MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü YÖNETİCİLİK FORMASYONU KAZANDIRMA EĞİTİMİ PROJE YÖNETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü YÖNETİCİLİK FORMASYONU KAZANDIRMA EĞİTİMİ PROJE YÖNETİMİ"

Transkript

1 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü YÖNETİCİLİK FORMASYONU KAZANDIRMA EĞİTİMİ PROJE YÖNETİMİ

2 SUNUM İÇERİĞİ Proje Çeşitleri Proje Yönetimi Proje süreci Proje Yönetimi Araç ve Teknikleri Ulusal ve Uluslararası Projeler Hazırlama

3 Fon Kaynakları Avrupa Birliği ve bir çok ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşlar ve büyükelçilikler fon/hibe olanakları sunmaktadır. Aşağıda yararlanılabilecek diğer fon kaynaklarına ilişkin bilgilere yer verilmektedir.

4 BÜYÜKELÇİLİK FONLARI Avustralya Büyükelçiliği İngiltere Büyükelçiliği Japonya Büyükelçiliği

5 ULUSLARARASI KURULUŞ FONLARI Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Dünya Bankası Avrupa Konseyi-Avrupa Gençlik Konseyi Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Kadınlar İçin Küresel Fon Anna Lindh Vakfı

6 ULUSAL FON KAYNAKLARI İzmir Kalkınma Ajansı TÜBİTAK 4004, 4005, 4006, 3501 İçişleri Bakanlığı Dernekler DairesiBaşkanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı

7 Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı Coca Cola Hayata Artı Programı Vodafone Vakfı Açık Toplum Vakfı

8 Avrupa Birliği Fonları

9 Hibe Nedir? Belirlenen bir politikanın hedeflerinin projeler aracığıyla gerçekleştirilmesi için, bir donör tarafından yararlanıcıya verilen doğrudan ödemedir.

10 Hibe Programı Nedir? Hibe fonlarının donörler tarafından yararlanıcılara belirli hedefler ve kriterler dahilinde verilmesi için hazırlanan politika yöntem ve süreçleridir.

11 Hibe Programına Nasıl Başvurulur? Hibe Programı kapsamında geliştirilen ve istenen belgeler incelenerek ve ilgili Hibe Programı sahibi kuruluşa sunularak.

12 Hibe Programı Kapsamında Geliştirilen ve İstenen Belgeler Nelerdir? Hibe Başvuruları İçin Rehber Ek-A Hibe Başvuru Formu Ek-B Bütçe Ek-C Mantıksal Çerçeve Ek-D Proje Özeti Ek-E Özgeçmiş (AB Formatında) Ek-F Tüzel Kişilik Belgesi (Kamu) Ek-G Mali Kimlik Formu Ek-H 1 Özel Koşullar Ek-H 2 Genel Koşullar Ek-H 3 Satınalma Prosedürleri Ek-H 4 Ödeme Talebi Ek-H 5 Hibeye Tanınan Muafiyetler Ek-I Gündelikler

13 Hibe Programı Belgelerini Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar - 1 Proje teklifi; hibe almak üzere donör kuruluşu etkilemek için hazırlanır. İşe ilk önce; Hibe Başvuruları İçin Rehber belgesini baştan sona en az 3 kere okuyarak başlayın. Örnek Hibe Başvuruları İçin Rehber Proje teklifinizi hem tanımlama hem de etkileme aracı olarak görmelisiniz. Proje teklifiniz teknik ve mali yetkinlik açısından donör kuruluşun değerlendirme komitesi tarafından değerlendirilecektir. Sunulan diğer projeler arasında sizin projenizin yüksek öncelikli projelerden biri olduğunu ispat etmelisiniz.

14 Hibe Programı Belgelerini Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar - 2 Projenize verilecek hibeyi doğru kullanacağınızı, projeyi etkin ve verimli bir şekilde önerilen zamanda tamamlayacağınızı sizden istenilen belgelerde göstermelisiniz. Projenizi geliştirmeden önce, kesinlikle yazmaya başlamayın. Analitik süreç ve mantıksal çerçeve araçlarını mutlaka kullanın. ( Kopyala & Yapıştır asla yapmayın ) Projenizi geliştirmeye başvuru tarihinden en az bir ay önce başlayın.

15 Hibe Programı Belgelerini Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar - 3 Kuruluşunuzu doğru yansıtın. Kimliğiniz konusunda açık olun, zayıf ve güçlü yanlarınızı bilerek proje hazırlayın. Teklifinizi başvuru formunda belirtilen sırada yazın ve düzenleyin. Başvuru formunu kesinlikle değiştirmeyin (proje teklifi, idari uygunluk kriterlerine uyulmadığından reddedilebilir). Hibe finansmanına göre proje değil, projeye göre finansman hazırlayın.

16 AB PROJELERİNE NASIL KARAR VERİLİYOR? AB Mali yardımları ile finanse edilen projeler iki ayrı başlıkta ele alınmalı Makro Düzeyde Projeler (Bakanlık Projeleri) Mikro Düzeyde Projeler ( Okullar, STK lar, Odalar, Yerel Yönetimleri KOBİ ler vb )

17 AB HİBE PROJELERİNE NASIL KARAR VERİLİYOR? TÜRKİYE AB MAKRO PROJELER HİBE PROGRAMLARI Mikro Projeler

18 HİBE PROGRAMLARINA NASIL BAŞVURU YAPILIR? HİBE PROGRAMINI KİM BAŞLATIR? HİBE DUYURUSUNU KİM YAPAR? HİBE BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR? Projeleri kabul edilen ve projeleri kapsamında hibe programı aracılığıyla projelerindeki bütçeyi hedef kitlesindeki kuruluşlarla paylaşmak isteyen Proje Sahibi Kuruluş (MEB) Hibe Programı Sahibi Kuruluş (MEB) Merkezi Finans ve İhale Birimi ( Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu -Merkezi Finans ve İhale Birimi ( Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

19 ERASMUS+

20 Erasmus+: Hedefler Erasmus+ Programı Eğitim, gençlik ve spor alanındaki projeleri destekleyerek Avrupa da İş piyasalarının ve rekabetçi bir ekonominin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip Beşeri ve sosyal sermayenin gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

21 Niçin Yeni Bir Program? 7 yıllık bütçe dönemi Eğitim ve gençlik alanında 25 yıllık tecrübe Daha bütünleşmiş, tek bir program

22 Neden Erasmus+ Adı? En bilinen program + süreklilik

23 Erasmus+ Rakamsal Hedefleri Toplam bütçe: 14,7 Milyar %40 artış 4 milyon Avrupalı için yurtdışında eğitim alma, iş deneyimi kazanma ve gönüllü olma fırsatı

24 Hangi Ülkelerde Uygulanacak? 28 Avrupa Birliği üyesi ülke 4 EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesi ülke: İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç 2 AB adayı ülke: Türkiye ve Makedonya Program Üyesi toplam 34 ülke

