PROJE YÖNETİMİ VE YAZILI İLETİŞİM BAŞARININ MATEMATİKSEL FORMÜLÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROJE YÖNETİMİ VE YAZILI İLETİŞİM BAŞARININ MATEMATİKSEL FORMÜLÜ"

Transkript

1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK TURİZMİ TOPLANTISI 14 Nisan 2015, Antalya PROJE YÖNETİMİ VE YAZILI İLETİŞİM BAŞARININ MATEMATİKSEL FORMÜLÜ Prof. Dr. Ahmet Çevik TUFAN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi TÜBİTAK-SBAG Danışma Kurulu Üyesi

2 SUNUM AKIŞ PLANI Proje nedir? Proje önerisi nedir? Neden proje yapılmalı? - Projenin önemi ve kazanımları Projenin kurgulanması - Sağlık Turizminde ne gibi projeler yapılmalı? - Proje önerisi yazımına hazırlık - Stratejik Planlama Yazılı iletişim süreçleri - Sıkça yapılan hatalar ve çözüm önerileri Başarının matematiksel formülü

3 PROJE NEDİR? Proje, başlangıcı ve sonu belirli bir sürede, tanımlı amaç ve hedeflere sahip, değişim yaratan, planlanan uygulama adımlarıyla çeşitli çıktıların elde edildiği, belirlenmiş bir bütçeyle yürütülen sosyal,kültürel,bilimsel bir çalışma sürecidir.

4 PROJE ÖNERİSİ NEDİR? Araştırılmak istenen konuda yapmak istediklerimizi (amaç, hedefler, yöntem, yaygın etki, çıktılar, vb.) yazılı olarak kanıta dayalı bir biçimde, doğru gerekçelendirebilme, ve doğru ifade edebilme, sanatıdır / yeterliliğidir / becerisidir.

5 Neden proje önerisi yazmalıyım? Neden proje desteğine başvurmalıyım? Keşfetmek arzusu, İnovasyon, Teknoloji, teori, teknik, uygulama geliştirmek, vb. nedenler. Ayrıca projeler, Bilime, toplumsal refaha ve ekonomiye katkı, Multidisipliner/interdisipliner çalışma kültürü geliştirilmesine katkı, Ulusal/bölgesel/kişisel bilimsel ve teknolojik (sağlık uygulamaları, makale, ürün, patent vb.) çıktılara katkı, Araştırmacı ve Ar-Ge personeli yetiştirilmesine katkı, Kurumsal ve bireysel gelişime katkı sağlar. - Tercih edilir olmak - Müşteri (kullanıcı) memnuniyeti - Kariyer yükselmesi - Ekonomik kazanç, vb.

6 PROJE ÖNERİSİNİN KURGULANMASI Sağlık turizminde ne gibi projeler yapılmalı? Proje önerisi yazımına hazırlık A- Durum tespiti - Stratejik Planlama süreci

7 Statejik Planlama Nedir? Stratejik planlama bir yönetim aracıdır. Diğer bütün yönetim araçları gibi ilgili kurumun/organizasyonun işini daha iyi yapmasına ve kendi enerjisine odaklanmasına yardımcı olmak, çalışanlarının aynı amaç için çalışıyor olmalarını sağlamak, faaliyette bulunduğu ortamın çevresindeki değişikliklere göre yönünü belirleyip o yöne doğru gitmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Kısaca stratejik planlama bir organizasyonun ne olduğunu, ne yaptığını ve neden yaptığını şekillendiren ve ona bu konularda kılavuzluk yapan temel kararları ve eylemleri geleceğe odaklı olarak üreten sistemli çabadır.

8 Başarılı bir stratejik planlama: Eyleme dönüşür Ortak değerler tabanında bir vizyon oluşturur Yönetim ve çalışanların bütününün sahiplendiği, herkesi içeren ve katılımcı bir süreçtir Sosyal sorumluluk bilincini içerir, zorunluluk içermez Kurumun çevresine karşı duyarlı ve dışarıdan odaklıdır Kaliteli ve güvenilir verilere dayanır Statükoyu sorgulamaya açık olmayı gerektirir Etkili bir yönetimde önemli rol oynar

9 Stratejik Planlamanın Aşamaları Amaç, Vizyon, Misyon belirlenmesi Mevcut durum analizi SWOT Analizi PEST Analizi Strateji belirleme (Stratejik planın hazırlanması) Stratejik planın uygulanması süreci Stratejilerin değerlendirilmesi

10 Amaç, Vizyon, Misyon Amaç, misyon, vizyon ve hedef terimleri birbirlerine karıştırılan terimlerdir. Amaç bir organizasyonun gerçekleştirmeye çalıştığı nihai sonuçtur. Amaç Bu organizasyon neden var? sorusunun cevabıdır. Misyonun amaca göre daha geniş bir anlamı vardır. Bir organizasyonun misyonu varoluş sebebidir. Misyon üç temel kavramı içerir: Amaç, bu amacı gerçekleştirmeye çalışan bir organizasyon ve bu amacı gerçekleştirme sürecine rehberlik eden değerler. Strateji oluşturma sürecinde misyon cümlesi organizasyonun nereye doğru gitmesi gerektiği konusuna ışık tutar. Vizyon diğer terimlerle karşılaştırıldığında en genel kavramdır. Organizasyonun başarıya ulaşmış misyonunun ve dolayısıyla amacının hayali ifadesi olarak tanımlanabilir. Hedefler organizasyonun ulaşmaya çalıştığı somut amaçlardır. Hedefler zorlayıcı olmalı ama ulaşılamaz olmamalıdır. Aynı zamanda ölçülebilir olmalıdır, bu sayede organizasyon bu hedeflere ulaşma konusundaki ilerlemeyi gözlemleyebilir ve gerekirse düzeltmeler yapabilir.

11 Mevcut Durum Analizi SWOT Analizi: SWOT kısaltması İngilizce Strength, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe kaynaklarda SWOT yerine bu İngilizce ifadelerin Türkçe karşılıkları olan Güçlü, Zayıf, Fırsat ve Tehdit kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan GZFT kısaltması kullanılabilmektedir. SWOT Analizi açılımındaki kelimelerden de anlaşılacağı üzere organizasyonun güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri analiz eden bir stratejik planlama metodudur. Organizasyon için belirlenmiş olan hedeflerin gerçekleştirilmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecek olan iç ve dış faktörlerin belirlenmesini sağlar.

12 SWOT ANALİZİ

13 Mevcut Durum Analizi SWOT Analizi: SWOT kısaltması İngilizce Strength, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe kaynaklarda SWOT yerine bu İngilizce ifadelerin Türkçe karşılıkları olan Güçlü, Zayıf, Fırsat ve Tehdit kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan GZFT kısaltması kullanılabilmektedir. SWOT Analizi açılımındaki kelimelerden de anlaşılacağı üzere organizasyonun güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri analiz eden bir stratejik planlama metodudur. Organizasyon için belirlenmiş olan hedeflerin gerçekleştirilmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecek olan iç ve dış faktörlerin belirlenmesini sağlar. PEST Analizi: PEST analizi Politik, Ekonomik, Sosyal ve Teknolojik Analizler ifadesinin kısaltmasıdır ve stratejik yönetim süreci için yapılan dış çevre analizinde makro düzeydeki çevresel faktörlerin analizidir. Organizasyonun dikkate alması gereken makro düzeydeki çevresel faktörler hakkında bir resim ortaya koyar.

14 SWOT ANALİZİ

15 SWOT ANALİZİ

16 SWOT ANALİZİ

17 SWOT ANALİZİ Ulusal, Bölgesel, Kurumsal, Birimsel, Kişisel, olarak yapılabilir. SONUÇ: Strateji, Konu, Proje Kapsamı, Hedefler, Uygulama adımları, Olası çıktılar vb. kararları alınır.

18 PROJE ÖNERİSİNİN KURGULANMASI Proje önerisi yazımına hazırlık B- Başvuru yapılabilecek olası destek kurum veya kuruluşlarının belirlenmesi Hedefleri, Vizyon ve Misyonları, Öncelikli alanları, vb. Sağlık Turizmi hangi destek kurum/kuruluşları tarafından öncelikli bir alan olarak belirlenmiştir/değerlendirilebilir? - DPT, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Bakanlıklar - Avrupa Birliği fonları, diğer Uluslar arası fonlar vb.

19 PROJE ÖNERİSİNİN KURGULANMASI Proje önerisi yazımına hazırlık C- Olası Proje Türleri (yeterlilikler ve şartlar vb.) belirlenmesi Temel, Uygulamalı, Ürüne Yönelik, Araştırma, Basamaklandırılmış proje önerileri vb. D- Olası Proje Ölçeklerinin değerlendirilmesi Küçük Orta Büyük

20 PROJE ÖNERİSİNİN KURGULANMASI Proje önerisi yazımına hazırlık E- Destek Kuruluşlarının Proje Önerisi Değerlendirme Süreçlerinin/Formatlarının İncelenmesi Panel Süreci Dış Değerlendirme Süreci Panelist/Hakem/Dış Danışman Proje türlerine göre destek oranları, vb.

21 PROJE ÖNERİSİNİN KURGULANMASI Proje önerisi yazımına hazırlık F- Ekip Oluşturma Takım çalışması ve profesyonel sorumluluk İletişim Liderlik Statülerin belirlenmesi Motivasyon Çıkar çatışması-çıkar çakışması Fikri mülkiyet hakları ve paylaşımı vb.

22 PROJE ÖNERİSİNİN KURGULANMASI

23 YAZILI İLETİŞİM -PROJELER-

24 YAZILI İLETİŞİM SÜREÇLERİ (PROJE ÖNERİSİ NEDİR?) Araştırılmak istenen konuda yapmak istediklerimizi (amaç, hedefler, yöntem, yaygın etki, çıktılar, vb.) yazılı olarak kanıta dayalı bir biçimde, doğru gerekçelendirebilme, ve doğru ifade edebilme, sanatıdır / yeterliliğidir / becerisidir.

25 PROJE ÖNERİSİ NEDİR? (A. Çevik TUFAN) Yazılı iletişim becerisi edinmek bir yabancı dil öğrenmeye benzer. Bir süreç gerektirir. Bu süreç içerisinde araştırmacı önce bir konuda/alanda hakimiyet/yetkinlik edinir ve bu konu/alan ile ilgili konuşulanları ve yazılanları takip edebilir hale gelir. (Dinlediğini ve okuduğunu anlama süreci) İkinci aşama konu/alan ile ilgili kendi fikirlerini oluşturma ve söyleyebilme aşamasıdır. (Sözlü iletişim süreci) İlgili konuda/alanda fikir ve önerilerini yazıya dökebilme becerisi ise en son edinilen yetkinliktir. (Yazılı iletişim süreci)

26 Projelerde Yazılı Anlatım Becerisi Çok Önemlidir Kullanılan dilin yazım kuralları, ifade biçimleri anlatımda önem taşır. - You are beautiful. - You are so beautiful! - You are too beautiful!

27 Projelerde Yazılı Anlatım Becerisi Çok Önemlidir Kullanılan dilin yazım kuralları, ifade biçimleri anlatımda önem taşır. - You are beautiful. - You are so beautiful! - You are too beautiful!

28 Projelerde yazılı anlatım becerisi çok önemlidir Kullanılan dilin yazım kuralları, ifade biçimleri anlatımda önem taşır. - You are beautiful. - You are so beautiful! - You are too beautiful! Too little, too late!

29 Kısa, öz ve anlaşılır cümle kullanımı önerilir. GARAJ ÖNÜDÜR. PARK YAPMAYINIZ. PARK YAPAN ARAÇLAR ÇEKİCİ ÇAĞIRILARAK ÇEKTİRİLECEKTİR!

30 YAZILI İLETİŞİM SÜREÇLERİ Projelerin yazım kurallarının belirlenmesi ve bu kurallara uyulması büyük önem taşır. (Instructions to Authors) Siz kurallara uymak konusunda ne kadar başarılısınız?

31 ETKİ FAKTÖRÜ YÜKSEK ÇALIŞMALARDA EKİBİN ÖNEMİ

32 YAZILI İLETİŞİM SÜREÇLERİ PROJELERDE YER ALAN BAŞLICA BÖLÜMLER

33 Başlık, özet, anahtar kelimeler Başlık projeyi yansıtmalı, anlaşılır ve kısa olmalıdır. Özet konunun önemi, özgün değeri ve amacı yansıtmalıdır. Proje düzeni, metodoloji, beklenen sonuç ve etkileri olabildiğince kısa olarak vermelidir. Özgün değer: gerçekleştirilebilir ve yaygın etkiye sahip özgünlük önemlidir! Anahtar kelimeler projenin içeriğine uygun ve yeterli sayıda olmalıdır.

34 Giriş ve Sunuş Konu, kapsam, literatür bilgisi anlamında gerekli bilgiler ile sınırlı kalabilmek önem taşır. Tek yönlü ve yüzeysel değil, geniş bir bakış açısı içermelidir. Ancak, bilgi hızla genelden projenin özeline indirgenmelidir. Projenin amaç ve hedeflerini içermeli ve cevap aranan soru(lar) neden-sonuç ilişkisi kapsamında cevaplanmaya çalışılmalıdır.

35 Gereç ve Yöntem Amaca ve proje kapsamına en uygun, araştırma sorularını yanıtlayacak yöntemler seçilmelidir. Yöntemlerin geçerliliğinin ve güvenilirliğinin test edilmesi (ön çalışma, istatistiksel güç analizi vb.) önem taşır. Uygun literatür desteği (yapılabilirliğe ve güvenilirliğe kanıt) önem taşır. Çalışmanın gerekli izinlerinden bu bölümde mutlaka söz edilmelidir. Uygun ve doğru istatistiksel yaklaşım şarttır. Yöntemler tekrarlanabilir olmalıdır. Buna izin verecek detaylı bilgi verilmelidir.

36 Başarı ölçütleri ve Yaygın etki Bu bölümünün amacı: Fikir ve görüşlerinizi ifade etmek, Sonuçlarınızın yaygın etkisini ortaya koymak, ve Gelecekte gerçekleştirilebilecek ileri çalışmalara ışık tutmaktır. Bu bölümünün kapsamı: Giriş-sunuş bölümünde yer alan araştırma sorularının nasıl cevaplanacağını, Bulguların bu cevapları nasıl destekleyeceğini, ve Bu cevapların ilgili konudaki evrensel bilgi içerisinde nasıl yer bulacağını içermelidir.

37 Başarı ölçütleri ve Yaygın etki Hiçbir proje önerisi araştırdığı fikri ve olası sonuçlarını havada/ortada/yorumsuz/başarı ölçütlerinden ve yaygın etki değerinden yoksun bırakmamalıdır!

38 SIKÇA YAPILAN HATALAR EN SIK KARŞILAŞILAN HATALAR (TÜBİTAK verileridir) İADE GEREKÇELERİ 1 Etik Kurul / Yasal İzin / Özel İzin Belgesinin, Gerekli Olduğu Beyan Edildiği Halde Başvuruya Eklenmemiş Olması / Gerekli Olduğunun İlgili Grup Tarafından Tespit Edilmesi / İstenilen Kriterlere Uygun Olmaması ORAN %34 2 Projenin Bilimsel İçeriğinin / Madde İçeriklerinin Yetersiz Bulunması %11 3 Projenin Araştırma Projesi Kriterlerine Uygun Olmaması %10 4 Basılı Kopya Olarak Gönderilmesi Gereken Belgelerin Olmaması / Belirtilen Tarihten Sonra Gelmesi / Online Başvurunun Yapılmaması %9 5 Değişiklik Bildirim Formunun, Elektronik Ortamda Yer Almaması / Panel Raporunda İstenilen Değişiklik ve Düzeltmeleri İçermemesi / Yetersiz Bulunması %8

39 SIKÇA YAPILAN HATALAR - Anlaşılması zor ve konuyu doğru yansıtmayan başlık kullanılması. - Amacın ve hedeflerin açık ve anlaşılır olmaması. - Organizasyon eksikliği. - Yetersiz veya çok fazla gereksiz bilgi vermek. - Monoton yazım dili (akış şemaları, görseller, grafikler, tablolar vb. anlaşılırlığı arttırır).

40 SIKÇA YAPILAN HATALAR - Proje yazım kurallarına uymamak. - Matbu formun tüm bölümlerini doldurmamak, - Matbu formun bazı bölümlerini silmek, - İstenen bilgilere uymayan içerik, - Her bölümde aynı bilgileri ve cümleleri tekrar, - Limitleri aşan sayfa sayısı, - İmla ve yazım hatalarına dikkat etmemek, - Başka metinlerden, yayınlardan, web sitelerinden kaynak göstermeden alıntı yapmak. - Aynı grup, kuruluş vb. tarafından daha önce verilmiş benzer içerikli projelerden alıntı yaparken ortaya çıkan kopyalayapıştır hataları.

41 SIKÇA YAPILAN HATALAR - Tecrübe, bilgi birikimi ve ilgi alanı yönünden yetersiz olunan bir konuda proje önerisi vermek. - Proje ekibinde yeterli sayıda ve doğru branşlardan araştırmacı ve danışmanlara yer vermemek. - Bunun tam tersine ekipte gereksiz ve işlevi olmayan kişilere yer vermek (akademik, mesleki hiyerarşi vb.). - Bütçelendirme yaparken gizli yan projeler gözetmek ve fazladan malzeme vb. talebi. - Bir kısım literatür bilgilerinin gizlenmesi çabası - Önerilen bazı çalışmaların zaten daha önce tamamlanmış ve sonuçlarının elde edilmiş olması

42 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (FAYDALI İPUÇLARI) Hakem değerlendirme formlarında yer alan sorular ve değerlendirme ölçütleri detaylı olarak incelenmelidir. Her soruya proje teklifi içerisinde cevap bulunup bulunmadığı değerlendirilmelidir. Projenin yazımı başvurudan mümkünse en az 1 ay önce bitirilmeli, proje ekibi proje önerisini başvuru öncesi en az birkaç defa okumalıdır. Tekrar tekrar okuyun! Projenizin yazımında akıcı, anlaşılır ve yazım kurallarına uygun bir dil kullanılmalıdır.

43 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (FAYDALI İPUÇLARI) Proje önerisi resim, grafik, özet tabloları vb. ile desteklenmelidir. Projenin içeriği iyi organize edilmeli, net ifadeler kullanılmalıdır. Eksik ya da aşırı bilgi vermekten kaçınılmalıdır. Yazımda tekrarlar ve tutarsız ifadelerden kaçınılmalıdır. Proje öneri konusu veya yöntemleri üzerine ön çalışma, makale, tebliğ, kurs vb. deneyimi varsa mutlaka belirtilmelidir. Özellikle büyük bütçeli proje önerilerini sunmadan önce bazı ön çalışmalar ile araştırma konusu test edilmeli ve bu ön çalışmalar sonuçları ile birlikte proje öneri metninde belirtilmelidir.

44 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (FAYDALI İPUÇLARI) Proje sunmak ve yürütmek bir eğitim ve tecrübe gerektirmektedir, önce küçük bütçeli ve kısa süreli projelerle başlayın. Reddedilen projelerinizi ortak hakem raporu doğrultusunda revize edip tekrar gönderin ve asla duygusal davranmayın. İyi revize edilen proje önerilerinin ikinci başvuruda kabul oranları artmaktadır.

45 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (FAYDALI İPUÇLARI) Başarılı eylem süreci

46 BAŞARININ ANAHTARI Success is not the key to happiness, happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful. Herman Cain Başarı mutluluğun anahtarı değildir, mutluluk başarının anahtarıdır. Yaptığınız işi seviyorsanız zaten başarılı olursunuz. Herman Cain

47 BAŞARININ MATEMATİKSEL FORMÜLÜ BAŞARI = BİLGİ X ÇALIŞMAK X MOTİVASYON VİZYON HAYAL GÜCÜ YAPTIĞI İŞİ SEVMEK TATMİN VE MUTLULUK vb.

48 TEŞEKKÜR EDERİM Prof. Dr. Ahmet Çevik TUFAN

TÜBİTAK ULUSAL AKADEMİK AR-GE PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ 13 MART 2014, ANKARA BAŞARIYA GİDEN YOL PROF. DR. A. ÇEVİK TUFAN TÜBİTAK-SBAG DANIŞMA KURULU ÜYESİ PAMUKKALE ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2014) 23. BTYK Kararı: 2011/101 Ulusal Yenilik

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Mahmut ÖZER Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma

Detaylı

TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Proje Yazılması-2

TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Proje Yazılması-2 TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Proje Yazılması-2 Proje Yazılması. PROJE BAŞLIĞI Başlık projeyi yansıtmalı, anlaşılır ve kısa olmalıdır ÖZET ve ANAHTAR KELİMELER

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Değerlendirme Kriterleri* TÜBİTAK Araştırma Hızlı Destek Başlangıç Ar Ge (1001, 1002, 3001) Kariyer (3501) ÖncelikliAlanlar (1003) Ulusal Yeni Fikirler (1005)

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 13 Mart 2014 Perşembe Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2013) 1 23. BTYK Kararı:

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Kasım 2011 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI

BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI PROBLEMİ (KONUYU) BELİRLEME LİTERATÜR TARAMASI HİPOTEZ OLUŞTURULMASI ARAŞTIRMA VE ANALİZ YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ VERİ TOPLANMASI VE ANALİZİ BULGULARIN YORUMLANMASI ARAŞTIRMA

Detaylı

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği Doç.Dr. Ercan Kurar Bu sunuda: İ ğ S.Ü.V.F. Genetik Anabilim Dalı İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK) Konya 2013 Proje Belirli bir amacı

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK DESTEKLERİ -Sanayiye Yönelik Ar-Ge Destekleri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Detaylı

Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012

Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012 Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Ocak 2012 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

Proje Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Proje Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Proje Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMA DESTEK GRUBU Banu GÖKÇAY Bilimsel Programlar Uzmanı 13.03.2014 Başvuru Formunun Hazırlanması TÜBİTAK - Araştırmacı Bilgi

Detaylı

3501 Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı. Fatih Sinan ESEN Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı

3501 Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı. Fatih Sinan ESEN Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı 3501 Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı Fatih Sinan ESEN Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Mart 2012 TÜBİTAK ARDEB in Paydaşları Kamu Ar-Ge Enstitüleri

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kim. Müh. Kadir Yılmaz

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kim. Müh. Kadir Yılmaz TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri Yük. Kim. Müh. Kadir Yılmaz TÜBİTAK DESTEKLERİ -Sanayiye Yönelik Ar-Ge Destekleri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) -Bilim İnsanı Destekleri

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Banu GÖKÇAY TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu SB Ar-Ge Toplantısı,

Detaylı

Harita Mühendisliği Proje Planlama

Harita Mühendisliği Proje Planlama Harita Mühendisliği Proje Planlama Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon «Proje Nasıl Yazılır?» www.gislab.ktu.edu.tr Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Şans ancak hazırlanmış fikirlere

Detaylı

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013 SWOT Analizi Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 SWOT Strengths Weaknesses Opportunities Threats İşletmenin güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi, stratejinin bu unsurlar arasında

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini i Destekleme Programı (1001) Bilgilendirme Toplantısı Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN Türkiye Bilim, Teknoloji ve Yenilik Sistemi

Detaylı

SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü

SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü 05.03.2014 San Tez Programı Program; 635 sayılı K.H.K ve 7 Temmuz 2007 tarihli Sanayi Tezlerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik

Detaylı

Ulusal Akademik Araştırma Destekleri

Ulusal Akademik Araştırma Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Araştırma Destekleri Dr. Ebru GÖNCÜOĞLU TÜBİTAK Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu Bilimsel Programlar Uzmanı Kayseri,

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Gökçe BİRBİÇER TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Eğitim, Tanıtım ve Program Değerlendirme Müdürlüğü

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Hayat Sürecinde Kısa Orta ve Uzun Vadede planlanan bir yatırım-araştırma-geliştirme organizasyonları veya endüstriyel veya

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 26 Mart 2015 Perşembe Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2014) 23. BTYK Kararı:

Detaylı

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018 TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 23 Mayıs 2018 SUNUM ÖZETİ DÖNEMSEL BAŞVURU PROGRAMLARI 1001 1005 3501 SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK PROGRAMLAR 1002 3001

Detaylı

SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü

SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü 31.01.2014 San-Tez Programı (Yürürlükte Olan Yönetmeliğe Göre) Program; 635 sayılı K.H.K ve 7 Temmuz 2007 tarihli Sanayi Tezlerinin

Detaylı

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY4164 Dersin Adı AKADEMİK YAZIM TEKNİKLERİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK DESTEKLERİ -Sanayiye Yönelik Ar-Ge Destekleri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Detaylı

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY1167 Dersin Adı AKADEMİK YAZIM TEKNİKLERİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin

Detaylı

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. 7 Haziran 2011, Bilkent Üniversitesi TÜBİTAK ARDEB ARDEB Kamu Ar-Ge Enstitüleri Gruplar ve Mali Denetleme

Detaylı

ARDEB - Araştırma Destek Programları Başkanlığı

ARDEB - Araştırma Destek Programları Başkanlığı ARDEB - Araştırma Destek Programları Başkanlığı ARDEB, üniversitelerden, kamu Ar-Ge enstitülerinden ve özel sektörden önerilen araştırma projelerine destek vermektedir. SBAG SOBAG TOVAG TBAG H 2 0 TÜBİTAK

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

TÜBİTAK ve Ardeb Sobag Proje Değerlendirme Süreci 1001 Araştırma Destek Programı Proje Yazımı ve Yönetimi Olumsuz Eleştiriler Faydalı Bilgiler ve

TÜBİTAK ve Ardeb Sobag Proje Değerlendirme Süreci 1001 Araştırma Destek Programı Proje Yazımı ve Yönetimi Olumsuz Eleştiriler Faydalı Bilgiler ve TÜBİTAK ve Ardeb Sobag Proje Değerlendirme Süreci 1001 Araştırma Destek Programı Proje Yazımı ve Yönetimi Olumsuz Eleştiriler Faydalı Bilgiler ve Öneriler Başlıca Görevi Bilimsel ve teknolojik alanlarda

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

İÇ DENETİM STRATEJİSİ

İÇ DENETİM STRATEJİSİ İÇ DENETİM STRATEJİSİ MALİYE BAKANLIĞI İÇ DENETÇİ EĞİTİMİ 4 MAYIS 2016 ANTALYA Çetin Özbek STRATEJİNİN TANIMI Bir organizasyonun kendi hedeflerini oluşturmanın yanı sıra ve bir yandan sağlamak istediği

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ STRATEJİK PLANLAMA GELECEĞE BAKIŞ Kuruluşlar, bu aşamada, misyon ve vizyonlarını ifade edecek, temel değerlerini belirleyecek,

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU Proje Başlığı: Project Title: Proje Yürütücüsü: Proje Ekibi: İsim Görev Başvuru Tarihi: * Bu form TÜBİTAK Proje

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İyi ve kötü, yanlış ve doğru kavramlarını tanımlar, Etik bilincini geliştirmeye ve insanları aydınlatmaya

Detaylı

Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri 29 Ocak 2015 Perşembe Ar Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2014) 23. BTYK Kararı:

Detaylı

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar,

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar, İNSAN KAYNAKLARI UZMANLIĞI EĞİTİMİ Rekabetçi ve etkin süreç yönetimi için öncelikli olan entellektüel sermaye olarak kabul edilen insan kaynağı yönetiminde doğru stratejiler oluşturmak günümüz başarılı

Detaylı

1. TEORİK EĞİTİM 10-11 Nisan 2014 (T)

1. TEORİK EĞİTİM 10-11 Nisan 2014 (T) TÜRKOLOJİ'DE ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ 10-12 Nisan 2014 Uşak Üniversitesi-Uşak 1. Teorik Eğitim 10-11 Nisan 2014 2. Uygulama Eğitimi: 12 Nisan 2014 (U) 1. Gün 10 Nisan 2014 SAAT/ KONU İÇERİK

Detaylı

Proje Yazımında Temel Noktalar, Yanlışlar, Öneriler

Proje Yazımında Temel Noktalar, Yanlışlar, Öneriler Proje Yazımında Temel Noktalar, Yanlışlar, Öneriler Prof. Dr. Cengizhan Öztürk Boğaziçi Üniversitesi, BME & LifeSci & İnovita 14/8/2013 Tübitak Sağlığa Özel Proje Destek Çağrıları Bilgi/Hazırlık Çalıştayı

Detaylı

İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İçerik Kamu İç Kontrol Standartları Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı ve Eylem Planı Rehberi Eylem Planının Genel Yapısı Eylem Planının Hazırlanmasında

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri M. Hamidullah TARHAN TÜBİTAK İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi 15.04.2013 Sunum Planı Genel Tanıtım Akademik Destek Programları

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri TÜBİTAK ın Görevleri* Bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak Ar-Ge altyapısı oluşturmak ve destek sağlamak

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

12K ALL Çizgi Ötesi Liderlik Modeli

12K ALL Çizgi Ötesi Liderlik Modeli 12K ALL Çizgi Ötesi Liderlik Modeli 12K ALL Model, diğer benzer modellerin aksine zayıf yetkinliklerin güçlendirilmesine değil, güçlü olan (çizgi ötesi) yetkinliklerin daha da baskın hale gelerek fark

Detaylı

BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 2018 Birim Kalite Politikası Üniversitemiz ve birimimiz misyonu, vizyonu doğrultusunda; eğitim, araştırma ve yönetim faaliyetlerine

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 21 Nisan 2016 Perşembe TÜBİTAK ın Görevleri* Bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak Ar-Ge altyapısı oluşturmak

Detaylı

Stratejik Planlama. Dr. Mutlu TUNÇ

Stratejik Planlama. Dr. Mutlu TUNÇ Stratejik Planlama 31.03.2009 Neden Stratejik k Planlama Yapılır? STRATEJİK PLAN BİR PLANDIR! Planlamak iyidir! Stratejik Planlama dinamiktir, uygulama kolaylıkları sunar, takip edilir, revize edilir,

Detaylı

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME KILAVUZU

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME KILAVUZU BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME KILAVUZU 05.12.2016 1 KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ Kurumsal dış değerlendirme süreci, kurumun kendi

Detaylı

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama Teorileri - 2 Rasyonel Seçim Teorisi Fayda fonksiyonu Fayda maksimizasyonu Faydanın

Detaylı

Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE

Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE PROJENİN ADI PROJE YÖNETİCİSİNİN Unvanı Adı ve Soyadı Fakültesi/Yüksekokulu,

Detaylı

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA PROJE NEDİR? Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak, istedikleri bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA TEKNİĞİ

PROJE HAZIRLAMA TEKNİĞİ PROJE HAZIRLAMA TEKNİĞİ Doç.Dr. Özgür ALTAN E.Ü. Su Ürünleri Fak. Yetiştiricilik Bölümü ozgur.altan@ege.edu.tr ozgur.altan.35@gmail.com http://ozguraltan.wordpress.com/ Doç.Dr. Özgür Altan ın Proje Geçmişi

Detaylı

Hedef 1.3: Henüz eğitim öğretime başlamamış olan yeni akademik birimleri etkinleştirmek Hedef 1.4: Engelsiz bir üniversite olmak

Hedef 1.3: Henüz eğitim öğretime başlamamış olan yeni akademik birimleri etkinleştirmek Hedef 1.4: Engelsiz bir üniversite olmak UYGULANMAKTA OLAN STRATEJİK PLANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Kalkınma Bakanlığınca yayımlanmış olan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik in 7 nci maddesinin 3 üncü

Detaylı

TÜBİTAK 1001 PROJELERİNİ HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI

TÜBİTAK 1001 PROJELERİNİ HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI TÜBİTAK 1001 PROJELERİNİ HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI Hazırlayan: Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü Bilimsel Destek Ofisi : http://www.yalova.edu.tr/i.aspx?q=601 Son Başvuru Tarihi: 02 MART 2012

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu yönerge Üniversitenin Stratejik Planı kapsamında; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi. Danışmanlık Araştırma Eğitim Yazılım Yayın. www.absam.com.tr

ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi. Danışmanlık Araştırma Eğitim Yazılım Yayın. www.absam.com.tr ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi Danışmanlık Araştırma Eğitim Yazılım Yayın www.absam.com.tr HAKKIMIZDA ABSAM Sağlık Araştırmaları Merkezi; sağlık, sağlık hizmetleri vesağlık sistemlerinin başta politika,

Detaylı

İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. TÜBİTAK 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. TÜBİTAK 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TÜBİTAK 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı Programın Amacı Nedir? Yeni bilgiler üretilmesi, Bilimsel yorumların

Detaylı

TÜBİTAK 1001 PROJELERİNİ HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI

TÜBİTAK 1001 PROJELERİNİ HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI TÜBİTAK 1001 PROJELERİNİ HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI Hazırlayan: Proje Destek Ofisi www.pdo.yildiz.edu.tr Son Başvuru Tarihi: 7 Eylül 2012 TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme

Detaylı

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Birim/Bölüm/ABD ( 1 ) Araştırmacı(lar) Proje Türü Proje Grubu Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

2. Gün: Finlandiya Maliye Bakanlığı ve Birimleri

2. Gün: Finlandiya Maliye Bakanlığı ve Birimleri 2. Gün: Finlandiya Maliye Bakanlığı ve Birimleri Virpi Einola-Pekkinen 11.1.2011 1 2 Maliye Bakanlığının Yönetim Birimleri Limited Şirketler Kurumlar Ticari işletmeler ve fonlar HANSEL LTD SATIN ALMA KURUMU

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI 1. Bu uygulama kurallarının amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü 8. Yarıyılda

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

Değerli Meslektaşlarımız,

Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Meslektaşlarımız, Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği (THED), kurulduğu 1990 yılından bu yana üyesi konumunda bulunan Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner ve Fen Fakülteleri nin öğrenci ve öğretim üyeleri

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 1 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KALİTE: Müşterilerin, mal ve hizmetlerden beklediklerinin karşılanması, hatta daha fazlasının verilmesidir. Müşteri odaklı hareket ederek, müşteriye daha

Detaylı

1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016

1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016 Çağrının Amacı 1512 Teknogirişim

Detaylı

1512 BiGG. AGY112 Hazırlama

1512 BiGG. AGY112 Hazırlama 1512 BiGG AGY112 Hazırlama Proje Nedir? Proje eşsiz bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için üstlenilmiş geçici bir girişimdir. Eşsiz: Proje faaliyetlerinin rutin faaliyetlerden farkını, Ürün, hizmet

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU EGE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU (LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN) İktisat Bölümü A. GENEL BİLGİ Araştırma Projesi Araştırma projesi deneyimi,

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

STRATEJİK PLAN

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLAN 2012-2016 2013 2 T. C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ İçindekiler SUNUŞ... 5 YÖNETİCİ ÖZETİ... 7 1. STRATEJİK ANALİZ 1.1. Tarihçe... 9 1.2. Stratejik Planlama Süreci.... 9 1.3. İstanbul Medipol

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

Bölüm 2. Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları. Stratejik Yönetim Süreci

Bölüm 2. Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları. Stratejik Yönetim Süreci Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları Stratejik Yönetim Süreci Stratejik Yönetim Süreci, İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 21 Nisan 2016 Perşembe TÜBİTAK ın Görevleri* Bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak Ar-Ge altyapısı oluşturmak

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 3.Hafta Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 SÜRECİ Stratejik Planlama Stratejik planlama, özetle, bir kuruluşun aşağıdaki dört temel soruyu cevaplandırmasına yardımcı olur: Neredeyiz? Nereye

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri 19 Kasım 2015 Perşembe TÜBİTAK ın Görevleri* Bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak Ar Ge altyapısı oluşturmak

Detaylı

Araştırma ve Yazım Pratiği

Araştırma ve Yazım Pratiği Araştırma ve Yazım Pratiği 3. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU 1 Hipotez Hipotez bir çalışmanın kabulü, savıdır.

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ 1. Proje Hakkında Genel Bilgi PROJE BAŞLIĞI: Başvuru Formu PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: BAĞLI BULUNDUĞU BİRİM: (Bölüm, Fakülte) DESTEKLEYEN DİĞER KURULUŞLAR: (Kuruluşun

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI Gül Özcan Mesleki Eğitim Programı Programa dahil ülkelerin, mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir mesleki eğitim programıdır.

Detaylı

Ekonometri. yöneylem araştırması ile ilgili temel kavramları öğrenebilecekler. bazı yöneylem araştırması tekniklerini uygulamayı öğrenebilecekler.

Ekonometri. yöneylem araştırması ile ilgili temel kavramları öğrenebilecekler. bazı yöneylem araştırması tekniklerini uygulamayı öğrenebilecekler. Ekonometri Amaç: Öğrencilere gerçek yaşam problemlerini modelleme ve rasyonel ve optimal çözüm metotları sunmaktır. Dersin sonunda öğrenciler problemleri anlama, modelleme, temel algoritmalarla çözme ve

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri

Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri Yyyzaffer Elmas Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri Prof.Dr.Muzaffer Elmas Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı elmas@yokak.gov.tr WEB tabanlı İç Değerlendirme Raporları ve Performans Göstergeleri

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA

HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA PLANLAMA HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA Planlama, düzenlenecek faaliyetin gerektirdiği bütün işlerin önceden dir. Bir kararlar sistemidir. Arş.Gör. Murat Uygurtaş Planlama, seçilen amaç/amaçlar

Detaylı

Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Stratejik Temalar Stratejik Amaç Stratejik Alan Performans Hedefi Faaliyetler/ Projeler Stratejik

Detaylı

YÖK Kalite Kurulu. Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü

YÖK Kalite Kurulu. Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü YÖK Kalite Kurulu Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Eylül 2018 Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları Sunum planı Yükseköğretim kurumlarında

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri TÜBİTAK ın Görevleri* Bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak Ar-Ge altyapısı oluşturmak ve destek sağlamak

Detaylı

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ İç Kontrol Uyum Eylem Planı Danışmanlığı İç kontrol ; Sistemli, sürekli, süreç odaklı, kontrollü iyi yönetimi ifade etmektedir. Buradaki kontrol anladığımız tarzda denetimi ifade eden kontrol değildir.

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TEMEL KAVRAMLAR YÖNETİM YÖNETİM FONKSİYONLARI STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM SÜRECİ 2 YÖNETİM Yönetim, sınırları

Detaylı

SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ

SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ Kültür İşleri Müdürlüğü 2018 SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ Bu bölümde, Selçuklu Belediyesi Proje Destek

Detaylı

Poster Nasıl Hazırlanır?

Poster Nasıl Hazırlanır? Poster Nasıl Hazırlanır? Dr. Mustafa SÜNBÜL Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı SAMSUN Poster özeti yazımı Poster yazımı İçerik Görünüm

Detaylı

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 Sibel YALAZA Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Kurumsal Yapılanma Başkanlığımız,

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR Stratejik Yönetimi Öne Çıkartan Gelişmeler İşletmenin Temel Yetenekleri Stratejik Yönetimin Gelişimi Stratejik Düşünme

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN

STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN STRATEJİK YÖNETİM RECAİ COŞKUN I- Stratejik Yönetime Genel Bakış Tanım, Kapsam, Süreç Stratejik ve Stratejik Yönetim Tanımları Strateji, bir örgütün uzun vadeli hedeflerini tayin etmesi, bunlara ulaşmak

Detaylı

Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar Ge Proje Destekleri 29 Ocak 2015 Perşembe Türkiye nin Bilimsel Yayın Sayısı Bakımından Dünya Sıralamasındaki Yeri Yükseldi.. Kaynak: ISI

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

Stratejik Planlama (LAW 317) Ders Detayları

Stratejik Planlama (LAW 317) Ders Detayları Stratejik Planlama (LAW 317) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Stratejik Planlama LAW 317 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Eği Eğ tim m ve v ka k r a irye y r rpla pl nl a a nl m a a m da a da ye y nil ni ikç k i ya y k a l k aş a ışm. m

Eği Eğ tim m ve v ka k r a irye y r rpla pl nl a a nl m a a m da a da ye y nil ni ikç k i ya y k a l k aş a ışm. m Eğitim ve kariyer planlamada yenilikçi yaklaşım. www.mizacharita.com Hakkımızda Mizaç Harita Psikolog, yazar, raporlama uzmanı, eğitimcilerin yer aldığı 2011 yılından beri ARGE faliyeti süren ve 2015 2.

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı