Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri"

Transkript

1 Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri

2 Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri GIDA SANAYİ Tarımsal hammaddeye; değişik hazırlama, işleme, muhafaza, ambalajlama teknikleri uygulayarak daha dayanıklı ve daha tüketilebilir hale getiren sanayidir. Halkın yeterli ve dengeli beslenmesi için gerekli gıda talebini karşılar. Tarımsal hammaddeye önemli ölçüde katma değer sağlar. İhracat ile ülkeye önemli ölçüde döviz ve istihdam sağlar.

3 Gıga sanayinin önemi Tarımsal ve hayvansal hammaddelerin muhafaza süresi son derece kısıtlıdır. Genellikle mevsimlik olduğu için, tamamının taze olarak tüketilmesi mümkün değildir. Ayrıca birçok tarımsal hammadde doğal halde gıda olarak tüketilmeye uygun değildir. Doğal ve taze olarak tüketilmeye uygun olmayan hammadde, gıda sanayi tarafından uygun yöntemlerle işlenir, muhafaza edilir ve müşteriye sunulur.

4 Yapılan bilimsel araştırmalara göre yeterli ve dengeli beslenme için 8 aminoasit 1 yağ asidi 14 vitamin 22 mineral madde olmak üzere 45 temel bileşiğin insan vücuduna alınması (zorunlu) gerekir. Bilindiği gibi bu bileşiklerin ana kaynağı gıda maddeleridir.

5 Ancak bütün gıda maddeleri bu bileşikleri aynı veya yeterli oranda içermez. Ayrıca bazı gıda maddeleri doğal olarak mevsime ve yöreye bağlı üretilmektedirler. Gıda sanayi mevsime ve yöreye bağlı bu kısıtlılığı tarımsal hammaddenin uygun teknolojide işlenmesi ve muhafaza edilmesi ile ortadan kaldırır.

6 Türkiye de gıda sanayi Türkiye de İmalat (üretim) sanayi başlığı altında 21 sanayi kolunda 500 çeşit ürün üretilmektedir. Gıda sanayinin toplam imalat sanayi içindeki toplam payı % 25 tir. Ayrıca gıda sanayi imalat sanayindeki istihdamın %15 ini; katma değerinde %13 ünü oluşturmaktadır. Türkiye de tarım sektörü toplam istihdamın %35 ini oluşturmaktadır. Buna karşın tarımın Gayri Safi Milli Hasılaya katkısı %11 dir(tuik, 2011). Hatta dünya ölçeğinde Türkiye tarımsal istihdamın en yüksek olduğu ülkeler arasındadır. Bu tablo sektördeki verim düşüklüğü sorununun çarpıcı bir göstergesidir.

7 Türkiye de gıda sanayi Gıda sanayi, tarımsal hammaddelerin bir veya birden fazla işleme tabi tutularak elde edilen ürünleri kapsar. Uluslar arası standart sınıflandırmaya göre Gıda sanayi 8 alt sektöre ayrılır. 1) Mezbaha ürünleri 2) süt ve süt ürünleri 3)Su ve su ürünleri 4) Tahıl ve nişasta ürünleri 5) meyve sebze işleme 6) bitkisel yağ 7) şeker ve şeker ürünleri 8) yem sanayi 9) diğer ürünler

8 Türkiye de gıda sanayi Türkiye de başta makarna olmak üzere un ve unlu mamüller, dondurulmuş meyve-sebzeler, domates salçası, konserveler, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kaysı gibi geleneksel gıda ürünlerinin üretimi hızla artmaktadır. Ayrıca bu ürünler dünyanın birçok ülkesine ihraç edilir. Zeytinyağı, sofralık zeytin, fındık, şeker, şekerli ürünler, lokum, helva dünyada haklı bir üne sahiptir ve birçok dünya ülkesine ihraç edilir.

