Risk - Getiri ve Portföy Yönetimi. Erhan Ak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Risk - Getiri ve Portföy Yönetimi. Erhan Ak 14.04.2012"

Transkript

1 Risk - Getiri ve Portföy Yönetimi Erhan Ak

2 Risk-Getiri 风 险 Risk kelimesi aslında Çin orjinli bir kelimedir ve diğer dillere de Çinceden geçmiştir. Çince de Risk kelimesini ifade eden şekil, tehlike ve fırsat şekillerinin birleşkesidir. Diğer tüm terminolojilerde Risk denilince yaygın olarak tehdit anlaşılmaktadır. Oysa risk kavramının çıkış yeri olan Çin de Risk ; gelecekte meydana gelebilecek olan ve amaçlarımızın gerçekleştirmesini engelleyebilecek tehditler/olumsuzluklar veya amaçlara ulaşmayı kolaylaştırabilecek fırsatlar olarak tanımlanmaktadır.

3 Risk Bir işleme ilişkin, bir parasal kaybın ortaya çıkması veya bir giderin ya da zararın oluşması nedeniyle ekonomik faydanın azalması ihtimalidir.

4 Risk-Getiri Risk analizi disiplininde önemli bir yere sahip olan Morgan (1993) riski; tehlikeyle karşılaşanlarca daha önceden tanınmayan ve gözlenemeyen, bilimin yeterince tanımadığı, yeni ve etkileri geç ortaya çıkabilecek şey olarak tanımlamıştır. Yine Risk kelimesini tanımlarken, tehlikelerin insanlar tarafından gözlenmesi ve bilinmesi zorunlu değildir demektedir. Eğer bir yerde risk varsa bunun bilinmemesinin meydana gelecek olası zararı ve hasarları ne sınırlayacağını ne de ortadan kaldıracağını iddia etmektedir. Riskin denetlenemezliği nedeniyle korkutucu, dünya çapında felaket yaratıcı, sonuçları öldürücü, hukuka uygun olmayan, kolayca azaltılamayan ve gelecek kuşaklar için çok tehlikeli potansiyel olaylar olarak açıklamış ve riskin içerdiği tehlikeyi ikiye ayırmıştır, bunlardan ilki tehlikeyle karşılaşma, ikincisi ise sonuçtur.

5 Risk Almak Suyun derinliğini hiçbir zaman iki ayağınla birden ölçme.

6 Risk-Getiri Morgan (1993) a göre Risk, her olayın doğasında olan bir durum olarak kabul görmekte ve gelecekte ortaya çıkabilecek olayları analiz ederek potansiyel riskleri belirlemek ve yönetmek için ölçülebilir kavramlar haline getirilmeye çalışılmaktadır. Hedeflenen bir sonuca ulaşamama olasılığı veya istenmeyen bir olayın oluşma olasılığı ve oluşması durumunda yaratacağı sonucun şiddeti olarak ifade edilen risk, karmaşık bir kavramdır. Riskle karşılaşma ve sonuç çalışmalarının büyük ölçüde belirsizlik içerdiğini ifade etmiştir. Birçok durumda risk, istatistiksel olarak çok iyi bilinmesine rağmen, olaylar tek tek ele alındığında riskin belirsizleşmekte olduğunu ve henüz çok yeni olan ya da kötü sonuçların nadiren görüldüğü teknolojilerdeki risk hesaplamalarının daha da belirsiz sonuçlar içerdiğini iddia etmiştir.

7 Risk Almak Hesaplanmış bir Risk almakla, aptalca bir şey yapmak arasında ince bir çizgi vardır.

8 Risk / Getiri Riski Yönetme Kapasitesine bağlı olarak Risk almak ve bunu hesaplayarak ileriye dönük Seçimler yapmak, ekonomik sistemleri güvenli bir şekilde ileriye götüren temel etkenlerdir.

9 Kurumsal Firmalarda Risk Yönetimi Risklerin tümü bilinmeli ve ölçülmelidir. Tümü ilgili hazırlıklar yapılarak yönetilmelidir.

10 Risk Yönetimi (1) Alınacak Toplam Risk, Kişi/Şirket sermayesinin taşıyabileceği zarar potansiyelini geçmemelidir. Risk-Getiri ilişkilerinde optimum sağlanmalıdır. Yüksek Getiri=Yüksek Risk temel amaç olmamalıdır. Alınan Riskler hesaplanmış Riskler olmalıdır.

11 Risk Yönetimi (2) Şirketlerde ilgili bölümler tarafından ve Yönetim Kurulu tarafından Gözetim yapılmalıdır. Denetim ve Gözetim, günlük operasyonel faaliyetlerin sürdürülmesinden sorumlu olmayan kişi/birimlerce yapılmalıdır. Bağımsız Risk Yönetim ve Denetim fonksiyonları oluşturulmalıdır.

12 Kurumsal Firmalarda Risk Yönetimi Riskler - Finansal Riskler Hedging Yapma/Yapmama Kararı Türev Ürünler ve Hedging

13 Finansal Kurumlarda Risk Faktörleri Piyasa Riski Likidite Riski Döviz Kuru Riski Faiz Oranı Riski Hisse Senedi Riski Vade Uyumsuzluğu Riski Piyasa Fiyat/Oranlarına İlişkin Diğer Riskler Kredi Riski Operasyonel Riskler

14 Bilanço Riski Şirket bilançosundaki Aktif ve Pasiflerindeki kıymetlerin hem miktar hem de vade yapıları itibariyle dengeli olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Tüm amaç, tüm değerleriyle DENGELİ bir bilançoya sahip olmaktır.

15 Likidite Riski * Nakit olarak kısa vadeli yükümlülüklerin, kısa vadeli değerlere göre aşırı yüksek olması durumunda ortaya çıkar. * Vadelerin dengeli olmadığı bilançolarda sözkonusudur.

16 Döviz Kuru Riski * Şirket bilançosundaki Aktif ve Pasiflerin hem miktar hem de vade yapıları itibariyle dengeli olmayan Döviz cinslerinden oluştuğu durumlarda ortaya çıkar.

17 AKTİF (VARLIKLAR) DÖNEN VARLIKLAR HAZIR DEĞERLER Kasa Alınan Çekler Bankalar MENKUL KIYMETLER Hisse Senetleri Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları TİCARİ ALACAKLAR Alıcılar Alacak Senetleri DİĞER ALACAKLAR STOKLAR Ticari Mallar DURAN VARLIKLAR Arazi ve Arsalar Binalar PASİF (VARLIKLAR) KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR MALİ BORÇLAR Banka Kredileri TİCARİ BORÇLAR Satıcılar Borç Senetleri DİĞER BORÇLAR Ortaklara Borçlar İştiraklere Borçlar Bağlı Ortaklıklara Borçlar UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR MALİ BORÇLAR Banka Kredileri Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar ÖZ KAYNAKLAR ÖDENMİŞ SERMAYE Sermaye Demirbaşlar Ödenmemiş Sermaye (-) MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR DÖNEM NET KÂRI / ZARARI

18 Döviz Kuru Riski * Örnek: Bir Turizm Şirketi, giderlerinin neredeyse tamamı TL ve $ iken, Avrupa daki Seyahat Şirketleriyle karşılığında çalışmaktadır. Şirket aktiflerinde alacakları, pasifinde ise TL ve $ borçları bulunmaktadır. Herhangi bir Hedging işlemi yapmadığı taktirde, daki tüm değer kayıplarında zarar edecektir.

