KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu"

Transkript

1 KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş.

2 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü Toz Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 7 Havada Hidrojen Sülfür (H2S) Gazı Gürültü Kontrolü Kimyasal Maddelerin İthali, Taşınması, Depolanması ve Kullanılması 10 4 Patlatma Tesis Atıkları Atık Depolama Yeraltı Sularının İzlenmesi Yeraltı İşletmesinden Su Geliri Meteorolojik Ölçümler İzleme ve Rapor Verme Çevre Eğitimi Rehabilitasyon Ek 1 - Çevre Politikası Ek 2 - Türkiye Toz Duman Haberleri Ek 3 - Ölçüm Alanı Yerleşim Planı Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 2/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

3 YÖNETİCİ ÖZETİ Bu doküman, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.nin, Sağlık, Çevre ve Orman Bakanlığı na ile ilgili olarak yaptığı taahhütler çerçevesinde hazırlanmıştır. nde periyodik çevresel ölçümlerin yapılmasına devam edilmektedir. Böylece, nde yapılan sürekli kontroller ile, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından müsaade edilen sınır değerlere uygunluk kontrol edilmektedir dönemine ait çevresel ölçümlere ilişkin veriler nda yer almaktadır. Dökümanda toz, gürültü, patlatma (basınç ve vibrasyon), meteorolojik ölçüm verileri, havada hidrojen siyanür gazı ve atıklar (siyanür ve metaller dahil) ile ilgili ölçüm sonuçları verilmiştir. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 3/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

4 1. Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ile tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Endüstri Tesislerinden Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği nde belirtilen emisyon sınır değerlerine tabidir. Sınır Değer Çöken toz 450 mg/m 2 -gün Partikül toz (PM10) 300 µg/m tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Tüzüğü ne göre iş yerinde, 8 saatlik çalışma süresi boyunca HCN gazı konsantrasyonunun 10 ppm yi (11mg/m 3 ) geçmemesi gerekmektedir. Bu değerin seçilmesindeki emniyet katsayısı 30 dur. İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyetinin değerlendirme raporna istinaden hazırlanan ve Çevre ve Orman Bakanlığına sunulan ek taahhütname doğrultsunda tesiste tarihinden itibaren hidrojen sülfür gazı ölçümü yapılmaktadır tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Tüzüğü ne göre iş yerinde 8 saatlik çalışma süresi boyunca H 2 S gazı konsantrasyonunun 10 ppm yi (15 mg/m 3 ) geçmemesi gerekmektedir. Açıklama : * Tane boyutu 1mm çap<5mm olan maddelerin doldurma, ayırma, eleme, taşıma, kırma, öğütme işlemlerinin yapıldığı tesislerde hakim rüzgar yönü de dikkate alınarak, ölçülen çöken toz miktarı ise 450 mg/m 2 -gün değerini aşamaz. * PM10 asılı partikül madde konsantrasyonu ise 300 µg/m 3 Kısa Vadeli Sınır değeri ile 150 µg/m 3 Uzun Vadeli Sınır Değerini aşamaz. * 4 nolu lokasyonun bulunduğu alanda kamyonların nebati toprak taşıma faaliyetleri nedeni ile çöken toz ölçüm değeri limitlerin üzerinde çıkmıştır. Alanda sulama faaliyetleri arttırılmış, hız limitlerine uyulması gerekliliği konusunda kamyon şöförleri uyarılmıştır. Ayrıca Mart ayının 6-7 ve 8. günleri Ege Bölgesini de etkisi altına alan yoğun toz bulutu, ölçüm sonuçlarını olumsuz yönde etkilemiştir. *Mart ayının 6-7 ve 8. günleri içerisinde Ege bölgesini de etkisi altına alan yoğun toz bulutu bu tarihlere ait partikül toz ölçüm sonuçlarını olumsuz yönde etkilemiş ve ayın 6 sına ait sonuçların limitlerin üzerinde çıkmasına neden olmuştur. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 4/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

5 1.1. Çöken Toz Ölçüm Sonuçları Yönetmelik Sınır Değer mg/m 2 -gün Nokta 1 mg/m 2 gün Nokta 2 mg/m 2 gün Ölçüm Yerleri Nokta 3 mg/m 2 - gün Nokta 4 mg/m 2 - gün Nokta 5 mg/m 2 - gün Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 5/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

6 1.2. Partikül Toz Ölçüm Sonuçları Ölçüm Yerleri Ölçüm Tarihi BG1 (µg/m 3 ) BG2 (µg/m 3 ) BG3 (µg/m 3 ) Günlük Ortalama Günlük Ortalama Günlük Ortalama Aylık Ortalama Şimdiye kadar ki yıllık ortalama değer Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 6/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

7 1.3. Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı Ölçüm Sonuçları Ölçüm Tarihi Taahhüt Edilen Atık Havuzu Limiti Atık Havuzu Ölçüm Değeri Taahhüt Edilen Sağlık Bandı Limiti Sağlık Bandı Ölçüm Değeri Taahhüt Edilen Tesis Limiti Tesis Ölçüm Değeri Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 7/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

