B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü)"

Transkript

1 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 59 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Algoritmaların nasıl geliştirildiğini gösterebilmek için sınıf ortalaması bulma probleminin değişik biçimlerini çözeceğiz. Aşağıdaki problemi inceleyelim. Bir sınıftaki 10 kişi bir sınava girmiştir. Notlar (0'dan 100'e kadar tamsayılar) size verilmiş ve bu sınavın sonucunda sınıf ortalamasını bulmanız istenmiştir. Sınıf ortalaması, notların toplamının sınıftaki öğrenci sayısına bölünmesiyle bulunur. Bu problemi bilgisayarda çözecek algoritma, bütün notların teker teker bilgisayara girilmesi, ortalama hesabının yapılması ve sonucun ekrana yazdırılması biçimindedir. Sahte kodları kullanalım ve yaptırılacak işleri listeleyip, onların hangi sırada kullanılacağını belirleyelim.

2 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 60 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Notları girmek için sayıcı kontrollü döngüyü kullanacağız. Bu teknik sayici adındaki bir değişken kullanarak, ifadelerin kaç kez tekrar edileceğini belirlememiz esasına dayanır. Bu örnekte döngü, sayıcı 10'u geçtiğinde sonlanmaktadır. Bu kısımda sahte kodlardan oluşan algoritmayı ve bu algoritmanın C ile yazılmış halini inceleyeceğiz. Diğer kısımda, sahte kodlardan oluşan algoritmaların nasıl geliştirildiğine bakacağız. Sayıcı kontrollü döngüler, genellikle belirli döngüler olarak adlandırılırlar. Çünkü döngü başlamadan önce döngünün kaçıncı tekrardan sonra sonlanacağını biliriz.

3 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 61 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Sayıcı Kontrollü Döngülerle sınıf ortalaması problemini çözen algoritmanın sahte kodlarla yazılmış biçimi : toplamı 0'a ata sayici 'yı 1'e ata sayici 10' eşit ya da 10'dan küçükken (while) Diğer notu gir. Girilen notu, toplama ekle sayici ya 1 ekle Sınıf ortalamasını, toplamı 10'a bölerek bul Sınıf ortalamasını yazdır.

4 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 62 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Algoritmada toplam ve sayici değişkenlerinden bahsedildiğine dikkat ediniz. toplam değişkeni, bir dizi değerin toplamını depolamak için kullanılacaktır. sayici değişkeni ise saymak amacıyla kullanılacaktır ( Burada kaç tane not girildiğini saymak için kullanacağız). Toplamları depolamak için kullanılan değişkenlere, programda kullanılmadan önce 0 atanmalıdır. Aksi takdirde, bu değişkeni depoladığımız hafıza konumunda daha önceden bulunan sayı da hesaplarımıza katılır. toplamı 0'a ata sayici 'yı 1'e ata sayici 10' eşit ya da 10'dan küçükken (while) Diğer notu gir. Girilen notu, toplama ekle sayici ya 1 ekle Sınıf ortalamasını, toplamı 10'a bölerek bul Sınıf ortalamasını yazdır.

5 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 63 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) sayici değişkenine genellikle kullanımına göre 0 ya da 1 atanır ( Her ikisi içinde örnekler göstereceğiz ). toplamı 0'a ata sayici 'yı 1'e ata İlk değeri verilmemiş değişkenler genellikle, çöp (garbage) değer ( hafıza konumunda bu değişken için en son depolanmış değer) içerirler. sayici 10' eşit ya da 10'dan küçükken (while) Diğer notu gir. Girilen notu, toplama ekle sayici ya 1 ekle Sınıf ortalamasını, toplamı 10'a bölerek bul Sınıf ortalamasını yazdır.

6 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 64 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B03_Uygulama7 Aşağıda algoritması verilen problemle ilgili olarak, önceki uygulama programlarınızı da göz önüne alarak uygun çıktılar veren bir program yazınız. Not: Bu programda, sonuç olarak hesaplanan ortalamanın bir tamsayı olduğuna dikkat ediniz. Örneğin bu uygulama için notların toplamı 817 olsun. Bu durumda 10'a bölündüğünde ortalama değeri olarak 81.7 sonucu çıkar. İleride bu tür sayılarla (ondalıklı sayılarla) ilgili konuları da inceleyeceğiz. Algoritma: toplamı 0'a ata sayici 'yı 1'e ata sayici 10' eşit ya da 10'dan küçükken (while) Diğer notu gir. Girilen notu, toplama ekle sayici ya 1 ekle Sınıf ortalamasını, toplamı 10'a bölerek bul Sınıf ortalamasını yazdır.