19 Faiz Oranı Riski * Şirket bilançosundaki Aktif ve Pasiflerin faiz oranlarının hem miktar hem de vade yapıları itibariyle dengeli olmadığı durumlarda ortaya çıkar

20 AKTİF (VARLIKLAR) DÖNEN VARLIKLAR HAZIR DEĞERLER Kasa Alınan Çekler Bankalar MENKUL KIYMETLER Hisse Senetleri Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları TİCARİ ALACAKLAR Alıcılar Alacak Senetleri DİĞER ALACAKLAR STOKLAR Ticari Mallar DURAN VARLIKLAR Arazi ve Arsalar Binalar PASİF (VARLIKLAR) KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR MALİ BORÇLAR Banka Kredileri TİCARİ BORÇLAR Satıcılar Borç Senetleri DİĞER BORÇLAR Ortaklara Borçlar İştiraklere Borçlar Bağlı Ortaklıklara Borçlar UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR MALİ BORÇLAR Banka Kredileri Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar ÖZ KAYNAKLAR ÖDENMİŞ SERMAYE Sermaye Demirbaşlar Ödenmemiş Sermaye (-) MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR DÖNEM NET KÂRI / ZARARI

21 Hisse Senedi Riski * Şirket bilançosunun Aktif ve Pasiflerindeki Hisse Senetlerinin değer artış veya azalışları sonucunda ortaya çıkar.

22 Piyasa Fiyat/Oranları Riski * Şirket bilançosunun Aktif ve Pasifindeki emtia ve diğer değerlerin piyasada oluşan değer artış veya azalışları sonucunda ortaya çıkar.

23 Piyasa Fiyat/Oranları Riski Örnek: Bakır fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle stoklarındaki Bakır nedeniyle risk taşıyan bir Kablo firması. Hammaddenin %90 ını Bakır oluşturur. Operasyon karlı bile olsa, Bakır fiyatlarındaki olası düşüşlerde Şirket stokları nedeniyle zarar eder. Çözüm: Öncelikle riski anında, doğru ölçümlemek, ilgili fiziksel hedging işlemlerini yapmak, fiziksel hedging mümkün değilse, Future kontratlar alıp satarak pozisyonu sıfırlamak (square) gerekir.

24 Piyasa Fiyat/Oranları Riski Örnek: Mücevher üreten bir firmanın elinde, ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere Altın bulunmaktadır. Altın fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle stoklarındaki Altın nedeniyle risk taşır. Operasyon karlı bile olsa, Altın fiyatlarındaki olası düşüşlerde Şirket stokları nedeniyle zarar eder. Çözüm: Mevcut Altın stoğu kadar Altın kredisi kullanılarak fiziksel hedging yapılır. Stoktaki değişimlere göre Altın kredisi miktarı da dengelenir. Bilançodaki Aktif/Pasif dengesindeki herhangi bir farklılık, önümüze ekstra risk olarak çıkacaktır.

25 Kredi Riski Grupiçi firmalara olan kredilere ilişkin kurallar Kredi analizi - Rating sistemi Sektörel Riskler Portföy mantığı

26 Operasyonel Risk Piyasa ve Kredi riskleri dışındaki tüm riskler - Yasal Risk, İtibar Riski - Yetersiz iç kontroller - Yolsuzluk ve sahtecilik (Ör:Enron-Arthur Andersen) - Zayıf kredi kontrolleri - Hatalı muhasebe kayıtları - IT sistemindeki hata ve aksamalar (Ör:YKB-Koçbank, Ziraat Bankası) - Doğal afetler sonucunda oluşacak bilgi kaybı ve işlerin kesintiye uğraması (Ör:HSBC) - Hizmet, ürün farklılıkları - Yönetim yanlışları - Mevzuata aykırı işlemler, cezalar (Ör:İmar Bankası,PO)

27 Riskten Korunma Teknikleri Sizi yere yıkan yumruk, sert olandan ziyade, geldiğini görmediğiniz yumruktur. Joe Torres HEDGING = BOL PARA KAZANMA HEDGING = GELECEĞİ TAHMİN ETME HEDGING = SİGORTA

28 Dünya nın en büyük şirketlerinin % 98 i türev ürünleri kullanmaktadır. Bunların % 95 i korunma (hedging) amacı gütmektedir Türev işlemlerin %90 ı faiz ve döviz türevleridir (diğerleri emtia ve hisse senedi) Dünya da toplam işlem hacminin üçte ikisini vadeli işlemler oluşturmaktadır. Türkiye de bu oran %5 tir.

29 Hedging yapma/yapmama kararı Banka spreadleri, opsiyon ücretleri, vade farkları tüm Hedging işlemleri için maliyet oluşturur Yapılacak hedging işlemlerinin maliyeti çok fazlaysa ve şirket yöneticileri tarafından korunmama kararı alınırsa Hedging yapılmayabilir Ancak bu kararın verilmesi için bile Risk analizinin yapılıp sözkonusu maliyetin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

30 Kimler Hedginge İhtiyaç Duyar? Sabit Oran üzerinden borç alanlar veya verenler Değişken Faiz oranı üzerinden borç verenler veya alanlar Varlıklarıyla yükümlülükleri farklı döviz cinsinden olanlar İthalatçılar İhracatçılar Emtia üreticileri ya da kullanıcıları

31 Forwards Futures Swaps Options Türev Ürünleri

32

33 Forward Ör: TL kredi kullanan bir şirket mal bedellerini 3 ay sonra (1/6/2012) USD cinsinden tahsil edecektir 3/3/2012 Spot USD/TL: USD Faizi (r $):%3 TL Faizi (r TL) :%13 Forward USD/TL kuru ne olacaktır? Forward USD/TL: X (1+( )X(90/360)) :

34 Futures Futures işlemleri; - Borsa denetimi ve güvencesinde - belirli bir paraya bağlı - miktar ve teslim tarihleri standart - sözleşmelerin alınıp satılması şeklinde gerçekleşir.

35 Futures Short Kısa Pozisyon SPOT : Futures Sat VADEDE : Futures Al + Spotta Sat

36 Futures Long Uzun Pozisyon SPOT : Futures Al VADEDE : Futures Sat + Spotta Al

37 Options Belirli bir kıymeti, önceden belli bir vade ve fiyattan alma/satma hakkı veren kontratlardır. Kontratı elinde tutan kontrata konu olan kıymeti alma (call ) veya satma (put ) hakkına sahip olurken, kontrattan kaynaklanan herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Kontratı satan (yazan) taraf ise vadede kontratı elinde tutan tarafın, kontrata konu olan kıymeti almak/satmak istemesi halinde, sözleşme hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Opsiyonu satan (yazan) taraflar bu işlem karşılığı prim geliri elde etmektedirler. Belirsizliğin (volatilitenin) yüksek olduğu piyasalarda, kontrat karşılığı prim talepleri çok yüksek boyutlara ulaşabilmektedir.

38 Options Ör: Aynı ihracatçı şirket, bir Put (Satma) Opsiyonu işlemi yapabilir TL den USD ı 3 ay sonra satma hakkını almış olur. O tarihte kardaysa satar, değilse opsiyon primi ödeyerek işlemi iptal yoluna gider.

39 Swap İki tarafın bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır.

40 Swap Ör: A Firması yıllık % 20 sabit faiz üzerinden 6 ayda bir kupon ödemeli, 5 yıl vadeli tahvil ihraç ederek 10 milyon TL borçlanmıştır. Ancak faizlerin düşeceği beklentisiyle borcun faizini değişken faize çevirmek istemektedir. Diğer taraftan B firması yıllık TRLlBOR+2 değişken faiz oranı üzerinden 6 ayda bir faiz ödemeli, 5 yıl vadeli 10 milyon TL kredi kullanmıştır. B firması değişken faiz riskini almak istemediği için borcun faizini sabitlemek istemektedir. Güncel TRLlBOR faiz oranı yıllık % 15 düzeyindedir. Bu durumda A ve B firmaları 10 milyon TL nominal değerde 5 yıl vadeli bir swap anlaşması yapmıştır. Sözleşmeye göre A firması B firmasına 5 yıl boyunca, her 6 ayda bir yıllık TRLlBOR+2 faiz oranı üzerinden ödeme yapacak, karşılığında B firmasından yıllık % 20 faiz oranı üzerinden sabit bir nakit akışı elde edecektir. Sonuç olarak, A ve B firmaları birbirlerinin anapara hariç borç faizi ödemelerini üstlenerek, A firması değişken faiz, B firması ise sabit faiz ödeyecek hale gelmiştir.

41 Türev Ürünlerin Faydaları Fiyat dalgalanmalarına karşı koruma Borçlanma maliyetini düşürme Net nakit akışını arttırma

42 Vadeli Piyasaların Koşulları Fiziksel Mal veya Finansal Ürünün arz ve talebi olmalıdır Sözkonusu ürün nitelik ve nicelik açısından belirli bir standartta olmalıdır Fiyat, arz ve talebe göre bu piyasada belirlenmelidir Fiyat değişken olmalıdır Spekülatörler bulunmalıdır Yasal ve kurumsal yapının oluşturulması gereklidir

43 Toplam (%) 0,49 0,22 0,11 0,09 0,09 Türev Ürünlerin Vadeleri Türev İşlemleri < 1 ay 1-3 Ay 3-6 Ay 6-12 Ay > 12 Ay Forward Döviz Alımları Forward Döviz Satışları Döviz Swap Alımları Döviz Swap Satışları Faiz Oranı Swap Alımı Faiz Oranı Swap Satışı Diğer Alımlar Diğer Satışlar Toplam

44 Türev Ürünleri Kullanmama Nedenleri Hukuki Çerçeve eksikliği Muhasebe Yönetimi Bilinmemesi Vergi mevzuatı Eksikliği TL ye bağlı ürünlerin Forwardlar dışında gelişmemiş olması Risk Yönetimine bakış açısı

45 Prepared by : Approved by : 30.Mar.07 ERHAN AK VINCENT MIGNOT GLOBAL NET OPEN POSITION USD A. Commercial Exposure : foreign currency denominated TOTAL fl Month 1 Month 2 Month 3 Month 4 Month 5 Month 6 Mar Nis May Haz Tem Ağu Inflows in Foreign currencies (+) Inflows in Foreign currencies (+) Commercial bids (gross amount) (+) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (+) 0 Estimated flows (+) Adjusted estimated flows (+) Firm flows (+) Firm flows formerly Commercial bids (+) 0 Total Outflows in foreign currencies (-) Outflows in foreign currencies (-) Commercial bids (gross amount) (-) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (-) 0 Estimated flows (-) Adjusted estimated flows (-) Firm flows (-) Firm flows formerly Commercial bids (-) 0 Total Net Commercial Exposure Net Commercial exposure Commercial bids (total gross amount) Commercial bids (net amount adjusted for probability) Estimated flows Adjusted estimated flows Firm flows Firm flows formerly Commercial bids Total Commercial Exposure B. Financial Exposure : existing debt/cash value date TOTAL positi Deposits or loans (+) Borrowings (-) Total Bank accounts (+/-) 0 Total Financial Exposure TOTAL Central Treasury guarantees (FEG nominal amount) 0 Central Treasury guarantees (FEG amount adjusted for probability) 0 Forward sales (-) 0 Forward purchases (+) 0 Total Hedging D. Commercial indexed flows TOTAL Total indexed flows to USD Indexed inflows (firm +estimated ) (+) Indexed outflows ( firm + estimated ) (-) Net Open Position Amounts in K USD Net Global Open Position C. Hedging : existing foreign exchange deals NET OPEN POSITION = A + B + C TOTAL GLOBAL NET OPEN POSITION =A + B + C + D TOTAL

46 Prepared by : Approved by : ERHAN AK VINCENT MIGNOT GLOBAL NET OPEN POSITION Amounts in K EURO A. Commercial Exposure : foreign currency denominated TOTAL fl Month 1 Month 2 Month 3 Month 4 Month 5 Month 6 Mar Nis May Haz Tem Ağu Inflows in Foreign currencies (+) Inflows in Foreign currencies (+) Commercial bids (gross amount) (+) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (+) 0 Estimated flows (+) Adjusted estimated flows (+) Firm flows (+) Firm flows formerly Commercial bids (+) 0 Total Outflows in foreign currencies (-) Outflows in foreign currencies (-) Commercial bids (gross amount) (-) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (-) 0 Estimated flows (-) Adjusted estimated flows (-) Firm flows (-) Firm flows formerly Commercial bids (-) 0 Total Net Commercial Exposure Net Commercial exposure Commercial bids (total gross amount) Commercial bids (net amount adjusted for probability) Estimated flows Adjusted estimated flows Firm flows Firm flows formerly Commercial bids Total Commercial Exposure B. Financial Exposure : existing debt/cash value date TOTAL positi Deposits or loans (+) Borrowings (-) Total Bank accounts (+/-) 0 Total Financial Exposure TOTAL Central Treasury guarantees (FEG nominal amount) 0 Central Treasury guarantees (FEG amount adjusted for probability) 0 Forward sales (-) 0 0 Forward purchases (+) 0 0 Total Hedging D. Commercial indexed flows TOTAL Total indexed flows to EURO Indexed inflows (firm +estimated ) (+) 0 Indexed outflows ( firm + estimated ) (-) Net Open Position Net Global Open Position C. Hedging : existing foreign exchange deals NET OPEN POSITION = A + B + C TOTAL GLOBAL NET OPEN POSITION =A + B + C + D TOTAL

47 Prepared by : Approved by : ERHAN AK VINCENT MIGNOT Amounts in K GBP GLOBAL NET OPEN POSITION A. Commercial Exposure : foreign currency denominated TOTAL fl Month 1 Month 2 Month 3 Month 4 Month 5 Month 6 Mar Nis May Haz Tem Ağu Inflows in Foreign currencies (+) Inflows in Foreign currencies (+) Commercial bids (gross amount) (+) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (+) 0 Estimated flows (+) Adjusted estimated flows (+) Firm flows (+) Firm flows formerly Commercial bids (+) 0 Total Outflows in foreign currencies (-) Outflows in foreign currencies (-) Commercial bids (gross amount) (-) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (-) 0 Estimated flows (-) Adjusted estimated flows (-) Firm flows (-) Firm flows formerly Commercial bids (-) 0 Total Net Commercial Exposure Net Commercial exposure Commercial bids (total gross amount) Commercial bids (net amount adjusted for probability) Estimated flows Adjusted estimated flows Firm flows Firm flows formerly Commercial bids Total Commercial Exposure B. Financial Exposure : existing debt/cash value date TOTAL positi Deposits or loans (+) Borrowings (-) Total Bank accounts (+/-) 0 Total Financial Exposure TOTAL Central Treasury guarantees (FEG nominal amount) 0 Central Treasury guarantees (FEG amount adjusted for probability) 0 Forward sales (-) 0 Forward purchases (+) 0 Total Hedging D. Commercial indexed flows TOTAL Total indexed flows to GBP Indexed inflows (firm +estimated ) (+) 0 Indexed outflows ( firm + estimated ) (-) 0 Net Open Position Net Global Open Position C. Hedging : existing foreign exchange deals NET OPEN POSITION = A + B + C TOTAL GLOBAL NET OPEN POSITION =A + B + C + D TOTAL

48 Prepared by : Approved by : ERHAN AK VINCENT MIGNOT Amounts in K YTL A. Commercial Exposure : foreign currency denominated TOTAL fl Month 1 Month 2 Month 3 Month 4 Month 5 Month 6 Mar Nis May Haz Tem Ağu Inflows in Foreign currencies (+) Inflows in Foreign currencies (+) Commercial bids (gross amount) (+) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (+) 0 Estimated flows (+) Adjusted estimated flows (+) Firm flows (+) Firm flows formerly Commercial bids (+) 0 Total Outflows in foreign currencies (-) Outflows in foreign currencies (-) Commercial bids (gross amount) (-) 0 Commercial bids ( adjusted for probability) (-) 0 Estimated flows (-) Adjusted estimated flows (-) Firm flows (-) Firm flows formerly Commercial bids (-) 0 Total Net Commercial Exposure Net Commercial exposure Commercial bids (total gross amount) Commercial bids (net amount adjusted for probability) Estimated flows Adjusted estimated flows Firm flows Firm flows formerly Commercial bids Total Commercial Exposure B. Financial Exposure : existing debt/cash value date TOTAL positi Deposits or loans (+) Borrowings (-) Total Bank accounts (+/-) 0 Total Financial Exposure TOTAL Central Treasury guarantees (FEG nominal amount) 0 Central Treasury guarantees (FEG amount adjusted for probability) 0 Forward sales (-) 0 Forward purchases (+) 0 Total Hedging TOTAL Total indexed flows to YTL Indexed inflows (firm +estimated ) (+) 0 Indexed outflows ( firm + estimated ) (-) 0 Net Open Position Net Global Open Position GLOBAL NET OPEN POSITION C. Hedging : existing foreign exchange deals D. Commercial indexed flows NET OPEN POSITION = A + B + C TOTAL GLOBAL NET OPEN POSITION =A + B + C + D TOTAL

49 Prepared by : Approved by : ERHAN AK VINCENT MIGNOT GLOBAL NET OPEN POSITION Amounts in K TOTAL EURO A. Commercial Exposure : foreign currency denominated TOTAL fl Month 1 Month 2 Month 3 Month 4 Month 5 Month 6 Mar Nis May Haz Tem Ağu Inflows in Foreign currencies (+) Inflows in Foreign currencies (+) Commercial bids (gross amount) (+) Commercial bids ( adjusted for probability) (+) Estimated flows (+) Adjusted estimated flows (+) Firm flows (+) Firm flows formerly Commercial bids (+) Total Outflows in foreign currencies (-) Outflows in foreign currencies (-) Commercial bids (gross amount) (-) Commercial bids ( adjusted for probability) (-) Estimated flows (-) Adjusted estimated flows (-) Firm flows (-) Firm flows formerly Commercial bids (-) Total Net Commercial Exposure Net Commercial exposure Commercial bids (total gross amount) Commercial bids (net amount adjusted for probability) Estimated flows Adjusted estimated flows Firm flows Firm flows formerly Commercial bids Total Commercial Exposure B. Financial Exposure : existing debt/cash value date TOTAL positi Deposits or loans (+) Borrowings (-) Total Bank accounts (+/-) 0 Total Financial fxposurf TOTAL Central Treasury guarantees (FEG nominal amount) 0 Central Treasury guarantees (FEG amount adjusted eor probability) 0 Forward sales (-) Forward purchases (+) Total Hedging D. Commercial indexed flows TOTAL Total indexed flows to TOTAL EURO Indexed inflows (firm +estimated ) (+) Indexed outflows ( firm + estimated ) (-) Net Open Position Net Global Open Position C. Hedging : existing foreign exchange deals NET OPEN POSITION = A + B + C TOTAL GLOBAL NET OPEN POSITION =A + B + C + D TOTAL

50 Örnek Forward İşlem EUR/$ 0,9681 0,9684 GBP/$ 1,5419 1,5424 GBP/EUR 0,6279 0,6279 SWAP POINTS BANKA SOLD BOUGHT CURRENT DIFFERENCE GBP/Euro GBP 19/12 EURO 19/12 EURO GBP/EURO 11.Mar 9, , , ,75 11.Nis 14, , , ,50 10.May 17, , , ,71 11.Haz 24, , , ,52 SPOT 0, , , , ,17 T. EURO

51 Risk Yönetimi önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Ancak orta ve küçük ölçekli firmalar tarafından hala yeterli yaygınlıkta ve bilinçle yapılmamaktadır.

52 Portföy Sahip olunan varlıkların, ister aynı, isterse farklı özelliklere sahip en az iki kıymete yatırılması sonucu oluşan toplam değer.

53 Portföy Amacın kar etme olduğu her yatırımda, üstlenilmesi gereken riskler, Portföy oluşturarak azaltılabilir.

54 Yatırım Yatırım miktarının belirlenmesi Yatırım vadesinin belirlenmesi Alınacak riskin belirlenmesi

55 Alternatif Yatırım Riskin göze alınarak, tek kıymete yönetilen yatırımın, sürekli olarak yakın ve iyi bir şekilde izlenmesi. Örneğin; tek bir hisse senedini yakın izleyip hareketlerine göre al-sat yapmak. Uzmanlaşmadan çok riskli!!

56 Portföy Yatırım yapılacak kıymetlerin çeşitlendirilmesine örnekler: -Farklı sektörlerden hisse senetleri almak -Farklı özelliğe sahip yatırım araçlarına (tahvil, hisse, döviz, vs.) yatırım yapmak -Farklı dönemlerde alımlar yapmak

57 Yatırım Araçları Riskleri Sıralama Gecelik Mevduat/Overnight Repo/Likit Fon Tahvil/Hazine Bonosu B Tipi Yatırım Fonları Döviz A Tipi Yatırım Fonları Hisse Senetleri Kaldıraç oranlı türev ürünler (Future kontratlar)

58 Konservatif yaklaşımla (Kriz dönemlerinde, volatilite yüksek olduğunda mevcut sermayenin korunmasına yönelik) Ülke Portföyü: %50 Tahvil-Hazine Bonosu - Uzun ve kısa vade olarak ayrılabilir. %50 Döviz Örnek Portföy -Yarı yarıya $ ve olarak ayrılabilir.

59 Portföy Yönetimi Teknikleri Satın Al ve Elde Tut Belirlen Risk, yatırım zamanı ve tutarına göre belirlenen portföydeki kıymetler alınıp, belirlenen süre boyunca elde tutulur. Dalgalanmalara göre hareket edilmez. Minimum hareket olacağı için düşük komisyon ödenir. Portföy/Fon Yöneticileri pek sevmez!

60 Portföy Yönetimi Teknikleri Endeks Portföyü Endeks üzerinde ağırlığı olan Hisse senetlerine, belirli oranlarla yatırım yapılır. Endeks future kontratı alarak da aynı yatırım yapılabilir. Future kontratta çok daha az sermaye ile daha çok getiri ve risk alınır.

61 Portföy Yönetimi Teknikleri Endeks Portföyü Endeks üzerinde ağırlığı olan Hisse senetlerine, belirli oranlarla yatırım yapılır. Endeks future kontratı alarak da aynı yatırım yapılabilir. Future kontratta çok daha az sermaye ile daha çok getiri ve risk alınır. Temel mantık: Uzun vadede diğer yatırım araçlarına göre daha yüksek getiri bekleniyorsa şirket kurulur.

62 Portföy Yönetimi Teknikleri Maliyet Ortalama-Sürekli Yatırım Örneğin her ay cüzi bir tutarda ($ veya TL) yatırım yapılarak uzun vadede ortalama bir maliyetle, büyük bir portföye sahip olunabilir. Yüksek dalgalanmaya sahip olmayan hisse senetlerinin, uzun vadede kazançlı olacağı görüşüyle hareket edilir. Çok pahalı veya çok ucuz fiyatlardan değil, ortalama bir maliyet oluşturulmuş olur.

63 Portföy Yönetimi Teknikleri Sabit Para Miktarı Yapılan yatırım (Örneğin $) sabit belirlenerek, kar elde edilip rakam arttığında artan kısım satılarak daha garantili bir yatırım aracına yatırılır. Tutar, belirlenen rakamın altına indiğinde yeni alım yapılır. Karın realize edilmesi ve düşükten daha fazla alım yapılması esastır. Dalgalı dönemlerde olumlu sonuç verebilir. Sürekli yükseliş veya sürekli düşüş dönemlerinde tavsiye edilmez.

64 Portföy Yönetimi Teknikleri Sabit Oran Yapılan yatırım (Örneğin %50 Hisse, %50 Tahvil), artış veya azalışlara göre diğer yatırım aracına kaydırılır. Hisselerden değer elde edilirse, bu tutarla tahvil alınarak %50-50 oranı tekrar yakalanır. Davranış tarzı, alınan portföy kararı bozulmamış olur, belirlenen portföy sürekli olarak aynı seviyelerde tutulmuş olur.

65 Portföy Yönetimi Teknikleri Gelecekteki Yükümlülükleri Karşılama Evlilik, eğitim, emeklilik, iş kurma gibi belirli harcamalar öncesinde bunları karşılamak üzere oluşturulan, vadeleri belirlenmiş yatırımlar. Çok daha güvenli yatırım araçlarına yatırılarak, beklenen vade geldiğinde ödemelerin yapılmasında sorun yaşanmaması hedeflenir.

66 Portföy Yönetimi Teknikleri Analizlere Göre Stratejiler Temel Analiz İlgilenilen yatırım aracının gerçek değeri hesaplanıp piyasadaki fiyatlarla karşılaştırılır. Gerçek değerine göre ucuz kalan yatırım aracı alınıp, beklenen değere ulaşması hedeflenir.

67 Portföy Yönetimi Teknikleri Analizlere Göre Stratejiler Teknik Analiz Geçmişte piyasada oluşmuş verileri kullanarak geleceği tahmin edip, kısa dönemde fiyat artışlarından kar elde etmeyi amaçlar. Temel Mantık:Piyasanın hafızası vardır.

68 Teknik Analiz Kanal formasyonları Üçgen formasyon Çift Tepe / Çift Dip Omuz-Baş-Omuz Temel Mantık:Piyasanın hafızası vardır.

69 Bir Borsa Spekülatörünün Anıları Edvin Lefevre * Bugün olan birşey, daha önce de olmuştur ve mutlaka gelecekte de olacaktır. * Borsanın düşeceği düşünülüyor ve satışa başlandıysa, her satış bir öncekinden daha düşük fiyata gerçekleşmelidir. Satın alınacaksa da tam tersi geçerlidir. Birçok insan, sadece elinde hisse olduğu için Borsanın yükseleceğini düşünür.

Departman Adı - Tarih

Departman Adı - Tarih YF Viop İşlemleri Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Adı - Tarih VİOP 2005 yılında İzmir merkezli olarak kurulan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB); 5 Ağustos 2013 yılında Borsa İstanbul Vadeli

Detaylı

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER ASHMORE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. HİSSE SENEDİ ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI ASHMORE PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 31.03.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 31.03.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI 01.01. 31.03.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz.

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. İlk vadeli işlemler borsası 18. y.y. ilk yarısı Japonya da kuruldu / Dojima Pirinç Piyasası 1970 ten sonra

Detaylı

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU A. TANITICI BİLGİLER

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU A. TANITICI BİLGİLER A. TANITICI BİLGİLER Portföy Bilgileri Halka Arz Tarihi 13.06.2012 2 Temmuz 2012 tarihi itibariyle (*) Fon Toplam Değeri 2.155.647 Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler Portföy Yöneticileri Murat Zaman,

Detaylı

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU. Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU. Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler A. TANITICI BİLGİLER Portföy Bilgileri Halka Arz Tarihi 13.06.2012 (*) 02 Ocak 2013 tarihi itibariyle Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler Portföy Yöneticileri Murat Zaman, Kerem Yerebasmaz, Serkan Şevik,

Detaylı

Taaleri Portföy Yönetimi A.Ş. Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu na Bağlı TAALERİ PORTFÖY YABANCI BORÇLANMA ARAÇLARI FONU

Taaleri Portföy Yönetimi A.Ş. Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu na Bağlı TAALERİ PORTFÖY YABANCI BORÇLANMA ARAÇLARI FONU Taaleri Portföy Yönetimi A.Ş. Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu na Bağlı TAALERİ PORTFÖY YABANCI BORÇLANMA ARAÇLARI FONU 01 Ocak 31 Aralık 2016 Dönemine Ait Yatırım Performansı Konusunda Kamuya Açıklanan

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM PERFORMANSI

Detaylı

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI 02.05.2013 31.12.2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-30.06.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-30.06.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-30.06.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU 1 EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: Euro Trend Yatırım Ortaklığı

Detaylı

Finansal Araçlar. UMS 39 Jale Akkaş. 12 Ekim, 2011. Grant Thornton Türkiye

Finansal Araçlar. UMS 39 Jale Akkaş. 12 Ekim, 2011. Grant Thornton Türkiye Finansal Araçlar UMS 39 Jale Akkaş 12 Ekim, 2011 Grant Thornton Türkiye 2011 Grant Thornton Türkiye.Tüm Tüm hakları saklıdır. UMS 39 Finansal Araçlar UMS 39 genel olarak finansal araçlar ile finansal nitelikte

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ

GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ İlker Şadi İŞLEYEN * I. GİRİŞ Bankalar ve aracı kurumların, menkul kıymetler ve diğer

Detaylı

Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş. B.R.I.C Ülkeleri Yabancı Değişken Emeklilik Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı

Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş. B.R.I.C Ülkeleri Yabancı Değişken Emeklilik Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş. B.R.I.C Ülkeleri Yabancı Değişken Emeklilik Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 23.01.2015 YATIRIM VE YÖNETİME

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

Vadeli Piyasalarda Yatırım

Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli Piyasalarda Yatırım VADELİ PİYASALARDA YATIRIM 1 2 3 4 5 6 8 İÇİNDEKİLER Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları: Gelecek İçin Daha Güvenli Yatırım Fırsatları Organize piyasa,

Detaylı

OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı

OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 31.03.2015 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 30.06.2017 tarihi itibarıyla Fon'un

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. ALTERNATİF ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. ALTERNATİF ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU ALTERNATİF ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.09.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM

Detaylı

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI DÖVİZ EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI DÖVİZ EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI DÖVİZ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2013 31.12.2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR

Detaylı

OSMANLI PORTFÖY KISA VADEL

OSMANLI PORTFÖY KISA VADEL 01.01.30.12.2016 HESAP DÖNEMİNE AİT A. TANITICI BİLGİLER OSMANLI PORTFÖY KISA VADELİ BORÇLANMA ARAÇLARI FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU Fon Toplam Değeri Tedavül Oranı (%) PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Gedik Private Ayrıcalıklar Dünyası PB / 1 Hisse Senetleri Risk Derecesi 4 Getiri Derecesi 4 Vergi %0 Stopaj Global Fırsatları Takip Ederiz Global ekonomi ve

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KUR RİSKİ YÖNETİMİ EĞİTİM PROGRAMI Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. KUR RİSKİNİN TANIMI II. VADELİ DÖVİZ ALIM-SATIM İŞLEMLERİ (FORWARD İŞLEMLER) III. DÖVİZE

Detaylı

PERFORMANS SUNUŞUNA İLİŞKİN TANITICI BİLGİLER, PERFORMANS BİLGİSİ VE DİPNOTLAR 1-4 A TANITICI BİLGİLER 1-2 B PERFORMANS BİLGİSİ 3 C DİPNOTLAR 4

PERFORMANS SUNUŞUNA İLİŞKİN TANITICI BİLGİLER, PERFORMANS BİLGİSİ VE DİPNOTLAR 1-4 A TANITICI BİLGİLER 1-2 B PERFORMANS BİLGİSİ 3 C DİPNOTLAR 4 İÇİNDEKİLER Sayfa No 1-4 A TANITICI BİLGİLER 1-2 B PERFORMANS BİLGİSİ 3 C DİPNOTLAR 4 A. TANITICI BİLGİLER Portföye Bakış Halka Arz Tarihi 26.05.2017 30 Haziran 2017 tarihi itibariyle Yatırım Ve Yönetime

Detaylı

GARANTİ PORTFÖY YÖNETİMİ AŞ TARAFINDAN YÖNETİLEN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONUNA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER

Detaylı

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR 1.PERFORMANS DEĞERLEMESİ Karşılaştırma Ölçütü-Serbest Fon Getiri Değişimi 29/02/2012 1H 1A 3A 5A Merchants Capital 0.22% -0.98% -11.91% -15.29% KYD182 0.16% 1.26% 3.13% 3.56% 2.PİYASA RİSKİ VaR değer limiti,

Detaylı

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: (Eski Ünvanı:

Detaylı

Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler

Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler A. TANITICI BİLGİLER Portföy Bilgileri Halka Arz Tarihi 13.06.2012 2 Temmuz 2012 tarihi itibariyle (*) Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler Portföy Yöneticileri Murat Zaman, Kerem Yerebasmaz, Serkan Şevik,

Detaylı

Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt. Departman Ad/Panel/Yer Tarih

Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt. Departman Ad/Panel/Yer Tarih Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Ad/Panel/Yer Tarih Yatırım Finansman Kurumsal Kimliğimiz Ürün ve Hizmetlerimiz 2 Türkiye nin ilk özel aracı kurumu olarak, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sınai

Detaylı

Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler

Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler A. TANITICI BİLGİLER Portföy Bilgileri Halka Arz Tarihi 13.06.2012 2 Temmuz 2012 tarihi itibariyle (*) Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler Portföy Yöneticileri Murat Zaman, Kerem Yerebasmaz, Serkan Şevik,

Detaylı

Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam Değeri 877.247,49 Fonun Yatırım Amacı, Stratejisi ve Riskleri

Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam Değeri 877.247,49 Fonun Yatırım Amacı, Stratejisi ve Riskleri A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖY BİLGİLERİ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka Arz Tarihi 07/11/2008 Portföy Yöneticileri 31.03.2010 tarihi itibariyle Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 4421- SERMYE PiYSSı VE FiNNSL KURUMLR 1. Birikim açığı olan ekonomik birimlerle birikim fazlalığı olan ekonomik birimlerin karşılaştığı ve finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasalara ne ad

Detaylı

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU Euro Kapital Yatırım

Detaylı

STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. STRATEJİ PORTFÖY İKİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)

STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. STRATEJİ PORTFÖY İKİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 15 Ekim 2003 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fon un Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri 26.267.484

Detaylı

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 İşletme Finansmanı ix İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 I. Finans, Finansman ve Finansal Yönetim Nedir? 5 Finansal Hizmetler, 6; Finansal Yönetim, 6; Finansal Yönetimin Öğrenilmesi,

Detaylı

HSBC PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN HSBC PORTFÖY DEĞİŞKEN FON

HSBC PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN HSBC PORTFÖY DEĞİŞKEN FON HSBC PORTFÖY DEĞİŞKEN FON 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2016 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka

Detaylı

GARANTİ PORTFÖY YÖNETİMİ AŞ TARAFINDAN YÖNETİLEN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONUNA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. STRATEJİ PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)

STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. STRATEJİ PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Fon Toplam Halka arz tarihi: 26 Kasım 1996 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fon un Yatırım Amacı Yöneticileri Değeri 33.799.135

Detaylı

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır.

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır. BU ALT FONUN PAYLARININ HALKA ARZINA İLİŞKİN İZAHNAME 07/08/2013 TARİHİNDE İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU NA TESCİL ETTİRİLMİŞ OLUP, 07/08/2013 TARİHİNDE TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ NE İLAN İÇİN

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş. B TİPİ TAHVİL BONO FONU PERFORMANS SUNUM RAPORU

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş. B TİPİ TAHVİL BONO FONU PERFORMANS SUNUM RAPORU AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş. B TİPİ TAHVİL BONO FONU PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 25 Şubat 2013 30 Haziran 2015 tarihi

Detaylı

Nakit Yönetim Ürünleri

Nakit Yönetim Ürünleri Nakit Yönetim Ürünleri Gedik Private Ayrıcalıklar Dünyası PB / 1 Nakit Ürünleri Risk Derecesi 1» Anapara kaybı yaşamazsınız.» Sabit getirili ve düşük risklidir.» Yatırımlarınıza değer katmanın en kolay

Detaylı

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI VADELĠ ĠġLEM ve OPSĠYON BORSASI ( VOB) NEDĠR? Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ( VOB) vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alınıp satıldığı yerdir. Alınıp satılan bu sözleşmelere Türev Araçlar denmektedir.

Detaylı

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU VADELİ DÖVİZ ALIM-SATIM İŞLEMİ (FORWARD) Belirli bir döviz tutarının, ileri bir tarihte, önceden anlaşılan fiyattan alım veya satımının yapılması işlemidir. tarihinde, piyasadaki

Detaylı

Turkland Sigorta Anonim Şirketi (eski adıyla Demir Sigorta Anonim Şirketi)

Turkland Sigorta Anonim Şirketi (eski adıyla Demir Sigorta Anonim Şirketi) VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 39.720.884 21.838.791 1- Kasa 14 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 34.992.866 19.459.108 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka Garantili

Detaylı

Turkland Sigorta Anonim Şirketi. 31 Mart 2018 Tarihi İtibariyle Ayrıntılı Bilanço (Tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir)

Turkland Sigorta Anonim Şirketi. 31 Mart 2018 Tarihi İtibariyle Ayrıntılı Bilanço (Tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir) VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 73.404.028 67.172.141 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 62.403.846 54.645.148 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka Garantili

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART MART 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART MART 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART 2015-31 MART 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 45.253.994,64 46.048.530,11

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

SS KORU SİGORTA KOOPERATİFİ'nin 31.3.2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU

SS KORU SİGORTA KOOPERATİFİ'nin 31.3.2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU SS KORU SİGORTA KOOPERATİFİ'nin 31.3.213 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU (TL) VARLIKLAR TOPLAMI Cari Varlıklar Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar Kasa Alınan Çekler Bankalar Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 HAZİRAN 2014-30 HAZİRAN 2015 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 HAZİRAN 2014-30 HAZİRAN 2015 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 HAZİRAN 2014 30 HAZİRAN 2015 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I Cari ( Dönen ) Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 44.570.887 46.750.559

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2014 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2014 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL 2013-30 EYLÜL 2014 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 44,485,342.44 48,577,535.61

Detaylı

ING PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON A AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. 30/12/2016 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri

ING PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON A AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. 30/12/2016 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri ING PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON A AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 06 Ocak 1995 30/12/2016 tarihi itibariyle

Detaylı

Hesap Kodu Hesap Adı YTL

Hesap Kodu Hesap Adı YTL Hesap Kodu Hesap Adı YTL 1 Cari Varlıklar 46.722.460,48 10 Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 25.925.242,17 100 Kasa 60.746,12 101 Alınan Çekler 0,00 102 Bankalar 25.861.797,80 103 Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

Şekil 2.1. Risk Sınıflandırması Örneği Şekil 2.2. İç ve Dış Kaynaklı Önemli Risk Faktörleri

Şekil 2.1. Risk Sınıflandırması Örneği Şekil 2.2. İç ve Dış Kaynaklı Önemli Risk Faktörleri Şekil 2.1. Risk Sınıflandırması Örneği Şekil 2.2. İç ve Dış Kaynaklı Önemli Risk Faktörleri Şekil. 2.3. Olaylar ve Riskler 2.1.Sistematik Risk Sistematik risk, firmaların sahip oldukları varlıklar üzerindeki

Detaylı

Türk hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapmaktır En Az Alınabilir Pay Adedi : 100 bin TL karşılığı Taylan Tatlısu

Türk hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapmaktır En Az Alınabilir Pay Adedi : 100 bin TL karşılığı Taylan Tatlısu OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 31.03.2015 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 29.06.2018 tarihi itibarıyla Fon'un

Detaylı

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MENKUL KIYMET YATIRIMLARI KISA ÖZET

Detaylı

Yeniden Düzenlenmiş. I- Cari Varlıklar Toplamı

Yeniden Düzenlenmiş. I- Cari Varlıklar Toplamı VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 322.320.147 309.044.079 1- Kasa 2.12-13 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 299.899.151 287.777.816 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.775.262.937 3.504.676.959 1- Kasa 14 54.840 62.857 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 3.388.494.332 3.105.334.647 4- Verilen Çekler

Detaylı

"30.04.2008" Hesap Kodu Hesap Adı YTL

30.04.2008 Hesap Kodu Hesap Adı YTL Tablo Adı BİLANÇO Tablo Kodu 11 Şirket Ünvanı AIG SİGORTA A.Ş. Şirket Kodu 150 Yıl (YYYY) 2008 Tablonun Müsteşarlıkça Sisteme(Portala) Yüklendiği Tarih "30.04.2008" Şirketlerce Tablonun Sisteme(Portala)

Detaylı

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE

HALK HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2013 31.12.2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) I- Cari ( Dönen ) Varlıklar Dip Not

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) I- Cari ( Dönen ) Varlıklar Dip Not DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL 2015-30 EYLÜL 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 48.997.077,59 46.524.971,56

Detaylı

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mayıs 2009 Tanım Nakit akış tablosu, bir faaliyet dönemi içerisinde işletmede ortaya çıkan nakit akımlarını; işletme faaliyetlerine,

Detaylı

OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FON HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Aksi Belirtilmedikçe Tutarlar Türk Lirası (TL)

OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FON HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Aksi Belirtilmedikçe Tutarlar Türk Lirası (TL) 01.01.30.12.2016 HESAP DÖNEMİNE AİT A. TANITICI BİLGİLER OSMANLI PORTFÖY MİNERVA SERBEST FON'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 31.03.2015 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

Detaylı

ETHİCA SİGORTA A.Ş TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU (TL) VARLIKLAR TOPLAMI ,59

ETHİCA SİGORTA A.Ş TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU (TL) VARLIKLAR TOPLAMI ,59 ETHİCA SİGORTA A.Ş. 30.9.2016 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU (TL) VARLIKLAR TOPLAMI 134.313.863,59 I- Cari Varlıklar 131.781.338,67 A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 58.358.199,02 1- Kasa 0,00 2- Alınan

Detaylı

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU 1 EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: Euro Menkul

Detaylı

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU Denetimden Geçmiş Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2007) ( 31/12/2006) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 10.796

Detaylı

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU Bağımsız AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2007) ( 31/12/2006) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 13.795 25.923 39.718 11.080 16.987

Detaylı

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar İşlenecek Konular Finansal piyasalar ve kurumların önemi Tasarrufların şirketlere akışı Finansal piyasaların ve aracıların fonksiyonları Değer maksimizasyonu

Detaylı

Risk Yönetimi. Ne zaman? Ne için? Vedat Akgiray Boğaziçi Üniversitesi

Risk Yönetimi. Ne zaman? Ne için? Vedat Akgiray Boğaziçi Üniversitesi Risk Yönetimi Ne zaman? Ne için? Vedat Akgiray Boğaziçi Üniversitesi Risk Kısa Tarif Gelecekteki fiyatın bugünden bilinmemesi Uzun Tarif Fiyatı belirleyen faktörlerin gelecekteki değerlerinin bilinmemesi

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 ARALIK ARALIK 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 ARALIK ARALIK 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 ARALIK 2015-31 ARALIK 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 56,354,409.59

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı

Opsiyonlar(1) Ders 19 Finansal Yönetim

Opsiyonlar(1) Ders 19 Finansal Yönetim Opsiyonlar(1) Ders 19 Finansal Yönetim 15.414 Bugün Opsiyonlar Risk yönetimi: Neden, nasıl ve ne? Opsiyon ödemeleri Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 20, 21 Sally Jameson Soru türleri ABD de olan firmanız

Detaylı

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Bağımsız Denetim'den BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Geçmemiş Geçmiş Dipnot Referansları 31.03.2007 31.12.2006 Cari / Dönen Varlıklar 43.974.109 42.366.791 Hazır Değerler 4 1.463.463 2.108.013 Menkul Kıymetler

Detaylı

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz.

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. 26.10.2015 1 KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul

Detaylı

BİZİM PORTFÖY BİRİNCİ KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

BİZİM PORTFÖY BİRİNCİ KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi: 23.02.2015 BİZİM PORTFÖY BİRİNCİ KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 29.06.2018 tarihi

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş Dipnot 30 Haziran 2014 31 Aralık 2013

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş Dipnot 30 Haziran 2014 31 Aralık 2013 VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 4 ve 14 5,055,181 300,000 1- Kasa 972-2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO I- Cari Varlıklar VARLIKLAR Bağımsız Denetimden 30.06.2018 31.12.2017 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.815.809.477 3.504.676.959 1- Kasa 14 45.563 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 154.252.907 148.162.389 1- Kasa 14 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 138.670.963 133.651.828 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka

Detaylı

BİZİM PORTFÖY İKİNCİ KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

BİZİM PORTFÖY İKİNCİ KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi: 18.02.2013 BİZİM PORTFÖY İKİNCİ KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 29.06.2018 tarihi

Detaylı

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU AKTİF KALEMLER Dipnot ( 31/12/2004 ) ( 31/12/2003) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 84 541 625 168 1,101 1,269 1.1.Kasa

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Türev Ürünler İş Yatırım ın piyasa yapıcısı olarak faaliyet gösterdiği türev ürünler; BIST30 Endeks Opsiyonları

Detaylı

ZURICH SİGORTA A.Ş. VARLIKLAR

ZURICH SİGORTA A.Ş. VARLIKLAR VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 369.427.908 356.748.314 1- Kasa 2.12 - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 350.799.509 337.414.881 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri

Detaylı

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmemiş) VARLIKLAR

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmemiş) VARLIKLAR ( ) VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 152.512.035 95.726.964 1- Kasa 843 798 2- Alınan Çekler 48.000-3- Bankalar 133.412.126 81.779.922 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri

Detaylı

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş)

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) ( ) VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 148.412.597 97.070.280 1- Kasa 1.519 230 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 127.975.131 84.166.580 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-)

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART 2017 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART 2017 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar Dip Not 31 Mart 2017 31 Aralık 2016 A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 54.317.478 56.354.409 1- Kasa 2.12, 14 - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar

Detaylı

BİZİM PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

BİZİM PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi: 01.02.2012 BİZİM PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 29.06.2018 tarihi itibarıyla Fon

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem 31 Aralık 2015

VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem 31 Aralık 2015 VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 21,075,452 13,452,895 1- Kasa 14 338 643 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 17,502,814 9,333,800 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri 5- Banka

Detaylı

AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Aksigorta A.Ş. 3.9.216 Tarihi İtibariyle Finansal Tabloları

Detaylı

IŞIK SİGORTA A.Ş. 31 MART 2014 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

IŞIK SİGORTA A.Ş. 31 MART 2014 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 164.696.632 180.246.207 1- Kasa - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 149.747.512 163.191.920 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) - -

Detaylı

Geçmiş I- CARİ VARLIKLAR Dipnot

Geçmiş I- CARİ VARLIKLAR Dipnot 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 246.764.728 215.510.556 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 196.571.906 185.279.703 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 164.788.362 171.907.736 1- Kasa 14-2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 148.584.889 155.175.354 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka

Detaylı

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2007) ( 31/12/2006) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 13,795 25,923 39,718 11,080 16,987 28,067 II. GERÇEĞE

Detaylı

ZURICH SİGORTA A.Ş. I- Cari Varlıklar Toplamı

ZURICH SİGORTA A.Ş. I- Cari Varlıklar Toplamı VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 286.142.880 266.916.929 1- Kasa 2.12 13 43 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 267.800.986 251.924.017 4- Verilen

Detaylı

S.S. DOĞA SİGORTA KOOPERATİFİ 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA KARŞILAŞTIRMALI SOLO BİLANÇO (Tutarlar Türk Lirası "TL" olarak ifade edilmiştir.

S.S. DOĞA SİGORTA KOOPERATİFİ 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA KARŞILAŞTIRMALI SOLO BİLANÇO (Tutarlar Türk Lirası TL olarak ifade edilmiştir. S.S. DOĞA SİGORTA KOOPERATİFİ 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA KARŞILAŞTIRMALI SOLO BİLANÇO (Tutarlar Türk Lirası "TL" olarak ifade edilmiştir.) VARLIKLAR I. CARİ VARLIKLAR A. Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar

Detaylı

ZURICH SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ ve TARİHLERİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇOLAR VARLIKLAR

ZURICH SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ ve TARİHLERİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇOLAR VARLIKLAR ZURICH SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ 31.03.2013 ve 31.12.2012 TARİHLERİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇOLAR VARLIKLAR I- Varlıklar DİPNOT 31/03/2013 31/12/2012 I- Varlıklar 409,726,217 377,590,795 A- Nakit Ve Nakit

Detaylı

ERGO SİGORTA A.Ş. Takip eden dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz parçasını oluşturur. VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Geçmiş Önceki Cari Dönem

ERGO SİGORTA A.Ş. Takip eden dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz parçasını oluşturur. VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Geçmiş Önceki Cari Dönem VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12, 4.2 213,507,060 133,722,172 1- Kasa 14 2,413 2,067 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 156,849,494 70,133,616 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri 5- Banka

Detaylı

30 EYLÜL 2016 VE 31 ARALIK 2015 TARİHLERİ İTİBARIYLA AYRINTILI BİLANÇOLAR (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir.

30 EYLÜL 2016 VE 31 ARALIK 2015 TARİHLERİ İTİBARIYLA AYRINTILI BİLANÇOLAR (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir. VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12, 4.2 198,312,375 265,650,443 1- Kasa 1,883 1,066 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 126,104,557 132,620,174 4- Verilen Çekler ve Ödeme

Detaylı

Kur Riski Yönetimi ve VOB Uygulaması. Mert ÖNCÜ

Kur Riski Yönetimi ve VOB Uygulaması. Mert ÖNCÜ Kur Riski Yönetimi ve VOB Uygulaması Mert ÖNCÜ 1 Kur Riski Nedir? Kurun değerinde yaşanan değişiklikler sonucu varlıklar ve/veya yükümlülüklerde meydana gelebilecek olumlu / olumsuz değişimler... TL-FX

Detaylı

TEB PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FON

TEB PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FON VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 04/09/1997 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 30/06/2016 tarihi itibarıyla

Detaylı

TACİRLER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN TACİRLER PORTFÖY DEĞİŞKEN FON DÖNEMİ PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

TACİRLER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN TACİRLER PORTFÖY DEĞİŞKEN FON DÖNEMİ PERFORMANS SUNUŞ RAPORU TACİRLER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN TACİRLER PORTFÖY DEĞİŞKEN FON 01.01.2018 30.06.2018 DÖNEMİ PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 19 Eylül 1997

Detaylı