25 Hangi Ülkelerde Uygulanacak? Diğer Ülkeler Dünya Ülkeleri Program Ortağı Komşu Ülkeler Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Moldova, Gürcistan, Ukrayna Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Tunus, Filistin, Libya, Suriye, İsrail, Fas Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan Rusya Federasyonu Program Ülkeleri 28 AB Üyesi Ülke, 6 AB Üyesi Olmayan Ülke (Türkiye, Makedonya, İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn, Norveç )

26 Başvuru Şekilleri Ülke Merkezli Ulusal Ajanslara Başvurulur Merkezi Başvurular Brüksel Yürütme Ajansına Başvurulur

27 Nasıl Başvuru Yapılır? Başvuru Öncesi Kayıt İşlemi adresinden European Commission Authentication Service (ECAS) e üyelik (ECAS Kullanıcı Kılavuzu) Kullanıcı Tanımlama Kodu (PIC) Dokuz (9) haneli Elektronik başvuru formlarına ulaşım Ulusal Ajanslar ve kurum/kuruluş/gruplar arasındaki iletişim PIC kullanım rehberi (Internet sayfasında yayımlanacak)

28 Nasıl Başvuru Yapılır? Başvuru Formunun Doldurulması ve Gönderilmesi Başvuru öncesi kayıt işlemi TURNA Elektronik Proje Yönetim Sistemine kayıt ve başvuru formunun indirilmesi Başvuru esnasında gerekli olan tüm ek belgelerin başvuru formuna eklenmesi. Eklenmesi gereken belgeler: a) Başvuru formu doğruluk beyanı sayfasının imzalanıp taranmış hali, b) Program Kılavuzu ve Başvuru Rehberinde belirtilecek diğer ek belgeler. Başvuru formlarının üzerindeki Gönder (Submit) butonuna basılarak çevrim içi gönderim yapılması Formun ayrıca TURNA Elektronik Proje Yönetim Sistemine yüklenmesi NOT: Tüm başvurular çevrimiçi yapılacak olup, başvuru formları kâğıt çıktı olarak gönderilmeyecektir. Posta, kargo, faks veya e-posta ile gönderilen başvuru formları kabul edilmeyecektir.

29

30 Temel Kavramlar 1- PROJE NEDİR? 2- PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PCM) NEDİR? 3- MANTIKSAL ÇERÇEVE (LFM) YAKLAŞIMI NEDİR? 4- PROJE AŞAMALARI NEDİR?

31 Proje Nedir? Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür.

32 Proje Fikri ve Proje arasındaki FARK!! Proje ile proje fikrini birbirinden ayırmak gerekir. Çalışanlardan ve kuruluşlardan sıkça duyduğumuz bir projemiz var ifadesi, genellikle bir proje fikridir.

33 Proje Fikri ve Proje arasındaki FARK!! Peki bir projeden söz edilebilmesi için proje fikrinin nelere sahip olması gerekir??? Geliştirilmesi, Yaklaşımı amacı, İçeriği, Yöntemi, Sorumlusu/yürütücüsü, Süresi, Planı, Faaliyetleri, Sonuçları, Ürünleri, Etkileri, Kaynakları, Bütçesi, Bitişi ve değerlendirilmesi

34 Proje Faaliyetleri belirli bir hedefe yönlendirir, Zaman ve kaynak planlamasına olanak sağlar, İzleme ve değerlendirmeye olanak sağlar, Kaynak bulunmasına yardımcı olur,

35 Proje Hedeflere ulaşılmasının önündeki risklere ve engellere ilişkin bilgi sahibi olunmasını ve önlem alınabilmesine olanak sağlar, Fikrin anlatımını ve faaliyetlere katılımcılığı kolaylaştırır, Sonuçların sürdürülebilirliğini artırır.

36 Proje Döngüsü Yönetimi Mantıksal çerçeve yaklaşımı temeline dayanan, proje ve programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntem ve sistematik bütünüdür.

37 Proje Döngüsü Yönetimi Bir proje fikrimiz var!!! Peki bundan sonra ne yapacağız??? Fikir bir proje değildir.?! Projenin oluşturulması süreci kadar sürdürülme ve bitirilme süreci de çok önemli ve eksiksiz planlanması gereken aşamalarıdır. Proje döngüsü yönetimi, tüm bu süreçleri kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır. Yani bir proje fikrinin ortaya çıkmasından projenin tamamlanmasına kadar geçen süre içindeki tüm aşamaları ifade etmektedir.

38 Projenin tasarlanmasında ve hazırlanmasındaki yetersizlikleri azaltmayı sağlar, Projenin, hedef grupların ihtiyaçlarıyla ilgili olmasını sağlar, Projenin sağlayacağı etkinin sürekli olmasını sağlar, Tüm paydaşların tasarlama ve uygulama aşamalarına katılımına olanak sağlar, Risklerin ve başarı kriterlerinin dikkate alınmasını sağlar.

39 Proje Döngüsü 5. Uygulama 6. İzlenmesi ve Değerlendir me 4. Finansman 1. Proje Fikri Belirleme 3. Ön Değerlendirme 2. Proje Formülasyonu (Analiz Aşaması) Projelerin planlaması ve yürütülmesi, «Proje Döngüsü» adı verilen ve birbirini takip eden 6 aşamada gerçekleştirilir.

40 Proje Döngüsünün Aşamaları Proje Fikrini Belirleme Projeye ilişkin fikirlerin ortaya konduğu ve tasarlandığı ilk hareket noktasıdır. (Bunu mümkün kılmak için bir ön araştırma yapmak gerekmektedir.) Proje Formülasyonu Proje fikrinin belirlenmesi sonrasında proje ile ilgili tüm detayların ortaya çıkarılarak fon kaynağı sağlayan kurum tarafından değerlendirmeye alınması için proje metninin ve bütçesinin hazır hale getirilmesidir. (Bunun sonucunda ilgili kurum proje için kaynak sağlama kararını verecektir.) Ön Değerlendirme Formülasyonu tamamlanmış olan proje teklifinin ilgili kuruluşlar tarafından değerlendirildiği aşamadır. Finansman Ön değerlendirmeden geçmiş olan proje için fon kaynağı sağlayan kurum ve projeyi yürütecek olan kurum arasında finansman anlaşmasının yapıldığı aşamadır. (Bu aşamada proje hedefleri ve bütçe gözden geçirilebilir.) Uygulama Değerlendirme Finansman anlaşmasında yer alan kaynaklar ve süre içinde projede öngörülen faaliyetlerin hayata geçirilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasıdır. Proje süresince belirli aralıklarla ve proje sona erdikten sonra projenin sonuçlarının ve etkisinin değerlendirmesi aşamasıdır.

41 Proje döngüsü yönetiminin amacı; Sürekliliğini gözetmek için Sağlanacak faydasını garantilemek Proje tasarım kalitesini iyileştirmek, Uygulama etkinliğini artırmak,

42 Proje Döngüsü Yönetiminin prensipleri Durum tespiti, sorun analiz ve çözüm üretme aşamalarının tasarıma dahil edilmesi; Hedef grupların gerçek problemlerini yansıtması; Talebe yönelik çözüm üretimi; Proje amacının faydalarının belirgin, uygulanabilir ve gerçekçi olması; Nihai yararlanıcılar arasında ki dengeli dağılım; Faydanın sürekliliğine odaklanmış olması; Tüm paydaşların katılımlarının sağlanması;

43 Proje döngüsü yönetiminin prensipleri Sonuçların ve faaliyetlerin amaca uygunluğu; Amaç ve sonuçlarla ilgili izleme ve değerlendirme kriterlerinin net olması, doğrulanabilir etki yaratması, sonucun kontrol edilebilmesi; Faaliyetlerin uygulanmasının önündeki kısıtların ve risklerin öngörülmesi; Faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için gerekli kaynakların öngörülmesi; Standart ve kaliteli anahtar proje dokümanlarının ve raporların üretilmesi (izleme, değerlendirme, finansal raporlar vb..); Mantıksal çerçeve yaklaşımının uygulanması; Proje döngüsü yönetiminin ana prensipleri olarak sayılabilir.

44 Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Sistemat ik ve mantıklı düşünm eyi sağlar. Kim? nasıl? gibi soruları cevaplar Doğrusal değil, interaktif ilişkileri gösterir. Bu yaklaşımın aracı mantıksal çerçeve matrisidir. Mantıksal çerçeve ile mantıksal çerçeve matrisi farklıdır. Matris, mantıksal çerçeve yaklaşımı ile elde edilen bulguların sonuçlarının gösterildiği, dört satırı ve dört sütunu olan görsel bir planlama aracıdır.

45 Mantıksal çerçeve tablosu sadece projenin geliştirilmesi aşamasında değil, projenin yürütülmesi sırasında da etkin biçimde kullanılır ve güncellenir, projenin dışında olan kişiler, örneğin finans sağlayan kurumlar tarafından kolay anlaşılmasını ve izlenmesini sağlar. Projenin izlenmesinde ve değerlendirilmesinde kullanılan önemli kriterler, bu tabloda yer alan, ölçülebilir göstergelerdir. Mantıksal Çerçeve Matrisi/Tablosu Planlama süreci sonunda ortaya çıkan ürün, özünde bir tablodur. Mantıksal çerçeve ismi verilen bu tablo, proje ile ilgili hemen hemen bütün bilgileri kısa ve öz bir biçimde sunar.

46 Mantıksal Çerçeve Matrisi/Tablosu Müdahale Mantığı- Projenin Kapsamı Genel Hedef Tarafsız Doğrulanabilir Göstergeler Doğrulama Kaynakları Varsayımlar Proje Amacı Sonuçlar Faaliyetler Araçlar Maliyetler Ön-koşullar

47 Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı ile hangi sorulara cevaplar buluruz??? Projenin neden gerçekleştirildiği (Projenin Kapsamı), Projenin neyi başarmasının beklendiği (Projenin Kapsamı ve Göstergeler), Projenin bunu nasıl başaracağı (Faaliyetler ve Araçlar), Projenin başarısı için hangi faktörlerin önemli olduğu (Varsayımlar), Projenin başarısının değerlendirilmesi için gerekli bilginin nereden bulunacağı (Doğrulama Kaynakları), Hangi araçların gerekli olduğu (Girdiler), Projenin maliyetinin ne olacağı (Maliyetler), Projenin başlayabilmesi için hangi ön koşul(lar)un gerçekleştirilmesinin gerektiği (Ön koşullar),

48 Proje Aşamaları 1 Paydaş (İlgili Taraflar) Analizi 2 Sorun Analizi 3 Hedef Analizi 4 Strateji Analizi 5 Mantıksal Çerçeve Matrisinin Hazırlanması 6 Faaliyet Planının Hazırlanması 7 Bütçenin Hazırlanması

49 Projeniz, Proje Yönetim Döngüsü prensipleri ile uyumlu olarak, Mantıksal Çerçeve yaklaşımı ile hazırlanmalıdır. 1. Sorun Analizi 2. Paydaş Analizi 3. Hedef Analizi 4. Strateji Analizi 5. Mantıksal Çerçeve Matrisi 6. Faaliyet Planı 7. Bütçe

50

51 Bütçe Hazırlama 51

52 1. Bütçe Bileşenleri Personel giderleri 1.1 Maaşlar ve Ücretler 1.2 Harcırahlar 2. Yolculuk giderleri 3. Ekipman/Donanım giderleri 4. Proje/Ofis giderleri 5. Diğer harcamalar/hizmetler 6. İdari harcamalar 52

53 1. Personel Giderleri Personel masraflarının altında, şu tür harcamalara yer verilmektedir: Proje personeline ödenen brüt maaşlar Proje personeline destek veren çalışanlara (teknik personele) ödenen brüt maaşlar Projede çalışacak olan danışmanların ücretleri Proje personeline yolculuklar/toplantılar vs. için ödenen günlük harcırahlar Proje kapsamında düzenlenen toplantı, seminer, basın toplantısı gibi faaliyetlere katılan proje personeline ödenecek harcırahlar Toplantı katılımcılarına verilecek günlük harcırahlar 53

54 1.1 Maaşlar ve Ücretler (1) Projenin en önemli harcama kalemidir. Maliyeti hesaplarken, proje personelinin kaç kişi ve ne kadar süre için işe alınacağı dikkate alınmalı. Projede kimlerin çalışacağı öngörülmeli ve maaşların, bu kişilerin özellikleri ve talep edebilecekleri maaş göz önüne alınmalı. Personel maaşları olduğu gibi bütçeye yansıtılmalı, düşük veya yüksek gösterilmemeli. Kısmi zamanlı çalışacak personelin maliyeti, aylık değil, birim adede (çalışma saati veya gününe) göre 54

55 1.1 Maaşlar ve Ücretler (2) Proje kapsamında ay, gün veya saat olarak birim çalışma adetleri bulunmalı. Birim Fiyat sütununa aylık, günlük veya saatlik ücretler yazılmalı. Aylık çalışma süreleri hesaplanırken bir ay 22 gün olarak hesaplanmalı. (iş günü) Kısa Dönemli Uzmanlar varsa tabloda farklı olarak gösterilmeli. Teknik ve İdari Personelin maaşları ayrı hesap edilmeli 55

56 1.1 Maaşlar ve Ücretler (3) Maliyetlerin, raporlama ve değerlendirme aşamasında sorun çıkarmaması için; - kurum içi ücretler, - işin gerektirdiği özellikler, - piyasanın durumu gibi faktörler, dikkate alınmalı. SSK Primleri, Vergiler, Kıdem Tazminatı (proje sonunda ödenen) gibi unsurlar maaş giderlerine katılmalı. 56