8 1.4. Havada Hidrojen Sülfür (H 2 S) Gazı Ölçüm Sonuçları Sonuçlar : Yönetmelikte belirtilmiş olan sınır değerlerin aşılmadığı tesbit edilmiştir. Ölçüm Tarihi Taahhüt Edilen Atık Havuzu Limiti Atık Havuzu Ölçüm Değeri Taahhüt Edilen Sağlık Bandı Limiti Sağlık Bandı Ölçüm Değeri Taahhüt Edilen Tesis Limiti Tesis Ölçüm Değeri Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 8/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

9 2. Gürültü Kontrolü Ölçüm Tarihi L gündüz (dba) L akşam (dba) Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., 07 Mart 2008 tarih sayılı Resmi Gazete, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ne(2002/49/ec) tabidir. Gürültü değerleri, Yönetmeliğin 22. Maddesi Ek 8 de yer alan Tablo 4 teki gürültü sınır değerlerini aşamaz (sınır değerler Ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan konutların yoğun olarak bulunduğu alanlar için; L gündüz 65dBA, L akşam 60 dba, L gece 55dBA dır). Sonuçlar : Yönetmelikte belirtilmiş olan sınır değerlerin aşılmadığı tesbit edilmiştir. L gece Yeni Ovacık Evleri Ovacık Evleri (dba) L gündüz L akşam L gece L gündüz L akşam L gece Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 9/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

10 3. Kimyasal Maddelerin İthali, Taşınması, Depolanması ve Kullanılması Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., kimyasalların ambalaj ve etiketlenmesi, depolanması, taşınması ve kullanılması ile ilgili 11 Aralık 1993 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Zararlı Kimyasal Madde ve Ürünlerinin Kontrolü Yönetmeliği nde ve 26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Remi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği nde; bu kimyasalların ithalinde ise 18 Haziran 2000 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Madde ve Atıklara İlişkin Tebliğlerde belirtilen hususlara uyacaktır Sonuçlar : Kimyasal maddelerin ithali, taşınması, depolanması ve kullanılmasında Çevre ve Orman Bakanlığı Taahhütnamesi ile tam bir uygunluk sağlanmıştır. 4. Patlatma Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ne ve Çevre ve Orman Bakanlığı na vermiş olduğu taahhütnamede belirtilen sınır değerlere tabidir. Titreşim kriterleri Gürültü değerleri Yönetmeliğin 29. Maddesi Tablo 9 daki izin verilen titreşim değerlerini ve taahütnamede belirtilen değerleri aşamaz. Titreşim Frekansı (Hz) İzin Verilen En Yüksek Titreşim Hızı (Tepe Değeri-mm/s) Taahhütnamedeki sınır değerler; Açık Ocak civarında yer alan yerleşim birimlerindeki binaların 1 m uzaklığında gürültü seviyesi 128 dba yı aşmayacaktır. Patlatma esnasında vibrasyon (titreşim) hızı en çok 13 mm/saniye olacaktır. Sonuçlar : * Açıkocak üretim çalışmaları tarihinde tamamlanmış olup, patlatma yapılmamaktadır. * Yeraltı işletmesinde yapılan patlatmalarda titreşim değerlerinin çok düşük olması nedeni ile cihaz tarafından ölçüm kaydedilmemiştir. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 10/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

11 5. Tesis Atıkları Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., tesisten çıkan atık içerisinde bulunan siyanürün bozundurulması, ağır metallerin ise çöktürülüp duraylı hale getirilmesi için, iki aşamalı INCO SO 2 /Hava kimyasal bozundurma ünitesini kurmuştur Siyanür konsantrasyonu iki noktadan numune alınarak belirlenecektir: Kimyasal bozundurma ünitesi çıkışı, havuza deşarj edilmeden önceki bir noktada alınacak çamur numunesi içindeki su, Havuzdan tesise beslenen suyun besleme kulesine aktığı noktada alınacak su numunesi. Atık Depolama Tesisindeki suda çözünmüş olan ağır metal ölçümleri günlük ve haftalık olarak yapılacaktır. Sonuçlar : Atıksudaki siyanür ve haftalık metal konsantrasyonlarının Çevre ve Orman Bakanlığı Taahhütnamesi nde belirtilmiş olan sınır değerleri aşmadığı tesbit edilmiştir. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 11/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

12 5.1. Siyanür Ölçüm Sonuçları Ölçüm Tarihi Taahhüt Edilen Siyanür Üst Sınırı (mg/l) Kimyasal Bozundurma Çıkışı Suyunda Ölçülen Siyanür Değeri (mg/l) Tesis Geri Dönüş Suyunda Ölçülen Siyanür Değeri (mg/l) Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 12/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

13 Atık Depolama Tesisi Günlük Arsenik ve Antimon Ölçüm Sonuçları Ölçüm Tarihi Arsenik ve Antimon Taahhüt Sınır Değeri (mg/l) Arsenik Ölçüm Değeri (mg/l) Antimon Ölçüm Değeri (mg/l) Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 13/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

14 Atık Depolama Tesisi Haftalık Ağır Metal Ölçüm Sonuçları Parametreler Taahhüt Edilen Üst Sınır (mg/l) Numune Alım Tarihi Numune Alım Tarihi Numune Alım Tarihi Numune Alım Tarihi Bakır (Cu) 5 0,047 0,03 0,03 0,028 Kurşun (Pb) 2 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Çinko (Zn) 5 0,0092 0,0222 0,0057 0,0108 Kadmiyum (Cd) 1 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 Krom (Cr) 2 0,019 0,016 <0,01 <0,01 Civa (Hg) 0,1 0, <0, , <0,0002 Demir (Fe) 10 0,094 0,121 0,075 0,069 Nikel (Ni) - <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Mağnezyum (Mg) - 21,1 20, ,3 Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 14/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

15 6. Atık Depolama Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., kimyasal olarak bozundurulmuş tesis atıklarını atık Depolama Tesisinde depolayacaktır. Atık Depolama Tesisi, Çevre ve Orman Bakanlığı na sunulan Atık Havuzu Yönetim Planı çerçevesinde işletilecektir. Herhangi bir sızma-kaçak olup olmadığını anlamak amacıyla, siyanür ihtiva eden tüm tank ve borular her gün kontrol edilecektir. Açıklamalar : Atık içerisindeki su drene edilerek havuz içinde bulunan su toplama kulesinde toplanmakta ve tekrar kullanılmak üzere tesise pompalanmaktadır. Atık havuzundan alıcı ortama deşarj yapılmamaktadır. Atık havuzunun çevresindeki drenaj kanalları etkin bir şekilde çalışmakta ve yağışlardan dolayı oluşan suların doğrudan atık havuzuna girmesi önlenmektedir. Ay boyunca yapılan günlük kontroller sonucu herhangi bir sızıntı ya da kaçağa rastlanmamıştır. Sonuçlar : Atık havuzunun işletilmesinde, Çevre ve Orman Bakanlığı Taahhütnamesi ile tam bir uygunluk sağlanmıştır. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 15/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

16 7. Yeraltı Sularının İzlenmesi Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., işletme döneminde Çevre ve Orman Bakanlığı Taahhütnamesi Ek 4 de belirtilen parametrelere göre aylık numune alacak ve analiz sonuçları üç aylık dönemler halinde ilgili kuruluşlara rapor edecektir. Açıklamalar : Atık havuzu ana seddesinin mansap şevi tarafında yeraltı suyu akımı yönünde ve yeraltı suyunu en iyi temsil edecek şekilde maden sahasını çevreleyen çit boyunca açılan 9 adet gözlem kuyusundan ve yeni pasa sahasının bulunduğu alanda açılan 2 adet yeni gözlem kuyusundan aylık su numuneleri alınmaktadır. Sonuçlar : Aylık numuneler taahhütnamenin gereğine göre alınmıştır. Mart ayına ait yeraltısuyu izleme sonuçları aşağıda verilmiştir. GK7-S, GK 9-D nolu kuyuda su olmadığı için GK8-D nolu kuyu ise aktifliğini yitirdiği için numune alınamamıştır. GK8-D nolu kuyu için İl Özel İdare ve DSİ ile yazışmalar yapılmış, yeni açılacak kuyunun yeri belirlenmiş, firma araştırmasına girilmiştir. ALS analiz laboratuvarında numunelerde meydana gelen karışıklık nedeniyle sonuçlar henüz elimize ulaşmamıştır. Bu nedenle raporunda Hıfzıssıhha analiz sonuçları kullanılmıştır. Parametereler GK4 GK5 GK6 GK 7D GK 8S GK 9S GK 11 GK 12 Ovacık Çamköy Süleymanlı İletkenlik (umhos/cm) Toplam Çözünür Katılar (TCK) ph 7,8 7,9 7,9 7,8 8 7,5 7,6 7,4 7,8 8 8,3 Toplam Alkalinite (CaCO3) Karbon Alkalinitesi (CaCO3) <2 < <2 <2 <2 <2 <2 <2 < Klor (Cl) , ,4 55,7 57,5 29,4 27,9 66,5 29,7 23,6 Sülfat (SO4) ,1 47,6 58, ,2 188, , ,3 Antimon (Sb) <0.002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 Arsenik (As) ,008 0,053 0,007 0,009 0,007 0,006 0,002 0,004 0,005 0,005 Kadmiyum (Cd) <0.002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 Kalsiyum (Ca) ,7 69,5 72,1 110,5 113,3 104,9 113,7 142,2 61,6 83,8 Krom (Cr) <0.002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 Bakır (Cu) <0.003 <0,003 <0,003 <0,003 0,004 <0,003 0,003 <0,003 <0,003 <0,003 <0,003 Demir (Fe) ,084 0,052 0,02 0,134 0,01 0,063 0,017 0,028 0,008 0,085 Kurşun (Pb) <0.002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 Magnezyum (Mg) ,8 25,5 41,1 44,5 35,4 31,3 54,8 20,2 27,4 Civa (Hg) <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 <0,001 Nikel (Ni) <0,002 0,004 0,003 <0,002 <0,002 <0,002 0,003 <0,002 <0,002 <0,002 <0,002 Potasyum (K) 5,35 4,56 6,2 6,5 4,6 4,8 4,5 3 4,9 3,3 3,1 Sodyum (Na) 31,7 25,2 38,2 25,6 29,1 27, ,9 33,8 78,9 25,8 Çinko (Zn) 0,006 <0,005 <0,005 0,032 0,051 0,01 0,013 0,021 1,53 <0,005 0,041 Toplam Siyanür (TCN) <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 Zayıf Asitte Çözünebilen Siyanür (WADCN) <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 Birimler parametrelerin yanında belirtilmediği sürece mg/l dir. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 16/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

17 8. Yeraltı İşletmesinden Su Geliri Taahhüt : Yeraltı ocağı, yeraltısu tablasının altında kaldığından, yeraltı madeninin işletilmesi sırasında çatlak ve fay zonlarından yeraltına su drenajı olmaktadır. Yeraltı ve açıkocaktan çıkan fazla suların bir kısmı maden sahasında meydana gelebilecek tozluluğun bastırılması için kullanılmaktadır. Geriye kalan kısım ise, bekletme havuzlarına alınarak, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo 7.1. Alıcı ortama deşarj standartları sağlandıktan sonra dereye deşarj edilmektedir. Barajdaki su seviyesinin azalması durumunda tesisin su ihtiyacı için yeraltı suyu atık depolama tesisine basılarak tesiste kullanılmaktadır. Açıklamalar : Bütün yeraltı suyu pompa ile yüzeydeki yeraltı havuzuna pompalanmaktadır. Bu havuzda yeraltı suyu çöktürülmekte, üstte kalan süzülmüş su mevcut deşarj iznimiz doğrultusunda Nardal Deresine deşarj edilmektedir (SSKY, Tablo 7.1 alıcı ortama deşarj standartlarına uygun olarak). Yeraltı suyundan haftalık kompozit numune hazırlanmakta ve analiz ettirilmektedir. Parametreler *Alıcı Ortam Numune Deşarj Tarihi Standartları (mg/l) Numune Tarihi Numune Tarihi Numune Tarihi Askıda Katı Madde (AKM) 70 3,8 4,7 3,3 22,7 Toplam Siyanür (TCN) 0,1 <0,005 <0,005 <0,05 <0,05 Serbest Kükürt (S) 15 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 80 <20 <20 <20 <20 ph 6-9 7,32 7,42 7,44 7,71 Demir (Fe) 3 0,305 0,332 0,359 0,639 Kadmiyum (Cd) 0,2 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 Krom (Cr) 2 0,046 0,024 0,029 0,028 Bakır (Cu) 5 <0,01 <0,01 <0,01 <0,01 Civa (Hg) 0,05 0, , , , Çinko (Zn) 3 <0,005 <0,005 <0,005 <0,005 Kurşun (Pb) 0,5 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Balık Biyodeneyi SKKY Tablo h kompozit numune için alıcı ortam deşarj standartları (Cd ve Hg için 24 h standartı alınmıştır) /02/2009, 16 22/02/2009 ve 23/02-01/03/2009 Balık Biyodeneyi sonucu : 1 dir. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 17/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

18 9. Meteorolojik Ölçümler Tesiste meteorolojik verilerin tesbiti için meteoroloji istasyonu kurulmuştur. Bu istasyonda sıcaklık, yağış miktarı, rüzgar yönü ve hızı, nem, hava basıncı, buharlaşma ve güneşlenme ölçülmektedir. Sonuçlar : Martt 2009 nda Otomatik Meteoroloji İstasyonundan alınan veriler kullanılmıştır. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 18/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

19 10. İzleme ve Rapor Verme Açıklamalar : Şirket tarafından, kimyasal bozundurma ünitesi çıkışından ve geri dönüş suyundan alınan günlük numunelerde siyanür, atık havuzunda arsenik ve antimon, haftada bir ise atık havuzunda diğer ağır metallerin analizi, Hergün havadaki HCN gazı, toz, gürültü ve patlatma ölçümleri, Haftada bir Yeraltı maden desarj suyunda SKKY, Tablo 7.1 de istenilen parametrelerin analizleri, Ayda bir kez gözlem kuyularından su numuneleri alınarak belirtilen parametrelerin analizleri yapılmaktadır. Analiz sonuçları aylık olarak ilgili mercilere rapor edilmekte ve kamuoyuna duyurulmaktadır. Taahhüt : Koza Altın İşletmeleri A.Ş., aşağıdaki ölçümleri belirtilen periyotlarda yaparak İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ne rapor edecektir: İzleme kuyularından her ay su numuneleri alınarak ek 4 te belirtilen parametrelerin analizi yapılacak ve 3 ayda bir rapor edilecektir. Atıkların sıvı kısmından numuneler alınarak ek 5 te belirtilen parametrelerin analizi yapılacak ve ayda bir rapor edilecektir. Atıkların havuz içerisindeki dağılımı ve seviyesi yıllık olarak izlenerek rapor edilecektir. Siyanür içeren atık ve solüsyon taşıyan bütün boru ve tanklarda sızma ve kaçak kontrolü günlük yapılacak aylık olarak rapor edilecektir. Aylık toplam yağış miktarı ve 24 saatlik dönem içerisinde 2.5 cm ve daha büyük yağışlar kaydedilecek ve altı ayda bir rapor edilecektir. Her ay için rüzgar yönü ve şiddeti günlük olarak kaydedilecek ve altı ayda bir rapor edilecektir. Aylık toplam atık havuzuna atılan atık miktarı kaydedilecek ve altı ayda bir rapor edilecektir. Aylık toplam tesiste kullanılan sodyum siyanür miktarı ton cinsinden kaydedilecek ve altı ayda bir rapor edilecektir. Günlük meteorolojik veriler kaydedilerek altı ayda bir rapor edilecektir. nda Otomatik Meteoroloji İstasyonundan alınan veriler kullanılmıştır. Sonuçlar : Çevre ve Orman Bakanlığı Taahhütnamesi ile tam bir uygunluk sağlanmıştır. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 19/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

20 11. Çevre Eğitimi nde tüm yeni işe girenlere ve müteahhit firma elemanlarına, çalışanları ve müteahhitleri, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. nin kendini güçlü bir şekilde bağlı saydığı En İyi Çevre Yönetimi konusunda bilgilendirmek ve çevre konusundaki kişisel sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla Çevresel Bilgilendirme Eğitimi verilmektedir. ayı içerisinde toplam 123 kişi bu eğitime katılmıştır. 13. Rehabilitasyon Maden sahasında hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda yabani otların temizlenmesi işlemlerine devam edilmiştir. Danışmanlar tarafından yapılan incelemeler ve öneriler göz önüne alınarak II. Dış Döküm sahası bakım çalışmaları devam etmiştir. II. Dış döküm sahasında arpa ve fiğ tohumları kullanılarak yeşillendirilme çalışmalarına devam edilmiştir. Aşırı yağışlar nedeniyle II. Dış döküm alanında meydana gelmiş olan yarılmaların kapatılma çalışmalarına devam edilmiş ve yağmur sularının akışı için su yoları yapılmaya başlanmıştır. II. Dış Döküm alanına dikilen zeytin fidanlarının diplerinin temizlenmesi ve gübrelenmesi çalışmaları başlamıştır. Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 20/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

21 Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 21/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

22 EK 2 Türkiye Toz Duman Haberleri Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 22/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

23 Ek 3 - Ölçüm Alanı Yerleşim Planı GK 5 GK GK 9 S/D GK 4 BG3 Atık Havuzu Su Toplama Kulesi Tesis Çevresel Ölçüm Noktaları Partikül toz ölçümü Çöken toz ölçümü GK 8 S/D BG1 HCN gazı ölçümü GK 12 GK GK 7 S/D 2 BG2 Gürültü ölçümü Patlatma ölçümü Siyanür numune alımı Atık havuzu numune alımı Yeraltısuyu numune alımı Meteroloji ölçümü Hazırlayanlar : Meryem Tekol Aylin Ak Revizyon No: Nihai Sayfa: 23/23 Onaylayan : İsmet Sivrioğlu Çevre Raporu Tarih:

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-8 Toz...4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-8 Toz...4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 7 Havada Hidrojen Sülfür (H2S) Gazı... 8 2 Gürültü

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal Maddelerin İthali,

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. KASIM 2007 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal Maddelerin

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. ŞUBAT 2007 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal Maddelerin

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-8 Toz...4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4-8 Toz... 4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 7 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-8 Toz...4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 7 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni TEMMUZ 2007 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü...

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni MAYIS 2007 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü...

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-8 Toz...4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 5 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. AĞUSTOS 2010 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4-11 Toz... 5-8 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 8 Havada Hidrojen Sülfür (H2S) Gazı...

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni TEMMUZ 2010 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4-11 Toz... 5-8 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 9 Havada Hidrojen

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni ŞUBAT 2011 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4-10 Toz... 5-8 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 9 Havada Hidrojen

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...3 Toz...3 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı...5 Gürültü Kontrolü...5 3 Kimyasal Maddelerin

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4 Toz... 4 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü... 4-8 Toz... 4-6 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 7 Havada Hidrojen Sülfür (H2S)

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu Normandy Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ...2 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...3 Toz...3 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı...5 2 Gürültü Kontrolü...6 3 Kimyasal Maddelerin

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

DENIZ SUYU YETERLIK TESTLERI

DENIZ SUYU YETERLIK TESTLERI ÇEVRE SEKTÖRÜ DENEYLER DENIZ SUYU YETERLIK LERI KODU ÇMO/DNZSU/06 ÇMO/DNZSU/07 YETERLL K CNS Denizsuyu Yeterlilik testi Denizsuyu Yeterlilik testi PARAMETRE LER Arsenik (As) Selenyum (Se) Civa (Hg) Kadmiyum

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; NUMUNE ALMA T.C. Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/5 SU, ATIK SU 1 ph Elektrokimyasal Metot TS 3263 ISO 10523 İletkenlik Elektriksel İletkenlik Tayini TS 9748 EN 27888 Çözünmüş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Yavuz Sultan Selim Cad. 118. Sokak No: 29 Dilovası 41455 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0 262 754 17 81 Faks : 0 262 754 19 84 E-Posta : EHSTurkey@sgs.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL Deney Laboratuvarı Adresi : Yakut Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:186 Kocasinan 38090 KAYSERİ/TÜRKİYE

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 5

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 5 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 5 Atık Su Metaller ( Alüminyum, Bakır, Çinko, Demir, Kadmiyum, Krom, Kurşun, Nikel, Sodyum ) ICP-OES Metodu TS EN ISO 11885 Amonyak/ Amonyak Azotu; Amonyum/ Amonyum

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Ek-9A T.C. ÇED İzin ve Denetim lüğü Kapsam : Su, Atık Su, Atık, Gürültü, Numune Alma Düzenleme Tarihi : 12.05.2015 Laboratuvar Adı : Gümüşsu A.Ş. Çevre Laboratuvarı Adres : Zafer Mah. Değirmen Cad. No:41

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Sanayi Cad. No: 50/D Bornova 35100 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 02324350548 Faks : 02324611147 E-Posta : info@deppolab.com Website : www.deppolab.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İncilipınar Mah. 3385 Sk. No:4 Pamukkale 21050 DENİZLİ / TÜRKİYE Tel : 0 258 280 22 03 Faks : 0 258 280 29 69 E-Posta : isanmaz_derya@hotmail.com

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 SU/ ATIK SU 1 ph Elektrometrik Metot TS 3263 ISO 10523 Çözünmüş Oksijen Azid Modifikasyon Metodu SM 4500-O C İletkenlik Elektrometrik Metot SM 2510 B Renk Spektrometrik

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 1. Bulvar No: 18 İstasyon 47100 MARDİN / TÜRKİYE Tel : 0 482 215 30 01 Faks : 0 482 215 30 09 E-Posta : info@martest.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Adresi : İSTAÇ GERİ KAZANIM VE KOMPOST TESİSİ Işıklar Köyü Ege Sokak No: 5/1 Kemerburgaz-Eyüp/İSTANBUL Tel : 02122065017 Faks : 02122065398 E-Posta : laboratuvar@istac.com.tr

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası EK LİSTE-1/8 SO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 7935 Emisyon (1) CO CO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu İnfrared Metodu Elektrokimyasal Hücre Metodu İnfrared Metodu TS ISO 12039 TS ISO 12039 O 2 Elektrokimyasal

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN/TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN / TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ A. NUMUNE ALMA/ÖRNEKLEME A.1.Emisyon Kapsamında Numune Alma/Örnekleme Uçucu Organik

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 14

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 14 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 14 Metaller ( Alüminyum, Antimon, Arsenik, Bakır, Baryum, Berilyum, Bor, Civa, Çinko, Demir, Gümüş, Kadmiyum, Kalay, Kalsiyum, Kobalt, Krom, Kurşun, Lityum, Magnezyum,

Detaylı

İnegöl OSB Müdürlüğü Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve Kojenerasyon Tesisleri 6/3/2016 1

İnegöl OSB Müdürlüğü Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve Kojenerasyon Tesisleri 6/3/2016 1 Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve 6/3/2016 1 İnegöl İlçesinde Organize Sanayi Bölgesi Kurulması; Yüksek Planlama Kurulunun 19.12.1973 tarihli raporu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 19.11.1973 tarihli

Detaylı

Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir.

Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir. EMİSYON ÖLÇÜMLERİ Emisyon Nedir? Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir. Çevre mevzuatı kapsamında; Yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma

Detaylı

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ²

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Çevre Danışmanlık Firmasının İsmi ve Logosu AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Tetkik Tarihi : Tetkik Saati : A - İŞLETME BİLGİLERİ Adı Adresi Faaliyet Konusu ÇKAGİLHY Kapsamındaki Yeri ÇED Mevzuatına Göre

Detaylı

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ.

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. ENCON LABORATUVARI MADEN VE ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) JEOKİMYA NUMUNE HAZIRLAMA Kod Parametre Ücret ENC-01 Kırma 20 ENC-02 Öğütme 30 ENC-03 Kurutma 25 ENC-04

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 (1, 2, 3,4) SU, ATIK SU ph Elektrometrik Metot SM 4500 H+ B Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM 2550 B İletkenlik Elektrokimyasal Metot SM 2510 B Renk Spektrofotometrik

Detaylı

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015 SU VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI 16.12.2015 E R K A N P E T E K A L ÇEVRE MÜHENDİSİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1987 epetekal@egeseramik.com EGE SERAMİK GENEL GÖRÜNÜŞ EGE SERAMİK UYDU GÖRÜNTÜSÜ EGE SERAMİK ATIK

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası CO Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası CO Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/13 CO Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 EMİSYON 1 O 2 Tayini Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 CO 2 Tayini Elektrokimyasal

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : Kazımiye Mah. Dadaloğlu Cad. No:32 /A Çorlu/Tekirdağ 59850 TEKİRDAĞ / TÜRKİYE Tel : 0 282 652 40 55 Faks : 0 282 652 04 56 E-Posta :

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Binası 11. Cad. B Blok 10100 BALIKESİR/TÜRKİYE Tel : 02662219529 Faks : 02262219530 E-Posta : bcm_cevmer@hotmail.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : İBB Geri Kazanım ve Kompost Tesisi Işıklar Köyü Mevkii Ege sok. No: 5 Kemerburgaz EYÜP 34075 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 02122065017 Faks

Detaylı

HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI

HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI Deneyi Yapılan Malzemeler / Ürünler Bacagazı/Emisyon (TS CEN/TS 15675 ve TS EN 15259 Şartlarına Uygun ) TS EN ISO/IEC 17025:2010 - Deney Laboratuvarı Deney Metodu

Detaylı

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni. Aylık Çevre Raporu KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. Ovacık Altın Madeni EYLÜL 2007 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarının Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazı... 6 2 Gürültü Kontrolü...

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Belge No Kapsam T.C. : Y 41/006/2016 Düzenleme Tarihi : 18.10.2016* : Kömür,Sıvı Yakıt,Atık Su,Atık Yağ,Numune Alma,Emisyon Laboratuvar Adı Adres : STANDART LABORATUARLAR İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. : Atalar Mah.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 11 Titrimetrik Metot SM 4500 NH ₃ F SM 4500 NH ₃ C - Ön İşlem Distilasyon Metodu SM 4500 NH ₃ B Askıda Katı Madde (AKM) Gravimetrik Metot TS EN 872 Zehirlilik Deneyleri

Detaylı

YÜZEYSEL SULARDA İZLENMESİ GEREKEN KALİTE ELEMENTLERİ

YÜZEYSEL SULARDA İZLENMESİ GEREKEN KALİTE ELEMENTLERİ EK-1 YÜZEYSEL SULARDA İZLENMESİ GEREKEN KALİTE ELEMENTLERİ Akarsular Göller Kıyı Suları Geçiş Suları GENEL KİMYASAL VE FİZİKO- KİMYASAL PARAMETRELER Sıcaklık Sıcaklık Sıcaklık Sıcaklık ph ph ph ph (mg/l

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü T.C. Belge No Kapsam : Y-01/170/2011 Düzenleme Tarihi : 06.07.2011 : Su, Atık Su, Deniz Suyu, Numune Alma, Emisyon, İmisyon, Gürültü Laboratuvar Adı : ARTEK Mühendislik Çevre Ölçüm ve Danışmanlık Hiz.

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; SU, ATIK SU 1,2 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin Ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/9 ph Elektrometrik Metot SM 4500 H + B İletkenlik Elektriksel İletkenlik Metodu TS 9748 EN 27888 Bulanıklık Nephelometrik Metot

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Demircikara mah. Dr. Burhanettin Onat cad. No:105 Kat 1 07100 ANTALYA/TÜRKİYE Tel : 0242 321 78 77 Faks : 0242 321 46 00 E-Posta :

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Belge No Kapsam : Y-06/283/2016 Düzenleme Tarihi : 26.09.2016 : T.C. ÇED, İzin ve Denetim lüğü İmisyon, Gürültü, Emisyon, Örnekleme, Su, atık su, Deniz suyu, Atık, Toprak, Arıtma Çamuru, Sediment, Numune

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Belge No Kapsam T.C. : Y-59/309/2017 Düzenleme Tarihi : 04.12.2017 : Emisyon, İmisyon, Atık Su, SEÖS,, Deniz Suyu, Su Laboratuvar Adı Adres : 2M LABORATUVAR HİZMETLERİ SANAYİ TİCARET LİMİTED : KAZIMİYE

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ

TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ MART 2017 SUNUM PLANI 1. Toprak Kirliliği İle İlgili Yapılmış Örnek Çalışmalara Ait Görseller 2. Sanayi Tesislerinde Risk Analizi ve

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ Tesisin Amacı Organik yapıdaki hammaddelerin oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek enerji potansiyeli olan biyogaza ve biyogazın

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Fatih Caddesi No:29 D:401-402 Çamdibi Bornova 35350 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0232 4620881 Faks : 0232 4620883 E-Posta : info@ekosferlab.com.tr

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü YETKİLİ ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARLARI 2012 YILI ASGARİ FİYAT TARİFESİ EMİSYON ÖLÇÜMLERİ EMİSYON NUMUNE

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı SU (T.C. Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı İçme ve Kullanma Suları Yönetmeliği Kapsamı Hariç)-ATIKSU-ELUAT Adresi :ASO 1. OSB. Ticaret Merkezi

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALĠZ ĠLE ĠLGĠLĠ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALĠZ ĠLE ĠLGĠLĠ; Çevresel Etki Değerlendirmesi Ġzin ve Denetim lüğü EK LĠSTE-1/5 ph Elektrokimyasal Metot SM 4500 H + -B Sıcaklık Laboratuvar Metodu SM 2550-B Toplam Askıda Katı Madde (AKM) Gravimetrik Metodu SM 2540-D

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Binası 11. Cad. B Blok 10100 BALIKESİR/TÜRKİYE Tel : 02662219529 Faks : 02262219530 E-Posta : bilgi@cevmer.com

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 10.10.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27372 SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî

Detaylı

Su Numunelerinin Alınması, Muhafazası, Taşınması ve Saklanması ile İlgili Kontrol Listesi

Su Numunelerinin Alınması, Muhafazası, Taşınması ve Saklanması ile İlgili Kontrol Listesi Sayfa 1 / 6 Tekniği SU-ATIKSU-DENİZSUYU NUMUNELERİ AKM 500 1 C ile 5 C 4 C 2 gün ten fazla saklanmamalı. Gravimetrik Metot SM 2540:D - Numuneler analizden önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Alkalinite

Detaylı

AKÇEV. Mühendislik ve Çevre Laboratuvarı

AKÇEV. Mühendislik ve Çevre Laboratuvarı AKÇEV Mühendislik ve Çevre Laboratuvarı Adres: Emek Mahallesi Bişkek Caddesi 37/5 Çankaya - ANKARA Tel: + 90 312 215 79 00 Faks: + 90 312 215 79 01 www.akcev.com.tr info@akcev.com.tr akcevmuhendislik@gmail.com

Detaylı

Hazır Kit(HACH)-DPD pp. Metot /Spektrofotometrik.

Hazır Kit(HACH)-DPD pp. Metot /Spektrofotometrik. 1-HAVUZ SUYU İ S.B. 15.12.2011 ve 28143 sayı ile yayımlanan " Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik " Renk Tortu Bulanıklık

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü YETKĠLĠ ÖLÇÜM VE ANALĠZ LABORATUVARLARI 2011 YILI ASGARĠ FĠYAT TARĠFESĠ EMĠSYON ÖLÇÜMLERĠ

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü YETKĠLĠ ÖLÇÜM VE ANALĠZ LABORATUVARLARI 2011 YILI ASGARĠ FĠYAT TARĠFESĠ EMĠSYON ÖLÇÜMLERĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü YETKĠLĠ ÖLÇÜM VE ANALĠZ LABORATUVARLARI 2011 YILI ASGARĠ FĠYAT TARĠFESĠ EMĠSYON ÖLÇÜMLERĠ EMĠSYON NUMUNE ALMA/ÖRNEKLEME Uçucu Organik Bileşikler

Detaylı

Ölçüm/Analiz Kapsamı Parametre Metot Metodun Adı

Ölçüm/Analiz Kapsamı Parametre Metot Metodun Adı Çevre Mevzuatı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (devamı var) Her tür kapsam Gürültü Gürültü Kömür Çevre Mevzuatında

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası EK LİSTE-1/10 SU, ATIK SU 1 ph Elektrokimyasal Metot SM 4500 H + B Bulanıklık Nefelometrik Metot SM 2130 B Çözünmüş Oksijen / Oksijen Doygunluğu Membran Elektrot Limunisanse SM 4500-O G ASTM D 888 İletkenlik

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/683 18/01/2013 Konu: Çevre İzin Belgesi PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SAN. VE TİC. A.Ş (Bakır Madeni ve Zenginleştirme Tesisi) Madenköy/Siirt MADENKÖY/ŞİRVAN ŞİRVAN

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/196 21/01/2015 Konu: Çevre İzin Belgesi OTO TRİM OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ DENİZLİ KÖYÜ ATATÜRK CAD. NO:172 GEBZE/KOCAELİ GEBZE / KOCAELİ İlgi: (a) 16/01/2014 tarihli

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Osmangazi Mah. Gazi Cad. No:21 ESENYURT 34522 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 689 02 20 Faks : 0212 689 02 29 E-Posta : labinfo@bicakcilar.com

Detaylı

HALİÇ ÇEVRE LABORATUVARI

HALİÇ ÇEVRE LABORATUVARI HALİÇ ÇEVRE LABORATUVARI 2000 YILINDAN BERİ... KURUMSAL HALİÇ ÇEVRE LABORATUVARI Hakkımızda Kuruluş amacı insan sağlığına ve çevreye zarar veren her türlü etkeni en geçerli yöntemler ile en doğru şekilde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) İSTANBUL SU VE KANALİZASYON İDARESİ Atık Laboratuvarı Deney Laboratuvarı Adresi : İSKİ Genel Müdürlüğü Laboratuvar ve Ek Hizmet Binası Güzeltepe Mah. Alibey Cad.

Detaylı

EĞİRDİR GÖLÜ SU KALİTESİ

EĞİRDİR GÖLÜ SU KALİTESİ EĞİRDİR GÖLÜ SU KALİTESİ Yrd. Doç. Dr. Şehnaz ŞENER Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Göl 482 km² yüzölçümü ile Türkiye nin 4. büyük gölü aynı zamanda 2.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/9

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/9 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/9 Düzenleme tarihi : 22.09.2011 Başlangıç tarihi : 22.09.2011 CO Tayini Elektrokimyasal hücre metodu TS ISO 12039 Emisyon (1),(2) CO 2 Tayini SO 2 Tayini NOx (NO+NO

Detaylı

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARI VE PROJE TANITIM DOSYASINDA YER ALAN KONULAR 3 ANA GRUPTA TOPLANMAKTADIR 1- PROJE ALANI VE

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 7 Emisyon Antimon, Arsenik, Bakır, Baryum, Berilyum, Civa, Çinko, Gümüş, Fosfor, Kadmiyum, Kobalt, Krom, Kurşun, Mangan, Nikel, Selenyum, Talyum - İzokinetik EPA

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Yakut Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:186 Kocasinan 38090 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 0 352 337 09 45 Faks : 0 352 337 09 32 E-Posta

Detaylı