7 B03.8 Algoritmalari Uygulamak : Durum 1 (Sayici Kontrollü Döngü) 65 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B03_Uygulama8 Ekrana 10 tane öğrencinin yıl sonu notlarını girmesini isteyen bir programı yazdınız. Programınızda while döngü yapısını kullandınız. Eğer girilen not 100 den büyükse veya 0 dan küçükse hata mesajı yazdırın ve notu tekrar girmesini isteyin. En sonunda notların ortalamasını ekrana yazdırın. Programınızın yorum kısmına en başta bir sahte kod ekleyiniz. Programınızda "scanf " fonksiyonunu, "if/else" yapısını ve "while" döngüsünü kullanınız.

8 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 66 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Ortalama problemimizi genelleştirelim.aşağıdaki problemi inceleyiniz: Program çalıştırıldığında, kaç kişinin ortalamasının hesaplanacağını önceden bilmeden, sınıf ortalamasını bulacak bir program geliştirin. İlk sınıf ortalaması örneğinde, notların sayısını (10) başlangıçta biliyorduk. Bu örneğimizde ise kaç not girileceğini başlangıçta bilmiyoruz. Program, herhangi bir sayıda veriyi işlemek zorundadır. Bu durumda, programımız notların girişinin sonlandığına nasıl karar verecektir? Sınıf ortalamasını ne zaman hesaplayacağını ve yazdıracağını nasıl bilecektir?

9 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 67 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Ortalama problemimizi genelleştirelim.aşağıdaki problemi inceleyiniz: Program çalıştırıldığında, kaç kişinin ortalamasının hesaplanacağını önceden bilmeden, sınıf ortalamasını bulacak bir program geliştirin. İlk sınıf ortalaması örneğinde, notların sayısını (10) başlangıçta biliyorduk. Bu örneğimizde ise kaç not girileceğini başlangıçta bilmiyoruz. Program, herhangi bir sayıda veriyi işlemek zorundadır. Bu durumda, programımız notların girişinin sonlandığına nasıl karar verecektir? Sınıf ortalamasını ne zaman hesaplayacağını ve yazdıracağını nasıl bilecektir?

10 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 68 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Bu problemi çözmenin yolu, veri girişinin sonlandığını belirten bir özel değer, nöbetçi değer, ( sinyal değer ve ya işaretçi değer de denir) kullanmaktır. Kullanıcı, girmesi gereken tüm verileri girdikten sonra son değeri girdiğini belirten bir nöbetçi değer girer. Nöbetçi kontrollü döngüler, genelde belirsiz döngüler olarak adlandırılır çünkü döngü çalışmaya başlamadan önce döngünün kaç kez tekrarlanacağı bilinmemektedir. Nöbetçi değer, kabul edilebilir herhangi bir giriş değeriyle karıştırılmayacak biçimde seçilmelidir. Not değerleri genellikle pozitif tamsayılar olduğundan, -1 bu örnek için uygun bir nöbetçi değer olabilir. Böylece sınıf ortalama programı, 95,96,75,74,89 ve 1 gibi verileri işleyecektir. Program, sınıf ortalamasını 95,96,75,74 ve 89 notları için hesaplayacak ve ortalamayı yazdıracaktır.( -1 nöbetçi değerdir, bu sebepten ortalama hesabına katılmamalıdır.)

11 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 69 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Bu sınıf ortalama problemine, iyi yapısal programlar geliştirmek için ihtiyaç duyduğumuz bir teknikle yaklaşacağız. Bunun için ilk başta yapmak istediğimiz işin sahte kodunu yazalım: Toplam değişkenini sıfır olarak belirle Sayıcı değişkenini sıfır olarak belirle İlk notu gir Kullanıcı nöbetçi değeri girmediği sürece (while) bu notu o andaki değere ekle Sayıcıyı bir arttır Sıradaki notu al(bu değer nöbetçi değer olabilir) Eğer ( if ) sayıcı sıfıra eşit değilse Ortalamayı, notların toplamını sayıcıya bölerek hesapla Ortalamayı yazdır Aksi takdirde ( else ) Not girilmemiştir yazdır

12 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü), B03_Örnek1 70 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Sahte Kod Toplam değişkenini sıfır olarak belirle Sayıcı değişkenini sıfır olarak belirle İlk notu gir Kullanıcı nöbetçi değeri girmediği sürece (while) bu notu o andaki değere ekle Sayıcıyı bir arttır Sıradaki notu al(bu değer nöbetçi değer olabilir) Eğer ( if ) sayıcı sıfıra eşit değilse Ortalamayı, notların toplamını sayıcıya bölerek hesapla Ortalamayı yazdır Aksi takdirde ( else ) Not girilmemiştir yazdır

13 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü), B03_Örnek1 71 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Sahte Kod Toplam değişkenini sıfır olarak belirle Sayıcı değişkenini sıfır olarak belirle İlk notu gir Kullanıcı nöbetçi değeri girmediği sürece (while) bu notu o andaki değere ekle Sayıcıyı bir arttır Sıradaki notu al(bu değer nöbetçi değer olabilir) Eğer ( if ) sayıcı sıfıra eşit değilse Ortalamayı, notların toplamını sayıcıya bölerek hesapla Ortalamayı yazdır Aksi takdirde ( else ) Not girilmemiştir yazdır

14 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 72 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Ortalamaların hesabında her zaman tamsayı değerleri hesaplayamayız. Sıklıkla ortalama, 7.2 ya da 93.5 gibi ondalıklı bir kısım içeren bir değerdir. Bu değerler ondalıklı sayılar (floating point numbers) ya da gerçek sayılar olarak adlandırılır ve float veri tipi ile temsil edilirler. Hesaplamadaki ondalık kısmı tutabilmek için, ortalama değişkeni float tipinde bildirilmiştir.buna rağmen toplam/sayici işleminin sonucu bir tamsayıdır. Çünkü toplam ve sayici değişkenleri tamsayı değişkenleridir. İki tamsayıyı bölmek bize ondalık kısmı kaybolmuş bir tamsayı değeri verecektir. Hesaplama işlemi ilk önce yapıldığından, ondalık kısım, sonuç ortalama değişkenine atanmadan önce kaybolur.

15 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 73 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Tamsayı değerleriyle ondalık kısma sahip bir hesaplama yapabilmek için, işlemde kullanılacak değerleri geçici olarak ondalıklı sayılara çevirmeliyiz. C, bu işlemi gerçekleştirmek için dönüşüm (cast) operatörünü kullanır. Programın 28. satırındaki ifadesi bir dönüşüm operatörü, ( float ), içermektedir. Bu operatör sayesinde, bu operatörün operandı olan toplam değişkeninin geçici olarak, ondalıklı sayı biçiminde bir kopyası oluşturulur. toplam değişkeninde depolanan değer hala bir tamsayıdır. İşlem artık, ondalıklı bir sayının (toplam değişkeninin geçici olarak float tipine çevrilmiş kopyası), sayici değişkeni içinde tutulan tamsayı değerine bölünmesi haline gelmiştir.

16 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 74 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) C derleyicisi, operandlarının tipi aynı olan deyimleri hesaplayabilir. Operandların aynı tipte olmaları için, derleyici seçilen operandlara terfi ( promotion ) adı verilen bir işlem uygular. Örneğin, int ve float veri tipini içeren bir deyimde, ANSI standardı int operandlarının kopyalarının oluşturulmasını ve float tipine terfi ettirilmesini söylemektedir. Örneğimizde, sayici değişkenin kopyası oluşturulup, float tipine terfi edildikten sonra işlem yapılmakta ve ondalıklı biçimdeki sonuç ortalama değişkenine atanmaktadır. ANSI standardı, değişik tipteki operandlar arasındaki terfi işlemleri için bir takım kurallara sahiptir.

17 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 75 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) 29.satırdaki printf ifadesindeki dönüşüm belirteci ortalama değişkeninin değerini yazdırmak için %.2f biçiminde kullanılmıştır. f, ondalıklı bir değerin yazdırılacağını belirtmektedir..2 ise, değerin hangi duyarlık ile gösterileceğini belirtir ve gösterilecek değerin, noktadan sonra iki basamak içerebileceği anlamına gelir. Eğer %f dönüşüm belirteci tek başına kullanılırsa, değerleri 6 duyarlığında yazdırır. Yani noktadan sonra 6 basamak yazdırır. Bu, %.6f yazmak ile aynıdır. Ondalıklı sayılar duyarlık ile yazdırıldıklarında, yazdırılan değerin belirtilen sayıda ondalıklı kısım içerebilmesi için değer yuvarlanır. Hafızadaki değer değiştirilmez.

18 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 76 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Aşağıdaki ifadeler çalıştırıldığında, 3.45 ve 3.4 değerleri yazdırılır.

19 B03.9 Algoritmalari Uygulamak : Durum 2 (Nöbetçi Kontrollü Döngü) 77 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) B03_Uygulama9 Ekrana 22/7 (pi sayısı) gerçel sayısını en az 10 farklı formatta yazdıran bir program yazınız. Programınızda gösterilecek her bir format öncesinde açıklayıcı ifadeler bulunsun.

20 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 78 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. Algoritmamızı yine sahte kod ve yukarıdan aşağıya adımsal iyileştirmeyle oluşturacağız ve bu algoritmanın C kodunu yazacağız. Daha önceden kontrol yapılarının birbirleri üzerine (bir dizide) eklenebildiğini görmüştük. Şimdi ise C de kontrol yapılarını, yapısal bir biçimde birleştirebilecek diğer yolu çalışacağız. Bu yola, bir kontrol yapısını diğeri içine yuvalamak denir.

21 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 79 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Aşağıdaki problemi inceleyiniz: Bir kurs öğrencilerini bir lisans sınavına hazırlamaktadır. Geçen sene, bu kursu tamamlayan öğrencilerden bir kısmı lisans sınavına girmiştir. Kurs yöneticileri, öğrencilerin sınavdaki başarılarını öğrenmek istemektedir ve size sonuçları özetleyen bir program yazmanızı söylemişlerdir. Bu sınava giren 10 öğrencinin isimlerinin yer aldığı bir liste size verilmiştir. Bu listede eğer öğrenci sınavı geçmişse isminin yanında 1, eğer sınavdan kalmışsa isminin yanında 2 yazmaktadır.

22 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 80 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Programınızın sınav sonuçlarını aşağıdaki şekilde analiz etmesi gerekmektedir. Sizden; Her sınav sonucunu girmenizi ve program başka bir sınav sonucunu alacağında ekrana Sonucu girin mesajını yazdırmanızı Her tipte sınav sonucunun sayısını bulmanızı Kaç öğrencinin sınavı geçtiğini ve kaçının kaldığını özetleyen bir gösterge hazırlamanızı Eğer 8 den fazla öğrenci sınavı geçtiyse yüksek başarı mesajını yazdırmanızı istemektedirler.

23 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 81 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Problemi dikkatlice okuduktan sonra aşağıdaki gözlemleri yaparız: Program 10 test sonucunu işleyecektir. Sayıcı kontrollü döngü kullanılacaktır. Her test sonucu 1 ya da 2 gibi bir sayıdır. Program yeni bir sonuç okuduğunda bu sonucun 1 mi yoksa 2 mi olduğuna karar vermelidir. Algoritmamızda 1 olması durumunu inceleyeceğiz. Eğer sayı 1 değilse 2 olduğunu düşüneceğiz. ( Bu ünitenin sonunda bu kabullenmeye benzer bir dizi alıştırma bulacaksınız ) İki sayıcı kullanılacaktır. Bunlardan birincisi sınavı geçen öğrenci sayısını, ikincisi ise sınavdan kalan öğrenci sayısını saymak için kullanılacaktır. Program tüm sonuçları işledikten sonra, sınavı geçen öğrenci sayısının 8 den fazla olup olmadığına karar vermelidir.

24 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 82 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Şimdi yukarıdan aşağıya adımsal iyileştirmeyi kullanalım. En başa aşağıdaki sahte kodu yazalım: Sınav sonuçlarını incele ve yüksek başarı durumunun gerçekleşip gerçekleşmediğini belirle. Bu kodun tüm programın bir özeti olduğunu tekrar vurgulamak istiyoruz. Ancak bu kodu C programına çevrilebilecek kadar detaylandırabilmek için birkaç iyileştirme yapmalıyız. İlk iyileştirmemiz şu şekildedir: Değişkenleri tanımla, 10 notu gir ve kalanlarla geçenleri say, Sınav sonuçlarının özetini yazdır ve yüksek başarı sağlandı mı karar ver.

25 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 83 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Bu iyileştirme sonucunda da tüm programın bütünü anlatılmış olsa bile hala iyileştirmeler yapmalıyız. Geçen ve kalanları kaydetmek için sayıcılara, döngü sürecini kontrol etmek için bir başka sayıcıya ve kullanıcının gireceği veriyi tutacağımız bir değişkene ihtiyacımız vardır.bu sebepten, Değişkenleri tanımla sahte kodunu Geçenler değişkenini sıfıra ata. Kalanlar değişkenini sıfıra ata Öğrenci değişkenini bire ata biçiminde iyileştirebiliriz.

26 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 84 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Bu iyileştirme sonucunda da tüm programın bütünü anlatılmış olsa bile hala iyileştirmeler yapmalıyız. Geçen ve kalanları kaydetmek için sayıcılara, döngü sürecini kontrol etmek için bir başka sayıcıya ve kullanıcının gireceği veriyi tutacağımız bir değişkene ihtiyacımız vardır.bu sebepten, Değişkenleri tanımla sahte kodunu Geçenler değişkenini sıfıra ata. Kalanlar değişkenini sıfıra ata Öğrenci değişkenini bire ata biçiminde iyileştirebiliriz.

27 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 85 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) On notu gir ve geçenlerle kalanları say sahte kodu, her sınavın sonucunu başarılı bir şekilde girebileceğimiz bir döngüye ihtiyaç duymaktadır. Burada, 10 adet sınav sonucu olduğunu kesin olarak bildiğimizden sayıcı kontrollü döngü kullanabiliriz. Döngünün içinde (döngünün içine yuvalanmış), bir çiftli seçim yapısı kullanarak, sınav sonucunun geçer bir not ya da kalır bir not olduğuna karar verip uygun sayıcıları arttırırız. Sahte kodun iyileştirilmiş hali: Öğrenci sayıcısı 10 a eşit ya da 10 dan küçükken yeni sınav sonucunu al Eğer ( if ) öğrenci geçmişse Geçenlere bir ekle Aksi takdirde ( else ) Kalanlara bir ekle Boş satırların if/else kontrol yapısını açığa çıkartmak için konulduğuna dikkat ediniz. Böylelikle programın okunurluğu arttırılmıştır. Öğrenci sayıcısına bir ekle

28 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 86 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Sınav sonuçlarının özetini yazdır ve yüksek başarı sağlandı mı karar ver sahte kodunu aşağıdaki biçimde iyileştirebiliriz: Geçenlerin sayısını yazdır Kalanların sayısını yazdır Eğer(if) 8 den fazla öğrenci geçmişse Yüksek başarı yazdır.

29 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 87 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Gecenler değişkenini sıfıra ata. Kalanlar değişkenini sıfıra ata Öğrenci değişkenini bire ata Sınav sonuçları programı için iyileştirilmiş sahte kodun tamamı: Öğrenci sayıcısı 10 a eşit ya da 10 dan küçükken yeni sınav sonucunu al Eğer öğrenci geçmişse Geçenlere bir ekle Aksi takdirde Kalanlara bir ekle Öğrenci sayicisına bir ekle Gecenlerin sayısını yazdır Kalanların sayısını yazdır Eğer 8 den fazla öğrenci geçmişse Yüksek başarı yazdır

30 B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) 88 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Gecenler değişkenini sıfıra ata. Kalanlar değişkenini sıfıra ata Öğrenci değişkenini bire ata Sınav sonuçları programı için iyileştirilmiş sahte kodun tamamı: Öğrenci sayıcısı 10 a eşit ya da 10 dan küçükken yeni sınav sonucunu al Eğer öğrenci geçmişse Geçenlere bir ekle Aksi takdirde Kalanlara bir ekle Öğrenci sayicisına bir ekle Gecenlerin sayısını yazdır Kalanların sayısını yazdır Eğer 8 den fazla öğrenci geçmişse Yüksek başarı yazdır B03_Uygulama10 Yanda sahte kodu verilen problemle ilgili olarak, önceki uygulama programlarınızı da göz önüne alarak uygun çıktılar veren bir program yazınız.

B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım.

B03.10 Algoritmalari Uygulamak : Durum 3 (Yuvalı Kontrol Yapıları) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. 85 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. Algoritmamızı yine sahte kod ve yukarıdan aşağıya adımsal iyileştirmeyle oluşturacağız

Detaylı

Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım.

Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. 86 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) Şimdi başka bir problem üzerinde çalışalım. Algoritmamızı yine sahte kod ve yukarıdan aşağıya adımsal iyileştirmeyle oluşturacağız

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) 1 B03. C de Yapısal

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B03) 1 B04. C de Program

Detaylı

Bölüm 3 Yapısal Programlama

Bölüm 3 Yapısal Programlama 1 Bölüm 3 Yapısal Programlama Konular 3.1 Giriş 3.2 Algoritmalar 3.3 Pseudocode (Sahte kodlar) 3.4 Kontrol yapıları 3.5 If Seçim yapısı 3.6 If Else Seçim yapısı 3.7 While Döngü yapısı 3.8 Algoritmaları

Detaylı

Hafta 4 Döngü Yapıları

Hafta 4 Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Akış Diyagramı Akış Diyagramı Örnek - Tekrar Katsayıları klavyeden girilen ikinci derece denklemin köklerini hesaplayan algoritmanın

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Döngü Yapıları Döngü (Tekrarlama) yapıları, belli bir şart sağlandığı

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2 PROGRAMLAMA Bir problemin çözümü için belirli kurallar ve adımlar çerçevesinde bilgisayar ortamında hazırlanan komutlar dizisine programlama denir. Programlama Dili: Bir programın yazılabilmesi için kendine

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Örnekler 2 Örnek1:

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK disp komutu: Ekrana mesaj veya bir değişken değeri yazdırmak için kullanılan komuttur.

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DÖNEM SONU SINAVI GÜZ 2009-2010 13 Ocak 2010, Sınav Süresi: 120 dakika. İsim

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 9 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Dizileri Fonksiyonlara Dizileri Fonksiyonlara Bir dizi argümanını fonksiyon içinde bir değer olarak kullanabilmek

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Nesne Bellekte yer kaplayan ve içeriklerine

Detaylı

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I 1 BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DİZİLER (ARRAYS) Kullanıcıdan N tane tamsayı, xi, alalım ve 1. Bu sayıların ortalamasını hesaplamak isteyelim ort = 0; for (i=0; i

Detaylı

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar EM205 26/9/2014 Programlamaya giriş Algoritmalar Temel kavramlar Algoritmalar Amaçlar Algoritma kavramını öğrenmek, Algoritmaları ifade edebilmek, Temel matematiksel algoritmaları yazabilmek C programlama

Detaylı

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf Giriş GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI printf Fonksiyonu scanf Fonksiyonu Verilerin kaybolmaması için hafızada değişkenler içine yerleştirilmeleri gerekir. Bu veriler iki şekilde yerleştirilebilir. Değişkene

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

Bölüm 4 C de Program Kontrolü

Bölüm 4 C de Program Kontrolü 1 Bölüm 4 C de Program Kontrolü Outline 4.1 Giriş 4.2 Döngülerin Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı 4.5 for Döngü Yapısıyla İlgili Notlar ve Gözlemler 4.6 for Yapısıyla İlgili

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

ALGORİTMAYA GİRİŞ. Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir.

ALGORİTMAYA GİRİŞ. Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir. 1 ALGORİTMAYA GİRİŞ Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir. Programlama: Bir programı oluşturabilmek için gerekli komutların belirlenmesi ve uygun biçimde

Detaylı

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI NOT: Çalışma kâğıtları Algoritma Tasarımı ve Excel olmak üzere 2 kısımdan oluşmakta ve sınavda her ikisinin de çalışılması gerekmektedir. ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI Bu çalışma sayfalarında

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir.

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir. MATRİS TRANSPOZU: Bir matrisin satırlarını sütun, sütunlarınıda satır yaparak elde edilen matrise transpoz matris denilir. Diğer bir değişle, eğer A matrisi aşağıdaki gibi tanımlandıysa bu matrisin transpoz

Detaylı

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir.

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir. www.csharpturk.net Türkiye nin C# Okulu Yazar Yunus Özen Eposta yunus@yunus.gen.tr Tarih 08.04.2006 Web http://www.yunusgen.tr ARİTMETİK OPERATÖRLER VE KULLANIM ŞEKİLLERİ Bilgisayarlar yapıları gereği,

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 5. DERS NOTU Konu: Döngü Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DÖNGÜ YAPILARI Birçok uygulamada bazı işlemlerin tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerekir. Bizlere bu

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Veri Hiyerarşisi Dosyalara Giriş

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Döngüler for Döngüsü while Döngüsü do-while Döngüsü break Deyimi Kullanımı continue Deyimi

Detaylı

Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir.

Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir. Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir. Bu durumda bireylerin ortaya çıkan olumsuzluklara karşılık çözüm bulmak için yapacakları mücadeleye de PROBLEM

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA BÖLÜM-II ALGORİTMA I. GİRİŞ Bilgisayar dünyasında, insanın

Detaylı

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic BİLGİSAYAR DONANIM Donanım birimleri ekran, klavye, harddisk, ram YAZILIM Yazılımlar ise bilgisayarın donanım yapısını kullanılır hale

Detaylı

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 29 Eki. 1 Kas. 2013

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 29 Eki. 1 Kas. 2013 How to ASP Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 29 Eki. 1 Kas. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine bir

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ Değişkenler PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ C# Programlama Dili Giriş Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan

Detaylı

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA MATLAB 3.DERS disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA Daha önceki derslerimizde input komutu ile klavye üzerinden MATLAB programlama ortamına veri girmeyi öğrenmiştik. Bu dersimizde ise disp

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Stringlerde Özel Karakterler \n : Bir sonraki satırın ilk sütununa git \b : Backspace (önceki karakteri sil) \a : Bip sesi \\ : Ters bölü

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız.

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. PROGRAM Soru1 PRINT Merhaba Dünya! ; 2. Klavyeden girilen negatif bir sayıyı

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu www.ieubt.org C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı Sorularınız için : programlama@ieubt.org Hazırlayan : Görkem PAÇACI (gorkem.pacaci@std.ieu.edu.tr) C Program

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiğiğ programlamaya giriş ş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA DENEY-4 FÖYÜ GİRİŞ LABORATUARI.

DÖNGÜLER BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA DENEY-4 FÖYÜ GİRİŞ LABORATUARI. DÖNGÜLER Amaçlar: 1. ÇEVRİM OLUŞTURMA (DÖNGÜ) 2. WHILE DEYİMİ 3. DO... WHILE DEYİMİ 4. FOR DEYİMİ Örnek 4-1 Programı yazın ve çalıştırın. Örnek 4-2 Programı yazın ve çalıştırın. Örnek 4-3 Aşağıdaki kodu

Detaylı

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak PYTHON DERS-4 Bu derste eksiklerimizi gidereceğiz. Şimdiye kadar bazı komutları kullandık ancak kullandığımız bu komutların özellikleri hakkında hiçbir şey öğrenmedik. İşte bu derste biraz onlardan bahsedeceğiz.

Detaylı

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları Döngüler Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; }

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; } for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) ifadeler; Başlangıç değeri; koşul içinde tanımladığımız değişkene ilk değerin atanmasını sağlar. Koşul: Döngünün

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Arş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Bilgileri Dersin Hocası: Araş. Gör. Ahmet Ardahanlı E-posta: ahmet.ardahanli@hotmail.com Oda: DZ-33

Detaylı

AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI ŞEKİLLERİ GİRİŞ

AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI ŞEKİLLERİ GİRİŞ GİRİŞ AKIŞ ŞEMASI Bir önceki ünitede algoritma, bilgisayarda herhangi bir işlem gerçekleştirmeden ya da program yazmaya başlamadan önce gerçekleştirilmesi düşünülen işlemlerin belirli bir mantık ve plan

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü DERS NOTU 5 KONU: Matlab de Diziler ve Matrisler İÇ İÇE FOR DÖNGÜSÜ

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGISAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BM 104- NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA DERSİ 2013-2014 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV-3

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGISAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BM 104- NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA DERSİ 2013-2014 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV-3 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGISAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BM 104- NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA DERSİ 2013-2014 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV-3 (Son Teslim Tarihi: 06.06.2014 17:30 a kadar ) Teslim: Arş. Gör. Ferhat Bozkurt

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK Giriş-Tanımlamalar Program Nedir? Tanımlanmış bir problemi bilgisayar ortamında çözen ürüne program denir. Programlama Nedir? Tanımlanmış

Detaylı

ÖRNEK 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır:

ÖRNEK 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır: ALGORİTMANIN HAZIRLANMASI, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir.

Detaylı

Program Çözümleme. Aşağıdaki örneklerde printf() ve scanf() fonksiyonlarının işlevleri gösterilmektedir. Liste 1.1. Çözümleme:

Program Çözümleme. Aşağıdaki örneklerde printf() ve scanf() fonksiyonlarının işlevleri gösterilmektedir. Liste 1.1. Çözümleme: 1 Program Çözümleme Bir bilgisayar programını çözümleme eylemini, onun her satırının (deyiminin) yaptığı işi açıklamak olarak anlayacağız. Bazı kaynaklarda bu eyleme analiz der. Daha ileri düzeyde "trace"

Detaylı

BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI

BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BİR BOYUTLU DİZİLER Amaçlar: 1. 1 BOYUTLU DİZİLERİ TANIMLAMAK 2. 1 BOYUTLU DİZİ UYGULAMALARI YAPMAK Örnek 5-1 Aşağıdaki program öğrenci notlarını bularak en iyi notu hesaplar. Harf notu şu şekilde hesaplanır:

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

Bigisayar Programlama

Bigisayar Programlama Bigisayar Programlama (GÜZ 2015) DERS-02: C de Programlamaya Giriş Yrd. Doç Dr. Yakup EMÜL Cumhuriyet Üniv., Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü yakupemul@cumhuriyet.edu.tr Ofis Saatleri :

Detaylı

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR Algoritma bir problemin çözümünde (işlemin gerçekleşmesinde) izlenen adımlar dizisi olup, problemi çözmek için yürütülecek eylemlerin ve bu eylemlerin sırasını belirten bir talimattır,

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel:

Dr. Fatih AY Tel: Bilgisayar Programlama Ders 5 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyonlar Fonksiyonlar Büyük programlar geliştirmenin en iyi yolu, onu orijinal programdan daha kolay

Detaylı

YUVARLAMA FONKSİYONLARI

YUVARLAMA FONKSİYONLARI YUVARLAMA FONKSİYONLARI Fonksiyon Çalışma Prensibi fix(x) x ondalık sayısını sıfır yönündeki ilk tamsayıya round(x) x ondalık sayısını kisine en yakın ilk tamsayıya ceil(x) x ondalık sayısını + yönündeki

Detaylı

Program Akış Kontrol Yapıları

Program Akış Kontrol Yapıları Program Akış Kontrol Yapıları Giriş Normal şartlar altında program içerisindeki çalıştırılabilir satırlar, yazılmış oldukları sırada, yani birinden sonra diğerinin çalışması şeklinde ilerler. Programın

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Yapılar ve Birlikler enum Deyimi

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 2. Python da Koşul ifadeleri Python da koşullu durumların nasıl oluşturulacağını bu bölümde öğreneceğiz. Bu iş için kullanacağımız üç tane deyim var: if, else ve elif 2.1. if If

Detaylı

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur?

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur? STRİNG (KARAKTER) İŞLEMLERİ Python'da karakter dizilerini ifade etmek için yapmamız gereken tek şey, ifademizi tırnak ("") içinde belirtmektir. Python'da tırnak içerisinde belirtilen her şey karakter dizisi

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 08.03.2011 1 Çok Boyutlu Diziler Önceki derslerimizde dizileri görmüştük. Kısaca özetleyecek olursak, belirlediğimiz sayıda değişkeni bir sıra içinde tutmamız, diziler sayesinde gerçekleşiyordu.

Detaylı

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I 1 BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I KONTROL YAPILARI TEKRARLAMA DEYİMLERİ = DÖNGÜLER (while, for, do-while) Şimdiye kadar, sıralı deyimleri ve seçim deyimlerini gördük. Ama, geldiğimiz aşamada, aşağıdaki

Detaylı

Internet Programming I. Hafta III. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Internet Programming I. Hafta III. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Internet Programming I Hafta III Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Dönen Değer? Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine

Detaylı

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I Eln 1001 Bilgisayar Programlama I GiriŞ / ǹk¹Ş Fonksiyonlar¹ Ne ÖĆreneceĆiz? Temel Giriş/Çıkış Yapısı Giriş Fonksiyonları Karakterler için giriş fonksiyonları Scanf fonksiyonu Formatlı giriş Çıkış Fonksiyonları

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ DERS 1 PROGRAM GELĐŞTĐRME PROGRAM GELĐŞTĐRME VERĐ ĐŞLEME(DATA

Detaylı

3- Turbo Pascal Programlamada Giriş Çıkış İşlemleri

3- Turbo Pascal Programlamada Giriş Çıkış İşlemleri 3- Turbo Pascal Programlamada Giriş Çıkış İşlemleri 3.1 Turbo Pascal Bilgisayar Programına Veri Girişi Programlamanın en önemli kısımlarından birisi programa veri girişinin yapılmasıdır. Yazdığımız bir

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 22.03.2011 1 Yapılar ( Structures ) Yapılar ( structures ); tam sayı, karakter vb. veri tiplerini gruplayıp, tek bir çatı altında toplar. Bu gruplandırma içinde aynı ya da farklı veri

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu PROGRAM AKIŞ DENETİMİ Program akış denetimi konusu temel olarak 2 e ayrılır. Bunlar; 1)Koşul Deyimleri 2)Döngü Deyimleri KOŞUL DEYİMLERİ Koşul deyimleri temel olarak programı kontrol etmeye yararlar. Bunlara

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır.

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Örnek bir Algoritma Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Çözüm 1: 1. Evden dışarıya çık 2. Otobüs durağına yürü 3. Durakta

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı