Seren eğimi yani serenin direk ile yaptığı açı değişkendir. Zaman içinde ve yöresel olarak farklılık gösterir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Seren eğimi yani serenin direk ile yaptığı açı değişkendir. Zaman içinde ve yöresel olarak farklılık gösterir."

Transkript

1 Derleme: M. Cem GÜR Mart 2007

2 İsmini serenin ucundan itibaren üçte bir mesafede bağlanan mandar noktasından almıştır. Atlantik ve Manş Denizi fakir balıkçıları tarafından kullanılmış sonra da unutulmuştur. Yeniden geleneksel teknelere revaç ile denizcilik yaşamına yeniden girdi. Günümüzde diğer yol diye tanımlanan yelken&kürek tekneleri ile altın çağını yaşıyor. Zamanında korsan lağerleri ve Bisquine lerde altın çağlarını yaşayan bu yelken donanımı en basit şekli ile alçak gönüllü mizana yelkenli kayıklarda günümüzde en revaçta yelkendir. Bu donanım çok basit, aynı zamanda çarmıh olarak da işlev gören tek mandarlı, genellikle de makara donanımsız ıskotalıdır.

3 Tarihi çok eskilere dayanan kare yelkenin altabaşo ön ucunun bordaya bağlanmasından doğan 18. ve 19. yüzyıllarda Manş Denizinde olduğu kadar bütün Atlantik Okyanusu kıyılarında basit balıkçı teknelerinden korsan gemilerine, med cezir bölgesi kabotaj teknelerine kadar her çeşit deniz aracında kullanıldı. Adını mandarın serene bağlandığı üçte bir oranından alıyor. (Gerçekte bu nokta tekne tipine ve seren eğimine göre değişmektedir) Pek çok kullanım yöntemi vardır. Karula direkten biraz ileride bağlanır. Yelken trimine göre klasik olarak tekne boyu ekseni üzerinde, direğin önünde veya dibinde olabilir. Orsa yakası mandara vurulan bir palanga marifetiyle iyice gerilerek sertleştirilir. İlk örnek picoteux teknelerinde ve Arcachon pinaslarında görülür. Her kontra değişikliği için yelken ve seren mayna edilip karula ile birlikte direğin rüzgâr altına alınır. İkinci örnek Bröton mizanalı kayıklarında görülür. Yelken sadece uzun süre aynı kontrada seyir yapılacaksa mayna edilip rüzgâr altına alınır. Üçüncü örnekte ise seren ve yelken her zaman direğin aynı tarafındadır. Böylece sloop gibi tekne boyuna kesitinde kalır. Seren eğimi yani serenin direk ile yaptığı açı değişkendir. Zaman içinde ve yöresel olarak farklılık gösterir.

4 Aynı boyda bir teknede yelken ve direk sayısı değişebilir ve hatta değişik isimlerde alabilir. Atlantik te küçük boy teknelerde mizanalı bir kayık sadece bir tek yelken kullanır. Oysa Manş kıyılarında aynı büyüklükte bir kayıkta bir direk, bir bocurum ve cıvadra olabilir ve böylece üç yelken kullanabilir. Üçte bir aşırma serenli donanım en basiti dolayısıyla en ucuzudur. Çamdan kabaca işlenmiş bir direk, bir gargari halkası, çarmıhsız, makarasız bir tek iskota. Tabii bu donanım randa armaya göre çok da seyyaldir. Sabit çarmıh ve bumba yoktur. Teknenin başına çok yakın dikilen direk balıkçılık işleri ve manevralarını engellemez. Yelken, seren ve direk gerektiğinde hep birlikte tekne içine sığabilir veya bordadan taşırılan bir çatal ağaç üzerine yerleştirilerek kürek çekilir veya bordadan balıkçılık yapılabilir. Nihayet donatmak ve donanımı sökmek gayet kolaydır. Sonuç olarak bu donanımı bütün fakir balıkçı köylerinde, servis ve taşıma teknelerinde görürüz. Fransa ve İngiltere de bütün sahillerde yaygın olarak görürüz. 4 ila 8 metreye kadar olan küçük balıkçı tekneleri genelde tek başına kullanılan veya kısıtlı mürettebatı olan iş tekneleridir. İngilizler özellikle dipping lug (borda değiştirerek) kullanıyorlar. Yelkenli iş teknelerinin kaybolmasından sonra bile nadir de olsa gezi ve eğlence amaçlı teknelerde bu donanım zor da olsa yaşamaya devam etti. 60lı yıllarda kabaca eklenmiş ağır güverteler, aşırı güçlü makineler ve onların 3 devasa kanatlı pervaneleri, bilinçsiz ve bilgisizce yapılmış donanımlarla sadece tek kontrada seyredebilen yelkenler ile bu arma bütün çekiciliğini yitirdi. 80li yıllarda yeniden başlayan geleneksel teknecilik akımı buhar gücünü alt etmeyi başardı. Yayınlar, reklâmlar, etkinlikler sayesinde özelikle Cotentin, Güney Brötanya da hala kullanılagelen

5 üçte bir aşırma serenli armalar yeniden hayat buldular. Misaine gibi gönüllülük esasına göre çalışan araştırma ve uygulama dernekleri sayesinde tekne sahipleri yelkenlerini klasik üçte bir arma ile değiştirdiler, yeni kullanım teknikleri geliştirdiler. Yeni tekneler inşa edildi. Bazıları modern polyester teknelerden çok daha verimli ve hızlı olup kullanıcıları hayrete düşürdü. Uzun zaman lanetlenen üçte bir aşırma serenli armalar geleneksel yeniden yapım tekneler üzerinde altın çağlarını yaşıyor. Paralel olarak yeni bir geleneksel tenezzüh anlayışı gelişti: YELKEN&KÜREK tekneleri. Bunlar basitliği ve yüksek verimi için üçte bir aşırma serenli donanımı tercih ettiler. Günümüzde üçte bir aşırma serenli tekne filoları Fransa ve İngiltere de yoğun olmak üzere bütün Avrupa da gururla seyrediyorlar. Temel özellik basitlik ve ucuz maliyettir. Direk de dâhil olmak üzere donanım elemanları yakın çevreden elde edilen standart kereste ile evde yapılabilir. MANDAR PALANGASI - Düzenli olarak yağlanan direk boyu kadar mandar ipi - Mandar palangası basitçe iskota düğümü ile mandarın alt ucuna bağlanır. - Düğümün sıkışmaması için araya bir ıskarmoz takılır. Böylece uzunluk ayarları ve çözme işlemi gayet kolay ve çabuk yapılır. MANDAR ISKARMOZLARI Ya direk hizasında bordada ya da direk üst ıskaçasında ve direğin iki yanında bulunurlar. Mandar bunlara volta edilir, düğümlenmez. Gerektiğinde hızla çözülebilir olmalıdır.

6 RAKENN Direk cundasında bulunan ve zaman zaman sıkışma olabilen basit makara yerine kullanılır. Elma veya şimşir ağacından direk içine geçirilen bu parça mandarın içinden geçtiği bir boğaz ihtiva eder. Böylece mandar çalışırken gam yapmaz. GARGARİ HALKASI (GELENEKSEL) Çok ince kestane ağacı sürgün dallarının birbiri üzerine çevrilmesi ile elde edilir ve mandara bir istavroz düğüm ile bağlanır. Mandar ucunda bulunan kanca sereni bir tur dolaşarak yeniden mandar üzerine gelir ve sereni sıkıştırır. Klasik gargari halkası resimde görüldüğü gibi madenden yapılır. ISKOTA RAYI Boyna küreğinin çalışmasını engellemeyecek şekilde aynaya yakın bordalara monte edilir. Iskota palanga ile donatılmış ise alt makara bu ray üzerinde çalışır. YELKEN Yelkenin orsa yakasında astarı içinde bulunan güçlendirici ince ipe (gradin halatı) ek olarak ikinci bir ince halat ile donatılıp orsa yakasının germe işlemi bu halat ile yapılır. Yelken matafyon sustaları veya filadorlar ile bu germe halatına bağlanır.

7 Küçük teknelerde basit bir mandar, daha büyük teknelerde tek veya çift dilli makaralar ile donatılmış mandar alt ucu ve orsa yakası boşunu almak için bir donanım kullanılır. Mandar direk cundasında bulunan raken içinden geçirilir. Mandarın alt ucuna makaralı boş alma palangası vurulur. Bu aynı zamanda rüzgâr üstünde çarmıh görevi de görür. Diğer kontrada yelkeni indirip tekrar rüzgâr altından basmayan sistemlerde mandar ve karula direk dibine yakındır. Genellikle basit bir makara ile mandarın ters tarafına flok mandarı eklenir. Boşu alındığında flok mandarı da 2. çarmıh görevi görür. Bu kontraya ayrıca Marlink de donatılabilir. Seren bir kere yukarı alındıktan sonra alt tarafına palanga vurulmuş palanda ile mandar boşu alınır ve yelken iyice gerilir. İki kişi ile uygulama daha verimli olur. Biri mandar boşunu alırken diğeri ıskarmoz üstünden doldurur. Nihayet mandar bir ıskarmoz üzerine volta edilir. Yarım düğüm atılmadan önce bir iki ölü tur atılmalıdır. Mandar asla açılması zor bir düğüm ile bağlanmamalı sabitlenmemeli birkaç saniyede boşaltılabilmelidir. Boşunu almak torlu ve güçlü yelkenlerde vazgeçilmez bir işlemdir. Amacı yelkenin orsa yakasını olabildiğince sertleştirmektir. Orsa seyirde performansı arttıracaktır.

8 Bazen büyük teknelerde çok eski çağlardan beri kullanılagelen İngiltere de Vargord veya Fore Guard- Vikinglerde Beitas olarak tanımlanan mizana çatalı kullanılır. Bir ucu çatallı bu gönder yelken ön yakasında bulunan ikinci ipe takılarak yelken ön yakası daha fazla gerilerek yelkene fazladan tor verilir. Gönderin diğer ucu tekne içinde rüzgâr üstünde ön oturakta bir paraçola dayanır. MERLAN ya da MARLİNK Nispeten yakın dönemlerde, özellikle Brötanya da kullanılan marlink bir ucu çatallı güçlü bir açevele gönderdir. Tabanı teknede rüzgâr altında bir eğriye veya bazen bir kademeli ağaca dayanır. Mandar gönder ucunda bulunan çentiğe geçirilir ve marlink bordadan dışarı uzatılır. Bir alt baskı ile aşağı basılır. Mandar palangası boşu alınır. Böylece mandar birkaç santim daha gerilir. Aynı zamanda direk dibinde oldukça dar olan tekne eninde mandarın düşey açısı yükseltilmiş güçlü bir çarmıh elde edilmiş olur. Bu uygulama Vendée Globe ve diğer modern yarış teknelerinde de uygulanıyor. Marlink, mizena çatalında olduğu gibi aynı kontrada uzun süre seyir yapılacak ise uygulanır. Sert havada direk cundasının rüzgâr altına bükülmesini ve nispeten zayıf direğin sert sağanaklarda kırılması önlenmiş olur. Deneyimler göstermiştir ki iyice gerilmiş bu yelken yardımcı elemanları ahenkle çalışır ve bu şekilde donatılmış armalar çalkantılı denizde tekneyi rahatlatarak çok iyi randıman verirler.

9 AŞAĞIDAN BOŞ ALMAK Baş tarafa gidip rahat hareket edilemeyecek kadar küçük teknelerde çelik bir tele bağlı ve geriye doğru uzanan hafif bir palanga sistemi öngörülebilir. Sert davada pek de kolay olmayan yelkenin orsa yakası boşunu almak bu palanga sayesinde çok daha kolay olur. Böylece rüzgâr üstüne gidildiğinde orsa yakası boşu gereğince alınır ve apaz seyire dönüşte biraz boşlanır. Bu aparat küçük yelken&kürek teknelerinde ve Plougastel şalupalarında yaygın olmakla birlikte her boy teknede de rahatlıkla kullanılabilir. YOLA ÇIKMA HAZIRLIĞI Öncelikle karula direk dibine yakın dikey kancaya veya bodoslamaya enine monte edilmiş yatay ıskarmoza bağlanır. Seren gargari halkasına diğerin rüzgâr altına bağlanır. Iskota neta şekilde ve bir bita veya koçboynuzuna basitçe volta edilir. Yelken direğe hisa edilir, mandar rüzgâr üstüne alınır ve palanga ile orsa yakası boşu alınarak iyice gerilir, iskota serbest olmalıdır. Tekne gerekirse yelken ön yakasına elle müdahale edilerek veya boyna küreği ile rüzgâr altına akıtılır. Yelken rüzgârı alıp biraz dolduğunda ıskota boşu alınarak dümene geçilir. Tekneye yol verilir. Üçte bir aşırma serenli yelkenin apaz ve pupa seyirlerde avantajları sonsuzdur. Özellikle de liman çıkışlarında veya şamandıradan ayrılışta büyük kolaylık sağlar. Ters kontrada yelkenin direğe yaslanmış olması çok da büyük bir engel oluşturmaz. Sıkışık alanlardan ve trafikten kurtulduktan sonra istendiği gibi yelken rüzgâr altına alınabilir. ORSA SEYİRLER Eski, ağır teknelerde rüzgârı yelkenden kaçırmamak için iskota hafifçe boşlanarak yelken altabaşo yakasının hafifçe torlanması sağlanır. Tekne ters bir dalga ile durmuş ise iskota biraz daha boşlanıp hafifçe rüzgâr altına kayılır ve dörte birlik boş kademeli olarak alınarak tekrar orsaya dönülür. Tramolaya hazırlanılacak ise çatallı gönder vasıtası ile orsa yakası biraz daha kasılmalıdır. Daha hafif ve narin teknelerde mizana neredeyse cenoa gibi

10 çalıştığından rüzgar bindirdiğinde iskota boşu alınır ve modern tekneler kadar mükemmel iyice orsaya girilip tramola atılabilir. Biraz çalışma ve bolca gözlemle yelkenin en verimli trimleri,seren açısı, ıskotanın ne kadar alınması gerektiği, direğin eğim açısının neleri etkilediği zamanla öğrenilir. ORSA SEYİRDE KONTRA DEĞİŞTİRMEK İskotada palanga makarası olmadığından kontra değiştirmek çok da hızlı olmaz. Ama öte yandan yelken yapraklandığında dümenciyi tehlikeli kamçı tokatlarının kazalarından da korur. İçe eğik aynalı tekneler evrimsel yapılardır. Önce rüzgar altına kayıp sonra dümeni hafifçe ve sürekli basarak kontra değiştirilir. Çok düşük havalar hariç kontra değiştirme işlemi başarısız olmaz. Böyle bir durumda yelken ön yakası floklu teknelerde olduğu gibi elle yardıma ihtiyaç duyabilir. Küçük teknelerde ise iskota yakasına elle yardım edilerek kontra değiştirilir. GAMBEYAJ En basit anlatımı ile tekne burnu rüzgâr üstüne verilip hızla yelkeni mayna etmek ve düzgünce toplamak, karulanın kancasından ve gargari halkasını serenden sökmek, yelken ve sereni direğin arkasından rüzgâr altına alıp mandarı ters kontraya, rüzgâr üstüne almaktır. Tekne rüzgâr kanalından çıkınca da yelkeni yeni kontrada-rüzgâr altındabasmaktır. Tabii mandar gergi palangasının direk etrafında bir tur atmasının önlenmesi gerekir. Özellikle sert havada bu manevrayı gerçekleştirmek yazıldığı kadar çabuk olmaz. Görüldüğü gibi kısıtlı ekip veya tek başına bu manevra oldukça zahmetlidir.

11 Gambeyaj açık sularda yapılmalı kalabalık mahaller ve dar geçitlerde uygulanmamalıdır. Fransa batı sahillerinde kullanılan pek çok bröton mizana armalı teknede yelken donanımı gambeyaj istemeden seyir yapar. Üçte bir aşırma serenli ve karulası direk dibinde bulunan armalar gambeyaj manevrası istemez. İngilizce standing lug deyiminden de anlaşılacağı üzere bu donanım kontra değiştirildiğinde sabit kalır. Hatta Morlaix Körfezinin yavaşça catboat lara doğru evrimleşmesi ile yelkene basit bir bumba eklenmiştir. Böylece manevraları tekne boyuna eksen ağırlıklı randa arma gibi yapılabilir. Böyle bir arma gambeyaj yapılan armaya oranla apaz ve pupa seyirlerde daha az verimli olmakla birlikte kullanımı daha kolaydır. Bu armanın bir başka varyantı da yelken bumbası direğin önünden seren kadar biraz aşarak yelken alanı merkezini öne alır. Çok dengeli bir armadır. İngilizlerin balanced lug dedikleri gibi gezi amaçlıdır. Fransa da en iyi örneğini Arcachon monotipinde görüyoruz. PUPA SEYİRLERDE Arkadan gelen rüzgârlarda iskotayı boşlamamak gerekir. Yelken katlanır, tekne yalpaya düşer ve ciddi kazalar olabilir. İki uygulama geçerlidir: Her zaman yelken alt yakasını gönderleyin ve bu armanın cömert alternatiflerini kullanarak yelken alan merkezini teknenin boyuna kesitine yaklaştırın. Küçük teknelerde tabana oturarak ağırlık merkezini aşağı almayı unutmayın. Atlantik Brötanya sahillerinde denizciler üçte bir aşırma serenli teknelerde çok yaratıcı alternatif yelken trimleri geliştirmişlerdir. En basit manevra bodoslamada bulunan karulanın sökülerek ve az miktarda mandar boşlanıp karulanın bu kere direk hizasına bordaya toka edilmesi, iskota ucunun ise bir gönderle açılmasıdır. Eski düzene gelmek gayet kolaydır.

12 İkinci yöntemde arkadan gelen rüzgârlarda mandar biraz boşlanarak karula boşlanır ve bir gönder ile tekne dışına alınır. Yeni iskota noktası iyice yukarı kalkar. Böylece yelken bir spi gibi çalışır. Seren neredeyse yatay hale gelir. Iskota ucu bodoslamaya veya direk dibine alınır. Brötanyalıların borloket dedikleri bu trimde yelken iyice açılmış kare pozisyonunu almış güçlü, verimli ve güvenlidir. Yelken merkezi mükemmelen ortalanmıştır ve teknenin başını rahatlatarak istikrarlı bir seyir sağlar. Bu trimler sadece güzel havalarda tavsiye edilir. Hava kötüye giderse mandar boşlanır, gönder içeri alınır ve ıskotalar ile uçuşan bir gabya yelkeni gibi kullanılır. Bu güçlü hatta vahşi kare yelken sert havadan yumuşak rüzgârlara geçişte kullanılmalı, kesinlikle tersi uygulanmamalıdır. Daha büyük iki direkli teknelerde daha ustaca trimler sayesinde yelkenlerin karulaları geriye doğru alınarak yelkenler ters kontralarda kullanılır. Zaman zaman tam bir rüzgarbiçer haline gelen bocurum bir gönder ile tekne dışına rüzgâr altına seçenekler sonsuzdur. gönderilir. Ayıbacağı gibi kullanılan iki yelken dolar ve dengeli, hızlı bir seyir yapılır. Sonuç olarak PUPA SEYİRDE KONTRA DEĞİŞTİRMEK Hafif rüzgârda kavança atarak kontra değiştirmek kolay ve sıkıntısızdır. Her şey ahenk içinde ve sessizce yapılır. Dikkatsizlikle kafaya yenecek bir bumba kazası olmaz. Ağır bumbalı ve serenli teknelerdekinden daha güvenli ve daha az streslidir. Sertleşen havada kavança atmadan önce iskota ucu neta edilmelidir. Çok sert havalarda yelkeni mayna ederek kavança manevrası yapmak daha uygundur ki bu bir gambeyajdır.

13 YELKEN KÜÇÜLTMEK CAMADAN VURMAK Iskota biraz boşlandıktan ve apaz seyre geçildikten sonra mandar hangi sıra camadan vurulacaksa onun karulasına kadar boşlanır ve karula kancasına takılır. Yalancı-geçici bir iskota ucu yelkenin gradin yakasında bulunan camadan matafyonuna bağlanır. Ana ıskota yerinden sökülerek geçici olarak bağlanan iskotanın bulunduğu yere alınır. Camadan sırası altında sarkmakta olan yelken filadorlarla toplanıp bağlanır. Böylece tekne yol kaybetmeden yelken alanı küçültülmüş olur. Hemen ardından mandar boşu alınarak yelken yeni trimine kavuşturulur. Eğer uzun bir süre aynı kontrada seyir yapılacaksa en kolayı bütün yelkeni mayna edip acele etmeden camadan işlemlerini tekne içinde yapıp yelkeni öyle hisa etmektir. Böylece yelken çok daha düzgün ve potsuz olacak ve daha verimli çalışacaktır. Yelken basılmadan bütün filadorların doğru camadan sırasına bağlandığından emin olunmalıdır. Yoksa sert rüzgârda yelkeni basarken yırtma riski vardır. Camadandan çıkmak için filadorları çözmek ve iskota ile karulanın eski yerine alınıp mandar boşunun alınması yeterlidir. Tekne boyu müsaade ediyorsa (5 metreden büyük) sereni daha kısa, kuması daha tok ve kalın ve normal yelkenden daha küçük alana sahip bir fırtına yelkeni kullanmak daha uygun olur. Eğer teknede ikinci bir direk, bocurum varsa ana yelken mayna edilerek bu fırtına yelkeni olarak da kullanılabilir. Yelken değiştirmek camadan vurmaktan daha hızlıdır. Tabii toparlanması, bağlanması gereken ortalıkta uçuşan yelkenleri de önler.

14 YELKENİ TOPLAMAK Bumbasız altabaşo yakası sayesinde yelken kolayca toplanır. Limandan hemen yola çıkmak için veya limanlarda, piknik mahallerinde bütün yelkeni mayna edip toplamamak için gradin yakasında bulunan bir camadan matafyonundan seren alt ucuna bağlanacak küçük makaraya alınan ve direk dibine gelen ince bir gırcala sayesinde yelken hızla ve tek hamlede bir perde gibi toplanabilir. Bu yöntem bir anda bütün yelkeni boğar, limanlarda manevraları kolaylaştırır, pontonlarda, rıhtımlarda sürekli bağlı teknelerde her seferinde yelkeni donatmaya kalmaz. gerek

15 İngiltere de olduğu gibi Fransa da da diğer bütün yelken donanırı aleyhine üçte bir aşırma seren armalı yelken & kürek tekneleri kullanılmaya başladı. İçi boş ve hafif, çarmıh gerektirmeyen, tekne içine sığabilen direkler, ana yelken orsa yakasının basit ve güverte altında bulunan bir palanga sistemi ile rahatça gerilebilmesi, bu boyutlardaki teknelerde her türlü bumbalama kolaylıkları, dümen ve yekesi üzerine yerleştirilen ana yelken iskota paslanmaz rayının kolaylığı, paslanmaz çelik tel ve esnemeyen organik halatların sağladığı faydalar, yekede kullanılabilen uzatmalar (extention) sayesinde bu eski donanım çok daha fazla etkin ve verimli olarak kullanılıyor. Günümüzde üçte bir aşırma seren armalı pek çok klâs oluşturuldu. Doryler, Norveç Fearingleri ve diğer Shetland tekneleri sadece amerikan ve Kuzey Denizi geleneğinden bahsetmek için- yüzyıllarca denizcilik kalitelerini fazlasıyla kanıtlamış ve tasarımcıları derinden etkilemişlerdir. Temel karakterlerini hiç bozmadan bile çağdaş güvenlik normlarına cevap vermektedirler. Diğer taraftan Fransa sahillerine özgün geleneksel modellerden esinlenen pek çok yeni tasarım da hayatımıza katılmaktadır. Çok büyük sayıda ABER-AVEN-SEIL-ILUR-TAILLELEVENT ve PASSE-PARTOUT çoğu zaman amatör yapımcılar tarafından inşa edilmektedir. Basit yelkenleri ve kürekleri ile her ücra köşeye sızabilirler. Çabuk donatılan, hemen suya indirilebilen bu tekneler kullanım kolaylıkları ile ayrı bir bağımsızlık ve özgürlük hissi verirler. Otomobiller arkasına da çekilip götürülen römorklar sayesinde sahiplerini bağlı oldukları limanlara da mecbur etmiyorlar. Bu tekneler ayrıca deneyimli mürettebat da gerektirmediğinden aile tekneleridir. Yelken & Kürek tekneleri sakin geziler, az ziyaret edilen gizli saklı koyların sahillerin keşfi, byük teknelerin giremediği yerleri dolaşmak amacını taşırlar. Yelken veya kürekle suların üzerinde süzülmek ve gerektiğinde her iki olanağı da kullanmak: İŞTE BÜTÜN FORMÜL ve ALBENİ BU!

16 Az Sayıda, son zamanlarını tanıyanların söylediklerinin aksine bu rüstik arma çok randımanlıdır. Gerçekten de rüzgâr altında yapılacak işi engelleyen hiçbir şey yoktur. Ama yelkenin orsa yakası sürekli denetim altında tutularak azami gerginlik sağlanmalıdır. Tekne sahibi gerektiği her an ya mandar palangasından ya da varsa karuladan yelkeni sürekli gergin ve sert tutmalıdır. Pupada, yelken tekneyi rahatlatır ve yine İngilizlerin lifting power dedikleri şekilde süratini arttırır. Diğer bütün armalara oranla ve o armalarda alınması zorunlu güvenlik tedbirleri olmaksızın bu güçlü yelken arması kolayca hisa ve mayna edilir. Limanlarda kolaylık sağlar. Camadan vurmak hiçbir özel donanım gerektirmez. Tüm yelken trimleri yelkenin altabaşo uçlarından yapılır. Bumbasız olması ekip için büyük bir zevktir. Pupa seyirlerde daha önce anlatıldığı gibi sonsuz ve ilginç seçenekler en verimli seyri sağlar. Her madalyonun tabii ki bir de ters Çok sert bir sağanak yüzü, basit bindirdiğinde ıskota şeylerin de bütünüyle boşlanır. Yelken incelikleri vardır. bayrak gibi dalgalanır. Bu arma da ilk Sağanak atlatıldıktan sonra kullananlardan ıskota boşu tekrar alınarak sabır ve azami yola devam edilir. gözlem ister. Büyücek teknelerde üçte bir aşırma serenli yelken çok fazla tabak gibi düzgünlük istemez. Onun verimli çalışabilmesi için açılmasına yardımcı olmak gerekir. Bir yelken ustasının yelkeni biçerken uygun toru vermesini bilmesi gerekir.

17 Pupa seyirlerde yelken mutlaka gönderlenmeli, kendi üzerine kapanması engellenmelidir. Küçük teknelerde, sert rüzgâr, dalga ve gönderlenmemiş bir yelken ritmik yalpayı tetikleyerek tehlikeli olabilir. Büyük teknelerde ise çok fazla alternatifli karula ve diğer uygulanabilir teknikler ile yelken merkezi uygun yere alınarak balon yapılabilir. Nihayet, üçte bir aşırma serenli donanımın en büyük sakıncası kontra değiştirmelerde belli sayıda ekip de isteyen, yol ve zaman kaybettiren gambeyaj gereğidir. 15 Mart 2007 İstanbul

Adım Adım... temel bilgiler

Adım Adım... temel bilgiler Adım Adım... temel bilgiler A. Anayelken açmak B. Cenoa açmak C. Tramola atmak D. Kavança atmak E. Camadan vurmak A. Standard bir Anayelken tam boy basmak (yukarıya çekmek): 1. Halatları hazırlayın: a.

Detaylı

Cıvadra (Baston) flok yelkeninin yukarı kaldırma gücünü dengelemek için bodoslamadan cıvadra ucuna alınan bir palanga ile aşağı basılır.

Cıvadra (Baston) flok yelkeninin yukarı kaldırma gücünü dengelemek için bodoslamadan cıvadra ucuna alınan bir palanga ile aşağı basılır. Savaş gemileri, gabya yelkenli kabotaj tekneleri ve ağır taşıma teknelerinden önce Brigantinler randa armalı yelken kullandılar. Küçük balıkçı teknelerinde görülmesi daha geç tarihlerdedir. Üçtebir serenli

Detaylı

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür.

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür. DONANIM DİZAYNI Yelkenli teknelerde bulunan ve yelken sisteminin bir parçası olan teller, halatlar, direkler vs. gibi yelken dışında kalan elemanlara donanım denir. Bu donanımları; 1. Sabit donanımlar

Detaylı

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEKNE YÖNLERİ ve KISIMLARI RÜZGAR ALTI ve RÜZGAR ÜSTÜ Rüzgarın tekneye ilk temas ettiği alan teknenin rüzgar üstüdür. Rüzgarın tekneden ayrıldığı son alan ise rüzgar

Detaylı

DENİZCİ: Yelkenli gemi

DENİZCİ: Yelkenli gemi DENİZCİ 1. Yelkenli Gemi!lk yelkenli teknelere ait örnekler MÖ 2400 yıllarına kadar gitmektedir.!lk kürekli tekneler gibi ilk yelkenli teknelere ait örneklerde Mısır da bulunmuştur. Tüm deniz ticaretinin

Detaylı

Yelkenli Tekneler ve Donanımları

Yelkenli Tekneler ve Donanımları Yelkenli Tekneler ve Donanımları www.su-sail.org 1 1.1 Asıl Tekne Asıl tekne, adından da anlaşılacağı üzere teknenin üzerindeki tüm donanımdan arındırılmış kabuğa verilen isimdir. Ahşap, fiberglas, metal

Detaylı

Yelken Ölçü Formu. Genel Arma Bilgileri. P miz. E miz

Yelken Ölçü Formu. Genel Arma Bilgileri. P miz. E miz Yelken Ölçü Formu Yelken ölçülerini iyi almanız yelkenin kalitesi hakkında belirleyici etkendir. Tüm ölçüleri hassas şekilde almanızı ve daha sonra yelken ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere ölçü formunu

Detaylı

2 Derleme: M. Cem GÜR Ağustos 2006 Latin yelken özellikle Akdenizlidir. Barbaros un kalyonları, Fransa Kralı XVI. Louis nin korsanı Nis li Bavasto nun gemileri gibi pek çok tekne XVII. yüzyıldan XIX. yüzyıla

Detaylı

Balon Yelken (Spinnaker)

Balon Yelken (Spinnaker) Balon Yelken (Spinnaker) 19. yüzyılda kullanılmaya başlanan balonun yeri, yelken tarihinde yenidir. Üretimi ve kullanımı daha önce gördüğümüz yelkenlerden çok daha karışık olan balon yelken ilk başlarda

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

Sert Hava Seyri. Mert Ergen

Sert Hava Seyri. Mert Ergen Sert Hava Seyri Mert Ergen Bu dersin başladığı yer Beaufort 5 Beaufort 6 Beaufort 7 (Fırtına Sınırı) Sert Havaya Hazırlıklı Olmak Hava durumundan haberdar olmak için: https://www.mgm.gov.tr/ https://www.windguru.cz

Detaylı

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Güz 18 Dilovan Karabulut Geçmişten Günümüze Yelkencilik ve Denizcilik Mısırlılar, bildiğimiz ilk yelkenli tekneleri Nil nehri üzerinde ulaşım ve ticaret amaçlı yapmışlardır.

Detaylı

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa Yelkenli Teknelerde Donanım Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Parçaları ve Güverte Donanımı

Detaylı

Đleri Trim Teknikleri

Đleri Trim Teknikleri Đleri Trim Teknikleri Genel Esaslar: Bir yelkenli için trim yapılırken 4 temel durum göz önünde bulundurulmalıdır: -Hava -Dalga -Süreklilik -Öncelikler Hava ile ilgili trimler rüzgar ve yağış durumlarını

Detaylı

AY Mühendislik.

AY Mühendislik. AY Mühendislik www.aymuhendislik.com TRAKSİYONEL VİNÇ NEDİR? Traksiyonel vinç halat üzerinde sonsuz tırmanma prensibi ile mesafe (yükseklik) tanımadan çalışan, derin kuyular ve yüksek çalışma mesafelerinde

Detaylı

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 de KULLANILAN TERİMLERİN YORUMLARI Aşağıda belirtildiği gibi kullanılan bir terim, italik olarak yazılmıştır. Kural 42 ye özel olan terimler ise kuralda belirtildiği

Detaylı

Halatlar. Sarmal halatlar ise aynı tipte bir kaç ipin kat kat örülmesiyle üretilir. Bu halatlar kılıflı halatlara göre daha ucuzdurlar ve tamir

Halatlar. Sarmal halatlar ise aynı tipte bir kaç ipin kat kat örülmesiyle üretilir. Bu halatlar kılıflı halatlara göre daha ucuzdurlar ve tamir Halatlar Tarihteki ilk halatlar keten ve kenevirden yapılırdı. Bu halatların yapımı çok zor ve zahmetli olduğundan, oldukça değerliydiler. Zaman içinde gelişen teknoloji ile birlikte, çok daha hafif ve

Detaylı

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gorbon 7 teknemiz biliyorsunuz ki her Su-Sail üyesine açık olmakla beraber tamamen özgürce kullanabilmemiz için tasarlanmış bir proje. Eğitim alan her

Detaylı

SEYİRLER. Yelkenli teknelerde 2 adet seyir grubu vardır: Tıpkı pusulada olduğu gibi, bunlardan ilki ANA SEYİRler iken, diğeri ise ARA SEYİR lerdir.

SEYİRLER. Yelkenli teknelerde 2 adet seyir grubu vardır: Tıpkı pusulada olduğu gibi, bunlardan ilki ANA SEYİRler iken, diğeri ise ARA SEYİR lerdir. SEYİRLER Seyir in Tanımı: Bir teknenin bir noktadan hareketle, muhtelif rotalar izleyerek farklı bir noktaya ulaşmak amacıyla yaptığı sefere verilen isimdir. Motorlu teknelerde (motoryacht, kotra, gemi,

Detaylı

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN YELKEN FİZİĞİ Murat AYCİBİN 28-01-2015 ç Yol Haritası Tarihçe Yelkenliyi Oluşturan Kısımlar Yelkenli Yönler Seyir Yönleri Yelken Fiziğine Tarihçe I. Mısır ve Fenike (M.Ö 4000) II. Ticaret Gemileri (M.Ö

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

YELKENLİ TEKNELER VE DONANIMLARI

YELKENLİ TEKNELER VE DONANIMLARI YELKENLİ TEKNELER VE DONANIMLARI Yatın tanımı: Uluslararası tanımlamaya göre, sadece spr ve gezi amacı ile kullanılan, yelken veya makinayla veya hem yelken hem de makine ile yürütülen, her türlü deniz

Detaylı

08 09 Kasım 2014, İstanbul. Selma Uca (ISAF IRO)

08 09 Kasım 2014, İstanbul. Selma Uca (ISAF IRO) 08 09 Kasım 2014, İstanbul ISAF KURAL EK P5 O VE R BAYRAKLARI OSCAR / ORUÇ Kural 42 geçersiz OFF ROMEO / REİS Kural 42 geçerli RESTORED 2 O ve R BAYRAKLARININ KULLANIMI Kural Ek P5 (a) Eğer sınıf kuralları,

Detaylı

Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz.

Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz. Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz. Halk arasında bilinen genel yargı, yelkenli teknelerin rüzgarı arkadan almaları gerektiğidir. Oysa modern

Detaylı

Çevre Koruma ve K /

Çevre Koruma ve K / Amatör Denizci Çevre Koruma ve K 0850 459 23 11 / 0850 459 23 23 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde

Detaylı

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan pek çok araç gereç kullanılmaktadır. Makineler Genel Olarak; Uygulanan kuvveti arttırabilir. Bir kuvvetin yönünü değiştirebilir.

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Basit Makine Örnekleri. Burhan BOZTAŞ

BASİT MAKİNELER. Basit Makine Örnekleri. Burhan BOZTAŞ Basit Makine Örnekleri Sabit Makara Basit Makinelerin Özellikleri Hareketli Makara Bir işi daha kolay yapmamızı sağlarlar. Genellikle bir kaç parçadan oluşurlar. Sadece tek bir çeşidi kullanılır. ten veya

Detaylı

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117)

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117) Büyük Yarış a katılan yatları Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı nda gece seyri bekliyor. Ve ticaret yolunda Uluslararası Çatışmayı Önleme Kuralları geçerli olacak. Hem yelken dünyasının iki önemli ismini

Detaylı

YELKENLİ TEKNE FİZİK PRENSİPLERİ

YELKENLİ TEKNE FİZİK PRENSİPLERİ YELKENLİ TEKNE FİZİK PRENSİPLERİ 1. TEMEL FİZİK KURALLARI 1.1. Katı cisimleri statiği Kuvvet Kuralı: Bir cisme etki eden kuvvet veya enerji, o cismi hareket ettirebilir; hareket eden bir cismi durdurabilir;

Detaylı

Kural 42 En Yaygın İhlaller Laser Standard, Laser Radial and Laser 4.7

Kural 42 En Yaygın İhlaller Laser Standard, Laser Radial and Laser 4.7 Kural 42 En Yaygın İhlaller Laser Standard, Laser Radial and Laser 4.7 BU EVRAK HAKEM VE SPORCULARA BIR REHBER OLARAK HAZIRLANMIŞTIR PRENSIP: Hakemler yarışçıları tereddütlerinden yararlandıracaklardır,

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2 ÇALIŞMALAR -1 (6) S (sancak kontra)

Detaylı

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1. Dar bir kanalda ilerleyen bir tekne, kanalın neresinde seyredecektir? Kanalın, teknenin sancak tarafındaki dış sınırına olabildiğince güvenle yaklaşabileceği mesafede 2.

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne kısımları

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 2 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 4 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne

Detaylı

Hergün 200 Kelime Yelken Yelkenciler Lokalinde Eylül - Ekim 2006 da günlük olarak yayınlanan yazılarının biraya getirilmiş halidir.

Hergün 200 Kelime Yelken Yelkenciler Lokalinde Eylül - Ekim 2006 da günlük olarak yayınlanan yazılarının biraya getirilmiş halidir. Hergün 200 Kelime Yelken Yelkenciler Lokalinde Eylül - Ekim 2006 da günlük olarak yayınlanan yazılarının biraya getirilmiş halidir. Ahmet Çelenoğlu Bildiğim kadarıyla, yanlışıyla, doğrusuyla, temelinden

Detaylı

KALDIRAÇLAR. ise kuvvet kazancı vardır.

KALDIRAÇLAR. ise kuvvet kazancı vardır. Basit Makineler Günlük hayatta işlerimizi daha kolay yapmamızı sağlayan aletlere basit makine denir. Özellikleri 1- İş kolaylığı sağlarlar. 2- Kuvvetten kazanç sağlayabilir, ancak aynı oranda yoldan kayıp

Detaylı

Elektrik Tahrikli Mobil Manipülatör Sistemi

Elektrik Tahrikli Mobil Manipülatör Sistemi Manipülatör Sistemi Kullanım Amacı: Elektrik Tahrikli ile transferi istenen malzemelerin çeşitli noktalardan toplanıp diğer noktalara dağılımı ve istiflenmesi sağlanmaktadır. Üretim Tesislerinde Alan Darlığı

Detaylı

2 CESUR DENİZCİLİK MALZEMELERİ Güzelyalı Mah. Dörtçelik Cad. Aydınalp Apt. Blok 3/B Mudanya/BURSA Gsm:

2 CESUR DENİZCİLİK MALZEMELERİ Güzelyalı Mah. Dörtçelik Cad. Aydınalp Apt. Blok 3/B Mudanya/BURSA Gsm: KATALOG O-70 Far East Yarış Teknesi Paket 1: Kuru Tekne Paket 2: Full Tekne O-80 O-83 J Sails Yarış Yelkeni Ulkman Sails Yarış Yelkeni O-85 O-90 Optinew Yarış Yelkeni Optinew Eğitim Yelkeni 2 CESUR DENİZCİLİK

Detaylı

Yelkenli Yat İle Yaşam. Ahmet Çelenoğlu

Yelkenli Yat İle Yaşam. Ahmet Çelenoğlu Yelkenli Yat İle Yaşam Ahmet Çelenoğlu Yelken dediğimizde aklımıza rüzgar gücü ile suda seyreden bir vasıta geliyor. Özellikle ilk başlayanlar da Türkiye'de bu konuda hakim olan düşünce yarış yelkenciliğini

Detaylı

w w w. c o r p o r a t e s a i l i n g c u p. c o m

w w w. c o r p o r a t e s a i l i n g c u p. c o m TÜRKİYE'DE İLK KEZ KURUMLARA ÖZEL YELKEN EĞİTİM VE YARIŞ ORGANİZASYONU Corporate Sailing Cup ile kurum çalışanları şirketlerinin adını taşıyan teknelerinde kurumlarını gururla temsil ediyor Hakkımızda

Detaylı

YELKEN TRİMİ. 1. Sabit donanım üzerinde değişiklik yapmak

YELKEN TRİMİ. 1. Sabit donanım üzerinde değişiklik yapmak YELKEN TRİMİ Bu zamana kadar ki bilgilerimiz nezninde, bir teknenin nasıl ve ne mantıkla ilerlediğini, yelkenlerin şekillerini belirlemiş faktörlerin neler olduğunu, yine aynı yelkenlerin ne koşullarda,

Detaylı

TurkSail - Yelkencilerin Evi (YENI) - MADMAX III Kaş önlerinde Salı, 28 Temmuz :57 - Son Güncelleme Salı, 28 Temmuz :18

TurkSail - Yelkencilerin Evi (YENI) - MADMAX III Kaş önlerinde Salı, 28 Temmuz :57 - Son Güncelleme Salı, 28 Temmuz :18 Onlardan yani Hopa dan yola çıkıp sadece yelken seyri ile Hatay a doğru yol alan Orhan Özdaş Kerim Gürçay dan son söz ettiğimizde İstanbul a yaklaşıyorlardı Oysa İstanbul artık çok gerilerde kaldı. Orhan

Detaylı

YAĞMUR İNDİRME ÇÖZÜMLERİ. Modüler, uzun ömürlü yağmur indirme çözümleri.

YAĞMUR İNDİRME ÇÖZÜMLERİ. Modüler, uzun ömürlü yağmur indirme çözümleri. YAĞMUR İNDİRME ÇÖZÜMLERİ Modüler, uzun ömürlü yağmur indirme çözümleri. Çatıda yağmur indirme sistemi ayrı bir önem taşır. Çünkü; kırılan, çatlayan, yağmur suyunun düzenli akışını engelleyen, yapının estetiğini

Detaylı

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU Hermetik baca montajında yanmış gazın çıkmasını ve taze havanın içeriye alınmasını sağlayan ve rüzgâra karşı (kuşluk) emniyet koruyucusu bulunan

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 ÇALIŞMALAR -1 (23) W (Rüzgarüstü) ve

Detaylı

bayrak direği Patent Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği

bayrak direği Patent Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği Bayrak Göndere Çekme Metodu Direk Ankrajı Sabitleme Direğe Göre Bayrak Ölçüleri Direkler

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966)

ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966) ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966) Uluslar arası yükleme sınırı sözleşmesi gemilerin denizde can ve mal emniyetini korumak, yükleme sınırlarını tespit

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI Merhaba Bahar 18! Ege Mehmet Akman Boğaziçi Ü i ersitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü (M.S.2000) Ulu uru Batığı (M.Ö.1400) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YELKENCİLİK Mısırlılar önceleri

Detaylı

DENİZCİ. 1.BAYRAK/SANCAK UÇKURUNU HAZIRLAMAK 1.1.Milli Bayrak ve İşaret Sancağı

DENİZCİ. 1.BAYRAK/SANCAK UÇKURUNU HAZIRLAMAK 1.1.Milli Bayrak ve İşaret Sancağı DENİZCİ 1.BAYRAK/SANCAK UÇKURUNU HAZIRLAMAK 1.1.Milli Bayrak ve İşaret Sancağı Milli bayrak; bir devletin kumaş üzerine işlenen tanıtıcı simgesidir. Devlete ait yerlerde yüksek bir yere çekilerek gösterilirler.

Detaylı

yaşam boyu bağlanırsanız.

yaşam boyu bağlanırsanız. Size nasıl tarif etsem ki... İlk görüşte âşık olmak gibi bir duygu. " İşte bu benim aradığım kadın," dersiniz ya, işte öyle bir şey. Önce teknenize âşık olacaksınız sonra satın alacaksınız. Eğer sevmeden,

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir.

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir. BASİT MAKİNELER Bir işi yapmak için kas kuvveti kullanırız. Ancak çoğu zaman kas kuvveti bu işi yapmamıza yeterli olmaz. Bu durumda basit makinelerden yararlanırız. Kaldıraç, makara, eğik düzlem, dişli

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI ANKARA 2009 1 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRES : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Amatör Denizciler

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Basit Makineler. Basit Makinelerin Kuralı. Çift Taraflı Kaldıraçlar 1.Tip. Kaldıraçlar

Basit Makineler. Basit Makinelerin Kuralı. Çift Taraflı Kaldıraçlar 1.Tip. Kaldıraçlar Basit Makineler Basit Makinelerin Kuralı Çok az parçadan oluşan ve tek bir kuvvet çeşidine göre çalışan makinelere BASİT MAKİNELER denir. Basit makinelerin yapım amacı kuvvetten kazanç sağlamaktır. Basit

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG)

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) Genel Denizde Çatışmayı Önleme Uluslararası Kuralları, teknelerin birbirlerine karşı davranışlarını bir düzene bağlayarak çatışma risklerinin ortadan kaldırılmasına

Detaylı

N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat

N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat Beneteau Oceanis 40 Seyir Öncesi Seyir Esnası Seyir Sonrası 1 2 3 4 Seyir kaç günlük? Tekne ekibi toplam kaç kişi? Teknede yapılacak işler

Detaylı

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BASİT MAKİNE ÇEŞİTLERİ *Sabit makara *Hareketli makara *Palanga *Kaldıraç *Eğik düzlem *Çıkrık *Dişli çarklar *Kasnaklar *Kama BASİT MAKİNE ÖZELLİKLERİ *Basit

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ

İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ KURULUM TALİMATI 1 İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ 3.PLANLAMA VE HAZIRLIK Toplama Bölgesinin Hazırlanması Montaj bölümünün seçimi Kat Yüksekliklerine göre ilk parçaların ayarı Ön

Detaylı

Alüminyum Katlanır Bot

Alüminyum Katlanır Bot Alüminyum Katlanır Bot Bot, kumaştan, ısıl işlemler ile yapıştırıcı kullanılmadan imal edilmiştir. Uzun ömürlüdür. Ayrıca tabanı, alüminyum bütünleşmiş profil parçalardan oluşan yapıdadır, taban sökmeden

Detaylı

HİDROLİK TAHRİKLİ KABLO KILAVUZU İTME-ÇEKME-SARMA MAKİNESİ

HİDROLİK TAHRİKLİ KABLO KILAVUZU İTME-ÇEKME-SARMA MAKİNESİ HİDROLİK TAHRİKLİ KABLO KILAVUZU İTME-ÇEKME-SARMA MAKİNESİ (Hidrolik Tahrikli Kablo Kılavuzu İtme -Çekme-Sarma Makinesi) 1 3 4 2 1)Kılavuz grubu 2)Hidrolik grubu 3)Palet Grubu 4)Hdp boru bağlantı grubu

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU

MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU Modüler plakalı su deposu, plakaları fabrikada üretildikten sonra, modül plakaların elle taşınarak montaj mahalinde rahatlıkla monte edilebilen montajı pratik ve

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

TÜRK P ve I Sigorta A.Ş. Özel Amaçlı Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası TTK İLE UYUMLU

TÜRK P ve I Sigorta A.Ş. Özel Amaçlı Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası TTK İLE UYUMLU TÜRK P ve I Sigorta A.Ş. Özel Amaçlı Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası TTK İLE UYUMLU Tenezzüh Teknesi Sorumluluk Sigortası İşini Ciddiye Alıyoruz Tenezzüh teknesi sahipleri, işletenleri ve operatörlerine

Detaylı

Barbarossa Yachts Ltd. M25 Mini Yacht

Barbarossa Yachts Ltd. M25 Mini Yacht Barbarossa Yachts Ltd. M25 Mini Yacht M25 Mini-Yacht STANDART İNŞA YÖNTEMİ Gövde / Güverte ve kabin iç kaplamaları cam elyaf + polyester reçine, el yatırması yöntemi ile İç kısımda ara izolasyon katı Güverte

Detaylı

Basit makineler- Makara. çarka aktarırız. Bu durumda daha çok pedal çevirir ancak daha az kuvvet uygularız. Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler

Basit makineler- Makara. çarka aktarırız. Bu durumda daha çok pedal çevirir ancak daha az kuvvet uygularız. Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan pek çok araç gereç kullanılmaktadır. Yük( Çıkış Kuvveti) Kuvvet(Giriş Kuvveti) Kuvvet (Giriş Kuvveti) Kuvvet(Giriş Kuvveti)

Detaylı

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU CEPHE KAPLAMA KILAVUZU STONITE TERASTONE STONITE Terastone yüzey kaplamaları yapısına giren materyallerin estetik ve mekanik özelliklerini öne çıkaran doğal bir üründür. Üretiminde kullanılan İtalyan Breton

Detaylı

Orijinal OSSBERGER Türbin

Orijinal OSSBERGER Türbin Orijinal OSSBERGER Türbin Kendinizi boşa akan giden sudan elektrik üretmeye mi adadınız? Çevre dostu, yenilenebilir, doğal bir kaynaktan enerji elde ederek kullanmak mı istiyorsunuz? Bizim işimiz yüzyıldır

Detaylı

Dünyanın Dönmesini Sağlayan Formüller! www.kaprol.com.tr www.ride-ontr.com

Dünyanın Dönmesini Sağlayan Formüller! www.kaprol.com.tr www.ride-ontr.com Dünyanın Dönmesini Sağlayan Formüller! www.kaprol.com.tr www.ride-ontr.com BILMENIZ GEREKEN GERÇEKLER Araç arızalarında lastik patlaması 1. sıradadır. Lastiklerde ortaya çıkan hataların en büyük sebebi

Detaylı

YELKEN GEZİSİ VE YELKEN SEYRİ

YELKEN GEZİSİ VE YELKEN SEYRİ Genel giriş: Yelkenciliğin iki boyutu vardır. Yarış (centerboard ve yatlarda) o Şamandıra yarışları o Offshore yarışları Gezi (cruising) o o YELKEN GEZİSİ VE YELKEN SEYRİ Gezi yelkenciliğinin faydaları!!!

Detaylı

MOBİLYA. Gelenekten gelen ustalığın eseri olan ahşap merdiven çeşitleri kataloğu

MOBİLYA. Gelenekten gelen ustalığın eseri olan ahşap merdiven çeşitleri kataloğu ilkser MOBİLYA www.ilksermobilya.com.tr Gelenekten gelen ustalığın eseri olan ahşap merdiven çeşitleri kataloğu Merdiveninizi seçerken hayallerinize ve isteklerinize yardımcı bir kaynak Çeyrek Dönüşlü

Detaylı

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Çarmıh h Kazaları ve Kılavuz K Kaptan GüvenliG venliği Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Kapt. Ali CÖMERT TDİ A.Ş. Kılavuz Kaptan Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim kurulu II. Başkanı 25 Aralık

Detaylı

2. Kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir. Yük kuvvet ile dengede ise,

2. Kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir. Yük kuvvet ile dengede ise, Bir işi daha kolay yapabilmek için kullanılan düzeneklere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük hayatta iş yapmamızı kolaylaştırır. Basit

Detaylı

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI 01.06.2015 KÜÇÜK TEKNE KAZALARININ GENEL NEDENLERİ (Kürekli ya da dıştan takma motorlu küçük tekneler) 1-Hatalı yük

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER Emre Can Güzel İpler - Kurtarmada kullanılacak ipler teorik güvenlik sınırını aşmamak için (üçlü istasyon ve aşınmalara dayanıklılık gibi) en az 10 mm çapında olmalıdır.

Detaylı

Bugün Bosch var. Fırçayla boya - ma eskidendi.

Bugün Bosch var. Fırçayla boya - ma eskidendi. Fırçayla boya - ma eskidendi. Bugün Bosch var. SprayControl teknolojisine sahip yeni hassas püskürtme sistemleri. Basit ve göz alıcı. Çok şaşıracaksınız. Bu cihaz sayesinde boyalar parlak olacaktır yeni

Detaylı

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Yelken sporuna gönül vermiş 4 kadın yelkenci 70 gün sürecek seyahatlerine başlamadan önce Bodrum Belediyesini ziyaret etti. Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı

Detaylı

AMATÖR DENİZCİLİK İLE İLGİLİ OLUP CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİZİN KORUNABİLMESİ İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER

AMATÖR DENİZCİLİK İLE İLGİLİ OLUP CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİZİN KORUNABİLMESİ İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER AMATÖR DENİZCİLİK İLE İLGİLİ OLUP CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİZİN KORUNABİLMESİ İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER 01. ADB nedir, ne işe yarar? ADB, Amatör Denizci Belgesi nin kısaltmasıdır. Kişilerin, ticari amaç olmaksızın

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI Denizde C atıs mayı O nleme Kuralları, teknelerin birbirlerine kars ı davranısļarını bir du zene bag layarak c atıs ma

Detaylı

AERO 21 Küçük ve etkili

AERO 21 Küçük ve etkili AERO 21 Küçük ve etkili Yenilenen AERO serisi Yenilenen AERO serisi, kompakt ve çok amaçlı bir ıslak&kuru vakum makinesi olarak tasarlanmıştır. AERO modeli, aşağıdaki özellikleri ile öne çıkmaktadır; Kompakt

Detaylı

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI G SINIFI FIRKATEYN Geminin Genel Tanımı: Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak su üzerinde yüzebilen, hareket ve manevra kabiliyeti olan; yükü, yolcuyu ve personeli mümkün

Detaylı

BASİT MAKİNELER Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER Muğla-2016

BASİT MAKİNELER Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER Muğla-2016 BASİT MAKİNELER Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER Muğla-2016 BASİT MAKİNELER Yukarıdaki resim bir odun parçasından bir çiviyi sökmek için kullanılan demir levyeyi göstermektedir. Levyeye numaralı oklarla gösterilmiş

Detaylı

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ ARALEL KUVVETLERİN DENGESİ aralel kuvvetler eğer aynı yönlü ise bileşke kuvvet iki kuvvetin arasında ve büyük kuvvete daha yakın olur. Bileşke kuvvetin bulunduğu noktadan cisim asılacak olursak cisim dengede

Detaylı

Sniper. Hedefiniz hız,performans ve adrenalin ise "Sniper" size nokta atışı yaptırır

Sniper. Hedefiniz hız,performans ve adrenalin ise Sniper size nokta atışı yaptırır Sniper Hedefiniz hız,performans ve adrenalin ise "Sniper" size nokta atışı yaptırır 2 kişilik, hem yelken yapılabilen,hem kürek çekilebilen,performans amaçlı "outrigger" fiberglass kano Boyutlar: Ana gövde

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 4 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI Dikey Yaşam Hattı; Personelin dikey olarak yukarı-aşağı güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan, sabir bir ankraj hattı ve bu hat üzerinde hareket eden, bir düşme

Detaylı

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4 Basit Makineler Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 1. Basit makinelerin içbirisi işten kazanç sağlayamaz. Hatta sürtünmelerden dolayı işten kayıp söz konusudur. I. öncül yanlıştır. Basit makineleri

Detaylı

a) Ağaç Direkler Köknar, ardıç, karaçam, ladin gibi ağaçlardan yapılan direk çeşididir. Hava şartlarından ve haşerelerden olumsuz etkilendikleri için

a) Ağaç Direkler Köknar, ardıç, karaçam, ladin gibi ağaçlardan yapılan direk çeşididir. Hava şartlarından ve haşerelerden olumsuz etkilendikleri için 6. DİREKLER Direklerin Yapıldıkları Malzemelere Göre Sınıflandırılması Direkler, yapıldıkları malzemelere göre 3 gruba ayrılır: a) Ağaç direkler b) Beton direkler c) Demir direkler 1 a) Ağaç Direkler Köknar,

Detaylı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI 3. Bölüm 1 BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI Kalıp Malzemeleri Bir kalıp sistemini meydana getiren kısımlar kaplama ve kalıp iskelesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri Haşbaysız Kare Balya Makinesi PK 4010 KOSTKA Agromaster Balya Makinesi buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl bitkilerinin hasattan sonra

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA FOUNTAINE PAJOT VICTORIA 67 2015 9.787.500 TL Boy 20,27 m Motor 2 x 150 HP Yelken alanı 202m 2 Genişlik 9,50 m Motor saati 1900 saat Arma Klasik ana yelken Draft 1,55 m Yakıt 1400 L Kabin / WC 5 / 5 Ağırlık

Detaylı

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Breeze Kullanım ve Montaj Kılavuzu Yeni çalıșma trendlerinin akıllı koltuğu Breeze, çalıșma hayatında değișken kullanıcı ihtiyaçlarına yenilikçi formu ve teknolojisi ile akılcı çözümler sunar. Breeze,

Detaylı