BALIKÇILIK VE DENĠZSEL ÜRÜNLER EKONOMĠSĠ YURTDIġI EĞĠTĠM SUNUSU 17 ARALIK NĠSAN 2013 ĠNGĠLTERE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BALIKÇILIK VE DENĠZSEL ÜRÜNLER EKONOMĠSĠ YURTDIġI EĞĠTĠM SUNUSU 17 ARALIK 2012-17 NĠSAN 2013 ĠNGĠLTERE"

Transkript

1 BALIKÇILIK VE DENĠZSEL ÜRÜNLER EKONOMĠSĠ YURTDIġI EĞĠTĠM SUNUSU 17 ARALIK NĠSAN 2013 ĠNGĠLTERE

2 PORTSMOUTH SUNUM YAPAN : Gülten ÇĠÇEK Su Ürünleri Mühendisi

3 DanıĢman Hoca: Prof.Dr.Trond BJORNDAL İNGİLTERE- Portsmouth Üniversitesi Sucul Kaynakların Yönetim ve Ekonomi Merkezi

4 EĞİTİM KAPSAMINDA Türkiye Balıkçılığı,Üretimi ve Pazarı Türkiye deki Ekonomik Balık Türleri ve Diğer Su Ürünlerinin Üretimi,Pazarlama ve Fiyat Analizleri ( ) Türkiye Su Ürünleri İç ve Dış Pazar Analizi Türkiye Balık Tüketimi Türkiye Balıkçılığının Ekonomik Geleceğine Bakış

5 EĞİTİM KAPSAMINDA Portsmouth Balık Marketi ve Londra Billingsgate Balık Marketi Ziyaretleri

6 KATILIMLAR -SUNUM TEKNĠKLERĠ KURSU ( 12 Haftalık) -GRAMER VE AKADEMĠK ĠNGĠLĠZCE KURSU(12 Haftalık) DİL OKULU Portsmouth Üniversitesi-İngiltere

7 Şekil-1: Dünya Avcılık ve Yetiştiricilik Üretimi (The State of World Fisheries and Aquaculture, 2012)

8 Akdeniz ve Karadeniz de Avcılık Yoluyla Balıkçılık Durumu Akdeniz ve Karadeniz de yakalamalar önceki yıldaki yüksek yakalama miktarlarıyla kıyaslandığında 2008 yılında % 12 azaldı. Bu negatif sonuç 5 ana balıkçılık ülkelerinin hepsi tarafından paylaģıldı. (Kaynak: FAO)

9 ġekil -2: Akdeniz Ülkeleri Yakalamaları (ton) (2008)

10 ġekil-3: Karadeniz Ülkelerinin Yakalamaları (ton) (2008)

11 Türkiye deniz ürünleri üretimi çoğunlukla avcılık yoluyla sağlanmakla birlikte yetiģtiricilik yoluyla üretim 2002 yılından beri kayda değer geliģme göstermektedir yılında üretimin %90 avcılık yoluyla ve %10 yetiģtiricilik yoluyla sağlanmaktaydı. (Kaynak: FAO) 2011 yılında, balıkçılık toplam üretimin %73. 2 avcılıktan ve %26,8 yetiģtiricilikten temin edilmiģtir yılında Avcılık üretimi %5.93 ve yetiģtiricilik üretimi arttı. (TUĠK) YetiĢtiricilik % 26.8 Avcılık % 73.2

12 ġekil-4: Türkiye nin Avcılık Yoluyla Su Ürünleri Üretimi ( )

13 Stokların mevcut durumlarının değerlendirilmesi tarihi karaya çıkarma verileriyle yapılmaktadır. Balıkçılığa ait mevcut veriler yıldan yıla kayda değer dalgalanmalar gösteriyor. Orada ekonomik türlerden hamsi, sardalya, lüfer ve karidesin karaya çıkarılan miktarlarında önemli ölçüde azalmalar bulunmaktadır. ( Inventory Of National and Regional Approaches to Fisheries Rebuilding Programmes (Balıkçılığın Tekrar ĠnĢa edilmesi Programlarına Milli ve Bölgesel YaklaĢım Envanteri &OECD, 2012)

14 TÜRKĠYE DE VAHġĠ TÜRLER TÜRLER Hamsi Akdeniz Ġstavrit Atlantik Ġstavrit Lüfer Sardalya Kalkan Kefal Mezgit Palamut Çaça Barbun Tekir Tablo-1: Türkiye de, yaygın avcılığı yapılan balık türleri (BSGM&TUĠK)

15 Anchovy Anchovy ġekil-5: Türkiye hamsi avcılık üretimi ( )

16 Özet olarak, hamsi stokları yıldan yıla değiģti.dalgalanmaların ana faktörleri olarak Ģu etkenler sıralanabilir: AĢırı Avcılık Aktivitesi, Ġnsan Kaynaklı Etkenlerin etkisi, Kirlenme, Ġklimsel DeğiĢiklikler ile Mnemiopsis, Beroe gibi istilacı türler..

17 TÜRKİYE HAMSİ PAZARI YIL HAMSĠ AV MĠKTARI (Ton) FĠYAT (Ytl/kg) TOPLAM DEĞER (Ytl) , , , , , , , , , , , ,76 Tablo 2: Türkiye de Yılları Hamsi Yakalamaları, Değer ve Fiyatları (Hamsi unu ve Hamsi Yağı Yapılan Miktar Hariç) (Kaynak: TUĠK)

18 TÜRKĠYE DE BALIK UNU VE BALIK YAĞI SEKTÖRÜ Türkiye Balık Unu ve Yağı Üretimi ( )

19 YILLAR HAMSĠ UNU-YAĞI ĠÇĠN (HAMSĠ ÜRETĠMĠ) FĠYAT (Ytl/kg) TOPLAM DEĞER (Ytl) , , , , , , , , , , , ,61 Tablo-4: Türkiye Hamsi Unu ve Yağı Üretimi, Değer ve Fiyat (Kaynak: TUĠK)

20 LÜFER ġekil-6: Türkiye nin Lüfer Avcılık Üretimi (t) (Kaynak:FAO)

21 Yıllar Lüfer Yakalamaları (Ton) Fiyat Toplam Değer (Ytl/kg) (Ytl) , , , , , , , , , , , ,20 Tablo-5: Türkiye Yıllarına Ait Yakalama Miktarları, Değer ve Fiyatları (Kaynak: TUĠK)

22 ġekil-7: Türkiye de Mezgit Avcılık Miktarı (t) (Kaynak:FAO)

23 Yıl Mezgit Üretim Miktarı (Ton) Fiyat (Ytl/kg) Toplam Değer (Ytl) , , , , , , Tablo-6: Türkiye de Mezgit Yakalama Miktarı, Değer ve fiyat (Kaynak:TUĠK)

24 Karadeniz deki mezgit stokları için birimlerin problemi henüz çözülemedi.mezgit uzun süreli göçler yapmamasına ve mezgit stoklarının Karadeniz Ülkelerinin her biri, ki bu ülkelerin sularında ve bölgesel veri analizinin değerlendirilmesine ihtiyaç duyuluyor, tarafından sömürülmesine rağmen Karadeniz Komisyonu Balıkçılık Uzmanları müģterek olarak stokları belirliyorlar. (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries, 2011)

25 Son 15 yıldır Karadeniz deki mezgit (Karadeniz deki doğu ve batı bölümü için ayrı ayrı olarak) miktar ve yoğunluğunun Değerlendirmesini ortaya koymayı mümkün yapan tek bir araģtırma baģlatıldı. (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries, 2011) ÇeĢitli ülkelerdeki Karadeniz mezgit balıkçılığının çeģitli ölçümlerinin farkları ve benzer detaylarında dikkate alınmadığında o not edilmesi gerekir ki Türkiye deki balıkçılık yıllık yakalama veya balıkçılık çabalarının sınırlandırılmasız yürütüldüğüdür. (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries, 2011)

26 Ġstavrit stoklarının tespiti, 2004 yılından beri sömürülme oranının sonuçlarının değerlendirilmelerine dayandırılıyor. (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries, 2011)

27 BALIKLANDIRMA Yıl ġehir Balık Kaynak Balıklandırma Sayısı Miktarı(adet) Sayısı Alanı (Ha) Tablo-7: Türkiye nin yıllarındaki Balıklandırma ÇalıĢmaları (Kaynak: BSGM, 2013)

28 Ġlaveten Karadeniz deki bir alabalık türü olan ve Doğu Karadeniz Bölümünde yaģayan Salmo trutta labrax ın azalan stoklarını desteklemek için 2000 li yıllardan beri bu türle SUMAE tarafından bu türün balıklandırılması yapılmaktadır. (kaynak: Karadeniz Merkez Balıkçılık AraĢtırma Enstitüsü tarafından FAO ile iģbirliği projesi çerçevesinde adet markalandırılmıģ kalkan balığı yavrusu 2003, yıllarında Karadeniz e bırakıldı. (Kaynak: SUMAE) Yine SUMAE tarafından adet markalı mersin balığı Kızılırmak a 2011 yılında bırakıldı. (Kaynak: SUMAE) Ayrıca son birkaç yıldır Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı tarafından kendi faaliyet alanı içindeki alanlara 6000 adet Salmo trutta balıklandırması yapılmıģtır ve stoklandırma çalıģmaları devam etmektedir.

29 Türkiye Deniz Ürünleri Ġhracat ve Ġthalatı (ton) (BSGM&TUIK,2013)

30 Türkiye sucul veya deniz ürünleri pazarı ne devlet enstitüleri ne de akademik enstitüler tarafından iyi çalıģılmamıģtır. Belli Pazar bölümlerini örten birkaç bölgesel araģtırma olmasına rağmen, Türkiye sucul besin marketi ve Macalister Elliott and Partners Ltd tarafından 1996 yılında Dünya Bankasının finansal desteğiyle bir çalıģma yayınlandı. (Kaynak: Rad, F., 2002)

31 TÜRKĠYE DENĠZ ÜRÜNLERĠ ĠHRACATI Yıllar Ġhracat TL(Türk Lira) $ (Dolar) Miktarı(Ton) Tablo-10: Türkiye Deniz Ürünleri İhracat Miktarları ve Ekonomik Değerleri (BSGM&TUIK)

32 TÜRKİYE DENİZ ÜRÜNLERİ Yıllar Ġthalat Üretim Miktarı (ton) İTHALATI TL(Türk Lira) $ (Dolar) Tablo: yıllarına ait Türkiye Deniz Ürünleri Ġthalatı ve Ġthalat Değerler

33 Yıllar Üretim (ton) Ġhracat (ton) TÜKETĠM Ġthalat Ġç Tüketim (ton) (ton) ĠĢlenmiĢ miktar (Balık unu ve yağı) Değerlendi rilemeyen (ton) KiĢi baģına tüketim (kg) , , , , , , , , , , , , , , ,9

34 Ülke Kırmızı Et Tavuk ve Balık Toplam Kümes Hayvanları Avrupa Birliği ABD Almanya Fransa Ġngiltere Türkiye Yunanistan Tablo: GeliĢmiĢ Ülkelerde ve Türkiye de KiĢi BaĢına Kırmızı Et, Tavuk ve Balık Tüketimi (Source: FAO) (2011 Report of Sector Evaluation,

35 Tercih Edilen Balık Ürünü % Konserve Balık 32.0 TütsülenmiĢ 3.5 DonmuĢ Balık 14.3 DonmuĢ Kafadan Bacaklı 10.7 YumuĢakçalar DondurulmuĢ Kabuklular 10.7 Taze Balık 25.0 Surimi 3.5 Toplam 100 Tablo-15 Hipermarketlerde ĠĢlenmiĢ Balık Ürünlerinin SatıĢ Oranları (Saygi and Sengor, 1997)

36 TÜRKĠYE SU ÜRÜNLERĠ TÜKETĠMĠ (ĠÇ PAZAR) 2011 Yılı KiĢi BaĢına Tüketim 6,329 kg/yıl (TUĠK) TÜKETĠM NEDEN DÜġÜK??? *Gelir Seviyesi DüĢük *Nüfus Fazla,Üretim Az *Fiyat Ġstikrarsızlığı, Tüketici Tercihleri(Taze Tüketim AlıĢkanlığı gibi)

37 TÜTSÜLENMİŞ BALIK MARĠNE EDĠLMĠġ BALIK

38 ĠÇ TÜKETĠM ARTIġI ĠÇĠN. *Su Ürünleri Tüketiminin balık ürünleri tüketiminin sağlık üzerine etkileri ve olumlu reklam ilanları * Soğuk Zincirin Arttırılması ve ĠĢlenmiĢ Ürünlerin Tüketimine Özendirme * Gelir Düzeyindeki ArtıĢ * Üretim Artışı ve Fiyat İstikrarı

39 Yıllar Balıkçı sayısı Ortak (Ücretsiz) Aile Bireyleri (Ücretsiz) Mürettebat (Ücretsiz) Ortak-Aile Üyeleri (Ücretli) Diğer Toplam Tablo: 2010 yılı Denizde Balıkçılığı Sektöründe Ġstihdam Eden Balıkçı, Mürettebat ve Diğerlerinin Durumu (TUIK,2013)

40 KOTA UYGULAMALARI (TAC-Total Allowable Catch) Türkiye de Balıkçılık sektöründe uygulanmakta olan stokların yönetimi Açısından hiçbir kota uygulaması (ton balıkları için uygulanan kota haricinde) bulunmamaktadır.

41 SONUÇLAR Türkiye deniz stok kaynaklarının durumu üzerine güvenilir ve doğru bilgi eksiği var. Bu baģlıca stok değerlendirme araģtırmalarının eksiğinden meydana geliyor. Sistematik bilimsel stok araģtırmaları Türkiye de balıkçılık rejiminin halen bir parçası değil. Bu durum stokların durumunu sınıflandırmayı zorlaģtırıyor. (Inventory Of National and Regional Approaches to Fisheries Rebuilding Programmes &OECD,2012) Bu stok değiģkenliği(istikrarsızlığı) ekonomik belirsizliğe ve yöneticiler, iģlemeciler ve balıkçıların mali güçlerini planlaması üzerine etkiye neden olmaktadır. Direkt ve dolaylı ekonomik güçlüklere neden olmakla birlikte bu stok istikrarsızlığı daha büyük ekosistemde de denge bozucu etkilere sahiptir. ( Inventory Of National and Regional Approaches to Fisheries Rebuilding Programmes &OECD,2012)

42 Balıkçılıkta en önemli sorun kaynakların kıt olması değil, kaynakların etkin kullanılmamasıdır.

43 Ülkemiz Dünya Ülkelerinde olduğu gibi kültür balıkçılığına ihtiyaç duyuyor: Alabalık Çiftliği Elazığ-TURKEY

44 Yunan ve Türk levrek ve çipura üreticileri daha rekabetçi olmaya doğru ilerleyen market payına sahipler. Yunan Üretiminin büyük bir bölümü özellikle Ġtalya gibi diğer Avrupa Ülkelerine ihraç ediyor. O muhtemel ki Yunanistan ın AB üyeliği ticaret çatıģmalarını önlüyor. Türkiye ve diğer AB Üyesi olmayan Akdeniz Ülkeleri üretimlerini arttırdıkça, ticaret çatıģmaları karlılığın az olduğu bir döneminde meydana gelebilir. (Asche, F.& Bjorndal,T.,2012)

45 İNGİLTERE-PORTSMOUTH BALIK MARKETİ

46 İNGİLTERE-PORTSMOUTH BALIK MARKETİ TAŞIMA ARACI

47 PORTSMOUTH BALIK MARKETĠ

48 PORTSMOUTH BALIK MARKETİ FİYAT LİSTESİ

49 PORTSMOUTH LĠMANI

50 PORTSMOUTH LĠMANI

51 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

52 Her ticaret gününde Billingsgate Marketi, Birleşik Krallık ta en büyük balık seçimini görmek için bir fırsat alıcıların (müşterilerin) beğenisine sunar. Günlük kıyılardan ve denizaşırı (yurtdışından) getirilen deniz ürünleriyle ve civardaki 40 adet ticaret firmasıyla taze arzın devamlılığı sağlanır. Geniş balık ve balık ürünlerinin geniş bir seçimine ilaveten Market müşterilerin ticaret öteberileri ve seçkin lokanta ve catering arzları ile kapsamlı bir servis sunmaktadır Billingsgate Market

53 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

54 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ GĠRĠġĠ

55 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ GĠRĠġĠ

56 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

57 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

58 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

59 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

60 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

61 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

62 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

63 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

64 LONDRA BĠLLĠNGSGATE BALIK MARKETĠ

65 İRTİBAT:

66 KATILIMINIZA TEŞEKKÜRLER

SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE TANITIMI

SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE TANITIMI MAKALE SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE TANITIMI Hasan ERGÜN, SUMAE Tam 8 bin 300 kilometrelik kıyı şeridiyle İngiltere, Fransa, Norveç gibi Avrupa ülkelerini uzak ara geride bırakan, Yunanistan'ı ise ikiye katlayan

Detaylı

EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ

EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLB RLİĞİ EGE İHRACATÇI I BİRLB RLİKLERİ Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, i, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan

Detaylı

Su Ürünleri Avcılığı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. M. Altuğ ATALAY

Su Ürünleri Avcılığı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. M. Altuğ ATALAY Su Ürünleri Avcılığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. M. Altuğ ATALAY 23.12.2015 Aralık 2015 1 Su Ürünleri Potansiyeli Kaynak Sayı Alan (ha) Deniz 4 24 607

Detaylı

BALIKÇILIK YÖNETİMİ ALGARVE ÜNİVERSİTESİ PORTEKİZ 20.12.2012 / 20.04.2013. Mehmet DİNGİL Su Ürünleri Mühendisi TAGEM

BALIKÇILIK YÖNETİMİ ALGARVE ÜNİVERSİTESİ PORTEKİZ 20.12.2012 / 20.04.2013. Mehmet DİNGİL Su Ürünleri Mühendisi TAGEM BALIKÇILIK YÖNETİMİ ALGARVE ÜNİVERSİTESİ PORTEKİZ 20.12.2012 / 20.04.2013 Mehmet DİNGİL Su Ürünleri Mühendisi TAGEM BALIKÇILIK YÖNETİMİ Portekiz, Faro da bulunan Algarve Üniversitesinin Deniz Bilimleri

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Giriş Balık, insanoğlunun varoluşundan itibaren değerli bir besin kaynağı olmuştur. Günümüzde ise kaliteli ve yüksek oranda vitamin, mineral ve protein yapısının

Detaylı

ÜLKEMİZDE KALKAN BALIĞI ÜRETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ

ÜLKEMİZDE KALKAN BALIĞI ÜRETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ MAKALE ÜLKEMİZDE KALKAN BALIĞI ÜRETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ Binnur CEYLAN, SUMAE Türkiye de yetiştiricilik yoluyla balık üretimi son yıllarda hızlı bir artış göstermiştir. Yetiştiriciliği yapılan türler çoğunlukla

Detaylı

Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi

Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi Balıkların Sistematiği Regnum Animalia (Hayvanlar alemi) Subregnum Metazoa (Çok hücreliler alt alemi) Filum Subfilum Chordata (Omurgalılar şubesi) Vertebrata (Gelişmiş

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİYE KATKISI

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİYE KATKISI SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİYE KATKISI Şebnem BORAN Günümüzde artan nüfus, sağlıklı beslenmeye olan ilginin her geçen gün artması ve deniz mahsullerinin sağladığı faydalarla birlikte gerek dünyada

Detaylı

BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ III. SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI 25.02.2015 ANTALYA 1 POTANSİYEL 2 SU ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ Kaynak Sayı Alan (ha) Deniz 4 24 607 200 Doğal Göl 200 906 118 Baraj Gölü

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI Türkiye kültür balıkçılığı için uygun iç sulara, tatlı sulara ve denizlere sahiptir. Kültür balıkçılığının geleceği tahminlerin ötesinde bir önem arz etmektedir. Dünyanın

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KASIM, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ 1.1 DÜNYA KİRAZ ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA KİRAZ İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA KİRAZ

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ

TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ Nadir USLU Deniz Balıkları Grup Sorumlusu BSGM - Yetiştiricilik Daire Başkanlığı GFCM Paydaş Platformu İzmir, 10-14 Aralık 2013 1 TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ

Detaylı

Türkiye ve Dünya da Su Ürünlerinin Mevcut Durumu

Türkiye ve Dünya da Su Ürünlerinin Mevcut Durumu Türkiye ve Dünya da Su Ürünlerinin Mevcut Durumu Doç. Dr. Erdinç ŞAHİNÖZ Harran Üniversitesi e_sahinoz@yahoo.com Doç. Dr. Zafer DOĞU Harran Üniversitesi zaferdogu@harran.edu.tr Prof. Dr. Faruk ARAL Niğde

Detaylı

Ülkemizde Kültür Balıkçılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri

Ülkemizde Kültür Balıkçılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri ġebnem BORAN Ülkemizde Kültür Balıkçılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri Günümüzde su ürünleri yetiģtiriciliği tüm dünyada hızla geliģmekte olan bir üretim dalı olarak karģımıza çıkıyor. Sektörde, önemli

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi

Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi PROJE Türkiye de Kalkan Balığı Yetiştiriciliğinin Gelişimi Cennet ÜSTÜNDAĞ -SUMAE Birinci Dönem Ülkemiz, 6. beş yıllık kalkınma planında (1990-1994) balık üretiminin geliştirilmesi yolu ile iç tüketim

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

AKDENĠZ GENEL BALIKÇILIK TOPLANTISI

AKDENĠZ GENEL BALIKÇILIK TOPLANTISI AKDENĠZ GENEL BALIKÇILIK TOPLANTISI 13. Alt komisyon Toplantısı FAO Genel merkezi ROMA / ĠTALYA Katılımcı Filiz KĠġTĠN 27.3.2013 AMAÇ FAO tarafından desteklenmekte olan Doğu Akdenizde Sorumlu balıkçılığın

Detaylı

BALIKÇILIK KAYNAKLARININ İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

BALIKÇILIK KAYNAKLARININ İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ BALIKÇILIK KAYNAKLARININ İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ İngiltere-6 AY Hull Üniversitesi Uluslar arası Balıkçılık Enstitüsü Sunuyu Hazırlayan: Gülten ÇİÇEK Ankara İl Müdürlüğü HULL-MARİNA FİSH&CHİPS ŞEHİR

Detaylı

EKONOMĠK VE SOSYAL GÖSTERGELER

EKONOMĠK VE SOSYAL GÖSTERGELER EKONOMĠK VE SOSYAL GÖSTERGELER NÜFUS Toplam nüfus 73 Milyon 722 Bin 988 İl ve İlçe Merkezlerinde İkamet eden Nüfus 56 Milyon 222 Bin 356 (%76,3) Köylerde İkamet Eden Nüfus 17 Milyon 0 Bin 632 (%23,7) Kadın

Detaylı

ĠSTANBUL SU ÜRÜNLERĠ VE HAYVANSAL MAMULLER ĠHRACATÇILARI BĠRLĠĞĠ.

ĠSTANBUL SU ÜRÜNLERĠ VE HAYVANSAL MAMULLER ĠHRACATÇILARI BĠRLĠĞĠ. ĠSTANBUL SU ÜRÜNLERĠ VE HAYVANSAL MAMULLER ĠHRACATÇILARI BĠRLĠĞĠ www.iib.org.tr Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ġhracatçıları Birliği İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği,

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi DÜNYA: Dünya da Sığır sayısı bakımından Nisan 2013 tarihi itibarı ile birinci sırada 327 milyon hayvan sayısı ile Hindistan gelmektedir.

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA 2016 ĠÇĠNDEKĠLER Sayfa 1. DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 2 1.1 2 1.2 İhracat 2 1.3 İthalat 3 2. TÜRKĠYE DE FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 4 2.1 4 2.2 Tüketim

Detaylı

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU TOPLANTISI HOŞ GELDİNİZ TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi Yıllar Avcılık Yetiştiricilik Toplam (Ton) Miktar Oran Miktar Oran Ton % Ton % 2002 566.682 90,3 61.195 9,7 627.847

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye deki Durumu. Özet. The Situation of Fishery at Turkiye and The World

Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye deki Durumu. Özet. The Situation of Fishery at Turkiye and The World Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye deki Durumu Mevlüt Murat ÇELİK Erzincan Üniversitesi, Tercan Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Programı, 24800, Erzincan, Türkiye e-mail: birkirim@hotmail.com Özet Bu çalışmada

Detaylı

Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi

Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi Fahrettin YÜKSEL *, Nermin KARATON KUZGUN **, Ebru İfakat ÖZER ** * Tunceli Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Tunceli, TÜRKİYE ** Fırat Üniversitesi,

Detaylı

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Dr. Savaş KILIÇ Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Konyaaltı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Detaylı

Türkiye deki Doğal ve Kültür Balıkçılığının Mevcut Durumu ( ), Dünyadaki Yeri, Problemleri ve Çözüm Önerileri

Türkiye deki Doğal ve Kültür Balıkçılığının Mevcut Durumu ( ), Dünyadaki Yeri, Problemleri ve Çözüm Önerileri Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 33 (3), 337-343, 2002 Türkiye deki Doğal ve Kültür Balıkçılığının Mevcut Durumu (1990-2000), Dünyadaki Yeri, Problemleri ve Çözüm Önerileri A.Necdet SİRKECİOĞLU * Abdulkadir

Detaylı

2009 YILI FAALİYETLERİ

2009 YILI FAALİYETLERİ Faaliyetlerimiz 2009 YILI FAALİYETLERİ 1- Rusya Federasyonu Bilimler Akademisi, Güney Bilim Merkezi The Southern Scientific Centre of the Russian Academy of Sciences (Rostov-on-Don, Russia) kurumunun talebi

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı NİSAN 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı NİSAN 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

TABLOLAR DİZİNİ...İ 1. AMAÇ, KAPSAM, YÖNTEM... 1 2. TÜRKİYE VE DÜNYADA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2. Avlanan Su Ürünleri Miktarındaki Gelişmeler...

TABLOLAR DİZİNİ...İ 1. AMAÇ, KAPSAM, YÖNTEM... 1 2. TÜRKİYE VE DÜNYADA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2. Avlanan Su Ürünleri Miktarındaki Gelişmeler... İÇİNDEKİLER TABLOLAR DİZİNİ...İ 1. AMAÇ, KAPSAM, YÖNTEM... 1 2. TÜRKİYE VE DÜNYADA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2 2.1 AVCILIK... 2 Avlanan Su Ürünleri Miktarındaki Gelişmeler... 2 Su Ürünleri Dış Ticareti...

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi TASARRUFA BAKIŞ -0.2-0.4-0.6-0.8-1 -1.2-1.4. Ortalama. Egilim 1 Egilim 2. Yıl.Ay

TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi TASARRUFA BAKIŞ -0.2-0.4-0.6-0.8-1 -1.2-1.4. Ortalama. Egilim 1 Egilim 2. Yıl.Ay Ortalama TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi Kişinin, Genel Ekonomik Durum Göz Önünde Bulundurulduğunda, İçinde Bulunulan Dönemin, Tasarruf Etmek İçin Uygunluğuna İlişkin Düşüncesi (Türk Lirası, Döviz, Altın,

Detaylı

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı...

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı... 1 İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi... 3 1. Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2. Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2.1. Bağ Alanı... 4 2.2. Üzüm Üretimi... 5 2.3. Üzüm Üretimi Verimi...

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN, TARIM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Kadir DOĞAN Giriş

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN, TARIM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Kadir DOĞAN Giriş Tarım İstanbul TKB İstanbul İl Müdürlüğü Yayın Organı, 80: 8-12 (2002) SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN, TARIM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Kadir DOĞAN 1 1. Giriş Tarım sektörü; uzun yıllar ekonominin lokomotifi

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (217) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Türkiye Çelik Boru Üretimi Türkiye çelik boru üretimi, 2 li yılların başında sektöre yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanmıştır. 2-27

Detaylı

ÜLKEMİZ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

ÜLKEMİZ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ ÜLKEMİZ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ ÜLKEMİZ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Selahattin GÜRÇAY Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, ELAZIĞ

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ DOMATES RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 1. GİRİŞ

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 1. GİRİŞ SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ Doğan ATAY 1 Murtaza ÖLMEZ 2 A. Şeref KORKMAZ 3 Abstract : In this paper, the production potential and the present status of exploited marine and inland fishery resources in Turkey

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ. Yabancı Dil/Derecesi KPDS ÜDS TOFL IELTS. GÖREV YERLERİ (Tarih/Unvan/Kurum) YAYINLARI MAKALELER/BİLDİRİLER

EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ. Yabancı Dil/Derecesi KPDS ÜDS TOFL IELTS. GÖREV YERLERİ (Tarih/Unvan/Kurum) YAYINLARI MAKALELER/BİLDİRİLER KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Nilgün AKSUNGUR Ünvan Mühendis Telefon 0312 3157623/1351 E-mail Doğum Yeri- Tarihi naksungur@tagem.gov.tr Afşin Yüksek Lisans Üniversite Adı EĞİTİM BİLGİLERİ Akademik Birim/

Detaylı

RAKAMLARLA KARAMAN'IN TÜRKĠYE'DEKĠ YERĠ

RAKAMLARLA KARAMAN'IN TÜRKĠYE'DEKĠ YERĠ RAKAMLARLA KARAMAN'IN TÜRKĠYE'DEKĠ YERĠ KARAMAN BaĢlık Değer Sıra Türkiye'de 1. Sıradaki Ġl Değer TÜRKĠYE COĞRAFĠ YAPI Alan Büyüklüğü (göl dahil - km²) 9.427,43 34. Konya 40.813,52 783.562,38 %1,20 2011

Detaylı

Devrim MEMİŞ İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü

Devrim MEMİŞ İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü ÇİFTLİK BALIKLARI ÇEVREYE ZARAR VERİYOR MU? TOPLUMDA OLUŞAN ALGI VE GERÇEKLER Devrim MEMİŞ İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü Uluslararası Katılımlı Ulusal Su ve Sağlık

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ İNCİR RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ Dünyada 0207 Gümrük Tarife Pozisyonlu (GTP) kanatlı eti ve ürünleri üretiminde başı çeken ülkeler sırasıyla ABD (17,5 milyon ton), Çin Halk Cumhuriyeti

Detaylı

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ 4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ Yakın zamana kadar gübre üretimi ve tüketimine iliģkin değerlendirmelerde ÜRETĠLEN VEYA TÜKETĠLEN GÜBRELERĠN FĠZĠKSEL MĠKTARLARI dikkate alınmaktaydı

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ YAŞAM ODABAŞI

SU ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ YAŞAM ODABAŞI T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ YAŞAM ODABAŞI YÜKSEK LİSANS TEZİ ORDU/2016 ÖZET SU ÜRÜNLERĠ TÜKETĠM ALIġKANLIKLARI

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA 2014 ĠÇĠNDEKĠLER 1. DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ. 2 1.1. Üretim 2 1.2. İhracat 2 1.3. İthalat. 3 2. TÜRKİYE DE FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 4 2.1. Üretim

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı MAYIS 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı MAYIS 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı KASIM 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı KASIM 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı KASIM İSTANBUL SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN

Detaylı

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ Muharrem AKSUNGUR SÜMAE, Mühendis Bu proje çalışması; Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) nın biyoekolojik

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı HAZİRAN 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı HAZİRAN 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

Doğu Karadeniz de Av Sezonunda Avlanılan Hamsi

Doğu Karadeniz de Av Sezonunda Avlanılan Hamsi DOĞU KARADENİZ DE 2009-2010 AV SEZONUNDA AVLANILAN HAMSİ BALIĞI NIN (Engraulis encrasicolus (L., 1758)), POPULASYON PARAMETRELERİ VE HEDEF DIŞI AV ORANLARI Yaşar GENÇ 1,*, Orhan AK 1, N. Selda BAŞÇINAR

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ İNCİR RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KASIM, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA İNCİR ÜRETİMİ VE TİCARETİ 1.1 DÜNYA İNCİR ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İNCİR İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı EKİM 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı EKİM 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı ARALIK 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı ARALIK 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı ARALIK 2018 İSTANBUL SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller

Detaylı

Türkiye'de Balıkçılık Sektörüne ve Türk Halkının Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarına Genel Bir Bakış

Türkiye'de Balıkçılık Sektörüne ve Türk Halkının Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarına Genel Bir Bakış 45 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 31 (2012), 2: 45-49 Türkiye'de Balıkçılık Sektörüne ve Türk Halkının Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarına Genel Bir Bakış Canan HECER * Geliş Tarihi: 30.01.2013 Kabul

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı AĞUSTOS 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı AĞUSTOS 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ ÇİLEK RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: UĞUR UZER Doğum Tarihi/Yeri: 26.02.1981 / İstanbul Yazışma Adresi: Su Ürünleri Fakültesi Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul Telefon:

Detaylı

HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI. Vahdettin KÜRÜM

HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI. Vahdettin KÜRÜM HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI Vahdettin KÜRÜM Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara. Su Ürünleri Hizmetleri Dairesi Başkanı Giriş Karadeniz de avlanan balıklar

Detaylı

Tekirdağ İlinde Balık Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi

Tekirdağ İlinde Balık Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi Tekirdağ İlinde Balık Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi Derya İlkay ABDİKOĞLU 1 M.Ömer AZABAĞAOĞLU 1 Gökhan UNAKITAN 1 1 Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü Özet: İnsan

Detaylı

ġirketimizin 01.01.2009 31.12.2009 dönemine ait faaliyetleri Yönetim Kurulumuzca aģağıda ortaklarımızın bilgilerine sunulmuģtur.

ġirketimizin 01.01.2009 31.12.2009 dönemine ait faaliyetleri Yönetim Kurulumuzca aģağıda ortaklarımızın bilgilerine sunulmuģtur. Sayfa No: 1 ġirketimizin 01.01.2009 31.12.2009 dönemine ait faaliyetleri Yönetim Kurulumuzca aģağıda ortaklarımızın bilgilerine sunulmuģtur. ġirket Yönetim Kurulu; Orhan Ümit GENÇOĞLU Turhan GENÇOĞLU Zekai

Detaylı

4. TEKİRDAĞ SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK ANALİZİ 4.1. Giriş

4. TEKİRDAĞ SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK ANALİZİ 4.1. Giriş 4. TEKİRDAĞ SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK ANALİZİ 4.1. Giriş Su ürünleri yetiştiriciliği; balık, yumuşakça, kabuklu, eklem bacaklılar ile sucul bitkilerin yetiştiriciliğini içine almaktadır.

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu Grafik-2:

Detaylı

T. C. KALKINMA BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ

T. C. KALKINMA BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ T. C. KALKINMA BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU RAPORU ANKARA 2014 ISBN 978-605-4667-67-3 YAYIN NO: KB: 2871 - ÖİK: 721 Bu çalışma Kalkınma Bakanlığının görüşlerini yansıtmaz. Sorumluluğu yazara

Detaylı

Türkiye Su Ürünleri Pazarı ve Zincir Marketler

Türkiye Su Ürünleri Pazarı ve Zincir Marketler Türkiye ve Zincir Marketler Adem ÇOLAK Direction name Giriş Su ürünleri, insanların yüksek kalitede hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında önemli kaynaklardan birisidir. Geçmişte, sadece denize

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ ÇİLEK RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ ARALIK, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÇİLEK ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÇİLEK ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA ÇİLEK İTHALATI... 4 1.3

Detaylı

Tablo : 2013 Yılı Dünya Su Ürünleri Üretimi (Milyon ton)

Tablo : 2013 Yılı Dünya Su Ürünleri Üretimi (Milyon ton) Tablo : 2013 Yılı Dünya Su Ürünleri Üretimi (Milyon ton) FAALİYET İÇSU DENİZ TOPLAM Avcılık 11.7 80.9 92.6 Yetiştiricilik 44.7 25.5 70.2 Toplam 56.4 106.4 162.8 Kaynak: FAO, TheState of World FisheriesandAquaculture

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu Grafik-2:

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı OCAK 2019

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı OCAK 2019 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı OCAK 2019 İSTANBUL SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı TEMMUZ 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı TEMMUZ 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU

Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU Aralık, 2012 ÖNSÖZ Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya, Isparta ve Burdur illerinin ekonomik kalkınmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Kılıç Genel Bakış. Türkiye ve Avrupanın Lider Aquakültür firması 2. Tam entegre üretim yapısı. Sektörün uluslararası en önemli oyuncusu 3

Kılıç Genel Bakış. Türkiye ve Avrupanın Lider Aquakültür firması 2. Tam entegre üretim yapısı. Sektörün uluslararası en önemli oyuncusu 3 Kılıç Sunum Bodrum Kılıç Genel Bakış 1 Türkiye ve Avrupanın Lider Aquakültür firması 2 Tam entegre üretim yapısı 8 Sektörün uluslararası en önemli oyuncusu 3 Geniş ürün yelpazesi 7 Sürekli ve uygulanabilir

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 213 AYDIN DIŞ TİCARET BÜLTENİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 91 AYDIN Tel: +9 256 211 5 +9 256 211 61 45 Faks:+9 256 211 63 15 www.aydinticaretborsasi.org.tr

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANAT KARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EKİM 2011 ĠÇĠNDEKĠLER... 1 GAYRĠ SAFĠ YURTĠÇĠ HASILA (GSYH)... 2 ĠSTĠHDAM - ĠġSĠZLĠK VE ĠġGÜCÜ

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(8): 712-718, 2016 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Giresun İlinde Balık inin Araştırılması Mustafa

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ. Hazırlayan Çiğdem CİVANER 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

SU ÜRÜNLERİ. Hazırlayan Çiğdem CİVANER 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SU ÜRÜNLERİ Hazırlayan Çiğdem CİVANER T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SU ÜRÜNLERI TÜRKİYE'DE ÜRETİM Ülkemizdeki su ürünlerinin üretim alanı milyon hektarın üzerindedir.

Detaylı

Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipura ya seyrek de olsa Marmara da da rastlanır. Ege de Kasım, Akdeniz de

Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipura ya seyrek de olsa Marmara da da rastlanır. Ege de Kasım, Akdeniz de Hangi balık ne zaman yenir? Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipura ya seyrek de olsa Marmara da da rastlanır. Ege de Kasım, Akdeniz de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine

Detaylı

TÜRK PLASTĠK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2009 YILI DEĞERLENDĠRMESĠ ve ĠLERĠYE DÖNÜK BEKLENTĠLER. Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV / PAGDER

TÜRK PLASTĠK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2009 YILI DEĞERLENDĠRMESĠ ve ĠLERĠYE DÖNÜK BEKLENTĠLER. Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV / PAGDER TÜRK PLASTĠK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2009 YILI DEĞERLENDĠRMESĠ ve ĠLERĠYE DÖNÜK BEKLENTĠLER Firma Sayısı : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV / PAGDER Plastik ambalaj sektöründe 1.152 firma mevcut olup, firmaların

Detaylı

KAFES BALIKÇILIĞI Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana

KAFES BALIKÇILIĞI Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana 1 2 Doç.DR.Suat DİKEL 2005 Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:18 Lotus Yayıncılık Adana 3 4 Doç.DR.Suat DİKEL

Detaylı

T.C. EKONOMĠ BAKANLIĞI. Ġhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C. EKONOMĠ BAKANLIĞI. Ġhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C. EKONOMĠ BAKANLIĞI Ġhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Vizyonumuz Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine olanak sağlayarak,

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı EYLÜL 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı EYLÜL 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı EYLÜL 2018

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller. Sektörü İhracatı EYLÜL 2018 Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü İhracatı İSTANBUL SU İ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 Konu : 390319000000 GTİP no lu GPPS ve HIPS ithalatına % 3 oranında gümrük vergisi uygulanmasının kaldırılma talebi Sayın Bakanlığınızın,

Detaylı

Su Ürünleri ve. Hayvansal Mamülleri. İhracatı

Su Ürünleri ve. Hayvansal Mamülleri. İhracatı Su Ürünleri ve Hayvansal Mamülleri İhracatı 2015 İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Ağaç- Gemi ve Yat - Su - Yaş Meyve Koordinasyon Şubesi Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Su Ürünleri

Detaylı

EKMEĞİ SUDAN ÇIKARMAK VARKEN BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİNDE AKP HAVANDA SU DÖVDÜ

EKMEĞİ SUDAN ÇIKARMAK VARKEN BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİNDE AKP HAVANDA SU DÖVDÜ Umut Oran Basın Açıklaması 20.7.2014 SU AKTI AKP BAKTI EKMEĞİ SUDAN ÇIKARMAK VARKEN BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİNDE AKP HAVANDA SU DÖVDÜ Türkiye geleceğin sektörü olan balıkçılıkta potansiyelini kullanamıyor

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Sunum: N. ÜLKÜ AYIK 23-24 MART 2016 KAHRAMANMARAŞ TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 1 MAKROEKONOMİK GÖRÜNÜM TEKSTİL

Detaylı

Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri

Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri SÜRDÜRÜLEBİLİR ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI 12 NİSAN 2016 ELAZIĞ Erol ÖZTÜRK Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü

Detaylı

TÜRK PLASTĠK SEKTÖRÜ SEKTÖR ĠZLEME RAPORU ( 2010 Yılı 2 Aylık Dönem ) Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRK PLASTĠK SEKTÖRÜ SEKTÖR ĠZLEME RAPORU ( 2010 Yılı 2 Aylık Dönem ) Barbaros Demirci Genel Müdür 1 PLASTĠK HAMMADDE Plastik Hammadde Üretimi : TÜRK PLASTĠK SEKTÖRÜ SEKTÖR ĠZLEME RAPORU ( 2010 Yılı 2 Aylık Dönem ) Barbaros Demirci Genel Müdür 2010 yılının ilk 2 ayında plastik hammadde üretiminin 111.667

Detaylı