz konusudur. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenlerinden biri olarak gösterilemez? A) Uzunca bir süre Mâlik tarafından ders halkalarında okutulması B) Muvatta ın asıl nüshasının kaybolması ve bize ulaşmaması C) Mâlik in kendi eserine ekleme ve çıkarmalarda bulunması D) Değişik birçok talebesi tarafında nakledilmesi E) Bir defada yazılmış ve tamamlanmış bir eser olmaması 4. Aşağıdakilerden Hangisi Ahmed b. Hanbel in el Musned isimli eserinin özelliklerinden biridir? A) Önce en çok hadis rivayet eden sahabenin hadisleri verilmiştir. B) Musned deki tüm rivayetler sahihtir. C) İsmi müphem olan sahabenin rivayetlerine yer verilme miştir. D) Rivayetler konularına göre sıralanmıştır. E) İlk hadis sahifelerinin bazıları eserde nakledilmiştir. 5. Hadislerin tedvini ve tasnifi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Hadislerin tasnifi, tedvinden önce yapılmıştır. B) Hadislerin konularına göre düzenlenmesine tedvin denir. C) Konularına göre tasnif edilen ilk eser Hemmâm b. Munebbih in Sahîfe sidir. D) Resmî tedvin faaliyeti halife Ömer b. Abdulaziz in emri ile başlamıştır. E) Tasnif döneminde hadisler sadece konularına göre düzenlenmiştir. 3. Aşağıdakilerden hangisi metin tenkidi konusunda başvurulan yaygın kriterlerden değildir? A) Kur ân a arz B) Tefsire arz C) Tarihe arz D) Sünnete arz E) Akl ı selime arz 7 Diğer Sayfaya Geçiniz.

2 GÜZ DÖNEMİ VİZE 6. Aşağıdakilerden hangisi hadis ve sünnetin anlaşılmasında gözetilen genel ilkelerden sayılmaz? A) Hadis ve sünnet günümüzdeki bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında anlaşılmalıdır. B) Hadis ve sünnet, Kur an ayetleri ışığında anlaşılmalıdır. C) Hadis lafızlarının delalet ettiği anlamlar iyi tespit edilmelidir. D) Hadisin, sünnet ve sîret bütünlüğüne uygunluğu gözetilmelidir. E) Hadisteki değişken vasıta ile sabit hedef birbirinden ayırt edilmelidir. 8. ف إ ن ي أ س ت ع م ل الر ج ل م ن ك م ع ل ى الع م ل م م ا و ال ن ي الله ف ي أ ت ي ف ي ق ول : ھ ذ ا م ال ك م و ھ ذ ا ھ د ي ة أ ھ د ي ت ل ي أ ف ال ج ل س ف ي ب ي ت أ ب يه و أ م ه ح ت ى ت أ ت ي ه ھ د ي ت ه و الله ال ي ح م ل ه ي و م ي أ خ ذ أ ح د م ن ك م ش ي ئ ا ب غ ي ر ح ق ه إ ال ل ق ي الله ي ح م ل ب ع ير ا ل ه الق ي ام ة ف أل ع ر ف ن أ ح د ا م ن ك م ل ق ي الله. ر غ اء أ و ب ق ر ة ل ھ ا خ و ار أ و ش اة ت ي ع ر Rivayette olumsuzlanan temel tutum ve davranış nedir? A) Yalan söyleme ve gerçeği saklama B) Hediye kabul etme ve anne babaya isyan C) Görevi kötüye kullanma ve haksız kazanç D) Peygamberin emrine itaatsizlik ve kıyamet gününü inkar E) İşini iyi yapmama ve tembellik B 7. Fakîh sahabîler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Hz. Peygamberin ne demek istediğini ve neyi amaçladığını tespit etmeye çalışmışlardır. B) Sünnetlerin kaynağını ve bağlayıcı olup olmadığını gözetmişlerdir. C) Hz. Peygamber in talimatını lafzî, tatbikatını ise şeklî olarak anlamışlardır. D) Hz. Peygamber in beşerî, nebevî ve idârî uygulamalarını dikkate almışlardır. E) Hadisleri söylendiği ortam ve bağlam içerisinde değerlendirmişlerdir. 9. Aşağıdakilerden hangisi hadis edebiyatının ilk yazılı vesikalarından değildir? A) Sahîh i Buharî B) Sahabi sahîfeleri C) Hz. Peygamber in çevre ülke yöneticilerine göndermiş olduğu davet mektupları D) Hz. Peygamber dönemine ait siyasî ve diplomatik anlaşma metinleri E) Hz. Peygamber döneminde valilere gönderilen talimatlar 10. Aşağıdakilerden hangisi sahabilerin sünnet ve hadis anlayışında görülen temel yaklaşımlardan değildir? A) Zâhirî B) Fıkhî C) İctihâdî D) Lafzî/şeklî E) Ahlakî 8 Diğer Sayfaya Geçiniz.

3 GÜZ DÖNEMİ VİZE 11. Aşağıdakilerden hangisi İbn Ebî Şeybe nin el Musannef adlı eserinin özelliklerinden biri değildir? A) Daha çok fıkıh konularına göre tertip edilmiştir. B) Tarih, akâid ve meğâzi ile ilgili rivayetler de içerir. C) Merfû rivayetlerin yanı sıra sahabe sözlerine de yer verilir. D) Her zaman önce merfû daha sonra mevkûf rivayetler sıralanmıştır. E) Mursel, munkatı rivayetler de esere alınmıştır. 14. Dârimî ve es Sunen i hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Dârimî nin Sunen i el Mukaddime ile başlar. B) Buhârî ve Muslim gibi muhaddisler Dârimî den rivayette bulunmuşlardır. C) Eser, fıkıh konularına göre tertip edilmiştir. D) Dârimî eserinde kendi görüşlerine hiç yer vermez. E) Eser, sahih hadislerin yanı sıra zayıf rivayetler de barındırır. B 12. Aşağıdakilerin hangisinde hadis edebiyatının oluşumunun temel safhaları doğru olarak sıralanmıştır? A) Hıfz, kitabet, icazet, tasnif B) Kitabet, hıfz, tekvin, tasnif C) Tedvin, tasnif, tehzib, tertib D) Hıfz, kitabet, tedvin, tasnif E) Tasnif, tedvin, rivayet, kitabet 13. Türk asıllı Mısırlı âlim Bedruddin ez Zerkeşî (ö. 794/1392) tarafından kaleme alınan ve Hz. Âişe'nin bazı hadislere ve sahabilere yönelik itiraz ve düzeltmelerini konu alan eserinin adı nedir? A) Musnedu  işe B) Usudu l Ğâbe fi Ma rifeti s Sahâbe C) Câmi u l Ulûm ve l Hikem D)  işe ve Mekânetuhâ inde s Sahâbe E) El İcâbe li Îrâdi Me stedrekethu  işe ale s Sahâbe 15. Bir hadisin hem Buhârî nin hem de Muslim in el Câmi u s Sahîh inde yer alması durumunda, bu hadisin Buhârî ve Muslim tarafından birlikte nakledildiğini belirtmek üzere hangi terim kullanılır? A) Muşterekun fih B) Muhtelefun fih C) Muttefakun aleyh D) Muctema un aleyh E) Merviyyun anh 16. Görünüş itibariyle iki hadis arasında birbirlerine aykırı/zıt manaların bulunması durumunda bunların arasını birleştirmeyi veya birleşmesi mümkün olmayanlardan birini tercih etmeyi konu edinen hadis ilmi nedir? A) Esbâbu vurûdi l hadis B) Ğarîbu l hadis C) Muhtelifu l hadis D) Usûlu l hadis E) Fıkhu l hadis 9 Diğer Sayfaya Geçiniz.

4 GÜZ DÖNEMİ VİZE 17. Aşağıdakilerden hangisi Mâlik b. Enes in bir hadisle amel etmek için dikkate aldığı kriterler arasında sayılamaz? A) Kur ân ve Sünnet e uygun olması B) Medine de bilinen uygulamaya aykırı olmaması C) Ravinin Medine ehlinden olması D) Maslahata uygun olması E) Sedd i zerâi prensibine aykırı olmaması 18. Aşağıdaki hadiste vurgulanmak istenen mesaj, seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? ع ن ز ي د ب ن خ ال د ال ج ھ ن ي ق ال ق ال ر س ول الله : ال ت م ن ع وا إ م اء الله ال م س اج د و ل ي خ ر ج ن ت ف ال ت A) Her Müslüman ibadet için camiye gitmelidir. B) Kadınların camiye gitmelerine engel olunmamalıdır. C) Erkekler camiye, temiz ve koku sürünmeden gitmelidir. D) Kadınların sokağa çıkarken koku sürünüp süslenmeleri doğru değildir. E) Camiye giden kadınları engellemek büyük günahtır. 19. Aşağıdaki metinde Buharî nin kâle ba du n nâs (bazı insanlar şöyle der...) ibaresiyle görüşlerini nakledip eleştirdiği kişilerin hangi gruptan olduğu söylenebilir? و ق ال ب ع ض الن اس : إ ن و ھ ب ھ ب ة أ ل ف د ر ھ م أ و أ ك ث ر ح ت ى م ك ث ع ن د ه س ن ين و اح ت ال ف ي ذ ل ك ث م ر ج ع الو اھ ب ف يھ ا ف ال ز ك اة ع ل ى و اح د م ن ھ م ا. ف خ ال ف الر س ول ص ل ى.الله ع ل ي ه و س ل م ف ي الھ ب ة و أ س ق ط الز ك اة A) İbn Hanbel ve taraftarları B) Ebû Hanîfe ve taraftarları C) Murcie ve taraftarları D) Mu tezile ve taraftarları E) Ehl i Sünnet ve taraftarları B 10 Diğer Sayfaya Geçiniz.

5 GÜZ DÖNEMİ VİZE ح د ث ن ا أ ب و خ ال د األ ح م ر ع ن م ج ال د ع ن الش ع ب ي ق ال :.20 م ا ك ان أ ح د م ن أ ص ح اب الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م أ ش د ف ي الن ك اح ب غ ي ر و ل ي م ن ع ل ي ح ت ى ك ان ي ض ر ب.ف يه Bu hadisin isnad ve metni ile birlikte en doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Bize Ebu Hâlid el Ahmer haber verdi. O, Mucâlid den naklettiğine göre eş Şa bî Rasulullah tan şöyle dediğini işitmiştir: Ashabım arasında velîsiz nikaha karşı çıkmada Ali den (ra) daha katı davranan kimse yoktu. B) Bize Ebu Hâlid el Ahmed haber verdi. O,Mucâhid den naklettiğine göre eş Şa bî şöyle demiştir: Rasulullah ın ashabı arasında velîsiz nikaha karşı çıkmada Ali den (ra) daha katı davranan kimse yoktu. O kadar ki bunu yapanları kırbaçlıyordu. C) Bize Ebu Hâlid el Ahmer haber verdi. O, Mucâlid den naklettiğine göre eş Şa bî şöyle demiştir: Rasulullah ın ashabı arasında velîsiz nikaha karşı çıkmada Ali den (ra) daha katı davranan kimse yoktu. O kadar ki bunun aksini yapanları dövüyordu. D) Bize Ebu Hâlid el Ahmer haber verdi. O, Mucâlid den naklettiğine göre el A meş şöyle demiştir: Rasulullah ın ashabı arasında velîsiz nikaha karşı çıkmada Ali den (ra) daha katı davranan kimse yoktu. O kadar ki bunu yapanlar dövülüyordu. E) Bize Ebu Hâlid el Ahmer haber verdi. O, Mucâhid den naklettiğine göre o, şöyle demiştir: Rasulullah ın ashabı arasında velîsiz nikaha karşı çıkmada Ali den (ra) daha katı davranan kimse yoktu. O kadar ki bunu yapanları dövüyordu. ل م ا ب ع ث الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م م ع اذ ب ن ج ب ل إ ل ى.21 ن ح و أ ھ ل الي م ن ق ال ل ه : إ ن ك ت ق د م ع ل ى ق و م م ن أ ھ ل الك ت اب ف ل ي ك ن أ و ل م ا ت د ع وھ م إ ل ى أ ن ي و ح د وا الله ق د ف ر ض ت ع ال ى ف إ ذ ا ع ر ف وا ذ ل ك ف أ خ ب ر ھ م أ ن الله ع ل ي ھ م خ م س ص ل و ات ف ي ي و م ھ م و ل ي ل ت ھ م ف إ ذ ا ص ل و ا اف ت ر ض ع ل ي ھ م ز ك اة ف ي أ م و ال ھ م ف أ خ ب ر ھ م أ ن الله ت ؤ خ ذ م ن غ ن ي ھ م ف ت ر د ع ل ى ف ق ير ھ م ف إ ذ ا أ ق ر وا ب ذ ل ك.ف خ ذ م ن ھ م و ت و ق ك ر ائ م أ م و ال الن اس Yukarıdaki metinden hangi sonuç çıkarılabilir? A) İnsanları İslam a davet ederken öncelikle beş vakit namazı emretmek gerekir. B) İnsanların zekat verirken mallarının en iyisini seçmeleri gerekir. C) Beş vakit namaz kılan herkesin zekat da vermesi gerekir. D) Zenginlerin, zekatlarını gösteriş yapmadan fakirlere bolca vermeleri gerekir. E) İnsanları İslam a davet ederken tedrîcî/aşamalı bir yol izlemek gerekir. 22. Aşağıdakilerden hangisi hadislerin korunmasına yönelik ilmî tedbirlerden biri değildir? A) İsnad uygulamasının başlatılması B) İstihare ve rüya yoluyla hadislerin Hz. Peygamber e onaylatılması C) Hadislerin kabul edilmesi için musanniflerce bazı şartların belirlenmesi D) Güvenilen kimselerden, bilinen hadislerin alınması E) Râvîlerin güvenilirliğiyle ilgili cerh ve ta dîl ilminin başlaması B 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.

6 GÜZ DÖNEMİ VİZE 23. Muslim ve Sahîh i Muslim için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Muslim, hadisleri derli toplu ve muhtasar bir şekilde öğrenmek isteyenlerin talepleri üzerine eserini tasnif etmiştir. B) Muslim, Buhârî den sonra hadisleri konularına göre tasnif eden ikinci muhaddistir. C) Muslim, eserini büyük ölçüde kendisinden önceki yazılı kaynaklardan seçme yaparak meydana getirmiştir. D) Muslim in tasnif tarzı, bir hadisin çeşitli tariklerini/rivayetlerini ilgili olduğu konu altında bir araya getirmek şeklindedir. E) Batı İslam bölgesi (Mağrib) muhaddislerinden kimileri Sahîh i Muslim i Sahîh i Buhârî den üstün tutmuşlardır. اس ت ع م ل ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ر ج ال ع ل ى.25 ص د ق ات ب ن ي س ل ي م ي د ع ى اب ن الل ت ب ي ة ف ل م ا ج اء ح اس ب ه Yukarıdaki rivayette altı çizili sözcüğün aşağıdakilerden hangisiyle karşılanması daha doğru olur? A) Davrandı B) Uyguladı C) Hesap sordu D) Görevlendirdi E) Muamele etti 26. Sahîh i Muslim den aktarılan aşağıdaki rivayette, ilgili ayetin anlamına ilişkin olarak nakledilen yorumun sahibi kimdir? ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة ح د ث ن ا ع ل ي ب ن م س ھ ر ع ن ع ب د ال م ل ك ع ن ع ط اء ع ن أ ب ي ھ ر ي ر ة {و ل ق د ر آه ن ز ل ة. أ خ ر ى} ق ال : «ر أ ى ج ب ر يل «A) Hz. Peygamber B ع ن ه ق ال : م ا ل ي أ ر ى.24 ع ن أ ب ي الد ر د اء ر ض ي الله ع ل م اء ك م ي ذ ھ ب ون و ج ھ ال ك م ال ي ت ع ل م ون تعل موا ق ب ل أ ن.ي ر ف ع ال ع ل م ف إ ن ر ف ع ال ع ل م ذ ھ اب ال ع ل م اء Ebu d Derdâ ya ait bu metinden anlam olarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? A) Cehâletin ve cahillerin artması Kıyâmet in en büyük alâmetlerindendir. B) Ebû Hureyre C) Ebû Bekr b. Ebî Şeybe D) Cebrail E) Muslim B) Âlimlerin azaldığı ve bilgiye değer verilmeyen yerde cehâlet artar. C) İlmin yok olması âlimlerin azalıp ölmesiyle gerçekleşir. D) Bir konuda cahillere değil bilgi sahibi olanlara danışılmalıdır. E) Âlimlere hayatta iken değer verilmeli ve onlardan istifade edilmelidir. 12 Diğer Sayfaya Geçiniz.

7 GÜZ DÖNEMİ VİZE 27. Kutub i Sitte ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kutub i Sitte terimi tarihî süreç içinde kademeli olarak oluşmuş ve şekillenmiştir. B) Kutub i Sitte yazarları eserlerine aldıkları hadisleri hangi şartlara göre seçtiklerini genellikle belirtmemişlerdir. C) Kutub i Sitte yazarları hicrî üçüncü asırda yaşamışlardır. D) İbn Mâce nin es Sunen inin Kutub i Sitte içinde sayılmasında görüş ayrılığı vardır. E) Kutub i Sitte yi oluşturan eserlerde sadece sahih ve güvenilir hadisler yer almaktadır. 28. Buhârî ve Muslim in el Câmi u s Sahîh leri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Buhârî ve Muslim, el Câmi u s Sahîh lerinde bütün sahîh hadisleri toplamıştır. B) Buhârî el Câmi u s Sahîh inin bâb başlıklarında bazen mu allak rivayetlere yer vermiştir. C) Buhârî hadislerin muttasıl sayılabilmesi için mulâkatı, Muslim ise mu asâratı şart koşmuştur. D) Buhârî ve Muslim in el Câmi u s Sahîh leri câmi türü eserlerdir. E) Muslim in el Câmi u s Sahîh i mukaddime ile başlar. ق ال ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : و ال ذ ي ن ف س ي.29 ب ي د ه إ ن ھ ا ل ت ع د ل ث ل ث الق ر آن Yukarıdaki hadiste İhlâs suresinin hangi yönüne vurgu yapılmaktadır? A) İhlâs suresinin namazlarda okunmasının faziletine B) İhlâs suresinin namazlarda okunmasının faziletine C) İhlâs suresini okuyanın Kur anı üç kez hatmetmiş olacağına D) İhlâs suresinin Kur an ın üçte birine denk olduğuna E) Kur an ı hatmettikten sonra üç İhlâs okumanın gereğine أ خ ب ر ن ا ع ب د الر ز اق أ خ ب ر ن ا الث و ر ي, ع ن ع م ار ة, ع ن.30 ح ر ي ث ب ن ظ ھ ي ر, ق ال : ق ال ع ب د الله : ال ت س أ ل وا أ ھ ل ال ك ت اب ع ن ش ي ء, ف إ ن ھ م ل ن ي ھ د وك م و ق د أ ض ل وا أ ن ف س ھ م ف ت ك ذ ب ون ب ح ق, أ و ت ص د ق ون ب ب اط ل, و إ ن ه ل ي س أ ح د م ن أ ھ ل ال ك ت اب إ ال ف ي ق ل ب ه ت ال ي ة ت د ع وه إ ل ى الله و ك ت اب ه ق ال : و ز اد م ع ن, ع ن ال ق اس م ب ن ع ب د الر ح م ن, ع ن ع ب د الله ف ي ھ ذ ا ال ح د يث, أ ن ه ق ال : إ ن ك ن ت م س ائ ل يھ م ال م ح ال ة, ف ان ظ ر وا م ا ق ض ى ك ت اب الله. ف خ ذ وه, و م ا خ ال ف ك ت اب الله ف د ع وه Bu metinde Abdurrazzâk ın dikkat çektiği metin ziyadesi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? إ ن ك ن ت م س ائ ل يھ م ال م ح ال ة ف ان ظ ر وا م ا ق ض ى (A. ك ت اب الله ف خ ذ وه, و م ا خ ال ف ك ت اب الله ف د ع وه ف إ ن ھ م ل ن ال ت س أ ل وا أ ھ ل ال ك ت اب ع ن ش ي ء, (B ي ھ د وك م و ق د أ ض ل وا أ ن ف س ھ م ف ت ك ذ ب ون ب ح ق, أ و ت ص د ق ون ب ب اط ل (C و إ ن ه ل ي س أ ح د م ن أ ھ ل ال ك ت اب إ ال ف ي ق ل ب ه ت ال ي ة (D ت د ع وه إ ل ى الله و ك ت اب ه أ ن ف س ھ م ف ت ك ذ ب ون ف إ ن ھ م ل ن ي ھ د وك م و ق د أ ض ل وا (E ب ح ق, أ و ت ص د ق ون ب ب اط ل B HADİS METİNLERİ I TESTİ BİTTİ. İSLAM TARİHİ II TESTİNE GEÇİNİZ. 13 Diğer Sayfaya Geçiniz.

8 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARASINAVI (Yarı Yıllık) İlahiyat Lisans Tamamlama Uzaktan Eğitim Programı 2.Sınıf 3.Yarıyıl Pazar Öğleden Sonra Oturumu YANIT ANAHTARLARI HADİS METİNLERİ -I (B) 1 E 16 C 2 B 17 C 3 B 18 B 4 E 19 B 5 D 20 C 6 A 21 E 7 C 22 B 8 C 23 B 9 A 24 A 10 E 25 D 11 D 26 B 12 D 27 E 13 E 28 A 14 D 29 D 15 C 30 A

9 1. Bir hadisin sened veya metnine aslında olmayan bir şeyin eklenmesine ne ad verilir? A) Hazf B) İhtisâr C) Ta lîk D) İttisal E) İdrâc 2. Aşağıdakilerden hangisi Kütüb-i Sitte öncesi kaynaklardan biri değildir? A) Mâlik b. Enes in el-muvatta ı B) Abdurrezzak es-san ânî nin el-musannef i C) Taberanî nin el-mu cemu l-kebîr i D) Ahmed b. Hanbel in el-musned i 5. Hz. İsa ya atfedilen aşağıdaki rivayetten aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? وح د ث ن ي م ال ك أ ن ه ب ل غ ه أ ن ع يس ى اب ن م ر ي م ك ا ن ي ق ول : ال ت ك ث ر وا ال ك ال م ب غ ي ر ذ ك ر ف ت ق س و ق ل وب ك م ف إ ن ال ق ل ب ال ق اس ي ب ع يد م ن و ل ك ن ال ت ع ل م ون و ال ت ن ظ ر وا ف ي ذ ن و ب الن ا س ك أ ن ك م أ ر ب اب و ان ظ ر وا ف ي ذ ن وب ك م ك أ ن ك م ع ب يد ف إ ن م ا الن ا س م ب ت ل ى و م ع ا فى ف ار ح م وا أ ھ ل ال ب ال ء و اح م د وا ع ل ى ال ع اف ي ة A) Az konuşanların kalpleri katılaşmaz B) İnsanın günahlarını araştırmak doğru değildir A HADİS METİNLERİ I C) İnsanlardan bazıları günah ve sıkıntılarıyla imtihan edilir D) Gereksiz yere konuşmak kalpleri kaskatı yapar E) Her kul önce kendi günahlarına bakmalıdır E) İbn Ebî Şeybe nin el-musannef i 3. Aşağıdakilerden hangisi Kütüb-i Sitte içinde yer almaz? A) Ma mer b. Râşid in el-câmi i B) Muslim in el-câmi i C) Ebû Davud un es-sunen i D) Tirmizî nin es-sunen i E) İbn Mâce nin es-sunen i 4. Aşağıdakilerden hangisi hadis ve sünnetin anlaşılmasındaki genel ilkeler den biri sayılmaz? A) Hadis ve Sünnet, Kur an ayetleri ışığında anlaşılmalıdır. B) Hadisler bilimsel gelişmeleri destekleyecek şekilde yorumlanmalıdır. C) Hadislerin söyleniş sebepleri, söylendiği şartlar ve söyleniş amaçları dikkate alınmalıdır. D) Hadisteki dil ve üsluba, edebî sanatlara dikkat edilmelidir. E) Bir konudaki bütün hadisler toplanmalı ve birlikte değerlendirilmelidir. 6. Metinde mealen Allah sana akıl fikir versin!.. şeklinde Hz. Ömer e çıkışan kişi aşağıdakilerden hangisidir? أ خ ب ر ن ا ع ب د الر ز ا ق ق ال : أ خ ب ر ن ا الث و ر ي, ع ن ج اب ر, ع ن الش ع ب ي, و ع ن ع ب د ب ن ث اب ت, و ق ال : ع ن الش ع ب ي, ع ن ع ب د ب ن ث اب ت, ق ال : ج اء ع م ر ب ن ال خ ط ا ب ف ق ال : ي ا ر س ول خ ل ي م ن ي ھ و د ف ك ت ب ل ي ج و ام ع م ن, إ ن ي م ر ر ت ب أ الت و ر اة, ق ال : أ ف ال أ ع ر ض ھ ا ع ل ي ك ف ت غ ي ر و ج ه ر س و ل ص ل ى ع ل ي ه و س ل م, ف ق ال ع ب د : م س خ ع ق ل ك أ ال ت ر ى م ا ب و ج ه ر س و ل ص ل ى ع ل ي ه و س ل م, ف ق ال ع م ر: م د ين ا و ب م ح م د ر س و ال, ق ال : ر ض يت ب ا ر ب ا و ب اإل س ال ف س ر ي ع ن الن ب ي ص ل ى ع ل ي ه و س ل م, ث م ق ال : و ال ذ ي ن ف س ي ب ي د ه, ل و أ ص ب ح ف يك م م وس ى ف ات بع ت م و ه و ت ر ك ت م ون ي, ل ض ل ل ت م إ ن ك م ح ظ ي م ن األ م م و أ ن ا ح ظ ك م م ن الن ب ي ي ن A) Hz. Peygamber B) Abdullah b. Ömer C) Eş-Şa bî D) Abdullah b. Sâbit E) Abdurrazzâk 8 Diğer Sayfaya Geçiniz.

10 7. Aşağıdakilerden hangisi İbn Ebî Şeybe nin el- Musannef adlı eserinin özelliklerinden biri değildir? A) Eser, daha çok fıkıh konularına göre tertip edilmiştir. B) Eser, Mâlik in el-muvatta ını yazarken yararlandığı kaynaklardandır. C) Eserde merfû rivayetlerin yanı sıra sahabe sözlerine de yer verilir. D) Eser tarih, akâid ve meğâzi ile ilgili rivayetler de içerir. E) Esere mursel ve munkatı rivayetler de alınmıştır. 8. Metinde altı çizili ifadenin en doğru Türkçe çevirisi aşağıdakilerden hangisinde yapılmıştır? ع ن ز ي د ب ن خ ال د ال ج ھن ي ق ال : ق ال ر س ول ص ل ى ع ل ي ه و س ل م : ج اء ن ي ج ب ر يل ف ق ال : ي ا م ح م د م ر أ ص ح اب ك ف ل ي ر ف ع وا أ ص و ات ھ م ب الت ل ب ي ة ف إ ن ھ ا م ن ش ع ائ ر ال ح ج A) Cibrîl geldi ve Ey Muhammed! Ashabına söyle seslerini yükseltsinler; çünkü bu haccın şartlarındandır dedi. B) Hac zamanı bana Cebrâil geldi. Ey Muhammed arkadaşlarına söyle yüksek sesle telbiye yapsınlar; çünkü telbiye getirmek haccın gereğidir dedi. C) Bana Cebrâil geldi ve Ey Muhammed! ashâbına git, yüksek sesle telbiye getirsinler; çünkü telbiye haccın şiarlarındandır dedi. D) Cebrâil bana dedi ki: Ya Muhammed! Yanındaki ashabına yüksek sesle Lebbeyk Allahumme Lebbeyk demelerini söyle; Çünkü bu haccın şiarlarındandır. E) Bana Cebrâil geldi ve Ey Muhammed! ashâbına deki, yüksek sesle telbiye getirsinler; çünkü telbiye haccın farzlarındandır dedi. 9. Bu rivayette verilmek istenen asıl mesaj aşağıdakilerden hangisidir? أ خ ب ر ن ا م ح م د ب ن أ س عد ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ع ن ع اص م ع ن أ ب ي و ائ ل ق ال : ق ال ح ذ ي ف ة ر ض ي ع ن ه : أ ت د ر ي ك ي ف ي ن ق ص ال ع ل م ق ال : ق ل ت : ك م ا ي ن ف ض الث و ب و ك م ا ي ق س و الد ر ھ م. ق ال : م : ق ب ض ال ع ل م ا ء ال و إ ن ذ ل ك ل م ن ه ق ب ض ال ع ل A) İlmin hadis ve sünnetten beslenmesi gerektiği B) Alim in ilmini elbise ve parayı kullandığı gibi kullanması gerektiği C) İlmiyle amel etmeyen âlimin tasvip edilmediği D) İlmin elbisenin eskimesi ve paranın azalması gibi azaldığı E) İlmin ancak âlimle kaim olduğu A 10. Metinde altı çizili ifadelerin sırasıyla en doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? ق ال م ال ك وب ل غ ن ي أ ن ال ق اس م ب ن م ح م د ك ا ن ي ق ول : أ د ر ك ت الن اس و م ا ي ع ج ب و ن ب ال ق و ل. ق ال م ال ك: ي ر يد ب ذ ل ك ال ع م ل إ ن م ا ي ن ظ ر إ ل ى ع م ل ه و ال ي ن ظ ر إ ل ى ق و ل ه A) Bana tebliğ edildi kimsenin sözünü dinlemezlerdi bununla amel ederdi B) Duydum ki kendileri dışındaki kimsenin sözüne itibar etmezlerdi bununla amel etmeyi isterdi C) İşittiğime göre her sözü beğenmezlerdi bununla amel edilirdi D) Bana ulaştığına göre sözlerine şaşırıp kalırlardı bununla ameli kastetti. E) Bana ulaştı sadece konuşmaktan hoşlanmazlardı- bununla ameli kastetmiştir 9 Diğer Sayfaya Geçiniz.

11 11. Aşağıda verilen hadis âlimlerinin ölüm tarihlerine göre en doğru sıralaması hangisidir? A) Mâlik b. Enes Abdurrazzâk Ahmed b. Hanbel Dârimî B) Ahmed b. Hanbel Mâlik b. Enes Abdurrazzâk - Dârimî C) Abdurrazzâk Mâlik b. Enes Dârimî Ahmed b. Hanbel D) Mâlik b. Enes Ahmed b. Hanbel Abdurrazzâk - Dârimî E) Dârimî Abdurrazzâk Mâlik b. Enes Ahmed b. Hanbel 12. Senedin tamamının çıkarılması yahut baş tarafından bir veya birkaç ravinin atılmasıyla nakledilen hadislere ne denir? A) Mu allak B) Mu an an C) Mudebbec D) Mudrec E) Maktû 13. Aşağıdaki altı çizili ifadeye göre seçeneklerden hangisi doğrudur? ح د ث ن ا إ س م اع يل ح د ث ن ي م ال ك ع ن ع ب د الر ح م ن ب ن ع ب د ب ن ع ب د الر ح م ن ب ن أ ب ي ص ع ص ع ة ع ن أ ب يه ع ن أ ب ي س ع ي د الخ د ر ي أ ن ر ج ال س م ع ر ج ال ي ق ر أ ق ل ھ و أ ح د ي ر د د ھ ا ف ل م ا أ ص ب ح ج ا ء إ ل ى الن ب ي ى ص ل ع ل ي ه و س ل م ف ذ ك ر ل ه ذ ل ك و ك أ ن الر ج ل ي ت ق ال ھ ا ف ق ال ر س ول ص ل ى ع ل ي ه و س ل م: و ال ذ ي ن ف س ي ب ي د ه إ ن ھ ا ل ت ع د ل ث ل ث الق ر آ ن. و ز ا د إ س م اع يل ب ن ج ع ف ر ع ن م ال ك ع ن ع ب د الر ح م ن ع ن أ ب يه ع ن أ ب ي س ع يد أ خ ب ر ن ي أ خ ي ق ت اد ة ب ن الن ع م ا ن ع ن الن ب ي ص ل ى ع ل ي ه و س ل م A) İsnadda geçen İsmail b. Ebû Ca fer, Buhârî nin gerçek adıdır. B) Hadiste geçen O, Kur an ın üçte birine denktir. ifadesi, İsmail b. Ca fer in ziyadesidir. C) Hadisi Hz. Peygamber den Katâde b. en- Nu mân rivayet etmiştir. D) İsnadda yer alan ravilerden birisi sika (güvenilir) değildir. E) Ziyade, bir hadisi zayıf saymayı gerektiren illetlerdendir. 14. Metinde yer alan ayet hangi düşünceyi desteklemek için delil olarak kullanılmıştır? A و ح د ث ن ا م ح م د ب ن ال م ث ن ى ح د ث ن ا ع ب د ال و ھ اب ح د ث ن ا د او د ب ھ ذ ا اإل س ن اد ن ح و ح د ي ث اب ن ع ل ي ة و ز ا د ق ال ت: و ل و ك ا ن م ح م د ص ل ى ع ل ي ه و س ل م ك ات م ا ش ي ئ ا م م ا أ ن ز ل ع ل ي ه ل ك ت م ھ ذ ه اآل ي ة: {و إ ذ ت ق ول ل ل ذ ي أ ن ع م ع ل ي ه و أ ن ع م ت ع ل ي ه أ م س ك ع ل ي ك ز و ج ك و ات ق و ت خ ف ي ف ي ن ف س ك م ا م ب د يه و ت خ ش ى الن ا س و أ ح ق أ ن ت خ ش اه } A) Hz. Muhammed in rabbini görmediğini B) Hz. Muhammed in kendisine indirilen vahyi gizlemediğini C) Hz. Muhammed in gaybı bilmediğini D) Hz. Muhammed in evliliklerinin Allah ın iradesiyle gerçekleştiğini E) Hz. Muhammed in Allah katında en değerli insan olduğunu 15. Aşağıdaki metne konu olan hukuki muamelenin hangi fıkıh terimiyle ifade edilmesi doğru olur? أ ن س ع د ا س او م ه ب ي ت ا ب أ ر ب ع م ائ ة م ث ق ا ل ف ق ال لو ال أ ن ى س م ع ت ر س ول صلى عليه وسلم ي ق ول :ال ج ار أ ح ق ب ص ق ب ه ل م ا أ ع ط ي ت ك A) Selem B) Karz-ı Hasen C) İcare D) Hibe E) Şuf a 10 Diğer Sayfaya Geçiniz.

12 16. Aşağıdaki rivayete göre kaç numaralı ayet, Hz. Peygamber in Allah ın kitabından bir şey gizlediği iddiasıyla bağdaşmamaktadır? GÜZ DÖNEMİ VİZE 18. Aşağıdaki metinde müellif tarafından uygun görülmeyen genel tavır ya da muamelenin hangi terimle ifadesi daha doğru olur? A ع ن م س ر و ق ق ال : ك ن ت م ت ك ئ ا ع ن د ع ائ ش ة ف ق ال ت: ي ا أ ب ا ع ائ ش ة ث ال ث م ن ت ك ل م ب و اح د ة م ن ھ ن ف ق د أ ع ظ م ع ل ى ال ف ر ي ة ق ل ت: م ا ھ ن ق ال ت: م ن ز ع م أ ن م ح م د ا ص ل ى ع ل ي ه و س ل م ر أ ى ر ب ه ف ق د أ ع ظ م ع ل ى ال ف ر ي ة ق ال : و ك ن ت م ت ك ئ ا ف ج ل س ت ف ق ل ت: ي ا أ م ال م ؤ م ن ين أ ن ظ ر ين ي و ال ت ع ج ل ين ي أ ل م ي ق ل ع ز و ج ل : {و ل ق د ر آه ب األ ف ق ال م ب ي ن}[ 1 ] {و ل ق د ر آه ن ز ل ة أ خ ر ى} ف ق ال ت : أ ن ا أ و ل ھ ذ ه األ م ة س أ ل ع ن ذ ل ك ر س ول ص ل ى ع ل ي ه و س ل م ف ق ال : «إ ن م ا ھ و ج ب ر يل ل م أ ر ه ع ل ى ص ور ت ه ال ت ي خ ل ق ع ل ي ھ ا غ ي ر ھ ات ي ن ال م ر ت ي ن ر أ ي ت ه م ن ھ ب ط ا م ن الس م ا ء س اد ا ع ظ م خ ل ق ه م ا ب ي ن الس م ا ء إ ل ى األ ر ض» ف ق ال ت : أ و ل م ت س م ع أ ن ي ق ول : {ال ت د ر ك ه األ ب ص ا ر و ھ و ي د ر ك األ ب ص ا ر و ھ و الل ط ي ف ال خ ب ي ر} [2] أ و ل م ت س م ع أ ن ي ق ول : {و م ا ك ا ن ل ب ش ر أ ن ي ك ل م ه إ ال و ح ي ا أ و م ن و ر ا ء ح ج ا ب أ و ي ر س ل ر س و ال ف ي وح ي ب إ ذ ن ه م ا ي ش ا ء إ ن ه ع ل ي ح ك ي م} [3] ق ال ت : و م ن ز ع م أ ن ر س ول ص ل ى ع ل ي ه و س ل م ك ت م ش ي ئ ا م ن ك ت ا ب ف ق د أ ع ظ م ع ل ى ال ف ر ي ة و ي ق ول : {ي ا أ ي ھ ا الر س ول ب ل غ م ا أ ن ز ل إ ل ي ك م ن ر ب ك و إ ن ل م ت ف ع ل ف م ا ب ل غ ت ر س ال ت ه}[ 4 ]. ق ال ت : و م ن ز ع م أ ن ه ي خ ب ر ب م ا ي ك و ن ف ي غ د ف ق د أ ع ظ م ع ل ى ال ف ر ي ة و ي ق ول : {ق ل ال ي ع ل م م ن ف ي الس م او ا ت و األ ر ض ال غ ي ب إ ال }[5] A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) Metne göre seçeneklerden hangisi doğru değildir? ل م ا ب ع ث الن ب ي ص ل ى ع ل ي ه و س ل م م ع ا ذ ب ن ج ب ل إ ل ى ن ح و أ ھ ل الي م ن ق ال ل ه: إ ن ك ت ق د م ع ل ى ق و م م ن أ ھ ل الك ت اب ف ل ي ك ن أ و ل م ا ت د ع وھ م إ ل ى أ ن ي و ح د وا ت ع ال ى ف إ ذ ا ع ر ف وا ذ ل ك ف أ خ ب ر ھ م أ ن ق د ف ر ض ع ل ي ھ م خ م س ص ل و ا ت ف ي ي و م ھ م و ل ي ل ت ھ م ف إ ذ ا ص ل و ا ف أ خ ب ر ھ م أ ن اف ت ر ض ع ل يھ م ز ك ا ة ف ي أ م و ال ھ م ت ؤ خ ذ م ن غ ن ي ھ م ف ت ر د ع ل ى ف ق ير ھ م ف إ ذ ا أ ق ر وا ب ذ ل ك ف خ ذ م ن ھ م و ت و ق ك ر ائ م أ م و ا ل الن اس A) Yemenliler Ehl-i Kitab tandır. B) Yemen e gönderilen sahabinin adı Muaz dır. C) Muaz, aralarında husumet bulunan Yemenli Ehl-i Kitab ı barışa davet etmek için gönderilmiştir. D) Da vetin ilk aşaması insanları Allah tan başka ilâh olmadığını kabule çağırmaktır. E) Zekât alırken insanların mallarının en değerlisini almaktan sakınmak gerekir. و ق ال ب ع ض الن ا س: إ ن و ھ ب ھ ب ة أ ل ف د ر ھ م أ و أ ك ث ر ح ت ى م ك ث ع ن د ه س ن ين و اح ت ال ف ي ذ ل ك ث م ر ج ع الو اھ ب ف يھ ا ف ال ز ك ا ة ع ل ى و اح د م ن ھ م ا. ف خ ال ف الر س ول ص ل ى ع ل ي ه و س ل م ف ي الھ ب ة و أ س ق ط الز ك ا ة. A) Hile B) Hülle C) Hibe D) İskat-ı zekât E) Muhalefet 19. Amelu Ehli l-medine hangi âlimin benimsediği bir hüküm kaynağıdır? A) Ebû Hanîfe B) Buhârî C) İbn Ebî Şeybe D) Mâlik E) Dârimî 20. Bir hadisi parçalara ayırarak her bâbta ilgili kısmı zikretmeye ne ad verilir? A) Tebvib B) Taktî C) Tefrik D) Tasnif E) Tahdîs HADİS METİNLERİ I TESTİ BİTTİ. 11 YANITLARINIZI Diğer Sayfaya KONTROL Geçiniz. EDİNİZ.

13 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV YANIT ANAHTARLARI HADİS METİNLERİ I (A) 1 E 2 C 3 A 4 B 5 A 6 D 7 B 8 C 9 E 10 E 11 A 12 A 13 C 14 B 15 E 16 D 17 C 18 A 19 D 20 B

14 1. Hz. Peygamber in talimat ve tatbikatını gâî olarak anlayan yani onun amacını, hedefini dikkate alan sahabilerin hadis ve sünnete yaklaşımı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 2. A) Tenkidçi yaklaşım B) Zahiri yaklaşım C) İctihadi yaklaşım D) Fıkhi yaklaşım E) İtikadi yaklaşım حدثنا ابو خالد االحمر عن مجالد عن الشعبي قال ما كان احد من اصحاب النبي اشد في النكاح بغير ولي من علي حتي كان يضرب فيه Bu rivayet için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 3. A) Maktu B) Mevkuf C) Mursel D) Mevzu E) Merfu ب اب ق و ل الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : «ب ن ي اإل س ال م ع ل ى خ م س»و ھ و ق و ل و ف ع ل و ي ز يد و ي ن ق ص HADİS METİNLERİ I A األ ع م ال ب الن ي ة و ل ك ل ام ر ئ م ا ن و ى ف م ن ك ان ت ھ ج ر ت ه إ ل ى الله و ر س ول ه ف ھ ج ر ت ه إ ل ى الله و ر س ول ه و م ن ك ان ت ھ ج ر ت ه لد ن ي ا ي ص يب ھ ا أ و ام ر أ ة ي ت ز و ج ھ ا ف ھ ج ر ت ه إ ل ى م ا ھ اج ر إ ل ي ه Aşağıdakilerden hangisi bu hadisin ana fikrini en iyi anlatır? A) İslam da aslolan hicrettir; her mümin hicretin tarihsel önemini bilmeli ve onu yakından hissetmelidir. B) Allah kişinin amellerini sadece dış görünüşü itibariyle değil, niyetine göre değerlendirir. C) Hicret bütün büyük dinlerde inananların maruz kaldıkları olaylardan biridir. D) Dünya menfaatleri için yapılan yolculuklar hicretin manasından uzak amellerdir. E) Hicret yer değiştirmeden ibaret olmayıp, manevi yükselişi ve kötülükleri terk edişi de temsil eder. ب اب م ا ج اء ف ي إ ج از ة خ ب ر الو اح د الص د وق ف ي األ ذ ان و الص ال ة و الص و م و الف ر ائ ض و األ ح ك ام Buhari nin Kitabu l İman bölümünde bu bab başlığını tercih etmesinin sebebi hakkında aşağıdakilerden hangisi daha doğrudur? A) İman ve İslam kavramlarının birinci derecede önem arzetmesi B) İman ve İslam ın sözden ibaret olduğunun açıklanması C) Mürcie mezhebinin iman hakkındaki görüşlerini eleştirmesi D) İslam ve imanın şartlarını açıklama zarureti E) İman ve İslam ın amel ile irtibatının vurgulanması Aşağıdakilerden hangisi bu bab başlığında zikredilmemiştir? A) Farzlar B) Oruç C) Miras D) Namaz E) Hükümler 10 Diğer Sayfaya Geçiniz.

15 6. ع ن ع ب د الله ب ن ع م ر ق ال : ب ي ن ا الن اس ب ق ب اء ف ي ص ال ة الص ب ح إ ذ ج اء ھ م آت ف ق ال : «إ ن ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ق د أ ن ز ل ع ل ي ه الل ي ل ة ق ر آن و ق د أ م ر أ ن ي س ت ق ب ل الك ع ب ة ف اس ت ق ب ل وھ ا» و ك ان ت و ج وھ ھ م إ ل ى الش أ م ف اس ت د ار وا إ ل ى الك ع ب ة Buhari bu hadisi hangi konuda delil olarak vermiştir? A) Kıblenin tahvilinin yatsı namazında olduğunu göstermek için B) Namaz esnasında yapılacak bazı hareketlerin namazı bozmadığını göstermek için C) Amellerin imandan bir cüz olduğunu göstermek için D) Âhad haberin namaz konusunda delil olduğunu ispatlamak için E) Kıblenin tahvilinin sabah namazında olduğunu göstermek için 7. Aşağıdakilerden hangisi Buhari nin şerhidir? A) Fethu l Bâri, İbn Hacer B) el Musannef, Abdurrezzak C) Tenviru l Havalik, Suyuti D) et Temhid, İbn Abdilber E) el Minhâc, Nevevi 8. Aşağıdaki hadislerden hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır? A) A ان ر ج ال س أ ل ر س ول الله صلى الله عليه وسلم: م ا ال غ يب ة ف ق ال ر س ول الله صلى الله عليه وسلم: «أ ن ت ذ ك ر م ن ال م ر ء م ا ي ك ر ه أ ن ي س م ع ( Bب ل غ وا ع ن ي و ل و آي ة, و ح د ث وا, ع ن ب ن ي إ س ر ائ يل و ال ح ر ج, ف م ن ك ذ ب ع ل ي ف ل ي ت ب و أ م ق ع د ه م ن الن ار (C ال ي ق ول ن أ ح د ك م : ي ا خ ي ب ة الد ھ ر. ف إ ن الله ھ و الد ھ ر D) إ ذ ا س م ع ت الر ج ل ي ق ول : ھ ل ك الن اس. ف ھ و أ ھ ل ك ھ م ( Eم ن ق ال أل خ يه : ك اف ر ف ق د ب اء ب ھ ا أ ح د ھ م ا 9. ي ا أ ھ ل ال م د ين ة ال ت أ ك ل وا لح وم األ ض اح ي ف و ق ث ال ث» - وق ال اب ن ال م ث ن ى: ث ال ث ة أ ي ام ف ش ك و ا إ ل ى ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م أ ن ل ھ م ع ي اال و ح ش م ا و خ د م ا ف ق ال : «ك ل وا و أ ط ع م وا و اح ب س وا«أ و»اد خ ر وا«Hadiste geçen altı çizili ibare için hangisi doğrudur? A) Şekku r ravi B) İhtilafu r ruvât C) Mursel D) Atıf harfi E) Munkatı 11 Diğer Sayfaya Geçiniz.

16 10. Aşağıdaki eserlerden hangisi Kütüb i Sitte içinde yer alır? A) Malik, Muvatta B) Ahmed b. Hanbel, Müsned C) Darimi, Sünen D) Muslim, Sahih E) Abdurrezzak, Musannef A 14. Aşağıdakilerden hangisi en eski hadis eseridir? A) el Câmiu s Sahih, Buhari B) es Sahifetu s Sadıka, Hemmam b. Munebbih C) el Musannef, Abdurrezzak D) el Camiu s Sahih, Muslim E) el Muvatta, Malik b. Enes 11. Tâbiûn un söz ve fiillerini nakleden rivayete ne denir? A) Maktu B) Mürsel C) Muallak D) Mevzu E) Munkatı 15. Hadisleri herhangi bir konuya veya raviye göre gruplandırmaksızın, sadece toplama amacıyla yapılan yazım faaliyetine ne denir? A) Kitabet B) Tahlil C) Tasnif D) Tenkid E) Tedvin 12. Aşağıdakilerden hangisi hadislerin korunmasına dönük alınan tedbirlerden biri olarak görülemez? A) Tasnif faaliyetleri B) İcazetle rivayet C) Şifahi rivayet D) Tesebbüt gayreti E) Cerh ve tadil 16. Hz. Peygamber in söylemediği bir söz ya da ifadenin ravi tarafından metne sokulmasına ne denir? A) İhtisar B) Telfik C) Tashif D) Hazif E) İdrac 13. Aşşağıdakilerden hangisi Muslim in vefat tarihidir? A) 179 B) 241 C) 261 D) 256 E) Aşağıdakilerden hangisi bir metin tenkid yöntemi değildir? A) Hadisin tarihe arzı B) Hadisin Kur an a arzı C) Hadisin akla arzı D) Hadisin sahih sünnete arzı E) Hadisin âlime arzı 12 Diğer Sayfaya Geçiniz.

17 18. ق ر أ ت ع ل ى ع ب د ال رح م ن : م ال ك ع ن ع ب د الله ب ن أ ب ي ب ك ر أ ن ع ب د الله ب ن ق ي س أ خ ب ر ه ع ن ز ي د ب ن خ ال د ال ج ھ ن ي 19. Yukarıdaki isnadda altı çizili ifade tahammulu lhadis yöntemlerinden hangisine delalet etmektedir? A) Vicâde yöntemi B) Semâ yöntemi C) İcâzet yöntemi D) Arz yöntemi E) Munâvele yöntemi ع ن ز ي د ب ن خ ال د ال ج ھ ن ي أ ن ه ق ال : أل ر م ق ن الل ي ل ة ص ال ة ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م. ف ت و سد ت ع ت ب ت ه أ و ف س ط اط ه " ف ص ل ى ر ك ع ت ي ن خ ف يف ت ي ن 20. A ق ال ع ب د الله :وح د ث ن ا م ص ع ب ح د ث ن ي م ال ك ع ن ع ب د الله ب ن أ ب ي ب ك ر ع ن أ ب يه أ ن ع ب د الله ب ن ق ي س ب ن م خ ر م ة أ خ ب ر ه ع ن ز ي د ب ن خ ال د ال ج ھ ن ي ف ذ ك ر ال ح د يث ".و ل م ي ذ ك ر ع ب د الر ح م ن ف ي ح د يث م ال ك ع ن أ ب يه و الص و اب م ا ر و ى م ص ع ب : ع ن أ ب يه " Bu metinde aynı hadisin iki farklı isnadı arasında karşılaştırma yapılmaktadır. Buna göre rivayetlerden birinin isnadındaki hata nedir? A) Abdullah b. Kays ın Zeyd b. Halid den aldığını söylemesidir. B) Hadisi Abdullah (b. Ahmed b. Hanbel) in rivayet ediyor olmasıdır. C) Zeyd b. Halid el Cüheni nin sahabi olmadığı halde Hz. Peygamber den rivayet etmesidir. D) Mus ab ın hadisi babasından rivayet etmiş olmasıdır. E) Abdurrahman ın Malik ten yaptığı rivayette an ebîhi dememiş olmasıdır. Yukarıdaki hadis metninde altı çizili kısmın en doğru tercemesi hangisidir? A) Resulullah ile beraber Atebe de gece namazı kıldık. B) Resulullah ın geceyi nasıl geçirdiğini soracağım. C) Bu gece Resulullah ile birlikte gece namazı kılacağım. D) Bu gece Resulullah ın nasıl namaz kıldığını gözleyeceğim. E) Resulullah ın gece ibadetleri hakkında bilgi alacağım. 13 HADİS METİNLERİ I TESTİ BİTTİ. DEĞERLER VE PSİKOLOJİSİ Diğer TESTİNE Sayfaya GEÇİNİZ. Geçiniz.

18 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV YANIT ANAHTARLARI HADİS METİNLERİ I (A) 1 C 2 B 3 C 4 B 5 A 6 D 7 A 8 B 9 A 10 D 11 A 12 C 13 C 14 B 15 E 16 E 17 E 18 D 19 D 20 E AD SOYAD TARİH İMZA

19 HADİS METİNLERİ I A 1. Bazı sahabilerin Hz.Peygamber in talimatını lafzî, tatbikatını ise şeklî olarak anlamaları, Hadis ve Sünnete ne tür yaklaşımı ifade etmektedir? A) Fıkhi Yaklaşım B) Zahiri Yaklaşım C) Dini Yaklaşım D) İctihadi Yaklaşım E) Ahlaki Yaklaşım 2. Aşağıdakilerden hangisi münekkid sahabilerdendir? A) Hz. Aişe B) Ebu Hureyre C) Amr. b. As D) Abdullah b. Ömer E) Huzeyfe b. Yeman 5. I Hadisleri fıkhi konulara göre tasnif edilen ilk eserlerdendir II Muhtevasına bakıldığında hem bir hadis hem de bir fıkıh kitabı hüviyeti taşır III Eserdeki rivayetlerin yarıdan fazlası Hz. Peygamber e dayanmamaktadır IV Müellifin fıkhî görüşlerinin şekillenmesinde Medine ehlinin uygulamaları önemli bir yer tutar Yukarıda bazı özellikleri verilen eser ve müellifi aşağıdakilerden hangisidir? A) Er Risale Eş Şâfiî B) El Muvatta Malik b. Enes C) Es Sahih Buharî D) Es Sunen et Tirmizî E) El Musned Ahmed b. Hanbel 3. Hadislerin tedvini hızla devam ederken II. asrın ortalarına doğru hadis tarihi açısından önemli gelişmeler yaşandı; Abbasi idaresinin başlarına rastlayan bu dönemde tedvini devam eden rivayet malzemesi ilk defa tasnîf edilmeye de başlandı. Aşağıdakilerden hangisi parçada belirtilen dönemde tasnif faaliyetlerinde bulunan muhaddisler arasında sayılamaz? A) İbn Şihâb ez Zuhrî B) Ma mer b. Râşid C) Hammâd b. Seleme D) Süfyan es Sevrî E) Abdullah b. El Mubârek 4. Hicri II. asırdaki tasnif faaliyetleri genel olarak iki şekilde yapıldı: 1 Konu merkezli (ale l ebvâb) 2 Ravi merkezli (ale r ricâl). Konu merkezli tasnifler daha çok fıkıh meseleleri esas alınarak yapılmaktaydı. Ale r ricâl eserlerde ise, hadislerin konuları değil, hadisi rivayet eden ravi esas alınmış ve rivayetler şahıs merkezli olarak düzenlenmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi tür olarak diğerlerinden farklıdır? A) Malik b. Enes el Muvatta B) Abdurrazzak el Musannef C) Et Tayalisî el Musned D) İbn ebi Şeybe el Musannef E) Ed Dârimî es Sunen 6. ق ال اب ن ج ر ي ج : ح د ث ت ع ن ز ي د ب ن أ س ل م أ ن الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ق ال : ال ت س أ ل وا أ ھ ل ال ك ت اب ع ن ش ي ء, ف إ ن ھ م إ ن ي ھ د وك م ق د أ ض ل وا أ ن ف س ھ م, ق يل : ي ا ر س ول الله أ ال ن ح د ث ع ن ب ن ي إ س ر ائ يل ق ال : ت ح د ث وا و ال ح ر ج. Metinden aşağıdaki ifadelerden hangisi çıkarılamaz? A) Rivayeti Zeyd b. Eslem Hz. Peygamber den nakletmiştir. B) Müslümanların, Yahudi ve Hıristiyanlara danışmaları hoş görülmemiştir. C) Kendileri yanlış yolda olanlar başkalarına doğruyu gösteremez. D) Müslümanların Ehl i kitaptan bir şeyler rivayet etmesinde sakınca yoktur. E) Müslümanlar İsrailoğullarından gelen dini bazı metinleri tartışıp onayladılar. 11 Diğer sayfaya geçiniz.

20 7. Hicri III. Asra ait bu eserde, merfû hadislerin yanısıra, kendisine ulaşan sahabe sözleri ile tabiûn fetvalarına senedleriyle birlikte yer vermiştir. Bunları fıkıh kitaplarındaki tertibe göre tasnif etmiş, rivayetleri kitâb ve bâb başlıkları altında sıralamıştır. Ancak eserin daha çok son kısımlarında Kitâbu t Târîh, Kitâbu l Evâil, Kitâbu r Redd alâ Ebî Hanîfe, Kitâbu l Meğâzî, Kitâbu l Cemel gibi genellikle sunen kitaplarında yer almayan bölümler de vardır. Ayrıca eserde rivayetlerin sıralanmasında belli bir sistem takip edilmemiş, merfû, mevkûf ve maktû rivayetler duruma göre, babların başında, ortasında veya sonunda farklı sıralamalarla zikredilmiştir. 8. Metinde sözü edilen eser ve müellifi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Ma mer b. er Râşid, el Câmi B) Malik b. Enes, el Muvatta C) İbn Ebi Şeybe, el Musannef D) Ebu Davud, es Sunen E) Muslim, el Câmiu s Sahih ق ال ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : ال ت م ن ع وا إ م ا ء الله ال م س اج د و ل ي خ ر ج ن ت ف ال ت 9. Metinde altı çizili iki ifadenin sırasıyla Türkçe en doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Kadınlar çocuklar B) Kadın kullar kokular C) Köleler cariyeler D) Sular küçükler E) Analar babalar ق ال ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : ص ل وا ف ي ب ي وت ك م و ال ت ت خ ذ وھ ا ق ب ور ا Aşağıdakilerden hangisi metnin ana mesajını yansıtmaktadır? A) Farz namazlar evde kılınmalıdır B) Nafile namazlar camide kılınmaz C) Evlerde salat ve selam getirilmelidir D) Evler terk edilmiş kabirler gibidir E) İçinde namaz kılınmayan evler mezar gibidir 10. A أ خ ب ر ن ا ق ب يص ة أ نب أ ن ا س ف ي ان ع ن ع ط اء ب ن الس ائ ب ع ن ال ح س ن ع ن ع ن ه ع ب د الله ب ن م س ع ود ر ض ي الله ق ال : اغ د ال م ا أ و م ت ع ل م ا أ و م س ت م ع ا و ال ت ك ن الر اب ع ف ت ھ ل ك Metnin isnadı dikkate alındığında hadisin kaynağı itibariyle aşağıdaki hadis türlerinden hangisine örnektir? A) Merfu' B) Mevkuf C) Maktu' D) Munkatı' E) Münker 11. Hadis eserlerinin bir kısmında Mukaddime bölümü yer almıştır. Aşağıda müellifiyle birlikte verilen hangi eser buna bir örnek olarak gösterilebilir? A) Malik b. Enes, Muvatta B) Ahmed b. Hanbel, el Musned C) El Buharî, el Câmiu s Sahîh D) En Neseî, es Sunen E) Ed Dârimî, es Sunen 12. el İcâbe li Îrâdi Mestedrekethu Âişe ale s Sahâbe adlı eserin konusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Hz. Ayşe nin kendisine yöneltilen fıkhi sorulara verdiği fetvalar B) Hz. Ayşe nin babası Ebu Bekir vasıtasıyla yaptığı rivayetler C) Hz. Ayşe ile Hz. Ali arasında patlak veren siyasi olayları ele alan siyer kitabı D) Hz. Ayşe nin hadis rivayeti konusunda sahabeye yönelttiği eleştiriler E) Ebu Hüreyre nin Hz. Ayşe nin rivayet ettiği hadisler eleştirmesi 12 Diğer sayfaya geçiniz.

21 A 13. Genç yaşlarından itibaren iyi bir hadisçi olarak tanınmıştır. Asıl şöhretini Abbasi halifesi Me mûn la ( / ) başlayan Mihne olaylarındaki tavrı ve duruşuna borçludur. Bu dönemde Me mûn, Ashâbu l Hadîs ten birçoklarına yaptığı gibi onu da Kur ân ın mahlûk olup olmadığı hususunda sorgulamaya tabi tuttu. Metinde kendisinden söz edilen hadis alimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Eş Şâfi î B) İbn Cureyc C) Süfyân es Sevrî D) İbn Kuteybe E) Ahmed b. Hanbel 16. I Ali İbnu l Medinî ve el Humeydî onun hocalarındandır II Ebu Hanife ve Hanefi fakihlere karşı eleştirileri meşhurdur III et Tarihu l Kebîr onun önemli eserlerinden biridir Yukarıda hakkında bazı bilgilerin verildiği alim aşağıdakilerden hangisidir? A) Malik b. Enes B) Ahmed b. Hanbel C) el Buhari D) et Tirmizi E) el Müslim 14. Aşağıda Kutub i Sitte hakkında verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A) Kutub i Sitte, altı kitap anlamına gelen bir hadis edebiyatı terimidir B) Hicri II. asırda yazılmış en önemli hadis kitaplarıdır C) Kutub i Sitte içerisinde yer alan tüm hadisler sahihtir D) Bu eserler dışında kalan hadisler genellikle zayıf rivayetlerdir E) İmam Malik in el Muvatta ı bu eserlerden en meşhur olanıdır 15. Kutub i Sitte müellifleri ve eserleri hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Buharî ve Muslim in eserleri es Sahihayn olarak bilinir B) Muslim in es Sahih isimli eserinin Mukaddime bölümü vardır C) Bu müellifler genel olarak Ehl i Re y karşıtı olarak bilinmektedir D) Buharî ve Muslim in eserleri dışındaki eserler Sünen olarak nitelendirilir E) Tirmizî nin el Cami i sadece fıkhi konulardaki hadisleri içerir 17. Sahîh i Buhârî yi diğer türdeşlerinden ayıran özelliklerinin başında,.adı verilen bâb başlıkları gelir. Buhârî, şartlarına uymamakla beraber delil olmaya elverişli olan rivayetleri, konuyla ilgili âyetleri, yoluyla naklettiği hadisleri ve sahabe, tabiîn ve meşhur imamların sözlerini bâb başlıklarında zikretmiştir Metinde boş bırakılan noktalı yerlere sırasıyla aşağıdaki terimlerden hangisi getirilmelidir? A) Muallak terceme B) Terceme ta lîk C) Ta lîk isnad D) Kitâb taktî E) Mu allak vicâde 13 Diğer sayfaya geçiniz.

22 A 18. ح د ث ن ا م ح م د ب ن ي وس ف ح د ث ن ا س ف ي ا ن ع ن إ ب ر اھ يم ب ن م ي س ر ة ع ن ع م ر و ب ن الش ر يد ع ن أ ب ى ر اف ع أ ن س ع د ا س او م ه ب ي ت ا ب أ ر ب ع م ائ ة م ث ق ال ف ق ال ل و ال أ ن ى س م ع ت ر س ول الله صلى الله عليه وسلم ي ق ول :ال ج ار أ ح ق ب ص ق ب ه ل م ا أ ع ط ي ت ك. و ق ال ب ع ض الن اس إ ن اش ت ر ى ن ص يب د ار ف أ ر اد أ ن ي ب ط ل الش ف ع ة و ھ ب ال ب ن ه الص غ ير و ال ي ك ون ع ل ي ه ي م ين. 19. Metin Buharî nin es Sahîh inde yer almaktadır. Buna göre Buharî nin bu hadisi aldığı ravi (şeyh) aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Sa'd B) Ebî Râfi' C) İbrahim b. Meysere D) Muhammed b. Yusuf E) Amr b. eş Şerîd و ق ال ب ع ض الن اس : إ ن و ھ ب ھ ب ة أ ل ف د ر ھ م أ و أ ك ث ر ح ت ى م ك ث ع ن د ه س ن ين و اح ت ال ف ي ذ ل ك ث م ر ج ع الو اھ ب ف يھ ا ف ال ز ك اة ع ل ى و اح د م ن ھ م ا. ف خ ال ف الر س ول ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ف ي الھ ب ة و أ س ق ط الز ك اة. Metnin ana mesajı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Bazı insanların hibe hakkındaki görüşleri Hz. Peygamber in bu husustaki hadisine aykırıdır B) Hibe konusunda hileye başvurmak hibe edilen malı zekattan düşürür C) Bin dirhem ve daha fazla mal hibe edildiğinde o maldan zekat verilmez D) Hanefiler hibe konusunda başvurulan hile i şer iyyeyi meşru görmüşlerdir E) Hibe yapanla kendisine hibe edilenden biri için zekat sorumluluğu düşer 20. Buharî ve Muslim hakkında verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir? A) Her ikisinin de es Sahih isimli eseri vardır B) Buhari nin es Sahih inde Tefsir konusuna ayrı bir yer ayrılmıştır C) Her ikisinin rical konusunda eserleri vardır D) Muslim es Sahih inde Buharî den hadis nakletmiştir E) Muslim in eserinde Mukaddime bölümü yer alır 21. Nişapur da vefat eden bu muhaddisin diğer ehl i hadis gibi selef akidesini benimsediği, ancak fıkıh mezheplerinden hiç birine mensup olmadığı bilinmektedir. Onun Kitâbu t Temyîz, Kitâbu t Tabakât, el Kunâ ve l Esmâ, el Munferidât ve l Vuhdân gibi hadise ve hadis ravilerine ilişkin teknik ve biyografik bilgilerin yer aldığı eserleri vardır. Metinde kendisinden bahsedilen muhaddis aşağıdakilerden hangisidir? A) El Hâkim en Nisaburî B) Muhammed b. Sa d C) Ebu Davûd es Sicistânî D) Muhammed b. İsmail el Buharî E) Muslim b. el Haccâc el Kuşeyrî 14 Diğer sayfaya geçiniz.

23 ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة ح د ث ن ا ع ل ي ب ن م س ھ ر ع ن ع ب د ال م ل ك ع ن ع ط اء ع ن أ ب ي ھ ر ي ر ة {و ل ق د ر آه ن ز ل ة أ خ ر ى} ق ال : «ر أ ى ج ب ر يل». 284 ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة ح د ث ن ا ح ف ص ع ن ع ب د ال م ل ك ع ن ع ط اء ع ن اب ن ع ب اس ق ال : «ر آه ب ق ل ب ه». 285 ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة و أ ب و س ع يد األ ش ج ج م يع ا ع ن و ك يع ق ال األ ش ج : ح د ث ن ا و ك يع ح د ث ن ا األ ع م ش ع ن ز ي اد ب ن ال ح ص ي ن أ ب ي ج ھ م ة ع ن أ ب ي ال ع ال ي ة ع ن اب ن ع ب اس ق ال : {م ا ك ذ ب ال ف ؤ اد م ا ر أ ى}{و ل ق د ر آه ن ز ل ة أ خ ر ى} ق ال : «ر آه ب ف ؤ اد ه م ر ت ي ن. Metinde verilen üç hadisin isnadında yer alan ortak ravi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Ebu Hureyre B) İbn Abbas C) İbn Ebi Şeybe D) Ali b. Mushir E) Ziyad b. el Husayn 23. Aşağıdakilerden hangisi hadislerin sübut ve sıhhatini korumak için alınan tedbirlerden biri değildir? A) Güvenilen kimselerden, bilinen hadislerin alınması B) Râvîlerin güvenilirliğiyle ilgili cerh ve ta dîl ilminin başlaması C) Hocanın talebelerine icâzet ve rivayet hakkı vermesi D) Metin ve muhtevaya yönelik tahlil ve tenkit yapılması E) Hadislerin Buhari ve Müslim gibi eserlerden alınması A ح د ث ن ا اب ن ن م ي ر ح د ث ن ا أ ب ي ح د ث ن ا إ س م اع يل ع ن الش ع ب ي ع ن م س ر وق ق ال : س أ ل ت ع ائ ش ة ھ ل ر أ ى م ح م د ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ر ب ه ف ق ال ت : س ب ح ان الله ل ق د ق ف ش ع ر ي ل م ا ق ل ت و س اق ال ح د يث ب ق ص ت ه و ح د يث د او د أ ت م و أ ط و ل. Metinde altı çizili kısmın en doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Hadisi kısaca verdi ve Davud un hadisi daha doğrudur B) Aişe hadisi kıssasıyla birlikte anlattı. Davud un sözü daha düzgündür C) Vesâk ın hadisi kısadır. Davud un hadisi daha tam ve uzundur D) Ravi hadisi olduğu gibi aktardı. Ancak Davud un hadisi daha tam ve daha uzundur E) Ravi hadisi bir kıssa ile anlattı. Davud un hadisi ise doğru düzgündü 25. Abdullah b. Amr b. el As ın es Sahîfetu s Sâdıka sı, Câbir b. Abdullah ın Sahîfetu Câbir i; Hz. Ali nin Sahîfetu Ali b. Ebî Tâlib adıyla basılan sahîfesi; Semure b. Cundeb in oğluna gönderdiği ve daha sonra Taberânî nin el Mu cemu l Kebîr de naklettiği sahîfesi; Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Ömer, Sa d b. Ubâde ve Ebû Hureyre nin sahîfeleri meşhur olmuştur. Yukarıdaki metnin ana fikri nedir? A) Bazı sahabiler kısa hadis metinleri naklederken, bazıları da uzun hadisler rivayet etmişlerdir B) Genç sahabiler daha çok Hz. Peygamberden elde ettikleri fıkhi hadisleri kayda geçirmişlerdir C) Hadislerin yazılması oldukça erken bir dönemde, sahabiler zamanında başlamıştır D) Hadis tarihinde Kitabet dönemi birinci asrın bitimiyle başlamıştır E) Kitabet döneminde meydana getirilen eserler tasnif döneminin en önemli kaynağı olmuşlardır 15 Diğer sayfaya geçiniz.

24 26. Aşağıdakilerden hangisi resmi hadis tedvinini başlatan Emevi halifesidir? A) Halife Me mun B) Harun Reşid C) Yezid b. Muaviye D) Muaviye b. Ebi Süfyan E) Ömer b. Abdulaziz GÜZ DÖNEMİ VİZE A 29. Aşağıdakilerden hangisi metin tenkid kriterlerinden biri değildir? A) Kur an a Arz B) Sahih Sünnete Arz C) Akla Arz D) Sünnetullaha Arz E) Geleneğe Arz 27. Aşağıdaki eserlerden hangisi erken dönemde tasnif edilmiş hadis eseridir? A) Ma mer b. Raşid in Camii B) Buhari nin Sahih i C) Tirmizi nin Sünen i D) Ebu Hüreyre nin Sahife si E) Müslim in Sahih i 28. Hz. Peygamber in söylemediği bir söz ya da ifadenin, herhangi bir râvî tarafından metne sokulmasına ne denir? A) İdrac B) Hazf C) İhtisar D) Telfik E) Tasarruf 30. Aşağıdakilerden hangisi hadis ve sünnetin anlaşılmasında başvurulacak genel ilkelerden biri değildir? A) Hadis ve Sünnet, Kur an ayetleri ışığında anlaşılması B) Bir konudaki bütün hadislerin toplanması ve birlikte değerlendirilmesi C) Hadisin kaynağının tesbit edilerek muteber eserlerden faydalanılması D) Hadislerin söyleniş sebepleri, söylendiği şartlar ve söyleniş amaçları dikkate alınması E) Hadisteki dil ve üsluba, edebî sanatlara dikkat edilmesi 16 HADİS METİNLERİ I TESTİ BİTTİ. DEĞERLER VE PSİKOLOJİSİ TESTİNE Diğer sayfaya GEÇİNİZ. geçiniz.

25 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV YANIT ANAHTARLARI HADİS METİNLERİ I (A) 1 B 2 A 3 A 4 C 5 B 6 E 7 C 8 B 9 E 10 B 11 E 12 D 13 E 14 A 15 E 16 C 17 B 18 D 19 A 20 D 21 E 22 C 23 E 24 D 25 C 26 E 27 A 28 A 29 E 30 C AD SOYAD TARİH İMZA

26 1. Aşağıdakilerden hangisi münekkid sahabilerdendir? 2. A) Hz. Aişe B) Ebu Hureyre C) Amr b. As D) Abdullah b. Ömer E) Huzeyfe b. Yeman ح د ث ن ا اب ن ن م ي ر ح د ث ن ا أ ب ي ح د ث ن ا إ س م اع يل ع ن الش ع ب ي ع ن م س ر وق ق ال : س أ ل ت ع ائ ش ة ھ ل ر أ ى م ح م د ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ر ب ه ف ق ال ت : س ب ح ان الله ل ق د ق ف ش ع ر ي ل م ا ق ل ت و س اق ال ح د يث ب ق ص ت ه و ح د يث د او د أ ت م و أ ط و ل. Metinde altı çizili kısmın en doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Hadisi kısaca verdi ve Davud un hadisi daha doğrudur. B) Aişe hadisi kıssasıyla birlikte anlattı. Davud un sözü daha düzgündür. C) Vesâk ın hadisi kısadır. Davud un hadisi daha tam ve uzundur. D) Ravi, hadisi olduğu gibi aktardı. Ancak Davud un hadisi, daha tam ve daha uzundur. E) Ravi hadisi bir kıssa ile anlattı. Davud un hadisi ise, doğru düzgündü VIZE SINAVI HADİS METİNLERİ I B 4. Aşağıdakilerden hangisi hadis ve sünnetin anlaşılmasında dikkate alınması gereken ilkelerden biri değildir? 5. A) Hadislerin söyleniş sebepleri, söylendiği şartlar ve söyleniş amaçları dikkate alınmalıdır. B) Bir konudaki bütün hadisler toplanmalı ve birlikte değerlendirilmelidir. C) Hz. Peygamber'in hangi sıfatla söylediği yahut uygulamada bulunduğu belirlenmelidir. D) Hadis rivayetinde kullanılan eda lafızları (haddesena, ahberana gibi) dikkate alınmalıdır. E) Hadis ve Sünnet, Kur'an ayetleri ışığında anlaşılmalıdır. ك ت اب اإل يم ان ب اب ق و ل الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : «ب ن ي اإل س ال م ع ل ى خ م س «و ھ و ق و ل و ف ع ل و ي ز يد و ي ن ق ص ق ال الله ت ع ال ى {ل ي ز د اد وا إ يم ان ا م ع إ يم ان ھ م } [الفتح: 4]... Buhari'nin eserinde kullanmış olduğu bu bâb başlığı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Buhari bu başlıkla İslam inancının temel ilkelerini ortaya koymayı amaçlamıştır. B) Buhari bu bab başlığı ile Mürcie mezhebinin konuyla ilgili görüşlerine eleştiri getirmektedir. C) Buhari burada hadis i şerif ve ayetlerin bab başlığı olarak kullanımına örnek vermek istemektedir. D) Buhari bu başlık ile İslam'ın beş esası ile ilgili hadisi vermekte ve ayetlerle bunu desteklemektedir. E) Buhari'nin bab başlıkları kendisi tarafından değil sonraki âlimlerden Nevevi tarafından konmuştur. 3. I Hadisleri fıkhi konulara göre tasnif edilen ilk eserlerdendir II Muhtevasına bakıldığında hem bir hadis hem de bir fıkıh kitabı hüviyeti taşır III Eserdeki rivayetlerin yarıdan fazlası Hz. Peygamber e dayanmamaktadır IV Müellifin fıkhî görüşlerinin şekillenmesinde Medine ehlinin uygulamaları önemli bir yer tutar Yukarıda bazı özellikleri verilen eser ve müellifi aşağıdakilerden hangisidir? A) Er Risale Eş Şâfiî B) El Muvatta Malik b. Enes C) Es Sahih Buharî D) Es Sunen et Tirmizî E) El Musned Ahmed b. Hanbel 6. Hadislerin resmi yoldan tedvini hangi halife zamanında başlamıştır? A) Halife Mu'tasım billah B) Muaviye b. Ebi Sufyan C) İbn Şihab ez Zuhri D) Halife Me'mun E) Ömer b. Abdilaziz 8 Diğer sayfaya geçiniz.

27 7. Aşağıdaki bab başlığının hangi bölüm/kitâb altında yer alması daha doğru olur? HADİS METİNLERİ I B...و ق و ل الله ت ع ال ى: {ف ل و ال ن ف ر م ن ك ل ف ر ق ة م ن ھ م ط ائ ف ة ل ي ت ف ق ھ وا ف ي الد ي ن و ل ي ن ذ ر وا ق و م ھ م إ ذ ا ر ج ع وا إ ل ي ھ م ل ع ل ھ م ي ح ذ ر ون { [التوبة: 122] «و ي س م ى الر ج ل ط ائ ف ة» ل ق و ل ه ت ع ال ى : {و إ ن ط ائ ف ت ان م ن الم ؤ م ن ين اق ت ت ل وا} [الحجرات: 9] «ف ل و اق ت ت ل ر ج ال ن د خ ل ف ي م ع ن ى اآلي ة» و ق و ل ه ت ع ال ى: {إ ن ج اء ك م ف اس ق ب ن ب إ ف ت ب ي ن وا} [الحجرات: 6] «و ك ي ف ب ع ث الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م أ م ر اء ه و اح د ا ب ع د و اح د ف إ ن س ھ ا أ ح د م ن ھ م ر د إ ل ى الس ن ة A) Kitâbu'l ahkam B) Kitâbu's salât C) Kitâbu ahbâri'l âhâd D) Kitâbu'l cihâd E) Kitâbu'l ezan VIZE SINAVI 8. ج اء ع م ر ب ن ال خ ط اب ف ق ال : ي ا ر س ول الله, إ ن ي م ر ر ت ب أ خ ل ي م ن ي ھ ود ف ك ت ب ل ي ج و ام ع م ن الت و ر اة, ق ال : أ ف ال أ ع ر ض ھ ا ع ل ي ك ف ت غ ي ر و ج ه ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م, ف ق ال ع ب د الله : م س خ الله ع ق ل ك أ ال ت ر ى م ا ب و ج ه ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م, ف ق ال ع م ر : ر ض يت ب ا ر ب ا س ال م د ين ا و ب م ح م د ر س وال, ق ال : و ب اإل ف س ر ي ع ن الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م, ث م ق ال : و ال ذ ي ن ف س ي ب ي د ه, ل و أ ص ب ح ف يك م م وس ى ف ات ب ع ت م وه و ت ر ك ت م ون ي ل ض ل ل ت م إ ن ك م ح ظ ي م ن األ م م و أ ن ا ح ظ ك م م ن الن ب ي ين Aşağıdakilerden hangisinin bu hadisin ana düşüncesini ifade ettiği söylenebilir? A) Bir Müslümanın başka dine mensup kimselerle dini konularda diyaloga geçmesi doğru değildir. B) İnsan söz ve fiillerinde bazen hata yapabilir; bu durumda özür dilemesini bilmelidir. C) İslam ın temel kaynakları Müslümanlara dine dair yeterli mesaj ve bilgileri içermektedir. D) Hz. Musa bu gün yaşıyor olsaydı şüphesiz peygamberimize tâbi olur, İslam'ı seçerdi. E) Başka dini kaynaklara başvuran bir kimse o dini kabul etmiş gibi olur. 9. Hz. Peygamberin 'ne demek istediğini', 'neyi amaçladığını' tespit etmeye çalışan sahabîlerin hadislere yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir? A) İlmi yaklaşım B) İctihadi yaklaşım C) Fıkhi Yaklaşım D) Hissi yaklaşım E) Zahiri yaklaşım 9 Diğer sayfaya geçiniz.

28 10. ق ال ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : ص ل وا ف ي ب ي وت ك م و ال ت ت خ ذ وھ ا ق ب ور ا Aşağıdakilerden hangisi metnin ana mesajını yansıtmaktadır? A) Farz namazlar evde kılınmalıdır. B) Nafile namazlar camide kılınmaz. C) Evlerde salat ve selam getirilmelidir. D) Evler terk edilmiş kabirler gibidir. E) İçinde namaz kılınmayan evler mezar gibidir. 11. I Ali İbnu l Medinî ve el Humeydî onun hocalarındandır. 12. II Ebu Hanife ve Hanefi fakihlere karşı eleştirileri meşhurdur. III et Tarihu l Kebîr onun önemli eserlerinden biridir. Yukarıda hakkında bazı bilgilerin verildiği âlim aşağıdakilerden hangisidir? A) Malik b. Enes B) Ahmed b. Hanbel C) el Buhari D) et Tirmizi E) el Müslim الد ين الن ص يح ة : و ل ر س ول ه و أل ئ م ة الم س ل م ين و ع ام ت ھ م Bu rivayette geçen "nasihat ifadesi ne anlama gelmektedir? A) İyilik B) Samimiyet C) Tevazu D) Öğüt E) Hoşgörü VIZE SINAVI HADİS METİNLERİ I B 13. ح د ث ن ا م ح م د ب ن ي وس ف ح د ث ن ا س ف ي ان ع ن إ ب ر اھ يم ب ن م ي س ر ة ع ن ع م ر و ب ن الش ر يد ع ن أ ب ى ر اف ع أ ن س ع د ا س او م ه ب ي ت ا ب أ ر ب ع م ائ ة م ث ق ال ف ق ال ل و ال أ ن ى س م ع ت ر س ول الله صلى الله عليه وسلم ي ق ول :ال ج ار أ ح ق ب ص ق ب ه ل م ا أ ع ط ي ت ك. و ق ال ب ع ض الن اس إ ن اش ت ر ى ن ص يب د ار ف أ ر اد أ ن ي ب ط ل الش ف ع ة و ھ ب ال ب ن ه الص غ ير و ال ي ك ون ع ل ي ه ي م ين. Metin Buharî nin es Sahîh inde yer almaktadır. Buna göre Buharî nin bu hadisi aldığı ravi (şeyh) aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Sa'd B) Ebî Râfi' C) İbrahim b. Meysere D) Muhammed b. Yusuf E) Amr b. eş Şerîd 10 Diğer sayfaya geçiniz.

29 14. ق ال اب ن ج ر ي ج : ح د ث ت ع ن ز ي د ب ن أ س ل م أ ن الن ب ي ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ق ال : ال ت س أ ل وا أ ھ ل ال ك ت اب ع ن ش ي ء, ف إ ن ھ م إ ن ي ھ د وك م ق د أ ض ل وا أ ن ف س ھ م, ق يل : ي ا ر س ول الله أ ال ن ح د ث ع ن ب ن ي إ س ر ائ يل ق ال : ت ح د ث وا و ال ح ر ج. Metinden aşağıdaki ifadelerden hangisi çıkarılamaz? A) Rivayeti Zeyd b. Eslem Hz. Peygamber den nakletmiştir. B) Müslümanların, Yahudi ve Hıristiyanlara danışmaları hoş görülmemiştir. C) Kendileri yanlış yolda olanlar başkalarına doğruyu gösteremez. D) Müslümanların Ehl i kitaptan bir şeyler rivayet etmesinde sakınca yoktur. E) Müslümanlar İsrailoğullarından gelen dini bazı metinleri tartışıp onayladılar. 15. Aşağıdakilerden hangisi Kütüb i Sitte içinde yer almaz? A) Tirmizi'nin Sunen'i B) Buharî'nin el Edebu'l Müfred'i C) İbn Mâce'nin es Sunen'i D) Ebû Davud'un es Sunen'i E) Muslim'in el Câmi'i 16. Aşağıdakilerden hangisi hadisleri korumaya yönelik alınan tedbirlerden biri değildir? A) Hadislerin sebebi i vurûdlarının dikkate alınması B) Metin ve muhtevaya yönelik tahlil ve tenkit yapılması C) Önce tesebbüt, ardından da isnad tatbikinin başlatılması D) Hocanın talebelerine icâzet ve rivayet hakkı vermesi E) Râvîlerin güvenilirliğiyle ilgili cerh ve ta'dîl ilminin uygulanması VIZE SINAVI HADİS METİNLERİ I B 17. و ك يع ع ن س ف ي ان ع ن اب ن خ ي ث م ع ن س ع يد ع ن اب ن ع ب اس ق ال : ال ن ك اح إ ال ب و ل ي أ و س ل ط ان م ر ش د Bu rivayet için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Mudrec B) Merfu C) Mahfuz D) Mevkuf E) Maktu 18. Buhari, Muaz b. Cebel'e ait olan اجلس بنا نؤمن ساعة" ifadesini niçin kullanmıştır? A) Muaz'ın insanlara nasihatte bulunduğunu beyan için B) Muaz'ın hadis ders halkalarına dikkat çekmek için C) Mü'minleri dini sohbetlere teşvik için D) Muaz b. Cebel'in bir sohbetine işaret etmek için E) İmanın artıp eksilebileceğini ispat için 19. Bir rivayetin tâbiinde son bulmasına ya da tâbiinin söz ve fiillerine ne ad verilir? A) Merfu B) Munkatı C) Mevkuf D) Maktu E) Mursel 11 Diğer sayfaya geçiniz.

30 20. Aşağıdaki rivayete göre hadisin metni hangi raviye aittir? HADİS METİNLERİ I B -ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة ح د ث ن ا ع ل ي ب ن م س ھ ر ع ن ع ب د ال م ل ك ع ن ع ط اء ع ن أ ب ي ھ ر ي ر ة {و ل ق د ر آه ن ز ل ة أ خ ر ى} ق ال : «ر أ ى ج ب ر يل». -ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة ح د ث ن ا ح ف ص ع ن ع ب د ال م ل ك ع ن ع ط اء ع ن اب ن ع ب اس ق ال : «ر آه ب ق ل ب ه». -ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة و أ ب و س ع يد األ ش ج ج م يع ا ع ن و ك يع ق ال ح د ث ن ا أ ب و ب ك ر ب ن أ ب ي ش ي ب ة ح د ث ن ا ع ل ي ب ن م س ھ ر ح وح د ث ن ا ي ح ي ى ب ن أ ي وب ح د ث ن ا اب ن ع ل ي ة ك ال ھ م ا ع ن اب ن ج ر ي ج ع ن ع ط اء ع ن ج اب ر ح وح د ث ن ي م ح م د ب ن ح ات م و الل ف ظ ل ه ح د ث ن ا ي ح ي ى ب ن س ع يد ع ن اب ن ج ر ي ج ح د ث ن ا ع ط اء ق ال : س م ع ت ج اب ر ب ن ع ب د الله ي ق ول : ك ن ا ال ن أ ك ل م ن ل ح وم ب د ن ن ا ف و ق ث ال ث م ن ى ف أ ر خ ص ل ن ا ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ف ق ال : «ك ل وا و ت ز و د وا» ق ل ت ل ع ط اء : ق ال ج اب ر : «ح ت ى ج ئ ن ا ال م د ين ة» ق ال : ن ع م A) Ebû Bekr b. Ebî Şeybe B) Ali b. Mushir C) Yahya b. Said D) İbn Cureyc E) Muhammed b. Hâtim 21. األ ش ج : ح د ث ن ا و ك يع ح د ث ن ا األ ع م ش ع ن ز ي اد ب ن ال ح ص ي ن أ ب ي ج ھ م ة ع ن أ ب ي ال ع ال ي ة ع ن اب ن ع ب اس ق ال : {م ا ك ذ ب ال ف ؤ اد م ا ر أ ى}{و ل ق د ر آه ن ز ل ة أ خ ر ى} ق ال : «ر آه ب ف ؤ اد ه م ر ت ي ن VIZE SINAVI Metinde verilen üç hadisin isnadında yer alan ortak ravi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Ebu Hureyre B) İbn Abbas C) İbn Ebi Şeybe D) Ali b. Mushir E) Ziyad b. el Husayn 22. Aşağıda Kütüb i Sitte hakkında verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A) Kütüb i Sitte, altı kitap anlamına gelen bir hadis edebiyatı terimidir. B) Hicri II. asırda yazılmış en önemli hadis kitaplarıdır. C) Kütüb i Sitte içerisinde yer alan tüm hadisler sahihtir. D) Bu eserler dışında kalan hadisler genellikle zayıf rivayetlerdir. E) İmam Malik in el Muvatta ı bu eserlerden en meşhur olanıdır. 12 Diğer sayfaya geçiniz.

31 23. Genç yaşlarından itibaren iyi bir hadisçi olarak tanınmıştır. Asıl şöhretini Abbasi Halifesi Me mûn la ( / ) başlayan Mihne olaylarındaki tavrı ve duruşuna borçludur. Bu dönemde Me mûn, Ashâbu l Hadîs ten birçoklarına yaptığı gibi onu da Kur ân ın mahlûk olup olmadığı hususunda sorgulamaya tâbi tuttu. Metinde kendisinden söz edilen hadis âlimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Eş Şâfi î B) İbn Cureyc C) Süfyân es Sevrî D) İbn Kuteybe E) Ahmed b. Hanbel 24. Hicri II. asırdaki tasnif faaliyetleri genel olarak iki şekilde yapıldı: 1 Konu merkezli (ale l ebvâb) 2 Ravi merkezli (ale r ricâl). Konu merkezli tasnifler daha çok fıkıh meseleleri esas alınarak yapılmaktaydı. Ale r ricâl eserlerde ise, hadislerin konuları değil, hadisi rivayet eden ravi esas alınmış ve rivayetler şahıs merkezli olarak düzenlenmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi tür olarak diğerlerinden farklıdır? A) Malik b. Enes el Muvatta B) Abdurrazzak el Musannef C) Et Tayalisî el Musned D) İbn ebi Şeybe el Musannef E) Ed Dârimî es Sunen VIZE SINAVI HADİS METİNLERİ I B 25. Aşağıdaki hadislerden hangisi konusu bakımından diğerlerinden ayrıdır? ( Aإ ن ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ن ھ ان ا أ ن ن أ ك ل م ن ل ح وم ن س ك ن ا ب ع د ث ال ث (B ك ن ا ال ن م س ك ل ح وم األ ض اح ي ف و ق ث ال ث ف أ م ر ن ا ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م أ ن ن ت ز و د م ن ھ ا و ن أ ك ل م ن ھ ا (C ال ي أ ك ل أ ح د م ن ل ح م أ ض ح ي ت ه ف و ق ث ال ث ة أ ي ام ( Dإ ذ ا أ ن ف ق الر ج ل ع ل ى أ ھ ل ه ي ح ت س ب ھ ا ف ھ و ل ه ص د ق ة ( Eإ ن ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م ق د ن ھ اك م أ ن ت أ ك ل وا ل ح وم ن س ك ك م ف و ق ث ال ث ل ي ال ف ال ت أ ك ل وا 26. Abdullah b. Amr b. el As ın es Sahîfetu s Sâdıka sı, Câbir b. Abdullah ın Sahîfetu Câbir i; Hz. Ali nin Sahîfetu Ali b. Ebî Tâlib adıyla basılan sahîfesi; Semure b. Cundeb in oğluna gönderdiği ve daha sonra Taberânî nin el Mu cemu l Kebîr de naklettiği sahîfesi; Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Ömer, Sa d b. Ubâde ve Ebû Hureyre nin sahîfeleri meşhur olmuştur. Yukarıdaki metnin ana fikri nedir? A) Bazı sahabiler, kısa hadis metinleri naklederken, bazıları da uzun hadisler rivayet etmişlerdir. B) Genç sahabiler, daha çok Hz. Peygamberden elde ettikleri fıkhi hadisleri kayda geçirmişlerdir. C) Hadislerin yazılması, oldukça erken bir dönemde, sahabiler zamanında başlamıştır. D) Hadis tarihinde kitabet dönemi birinci asrın bitimiyle başlamıştır. E) Kitabet döneminde meydana getirilen eserler tasnif döneminin en önemli kaynağı olmuşlardır. 13 Diğer sayfaya geçiniz.

32 27. el İcâbe li Îrâdi Mestedrekethu Âişe ale s Sahâbe adlı eserin konusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Hz. Ayşe nin kendisine yöneltilen fıkhi sorulara verdiği fetvalar B) Hz. Ayşe nin babası Ebu Bekir vasıtasıyla yaptığı rivayetler C) Hz. Ayşe ile Hz. Ali arasında patlak veren siyasi olayları ele alan siyer kitabı D) Hz. Ayşe nin hadis rivayeti konusunda sahabeye yönelttiği eleştiriler E) Ebu Hureyre nin Hz. Ayşe nin rivayet ettiği hadisleri eleştirmesi VIZE SINAVI HADİS METİNLERİ I B 28. Aşağıdakilerden hangisi metin tenkid kriterlerinden biri değildir? A) Kur an a Arz B) Sahih Sünnete Arz C) Akla Arz D) Sünnetullaha Arz E) Geleneğe Arz 29. ق ال ر س ول الله ص ل ى الله ع ل ي ه و س ل م : ال ت م ن ع وا إ م اء الله ال م س اج د و ل ي خ ر ج ن ت ف ال ت Metinde altı çizili iki ifadenin sırasıyla Türkçe en doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Kadınlar çocuklar B) Kadın kullar kokular C) Köleler cariyeler D) Sular küçükler E) Analar babalar 30. Hz. Peygamber'in (s) bir sahabiye, "Yaz, nefsim elinde olan (Allah')a yemin ederim ki, benden haktan başka bir şey sadır olmaz! demesi hadis tarihi açısından aşağıdakilerden hangisine delalet eder? A) Hadis yazımının Hz. Peygamber zamanında başladığına B) Hz. Peygamber in övülen yüce ahlaki vasıflarına C) Sahabilerin Hz. Peygamber e bağlılıklarına ve hadis rivayetlerine D) Hz. Ali'nin elinde bulunan yazılı hadis malzemelerine E) Hz. Peygamber'in bazı devlet başkanlarına yazdığı mektuplara 14 HADİS METİNLERİ Diğer I TESTİ sayfaya BİTTİ. geçiniz. DEĞERLER VE PSİKOLOJİSİ TESTİNE GEÇİNİZ.

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu.

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. س ي د ن ا و ن ب ي ن ا م ح م د صلى تعالى عليه و سل م İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. 1 ا ب ى ب ك ر ب ن الص د يق 30 ث اب ت ب ن ا ق ر م 2

Detaylı

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Tirmizi nin Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Ebu İsa Muhammed İbni İsa Tirmizi (209H-274H) Cami'u Sünen Tirmizi www.almuwahhid.com 1 بسم هللا الرحمن الرحيم İmam Tirmizi de kendi dönemindeki hadis

Detaylı

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24)

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24) ع ن ت م يم الد ار ى أ ن الن ب ص ل الل ع ل ي ه و س ل م ق ال :»الد ين الن ص يح ة «ق ل ن ا: ل م ن ق ال :»لل و ل ك ت اب ه و ل ر س ول ه و ل ئ م ة ال م س ل م ني و ع ام ت ه م.«Temîm ed-dârî anlatıyor: Hz. Peygamber

Detaylı

HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER

HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER م ن ق ال ح ني ي س م ع ال م ؤ ذ ن و أ ن أ ش ه د أ ن ل إ ل ه إ ا ل ا ا لل و ح د ه ل ش ر يك ل ه و أ ان م امد ا ب د د ه و س و ل ه 1 س ض يت ب ا لل س ا ب و ب ح امد س و ل و ب ل و

Detaylı

İman; Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe iman etmendir. Keza hayrı ve şerriyle kadere inanmandır.

İman; Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe iman etmendir. Keza hayrı ve şerriyle kadere inanmandır. »ب ن ي ال س ل م ع ل ى خ م س : ش ه اد ة أ ن ل إ ل ه إ ل الل و أ ن م ح م د ا ر س ول الل و إ ق ام الص ل ة و إ يت اء الز ك اة و ال ح ج و ص و م ر م ض ان «İslam beş esas üzerine kurulmuştur: Allah tan başka

Detaylı

Damla Yayın Nu: Editör Mehmet DO RU. Dil Uzman lyas DİRİN. Görsel Tasar m Uzman Cem ÇERİ. Program Gelifltirme Uzman Yusuf SARIGÜNEY

Damla Yayın Nu: Editör Mehmet DO RU. Dil Uzman lyas DİRİN. Görsel Tasar m Uzman Cem ÇERİ. Program Gelifltirme Uzman Yusuf SARIGÜNEY ا ب ع ق ظ ل ز ك İMAM HATİP LİSELERİ MESLEKİ ARAPÇA 9 Öğrenci Çalışma Kitabı ج ن 9 ل ث ان و ي ات ال ئ م ة و ال خ ط باء ا لل غ ة ال ع ر ب ي ة ك ت اب الت د ر يب ات Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Dr. Öğr. Ü. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com EĞİTİM Bireyin kendi iradesi ile belirli bir program dahilinde davranış kazandırma, davranış geliştirme, davranış değiştirme

Detaylı

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua DUANIN ÖNEMİ Dua, insanda doğuştan var olan bir duygudur. Bu sebeple bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan,

Detaylı

SAHABE NİN ÖNDERİ HZ. EBU BEKİR

SAHABE NİN ÖNDERİ HZ. EBU BEKİR 1 Konumuzla İlgisi SAHABE NİN ÖNDERİ HZ. EBU BEKİR (Radıyallahu anh) ح د ث ن ا ه ن اد ب ن الس ر ى ع ن ع ب د الر ح ن ب ن م م د ال م ح ار ب ع ن ع ب د الس ال م ب ن ح ر ب ع ن أ ب خ ال د الد اال ن ع ن أ ب خ

Detaylı

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm 11 1 Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm Müslümanların, bilhassa idareci konumundakilerin

Detaylı

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5)

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) ا ي اك ن ع ب د و ا ي اك ن س ت ع ني (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) 1 و م ا ا م ر وا ا ل ل ي ع ب د وا الل م ل ص ني ل ه الد ين ح ن ف اء و ي ق يم وا الص

Detaylı

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhil'hamd, Allâhu Ekberu kebiiraa velhamdülillahi kesiiraa ve sübhaanallaahi bükratev ve esıila

Detaylı

Bir kişinin kalbinde iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz. (İbn Hanbel, II, 349)

Bir kişinin kalbinde iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz. (İbn Hanbel, II, 349) »ا ل م س ل م م ن س ل م ال م س ل م ون م ن ل س ان ه و ي د ه و ال م ؤ م ن م ن أ م ن ه الن اس ع ل ى د م ائ ه م و أ م و ال ه م» Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin

Detaylı

(40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS

(40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS www.behcetoloji.com (40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS BİRİNCİ HADİS ف ض ل ت ع ل ى ا ل ن ب ي اء ب س ت أ ع ط يت ج و ام ع ال ك ل م و ن ص ر ت ل ي ال غ ن ائ م و ج ع ل ت ل ي ا ل ر ض ط ه ور ا و م س ج د ا و أ ر س

Detaylı

BİRKAÇ AYETİN TEFSİRİ

BİRKAÇ AYETİN TEFSİRİ 1 BİRKAÇ AYETİN TEFSİRİ ب س م الل ه الر ح م ن الر ح يم ك ت اب ت ف س ير ال ق ر آن KUR AN TEFSİRİ { الر ح م ن الر ح يم } اس م ان م ن الر ح م ة الر ح يم و الر اح م ب م ع ن ى و اح د ك ال ع ل يم و ال ع ال م

Detaylı

5. Ünite 1, sayfa 17, son satır

5. Ünite 1, sayfa 17, son satır EYLÜL 2014 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI ARAPÇA IV DERS KİTABINA İLİŞKİN CETVELİ Değiştirilen kelimeler yuvarlak içinde gösterilmiştir. 1. Ünite 1, sayfa 5, son satır 4. ت ض ع أ ن ث ى الا خ ط ب وط تم وت ج وع

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Yâsîn Suresi 13-27 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 6 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 6 YÂSÎN SURESİ 13-27 AYETLERİ TİLAVET VE

Detaylı

Question. Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan. Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir?

Question. Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan. Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir? Question Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir? Answer: Bazı özellikler değişik ve birçok şey ve bireylerde

Detaylı

1- EBEVEYNLERİN ÇOCUKLAR ÜZERINDEKİ HAKLARI

1- EBEVEYNLERİN ÇOCUKLAR ÜZERINDEKİ HAKLARI Ders : 107 Konu : İSLAMDA AİLE - BİREYLERİNİN SORUMLULUKLARI - 2 1- EBEVEYNLERİN ÇOCUKLAR ÜZERINDEKİ HAKLARI Saygı Çocukların anne-baba üzerinde hakkı olduğu gibi, anne babanın da çocukları üzerinde hakkı

Detaylı

Onlardan bazıları. İhtilaf ettiler. Diri-yaşayan. Yüce. Sen görüyorsun ت ر dostlar. ..e uğradı

Onlardan bazıları. İhtilaf ettiler. Diri-yaşayan. Yüce. Sen görüyorsun ت ر dostlar. ..e uğradı Onlardan bazıları م ن ه م Peygamberler ر س ل ك ل م Konuştu د ر ج ات Dereceler آ ت ي ن ا Verdik أ ي د ن ا Destekledik İhtilaf ettiler اخ ت ل ف وا Diledi ش اء م ن ه م Onlardan bazıları ي ر يد İstiyor أ ن

Detaylı

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10 DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. 5-6, 1-), 5-6, 2-) 5-6 3-) 40 HADİS YARIŞMASI 5-6, 4-) 5-6, 5-) 5-6, 6-) 5-6, 7-) 5-6, 8-) 5-6, 9-) 5-6, 10-) 5-6, 11-) 5-6, 12-)

Detaylı

Kolay Yolla Kur an ı Anlama

Kolay Yolla Kur an ı Anlama بسم هللا الرحمن الرحيم Kolay Yolla Kur an ı Anlama Ders 18 #kuranianlama Bu derste Kur an: Dua ال : bilgisi Dil ق ق ام Eğitim ipucu: Başarının temeli Bu derste 7 yeni kelimeyle Kur'an da 2466 defa tekrar

Detaylı

(Dersini sabah namazından sonra yapmanı tavsiye etmekle birlikte, sana uygun olan en münasip bir vakitte de yapmanda bir sakınca yoktur.

(Dersini sabah namazından sonra yapmanı tavsiye etmekle birlikte, sana uygun olan en münasip bir vakitte de yapmanda bir sakınca yoktur. 3 1 Değerli Kardeşim; Unutma! Dünya hayatı çabuk geçer, önemli olan bu dünya hayatında kendine, ailene, ümmete ve tüm insanlığa ne kadar faydalı olduğuna bakman ve bunun muhasebesini yapmandır. Toplumun

Detaylı

KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER

KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER İmran AKDEMİR 2013 (Güncelleme 2018) TEKRAR EDEN 97 AYET Kuran ın 97 ayeti diğer ayetler gibi Kuran da sadece bir kez bulunmaz, tekrar ederler. Bu 97 ayetten birçoğuna 2 kez

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 1

REHBERLİK VE İLETİŞİM 1 REHBERLİK VE İLETİŞİM 1 Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı mismailbagdatli@yahoo.com HİDAYET Hidâyet kelimesi türevleriyle birlikte 316 âyet- i kerimede yer almaktadır. Arap dilinde "hedâ" kökünden gelir.

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Bakara Suresi 285-286 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 4 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 4 BAKARA SURESİ 285-286 AYETLERİ TİLAVET

Detaylı

Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz.

Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz. İstihare Hakkında Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz. Âlimlerin ittifakıyla istihare yapmak sünnettir.[1] El-Buhârî nin rivayetine göre Cabir

Detaylı

Tedbir, Tevekkül Ve Kader Anlayışımız Gönderen Kadir Hatipoglu - Ağustos :14:51

Tedbir, Tevekkül Ve Kader Anlayışımız Gönderen Kadir Hatipoglu - Ağustos :14:51 Tedbir, Tevekkül Ve Kader Anlayışımız Gönderen Kadir Hatipoglu - Ağustos 26 2015 06:14:51 Kainatı yoktan var eden ve bizlere rahmetiyle, sevgisiyle ve şefkatiyle muamele eden Yüce Mevla mıza bizlere bahşetmiş

Detaylı

Kur'an'da Kadının Örtüsü Meselesi - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Kur'an'da Kadının Örtüsü Meselesi - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Kur an-ı Kerim in incelemesi, yorumlaması, tefsir edilmesi hususunda incelenen ve günümüzün en çok tartışılan konularından biri de kadının örtüsü meselesidir. Bu yazı da bu konu üzerinde duracağım inşallah...

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR 4O HADIS HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA KIRK HADİS --- --- --- --- ---

Detaylı

Seyyid Yahyâ-yı Şirvânî nin Vird-i Settâr ı *

Seyyid Yahyâ-yı Şirvânî nin Vird-i Settâr ı * Seyyid Yahyâ-yı Şirvânî nin Vird-i Settâr ı * Mehmet Cemâl ÖZTÜRK ** Seyyid Yahyâ-yı Şirvânî bir rivâyete göre 800/1398 de doğmuş ve o dönem Şirvanşâhlar Devleti nin başşehri olan Şemâhi de gençliğini

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR 4O HADIS HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA KIRK HADİS --- --- --- --- ---

Detaylı

İbadet Hayatımızda Şaban Ayı Gönderen Kadir Hatipoglu - Mayıs :46:24

İbadet Hayatımızda Şaban Ayı Gönderen Kadir Hatipoglu - Mayıs :46:24 İbadet Hayatımızda Şaban Ayı Gönderen Kadir Hatipoglu - Mayıs 19 2015 11:46:24 İbadet hayatımızda önemli bir yeri olan günlerin içindeyiz.[1] Bugünler sevaplı, feyizli ve bereketli günlerdir. Ebedi hayatımızın

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR 4O HADIS HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA KIRK HADİS --- --- --- --- ---

Detaylı

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ)

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) ب ت خ ح ج ث Dil ucu ile üst uçlarından ا ذ ر ز Boğazın ağza en yakın olan kısmından Dil ucu ile üst diplerinden Peltektir. Boğazın orta kısmından Dudaklar

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR 4O HADIS HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA KIRK HADİS --- --- --- --- ---

Detaylı

CENAB-I HAKK IN O NA İTAATİ KENDİNE İTAAT KABUL ETTİĞİ ZAT A SALÂT VE SELAM

CENAB-I HAKK IN O NA İTAATİ KENDİNE İTAAT KABUL ETTİĞİ ZAT A SALÂT VE SELAM ا لص ال ة و الس ال م ع ل ى م ن اع ت ب ر اهلل ط اع ت ه )ص ل ى اهلل ع ل ي ه و س ل م ( ط اع ة ل ذ ات ه )ج ل ج ال ل ه ) ب س م اهلل الر ح م ن الر ح يم ا ل ح م د ل ل ه ر ب ال ع ال م ين. و الص ال ة و الس ال م

Detaylı

PEYGAMBERİ SIRTINDA TAŞIYAN HZ. TALHA b. UBEYDULLAH (Radıyallahu anh)

PEYGAMBERİ SIRTINDA TAŞIYAN HZ. TALHA b. UBEYDULLAH (Radıyallahu anh) 1 PEYGAMBERİ SIRTINDA TAŞIYAN HZ. TALHA b. UBEYDULLAH (Radıyallahu anh) Talha b. Ubeydullah b. Osman b. Amr. Künyesi, Ebu Muhammed dir. Annesi, Sa be bint Abdullah b. İmâd dır. Ebu Bekir in mensubu olduğu

Detaylı

İşaret zamiri. İşaret isimleri. Bu ikisi. Bunlar. Şu ikisi. Şunlar. Onlar. Yakın mesafe için*bu* uzak mesafe için *şu-o* Çoğul İkil Tekil.

İşaret zamiri. İşaret isimleri. Bu ikisi. Bunlar. Şu ikisi. Şunlar. Onlar. Yakın mesafe için*bu* uzak mesafe için *şu-o* Çoğul İkil Tekil. الد ر س األو ل Ders 1 sayfa1 Bu أ س م اء اإل ش ار ة İşaret isimleri Bayan ve müennes kelimeler için. Erkek ve kelimeler için. ھ ذ ا... ھ ذ ه İşaret zamiri Bu م ذ ك ر م ف ر د ھ ذ ا Çoğul İkil Tekil ھ ذ

Detaylı

Cihad Gönderen Kadir Hatipoglu - Şubat :23:10. Cihad İNDİR

Cihad Gönderen Kadir Hatipoglu - Şubat :23:10. Cihad İNDİR Cihad Gönderen Kadir Hatipoglu - Şubat 15 2018 14:23:10 Cihad İNDİR ي ا أ ي ه ا ال ذ ين آ م ن وا ه ل أ د ل ك م ع ل ى ت ج ار ة ت نج يك م م ن ع ذ اب أ ل يم : ت ؤ م ن ون ب الل ه و ر س ول ه و ت ج اه د &#16

Detaylı

2 İSLAM BARIŞ VE EMAN DİNİDİR 1

2 İSLAM BARIŞ VE EMAN DİNİDİR 1 2 İSLAM BARIŞ VE EMAN DİNİDİR 1 ي ا ا ي ه ا ال ذ ين ا م ن وا اد خ ل وا ف ي الس ل م ك اف ة و ل ت ت ب ع وا خ ط و ات الش ي ط ان ا ن ه ل ك م ع د و م ب ي ن Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe

Detaylı

BAZI AYETLER ÜZERİNE KÜÇÜK Bİ R TEFEKKÜR ( IV)

BAZI AYETLER ÜZERİNE KÜÇÜK Bİ R TEFEKKÜR ( IV) BAZI AYETLER ÜZERİNE KÜÇÜK Bİ R TEFEKKÜR ( IV) ي و ه و ال ذ ي م د األ ر ض و ج ع ل ف يه ا ر و اس اث ن ي ن ي غ ش ي الل ي ل الن ه ا ر إ ن ف ي ذ ل ك م ت ج او ر ات و ج ن ات م ن أ ع ن اب و ز ر ع و ن يل ص ن و

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR 4O HADIS HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA KIRK HADİS --- --- --- --- ---

Detaylı

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد 1436 TERÂVİH NAMAZININ FAZÎLETİ فضل صالة الرتاويح باللغة الرتكية Muhammed Salih el-muneccid اسم املؤلف حممد صالح املنجد Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren Ali Rıza Şahin مراجعة يلع

Detaylı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II -Ders Planı- Dersin konusu: manaya delaletinin kapalılığı bakımından lafızlar [hafî-müşkilmücmel-müteşâbih] Ön hazırlık: İlgili tezler: hakkı

Detaylı

PEYGAMBERİN ARKASINDA SAF TUTTUĞU İMAM

PEYGAMBERİN ARKASINDA SAF TUTTUĞU İMAM 1 PEYGAMBERİN ARKASINDA SAF TUTTUĞU İMAM Abdurrahman b. Avf HZ. ABDURRAHMAN B. AVF (Radıyallahu anh) Babası, Avf b. Abdi Avf b. Hâris Annesi, Şifa bint Avf b. Abd b. Hâris. Şifa hatun Resûlullah ın ebesidir.

Detaylı

تلقني أصول العقيدة العامة

تلقني أصول العقيدة العامة تلقني أصول العقيدة العامة SORULU CEVAPLI AKİDE DERSLERİ Muellif: Şeyhulislam Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) www.almuwahhid.com 2 بسم هللا الرمحن الرحيم Soru 1: Rabbin kimdir? 1 Cevap 1: Rabbim Allahtır!

Detaylı

Yarışıyorlarkoşuyorlar

Yarışıyorlarkoşuyorlar ت ن ال وا Ulaşıyor-içine alıyor و ض ع Konuldu ب ب ك ة Mekke ت ص د ون Engelliyorsun ت ب غ ون İstiyorsunuz ع و ج ا Eğrilik ت ط يع وا İtaat ediyorsunuz ي ع ت ص م Sıkıca tutuyor ت ق ات Sakınmak و اع ت ص م

Detaylı

ASHAB-I KİRÂMIN KIYMETİ

ASHAB-I KİRÂMIN KIYMETİ 1 ASHAB-I KİRÂMIN KIYMETİ ب اب ف ض ائ ل أ ص ح اب الن ب ي ص ل ى الل ه ع ل ي ه و س ل م PEYGAMBER İN SAHÂBÎLERİNİN FAZİLETLERİ و م ن ص ح ب الن ب ي ص ل ى الل ه ع ل ي ه و س ل م أ و ر آه م ن ال م س ل م ين ف

Detaylı

األصل الجامع لعبادة هللا وحده

األصل الجامع لعبادة هللا وحده األصل الجامع لعبادة هللا وحده İBADETİN MANASI Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) www.almuwahhid.com 2 بسم هللا الرمحن الرحيم Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) diyor ki: 1 Sana, tek olan Allah a ibadetin

Detaylı

HZ. PEYGAMBERİN (S.A.) YARDIMCISI HZ. ZÜBEYİR b. AVVÂM (Radıyallahu anh)

HZ. PEYGAMBERİN (S.A.) YARDIMCISI HZ. ZÜBEYİR b. AVVÂM (Radıyallahu anh) 1 HZ. PEYGAMBERİN (S.A.) YARDIMCISI HZ. ZÜBEYİR b. AVVÂM (Radıyallahu anh) Zübeyir b. Avvâm b. Huveylid b. Esed el-kuraşî el-esedî. Künyesi: Ebu Abdullah dır. Hz. Peygamber in (s.a.) halası Safiyye bint

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS SINIFLAR 4O HADIS HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA KIRK HADİS --- --- --- --- ---

Detaylı

DUASI REDDİLMEYEN SAHABÎ HZ. SAÎD B. ZEYD (Radıyallahu anh)

DUASI REDDİLMEYEN SAHABÎ HZ. SAÎD B. ZEYD (Radıyallahu anh) 1 Saîd b. Zeyd b. Amr b. Nüfeyl el-kureşî. DUASI REDDİLMEYEN SAHABÎ HZ. SAÎD B. ZEYD (Radıyallahu anh) Babası Zeyd b. Amr b. Nüfeyl olup, nesebi Ka b da Resûlüllah (s.a.) ile birleşmektedir. Annesi Fatıma

Detaylı

Bazı Âyetlerin Anlamları ile İlgili Mülahazalar

Bazı Âyetlerin Anlamları ile İlgili Mülahazalar M. GÜNGÖR BAZI ÂYETLERİN ANLAMLARI İLE İLGİLİ MÜLAHAZALAR 113 Bazı Âyetlerin Anlamları ile İlgili Mülahazalar Mevlüt GÜNGÖR Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Önce, tek tek hepimizi, kendisine

Detaylı

ZEKATIN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

ZEKATIN ÖNEMİ VE FAZİLETİ ZEKATIN ÖNEMİ VE FAZİLETİ Mustafa GÜNEY I- Konunun Plânı A. İnfak, Sadaka Ve Zekat Kavramı B. Zekatın Dindeki Yeri, Önemi ve Fazileti C. Zekat Vermeyenlerin Durumu D. Zekatın Fert Açısından Değerlendirilmesi

Detaylı

IGMG Ev Sohbeti. IGMG Ev sohbeti 1

IGMG Ev Sohbeti. IGMG Ev sohbeti 1 Ders : 10 Konu : Kıyamet Alâmetleri ve Ahiret Hayatının Devreleri (1) Bir önceki derste de ifade edildiği gibi, kıyametin ne zaman kopacağını sadece Allah (c.c.) bilir. Nitekim Cibril hadisi diye bilinen

Detaylı

ب Namaz. İbadet ederiz Sen-senin Yol göster

ب Namaz. İbadet ederiz Sen-senin Yol göster Âlemler İsmi ile ب س م ع ال م ين Gün Sahip م ال ك ي و م Gün Din الد ين إ ي ا İbadet ederiz Sen-senin ك ن ع ب د Yol göster اه د Yardım dileriz ن س ت ع ين Yol Biz-bizim ن ا ص ر اط O kimseler ki Dosdoğru

Detaylı

DUA KAVRAMININ ANLAMI*

DUA KAVRAMININ ANLAMI* DUA KAVRAMININ ANLAMI* A. SÖZLÜK VE TERİM ANLAMI Sözlükte; çağırmak, seslenmek, davet etmek, istemek ve yardım talep etmek anlamlarına gelen dua, din ıstılahında; Allah ın yüceliği karşısında insanın aczini

Detaylı

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, - Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, - Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve إن ال ح م د ل ل ب س م االله الر ح م ن الر ح يم ذ و ع ي و س ت غ ف ر يى و س ت ع و ح م د ي ب ب ل ل م ه ش ر ر أ و ف س ىب م ه ئب ت سي أ ع م بل ىب م ه د ي ا ل ل ف ال م ض ل ل م ه ي ض ل ل ف ال ب د ي ل ي د أ ن

Detaylı

EV SOHBETLERİ AT. Ders : 6 Konu : Kitaplara İman. a) Kitaplara Topyekün İman

EV SOHBETLERİ AT. Ders : 6 Konu : Kitaplara İman. a) Kitaplara Topyekün İman Ders : 6 Konu : Kitaplara İman a) Kitaplara Topyekün İman İmanın şartlarından bir tanesi de Allah ın insanlara yine insanlar arasından seçtiği peygamberleri vasıtasıyla kitaplar gönderdiğine iman etmektir.

Detaylı

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني 1436 HİLALİN BİR YERDE GÖRÜLMESİYLE ORUCA BAŞLAMAK الصيام برؤية واحدة باللغة الرتكية Muhammed b. Salih el-useymîn اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren

Detaylı

KİTAP-SÜNNET İLİŞKİSİ (Nebi ve Resul Kavramları)

KİTAP-SÜNNET İLİŞKİSİ (Nebi ve Resul Kavramları) SÜLEYMANİYE VAKFI UZAKTAN SEMİNER MERKEZİ (SUSEM) Ders: İslam Hukukuna Giriş Hafta-11 KİTAP-SÜNNET İLİŞKİSİ (Nebi ve Resul Kavramları) Hazırlayan: Doç. Dr. Servet Bayındır İ.Ü. İlahiyat Fak. Öğr. Üyesi

Detaylı

55. Sizi ondan (arzdan) yarattık, ve ona iâde ederiz ve bir kere daha ondan çıkarırız.

55. Sizi ondan (arzdan) yarattık, ve ona iâde ederiz ve bir kere daha ondan çıkarırız. ÂYETLERİN AÇIKLAMALI MEÂLİ : م ن ه ا خ ل ق ن اك م و فيه ا ن عيد ك م و م ن ها ن ر ج ك م ت ر ة ا خ ر ى 55 55. Sizi ondan (arzdan) yarattık, ve ona iâde ederiz ve bir kere daha ondan çıkarırız. Biz sizi ilkin

Detaylı

Hesap Verme Bilinci Gönderen Kadir Hatipoglu - Ocak :00:00

Hesap Verme Bilinci Gönderen Kadir Hatipoglu - Ocak :00:00 Hesap Verme Bilinci Gönderen Kadir Hatipoglu - Ocak 17 2018 00:00:00 İNDİR و ه و م ع ك م أ ي ن م ا ك نت م و الل ه ب م ا ت ع م ل ون ب ص ير Nerede olsanız, O sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı

Detaylı

İBN SİNA NIN RUH İLE İLGİLİ KASİDESİ İbn Sînâ, el Kasidetü l Ayniyye isimli kasidede insanî nefsin bedenle birleşmesi ve ondan ayrılışını konu

İBN SİNA NIN RUH İLE İLGİLİ KASİDESİ İbn Sînâ, el Kasidetü l Ayniyye isimli kasidede insanî nefsin bedenle birleşmesi ve ondan ayrılışını konu İBN SİNA NIN RUH İLE İLGİLİ KASİDESİ İbn Sînâ, el Kasidetü l Ayniyye isimli kasidede insanî nefsin bedenle birleşmesi ve ondan ayrılışını konu edinmektedir. Ruh kasidesi kaynaklarda çeşitli isimlerle zikredilmektedir.

Detaylı

(Tanımı ve Dayanağı)

(Tanımı ve Dayanağı) DERS -7 NİKAH-I İSLAM HUKUKU-I (Tanımı ve Dayanağı) Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR & Doç. Dr. Servet BAYINDIR İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri DERSİN AKIŞI Nikahın Sözlük Anlamı Nikahın

Detaylı

93. SOHBET Kur an ın ve Sünnetin Işığında Zengin ve Fakirin İmtihanı

93. SOHBET Kur an ın ve Sünnetin Işığında Zengin ve Fakirin İmtihanı 93. SOHBET Kur an ın ve Sünnetin Işığında Zengin ve Fakirin İmtihanı Zenginlik Ne Demektir? Kime Zengin Denir? Konunun anlaşılabilmesi için önce dinimizde zenginlik ve fakirliğin tarifi ve ölçüleri nedir

Detaylı

Zekatın Fazileti Gönderen Kadir Hatipoglu - Haziran :57:10

Zekatın Fazileti Gönderen Kadir Hatipoglu - Haziran :57:10 Zekatın Fazileti Gönderen Kadir Hatipoglu - Haziran 23 2016 16:57:10 İNDİR Bizleri on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına kavuşturan Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun. Peygamber Efendimize, ȃline ve

Detaylı

İHSAN SOHBETLERİ İHSAN SOHBETİ

İHSAN SOHBETLERİ İHSAN SOHBETİ 13. İHSAN SOHBETİ KONU : PEYGAMBERLERE İMAN Sohbetimize iman esaslarından Peygamberlere İman Konusunu işleyerek devam ediyoruz. Sohbetlerimize başladığımız günlerde de değindiğimiz üzere ilk olarak konularımız

Detaylı

ICERIK. Din kelimesinin sözlük anlami Din kelimesinin Kur an daki anlamlari Din anlayislari Dinin cesitleri Ayetlerle din

ICERIK. Din kelimesinin sözlük anlami Din kelimesinin Kur an daki anlamlari Din anlayislari Dinin cesitleri Ayetlerle din DIN KAVRAMI ICERIK Din kelimesinin sözlük anlami Din kelimesinin Kur an daki anlamlari Din anlayislari Dinin cesitleri Ayetlerle din SÖZLÜKTE DIN Cesitli sekilde anlasiliyor; Ilki hakimiyet, güc, üstünlük,

Detaylı

148. Sohbet ÖNDEN GİDENLER

148. Sohbet ÖNDEN GİDENLER 148. Sohbet - 06.02.2018 ÖNDEN GİDENLER Değerli kardeşlerim. Önden gidenler dediğimizde, bu tarif ile anlatmak istediğimiz, insanlara, İslam ın bize öğrettiği anlamda iyilikte, yani maruf işlerde öncülük

Detaylı

BERAT KANDİLİ. Dr. Hamdi TEKELİ

BERAT KANDİLİ. Dr. Hamdi TEKELİ BERAT KANDİLİ Dr. Hamdi TEKELİ I- Konunun Plânı A- Beratın Kelime Anlamı B- Istılah Anlamı C- Kur an ve Sünnette Berat Kelimesi D- Berat Kandilinin Vakti E- Berat Kandilinin Değerlendirilmesi F- Berat

Detaylı

94. SOHBET İslam da İbadet Kavramı Çerçevesinde "Çalışmak İbadet "midir?

94. SOHBET İslam da İbadet Kavramı Çerçevesinde Çalışmak İbadet midir? 94. SOHBET İslam da İbadet Kavramı Çerçevesinde "Çalışmak İbadet "midir? Neden ve Niçin Çalışırız? Çalışmak, bir iş meydana getirmek için zihnî ve bedenî güç sarf etmek, gayret etmek, uğraşmak demektir.

Detaylı

IGMG Ev Sohbeti AT. Ders : 5 Konu: DERS MELEKLERE İMAN

IGMG Ev Sohbeti AT. Ders : 5 Konu: DERS MELEKLERE İMAN Ders : 5 Konu: DERS MELEKLERE İMAN A) Meleklerin Mahiyeti İmanın şartlarından biri de Allah ın melek diye bilinen varlıklarının olduğuna inanmaktır. Melekler nurdan, cinler ateşten ve insan topraktan yaratılmıştır.

Detaylı

150. Sohbet TEVHÎDİN TARÎFİ VE MAHİYETİ (2/2)

150. Sohbet TEVHÎDİN TARÎFİ VE MAHİYETİ (2/2) 150. Sohbet - 23.02.2018 TEVHÎDİN TARÎFİ VE MAHİYETİ (2/2) Lûgatte tevhîd, "bir şeyin bir olduğuna hükmetmek ve onun bir olduğunu bilmektir." 1 İşte bu mânada tevhîd, her şeyi Bir e yani yegâne tek olan

Detaylı

HADİS USULU. Yazar : Ömer b. Muhammed b. Fettuh ed-dımaşki Beykuni

HADİS USULU. Yazar : Ömer b. Muhammed b. Fettuh ed-dımaşki Beykuni HADİS USULU Yazar : Ömer b. Muhammed b. Fettuh ed-dımaşki Beykuni أتدأ تانح د ي ص ه ا عه ** ي ح د خ س ث أ زس ال 1-Hamd ile baslıyorum, gönderilmis Nebilerin en hayırlısı Hz.Muhammed e salat ve selam olsun.

Detaylı

DÖRT KAİDE القواعد األربعة DÖRT KAİDE. Şeyhulislam Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a)

DÖRT KAİDE القواعد األربعة DÖRT KAİDE. Şeyhulislam Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) القواعد األربعة DÖRT KAİDE Şeyhulislam Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) www.almuwahhid.com 1 Şeyhulislam Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) diyor ki: 1 Büyük arşın Kerim Rabbi olan Allah tan isteğim şudur

Detaylı

TARİHİN YAZDIĞI KAHRAMAN HZ. ALİ (Radıyallahu anh)

TARİHİN YAZDIĞI KAHRAMAN HZ. ALİ (Radıyallahu anh) 1 Ali b. Ebu Tâlib b. Abdulmuttalib TARİHİN YAZDIĞI KAHRAMAN HZ. ALİ (Radıyallahu anh) Resûlullah ın amcasının oğlu, damadı, dördüncü halife. Babası: Ebu Tâlib Annesi: Kureyş ten Fâtıma bint Esed Künyesi:

Detaylı

124. SOHBET Sözü Güzel Söylemek

124. SOHBET Sözü Güzel Söylemek 124. SOHBET Sözü Güzel Söylemek Kendisini ifade etmek için açıklamalarda bulunmak ve anlamlı bir şekilde söz söylemek sadece insana mahsustur. Söz ki, onu insan için yaratan Allahu Teala dır. Rahman suresinde

Detaylı

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA)

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri Ders izlence Formu Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) YRD. DOÇ.

Detaylı

CAMİ VE GENÇLİK. 1- CAMİ ve MESCİT KAVRAMI. 2- GENÇLİK ve ÖNEMİ I-KONUNUN PLANI

CAMİ VE GENÇLİK. 1- CAMİ ve MESCİT KAVRAMI. 2- GENÇLİK ve ÖNEMİ I-KONUNUN PLANI CAMİ VE GENÇLİK I-KONUNUN PLANI 1- CAMİ ve MESCİT KAVRAMI A- İslam da Mescit / Cami İnşası nın Önemi 1-Kur an-ı Kerimde Cami 2-Hadis-i Şeriflerde Cami B- Camilerin Dini Hayattaki Yeri C- Camilerin Sosyal

Detaylı

İslam Da Çocuk Eğitimi Gönderen Kadir Hatipoglu - Kasım :38:40

İslam Da Çocuk Eğitimi Gönderen Kadir Hatipoglu - Kasım :38:40 İslam Da Çocuk Eğitimi Gönderen Kadir Hatipoglu - Kasım 28 2014 05:38:40 Çocuk, Allah Teâlâ'nın büyük bir nimeti ve ihsânıdır. Her çocuk bir çiçektir. Çocuk masumdur, günahsızdır. Çocuk bir süs, bir zinettir.

Detaylı

ŞEYTANI KORKUTAN ADAM HZ. ÖMER (Radıyallahu anh)

ŞEYTANI KORKUTAN ADAM HZ. ÖMER (Radıyallahu anh) 1 ŞEYTANI KORKUTAN ADAM HZ. ÖMER (Radıyallahu anh) İkinci Raşid Halife. İslamı yeryüzüne hakim kılmak için Resûlullah ın (s.a.) verdiği mücadelede ona en yakın olan sahabilerden biri. Hz. Ömer (r.a), Fil

Detaylı

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin SELÂMIN ŞEKLİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 صفة لسلا لسلا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني مر

Detaylı

YEMEN AHALİSİNE MEKTUP YEMEN AHALİSİNE MEKTUP. Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a)

YEMEN AHALİSİNE MEKTUP YEMEN AHALİSİNE MEKTUP. Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) YEMEN AHALİSİNE MEKTUP Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) www.almuwahhid.com 1 Muhammed b. Abdilvehhab ın, Yemen in Sahibi (Lideri) el- Bekbeli ye Göndermiş Olduğu Risalesi 1 Kitabında Hakkı indiren,

Detaylı

İSİMLER VE EL TAKISI

İSİMLER VE EL TAKISI İSİMLER VE EL TAKISI Bu ilk dersimizde günlük hayatımızda kullandığımız isimleri öğreneceğiz. Bu isimleri ezberlememiz gerekmekte ancak kendimizi çokta fazla zorlamamıza gerek yok çünkü ilerleyen derslerimizde

Detaylı

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI DİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 46 5. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 5.1. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Hadis; Peygamberimizin söz,

Detaylı

Adak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adak Hakkında Bilinmesi Gerekenler Adak Hakkında Bilinmesi Gerekenler Hamd, kuşkusuz sadece Allah Teâlâ ya mahsustur. Salat-u Selam, Allah ın habibi Muhammed Mustafa ve onun al ve ashabına olsun. Adak; Arapça ifadesiyle nezr sözünün tercümesidir.

Detaylı

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م ترك المعة س ثللج أو ملطر» اللغة

Detaylı

Peygamberlerin Kur an da Geçen Duaları

Peygamberlerin Kur an da Geçen Duaları Peygamberlerin Kur an da Geçen Duaları DUA NIN ÖNEMİ و اذ ك ر ر ب ك ف ى ن ف س ك ت ض ر ع ا و خ يف ة و د ون ال ج ه ر م ن ال ق و ل ب ال غ د و و ا ل ص ال و ل ت ك ن م ن ال غ اف ل ي ن Hem Rabbini, içinden yalvararak

Detaylı

113. SOHBET Peygamberlerin Ortak Özellikleri

113. SOHBET Peygamberlerin Ortak Özellikleri 113. SOHBET Peygamberlerin Ortak Özellikleri İlk Peygamber Hz. Adem (as) dan son peygamber Hz. Muhammed Mustafa (sav) efendimiz arasında gelip geçmiş bütün peygamberlerde bir olan ortak özellikler vardır

Detaylı

HADİS VE SÜNNET İMAMLARINDAN EBU ZUR A ER-RAZİ EBU HATİM ER-RAZİ NİN İTİKADLARI. Hazırlayan: Ebu Muhammed es-selefi.

HADİS VE SÜNNET İMAMLARINDAN EBU ZUR A ER-RAZİ EBU HATİM ER-RAZİ NİN İTİKADLARI. Hazırlayan: Ebu Muhammed es-selefi. HADİS VE SÜNNET İMAMLARINDAN EBU ZUR A ER-RAZİ VE EBU HATİM ER-RAZİ NİN İTİKADLARI Hazırlayan: Ebu Muhammed es-selefi www.almuwahhid.com 1 Ebu Zur a Ubeydullah er-razi (200-264H) Ubeydullah bin Abdu l-kerim

Detaylı

Kolay Yolla Kur an ı Anlama

Kolay Yolla Kur an ı Anlama بسم هللا الرحمن الرحيم Kolay Yolla Kur an ı Anlama Ders 15 #kuranianlama Bu derste Kur an: Övme, Rukü, secde غ ف ر & ص ب ر ظ ل م ض ر ب : bilgisi Dil Eğitim ipucu: Alışkanlık haline getirme ve davranışlara

Detaylı

Kur an-ı Kerim de Geçen Ticaret, Alım-Satım, Satın Alma Ayetleri ve Mealleri

Kur an-ı Kerim de Geçen Ticaret, Alım-Satım, Satın Alma Ayetleri ve Mealleri Kur an-ı Kerim de Geçen Ticaret, Alım-Satım, Satın Alma Ayetleri ve Mealleri ب س م االله ار ح م ن ار ح يم ي و م ي ج م ع ك م ل ي و م ال ج م ع ذ ل ك ي و م الت غ اب ن Toplanma günü için sizi bir araya getireceği

Detaylı

و ال ت ق ول وا ل م ن ي ق ت ل ف ي س بيل الل ه أ م و ات ب ل أ ح ي اء و ل ك ن ال ت ش ع ر ون

و ال ت ق ول وا ل م ن ي ق ت ل ف ي س بيل الل ه أ م و ات ب ل أ ح ي اء و ل ك ن ال ت ش ع ر ون Teravih 28 Haziran 1984 (Son Teravih) Yer : Dergah İmam Efendi : Muzaffer Ozak Cumhur Müezzinlik : Dergah Maalesef Yatsı namazı ve Teravih in ilk dört rekatı kayda alınamamış. Kayıt ilk dört rekattan sonra

Detaylı

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI Muharrem ayı Müslümanların takvim başlangıcı, hicri yılbaşıdır. Rasul-i Ekrem (sav) Efendimiz Mekke de on üç yıl insanları Allah a davet etti. Bu daveti kabul etmeyen müşrikler

Detaylı

EVLİLİK KILAVUZU NİKÂH

EVLİLİK KILAVUZU NİKÂH 1 EVLİLİK KILAVUZU ب س م الل ه الر ح م ن الر ح يم ك ت اب الن ك اح NİKÂH ب اب ق و ل الن ب ي ص ل ى الل ه ع ل ي ه و س ل م م ن اس ت ط اع م ن ك م ال ب اء ة ف ل ي ت ز و ج ل ن ه أ غ ض ل ل ب ص ر و أ ح ص ن ل ل

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid ALLAH TEÂLÂ'NIN İSİMLERİ DOKSAN DOKUZ İLE SINIRLI DEĞİLDİR أسماء االله عاىل غ صورة ف سعة و سع ا س م ا ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

İHSAN SOHBETLERİ İHSAN SOHBETİ

İHSAN SOHBETLERİ İHSAN SOHBETİ 8- İHSAN SOHBETİ KONU : MELEKLERE İMAN - 2 Geçen haftadan kesitler: Bir önceki sohbetimizde iman esaslarından olan Meleklere İman konusunu işlemeye başlamıştık. MELEKLERİN MAHİYETİ İmanın şartlarından

Detaylı

Îman, Küfür ve Tekfir 2

Îman, Küfür ve Tekfir 2 Îman, Küfür ve Tekfir 2 Bizi yoktan var eden Allah Teâlâ ya sonsuz hamt eder, onu tanımamak ve ona karşı nankörlük etmekten ona sığınırız. Hakla batılı, helal ile haramı ayırmak için gönderilen Hz. Muhammed

Detaylı