9 Türkiye de gıda sanayi Ülkemizde 2004 verilerine göre gıda sanayi kuruluşu vardır. Bunlara ek olarak adet ekmek fırını olduğu kabul edilmektedir işletmenin 500 adedi çok büyük kapasiteli, ileri teknoloji kullanan; 3000 kadarı büyük ölçekli kuruluşlardır. Türkiye de 2011 TUİK verilerine göre ise, gıda alanında üretim yapan işyeri sayısı dir. Bunun u gıda, 498 i içecek alanında faaliyet göstermektedir. Bunların 4733 adedi yabancı sermayeli firmalardır. Gıda ve içecek sanayinin Türkiye toplam ihracatı içindeki payı 2011 de %6.6 olmuştur. Sektörün dış ticareti karşılama oranı 2011 yılında % seviyesindedir. Gıda sanayi üretim değeri içinde tahıl ve nişasta mamulleri sanayi en yüksek değeri almaktadır. Bunu süt ve et sanayi ürünleri izlemektedir. Ülkemizde tarımsal ürünlerin ortalama % 30 u sanayide değerlendirilirken, bu oran gelişmiş ülkelerde % oranındadır. Gıda sanayi işletmelerinin çoğu Marmara ve Batı Anadolu da yoğunlaşmıştır. Gıda ve içecek sanayinde, çalışan sayısı e ulaşmıştır (2012, TUİK ).

10 Türkiye de gıda sanayi Gıda işletmelerinin (28000) % 65 ini un ve unlu mamüller %12 si meyve sebze işleme % 11 i süt ve süt ürünleri %3.5 i bitkisel yağ ve margarin %3 ü şekerli ürünler %1 i et ve et ürünleri %4.5 i diğer gıdalar (çay, nişasta, glikoz vb)

11 Türkiye de gıda sanayi 1) un ve unlu mamüller Tahıl ve baklagil unları, irmik, bulgur, makarna ekmek, bisküvi vb ürünler 2) Meyve sebze işleme Konserve, donmuş ve kurutulmuş meyve-sebze, meyve sebze suyu ve konsantresi, salça, reçel ve marmelat gibi gıda maddelerini içerir. 3) Süt ve süt ürünleri İçme sütü, yoğurt, peynir, süt tozu ve tereyağı gibi gıda maddelerini içerir. 4) Mezbaha ürünleri sanayi Kırmızı et, kümes hayvanları, et mamülleri(sucuk, sosis, pastırma vb) gıda maddelerini içerir.

12 Türkiye de gıda sanayi 5) Bitkisel yağ ve ürünleri Zeytinyağı, rafine sıvı yağlar, margarinler vb 6) Su ürünlerini işleme sanayi Balık, balık unu ve balık yağı vb 7) Şeker ve şeker ürünleri Şeker, helva, lokum, şekerleme, çikolata, kakaolu ürünler ve cikletler 8) Diğer gıdalar Çay, glikoz, alkol, şarap, bira alkolsüz ürünler

13 Gıda sanayinin sorunları 1) En önemli sorunu hammadde sorunudur. 2) Kurulu kapasite kullanım oranı. Gıda sanayinde büyük ve orta ölçekli işletmelerde kapasite kullanım oranı %70 oranındadır. büyük ve orta ölçekli işletmelerin dışındaki küçük işletmelerde kapasite kullanım oranı çok düşüktür. Kapasite kullanım oranının düşük olmasının sebepleri hammadde yetersizliği teknik bilgi eksikliği sermaye eksikliği teknoloji sırasında karşılaşılan sorunlar

14 3) Haksız rekabet Haksız rekabet: ticari rekabetin iyi niyet kurallarına aykırı olan aldatıcı davranış veya başka suretle her türlü kötü yönde kullanılmasıdır Gıda sanayindeki haksız rekabetin nedenleri Denetim eksikliği Ceza uygulamasındaki eksiklik Sigortasız eleman çalıştırılması Yasadışı hammadde, katkı maddesi ve koruyucu madde kullanımı Arıtma sistemlerinin yeterli kullanılmaması gibi birçok kurala uymayan gıda işletmesi vardır.

15 GIDA MADDELERİNİN BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ VE ÖNEMİ Gıda maddelerinin bileşimi ve özelliklerinin bilinmesi gıda teknolojisinin bütün aşamaları için oldukça önemlidir. Gıdanın; Bozulması Muhafazası İşlenme metodu Üretimi Hazırlanması Beslenme özellikleri Gıdanın bileşimindeki komponentlerle yakından ilişkilidir. Dolayısıyla gıda maddelerinin bileşenlerinin nelerden oluştuğunu bilmek zorunludur.

16 Başlıca gıda bileşenleri 1) su 2) karbonhidratlar 3) proteinler 4) yağlar 5) vitaminler 6) Mineral maddeler 7) enzimler, aroma maddeleri ve renk maddeleri

17 1) Su: İnsanda %60-70, yenidoğan bebekte %75 Gıda maddelerinin değişmez bir bileşiğidir. Her gıda maddesinde farklı oranlarda bulunur: Meyve sebzelerde %90-95 oranında Tahıllarda % arasında İşlem görmüş et ürünlerinde % 60 oranında bulunur. Su, gıda maddelerinin tekstürel (yapısal) özelliklerini ve depolama stabilitesini önemli ölçüde etkiler.

18 Su gıda maddelerinde değişik şekillerde bulunabilir: 1) domates sularında olduğu gibi serbest şekilde 2) tereyağlarında olduğu gibi emülsifiye edilmiş su damlacıkları halinde 3) jelatinli tatlılarda olduğu gibi kolloidal jellerde, bağlı olarak 4)Katı gıda maddelerinin yüzeyinde adsorbsiyon olarak 5) kimyasal olarak gıdanın içinde bağlanmış halde Absorbsiyon: gıdanın içine nüfuz eden Adsorbsiyon: gıdanın yüzeyinde kalan su

19 2) Karbonhidratlar Karbon (C), hidrojen (H) ve oksijenden (O)oluşan organik bileşiklerdir (glikoz, fruktoz, nişasta, selüloz gibi). İnsan ve hayvanların birinci derecede enerji kaynağı ve tüketim maddesidir. Bitkisel ürünlerde, tohumlarda, köklerde, yumrularda depo maddesi olarak ve hücre yapısında bulunurlar. Hayvansal dokularda, kanda ve sütte bulunmaktadır.

20 Yeryüzünde en bol ve ekonomik enerji kaynağı olarak bulunan karbonhidratlar, beslenmede önemli yer tutarlar Birçok gıda endüstrisinde hedef alınan temel maddeler karbonhidratlardır (değirmencilik, ekmekçilik, alkollü içkiler üretimi, şeker sanayi gibi). Karbonhidratlı ürünler gıda sanayinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Karbonhidratların sınıflandırılması: Karbonhidratlar, kimyasal yapılarına göre sınıflandırılırlar;

21

22

23 Monosakkaritlerin aldehit veya keton gruplarına reaktif şeker grupları denir. Serbest halde aldehit ve keton grubu bulunduran şekerlere indirgen şekerler denir. Bütün monosakkaritler indirgendir. İki veya daha fazla monosakkarit aldehit veya keton grupları ile birleşirse indirgen özelliklerini kaybederler (çünkü serbest halde aldehit veya keton grubu kalmamıştır). Gıda teknolojisi bakımından en önemli monosakkaritler; glikoz, fruktoz ve galaktoz dur.

24 Şekilde görüldüğü gibi; molekül ağırlıkları aynı olmasına karşın, O ve OH gruplarının farklı konumlarda bulunmasından dolayı şekerler farklılık gösteriler. Bu farklılıklar şekerlerin çözünmelerinde, tatlılıklarında, mikroorganizmalar ile fermentasyona uğratılmasında ve diğer bazı özelliklerinde de farklılıklar oluşturur.

25 Her ne kadar monosakkaritler, açık formülle gösterilse de heksoz ve pentozların esas yapıları halka şeklindedir.

26

27 Önemli monosakkaritler Pentozlar En önemlileri riboz, ksiloz ve arabinoz dur Riboz; DNA, RNA nın yapısında Arabinoz; pektik maddelerin yapısında Ksiloz ise bitki zamklarının yapısında bulunur. Riboz:

28 Heksozlar: En önemlileri glikoz, fruktoz, galaktoz ve mannozdur. Glikoz: Doğada en yaygın bulunan monosakkarit; 6 C lu D-glikozdur. Birçok karbonhidrat (nişasta, selüloz, glikojen) D-glikozun türevleridir. Fermente edilebilir şekerlerdir. Glikoz doğada serbest halde ve daha çok fruktoz ile birlikte meyvelerde, balda ve bitki özsularında bulunur. Ayrıca nişasta, sakkaroz, maltoz ve laktozun hidrolizi sonucunda oluşur. Vücudun temel şekeridir, kanda % 0.1 oranında bulunur. Vücutta dokular tarafından kullanılır. α-d-glikoz Üzümde bol bulunduğundan üzüm şekeri de denir. β-d-glikoz

29

30

31 Oligosakkaritler Glikozidik bağla birbirine bağlanmış 2-10 monosakkaritten oluşan karbonhidratlardır. Monosakkaritler birbirleriyle oksijen köprüsü üzerinden birleşerek oligosakkaritleri oluştururlar. Kendilerini oluşturan monosakkakkarit sayısına göre isimlendirilirler. Disakkarit Trisakkarit Tetrasakkarit

32 Sakkaroz (sukroz: Çay şekeri- C12H22O11): Glikoz ile fruktozdan, 1 mol H2O çıkışıyla oluşur. Önemli bir gıda maddesidir, şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilir. Sakkaroz (çay şekeri), asitlerle veya enzimlerle hidroliz edildiğinde, eşit miktarda glukoz ve fruktoza ayrılır. C6H12O6+ C6H12O6= C12H22O11+ H2O

33

34 Laktoz, sadece bazı mayalarda (S. cerevisia, S. kefir, Str. Lactis, Lb acidophilus) bulunan laktaz enzimince hidrolize edilir ve sonra fermente olur. Glikoz, maltoz, fruktoz, sakkaroz gibi bütün şekerler şu özelliklerin tümüne çeşitli derecelerde sahiptirler: 1)Tatlıdırlar ve genellikle tatlandırıcı olarak kullanılırlar. 2) Suda çözünürler ve şurup oluşturabilirler. 3) Çözeltilerinden su uzaklaştığı zaman kristal hale gelebilirler (şeker kamışından sakkarozun eldesi kristallenme özelliği sayesinde olur). 4) Beslenme için önemli enerji kaynağıdırlar. 5) Mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla fermente edilirler.

35 6) Yüksek konsantrasyonlarda (%50-60) mikroorganizmaların faaliyetini engellediği için koruyucu madde olarak da kullanılırlar (reçel, marmelat üretimi gibi) 7) Isıtılınca karamelize olurlar ve renkleri değişir 8) Bazıları proteinlerle reaksiyona girerek, esmer renkli bileşikler oluşturur (maillard reaksiyonuyla esmerleşme). 9) Şekerleme teknolojisindeki en önemli gelişme; glikozun izomerlerine dönüşümü için enzimatik proseslerin son yıllarda gelişmesidir. Fruktoz glikozdan daha tatlıdır.

36 Şekerlerin tatlılık dereceleri: (Sakkarozun tatlılık derecesi 100 kabul edilerek hesaplanan tatlılık dereceleri) Sakkaroz: 100 Fruktoz: 174 Glikoz : 75 Maltoz: 40 Laktoz: 20 Ksiloz: 40 Rafinoz: 23 İnvert şeker: (tatlıcılıkta kullanılır) Şeker Alkolleri: Ksilitol:100 Sorbitol: 60 Mannitol: 40 Sakkarozun hidrolizi: eşit miktarda Glikoz + fruktoz = invert şeker

37 Polisakkaritler Çok sayıda monosakkarit ve türevlerinin; glikozidik bağlarla bağlanarak, oluşturdukları yüksek molekül ağırlıklı organik bileşiklerdir. Polimerin yapısı düz zincirli olabildiği gibi dallanmış şekilde de olabilir Polisakkaritler; nişasta ve glikojende olduğu gibi depo maddesi veya selülozda olduğu gibi canlı sistemin yapısını oluşturabilirler. Tatlı değildirler Suda çözünmezler

38 Polisakkaritler genellikle iki gruba ayrılır: 1) Homopolisakkaritler: tek tip monosakkarit içerirler A) pentozanlar(pentoz polisakkaritleri): Pentozların polimeridirler Ksilan: ksilozdan oluşmuştur. Mısır koçanı, yulaf kabuğu ve odunda bulunur. Araban: arabinozlardan oluşmuştur. Bitki özsuyunda ve bitkisel zamklarda bulunur B) Heksozanlar (heksoz polisakkaritler): heksozların birleşmesinden oluşan polisakkaritlerdir. En önemlileri glikoz ünitelerinden oluşan glukanlardır (nişasta, glikojen selüloz) 2) Heteropolisakkaritler: hidrolize edildiklerinde birden fazla monosakkarit türevi oluşturan polisakkaritlerdir (pektik bileşikler, bitki zamkları)

39 Önemli polisakkaritler Polisakkaritler monosakkaritlerin polimerleri olup tam hidrolize edildiklerinde kendilerini oluşturan monosakkaritlere parçalanırlar. Nişasta: Bir nişasta molekülü α-d-glikoz ünitelerinin α-1.4 ve α-1.6 bağlarıyla bağlanmasından oluşmuş bir polimerdir.

40 Nişasta; beyaz, tatsız bir toz görünümündedir. Bitkilerin en önemli besin maddesidir. Bitkilerde yaprakta fotosentez sonucu oluşarak kök ve yumrulara taşınır ve orada depolanır. Patateste nişasta tanecikleri, yumurta şeklinde hücre suyu içinde serbest halde yüzer. Hububatta ise dairesel tanecikler birbirine yapışıktır. Nişasta; 1.Enzimlerle (fermantasyon teknolojisinde) gitgide küçük moleküllere parçalanır. ve iyotla takip edilir(koyu mavi, menekşe, kırmızı), maltoz iyotla renk vermez, böylece nişastanın şekerleşmiş olduğu anlaşılır. 2.Asitlerle glikoza kadar parçalanır Nişasta fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirinden farklı iki polisakkaritten oluşur.

41 A) amiloz: Nişastanın yaklaşık % 20 sini, nişasta taneciğinin de iç kısmını oluşturur. İyotla mavi renk verir. Amiloz D-glikoz moleküllerinin düz zincir şeklinde ve sadece α-1-4 glikozidik bağlarıyla bağlanmasından oluşmuştur. Bir amiloz molekülünde glikoz ünitesi bulunabilir. Heliks şeklinde bükülmüştür, dallanma yoktur. B) Amilopektin: Nişastanın %80 ini ve nişasta taneciğinin iskelet kısmını teşkil eder. İyotla kırmızı menekşe renk verir. Bu polimerde glikoz molekülleri α- 1.4 bağlarının yanında α-1.6 bağları ile de bağlanmıştır. Bu bağlanma amilopektinin yapısında dallanmaya neden olur. Amilopektin birkaç bin glikozdan oluşmuştur.

42 Glikojen(Hayvan nişastası): hayvansal dokuların depo polisakkaritleridir. Özellikle karaciğerde depo edilir. İskelet kaslarında da % 1-2 oranında bulunur. D-glikoz moleküllerinin polimerleşmesiyle meydana gelmiş dallı bir yapıya sahiptir. Suda kolloidal halde çözünür, alkolde çözünmez. İyotla menekşe kırmızı renk verir.

43 Selüloz Bitkiler aleminin iskelet maddesidir. Doğada en çok bulunan yapısal polisakkarittir. Başlıca kaynağı pamuk ve odundur. D-glikoz moleküllerinin β-1.4 bağlarıyla bağlanmasıyla oluşan düz zincirli yapıdadır. Tek mideli hayvanlar ve insanların midesinde β1.4 bağlarını parçalayan enzim bulunmadığından, selülozun bu canlılar için sindirimi yoktur. Ancak işkembelerinde selülaz enzimi içeren hayvanlar (ot yiyenler) tarafından glikoza kadar parçalanabilirler. Ayrıca selülaz enzimine sahip olan bazı mikroorganizmalar tarafından da parçalanır. Bu yolla gıda ve diğer endüstri alanlarında kullanılabilirler. Suda çözünmez, kağıt, tekstil ve boya sanayinde kullanılan önemli bir polisakkarittir.

44 İnülin: yapıtaşı fruktoz olan başlıca yer elmasında bulunan bir polisakkarittir. Pektik maddeler: bütün genç bitkilerin hücre duvarlarında ve hücre aralarında bulunan temel bileşiği poligalaktronik asit olan bir polisakkarittir. Bitkilerde bulunan pektik maddelerin başında pektin gelmektedir.

45 Pektin, meyve ve sebzelerde yaygın olup hücre duvarlarının içinde ve arasında bulunur. Bitki hücrelerinin bir arada tutulmasını sağlar. Jel oluşturma özelliğinden dolayı şeker, meyveli şekerleme ve jöle yapımında kullanılır. Pektinler ve bitki zamkları gıdalarda stabilize ediciler ve koyulaştırıcılar olarak kullanılırlar. Birçok omurgasızın dış iskeletinin başlıca organik maddesidir. Bitki zamkları: Suda çözünerek kolloidal çözeltiler veren polisakkarit tabiatındaki maddelerdir. Ağaç kabuklarından kesilerek veya kendiliğinden akarlar. Esmer yapışkan kitle oluştururlar. Başlıcası arap zamkıdır (akasya ağacından sızan maddedir).

46 Kitin: N-asetil, D-glikozaminin polmerizasyonuyla oluşur. Renksizdir, suda, alkolde, eterde, seyreltik asitlerde ve alkalilerde çözünmez. Omurgasızlarda, böceklerde ve kabuklularda (karides, yengeç, istakoz) bulunan, azot içeren bir polisakkarittir.

47 VİTAMİNLER MİNERALLER Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar gıda maddelerinde önemli oranlarda bulundukları için temel gıda bileşenleri olarak adlandırılır Bu 3 temel bileşenin dışında gıda maddelerinde düşük oranda bulunmalarına karşın önemli görevlere sahip bileşenler vitaminler, mineraller, asitler, antioksidanlar, enzimler vb.

48

49

50

51

52

53

54

55

56

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-3

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-3 GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders-3 Konular Gıda sanayi Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri GIDA SANAYİ Tarımsal hammaddeye değişik hazırlama, işleme, muhafaza, ambalajlama teknikleri uygulayarak daha

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Fermantasyon Nedir? Mikroorganizmaların enerji temin etme yolları Solunum: Son elektron (H) alıcısı (akseptörü)oksijen

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ Bir fabrikanın çalışması ve üretimi için nasıl işçilere ve makinalara ihtiyaç varsa canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için de enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerji, bir

Detaylı

Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif

Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif formu, fosforik asitle yaptığı esterlerdir Glukoz, galaktoz

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Canlılardaki Organik Bileşikler

Canlılardaki Organik Bileşikler Canlılardaki Organik Bileşikler Yapılarındaki temel element C, daha sonra ise H ve O dir. Bunların dışında birçok organik bileşikte N, P, S gibi elementler de bulunur. Genellikle çok sayıda atom içeren

Detaylı

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir.

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Bunlar, meristematik dokulara iletildiğinde, bu kısımlarda selüloz, lignin, pektin bileşikleri ve lipitler

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Monosakkaritler

KARBONHİDRATLAR. Monosakkaritler KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yeryüzünde en yaygın ve bol olarak bulunan karbon, hidrojen ve oksijen içeren, basit veya kompleks yapılı organik bileşiklerdir. Hayvanların ve bitkilerin metabolizmalarında

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası ORGANİK BİLEŞİKLER Canlı Organizmalarda bulunan büyük ve karışık yapılı moleküller yani makromoleküllerdir Makromoleküllerin hepsinde karbon vardır. Karbon Dünyası Makromoleküller birbirlerine kovalent

Detaylı

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ KARBOHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Karbohidratlar (CHO) şeker, nişasta, glikojen ve selüloz olarak canlılar aleminde en geniş yeri kaplayan makromoleküllerdir. İnsanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalar

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 3. Hafta ASLI ÖZEN Beslenme Besin: Gıdanın yapısında bulunan bileşenlerdir. Besinler 6 ana grupta toplanmaktadır: Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Mineraller Vitaminler Su

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Monosakkaritler (Basit Şekerler)

Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Monosakkaritler (Basit Şekerler) Karbonhidratlar Karbonhidratlar Prof.Dr. Sevinç Yücecan Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Karbonhidratlar bitkilerde fotosentez ile sentezlenirler Yiyeceklerimizde

Detaylı

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler 3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri 3.3.1. Monosakkaritler 3.3.1.1. Monosakkaritlerin isimlendirilmesi 3.3.2. Monosakkaritlerin

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden

Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden Polisakkaritler (glikanlar) Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden oluşan polimerlerdir; (D)-Glukoz,

Detaylı

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin 1 Giriş Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin tamamlayacağı yazılı, sözlü ve uygulamalı görevler beslenme,

Detaylı

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları anlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları rganik maddeler a) Karbonhidratlar b) Proteinler, amino asitler ve peptitler c) Enzimler d) Lipidler e) Nükleotidler ve nükleik asitler f) Vitaminler İnorganik

Detaylı

Temel Biyokimya-I Karbonhidratlar. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi Biyokimya AD Ankara

Temel Biyokimya-I Karbonhidratlar. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi Biyokimya AD Ankara Temel Biyokimya-I Karbonhidratlar Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi Biyokimya AD-06110-Ankara I. MAKROMOLEKÜLLER-YAPI VE FONKSİYONLAR Hücreler büyük moleküllü organik moleküllerden

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADESİ YARDIMLARI. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü

TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADESİ YARDIMLARI. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADESİ YARDIMLARI Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü TARIM ÜRÜNLERİ DIŞ TİCARETİ Yıllara Göre Tarım Ürünleri Dış Ticareti (milyon $) 20.000 18.000

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER KİMYASAL LER YÖNTEMİ 1 2 3 -Ürün TS leri -Ürün TS leri -TS 2590 Toplam katı madde - tüm gıdalar %10 LUK HCl de çözünmeyen kül- tüm gıdalar Acılık kreis testi- tahinhelva ve tüm yağlarda 100 gr/ml 2 gün

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

HUBUBAT TEKNOLOJİSİ 26.02.2013. Buğday danesinin kimyasal yapısı: Buğday danesinde bulunan su miktarı,

HUBUBAT TEKNOLOJİSİ 26.02.2013. Buğday danesinin kimyasal yapısı: Buğday danesinde bulunan su miktarı, HUBUBAT TEKNOLOJİSİ Buğday danesinin kimyasal yapısı: 1. Karbonhidratlar (Mono, oligo ve polisakkaritler) 2. Kompleks karbonhidratlar (Pentozanlar, Hemiselüloz, Selüloz) 3. Azotlu maddeler (Proteinler

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu 1. Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı (Prosedür) j. Deney Sonuçları k. Öğrenci

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri Gıda Teknolojisinin Tanımı... 6 İşlenmiş Besin Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar... 6 Gıdaların Geometrik Özellikleri...

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

Karbonhidratlar ve yağlar

Karbonhidratlar ve yağlar Karbonhidratlar ve yağlar A) KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER) Karbonhidratlar öncelikle yeşil bitkilerin fotosentezi sonucu oluşmaktadır. Yapılarında C, H, O atomları vardır. Karbonhidratlar yapılarındaki şeker

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN KARBONHİDRATLAR Normal diyet alan kişilerde enerjinin % 55-60 ı karbonhidratlardan sağlanır. Bitkiler karbonhidratları fotosentez yoluyla güneş ışığının yardımıyla karbondioksit ve sudan yararlanarak klorofilden

Detaylı

Gıda Mühendisliğine Giriş. Ders-2

Gıda Mühendisliğine Giriş. Ders-2 Gıda Mühendisliğine Giriş Ders-2 Gıda mühendisi nedir? Gıda mühendisliği eğitimi Gıda mühendislerinin çalışma alanları Gıda mühendisliği nedir? Fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin, gıdaların işlenmesinde,

Detaylı

Canlılarda bulunan en önemli organik bileşikler;

Canlılarda bulunan en önemli organik bileşikler; Canlılardaki Organik Bileşikler Yapılarındaki temel element C, daha sonra ise H ve O dir. Bunların dışında birçok organik bileşikte N, P, S gibi elementler de bulunur. Genellikle çok sayıda atom içeren

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU.

Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. IAUD.m.13091352.2015.7/25.13-17 Nurten BOZDEMİR 1 Murat ÇİMEN 1* Seyhan AKÇAN 1 Özet

Detaylı

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler.

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler. Karbonhidratlar Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İktisadi İşletmesi Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan,

Detaylı

Pirüvik asit, PGAL (Fosfogliser aldehit) vb. Riboz ve deoksiriboz

Pirüvik asit, PGAL (Fosfogliser aldehit) vb. Riboz ve deoksiriboz Karbonhidrat çeşitleri KARBNİDRATLAR (CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN RGANİK BİLEŞİKLER-1) RGANİK BİLEŞİKLER -Genel olarak yapısında C, ve bulunan, inorganik bileşiklerin aksine canlılar tarafından üretilebilen

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU 2017 YILI HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi 2017 H ü r r i y e t M a h. 4 5 0 s k. N o : 1 0 3 A k h i s a r / M a n i s a AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 2017

Detaylı

KÜSPE VE MELAS EBRU YÜCEL 20626638 KÜSPE Pancar küspesi şeker pancarından şekerin ekstraksiyonu sonunda difüzyonda elde edilir. Ekstraksiyon işleminin sonunda elde edilen şekeri alınmış kıyıma sulu küspe,preselerden

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn Geçen sayıda beslenme konusuna genel bir giriş yaparak besin öğeleri hakkında bilgiler vermiştim. Bu sayıda ise temel besin grupları ve doğru

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

K MYA 8 ÜN TE III KARBON H DRATLAR 3. 1. GENEL YAPILARI VE ADLANDIRILMALARI 3. 2. MONOSAKKAR TLER 3. 3. D SAKKAR TLER

K MYA 8 ÜN TE III KARBON H DRATLAR 3. 1. GENEL YAPILARI VE ADLANDIRILMALARI 3. 2. MONOSAKKAR TLER 3. 3. D SAKKAR TLER ÜN TE III KARBON H DRATLAR 3. 1. GENEL YAPILARI VE ADLANDIRILMALARI 3. 2. MONOSAKKAR TLER 3. 3. D SAKKAR TLER 31 BU ÜN TEN N AMAÇLARI Bu üniteyi çal flt n zda; Karbon hidratlar n genel yap lar n, adland

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar Ağustos 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26602 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ

Detaylı

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda Mikroorganizmalar Numune Limitler (1) alma planı c m M 1. Süt, süt ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt AKS (2) 5 2 104 105 E. coli 5 0

Detaylı

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı

ARNAVUTLUK TARIM SEKTÖRÜ I. Genel Bilgiler Toplam Km2 alana sahip olan Arnavutlukta hektar (%24) tarım, hektar (%36) orman

ARNAVUTLUK TARIM SEKTÖRÜ I. Genel Bilgiler Toplam Km2 alana sahip olan Arnavutlukta hektar (%24) tarım, hektar (%36) orman ARNAVUTLUK TARIM SEKTÖRÜ I. Genel Bilgiler Toplam 28.750 Km2 alana sahip olan Arnavutlukta 696.000 hektar (%24) tarım, 1.014.000 hektar (%36) orman ve 423.000 hektar (%15) mera alanı bulunmaktadır. Toplam

Detaylı

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 SUNU PLANI Sağlıklı ve dengeli beslenme Temel besin öğeleri ve grupları Öğün içerikleri: Kahvaltı Fast-food ve zararları Çocuğunuzun beslenme çantası

Detaylı

2016 YILI BRİFİNG RAPORU

2016 YILI BRİFİNG RAPORU a AKHİSAR TİCARET BORSASI 216 YILI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/216-31/12/216 TARİHLERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU 216 H A Z I R L A Y A N : A Y Ş E N İ L G Ü V E N AKHİSAR TİCARET BORSASI

Detaylı

Doğal Biyomalzemeler. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi Proteinler. Doğal Polimerler

Doğal Biyomalzemeler. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi Proteinler. Doğal Polimerler Doğal Biyomalzemeler yaşamın en önemli biyopolimerleridir. Molekül ağırlıkları birkaç binden milyonlara kadar olabilir. Canlı hücrelerinin kuru ağırlıklarının yaklaşık yarısı proteindir. Protein molekülleri

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI Nişastanın Hidrolizi Nişasta glukoz birimlerinden oluştuğu için nişastanın hidrolizi ile glukoz şurupları elde edilebilmektedir. Şeker Sakaroz 100 Glukoz 70 Maltoz 30 Fruktoz

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

4.3.1.2.2. Gıda Sanayi 1

4.3.1.2.2. Gıda Sanayi 1 4.3.1.2.2. Gıda Sanayi 1 1. Gıda ürünlerinin imalatı, NACE REV. 2 sınıflandırmasına göre üçlü düzeyde 9 alt sektör, dörtlü düzeyde ise 25 alt sektörden oluşmaktadır (EK). Gıda sektörü gelişmekte olan ülkelerin

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi:

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi: Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini artırması için gerekli olan besinleri vücuduna alıp kullanmasıdır. Beslenme, ne karın doyurmak veya

Detaylı

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1 Genel Giriş Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 Kolloid Sistemler 3-4 Karbonhidratlar 5-6 Proteinler 7 I. Ara Sınav 8-9 Lipitler 10-11

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Meyve ve sebzeler ve bunlardan elde edilen ürünlerin bileşimini, nitelik ve nicelik olarak kesin değer ve sınırlarla belirleyip tanımlamak çok zor ve hatta hemen hemen olanaksızdır.

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ MANTARLAR (FUNGİ) ALEMİ Genellikle çok hücreli olan ökaryot canlılardır. Kloroplastları yoktur. Bu nedenle fotosentez yapamazlar.parazit

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56)

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56) Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 11.10.2002-24903 Resmi Gazete: 25. 8. 2002-24857 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı