PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN YEMLER: Bitkisel protein kaynakları Hayvansal protein kaynakları NPN Tek hücre proteinleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN YEMLER: Bitkisel protein kaynakları Hayvansal protein kaynakları NPN Tek hücre proteinleri"

Transkript

1 PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN YEMLER: Bitkisel protein kaynakları Hayvansal protein kaynakları NPN Tek hücre proteinleri

2 BİTKİSEL PROTEİN KAYNAKLARI Yağ sanayi yan ürünleri Ekstraksiyon -Hidrolik ekstraksiyon: Kırma Öğütme Kuru ve buharlı ısı ( C, 90 dakika) Hidrolik presleme (65-75 C'de yaklaşık 1 saat) Öğütme Küspede % 5-8 yağ

3 -Ekspeller ektraksiyon Kırma ve kurutma (nem oranı % 2'ye düşünceye kadar) Isı 30 C'den 130 C'ye artırılır Buharlı ekspeller yumuşatma (130 C'de dk) Burgulu presleme Helezonik döndürme, basınç ve C'lik ısı Küspe kalıplar halindedir, öğütülerek tüketime sunulur % 4-5 oranında yağ kalır.

4 Solvent ekstraksiyon Öğütülür, ısıtılır (60 C'de 10 dk) Ezme silindirleri ile tabakalar haline getirilir 45 C'ye kadar soğutularak benzen, hekzan gibi yağ çözücülerle eksraksiyon ısıtılarak çözücüler tamamen uçurulur. Kavurma (104 C'de 90 dk). Soğutulduktan sonra öğütme % 1 veya daha az yağ kalır.

5 Küspeler: Protein, selüloz, N'suz öz maddeler bakımından zengin Küspelerin kalitesi uygulanan ısı, kabuk miktarı ve kalan yağ oranına göre değişir. Isı yüksekse özellikle eksojen amino asitler parçalanır, protein kalitesi düşer. Fazla kabuk bulunuyorsa HP düşer, selüloz artar. Yağ miktarı fazla ise acılaşma (biyotin, A, E, D vitaminleri parçalanmıştır, linolenik asit oksitlenmiştir) İshal, barsak yangısı sütün kokusunda bozulma

6 Küspeler % 90 KM, % HP, % 9-20 HS Ca düşük, P'ca zengin (fitin) Yağda eriyen vitaminlerce fakir, B grubu vitaminlerce zengin Proteinin % 90'ı gerçek protein niteliğindedir, biyolojik değeri yüksektir.

7 PAMUK TOHUMU KÜSPESİ Protein içeriği kabuk miktarına ve elde ediliş metoduna göre oldukça değişkendir (% 25-40). Lizin, metionin, sistin ve triptofan bakımından eksiktir, biyolojik değeri biraz düşüktür. Gossipol (Isıtma yada anilin muamelesi ile serbest gossipol bağlı D-gossipole dönüşür 50 ppm kadar Fe 2 SO 4 (yaklaşık olarak gossipol miktarının 1-4 katı kadar) Soya küspesinin % 80 i yerine (Islah edilmişler).

8 PTK

9 Sterkulik asit %2 (yumurta akında pembe lekeler) Gossipol yumurta verimi ve yumurta ağırlığını düşürür, yumurta sarısında yeşilimsi-kahverengimsi lekeler Civcivlerde büyüme ve yemden yararlanmayı olumsuz etkiler. Besi sığırlarına 1-2 kg, koyunlara 250 g verilir. Sığır karma yemlerine % 20'ye kadar, kanatlı yemlerine % 5-10 oranında katılır.

10 AYÇİÇEĞİ KÜSPESİ Kalitesi içerdiği kabuk miktarına bağlıdır. Protein % arasında değişir. Lizin bakımından biraz eksiktir. Süt karma yemlerine % 25, besi yemlerine % 5, yumurta yemlerine % 20 oranında katılabilir.

11 SOYA KÜSPESİ Soya proteini biyolojik değer bakımından en iyi bitkisel proteinlerdendir. HP oranı kabuk durumuna göre % arasındadır. Selüloz miktarı diğer küspelere göre oldukça düşüktür (5-7). Çiğ soya fasulyesi antitripsin faktör (Isı) Üreaz enzimi bulunmaktadır, bu enzim üredeki amonyağı serbest hale getirir. Bu nedenle üre ile birlikte soya fasulyesi verilmemelidir. (Isı) Pratikte üreaz enzimi aktivitesi tayin edilerek küspenin uygun ısı işlemi görüp görmediği, dolayısıyla küspenin kalitesi hakkında fikir edinilebilir.

12 Genellikle genç hayvanların ve kanatlıların beslenmesinde kullanılmaktadır. Süt ineklerine günde kg, besi sığırlarına 2-3 kg, kuzu ve toklulara g, atlara 1.5 kg kadar verilebilir

13 KETEN TOHUMU KÜSPESİ (KTK) Ham proteini % 26-40, biyolojik değeri yüksektir. Metionin, lizin ve triptofan bakımından yetersiz Karotin ve vit D bakımından fakir Linolenik asit bakımından zengin Sindirim, büyüme, rejenerasyon, yapağı ve tüy oluşumu üzerinde olumlu etki Laksatif etkili olduğu için barsakları düzenlemede kullanılabilir.