57 1.2 Harcırahlar Harcırah, personelin ve faaliyet (toplantı, çalıştay, eğitim, seminer, konferans) katılımcılarının konaklama ve yemekleri için ödenecek giderdir. Konaklama ve yemek masraflarını karşılamak üzere verilir. Hesaplanırken, konaklama (otel ve sabah kahvaltısı), öğle ve akşam yemeği ücretleri kişilere göre ayrı ayrı hesaplanmalı (Çünkü, faaliyete hem şehir içinden, hem de şehir dışından katılanlar olabilecektir.) 57

58 2 Yolculuk Giderleri (1) Yolculuk giderleri daima gidiş geliş olarak hesaplanır. Yolculuk masrafları 2 biçimde sınıflandırılır: 1. Proje personeli yolculuk masrafları: - Ülke içi yolculuklar (otobüs kilometreden az) - Ülke içi yolculuklar (uçak) - Yurtdışı yolculuklar (otobüs) - Yurtdışı yolculuklar (uçak) 2. Faaliyet katılımcılarının yolculuk masrafları: - Ülke içi yolculuklar (otobüs kilometreden az) - Ülke içi yolculuklar (uçak) - Yurtdışı yolculuklar (otobüs) - Yurtdışı yolculuklar (uçak) 58

59 2 Yolculuk Giderleri (2) Yolculuk maliyetlerinde kapıdan kapıya ilkesi geçerlidir. Evden havaalanına, havaalanından yurtdışındaki otele gidişte yapılan taksi/metro/otobüs harcamaları yolculuk kalemlerine dahil edilmeli. 59

60 3 Ekipman ve Donanım Giderleri Ekipman/donanım; proje kapsamında kullanmaya gereksinim duyulan her türlü malzemedir. Bu bütçe grubunda yer alabilecek kalemler: Dikkat (!) Toplama ve markasız (no name) bilgisayarlar ve donanımlar yerine, karşılığında fatura alınabilecek ve garanti kapsamında olan markalı donanımlar satın almaya dikkat edilmelidir. 60

61 4 Proje/Ofis Giderleri Proje kapsamında kullanılacak ofisin, çalışma maliyetleri bu kalemin içeriğini oluşturur. Bu bütçe grubunda yer alabilecek kalemler: - Ofis kirası - Su Faturası - Fotokopi Giderleri - Sarf malzemeleri - Elektrik Faturası - Isınma Giderleri - Telefon Faturası - Toner 61

62 5 Diğer Harcamalar/Hizmetler Kuruluşun gerekli altyapıya sahip olmadığında dışarıya veya üçüncü şahıslara yaptırılması gereken işlerdir. Bu bütçe grubunda yer alabilecek kalemler: Üretim ve organizasyon maliyetleri Çeviri/Simültane Tercüme maliyetleri Araştırma maliyeti Kitap/Dokümantasyon Toplama maliyeti Mali Denetim maliyeti Değerlendirme maliyeti Finansal maliyetler 62

63 6 İdari Harcamalar İdari harcamalar kapsamında proje bütçesine yansımayan harcamalar gösterilebilir. (Sarf malzemeleri, ofis giderleri, vs) Dikkat (!) Bu tür kalemler için bütçede ayrı bir kalem varsa, bu tür kalemler idari harcamalar altında gösterilmemeli. 63

64 Teşekkürler 64

ANKARA Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. Ar-Ge Uluslararası Projeler Birimi

ANKARA Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. Ar-Ge Uluslararası Projeler Birimi ANKARA Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Uluslararası Projeler Birimi Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Uluslararası Projeler Birimi ERASMUS+ Nasıl Başvurulur? Erasmus+ Programı na başvuru

Detaylı

Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi

Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi Erasmus+ Ana Eylem 2 Stratejik Ortaklıklar Tanıtım Etkinliği SUNUM İÇERİĞİ Fikirden Projeye Proje Yönetimi

Detaylı

ERASMUS+ ve Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri

ERASMUS+ ve Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri ERASMUS+ ve Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri AB Hibe Programları Çerçevesinde Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği ve Stratejik Ortaklıklar 29 Nisan 2016, Çorum Misafirleriniz

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY)

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY) 9. HAFTA Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) başarısız proje deneyimleri sonucunda özellikle uluslararası kuruluşların öncülüğünde geliştirilmiştir. Proje döngüsü yönetimi ; projenin fikir aşamasından tamamlanmasına

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları Mali Kaynaklar 1 Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi

Detaylı

Avrupa Birliği Proje Uzmanlığı Kampı (Proje Hazırlama, Proje Yönetimi ve Bağımsız Değerlendirici)

Avrupa Birliği Proje Uzmanlığı Kampı (Proje Hazırlama, Proje Yönetimi ve Bağımsız Değerlendirici) Adaylık Döneminde Türkiye ye Sağlanan Mali Yardımlar Nelerdir? Katılım Öncesi AB Mali Yardımı Avrupa Yatırım Bankası Kredileri Topluluk ları (. Çerçeve ı, Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik ları, Kültür ı, Rekabetçilik

Detaylı

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İkinci Bölüm: Nitelikli Proje Teklifi hazırlayabilmek için kullanılması gereken belgeler ve dikkat edilmesi gereken hususlar Üçüncü

Detaylı

14.07.2011 ANKARA KALKINMA AJANSI

14.07.2011 ANKARA KALKINMA AJANSI GÜNDEM Kimler başvurabilir? Hangi maliyetler uygun kabul edilir? Başvuru belgeleri nelerdir? Nasıl, ne zaman, nereye yapılır? Süreç nasıl işleyecek? Değerlendirme kriterleri nelerdir? 14.07.2011 ANKARA

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

Proje Nedir? Sorun Analizi ve Sorun Ağacı Oluşturma. Hedef Analizi ve Hedef Ağacı Oluşturma. Paydaş Analizi. Strateji Analizi

Proje Nedir? Sorun Analizi ve Sorun Ağacı Oluşturma. Hedef Analizi ve Hedef Ağacı Oluşturma. Paydaş Analizi. Strateji Analizi FİKİRDEN PROJEYE... Proje Nedir? Mevcut Durum Analizi ve Grup Çalışması Sorun Analizi ve Sorun Ağacı Oluşturma Hedef Analizi ve Hedef Ağacı Oluşturma Paydaş Analizi Strateji Analizi Faaliyet ve Zaman Planlaması

Detaylı

İZMİR R KALKINMA AJANSI

İZMİR R KALKINMA AJANSI İZMİR R KALKINMA AJANSI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2008 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI İZMİR R KALKINMA AJANSI 2008 MALİ DESTEK PROGRAMLARI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği (Resmi

Detaylı

PROJE yerde, süre bütçe ile, amaçların faaliyetler

PROJE yerde, süre bütçe ile, amaçların faaliyetler UYGULAMA Belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. DÖNGÜSÜ Proje Fikrini Belirleme:

Detaylı

PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI

PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYU ÖĞRENME GENÇLİK Aralık 1999 2002 Helsinki Zirvesi - Topluluk

Detaylı

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı, proje planlaması ve yönetimini desteklemek üzere kullanılan bir analitik süreç ve

Detaylı

Teklif Çağrısı: Hibe olarak dağıtılmak üzere ayrılan bütçeye başvuracak projelerin hazırlanması için davet duyuruları

Teklif Çağrısı: Hibe olarak dağıtılmak üzere ayrılan bütçeye başvuracak projelerin hazırlanması için davet duyuruları AB HĠBE SĠSTEMĠ NEDĠR? NASIL ÇALIġIR? AB hibe sistemi, aday ülkenin gelişmişlik düzeyini yükseltmek, bu gelişmişliği ve refahı geniş halk kitlelerine yaymak, kültürler arası etkileşimi sağlamak, halklar

Detaylı

Türkiye Ulusal Ajansı kimdir?

Türkiye Ulusal Ajansı kimdir? Türkiye Ulusal Ajansı kimdir? Niçin Erasmus+? 2007-2013 Gençlik Programı Comenius Erasmus Leonardo da Vinci Grundtvig Değerlendirme Erasmus + Niçin Erasmus+? Avrupa 2020 Stratejisi Akıllı Büyüme Sürdürülebilir

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları

Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım

Detaylı

Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi

Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi Erasmus Yıllık Toplantısı 21.11.2013, Fırat Üniversitesi, Elazığ SUNUM İÇERİĞİ Fikirden Projeye Proje Yönetimi

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU Millî Eğitim Bakanlığı, Atatürk Bulvarı No: 98 Çankaya/ANKARA PROJE ÖZETİ * Başvuru Sahibinin Adı Projenin Adı Projenin Genel Hedefi Projenin Özel Amacı Projenin

Detaylı

2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SUNUM PLANI Erasmus artı( +) Programı Nedir? Erasmus artı (+) Programının Amacı? Programa Kapsamındaki Ülkeler Program Kapsamında

Detaylı

ONLİNE BAŞVURU SİSTEMİ (KAYS) ÜZERİNDEN DOLDURULACAKTIR

ONLİNE BAŞVURU SİSTEMİ (KAYS) ÜZERİNDEN DOLDURULACAKTIR T.C. ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI GELİŞEN SEKTÖRLERDE REKABETÇİ KOBİ LER MALİ DESTEK PROGRAMI - BÜTÇE Bütçe formları doldurulurken aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmelidir; 1. Bütçeye yazılan tüm

Detaylı

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS + ANA EYLEMLER ANA EYLEM 1 ANA EYLEM 2 ANA EYLEM 3 JEAN MONNET Bireylerin Öğrenme Hareketliliği İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İş Birliği Politika

Detaylı

Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması. Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22

Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması. Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22 Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22 1. Hibe Başvuru Rehberi Başvuru Rehberi tüm bilgileri içerir MFİB Yararlanıcı Kuruluş www.mfib.gov.tr www.deltur.cec.eu.int

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Genel Amacı Bakanlık personeli ve Bakanlık politikaları doğrultusunda protokol yapılan kurum ve kuruluşlarda çalışan personelin; fon kaynaklarına erişimi ve proje hazırlama konusunda

Detaylı

Avrupa Birliği Komisyonu, 1992 yılında Proje Süreç Yönetimi metodunu Mantıksal Çerçeve aracına dayalı proje kurgu ve yönetimi seti olarak

Avrupa Birliği Komisyonu, 1992 yılında Proje Süreç Yönetimi metodunu Mantıksal Çerçeve aracına dayalı proje kurgu ve yönetimi seti olarak 12. hafta Mantıksal Çerçeve Avrupa Birliği Komisyonu, 1992 yılında Proje Süreç Yönetimi metodunu Mantıksal Çerçeve aracına dayalı proje kurgu ve yönetimi seti olarak benimsemiştir. İlk uygulama rehberleri

Detaylı

Ankara Kalkınma Ajansı

Ankara Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı 03.08.2011 Toplantı İçeriği Proje Döngüsü ve Mantıksal Çerçeve Başvuru Formu Proje Döngüsü Yönetimi Mantıksal Çerçeve ve Uygulaması Proje Tanımı Başvuru Sahibi ve Başvuru Süreci

Detaylı

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı, proje planlaması ve yönetimini desteklemek üzere kullanılan bir analitik süreç ve

Detaylı

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy Hafta Proje; belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. Projenin tanımlanması için; amaçları hedefleri işlemleri

Detaylı

MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI DİCLE KALKINMA AJANSI

MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI DİCLE KALKINMA AJANSI MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI 2 Planlama Aşaması MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI 1. Mantıksal çerçeve matrisinin oluşturulması 2. Süre ve Faaliyet Planlaması 3. Bütçeleme Mantıksal Çerçeve Matrisi 3 Proje Mantığı

Detaylı

EK-B BÜTÇE. Proje Bütçesi (Başvuru Rehberi Ek B) içinde doldurulacak 3 farklı çalışma sayfası olduğunu unutmayınız. EK B-1 Faaliyet Bütçesi

EK-B BÜTÇE. Proje Bütçesi (Başvuru Rehberi Ek B) içinde doldurulacak 3 farklı çalışma sayfası olduğunu unutmayınız. EK B-1 Faaliyet Bütçesi BÜTÇE 2 Proje Bütçesi Proje Bütçesi (Başvuru Rehberi Ek B) içinde doldurulacak 3 farklı çalışma sayfası olduğunu unutmayınız. EK B-2 Beklenen Finansman Kaynakları EK B-3 Maliyetlerin Gerekçelendirilmesi

Detaylı

Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir:

Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir: 2017-2018 Eğitim- yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir: Aşağıdaki tabloda belirtilen 57 ülkeyle öğrenci değişimi belirtilen alanlarda

Detaylı

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği İçerik Hareketlilik Projeleri ve Amaçlar Kuruluşlar Katılımcılar Hibe Ölçütleri Bütçe Başvuru Ana

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI ANKARA 2011 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ MERKEZİ. Webinar 3- AB Projelerine Giriş, Proje Nedir? 11 Nisan 2016

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ MERKEZİ. Webinar 3- AB Projelerine Giriş, Proje Nedir? 11 Nisan 2016 YAŞAR ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ MERKEZİ Webinar 3- AB Projelerine Giriş, Proje Nedir? 11 Nisan 2016 Proje Nedir? Proje Döngüsü Yönetimi Temel İlkeleri Erasmus+ Gençlik Programı PROJE NEDİR? BELİRLİ BİR

Detaylı

Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PDY EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRCİ EĞİTİMİ HİZMET TEKLİFİ

Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PDY EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRCİ EĞİTİMİ HİZMET TEKLİFİ Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PDY EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRCİ EĞİTİMİ HİZMET TEKLİFİ 2012, İzmir Bu teklif kurumların talep ve ihtiyaçlarına göre yeniden

Detaylı

2014 YILI. Proje başına asgariazami destek tutarları (TL) 200.000-1.000.000. Son Başvuru Tarihi. Toplam Bütçe (TL) Kodu.

2014 YILI. Proje başına asgariazami destek tutarları (TL) 200.000-1.000.000. Son Başvuru Tarihi. Toplam Bütçe (TL) Kodu. ARALIK 2013 2014 YILI Program Adı Program Kodu Toplam Bütçe (TL) AFETLERE HAZIRLIK AFK 10.000.000 Proje başına asgariazami destek tutarları (TL) 200.000-1.000.000 Proje başına asgari-azami destek oranı

Detaylı

BAŞVURU SÜRECİ ve DEĞERLENDİRME

BAŞVURU SÜRECİ ve DEĞERLENDİRME BAŞVURU SÜRECİ ve DEĞERLENDİRME Başvuru Sahibi Program Özeti İLERİ TEKNOLOJİLERDE İHRACAT ODAKLI KALKINMA MDP Gerçek kişiler hariç tüm işletmeler OSB ler, üniversiteler, araştırma merkezleri/enstitüler,

Detaylı

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ERASMUS 2 4 ŞUBAT 2012 - ANKARA

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ERASMUS 2 4 ŞUBAT 2012 - ANKARA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ERASMUS 2 4 ŞUBAT 2012 - ANKARA İÇERİK Erasmus projelerinin tanıtımı Hareketlilik faaliyeti Proje yaşam döngüsü Hareketlilik projelerinde kurallar Hazırlık Ziyaretleri ERASMUS PROJE

Detaylı

Türk Ulusal Ajansı HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI GENÇLİK PROGRAMI. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı

Türk Ulusal Ajansı HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI GENÇLİK PROGRAMI. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı GENÇLİK PROGRAMI T.C. T.C. AVRUPA Avrupa BİRLİĞİ Birliği Bakanlığı BAKANLIĞI Türk Ulusal Ajansı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI Comenius Leonardo

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE KOORDĠNASYON VE UYGULAMA MERKEZĠ & SÜREKLĠ EĞĠTĠM MERKEZĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE KOORDĠNASYON VE UYGULAMA MERKEZĠ & SÜREKLĠ EĞĠTĠM MERKEZĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE KOORDĠNASYON VE UYGULAMA MERKEZĠ & SÜREKLĠ EĞĠTĠM MERKEZĠ SERTĠFĠKALI PROJE ÇEVRĠM VE YÖNETĠMĠ EĞĠTĠMĠ (PROJECT CYCLE AND MANAGEMENT TRAINING) EĞĠTĠMCĠLER Dr. Hüseyin GÜMÜġ huseyingms@gmail.com

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ nde AB PERSPEKTİFİ. Hülya GÜNAYDIN 14 Ocak 2010

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ nde AB PERSPEKTİFİ. Hülya GÜNAYDIN 14 Ocak 2010 PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ nde AB PERSPEKTİFİ Hülya GÜNAYDIN 14 Ocak 2010 Proje Döngüsü Yönetimi nedir? Mantıksal çerçeve yaklaşımı temeline dayanan, proje ve programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ. Nispetiye Cad. Belediye Sitesi A4 Blok No:14A Etiler İstanbul Telefon: / Faks:

AVRUPA BİRLİĞİ. Nispetiye Cad. Belediye Sitesi A4 Blok No:14A Etiler İstanbul Telefon: / Faks: AVRUPA BİRLİĞİ VE KALKINMA AJANSLARI İÇİN UYGULAMALI PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ Avrupa Birliği; Türkiye de her yıl farklı katılım öncesi mali yardım programları kapsamında Türkiye de çeşitli konularda hibe

Detaylı

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR LİSTESİ Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? Soru 1: Sosyal güvenlik primi, vergi borcu ya da Ajanstan

Detaylı

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI RAPORLAMA EĞİTİMİ

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI RAPORLAMA EĞİTİMİ PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI RAPORLAMA EĞİTİMİ 2 Raporlama Yükümlülükleri Nihai Rapor Proje Sonrası Değerlendirme Raporu 3 NİHAİ RAPOR Nihai rapor nedir? Nihai Rapor,

Detaylı

PROJE KURGUSU İÇİN PLANLAMA II

PROJE KURGUSU İÇİN PLANLAMA II PROJE KURGUSU İÇİN PLANLAMA II Faaliyet Planı Bütçenin oluşturulması Proje Başvuru Formunun Doldurulması Ek Belgeler Değerlendirme Cetveli, Kontrol Listeleri Örnek Bir Proje Üzerinde İnceleme Eğitimin

Detaylı

PROJE KAVRAMI VE AVRUPA BİRLİĞİ FONLARINA YÖNELİK PROJELERİN ÖZELLİKLERİ BURSA KASIM 2006 1

PROJE KAVRAMI VE AVRUPA BİRLİĞİ FONLARINA YÖNELİK PROJELERİN ÖZELLİKLERİ BURSA KASIM 2006 1 PROJE KAVRAMI VE AVRUPA BİRLİĞİ FONLARINA YÖNELİK PROJELERİN ÖZELLİKLERİ BURSA KASIM 2006 1 PROJELERİN GENEL ÖZELLİKLERİ AB FONLARINA YÖNELİK PROJELERDE ÖNEMLİ NOKTALAR BURSA KASIM 2006 2 GENEL TANIM Orta

Detaylı

Gençlik Programları Merkezi Başkanl. kanlığı. YOĞUN PROGRAMLAR Intensive. Programmes. 27 Ekim 2008

Gençlik Programları Merkezi Başkanl. kanlığı. YOĞUN PROGRAMLAR Intensive. Programmes. 27 Ekim 2008 Avrupa Birliği i Eğitim E ve Gençlik Programları Merkezi Başkanl kanlığı YOĞUN PROGRAMLAR Intensive Programmes (IP) Tanıtım m ve Yaygınla nlaştırma Toplantısı 27 Ekim 2008 KISACA Socrates II Döneminde;

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ HİZMET TEKLİFİ İzmir, 2016 Bu teklif, kurumların talep ve ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenebilir. AVRUPA BİRLİĞİ ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ Yaşar Üniversitesi AB Merkezi, üniversitemizin

Detaylı

2014 YILI DOĞRUDAN FAALIYET DESTEĞI (DFD) PROGRAMI, SIKÇA SORULAN SORULAR

2014 YILI DOĞRUDAN FAALIYET DESTEĞI (DFD) PROGRAMI, SIKÇA SORULAN SORULAR 2014 YILI DOĞRUDAN FAALIYET DESTEĞI (DFD) PROGRAMI, SIKÇA SORULAN SORULAR Bu teklif çağrılarına ilişkin sorulan soruların birçoğu, Başvuru Rehberlerinin dikkatli bir şekilde okunmasıyla cevaplandırılabilir.

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

Proje Bütçelendirme. Rıfat Ünal Sayman. www.rec.org.tr

Proje Bütçelendirme. Rıfat Ünal Sayman. www.rec.org.tr Proje Bütçelendirme Rıfat Ünal Sayman Bütçe - Tanım Mali kaynakları planlanan hedeflere sistematik olarak bağlamanın aracı. En basit anlamıyla bütçe, belli bir gelecek dönem için beklenen gelir ve giderleri

Detaylı

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI. 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği. Başvuru Formu

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI. 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği. Başvuru Formu ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği Başvuru Formu Referans Numarası: Başvuru tamamlama işlemi yapıldıktan sonra oluşturulacaktır. Başvuru Sahibinin Adı: Projenin Adı: Deneme Başvuru

Detaylı

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

Proje Ekibinin ve Proje Ofisinin Kurulması

Proje Ekibinin ve Proje Ofisinin Kurulması NİHAİ FORMU Destek Programı: Destek Sözleşme : Proje Adı: Yararlanıcının Adı: Rapor Adı: Rapor Dönemi: Yararlanıcının Adresi: Doğrudan Faaliyet Desteği TR82/16/DFD/0009 İSTANBUL VE BURSA' DA İLİMİZİ TANITALIM,

Detaylı

AB HİBELERİ. A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

AB HİBELERİ. A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı AB HİBELERİ A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı AB mali yardımları Avrupa Komisyonu (European Commission) tarafından, tüm aday ülkeler için olduğu gibi, her yıl Türkiye ye tahsis edilen

Detaylı

AVRUPA KÜLTÜR PROGRAMI. Erasmus Bahar Toplantısı 8-9 Nisan 2010 -İzmir

AVRUPA KÜLTÜR PROGRAMI. Erasmus Bahar Toplantısı 8-9 Nisan 2010 -İzmir AVRUPA KÜLTÜR PROGRAMI 2007-2013 Erasmus Bahar Toplantısı 8-9 Nisan 2010 -İzmir Avrupa Kültür Programı I. Amaç II. Hedef Gruplar III. Dizinler Kültür Programı nın Amaçları Program ın üç temel amacı: Kültür

Detaylı

ERASMUS+ (2014-2020) İstanbul. 26 Kasım 2014

ERASMUS+ (2014-2020) İstanbul. 26 Kasım 2014 ERASMUS+ (2014-2020) İstanbul 26 Kasım 2014 Türkiye Ulusal Ajansı kimdir? Avrupa Birliği Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak faaliyet gösteren Türkiye Ulusal Ajansı (Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları

Detaylı

Hibe Programları ve Hibe Başvurusunun Yapılması

Hibe Programları ve Hibe Başvurusunun Yapılması Hibe Programları ve Hibe Başvurusunun Yapılması İÇERİK I. HİBE PROGRAMI VE PROJELERİN HAZIRLANMASI II. III. IV. BAŞVURU DOSYASININ HAZIRLANMASI VE TESLİM EDİLMESİ BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SÖZLEŞMENİN

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

Proje Destek Programı. Başvuru Rehberi

Proje Destek Programı. Başvuru Rehberi Proje Destek Programı 2018 Başvuru Rehberi 2 2018 MALİ DESTEK PROGRAMLARI İçindekiler Yasal Çerçeve... 4 Anadolu Hafta Sonu Okulları Proje Destek Programı Nedir?... 5 Programın İçeriği... 5 Proje Destek

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

Ek B1. Faaliyet Bütçesi 1

Ek B1. Faaliyet Bütçesi 1 Ek B1. Faaliyet Bütçesi 1 Giderler 0 1. İnsan Kaynakları 0 1.1 Maaşlar (sosyal güvenlik ödemeleri ve ilgili diğer giderler de dahil olmak üzere brüt maaşlar, yerel personel)3 0 1.1.1 Teknik Aylık 12 700

Detaylı

Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Yükseköğretim Yeni Başlayanlar Toplantısı ONLINE ARAÇLAR. Gülsüm MEZGEL YARTAŞ Kurum Koordinatör Yrd.

Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Yükseköğretim Yeni Başlayanlar Toplantısı ONLINE ARAÇLAR. Gülsüm MEZGEL YARTAŞ Kurum Koordinatör Yrd. Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Yükseköğretim Yeni Başlayanlar Toplantısı ONLINE ARAÇLAR Gülsüm MEZGEL YARTAŞ Kurum Koordinatör Yrd. 23/05/2017 Gülsüm MEZGEL YARTAŞ Erasmus+ Yükseköğretim Yeni Başlayanlar

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI İZLEME VE DESTEK FAALİYETLERİ

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI İZLEME VE DESTEK FAALİYETLERİ PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI İZLEME VE DESTEK FAALİYETLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİ İzleme Kapsamı İzleme Araçları ve Faaliyetleri Yararlanıcının İzleme Kapsamındaki Yükümlülükleri Risk

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

2011 YILI FAALİYETLERİ GANTT ÇİZELGESİ

2011 YILI FAALİYETLERİ GANTT ÇİZELGESİ 2011 YILI FAALİYETLERİ GANTT ÇİZELGESİ FAALİYET ADI 5.1. KURUMSALLAŞMA VE ORGANİZASYON FAALİYETLERİ 5.1.1. İnsan Kaynakları (Personel Alımı, Çalışma Birimlerinin Oluşturulması, İşbölümü ve Personel Dağılımı)

Detaylı

Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı

Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı 02 İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir il sınırları dâhilinde faaliyet gösteren, sorumlu bulunduğu bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak üzere bölgenin

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMANI 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr adım adım üyelik 1996 Ticaret Gümrük Birliği 1999 Adaylık 2002

Detaylı

Bölgesel Eğitim Programı (RTP), eğiticilerin eğitilmesi esasına dayanan özel bir TAIEX programıdır.

Bölgesel Eğitim Programı (RTP), eğiticilerin eğitilmesi esasına dayanan özel bir TAIEX programıdır. 1. Özet TAIEX Bölgesel Eğitim Programı (RTP) Rehberi Ağustos 2014 Versiyonu Bölgesel Eğitim Programı (RTP), eğiticilerin eğitilmesi esasına dayanan özel bir TAIEX programıdır. Bölgesel Eğitim Programı,

Detaylı

AKADEMİK YILI ERASMUS PLUS (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

AKADEMİK YILI ERASMUS PLUS (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 2018-2019 AKADEMİK YILI ERASMUS PLUS (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SUNUM PLANI Erasmus Plus(+) Programı Nedir? Erasmus Plus (+) Programının Amacı? Program Kapsamındaki Ülkeler Program Kapsamında

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı

T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI COMENIUS 2007-2013 PROGRAMA DAHİL OLAN ÜLKELER 27 AB Üyesi Ülke Norveç

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri Sunu İçeriği Tanım ve Kapsam Proje Ortakları Hibe Ölçütleri Bütçe Kalemleri Başvuru

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU ve SÖZLEŞME MÜZAKERE PROSEDÜRÜ

ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU ve SÖZLEŞME MÜZAKERE PROSEDÜRÜ Sayfa : 1 / 4 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Koç Üniversitesi nde üniversite dışı kaynaklarından desteklenen araştırma projeleri geliştirme sürecini tanımlamak, proje başvuru ve sözleşme müzakere sürecini

Detaylı

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! Erasmus+ Okul Okul Eğitimi Programı AMAÇLARI Eğitimde kaliteyi artırmak, Program ülkeleri okullar ve eğitim personeli arasında işbirliğini güçlendirmek Erasmus+ Okul Hedef

Detaylı

REKTÖRLÜK E BAĞLI BİRİMLER: PROJE DESTEK OFİSİ PDO Stratejİ Gelİştİrme Daİre BaşkanlIĞI Muhasebe BİRİMİ TÜBİTAK ve AB PROJE OFİSİ TAB PROJE OFİSİ

REKTÖRLÜK E BAĞLI BİRİMLER: PROJE DESTEK OFİSİ PDO Stratejİ Gelİştİrme Daİre BaşkanlIĞI Muhasebe BİRİMİ TÜBİTAK ve AB PROJE OFİSİ TAB PROJE OFİSİ Araştırmalar Koordinatörlüğü Proje Destek Ofisi Ankara, Mart 2011 REKTÖRLÜK E BAĞLI BİRİMLER: PROJE DESTEK OFİSİ PDO Stratejİ Gelİştİrme Daİre BaşkanlIĞI Muhasebe BİRİMİ TÜBİTAK ve AB PROJE OFİSİ TAB PROJE

Detaylı

Mentor Eğiticisi Çağrısı

Mentor Eğiticisi Çağrısı TÜBİTAK TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI Mentor Eğiticisi Çağrısı Bu çağrı duyurusu,

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI. Ebru İMAMOĞLU. Ekim 2014 TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE KATILIMI ÖZENDİRMEYE YÖNELİK DESTEK VE ÖDÜL PROGRAMLARI Ebru İMAMOĞLU Ekim 2014 Temel Hedefler Temel hedef, H2020 geri dönüş oranı ve başarı yüzdesini artırmak! Katılım

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2014 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

Proje Bütçe Formunun Doldurulması (Ek B)

Proje Bütçe Formunun Doldurulması (Ek B) Proje Bütçe Formunun Doldurulması (Ek B) GÜNDEM Maliyetlerin Uygunluğu Bütçe Formu (EK B) Faaliyet Bütçesi (EK B-1) Beklenen Finansman Kaynakları (EK B-2) Maliyetlerin Gerekçelendirilmesi (EK B-3) 2 MALĠYETLERĠN

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ İLLERİMİZ AVRUPA BİRLİĞİNE HAZIRLANIYOR PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI 23 Şubat 2011 Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı SUNUM İÇERİĞİ

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

İZMİR KALKINMA AJANSI Fizibilite Desteği. Başvuru Formu. Referans Numarası: TR31/18/FZD

İZMİR KALKINMA AJANSI Fizibilite Desteği. Başvuru Formu. Referans Numarası: TR31/18/FZD İZMİR KALKINMA AJANSI 2018 Fizibilite Desteği Başvuru Formu Referans Numarası: TR31/18/FZD Başvuru Sahibinin Adı: Projenin Adı: Başvuru Kodu: BAŞVURU VERİ GİRİŞ FORMU Proje başvurularınızın Ajansın internet

Detaylı

ERASMUS+ Yenilikçi ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği KA2 (Ana Eylem 2) Stratejik Ortaklıklar - Yetişkin Eğitimi

ERASMUS+ Yenilikçi ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği KA2 (Ana Eylem 2) Stratejik Ortaklıklar - Yetişkin Eğitimi ERASMUS+ Yenilikçi ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği KA2 (Ana Eylem 2) Stratejik Ortaklıklar - Yetişkin Eğitimi Ankara, 2014 Stratejik Ortaklıklar Kapsam Yeni ve yenilikçi yaklaşımları; geliştirmek,

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE NEDİR? Zaman, Kaynak, Amaç Belirli bir zaman aralığı içinde, mevcut kaynakları kullanarak, önceden tanımlanan hedef

Detaylı

Hazırlık Aşaması. Proje Ekibin Kurulması, teknik alt yapı, görev tanımları, izin prosedürü

Hazırlık Aşaması. Proje Ekibin Kurulması, teknik alt yapı, görev tanımları, izin prosedürü Hazırlık Aşaması Proje Ekibin Kurulması, teknik alt yapı, görev tanımları, izin prosedürü Uygulama Faaliyetler Faaliyet Planlaması İş paketleri oluşturma Faaliyet ve Zaman Planlaması FAALİYET PLANLAMASI,

Detaylı

BAP Bilimsel Etkinlik Katılım Destek Prosedürü

BAP Bilimsel Etkinlik Katılım Destek Prosedürü BAP Bilimsel Etkinlik Katılım Destek Prosedürü Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Teknoloji Transfer Ofisi 2017 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

BAP Bilimsel Etkinlik Düzenleme Destek Prosedürü

BAP Bilimsel Etkinlik Düzenleme Destek Prosedürü BAP Bilimsel Etkinlik Düzenleme Destek Prosedürü Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Teknoloji Transfer Ofisi 2017 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

MERYEM ZİNCİRLİ info@ceupa.gov.tr

MERYEM ZİNCİRLİ info@ceupa.gov.tr MERYEM ZİNCİRLİ info@ceupa.gov.tr Bireylerin öğrenme hareketliliğine yönelik faaliyetler: Eğitim Öğrenim/Öğretim Staj Profesyonel gelişim Yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri Gönüllü çalışmalar

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ. Aydın Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ. Aydın Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Aydın Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Proje Temel Kavramları / AB

Detaylı

HİSER PROJESİ DESTEK ÖDEMELERİ BAŞVURU BELGELERİ. Başvuru dosyalarının aşağıdaki sıralamaya uygun şekilde hazırlanması gerekir.

HİSER PROJESİ DESTEK ÖDEMELERİ BAŞVURU BELGELERİ. Başvuru dosyalarının aşağıdaki sıralamaya uygun şekilde hazırlanması gerekir. EK-27 HİSER PROJESİ DESTEK ÖDEMELERİ BAŞVURU BELGELERİ Başvuru dosyalarının aşağıdaki sıralamaya uygun şekilde hazırlanması gerekir. A) İHTİYAÇ ANALİZİ 1. İhtiyaç Analizi Raporu ve Sunumu 2. Proje Yol

Detaylı

2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları

2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları 2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları Proje Hazırlama Eğitimi Sunumu 16/01/2014, Perşembe Saat 09:00 Kastamonu TSO Toplantı Salonu Gündem 1-Hibe Nedir 2-Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı 3-

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

Bu Program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI

Bu Program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI BİRLİKTE DESTEK PROGRAMI Uygulama Modalitesi IPA 2015 Programlaması içinde AB tarafından desteklenen Yerel Örgütler için

Detaylı