14 -Linamarin (glikozit) linaz (emulsin) enziminin etkisiyle parçalanarak siyanik asit açığa çıkarmaktadır (Isı). -% 3-10 oranında musilaj (suda dağılarak sümüksü bir hal alır). Ruminantlarda sindirimi olumlu etkiler, konstipasyonu önler, tek mideli hayvanlarda ise değerlendirilemez. KTK süt yemlerine % 30, civciv yemlerine % 5, tavuk yemlerine % 10 oranında katılır. Süt ikame yemlerinde % At beslemede pres yöntemiyle elde edilen küspe tercih edilir (daha lezzetli ve tüylere parlaklık verir

15 YERFISTIĞI KÜSPESİ (YFK) Proteini lizin, metionin ve triptofan bakımından eksiktir. Biyolojik değeri özellikle tek midelilerde biraz düşüktür. Acılaşma (Aspergillus flavus, aflatoksin (B1, B2, G1, G2)) Karaciğerde nekroz ve tümör, safra yollarının kalınlaşması ve kanser (yazın 6 hafta, kışın 2-3 aydan uzun süre depolanmaması) Lezzetli bir yemdir. Fazla yedirilirse süt ve vücut yağını yumuşatır. Süt ineklerine günde kg, besi sığırlarına 2-3 kg, atlara kg verilebilir.

16 KOLZA KÜSPESİ % arasında HP, kolza yağında % oranında erusik asit (kalp kası hücrelerinde yağ birikimi) Acı glikozit, glikosinolatlar (Mirosinaz enziminin etkisiyle hidrolize olup toksik izotiyosiyanat, goitrin, nitriller performans düşüklüğüne ve guatr) Sığır karma yemlerine % 25, koyun yemlerine % 20, at ve yumurta tavuğu II. dönem yemlerine % 10'a kadar katılabilir. Fötusta tiroid bozuklukları oluşturabildiği için damızlık hayvanlara, yine kanatlıların başlangıç yemlerine katılması tavsiye edilmez.

17 Kolzanın ıslah edilerek glikosinolat ve erusik asit içeriği azaltılmış variyetesi kanola adını almıştır. Kanola tohumları % 40 oranında yağ içerir ve kanola yağı en sağlıklı yağlardan bir tanesidir. Çünkü doymuş yağ asiti oranı % 22 dir. % 61 oranında oleik asit içerir, bu da serum kolesterol ve LDL kolesterol seviyesini düşürürken, HDL kolesterol seviyesini etkilemez. Ayrıca % 22 oranında linolenik asit bulundurur ve bunun % 11 kadarı trigliserit seviyesini düşüren ve koroner kalp yetmezliğini önleyen alfa-linolenik asit şeklindedir

18 SUSAM TOHUMU KÜSPESİ Kaliteli olanlar açık gri ve beyaza yakın renkte Koyu olanların içinde yabancı maddeler olabilir, fazla ısıtılmış olabilir ya da tohumlar bozulmuş olabilir. Pres küspeler oldukça serttir ve hayvanlara kırılarak verilmesi gerekir. % arasında HP içerir. Sindirilme derecesi ve biyolojik değeri iyidir. Ca bakımından diğer küspelerin aksine iyi durumdadır. Beside çok tercih edilir, iç yağını yumuşatıcı etkisi vardır. Besi sığırlarına günde kg, koyunlara 0.5 kg, süt ineklerine kg (fazlası tereyağını olumsuz etkiler), atlara 1 kg'a kadar verilebilir

19 HAŞHAŞ KÜSPESİ: Haşhaş tohumundan yağ çıkarılarak elde edilir. Afyon (alkaloid) Tohumlar, buna bağlı olarak da küspeler değişik renkte olabilir Genelde pres küspe elde edilir. Ham proteini % 33-41, ham yağı % 6 civarında, ham selülozu yaklaşık % 16 dır. Afyonun narkotik etkisi vardır, konstipasyona yol açar. Besi sığırlarına 2-3 kg a, atlara 1 kg a kadar yedirilebilir. Süt ineklerinde daha az kullanılmalıdır.

20 HAYVANSAL KÖKENLİ PROTEİN KAYNAKLARI Orijinlerine göre 4 grupta incelenebilirler. 1. Et ve et ürünleri 2. Kanatlı ve kanatlı ürünleri 3. Süt ve süt ürünleri 4. Balık ve balık ürünleri

21 Besin maddeleri bakımından özellikleri: 1. Tek mideli hayvanlar için eksojen olan amino asitleri yeterli miktar ve oranlarda kapsarlar. 2. Mineral maddeler, özellikle Ca ve P bakımından zengin ve dengelidirler. 3. B grubu vitaminleri yönünden zengin kaynaklardır. 4. Bilinmeyen bazı büyütme faktörleri içerirler. 5. Proteinlerinin biyolojik değeri yüksektir.

22 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Süt ortalama % KM, % 3.6 HP, % yağ, % 4.75 laktoz, % 0.75 kül içerir. Protein; kazein, albumin ve globulinden oluşmuştur. Kolostrum % 25 KM, % 17 HP içerir ve proteinin yarısı gamaglobulinlerden ibarettir. Süt proteini kazein kükürtlü amino asitler bakımından biraz eksik olmakla birlikte bu eksikliği globulin tamamlar. Lizince zengindir. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir yem maddesidir. Proteinin biyolojik değeri % 85'dir. Sadece D, E vitaminleri ile Mg ve Fe bakımından fakirdir

23 YAĞSIZ SÜT Enerji ve yağda eriyen vitaminler bakımından yetersizdir. Taze, kestirilmiş veya süt tozu şeklinde kullanılır. Kuzu ve buzağı beslemede önemlidir. Üç aylık yaşa kadar verilir.

24 YAYIK ALTI: Yayık ile yağ elde edildikten sonra kalan kısımdır. Bileşimi yağsız süte benzer. Ancak yağ miktarı biraz fazladır. Yağsız süt yerine buzağı, kuzu, tavuk yemlerine konabilir. YAĞSIZ SÜT TOZU, YAYIK ALTI TOZU: Besleyici değerleri tabii hallerinin 10 katı kadardır. % 8'den daha az su içermeleri gerekir. Ortalama % HP, % 51 laktoz, % 1 yağ ve % 8 oranında mineral içerirler. Buzağı süt ikame yemlerine % yağsız süt tozu katılır. Süt tozu buzağılara 9 misli ılık su ile eritilerek de içirilebilir. Tavuk rasyonlarına % 15 oranında katılabilir.

25 PEYNİR SUYU Protein bakımından yağsız sütten daha fakirdir (% ). Kısa sürede bozulabilir. Taze halde ya da kurutularak kullanılır. Buzağı beslemede 2-3. haftadan itibaren günde 1 lt ile başlanır, 14. haftada günde 12 lt olacak şekilde artırılarak, süt ineklerine lt'ye kadar içirilebilir. Kurutulmuş peynir suyu % 65'in üzerinde laktoz içerir, riboflavin, pantotenik asit ve bilinmeyen faktörler bakımından zengindir. Bundan süt ikame yemlerine % 10, civciv ve broyler yemlerine % oranında katılmaktadır

26 ET VE ET ÜRÜNLERİ: KADAVRA UNU: Karkas, ölü hayvanların deri, boynuz, tırnakları çıkarılıp işkembe ve barsak içeriği boşaltıldıktan sonra geriye kalan kısmın kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. Protein miktarı % 40 ile 70, kül miktarı % 15 ile 33 Kanatlı rasyonlarına proteinin % 20'sini karşılayacak şekilde katılır. ET UNU: İçerisinde tırnak, boynuz, kıl, mide içeriği, dışkı, deri gibi maddeler olmamalıdır. Kan unu ilave edilmemelidir. Proteince zengindir (% 55-60) ve biyolojik değeri çok yüksektir. Lizin bakımından zengindir. Et ununda bulunan yağ % oranında oleik asit içermektedir. Kanatlı rasyonlarına % 5'e kadar katılır.

27 ET-KEMİK UNU: Et ve kemiklerin rendering tesislerinde ısı ve buhar basıncı etkisi ile kavrulup, öğütülüp yağı alındıktan sonra geriye kalan kısmıdır. Yaklaşık % HP içerir. Değeri kemik miktarına göre değişir. Ca ve P bakımından zengindir. Kanatlı yemlerine % 5'den fazla katılmamalıdır. KEMİK UNU: Kemiklerin yağı ve kollajen kısımları ayrıldıktan sonra 3-5 cm uzunluğunda kırılarak basınçlı buhar kazanları veya açık kazanlarda pişirilip kurutulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilir. Normalde % 25 HP kapsar. Ossein Kül oranı % 40'ın üzerindedir (% Ca, % P) Rasyonlara Ca ve P kaynağı olarak % 1-2 oranında katılır.

28 KAN UNU: Kurutulur ve öğütülür. Isı 70 C'yi geçmemelidir. Kan, kepek ve öğütülmüş yemlere emdirilerek, % 1 oranında sönmemiş, % 3 oranında sönmüş kireç katılarak da güneşte kurutulabilir. Kan unu % 80 oranında HP Isının etkisiyle proteinin değerlendirilebilirliği ve kalitesi pek iyi değildir. Lezzetli bir yem değildir. Kanatlı yemlerine % 1-2 oranında katılır

29 MEZBAHA ARTIKLARI HİDROLİZE TÜY UNU: Tüylerinin basınç altında pişirilmesi, kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. % 80 HP içerir (Biyolojik değeri ve sindirilme derecesi çok iyi değildir. Amino asitler bakımından dengeli değildir) Kanatlı yemlerine % 2.5 ruminant konsantre yemlerine % 10'a kadar MEZBAHA ARTIKLARI UNU: Tüy ve telek, kan, baş, ayaklar ve barsaklar (%25) Yağ alınmaz ise antioksidan ilave edilir. % oranında HP (Biyolojik değeri düşük) Enerji, Ca ve P yönünden zengindir. Kanatlı rasyonlarına % 5-10 oranında katılır.

30 BALIK UNU Tüm balık ve balık konserve kalıntıları kurutulup öğütülür. Balığın cinsi, bütün veya parçalar halinde oluşu, avlandığı mevsime, balığın yağ miktarı ve balık unu üretim tekniği (Standardize etmede güçlükler)

31 Tuz miktarı % 2-5 % 30'a kadar kalsiyum fosfat Renk gri- sarıdan koyu kahve rengine kadar değişir Protein içeriği % 60 civarındadır ve iyi kalitelidir (Lizin, metionin, triptofan, histidin) A, D, B 12 vitaminlerince zengindir ve henüz bilinmeyen büyütme faktörleri kaynağıdır Yumurta verimi ve kuluçka yeteneğini artırır Yağ miktarının % 8'den fazla su miktarı % 12 den fazla olmaması istenir (Mikroorganizmalar ürer ve kızışmalar görülür).

32 Fazla miktarlarda depolama: YA polimerizasyonu ve peroksidasyonu, aldehitler, ısı artışı (proteinlerin serbest amino gruplarını etkileyerek balık ununun enerji değerini önemli oranda düşürür). Kanatlılarda protein ihtiyacının % 15-25'i (Rasyona balık unundan girecek yağ miktarının % 1'i geçmemesi gerekir) Ergin ruminantlar rumen mikroorganizmaları sayesinde biyolojik değeri yüksek proteinleri sentezleyebildikleri için bu hayvanların rasyonlarına balık unu katmaya gerek yoktur???. Çok yüksek verimli süt ineklerine günde hayvan başına kg Buzağı büyütme yemlerine % 5-10 oranında katılabilir.

33 TAVUK GÜBRESİ: NPN bileşiklerini ve sellülozca zengin maddeleri rumen mikroorganizmaları aracılığı ile sindirebilme Tavuk gübresi % 30 HP, % 12 HS, % 25 HK, % 6.5 Ca, % 2.2 P Proteince zengin olmasına rağmen proteini NPN bileşikleri, çoğunlukla üratlar halindedir, bu yüzden genelde ruminant beslemede kullanılabilir. Süt inekleri için hazırlanan karma yemlere % 25 besi sığırı karma yemelerine ise % 40 Salmonella, pestisitler ve bazı ilaç kalıntıları Kurutma ve silolama

34 PROTEİN NİTELİĞİNDE OLMAYAN AZOTLU MADDELER (NPN) Ruminantlar rumen mikroorganizmaları sayesinde çeşitli azotlu bileşiklerden protein sentezleme kabiliyetine sahiptir. Amidler, amino asitler (glisin, serin, alanin, prolin, glutamik asit, aspartik asit), azotlu yağlar ve CHO'lar, organik ve inorganik amonyum tuzları (amonyum asetat, amonyum bikarbonat, amonyum karbamat, amonyum laktat), alkoloid, üre, ürik asit, biüret sayılabilir. ÜRE: Saf üre % azot içerir ve HP değeri % 291.7'dir. Yem olarak kullanılan üre ise % 42 azot içerir ve bu da % HP demektir. Üre rumende mikrobiyel üreaz enzimi vasıtasıyla amonyak ve CO 2 'e ayrılır.

35 Üre+ketoasit= aminoasit Ketoasitler enerjice zengin tane yemler ya da diğer kolay eriyebilir karbonhidrat kaynakları Sadece kaba yem mikrobiyal protein sentezinde azalma Üre mısır ya da saf nişasta ile birlikte jelatinleştirilerek çeşitli ticari ürünler (Starea, Golden pro gibi) meydana getirilebilir.

36 Rasyonda yüksek düzeyde üre kullanılması halinde, bakteriyel üreazın etkisi ile hızla açığa çıkan amonyak kendisi ile birleşerek onu detoksifiye edecek kadar enerji kayanağı bulamaz, hızla rumenden emilip kana geçer, kan amonyak düzeyini yükseltir ve daha ileri aşamalarda amonyak zehirlenmesine sebep olur. Rumende gaz birikimi, solunum güçlüğü, tetani, salivasyon, ataksi, kas titremeleri görülür. Bu gibi durumlarda ilk yapılacak işlem hayvana fazla miktarda soğuk su içirmektir. Böylece amonyak konsantrasyonu dilüe edilmiş ve absorbsiyon soğuğun etkisi ile yavaşlatılmış olur. Su ile birlikte sirke gibi asetik asit kaynaklarının verilmesi emilimi daha da azaltır. Toksikasyon belirtileri aşırı ise intravenöz asetik asit uygulanabilir.

37 Hayvanlara zararlı olmayacak şekilde üre kullanımı için dikkat edilecek noktalar: - Üreli yemler alıştırılarak verilir. İlk iki gün total rasyonun 1/4'i, sonraki iki gün 2/4'si, son iki günde 3/4'ü kadar üreli rasyon verilip, 7. günde tamamen üreli rasyona geçilmelidir. - Üreli yemler en az iki öğün halinde ve eşit miktarlarda verilmelidir. - Yem verilmeden önce bir miktar kaba yem verilir. - Rasyon nişasta, şeker gibi kolay eriyebilir CHO'lar bakımından zengin olmalıdır. - Rasyona Co, S, P takviyesi yapılır (N/S oranı sığırlarda / 1, koyunlarda 10/1 olmalıdır) - Ürenin yeme homojen karışması çok önemlidir. - Üre en çok konsantre yeme % 3, total rasyona %1-1.5 oranında katılır. - Hayvanın toplam azot ihtiyacının ancak 1/3'ü üreden karşılanabilir.

38 Küspe fiyatları tane yem fiyatlarından ne kadar pahalı ise üre kullanımı o derece ekonomiktir. Üre; - konsantre yeme karıştırılarak, - melas + üre karışımı halinde sıvı olarak kaba yemlere karıştırılarak, meraya püskürtülerek, - silaj yapımı esnasında karıştırılarak kullanılabilir. - merada tuz bloklarına katılarak BİÜRET: Ürenin 160 C'de ısıtılmasıyla elde edilir. % 34.7 N (% 217 HP) içerir. Ancak hayvanların adaptasyon süresi üreye göre daha uzundur, toksik olmamasına rağmen üre kadar etkin değildir.

39 TEK HÜCRE PROTEİNLERİ: Küf, maya, bakteri ve alg gibi çeşitli mikroorganizmaların besi yerlerinde üretilmeleri sonucu elde edilen mikroorganizmalara ait hücrelerin kurutulmasıyla ortaya çıkan ürüne tek hücre proteini (Single cell protein) denir. Besi yerleri olarak tarımsal artıklar, ham ve rafine petrol ürünleri, metan, alkoller, sülfit sıvısı, nişasta, melas ve selüloz kullanılmaktadır. Ülkemizde daha çok melastan alkol ya da ispirto elde edilirken yan ürün olarak açığa çıkan melas ya da ispirto mayası bulunmaktadır.

40 Mantar, alg, maya ve bakteri proteinlerinin ortalama HP içerikleri sırasıyla % 32, 52, 60 ve 74'dür. Hayvan beslemede en çok mayalar kullanılmaktadır. Metiyonin ve sistin, lizin ve izolöysin aminoasitleri bakımından yetersizdir. B grubu vitaminlerce zengindir, E ve D vitaminleri azdır,

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Kanola

Detaylı

Karma yem endüstrisinde melas tozumayı önleme, yemi enerji bakımından zenginleştirme ve özellikle de pelet yem üretiminde peletlere daha iyi ve

Karma yem endüstrisinde melas tozumayı önleme, yemi enerji bakımından zenginleştirme ve özellikle de pelet yem üretiminde peletlere daha iyi ve Karma yem endüstrisinde melas tozumayı önleme, yemi enerji bakımından zenginleştirme ve özellikle de pelet yem üretiminde peletlere daha iyi ve dayanıklı form verme amacıyla kullanılır. Bu amaçla melas

Detaylı

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER KAFES YUMURTA TAVUĞU RASYONU Ca % P % Ver. Mik.% HP Yem Mad. HP % ME kcal/kg % ME kcal/kg Ca % P % Mısır 8 3400 0,05 0,3 52,00 4,16 1768,00 0,026 0,156 Arpa 11 2650 0,07

Detaylı

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır.

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır. semptomları ketozisin belirtilerine benzer. yem tüketiminin durması veya kesilmesi, sınırlı bağırsak hareketi, normal vücut ısısı, süt veriminin azalması, halsizlik ve rahatsızlık ortaya çıkar. - Çok genel

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ Yem Hayvanlara yedirilen organik ve inorganik maddeler veya bunların karışımlarıdır. Yem hayvana madde ve enerji bakımından yaşama ve verim ihtiyaçlarını

Detaylı

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler PROF. DR. ADNAN ŞEHU Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler YEM Hayvanların besin medde ihtiyacını karşılamak üzere ağız yolu ile yedirilen maddelerin tümüne yem

Detaylı

Yem Değerlendirme Sistemleri. Pof. Dr. Adnan ŞEHU

Yem Değerlendirme Sistemleri. Pof. Dr. Adnan ŞEHU Yem Değerlendirme Sistemleri Pof. Dr. Adnan ŞEHU Kriterler Yemdeki Azotlu maddelerin Sınıflandırılması Genel analiz HP Proteine bağlı azot NPN Kimyasal analiz Proteinler Peptidler Aminoasitler Aminler

Detaylı

HAYVANSAL KÖKENLİ YEM MADDELERİ. Prof.Dr.Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVANSAL KÖKENLİ YEM MADDELERİ. Prof.Dr.Seher KÜÇÜKERSAN HAYVANSAL KÖKENLİ YEM MADDELERİ Prof.Dr.Seher KÜÇÜKERSAN 1 HAYVANSAL YAN ÜRÜNLER Hayvansal Yan Ürünler İnsan tüketimi amacıyla kullanılmayan, hayvanların tüm vücudu veya parçaları, hayvansal orijinli ürünler

Detaylı

KÜSPE NORMLARI. (Tebliğ No: 2004/17) 06 Mayı s 2004 / BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar. Amaç

KÜSPE NORMLARI. (Tebliğ No: 2004/17) 06 Mayı s 2004 / BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar. Amaç Son Güncelleme Pazar, Aralık 200 22:26 Ayçiçek küspesi, soya küspesi ve kanola küspesi içerdikleri besin öğeleri ile yem sanayi için oldukça gerekli olan hammaddelerdir. Bu küspeler, proteince zengindirler.

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ Tüketicinin dikkate aldığı faktörler: Bu kalite bileşenleri tüketici talepleri ile ilişkilidir. Bunlar fiziksel faktörler (tohumun görünüşü, rengi, kokusu,

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama DA 7250 Yem Kalibrasyon Paketi DA 7250 yem endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hassasiyeti, hızı ve esnekliği sayesinde yem hammeddleri ve mamül yemlerde çalışmaya uygundur. Bu kalibrasyon paketi

Detaylı

ALTERNATİF YEM MADDELERİ Prof. Dr. Gültekin YILDIZ

ALTERNATİF YEM MADDELERİ Prof. Dr. Gültekin YILDIZ ALTERNATİF YEM MADDELERİ Prof. Dr. Gültekin YILDIZ 1. Süt yan ürünleri kurutularak proteince ve enerjice zengin ham maddeler üretilebilir (kurutulmuş peynir altı suyu gibi) 2. Biyoteknolojik yöntemlerle

Detaylı

ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ. Prof.Dr. Sakine YALÇIN ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ Prof.Dr. Sakine YALÇIN ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ 1. DEĞİRMENCİLİK ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ UN ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ NİŞASTA ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ 2. ŞEKER ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ

Detaylı

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ Yağ Hammaddeleri İklim ve toprak koşullarının uygun olması nedeni ile ülkemizde ayçiçeği, pamuk tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten,

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ

SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ Süt Nedir? SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ Gıda Mühendisi Tülay DURAN Türk standartları çiğ süt standardına göre: Süt; inek, koyun, keçi ve mandaların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat ve kıvamda

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kurutulmuş bira mayası ve keten tohumu

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Fitik Asit, Fitin

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN BİYOTEKNOLOJİ Biyolojik organizmaların, sistemlerin veya olayların üretim ve hizmet safhalarında kullanılması İnsanların yararı için, genetik bilginin

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ Hayvan ve yemlerin yapısında bulunan ve hayvan organizmasında çeşitli fizyolojik fonksiyonlara katılan organik ve inorganik

Detaylı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı SİLAJ Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı verilir. Silajlamada etkin mikroorganizmalar:

Detaylı

Önemli bir yem hammaddesi: Mısır

Önemli bir yem hammaddesi: Mısır Önemli bir yem hammaddesi: Mısır Besinsel Özellikleri Mısır; diğer tahıllar, tahıl yan ürünleri ve enerji sağlayan diğer hammaddeler ile karşılaştırıldığında standart bir hammaddedir. Birçok kanatlı rasyonunda

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

LİPİDLER VE METABOLİZMASI

LİPİDLER VE METABOLİZMASI LİPİDLER VE METABOLİZMASI Lipidler bitki ve hayvan dokusunda bulunup, suda çözünmeyen, fakat eter, aseton, kloroform ve benzen gibi polar olmayan çözücülerde çözünen organik bileşiklerdir. Lipidler Weende

Detaylı

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması PROTEİNLER -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler -Aminoasitler --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması - Esansiyel olan veya olmayan amino asitler -Proteinlerin Kimyasal Özellikleri

Detaylı

Hayvan Besleme Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2000-2001

Hayvan Besleme Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2000-2001 Hayvan Besleme Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2000-2001 Besi: Et üretimi ve üretilen etlerin kalitesinin artırılması amacıyla hemen hemen her yaş ve cinsdeki kasaplık hayvanlara özel yemleme metodları

Detaylı

Sayı : 2004 / Lyr 06 Sayfa : 35 40 YEM HAMMADDELERİ. Tercüme: Seyfi Ay - Halit Çınar, İnterkim. Commercial Poultry Nutrition S.Leeson & J.D.

Sayı : 2004 / Lyr 06 Sayfa : 35 40 YEM HAMMADDELERİ. Tercüme: Seyfi Ay - Halit Çınar, İnterkim. Commercial Poultry Nutrition S.Leeson & J.D. Sayı : 2004 / Lyr 06 Sayfa : 35 40 YEM HAMMADDELERİ KONU : Uygun Hammadde Seçimi İLGİ : KANATLI BESLEME KELİMELER : 1000 kcal ME nin Maliyeti 1 kg Proteinin Maliyeti Görece Maliyet/Değer Örnekleme KAYNAKÇA

Detaylı

YEMLERDE BULAŞMA, SÜT İKAME YEMLERİ, BAĞLAYICI VE DENATURE EDİCİ YEM MADDELERİ, YEMLERDE KÜL SEVİYESİ VE NEM İÇERİĞİ İLE İLGİLİ TEKNİK ŞARTLAR

YEMLERDE BULAŞMA, SÜT İKAME YEMLERİ, BAĞLAYICI VE DENATURE EDİCİ YEM MADDELERİ, YEMLERDE KÜL SEVİYESİ VE NEM İÇERİĞİ İLE İLGİLİ TEKNİK ŞARTLAR EK-1 YEMLERDE BULAŞMA, SÜT İKAME YEMLERİ, BAĞLAYICI VE DENATURE EDİCİ YEM MADDELERİ, YEMLERDE KÜL SEVİYESİ VE NEM İÇERİĞİ İLE İLGİLİ TEKNİK ŞARTLAR 1. Yem kataloğunda maksimum miktar belirtilmemiş ise

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Beslemede Balık Unu na Alternatif Yemler Bezelye Konsantresi Günümüzde balık yemi formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan yukarıda adı geçen bitkisel

Detaylı

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN PROTEİNLER ve METABOLİZMASI Prof.Dr. Sakine YALÇIN Proteinler Proteinler, amino asitlerden oluşan yüksek molekül ağırlığına sahip organik bileşiklerdir Yapılarında Karbon (% 51-55), hidrojen (% 6-7), oksijen

Detaylı

creafix.net 0332 235 85 95

creafix.net 0332 235 85 95 www.kosgeb.gov.tr Basım Tarihi : 0.0.0 Basım Yeri: Adım Ofset creafix.net 0 SIĞIR SÜT YEMLERİ BUZAĞI YEMLERİ SIĞIR BESİ YEMLERİ KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Dairy cattle feed Calf feed Beef cattle feed Sheep feed

Detaylı

1. Enerjice zengin besin maddelerinden kimyasal enerji kaynağı olarak yararlanmak. 2. Besin maddelerinden hücrelerin makromoleküllerinin yapı taşı

1. Enerjice zengin besin maddelerinden kimyasal enerji kaynağı olarak yararlanmak. 2. Besin maddelerinden hücrelerin makromoleküllerinin yapı taşı 1. Enerjice zengin besin maddelerinden kimyasal enerji kaynağı olarak yararlanmak. 2. Besin maddelerinden hücrelerin makromoleküllerinin yapı taşı olarak yararlanmak 3 Biyomolekülleri oluşturmak ya da

Detaylı

DAMIZLIK ROSS 308. BROYLER DAMIZLIK Karma Yem Besin Madde Değerleri 2016

DAMIZLIK ROSS 308. BROYLER DAMIZLIK Karma Yem Besin Madde Değerleri 2016 DAMIZLIK ROSS 308 BROYLER DAMIZLIK Karma Yem Besin Madde Değerleri 2016 Giriş Bu kitapçık; Ross 308 (yavaş tüylenen) damızlık sürüleri için beslemeye ilişkin tavsiyeler içermektedir ve Ross Damızlık Sevk-İdare

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

Yağlar ve Proteinler

Yağlar ve Proteinler Yağlar ve Proteinler Yağlar Yağlar, yağ asitleri ve gliserolden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yağlar en ekonomik enerji kaynaklarıdır. Yağlar aynı miktardaki karbonhidrat ve proteinlerin iki katından

Detaylı

Hayvancılığ. Prof.Dr.Behi Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıklar. kları Anabilim Dalı KONYA

Hayvancılığ. Prof.Dr.Behi Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıklar. kları Anabilim Dalı KONYA Biyoyakıt Üretiminin Hayvancılığ ığa a Katkısı Prof.Dr.Behi.Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıklar kları Anabilim Dalı KONYA Enerji GüvenliG venliği,

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN BİYOTEKNOLOJİ Biyolojik organizmaların, sistemlerin veya olayların üretim ve hizmet safhalarında kullanılması İnsanların yararı için, genetik bilginin

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır.

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. FİTİK ASİT İN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ FİTİK ASİT NEDİR? Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. Birçok

Detaylı

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ 21-22 Nisan 2015 / İZMİR YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ KANATLI HAYVAN BESLEMEDE DUT YAPRAĞI TOZU VE DUT YAPRAĞI SİLAJI TOZUNUN HAYVAN PERFORMANSI, SERUM PARAMETRELERİ, ET KALİTESİ VE YEM MALİYETİ ÜZERİNE

Detaylı

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN YILLIK BÜLT Sayfa No: 1 BÜLT YILI : 2015 GÖR MADDELERİN TOPLAM HACMİ HUBUBAT ÜRÜNLERİ BUĞDAY Buğday 0,56 1,00 0,81 11.846.072,00 Kg 9.595.663,45 TGT 162 Buğday 0,75 0,82 0,77 18.512.140,00 Kg 14.272.294,87

Detaylı

İZMİR TİCARET BORSASI

İZMİR TİCARET BORSASI SAYFA : 1 HUBUBAT Buğday Yumuşak Buğday Yumuşak Buğday Yemlik 2 0,83 0,83 0,83 30.540,00Kg 25.325,70 HŞ 1 0,79 0,79 0,79 34.710,00Kg 27.420,90 MS 1 0,60 0,60 0,60 7.060,00Kg 4.236,00 HŞ BUĞDAY 72.310,00

Detaylı

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Baklagil Türü Etkili Olduğu Bitkiler Grubu 1. Yonca Grubu : (Rhizobium meliloti) Medicago, Melilotus, Trigonella 2. Üçgül Grubu : (Rhizobiumtrifolii) Trifolium 3. Bezelye-Fiğ Grubu : Rhizobium leguminosarum)

Detaylı

Bilgi ve tecrübesi ile kanatlı, büyükbaş ve kültür balıkçılığı sektöründe ürün portföyünü genişleterek büyümesini sürdürmektedir.

Bilgi ve tecrübesi ile kanatlı, büyükbaş ve kültür balıkçılığı sektöründe ürün portföyünü genişleterek büyümesini sürdürmektedir. 1995 yılında kurulan Vimar Hayvan Sağlığı 20 yıla yakın süredir hayvan sağlığı ve beslenmesi konularında ülkemiz hayvancılığına inovatif ürünleriyle hizmet vermektedir. Bilgi ve tecrübesi ile kanatlı,

Detaylı

YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI. Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU

YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI. Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU 1. Giriş 2. Kaliteli yem ne anlama gelir? 3. Hayvanların Yem Tercihi 4. Yemin sindirilebilirliği 5. Yem Bitkisinin

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri:

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: LİPİTLER (YAĞLAR) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H, O den başka N,P da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

Prof. Dr. Adnan ŞEHU. Ankara Üniversitesi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Prof. Dr. Adnan ŞEHU. Ankara Üniversitesi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Blanc blue Prof. Dr. Adnan ŞEHU Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Buzağı ölmemeli Sağlıklı ğ gelişmeliş V i b l k d Verim vermeye başlayana kadar

Detaylı

KÜSPE VE MELAS EBRU YÜCEL 20626638 KÜSPE Pancar küspesi şeker pancarından şekerin ekstraksiyonu sonunda difüzyonda elde edilir. Ekstraksiyon işleminin sonunda elde edilen şekeri alınmış kıyıma sulu küspe,preselerden

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

İZMİR TİCARET BORSASI

İZMİR TİCARET BORSASI SAYFA : 1 HUBUBAT Arpa Yemlik 1 0,81 0,81 0,81 10.470,00Kg 8.490,99 HŞ ARPA 10.470,00 Kg 8.490,99 Buğday Kırık 1 0,66 0,66 0,66 5.850,00Kg 3.885,55 HŞ BUĞDAY 5.850,00 Kg 3.885,55 Mısır Yemlik 2 0,71 0,76

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ!

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ! CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI %24 PROTEİN, %21 YAĞ PROBİYOTİK KATKILIDIR. YUMURTA IGG KATKILIDIR OREGANO (ANTİKRİPTO) ÖZEL AMİNOASİT DESTEĞİ YÜKSEK KALİTELİ SÜT PROTEİNİ ÖZEL YAĞ PROFİLİ ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, YEMLERİ EVREK & ÇİPURA L 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.64 1.25 0.6580 22,117.00 KG 14,552.29 3 ARPA YEMLİK ı: 14,552.29 3 ARPA ı 14,552.29 3 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 30.25 30.86 30.6269 117.00 AD 3,583.35

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ 1. GİRİŞ Beyaz et insan beslenmesinde besin değeri açısından tartışılmaz bir öneme ve yere sahiptir. Tavuk eti; uluslararası terminolojide Kanatlı Eti kavramı içinde değerlendirilmektedir.

Detaylı

1.Silo yeminin kimyasal kompozisyonu 2.Silo yemine oksijen girişi 3.Bakteriyel populasyonun aktivasyonu

1.Silo yeminin kimyasal kompozisyonu 2.Silo yemine oksijen girişi 3.Bakteriyel populasyonun aktivasyonu SİLAJ Yeterli miktarda kuru madde (%30-40) içeren yeşil yemlerin biçildikten sonra sıkıştırılarak, oksijensiz koşullarda saklanması sonucu elde edilen fermente yemlere silaj yemi denir Silaj yeminin yapılması

Detaylı

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK Dünya nüfusundaki hızlı artış ile teknolojik gelişmeler insanları tarımsal

Detaylı

Çeşitli tohumların yağ bileşimi. USDA Nutrient Database. Tekli doymamış. Çoklu. Kanola Keten Mısır Fındık Zeytin Ayçiçeği Susam Soya Ceviz

Çeşitli tohumların yağ bileşimi. USDA Nutrient Database. Tekli doymamış. Çoklu. Kanola Keten Mısır Fındık Zeytin Ayçiçeği Susam Soya Ceviz LİPİTLER Hayvan ve bitki dokularının eter, benzin, kloroform gibi yağ çözücülerinde eriyen bölümlerine ham lipit denir. Organizmanın başlıca besin kaynağını oluştururlar, enerji verme ve depolama yönünden

Detaylı

BAŞLANGIÇ VE DEVAM SÜTLERİNİ YETERİNCE TANIYOR MUYUZ?

BAŞLANGIÇ VE DEVAM SÜTLERİNİ YETERİNCE TANIYOR MUYUZ? BAŞLANGIÇ VE DEVAM SÜTLERİNİ YETERİNCE TANIYOR MUYUZ? Prof. Dr. AZİZ EKŞİ Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 57. MİLLİ PEDİATRİ KONGRESİ, 01 KASIM 2013, ANTALYA Beslenme ve Gıda yaşamak için

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI

YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI YEMLERİN İŞLENMESİ Bir yemin ya da yem maddesinin: Besleyici değerini arttırmak, zararlı maddeleri uzaklaştırmak Fiziksel: Sulandırma veya kurutma, ısı, basınç uygulama, öğütme Kimyasal işlemler: Nişastanın

Detaylı

Abalım bir markasıdır

Abalım bir markasıdır KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Abalım bir markasıdır İyi kalite, yüksek verim Ülkemizin önde gelen sanayi topluluğu Abalıoğlu bünyesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Tarımsal Üretim A.Ş., 1969 yılında ülkemizin ilk özel

Detaylı

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola, kolza bitkisinden geliştirilen ve şifalı özellik gösteren yağa verilen isimdi. Daha sonra, kolza bitkisinin istenmeyen özelliklerini elemeye yönelik bazı bitki

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN 2.01.2018 Prof.Dr. Kemal Küçükersan 1 TANIMI Yeterli düzeyde kuru madde (% 30-40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob koşullarda saklanması sonucu

Detaylı

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN AYLIK BÜLT Sayfa No 1 BÜLT AYI GÖR MADDELERİN HUBUBAT ÜRÜNLERİ BUĞDAY Buğday 0,59 0,73 0,71 585.451,00 Kg 415.847,34 MGT 15 Buğday 0,64 0,79 0,73 258.340,00 Kg 188.490,80 TGT 11 Buğday 0,68 0,69 0,68 2.205.000,00

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/1/016-31/1/016 Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.83 0.757 1,675,898.00 KG 1,16,17.41 45 ARPA YEMLİK TTS 0.8 0.7535 686,580.00 KG 517,349.10 16 ARPA YEMLİK TTS- 0.68 0.75 0.6978

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

Süt Sığırı. Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma. Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7

Süt Sığırı. Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma. Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7 Süt Sığırı Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma ulaşır Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7 arasında değişir. Gebeliğin 22. Haftasından itibaren verim hızla azalır Süt

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. 0/0/206-3/2/206 Sayfa: - 8 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK 0.50 0.82 0.685 2,698,44.80 KG,838,909.76 264 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.8 0.7574 8,970.00 KG 62,080.60 7 ARPA YEMLİK TTS 34.89 34.89 34.8899

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2013. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2013. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203 T.C. Sayfa: - 7 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.62 0.6247,640.00 KG,024.5 ARPA YEMLİK TTS 2 500.00 KG 396.05 7 ARPA YEMLİK TTS- 0.40 0.5 0.4364 45,300.00 KG 9,770.00 6 ARPA YEMLİK ı: 2,90.56

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ÇELTİK ÇELTİK 0/0/207-3/0/207 T.C. Sayfa: - 8 ÇELTİK MTS.3.90.4859 3,39,627.00 KG 9,898,27.4 437 ÇELTİK MTS-.75.75.7500 200,000.00 KG 350,000.00 GT ÇELTİK TTS.23.65.454 2,655,679.20 KG 3,854,585.43

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903. Tarih: 0/2/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.70.6 0.9708 2,207,222.00 KG 2,42,677.08 272 ARPA YEMLİK TTS 0.8.4.043 4,872,880.00 KG 5,083,095.04 72 ARPA YEMLİK ı: 7,299,545.82

Detaylı

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su Besin Öğeleri 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su PROTEİNLER BESİN ÖGELERİ Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık

Detaylı